فهرست مطالب

کاربرد شیمی در محیط زیست - پیاپی 39 (تابستان 1398)

نشریه کاربرد شیمی در محیط زیست
پیاپی 39 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/05/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • افسانه محمدپور، امیر سپهریان آذر*، فمی محسن صفحات 1-13

    آب یکی از مهم ترین موادشیمیایی و مایع حیاتی است که بدون آن ادامه زندگی جانداران ممکن نیست. امروزه بسیاری از عوامل موجب آلودگی آب های محیط زیست می شوند که ما در این مقاله سعی در جذب مشتقات نانونیتروفنل از آب های آلوده توسط کوهیدروژل پلی (وینیل پیرولیدون -کو- آلیل آمین هیدروکلراید) را داریم. در این پروژه با استفاده از پلیمریزاسیون رادیکال آزاد در دمای 70 درجه سانتی گراد و مدت 5 ساعت و20 دقیقه با استفاده از A.I.B.N به عنوان آغازگر N وN’ متیلن بیس آکریل آمید بعنوان عامل شبکه ساز، کوهیدروژل پلی (وینیل پیرولیدون -کو- آلیل آمین هیدروکلراید) تهیه شدند. مهم ترین قسمتی که درگام بعدی تحقیق بود، بررسی جذب ماده سمی نیتروفنول از آب آلوده توسط هیدروژل ها بود، در این کار توسط 5 الی20 ppm  نیتروفنول و مقدار 02/0 ، 05/0، 1/0 گرم هیدروژل در نسبت های مختلف مونومری (1:1،1 :05/0، 1:2) جذب انجام گرفت که با افزایش مقدار هیدروژل و همچنین افزایش غلظت نیتروفنول راندمان جذب افزایش یافت.

    کلیدواژگان: کو هیدروژل، وینیل پیرولیدون، پلی آلیل آمین هیدروکلراید، نیتروفنول
  • فهیمه درخشانفر* صفحات 15-19
    در این تحقیق، علاوه بر شرح مختصر فرآیند تولید استایرن و پلی استایرن مقاوم و بررسی خواص و ساختار آن ها، پارامترهای موثر در کیفیت پلی استایرن مقاوم و اثر عوامل مختلف بر روی محصول خصوصا تاثیر انواع رابرهای موجود در بازار ایران اعم از داخلی و خارجی در کیفیت ظاهری و شاخص ضربه پذیری (IZOD) بررسی شده است. در فرایند تولید پلی استایرن مقاوم که باید دارای استانداردهای مشخص و مطلوبی باشد، اغلب شرایطی پیش می آید که با تغییر کیفیت مواد اولیه و همچنین تغییر شرایط خط تولید و معیوب بودن تجهیزات واحد تولیدی، کیفیت محصول در حد مطلوب قرار نمی گیرد و ممکن است در بازار مصرف، فروش نداشته و به شرکت عودت داده شود. علاوه بر این لازم است، شرایط تولید همواره به روز و قابل رقابت باشد. در این زمینه با انجام آزمایش های کاربردی برروی نمونه های مختلف محصول پلی استایرن مقاوم، روش های موثر در بهینه سازی کیفیت محصول مورد بررسی قرار گرفته و سعی شده با ایجاد تغییرات در شرایط فرایندی مانند دما، فشار، دور میکسر، نوع و میزان رابر، میزان حلال، میزان افزودنی ها، استفاده از کاتالیزورهای پیشرفته تر، بهترین مقادیر و نتایج بدست آید تا بتوان از این نتایج برای تولید محصولی مقرون به صرفه و با کیفیت بالا استفاده نمود.
    کلیدواژگان: استایرن، پلی استایرن مقاوم، میکسر، رابر
  • احمد اصل هاشمی*، فاطمه فطورچی، لیلا نوری صفحات 21-29

    ویژگی های فیزیکی و شیمیایی آب آشامیدنی بر حسب نوع و مقدار، مبنای قضاوت درباره قابل شرب بودن و تاثیرگذاری هر کدام از اجزا فوق بر بهبود کیفیت، افزایش مقبولیت و یا تهدید سلامت مصرف کننده آن می باشد. هدف این تحقیق بررسی پارامترهای فیزیکی و شیمیایی آب شرب روستاهای شهرستان اهر و مقایسه آن با استاندارد ملی و جهانی می باشد. این مطالعه توصیفی مقطعی به منظور پایش کیفی منابع آب آشامیدنی 60 روستا در شهرستان اهر جهت پایش کیفی مورد بررسی قرار گرفتند.که میانگین 154 نمونه های اخذ شده پس از انالیز شیمیایی با استانداردهای 1053 آب آشامیدنی ایران مقایسه گردید. یافته ها نشان می دهد که 21 پارامتر های فیزیکی و شیمیایی  اعم از pH، EC، باقی مانده خشک، کدورت، فلویور، کلرور، سولفات، کربنات، بی کربنات، نیتریت، نیترات، آمونیاک، کلسیم، منیزیم، سدیم، پتاسیم، آهن، منگنز، سختی تام، قلیاییت کل به ترتیب میانگین غلظت های 66/7 و 79/819 و 540 و93/0 و 67/0 و 2/39 و 28/117 و 015/0 و 36/298 و 016/0 و 99/18 و37/71 و 12/26 و91/69 و 85/1 و005/0 و01/0 و46/284 و76/244 می باشد. بر اساس نتایج حاصله  از بررسی ویژگی های فیزیکی و شیمیایی آب آشامیدنی 60 روستا نشان می دهد که اکثر روستاهای شهرستان اهر از لحاظ پارامترهای مذکور در طیف استاندارد واقع گردیده و جهت ارتقاء سطح سلامت جامعه توجهات بیش تری را  در جهت حفظ پارامترها در محدوده استانداردهای ملی و بین المللی می خواهد. از نظر پارامترهای فیزیکی وشیمیایی برخی از روستاها از لحاظ پارامترهای سختی و کدورت بالاتر از حد انتظار قرار داشت.

    کلیدواژگان: فیزیکی، شیمیایی، شهرستان اهر، آب شرب
  • مرتضی قلی زاده صفحات 31-35

    در این پژوهش تاثیر عوامل مختلفی که روی میزان نفوذپذیری گازهای CO2 و O2 از پلی اتیلن سبک می تواند تاثیر داشته باشد بررسی شده است. عواملی همچون دما و فشار گاز، ضخامت پلیمر تاثیرگذار روی میزان نفوذپذیری گازها می باشند. در اندازه گیری ها از مدل های گوناگونی همچون مدل DSC و... و از یک دستگاه با استاندارد ASTM و روش بارومتریک استفاده شده است. نتایج حاصله از مدل های مذکور نشان می دهد که با افزایش دما ضرایب عبوردهی و نفوذ و حلالیت افزایش می یابد. همچنین افزایش فشار باعث می شود ضریب عبوردهی تا یک میزان حدی کاهش یابد. منتها بعد از یک مقدار حدی، افزایش فشار تاثیری ایجاد نمی کند. افزایش فشار هیچگونه تاثیری نیز روی ضریب نفوذپذیری ندارد. در مورد ضریب حلالیت نیز افزایش تا یک محدوده فشار باعث کاهش این ضریب شده، سپس به مقدار ثابت می رسد.

    کلیدواژگان: عبوردهی، نفوذپذیری، حلالیت، فیلم پلی اتیلن سبک
  • رامین عباسی، لیلا امیرخانی* صفحات 37-45
    تصفیه فاضلاب چه در بعد صنعتی و چه شهری به دلیل استفاده از تجهیزات گران قیمت و مسایل مربوط به بهره برداری، مشکلات فراوانی را به همراه دارد. تصفیه فاضلاب صنایع دارویی، گستره وسیعی از روش های تصفیه فاضلاب هایی است که نه تنها در ساختار، بلکه در دامنه، به واسطه تنوع روش های تصفیه، تنوع دستگاه های تصفیه کننده، تنوع فصول و حتی زمان تفاوت دارند. در این تحقیق، ابتدا آنالیز پساب شرکت سرم سازی بعد از تصفیه بیولوژیکی در طول یک سال مورد بررسی قرار گرفت. با توجه به بالا بودن میزان COD در برخی ماه های سال، کاهش COD پساب شرکت سرم سازی بعد از تصفیه بیولوژیکی و در مرحله تصفیه تکمیلی با استفاده از منعقدکننده آهک بررسی شد. مدلسازی و بهینه سازی فرآیند حذف COD با استفاده از طراحی آزمایش مورد مطالعه و بررسی قرار گرفت. مقدار بهینه راندمان حذف COD در مدت زمان 9/18 دقیقه، pH برابر 6/5 و مقدار منعقد کننده 2 گرم بر لیتر بدست آمد که، در حدود 51% بود. در این تحقیق، مدلسازی انجام گرفته برای فرآیند انعقاد با استفاده از روش رویه پاسخ، تطابق خوبی با داده های تجربی داشت.
    کلیدواژگان: تصفیه، پساب سرم سازی، COD، آهک، منعقدکننده
  • ستار محمدی، زهره قاضی طباطبایی صفحات 47-60

    توجه به مسئله ایمنی در تاسیسات صنعتی و شیمیایی از اهمیت بسیاری برخوردار است. به گواهی آمار و ارقام، میزان خسارات و صدمات انسانی اقتصادی و زیست محیطی ناشی از حوادث صنعتی همه ساله در جهان بسیار بالا است. افزون بر اینکه برخی از این خسارات اساسا غیرقابل جبران هستند. بنابراین برای پیشگیری از این صدمات و کشف مخاطراتی که منجر به بروز حوادث می شود و نیز آنالیز ریسک واحد صنعتی به تدابیر خاص و روش سامان نیاز است. در این مطالعه، ارزیابی خطرات و آنالیز ریسک واحد Utility پالایشگاه پنجم مجتمع گاز پارس جنوبی مورد بررسی قرار گرفته است. برای شناسایی خطرات این واحد از تکنیک (HAZOP) استفاده شده است که در آن به کشف مشکلات فرایندی نیز پرداخته می شود در این راستا انحراف موجود توسط تیم HAZOP بررسی شده است. نتیجه این پژوهش ارایه پیشنهاد های کارشناسی حاصل از روش HAZOP برای کاهش ریسک و بالا بردن ضریب ایمنی و عملیاتی واحد است. براساس کارشناسی های صورت گرفته راندمان واحد Utility به شدت وابسته به جریان و فشار ناشی از آن در واحد می باشد، زیرا جریان ورودی به واحد ابتدا در مخزن ذخیره شده سپس با فشار متناسب آن واحد توزیع می گردد پس هرچه بتوان این پارامترها را کنترل و از افزایش و کاهش آن ها جلوگیری نمود. جریان با یک فشار عملیاتی نرمال در سیستم گردش داشته و از خسارات احتمالی که از جمله آن ها می توان به شکسته شدن خطوط به دلیل حساسیت در مقابل تنش های زیاد و توقف پمپ و از سرویس خارج شدن واحد به دلیل کاهش جریان جلوگیری نمود. مهم ترین پیشنهادات ارایه شده در این مطالعه شامل نصب هشداردهنده های دما و فشار در واحد می باشد. همچنین براساس نتایج این مطالعه دستورالعمل راه اندازی واحد اصلاح گردید.

    کلیدواژگان: شناسایی مخاطرات، واحد بخار آب، HAZOP، پالایشگاه گاز
|
  • Afsaneh Mohammadpour, Amir Sepehrian Azar*, Mohsen Fami Pages 1-13

    Water is one of the most important chemicals and vital fluids without which living things are impossible. Today, many factors cause environmental water pollution that in this article, we try to absorb nitrophenol derivatives from contaminated water by poly co-hydrogel (vinylpyrrolidone-co-allylamine hydrochloride). Today, many factors cause pollution of environmental waters. In this article, we tried to absorb nanonitrophenol derivatives from contaminated water by co-hydrogel (vinyl pyrrolidone-co-allylamine hydrochloride). In this project, free radical polymerization at 70°C for 5 hours and 20 minutes using A.I.B.N as the initiator of N and N 'methylene base acrylamide as a crosslinking agent were prepared. then, the uptake of nitrophenol toxin from contaminated water by hydrogels was investigated. In this work, 5 to 20 ppm of nitrophenol and the amount of 0.02, 0.05, 0.1 g of hydrogel in different monomeric ratios (1:1, 1: 0.5, 1:2 The amount of adsorption was measured, which increased with increasing the amount of hydrogel and also increasing the concentration of nitrophenol.

    Keywords: Co-hydrogel, Vinyl pyrrolidone, Poly alkyl amine hydrochloride, Nitrophenol
  • Pages 15-19
    In this study, in addition to a brief description of the production process of styrene and HIPS and study of their properties and structure, effective parameters in HIPS quality and the effect of various factors on the product, especially the impact of various rubbers in the Iranian market, both domestic and foreign, in appearance and index Impact susceptibility (IZOD) has been investigated. In the production process of HIPS, which must have clear and desirable standards, there are often situations that by changing the quality of raw materials and also changing the conditions of the production line and defective equipment of the production unit, product quality is not optimal and may be in the consumer market, Not sold and returned to the company. In addition, it is necessary that production conditions are always up to date and competitive. In this regard, by performing practical experiments on different samples of HIPS product, effective methods in optimizing product quality have been investigated and tried to make changes in process conditions such as temperature, pressure, mixer speed, type and amount of rubber, solvent content, The amount of additives, the use of more advanced catalysts, the best values and results to be obtained to use these results to produce cost-effective and high quality products.
    Keywords: polymer, styrene, HIPS, mixer, rubber
  • Ahmad Asle Hashemi, Fatemeh Fatourchi, Leila Nouri Pages 21-29

    In this study, in addition to a brief description of the production process of styrene and HIPS and study of their properties and structure, effective parameters in HIPS quality and the effect of various factors on the product, especially the impact of various rubbers in the Iranian market, both domestic and foreign, in appearance and index Impact susceptibility (IZOD) has been investigated. In the production process of HIPS, which must have clear and desirable standards, there are often situations that by changing the quality of raw materials and also changing the conditions of the production line and defective equipment of the production unit, product quality is not optimal and may be in the consumer market, not sold and returned to the company. In addition, it is necessary that production conditions are always up to date and competitive. In this regard, by performing practical experiments on different samples of HIPS product, effective methods in optimizing product quality have been investigated and tried to make changes in process conditions such as temperature, pressure, mixer speed, type and amount of rubber, solvent content, the amount of additives, the use of more advanced catalysts, the best values and results to be obtained to use these results to produce cost-effective and high quality products.

    Keywords: polymer, styrene, HIPS, mixer, rubber
  • Morteza Gholizadeh Pages 31-35

    In this study, the effect of various factors on the permeability of CO2 and O2 gases on light polyethylene can be investigated. temperature, gas pressure and polymer thickness factors affect the permeability of gases. Various models such as DSC model and a device with ASTM standard and barometric method were used in the measurements. the results of the mentioned models show that with increasing temperature, the coefficients of permeability and permeability and solubility increase. also, increasing the pressure reduces the passing coefficient by a certain amount. But after a certain amount, the increase in pressure does not work. also, increasing the pressure has no effect on the permeability coefficient. In the case of solubility coefficient, increasing to a pressure range reduces this coefficient, then reaches a constant value.

    Keywords: permeability, Solubility, Light polyethylene film
  • Ramin Abbasi, Leila Amirkhani * Pages 37-45
    Wastewater treatment, both in the industrial and urban dimensions, has many problems due to the use of expensive equipment and operational issues. Wastewater treatment of the pharmaceutical industry is a wide range of wastewater treatment methods that differ in structure and scope due to the variety of treatment methods, the variety of treatment plants, the variety of seasons, and even time. In this study, the analysis of serum company effluent after biological treatment during one year was investigated. Due to the high level of COD in some months of the year, the reduction of COD in the effluent of the serum manufacturing company after biological treatment and in the supplementary treatment stage was investigated using lime coagulant. The modeling and optimization of the COD removal process were studied using experimental design. The optimum COD removal efficiency was 18.9 minutes, pH was 5.6 and coagulant was 2 g / l, which was about 51%. In this study, the modeling for the process using the response procedure method and the optimization obtained for this method were in good agreement with the experimental data.
    Keywords: Treatment, serum effluent, COD, lime, Coagulant
  • Sattar Mohammadi, Zohreh Ghazi Tabatabaei Pages 47-60

    Considering safety measures in industrial and chemical facilities is a fundamental issue. Statistical figures and facts display the great impact of industrial accidents on humans’ life as well as economic and environmental damages. Industrial accidents are amounted to high percentages of accidents around the globe. In addition, some of these damages are irreversible. Therefore, discovering and preventing these damages and assessment of the risks which lead to these damages, requires specific strategies and guidelines in addition to risk analysis in industrial units. In this research paper, risk assessment and risk analysis of utility unit of Fifth Gas Refinery of South Pars Gas Complex has been studies. HAZOP Technique has been used for risk assessment of this Unit, which has been established to detect the procedural problems, so, the existing deviation has been assessed by HAZOP team. The result of the study showed the use of experts’ recommendations from HAZOP method for risk management and increasing safety and procedural measurements of the Unit. Based on compiled expertise, utility unit efficiency depends strongly on flow and compression for this unit, since the inflow stores in reservoirs initially and distributed in this unit with a proper pressure. Therefore, it is vital to regulate these parameters as far as possible and prevent their inadequate increase and decrease. The flow circulates in system with a normal procedural pressure rate and can prevent the probable damages such as lines break down due to high sensitivity against high tension and stopping pump and unit being out of service due to decrease of flow. the most important recommendations in this study include: installation of temperature and pressure alarms in unit. Therefore, based on the obtained results from this study, unit setup guidelines and policies have been reformed.

    Keywords: Hazard Identity, Unit Steam, Water, HAZOP, GasRefinery