فهرست مطالب

پژوهشهای محیط زیست - سال دوازدهم شماره 23 (بهار و تابستان 1400)

مجله پژوهشهای محیط زیست
سال دوازدهم شماره 23 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/28
  • تعداد عناوین: 21
|
  • مجید مخدوم* صفحه 2

    اگر فرهنگ محیط زیستی داشته باشیم محیط زیست ما از این وضعیت ناگوار رها می شود فرهنگ سازی فرایندی دارد که در طول زمان تحقق می یابد. این فرایند شامل 6 گام است 1. احساس پدیده 2. تشخیص پدیده 3. تفسیر پدیده 4. پذیرش پدیده 5. باور (تکرار پدیده) 6. اطلاع رسانی. در این باب ناچارم راجع به اطلاع رسانی به اطلاع برسانم که آلودگی ها به طورکلی دو نوع هستند: آلودگی یا ذهنی است یا عینی آلودگی عینی چیست؟ یعنی آلودگی که قابل اندازه گیری و مقایسه با استانداردهای مشخص است مانند آلودگی های هوا، آب، ریخت و پاش، آلودگی خاک و... آلودگی که ذهنی است آلودگی صداست مثلا در جنگل صدای بالاتر از 40 دسی بل در ذهن ما آلوده است و یا در شمال کشور آلودگی بالای 55 دسی بل آلوده است در تهران طبق بررسی های 8 ساله خودم بالای 75 دسی بل آلوده است یعنی ذهن ما آن را آلوده می داند. البته فرکانس منظم امواج صدا در این تفسیر ذهنی نقش دارد هر چقدر فرکانس صدا منظم تر باشد خوشایندتر به نظر می رسد: مانند صدایی که از یک ارکستر سمفونیک می شنویم. به طور مثال اگر سمفونی شماره 5 بتهون را از یک ارکستر سمفونیک گوش کنید برای این که این صدا تا 130 دسی بل اوج دارد چون فرکانس منظم دارد آن در ذهن ما خوشایند تداعی می شود. در حالی که اگر همین قدر 130 دسی بل با سوهان زدن یک فلز تولید شود در ذهن ما ناخوشایند است. چون فرکانس نامنظم دارد.برای توسعه در محیط زیست اگر به پایداری توسعه یا توسعه پایدار علاقمندید باید 4 مولفه پایداری را در هر پهنه مدنظر قرار دهید این چهار مولفه عبارتند از 1. توان اکولوژیکی پهنه 2. نیروی انسانی ماهر و غیر ماهر در پهنه 3. ساختار زیربنایی و فناوری موجود در پهنه 4. منابع مالی پهنه. این چهار مولفه ارکان اساسی آمایش سرزمین هستند که معلوم می دارد چه توسعه ای در کجا می تواند انجام شود که آن توسعه پایدار باشد. آمایش سرزمین تعیین کننده نوع کاربری انسان در چهار بخش صنعت، خدمات، بازرگانی و کشاورزی است. شاه کلید آمایش سرزمین ارزیابی توان اکولوژیکی است که ارزیابی می کند که از ترکیب پیراسنجه های اکولوژیکی یعنی 1. اقلیم 2. آب 3. سنگ ها 4. پستی بلندی ها 5. خاک ها 6. رستنی ها و 7. جانوران در پهنه مورد بررسی به چه نوع توسعه ای در این پهنه اجازه استفاده انسان یا کاربری را می دهند. اگر چنین عمل کنیم محیط زیست سالم با بازده اقتصادی و مقبولیت اجتماعی با سلامت خواهیم داشت در غیر این صورت با خسران محیط زیست در زندگیمان روبه رو می شویم که متاسفانه در حال حاضر هستیم. برای آمایش سرزمین در حال با فناوری GIS زودتر ارزان تر و موثرتر می توانیم بهره مند باشیم.

    کلیدواژگان: محیط زیست
  • غلامعباس فلاح قالهری، نسرین مرادی مجد* صفحات 3-11

    تالاب هورالعظیم بزرگ ترین تالاب استان خوزستان و یکی از بزرگ ترین تالاب های ایران است. تالاب در مرز ایران و عراق واقع شده و حدود یک سوم این تالاب در ایران و مابقی آن در کشور عراق است. متاسفانه این تالاب در حال خشک شدن و نابودی است. در این تحقیق جهت بررسی تغییر دما از اطلاعات و آمار روزانه هواشناسی ایستگاه بستان استفاده شد. سپس با استفاده از مدل ریز مقیاس نمایی SDSM این تغییرات بررسی گردید. متغیرهای مورد سنجش، میانگین دما بود. ابتدا میزان کارایی این مدل جهت ریز مقیاس نمایی میانگین دما در ایستگاه بستان به عنوان نماینده تالاب هورالعظیم مورد ارزیابی قرار گرفت. بر اساس نتایج به دست آمده، میانگین دمای داده های سالانه مشاهده شده، 16/18 سانتی گراد و میانگین دمای داده های سالانه مدل سازی شده، 35/19 سانتی گراد تعیین شد. همچنین انحراف معیار میانگین دما 098/0 درجه سانتی گراد به دست آمد. بعد از اطمینان حاصل نمودن از دقت مدل در شبیه سازی دما در دوره پایه، میانگین دمای ایستگاه بستان با استفاده از داده های مدل HADCM3 برای دهه های آتی نیز شبیه سازی شد. نتایج نشان دهنده افزایش میانگین دمای ایستگاه بستان تا سال 2100 است. نتایج نشان داد میزان افزایش دما بر اساس سناریوی A2 بیشتر از سناریوی B2 است. نتایج حاصل از این تحقیق همچنین نشان داد که مدل مذکور توانایی لازم برای شبیه سازی دما در این ایستگاه را دارد.

    کلیدواژگان: میانگین دما، مدل های گردش عمومی جو، مدل SDSM، تالاب هورالعظیم
  • احمد حسین زاده، عبدالرضا کاشکی*، مختار کرمی، رضا جاویدی صباغیان صفحات 13-26

    دمای سطح زمین (LST) به عنوان یک متغیر مهم در مطالعه میکرو اقلیم و انتقال تابش در جو در نظر گرفته می شود، که عوامل محیطی موثر بر الگوهای پوشش زمین را با استفاده از متغیر دما نشان می دهد. در این مطالعه، از تصاویر باند حرارتی ماهواره های لندست 5 و لندست 8 برای برآورد دمای سطح دشت بجنورد استفاده شده است. در ابتدا، فرآیندهای تصحیح هندسی و اتمسفری، محاسبه شاخص پوشش گیاهی، شاخص انتشار سطح زمین، بخار آب موجود در هوا و دمای جو بر اساس کلوین انجام شده است. سپس، با استفاده از نرم افزار QGIS، برآورد دمای سطح زمین با استفاده از الگوریتم پلانک، الگوریتم تک پنجره و الگوریتم تک کانال به دست آمده است. نتایج نشان می دهد که مناطق دارای پوشش گیاهی کمترین دما و بیشترین مقدار دما در مناطق بدون پوشش گیاهی و زمین های بایر ثبت شده است. مقایسه دمای نزدیکترین یاخته با دمای ایستگاه سینوپتیک بجنورد و ایستگاه تبخیر سنجی اسدلی و ایستگاه گریوان نشان می دهد که دمای به دست آمده از طریق مدل های مورد استفاده بالاتر از دمای اندازه گیری شده در ایستگاه ها است و مقایسه نقشه ها نشان می دهد که بیشترین دمای دوره گرم در زمین های بایر حومه بجنورد ثبت شده است. همچنین، بر اساس میانگین خطای مربع (RMSE)، (MAD) و (NS) در میان الگوریتم های مورد مطالعه، دمای به دست آمده از الگوریتم تک کانال اختلاف کمتری نسبت به دمای ایستگاه های موجود نشان می دهد.

    کلیدواژگان: الگوریتم تک پنجره، الگوریتم تک کانال، تابع پلانک، دمای سطح زمین، دشت بجنورد
  • رویا یدره، علیرضا میکائیلی تبریزی*، عبدالرسول سلمان ماهینی صفحات 27-39

    ارزیابی اثرات توسعه به عنوان ابزار مدیریتی مهم و کارآمد در اختیار برنامه ریزان است تا براساس آن، اثرات بالقوه محیط زیستی یک طرح توسعه ای شناسایی و گزینه های موثر برای رفع یا کاهش اثرات منفی آن پیشنهاد شود. یکی از راه های بهبود ارزیابی آثار محیط زیستی با توجه به شرایط کشور ما ارتقای روش ماتریس است. برای این کار، از ماتریس ریاضی استفاده می شود و در آن با به کارگیری عوامل بزرگی، وسعت و مدت اثر، اثرات هم بیشی و تجمعی، متغیرهای کیفی و عوامل جبران اثر و اختلاف نظر امکان تعامل سازنده میان توسعه دهندگان و ارزیابان فراهم می شود و نتایج جامع تری به دست می آید. با توجه به محدودیت زمان در انجام ارزیابی اثرات و ضرورت اتخاذ تصمیمات صحیح و برای قابل درک تر نمودن نتایج حاصل از ماتریس ریاضی، تهیه یک سامانه پشتیبان تصمیم گیری در نظر گرفته شد. سامانه پشتیبان تصمیم گیری سیستمی است که با استفاده از منابع انسانی و قابلیت های رایانه به حل مسایل پیچیده کمک می کند و کیفیت تصمیم را بهبود می بخشد و دارای تعامل مستقیم با کاربر است که کارآیی را افزایش می دهد و می تواند به ارتقای یادگیری و امکان استفاده از آن ها توسط کارشناسان و مبتدیان کمک کند. برای تهیه سامانه پشتیبان تصمیم گیری اولیه از محیط برنامه نویسی نرم افزار اکسل، ماکرونویسی، جدول های محوری و توابع سلولی بهره گرفته شد. این سامانه به شکلی طراحی شد که فعالیت های پروژه و پارامترهای تحت تاثیر، به جای این که در سطر و ستون وارد شوند، در دو ستون مجاور هم قرار می گیرند و تنها از روش ریاضی برای ارزیابی اثرات استقاده می شود. فعالیت های مرتبط با هجده طرح توسعه مشمول ارزیابی اثرات محیط زیستی به این سامانه اضافه شد. استفاده از اکسل و محیط برنامه نویسی آن، تا حد زیادی به انعطاف پذیری این سامانه کمک نمود. با استفاده از امکانات و ابزارهای اکسل نتایح ارزیابی به شکل نمودار و جدول قابل مشاهده هستند و براساس آن ها روند تصمیم گیری در مورد طرح توسعه تا حد زیادی تسهیل خواهد شد.

    کلیدواژگان: ارزیابی اثرات توسعه، ماتریس ریاضی، سامانه پشتیبان تصمیم گیری، اکسل
  • سیامک نیک مهر*، محمد بخشوده صفحات 41-53
    سدها درکنار منافعی مانند کنترل جریان رودخانه و تولید انرژی، اثرات مثبت و منفی زیادی بر محیط زیست می گذارند. در این مطالعه اثرات محیط زیستی سدهای در حال احداث استان خوزستان بر اساس یک روش تصمیم گیری چندمعیاری مورد ارزیابی قرار گرفتند. برای ارزیابی اثرات محیط زیستی سدها در این مدل از چهار معیار اصلی فیزیکی- شیمیایی، اکولوژیکی، اقتصادی- اجتماعی و فرهنگی و پانزده زیر معیار استفاده شد. در نهایت نیز برای رتبه بندی گزینه ها از روش ELECTRE III استفاده شد. نتایج بیانگر آن است که بر اساس نظر کارشناسان، معیار فیزیکی و شیمیایی با وزن 439/0، بیشترین اهمیت را در ارزیابی اثرات محیط زیستی سدها دارا می باشد. همچنین معیارهای اکولوژیکی، اقتصادی- اجتماعی و فرهنگی به ترتیب با وزن های 241/0، 227/0 و 093/0 در رتبه های بعدی قرار دارد. در میان زیر معیارها نیز کاهش کیفیت آب های سطحی بالاترین وزن را در اختیار دارد. در نهایت نتایج نشان داد که دو سد شیرین آب و خیرآباد دارای بیشترین اثرات محیط زیستی در میان سدهای استان خوزستان می باشند.
    کلیدواژگان: ارزیابی اثرات محیط زیستی، تحلیل سلسله مراتبی فازی، الکتره 3، سد، استان خوزستان
  • منیژه طالبی، باریس مجنونیان*، مجید مخدوم، احسان عبدی، محمود امید صفحات 55-66
    استفاده تفرجی از منطقه باید مطابق توان محیط‏زیستی آن انجام گیرد. بنابراین، این پژوهش با هدف ارایه یک روش برای مدل‏سازی و رتبه‏بندی مناطق دارای توان اکوتوریسم انجام شد. بدین منظور از روش سیستمی مخدوم با توجه به ویژگی‏های منطقه و شبکه عصبی پرسپترون چندلایه (MLP) برای ارزیابی توان اکولوژیکی منطقه حفاظت ‏شده ارسباران استفاده شد. در گام نخست منابع اکولوژیکی و اقتصادی- اجتماعی شناسایی و نقشه‏های آن‏ها تهیه شدند، سپس با تجزیه و تحلیل و جمع‏بندی داده‏ها در نرم‏افزار ArcGIS نقشه توان اکوتوریسم حاصل شد. در مرحله بعد با استفاده از نتایج روش سیستمی، شبکه عصبی آموزش داده شد و ساختارهای مختلف آن مورد ارزیابی قرار گرفتند و در نهایت نقشه مناطق مناسب گردشگری براساس خروجی شبکه عصبی مدل‏سازی شد. در مرحله آخر با دخالت دادن معیارهای اقتصادی- اجتماعی و جاذبه‏های تفرجی اولویت‏بندی و ارزیابی نهایی انجام گرفت. ارزیابی توان اکولوژیکی با روش سیستمی نشان داد، منطقه دارای توان برای تفرج متمرکز طبقه دو (06/0%) و تفرج گسترده طبقه دو (33/10%) است. توپولوژی 3-9-7 به عنوان بهترین طبقه‏بندی با دقت کلی 98% جهت طبقه‏بندی مناطق تفرجی انتخاب شد و بهترین عملکرد شبکه عصبی به کلاس تفرج متمرکز و کمترین عملکرد به کلاس تفرج گسترده تعلق گرفت. براساس نقشه مدل‏سازی شده، 17/0% منطقه به تفرج متمرکز طبقه 2، 09/10% به تفرج گسترده طبقه 2 و 74/89% به نامناسب برای تفرج اختصاص یافت. مطالعه حاضر نشان داد شبکه عصبی مصنوعی قابلیت طبقه‏بندی مناطق مناسب گردشگری را با دقت بالا دارد.
    کلیدواژگان: ارزیابی توان اکولوژیکی، اکوتوریسم، تجزیه و تحلیل سیستمی، شبکه عصبی مصنوعی، منطقه حفاظتشده ارسباران
  • مصطفی کشتکار، شهیندخت برق جلوه*، نغمه مبرقعی دینان صفحات 67-80
    اطلاع از روند تغییر الگوهای ترکیب محتوایی و چیدمان فضایی ساختار اکوسیستم در مقیاس فضایی سیمای سرزمین بیوم ها، جهت مدیریت بهینه آن ها در گذر زمان حایز اهمیت است. در پژوهش حاضر، مطابق با مدل مفهومی برگرفته از اصول بوم شناسی سیمای سرزمین، شامل: ساختار، عملکرد و تغییر در مقیاس مکانی، تغییرات چیدمان فضایی عناصر سیستم سیمای سرزمین بیوم زاگرس ایران با مطالعه 26 حوضه آبخیز منتهی به استان کهگیلویه و بویر احمد انجام شد. تصاویر سنجنده هایTM و OLI /TIRS ماهواره ای لندست 5 و 8 برای سال های 1987 و 2017 پیش پردازش شد و باندهای مناسب با استفاده از آزمون تجزیه مولفه های اصلی انتخاب شد و طبقه بندی کاربری اراضی با استفاده از دو روش حداکثر احتمال (MLE) و شبکه عصبی مصنوعی پرسپترون (MLP) با 7 لایه ورودی، 6 لایه میانی و 5 لایه خروجی انجام گرفت. اعتبار سنجی و انتخاب کاربری مناسب با مقایسه ضرایب کاپای کلی، صحت کلی، خطای کاهنده و خطای فزاینده بررسی شد. کاربری اراضی طبقه بندی شده روش MLP، با توجه به قدرت تفکیک عوارض و صحت بیشتر، انتخاب گردید و بارز سازی زمانی- مکانی تغییرات انجام شد. نتایج نشان می دهد بیشترین میزان کاهش اراضی بین سال های 2017- 1987 در کاربری اراضی جنگلی و بیشترین میزان افزایش در کاربری مرتع دیده می شود. مساحت کاربری های منابع آب و طبقه انسان ساخت، دو برابر شده است. گر چه توسعه های انسان ساخت نقش کمتری در این تغییرات دارند، لیکن آثار اقدامات انسانی، به خصوص تغییر اراضی جنگلی به کشاورزی و همچنین ساخت سدهای بزرگ، بسیار وسیع بوده است. از این رو مدیریت مبتنی بر مبانی بوم شناسی سیمای سرزمین در ارتباط فی مابین ساختارشناسی، عملکردشناسی و تغییرپذیری می تواند در جهت پایداری دارایی های طبیعی و تنوع زیستی بیوم زاگرس ایران مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: جنگل های زاگرس، شبکه عصبی مصنوعی، ساختار اکوسیستم، بوم شناسی سیمای سرزمین، سنجش از دور
  • مژده بروغنی، سید حامد میرکریمی*، مرجان محمدزاده، سپیده سعیدی صفحات 81-90

    توجه به ارزش های سرزمین های پیرامون مسیرهای پیاده روی سبب افزایش اعتبار و ارزش خود مسیرها خواهد شد. با توجه به اهمیتی که این مسیرها در ایجاد حس آرامش و امنیت و زیبایی دارند، حفظ، نگهداری و همچنین ارتقای زیبایی و کیفیت مسیرها ضروری به نظر می رسد. شناخت معیارهای موثر بر ارزش های سیمای سرزمین به عنوان یکی از عوامل تاثیرگذار برای جذب گردشگران و در نتیجه توسعه اقتصادی منطقه مطرح است. حوضه آبخیز زیارت استان گلستان به دلیل وجود مناظر زیبا به عنوان یکی از قطب های گردشگری استان مطرح است. هدف این پژوهش تعیین مهم ترین معیارهای تاثیرگذار در انتخاب و ارجحیت مسیرها است که با بهره گیری از روش تحلیل مولفه‎ های اساسی و بررسی های پرسشنامه ای انجام پذیرفت. به همین منظور پرسشنامه ای تدوین و بین 388 نفراز بازدیدکنندگان توزیع شد و نتایج آن در نرم افزار SPSS تحلیل شدند. نتایج نشان داد که از بین 22 معیار استفاده شده در این پژوهش 6 معیار طول مسیر، تنوع تراکم پوشش گیاهی، پاکیزگی و تمیزی محیط، تنوع بافت دید مسیر پیاده روی، علایم راهنمایی در مسیر و شکل مسیر (مستقیم یا مارپیچ بودن مسیرهای پیاده روی) برای بازدیدکنندگان از اهمیت بیشتری برخوردارند. نتایج این پژوهش می تواند جهت بهبود سیمای مسیرها، ارتقای کیفیت آن ها، جذب گردشگر بیشتر و ارایه چارچوبی برای انتخاب و طبقه بندی مسیرها مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: سیمای سرزمین، مسیرهای پیاده روی، تفرج، تحلیل مولفه های اساسی، حوضه آبخیز زیارت
  • راهله استادهاشمی*، رضا اخوان، عظیم عباسلو، قاسم صفاپور، محمد پورخاکی صفحات 91-103
    روش های مختلفی برای تخمین میزان انباشت Co2 و بررسی ساختار پیوستگی مکانی آن وجود دارد. این تحقیق به تخمین میزان انباشت Co2 در رویه زمینی دو توده ممرز و ارس در جنگل های ارسباران و بررسی تاثیر عوامل فیزیوگرافی شیب، جهت و ارتفاع بر میزان انباشت Co2 پرداخت و نیز پراکنش مکانی میزان انباشت Co2 در دو توده با روش زمین آمار حاصل شد. نتایج نشان داد میانگین میزان انباشت Co2 در دو توده ممرز و ارس به ترتیب 47/358589 و 59/9992 کیلوگرم در هکتار بود که اختلاف معنی داری در سطح 05/0 p بین آنها وجود داشت اما رابطه معنی داری بین تغییرات عوامل فیزیوگرافی و میزان انباشت Co2 در دو توده وجود نداشت. در ادامه واریوگرام تجربی برای آنها رسم شد که دو توده ممرز و ارس به ترتیب با 91% و 99% دارای پیوستگی ساختار مکانی قوی بودند. سپس نقشه پراکنش انباشت Co2 کل منطقه به دست آمد. با ارزیابی صحت مدل های به دست آمده، نتایج نشان داد که جذر میانگین مربعات خطا برای دو توده ممرز و ارس به ترتیب 308/0 و 334/0 کیلوگرم در هکتار بود که نتایج مبین آن است که با توجه به ساختار قوی مکانی و اثر قطعه ای کم در دو توده، میزان خطای مدل ها بسیار کم بوده و قابل قبول هستند. با توجه به اهمیت روزافزون تغییر اقلیم می توان چنین نتیجه گیری نمود که با شناخت پتانسیل گونه هایی که توانایی بیشتری برای ترسیب کربن دارند و همچنین بررسی عوامل فیزیوگرافی تاثیرگذار بر فرایند ترسیب کربن، می توان اصلاح و احیای جنگل های ارسباران را از جنبه ترسیب کربن بهتر دنبال کرد.
    کلیدواژگان: زمین آمار، ساختار مکانی، ارسباران، ممرز، ارس
  • فاطمه جهانی شکیب*، الهام یوسفی روبیات صفحات 105-116

    فعالیت های بشری، یکی از عواملی است که تاثیر به سزایی بر روند تغییرات کاربری اراضی سرزمین دارد و این تغییرات در بیشتر مواقع ناسازگار با محیط است. بنابراین مدل های پیش بینی کاربری اراضی برای برنامه ریزی استفاده پایدار از سرزمین یک نیاز ضروری است. در این پژوهش با استفاده از مدل زنجیره خودکار مارکوف، مدل سازی تغییرات کاربری اراضی برای حوضه آبخیز قره سو به منظور پیش بینی آینده، ارتقا یافته است. ارتقای مدل زنجیره مارکوف با وارد کردن نرخ رشد جمعیت و میزان سرانه مورد نیاز هر کاربری در مدل انجام شده است. اعتبارسنجی مدل ارتقا یافته با مقایسه نقشه ی حاصل از پیش بینی تغییرات کاربری اراضی برای سال 2014 و نتایج مدل ارتقا یافته بررسی شده است. نتایج حاصل از مقایسه ی این دو نقشه نشان داد؛ نتایج مدل ارتقا یافته بسیار شبیه تر به وضع موجود بوده است، که این موضوع به این دلیل است که نرخ رشد جمعیت و به تبع آن سرانه مورد نیاز در توسعه شهری مهمترین پیشران اثرگذار در بر هم زدن نسبت تغییرات در یک روند زمانی است. بنابراین می توان با لحاظ کردن این عامل در مدل زنجیره مارکوف انعطاف پذیری این مدل را بیشتر و تا حد زیادی نتایج را به واقعیت نزدیک کرد، که این موضوع به طور عملی در حوضه آبخیز قره سو نشان داده شده است. در نهایت از مدل ارتقا یافته ی زنجیره خودکار مارکوف برای پیش بینی افق 2030 استفاده شد.

    کلیدواژگان: کاربری اراضی، زنجیره خودکار مارکوف، نرخ رشد جمعیت، پیش بینی، قره سو
  • سعید شربتی* صفحات 117-125

    در این تحقیق آینده احتمالی خلیج گرگان پس از جدایی از دریای کاسپی تحت پنج سناریو با استفاده از مدل مایک21 بررسی گردید. در سناریو اول خلیج متاثر از اقلیم حاکم بر آن بررسی و در سناریو دوم آینده خلیج متاثر از اقلیم حاکم و ورودی رودخانه ها بررسی شد. در سه سناریوی بعدی خلیج تحت تاثیر اقلیم و حداقل نیاز محیط زیستی رودخانه ها مطابق پیشنهادهای تنانت  (1976) بررسی شد. نتایج مدل تحت سناریو اول نشان داد که 551 روز بعد جدایی خلیج از دریا، خلیج متاثر از شرایط اقلیمی به خشکی مبدل خواهد شد. نتایج مدل سازی تحت سناریو دوم نشان داد که خلیج بعد گذشت 1110 روز به یک تالاب درون خشکی با حداقل مساحت 51 کیلومترمربع مبدل می گردد. نتایج مدل سازی ها تحت سناریوهای سوم، چهارم و پنجم نشان داد که خلیج بعد گذشت 653، 665 و 1015 روز به یک تالاب درون خشکی به ترتیب با حداقل مساحت 7، 12 و 32 کیلومترمربع مبدل می گردد. مادامی که خلیج گرگان با دریای مادری در ارتباط باشد تعیین حق آبه زیستی از رودخانه های منتهی به آن هیچ کمکی به افزایش سطح آب و جلوگیری از خشکی زدگی نخواهد کرد، ولیکن پس از جدایی خلیج از دریای مادری تامین آب از طریق رودخانه ها در تشکیل تالاب درون خشکی تاثیر به سزایی خواهد گذاشت. وزش بادهای غالب شمالی و غربی بیشترین تاثیر را در افزایش مساحت خلیج در بخش شمال شرقی و تشکیل تالابچه های موقتی تحت سناریوهای مفروض به دلیل ایجاد برکشند توفان خواهند داشت. در صورت قطع ارتباط خلیج با دریا و عدم تامین حق آبه رودخانه ها، جانشینی بوم شناختی در خلیج گرگان از نوع مخرب خواهد بود.

    کلیدواژگان: خلیج گرگان، رودخانه، تنانت، شبیه سازی، مایک 21
  • شیما همایی، منوچهر طبیبیان*، اسماعیل صالحی صفحات 127-143

    با توجه به اهمیت ارزیابی راهبردی محیط زیستی در اسناد سیاست گذاری توسعه، هدف پژوهش غربالگری سیاست های توسعه در شهرستان کرمانشاه و ارایه الگویی تلفیقی از اصول و معیارهای پایداری است. رویکرد پژوهش کاربردی و معطوف به روش های تحلیلی ارزیابی راهبردی محیط زیستی و تحلیل سلسله مراتبی AHP است. در این فرآیند 9 سیاست از تحلیل محتوای طرح های فرادست شهرستان کرمانشاه استخراج، غربالگری، تحلیل اصول و معیارها در قالب پرسشنامه به تعداد 18 نفر از کارشناسان و صاحب نظران مرتبط با مسایل توسعه و محیط زیست در شهرستان کرمانشاه که با روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شدند، جهت وزن دهی و ارزش گذاری انجام شد. یافته ها پس از مرحله غربالگری نشان داد که سیاست توسعه صنایع بزرگ و سنگین (پالایشگاه و پتروشیمی) برای انجام ارزیابی راهبردی محیط زیستی در اولویت است. برآیند اصول و معیارها توسط نرم افزارChoice Expert تجزیه و تحلیل شد و اصول و معیارهای توسعه اقتصادی محلی و خودکفا با وزن نهایی 040/1 و تعیین اراضی بر اساس قابلیت و توان اکولوژیکی با وزن نهایی 862/0 بالاترین امتیاز و تمرکززدایی از ساختار اداری با وزن نهایی 009/0کمترین امتیاز را دارد. با وجود اینکه اتخاذ این سیاست سبب توسعه نسبی شهرستان کرمانشاه شده و طبق نتایج ارزیابی راهبردی محیط زیستی تحقیق هر چند از بعد اجتماعی، اقتصادی، نهادی حایز اهمیت است و آثار و پیامدهایی در توسعه اقتصادی محدوده دارد ولی آثار و پیامدهای عدم توجه به ملاحظات محیط زیستی و توان اکولوژیک حوزه های استقرار صنایع بزرگ در درازمدت منجر به کم کردن آثار اجتماعی، اقتصادی و نهادی می شود.

    کلیدواژگان: ارزیابی راهبردی محیط زیستی، تحلیل محتوا، سیاست های توسعه شهری، شهرستان کرمانشاه، تحلیل سلسله مراتبی AHP
  • شیما دهقان زاد*، محمود قلعه نویی، الهام قاسمی صفحات 145-159

    رویکرد ساختار سبز شهری، در دهه های اخیر و به دنبال افزایش مشکلات محیط زیستی و بی هویتی بافت های جدید به وجود آمد تا ضمن برقراری مجدد انسجام شهری به حل معضلات محیط زیستی کمک نماید، از این رو هدف از پژوهش حاضر، تعیین عناصر ساختار سبز شهری در الگوی بافت سنتی و جدید شهرضا (در استان اصفهان) و مقایسه آن ها جهت ایجاد ساختاری منسجم در کل شهر است. این پژوهش بر اساس هدف، کاربردی، بر اساس ماهیت، توصیفی- تحلیلی و از نوع مطالعات موردی و میدانی است. در این پژوهش ادبیات تحقیق در راستای استخراج عناصر و شاخصه های ساختار سبز بررسی شده و رمزها براساس داده ی حاصل از مطالعه اسناد بوسیله روش تحلیل محتوای کیفی قیاسی براساس تم و کلیدواژه های مدل ساختار سبز سنخ شناسی و الگویابی شده و از طریق روش کدگذاری باز، محوری و موضوعی تقلیل یافته و دسته بندی گردیده است. در نهایت این الگو در مقیاس کلان و خرد در دو ساختار سنتی و جدید شهر و در دو محله سنتی و جدید به صورت مطالعه تطبیقی و مقایسه ای در شهرضا بر اساس نقشه های GIS مورد بررسی قرار گرفته است. یافته حاصل از پژوهش این است که شهرضا از عناصر ساختار سبز در مقیاس خرد و کلان در هر دو نوع بافت سنتی و جدید برخوردار است. در بافت سنتی کانون های سبز در قالب فضاهای سبز داخل واحدهای مسکونی، کریدورهای سبز بر پایه مسیر مادی ها (کانال ها و نهرهای آبی باقی مانده از دوران صفوی) و پهنه های سبز در قالب باغات خصوصی عینیت یافته اند، درحالی که در بافت جدید، کانون های سبز را فضاهای سبز محلی، کریدورهای سبز را بلوارهای شهری و پهنه های سبز را پارک های عمومی شهر تشکیل داده اند. نتیجه این پژوهش توجه توامان به ساختار سبز شهری در تلفیق درست با فرم و ساختار شهری است که امکان پیوند بافت قدیم و جدید را فراهم می آورد و ساختار منسجم و کارا به شهر می دهد.

    کلیدواژگان: ساختار سبز شهری، کانون سبز، کریدور سبز، پهنه سبز، بافت سنتی، بافت جدید، شهرضا (استان اصفهان)
  • محمدهادی ابوالحسنی*، نیلوفر پیرستانی، فهیمه طهماسبی صفحات 161-170

    آلودگی آب با ترکیبات نفتی یکی از مهمترین معضلات محیط زیستی در کشور های نفت خیز محسوب می شود. زیرا، می تواند تاثیرات نامطلوبی بر سلامت انسان و محیط زیست بر جای بگذارد. استفاده از روش های بهینه و کارآمد برای تصفیه پساب های حاوی مواد نفتی کاملا ضروری می باشد. روش های مختلفی برای پاکسازی آلودگی های نفتی و مشتقات آن وجود دارد. در این پژوهش، از جاذب پوست برنج به عنوان جاذب آلی برای حذف آلودگی نفتی از پساب استفاده شد. در ابتدا با استفاده از آنالیز طیف سنجی تبدیل فوریه مادون قرمز (1) ترکیب شیمیایی پوست برنج تعیین، سپس آزمایشات جذب به صورت ناپیوسته با استفاده از محلول های آزمایشگاهی حاوی نفت انجام گرفت و شرایط بهینه جذب با تغییر فاکتور های موثر بر جذب که شامل pH، غلظت اولیه آلوده کننده، زمان تماس و مقدار جاذب بر میزان جذب در سطوح مختلف بود، مورد بررسی قرار گرفت و میزان جذب نفت به روش وزنی تعیین شد. در نهایت استفاده از جاذب برای پساب آزمایشگاهی مورد مطالعه قرارگرفت. بیشترین کارایی جاذب، برای جذب نفت با استفاده از جاذب پوست برنج در زمان 15 دقیقه مشاهده شد که اختلاف معنی داری با دیگر زمان های تماس داشت (میزان 77/79 درصد جذب؛ 05/0<p) و کمترین مقدار آن با اختلاف معنی داری در 3 دقیقه دیده شد (میزان 93/65 درصد جذب). بیشترین میزان جذب پوست برنج در 5=pH و 3=pH مشاهده شد که این دو pH با یکدیگر اختلاف معنی داری نداشتند اما با دیگر pHها اختلاف معنی داری داشت (میزان 57/76 و 34/75 درصد جذب- 05/0<p) و کمترین درصد جذب در 9=pH دیده شد که اختلاف معنی داری با سایر pHها نداشت (میزان 93/58 درصد جذب- 05/0<p). تاثیر مقادیر جاذب پوست برنج در 5/1 گرم در لیتر با اختلاف معنی داری بیشتر از دیگر مقدار جاذب ها بود (میزان 11/84 درصد جذب؛ 05/0<p) و کمترین درصد جذب با اختلاف معنی داری نسبت به سایر مقادیر در 25/0 گرم در لیتر مشاهده شد (میزان 58/62 درصد- 05/0˂P). برازش هم دما های جذب سطحی نشان داد که جذب نفت توسط پوست برنج با مدل فروندویچ مطابقت داشت (98/0=R2). از این رو می توان نتیجه گرفت که جاذب پوست برنج کارایی بالای در جذب نفت از پساب دارد و می تواند در تصفیه فاضلاب های صنعتی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آلودگی نفتی، پساب ساختگی، پوست برنج، فاکتورهای موثر بر جذب
  • آنیتا خالقی، مریم رباطی*، عبدالرضا کرباسی، فروغ فرساد صفحات 171-183
    در حال حاضر آلودگی هوا در مناطق نفت خیز و اطراف آن از جمله چالش های عمده ای است که متاسفانه منجر به بروز مشکلات مهمی برای کشور و ساکنین منطقه شده است. در مطالعه حاضر برای تعیین همبستگی میان آلاینده NO2 خروجی از فلر پالایشگاه میعانات گازی سیراف و فلزات سنگین خاک، ابتدا نرخ انتشار این آلاینده با استفاده از ضرایب پیشنهادی توسط سازمان حفاظت محیط زیست ایالات متحده آمریکا به میزان g/s0417/1 محاسبه شده و در نهایت مدل سازی هوا با استفاده از نرم افزار AERMOD انجام شد. با توجه به نتایج حاصل از مدل سازی بیشترین پراکنش آلاینده NO2 بر اساس جهت باد غالب از غرب به شرق است. همچنین نتایج نمونه برداری خاک در 6 نقطه اطراف سایت با استاندارد سازمان حفاظت محیط زیست مقایسه و مشخص شد که در مناطق فوق میزان فلز سرب بالاتر از حد مجاز استاندارد است. با انجام آزمون تحلیل واریانس و آزمون چند دامنه ای دانکن با نرم افزار spss، به دلیل پراکنش منابع آلاینده از قبیل فازهای 19، 12، 14، سایت LNG و کارخانه سیمان آرام در غرب سایت، بیشترین پراکنش فلز سرب با توجه به جهت باد غالب (غرب به شرق) به سمت محدوده سایت پالایشگاه میعانات گازی سیراف می باشد. بررسی همبستگی فلزات سنگین و آلاینده NO2 نشان داد که بین این آلاینده و فلز سرب در خاک به دلیل ایجاد ترکیبات آنیونی نیتریت و نیترات و در نهایت تشکیل نمک، همبستگی مثبت و معنادار است.
    کلیدواژگان: پالایشگاه سیراف، فلز سرب، آلاینده NO2، فلر، AERMOD
  • باقر بهروز، ابوالفضل دلبری*، محمد فیاض محمدی صفحات 185-198
    انتقال و پخش لکه نفتی در محیط های آبی به دلیل فرآیندهای شیمیایی، فیزیکی و زیست شناسی است که خود وابسته به خصوصیات نفت، هیدرودینامیک، هواشناسی و شرایط محیط زیستی است. پخش و انتقال لکه های نفتی به دلیل جریان، امواج، اثر باد است. این تحقیق بر پایه وجود پالایشگاه نفت آبادان، وجود بنادر آبادان، خرمشهر و بصره در منطقه اروندرود صورت گرفته است. برای این منظور از مدل مایک 21 استفاده شده است. این مدل عددی بر پایه روش اویلری توسعه داده شد و در آن برای مشخص کردن الگوی حرکت جریان آب از معادلات پیوستگی و تکانه (معادلات ناویر استوکس متوسط گیری شده در عمق) استفاده شده است. پس از واسنجی، مقایسه ی نتایج مدل با اندازه گیری های میدانی نشان می دهد مدل دارای دقت قابل قبولی در پیش بینی نوسان سطح آب، جهت و سرعت جریان دارد. جهت شبیه سازی الگوی انتشار نفت، خروجی ماژول هیدرودینامیک به ماژول تحلیل نشت نفت اعمال شده است. ماژول تحلیل نشت نفت از روش لاگرانژی ذرات برای پیش بینی غلظت و ضخامت لکه نفتی استفاده می کند. سپس سه سناریو مکانی برای بررسی، عوامل محیطی فوق الذکر بر انتشار و پخش آلودگی نفتی طراحی و اجرا شده است. نتایج مدل سازی نشان می دهد چنان چه آلودگی هنگام شروع جزر به مدت سه ساعت در مقابل پالایشگاه نفت آبادان و پیچ خسروآباد رخ دهد و دبی متوسط رودخانه s/3 m480 باشد، بدون اعمال باد، آلودگی به ترتیب پس از 124 و 5/85 ساعت به خلیج فارس می رسد.
    کلیدواژگان: اروندرود، جزرومد، مدل هیدرودینامیک مایک21، پخش و انتشار آلودگی نفتی
  • رقیه مطلبی، حسن رضایی*، علی اکبر هدایتی، علی کرد رستمی صفحات 199-206
    اکتشاف، استخراج و بهره برداری از منابع نفتی در کشورهای نفت خیز مانند ایران با وجود فواید بسیار، موجب بروز مشکلات محیط زیستی متعددی شده است. یکی از مهم ترین این معضلات آلودگی منابع آب با ترکیبات نفتی است. یکی از رایج ترین روش های حذف آلاینده ها از محلول های آبی جذب سطحی است. در حال حاضر تحقیق روی جاذب های ارزان با قابلیت بالای حذف آلاینده از نظر اقتصادی حایز اهمیت است. در این پژوهش کارایی نانوکیتوزان برای حذف تولوین از محلول های آبی با روش جذب سطحی در مقیاس آزمایشگاهی با اثر عامل های pH، غلظت اولیه محلول تولوین، دوز جاذب و زمان تماس بررسی شد. مقادیر غلظت تولوین توسط دستگاه اسپکتروفتومترUV-Vis Array مدل Photonix Ar 2015 در طول موج 206 نانو متر آنالیز گردید. نتایج نشان داد میزان جذب تولوین با افزایش pH، افزایش دوز جاذب و افزایش زمان تماس نسبت عکس و با افزایش غلظت نسبت مستقیم دارد. با توجه به نتایج مقدار بهینه جذب تولوین در pH برابر 5، غلظت 70 میلی گرم بر لیتر، دوز جاذب 01/0 گرم بر لیتر و زمان تماس 5 دقیقه تعیین شد. یافته های تحقیق نشان داد که جاذب نانو کیتوزان کارایی بالایی در جذب تولوین از محلول های آبی دارد.
    کلیدواژگان: تولوئن، جذب سطحی، آلودگی نفتی، نانوکیتوزان
  • مجید عبادی، علی عصاره*، رضا جلیل زاده ینگجه صفحات 207-217
    رودخانه ها و منابع آب به دلیل تخلیه کنترل نشده پساب های صنعتی همواره در معرض انواع آلودگی قرار دارند. فاضلاب صنایع نیشکر شامل غلظت بالایی از آنیون های فسفات، سولفات و نیترات می باشد؛ که پیش تصفیه یا تصفیه کامل این پساب ها از مواد مغذی و خورنده امری ضروری است. این تحقیق با هدف ارزیابی تاثیر جریان الکتریکی، pH اولیه و زمان ماند، بر حذف آلاینده های فسفات، نیترات و سولفات از پساب شرکت نیشکر حکیم فارابی با استفاده از الکترود های آلومینیومی در روش انعقاد الکتریکی انجام شد. حوضچه سپتیک این شرکت به عنوان ایستگاه نمونه برداری انتخاب گردید. pH، فسفات، سولفات و نیترات پساب اولیه اندازه گیری شد. pH پساب در مقادیر 5، 7، 9 و 11 تنظیم گردید. با استفاده از 6 الکترود آلومینیومی، به صورت عمود بر جریان و متصل به مبدل برق به روش تک قطبی، تاثیر تغییرات pH اولیه، پتانسیل الکتریکی (10 و 30 ولت) و زمان ماند (15، 30، 45 و 60 دقیقه) بر راندمان حذف فسفات، سولفات و نیترات مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج تحقیق نشان داد در شرایط ماند برابر در pH های مختلف با افزایش ولتاژ از 10 به 30 ولت میزان حذف فسفات، سولفات و نیترات افزایش می یابد. همچنین نتایج نشان داد بیشترین راندمان حذف فسفات در شرایط pH خنثی حاصل می شود و با افزایش میزان pH از کارایی حذف فسفات کاسته می گردد. این در حالی است که بیشترین راندمان حذف سولفات و نیترات در شرایط pH بازی حاصل می شود. همچنین نتایج آزمایش نشان داد در تمام حالت های pH و ولتاژ با افزایش زمان ماند، درصد حذف یون های فسفات، سولفات و نیترات افزایش می بابد.
    کلیدواژگان: انعقاد الکتریکی، فسفات، سولفات، نیترات، نیشکر
  • حسین عظیمی*، سیده فاطمه موسوی، پوریا خورشیدی صفحات 219-232

    در عصر کنونی بازاریابی بر اساس برخی ملاحظات محیطی و اجتماعی به عنوان یکی از مهم ترین فعالیت شرکت های تولید کالا و خدمات مطرح است و یکی از حیطه های بازاریابی مطرح شده در مباحث محیطی، بازاریابی سبز است. هدف این مطالعه توسعه یک مدل ساختاری برای بررسی رابطه بازارگرایی با عملکرد محیط زیستی و راهکارهای مدیریت زنجیره تامین سبز است. روش تحقیق، توصیفی از نوع پیمایشی و جامعه هدف کارکنان و مدیران شرکت خالص سازان روی زنجان بود. داده ها از طریق پرسشنامه جمع آوری شده و به روش طبقه ای تصادفی بین 215 نفر از کارکنان و مدیران رده های مختلف این شرکت توزیع شد. در این پژوهش از مدل یابی معادلات ساختاری و روش حداقل مربعات جزیی (1) برای آزمون فرضیات و برازش مدل استفاده شد. نتایج نشان داد که بازارگرایی بر راهکارهای مدیریت زنجیره تامین موثر بود. اما تاثیر آن بر عملکرد محیط زیستی رد شد. از سوی دیگر، تاثیر غیرمستقیم بازارگرایی از طریق متغیر میانجی راهکارهای مدیریت زنجیره تامین تایید شد. در نهایت مشخص شد راهکارهای مدیریت زنجیره تامین بر عملکرد محیط زیستی تاثیر مثبت و معناداری دارد.

    کلیدواژگان: بازارگرایی، عملکرد محیط زیستی، مدیریت زنجیره تامین، طراحی محیط زیستی، مدیریت محیط زیستی داخلی
  • حمید امیرنژاد*، ساره حسینی، مصطفی صابری صفحات 233-244
    پدیده ی طبیعی سیل یکی از چالش های جدی محیط زیستی کشور است که عوامل مختلفی در رخداد آن نقش دارند. بنابراین، هدف از این تحقیق شناسایی، وزن دهی و اولویت بندی معیارها و شاخص های موثر در کاهش خسارت های ناشی از سیل در ایران با استفاده از نظر خبرگان و متخصصین این حوزه و اساتید هیات علمی متخصص در این امر است. در این راستا به منظور شناسایی معیارها و شاخص های موثر در کاهش خسارت های ناشی از سیل از چهار دیدگاه اکولوژیکی، اقتصادی ، فنی و اجتماعی از پرسشنامه ای محقق ساخته و به منظور محاسبه وزن و اولویت آنها به ترتیب از روش های انتروپی (Entropy) و ترجیحات بر اساس مشابهت به راه حل ایده آل (TOPSIS) استفاده شد. تجزیه و تحلیل یافته های این پژوهش با استفاده از 30 پرسشنامه دریافتی، 21 شاخص را از جنبه های اکولوژیکی، اقتصادی، اجتماعی و فنی برای کاهش خسارت های ناشی از سیل شناسایی نموده که شامل 7 شاخص اکولوژیکی، 6 شاخص اقتصادی، 5 شاخص فنی و 3 شاخص اجتماعی بوده است. نتایج وزن دهی شاخص ها با استفاده از روش انتروپی نشان داد که از دیدگاه اکولوژیکی شاخص شکل زمین (تنوع ارتفاع از سطح دریا، تنوع شیب زمین، تنوع جهت)، از دیدگاه اقتصادی شاخص مدیریت بهینه اراضی جنگلی و مرتعی، از دیدگاه فنی شاخص عملیات آبخیزداری و از دیدگاه اجتماعی شاخص تراکم مسکونی (سکونتگاه ها، شاخص های جمعیتی) به ترتیب بیشترین وزن را به خود اختصاص دادند. همچنین، نتایج روش تاپسیس نشان داد که برای کاهش خسارت ناشی از سیل معیارهای اکولوژیکی، اقتصادی، فنی و اجتماعی به ترتیب در اولویت اول تا چهارم قرار دارند. بنابراین،، پیشنهاد می شود در برنامه های مدیریتی برای کاهش سیلاب به نقش و اهمیت معیارها و شاخص های اکولوژیکی، اقتصادی، فنی و اجتماعی بر اساس اولویت های تعیین شده توجه شود.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری چندمعیاره، وزن دهی، اولویت بندی، سیلاب، خسارت
  • حسن پسندیده تشکری، پروین فرشچی*، داریوش کریمی، سید مسعود منوری صفحات 245-258

    ویژه در ایران و ارایه راهکارهابا توجه به روند رشد و توسعه روزافزون صنایع و معادن و نفت و گاز و کشاورزی در ایران، به علت افزایش تولیدات، شاهد افزایش تولید پسماندهای صنعتی و معدنی و ویژه در کشور هستیم که در مواردی پسماندهای خطرناک تولید شده نیاز به مدیریت ویژه دارند. عدم مدیریت اصولی پسماندهای ویژه بر منابع پایه محیط زیست، آب، خاک، هوا تاثیرگذار و سبب آلودگی محیط زیست خواهد شد. در این تحقیق به چالش های حقوقی اجرای مقررات مدیریت پسماندها در ایران پرداخته شد تا با آسیب شناسی مقررات موجود و بررسی فرصت ها، تهدیدها و شناخت خلاهای قانونی و نقاط ضعف آن نسبت به اصلاحات مورد نیاز در قانون و آیین نامه اجرایی مدیریت پسماندها و سایر اقدامات حقوقی و مدیریتی ارایه طریق نماید. در این پژوهش ابتدا به شناسایی، ارزیابی و تحلیل وضعیت موجود مدیریت پسماندها در کشور پرداخته و سپس فرم نظرسنجی تکمیلی توسط برخی از متخصصین، مدیران و کارشناسان صاحب نظر، داده ها نرمالیزه شده که در نهایت استراتژی ها و راهبردهای برتر مطابق مدل SWOT (1) توسط مدل QSPM (2) شناسایی شد. نتایج بررسی ها نشان می دهد مهم ترین مشکلات مدیریت پسماند شامل عدم اجرای کامل تکالیف و وظایف محول شده در قانون توسط اکثر دستگاه ها و نهادهای مسیول، پایین بودن سطح دانش و آگاهی و تسلط مدیریان برای تصمیم گیری لازم در این حوزه، وجود خلاهای قانونی و فقدان ضمانت اجرایی حقوقی، پایین بودن جرایم و مجازات مندرج در قانون در برخورد با متخلفان، و عدم استفاده از ظرفیت سرمایه گذاری بخش خصوصی برای ساماندهی و مدیریت پسماندها است.

    کلیدواژگان: پسماندهای ویژه، مدیریت پسماندها، پسماندهای صنعتی، قانون مدیریت پسماندها، پسماندهای خطرناک
|
  • Majid Makhdoum * Page 2
  • Gholamabos Falahghalhari, Nasrin Moradimajd * Pages 3-11

    Hur al Azim wetland is the largest wetland in Khuzestan province and one of the largest wetlands in Iran. The wetland is located on the border of Iran and Iraq and about one third of this wetland is in Iran and the rest in Iraq. Unfortunately, this wetland is drying up and being destroyed. In this study, daily meteorological information and statistics of Bostan station were used to investigate temperature change. Then these changes were examined using the SDSM downscalling model. The measured variables were mean temperature. First, the efficiency of SDSM model was evaluated using by the mean temperature of Bostan station as a representative of Hur al Azim wetland and then, the mean temperature of Bostan station up to 2100 was simulated. Based on the obtained results, the mean annual observed and simulated temperature data were 18.16 °C and 19.35 °C, respectively. Also, the standard deviation of mean temperature was obtained 0.098 °C. After ensuring the accuracy of the model in temperature simulation in the base period, the average temperature of Bostan station was simulated using HADCM3 model data for the coming decades. The results show an increase in the average temperature of Bostan station until 2100. The results showed that the rate of temperature increase according to scenario A2 is more than scenario B2. The results of this study also showed that the model has the ability to simulate the temperature in this station.

    Keywords: Mean Temperature, general circulation models, SDSM model, Hur al Azim wetland
  • Ahmad Hoseinzadeh, Abdolreza Kashki *, Mokhtar Karami, Reza Javidi Sabaghian Pages 13-26

    Land surface temperature (LST) is considered as an important variable in the study of microclimate and radiation transmission in the atmosphere, which shows the environmental factors affecting land cover patterns using the temperature variable. In this study, thermal band images of Landsat 5 and Landsat 8 satellites have been used to estimate the surface temperature of Bojnourd plain. Initially, the processes of geometric and atmospheric correction, calculation of vegetation index, land emission index, water vapor in the air and atmospheric temperature were performed based on Kelvin. Then, using QGIS software, ground surface temperature estimation is obtained using Planck algorithm, single window algorithm and single channel algorithm. The results show that the areas with vegetation have the lowest temperature and the highest amount of temperature in areas without vegetation and barren lands. Comparison of the temperature of the nearest cell with the temperature of Bojnourd synoptic station and Asadli evaporating station and Grivan station shows that the temperature obtained through the models used is higher than the temperature measured in the stations and shows a comparison of the maps. The highest temperature of the warm period has been recorded in the barren lands of Bojnourd suburbs. Also, based on the mean square error (RMSE), (MAD) and (NS) among the studied algorithms, the temperature obtained from the single channel algorithm shows less difference than the temperature of the existing stations.

    Keywords: Land surface Temperature, Bojnourd Plain, Planck function, Mono Window Algorithm, Single Channel Algorithm
  • Roya Yadreh, AliReza Mikaeili T. *, Abdolrassoul Salmanmahiny Pages 27-39

    Evaluating the effects of development as an important and efficient management tool is at the disposal of planners to identify the potential environmental effects of a development plan and suggest effective options to eliminate or reduce its negative effects. One of the ways to improve the assessment of environmental impacts according to the conditions of our country is to improve the matrix method. To do this, a mathematical matrix is used and by using large factors, scope and duration of the effect, cumulative and cumulative effects, qualitative variables and compensatory factors of the effect and disagreement, constructive interaction between developers and evaluators is provided. More comprehensive results are obtained. Due to the time constraints in evaluating the effects and the need to make the right decisions and to make the results of the mathematical matrix more understandable, a decision support system was considered. The decision support system is a system that uses human resources and computer capabilities to help solve complex problems improves the quality of the decision and has direct interaction with the user; which Increases efficiency and can help improve learning and the ability to use them by experts and beginners. Excel software programming environment, macro writing, pivot tables and cell functions were used to prepare the initial decision support system. This system was designed in such a way that the project activities and the affected parameters are placed in two adjacent columns instead of in rows and columns. And only the mathematical method is used to evaluate the effects. Activities related to eighteen development projects subject to environmental impact assessment were added to the system. The use of Excel and its programming environment greatly contributed to the flexibility of this system. Using the features and tools of Excel, the evaluation results can be seen in the form of graphs and tables, and based on them, the decision-making process regarding the development plan will be greatly facilitated.

    Keywords: Environmental impact assessment, Mathematical Matrix, Decision support system, Excel software
  • Siamak Nikmehr *, Mohammad Bakhshoodeh Pages 41-53
    Dams have a great deal of positive and negative effects on the environment besides their benefits like controlling stream regimes, and generating energy. In this study the environmental impact of dams being built in the Khuzestan province were evaluated on the basis of a multi-criteria decision-making method. To assess the environmental impact of the dam in this model four main criteria of physical-chemical, ecological, socio-economic, cultural and fifteen sub criteria were used. At the end, Electre III method also was used to rank the alternatives. The results indicated that according to experts opinions physical-chemical criterion with weight of 0.439 has greatest impact on the assessment process. The ecological, socioeconomic and cultural criteria rank next in effectiveness with weights of 0.241, 0.227 and 0.093 respectively. Also decreasing surface water quality has the highest weight among the sub-criteria. Finally the results also showed that the Shirinab and Kheyrabad dam have highest environmental impact in Khuzestan province.
    Keywords: Environmental impact assessment, fuzzy AHP, ELECTREIII, Dam, Khuzestan Province
  • Manijeh Talebi, Baris Majnounian *, Majid Makhdoum, Ehsan Abdi, Mahmoud Omid Pages 55-66
    Recreational use of the area must be performed conforms to its ecological capability. Therefore, this study was carried out with the aim of providing a method for modelling and ranking the areas with ecotourism capability. For this purpose, Makhdoum systemic method, regarding to the region specifications, and multi-layer perceptron artificial neural network (MLP) were used to evaluate the ecological capability of Arasbaran protected area. At first, ecological and socio-economic resources were identified and maps of them were provided. Then, ecotourism capability map was prepared by analyzing and overlaying of data in ArcGIS. In the next step, using the results of the systemic method, neural network was trained and its various structures were evaluated. Finally, map of the suitable tourism areas was modeled based on neural network output. In the end, using the socio-economic criteria and recreational attractions, prioritize and final evaluation was performed. Regarding to the systemic analysis, the area has the capability for intensive recreation class-2 (0.06%), and extensive recreation class-2 (10.33%). Topology 7-9-3 was selected as the best classifier with an overall accuracy of 98% for recreational regions classification. The best and the lowest of neural network application were shown to belong to intensive recreation class, and extensive recreation class, respectively. Based on modeled map, 0.17%, 10.09%, and 89.74% of the area were shown to belong to intensive recreation-class 2, extensive recreation-class 2, and unsuitable for recreation, respectively. This study showed artificial neural network has potential for classification of the suitable tourism areas with high accuracy.
    Keywords: Ecological capability evaluation, Ecotourism, Systemic analysis, Artificial Neural Network, Arasbaran Protected Area
  • Mostafa Keshtkar, Shahindokht Barghjelveh *, Naghmeh Mobarghei Dinan Pages 67-80
    The Structural Detection of Spatial-Temporal Changes in Zagros Biome of Iran Using Landscape Ecology PrinciplesIt is important to know the process of changing the patterns of content composition and spatial configuration of the landscape structure of biomes, in order to optimally manage them over time. In this study, in accordance with the conceptual model of the principles of landscape ecology, including: structure, function and change, changes in the spatial configuration of the elements of Zagros Biome of Iran was studied by studying 26 catchment basins leading to Kohgiluyeh and Boyerahmad Province. The TM and OLI /TIRS images of Landsat 5 and 8 satellites were pre-processed for 1987-2017, appropriate bands were selected using the principal component analysis test and land-use classification was performed using two methods of maximum probability (MLE) and Perceptron Artificial Neural Network (MLP) with 7 input, 6 intermediate and 5 output layers. Classified land-use of MLP method was selected according to the resolution of features and greater accuracy and temporal-spatial identification of changes was performed. The results show that between 2017 and 1987 the highest rate of land reduction is seen in forest land-use and the highest rate of land increase is seen in pasture land-use. Landscape sustainability management based on landscape ecology principles in relations between structure, function and change can be used.
    Keywords: Zagros forests, Artificial Neural Network, Ecosystem structure, landscape ecology, Remote Sensing
  • Mozhdeh Borooghani, Seyied Hamed Mirkarimi *, Marjan Mohammadzadeh, Sepeedeh Saedi Pages 81-90

    Paying attention to the landscape values will increase the credibility and value of its walking tracks. Regarding the importance of walking tracks in creating the sense of tranquility, security, and beauty for human beings, it is essential to preserve and improve the scenic beauty and quality of these routes. Recognition of effective criteria on landscape values is one of the important factors in tourist attraction that might lead to economic development of the region. Ziarat watershed basin with its beautiful landscapes is one of the most famous tourist destinations of Golestan province. The purpose of this study is to determine the most important criteria for selecting and prioritizing the routes which has been done using a questionnaire survey and principle components analysis method. The questionnaire was distributed among 388 visitors of the study area and the results were analyzed using SPSS software. The results showed that among 22 surveyed criteria in this study, 6 criteria including route length, diversity of vegetation density, cleanliness, texture diversity, directional signs and shape of the route (direct trails or complex trails) are more important criteria for visitors. The results of this research could be used to improve the route landscapes and their quality, attract more tourists, and provide a framework for selecting and classifying the routes.

    Keywords: Beauty of Landscape, Walking Tracks, Recreation, Pinciple Components Analysis, Ziarat Watershed
  • Raheleh Ostadhashemi *, Reza Akhavan, Azim Abbaslou, Ghasem Safapour, Mohamad Pourkhaki Pages 91-103
    There are various methods for estimating Co2 accumulation and assessing the spatial structure. This research aimed to estimate the aboveground Co2 accumulation in two stands of Carpinmus betulus and Juniperus foetidissima in Arasbaran forests, and the effect of physiographical factors such as slope, aspect and altitude on it. Furthermore the spatial distribution of Co2 accumulation was obtained based on geostatistical approach in two mentioned stands. The results showed that the average of Co2 accumulation for hornbeam and juniper stands was 358589.47 and 9992.59 kg /ha respectively, which there was a significant difference between them at the level of P ≤ 0.05. Whereas there wasn’t any significant differences between physiographical variations and Co2 rate in two stands. In addition, the experimental variogram was fitted for two stands that hornbeam and juniper with 91% and 99% indicated the strong spatial structure respectively. So, the distribution map of Co2 accumulation was obtained for the area. Cross- validation of the models revealed that the RMSE for hornbeam and juniper was 0.308 and 0.334 kg /ha respectively which proved precise estimation and acceptable models due to the strong spatial structure and low nugget effect. Considering the importance of climate change, we can improve Arasbaran forests reclamation regarding carbon sequestration by taking into account the carbon sequestration potential of different species and the physiographical factors affecting the carbon sequestration.
    Keywords: Geostatistics, Spetial structure, Arasbaran, Carpinmus betulus, Juniperus foetidissima
  • Fatemeh Jahinishakib *, Elham Yousefi Roubiat Pages 105-116

    Human activities are one of the factors that have a significant impact on the land use change patterns, and these changes are in most cases inconsistent with the environment. Therefore, land-use prediction models for sustainable land-use planning are a requirement. In this research, using the Cellular Automata Markov Chain model, modeling of land use change for the Gharehsou basin has been improved to predict the future. Promotion of the Markov chain model has been done by entering the population growth rate and per capita requirements of each land use in the model. Validation of the upgraded model by comparing the map of the predicted land use change for 2014 and the results of the upgraded model have been reviewed. The results of the comparison of these two maps showed that the results of the upgraded model were much more similar to the current situation since the population growth rate and, consequently, per capita needed for urban development are the most important driving force to disrupt the ratio of changes in a timely trend. Therefore, considering this factor in the Markov chain model more flexibility and great results closer to reality, which is practical in the Gharehsou basin. Finally, the upgraded CA-Markov chain model was used to predict the 2030 basin.

    Keywords: land use, CA-Markov Chain, Population growth rate, prediction, Gharesou
  • Saeed Sharbaty * Pages 117-125

    Investigating the Rivers Role in the Gorgan Bay Possible Future After Separation From the Caspian Sea In this research, the probable future of the Gorgan Bay after separation from the Caspian Sea under five scenarios is examined using Mike 21 model. In the first scenario, the bay was studied under the influence of the prevailing climate on it. In the second scenario, the bay was studied under the influence of the climate and river inputs. In the next three scenarios, bay was assessed under the influence of climate and rivers environmental minimum requirements according to Tennant (1976) suggestions. The modeling results under the first scenario showed that, 551 days after the separation of the bay from the Sea, the bay would be dwarfed by the climate conditions. Modeling results under the second scenario showed that bay after 1110 days, it becomes a wetland with a minimum area of 51 km2. Modeling results under the third, fourth and fifth scenarios showed that the bay after 653, 665 and 1015 days into a wetland with a minimum area of 7, 12 and 32 km2 respectively. So long as the Gorgan Bay be connected to the mother sea determining the biological water right from rivers leading to it will not help to increasing the water level and prevent dryness of the bay. However, after separating the bay from the mother sea water supply through rivers will have a significant impact on the formation of wetland. The northern and western prevailing winds have a greatest impact on increasing of the bay area in the northeast part and temporary wetlands creating under presumed scenarios due to the formation of stormsurg. If the bay does not communicate with the sea and does not provide water right supplies of rivers, ecological successions in the Gorgan bay will be disclimax.

    Keywords: Gorgan bay, River, Tennant, Simulation, MIKE 21
  • Shima Homaee, Manouchehr Tabibian *, Esmail Salehi Pages 127-143

    Given the importance of strategic environmental assessment in development policy documents The purpose of this research is to screen development policies in Kermanshah county And providing a model is a combination of principles and criteria of sustainability. The research approach is applied And focuses on analytical methods of strategic environmental assessment and AHP hierarchical analysis. In this process, 9 policies were extracted from the content analysis of the above-mentioned plans of Kermanshah county Screening and analysis of principles and criteria in the form of a questionnaire was performed on 18 experts and thinkers related to development and environmental issues in Kermanshah county Which were selected by snowball sampling method, were done for weighting and evaluation. Findings after the screening phase showed that Large and heavy industry development policy (refineries and petrochemicals) is a priority for strategic environmental assessment. The results of the principles and criteria were analyzed by Choice Expert software And principles and criteria of local and self-sufficient economic development with a final weight of 1.040 And determination of lands based on ecological capability with a final weight of 0.862 Has the highest score And decentralization of the office structure with a final weight of 0.009 has the lowest score. Although the adoption of this policy has led to the relative development of Kermanshah county And according to the results of strategic environmental assessment, research, although socially, economically, institutionally important And has effects and consequences on economic development However, the effects and consequences of not paying attention to environmental considerations and the ecological potential of large industrial areas in the long run lead to a decrease in social, economic and institutional effects.

    Keywords: Strategic Environmental Assessment, content analysis, Urban Development Policies, Kermanshah County, AHP hierarchical analysis
  • Shima Dehghanzad *, Mahmoud Ghalehnoee, Elham Ghasemi Pages 145-159

    In recent decades, urban green structure approach has been aimed at increasing the environmental and identity problems of new textures in order to help reestablish integrated urban structure to solve environmental problems. Therefore, the purpose of this study was to determine the elements of urban green structure in the traditional and new texture of Shahreza city (in Isfahan) and compare them to create an integrated urban structure throughout the city. This research is applied and descriptive-analytical research based on studying case studies, which first studied the literature review of documents and researches through content analysis method, to explain the theoretical framework of patterns and elements of green structure in Traditional and new texture if cities, and then two traditional and new textures of Shahreza are studied as a comparative study based on theoretical framework components. The findings of this study indicate that Shahreza possesses both micro and macro elements of urban green structure in both traditional and new texture. In the traditional texture, the green spots are the green spaces inside the houses; the green corridors are Madis (water canals); and the green hubs are private gardens. In the new texture, the green spots are the local green spaces; the green corridors are urban Boulevard; and the green hubs are public parks. The result shows the importance of considering urban green structure in integrating correctly with urban form and main urban structure, to provide the possibility of traditional and new textures transplantation and integrated and efficient structure to the city.Keywords:

    Keywords: urban green structure, Green spot, Green corridor, Green hub, Traditional texture, New texture, Shahreza city, Isfahan
  • MohammadHadi Abolhasani *, Niloofar Pirestani, Fahimeh Tahamsebi Pages 161-170

    Water pollution with oil compounds is one of the most important environmental issues in oil-rich countries, as it can have adverse effects on human health and the environment. It is absolutely essential to use optimized and efficient methods for treatment of oil-containing wastes. There are several strategies to remove oil pollution and its derivatives. In this research, rice's peel adsorbent was used as an organic adsorbent to remove oil pollution from wastewater. Initially, the chemical composition of rice peel was determined with using FT-IR analysis, then adsorption tests were conducted discontinuously using laboratory solutions containing oil to determine optimum adsorption conditions by adjustment of effective factors such as pH, initial concentration, exposure time, and adsorbent amount, and the amount of oil adsorption was determined using weight method. Ultimately, the use of adsorbent for laboratory wastewater was studied. The highest adsorbent efficiency was observed for absorbing oil during 15 minutes, which had a significant difference with other contact time (79.77% absorption, P <0.05) and the lowest value by difference significance was observed in 3 minutes (65.93% absorption). The highest amount of adsorption by rice peeling was observed at pH = 5 and pH = 3, which did not show significant differences with other pHs (76.57% and 75.34%, respectively, P < 0.05) and the lowest adsorption was observed at pH = 9, which had no significant difference with other pH (58.93%, P <0.05). The effect of rice peel absorbent values in 1.5 g/l was significantly higher than other amount of adsorbents (84.1% absorption, P <0.05) and the lowest percentage of adsorption was significantly different from other values in 0.25 g / liter was observed (62.58%; 05.05 P). Isotherm fitting of surface adsorption showed that oil adsorption by rice peel follows the Freudlich model (R2 = 0.98). Therefore, it can be concluded that rice peel adsorbent has a high efficiency in adsorbing oil from wastewater and can be used in the treatment of industrial wastewater.

    Keywords: Bottom Waste, Effective Factors on Absorption, Oil Pollution, Rice peel
  • Anita Khaleghi, Maryam Robati *, Abdolreza Karbassi, Forough Farsad Pages 171-183
    Today, air pollution in oilfield and refinery areas and around it is one of the major challenges that unfortunately creates important problems for the residents of the region.In the present study, to determine the relationship and correlation between NO2 emissions from the flare of Syraf gas condensate refinery and heavy metals in the soil. The emission rate of this pollutant was calculated using the proposed emission factors by the US Environmental Protection Agency 1.0417g/s and the air modeling was done using AERMOD software. The most dispersion of NO2 is based on the wind direction from the west to the east. Sampling results from soil at 6 points around the site were compared with the standards of the Environmental Protection Agency for soil and it was found the lead metal content was higher than the standard. one-way ANOVA and Duncan's multiple domain test used in Spss software, the highest lead dispersion due to the distribution of more pollutant sources such as 19, 12, 14 phases, as well as the LNG site and the Aram Cement Factory located in the western part of the site, is related to this area of the site. The correlation between heavy metals and NO2 pollutants showed that there was a positive and significant correlation between this pollutant and lead metal in soil surface, Because of the Nitrite and Nitrate anionic compounds in the soil, these compounds form salt with the adsorption of lead metal.
    Keywords: Siraf refinery, Lead metal, NO2 pollutant, Flare, AERMOD
  • Bagher Behrooz, Abolfazl Delbari *, Mohammad Fayyazmohammadi Pages 185-198
    Oil silt dissemination occurs in aquatic environments owing to chemical, physical, and biological processes that depend on the oil, hydrodynamic, meteorological, and environmental properties. Oil silts are disseminated because of currents, waves, and wind effects. The extant study was conducted on Arvandroud due to the existence of Abadan Oil Refinery, and ports of Abadan, Khorramshahr, and Basrah. To do so, MIKE 21 model was employed. This numerical model was developed based on the Eulerian method, in which the continuity and momentum equations (in-depth averaged Navier–Stokes equations) were employed. After the calibration step, the model results were compared with the field measurements, and findings indicated an accurate model prediction of water surface fluctuations, current speed and direction. Hydrodynamic module output was applied to the oil spill's analysis module to simulate the oil dissemination pattern. The oil spill's analysis module employed Lagrangian particles to anticipate the concentration and thickness of oil silt. In the next step, three spatial scenarios were designed and implemented to find the effect of the aforementioned environmental factors on oil pollution dissemination. According to the results of modeling, if pollution occurs at the beginning of tides for three hours in front of Abadan Oil Refinery and Khosrowabad, while the average debit (discharge) of river equals 480m3/s, pollution reaches the Persian Gulf after 124 and 85.5 hours, respectively.
    Keywords: Arvandroud, Tide, Mike 21 Hydrodynamic Model, Oil Pollution Dissemination
  • Rogheyeh Motallebi, Hassan Rezaei *, AliAkbar Hedayati, Ali Kord Rostami Pages 199-206
    One of the most common methods for removing pollutants from aqueous solutions is adsorption. Currently, research on cheap adsorbents with high potential for removing pollutants is economically important. In this study, the efficiency of nano-chitosan was investigated for toluene removal from aqueous solutions by adsorption method in a laboratory scale. The effect of different pH parameters, initial concentrations of toluene, absorbent dose and contact time were investigated. Toluene concentration values ​​were analyzed by UV-Vis Array spectrophotometer Model Photonix Ar 2015 at 206 nm. The results showed that the amount of toluene adsorption increased with increasing pH, increasing the dose of adsorbent and increasing the contact time by inverse ratio and increasing the concentration of direct ratio. According to the results, the optimal amount of toluene adsorption at pH=5, concentration of 70 mg /L, absorbent dose of 0.01 g L, and contact time of 5 minutes were determined. The results of this study showed that nano-chitosan adsorbent has high efficiency in toluene adsorption from aqueous solutions.
    Keywords: Toluene, Adsorption, Aqueous solutions, Nano chitosan
  • Majeed Ebadi, Ali Asareh *, Reza Jalilizadeh Yingejeh Pages 207-217
    Rivers and water resources polloution caused by uncontrolled industrial wastewater discharge. Precence of high concentration of phosphate ' sulfate and nitrate anions in sugarcane indusrial wastewater ' required treatment of the waste water for nutrients and corrosive substances deletion. This study is an attempt to investigate the effect of electrical current' initial wastewater PH and retention time on phosphate ' sulfate and nitrate pollutants removal of sugarcane industrial wastewater. In this study ' the electro coagulation method with aluminum electodes were applied for wastewater treatment in sugar cane of Hakim Farabi. 6 electrodes – aluminium in vertical position were connected to power supply by monopolar method. Septic tank was selected for sampling. Initial wastewater concentration and PH were measured for phosphate' sulfate and nitrate. Then the effect of three operation parameters: PH(5' 7' 9' 11) electrical potential (10 and 30 volts) and retention time (15' 30' 45' 60 minutes) for phosphate ' sulfate and nitrate removal efficiency have been investigated. The results showed that in equal retention time and different initial PH the removal of phosphate' sulfate and nitrate could be promoted by increasing the electrical potential from 10 volt to 30 volt.. The results indicated that the highest removal efficiency of phosphate was observed in neutral condition and increasing PH decreases phosphate removal. whereas the highest removal efficiency for sulfate and nitrate was observed in alkaline PH .also the results proved that in all condition of PH and voltage' increasing retention time cause increasing in removal percent for phosphate' sulfate and nitrate.
    Keywords: Electrocoagulation, phosphate, Sulfate, Nitrate, Sugare cane
  • Hossein Azimi *, Fatemeh Moosavi, Pourya Khorshidi Pages 219-232

    In the present era, marketing based on some environmental and social considerations is raised as one of the most important activity of goods and services production companies, and one of the areas of marketing discussed in environmental issues is green marketing. The purpose of this study is to develop a structural model for investigating the relationship between market orientation and environmental performance and green supply chain management solution. The given article has been conducted on descriptive statistics as a survey, and the target population of this study was based on Khales Sazan’s managers and employees in Zanjan. The data were collected via a questionnaire and through random stratified sampling was distributed among 215 employees and managers of the different levels of the company. In this research, the modeling of structural equations and partial least squares (PLS) were used to test the hypothesis and fit the model. The results showed that market orientation was effective on the supply chain management strategies. But its impact on environmental performance was rejected. On the other hand, the indirect effect of market orientation has been confirmed through the intermediate variable of supply chain management strategies. Finally, it was revealed that supply chain management strategies have a positive and significant effect on environmental performance.

    Keywords: Market Orientation, Environmental performance, Supply chain management, environmental design, Internal environmental management
  • Hamid Amirnejad *, Sareh Hosseini, Mostafa Saberi Pages 233-244
    Flood is a natural phenomenon of serious environmental challenges the country that many factors are involved in the event. Therefore, the purpose of this study was to identify, weight and prioritize effective criteria and indicators for flood damage reduction in Iran using the opinion of experts and experts in this field and faculty members in this field. In this regard, a researcher-made questionnaire to identify effective and important criteria to reduce flood damage from four ecological, economic, technical and social perspectives and entropy technique to calculate their weight and preferences technique. Technique for Order of Preference by Similarity to Ideal Solution (TOPSIS) has been used to prioritize criteria and andicators. Analyzing the findings of the study by completing 30 questionnaires, 21 indicators from ecological, economic, social and technical aspects to reduce flood damage identified that it included 7 ecological indicators, 6 economic indicators, 5 technical indicators and 3 social indicators. The results of weighting of the indicators using entropy technique showed that from the ecological point of view the landform (the elevation above sea level, slope variation and aspect) indicator with weight (0.04779), from the economic point of view, the forest and rengeland optimal management indicator with weight (0.04780), from of the technical point of view, watershed management indicator with weight (0.04774) and socially from residential density indicator (settlements, population indices) with weight (0.04768) respectively, the highest weight among the other indicators are dedicated to themselves. Also the results of the prioritization of the criteria using TOPSIS technique showed that the ecological, economic, technical and social criteria had the highest priority in the reduction of flood damage respectively. Therefore, it is suggested to pay more attention to the role and importance of ecological, economic, technical and social criteria and indicators based on thire priorities in management programin of reduction flood.
    Keywords: Multiple Criteria Decision Making, weighting, Prioritizing, flood, Damage
  • Hassan Passandideh Tashakori, Parvin Farshchi *, Daruosh Karimi, Seyed Masoud Monavari Pages 245-258

    Due to the significant growth and development of industries in Iran, including mines, oil and gas, and agriculture, in proportion to increasing production, the country is now faced with a large volume of industrial, mineral, and hazardous waste. The improper management of hazardous wastes affects the basic resources of the environment, water, soil, and air, and cause environmental pollution. The present research will be addressed the legal challenges of implementing waste management regulations in Iran, detected the problems with the existing regulations, examine the opportunities and threats, and identified the legal gaps and It’s weaknesses in order to propose the required amendments to the Waste Management Act, its bylaw, and other legal and managerial actions. In this research, current status of waste management in the country was first identified, evaluated, and analyzed.A supplementary the supplementary survey was then completed by experts and managers, the data were normalized, and the QSPM model was adopted to identify the superior strategies and approaches according to a SWOT analysis. The results demonstrated that the most important waste management problems included the incomplete implementation of the duties entrusted by the Act to most of the responsible organizations and institutions; the managers’ low level of knowledge, awareness, and competence in making the necessary decisions; legal gaps and the lack of legal enforcement guarantees; the low levels of punishment and penalties provisioned in the Act against the offenders; and failing to exploit the private sector’s investment capacity for waste organization and management.

    Keywords: Special waste, Waste Management, Industrial Waste, Waste management Act, hazardous waste