فهرست مطالب

راهبرد مدیریت مالی - سال نهم شماره 3 (پیاپی 34، پاییز 1400)

مجله راهبرد مدیریت مالی
سال نهم شماره 3 (پیاپی 34، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • غلامرضا سلیمانی امیری، سارا رازانی* صفحات 1-16
    مدیریت رشد شرکت و هدایت آن در جهت بهبود سودآوری باعث شده شناسایی عوامل موثر بر رشد شرکت ها در مباحث حسابداری از اهمیت بالایی برخوردار باشد. در این راستا، پژوهش حاضر به بررسی تاثیر عوامل مالی موثر بر رشد شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی بازه زمانی 1394- 1397 پرداخته و از نسبت ارزش دفتری به ارزش بازار به عنوان شاخص اندازه گیری این متغیر استفاده نموده است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس طی سال های 1394 لغایت 1397 به تعداد 433 شرکت بود که تعداد 82 شرکت به روش حذف سیستماتیک واجد شرایط لازم تشخیص داده شد و به عنوان نمونه آماری مورد بررسی قرار گرفت. برای بررسی فرضیه ها نیز از رهیافت داده های تابلویی و مدل اثرات ثابت استفاده شد که نتایج برآوردی نشان داد بین جریان نقدی، سودآوری، سهم بازار، فروش صنعت و اهرم مالی با فرصت های رشد شرکت ها رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. اما، بین سن و اندازه شرکت با فرصت های رشد شرکت رابطه معنی داری مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: فرصت های رشد، اهرم مالی، سودآوری، جریان نقدی
  • تایماز حمایلی مهربانی*، محسن مهرآرا صفحات 17-40
    تقارن اطلاعات یکی از مهم ترین ملزومات اثبات شده بازارهای مالی کارا است و ریسک ناشی از عدم تقارن اطلاعات و اطلاعات نهانی نیز یکی از ریسک های تاثیرگذار برای سرمایه گذاران محسوب می شود. هدف اصلی این پژوهش، بررسی عدم تقارن اطلاعاتی در معاملات بورس اوراق بهادار تهران و تعیین دقت تخمین شاخص احتمال معامله مبتنی بر اطلاعات نهانی با استفاده از الگوریتم های مختلف تقسیم بندی معاملات است. بر این منظور، پس از انتخاب 40 سهم از سهام حاضر در بازار سرمایه ایران که در بیش از 75 درصد از روزهای معاملاتی این بازار فعال بوده اند و با بهره گیری از الگوریتم های LR و EMO در تقسیم بندی معاملات، میزان معامله مبتنی بر اطلاعات نهانی محاسبه و مشاهده شد که شاخص احتمال معامله مبتنی بر اطلاعات نهانی از مقدار قابل ملاحظه ای (به طور متوسط 25/0) در بورس اوراق بهادار تهران برخوردار است که با حرکت به سمت دهک ها با حجم کمتر، سطح آن افزایش می یابد. همچنین با استفاده از روش شبیه سازی ریزساختار ملاحظه گردید هرگونه انحراف در تقسیم صحیح معاملات خرید و فروش، احتمال معامله مبتنی بر اطلاعات نهانی را متاثر نموده و می تواند دقت سیستم نظارتی را تا حد قابل ملاحظه ای تحت تاثیر قرار دهد.
    کلیدواژگان: ریسک اطلاعاتی، عدم تقارن اطلاعاتی، احتمال معامله مبتنی بر اطلاعات نهانی، تقسیم معاملات
  • اسفندیار ملکیان، حسن حسنی*، مصطفی ملکیان صفحات 41-60
    در قوانین حسابداری مقرر شده که هزینه بدهی باید به عنوان هزینه ثبت شود. این در حالی است که هزینه حقوق صاحبان سهام در صورت سود و زیان درج نمی شود. بنابراین، میزان هزینه تامین مالی و در نتیجه سود خالص در صورت سود و زیان به نحوه تامین مالی بنگاه ها بستگی دارد. لذا، پژوهش حاضر به بررسی تاثیر اهرم مالی و میزان هزینه بهره بر میزان تطابق درآمد و هزینه در نمونه آماری شامل 199 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال‎های 1383 تا 1397 پرداخته است. نتایج نشان داد تطابق درآمد و هزینه در شرکت هایی که کاهش زیادی در اهرم مالی دارند، بیشتر است. علاوه بر این، تغییرات افزایشی در اهرم مالی تاثیر منفی بر رابطه بین درآمد و هزینه های غیرعملیاتی همزمان دارد. همچنین، فقط تغییرات کاهشی هزینه بهره به بهبود تطابق درآمد و هزینه های غیرعملیاتی همزمان منجر می گردد. بنابراین، بطور کلی نتایج نشان داد که رفتار حسابداری متفاوت در برخورد با هزینه بدهی و حقوق صاحبان سهام می تواند از طریق تغییر در ساختار سرمایه روی ویژگی های سود تاثیر بگذارد.
    کلیدواژگان: تطابق درآمد و هزینه، ساختار سرمایه، تصمیمات تامین مالی، اهرم مالی، هزینه بدهی
  • محمد اسماعیل فدایی نژاد، محمد اصولیان، پروانه شمس* صفحات 61-78
    این مطالعه به بررسی تاثیر نوسانات جریان وجوه نقد بر تصمیمات ساختار سرمایه و نسبت بدهی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران پرداخته است. برای این منظور، داده های 80 شرکت در دوره زمانی 1390-1397 با تواتر 6 ماهه با رهیافت داده های تابلویی و استفاده از نرم افزار 10Eviews مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت که نتایج نشان داد ریسک جریانات نقدی بر نسبت بدهی تاثیر مثبت و معنی داری دارد. اما با توجه به نتایج آماری این تاثیر قابل ملاحظه نیست که بیانگر آن است که بسیاری از مدیران در تصمیمات مربوط به ساختار سرمایه تاثیر ریسک نوسانات جریان وجه نقد را درنظر نمی گیرند. علاوه بر این، نتایج آزمون فرضیه دوم نشان داد این تاثیرگذاری در کووانتیل های بالا و پایین از شدت بیشتری برخوردار است. به این معنی که در شرکت هایی که جریان نقد عملیاتی کمتر یا بیشتری دارند، تاثیر نوسانات جریان نقد بر نسبت بدهی از شدت بیشتری برخوردار است.
    کلیدواژگان: جریان وجه نقد، ساختارسرمایه، نسبت بدهی، رگرسیون کوانتایل
  • علیرضا رعیتی شوازی، قاسم بولو*، محمدحسن ابراهیمی سروعلیا، مقصود امیری صفحات 79-102
    سرایت مالی و ریسک همپوشانی پرتفوی از روابط و وابستگی های متداخل نهادهای سرمایه گذاری و بازارهای مالی ناشی می شود و می تواند ثبات کل سیستم را به مخاطره اندازد. لذا، تحقیق حاضر با هدف کمک به نهادهای نظارتی برای پیشگیری از بحران های مالی ناشی از ریسک همپوشانی پرتفوی، با استفاده از روش توصیفی داده کاوی به ارایه مدلی جهت سنجش سرایت مالی بر اساس ریسک همپوشانی پرتفوی در صنایع مختلف در بورس اوراق بهادار تهران پرداخته است. بر این اساس، گروه های بورسی با توجه به تاثیرپذیری و تاثیرگذاری بر سایر گروه های بورسی و با در نظر گرفتن متغیرها و مولفه های پرتفوی نهادهای مالی فعال در بازار سرمایه ایران در چهار خوشه بخش بندی و در قالب ماتریس ناقل و گیرنده سرایت نمایش داده شده است. همچنین، مقایسه احتمال سرایت و احتمال توزیع سرایت داده های دو مقطع زمانی پایان سال های 94 و 95 نشان داد علاوه بر تفاوت پایین اعداد ارایه شده، پایایی مدل ارایه شده با توجه به یکسان بودن گروه های بورسی ناقل و پذیرنده سرایت در هر دو سال به اثبات می رسد که بیانگر آن است که بازار سرمایه ایران از احتمال سرایت پایینی ناشی از کانال همپوشانی پرتفوی برخوردار است.
    کلیدواژگان: طبقه بندی گروه های صنعتی، سرایت مالی، ریسک همپوشانی پرتفوی، کانال انتقال سرایت
  • آرمین ساعتیان*، ارکیده حامدی، سید احسان حسینی دوست صفحات 103-122
    مشکل مطالبات معوقه و مشکوک الوصول و بالتبع آن ریسک اعتباری همواره یکی از چالش های نظام بانکی ایران بوده است. از سویی، سیاست سرکوب مالی در اغلب اقتصادهای درحال توسعه از جمله ایران سیاستی معمول است. بر این اساس، پژوهش حاضر با روش خود رگرسیون با وقفه توزیعی (ARDL) به بررسی اثر درازمدت سیاست های پولی بانک مرکزی تحت شرایط سرکوب مالی بر میزان ریسک پذیری اعتباری در نظام بانکی ایران در بازه زمانی سال های 1385 تا 1397 پرداخته است. یافته ها نشان داد سیاست تعیین سقف نرخ بهره و اعمال محدودیت بر نسبت ذخیره قانونی، ریسک اعتباری را کاهش داده است. اما، تخصیص نامناسب منابع، ریسک اعتباری را افزایش داده است. البته، افزایش دوره ای نرخ ارز برای شرکت های تابعه بانک ها درآمدزا بوده و از این طریق تا حدودی اثر وام های ریسکی در نظام بانکی ایران خنثی شده است. لذا، طبق یافته های این پژوهش می توان چنین استنباط کرد که سیاست سرکوب مالی، ریسک اعتباری در نظام بانکی ایران را کاهش داده است.
    کلیدواژگان: ریسک اعتباری، بانک مرکزی، سرکوب مالی
  • روح الله عرب*، سیده زهرا حسینی، محمد غلامرضاپور صفحات 123-140

    بر اساس تیوری نمایندگی که به جدایی مالکیت از مدیریت شرکت ها اشاره دارد، مدیران و به خصوص مدیران عامل که در راس هرم مدیریت قرار دارند، تصمیمات مهم عملیاتی را اتخاذ می کنند که بر اهرم مالی شرکت تاثیر به سزایی دارد. لذا با افزایش قدرت مدیرعامل، احتمال دارد تصمیمات به صورت فردی گرفته شود و اهرم مالی دچار نوسانات و تغییرات بیشتری گردد. بنابراین، پژوهش حاضر به بررسی رابطه بین قدرت مدیر عامل و اهرم مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1393 تا 1397 پرداخته است. برای این منظور، نمونه ای متشکل از 106 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران انتخاب و فرضیه های پژوهش با بهره گیری از الگوی رگرسیون چندمتغیره مبتنی بر رهیافت داده های تابلویی مورد آزمون قرار گرفتند که نتایج نشان داد تصدی مدیر عامل و مالکیت مدیر عامل بر اهرم مالی تاثیر منفی و دوگانگی وظیفه مدیر عامل بر اهرم مالی تاثیر مثبت دارد. همچنین، در آزمون تحلیل حساسیت یک معیار کلی برای قدرت مدیر عامل در نظر گرفته شد و نتیجه نشان داد قدرت مدیر عامل بر اهرم مالی تاثیر منفی دارد.

    کلیدواژگان: قدرت مدیر عامل، تصدی مدیر عامل، دوگانگی وظیفه مدیر عامل، مالکیت مدیر عامل، اهرم مالی
  • مهسا کفاش پور یزدی، اکرم تفتیان*، محمود معین الدین صفحات 141-160
    وجود مشکلات نمایندگی و تمایل مدیران برای مدیریت سود، تقارن اطلاعاتی را به یکی از چالش های پیش روی سرمایه گذاران تبدیل نموده است. از سویی، سرمایه گذاران در تخصیص بهینه منابع مالی به ریسک سیستماتیک شرکت ها توجه می کنند. بنابراین، انتظار می رود که بهبود محیط اطلاعاتی با تاثیر بر کیفیت اطلاعات داخلی، ریسک سیستماتیک شرکت ها را کاهش دهد. در این راستا، پژوهش حاضر با هدف بررسی تجربی اثر تقارن اطلاعاتی بر رابطه کیفیت اطلاعات داخلی و ریسک سیستماتیک در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره زمانی 1391 تا 1397 به منصه ظهور رسیده است و برای این منظور تعداد 65 شرکت به روش حذف سیستماتیک به عنوان حجم نمونه انتخاب شد و فرضیه ها به روش رگرسیون داده های تابلویی ایستا و پویا مورد آزمون قرار گرفتند که نتایج نشان داد تقارن اطلاعاتی بر ارتباط بین کیفیت اطلاعات داخلی و ریسک سیستماتیک شرکت تاثیر معنی داری دارد.
    کلیدواژگان: نوسانات قیمت سهام، کیفیت اطلاعات داخلی، خطای پیش بینی مدیریت، ریسک سیستماتیک
  • ابراهیم رحمان پور*، بهاره عابد، سمیرا الفتی صفحات 161-176
    تحریم یکی از ریسک های سیستماتیک بازار سرمایه است که با ایجاد پرتفوی قابل کاهش نیست. لذا، معامله گر با آگاهی از اثرات تحریم بر بازده کل شرکت می تواند بهترین تصمیم را در رابطه با سهام در مواجه با رویدادهای مشابه اتخاذ نماید. بنابراین، پژوهش حاضر به بررسیتاثیر تحریم های تجاری، صادرات و واردات بر شاخص سهام صنایع پذیرفته شده در بورس اوراق بهادر طی سال های 1392 الی 1397 پرداخته است. برای این منظور، 7 صنعت مشتمل بر 94 شرکت به عنوان نمونه آماری مورد مطالعه انتخاب شد. یافته های پژوهش نشان داد از نظر شدت اثرگذاری، تحریم های صادرات بر شاخص سهام صنایع خودرو، غذایی به جز قند و شکر و کانی های فلز تاثیر منفی و معنی داری دارد. تحریم های واردات نیز بر شاخص سهام صنایع خودرویی، دارویی، غذایی به جز قند و شکر و فلزات اساسی تاثیر منفی و معنی داری دارد.
    کلیدواژگان: تحریم های تجاری، تحریم صادرات، تحریم واردات، شاخص سهام
  • بیتا دهقان خانقاهی، جمال بحری ثالث*، سعید جبارزاده کنگرلوئی، علی آشتاب صفحات 177-202
    این پژوهش با هدف تدوین الگویی برای شناسایی عوامل موثر بر قیمت گذاری کمتر از واقع سهام در عرضه اولیه های عمومی شرکت ها در بورس اوراق بهادار تهران در طی سال های 1382 تا 1396 به منصه ظهور رسیده است. برای دستیابی به این هدف، مطالعات تجربی مرتبط با موضوع مرور شده و متغیرهای توضیحی مناسب انتخاب گردیدند. سپس، تعداد 84 شرکت بورسی و 54 شرکت فرابورسی به روش حذف سیستماتیک به عنوان نمونه آماری انتخاب شد و از روش حداقل مربعات جزیی در سه قسمت برازش مدل اندازه گیری، برازش مدل ساختاری و برازش کلی مدل برای آزمون فرضیه ها استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد متغیرهای عدم تقارن اطلاعاتی، حاکمیت شرکتی، محافظه کاری، کیفیت حسابرسی، نسبت های مالی، تداوم فعالیت، عدم اطمینان محیطی و بیش اعتمادی مدیران دارای تاثیر معنی داری بر قیمت گذاری کمتر از واقع در زمان عرضه اولیه عمومی دارد. اما، گرایش احساسی سرمایه گذار و متغیرهای کلان اقتصادی بر پدیده قیمت گذاری کمتر از واقع تاثیر معنی داری ندارند.
    کلیدواژگان: عدم تقارن اطلاعاتی، عرضه عمومی اولیه، قیمت گذاری کمتر از واقع
|
  • Gholamreza Soleimany Amiri, Sara Razani * Pages 1-16
    Considering the importance of firm growth and the factors that influence it, the present study investigates the effect of financial factors on the growth of listed companies in the Tehran Stock Exchange in the period 2015 to 2018, and the book value to market value ratio used as a growth indicator of the companies. The statistical sample of this research is 433 companies listed on the stock exchange from 2015 to 2018. By the systematic elimination, only 82 companies were identified as eligible for our sample. Before analyzing the data, the variables' reliability tests and Chau and Hausman's tests were performed to determine the appropriate model for estimating the parameters and the effect of the independent variables on the dependent variable. Then, the panel data model with the fixed effects is used to test the hypotheses. As the results of the study show, there is a significant and direct relationship between cash flow, profitability, market share, industry sales, and financial leverage with companies' growth opportunities. Also, there is no significant relationship between the age and size of the companies and their growth opportunities.
    Keywords: Growth Opportunities, Financial Leverage, Profitability, Cash flow
  • Taimaz Hamayeli Mehrabani *, Mohsen Mehrara Pages 17-40
    One of the most prominent issues in financial markets is the effect of information asymmetry. Information symmetry proved to be one of the most important requirements of efficient markets. As a result, the risk of information asymmetry and the existence of inside information is one of the most effective risks for investors. The main purpose of this study is to investigate the level of information asymmetry on the Tehran Stock Exchange and also to investigate the accuracy of estimating the trading model based on the probability of informed trading model (PIN) using different trading classification algorithms. Accordingly, after selecting 40 shares of stocks present in Tehran Stock Exchange, which have been active more than 75% of the trading days of the market and using LR and EMO algorithms in the classification of transactions, the PIN was calculated and observed that the probability of informed trading had a considerable level (on average 0.25) in the Tehran Stock Exchange, which increased by moving to smaller volume deciles. Also, using the microstructure simulation method, it was observed that any deviation in the correct classification of trades affects the probability of informed trading and, as a result, can significantly affect the accuracy of the supervision system.
    Keywords: Information Risk, Information Asymmetry, Probability of Trading based on Confidential Information, Division of Transactions
  • Esfandyar Malekian, Hasan Hasani *, Mostafa Malekian Pages 41-60
    Accounting rules mandate that the cost of debt should be recorded as an expense, while the cost of equity does not appear in the income statement. Therefore, the amount of financing expense, and thus net income, in the income statements depends on how firms finance their business. In this study, the effect of changes in financial leverage and interest expense have been studied on revenue-expense matching in the companies listed on the Tehran Stock Exchange. The sample includes 199 companies listed in the Tehran Stock Exchange from 1383 to 1397. The results show that revenue-expense matching is higher for companies with a large reduction in financial leverage. In addition, incremental changes in the financial leverage have a negative effect on the simultaneous relation between revenues and non-operating expenses matching.  Also, the results show that only reduction changes in interest expense led to an improvement in simultaneous revenues and non-operating expenses matching. In general, results indicate that differential accounting treatment of the costs of debt and equity can affect earnings attributes through a change in capital structure
    Keywords: revenue-expense matching, Capital Structure, financing decision, Financial Leverage, Debt Cost
  • Mohammadesmaeel Fadaeinezhad, Mohammad Osoolian, Parvaneh Shams * Pages 61-78
    This study investigates the effect of cash flow volatility on capital structure decisions and the debt ratio of the companies listed on the Tehran stock exchange. To achieve this aim, we collect and present information attributed to eighty companies from 1390 to 1397.  In that case, our statistical sample with a frequency of six months would be 1280 observations in total. To test the hypotheses, we followed the Panel Data method running EViews 10. The empirical result from testing the first hypothesis revealed that the operating cash flow risk has a significant and positive effect on the sample companies’ debt ratio. Based on the statistical findings, this effect is not substantial, which shows that the majority of managers do not consider the impact of cash flow volatility in their decisions regarding the capital structure.  In addition, the findings obtained from testing the second hypothesis illustrate that this impact is relatively more considerable in top and bottom quintiles. In companies with lower or higher operative cash flow, the effect of cash flow volatility on the debt ratio was more intense
    Keywords: Cash flow risk, Operating cash flow, Capital Structure, debt ratio, Quantile regression
  • Alireza Rayati Shavazi, Ghasem Blue *, Mohamad Hasan Ebrahimi Sarv-E-Olia, Maghsoud Amiri Pages 79-102
    The development of financial instruments and institutions, as well as increased convergence and innovation in financial markets, is increased the concerns about the overall stability of the financial system that allows concepts, like financial contagion, to become increasingly important. Financial contagion emanates through a variety of channels, including the risk of maintaining shared assets, in other words, an overlapping portfolio risk. The financial contagion and the risk of overlapping portfolios arise from the interconnected relationships and interconnections between investment institutions and markets and can threaten the stability of the entire system. Therefore, the main goal of this paper is to help investors, analysts, and other financial market participants and also regulators to prevent financial crises from that risk and providing a model for measuring financial contagion in the Tehran Stock Exchange using the risk of overlapping portfolios in different industries. To investigate these goals, the design process of the model and the analysis of this research are considered in three stages based on the data mining method. In the first part of the study, industrial groups were categorized into four clusters based on their impressionability and their impact on other groups, based on the variables and portfolios of financial institutions that are active in Iran’s capital market in the form of the matrix of transmitter and receiver of the contagion. The comparison of the probability of contagion and the probability of the extent of contagion of two periods of time at the end of 1394 and 1395 indicates that the numbers presented in the industrial groups, transmitter or receiver of the contagion in both years, are pretty much similar, which proves the reliability of the model. Results also refer to the fact that the capital market of Iran possesses a low probability for financial contagion based on overlapping portfolio risk.
    Keywords: TEPIX Industrial Groups Clustering, Financial Contagion, Overlapping Portfolio Risk, Financial Contagion Channel
  • Armin Saatian *, Orkideh Hamedi, Seyed Ehsan Hosseinidoust Pages 103-122
    The problem of overdue receivables and non-performing loans, consequently, credit risk, has already been a major challenge in the Iranian banking system. Also, financial repression policy in most developing economies, such as Iran, is a common policy. The purpose of the present research is to outline the long-term effect of the central bank's monetary policy under conditions of financial repression on credit risk-taking in the Iranian banking sectors. This study was performed using ARDL in the period 2006-2007. The empirical results revealed that interest rate ceiling and restriction on legal reserve ratio policies have reduced the risk appetite of banks. Although misallocation of resources increased the credit risk, the periodic rises in exchange rates have been profitable for the companies, which are conducted under the banks' control due to revenue generation. Thus, the effect of risky lending has been somewhat offset in this way. Generally, it is concluded that the financial repression policy has reduced the credit risk in the Iranian banking sector.
    Keywords: Credit Risk, Central Bank, Financial Repression
  • Roohollah Arab *, Seyedeh Zahra Hosseini, Mohammad Gholamrezapoor Pages 123-140

    According to agency theory, which accentuates the separation of management and ownership, managers, particularly top-level managers, make operational and strategic decisions that significantly influence corporate financial leverage. Therefore, increasing CEO power tends to affect the corporate financial leverage through making individual decisions. This study is an attempt to examine the relationship between CEO power and financial leverage of the firms listed on the Tehran Stock Exchange during 2014-2018. To conduct this research, a sample of 106 companies listed on the Tehran Stock Exchange was selected, and the research hypotheses were tested using a multivariate regression model based on panel data technique. The findings indicate that the CEO tenure and CEO ownership have a negative effect on the financial leverage and the CEO duality has a positive effect on the financial leverage. Also, in the sensitivity analysis test, a general criterion for CEO power is considered. The result shows that CEO power has a negative effect on financial leverage

    Keywords: CEO power, CEO’s tenure, CEO duality, CEO ownership, Financial Leverage
  • Mahsa Kaffashpour Yazdi, Akram Taftiyan *, Mahmoud Moeinadin Pages 141-160
    Agency problems and managers' appetite for profit management have made Information symmetry a major challenge for investors. Investors consider the systematic risk of companies to allocate their financial resources optimally. Information environment improvement by affecting the quality of internal information is expected to reduce firms' systematic risk. So, the present study has been designed and implemented for investigating the effect of information symmetry on the relationship between internal information quality and systematic risk. The research method, in terms of purpose, is applied research, and in terms of implementation, is descriptive-correlation with post-event data. Also, to measure systematic risk,  coefficient is used. Management error is used for forecasting net income, operating income, and sales to estimate internal information quality. The information symmetry of the company has also been measured by the reversed stock price fluctuations. To test hypotheses, using a systematic elimination method yield 65 companies listed in the Tehran Stock Exchange. Data were tested by regression method using static and dynamic approaches. The time-domain for data extraction is from 2010 to 2019, and data testing is from 2012 to 2019. Results indicate that information symmetry affects the relationship between the quality of internal information and firms' systematic risk. Also, it is suggested that, by implementing the requirements of internal controls and sufficient disclosure of information, companies will take an effective step in improving the corporate information environment.
    Keywords: stock return fluctuation, internal information quality, Management forecast error, Systematic Risk, static, dynamic approaches
  • Ebrahim Rahmanpour *, Bahare Abed, Samira Olfati Pages 161-176
    Sanctions are one of the systematic risks of the capital market that cannot be reduced by creating a portfolio, so the trader can be aware of the effects of sanctions on the company's total return and can make the best decision on stocks in the face of similar events. This study aims to investigate the impact of trade sanctions, export and import sanctions on the stock index of industries listed on the stock exchange. The statistical population of the study is all selected industries in the Tehran Stock Exchange. The volume of the sample includes seven industries with 94 companies from 2015 to 2019. The results show that in terms of the severity of the impact, export sanctions have the opposite effect on the automotive, stock, food, and sugar stocks. Also, import sanctions have a significant effect on the stock index of the automotive, pharmaceutical, and food industries, except for sugar and basic metals. Stock market investors use stock market indicators to get a good picture of the market trend and the ability to evaluate the past and, in some cases, predict the future. Import sanction has a negative and meaningful effect on the stock index of Automotive, pharmaceutical, and Food, with an exception on sugar, and metal industries.
    Keywords: Trade Sanctions, Export Sanction, Import Sanctions, Stock Indices
  • Bita Dehghan Khanghahi, Jamal Bahri Sales *, Saeid Jabbarzadeh Kangarluei, Ali Ashtab Pages 177-202
    This study tries to develop a pattern for identifying effectual factors that influence underpricing the initial share offering of companies to the public. In this study, after selecting the appropriate explanatory variables, to achieve the research goal, the systematic elimination sampling method is considered to select 84 companies among all listed companies at the Tehran Stock Exchange (TSE) and 54 companies among all listed companies at Over the Counter (OTC) from 2003 to 2017. So, to test research hypotheses, the Partial Least Square approach in three sections is used: measurement model fit, structural model fit, and goodness of fit. Results show that information asymmetry, corporate governance, conservatism, audit quality, financial ratios, Continuity of activity, environmental uncertainty, and management overconfidence have a significant effect on underpricing of initial public offerings. Moreover, the findings confirm that the investor’s sentiment and Macroeconomic variables have no significant impact on underpricing phenomenon.
    Keywords: Initial Public Offering, Information Asymmetry, Partial Least Square (PLS), Underpricing