فهرست مطالب

جغرافیا و روابط انسانی - سال چهارم شماره 1 (پیاپی 13، تابستان 1400)

مجله جغرافیا و روابط انسانی
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 13، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/31
  • تعداد عناوین: 19
|
  • کامران قریشی* صفحات 1-18

    بطور حتم یکی از ابزار های اساسی سازمان ها در دستیابی به موفقیت و مزیت رقابتی وجود کارکنان با عملکرد بالا و نگرش به اهداف سازمانی است. دارا بودن هدف برای سازمانها به ویژه شهرداری و آگاهی کارکنان از آن در جهت بهره وری، یکی از مهمترین مفاهیم در مدیریت امروز است که علیرغم اهمیتش کمتر به آن پرداخته شده است. توجه به اهداف و اثراتی که این مهم می تواند بر عملکرد کارکنا ن بر جای بگذارد اساس کار این مقاله را تشکیل می دهد بر همین اساس هدف پژوهش حاضر بررسی عوامل موثر بر دلبستگی سازمانی و ارتقاء انگیزش کارکنان با رویکرد بهره وری و شادکامی در شهرداری کرج می باشد. و به دنبال این است که با روش توصیفی- پیمایشی به این پاسخ دهد که چگونه تعلق سازمانی می تواند باعث توسعه سازمان در شهرداری این شهر شود. این مقاله با بررسی مبانی نظری به بررسی تاثیر تعلق سازمانی کارکنان بر عملکرد سازمان پرداخته و به این نتیجه دست یافته است که مهم ترین عامل کسب مزیت رقابتی در سازمان ها منابع انسانی آنهاست و به همین دلیل توجه به ارتباط آنها با سازمان و دیدگاه آنها نسبت به سازمان روز به روز افزایش می یابد. و در این زمینه تعلق سازمانی کارکنان است که یک نگرش درباره وفاداری کارمندان به سازمان و یک فرایند مستمری است که از طریق آن اعضای سازمان علاقه خود را به سازمان و موفقیت و کارایی پیوسته آن نشان می دهند.

    کلیدواژگان: دلبستگی سازمانی، ارتقاء انگیزش، تعلق سازمانی، بهره وری و شادکامی
  • محسن جان پرور، فرید عباسی*، فاطمه دانه چین صفحات 19-41
    امروزه با پیشرفت های تکنولوژیک و عدم توسعه فرهنگی-اجتماعی لازم برای بکارگیری این تکنولوژی های جدید، زمینه برای تخریب حداکثری محیط زیست فراهم شده است، به گونه ای که میزان تخریب بسیار شدیدتر از حد تحمل محیط زیست بوده و فرصت ترمیم آن را دارا نمی باشد، بنابراین، لازم است تا به صورت جدی به مساله محیط زیست توجه شود. با توجه به اینکه قدم اول برای حفظ محیط زیست، شناخت آن است، در این پژوهش به تبیین پدیده محیط زیست و چیستی آن پرداخته می شود، تاریخچه، اهمیت، اصول، رویکردها و بحران های محیط زیست تشریح می شود و با ارایه رابطه محیط زیست با برخی مفاهیم جغرافیای سیاسی از جمله قوانین و سیاست های بین المللی، امنیت زیست محیطی، حاکمیت محیط زیست، دولت و محیط زیست، قدرت و محیط زیست، تلاش شده است تا اولا محیط زیست به عنوان پدیده ای مستقل و بدون تاثیرپذیری و تاثیرگذاری از سایر حوزه ها شناخته نشود و در ثانی چگونگی تاثیرگذاری و تاثیرپذیری برخی حوزه های جغرافیای سیاسی با محیط زیست آشکار گردد.
    کلیدواژگان: محیط زیست، تخریب محیط زیست، جغرافیای سیاسی
  • محمد مرادی*، علیرضا گلرخ صفحات 42-56

    سیل از جمله مخاطرات طبیعی است که می تواند بر انسان و محیط اثرات مخربی وارد آورد. استان خراسان شمالی با توجه به موقعیت توپوگرافی و جغرافیایی، یکی از سیل خیزترین استان های کشور است و هر ساله خسارات زیادی از این بلای طبیعی متحمل می شود. در این مقاله با بررسی دبی و بارش ایستگاه های منطقه مطالعاتی، بطور موردی چند بارش منجر به سیل که در استان خراسان شمالی رخ داده است، انتخاب و از دیدگاه همدیدی بررسی می شود. نتایج تحلیل نقشه های سطح زمین و نیز سطوح 850 و 500 هکتوپاسکال نشان داد که نم نسبی بالا و حرکت صعودی شدید در ترازهای زیرین و میانی جو و ریزش هوای سرد عرض های جغرافیایی بالا به منطقه مطالعاتی در ترازهای میانی از عوامل موثر بارش های سیلابی در منطقه است که اولی بوسیله فرارفت هوای گرم و مرطوب ناشی از جریان های جنوبی بخش شرقی کم فشارهای سطح زمین ایجاد می شود و دومی در اثر فرارفت تاوایی نسبی چرخندی ناشی از بخش شرقی کم ارتفاع تراز میانی بوجود می آید. هرچه این مقادیر بیشتر باشد، فعالیت چرخندی سامانه شدیدتر و مقدار بارش ریزش شده نیز بیشتر است و در نتیجه احتمال رخداد سیل در منطقه مطالعاتی افزایش و احتمال خسارت ناشی از سیل نیز بشدت افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: خراسان شمالی، بارش های سیلابی، همدیدی
  • مصطفی خزایی*، مصطفی بیگی صفحات 57-81

     از زمان شکل گیری بلدیه بعنوان اصلی ترین نهاد متولی مدیریت شهری در ایران که بیش از صد سال از تاریخ شکل گیری آن می گذرد، همواره تامین نیازهای خدماتی و پاسخگویی بهینه به نیازهای شهروندان در هنگام شب، در قالب نقش و جایگاه های مختلفی تحت عناوین(عسس، گزمه، داروغه، شبگرد و...) مدیریت شبانه شهری، مطرح بوده است. در طول دو دهه گذشته در حوزه مدیریت شهری، بازیگری جدید با نام (شهردار شب) به میان آمده است و در بیش از 40 شهر دنیا، شهرداران شب یا افرادی که مسئولیت مدیریت شبانه را بر عهده دارند، تعیین شده اند. این پژوهش به طور خلاصه نتایج یک مطالعه کیفی را نشان می دهد که اطلاعاتی در مورد ریشه ها، روند ترویج، ماهیت و قلمرو این نقش و پراکندگی جغرافیایی جایگاه شهردار شب را در قالب مدیریت شبانه شهری و در مقیاس جهانی جمع آوری کرده است. داده ها نشان می دهد که اگرچه شهرها از نظر زیرساختی و مقررات تفاوت زیادی دارند، اما به نظر می رسد در مورد نیاز به ساختارهای دایمی و پایدار مدیریت شبانه، اجماع فزاینده ای وجود دارد. درواقع هدف این تحقیق، بررسی نقش و جایگاه شهردار شب در راستای مدیریت بهینه شهری در شهرهای مختلف جهان است. روش انجام این پژوهش به صورت توصیفی - تحلیلی است، بدین گونه که با بررسی متون و اسناد مربوط به مدیریت شبانه شهر در دنیا، تلاش شده است که این مفهوم و مشتقات آن در قالب یک نوشتار علمی به مخاطبان ارایه شود. نتایج این تحقیق نشان می دهد که این پدیده جدید در مدیریت شهری در حال اصلاح نواقص عملکردی و آرمانی خود است و به طور حتم در آینده به عنوان یک امر کاملا ضروری مورد پذیرش اکثر شهرهای دنیا خواهد شد.

    کلیدواژگان: مدیریت شبانه شهر، زندگی شبانه، شهردار شب
  • شرف آذرآئین* صفحات 82-98

    رشد سریع شهرنشینی در دهه های اخیر و بی توجهی به ابعاد کیفیت زندگی انسان، پیامدهای نامطلوب بر سطح سلامت فردی و اجتماعی شهرها را به دنبال داشته است. همچنین باعث چرخه ی نامطلوبی از عدم تعادل های اجتماعی- اقتصادی و زیست محیطی و در مجموع نزول کیفیت زندگی شهری شده است. کیفیت زندگی عنصر کلیدی شهرها و مناطق جذاب و رقابتی است چراکه نشان دهنده عامل جذب و نگهداشت افراد، شرکت های جدید و نیز جمعیت های ساکن می باشد. لذا ضرورت اندازه گیری کیفیت زندگی بشکل فزاینده ای اهمیت یافته است.هدف پژوهش حاضر تحلیل و سنجش میزان کیفیت زندگی در نواحی شهر گرگان با استفاده از مدل های کمی و تصمیم گیری چند معیاره WASPAS و وزن دهی آنتروپی شانون و سیستم اطلاعات جغرافیایی Arc Gisاستفاده شده است.پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی- تحلیلی و شیوه گردآوری داده ها اسنادی می باشد. نتایج پژوهش نشان می دهد شاخص های کیفیت زندگی شهری در نواحی هشتگانه گرگان به صورت نرمال و متعادل نیست. نواحی شهر گرگان در سطوح مختلف برخورداری قرار گرفته اند که از بین 8 ناحیه شهری، ناحیه یک با ضریب اولویت (657/0) در رتبه نخست، ناحیه دو با ضریب اولویت (574/0) در مرتبه دوم، ناحیه هشت با ضریب اولویت (428/0) در مرتبه سوم، ناحیه چهار با ضریب اولویت (411/0) در مرتبه چهارم، ناحیه پنج با ضریب اولویت (397/0) در مرتبه پنجم، ناحیه شش با ضریب اولویت (378/0) در مرتبه ششم، ناحیه هفت با ضریب اولویت (358/0) در مرتبه هفتم و ناحیه سه با ضریب اولویت (315/0) در مرتبه هشتم و محروم ترین ناحیه شهر گرگان شناخته شده است، که این بیانگر وضعیت نامناسب شهر گرگان از لحاظ برخورداری از شاخص های عینی کیفیت زندگی است.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی شهری، مدل تصمیم گیری WASPAS، شهرگرگان
  • محمد جعفری* صفحات 99-113

    تعاریف و برداشت های مختلفی از شهر وجود دارد که دارای تشابهات و تفاوت هایی است. طبق ماده 4 قانون تعاریف و ضوابط تقسیمات کشوری ایران، شهر، محلی (مکانی) است با حدود قانونی که در محدوده جغرافیایی مشخص واقع شده و از نظر بافت ساختمانی، اشتغال و سایر عوامل دارای سیمایی با ویژگی های خاص خود است، به طوری که اکثریت ساکنان دایمی آن در مشاغل کسب، تجارت، صنعت، خدمات و فعالیت های اداری اشتغال داشته و در زمینه خدمات شهری از خودکفایی نسبی برخوردارند. شهر کانون مبادلات اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و سیاسی حوزه نفوذ پیرامون خود بوده و حداقل دارای ده هزار نفر جمعیت است. یا مکان تجمع عده کثیری از مردم با سلایق، افکار، رفتار و... متفاوت می باشد. از نظر کالبدی، شهر جایی است که دارای ساختمان های بلند، خیابان ها، پارک ها، ادارات، زیرساخت ها و تاسیسات شهری و... می باشد. در بعد اقتصادی نیز شهر جایی است دارای وجه غالب اشتغال صنعتی، خدماتی و سبک مصرف و زندگی یا شیوه تولید متفاوت از روستا است. اما با این حال در ایران فقدان شهر و فقدان نظریه پایه تعریف شهر در ایران وجود داشته است که نگارنده به روش توصیفی- تحلیلی و استفاده از منابع کتابخانه ای به چرایی این موضوع پرداخته است.

    کلیدواژگان: شهر، برنامه ریزی شهری، توسعه شهری، دولت، ایران
  • احمد مزیدی، کمال امیدوار، عاطفه ملک احمدی، سید سلام حسینی* صفحات 114-126

    خشکسالی یکی از پدیده های آب و هوایی است که در همه شرایط اقلیمی و در تمام مناطق کره ی زمین به وقوع می پیوندد. برای بیان کمی این پدیده و ارزیابی آن از شاخص های مختلفی استفاده می شود. شاخص مورد استفاده در این پژوهش برای بررسی خشکسالی و ترسالی، شاخص بارش استاندارد شده SPI می باشد. برای این منظور داده های بارش ماهیانه ایستگاه هواشناسی اصفهان برای یک دوره ی آماری 29 ساله (1989- (1961 با هدف تحلیل آماری بارش و تعیین سال های خشک و مرطوب مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که شدت خشکسالی های اصفهان، خشکسالی های ملایم یعنی وضعیت نرمال روبه خشکسالی سهم بیشتری را نسبت به سایر خشکسالی ها به خود اختصاص می دهند. به طور کلی در میان تمام حالت های انتقال شرطی SPI احتمال انتقال از حالت نرمال به خشکسالی بیشتر از سایر حالت ها است. بر اساس شاخص مورد بررسی SPI، اصفهان رویدادهای خشکسالی بیشتری را در مقایسه با ترسالی تجربه کرده است و اقلیم آن تمایل بیشتری برای گذر از حالت نرمال به حالت خشک داشته است.

    کلیدواژگان: خشکسالی، ترسالی، اصفهان، شاخص SPI
  • فاطمه رحمتی*، محمدحسین رضایی مقدم، محمدرضا نیکجو صفحات 127-144

    یکی از بلایای طبیعی که امروزه مردم را ازنظر جانی و مالی تهدید می کند سیلاب است، حوضه آبریز سقز چای که به سد شهید کاظمی می ریزد با توجه به گذشت حدود نیم قرن از احداث سد تغییرات زیادی را متحمل شده است. بنابراین به بررسی تغییرات و تاثیر آن بر فرسایش و سیل خیزی پرداخته شده است. شناسایی ویژگی های ژیومورفیک حوضه سقزچای قبل و بعد از احداث سد شهید کاظمی و همچنین میزان فرسایش حوضه قبل و بعد از احداث سد و مشخص کردن میزان تغییرات کاربری اراضی برافزایش یا کاهش پوشش گیاهی از اهداف این تحقیق است. در این پژوهش از داده های هیدرومتری، رسوب، خاک، تصاویر ماهواره ای قبل و بعد از احداث سد، نقشه های توپوگرافی و زمین شناسی استفاده شده است. پس از پیش پردازش تصاویر ماهواره ای در نرم افزار ENVI نقشه های کاربری اراضی و NDVI تهیه و سپس داده ها وارد محیط Arc GIS شدند و نقشه های لازم و شاخص-های فیزیوگرافی حوضه تهیه گردید، داده های خاک، دبی و رسوب و نقشه های رستری وارد نرم افزار SWAT گردید و داده های لازم برای شبیه سازی آماده گردید و پس از چهل بار شبیه سازی با SWAT CUP نتایج صحت سنجی و واسنجی رسوب ضریب راندمان نش - ساتکلیف 64/0 و مقادیر این ضرایب به ترتیب 76/0 و 68/0 می-باشد و برای دبی دوره صحت سنجی راندمان نش - ساتکلیف 68/0 و مقادیر این ضرایب به ترتیب 86/0 و 67/0 بدست آمد که با توجه به میزان رسوب و دبی می توان گفت حوضه سیل خیز است، نزدیک بودن نتایج داده های مشاهده ای و شبیه سازی شده نشان می دهد مدل SWAT برای حوضه به خوبی پاسخگو است. درنهایت مشخص شد زمین های کشاورزی همراه با مراتع متراکم و مراتع به ترتیب با 134/2 و 1944/17 کاهش و زمین های بایر و مناطق مسکونی به ترتیب 46/16 و 0722/2 افزایش مساحت روبرو بوده اند.

    کلیدواژگان: سیل خیزی، : کاربری اراضی، فرسایش، حوضه آبریز، سقز
  • گونا مهردانش*، لیلا عابدی فرد صفحات 145-181

    سیستم اداری در ایران به صورت متمرکز اداره می شود خود این سیستم باعث به وجود آمدن چالش های در اداره کشور به ویزه در حوزه مدیریت شهری و حق شهر با سیاستگزاری بوده است .تشکیل شورا شهر و وظایف شهرداری ، به سوی برنامه جدید به سمت تمرکز زدایی در شهرها شروع شده ،اما به خاطر سیستم پیچیده و ساختار مدیریتی و سیاست گزاری برنامه ریزی کشور ،حق شهر در زمینه تمرکز زدایی توفیقی نداشته و همین امر باعث ایجاد چالش های مدیریت شهری در ایران و شهرها می باشد . حق شهر و شهروند با نگاه سیاستگزاری مدیریتی ایران باعث تکوین بخشهای دولتی و دولت محور نسبت به شهر و حق شهر در مسایل مختلف شهری در ایران می باشد . که استفاده از روش تحقیق توصیفی-تحلیلی به انجام رسیده است .که نتایج این پژوهش تمرکز گرایی در ساختار مدیریتی ایران و سراسر شهرها و حق شهر رویکرد بخشی و دولتی ودولت محور به نسبت به مسایل شهر و تضعیف جایگاه شهرداری ها در سیستم مدیریت نیست ،در مجموع یافته های ،در ساختار تمرکز اداری - سیاسی ایران ،مدیریت و برنامه ریزی و مشارکت مردم محلی حق شهر همه جانیه به منظور تمرکززدایی انجام شود برای رفع این چالش ،تغییر در نگرش و ساختار مدیریت شهری به عنوان تقویت حکومت محلی و مدیریت یکپارچه و تقسیم قدرت قدرت از بالا به پایین و تغییر این ساختار از پایین به بالا می باشد به کار گیری بودجه ریزی مشارکتی در چگونگی هزینه سرمایه های شهر منجر به تحقق به شهر در اداره شهرها شود .

    کلیدواژگان: مدیریت شهری، حق شهر، سیایت گزاری، تمرکز گرایی، چالش مدیریتی
  • ابوالقاسم تقی زادفانید*، جلوه جلیلی صفحات 182-200

     رویکرد بومی سازی یکی از گفتمان های است که در عرصه پارادایم های جدید توسعه موردتوجه قرارگرفته است، که رویکردی از پایین به بالا و متکی بر مکانیسم درک، پذیرش و جامعه پذیری اطلاعات بومی است. لذا اهمیت نگاه بومی در سیاست گذاری توسعه خیلی مهم و اساسی است. ازاین رو مطالعه حاضر باهدف بررسی میزان بومی سازی در سیاست گذاری توسعه روستایی در ایران در پی پاسخ به سوال؛ در سیاست گذاری های توسعه روستایی کشور تا چه اندازه به بومی سازی توجه شده، می باشد. پژوهش حاضر از نوع توصیفی - تحلیلی و مبتنی بر مطالعه کتابخانه ای و اسنادی است. تحلیل محتوا در این پژوهش از نوع مضمونی و درواقع واحد تحلیل، مضمون های موجود در متن مواد قانونی، اهداف کلان و خط مشی ها در تحلیل برنامه های اول تا ششم توسعه با تاکید بر نگاه بومی است؛ و نتایج به دست آمده نشان می دهد برنامه اول و دوم توجه به سیاست بومی سازی از جایگاهی برخوردار نیست. در برنامه سوم در رابطه با روستاها می توان رگه هایی از نگاه بومی یافت اما این نگاه چشمگیر نمی باشد. برنامه چهارم، امید به نگاه بومی در سیاست گذاری های توسعه را افزایش داده است در برنامه پنجم نگاه بومی سازی در سیاست گذاری های برنامه توسعه روستایی پررنگ تر بوده و در برنامه ششم توجه به استعدادها و ظرفیت های بومی و محیطی و قابلیت محلی- اقتصادی آن منطقه، با مشارکت نیروهای محلی و آموزش صدهزارنفری از روستاییان و عشایر به عنوان عناصر پیشرو و تسهیلگر درزمینه برنامه ریزی محلی که نشان از توجه به اهمیت بومی سازی در سیاست گذاری برنامه توسعه روستایی دارد.

    کلیدواژگان: سیاست گذاری، بومی سازی، توسعه روستایی، برنامه های توسعه جمهوری اسلامی ایران
  • جواد بذرافشان، سید مهدی موسی پور، داود حاتمی* صفحات 201-219

    پژوهش حاضر از نظر روش تحقیق ، توصیفی- تحلیلی ، از نظر ماهیت ؛ کاربردی و از نظر نحوه گرد آوری داده ها ، از نوع تحقیقات کتابخانه ای - میدانی محسوب می شود. جامعه آماری تحقیق را تمامی 255 روستای شهرستان باغملک تشکیل می دهد. با استفاده از پژوهش های نمونه20 درصد روستاها جهت تحقیق اهداف انتخاب گردیده که معادل 51 روستا می باشد. براساس جدول مورگان و فرمول کوکران تعداد نمونه لازم برای تنظیم پرسشنامه 367خانوار محاسبه شده است. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه استفاده گردید .اعتبار (روایی) پرسشنامه با نظر پانل متخصصان و صاحبنظران در زمینه موضوع مورد پژوهش مورد تایید قرارگرفت. برای تعیین قابلیت اعتماد (پایایی) ابزار تحقیق پیش آزمون انجام گرفت که پایایی پرسش نامه نیز با 38 داده اولیه و آلفای کرنباخ (0.972) مورد تایید می باشد. داده های گرد آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSSمورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و آمار استنباطی (آزمون t) و همچنین بررسی وضعیت منطقه از نظر شدت خشکسالی از شاخص های PNPIو SPI استفاده شد. نتایج به دست آمده براساس شاخص SPIنشان داد که طی سال های1380، 1381، 1386 و1389 ، منطقه مورد مطالعه با خشکسالی ملایم ، در سال 1387با خشکسالی متوسط و در سال 1390 با خشکسالی شدید مواجه شده است. همچنین بر اساس شاخص PNPI ، در سال 1386، منطقه با خشکسالی ضعیف ، در سال1387، با خشکسالی متوسط و در سال 1390، با خشکسالی شدید مواجه شده است. یافته های تحلیلی پرسش نامه نیز نشان داد که در نهایت هر سه فرضیه با خطای کمتر از 5 درصد و با سطح اطمینان 95 درصد مورد قبول واقع شد و می توان گفت که خشکسالی سبب تاثیرات منفی بر اقتصاد روستایی منطقه مورد مطالعه شده است.

    کلیدواژگان: خشکسالی، اقتصاد روستایی، شهرستان باغملک
  • محمد سلیمانی مهرنجانی، احمد زنگانه، طاهر پریزادی، علی بیگلر* صفحات 220-239

    برخی از نواحی شهری با چالش های مهمی در زمینه های تخریب فیزیکی و محیطی، محرومیت اجتماعی، ناامنی، بیکاری، نابرابری های اقتصادی، کمبود مسکن و ترافیک روبرو هستند. یکی از اهداف اساسی فرایند برنامه ریزی شهری، حفظ و بهبود کیفیت زندگی و به تبع آن، ارتقاء کیفیت محیط شهری از طریق اجرای طرح ها و برنامه های شهری است. در تحقیق حاضر، میزان تاثیر طرح اجرایی بهسازی و بهبود کیفیت زندگی محله بریانک که در سال 1384 برای محله بریانک تهیه شده، در ابعاد کیفیت محیط شهری محله بریانک شامل بعد زیست محیطی، عملکردی، زیبایی شناختی، کالبدی، اقتصادی و اجتماعی مورد بررسی قرار گرفته است. روش تحقیق در این پژوهش از نوع توصیفی- کاربردی بوده و برای شکل گیری تکیه گاه نظری پژوهش از مطالعات کتابخانه ای و برای گردآوری داده ها از مطالعات میدانی (پرسشنامه) استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش محله بریانک واقع در منطقه 10 تهران با 28329 نفر می باشد. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی، تعداد 379 نفر به عنوان نمونه تعیین گردید و برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارهای SPSS و Arc GIS استفاده شد و اثراث اجرای طرح بهسازی و نوسازی محله بریانک بر ابعاد زیست محیطی، عملکردی، زیبایی شناختی، کالبدی، اقتصادی و اجتماعی کیفیت محیط شهری مورد بررسی قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان می دهد که بعد از اجرای طرح، به جزء ابعاد کالبدی و عملکردی که در آنها بهبود اندکی حاصل شده است، اجرای طرح بهسازی و بهبود کیفیت زندگی محله بریانک نه تنها نتوانسته در ارتقاء وضعیت سایر ابعاد موفق باشد، بلکه این ابعاد سیر نزولی داشته اند و میزان نارضایتی از این ابعاد و به طور کلی کیفیت محیط شهری در نظر ساکنین افزایش یافته است.

    کلیدواژگان: کیفیت محیط شهری، بافت فرسوده، بهسازی و نوسازی، بریانک
  • یاسین مقدسی*، وحید ریاحی صفحات 240-262

    یکی از وظایف اصلی و مهم برنامه ریزان در نواحی روستایی، تخصیص زمین به کاربری های گوناگون با توجه به نقش و کارکرد و میزان تاثیرگذاری هر کدام از کاربری ها بریکدیگر است. در واقع هدف نهایی برنامه ریزی کاربری اراضی ایجاد نوعی تعادل زیست محیطی و برقراری عدالت اجتماعی در روند پیشرفت و آبادانی نواحی سکونتی است و باید به اهداف کیفی همچون امنیت، سازگاری، منظر و چشم انداز و احساس وابستگی به محیط نیز پاسخ گوید. در این پژوهش میزان سازگاری کاربری های تغییر یافته به وسیله خبرگان روستاهای مورد مطالعه از حیث کاملا سازگار تا کاملا ناسازگار طبقه بندی و امتیازبندی شدند. هدف از این مطالعه، بررسی تحولات کاربری اراضی نواحی روستایی شهرستان اشتهارد در بازده زمانی 15 ساله است و تحولات کاربری اراضی با استفاده از شاخص های سازگاری مورد بررسی قرار گرفته است. تحقیق حاضر به لحاظ هدف، کاربری است و ماهیت توصیفی- تحلیلی دارد. برای گردآوری اطلاعات از روش مشاهده، مصاحبه و طراحی و تکمیل پرسشنامه استفاده شده است. نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد که نخست: تمام روستاهای مورد مطالعه از نظر سازگاری در وضعیت نسبتا سازگاری قرار دارد، دوم: در بین 8 کاربری مورد بررسی، کاربری مسکونی با میانگین 2/4 و اراضی بایر با میانگین 1/4 بیشترین تحولات را از سال 1380 تا 1395 به خود اختصاص داده است، سوم: کاربری مسکونی سازگارترین و کاربری کارگاهی- صنعتی ناسازگارترین کاربری ها در بین کاربری های مورد برسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: کاربری اراضی، تحولات کاربری اراضی، سکونتگاه روستایی، شهرستان اشتهارد
  • نسرین فتح الله زاده عطار، علی رحیمی جاریحان* صفحات 263-278

     امروزه توسعه روز افزون شهرها، گسترش شهرنشینی ، تغییرات محیطی شهرها و مسایل ناشی از آن، یکی از موضوعات مهم در پیش روی مدیران شهری است که در صورت آینده نگری و برنامه ریزی صحیح، نه تنها می توان چالش های به وجود آمده را کنترل نمود، بلکه می توان کنترل آینده را نیز دردست گرفت یکی از مسایل مطرد در توسعه شهری و برنامه ریزی برای آن، موضوع سیلاب و آبگرفتگی شهری (رواناب سطحی) ناشی از نزولات جوی است که به دلیل افزایش سطوح غیر قابل نفوذ و یا با نفوذ پذیری کم خیابان ها، معابر در سطح شهرها، شیب نادرست معابر هنگام بارندگی و... با سرعت بالا و حجم زیاد در آبراهه های مصنوعی جریان یافته و موجب آب گرفتگی سطح معابر، روان شدید سیلاب در شهرها می گردند. از این رو چاره اندیشی و برنامه ریزی برای جمع آوری و هدایت این آب ها که از نعمت الهی به شمار رفته و مایه برکات بسیار برای انسان ها است، همواره مورد توجه مسیولین و مدیران شهری بوده است. در این پژوهش به تحلیلی بر علل آبگرفتگی و پیامدهای بهداشتی و زیست محیطی آن (مطالعه موردی : محله اسلام آباد ارومیه) پرداخته می شود.

    کلیدواژگان: تحلیل علل آبگرفتگی، پیامدهای بهداشتی زیست محیطی، محله اسلام آباد ارومیه، مدل SWOT
  • فرشاد طاهری نژاد* صفحات 279-292

    پژوهش حاضر با هدف؛ تحلیل و تبیین عوامل موثر بر برنامه ریزی و سیاستگذاری گردشگری پایدار شهری در شهر کوهدشت تدوین شده است، نوع تحقیق، کاربردی است، روش بکار گرفته توصیفی- تحلیلی است. ابزار گرداوری داده پرسشنامه محقق ساخته می باشد. جامعه آماری مورد مطالعه؛ 50نفر می باشد، به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش مدل معادلات ساختاری استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داد؛ بین مولفه های اجتماعی، نهادی، محیطی-کالبدی، فناوری نوین و اقتصادی و توسعه گردشگری پایدارشهری ارتباط معناداری وجود دارد. واژگان کلیدی: برنامه ریزی، سیاستگذاری، گردشگری پایدار شهری، کوهدشت تحلیل و تبیین عوامل موثر بر برنامه ریزی و سیاستگذاری گردشگری پایدار شهری ؛ مورد پژوهی : شهر کوهدشت چکیده پژوهش حاضر با هدف؛ تحلیل و تبیین عوامل موثر بر برنامه ریزی و سیاستگذاری گردشگری پایدار شهری در شهر کوهدشت تدوین شده است، نوع تحقیق، کاربردی است، روش بکار گرفته توصیفی- تحلیلی است. ابزار گرداوری داده پرسشنامه محقق ساخته می باشد. جامعه آماری مورد مطالعه؛ 50نفر می باشد، به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش مدل معادلات ساختاری استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داد؛ بین مولفه های اجتماعی، نهادی، محیطی-کالبدی، فناوری نوین و اقتصادی و توسعه گردشگری پایدارشهری ارتباط معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی، سیاستگذاری، گردشگری پایدار شهری، کوهدشت
  • بهمن میرابراهیمی* صفحات 311-330

    امروزه معضلات و مشکلات بافت های فرسوده شهری یکی از مسایلی است که در حوزه شهرسازی شهروندان را با مشکلات متعددی مواجهساخته است و همچنین یکی از مهم ترین چالش های شهری با توجه به نبود زیرساخت های مناسب شهری و افت عملکرد این بافت ها ازبی توجهی چندین ساله به این محله ها (مثلا عدم اتخاذ. نظر ابعاد کالبدی، اجتماعی، اقتصادی و نهادی در مواجه با مخاطرات می باشدسیاست هایی که به سرمایه گذاری برای نوسازی و رونق این بافت ها بی انجامد، با عنایت به امکان های بالقوه بسیار وسیع این محله ها ازجمله ی کاستی های مدیریت شهری بوده) به بروز مشکلات بسیاری انجامیده است.با زآفرینی شهری به دنبال حل مشکلات فرسودگی بافتهای فرسوده شهری از طریق بهسازی به وسیله مشارکت های مردمی است و هدف ایجاد تفکر و عمل جمعی است که کار مشارکتی در بازآفرینی شهری فراتر از اهداف نوسازی شهری عمل می کند. در پژوهش حاضر هدف ، بررسی زمینه های موثر در باز آفرینی پایدار بافت فرسوده شهر شوشتر ، و ارایه راهکارهایی برای بهبود وضعیت موجود میباشد که از طریق ، روش تحلیلی- توصیفی و براساس مطالعات صورت گرفته از طریق برداشتهای کتابخانه ایی و با بهره گیری تلفیقی از مدل AHP و روش SWOT انجام شده است . در این پژوهش در ابتدا به معرفی بافت فرسوده شهری و بازآفرینی آن اشاره دارد، سپس به شناسایی شاخص های بازآفرینی بافت های فرسوده شهری و عوامل موثر بر آن می پردازد.

    کلیدواژگان: بررسی زمینه های، بازآفرینی بافت فرسوده شهری، شهر شوشتر، مدل AHP و SWOT
  • فاطمه الزهرا نصیر پور*، ندا مولایی بیرگانی صفحات 330-349

    در دهه های اخیر رشد شهر نشینی و توجه صرف به الزامات فیزیکی و کم توجهی به فضاهای عمومی که بستری برای ارتباط میان مردم میباشند و نقش مهمی در سرزندگی شهرها ایفا میکنند، سبب بروز مشکلاتی در زمینه نیازهای روانی و اجتماعی شهروندان شده است. با توجه به اینکه تعداد جوامع شهری رو به افزایش است و به لحاظ ظاهری نیز این جوامع شبیه به شهر میباشند، فقدان عناصر مربوط به روح و روان کاربران، تاثیر زیادی بر عدم احساس تعلق و مشارکت عمومی شهروندان، داشته است. این پزوهش با هدف اصول و معیارهای طراحی فضاهای عمومی شهری با رویکرد تقویت تعاملات اجتماعی استفاده کنندگان از فضا (نمونه ی موردی پارک ساحلی کیانپارس انجام گرفته؛ روش تحقیق تحلیلی- توصیفی، جهت تجزیه و تحلیل یافته ها ابتدا داده های توصیفی از طریق نرم افزار SPSS وارد شده. سپس از آزمون اسپیرمن استفاده شده است. یافته ها براساس مقدار همبستگی اسپیرمن، برای فرضیه اول مقدار همبستگی اسپیرمن بین دو متغیرتقویت معیارهای بعد کالبدی بر ایجادحیات جمعی در فضای عمومی (098/0) و سطح معناداری (026/0) و برای فرضیه دوم،مقدار همبستگی اسپیرمن بین دو متغیر تقویت معیارهای بعد اجتماعی و افزایش تعاملات اجتماعی (095/0) و سطح معناداری (028/0) می باشد. نتایج این تحقیق و لحاظ نمودن خصوصیاتی که باعث مطلوبیت و نشاط و حیات اجتماعی شده است می توان این عوامل را بسط و توسعه داد و از تجربه ایجاد این سبز راه برای ایجاد فضاهای مطلوب مشابه در دیگر نقاط شهر و سایر شهرها استفاده نمود.

    کلیدواژگان: فضای شهری، فضاهای عمومی، تعامل اجتماعی، پارک ساحلی کیانپارس
  • عباس سعیدی*، بیژن رحمانی، بهرام فتحی صفحات 350-370

    پیوندهای روستایی- شهری حاصل از جریان های فضایی در سطوح مختلف محلی، ناحیه ای و ملی با تاکید بر نقش و کارکرد شهرها و روستاهای درون هر ناحیه ضمن ایجاد توازن و توسعه یکپارچه، بر کلیه ابعاد فضایی سکونتگاه های روستایی- شهری تاثیرگذار است این پژوهش برآن است که به روش توصیفی- تحلیلی بر مبنای داده های میدانی (استفاده ازابزار پرسشنامه) و اسنادی، تعاملات بین کانونهای روستا- شهری در سطح ناحیه دالاهو که به وسیله جریان های گوناگون جمعیتی، کالا وخدمات، محصولات کشاورزی وغیرکشاورزی، سرمایه و اطلاعات و...تحقق پذیرفته را با رویکرد منطقه ای مورد تجزیه و تحلیل قرار دهد. جامعه آماری این پژوهش 139 سکونتگاه روستایی دارای سکنه و سه نقطه شهری با 10266 خانوار و بالغ بر 35987 نفر جمعیت در مساحتی در حدود191 کیلومتر مربع در غرب استان کرمانشاه است که حجم روستاهای نمونه 15 مورد انتخاب شده و سپس برای تحلیل از نرم افزار Nodeexl و Spss و برای نقشه ها از GIS استفاده گردیده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که مجموع ساختارهای محیطی- اکولوژیکی (توپوگرافی،منابع آب، خاک و...) و انسان ساخت (خدمات، راه ارتباطی و...) موجب شکل گیری عرصه های متفاوتی شده و پیامد آن شکل گیری نابرابری فضایی در سطح محدوده مورد مطالعه ، ناکافی بودن نقش شهرها و روستاهای مرکزی در خدمات رسانی به سکونتگاه های پیرامونی و نداشتن نقش مکمل و عدم شکل گیری روابط و پیوستگیهای درخور توجه روستایی- شهری در سطح محدوده مورد مطالعه گردیده است و نقاط شهری گهواره و کرند به دلیل داشتن منابع و اعتبارات ، به عنوان مراکز قطب و به عبارتی نقاط بالادست معرفی شده اند و و به عنوان مراکز کلیدی در سطح ناحیه دالاهو محسوب می شوند.وهمچنین سکونتگاه های روستایی که دارای مراکز بهداشتی- درمانی و یا مراکز آموزشی مقاطع بالاتر (متوسطه) هستند در مرکزیت خوشه های ارایه خدمات به پیرامون خود قرار دارند.

    کلیدواژگان: جریان های فضایی، ساختار فضایی، پیوستگی روستایی- شهری، ناحیه دالاهو
  • امیررضا مزرعه* صفحات 393-410

    شهر موجودی زنده و پویا است که کالبد آن در دوره های مختلف تحت تاثیر تحولات اقتصادی سیاسی و فرهنگی طبیعی واجتماعی شکل می گیرد. بافت های فرسود شهری که زمانی براساس الگوهای شهری و یا تاثیر از شرایط اقتصادی- اجتماعی ساکنان و ویژگی های محیطی به وجود آمده اند، امروزه بر اثر گذشت زمان و تغییر در الگوهای فضایی ساخت و ساز، قابلیت زندگی را از دست داده اند و دارای مشکلات زیادی از لحاظ شرایط کالبدی، عبور و مرور، اقتصادی و اجتماعی برای زندگی امروزی است. این بافت ها دارای نقاط قوت و فرصت های زیادی هستند که براساس شناخت جامع و برنامه ریزی صحیح این نقاط، می توان راهبردهای بهینه ای جهت ساماندهی وضعیت موجودبافت های فرسوده ارایه داد.این مقاله با رویکرد توصیفی- تحلیلی از روش مطالعات میدانی و کتابخانه ای و با استفاده از مدل SWOT فرآیند تحلیل سلسله مراتبی AHP تدوین شده است. در این تحقیق به بررسی نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدهای بافت فرسوده شهری در منطقه18 تهران پرداخت شده است یافته های حاص از تحلیل مدل فوق در این پژوهش نشان می دهد که علاقه مندی ساکنین برای بهسازی و نوسازی بافت فرسوده و وجود گروه های کم درآمد اقتصادی در بافت به ترتیب از مهم ترین نقاط قوت و ضعف، بالا بودن میزان مشارکت در شهرهای کوچک و مقاوم نبودن ساختمان ها در برابر مخاطرات طبیعی از مهمترین نقاط فرصت و تهدید می باشد. مهمترین راهبردها در ارتقا کیفیت سکونت و زندگی در بافت های فرسوده، جلب مشارکت مردمی در طرح، اجرا، بهسازی و نوسازی، فراهم کردن بسترهای لازم جهت تشکیل نهادهای مدیریتی مردمی، تشویق مردم به تشکیل سازمان های محلی می باشند.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی، آبادانی کلانشهرها، مدیریت بحران زلزله، بافت فرسوده
|
  • Kamran Ghoureyshi * Pages 1-18

    Certainly, one of the basic tools of organizations in achieving success and competitive advantage is the existence of high-performing employees and attitudes toward organizational goals. Having a goal for organizations, especially the municipality and staff awareness of it for productivity, is one of the most important concepts in today's management, which despite its importance has been less addressed. Attention to the goals and effects that this can have on the performance of employees is the basis of this article. Therefore, the purpose of this study is to investigate the factors affecting organizational attachment and promoting employee motivation with the approach of productivity and happiness in Karaj Municipality. is. And seeks to answer in a descriptive-survey method how organizational affiliation can lead to the development of the organization in the municipality of this city. This article examines the theoretical foundations of the effect of organizational affiliation of employees on the performance of the organization and concludes that the most important factor in gaining competitive advantage in organizations is their human resources and therefore pay attention to their relationship with the organization and their view of the organization. It is increasing day by day. In this context, it is the organizational affiliation of employees, which is an attitude about employee loyalty to the organization and a continuous process through which members of the organization show their interest in the organization and its continued success and efficiency.

    Keywords: Organizational Attachment, motivation promotion, organizational belonging, productivity, happiness
  • Mohsen Janparvar, Farid Abbasi *, Fatemeh Danehchin Pages 19-41
    The need for technological progress and the lack of socio-cultural development necessary to use this new technology is the basis for the destruction of the existing environment and the rate of its destruction is much more severe than the tolerance of the environment and it is hard to repair it. Therefore, it is necessary to pay serious attention to the issue of the environment. Considering that the first step to preserve the environment is to know it, in this research, the phenomenon of the environment and what it is is explained, The history, importance, principles, approaches and environmental crises are described. By presenting the relationship between the environment and some concepts of political geography, including international laws and policies, environmental security, environmental governance, government and the environment, power and the environment, efforts have been made not to recognize the environment as a phenomenon independent of other phenomena. And secondly, to reveal how some issues of political geography are affected by the environment.
    Keywords: Environment, environmental degradation, Political Geography
  • Mohammad Moradi *, AliReza Golrokh Pages 42-56

    Floods are included in the natural hazards that can have devastating effects on human and the environment. North Khorasan province is one of the most flood-prone provinces in the country due to its topographic and geographical location and suffers damages from this natural disaster every year. This article deals with the synoptic study of a flood that occurred in the province using the analysis of land surface maps as well as 850 and 500 hPa pressure levels. The daily precipitation data from several synoptic stations in provinces affected by the selected systems were obtained from Iranian Meteorological Organization. The required data was extracted from the NCEP / NCAR archive on a regular network limited to zero to eighty degrees’ east longitude and ten to sixty degrees’ north latitude. Synoptic analyzes showed that crossing pressure patterns, over northeast of Iran can provide conditions for extreme weather events spatially gust fronts and sever convective rainfall in the region. High relative humidity and intense vertical velocity in the lower and middle levels of the troposphere are the main factors affecting heavy convective rainfall in the region; the former was due to the humid and warm southerlies winds at the surface and the latter was due to the cyclonic relative vorticity advection in the middle level troposphere.

    Keywords: North Khorasan Province, Flood, heavy rain, Synoptic
  • Mostafa Khazaee *, Mostafa Bigi Pages 57-81

    Since the formation of Baladieh as the main institution in charge of urban management in Iran, which is more than one hundred years since its formation, always providing service needs and optimal response to the needs of citizens at night, in the form of role and position Various topics have been proposed under the headings. Nocturnal urban management. Over the past two decades in the field of urban management, a new actor has emerged called (Night Mayor) and in more than 40 cities around the world, night mayors or people in charge of night management have been appointed. This study summarizes the results of a qualitative study that collected information about the origins, promotion process, nature and scope of this role and the geographical distribution of the position of night mayor in the form of urban night management on a global scale. The data show that although cities are very different in terms of infrastructure and regulations, there seems to be a growing consensus on the need for permanent and sustainable nocturnal management structures. In fact, the purpose of this study is to investigate the role and position of the mayor of the night in terms of optimal urban management in different cities around the world. The method of this research is descriptive-analytical, so that by examining the texts and documents related to nocturnal City Management city management in the world, an attempt has been made to present this concept and its derivatives in the form of a scientific article to the audience. The results of this study show that this new phenomenon in urban management is correcting its functional and ideal shortcomings and will surely be accepted by most cities in the world as a very necessary matter in the future.

    Keywords: nocturnal City Management, Night Life, Night Mayor
  • Sharaf Azarien * Pages 82-98

     The rapid growth of urbanization in recent decades and the disregard for the dimensions of human quality of life, has had adverse consequences on the level of individual and social health of cities. It has also caused an unfavorable cycle of socio-economic and environmental imbalances and a general decline in the quality of urban life. Quality of life is a key element of attractive and competitive cities and regions because it represents the factor of attracting and retaining people, new companies as well as resident populations. Therefore, the need to measure the quality of life has become increasingly important. The present research is documentary in terms of applied purpose and in terms of descriptive-analytical method and data collection method. The results show that the indicators of quality of urban life in the eight districts of Gorgan are not normal and balanced. Areas of Gorgan are at different levels, of which out of 8 urban areas, district one with priority coefficient (0.657) in the first place, district two with priority coefficient (0.574) in the second place, district eight with coefficient Priority (0.428) in the third order, District 4 with priority coefficient (0.411) in the fourth rank, District five with priority coefficient (0.397) in the fifth rank, District six with priority coefficient (0.378) in the rank Sixth, District 7 with priority coefficient (0.358) in the seventh rank and District Three with priority coefficient (0.315) in the eighth rank and the most deprived district of Gorgan, which indicates the poor condition of Gorgan in terms of enjoyment One of the objective indicators is the quality of life. 

    Keywords: Quality of urban life, WASPAS decision-making model, Gorgan
  • MOHAMMAD JAFARI * Pages 99-113

    There are different definitions and perceptions of the city that have similarities and differences. According to Article 4 of the Law on Definitions and Criteria of Iran, the city is a local place with legal boundaries that are located in a specific geographical area and in terms of construction context, employment and other factors have a feature with its own characteristics, so that The majority of its permanent residents are employed in business, commerce, industry, services and administrative activities and are relatively self-sufficient in municipal services. The city is the center of social, economic, cultural and political exchanges, and has a population of at least ten thousand people. Or the gathering place of a large number of people with different tastes, thoughts, behaviors, etc. Physically, the city is a place that has tall buildings, streets, parks, offices, infrastructure and urban facilities, and so on. In the economic dimension, the city is a place with a dominant aspect of industrial employment, services and consumption style and life or production method is different from the village. However, in Iran, there has been a lack of a city and a lack of a basic theory of the definition of a city in Iran, which the author has addressed in a descriptive-analytical way and using library resources.

    Keywords: City, Urban planning, Urban Development, Government, Iran
  • Ahmad Mazidi, Kamal Omidvar, Atefeh Malek Ahmadi, Seyed Salam Hoseini * Pages 114-126

    Drought is one of the climatic phenomena that occurs in all climatic conditions and in all regions of the planet. Various indicators are used to quantify this phenomenon and evaluate it. The index used in this study to study drought and wet season is the standardized SPI precipitation index. For this purpose, monthly rainfall data for a statistical period of 29 years (1989- (1961) were studied with the aim of statistical analysis of rainfall and determination of dry and wet years. The results of this study show that the severity of drought in Isfahan province Mild droughts, that is, normal drought conditions, account for a larger share than other droughts, and in general, among all SPI conditional transmission modes, the transition from normal to drought is more likely than other modes .According to the SPI index, Isfahan province has experienced more drought events compared to wet season and its climate has a greater tendency to transition from normal to dry.

    Keywords: Drought, wet season, Isfahan climate, SPI Index
  • Fatemeh Rahmati*, MohammadHossain Rezaei Moghaddam, MohammadReza Nikjoo Pages 127-144

    One of the natural disasters that threatens people's lives and money today is the flood. The Basin of Saqez Chay, which enter to th through the Shahid Kazemi dam, has undergone many changes over the course of about half a century, and we have examined changes in its magnitude and its impact on erosion and flood. In this research, hydrometric data, sediment, soil, satellite images before and after the construction of the dam, topographic maps and geological data were used. After pre-processing satellite imagery, ENVI software was prepared for land use and NDVI maps. Then the data was entered into the Arc GIS environment, and the necessary maps and physiographic characteristics of the basin were prepared. . In the next step, soil data, flow rate, sediment, and Raster maps entered the SWAT software, and the information needed for simulation was obtained and after the simulation with the SWAT CUP, the results of the Validation and calibration were obtained. the Efficiency coefficient of Nash–Sutcliffe was 0.44 and the values of these coefficients were 0.76 and 0.68. For the Validation period, the Efficiency coefficient of Nash–Sutcliffe was 0.68 and the values of these coefficients were 0.86 and 0.67, respectively. Considering the amount of sediment and water flow, it can be said that the Basin is flooding. The closeness of observed data and simulation shows that the SWAT model works well for the basin. Finally, it was determined that agricultural land with dense pastures and rangelands decreased by 134.2 and 1944.19 respectively, and Wasteland and residential areas were, respectively 16.1617 and 2.7222 Percent to be decreased.

    Keywords: Flooding, Land use, Erosion, Watershed Saqqez
  • Gona Mehrdanesh *, Leila Abedi Fard Pages 145-181

    The administrative system in Iran is centrally managed. This system itself has caused challenges in governing the country, especially in the field of urban management and city rights with policy-making. The formation of the city council and municipal duties, towards a new program to focus Decentralization has begun in cities, but due to the complex system and management structure and planning policy of the country, the right of the city in the field of decentralization has not been successful and this creates urban management challenges in Iran and cities. The right of the city and the citizen with the view of Iran's managerial policy-making causes the formation of government and government-oriented sectors in relation to the city and the right of the city in various urban issues in Iran. The results of this research are not centralized in the management structure of Iran and throughout the cities and the right of the city is a sectoral, governmental and government-oriented approach to urban issues and weakening the position of municipalities in the management system. Overall, the findings in the structure of administrative-political centralization of Iran, management and planning and participation of local people Haghshahr all in order to decentralize to address this challenge, change in attitude and structure of urban management as strengthening local government and integrated management And the division of power from top to bottom and changing this structure from bottom to top is the use of participatory budgeting in how the city's capital is spent will lead to the realization of the city in the management of cities.

    Keywords: urban management, city rights, Politicization, centralism, managerial challenge
  • Aboulghasem Taghizadfanid *, Jelveh Jalili Pages 182-200

    The localization approach is one of the discourses that has been considered in the field of new development paradigms, which is a bottom-up approach based on the mechanism of understanding, acceptance and socialization of indigenous information. There has been a lot of turmoil in the country's rural development management and policy-making system. And multiple executive bodies, without coordination and program appropriate to rural and nomadic areas and without a clear strategy and vision in the field of rural development, operate. Therefore, the importance of the indigenous perspective in development policy is very important and fundamental. Therefore, the present study aims to investigate the extent of localization in rural development policy in Iran following the answer to the question; to what extent has localization been considered in the country's rural development policies? The present research is descriptive-analytical and based on library and documentary study. Content analysis in this research is of thematic type and in fact the unit of analysis is the themes in the text of legal materials, macro goals and policies in the analysis of the first to sixth development plans with emphasis on indigenous perspective; and shows the results obtained. The first and second programs have no place in paying attention to localization policy. In the third program, in relation to the villages, traces can be found from the indigenous point of view, but this view is not significant. The fourth plan has increased the hope for an indigenous view in development policies. In the fifth plan, the localization view is more prominent in rural development plan policies. And training of 100,000 villagers and nomads as leading and facilitating elements in local planning, which shows the importance of localization in rural development program policy.

    Keywords: Policy making, Localization, Rural development, Development Plans of the Islamic Republic of Iran
  • Javad Bazrafshan, Sayyed Mehdi Musapur, Davod Hatami * Pages 201-219

    This study in terms of reaserch methology descriptive – analyticad , in ierms of nature appelied and terms of how co mpilation of data collection type of reserch of library – athlrtics. The population of reserch form comperised all of 255 village of the Baghmalek township.With using form the study sample to choose for reserch 20 % of all rural that is ecuivalent to 51 rurals. Acording to the morgan table and cocheran formola calcuted to setup a self administred qestionaire sample 367 familes. Fore Collecte Data Using Qustionaire Approved Justifi Ability Of questionaire with a panel of experts of background subject of research. For determination of stability of research tools , do pretest that to be approved of qeustinnaire with (38) the inttial data and cronbachs alpha. The data analysis beign with use "spss" software. For data analyze used descriptive and in ferential ( T test ) and also for check statas of the severity of the drought used index of " PNPI" and "SPI".The results of based an SPI shoved beign face daring of years 1380 , 1381 , 1386 , 1389 , of the study erea with modrate drought and in the years of 1378 white ovrage drought , in the yeare of 1390 with severe drought.Also based on "PNPI" index beign face in the year of 1387 with ovrage drought and in the year of 1390 severe drought. Also analytical results of the questionnaire shoved that eventally confirms three hypo theses at the 5 % level. That is fore sure can say drought caused the 95% certainly have a negative impact fore the rurale economy.

    Keywords: Drought, rural economy, Baghlalek township
  • Mohammad Soleimani Mehranjani, Ahmad Zanganeh, Taher Parizadi, Ali Biglar * Pages 220-239

    Some urban areas face significant challenges in the areas of physical and environmental degradation, social deprivation, insecurity, unemployment, economic inequality, housing shortages and traffic. One of the main goals of the urban planning process is to maintain and improve the quality of life and, consequently, to improve the quality of the urban environment through the implementation of urban plans and programs. In the present study, the effect of the executive plan to improve and improve the quality of life of Beryank neighborhood, which was prepared for Beryank neighborhood in 2005, in terms of quality of urban environment in Beryank neighborhood, including environmental, functional, aesthetic, physical, economic and social dimensions has taken. The research method in this research is descriptive-applied and library studies have been used to form the theoretical basis of the research and field studies (questionnaires) have been used to collect data. The statistical population of this study is Beryank neighborhood located in district 10 of Tehran with 28329 people. Using random sampling method, 379 people were selected as a sample and SPSS and Arc GIS softwares were used to analyze the data. Physical, economic and social quality of urban environment were examined. result show that after the implementation of the plan, except for the physical and functional dimensions in which little improvement has been achieved, the implementation of the plan to improve the quality of life in Beryank neighborhood not only failed to improve the situation in other dimensions, but these dimensions They have been declining and the level of dissatisfaction with these dimensions and the quality of the urban environment in general has increased in the eyes of residents.

    Keywords: Quality of urban environment, Worn Texture, improvement, renovation, Beryank
  • YASIN MOGHADDASI *, VAHID RIAHI Pages 240-262

    One of the main and important tasks of planners in rural areas is to allocate land to different land uses according to the role and function and the extent to which each land use affects each other. In fact, the ultimate goal of land use planning is to create an environmental balance and establish social justice in the process of development and development of residential areas, and must meet quality goals such as security, compatibility, landscape and a sense of dependence on the environment. In this study, the degree of compatibility of altered land uses was classified and scored by experts from the studied villages in terms of completely compatible to completely incompatible. The purpose of this study is to investigate land use changes in rural areas of Eshtehard city in a time period of 15 years and land use changes have been studied using adaptation indicators. The present research is purposeful in nature and has a descriptive-analytical nature. The method of observation, interview, design and completion of a questionnaire was used to collect information. The results of the research show that first: all the studied villages are in a relatively compatible situation in terms of adaptation, second: among the 8 uses surveyed, residential use with an average of 4.2 and barren lands with an average of 4.1 have the most changes Has been allocated from 2001 to 2016. Third: Residential use is the most compatible and workshop-industrial use is the most incompatible among the studied uses.

    Keywords: land use, land use developments, Rural settlement, Eshtehard city
  • Nasrin Fathollahzadeh Attar, Ali Rahimijarihan * Pages 263-278

    Today, the increasing development of cities, urbanization, environmental changes in cities and the resulting issues, is one of the important issues facing city managers that if foresight and proper planning, not only the challenges can be controlled. One of the major issues in urban development and planning for it is the issue of floods and urban flooding (surface runoff) due to rainfall, which is due to the increase of impermeable or permeable surfaces. Low streets, passages in the city, incorrect slope of the passages when it rains, etc., flow at high speed and high volume in artificial waterways and cause flooding of the passages, causing severe flooding in cities. Therefore, thinking of solutions and planning to collect and direct these waters, which are considered a divine blessing and a source of great blessings for human beings, have always been considered by city officials and managers. In this study, an analysis of the causes of flooding and its health and environmental consequences (Case study: Islamabad neighborhood of Urmia) is performed.

    Keywords: Analysis of the causes of flooding, environmental health consequences, Islamabad neighborhood of Urmia, SWOT Model
  • Farshad Taherinejad * Pages 279-292

    Analysis and explanation of factors affecting the planning and policy of sustainable urban tourism; Case study: Koohdasht city Abstract The present study aims to; Analysis and explanation of the factors affecting the planning and policy making of sustainable urban tourism in the city of Kuhdasht has been compiled, the type of research is applied, the method used is descriptive-analytical. The data collection tool is a researcher-made questionnaire. The statistical population studied; 50 people, in order to analyze the data, the structural equation model method has been used. The research results showed; There is a significant relationship between social, institutional, environmental-physical components, new and economic technology and the development of sustainable urban tourism. Keywords: planning, policy making, sustainable urban tourism, Kuhdasht Analysis and explanation of factors affecting the planning and policy of sustainable urban tourism; Case study: Koohdasht city Abstract The present study aims to; Analysis and explanation of the factors affecting the planning and policy making of sustainable urban tourism in the city of Kuhdasht has been compiled, the type of research is applied, the method used is descriptive-analytical. The data collection tool is a researcher-made questionnaire. The statistical population studied; 50 people, in order to analyze the data, the structural equation model method has been used. The research results showed; There is a significant relationship between social, institutional, environmental-physical components, new and economic technology and the development of sustainable urban tourism. 

    Keywords: planning, Policy making, Sustainable Urban Tourism, Kouhdasht
  • Bahman MirEbrahimi * Pages 311-330

    Today, the problems of dilapidated urban structures is one of the issues that has faced many problems in the field of urban planning and also one of the most important urban challenges due to the lack of proper urban infrastructure and the decline in the performance of these structures due to many years of neglect. To these neighborhoods (for example, non-adoption. The view of the physical, social, economic and institutional dimensions is in jeopardy. Policies that do not lead to investment in the renovation and prosperity of these neighborhoods, given the very wide potential of these neighborhoods Has been one of the shortcomings of urban management) has led to many problems. It serves the goals of urban renewal. In the present study, the aim is to investigate the effective fields in the sustainable regeneration of worn-out tissue of Shushtar city, and to provide solutions to improve the current situation through analytical-descriptive method and based on studies conducted through library interpretations and using a combination of AHP model and SWOT method have been performed. In this research, first it refers to the introduction of urban worn-out texture and its regeneration, then it identifies the indicators of regeneration of urban worn-out textures and the factors affecting it.

    Keywords: Survey, Rehabilitation of worn-out urban fabric, Shushtar city, AHP, SWOT model
  • Fatemeh Zahra Nassirpou *, Neda Molaei Birgani Pages 330-349

    In recent decades, the growth of urbanization and attention only to physical requirements and lack of attention to public spaces that are a platform for communication between people and play an important role in the vitality of cities, has caused problems in the psychological and social needs of citizens. Given that the number of urban communities is increasing and in appearance these communities are similar to the city, the lack of elements related to the psyche of users, has had a great impact on the lack of sense of belonging and public participation of citizens. This study was conducted with the aim of principles and criteria for designing urban public spaces with the approach of strengthening the social interactions of space users (case study of Kianpars Coastal Park; descriptive-analytical research method, to analyze the findings first descriptive data through software SPSS entered, then Spearman test was used. Results Based on the value of Spearman correlation, for the first hypothesis, the value of Spearman correlation between the two variables of strengthening the physical dimension criteria on the creation of collective life in public space (0.098) and significance level (0.026 For the second hypothesis, the value of Spearman correlation between the two variables is the strengthening of social dimension criteria and the increase of social interactions (0.095) and the level of significance (0.028). Social life has become possible. These factors can be expanded and the experience of creating this green way can be used to create similar desirable spaces in other parts of the city and other cities.

    Keywords: urban space, public spaces, Social Interaction, Kianpars beach park
  • Abbas Saeidi *, Bizhan Rahmani, Bahram Fathi Pages 350-370

    Rural-urban links resulting from spatial flows at different local, regional and national levels with emphasis on the role and function of cities and villages within each area while creating balance and integrated development, affect all spatial dimensions of rural-urban settlements. This research aims to use descriptive-analytical methods based on field data (using questionnaire tools) and documents, interactions between rural and urban centers in Dalahou district by different population flows. Analyze the realized goods and services, agricultural and non-agricultural products, capital and information, etc. with a regional approach. The statistical population of this study is 139 rural settlements with three inhabitants and urban areas with 10266 households and a total population of 35987 people in an area of about 191 square kilometers in the west of Kermanshah province. Spss and GIS is used for the maps. The results show that the combination of environmental-ecological structures (topography, water resources, soil, etc.) and man-made (services, roads, etc.) have led to the formation of different areas and the consequence of the formation of spatial inequality In the study area, the inadequacy of the role of cities and central villages in providing services to the surrounding settlements and the lack of a complementary role and the formation of rural-urban relationships and connections have been studied in the study area and urban areas cradle and cradle due to Having resources and credits, have been introduced as pole centers and in other words upstream points and are considered as key centers in Dalahu district. Also, rural settlements that have health centers or educational centers of higher levels (middle and high school). ) Are at the center of the service clusters around them

    Keywords: spatial flows, spatial structure, Rural-Urban Connection, Dalahu District
  • AmirReza Mazrae * Pages 393-410

    The city is a living and dynamic creature whose body is formed in different periods under the influence of natural, political and cultural economic, political and cultural developments. Dilapidated urban textures that were once based on urban patterns or the impact of socio-economic conditions of residents and environmental characteristics, today due to the passage of time and changes in spatial patterns of construction, have lost the ability to live and have There are many problems in terms of physical, transit, economic and social conditions for today's life. These textures have many strengths and opportunities that based on comprehensive knowledge and proper planning of these points, optimal strategies can be presented to organize the existing situation of worn textures. This article uses a descriptive-analytical approach from field and library studies. And using SWOT model, AHP hierarchical analysis process has been developed. In this study, the strengths, weaknesses, opportunities and threats of worn-out urban fabric in District 18 of Tehran have been investigated. The findings of the analysis of the above model in this study show that residents are interested in improving and renovating worn-out fabric and the existence of groups Low economic income in the context of the most important strengths and weaknesses, high participation in small towns and non-resistance of buildings to natural hazards are the most important points of opportunity and threat, respectively. The most important strategies in improving the quality of housing and life in dilapidated areas, attracting public participation in the design, implementation, improvement and renovation, providing the necessary conditions for the formation of public management institutions, encouraging people to form local organizations.

    Keywords: planning, metropolitan development, earthquake crisis management, Worn Texture