فهرست مطالب

مجله راهور
پیاپی 36 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید تیمور حسینی، سید سعید کشفی، سعید رمضان زاده، ولی خسروی * صفحات 9-43

    زمینه و هدف:

      در عصر حاضر به دلیل حضور چشمگیر فناوری های ارتباطی، حساسیت ها در تعاملات اجتماعی پلیس با مردم افزایش چشمگیری یافته است؛ بنابراین ارتقای مهارت های اجتماعی کارکنان پلیس راهور که لازمه رسیدن به یک وضعیت مطلوب در انجام صحیح ماموریت ها و وظایف این پلیس است، یک ضرورت اساسی محسوب می گردد. هدف اصلی پژوهش حاضر، تبیین رابطه پایداری سازمانی با ارتقای مهارت های اجتماعی با نقش میانجی گری عصب شناسی ادراکی و رضایت از حقوق و دستمزد کارکنان پلیس راهنمایی و رانندگی شهرستان دشتستان می باشد.

    روش:

    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش های کمی گردآوری داده ها، توصیفی - پیمایشی است. جامعه آماری شامل تمامی کارکنان پلیس راهنمایی و رانندگی شهرستان دشتستان بود. نمونه به حجم 175 نفر با روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شده و به پرسش نامه محقق ساخته پاسخ دادند.

    یافته ها

    با افزایش یا کاهش یک واحدی پایداری سازمانی، ارتقای مهارت های اجتماعی به میزان 51 درصد افزایش یا کاهش می یابد و با افزایش یا کاهش یک واحدی عصب شناسی ادراکی، مهارت های اجتماعی به میزان 64 درصد افزایش یا کاهش پیدا می کند. همچنین با افزایش یا کاهش یک واحدی رضایت از حقوق و دستمزد، ارتقای مهارت های اجتماعی به میزان 21 درصد افزایش یا کاهش می یابد. ضریب تاثیر کل در بین پایداری سازمانی و ارتقای مهارت های اجتماعی کارکنان پلیس راهنمایی و رانندگی ناجا با نقش میانجی عصب شناسی ادراکی به میزان 74 درصد و با نقش میانجی رضایت از حقوق و دستمزد به میزان 58 درصد است.

    نتایج:

    نتایج این مطالعه نشان می دهد که پلیس راهنمایی و رانندگی ناجا می تواند با افزایش پایداری سازمانی در موفقیت و عملکرد، مهارت های اجتماعی کارکنان در ارتباط با عموم مردم را افزایش دهد. همچنین پلیس راهنمایی و رانندگی باید با ایجاد درک صحیح از عصب شناسی و رضایت کارکنان به افزایش مهارت سازمانی در چهارچوب پایداری سازمان بپردازد. مدیران پلیس راهور باید طوری برنامه ریزی نمایند که کارها، وظایف و مسئولیت ها بر مبنای عصب شناسی ادراکی فرد به وی محول گردد تا با استفاده مناسب از عصب شناسی و ایجاد مهارت اجتماعی، کارایی مناسب تری از کارکنان دیده شود. با توجه به نوع شغل کارکنان پلیس راهنمایی و رانندگی، لازم است رضایت از حقوق و دستمزد به طور مناسب برآورده شود تا بتواند مهارت های اجتماعی کارکنان را بهبود دهد.

    کلیدواژگان: عصب شناسی ادراکی، رضایت حقوق و دستمزد، پلیس راهنمایی و رانندگی، پایداری سازمانی، مهارت های اجتماعی
  • علیرضا شکیبا، علی نحوی *، طیبه فردوسی، فریده حق شناس کاشانی صفحات 45-84
    زمینه و هدف

    صلاحیت سنجی رانندگان اصلی ترین عامل در ارتقای بهره وری و ایمنی ناوگان حمل ونقل عمومی اتوبوس درون شهری است. هدف این مطالعه ارایه مدل صلاحیت سنجی رانندگان اتوبوس درون شهری تهران است.

    روش

    در این مقاله، از روش کیفی با نظریه داده بنیاد استفاده شد، این روش برای پژوهش هایی به کار می رود که پیشینه و دانش مدون در آن زمینه محدود است. تاکنون تحقیقی با روش کیفی در زمینه ارایه مدل صلاحیت ‏سنجی رانندگان اتوبوس رانی درون شهری تهران با رویکرد جامع، در داخل کشور انجام نشده است و نمونه مشابه ندارد و نتایج آن به عنوان اولین تحقیق به این شیوه، درکشور قابلیت اجرا خواهد داشت. به منظور گردآوری داده های موردنیاز از مصاحبه نیمه ساختاریافته عمیق استفاده شد. پس از بررسی سوابق علمی و تجربه خبرگان بخش حمل ونقل، 15 نفر از طریق حجم نمونه گیری هدفمند، انتخاب و از بین آن ها نظرات 10 نفر به علت رسیدن به اشباع نظری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها: 

    جمع بندی حاصل از این مراحل کدگذاری، به طراحی مدل بومی صلاحیت ‏سنجی منجر گردید. پردازش حاصل از کدگذاری ها به 77 کد در کدگذاری باز، 23 مفهوم در کدگذاری محوری و 17 مفهوم در کدگذاری منتج شد. روایی و پایایی تحقیق به صورت آماری تایید شد.

    نتیجه گیری:

     چارچوب مفهومی صلاحیت سنجی رانندگان اتوبوس در ابعاد هفت گانه تحت عنوان مدل صلاحیت سنجی رانندگان اتوبوس درون شهری ترسیم شد. این ابعاد شامل صلاحیت عمومی، سلامت جسمی، سلامت روان شناختی، دانش رانندگی، مهارت رانندگی، مهارت ارتباطی و توانایی شناختی است.

    کلیدواژگان: صلاحیت سنجی رانندگان، آموزش رانندگی، حمل ونقل عمومی، رانندگان اتوبوس درون شهری
  • علی مرادی * صفحات 85-118
    زمینه و هدف

    برخورد پلیس راهور با مردم می تواند به عنوان عاملی موثر در هماهنگی و همبستگی اجتماعی و به تبع آن گسترش نظم و امنیت در حوزه رفتارهای ترافیکی بسیار تاثیرگذار باشد. برخورد حکیمانه برخوردی توام با حفظ حرمت، تعامل دو سویه، با صبر و شکیبایی و هوشمندانه و متعهدانه است که می تواند مشارکت شهروندان را در تامین امنیت اجتماعی ارتقا دهد. تعامل سازنده و متقابل پلیس راهور و مردم نه تنها نظارت پلیس را راحت تر می کند، بلکه از یک جامعه توسعه یافته با حاکمیت قواعد و مقررات درونی شده توسط مردم، نشان دارد. این مطالعه با هدف تبیین نحوه برخورد حکیمانه پلیس راهور با مردم در جامعه اسلامی و با رویکرد پدیدار شناسی، انجام شده است.

    روش

    در این پژوهش از روش پدیدارشناسی استفاده شد. جامعه آماری این مطالعه، شهروندان کرمانشاهی بودند که تعداد30 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و با استفاده از ابزار مصاحبه نیمه ساختاریافته و مشاهده گردآوری شد.

    یافته ها:

     یافته ها نشان می دهد که در مرحله کدگذاری باز، 26 مفهوم از پاسخ های افراد استخراج شد. با توجه به اینکه لازم شد کدگذاری محوری انجام پذیرد، این 26 واحد معنایی در سه مقوله محوری به نام بعد معرفتی، بعد عاطفی و بعد عملکردی تقلیل داده شد. لازم به ذکر است که در بعدی دیگر ماتریس رفتار حکیمانه پلیس راهور مبتنی بر دو مقوله اثباتی و سلبی دسته بندی شد.

    نتیجه گیری: 

    بسیاری از رفتارهای حکیمانه پلیس راهور در حوزه اثباتی و در حیطه سلبی قرار دارد.

    کلیدواژگان: برخورد حکیمانه، عاطفی، معرفتی، عملکردی، سلبی، اثباتی
  • مبین حمیدی اورتی، محمد مهدی خبیری*، فاطمه متین قهفرخی صفحات 119-144

    زمینه و هدف:

    صادفات از جمله پیشامد های نامطلوب در جریان ترافیکی هستند و سبب خسارات مالی و جانی فراوانی می شوند. رابطه مشخصی بین وضعیت روسازی و انواع تصادفات وجود دارد. همچنین ویژگی های خرابی روسازی از جمله پارامترهای مهم و تاثیرگذار بر نوع واکنش و رفتار رانندگان است که هدف این تحقیق مشخص کردن این موضوع است که کدام خرابی ها تاثیر بیشتری بر الگوی رفتاری رانندگان در حین مواجهه با آن ها را داشته تا با شناسایی موثرترین خرابی ها در الگوی رفتاری ناهنجار رانندگان نسبت به پیشگیری از وقوع این نوع حوادث اقدام شود. همچنین در این مقاله تاثیر پارامترهایی هم چون سرعت وسایل نقلیه حین رویت خرابی، حجم ترافیک عبوری و شدت خرابی بر نوع واکنش رانندگان در هنگام مواجهه شدن با خرابی بررسی شدند.

    روش

    در این مقاله به صورت موردی واکنش رانندگان در محور راه برون شهری ساری- قایم شهر مورد تحلیل قرارگرفت. جهت تعیین نوع واکنش رانندگان با درنظر گرفتن عوامل موثر (سرعت، خرابی، حجم ترافیک) از روش درخت تصمیم استفاده شد. درخت تصمیم به علت نحوه نمایش گرافیکی نتایج، به سادگی قابل فهم است. بنابراین بر اساس الگوریتم درخت دسته بندی و رگرسیونی، درخت تصمیم ساخته شده است.

    یافته ها:

    متغیر سرعت، موثرترین پارامتر بر میزان واکنش رانندگان و متغیر هدف بوده است و پس از آن به ترتیب ترافیک عبوری و شدت خرابی روسازی متغیرهای تاثیرگذار بعدی هستند.

    نتیجه گیری :

     نتایج مدل محور ساری- قایم شهر نشان می دهد که در محدوده سرعت  5/57 تا  5/62 اگر شاخص خرابی روسازی آسفالتی کمتر از 5/2 باشد، 3/83 درصد واکنش ها از نوع سوم هستند که بیشترین و شدید ترین واکنش ها در این محدوده رخ می دهد. اما اگر شاخص خرابی روسازی در این مورد بیشتر از 5/2 باشد واکنش ها با این شدت نمی باشند و درصد کمتری را به خود اختصاص می دهند.

    کلیدواژگان: مدیریت روسازی، ایمنی ترافیک، شاخص خرابی، درخت تصمیم، شرایط محیطی
  • اسماعیل سلیمانی*، کتایون حسینی، فرشید بی باک صفحات 145-198
    زمینه و هدف

    قانون گریزی رانندگان و عدم تمکین از فرمان پلیس همواره یکی از مسایل اجتماعی مهم در تمامی جوامع به شمار می رود. هدف این تحقیق بررسی عوامل اجتماعی موثر در قانون گریزی رانندگان و عدم تمکین از فرمان پلیس بود.

    روش

    روش تحقیق مطالعه حاضر علی- مقایسه ایی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه رانندگان متخلف استان آذربایجان غربی بود که به دلیل نمره منفی بیش از حد مجاز (30 به بالا)، گواهی نامه یا وسایل نقیله آنان توسط پلیس راهنمایی و رانندگی استان در بازه زمانی آبان تا دی ماه سال 1398 ضبط گردیده و به  پلیس راهنمایی و رانندگی استان مراجعه نموده اند، بودند. از این بین تعداد 120 راننده متخلف از طریق روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. همچنین 120 نفر نیز راننده غیرمتخلف با روش همتاسازی از لحاظ سابقه رانندگی، نوع وسیله نقیله (سبک- سنگین) و سن به عنوان گروه مقایسه، انتخاب شدند. برای گردآوری داده های این تحقیق  از پرسش نامه های حمایت اجتماعی، سرمایه اجتماعی (2000)، مشارکت اجتماعی (1393)، بی نظمی اجتماعی (1395) و احساس بی هنجاری (2011) استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد از یک سو بین رانندگان قانون گریز و رانندگان قانون مدار در حمایت اجتماعی و سرمایه اجتماعی، تفاوت معناداری وجود ندارد. اما بین رانندگان قانون گریز و رانندگان قانون مدار در مشارکت اجتماعی، کنترل اجتماعی و بی هنجاری اجتماعی، تفاوت معناداری وجود دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که مشارکت اجتماعی، حمایت اجتماعی و آشفتگی اجتماعی نقش مهمی در بروز پدیده قانون گریزی رانندگان و عدم تمکین از فرمان پلیس دارند. لذا به سیاستمداران و قانون گذاران پیشنهاد می شود که با افزایش کنترل اجتماعی و فراهم سازی امکانات افزایش مشارکت شهروندان در جامعه و کاهش احساس آشفتگی اجتماعی شهروندان از بروز پدیده قانون گریزی رانندگی پیشگیری کرده و  زمینه اطاعت از قانون توسط شهروندان را فراهم سازند.

    کلیدواژگان: قانون گریزی، مشارکت اجتماعی، حمایت اجتماعی و آشفتگی اجتماعی، بی نظمی اجتماعی، سرمایه اجتماعی، احساس بی هنجاری
  • زهرا امیدی شریفی*، پانته آ جهانگیر، لیلا ذوقی صفحات 199-230
    زمینه و هدف

    بر اساس آمارهای داده شده، تصادفات در بین زنان بیشتر است. بر همین اساس، هدف پژوهش حاضر، طراحی مدل معادلات ساختاری برای پیش بینی رفتارهای رانندگی بر اساس تحریک جویی و دشواری تنظیم هیجان با میانجی گری ذهن آگاهی در رانندگان زن تهران بود.

    روش

      پژوهش حاضر یک پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری، رانندگان زن شهر تهران در سال 99-98 بود که 340 نفر از آنها به عنوان گروه نمونه انتخاب شدند، بدین صورت که در مرحله اول منطقه 20 شهر تهران به روش تصادفی و افراد گروه نمونه به روش دردسترس به دست آمدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس تحریک جویی زاکرمن (1978)، پرسش نامه رفتار رانندگی منچستر (1990)، مقیاس دشواری در تنظیم هیجان گرتز و رویمر (2004) و پرسش نامه پنج وجهی ذهن آگاهی (2006) استفاده شد.

    یافته ها

    تحلیل داده ها به روش معادلات ساختاری نشان داد مدل پژوهش از برازش خوبی برخوردار بود. علاوه بر این، دشواری تنظیم هیجان به صورت مثبت و ذهن آگاهی به صورت منفی رفتارهای رانندگی را در زنان پیش بینی کرد. همچنین ذهن آگاهی به صورت مثبت و معنادار رابطه بین تحریک جویی و دشواری تنظیم هیجان با رفتارهای رانندگی را در زنان میانجی گری کرد.

    نتیجه گیری:

     نتایج پژوهش حاضر نشان دهنده تاثیر زیاد هیجان و حضور هوشیار در لحظه در رفتارهای رانندگی و پیشگیری از تصادفات و حوادث رانندگی است. بر این اساس پیشنهاد می گردد قبل از اعطای گواهی نامه و تمدید آن، جلسات آموزشی تنظیم هیجان و ذهن آگاهی برای رانندگان برگزار گردد.

    کلیدواژگان: رفتارهای رانندگی، تحریک جویی، دشواری تنظیم هیجان، ذهن آگاهی
|
  • seyyed teymoor hosseyni, seyed saeid kashfi, Saeid Ramzan zadeh, vali khosravi * Pages 9-43
    Background and Aim

    In the present age, due to the significant presence of communication technologies, sensitivities in the social interactions of the police with the people have been significantly increased. The missions and duties of this police are a basic necessity. The main purpose of this study is to explain the relationship between organizational sustainability and the promotion of social skills with the mediating role of perceptual neuroscience and satisfaction with the salaries and wages of traffic police in Dashtestan.

    Method

    The present study is descriptive-survey in terms of applied purpose and quantitative methods of data collection. The statistical population included all traffic police officers of Dashtestan city. A sample of 175 people was selected by stratified sampling method and answered a researcher-made questionnaire.

    Findings

    With the increase or decrease of one unit of organizational stability, the improvement of social skills increases or decreases by 51% and with the increase or decrease of one unit of perceptual neurology, social skills increase or decrease by 64%. Also, by increasing or decreasing one unit of salary satisfaction, the improvement of social skills will increase or decrease by 21%. The overall impact factor between organizational sustainability and improving the social skills of Iran traffic police staff with a mediating role in perceptual neuroscience is 74% and with a mediating role of salary satisfaction is 58%.

    Results

    The results of this study show that Iran traffic police can increase the social skills of employees in relation to the general public by increasing organizational stability in success and performance. Also, the traffic police should increase organizational skills within the framework of organizational sustainability by creating a correct understanding of neuroscience and employee satisfaction. Traffic Police Managers should plan in such a way that tasks, duties and responsibilities are assigned to a person based on perceptual neuroscience so that with proper use of neuroscience and social skills, more efficient performance of employees can be seen. Depending on the type of job of the traffic police staff, it is necessary to satisfy the salary adequately in order to improve the social skills of the staff.

    Keywords: Perceptual neuroscience, Salary satisfaction, Traffic law. enforcement, Organizational stability, Social skills
  • Alireza SHakiba, Ali Nahvi *, Tayyebeh Ferdosi, Farideh Hagh shenas Kashani Pages 45-84
    Background and Objectives

    Drivers’ qualification is the main prerequisite for improving productivity and safety of the public fleet of urban buses. This study aims to present a comprehensive and indigenous model for the qualification of Tehran urban bus drivers.

    Method

    The grounded theory qualitative research method was used in this paper. This method is used for research topics with little previously established literature. There has been no previous indigenous study for the comprehensive qualification of Tehran bus drivers using qualitative research methods. The results can be considered as the cornerstone of domestic qualification of urban bus drivers. In-depth semi-structured interviews were used for data collection. Initially, 15 experts were selected to be interviewed. They had academic and professional backgrounds in diverse transportation disciplines. The homogeneous non-probability purposive sampling method was used to select the experts. The responses of only 10 experts were used as theoretical saturation was attained.

    Results

    The codes derived from qualitative interviews resulted in an indigenous qualification model of bus drivers. In the open coding, axial coding, and selective coding stages, 77, 23, and 17 codes were extracted, respectively. The validity and reliability of the research were confirmed statistically.

    Conclusion

    A conceptual framework was designed for the qualification of urban bus drivers based on a model with seven dimensions including general qualification criteria, physical health, psychological health, driving knowledge, driving skills, communication skills, and cognitive capacity.

    Keywords: Drivers’ qualification, Driver training, Public transportation, Urban bus drivers
  • Ali moradi * Pages 85-118
    Background and Aim

    Rahoor police treatment of people can be very effective as an effective factor in social coordination and solidarity and, consequently, the development of order and security in the field of traffic behaviors. Wise approach is a respectful approach, two-way interaction, patience, intelligence and commitment that can enhance citizen participation in ensuring social security. The constructive and reciprocal interaction between the police and the people not only facilitates police surveillance; rather, it represents a developed society governed by rules and regulations internalized by the people. This study aims to explain how the Rahvar police deal wisely with people in the Islamic society and with a phenomenological approach.

    Method

    In this research, phenomenological method was used. The statistical population of this study was the citizens of Kermanshah. Thirty people were selected by purposive sampling method and collected using semi-structured interview and observation tools.

    Findings

    The findings show that in the open coding stage, 26 concepts were extracted from the responses of individuals. Due to the need for axial coding, these 26 semantic units were reduced to three central categories called epistemological dimension, emotional dimension and functional dimension. It should be noted that in the next dimension, the matrix of wise behavior of Rahvar police was classified based on two categories of positive and negative.

    Conclusion

    Many of the wise behaviors of Rahvar police are in the positive and negative spheres.

    Keywords: Wisdom, Emotional, Cognitive, Functional, Positive
  • Mobin Hamidi ourati, MohammadMehdi Khabiri *, Fatemeh Matin Ghahfarokhi Pages 119-144
    Background and Aim

    Accidents are one of the adverse outcomes in the flow of traffic and cause a lot of financial and human losses. There is a clear relationship between the condition of the pavement and the types of accidents. In addition, the characteristics of pavement failure are among the important and influential parameters for the type of reaction and behavior of drivers. The goal of this study is to determine which pavement’s failures have the greatest impact on drivers' abnormal behavioral patterns when confronted with them in order to identify the most effective pavement’s failure in drivers' abnormal behavioral patterns to prevent the occurrence of this type of accident. In this paper, the effect of parameters such as vehicle speed on failure, In this paper, the effect of parameters such as vehicle speed during failure, transport volume and failure intensity on the type of driver response when faced with failure was investigated.

    Method

    This paper analyzes the reactions of drivers on the Sari suburban road axis on a case-by-case system based. The decision tree method was used to determine the type of reaction of the driver by considering the effective factors (speed, failure, traffic volume). Consequently, based on the algorithm for the categorization and regression tree, the decision tree is created.

    Findings

    The speed variable was the most effective parameter for the driver response rate and the target variable followed by the moving traffic and the severity of the road damage, respectively, are the next influential variables.

    Results

    The results of the Sari-Ghaemshahr axis model show that, within a speed range of 57.5 km/h to 62.5 km/h, if the asphalt pavement failure index is less than 2.5, 83.3 percent of the reactions are of the third type, which are the most common. In that same range, the most serious reactions occur. Even so, if the index of pavement failure in this case is more than 2.5, the reactions are not as severe and have a lower percentage.

    Keywords: Pavement management, Road, Safety, Decision Tree, Environmental Conditions
  • Esmaiel Soleimani *, Katayoun Hoseyni, Farshid Bibak Pages 145-198
    Background and Aim

    Breaking the law by drivers and disobeying the police order is always one of the most important social issues in all societies. The present study aims to investigate the social factors affecting drivers' lawlessness and disobedience to police orders.

    Method

    This study made use of a causal-comparative research design. The statistical population of the present study included all offending drivers in West Azerbaijan province who due to their negative score exceeded the permissible level (30 and above), their licenses or vehicles were confiscated by the provincial traffic police in the period from November to January 2020 and have been referred to provincial traffic police. The sample was 120 offending drivers who were selected by the convenience sampling method.Also, 120 non-offending drivers (comparison group) were selected as a comparison group, who were matched with offending drivers in terms of driving history, type of vehicle (light-heavy), and age. To collect the data of this study, the questionnaires social support, social capital (2000),social participation (1393), social anomie (1395), and feelings of anomie (2011) were used.

    Findings

    The findings showed that on the one hand, there is no significant difference between drivers with and without lawlessness behavior in social support and social capital. But there is a significant difference between drivers with and without lawlessness behavior in social participation, social control, and social anomia.

    Conclusion

    The results showed that social participation, social support, and social anomia play an important role in the occurrence of the phenomenon of drivers' lawlessness and disobedience to police orders. Therefore, politicians and legislators are suggested to prevent the occurrence of illegal driving by providing social control, providing opportunities to increase citizen participation in society, reducing the feeling of social chaos of citizens, and therefore providing the ground for citizens to obey the laws.

    Keywords: Lawlessness, Social Participation, Social Support, Social Chaos, Social Anomia, Social Capital, Feeling of Anomia
  • zahra omidi sharifi *, Pantea Jahangir, Leyla zoghi Pages 199-230
    Background and Aim

    According to the statistics, there are more accidents among women. Accordingly, the aim of this study was to design a structural equation model to predict driving behaviors based on sensation seeking and difficulty in regulating emotion mediated by mindfulnessin female drivers in Tehran. 

    Method

    The present study is a descriptive correlational. The statistical population included female drivers in the 20th district of Tehran in the year 1998-99, from which 340 people were selected as the sample group. Sensation seeking Scale of Zuckerman (1978), Manchester Driving Behavior Questionnaire (1990), Gertz & Roemer Emotion Difficulty Scale (2004), and Mindfulness Questionnaire (2006) were used to collect data. 

    Finding

    Data analysis by structural equation method showed that the research model has a good fit. In addition, the difficulty of regulating emotion positively and mindfulness negatively predicts driving behaviors in women. Mindfulness also positively and meaningfully mediates the relationship between sensation seeking and difficulty regulating emotion with driving behaviors in women.

    Conclusion

    The results of the present study show the great effect of emotion and conscious presence in the moment on driving behaviors and prevention of accidents Accordingly, it is suggested that before training and renewal of the training sessions on emotion regulation and mindfulness be held for drivers.

    Keywords: Driving behaviors, Sensation seeking, Difficulty regulating emotion, Mindfulness