فهرست مطالب

رسانه - سال سی و دوم شماره 2 (پیاپی 123، تابستان 1400)

فصلنامه رسانه
سال سی و دوم شماره 2 (پیاپی 123، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد مهدی فرقانی، محمدامین بنی تمیم* صفحات 5-34

    مسئله کاهش شمارگان مطبوعات، امروزه یکی از چالش های مهم مطبوعات در ایران و جهان به شمار می رود. این موضوع را در پژوهشی با نام " علل کاهش شمارگان مطبوعات در ایران از دیدگاه استادان روزنامه نگاری و ارتباطات دانشگاه های تهران"  با روش کیفی و مبتنی بر مصاحبه عمیق، مورد مطالعه قرار داده ایم. جامعه آماری این پژوهش، شامل دوازده استاد دانشگاهی است که تجربه کار یا مدیریت مطبوعاتی داشته اند. در آغاز، لیستی از دانشگاه های تهران که گروه روزنامه نگاری و یا ارتباطات داشتند، و لیستی از استادان گروه هدف تهیه شد. در یک نظرسنجی از استادان همان گروه، با تجربه ترین افراد در زمینه موضوع پژوهش انتخاب شده اند. پس از مصاحبه با افراد، گزاره های برجسته از هر مصاحبه استخراج و در یک دسته بندی کلی، سازمان دهی و تجزیه و تحلیل شدند. نتایج، نشان داد که شش دسته علل فرهنگی، سیاسی، اقتصادی، قانونی، فناورانه و سازمانی در کاهش شمارگان موثرند؛ که در این میان، علل فناورانه و علل اقتصادی، بیشترین تاثیر را بر کاهش شمارگان مطبوعات در ایران داشته اند.

    کلیدواژگان: شمارگان مطبوعات، روزنامه نگاری، فناوری های نوین اطلاعات و ارتباطات، مدیریت رسانه
  • محمدحسین ساعی، محمدحسین آزادی* صفحات 35-78

    گسترش و نفوذ روز افزون رسانه های اجتماعی، در کنار فرصت هایی نظیر تسهیل فرایند ارتباطات و گردش سریع اطلاعات، تهدیدهای قابل توجهی را نیز به همراه داشته است. یکی از این تهدیدهای مهم، به اجماع متخصصان این حوزه در سراسر جهان، تولید و انتشار خبرهای جعلی است. دولت های رقیب، عناصر معارض و اپوزیسیون، افراد سودجو و مغرض و حتی سازمان های رقیب، با اطلاع از این ظرفیت، اقدام به تحریف و واژگون سازی حقایق در فضای مجازی جوامع و کشورهای هدف در مقیاس وسیع کرده و افکار عمومی را در جهت اهداف خویش و عمدتا در تقابل با دولت هایشان بسیج می کنند؛ این فرایند حقیقت زدایی گسترده از فضای اطلاع رسانی جوامع، موجی از آسیب ها و نگرانی ها را در سراسر جهان ایجاد کرده است. شکل گیری این نگرانی ها باعث گشودن مسیر جدیدی از تحقیق ها برای مهار به هنگام و کاهش اثرهای مخرب اخبار جعلی بر افکار عمومی شده است. در این شرایط سازمان های خبری علاوه بر نقش سنتی خود در خبررسانی، وظیفه جدید مقابله با اطلاعات غلط برخط و خبرهای جعلی را بر عهده دارند. از این رو، مقاله حاضر با هدف دستیابی به راهکارهای مقابله با خبر جعلی برای سازمان های خبری حرفه ای با تاکید بر کشور ایران، در چنین زیست بوم اطلاعاتی تالیف شده است.برای دستیابی به این هدف، علاوه بر مطالعه کتابخانه ای گسترده در منابع جهانی و دسته بندی مفاد آن ها، با 18 نفر از متخصصان حوزه خبر و رسانه ایرانی، که با شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب شده بودند، مصاحبه عمیق شد و سپس با تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل مضمون راهکارهایی به دست آمد؛ راهکارهای به دست آمده در قالب شش مرحله شامل "اقدامات پیشگیرانه"، " پایش"،  " آستانه"، " تصمیم"، " واکنش" و مرحله " ثبت تجربه و دانش" معرفی شد. در مجموع، برای پاسخ به سیوال های پژوهش، 6 مضمون فراگیر، 20 مضمون سازمان یافته اصلی، 11 مضمون سازمان یافته فرعی و 91 مضمون پایه، یافته و در این مقاله ارایه شد. سازمان های خبری به خصوص در محیط رسانه ای ایران، قادرند با اتکا به یافته های پیشنهادی این پژوهش، طراحی فرایند و طی مراحل احصاشده به مقابله با خبرهای جعلی بپردازند.

    کلیدواژگان: خبر، خبر جعلی، سازمان خبری، رسانه های اجتماعی، پساحقیقت
  • سید حسن قالیبافان، فاطمه اکبری آواز* صفحات 79-106
    امروزه، رسانه عضوی جدایی ناپذیر از زندگی اجتماعی است. برای درک بهتر ابعاد رسانه، می توان تاثیرهای آن را بر بخش های مختلف حیات بشری از جمله حوزه افکار و رفتار فردی و جمعی در نظر داشت. تاکنون تاثیرات متنوع و گسترده رسانه کنجکاوی پژوهشگران بسیاری را برانگیخته؛ اما آنچه واضح است، فقدان پژوهشی هدفمند از مجموعه این تاثیرها بر زندگی آدمی و نویدبخش چشم اندازی نوین در این حوزه پژوهشی است. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف کشف و درک مقوله های مرتبط با تاثیرهای مصرف رسانه و ارایه مدلی مفهومی از پژوهش های موجود در این زمینه، در بازه زمانی معین و با روش نمونه گیری هدفمند از اسناد مطالعاتی موجود صورت گرفته است. روش انجام پژوهش برای دستیابی به هدف مورد نظر، سنتزپژوهی انتخاب شده است. یافته ها، با استفاده از کدگذاری سه مرحله ای به صورت استقرایی تا به دست دادن مقوله های مرکزی پیش رفته اند. مطابق با نتایج، حوزه های پژوهشی کمرنگ تر مشخص و مقوله های به دست آمده در حوزه داخلی با عناوین تحول هویت فردی اجتماعی، مولفه های سرمایه اجتماعی، عمل سیاسی و عناصر فرهنگی شناخته شدند. در حوزه خارجی نیز مقوله های نهایی، دو عنوان دیالکتیک نظم و بی نظمی و الگوبخشی به سبک زندگی فردی و اجتماعی را در بر می گیرد. به علاوه برنامه ریزی در راستای مدیریت صحیح رسانه الزامی است.
    کلیدواژگان: : رسانه، مصرف رسانه ای، تاثیرات، سنتزپژوهی، مطالعات پیشین
  • طاهر روشندل اربطانی، سمیه لبافی، محسن شهمیرزادی* صفحات 107-129

    صنعت موسیقی، یکی از صنایع تاثیرگذار و سودآور هنری رسانه ای است که در سال های اخیر نقش ویژه ای در بازار رسانه پیدا کرده است. از همین رو، نمی توان نسبت به فعالیت ها و چالش های آن در سطح سیاستگذاری بی تفاوت بود. پژوهش کنونی، در پی یافتن مسایل سیاستگذارانه صنعت موسیقی در جمهوری اسلامی ایران و تبیین شبکه کنشگران سیاستگذاری و تحلیل روابط بین آن ها است. در این پژوهش، با 13 نفر از خبرگان صنعت موسیقی از جمله کنشگران صنعت، مدیران، خبرنگاران و استادان دانشگاهی در این حوزه مصاحبه عمیق و نیمه ساختاریافته انجام شده است. داده ها به واسطه نظریه کنشگر شبکه مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفته اند. بر اساس یافته های این تحقیق، شبکه سیاستگذاری این صنعت، با مسایل اقتصادی، فرهنگی، نظارتی، دینی، آموزشی، ساختاری، قانونی و مدیریتی مواجه است که به دلیل نبود شبکه هماهنگ سیاستگذاری، این مسایل همچنان پابرجا مانده اند. در شبکه سیاستگذاری صنعت موسیقی، بازیگران ناهمگن خصوصی و دولتی وجود دارند که فقدان بازیگر محوری موجب شده تا این شبکه، ناتوان از تدوین سیاست ها و اجرای آن ها باشد. همچنین با توجه به پیچیدگی های ادراک شده، این شبکه استحکام کافی را جهت سیاستگذاری و رفع چالش های صنعت موسیقی ندارد؛ برای رفع این مسایل، پیشنهادهایی جهت طراحی شبکه مستحکمی در حوزه سیاستگذاری صنعت موسیقی مطرح شده است.

    کلیدواژگان: صنعت موسیقی، سیاستگذاری رسانه ای، شبکه کنشگران، تئوری کنشگر-شبکه
  • حسن بشیر، محمدرضا آقایانی چاوشی* صفحات 131-151

    آمار و ارقام نشان می دهد، سن ازدواج میان دختران و پسران، طی سال های اخیر بالا رفته است و در پی آن، به تعداد دختران مجردی که سنشان برای ازدواج بالا رفته نیز، افزوده شده است. اگرچه رسانه های مختلف، همواره در حد اطلاع رسانی به این موضوع مهم پرداخته اند، اما هیچ گاه به مشکلات و چگونگی تعامل این طیف، با ساختار غالب جامعه پرداخته نشده است. فیلم شماره 17 سهیلا،  نخستین اثری است که در سینمای ایران و با زبان تصویری به این معضل می پردازد. این مقاله که بر نظریه هم فرهنگی مبتنی است، سعی دارد با تحلیل محتوای کیفی این اثر سینمایی، پیامدهای عدم ازدواج به هنگام را به دست آورده و راهبردهای خاصی را بررسی کند که این طیف، به عنوان گروه هم فرهنگ، ممکن است در تعامل و ایجاد رابطه با گروه غالب،که از لحاظ سلسله مراتب هویتی در موقعیت بالاتری قرار دارند، به کار گیرند. یافته های پژوهش نشان می دهد عدم ازدواج به هنگام می تواند پیامدهایی همچون افول زیبایی و جوانی، عدم اعتمادبه نفس، تنهایی و افسردگی، حساسیت و زودرنجی، کنایه های مردم، مشکل فرزندآوری، تامین نشدن نیازهای عاطفی و جنسی، جایگزینی روابط نامتعارف به جای ازدواج و درنهایت سخت تر شدن ازدواج را به دنبال داشته باشد. همچنین تصویری که فیلم از جهت گیری های ارتباطی هم فرهنگ ارایه می دهد، در راستای همانندسازی و انطباق او با گروه غالب است.

    کلیدواژگان: نظریه همفرهنگی، افزایش سن ازدواج، ازدواج دیرهنگام، فیلم شماره 17 سهیلا، تحلیل محتوای کیفی
  • زهرا نامور*، آتنا برناسی صفحات 153-180
    ما اغلب، برای ادراک جهان پیرامون خود از واسطه ای تصویرساز به نام رسانه استفاده می کنیم، که واقعیت در متون آن پیشاپیش رمزگذاری می شود؛ رمزگذاری هایی که در روند ادراک و القای ایدیولوژی، منجر به رمزگشایی های مختلفی می شوند. رسانه پرمخاطب تلویزیون، نقش مهمی در آموزش مفاهیم اخلاقی و تربیتی، سرگرم سازی، تولید و جهت دهی ایدیولوژیکی و الگوسازی در جامعه دارد. برنامه های تلویزیونی و به ویژه سریال های ایرانی، نه تنها آیینه ای برای بازنمایی شرایط اجتماعی موجود در یک جامعه هستند، بلکه به عنوان الگوی ایدیولوژیکی گفتمان ها برای اعضای جامعه نیز عمل می کنند. مطالعه حاضر، با بهره گیری از روش توصیفی تحلیلی و نظریه نشانه شناسی جان فیسک، با هدف توصیف نشانه شناختی از نحوه بازنمایی رمزگان های مختلف اجتماعی و ایدیولوژیکی حاضر در روابط موجود در سریال طنز نون. خ در پی پاسخ به این سوال است که لایه های صریح و پنهان معانی گفتمانی در این سریال تلویزیونی به چه نحوی کدگذاری شده و کارکرد ایدیولوژیکی آن چگونه است. نتایج پژوهش نشان داد این سریال، به مثابه یک متن، مضامین خاصی را در قالب گفتمان های غالب اصالت گرایی، جمع گرایی، همنوع گرایی، طبیعت گرایی
    کلیدواژگان: نشانه شناسی، سریال تلویزیونی، سریال طنز نون. خ
  • ابراهیم قربانی*، حمید پناهی صفحات 181-201

    امروزه برخی از بازی های رایانه ای، با ارایه محتوای مرتبط با آموزش کشت، تولید، توزیع، قاچاق و کسب درآمدهای نامشروع از طریق تجارت مواد اعتیادآور، در حال ترویج فرهنگ اعتیاد و مصرف مواد مخدر و ایجاد اختلال در نظم و امنیت اجتماعی هستند. هدف پژوهش حاضر،  بررسی رویکرد بازی های رایانه ای در اخلال نظم و امنیت اجتماعی از طریق ترویج اعتیاد و ارتکاب جرایم مواد مخدر است. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از نظر روش، پژوهشی ترکیبی و از نوع اکتشافی است. جامعه آماری در بخش کیفی پژوهش، که بر اساس نظریه داده بنیاد صورت گرفته، 16 نفر از خبرگان، شامل گیمرهای (بازیکنان) حرفه ای، معاونان پلیس مبارزه با مواد مخدر و همچنین معاونان ستاد مبارزه با بازی های رایانه ای غیرمجاز هستند. در بخش کمی نیز، 73 نفر از معتادان تحت درمان 18 تا 23ساله که حضور در میدان بازی های رایانه ای را تجربه کرده و به موضوع تحقیق نیز آشنایی کامل داشتند، با استفاده از روش نمونه‏گیری هدفمند در دسترس، برای نمونه آماری تحقیق انتخاب شده اند. برای سنجش روایی از روش روایی صوری و محاسبه پایایی پرسشنامه بخش کیفی از روش پایایی بین دو کدگذار و برای محاسبه پایایی بخش کمی از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده است. ضریب پایانی بین دو کدگذار 79درصد و ضریب آلفای کرونباخ 801/0 به دست آمد. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات بخش کیفی از روش تحلیل محتوا و کدگذاری با استفاده نرم افزار MAXQDA و برای تحلیل داده های کمی حاصل از پرسشنامه محقق ساخته از آزمون تی تک نمونه و از نرم افزار SPSS استفاده شده است. یافته ها نشان داد، رویکردهای بازی های رایانه ای، در گرایش به اعتیاد و ارتکاب جرایم مواد مخدر، که موجبات اخلال در نظم و امنیت اجتماعی را نیز فراهم خواهد آورد، عبارت از: رویکرد ترویجی تبلیغی، با نقش بیشتر از زیاد؛ رویکرد درآمدزایی و قدرت نمایی، با نقش متوسط؛ رویکرد تربیتی   آموزشی، با نقش بیشتر از متوسط و درنهایت رویکرد عادی سازی، با نقش کمی بیشتر از حد متوسط است. نتایج تحقیق نشان داد که بازی های رایانه ای در صددند، با بهره گیری از اقدام هایی نظیر ایجاد وسوسه مالی، ترویج فرهنگ غربی در جهت مصرف و آموزش نحوه استعمال انواع مواد مخدر، روش های تولید انواع مواد اعتیادآور، کاهش ترس و نگرانی و سایر مولفه های دیگر از قبیل گسترش دامنه خشونت و افزایش اعتمادبه نفس کاربران، موجبات تحریک و گرایش به جرایم مواد مخدر را، بین بازیکنان و اخلال نظم و امنیت اجتماعی فراهم سازند.

    کلیدواژگان: امنیت اجتماعی، بازی های رایانه ای، اعتیاد، مواد مخدر، جرایم مواد مخدر
|
  • MohammadMehdi Forgani, MohammadAmin Banitamim * Pages 5-34

    The aim of this research is to identify the Causes of the Decrease in the Number of Press Issues in Iran from the view point of Journalism and Communications Professors and Lecturers of Tehran Universities and it is done by qualitative method based on in-depth interview. Statistical society of this research includes twelve university professors and lecturers having work experience or management of press issues. Methodology is to prepare a list of Tehran Universities having journalism and/or communications group and the next stage is to prepare a list of aim group professors and lecturers and following a survey of the same departments, professors and lecturers, the most experienced were selected in the field of object of research. In the next stage, these persons were interviewed in-depth and interviews were recorded and implemented and prominent terms were extracted from any interview. In the next stage, terms were categorized in a group of entries and the entries were organized in a 6-part group and according to this method we analyzed the results. Results showed that effective causes of decreasing the number of press issues in Iran are 6-part group of cultural, political, economic, legal, technological and organizational factors. Among these groups technological causes are spreading virtual spaces, internet and overspreading using mobile phone and economic causes are being the paper less and expensive that shall be the most important factors announced by the interviewers.

    Keywords: Press Circulations, Journalism, New Information, Communication Technologies, Media Management
  • MohammadHossein Saei, MohammadHossein Azadi * Pages 35-78

    The expansion of social media besides opportunities such as simplification of the communication process and rapid dissemination of information have significant threats. One of these important threats is the creation and distribution of fake news. Competitor governments, Opponents, and profiteers with knowledge of this Capacity by creating fake news acting to distort facts in cyberspace of target countries and mobilize people in the direction of their goals or confrontation with governments. This anti-truth of communities has caused a surge of harms and concerns around the world. The formation of these concerns opened up a new direction of research for timely identification and containment of fake news, and mitigation of its widespread impact on public opinion. In these conditions, news organizations besides the informing role, have the new duty of combating online harmful information and fake news. Therefore, this study was done with access to solutions for combat with fake news for news organizations. we presented solutions for combating fake news in five steps including preventive measures, monitoring, decision-making, reaction, and the recording of experience and knowledge. In order to answer the questions of the research, 6 comprehensive themes, 20 main organized themes, 11 sub-organized themes, and 91 basic themes were presented. The news organizations are able to rely on the results of this research by the design process and propose steps to combat fake news.

    Keywords: News, Fake News, News organization, Media Organization, Social Media, post-reality, Cyberspace
  • Seyyed Hassan Ghalibafan, Fateme Akbariavz * Pages 79-106
    Today, the media is recognized as an integral part of social life. To better understand the dimensions of the media, its effects on various parts of human life, including the field of individual and collective thoughts and behavior, can be considered. So far, the diverse and widespread effects of the media have aroused the curiosity of many researchers; But what is clear is the lack of purposeful research on the set of these effects on human life and the promise of a new perspective in this field of research. Therefore, the present study has been conducted with the aim of discovering and understanding the categories related to the effects of media consumption and presenting a conceptual model of existing research in this field, in a certain period of time and by purposeful sampling of existing study documents. The research method has been selected to achieve the desired goal, synthesis research. The findings proceeded inductively to the acquisition of central categories using three-step coding. According to the results, the lesser research areas were identified and the categories obtained in the domestic field were identified as the evolution of individual-social identity, components of social capital, political action and cultural elements. In the external field, the final categories include the two dialectical titles of order and disorder and modeling the individual and social lifestyle. In addition, planning for proper media management is essential.
    Keywords: Media, Media consumption, impacts, Synthesis Studies, previous studies
  • Taher Roshandel Arbatani, Somayyeh Labbafi, Mohsen Shahmirzadi * Pages 107-129

    as one of the most effective and profitable industries of art - media in recent years, the music industry has played a special role in the media market. therefore, we cannot be indifferent to its activities and challenges at the policy level.this study seeks to identify policy issues in the islamic republic of iran and explain the network of policy actors and analyse the relations between them . in this study , a deep and semi - structured interview has been conducted with 13 experts in the music industry including industry campaigners , managers , journalists and university professors. the data has been analyzed by actor - network theory . according to the research findings , the industry policy network is facing economic , cultural , supervisory , religious , educational , cultural , legal and administrative issues that remain because of the lack of coordinated policy of policy .in the music industry policy network , there are private and governmental actors that lack of core actor has caused this network to be unable to develop policies and implement them . also according to perceived complexities , this network has insufficient strength for policy making and challenges of music industry . therefore , some suggestions have been proposed to design a robust network in music industry policy making .

    Keywords: Music industry, Media Policy, actors network, actor - network theory
  • Hassan Bashir, MohammadReza Aghayani Chavoshi * Pages 131-151

    Figures and statistics show that increasing the age of marriage has led to an increase in the number of single girls. Over the years, various media outlets have covered this important issue, however, the problems of these women and their interactions with the dominant structure of society has never been addressed. The movie “Number 17 Soheila” is the first work in Iranian cinema that has addressed this issue using a visual medium.The current article is based on co-cultural theory and is trying to grasp the consequences of not having a timely marriage via qualitative content analysis of this cinematic work. It will study the special strategies that this part of the society as a co-cultural group would employ to interact and communicate with the dominant group, which are in a higher position in terms of identity hierarchy. Findings of this study shows that not having a timely marriage can lead to decline of beauty and youth, low self-confidence, loneliness and depression, sensitivity and irritability, other people's reproach, childbearing issues, unfulfilled sexual and emotional needs, replacing marriage with questionable relationships, and eventually even more difficulty in getting married.Also, the image presented in this movie shows a co-cultural communication strategy that seeks to replicate and adapt to the dominant group.

    Keywords: Co-cultural Theory, Marriage Age, late Marriage, Number 17 Soheila Movie, Qualitative Content Analysis
  • Zahra Namvar *, Atena Bornasi Pages 153-180
    We often use an illustration medium called media to perceive our environment in which the reality is pre-encoded in its content; the encoding, which leads to various decoding in the process of understanding and ideology induction. The popular television media plays an important role in teaching moral and educational concepts, entertainment, production and ideological orientation and modeling in society. TV programs, especially Iranian serials, are not only a reflection of the present social conditions in a society, but also act as discourses ideological model for members of society. This study, by using descriptive-analytical method and John Fisk’s theory of semiotics and with the aim of a semiotic description of various social and ideological codes in the relationships of comedy serial “Noon– Khe “ is going to answer this question that how the explicit and hidden layers of discourse meanings in this serial are encoded and how are their ideological function. The results showed that this serial, as a text, has recreated special meanings in the form of dominant discourses of originality, collectivism, homosexuality, naturalism, self-sacrifice and democratic humanism, and through a set of symbols, actions, situations, dialogues and behavioral patterns.
    Keywords: Semiotic, Serial, Noon. Khe
  • Ebrahim Ghorbani *, Hamid Panahi Pages 181-201

    The purpose of this study was to investigate the role of computer games in disrupting social security and order by promoting drug addiction and committing drug crimes.The statistical population in the qualitative part of the research, which was based on data theory,consisted of 16 experts, including professional gamers (players), deputy police anti-narcotics police,as well as deputies of the anti-computer game headquarters. In the quantitative part, 73 addicts under treatment aged 23-23 years, who experienced the presence in the computer game field and were fully acquainted with the subject of the research, were selected using the available sampling method to become a member of the statistical sample of the research. Were. To calculate the reliability of the qualitative section questionnaire,the reliability method was used between the two coders with the final result (79%) and to calculate the reliability of the quantitative section, the Cronbach's alpha coefficient with the final result (0.801) was used.MAXQDA and SPSS software were used in qualitative and quantitative sections and descriptive and inferential analysis of the data obtained from the questionnaires,respectively. Findings showed that computer game approaches to drug addiction and crime tendency are: 1-Promotional-advertising approach, 2- Monetization and exponential approach,3- Educational-educational approach, 4-Normalization approach. The results showed that all identified approaches were involved in the tendency to addiction and committing drug crimes among the players of computer games

    Keywords: Social security, Computer Games, Addiction, drugs, drug crimes