فهرست مطالب

اقتصاد و الگوسازی - پیاپی 44 (زمستان 1399)

نشریه اقتصاد و الگوسازی
پیاپی 44 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیده شکوفه موسوی، ایمان باستانی فر*، هادی امیری صفحات 1-26

    تغییر دستوری در نرخ سپرده در شرایط تحریم، به عنوان سیاست دفاعی در مواجهه با تکانه های ارزی و جلوگیری از بی ثباتی مالی و مدیریت رفتار سفته بازی ارزی تعریف می شود. با گسترش تحریم های اقتصادی در اواخر سال 90، نرخ ارز به شدت افزایش یافت و به تبع آن مقام پولی برای مدیریت رفتار سفته بازی ارزی  و جلوگیری از ورشکستگی بانک ها  اقدام به افزایش نرخ های سپرده بانکی نمود. در این پژوهش اثر تغییر در نرخ سپرده بر ثبات مالی بانک های خصوصی، دولتی و کل نظام بانکی مورد بررسی قرار گرفته است. متغیرهای اثر گذار بر ثبات مالی به دو گروه متغیرهای درون بانکی و برون بانکی تقسیم بندی شده و تخمین الگو بر اساس روش حداقل مربعات سه مرحله ای طی  سال های 1397-1380 صورت گرفته است. نتایج تحقیق گویای آن است که افزایش نرخ سپرد ها در شرایط بروز تکانه های ارزی بر ثبات مالی کل بانک ها و بانک های خصوصی به طور مثبت موثر و بر بانک های دولتی بی اثر بوده است، ولی این سیاست به دلیل اثرگذاری تکانه های ارزی بر متغیرهای برون بانکی مانند تورم و افزایش هزینه های تامین مالی در اقتصاد خود از دلایل بروز افزایش مطالبات غیرجاری در نظام بانکی است.

    کلیدواژگان: بانک، نرخ سود سپرده، تحریم، ثبات مالی
  • نجمه ساجدیان فرد، ابراهیم هادیان* صفحات 27-56

    با توجه به اهمیت نقش تجارت در برقراری ارتباط بین کشورها و انتشار پدیده های مختلف از جمله نوسانات و آشفتگی ها بین کشورها و همچنین با توجه به اهمیت این موضوع برای اقتصاد ایران، در این مطالعه به انتخاب شرکای تجاری مناسب برای اقتصاد ایران در واردات ماشین آلات و ابزار حمل و نقل با استفاده از رهیافت نظریه شبکه پرداخته شده است. در این راستا، این مطالعه با در نظر گرفتن شاخص های ساختاری شبکه و ساخت شاخصی ترکیبی از آن ها، به معرفی شرکای تجاری مناسب برای اقتصاد ایران پرداخته است. شرکای پیشنهادی با دو هدف معرفی شده اند: شرکایی که منجر به بهبود موقعیت اقتصادی-ساختاری ایران در شبکه تجارت بین الملل می شوند و دیگری شرکایی که موقعیت اقتصادی-ساختاری ایران در شبکه تجارت بین الملل را حفظ می کنند. نتایج حاصل از تحقیق مبین آن است که نیمی از عمده شرکای تجاری کنونی ایران در زمره شرکای تجاری برتر براساس شاخص ترکیبی بوده است. همچنین، براساس نتایج بدست آمده پیشنهاد می شود که ایران حجم واردات خود را از کشورهایی همچون چین، جمهوری کره، آلمان، فرانسه، ژاپن و یا کشورهای مشابه آن ها از نظر معیار ساختار شبکه ای افزایش دهد تا بتواند موقعیت ساختاری خود را در شبکه تجارت بین الملل بهبود دهد. علاوه براین، کشورهای مشابه شرکای تجاری کنونی ایران از نظر معیار ساختار شبکه ای از جمله امارات متحده عربی، روسیه، ایتالیا، ترکیه و هند معرفی شدند، بگونه ای که تقویت و ایجاد رابطه تجاری ایران با این شرکا می تواند در صورت تغییر رابطه تجاری شرکای کنونی، موقعیت ساختاری تجارت کشور را با تغییر چندانی روبرو نکند.

    کلیدواژگان: شریک تجاری، واردات ماشین آلات، نظریه شبکه، تحلیل مولفه های اصلی، ایران
  • رسام مشرفی، حسین صمصامی، سید طالب موسوی* صفحات 57-82

    حمل ونقل عبوری یا ترانزیت کالا، یکی از پرسودترین خدمات تجاری دنیا، به ویژه برای کشورهایی که از نظر موقعیت جغرافیایی در مسیر ترانزیت بین المللی قرار دارند، به شمار می رود. موقعیت طبیعی و جغرافیایی ایران به گونه ای است که می تواند به عنوان یکی از استراتژیک ترین مسیرهای ترانزیت کالا برای افغانستان و کشورهای شرق آسیای میانه محسوب شود. این منطقه ی محصور در خشکی برای دسترسی به آب های آزاد نیازمند ترانزیت کالا از بنادر ایران است و این مساله می تواند پتانسیل تقاضای حمل بار عظیمی را برای ایران ایجاد کند. در این مقاله، ابتدا به کمک نظریه جاذبه در تجارت بین الملل تخمینی از پتانسیل  تقاضای حمل بار این منطقه از سیستم حمل ونقل ایران و به ویژه حمل ونقل دریایی از طریق بندر چابهار بدست می آید و سپس میزان پتانسیل بار این منطقه تا آینده قابل پیش بینی تخمین زده می شود. معادله ی تصریح شده با استفاده از الگوی داده های ترکیبی با اثرات ثابت در دوره زمانی 2010 تا 2018 به صورت دو سالانه و در 30 مقطع به روش حداقل مربعات تعمیم یافته برآورد شده است. نتایج نشان می دهد که چشم انداز پتانسیل تقاضای بار این منطقه در افق 2022 بیش از 2 هزار میلیارد دلار است.

    کلیدواژگان: افغانستان و آسیای میانه، تجارت بین الملل، شاخص عملکرد لجستیکی، الگوی جاذبه
  • نسرین فرضی، محمدرضا سلمانی بی شک*، مهدی نجاتی صفحات 83-107

    موافقت نامه ترجیحی به عنوان ملایم ترین هم پیوندی اقتصادی می تواند نقش اساسی در خلق تجارت و افزایش رفاه کشورهای عضو داشته باشد. انعقاد موافقت نامه ترجیحی با شرکای عمده تجاری منجر به حفظ و تعمیق تجارت فعلی و توسعه و گسترش تجارت می گردد. همچنین تصمیم به انجام سرمایه گذاری یکی از تصمیمات اساسی در حوزه اقتصاد و کسب وکار است. ترکیه یکی از شرکای مهم تجاری ایران است. این امر هم در جهت جذب سرمایه گذار خارجی از ترکیه به ایران و همین طور پایین آمدن هزینه‎ نهاده های وارداتی سرمایه گذاران داخلی، می تواند منجر به افزایش سرمایه گذاری در ایران شود. پژوهش حاضر در نظر دارد اثرات تجاری موافقت نامه اقتصادی بین ایران و ترکیه که یکی از شرکای مهم تجاری ایران است را بر میزان سرمایه گذاری بخش های کشاورزی، صنعت و خدمات برای دوره 2025 -2011 براساس پروژه تجزیه و تحلیل تجارت جهانی پویا بررسی نماید؛ بنابراین یک سناریوی تجارت ترجیحی برای ایران مطابق موافقت نامه شبیه سازی می شود. توافقنامه تجارت ترجیحی بین ایران و ترکیه منجر به تسهیل روابط تجاری بین این دو کشور می شود. نتایج حاصل از انعقاد موافقت نامه نشان دهنده افزایش سرمایه گذاری است و پیش بینی می گردد که این سرمایه گذاری بیشتر در بخش تولید کالاهای صنعتی صورت گیرد.

    کلیدواژگان: پروژه تحلیل تجارت جهانی، توافقنامه تجارت ترجیحی، سرمایه گذاری، تعرفه
  • زین العابدین صادقی*، حمیدرضا میرزایی، فرحناز داوری صفحات 109-132

    با وجود افزایش مصرف انرژی در سطح جهانی، بسیاری از کشورها به دنبال ایجاد یک موازنه بین مصرف انرژی و اثرات زیست محیطی ناشی از آن هستند. برای این منظور مطالعات زیادی جهت محاسبه و شناخت راه های کاهش انتشار کربن و عوامل موثر بر آن ارایه شده است. در این پژوهش با استفاده از یک تحلیل داده- ستانده، میزان انتشار کربن در بخش های مختلف مورد بررسی قرار گرفته و با محاسبه شدت ساختاری و شدت مصرف داخلی، اثر آن بر شدت کل بررسی شده است. برای برآورد الگوی تحقیق از جدول داده- ستانده سال های 2011 و 2014 اقتصاد ایران استفاده شده است. نتایج نشان می دهد، انتشار کربن در بخش های مختلف متفاوت و لذا شدت انتشار کربن آن ها نیز متفاوت است. به طور کلی شدت انتشار کربن در سال 2014 نسبت به سال 2011 افزایش یافته است، شدت انتشار کربن در بخش کشاورزی بیشترین افزایش را نشان می دهد. همچنین اثر ساختاری و تقاضای نهایی داخلی روی اثر شدت سبب افزایش در شدت جمع سازی شده تجسم یافته انرژی و آلودگی کل ملی شده است. به عبارت دیگر اثر ساختاری و تقاضای نهایی سبب تقویت شدت انتشار کربن می شود.

    کلیدواژگان: تجزیه چند وجهی، تغییرات شدت کربن، تجسم یافته انرژی و آلودگی
  • ابوالفضل شاه ابادی*، مهناز ربیعی، سعید دانشور سعدآبادی، علی مرادی صفحات 133-159

    برخلاف گذشته که حجم ذخایر طلای کشورها تعیین کننده قدرت پول ملی آنها بود. امروزه، نقش آفرینی بیشتر در تولید و تجارت جهانی تعیین کننده اصلی قدرت پول ملی است و در این بین، بهبود عوامل فزاینده کارایی و رقابت پذیری ملی می تواند با کمک به تصاحب سهم بیشتر از تولید و تجارت جهانی موجب افزایش قدرت پول ملی شود. در این راستا، تحقیق حاضر به بررسی تاثیر عوامل کارایی بازار کالا، اندازه بازار و آمادگی فنی به عنوان متغیرهای کلیدی و آموزش عالی و مهارت افزایی، کارایی بازار کار و توسعه بازار مالی به عنوان متغیرهای کنترل بر قدرت پول ملی در دو گروه از کشورهای منتخب کارایی محور و نوآوری محور طی دوره زمانی 2018-2007 پرداخته است. به این منظور، الگوی تحقیق با استفاده از داده های تابلویی و به روش گشتاورهای تعمیم یافته به تفکیک دو گروه از کشورهای یاد شده برآورد گردید. نتایج نشان داد که تاثیر متغیرهای کلیدی کارایی بازار کالا، اندازه بازار و آمادگی فنی و متغیرهای کنترلی آموزش عالی و مهارت افزایی، کارایی بازار کار و توسعه بازار مالی بر قدرت پول ملی در هر دو گروه از کشورها مثبت و معنادار است؛ با این تفاوت که به استثنای متغیر آموزش عالی و مهارت افزایی، ضریب تخمینی کلیه متغیرها در کشورهای کارایی محور بزرگتر از کشورهای نوآوری محور است.

    کلیدواژگان: قدرت پول ملی، کارایی بازار کالا، اندازه بازار، آمادگی فنی
  • زریر نگین تاجی*، حسن محمودوند، سعید بیگ محمدی صفحات 161-188
    رشد و توسعه اقتصادی پایدار در کشورها نتیجه تعامل و استفاده بهینه از عوامل اثرگذار اقتصادی، اجتماعی و سیاسی با توجه به واقعیت آن کشورها است. در این بین سرمایه انسانی به عنوان مهم ترین عامل رشد و توسعه اقتصادی کشورها علاوه بر اثر مستقیم بر تولید، بر سایر عوامل تولید نیز اثرگذار بوده و از آن ها نیز تاثیر می پذیرد. از این رو، پژوهش حاضر به دنبال بررسی اثر متقابل بین سرمایه انسانی و انباشت سرمایه در کشورهای منتخب حوزه منا که مهمترین ویژگی آن ها وجود درآمدهای حاصل از منابع طبیعی است و همچنین در این پژوهش از رویکرد سیستم معادلات همزمان برای دوره زمانی 2019-1996 استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که سرمایه انسانی و انباشت سرمایه در کشورهای مورد مطالعه اثر مثبت و متقابل بر یکدیگر دارند و افزایش تورم به عنوان یکی از مهمترین متغیرهای کلان اقتصادی از طریق گسترش فضای نا اطمینانی اقتصادی، سبب کاهش انباشت سرمایه می شود. همچنین درآمدهای ناشی از فروش منابع طبیعی که یکی از ویژگی های بارز در کشورهای مورد مطالعه است، اثر منفی بر انباشت سرمایه و سرمایه انسانی دارد. و در نهایت، تولید ناخالص سرانه بدون نفت، تاثیر مثبت بر سرمایه انسانی در کشورهای مورد مطالعه داشته است
    کلیدواژگان: سرمایه انسانی، سرمایه فیزیکی، سیستم معادلات همزمان، کشورهای منطقه منا
|
  • Seyedeh Shokoofeh Mousavi, Iman Bastanifar *, Hadi Amiri Pages 1-26

    Interest rate defense is defined as a defense policy in the face of currency shocks and in order to prevent the outflow of deposits from the banking system, and to prevent financial instability and banking crisis. With the expansion of economic sanctions in the late 2010s, the exchange rate rose sharply, and as a result, the monetary authority increased bank interest rates to prevent the phenomenon of bank run. In this study, the effect of interest rate protection on the financial stability of private and public banks and the total banking system is analyzed. Variables affecting financial stability are divided into two groups of internal and external banks variables. The model is estimated based on the three-stage least squares method based on data from 2001-2019. The results of the study show that although the increase in banks rates in the occurrence of currency shocks has positively affected the financial stability of all banks and private banks but had no effect on state-owned banks. However, this policy is one of the reasons for the increase in non-current receivables in the banking system due to the effect of currency shocks on external bank variables such as inflation and increasing financing costs in economy.

    Keywords: Bank, Interest Rate Defense, sanction, financial stability
  • Najmeh Sajedianfard, Ebrahim Hadian * Pages 27-56

    Trade is crucial to international interaction, and spreading fluctuations among countries. Regarding the importance of this issue for Iran, appropriate trading partners in machinery and transport equipment in import sector are examined using network theory. Therefore, by constructing a composite index based on the structural network measures, potential trading partners for Iran are introduced. The potential trading partners' characteristics are twofold. First, the proposed trading partners can improve Iran's structural position in the international trade network. Second, the potential substitutes for current trading partners are beneficial in case current trading partners alleviate or stop their trade relations with Iran. Therefore, substituting or strengthening trade links with this group of potential trading partners can lead to an insignificant change in Iran's structural position in the international trade network. Results show that half of current major trading partners of Iran are among powerful trading partners in the international trade network with high structural characteristics. Also, potential trading partners and their substitutes are introduced using the composite index. Results imply that strengthening trade links with China, Republic of Korea, Germany, France, and Japan can enhance Iran's structural position in the trade network. Moreover, forming and consolidation of the trade linkages with the potential alternatives for UAE, Russia, Italy, Turkey, and India could lead to preservation of Iran's structural status throughout the international trade network. Trading with other potential substitutes could maintain Iran's structural position in trade networks which is more pronounced in case of any disruptions.

    Keywords: Trade Partner, Import of Machinery, Network theory, Principal Component Analysis
  • Rasam Moshrefi, Hossein Samsami, Sayed Taleb Mousawi * Pages 57-82

    Freight or transit of goods is one of the most profitable commercial services in the world, especially for countries that are geographically located in the international transit routes. Iran's natural and geographical location can be considered as the most strategic transit routes for Afghanistan and East CIS countries. This landlocked region requires the transit of goods through Iranian ports to access international waters, and this could create the potential for huge cargo transportation demand for Iran. In this paper, based on the gravity model of international trade, an estimate of the potential freight demand of this region is obtained from the Iranian transportation system, especially maritime transport through Chabahar port, and then the cargo potential of this region is estimated for the foreseeable future. The specified model has been estimated by generalized least squares method using the panel data with fixed effects in 30 sections and the period 2010 to 2018 biennially. The results show that the prospect of cargo demand of this region in 2022 is more than 2 trillion $.

    Keywords: Afghanistan, Central Asia, International Trade, Logistics Performance Index, gravity model
  • Nasrin Farzi, Mohamad Reza Salmani Bishak *, Mehdi Nejati Pages 83-107

    Preferential trade agreements with major trade partners can play an important role in maintaining and deepening of current trade. The decision to invest is one of the key decisions in the field of economics and business. Turkey is one of Iran's important trading partners. This can lead to an increase in investment in Iran in order to attract foreign investors from Turkey to Iran, as well as lower the cost of imported inputs for domestic investors. This is especially important in the case of Iran. The present study intends to examine the effects of the trade agreement between Iran and Turkey (that is one of Iran's most important trading partners) on the amount of investment in agriculture, industry, and services since 2011- 2025 in Iran, so a preferential trade scenario for Iran is simulated according to the agreement. Preferential trade agreement between Iran and Turkey will facilitate trade relations, and this can lead to increased investment in Iran in order to attract foreign investors from Turkey, as well as lower the cost of imported inputs of domestic investors. The result of the agreement shows an increase in investment, and it is predicted that this investment will be made more in the production of industrial goods.

    Keywords: Preferential Trade Agreement, Investment, Global Trade Analysis Project, tariff, Turkey
  • Zeinolabedin Sadeghi *, Hamid Reza Mirzaei, Frahnaz Davari Pages 109-132

    Since the energy consumption has increased globally, many countries are searching to conduct a procedure for balancing between the energy consumption and its environmental impact. Therefore, there has been plenty of research to discover new strategies for decreasing carbon emission and highlighting the influential factors. This study has analyzed the carbon emission measures in several different sectors using the input-output approach. Also, the study has measured the effect of carbon emission on the total intensity by calculating the structural intensity and domestic energy consumption. The data is extracted from social matrix of Iran`s economy in 2011 and 2014. The findings indicate that the gas emission rate differs in different sectors and as a result the emission intensity is also different. In general, the emission intensity from 2014 has increased compared to 2011 though the emission intensity in agriculture sector has surged. Also, the total national AEI has increased as a result of structural effect and final demand for it. In other words, structural effect and final demand has influenced in the surge of carbon emission.

    Keywords: Multiplicative structural decomposition, carbon intensity change, aggregate embodied energy
  • Abolfazl Shahabadi *, Mahnaz Rabiei, Saeed Daneshvar Sa&#, Dabad, Ali Moradi Pages 133-159

    Although the amount of gold reserves determines the strength of the national currency in the past, today, more production and trade in the world's market is the determinant of the national currency strength, in the meantime, the improvement of national efficiency and competitiveness by helping to increase the share of global production and trade will increase the power of the national currency. In this respect, the present study attempts to investigate the effect of factors of efficiency, including goods market efficiency, market size, and technical readiness as the key variables and higher education and training, labor market efficiency, and financial market development as controlling variables on the strength of the national currency in two groups of selected countries (efficiency-driven stage and innovation-driven stage) from 2007 to 2018. To accomplish this, the model is estimated using panel data and a generalized method of moments by splitting two groups of selected countries. The results show that the effect of the crucial variables of goods market efficiency, market size, and technical readiness on the strength of the national currency in both the selected countries is positive. Also, the effect of control variables of higher education and training, labor market efficiency, and financial market development on the strength of the national currency in both groups of selected countries is positive. Of course, except for higher education and training, the coefficient of all variables in countries of the efficiency-driven stage is greater than the countries of the innovation-driven stage.

    Keywords: Strength of the National Currency, Goods Market Efficiency, Market Size, Technological Readiness
  • Zarir Negintaji *, Hassan Mahmodvand, Saeed Beyg Mohammadi Pages 161-188
    Sustainable economic growth and development in countries is the result of interaction and optimal use of influential economic, social, and political factors according to the reality of those countries. Meanwhile, human capital as the most important factor of economic growth and development of countries, not only has a direct effect on production, but also affects other factors of production and it is also affected by them. Therefore, the present study tries to investigate the interaction effects between human capital and capital accumulation in selected countries of the MENA region where the revenue from natural resources is the most important feature of these countries. For this goal, the study uses the system of simultaneous equations approach for the period 1996-2019. The results show that human capital and capital accumulation in the studied countries have a positive and reciprocal effect on each other and increasing inflation as one of the most important macroeconomic variables through the expansion of economic uncertainty reduces capital accumulation. Also, revenues from the sale of natural resources, which is one of the prominent features in the studied countries, have a negative effect on the accumulation of capital and human capital. Finally, non-oil GDP per capita has a positive effect on human capital in the studied countries.
    Keywords: Human capital, physical capital, simultaneous equations system