فهرست مطالب

بهداشت کار و ارتقای سلامت - سال پنجم شماره 2 (پیاپی 17، تابستان 1400)

نشریه بهداشت کار و ارتقای سلامت
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 17، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/17
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بهرام کوهنورد، مرجان اسدیار، مرضیه هنربخش، محمدرضا زارع، زهرا شاه محمدی* صفحات 106-117
    مقدمه

    اعتیاد به اینترنت بر سلامت و بهداشت روان تاثیر منفی می گذارد و منجر به ناراحتی و اختلال بالینی می شود لذا این مطالعه با هدف بررسی ارتباط بین اعتیاد به اینترنت با کیفیت خواب و افسرگی در دانشجویان خوابگاهی انجام شد.

    روش بررسی

    این پژوهش یک مطالعه توصیفی - تحلیلی بود. از انجایی که در این مطالعه تمام دانشجویان ساکن خوابگاه ها شرکت کرده اند (95 نفر)، روش نمونه گیری بصورت سرشماری انجام شد. در این طرح از سه پرسشنامه اعتیاد به اینترنت یانگ، پرسشنامه افسردگی گلدبرگ و پرسشنامه کیفیت خواب پترزبورگ استفاده شد. جهت آنالیز آماری داده ها از آمار توصیفی همچون میانگین، انحراف معیار و همچنین آزمون های آماری تحلیلی نظیر آنالیز واریانس یکطرفه با نرم افزار SPSS 22 استفاده شد.

    یافته ها:

     از بین دانشجویان مورد بررسی 63نفر (3/66%) از لحاظ اعتیاد به اینترنت در سطح نرمال بودند، 31نفر (6/32%) اعتیاد خفیف و 1نفر اعتیاد شدید به اینترنت داشتند. بررسغت 6فو 7همی میزان افسردگی در بین دانشجویان نشان داد که از بین 95 نفر، تعداد 22 نفر دارای افسردگی خفیف به متوسط و 10 نفر دارای افسردگی مرزی هستند. میانگین نمره کیفیت خواب دانشجویان88/2± 38/7 بود و ارتباط معنی داری بین آن و اعتیاد به اینترنت وجود داشت (001/0> P).

    بحث و نتیجه گیری: 

    با توجه به شیوع اعتیاد به اینترنت بین دانشجویان و ارتباط معنی دار آن با افسردگی و بی خوابی، باید برنامه ریزی های لازم به منظور پیشگیری از این مشکل بهداشتی انجام شود.

    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، کیفیت خواب، افسردگی، دانشجو، خوابگاه
  • آمنه معاضدیان، زهرا پزشکی*، الهه کاظمی صفحات 118-131
    مقدمه

    بخش بزرگی از عمر انسان ها در محیط کار می گذرد و رضایت شغلی مسئله مهمی در انجام کیفی وظایف و نیل به اهداف است. از آنجا که رضایت شغلی می تواند تحت تاثیر علایق شغلی فرد و میزان هوش هیجانی وی قرار گیرد، مطالعه ای با هدف تعیین رابطه ساختاری بین رجحان شغلی و رضایت شغلی با نقش میانجی گری هوش هیجانی 253 نفر از کارشناسان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در سال 1397 انجام شده است.

    روش بررسی

    ارزیابی بر اساس نظریه های آمابایل، مدل دو متغیری هرزبرگ و گلمن با استفاده از پرسشنامه های رجحان شغلی آمابایل (1994)، رضایت شغلی دانت (1966) و هوش هیجانی شرینگ (1996) به شیوه نمونه گیری در دسترس صورت گرفت. روش پژوهش، مقطعی و توصیفی و از نوع همبستگی بود. به منظور آزمودن فرضیه ها از روش تحلیل مسیر در مدل معادلات ساختاری در نرم افزار ایموس و برای بررسی نقش میانجی متغیر واسط یعنی هوش هیجانی، از آزمون سوبل استفاده شده است.

    یافته ها:

     نتایج بررسی فرضیه ها حاکی از آن بود که بین مولفه های انگیزه درونی و انگیزه بیرونی رجحان شغلی و هوش هیجانی با رضایت شغلی با توجه به ضریب اثر مستقیم، ارتباط آماری معنادار وجود داشت.

    نتیجه گیری: 

    با احتساب تاثیر مستقیم و غیرمستقیم متغیرهای پیش بین و واسط، بیشترین تاثیر را هوش هیجانی و پس از آن انگیزه درونی بر روی رضایت شغلی داشت. در این پژوهش نقش میانجی گری هوش هیجانی بین مولفه های رجحان شغلی و رضایت شغلی پذیرفته شد.

    کلیدواژگان: رجحان شغلی، رضایت شغلی، هوش هیجانی، کارشناس وزارت بهداشت
  • رضا جعفری ندوشن، خلیل طاهرزاده*، مهدی نخعی نژاد، سپیده شهسواری صفحات 132-142
    مقدمه

    در بررسی رویدادهای ناگواری که در بخش های صنعت و بهداشت و درمان صورت گرفته است، خطای انسانی را عامل اصلی این رویدادها می دانند. با توجه به حساسیت و اهمیت مشاغل پزشکی رخداد خطا در آن ها می تواند به پیامدهای جبران ناپذیری منتهی شود. هدف از مطالعه حاضر بررسی خطاهای انسانی در بخش اورژانس بیمارستان امام خمینی (ره) جیرفت بود.

    روش بررسی

     مطالعه حاضر از نوع مقطعی و توصیفی بوده است. جهت انجام مطالعه ابتدا با مصاحبه با پرستاران بخش اورژانس و مطالعه دستورالعمل ها و رویه های کاری شغل پرستاری و استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی وظایف، وظایف شغلی پرستاران بخش اورژانس مورد واکاوی قرار گرفته اند. سپس در انتها با استفاده از روش رویکرد نظام مند پیش بینی و کاهش خطای انسانی، خطاهای انسانی در شغل پرستاری بخش اورژانس بیمارستان تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها:

     در مجموع تعداد 4 وظیفه، 18 زیر وظیفه و 91 نوع خطا مربوط به فعالیت های پرستاری شناسایی شدند. تعداد خطاها عملکردی 27 مورد (30%)، خطاهای بازدید 18 مورد (20%)، خطاهای بازیابی 19 مورد (21%)، خطاهای ارتباطی 12 مورد (13%) و تعداد خطاهای انتخاب 15 مورد (16%) شناسایی شدند. همانطور که ملاحظه می شود بیشترین تعداد خطا مربوط به نوع عملکردی بود.

    نتیجه گیری: 

    با توجه به نتایج حاصل از این مطالعه بیشترین تعداد خطاها به ترتیب مربوط به خطاهای عملکردی و بازدیدی بودند که این با توجه به حساسیت مشاغل پرستاری و به ویژه در بخش اورژانس، مستلزم بکارگیری افراد با مهارت بالا جهت انجام وظایفی که نیازمند تمرکز و دقت بالا هستند، می باشد.

    کلیدواژگان: خطای انسانی، بیمارستان، اورژانس، پرستاری، SHERPA
  • فاطمه رخ فروز، زهرا رخ فروز، مریم هاشمیان، مصطفی نصیرزاده* صفحات 143-154
    مقدمه

    مسئولیت پذیری اجتماعی موضوع بسیار حیاتی برای موفقیت سازمان ها و از عوامل اصلی بقای هر سازمان محسوب می شود. در این میان مولفه های سلامت سازمانی از عوامل تاثیر گذار در حفظ و ارتقای مسئولیت اجتماعی کارکنان محسوب می شوند. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر رابطه سلامت سازمانی با مسئولیت پذیری اجتماعی کارکنان بخش اداری دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان انجام شد.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی همبستگی می باشد. جامعه آماری این پژوهش، کلیه کارکنان بخش اداری دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان در سال 97 بوده اند که به روش سرشماری 139 نفر از افراد انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه های استاندارد سلامت سازمانی و مسئولیت پذیری اجتماعی بود. تجزیه و تحلیل داده ها به وسیله نرم افزار SPSS-16 و با  استفاده از آزمون های آماری همبستگی پیرسون، تی مستقل و آنالیز واریانس یک طرفه صورت گرفت.

    یافته ها

    یافته ها نشان می دهد که در این سازمان میزان مسئولیت پذیری اجتماعی با میانگین 91/17±89/127 و سلامت سازمانی با میانگین 15/149 ±36/23 هر دو در سطح نسبتا بالایی قرار دارند و سلامت سازمانی با مسئولیت پذیری اجتماعی کارکنان همبستگی مستقیم و معناداری دارد (0/21=r، 0/01=P).

    نتیجه گیری

    در پژوهش حاضر، سلامت سازمانی یکی از عوامل اصلی تعیین کننده میزان مسئولیت پذیری اجتماعی کارکنان بوده است که تغییر در میزان آن، مسئولیت پذیری اجتماعی را تحت تاثیر قرار می دهد. بنابراین مدیران سازمان مربوطه، با برنامه ریزی صحیح می توانند موجب ارتقای مسئولیت پذیری اجتماعی کارکنان و در نتیجه کارایی سازمان ها شوند.

    کلیدواژگان: مسئولیت پذیری اجتماعی، سلامت سازمانی، کارکنان
  • علی درمحمدی*، ایرج محمدفام، حمیدرضا مهری، زهرا اسماعیل نژاد صفحات 155-169
    مقدمه

    یکی از مولفه های اصلی در نظام مدیریت پیمانکاران، ارزیابی عملکرد ایمنی، بهداشت و محیط زیستHSE)) آنها می باشد. بنابراین، هدف از این مطالعه ارایه ساختاری کاربردی جهت ارزیابی عملکرد HSE سطح سازمان پیمانکاران می باشد.

    روش بررسی

    در این مطالعه تحلیلی، فاکتورهای اصلی بر طبق هفت عنصر اصلی سیستم مدیریت HSE انتخاب گردیدند و در ادامه فاکتورهای فرعی مربوط به هر فاکتور اصلی تعیین شدند. سپس پرسشنامه ها جهت وزن دهی از نظر درجه اهمیت فاکتورهای اصلی و فاکتورهای فرعی به خبرگان ارسال گردید. بر طبق خروجی نظرات خبرگان، اهمیت نسبی فاکتورهای اصلی و فرعی محاسبه گردید و الگوی ارزیابی عملکرد HSE برای سطح سازمان پیمانکاران ایجاد شد. در نهایت به منظور اعتبار سنجی، ساختار پیشنهادی در سطح سازمان سه پیمانکار اصلی ساخت وساز یک شرکت تخصصی مادر تخصصی پتروشیمی مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    الگوی نهایی از 7 فاکتور اصلی و 119 فاکتور فرعی تشکیل شده است. حداکثر نمره قابل اکتساب 300 وکمترین آن 60 است که بیانگر سطح عملکرد خیلی خوب و خیلی ضعیف از لحاظ HSE می باشد. نتایج ارزیابی عملکرد نشان داد که پیمانکار اول نمره بالاتری از لحاظ HSE نسبت به پیمانکار دوم و سوم کسب نموده است.

    نتیجه گیری

    ساختار پیشنهادی با توجه به جامع بودن آن، می تواند برای ارزیابی عملکرد سطح سازمانی پیمانکاران مختلف استفاده گردد که از نتایج ارزیابی می توان به عنوان یک ورودی در انتخاب پیمانکاران استفاده کرد. علاوه بر این، پیمانکاران نیز می تواند نقاط ضعف سازمانی خود را در زمینه HSE شناسایی و جهت رفع آن ها و ارتقاء سطح HSE خود اقدام نمایند.

    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد- ایمنی، بهداشت و محیط زیست-پیمانکاران- سازمان
  • ساناز عینی*، علی کرمانی، صفورا کیوانلو، زهرا جاودان، متینه عبادی صفحات 170-185
    مقدمه

    با توجه به اهمیت بسیار زیاد سلامتی و جنبه‏های مختلفی از وظایف و مسئولیت‏های افراد در مشاغل پرستاری و معلمی که به صورت بالقوه می‎توانند برای آن‏ها فشارآور باشند. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف مقایسه استرس ادراک شده، تعارض کار- خانواده و فرسودگی شغلی در پرستاران و معلمان شهر بندر عباس انجام شد.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر توصیفی و از نوع علی- مقایسه‎ای بود. جامعه آماری پژوهش حاضر، کلیه پرستاران و معلمان شهر بندرعباس در نیمسال اول 1398 بود که 70 نفر پرستار و 70 نفر معلم به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. برای گردآوری داده‎ها از پرسشنامه استرس ادراک شده کوهن و همکاران (1983)، پرسشنامه تعارض کار- خانواده کارلسون و همکاران (2000) و پرسشنامه فرسودگی شغلی مسلش (1981) استفاده شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و تحلیل واریانس چند متغیره (مانوا) تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته‎ ها:

     نتایج نشان داد تفاوت آماری معنی داری بین دو گروه پرستاران و معلمان در متغیرهای استرس ادراک شده (85/9=F و 01/0>P)، تعارض کار- خانواده (77/14=F و 01/0>P) و فرسودگی شغلی (22/24=F و 01/0>P) وجود داشت. همچنین نتایج حاکی از آن است که میانگین نمرات گروه پرستاران در متغیرهای استرس ادراک شده، تعارض کار- خانواده و فرسودگی شغلی بالاتر از گروه معلمان است.

    نتیجه ‎گیری:

     به طور کلی، سیستم چرخشی و متغیر پرستاری باعث شده که مشکلات بیشتری در عملکرد خانوادگی و استرس کاری در مقایسه با معلمان داشته باشند؛ همچنین، فرسودگی شغلی در میان پرستاران به دلیل نبود امنیت شغلی و آینده روشن بیشتر از معلمان بود.

    کلیدواژگان: استرس ادراک شده، تعارض کار- خانواده، فرسودگی شغلی، پرستار، معلم
  • زهرا السادات موسوی فرد*، فرحناز خواجه نصیری صفحات 186-199
    مقدمه

    ویروس کرونا (COVID-19) اخیرا به عنوان یک تهدید جهانی ظاهر شده است. دانش، نگرش و عملکرد کارگران در مورد این بیماری عفونی جدید برای پیشگیری و کنترل آن بسیار مهم است. این مطالعه باهدف تعیین وضعیت دانش، نگرش و عملکرد به دستورالعمل پیشگیری COVID-19 و عوامل موثر برآن در کارگران خدماتی خط یک مترو تهران در پاییز 1399 انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه مقطعی (توصیفی -تحلیلی) بطور سرشماری در 113 نفر از کارگران خدماتی-نظافتی خط یک مترو تهران با میانگین و انحراف معیار سنی5.43±35.38در پاییز 1399 انجام شد. ابزارهای جمع آوری داده ها شامل پرسشنامه جمعیت شناسی، پرسشنامه 32 سوالی جهت سنجش وضعیت دانش، نگرش و عملکرد به دستورالعمل پیشگیری COVID-19 (با روایی و پایایی مطلوب) بود. پاسخ ها با گزینه های موافق، مخالف، نظری ندارم اندازه گیری شد. تجزیه وتحلیل داده ها توسط آزمون های تحلیلی نرم افزار SPSS نسخه 25 با سطح معنی داری 05/0>p انجام شد.

    یافته ها: 

     نتایج مطالعه نشان داد که در حیطه دانش، نگرش و عملکرد به ترتیب با 9/74% ، 2/83% و 2/99% افراد شرکت کننده در مطالعه در سطح خوبی بودند. نگرش افراد 34-30 ساله اختلاف معنی داری با نگرش سایر گروه های سنی داشت (05/0>p). همچنین بین تحصیلات و عملکرد افراد شرکت کننده رابطه مثبت معنی داری وجود داشت، افرادی با تحصیلات لیسانس بطور معنی دار از عملکرد بهتری نسبت به افراد با تحصیلات پایین تر برخوردار بودند (05/0>p). فراوانی نسبی عدم ابتلا به COVID-19 در افراد شرکت کننده در مطالعه از ابتدای شروع این بیماری تا به الان (پاییز 1399) 1/68% بود.

    نتیجه گیری:

     جهت اصلاح باورهای غلط و ارتقای دانش، نگرش و عملکرد در مورد بیمار COVID-19 در جمعیت مورد بررسی، پیشنهاد می گردد، آموزش مستمر توسط کارشناسان ایمنی و بهداشت مترو و اطلاع رسانی از طریق رسانه ها انجام شود. با توجه به یافته های پژوهش می توان گفت سطح خوب دانش، نگرش و عملکرد کارگران خدماتی- نظافت مترو نسبت به ویروس کووید-19 و توزیع وسایل حفاظت فردی مناسب، ضدعفونی روزانه ایستگاه های مترو، ممکن است از علل ابتلا پایین در جمعیت مورد بررسی به بیماری کرونا باشد (تقریبا 30/0%) باشد. البته با توجه به وجود برخی از باورهای اشتباه در جمعیت مورد بررسی پیشنهاد می شود جهت اصلاح برخی باورهای ناصحیح، بر آموزش های لازم جهت رفتارهای پیشگیرانه در پاندمیک تاکید گردد.

    کلیدواژگان: کارگران خدماتی مترو، دانش، نگرش، عملکرد، ویروس کووید 19
  • عباس بهرامی، ریحانه قربانی پور، حبیب الله رحیمی، محمدحسین معماری نشلجی* صفحات 200-207
    مقدمه

    وضعیت سلامتی کارگران یکی از عوامل اصلی تاثیرگذار بر بهره وری صنایع است. بنابراین انجام موثر معاینات دوره ای شاغلین نه تنها برای سود صنایع و ارتقای وضعیت سلامت کارگران بلکه برای سلامت جامعه نیز دارای اهمیت می باشد.

    روش بررسی

    این مطالعه به صورت توصیفی در سال 98 در 60 مورد از صنایع شهر کاشان که دارای کارشناس بهداشت حرفه ای بود انجام شد. ابزار مورد استفاده گویه های طب کار چک لیست وزارت بهداشت پس از اعمال وزن به روش فرایند تحلیل سلسله مراتبی (Analytical Hierarchy Process) بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه21 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها : 

    ارزیابی وضعیت طب کار صنایع کاشان با این چک لیست نشان داد با توجه به نقطه برش 70، 18 صنعت (30% ازصنایع) نمره نامناسبی را کسب کردند. نتایج آنالیز رگرسیون خطی نشان داد بین سابقه کار کارشناسان بهداشت حرفه ای صنایع با وضعیت طب کار صنایع رابطه معنی داری وجود دارد (05/0P-value<).

    نتیجه گیری: 

    با توجه به ارزیابی و اولویت بندی 10 گویه وضعیت طب کار درصنایع کاشان پیشنهاد می گردد مسیولین ذیربط در مداخلات بهداشتی خود این اولویت ها را مدنظر قرار دهند.

    کلیدواژگان: طب کار، عملکرد، بهداشت حرفه ای، صنایع
|
  • Bahram Kouhnavard, Marjan Asdiar, Marzieh Honarbakhsh, MohammadReza Zare, Zahra Shahmohammadi* Pages 106-117
    Introduction

    Internet addiction has a negative effect on mental health and leads to clinical discomfort and disorder. Therefore, this study was conducted to investigate the relationship between Internet addiction with sleep quality and depression in dormitory students.

    Methods

    This study was a descriptive-analytical study. Since all students living in dormitories participated in this study (95 people), the sampling method was census. The study used three Young Internet addiction questionnaires, the Goldberg Depression Inventory, and the Petersburg Sleep Quality Questionnaire. For statistical analysis of data, descriptive statistics such as mean, standard deviation and also analytical statistical tests such as one-way analysis of variance with SPSS 22 software were used.

    Results

    Among the students studied, 63 (66.3%) were normal in terms of Internet addiction, 31 (32.6%) were mildly addicted and 1 was severely addicted to the Internet. The study of depression among students showed that out of 95 people, 22 people have mild to moderate depression and 10 people have borderline depression. The mean score of studentschr('39') sleep quality was 7.38 ± 2.88 and there was a significant relationship between it and Internet addiction (P <0.001)

    Discussion and Conclusion

    Given the prevalence of Internet addiction among students and its significant association with depression and poor sleep quality, the necessary planning should be done to prevent this health problem.

    Keywords: Internet addiction, sleep quality, depression, student, dormitory
  • Ameneh Moazedian, Zahra Pezeshki*, Elahe Kazemi Pages 118-131

    Introductin:

     A large portion of a person’s days is spent at work. Job satisfaction has an important role in deliverables quality and goal achieved. Job satisfaction affects job interest and emotional intelligence so that, a study was conducted in 2018 in the Ministry of Health and Medical Education to determine the mediating effect of emotional intelligence on the structural relationship between job satisfaction and job interest among 253 Ministry of Health and Medical Education experts.

    Method

    Evaluation was based on the Amabile’s, two-factor Herzberg’s and Golman’s theories using the Amabile work preference, Danet job satisfaction, and sharing emotional intelligence questionnaires. Research was conducted by available sampling method. The research was a cross-sectional and descriptive and correlational. In order to test the hypotheses, the path analysis method in the structural equations model in AMOS software was used. The Sobel test was used to examine the mediating effect of emotional intelligence as intermediate variable.

    Results

    The results indicated that there was a significant and positive relationship between intrinsic and extrinsic motivations of job preferences, emotional intelligence, and job satisfaction based on the direct effect coefficient.

    Conclusion

    In conclusion, the direct and indirect effects of the mediation variable and predicted variable shows that emotional intelligence has the most effects on job satisfaction and, the internal instinct is in the second place. Based on the study, emotional intelligence is a mediation variable between job preferences and job satisfaction.

    Keywords: Job Preference, Job Satisfaction, Emotional Intelligence, Ministry of Health expert
  • Reza Jafari Nodoushan, Khalil Taherzadeh Chenani*, Mehdi Nakhaee Nezhad, Sepideh Shahsavari Pages 132-142
    Introduction

    In examining the unfortunate events that have taken place in the industrial and health sectors, human error is considered as the main cause of these events. Given the sensitivity and importance of medical careers, the occurrence of errors can lead to irreparable consequences. The purpose of this study was to investigate the human error in the emergency department of Imam Khomeini Hospital in Jiroft.

    methods

     This study was a cross-sectional and descriptive one. Emergency nurseschr('39') job duties have been analyzed by interviewing emergency nurses and studying nursing job guidelines and procedures using hierarchical task analysis. Finally, using the Systematic Human Error Reduction and Prediction Approach, human errors in nursing care were analyzed.

    Results

    Generally, 4 tasks, 18 sub-tasks and 91 types of errors related to nursing activities were identified. Number of errors found, 27 (30%) Action errors, 18 (20%) Checking errors, 19 (21%) Retrieval errors, 12 (13%) communication errors, and 15 (16%) selection errors Were. As can be seen, the largest number of errors was related to the type of Action errors.

    Conclusion

    Considering the results of the present study, the highest numbers of errors were related to Action and Checking errors respectively, which due to the sensitivity of nursing jobs and especially in the emergency department, require the use of highly skilled people to perform tasks that require high concentration and accuracy.

    Keywords: Human error, hospital, emergency, nursing, SHERPA
  • Fatemeh Rokh Forouz, Zahra Rokh Forouz, Maryam Hashemian, Mostafa Nasirzadeh* Pages 143-154
    Introduction

    Social responsibility is critical to the success of organizations and is a key factor in any organizationchr('39')s survival. In this regard, the present study was conducted to investigate the impact of the relationship between organizational health and social responsibility in administrative staff of Rafsanjan University of Medical Sciences. 

    Methods

    This research is a descriptive correlation study. The statistical population of this study consisted of all the administrative staff of Rafsanjan University of Medical Sciences in the year 2018 that 139 persons were selected by censusmethod. Data collection tools included standard questionnaires of organizational health and social responsibility. The collected data were analyzed by SPSS-16 software using Pearson correlation, independent t-test and one-way ANOVA.

    Results

    The findings show that in this organization social responsibility with average of 127/89 ±17/91 and organizational health with mean of 149/15 ± 23/36 are both at relatively high level and organizational health has a direct and significant correlation with social responsibility of employees (P= 0/01, r= 0/21).

    Conclusions

    The healthy atmosphere of an organization affects the attitude, performance and belief level of employees, which makes them more committed and responsible and ultimately leads to the growth and development of the organization. In the present study, organizational health has been one of the main determinants of the level of social responsibility of employees that changes in its level affect social responsibility. Therefore, the managers of the organization concerned with proper planning can promote the social responsibility of the employees and finally provide the performance of organizations.

    Keywords: Social responsibility, organizational health, employees
  • Ali Dormohammadi*, Iraj Mohammad Fam, HamidReza Mehri, Zahra Esmaeil Nezhad Pages 155-169
    Introduction

    One of the main components of the contractor management system is the assessment of their Health, Safety, and Environmental (HSE) performance. Therefore, the purpose of this study is to provide a practical structure for evaluating HSE performance at the contractor level.

    Methods

    In this analytical study, the main factors were selected according to the seven main elements of HSE management system and then the sub-factors related to each main factor were determined. Then the questionnaires were sent to experts for weighting in terms of the degree of importance of the main factors and sub-factors. Based on the output of experts chr('39')opinions, the relative importance of the main and sub-factors was calculated and the HSE performance evaluation model was created in the contractorschr('39') organization level. Finally, in order to validate, the proposed structure was investigated at the organization level of three main construction contractors of a specialized petrochemical parent company.

    Results

    The final model consists of 7 main factors and 119 sub factors. The maximum achievable score is 300 and the minimum is 60, which indicates a very good and very poor level of performance in terms of HSE, respectively. The performance evaluation results showed that the first contractor has scored higher in terms of HSE than the second and third contractors.

    Conclusion

    Due to the comprehensiveness of proposed structure, it could be used to evaluate the performance of the organizational level of different contractors which the results of the evaluation could be used as an input criterion for the selection of contractors. In addition, contractors can identify their organizational weaknesses in the HSE field and try to eremove them and improve their HSE level.

    Keywords: Performance Evaluation - Safety, Health, Environment - Contractors – Organization
  • Sanaz Eyni*, Ali Kermani, Safura Keyvanlo, Zahra Javdan, Matineh Ebadi Pages 170-185
    Introduction

    Due to the great importance of health and various aspects of the duties and responsibilities of individuals in the nursing and teaching professions that can potentially be stressful for them. Therefore, the present study aimed to compare perceived stress, work-family conflict and job burnout in teachers and nurses in Bandar Abbas.

    Methods

    The present study was descriptive and causal-comparative. The statistical population of the present study was all nurses and teachers in Bandar Abbas in the first half of 1398 in which 70 nurses and 70 teachers were selected by simple random sampling. Cohen et al.chr('39')s (1983) Perceived Stress Questionnaire, Carlson et al.chr('39')s Family Conflict Questionnaire (2000) and Maslash Burnout Questionnaire (1981) were used to collect data. Data were analyzed using descriptive statistics and multivariate analysis of variance (MANOVA).

    Results

    The results showed a statistically significant difference between the two groups of nurses and teachers in the variables of perceived stress (F = 9.85 and P <0.01), work-family conflict (F = 14.77 and P <0.01) and burnout. There was a job (F = 24.22 and P <0.01). The results also indicate that the mean scores of the nurses in the variables of perceived stress, work-family conflict and burnout are higher than the teachers.

    Conclusion

    In general, the rotational and variable nursing system caused that they face more problems in family functioning and work stress than teachers; Also, job burnout among nurses was higher than teachers due to lack of job security and bright future.

    Keywords: Perceived Stress, Work-Family Conflict, Job Burnout, Nurse, Teacher
  • Zahrasadat Mosavifard*, Farahnaz Khajehnasiri Pages 186-199
    introduction

    Coronavirus (COVID-19) has recently emerged as a global threat. Workerschr('39') knowledge, attitudes, and practices about this new infectious disease are crucial to its prevention and control. This study was conducted to the status of knowledge, attitude, and practice was determined according to the COVID-19 prevention guidelines and the factors affecting it in the service workers of Tehran Metro Line 1 in the fall of 2020

    Methods

    This cross-sectional (descriptive-analytical) study was performed on 113 service-cleaning workers of Tehran Metro Line 1 with a mean and standard deviation of the age of 35.38+_5.43 in the fall of 2020. Data collection tools included a demographic questionnaire and a 32-item questionnaire to assess the status of knowledge, attitude, and practice to the COVID-19 prevention guidelines (with optimal validity and reliability). Answers were measured with pros, cons, no comments. Findings were presented by descriptive and analytical statistics and data analysis was performed by analytical tests of SPSS software version 25 with a significance level of p <0.05.

    Results

    The results of the study showed that in the field of knowledge, attitude, and practice with 74.9%, 83.2%, and 99.2% of the participants were at a good level, respectively. There was a significant relationship between age and attitude of participants in the study (p <0.05) so that the The attitudes of 30-34 years old were significantly different from the attitudes of other age groups There was also a significant positive relationship between education and performance of participants (p <0.05), people with a bachelorchr('39')s degree had better performance. The relative frequency of non-COVID-19 infection in the study participants from the beginning of the disease until now (autumn 1399) was 68.1%.

    Conclusion

    In order to correct misconceptions and promote awareness and attitudes of the population of the study about COVID-19 , it is recommended that education and information be provided through the media. The good level of knowledge, attitude, and practice of the service workers - cleaning the subway towards the Covid-19 virus, had caused the incidence of coronary heart disease among them to be almost 30%. In this regard, the distribution of appropriate personal protective equipment, daily disinfection of subway stations can be effective factors in reducing the incidence of workers.

    Keywords: Metro service workers, knowledge, attitude, performance, Covid virus 19
  • Abbas Bahrami, Reihaneh Ghorbani Pour, Habibollah Rahimi, MohammadHosein Memari Nashalji* Pages 200-207
    Introduction

    Workerschr('39') health status is one of the main factors affecting industry productivity. Therefore, effective employee periodic examinations are important not only for the benefit of industries and for improving the health of workers but also for the health of the community.

    Methods

    This descriptive study was done in98 on 60 cases of industries of Kashan that they had occupational health expert. The tools were occupational medicine items Ministry of Health checklists after weight by Analytical Hierarchy Process. Data were analyzed by SPSS 21 software.

    Results

    Assessing the occupational medicine status of Kashan industries with this checklist showed that according to cut-off point 70, 18 industries (30% of the industries) scored poorly. Results of linear regression analysis showed that there is a significant relationship between work experience of occupational health experts with occupational health status of industry (P <0.05).

    Conclusion

    Due to the evaluation and prioritization of 10 items of occupational medicine status in Kashan industries, it is suggested that the relevant authorities in their health interventions consider these priorities

    Keywords: occupational medicine, work performance, Occupational health, industry