فهرست مطالب

راهبردهای نو در روانشناسی و علوم تربیتی - پیاپی 10 (تابستان 1400)

مجله راهبردهای نو در روانشناسی و علوم تربیتی
پیاپی 10 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زهرا رضایی، فرامرز ملکیان * صفحات 1-11

    پژوهش حاضر، باهدف اثربخشی درمان شناختی-رفتاری بر کاهش میزان افسردگی، اضطراب و افزایش سرسختی روان‌شناختی معلمان شهر کرمانشاه در سال 99-1398 انجام‌شده است. پژوهش حاضر، جز طرح‌های آزمایشی و از نوع پیش‌آزمون-پس‌آزمون با گروه کنترل است. شرکت کننده های گروه آزمایش 8 جلسه درمان شناختی رفتاری و گروه کنترل تحت هیچ مداخله ای قرار نگرفت. تحلیل یافته ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چندمتغیری (مانکوا) نشان داد که درمان شناختی رفتاری باعث بهبود میزان اضطراب، افسردگی و افزایش سرسختی روان‌شناختی معلمان شده است. مهم ترین نتایج این پژوهش، موثر و مفید بودن درمان شناختی-رفتاری بر کاهش میزان افسردگی، اضطراب و افزایش سرسختی روان‌شناختی معلمان می باشد. نتیجه‌گیری می‌شود که درمان شناختی رفتاری بر بهبود نشانه‌های اضطراب و افسردگی و بهبود میزان سرسختی می‌تواند موثر واقع شود.

    کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری، اضطراب، افسردگی، سرسختی روان شناختی، معلمان
  • امین رضوانی *، مریم عرفانی جز، فریدون پریش صفحات 12-24

    بدون شک معلم در تمام نظام‌های آموزشی دارای نقش کلیدی و اثرگذار است و انتظار جامعه از مدرسه و معلم این است که دانش آموزان را برای زندگی واقعی در جامعه فردا آماده کند. این موضوع باعث شده در سال‌های اخیر بهبود کیفیت آموزشی و داشتن معلمان واجد شرایط در سراسر جهان ازجمله نظام آموزشی ایران مورد تاکید قرار گیرد؛ پژوهش‌های متعددی در زمینه ویژگی‌های معلم اثربخش در کشور انجام‌گرفته و از دسته‌بندی‌های مختلفی برای این پدیده استفاده‌شده است؛ هدف از انجام این پژوهش مروری بر ابعاد و مولفه‌های معلم اثربخش و کارآمد در آموزش‌وپرورش ایران و ارایه یک چارچوب جامع در این زمینه می‌باشد. روش تحقیق از نوع توصیفی–تحلیلی است. در این پژوهش ابعاد و مولفه‌های معلم اثربخش با استفاده از مطالعات کتابخانه‌ای مانند (مقالات، کتب، مجلات، نشریه‌ها، پایان‌نامه‌ها و نمایه‌های نوشته‌شده در این زمینه) استخراج شد. پژوهش حاضر ازلحاظ ماهیت و هدف، کاربردی است و ضمن بیان مفهوم معلم اثربخش، به مهم‌ترین خصوصیات آن اشاره می‌کند. در پایان، کلیه عوامل شناسایی‌شده تحت چارچوبی جامع سازمان‌دهی شده‌ است. به‌طورکلی اثربخشی معلمان به‌عنوان یکی از رویکردهای توانمندسازی آنان محسوب می‌گردد که می‌توان از بعد دانشی، بعد مهارتی، بعد نگرشی و بعد شخصیتی به‌عنوان شاخه‌های اصلی معلم اثربخش در ایران نام برد که هریک دارای زیرشاخه‌های فرعی متعددی هستند.

    کلیدواژگان: معلم اثربخش، معلم کارآمد، آموزش و پرورش
  • معصومه اشرفی علویجه * صفحات 25-35

    هدف پژوهش حاضر تعیین تاثیر آموزش تکنیک فراشناخت بر ابعاد تاب‌آوری دانش‌آموزان خوب می‌باشد. پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش‌آزمون-پس‌آزمون با گروه کنترل است. متغیرهای پژوهش شامل یک متغیر مستقل)راهبردهای فراشناختی) و دو متغیر وابسته)تاب‌آوری و استرس) می‌باشد. جامعه آماری شامل تمامی دانش‌آموزان دختر پایه نهم می‌باشد که تعداد آن‌ها 4292 نفر است و نمونه شامل 60 نفر از دانش‌آموزان دختر پایه نهم که به صورت هدفمند انتخاب شدند و برای جمع‌آوری داده‌ها از پرسشنامه‌های تاب‌آوری کونور و دیویدسون (CD-RISC) و پاسخ به استرس کوه و همکاران استفاده گردید. نتایج حاصل از آزمون مانکوا و تحلیل کوواریانس یک راهه در متن مانکوا نشان داد که آموزش تکنیک فراشناخت باعث کاهش استرس و افزایش تاب‌آوری در دانش‌آموزان می‌شود.

    کلیدواژگان: تکنیک فراشناخت، تاب آوری، استرس، دانش آموز
  • نجمه الله دادیان فلاورجانی، فاطمه ایزدی * صفحات 36-48

    پژوهش حاضر باهدف بررسی اثربخشی درمان فراتشخیصی بر کاهش علایم و افزایش انعطاف‌پذیری روان‌شناختی در نوجوانان مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی انجام‌شده است. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش‌آزمون –پس‌آزمون با گروه گواه است. نمونه پژوهش شامل 24 نوجوان مبتلابه اختلال اضطراب اجتماعی شهرستان فلاورجان در سال 1399 است که از روش نمونه‌گیری در دسترس استفاده شد و این نوجوانان به‌طور تصادفی در دوگروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند (12 نفر گروه آزمایش و کنترل). مداخله طی 12 جلسه 90 دقیقه‌ای به‌صورت هفتگی برگزار شد. برای جمع‌آوری داده‌ها از پرسشنامه‌ی اضطراب اجتماعی (SPIN) کانور و پرسشنامه انعطاف‌پذیری روان‌شناختی (AAQ_II) بوند و همکاران استفاده شد و نوجوانان در مرحله پیش‌آزمون و پس‌آزمون به سوالات آن‌ها پاسخ دادند. برای تجزیه تحلیل داده‌ها از کوواریانس تک متغیره و چندمتغیره استفاده شد. نتایج نشان داد که بین دو گروه آزمایش و کنترل در نمرات پس‌آزمون اضطراب اجتماعی و انعطاف‌پذیری روان‌شناختی تفاوت معنی‌داری وجود دارد. بر اساس نتایج این پژوهش درمان فراتشخیصی می‌تواند در کاهش علایم و افزایش انعطاف‌پذیری روان‌شناختی نوجوانان مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی موثر باشد و می‌توان از این درمان برای بهبود مشکلات افراد مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: درمان فراتشخیصی، اضطراب اجتماعی، انعطاف پذیری روانشناختی، نوجوانان
  • امیررضا خرم روز * صفحات 49-56

    بحران ویروس کرونا به‌واسطه شیوع گسترده آن در تمام جهان شناخته‌شده است؛ درواقع با ظهور ویروس کرونا، زندگی و سلامت روانی و جسمانی مردم به خطر افتاد، همچنین با محدودیت‌هایی که بر سر راه خود گذاشت باعث به وجود آمدن مشکلات مختلفی ازجمله عدم ارایه آموزش حضوری و بهره‌مندی از امکانات آموزشی، تعارضات زناشویی و افزایش آمار طلاق، اختلالات روانی ازجمله استرس پس از سانحه و وسواسی شد. در مقاله حاضر که مطالعه از نوع کیفی است، تعدادی از مشارکت‌کنندگان که تمایل به انجام مصاحبه بودند انتخاب شدند و سوالاتی باز و بسته در باب سلامت روانی، رضایت از آموزش مجازی از آن‌ها پرسیده شد. و در انتهای مقاله به ارایه راه‌حل‌های پیشنهادی و روش صحیح برخورد افراد خانواده با یکدیگر برای کنار آمدن با محدودیت‌های کرونایی و افزایش سلامت روانی و رضایت از زندگی در چنین شرایط بحرانی داده شد.

    کلیدواژگان: محدودیت های کرونایی، آموزش مجازی، سلامت روانی، تعارضات زناشویی، اختلالات روانی
  • لیلا کیا *، غلامحسین انتصار فومنی صفحات 57-72

    در دهه‌های پایانی قرن بیستم، همزمان با گسترش رویکرد روان‌شناسی مثبت نگر توجه به ساختارهای شخصیتی و سرمایه روان‌شناختی روندی فزاینده داشته است. هدف پژوهش حاضر تعیین رابطه ویژگی‌های شخصیتی با سرمایه روان‌شناختی معلمان و مقایسه آن با کارمندان دانشگاه بود. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری کلیه دبیران ناحیه دو رشت و کلیه کارمندان دانشگاه گیلان که در سال تحصیلی 95-1394 مشغول به کار بودند که از بین 602 نفر معلم 180 نفر و از میان 303 نفر کارمند دانشگاه گیلان، 90 نفر به شیوه نمونه‌گیری خوشه‌ای طبقه‌ای تصادفی انتخاب شدند. برای گردآوری داده‌ها از پرسشنامه ویژگی‌های شخصیتی نیو (NEO) و پرسشنامه سرمایه روان‌شناختی لوتانز (Psy cap) استفاده گردید. داده‌ها با روش‌های رگرسیون چندگانه، ضریب همبستگی پیرسون و آزمون t مستقل مورد تجزیه‌وتحلیل قرار گرفتند. یافته‌ها نشان داد که معلمان از ویژگی شخصیتی برونگرایی بالاتری نسبت به کارمندان دانشگاه برخوردارند (0/05>p) و تفاوت انعطاف‌پذیری معلمان با کارمندان دانشگاه با شرط نابرابری واریانس گروه‌ها (F=16/22)، با مقدار t مشاهده‌شده (3/12= t)، ازنظر آماری معنی‌دار است (0/01 >P). همچنین کارمندان دانشگاه از امیدواری و تاب‌آوری بالاتری نسبت به معلمان برخوردارند؛ در خودکارآمدی و خوش‌بینی تفاوت معنی‌داری باهم ندارند (0/05 ≤ P). بررسی نتایج بیانگر ضرورت توجه به ویژگی‌های شخصیتی و سرمایه روان‌شناختی افراد، هنگام گماردن به مشاغل گوناگون می‌باشد.

    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، سرمایه روانشناختی، خودکارآمدی، تاب آوری، خوش بینی
  • مرضیه میرشکاری *، فاطمه خاکشورشاندیز صفحات 73-89

    ازدواج یکی از پدیده‌ها و نهادهای مهم اجتماعی است که نقش بسیار حساسی بر تمامی ابعاد زندگی انسان دارد و داشتن آمادگی لازم ازنظر جسمی و روانی و اجتماعی برای آن ضروری است. ازدواج در دوره کودکی و نوجوانی نوعی خشونت علیه کودکان و با حقوق کودک مغایر است و می‌تواند فرصت رشد و تکامل را از آنان سلب نماید. در این راستا پژوهش حاضر باهدف بررسی نقش خود دلسوزی و فرآیندهای شناختی ناکارآمد «آمیختگی شناختی، اجتناب شناختی، نشخوار فکری» در نشانگان روان‌شناختی (افسردگی) زنان با ازدواج زودهنگام انجام شد. پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی می‌باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه زنان با ازدواج زودهنگام «زیر 15 سال» شهرستان خواف که تعداد آن‌ها 910 نفر بود. نمونه موردمطالعه بر اساس جدول مورگان 270 نفر از زنان با ازدواج زودهنگام شهرستان خواف بود که به روش نمونه‌گیری خوشه‌ای و به‌صورت تصادفی انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده‌های این پژوهش شامل پرسشنامه نشخوار فکری باقری نژاد و صالحی فدردی و طباطبایی (1388)، آمیختگی شناختی گیلاندرز و همکاران (2014)، اجتناب شناختی سکستون و دوگاس (2008)، خود دلسوزی نف (2003)، پرسشنامه DASS لاویبوند و لاویبوند (1995) می باشد. تجزیه‌وتحلیل داده‌ها با کمک ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه انجام شد. نتایج تجزیه‌وتحلیل داده‌ها نشان داد که فرآیندهای شناختی ناکارآمد «آمیختگی شناختی، اجتناب شناختی و نشخوار فکری» می‌تواند زمینه‌ساز افسردگی در زنان با ازدواج زودهنگام باشد درحالی‌که خود دلسوزی می‌تواند مانع از افسردگی شود. با توجه به نتایج به‌دست‌آمده پیشنهاد می‌شود برای زوجین در آستانه ازدواج کارگاه‌های آموزش پیش از ازدواج برگزار گردد و آموزش و اطلاع‌رسانی بیشتر به والدین در خصوص آسیب‌های ازدواج زودهنگام صورت گیرد.

    کلیدواژگان: ازدواج زودهنگام، خوددلسوزی، فرایندهای شناختی ناکارآمد، آمیختگی شناختی، اجتناب شناختی، نشخوار فکری، نشانگان روانشناختی
  • فاطمه نیکوفرد *، علی اکبرصلاحی صفحات 90-98

    هدف پژوهش حاضر تاثیر آموزش خودآگاهی بر مهارت های زندگی با روش کمی و از نوع شبه آزمایشی بود. جامعه دانشجویان روانشناسی دانشگاه آزاد واحد یادگار امام (ره)- شهرری در سال تحصیلی99_98 بود. به دلیل شیوع بیماری کرونا، 22 نفر از زنان متاهل و مجرد به روش در دسترس انتخاب شدند. روش گردآوری اطلاعات نیز غیر تصادفی و از نوع در دسترس بود. جلسات آموزشی مهارت خودآگاهی به دلیل شیوع ویروس کرونا به‌جای کلاس های حضوری، به‌صورت مجازی تشکیل شد. ابزار پژوهش پرسشنامه مهارت های زندگی بود. روش آماری روشT همبسته بود که با توجه به نمره sig که عدد 0/29 بود و این عدد از 0/05 کوچک‌تر بود؛ لذا فرض صفر رد و فرض خلاف تایید گردید، درنتیجه با احتمال95 درصد رابطه معنادار است. با آموزش مهارت خودآگاهی فرد به بینشی دست پیدا می کند که می تواند مسیر یادگیری دیگر مهارت ها را برایش هموار کند و از پس چالش های زندگی برآید و کامل این مسئله در نتایج این پژوهش مشهود بود.

    کلیدواژگان: خودآگاهی، مهارت های زندگی، دانشجویان روانشناسی
|
  • Rezaei Zahra, Malekian Faramarz* Pages 1-11

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of cognitive-behavioral therapy on reducing depression, anxiety and increasing psychological stubbornness of teachers in Kermanshah in 2019-2020. The present study is a pilot project of pre-test-post-test type with control group. Participants in the experimental group received 8 sessions of cognitive-behavioral therapy and the control group did not undergo any interventions. Psychology has become teachers. The most important results of this study are the effectiveness and usefulness of cognitive-behavioral therapy in reducing the level of depression, anxiety and increasing psychological stubbornness of teachers. It is concluded that cognitive-behavioral therapy can be effective in improving the symptoms of anxiety and depression and improving stubbornness.

    Keywords: Cognitive Behavioral Therapy, Anxiety, Depression, Psychological Stubbornness, Teachers
  • Amin Rezvani*, Maryam Erfani Jazi, Fereydoon Parish Pages 12-24

    Undoubtedly, the teacher has a key and influential role in all educational systems, and society expects the school and the teacher to prepare students for real life in tomorrow\'s society. This issue has led to the emphasis in recent years on improving the quality of education and having qualified teachers around the world, including the Iranian education system; Numerous studies have been conducted on the characteristics of an effective teacher in the country and different classifications have been used for this phenomenon; The purpose of this study is to review the dimensions and components of an effective and efficient teacher in Iranian education and to provide a comprehensive framework in this field. The research method is descriptive-analytical. In this study, the dimensions and components of an effective teacher were extracted using library studies such as (articles, books, journals, journals, dissertations and indexes written in this field). The present research is applied in terms of nature and purpose and while expressing the concept of an effective teacher, it points to its most important characteristics. Finally, all identified factors are organized under a comprehensive framework. In general, the effectiveness of teachers is considered as one of their empowerment approaches, which can be mentioned in terms of knowledge, skills, attitudes and personality as the main branches of effective teachers in Iran, each of which has several sub-branches.

    Keywords: Effective teacher, efficient teacher, education
  • Masoume Ashrafi Alavije* Pages 25-35

    The aim of the present study is to determine the effect of metacognitive technique training on the resilience dimensions of good students. Semi-experimental research is a pre-test-post-test type with a control group. Research variables include one independent variable (metacognitive strategies) and two dependent variables (resilience and stress). The statistical population includes all ninth grade female students, numbering 4,292, and the sample includes 60 ninth grade female students who were purposefully selected to collect data from the Connor and Davidson Response Questionnaires (CD-RISC) and stress response. Mountain and colleagues were used. The results of the Manqua test and the analysis of one-way covariance in the Mankova text showed that teaching metacognitive technique reduces stress and increases resilience in students.

    Keywords: Metacognition Technique, Resilience, Stress, Student
  • najmeh alahdadian falavarjani, Fatemeh izadi* Pages 36-48

    The aim of this research was to the effectiveness of meta-diagnostic therapy on reducing the symptoms and increasing psychological flexibility in adolescents with social anxiety disorder. The research method was a semi-experimental design with pre-test-post-test with a control group. The sample of this study included of 24 adolescents with social anxiety disorder in the falavarjan city in 2020 that the available sampling method was used and the adolescents were randomly assigned to two experimental and control groups(12individual in experimental group and control group). intervention was in 12 sessions of 90 minutes once a week. For data collection the Connor social anxiety(SPIN) and Bond et al Questionnaires of Psychological Flexibility(AAQ-II) that The adolescents responded in step pre-test-post-test. Univariate and multivariate covariance were used to analyze the data.the result showed that meta-diagnostic treatment reduced the symptoms of social anxiety and increased psychological flexibility in the experimental group participants(p<0.01).according to the results of this study,Meta-diagnostic treatment can be effective in reducing symptoms and increasing psychological paternal flexibility in adolescents with social anxiety disorder.this treatment can be used to improve the problems of individuals with social anxiety.

    Keywords: meta-diagnostic, Social anxiety, Psychological Flexibility, adolescents
  • amirreza.khorramrooz* Pages 49-56

    The coronavirus crisis is known worldwide for its widespread prevalence; In fact, with the advent of the Corona virus, people\'s lives and mental and physical health were endangered, as well as with the restrictions it placed on it, causing various problems such as not providing face-to-face education and benefiting from educational facilities, marital conflicts and The increase in divorce rates led to mental disorders such as post-traumatic stress disorder and obsessive-compulsive disorder. In the present article, which is a qualitative study, a number of participants who were willing to be interviewed were selected and asked open-ended questions about mental health, satisfaction with e-learning. At the end of the article, the proposed solutions and the correct way of dealing with family members to cope with coronary limitations and increase mental health and life satisfaction in such critical situations were presented.

    Keywords: Coronary Restrictions, Virtual Education, Mental Health, Marital Conflict, Mental Disorders
  • Leila Kia*, Gholam Hossein Entesar Foumani Pages 57-72

    In the last decades of the 20th century, at the same time of development of optimism psychological procedure, paying attention to personality structures and psychological capital has had increasing trend. Objective of the present research is determination of the relationship of personality characteristics with psychological capital of teachers and comparison with employees of the University. Statistical society of this research consisted of all teachers of Rasht Education Department, Dist. 2, and all employees of the University of Guilan, occupying in educational year: 2015-16; 602 teachers 180 persons, and among 303 employees of the University of Guilan, 90 persons, have been selected through the method of random stratified cluster sampling. In order to data collection, NEO Personality Characteristics Questionnaires and Psychological Capital Questionnaire have been used. The data were analyzed through multiple regression, Pierson correlation coefficient, independent t-test methods, using spss 18 software. The results indicated that teachers of personality characteristics extraversions have higher in comparison with employees of the university, and difference of openness of teachers with employees of the university, with the condition of inequity of groups’ variance (P≤0.01, F=16.22), with the observed t (t=3.12), is statistically significant (p<0.01). and the employees of the university have higher hopefulness and resiliency in comparison with the teachers; and there is no significant difference between self-efficacy and optimism (P≥ 0.05). Study on the results indicates necessity of paying attention to personality characteristics and psychological capital of the persons in the time of employing them in different occupations.

    Keywords: personality characteristics, psychological capital, self-efficacy, resiliency, optimism
  • Marzieh Mirshakari*, Fatemeh Khakshour shandiz Pages 73-89

    Marriage is one of the important social phenomena and institutions that has a very sensitive role on all aspects of human life and it is necessary to have the necessary physical, psychological and social preparation for it. Marriage in childhood and adolescence is a form of violence against children and contrary to the rights of the child and can deprive them of the opportunity to grow and develop. In this regard, the present study was conducted to investigate the role of self-pity and dysfunctional cognitive processes \"cognitive fusion, cognitive avoidance, rumination\" in psychological symptoms (depression) of women with early marriage.

    Method

    The present study is a descriptive correlational study. The statistical population of the present study is all women with early marriage \"under 15 years\" in Khaf city, whose number was 910 people. The study sample according to Morgan table was 270 women with early marriage in Khaf city who were selected by cluster sampling and randomly. Data collection tools: Bagherinejad and Salehi Federdi and Tabatabai Ruminant Questionnaire (2009), Gilanders et al. (2014), Sexton and Dogas Cognitive Avoidance (2008); Data analysis was performed using Pearson correlation coefficient and multiple regression analysis.

    Results

    The results of data analysis showed that dysfunctional cognitive processes \"cognitive fusion, cognitive avoidance and rumination\" can lead to depression in women with early marriage, while self-pity can prevent depression.

    Conclusion

    According to the obtained results, it is suggested that pre-marriage training workshops be held for couples on the eve of marriage and that more education and information be provided to parents about the harms of early marriage.

    Keywords: Early marriage, Self-compassion, Dysfunctional cognitive processes, Cognitive fusion, Cognitive avoidance, Ruminant, Psychological syndrome
  • Fatemeh nikoofard*, Ali Akbar Salahi Pages 90-98

    The aim of this study was the effect of self-awareness training on life skills with quantitative and quasi-experimental methods. The community of psychology students of Yadegar Imam (AS) -Shahrari Branch of Azad University in the academic year of 2019-2020. Due to the prevalence of coronary heart disease, 22 married and single women were selected by available methods. The data collection method was also non-random and available. Self-awareness training sessions were held virtually instead of face-to-face classes due to the spread of the coronavirus. The research tool was a life skills questionnaire. The statistical method was correlated with T method which according to sig score. Which was 0.029 and this number was less than 0.05; Therefore, the null hypothesis was rejected and the hypothesis was rejected, thus the relationship with 95% probability is significant. By teaching self-awareness skills, a person gains an insight that can pave the way for him to learn other skills and overcome life challenges, and this issue was evident in the results of this study.

    Keywords: Self-awareness, life skills, psychology students