فهرست مطالب

تحقیقات بنیادین علوم انسانی - سال هفتم شماره 1 (پیاپی 22، بهار 1400)

نشریه تحقیقات بنیادین علوم انسانی
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 22، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عباسعلی شاملی*، شهناز یوسفی صفحات 11-40

    در این پژوهش، پژوهشگران در تکاپوی کشف، شناخت و بهره گیری از سه سامانه روان آدمی یعنی سامانه های شناختی، انگیزشی گرایشی و رفتاری و در گامی فراتر با هدف مشارکت در تاسیس و تدوین روان شناسی اسلامی کوشیده اند تا در چهارچوب یک الگوی نظری، روان یا نفس آدمی را بشناسند و آن را توصیف کنند. در الگوی نظری روان شناختی اسلامی، هرم روان آدمی پیشنهادشده ازسوی استاد علامه مصباح یزدی، نفس آدمیان بسان هرمی سه بعدی فرض شده است. نقطه راس این هرم، نشان دهنده نقطه وحدت و هم گرایی نگرش ها، گرایش ها، انگیزش ها، کنش ها و داشته های نفس است. از این نقطه، شیون، گرایش ها، توانش ها و رفتارهای درونی و بیرونی گوناگونی ظهور پیدا می کنند که نمایانگر تنوع، فراوانی و گوناگونی سامانه و کارکردهای نفس آدمی است که در سطوح سه گانه و قاعده هرم روانی آدمی ظهور و بروز می یابد. براساس تلقی علامه مصباح، در سامانه هرم روانی آدمیان، سه سطح معرفت، قدرت و محبت در روندی طولی بروز می یابند. سطح اول دربردارنده شکل گیری و ظهور بعد اول ساختار و کارکردهای نفس، یعنی شناخت و معرفت، و سطح دوم حاوی ظهور بعد دوم یعنی قدرت و توانش ها و سرانجام سطح سوم، هم آغوش با ظهور بعد سومی به نام محبت و خوددوستی است که روان بنه ظهور و توسعه سامانه گرایشی و امیال در روان آدمی است. هدایت و مدیریت رفتارها با تکیه بر شاخص های سامانه و کارکرد گرایش ها و امیال اصلی و فرعی نفس آدمی، دستاورد بزرگ علمی این الگوی روان شناختی است. پژوهشگران در این نوشتار کوشیده اند با تکیه بر آثار نوشتاری و گفتاری علامه مصباح و با به کارگیری روش پژوهش کیفی، پیشنهاده ایشان درخصوص الگوی نظری هرم روانی را توصیف، تحلیل و بازخوانی کنند. این روند در جاهایی به توسعه و تفسیر یافته های ایشان در این الگوی نظری انجامیده است.

    کلیدواژگان: سامانه هرم روانی، سطوح سه گانه روان و مثلث روان بنه ها، گرایش های اصلی و فرعی نفس یا روان آدمی، وحدت و کثرت روان آدمی
  • محمدجواد توکلی* صفحات 41-68

    هنگامی که از ساختار حکمرانی بخش عمومی در اقتصاد سیاسی اسلامی سخن می گوییم به چگونگی سازمان دهی مدیریت انتخاب های عمومی نظر داریم. ساختار حکمرانی بخش عمومی در اقتصاد سیاسی متعارف متکی بر دموکراسی است. در ساختار حکمرانی دموکراتیک، مشکل انتخاب عمومی عمدتا براثر مشکلات شناختی (اطلاعاتی) و انگیزشی رخ می دهد. مشکل شناختی به دلیل شناخت ناکافی رای دهندگان از کاندیداها و همچنین تخصص ناکافی انتخاب شوندگان بروز می کند. مشکل انگیزشی نیز ریشه در تعارض منافع شخصی و منطقه ای با منافع عمومی دارد. در نظام حکمرانی بخش عمومی در اقتصاد سیاسی اسلامی می توان مشکلات انتخاب عمومی را با اتکا به نظام حکمرانی ولایی کاهش داد. در نظام حکمرانی ولایی، اتکا بر تقوای کارگزاران حکومتی و مدیریت فقیه عادل باتقوا و نیز قانون گذاری تخصصی زمینه بروز مشکلات شناختی و انگیزشی را کاهش می دهد. نکته مهم این است که چگونه ساختار نهادی تصمیم گیری براساس حکمرانی ولایی را طراحی کنیم که از مشکلات انتخاب عمومی کاسته شود. در این راستا، طراحی الگوی حکمرانی بخش عمومی در ایران با استفاده از راهبردهایی همچون تشکیل مجلس متخصصان و همچنین قاعده گذاری و ساختارسازی برای ایجاد ثبات در انتخاب های عمومی قابل طرح است.

    کلیدواژگان: حکمرانی، حکمرانی ولایی، انتخاب عمومی، اقتصاد سیاسی ایران، مجلس شورای اسلامی
  • علی ابراهیم پور* صفحات 69-106

    در سنت غربی، عموما از سه پارادایم اثباتی، تفسیری و انتقادی نام برده می شود که دارای تفاوت و تضادهای جدی نظری و عملی هستند. پارادایم، که متشکل از بنیان های هستی شناسانه، معرفت شناسانه و روش شناسانه است، بسان عینک محقق، جهت گیری علم را نسبت به واقع و معرفت معین می کند و زیربنای روش شناسی ویژه ای در تولید علم را تعین می بخشد؛ چراکه چهارچوب های فکری متفاوت، ساخت، فرایند و جهت تحقیقات را متاثر می کند؛ ازاین رو، هریک از پارادایم های سه گانه مرسوم در سنت غربی، علم انسانی و طبیعی متناسب با خود را تولید می کنند و نتیجه می دهند. انقلاب اسلامی نیز، که پرچم اقامه دین در تمامی عرصه های حیات بشری را برافراشته است، برای رسیدن به این هدف خود و دستیابی به الگوی پیشرفت اسلامی و تاسیس تمدن نوین اسلامی، نیازمند بازتولید، پالایش و کشف علم و دانش مبتنی بر چهارچوب نظری (پارادایم) خود است؛ ازاین رو، کشف و بازطراحی پارادایم علم اسلامی برای دستیابی به اهداف انقلاب اسلامی ضروری و اجتناب ناپذیر است. حکمت اسلامی، برخلاف افت و خیزهای تقابلی سنت غربی، مسیر مستقیمی را طی کرده و در عین آنکه ادوار و مکاتب مختلفی در آن به وجود آمده، روزبه روز بر قوت جوهره آن افزوده شده است. هسته هویت واحد حکمت اسلامی، به مثابه یک پارادایم، در سرتاسر دامنه دانشی سنت اسلامی کشیده شده است. این پارادایم، همچون سایر پارادایم ها، از اصولی هستی شناسانه، معرفت شناسانه و روش شناسانه تشکیل شده و در مقام توصیه روشی نیز فرایند خاصی را مطرح می کند. این مقاله، با اعتقاد بر اینکه جوهره حکمت اسلامی ظرفیت آن را دارد که براساس عناصر اصلی چهارچوب های پارادایم های معروف غربی بازطراحی شود، با رویکرد توصیفی تحلیلی و روش کتابخانه ای، مبانی معرفت شناسانه پارادایم علم اسلامی مورد نیاز تولید علم انقلاب اسلامی را براساس بنیان های دستگاه حکمت اسلامی با تاکید بر مبانی استاد شهید مطهری معرفی کرده و آن را در قالب یک هرم معرفتی پنج لایه طراحی می کند.

    کلیدواژگان: پارادایم، پارادایم علم اسلامی، جوهره حکمت اسلامی، تولید علم، معرفت شناسی، انقلاب اسلامی
  • مهدی رعایائی*، محسن داودآبادی فراهانی صفحات 107-132

    یکی از عرصه‏ های مهم هر کشور عرصه اقتصاد است که وظیفه حکومت در آن برقراری عدالت و توازن و زمینه‏ سازی برای بهره‏ مندی حداکثری مردم از امکانات و مواهب است. تبیین وظایف حکومت را می‏توان در دانشی به نام «حکمرانی» پیگیری کرد و وظایف اقتصادی دولت در دانش حکمرانی اقتصادی مورد بررسی قرار می‏گیرد. در این تحقیق سعی بر آن است که حکمرانی اقتصادی از منظر اسلامی بررسی شود. با توجه به اینکه یکی از مهم ترین وظایف حکومت در عرصه اقتصاد برقراری عدالت است، پرسش اصلی تحقیق این است که برقراری عدالت (توزیعی) در حکمرانی اقتصادی چه مولفه‏هایی دارد. نتایج تحقیق حاکی از آن است که در حکمرانی اقتصادی براساس قاعده عدالت، لازم است فرصت‏های اقتصادی، آموزشی، درآمدها، امکانات و مواهب عمومی و نیز اطلاعات به صورت عادلانه در جامعه توزیع شود؛ به طوری که ضمن برخورداری همه افراد از حداقل‏ها، زمینه بهره‏برداری بیشتر از این فرصت‏ها و ثروت‏ها برای همگان مساوی باشد.

    کلیدواژگان: قواعد فقهی، عدالت، عدالت توزیعی، مساوات، حکمرانی اقتصادی
  • حسین اژدری زاده* صفحات 133-154

    هدف جستار حاضر نشان دادن ابعاد حضور «اندیشه اجتماعی» در شریعت و احکام اسلام با تاکید بر مجاهدت بیش از هزارساله فقها و اصولیان مسلمان است. با استفاده از روش های متعددی مانند تحلیل محتوا، اسنادی و توصیفی تحلیلی تلاش شد تا اشراب اندیشه اجتماعی در دین و شریعت اسلام و نیز فتاوی فقهی اصولی ارایه شود. ضرورت توجه به انسان و اجتماع نه تنها در اسلام بلکه در همه شریعت های گذشته نیز به گونه ای وجود داشت؛ اما این ویژگی در اسلام به نحو ممتازی مورد توجه قرار گرفت. فقها و اصولیان مسلمان با مجاهدت حدودا چهارده قرنه خود توانستند بسیاری از پیام های موجود در آیات و روایات اسلامی را دریافت کنند و با تاکید بر اموری مانند پذیرش عقل در حریم دین، قواعد حاکمه فقهی، تقدیم اولویت های اجتماعی، تعلیل های اجتماعی احکام و درنهایت، احکام حکومتی، در راستای صدور فتاوای به روز از آن ها استفاده کنند.

    کلیدواژگان: اندیشه اجتماعی، رویکرد فقهی اصولی، فقه اجتماعی
  • امیر سیاهپوش* صفحات 155-174

    دیدگاه هایی که به تحلیل به طور کلی، انقلاب ها و به طور خاص انقلاب اسلامی پرداخته اند غالبا در چهارچوبی اومانیستی پیش رفته اند یا اگر هم منظری بومی و دینی برگزیده اند به همه ابعاد آن توجه نداشته اند. دیدگاه امام خامنه ای هم مبتنی بر مبانی اسلامی است و هم تمام وجوه ممکن درخصوص پدیده انقلاب را پوشش می دهد. تدوین چنین دیدگاهی در چهارچوبی علمی و منسجم به شکلی قابل عرضه در عرصه های علمی هدف بنیادین این تحقیق است. برای رسیدن به این منظور چند سوال اصلی مطرح شده است: چیستی، چرایی، چگونگی، نتایج و آثار و آفات و آسیب ها. برای پاسخ به این پرسش ها از روش تحلیل محتوا، که نوعی روش تحلیل گفتمان محسوب می شود، استفاده شده است. مطابق یافته ها، براساس دیدگاه امام خامنه ای، در شکل دهی به انقلاب اسلامی عواملی موثر بوده اند که عبارت اند از: عوامل ذهنی و عینی؛ خرد و کلان؛ زمینه های تاریخی؛ بسترهای اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی. تمام این عوامل درعین حال که محصول اراده های انسانی و متاثر از شرایط محیطی است، در چهارچوب سنت های الهی و مبتنی بر قوانین قطعی حاکم بر هستی رخ داده است؛ بنابراین، عوامل غیبی مثل عوامل ملکی و بر تارک آن در شکل دهی به انقلاب اسلامی موثر بوده است.

    کلیدواژگان: انقلاب، انقلاب اسلامی، منظومه فکری، امام خامنه ای
|
  • AbbasAli Shameli*, Shahnaz Yousefi Pages 11-40

    In this study, the researchers have made an effort to explore, and understand the three human psychological domains i.e. the cognitive, motivational, derivative and behavioral. They have also tried to take an initial part in the line of developing a model of Islamic psychology. In their third step they have targeted to know the human soul within the boundaries of a Misbahi theoretical model. In his theoretical model of the human pyramidal soul, Allamah Misbah Yazdi observes that human soul has been assimilated to a three dimensional pyramid. The pinnacle of this pyramid displays the unity and closeness of views, tendencies, incentives, reactions and properties of the psyche. According to this model developer, different status, tendencies, abilities and inner and outer actions will appear displaying the variety and diversities of the human soul applications which are then reflected in the three stages and parts of the human pyramidal psyche.Allamah Misbah Yazdi perceives that in the human pyramidal soul, knowledge, power ad love is displayed in a vertical order. The first level encompasses the formation and display of the applications of the psyche- knowledge and perception- and in the second level, it has the display of the second aspect meaning power and abilities and finally, the third level which walk alongside the third dimension which is love and self-love which is the basis and foundation of the faculties and tendencies in human soul. Leading and managing of actins based on the indicators of the system and the functions of the leading and subordinate needs of human beings are in fact the great achievement of this psychological model. The researchers have made an effort to explain, analyze and redefine Allamah Misbah Yazdi’s human pyramidal soul based on his existing oral and written works. This had led to the analysis and interpretation of his findings in this theoretical model in some instances. Our research methodology has been descriptive and analytical which is recognized as a part of qualitative method.

    Keywords: Psychological Pyramid System, the Three Levels of the Soul, the Psychological Triangle, the Leading, Subordinate Tendencies of the Human Soul, Unity, Pluralism in the Human Psyche
  • MohammadJavad Tavakoli* Pages 41-68

    Talking of the governance structure of the public sector in the political economy of Islam, we mean the way we organize public choices. The governance structure of the public sector in conventional political economy has been based on democracy. In a democratic governance structure, the public choice problem occurs mainly out of cognitive and motivational problems. The cognitive problem happens due to insufficient knowledge of voters of candidates and low level of professionality in candidates. The motivational problem is rooted in the conflict of private and regional interests with public interests. In Islamic governance structure of the public sector in Islam, we could reduce the problem of public choice by relying on a system of Velaie governance.  In a Velaie governance structure, reliance on the Taqva (purity) of public governors and the management of a just pure Faqih and a professional legal system reduces the cognitive and motivational problems. The important thing is how to design institutions in a Velaie governance structure so that we could reduce public choice problems. In this vein, we could construct the pubic governance structure in Iran by applying advices such as the construction a professional parliament and setting some rules and structures for insuring stability in public choices.

    Keywords: Governance, Velaie Governance, Public Choice, Political Economy of Iran, Islamic Parliament
  • Ali Ebrahimpour* Pages 69-106

    In the Western tradition, positive, interpretive, and critical paradigms are generally referred to as having serious theoretical and practical differences and contradictions. The paradigm - which consists of ontological, epistemological and methodological foundations - like the glasses of a researcher, defines the basis of a special methodology in the production of science; because intellectual frameworks affect the construction, process and direction of research. Thus, each of the three paradigms common in the Western tradition results in human and natural science commensurate with themselves. The goal of the "Islamic Revolution" is the implementation of religion in all areas of human life. To achieve this goal and achieve the model of Islamic progress and the establishment of a new Islamic civilization, it needs to reproduce, refine and discover science; a science that is based on its theoretical framework (paradigm). Therefore, the discovery and redesign of the "Islamic paradigm of science" is necessary and inevitable to achieve the goals of the Islamic Revolution. Islamic philosophy has taken a direct path, contrary to the ups and downs of the Western tradition. Although different periods and schools have emerged in it, But day by day, the power of its essence has increased. The core of the unit of Islamic wisdom, as a paradigm, is stretched across the range of knowledge in the Islamic tradition. This paradigm - like other paradigms - is composed of ontological, epistemological and methodological principles. And as a methodological recommendation, it also introduces a specific process. This article believes that the essence of Islamic wisdom has the capacity to be redesigned based on the main components of the frameworks of famous Western paradigms. This article is written with a descriptive-analytical approach and library method. This article is written with a descriptive-analytical approach and library method And introduces the epistemological foundations of the "Islamic paradigm of science" by extracting from the essence of the system of Islamic wisdom with emphasis on the foundations of Master Motahhari, and It designs it in the form of a "Five-layer Pyramid".

    Keywords: Paradigm, Islamic Paradigm of Science, Essence of Islamic Philosophy, ScienceProduction, Epistemology, Islamic Revolution
  • Mahdi Roayaei*, Mohsen Davoodabadi Farahani Pages 107-132

    Aiming to establish justice and balance the economy, governments in every country try to facilitate maximum utilization of all people from goods and possibilities. Economic governance is an emerging academic branch involving explanation of government duties. In this research, economic governance is examined from an Islamic perspective. Given that one of the most important tasks of government in economics is to establish justice, the main question of the research is what are the components of establishing (distributive) justice in economic governance. The findings show that in economic governance based on the rule of justice, it is necessary to distribute opportunities, education, incomes, facilities and public gifts as well as information fairly in society. So that while all people enjoying the minimums, there is a ground for more utilization of these opportunities and properties for all people equally.

    Keywords: Jurisprudential Rules, Justice, Distributive Justice, Equality, Economic Governance
  • Hossein Azhdarizadeh* Pages 133-154

    The target of this essay indicate the aspects of the presence of the social thought in Islamic shariat, with emphasis on the industry of the moslem jurisconsults in this background. With using some research methods, like qualitative research, we show, first, that social thought rise from Qoran and sonat. we indicate, second, that this idea transmissions to other sections. The moslem jurisconsults and lawyers adoption this opinion from Qoran and sonat, using it in the deferent chapters of islamic feghh science. These occasions are among those ideas: Reception of wisdom in religious limits(rationalization of religion). Attention to the universality of the religion( social and individual laws). Attention to signatory and rational laws. Attention to feghhy dominant principles. Prefer social preference to the rest. Attention to social reasons of lows. Derivation and use the critical capacity of feghh. And finally, attention to and use the state lows and jurisprudences.

    Keywords: Social Thought, Fiqh Approach, Social Fiqh
  • Amir Siahpoosh* Pages 155-174

    The views that have analyzed the revolutions in general and the Islamic Revolution in particular have often developed in a humanistic framework or, if they have chosen an indigenous and religious perspective, have not paid attention to all its dimensions. The view of Imam Khamenei is both based on Islamic principles and covers all possible aspects of the phenomenon of revolution. This study aims to formulate such a view in a scientific and coherent framework that can be offered in scientific fields. To achieve this goal, some key questions have been posed: what (nature or definition)?, why?, how?, the results and effects, and damages. To answer these questions, the content analysis method, which is a method of discourse analysis, has been used. The findings show that, according to Imam Khamenei’s view, in the formation of the Islamic Revolution, there have been effective factors: subjective and objective factors; micro and macro factors; historical grounds; economic, social, political and cultural contexts. While all of these factors are the product of human’s will and are influenced by the environmental conditions, they have occurred within the framework of Divine traditions, and are based on the definite laws governing the universe; Therefore, the invisible factors such as material factors and superior  that, have been effective in shaping the Islamic Revolution.

    Keywords: Revolution, the Islamic Revolution, Intellectual System, Imam Khamenei