فهرست مطالب

فصلنامه مدیریت پرستاری
سال دهم شماره 2 (پیاپی 36، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • شعبانعلی روح افزایی*، سارا عابدی کوشکی، اسما غلامی مقدم صفحات 1-10
    مقدمه

    ایران یکی از کشورهایی است که تحت تاثیر زیاد بحران سلامت ناشی از همه گیری بیماری نوظهور کووید 19 قرار گرفته است. بیماری کووید 19 افزون بر اثرات جسمانی، دارای اثرات روانی نیز می باشد که می تواند روی ابعاد شغلی افراد تاثیر بگذارد، لذا این مطالعه با هدف تعیین نقش استرس شغلی بر بهره وری پرستاران شاغل در بخش کرونا بیمارستان امام خمینی (ره) اسفراین19 انجام گرفت.

    روش کار

    مطالعه مقطعی حاضر در بهار 1399 بر روی 31 نفر از پرستاران شاغل در بخش کرونا بیمارستان امام خمینی (ره) شهرستان اسفراین انجام گردید. روش نمونه گیری تمام سرشماری بود. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه دموگرافیک، پرسشنامه استرس شغلی HSE و پرسشنامه بهره وری اچیو بود.  اطلاعات گردآوری شده با استفاده از آمار توصیفی و آزمون های همبستگی پیرسون در نرم افزار26 SPSS مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته های مطالعه نشان داد بین استرس شغلی و بهره وری پرستاران بخش کرونا (0.559‏‏‏‏‏-=r) و (001,0=P) رابطه ای معکوس معنادار وجود دارد و بر اساس نمره بندی های انجام شده میانگین نمره استرس شغلی 6/74 بود که بالا ارزیابی می شود و میانگین نمره بهره وری 93/89 می باشد که نمایانگر بهره وری متوسط کارکنان می باشد.

    نتیجه گیری

    مراقبت از بیماران کووید 19 موجب افزایش استرس شغلی شده و به تبع آن میزان بهره وری کاهش می یابد. لذا لازم است مدیران تدابیر حمایتی ، تشویقی و آموزشی جهت افزایش بهره وری و کاهش استرس شغلی پرستاران در شرایط همه گیری بیماری کویید 19، اتخاذ نمایند.

    کلیدواژگان: استرس شغلی، بهره وری، پرستاران، کووید 19
  • مه سیما چوپانی نژاد، حجت طاهری گودرزی* صفحات 11-24
    مقدمه

    پرستاران بزرگترین گروه ارایه کننده خدمات مراقبتی در نظام بهداشت و درمان محسوب می شوند. از این رو، کیفیت مراقبت در میان پرستاران، به عنوان یکی از عوامل مهم در عرصه خدمات سلامت مطرح شده است.

    روش کار

    مطالعه حاضر توصیفی- همبستگی با رویکرد مدلسازی معادلات ساختاری بود. جامعه پژوهش شامل پرستاران بیمارستان های دولتی شهر بروجرد به تعداد 393 نفر بود که از میان آن ها 195 نفر به دو روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی و روش تصادفی سیستماتیک به عنوان اعضای نمونه انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها، از پرسشنامه های استاندارد آشفتگی اخلاقی، خودشیفتگی، خودتنظیمی انگیزشی و کیفیت مراقبت پرستاری استفاده شد. همچنین کیفیت مدل اندازه گیری با آزمون cv.com و مدل ساختاری با آزمون cv.red تایید و کیفیت مدل نهایی پژوهش با توجه به شاخص GOF برابر با 451/0، نشان داد که مدل از برازش قوی برخوردار است.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که آشفتگی اخلاقی به مقدار (518/0-) بر کیفیت مراقبت پرستاری و به مقدار (399/0-) بر خودتنظیمی انگیزشی تاثیر منفی؛ و به مقدار (527/0) بر خودشیفتگی تاثیر مثبت دارد. خودشیفتگی به مقدار (170/0-) بر کیفیت مراقبت پرستاری تاثیر منفی؛ و خودتنظیمی انگیزشی به مقدار (160/0) برکیفیت مراقبت پرستاری تاثیر مثبت دارد. همچنین نقش میانجی خودشیفتگی و خودتنظیمی انگیزشی، تاثیر آشفتگی اخلاقی پرستاران بر کیفیت مراقبت پرستاری را به ترتیب (090/0-) و (064/0-) کاهش می دهد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این مطالعه، لزوم توجه مدیران جهت اتخاذ تصمیماتی به منظور کاهش آشفتگی اخلاقی پرستاران و بهبود خودتنظیمی انگیزشی آن ها با تاکید بر کاهش نقش خودشیفتگی برای افزایش کیفیت مراقبت پرستاران ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: آشفتگی اخلاقی پرستاران، خودشیفتگی، خودتنظیمی انگیزشی، کیفیت مراقبت
  • سارا شمس* صفحات 25-36
    مقدمه

    با توجه به نو ظهور بودن بیماری کرونا  ویروس و اهمیت اضطراب این بیماری بر سلامت روانی پرستاران، هدف پژوهش حاضر بررسی پیش بینی اضطراب کرونا  براساس راهبردهای تنظیم شناختی هیجان، حساسیت اضطرابی و سرسختی روانشناختی در پرستاران بود.

    روش کار

    این مطالعه مقطعی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش کلیه پرستاران مشغول به کار در بیمارستان های شهر کرج در سه ماهه آخر سال 1399 بودندکه از میان آنان 400 نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. در این پژوهش از ابزارهای اضطراب بیماری کرونا (CDAS) ، فرم کوتاه پرسشنامه تنظیم شناختی هیجانی (CERQ)، پرسشنامه حساسیت اضطرابی (ASI-R) و مقیاس سرسختی روانشناختی (PHS) برای جمع آوری داده ها استفاده شد. داده‏های جمع آوری شده با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندمتغیره با مدل همزمان در نرم افزار SPSS-19 تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین راهبردهای تنظیم شناختی هیجان ناسازگارانه و حساسیت اضطرابی با اضطراب کرونا رابطه مثبت و معنادار وجود دارد (01/0>P). بین راهبردهای تنظیم شناختی هیجان سازگارانه و سرسختی روانشناختی با اضطراب کرونا رابطه منفی و معنادار وجود دارد (01/0>P). همچنین، نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نیز آشکار کرد که 9/61 درصد واریانس اضطراب کرونا به وسیله تنظیم شناختی هیجان، حساسیت اضطرابی و سرسختی روانشناختی ‏تبیین می‏شود.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج، برای کاهش اضطراب کرونا پرستاران می توان برنامه هایی برای افزایش راهبردهای مثبت تنظیم شناختی هیجان و سرسختی روانشناختی آنها و کاهش راهبردهای منفی تنظیم شناختی هیجان و حساسیت اضطرابی آنان طراحی و از طریق کارگاه های آموزشی الکترونیکی و مجازی اجرا کرد.

    کلیدواژگان: اضطراب کرونا، تنظیم شناختی هیجان، حساسیت اضطرابی، سرسختی روانشناختی، پرستاران
  • پریسا اسدالهی، حسن ناویپور*، ربابه معماریان صفحات 37-47
    مقدمه

    هدف از پژوهش تعیین  تاثیر برنامه استراتژی ارتقا فرآیند مراقبت قبل از عمل بر وضعیت همودینامیک زنان  سزارین میباشد.

    روش کار

    این مطالعه از نوع نیمه تجربی است که در سال 1395 در  بیمارستان شهرستان دورود انجام شد. نمونه گیری به صورت تصادفی بود. تعداد نمونه 70 نفر که به دو گروه آزمون و کنترل تقسیم شدند. ابزار جمعآوری داده ها شامل فشار سنج و ساعت مچی بود .ابتدا در گروه کنترل تعداد نبض و فشار خون در سه مرحله زمانی سنجیده شد. بعد از اتمام نمونه گیری گروه کنترل، برنامه استراتژی ارتقاء فرآیند  اجرا شد. سپس گروه آزمون انتخاب شد و نبض و فشارخون  سنجیده شد. تجزیه و تحلیل داده ها توسط SPSS نسخه 17 انجام شد.

    یافته ها

    میانگین فشارخون سیستولیک در گروه کنترل قبل از عمل 17/113 و بعد از عمل 14/91 بود و در گروه آزمون قبل از عمل 14/115 و بعد از عمل 71/107 بود. همچنین میانگین فشارخون دیاستولیک در گروه کنترل قبل از عمل 43/69 و بعد از عمل 43/59 بود و در گروه آزمون قبل از عمل 43/65 و بعد از عمل به 14/62 تغییر یافت. آزمون آنالیز واریانس نشان داد بین میانگین فشار خون سیستولیک و دیاستولیک در دو گروه آزمون و کنترل تفاوت آماری معنی داری وجود دارد. در گروه کنترل کاهش فشارخون قابل ملاحظه ای نسبت به گروه آزمون دیده شد .همچنین  آزمون آنالیز واریانس نشان داد بین میانگین ضربان قلب در دو گروه آزمون و کنترل تفاوت آماری معنیداری وجود دارد (001/0P<). ضربان قلب در گروه آزمون کاهش یافته بود.

    نتیجه گیری

    طبق نتایج وضعیت همودینامیک گروه آزمون نسبت به کنترل بهبود پیدا کرده بود. بنابراین پیشنهاد می شود این برنامه در بیمارستان اجرا شود.

    کلیدواژگان: استراتژی ارتقا فرآیند، وضعیت همودینامیک، مراقبت قبل از عمل، سزارین
  • سحر عابدینی، سعید صیادی*، زهرا شکوه، نوید فاتحی زاده، حمیدرضا ملائی صفحات 48-67

    دانش و مهارت منابع انسانی مهم ترین منبع مزیت رقابتی سازمان است توجه به یکایک این مهارت ها و توانمندی ها نشان دهنده آن است که هر یک از آن ها، در فرآیندی بلندمدت و با تلفیقی از قابلیت های ژنتیکی و تلاش های فردی در بستر محیط، ایجاد و تقویت گردیده اند. بنابراین هدف از این پژوهش تدوین الگوی برند منابع انسانی  در سازمانها بالخص دانشگاه هاست که با وضع اجتماعی و فرهنگی و اسلامی ایران و ارزش های فردی، سازمانی و اجتماعی جامعه آماری تحقیق انتخاب شده انطباق داشته باشد. در تدوین و ارایه این الگو، ابعاد و مولفه های آن بومی و متناسب با سازمان های ایران شده است. پژوهش حاضر به روش ترکیبی (کیفی کمی) انجام شده است. بر این اساس در بخش اول تحقیق به منظور ارایه مدلی جامع از برندسازی منابع انسانی، از روش پژوهشی کیفی فراترکیب استفاده شد. بدین ترتیب که بعد از شناسایی مقولات، مفاهیم و کدهای برند منابع انسانی از طریق روش فراترکیب، برای ارایه ترکیب مطلوب مولفه های مدل به گونه ای که بتوان رابطه بین مقوله های برند منابع انسانی را بهینه نمود از روش مدلسازی ساختاری (ISM) استفاده گردید و الگوی اولیه بدست آمد و سپس از طریق روش حداقل مربع جزیی (PLS) مدل اعتبار سنجی شد. یافته های تحقیق نشان میدهد که مقوله های اصلی و فرعی استخراجی از روش فراترکیب مورد تایید جامعه خبرگان قرار گرفته و مدل پژوهش حاضر متشکل از 8 مقوله اصلی و 43 مقوله فرعی است. که می تواند الگوی برندسازی منابع انسانی را با رویکرد اسلامی را در دانشگاه های علوم پزشکی تهران نمایش دهد. نتایج تحقیق نشان میدهد که هر هشت بعد؛ 1. برندسازی منابع انسانی - اسلامی، 2. ارزیابی عملکرد منابع انسانی،3. آموزش و توسعه منابع انسانی، 4. رهبری سازمانی، 5. عدالت سازمانی و 6. رضایت و تعهد منابع انسانی 7. فرهنگ سازمانی 8. برندسازی داخلی  درفرایند  برندسازی منابع انسانی نقش به سزایی دارند..

    کلیدواژگان: منابع انسانی، برند، برندسازی منابع انسانی، رویکرد اسلامی، دانشگاه های علوم پزشکی شهر تهران
  • پویا فرخ نژاد افشار، حامد جوادیان، لیلا صادق مقدم، اکرم فرهادی* صفحات 68-75
    مقدمه

    همه گیری کووید-19 از بهمن سال 1398 در ایران شروع شد. اولین گروه های درگیر در این همه گیری پرستاران بودند که علاوه بر مشکلات جسمی با اضطراب مرگ ناشی از این بیماری رو به رو می گردیدند. لذا این مطالعه با هدف تعیین رابطه اضطراب مرگ و سلامت روان پرستاران شاغل در بیمارستان شهدای خلیج فارس بوشهر در زمان همه گیری کرونا ویروس انجام شد.

    روش

    این یک مطالعه توصیفی- همبستگی از نوع مقطعی است. شرکت کنندگان در این مطالعه 208 پرستار شاغل در بیمارستان شهدای خلیج فارس بوشهر بود که به صورت سرشماری وارد مطالعه شدند. داده ها بوسیله پرسشنامه سلامت عمومی GHQ-28 (گلدبرگ و هیلر) و پرسشنامه اضطراب مرگ DAS (تمپلر) جمع آوری شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون چندگانه از طریق نرم افزار SPSS نسخه 22 انجام گرفت.

    یافته ها

    میانگین سنی پرستاران 45/6 ± 45/32 سال بود، که از این بین 5/53 درصد پرستاران اضطراب مرگ بالایی را تجربه می کردند. تمام ابعاد اضطراب مرگ و سلامت روان با هم همبستگی مستقیم و معنی داری داشتند (001/0>P). ابعاد ترس از مرگ (21/0 =β، 005/0P=) و زمان گذرا و زندگی کوتاه (40/0 =β، 001/0>P) قادر به پیش بینی تغییرات سلامت روان بودند.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته ای این مطالعه از بین ابعاد اضطراب مرگ"ترس از مرگ" و "زمان گذرا و زندگی کوتاه" مهمترین ابعادی هستند که قادر به پیش بینی سلامت روان پرستاران در زمان همه گیری کرونا ویروس بودند.

    کلیدواژگان: اضطراب، پرستاری، ترس از مرگ، سلامت روان، کووید-19، همه گیری
  • محمدعلی مردم، مسعود فاطمی، علی مرادی، فرشید الازمنی نوده* صفحات 76-83
    مقدمه

    سکته مغزی شایع ترین اختلال عروقی مغز، سومین علت مرگ و دومین علت ناتوانی درکشورهای پیشرفته بوده و منجر به تغییرات جسمی، حسی، ادراکی، روانی، عملکردی و اجتماعی در زندگی افراد می شود. یکی از موارد ضروری در حمایت از بیماران دچار سکته مغزی این است که مراقبین آنان، برای کسب مهارت های ضروری جهت اجرای نقش حمایتی خود آموزش مناسب دریافت کنند،  لذا این مطالعه مروری جهت پاسخ به سوال "ضرورت آموزش به مراقبین بیماران سکته مغزی چه می باشد؟" ، انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه از نوع مروری روایتی بوده و به منظور گردآوری  داده ها و دست یابی به مستندات علمی مرتبط، جستجوی الکترونیک به دو زبان فارسی و انگلیسی بصورت جداگانه و تلفیقی در محدوده زمانی سال 2000 تا 2020  با استفاده از کلید واژه های حمایت، برنامه حمایتی، مداخلات حمایتی، بار مراقبتی، مراقبین خانوادگی بیماران،  سکته مغزی، مطالعه تلفیقی، در پایگاه های اطلاعات فارسی شامل بانک تخصصی مقالات پزشکی Medlib، پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی SID، بانک اطلاعات نشریات کشور Magiran، پژوهشگاه اطلاعات و مدارک علمی ایران Iran doc و بانک اطلاعات مقالات علوم پزشکی ایران  Iran Medex و با کلید واژه هایSupport، Supportive Plan، Supprtive Intervention، Care Burden،  Caregiver، family Caregiving، Stroke، Mixed method study در پایگاه های اطلاعاتی Medline، ProQuest، Ovid، Science Directو همچنین موتور جستجوی Google scholar استفاده شد. از میان مقالات یافت شده 61 مقاله مرتبط با موضوع، وارد مطالعه شدند.

    یافته ها

    مطالعات مرور شده  بار مراقبتی بالا در مراقبان خانوادگی افراد مبتلا به سکته مغزی را نشان می دهد.. طول مدت بیماری، سیر پیشرونده آن و همچنین نبود درمان قطعی و ایجاد وابستگی متوسط تا شدید بیمار به مراقب، باعث دو چندان شدن فشار بار مراقبتی بر مراقبان خانوادگی می شود. سطوح بالای بار مراقبتی می تواند به اختلالاتی همچون افسردگی، اضطراب و مشکلات جسمی در مراقبان بیماران مبتلا به سکته مغزی منجر شود. همچنین شواهد نشان می دهد که استرس مداوم در مراقبان افراد مبتلا به سکته مغزی  علاوه بر افزایش بار مراقبتی ،کاهش سلامت جسمی و کیفیت زندگی پایین مراقبان را به دنبال دارد. همچنین مروری بر مطالعات فوق  نمایانگر این مطلب است که مراقبین خانوادگی بیماران مبتلا به سکته مغزی با مشکلات متعدد و چالش های زیادی از جمله عدم وجود دانش و مهارت کافی برای مراقبت، احساس ناامیدی خصوصا بعد از ترخیص بیماران روبرو هستند، بر این اساس ضروری است که از جنبه های مختلف عاطفی، اطلاعاتی، مراقبتی، آموزشی و ابزاری مورد حمایت قرار گیرند. همچنین مراقبین در حین مراقبت از این بیماران با نیازهای متعددی روبرو هستند که لازم است بر اساس رویکردهای مختلف شناختی و رفتاری مناسب بتوانند خود را با شرایط بیمار سازگارکرده و با دغدغه های کمتری مشکلات را مدیریت نمایند.

    نتیجه گیری

    مطالعات انجام شده نمایانگر بار مراقبتی بالا در مراقبان خانوادگی افراد مبتلا به سکته مغزی است ، بنابراین یکی از موارد ضروری در حمایت از بیماران دچار سکته مغزی این است که مراقبین آنان، برای کسب مهارت های ضروری جهت اجرای نقش حمایتی خود آموزش مناسب دریافت کنند. بر این اساس ضروری است که از جنبه های مختلف عاطفی، اطلاعاتی، مراقبتی، آموزشی و ابزاری مورد حمایت قرار گیرند.

    کلیدواژگان: حمایت، برنامه حمایتی، مداخلات حمایتی، بار مراقبتی، مراقبین خانوادگی بیماران، سکته مغزی
  • مریم نخعی، بهاره نجفی، سید ابوالفضل وقار سیدین* صفحات 84-93
    مقدمه

    مداخلات مستقل به هر نوع مراقبتی که پرستاربه نمایندگی از بیمار انجام می دهد و برای انجام آنها نیازی به دستور پزشک نمیباشد و موجب ارتقاء ، آسایش و سلامتی بیماران میشود . لذا این مطالعه با هدف اجرای مداخلات مستقل در بخش ای سی یو انجام شده است.

    روش کار

    این مطالعه با رویکرد کیفی و با بهره گیری از شیوه تحلیل محتوی قرار دادی انجام شده است. مشارکت کنندگان شامل 12 نفر از پرستاران بودند که به روش نمونه گیری هدفمند وارد مطالعه شدند و مورد مصاحبه های چهره به چهره و نیمه ساختار مند قرار گرفتند . بعد از گردآوری داده ها ، تمام مصاحبه ها پیاده سازی شدند و مورد بازنگری قرار گرفتند و طبقات استخراج گردید. در ابتدا شباهتهای معنایی مورد بازنگری قرار گرفت و زیر طبقات مشخص شدند و سپس بازنگری مجدد زیر طبقات مرتبط در یک طبقه قرار گرفتند .

    یافته ها

    یا فته های حاصل از تجارب پرستاران از اجرای مداخلات مستقل 3با طبقه اصلی و 8 زیر طبقه استخراج شد. طبقات تحت عناوین "ویژگی پرستار" با3 زیرطبقه (تسلط علمی و عملی ، وجود انگیزه، توانایی برقراری ارتباط بین فردی) ، طبقه "موانع مداخلات مستقل "با 3 زیرطبقه (مجری دستورات پزشکان ، حجم کاری بالای پرستاران، بی اعتمادی همراهان به پرستاران) ، طبقه "تسهیل کننده های مداخلات مستقل" با دو زیر طبقه (حمایت سرپرستاران ،حمایت پزشکان) استخراج گردید.

    نتیجه گیری

    تحلیل داده ها نشان داد به منظور ارایه مراقبت بهینه ضمن توجه به ماهیت کاری بخش های مراقبت ویژه باید به نقش پرستار در ارایه مراقت ایمن و انجام مداخلات مستقل توجه شود و موانع مدیریتی و اجرای شناسایی شده و در جهت رفع موانع، اقدامات حمایتی بعمل آید.

    کلیدواژگان: مداخلات مستقل، پرستاری، تحلیل محتوی، مطالعه کیفی
  • شهناز طبیعی، قربانعلی علی نژاد، سید ابوالفضل وقار سیدین* صفحات 94-103
    مقدمه

    اختلال خواب یکی از مهمترین مشکلات پرستاران شاغل در بخش اورژانس است. در مطالعات متعدد گذشته تاثیر منفی استرس بر کیفیت خواب مورد تایید بوده است. با توجه به اینکه کاهش شدت استرس در محل کار پرستاران بویژه در کوتاه مدت ممکن است بسادگی میسر نباشد، شیوه های مقابله با استرس و ارتباط آن با اختلالات خواب اهمیت می یابد.

    روش

    در این مطالعه مقطعی توصیفی-تحلیلی، 250 پرستار ازبخش های اورژانس بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی بیرجند در سطح استان خراسان جنوبی به روش سرشماری شرکت داشتند. داده ها توسط پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، شاخص کیفیت خواب پیتزبرگ Pittsburgh Sleep Quality Index)) و پرسشنامه راهبردهای مقابله با استرس اندلر و پارکر (The coping Inventory for Stressful Situations) جمع آوری شدند. داده ها به نرم افزار SPSS نسخه ی19 وارد شدند. از آزمون های تی مستقل، آنالیز واریانس یکطرفه و همبستگی پیرسون برای تحلیل داده ها استفاده شد. نتایج با 05/0p< معنادار تلقی شدند.

    یافته ها

    میانگین نمره کیفیت خواب پرستاران44/6 ± 85/11 بود که بیانگر ضعیف بودن کیفیت آنها می باشد. یک رابطه نسبتا خوب، معکوس و معنا دار بین نمره راهبرد مسئله مدار و کیفیت خواب (001/0=p، 376/0 - =r) و یک رابطه ضعیف، مستقیم و معنادار بین نمره کیفیت خواب و راهبرد هیجان مدار وجود داشت (003/0=p، 20/0=r). همچنین، ارتباط بین کیفیت خواب و راهبرد اجتنابی معنا دار نبود (10/0=p، 114/0 - =r). پرستاران با جنسیت مونث کیفیت خواب پایین تری از پرستاران مرد گزارش کردند (001/0=P). همچنین، در پرستارانی با سابقه بالاتر از دو سال در اورژانس کیفیت خواب بطور معناداری پایین تر از پرستاران با سابقه کمتر بود (003/0=P).

    نتیجه گیری

    در برنامه های طراحی شده به افزایش کیفیت خواب پرستاران شاغل در بخش های اورژانس، آموزش راهبردهای مسئله مدار برای مقابله با استرس می تواند به عنوان یک مولفه با اهمیت مد نظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: استرس روانشناختی، پرستاری اورژانس، خواب، مهارت های مقابله
  • مریم طهرانی*، اکبر حسن پور، مجید امیری لرگانی صفحات 104-117
    مقدمه

    با توجه به اهمیت تاثیر اضطراب مرگ در رفتار آدمی و با تمرکز بر حرفه‌ تخصصی کارکنانی که در طول روز به طور مستمر در معرض یادآورنده‌های مرگ قرار دارند، این پژوهش با هدف شناسایی عوامل به‌وجودآورنده اضطراب مرگ و پیامدهای این اضطراب تحت عنوان پیش‌آیندها و پس‌آیندهای اضطراب مرگ در میان جامعه‌ی پرستاری به انجام رسیده است.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع آمیخته (کمی و کیفی) است و جامعه‌ی مورد مطالعه، بیمارستان امام حسین (ع) شهرستان شاهرود و نمونه پژوهش 17 نفر از خبرگان (پرستاران بخش مراقبت‌های ویژه و اورژانس) می باشد. در بخش کیفی ابتدا با استفاده از تحلیل متون و بهره‌گیری از روش فراترکیب به استخراج عوامل و دسته‌بندی آن‌ها پرداخته شده است و سپس در بخش کمی با استفاده از توزیع دو مرحله پرسشنامه دلفی‌فازی، غربالگری معیارها صورت گرفته است.

    یافته ها

    در بخش کیفی، پس از انجام مطالعه به روش کتابخانه‌ای، 126 کد اولیه (66 پیش‌آیند و 60 پس‌آیند) در قالب 65 مفهوم (29 پیش‌آیند و 36 پس‌آیند) به دست آمد که پس از انجام تجزیه و تحلیل اطلاعات، این مفاهیم در دسته‌بندی 42 مضمون اولیه (21 پیش‌آیند و 21 پس‌آیند)، 14 مضمون پایه (8 پیش‌آیند و 6 پس‌آیند) و 5 مقوله کلی (3 پیش‌آیند و 2 پس‌آیند) قرار گرفتند. نتیجه تحلیل پاسخ خبرگان به میزان موافقتشان با مفاهیم شناسایی شده نشان داد که در مجموع 27 پیشایند و 26 پسایند به تایید پرستاران رسیدند.  

    نتیجه‌ گیری

    با توجه به ‌رتبه‌بندی عوامل، نتایج این پژوهش حاکی از آن است که توجه بیشتر واحد منابع انسانی به عوامل بوجودآورنده اضطراب مرگ همچون وجدان‌گرایی، حجم کار زیاد، شب‌کاری و عدم وجود حمایت‌های اجتماعی، می‌تواند منجر به کاهش پیامدهای این گونه از اضطراب نظیر فسودگی شغلی، استرس شغلی، خستگی عاطفی و احساس نارضایتی از شغل گردد.

    کلیدواژگان: اضطراب، اضطراب مرگ، فراترکیب، دلفی
|
  • Shabanali Roohafzaei*, Sara Abedikooshki, Asma Gholami Moghadam Pages 1-10
    Introduction

    Iran is one of the countries that is affected by health and has increased the emerging disease of Covid 19. Covid 19 disease increases the physical effect, which also has a psychological effect that causes it to be affected, so this study aims to determine the job stress for exploiting the side of nurses in another hospital in northeastern Iran in Other cases of covid 19 disease are performed.

    Methods

    The present cross-sectional study was performed on 31 nurses of a hospital in northeastern Iran in the spring of 1399. The sampling method was full census. Data collection tools were demographic questionnaire, HSE job stress questionnaire and Achieve productivity. The collected data were analyzed using descriptive statistics and Pearson correlation tests in SPSS 26 software.

    Results

    Findings of the study showed that there is a spiritual relationship between job stress and productivity of nurses in Corona ward (r=-0.559) and (P = 0.001) and based on sampling performed in less job stress score was 74.6. Which goes up and has a minimum score of 89/93 can be an indicator of average working efficiency.

    Conclusions

    Caring for Covid 19 patients increases job stress and, consequently, reduces productivity. Therefore, it is necessary for managers to adopt supportive, incentive and educational measures to increase productivity and reduce job stress in nurses in the context of covid 19 epidemic.

    Keywords: Job Stress, Productivity, Nurses, Covid 19
  • Mahsima Choopani Nezhad, Hojjat Taheri Goodarzi* Pages 11-24
    Introduction

    Nurses are the largest group of care providers in the health care system. Therefore, In the field of health services, the quality of care among the nurses is considered as one of the most important factors.

    Methods

    The present study was a descriptive correlation with the structural equation modeling approach. The study population consisted of 393 nurses of public hospitals in Borujerd, from which 195 people were selected as sample members by two methods of random cluster sampling and systematic random method. Data were collected by nurseschr(chr('39')39chr('39')) moral distress, quality of nursing care, narcissism and motivational self-regulation standard questionnaires. The quality of the measurement model and the structural model were confirmed by cv.com and cv.red tests, respectively. According to the GOF index, the quality of the final research model was equal to 0.451. These indicated that the model had a strong fitting.

    Results

    The results Showed that, moral distress has a negative effect on the quality of nursing care(-0.518)and motivational self-regulation(-0.399)and a positive effect on narcissism (0.527). arcissism has a negative effect on the quality of nursing care (-0.170) and motivational self-regulation has a positive effect on the quality of nursing care (0.160). Also, Also, the mediating role of narcissism and motivational self-regulation reduces the effect of nurseschr(chr('39')39chr('39')) moral distress on the quality of nursing care (-0.090) and (-0.064), respectively.

    Conclusion

    According to the finding and results of the study, it is necessary for managers to pay attention to reduce nurseschr(chr('39')39chr('39')) moral distress and improve their motivational self-regulation by emphasizing the reduction of the role of narcissism to increase the quality of nursing care.

    Keywords: Nurses' moral distress, Quality of nursing care, Narcissism, Motivational self-regulation
  • Sara Shams* Pages 25-36
    Introduction

    with regards  to the corona virus emerging disease and the importance of their anxiety on mental health nurses, The aim of this study was to evaluate the prediction of corona anxiety based on cognitive emotion regulation strategies, anxiety sensitivity and psychological hardiness in nurses.

    Methods

    This study was cross-sectional from type of correlationa. The statistical population of the study was all nurses working in hospitals in Karaj in the last quarter of 1399, from which 400 people were selected by convenience sampling. In this study, coronary heart disease (CDAS), Cognitive Emotion Regulation (CERQ), Anxiety Sensitivity Inventory (ASI-R) and Psychological Hardness Scale (PHS) were used to collect data. The collected data were analyzed using Pearson correlation coefficient and multivariate regression analysis with enter  model SPSS-19 software.

    Results

    The results showed that there is a positive and significant relationship between cognitive regulation strategies of maladaptive emotion and anxiety sensitivity with coronary anxiety (P <0.01). There is a significant negative relationship between adaptive cognitive emotion regulation strategies and psychological hardiness with coronary anxiety (P <0.01). Also, the results of multiple regression analysis revealed that 61.9% of the variance of coronary anxiety is explained by cognitive regulation of emotion, anxiety sensitivity and psychological hardiness.

    Conclusions

    According to the results, to reduce coronary anxiety in nurses, programs can be designed to increase positive cognitive emotion regulation strategies and their psychological toughness and reduce negative cognitive emotion regulation strategies and their anxiety sensitivity and implemented through electronic and virtual workshops.

    Keywords: Coronary Anxiety, Cognitive Emotion Regulation, Anxiety Sensitivity, Psychological Hardiness
  • Parisa Asadolahi, Hassan Navipour*, Robabe Memarian Pages 37-47
    Introduction

    The aim of this research is to determine the effect of applying FOCUSPDCA strategic program of the pre-operative care process on hemodynamic status of caesarean women.

    Methods

    this is a quasi-experimental study conducted in 2016, in one of  Dorud-Iran hospitals. Samples were selected using objective-based random method. Samples (n=70) were divided into the test and control groups. Data collection instruments was pressure gauge and a watch. Validity and reliability of the questionnaire was assessed and confirmed. At first, hemodynamic parameters including pulse rate, systolic and diastolic blood pressure were measured in control group three times: the night before surgery, the moment of entering the operation room, and after surgery in recovery room. After sampling in control group, the FOCUSPDCA strategic program was implemented. The program consisted of nine steps. They were implemented one after another. Then, the test group was selected and the memberschr(chr('39')39chr('39')) hemodynamic parameters were measured. The SPSS-17 was used for data analysis.

    Findings

    The mean systolic blood pressures were 113.17 and 91.14 before and after operation in control group, respectively; while they were 115.14 and 107.71 in the test group. Moreover, the mean diastolic pressures were 69.43 and 59.43 before and after operation in the control group, respectively, while they were 65.43 and 62.14 in the test group. The variance analysis test revealed a meaningful statistical difference between the mean systolic and diastolic blood pressures among the two groups. The control group experiences drop in blood pressure, while the test group faces no considerable drop in blood pressure. The average of heart rates in the control group were 13.91 and 104.71 before and after operation; while they were 80.26 and 79.1 in the test group. The variance analysis test revealed a significant statistical difference between the two groupschr(chr('39')39chr('39')) heart rate (p<0.001). Heart rate reduced in test group.

    Conclusion

    According to the result of the study hemodynamic situatin has been improve in the test group. Therfore, it is suggested that the program to be implement .in order to improve the health care process in the hospital.

    Keywords: FOCUS PDCA, Hemodynamic, Preoperation Care, Cesarean
  • Sahar Abedini, Saeed Sayadi*, ZAHRA SHOKOH, Navid Fatehi Zadeh, Hamidreza Mollaiy Pages 48-67

    The knowledge and skill of HR is the most important source of the organizationchr  competitive advantage, considering each of these skills and capabilities that each of them has been developed and strengthened in a long - term process, combined with the combination of genetic capabilities and individual efforts in the context of the environment. therefore, the purpose of this research is to develop the human resource brand pattern in organizations and universities, which are compatible with the social and cultural status of iran and individual, organizational and social values of the selected research community. in the development and presentation of this pattern, its dimensions and components are endemic and tailored.the present study has been done in combination (quantitative qualitative). accordingly, in the first part of the research in order to provide a comprehensive model of branding of human resources, the qualitative research method was used. thus, after identifying the categories, concepts and code of human resources through Meta-synthesis, to provide optimal combination of model components in order to optimize the relationship between human resource brand categories, the initial model was obtained and then validated through partial least - squares (pls)method.the findings show that the main categories extracted from the Meta-synthesis method are approved by the experts community and the present research model consists of eight main categories and 43 sub categories. it can display the branding pattern of human resources with an islamic approach to the universities of medical sciences in tehran. The results of the study indicate that the following eight dimensions: 1.branding of human - islamic resources,2. Assessment of human resource performance and 3.Training and development of human resources,4. Organizational Leadership,5.organizational justice and 6. Human resource satisfaction and commitment 7.organizational culture 8. branding of human resources has a great role in the process of branding human resources

    Keywords: human resources, brand, branding, islamic approach, medical sciences
  • Pouya Farokhnezhad Afshar, Hamed Javadian, Leila Sadeghmoghaddam, Akram Farhadi* Pages 68-75
    Introduction

    The Covid-19 epidemic began in February 2017 in Iran. The first groups involved in this epidemic were nurses and in addition to physical problems, they faced death anxiety caused by this disease. Therefore, this study was conducted to determine the relationship between death anxiety and Mental Health of Nurses Working in Bushehr Persian Gulf Martyrs Hospital at the Time of Coronavirus Virus.

    Methods

    This is a descriptive-correlational cross-sectional study. Participants in this study were 208 nurses working in Bushehr Persian Gulf Martyrs Hospital who were included in the study by census. Data were collected using the General Health Questionnaire GHQ-28 (Goldberg & Hillier) and Death Anxiety Scale DAS (Templer). Data were analyzed using Pearson correlation test and multiple regression analysis using SPSS software v. 22.

    Results

    The mean age of nurses was 32.45 ± 6.45 years. 53.5% of nurses experienced high death anxiety. All dimensions of death anxiety and mental health were directly and significantly correlated (P<0.001). Dimensions of fear of death (β = 0.21, P = 0.005) and transient time and short life (β = 0.40, P <0.001) were able to predict changes in GHQ-28.

    Conclusion

    "Fear of death" and "transient time and short life" were the most important dimensions that were able to predict the mental health of nurses at the time of coronavirus 2020.

    Keywords: Anxiety, Fear of death, Nurses, Mental health, COVID-19, Pandemics
  • MohamadAlii Mardom, Masood Fatemi, Ali Moradi, Farshid Alzamiani Noodeh* Pages 76-83
    Background

    Stroke is the most common cause of cerebrovascular disease, the third leading cause of death and the second leading cause of disability in developed countries, leading to physical, sensory, cognitive, psychological, functional and social changes in individuals  lives. One of the essentials in supporting stroke patients is that their caregivers receive appropriate training to acquire the necessary skills to perform their supportive role, so this review study provides answers to the question of the necessity of education for stroke caregivers.

    Methods

    This is a narrative review study and in order to collect data and obtain relevant scientific documentation, electronic search in Farsi and English languages separately and in combination from 2000 to 2020 using keyword support. , Supportive program, supportive interventions, burden of care, family caregivers of patients, stroke, integrated study, Persian databases including Medlib Medical Articles Database, SID Academic Jihad Database, Magiran Country Journal Database, Research Information and Documents Scientific Iran Doc and Iranian Journal of Medical Sciences Database Iran M edex and keywordsSupport, Supportive Plan, Supprtive Intervention, Care Burden, Caregiver, Family Caregiving, Stroke, Mixed method study were used in Medline, ProQuest, Ovid, Science Direct databases as well as Google scholar search engine. From the articles found 61 articles related to the subject were included in the study.

    findings

    Reviewed studies show a high burden of care in the family caregivers of people with stroke. The duration of the disease, its progressive course, as well as the lack of definitive treatment and a moderate to severe dependence on the caregiver, double the burden of care burden. Becomes a family caretaker. High levels of burden of care can lead to disorders such as depression, anxiety, and physical problems in caregivers of stroke patients. There is also evidence that continuing stress in caregivers of stroke patients in addition to increasing the burden of care, leads to decreased physical health and poor quality of life of caregivers. A review of the above studies also shows that family caregivers of patients with stroke face numerous problems and challenges, including lack of sufficient knowledge and skills to care, and hopelessness, especially after discharge. To be supported in various emotional, informational, caring, educational, and instrumental aspects. Caregivers also have many needs while taking care of these patients, which need to be adapted to the patientchr condition based on different cognitive and behavioral approaches and to manage problems with less

    Conclusions

    Studies show high burden of care in the family caregivers of people with stroke, so one of the essentials in supporting stroke patients is that their caregivers need the necessary skills to perform their supportive role of education. Appropriate to receive. Accordingly, it is essential to support the various emotional, informational, caring, educational and instrumental aspects.

    Keywords: Support, Supportive Program, Supportive Interventions, Caregiving, Family Patient Caregivers, Stroke
  • Maryam Nakhaei, Bahareh Najafi, Vagharseyyedin Seyyed Abolfazl * Pages 84-93
    Background

    Independent interventions to any kind of care that the nurse performs on behalf of the patient and do not require a doctor's order and promote the comfort, comfort and health of patients. Therefore, this study was conducted with the aim of performing independent interventions in the ICU.

    Materials and Methods

    This study was conducted with a qualitative approach and using conventional content analysis. Participants included 12 nurses who were included in the study by purposive sampling method and were interviewed face to face and semi-structured. After collecting data, all interviews were conducted and reviewed and classes were extracted. First, the semantic similarities were reviewed and sub-categories were identified, and then the sub-categories were re-examined in one category.

    Results

    Or the results of nurses' experiences were extracted from the implementation of independent interventions, 3 with the main class and 8 with the subclass. Categories under the headings "Nurse Characteristics" with 3 subcategories (scientific and practical mastery, motivation, ability to communicate interpersonal), category "Barriers to independent intervention" with 3 subcategories (executing doctors' orders, high workload of nurses, distrust of nurses) The category of "facilitators of independent interventions" was extracted with two subcategories (support of nurses, support of physicians). Discussion and

    Conclusion

    Data analysis showed that in order to provide optimal care while paying attention to the nature of work of intensive care units, the role of the nurse in providing safe care and independent interventions should be considered and management and implementation barriers identified and to remove barriers. , Support measures should be taken.Abstract Background &

    Aims

    Independent interventions to any kind of care that the nurse performs on behalf of the patient and do not require a doctor's order and promote the comfort, comfort and health of patients. Therefore, this study was conducted with the aim of performing independent interventions in the ICU.

    Materials and Methods

    This study was conducted with a qualitative approach and using conventional content analysis. Participants included 12 nurses who were included in the study by purposive sampling method and were interviewed face to face and semi-structured. After collecting data, all interviews were conducted and reviewed and classes were extracted. First, the semantic similarities were reviewed and sub-categories were identified, and then the sub-categories were re-examined in one category.

    Results

    Or the results of nurses' experiences were extracted from the implementation of independent interventions, 3 with the main class and 8 with the subclass. Categories under the headings "Nurse Characteristics" with 3 subcategories (scientific and practical mastery, motivation, ability to communicate interpersonal), category "Barriers to independent intervention" with 3 subcategories (executing doctors' orders, high workload of nurses, distrust of nurses) The category of "facilitators of independent interventions" was extracted with two subcategories (support of nurses, support of physicians). Discussion and

    Conclusion

    Data analysis showed that in order to provide optimal care while paying attention to the nature of work of intensive care units, the role of the nurse in providing safe care and independent interventions should be considered and management and implementation barriers identified and to remove barriers. , Support measures should be taken.

    Keywords: Independent interventions, nursing, content analysis, qualitative study
  • Shahnaz Tabiee, GhorbanAli Alinezhad, Seyyed Abolfazl Vagharseyyedin * Pages 94-103
    Introduction

    Sleep disturbances are one of the most important problems of nurses working in emergency departments. In numerous previous studies, the negative effect of stress on فاث sleep quality has been confirmed. Because reducing the severity of stress in nurses' workplaces, especially in the short term, may not be easily feasible, it is important to consider coping strategies with stress and its relationship to sleep disorders.

    Method

    In this cross-sectional, descriptive-analytical study, 250 nurses from the emergency departments of BUMS located in South Khorasan province participated. Data were collected through the Demographic Information Questionnaire, the Pittsburgh Sleep Quality Index, and The Coping Inventory for Stressful Situations. Data were entered into SPSS software V 19. Independent t-test, one-way analysis of variance and Pearson correlation were used to analyze the data. P values lower than 0.05 were considered significant.

    Results

    The mean score of nurses' sleep quality was 11.85 ± 6.44. There was a fair, inverse and significant relationship between problem-oriented strategy score and sleep quality (p = 0.001, r = 0.376) and a weak, direct and significant relationship between sleep quality score and emotion-oriented strategy. (P = 0.003, r = 0.20). Also, the relationship between sleep quality and avoidance strategy was not significant (p = 0.10, r = 0.114). Female nurses reported lower sleep quality than male nurses (P = 0.001). Also, in nurses with a job tenure of more than two years in the emergency departments, sleep quality was significantly lower than nurses with lower job experience in the emergency departments  (P = 0.003).

    Conclusion

    In programs designed to increase the quality of sleep of nurses working in emergency departments, teaching problem-solving strategies to deal with stress can be considered as an important component.

    Keywords: Psychological stress, Emergency nursingIntroduction, Sleep disturbances are one of the most important problems of nurses working in emergency departments. Objective: In this study, the association between sleep quality, stress coping strategies among e
  • Maryam Tehrani *, Akbar Hassanpoor, Majid Amiri Largani Pages 104-117
    Introduction

    Given the importance of the impact of this anxiety on human behavior and Focusing on the professional careers of employees who are constantly exposed to death reminders throughout the day, the aim of this study was to identify the causes of death anxiety and its consequences under the heading of the antecedents and consequences of death anxiety in the nursing community.  

    Method

    The present study is of mixed type (quantitative and qualitative). The study population is Imam Hossein Hospital in Shahroud and the study samples are 17 experts (nurses of Intensive Care Unit and Emergency department). In the qualitative part, first, using content analysis and meta-synthesis method, the factors have been extracted and categorized, and then in a quantitative part, after distributing Fuzzy Delphi questionnaire in two levels, the criteria have been screened and prioritized.

    Results

    In the qualitative section, after conducting a library research, 126 primary codes (66 antecedents and 60 consequences) were formulated in the form of 75 concepts (29 antecedents and 36 consequences). After analyzing the information, these concepts were classified into 42 primary themes (21 antecedents and 21 consequences), 14 basic themes (8 antecedents and 6 consequences) and 5 general categories (3 antecedents and 2 consequences). The result of analyzing the expertschr('39') response to their agreement with the identified concepts showed that a total of 27 antecedents and 26 antecedents were approved by nurses.

    Conclusion

    According to the ranking of factors, the results of this study indicate that more attention of the Human Resources Department to the antecedent factors plus regarding conscientiousness, high workload, night shifts and lack of social support can reduce the consequences of this kind of anxiety such as burnout, job stress, compassion fatigue and job dissatisfaction.

    Keywords: Anxiety, Death anxiety, Meta synthesis, Delphi