فهرست مطالب

دیابت و متابولیسم ایران - سال بیست و یکم شماره 2 (پیاپی 99، خرداد و تیر 1400)

مجله دیابت و متابولیسم ایران
سال بیست و یکم شماره 2 (پیاپی 99، خرداد و تیر 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زهرا حاج هاشمی، الهام مسلمی، پروانه صانعی* صفحات 59-78
    مقدمه

    اگرچه بسیاری از مطالعات مشاهده ای ارتباط میان سطوح سرمی ویتامین D و چاقی شکمی را بررسی کرده اند، یافته ها متناقض است. این مرورسیستماتیک و متاآنالیز دوز-پاسخ به منظور جمع بندی این ارتباط در بزرگسالان در مطالعات مشاهده ای انجام شد.

    روش ها:

     تمامی مطالعات چاپ شده تا می 2020 میلادی در 5 پایگاه اطلاعاتی مورد جست وجو قرارگرفتند. 41 مطالعه ی مشاهده ای که ارتباط بین سطوح سرمی ویتامین D و چاقی شکمی را به صورت نسبت شانس (OR)، نسبت خطر (RR) یا خطر نسبی (HR) به همراه فاصله ی اطمینان 95% (CI) گزارش کرده بودند، در این مطالعه گنجانده شدند.

     یافته ها:

     به طور کلی44 اندازه ی اثر، از 36 مطالعه ی مقطعی که بر روی 257699 فرد انجام شده، نشان داد که سطوح سرمی بالای ویتامین D در مقایسه با سطوح پایینی، با 23% کاهش شانس چاقی شکمی مرتبط است (83/0-71/0:CI%95;77/0:OR). پس از انجام آنالیز زیرگروهی، تقریبا درهمه ی زیرگروه ها ارتباط معناداری مشاهده شد. براساس آنالیز دوز-پاسخ خطی، هر nmol/l 25 افزایش در سطوح سرمی ویتامین D با8% کاهش خطر چاقی شکمی همراه بود (99/0-85/0:CI%95;92/0:OR). بعد از محدود کردن آنالیز به مطالعات با نمونه گیری تصادفی (17 مطالعه با 242135 نفر)، همان ارتباط معنادار و معکوس حاصل شد (87/0-71/0:CI%95;79/0:OR). همچنین در مطالعات با نمونه گیری تصادفی، هرnmol/l 25 افزایش در سطوح سرمی ویتامین D با10% کاهش خطر چاقی شکمی همراه بود (99/0-82/0:CI%95;90/0:OR).

    نتیجه گیری:

     در این مطالعه ی متاآنالیز که بر روی مطالعات اپیدمیولوژیک انجام شد، ارتباط معنادار و معکوس و خطی بین سطوح سرمی ویتامین D و چاقی شکمی مشاهده گردید. این ارتباط در مطالعات با نمونه گیری تصادفی نیز مشاهده شد. در پایان، برای تعیین ارتباط علت و معلولی نیاز به مطالعات آینده نگر است.

    کلیدواژگان: 25-هیدروکسی ویتامین D، چاقی شکمی، اندازه ی دورکمر، سیستماتیک ریویو، متاآنالیز
  • مهناز علی اکبری دهکردی، فاطمه عیسی زاده*، علیرضا منزوی چالشتری صفحات 79-91
    مقدمه

    بیماری کرونا یک عفونت ویروسی است که به یک بیماری پاندمیک تبدیل شده است. با توجه به تاثیر همه جانبه ای که این بیماری بر سبک زندگی افراد، وضعیت اقتصادی کشور، داروهای وارداتی گذاشته است، پژوهش حاضر درصدد است وضعیت خودمراقبتی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو در دوران همه گیری کووید-19 را بررسی کند.

    روش ها: 

    جامعه ی مورد پژوهش در مطالعه ی حاضر، افراد مبتلا به دیابت شهر بوشهر بودند. روش نمونه گیری در پژوهش حاضر از نوع نمونه گیری هدفمند و در دسترس بوده و حجم نمونه 13 نفر (7 مرد و 6 زن) بود. اطلاعات تحقیق از طریق مصاحبه ای نیمه ساختار یافته به مدت 40 تا 60 دقیقه و با استفاده از سوالاتی باز پاسخ جمع آوری گردید، پس از اتمام فرآیند مصاحبه پاسخ ها با استفاده از روش تحلیل محتوا مورد تفسیر و کدگذاری قرار گرفت.

    یافته ها:

     براساس نتایج تحقیق حاضر به طور کلی مبتلایان به دیابت نوع دو در طول دوران همه گیری کووید- 19 از وضعیت خودمراقبتی مطلوبی برخوردار نبوده و مشکلات بسیاری را در زمینه ی رفتار خودمراقبتی (دارو، تغذیه و ورزش و تحرک) و در سایر زمینه ها تجربه نموده اند.

    نتیجه گیری:

     مبتلایان به دیابت در دوران همه گیری بیماری کووید- 19 مشکلات بسیاری را تجربه کرده اند که همین امر موجب کاهش هرچه بیشتر کیفیت زندگی آنان می شود. لذا، می توان جهت کاهش این مشکلات از دولت، رسانه، خانواده ی بیمار، خود بیمار، پزشکان، روانشناسان و مشاوران بهره گرفت.

    کلیدواژگان: خودمراقبتی، دیابت نوع دو، کووید- 19، کرونا، همه گیری، مطالعه ی کیفی
  • صادق مشرف زاده*، بهمن روایی، احسان الله کوزه گر صفحات 92-100
    مقدمه

    دیابت چهارمین عامل مرگ و میر در دنیا است. و از آنجایی که بسیاری از مردم جهان به این بیماری مبتلا و یا در معرض خطر آن هستند، می توان دیابت را بیماری قرن نامید. دیابت تاثیرات مخربی بر سلامتی افراد جامعه دارد و در صورت تشخیص دیر هنگام، می تواند صدمات جبران ناپذیری به بینایی، کلیه ها، قلب، شریان ها و غیره وارد کند. بنابراین لازم است که روش هایی برای تشخیص این بیماری در مراحل اولیه وجود داشته باشد. در این مقاله، از داده کاوی در تشخیص دیابت استفاده شده است.

    روش ها:

     الگوریتم اصلی مورد استفاده در این مقاله، الگوریتم جنگل تصادفی است. برای بررسی کارایی الگوریتم پیشنهادی در تشخیص بیماری دیابت از مجموعه داده هایی استفاده شده است که شامل 768 نمونه (بیمار) و دارای 8 ویژگی بوده است. از آنجایی که الگوریتم جنگل تصادفی یک الگوریتم ترکیبی است و از چندین درخت تصمیم ایجاد شده است، باعث رسیدن به دقت بالایی در تشخیص بیماری دیابت می گردد.

    یافته ها:

     با استفاده از این الگوریتم توانستیم میزان دقت تشخیص بیماری دیابت را به 86/99 % افزایش دهیم.

    نتیجه گیری: 

    برای تشخیص دیابت از الگوریتم های مختلفی استفاده شده است ما سعی کردیم از الگوریتمی استفاده کنیم که نسبت به بقیه الگوریتم ها برای تشخیص این بیماری از میزان دقت بسیار بالایی برخوردار باشد.

    کلیدواژگان: بیماری، داده کاوی، دیابت، الگوریتم جنگل تصادفی
  • عمار راشت، احمد عبدی* صفحات 101-110
    مقدمه

    شواهد نشان می دهد که رژیم غذایی پرچرب (HFD) باعث هیپرانسولینی و اختلال در عملکرد جزایر پانکراس همراه با مقاومت به انسولین در بافت چربی می شود. هدف از پژوهش حاضر ارزیابی اثر تمرین هوازی همراه با کپسایسین بر بیان Pdx1 و GLUT2 بافت پانکراس موش های HFD بود.

    روش ها: 

    در این مطالعه ی تجربی، 40 سر موش صحرایی نر ویستار به مدت 8 هفته با رژیم غذایی نرمال (8=n، ND) و رژیم غذایی پرچرب (HFD) (32=n) تغذیه شدند. بعد از هشت هفته همه موش ها به 5 گروه: رژیم غذایی نرمال (ND)، رژیم غذایی پرچرب (HFD)، رژیم غذایی پرچرب-تمرین (HFDT)، رژیم غذایی پرچرب-کپسایسین (HFDCap) و رژیم غذایی پرچرب-تمرین-کپسایسین (HFDTCap) تقسیم شدند. گروه های تمرین به مدت هشت هفته برنامه ی دویدن هوازی با شدت متوسط (60-50% VO2max، 25-15 متر/دقیقه، 60-30 دقیقه/روز، پنج روز/هفته) را روی تردمیل انجام دادند. کپسایسین (mg/kg/day 4) یک بار در روز به صورت خوراکی با گاواژ خورانده شد. داده ها با استفاده از ANOVA در سطح معنا داری 05/0 < p آزمون شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد بیان Pdx1 و GLUT2 در گروه های HFDT (به ترتیب 002/0=P و 003/0=P)، HFDCap (به ترتیب 022/0=P و 026/0=P) و HFDTCap (به ترتیب 000/0=P و 000/0=P) افزایش معنی داری داشت. همچنین افزایش معنی داری در بیان Pdx1 و GLUT2 در گروه HFDTCap نسبت به HFDCap (به ترتیب 037/0=P و 044/0=P) مشاهده شد.

    نتیجه گیری: 

    نتایج نشان داد که HFD باعث اختلال در عملکرد سلول های β پانکراس شده و تمرین هوازی به تنهایی و همراه با کپسایسین با افزایش بیان Pdx1 و GLUT2، احتمالا می تواند عملکرد سلول های جزایر را بهبود ببخشد.

    کلیدواژگان: چاقی، فعالیت ورزشی، عملکرد پانکراس، گیاه دارویی
  • زهرا یعقوبی، بهرام عابدی* صفحات 111-118
    مقدمه

    دیابت نوع دو، نوعی اختلال متابولیکی است که به دلیل مقاومت به انسولین به وجود می آید. هدف از این تحقیق، مطالعه ی اثر 8 هفته تمرین هوازی به همراه مصرف مکمل زنجبیل بر FGF21، آیریزین و مقاومت به انسولین در زنان دیابتی نوع دو بود.

    روش ها: 

    در یک مطالعه ی نیمه تجربی با طرح پیش آزمون پس آزمون، 24 زن مبتلا به دیابت نوع دو به صورت هدفمند و در دسترس انتخاب شدند. آزمودنی ها به طور تصادفی به دو گروه کنترل (دارونما و تمرین) و تجربی (مکمل و تمرین) تقسیم شدند. گروه تجربی در تمرینات با شدت 65 تا 70 درصد ضربان قلب هدف و سه جلسه در هفته شرکت کردند. مکمل دهی زنجبیل نیز هم زمان با تمرین به صورت عصاره ی خشک 1 گرم زنجبیل (کپسول های 250 گرمی) و چهار وعده در روز انجام شد. گروه کنترل (دارونما) نیز از کپسول های مشابه حاوی آرد بو داده استفاده کردند. به منظور ارزیابی سطوح سرمی متغیرها، 24 ساعت قبل و پس از مداخله تمرین و مکمل و در شرایط حداقل 10 ساعت ناشتایی از کلیه ی آزمودنی ها خون گیری به عمل آمد. داده ها با استفاده از آزمون کوواریانس تجزیه وتحلیل شد (05/0>P).

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد هشت هفته مداخله ی تمرین هوازی و مکمل گیری زنجبیل منجر به افزایش معنادار در سطوح آیریزین (0001/0=P) و FGF21 (0001/0=P) و نیز کاهش معنادار در شاخص مقاومت به انسولین (0001/0=P) گردید.

    نتیجه گیری:

     یافته ها نشان داد استفاده از مداخله ی تمرین و مصرف مکمل زنجبیل در برابر تمرین می تواند اثرات مثبتی بر عوامل تنظیم کننده انرژی در افراد دیابتی نوع دو داشته باشد.

    کلیدواژگان: دیابت، آیریزین، مقاومت انسولینی، عامل رشد فیبروبلاست 21
  • ندا آقایی بهمن بگلو*، رضا صلبوخی، محمد شرافتی مقدم صفحات 119-128
    مقدمه

    پروتئین های خانواده FOXO عوامل مهم در مسیر اتوفاژی هستند. پروتئین کیناز-B تنظیم کننده مهم برای این خانواده است که می تواند از طریق تمرین ورزشی تنظیم شوند. هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر پروتئین کیناز- B(PKB) بر پروتئین های خانواده اتوفاژی FOXO (FOXO1 و FOXO3a) به دنبال تمرین تناوبی با شدت بالا (HIIT) در بطن چپ قلب موش های صحرایی دیابتی شده توسط استرپتوزوتوسین (STZ) و نیکوتین آمید می باشد.

    روش ها: 

    در این مطالعه ی تجربی، 12 سر موش صحرایی نر 2 ماهه از نژاد اسپراگ و داولی با میانگین وزن 20±270 گرم انتخاب و پس از ایجاد دیابت نوع دو از طریق القاء STZ و نیکوتین آمید به روش تصادفی به 2 گروه، تمرین دیابتی (6 سر) و کنترل دیابتی (6 سر) تقسیم ‏شدند؛ گروه تمرینی 4 روز در هفته مطابق با برنامه ی تمرینی به مدت 8 هفته به تمرین HIIT پرداختند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 23 و آزمون t-مستقل استفاده‏ شد. سطح معنی داری 05/0≤ p در نظر گرفته شده است.

    یافته ها:

     تمرین HIIT منجر به افزایش معنی داری در محتوای پروتئین های PKB بین گروه های تمرین و کنترل شد (0001/0=P). در مقابل کاهش معنی داری در محتوای پروتئین های FOXO1 (003/0=P) و FOXO3a (006/0=P) بین گروه های تمرین و کنترل مشاهده شد.

    نتیجه گیری: 

    بر اساس نتایج به نظر می رسد تمرین HIIT ، با افزایش و تنظیم PKB منجر به کاهش و غیرفعال شدن پروتئین های FOXO1 و FOXO3a در قلب آزمودنی های دیابتی می شود. مهار این پروتئین ها می تواند از اتوفاژی بیش از حد قلبی در آزمودنی های دیابتی جلوگیری کند.

    کلیدواژگان: تمرین تناوبی با شدت بالا، بطن چپ، پروتئین کیناز-B، پروتئین FOXO1، پروتئین FOXO3a، دیابت نوع دو
|
  • Zahra Hajhashemy, Elham Moslemi, Parvane Saneei* Pages 59-78
    Background

    Although the relation of serum vitamin D levels with abdominal obesity has been investigated by previous observational studies, the results are inconsistent. In the current study, a dose-response meta-analysis was conducted on epidemiologic studies that evaluated this association in adults.

    Methods

    We performed a systematic search of all published articles, up to May 2020, in five electronic databases. A total of 41 observational studies that reported odds ratios (ORs) or relative risks (RRs) with 95% confidence intervals (CIs) for abdominal obesity in relation to serum vitamin D levels in adults were found.

    Results

    Meta-analysis on 36 cross-sectional studies (combining 44 effect sizes) with 257699 participants, illustrated that the highest serum vitamin D level in comparison with the lowest serum vitamin D level was significantly related to 23% decreased odds of central obesity (OR=0.77; 95%CI:0.71-0.83). This inverse association was also significant in almost all subgroups based on different covariates. Based on dose-response analysis, each 25 nmol/l increase in serum vitamin D levels, was related to 8% reduced risk of central obesity (OR=0.92;95%CI:0.85,0.99). After limiting the analysis to 23 effect sizes from 17 studies with representative population (242135 participants), the same results were obtained (OR=0.79; 95%CI: 0.71-0.87). Based on dose-response analysis on studies with representative populations, each 25 nmol/l increase in blood vitamin D levels was linked to 10% decreased central adiposity risk(OR=0.90; 95%CI: 0.82, 0.99).

    Conclusion

    In this meta-analysis of epidemiologic studies, we demonstrated an inverse significant relation between serum vitamin D levels and risk of central obesity in adults, in a dose-response manner. The same findings were obtained in representative populations.

    Keywords: Serum 25-Hydroxy Vitamin D, Abdominal Obesity, Waist Circumference, Meta-Analysis, Epidemiologic Studies
  • Mahnaz Aliakbari Dehkordi, Fatemeh Eisazadeh*, Alireza Monzavi Chaleshtari Pages 79-91
    Background

    Coronary heart disease is a viral infection that has become a pandemic disease. Given the comprehensive impact that this disease has on the lifestyle of individuals, the economic situation of the country, imported drugs; the present study aims to investigate the self-care status of patients with type 2 diabetes during the Covid epidemic.

    Methods

    The study population in the present study was people with diabetes in Bushehr. The sampling method in the present study was purposeful and available sampling and the sample size was 13 people (7 men and 6 women). The research information was collected through a semi-structured interview for 40 to 60 minutes using open-ended questions. After the interview process, the answers were interpreted and coded using the content analysis method.

    Results

    According to the results of the present study, in general, patients with type 2 diabetes during the period of Covid-19 epidemic did not have a favorable self-care status and many problems in the field of self-care behavior (medication, nutrition and exercise and mobility) and in other Fields have experienced.

    Conclusion

    Diabetics have experienced many problems during the Quaid 19 epidemic, which further reduces their quality of life; therefore, the government, the media, the patientchr('39')s family, the patient himself, doctors, psychologists and counselors can be used to reduce these problems.

    Keywords: Self-care, Type 2 diabetes, Covid-19, Qualitative study
  • Sadegh Moshrefzadeh*, Bahman Ravaei, Ehsan Kozegar Pages 92-100
    Background

    Diabetes is the fourth leading cause of death in the world. And because so many people around the world have the disease, or are at risk for it, diabetes can be called the disease of the century. Diabetes has devastating effects on the health of people in the community and if diagnosed late, it can cause irreparable damage to vision, kidneys, heart, arteries and so on. Therefore, it is necessary to have methods to diagnose this disease in the early stages. In this article, data mining is used to diagnose diabetes.

    Methods

    The main algorithm used in this paper is the random forest algorithm. To evaluate the efficiency of the proposed algorithm in diagnosing diabetes, a data set was used that included 768 samples (patients) and had 8 characteristics. Because the stochastic forest algorithm is a hybrid algorithm created from several decision trees, it achieves high accuracy in diagnosing diabetes.

    Results

    Using this algorithm, we were able to increase the accuracy of diabetes diagnosis to 99.86%.

    Conclusion

    Diabetes is the fourth leading cause of death in the world. Different algorithms have been used to diagnose this disease. We tried to use an algorithm that has a very high degree of accuracy compared to other algorithms for diagnosing this disease.

    Keywords: Disease, Data Mining, Diabetes, Random Forest Algorithm
  • Ammar Rashet, Ahmad Abdi* Pages 101-110
    Background

    Evidence has suggested that high-fat diet (HFD) promote hyperinsulinemia and pancreatic islet dysfunction with insulin resistance in adipose tissue. The aim of the present study was to examine the effect of aerobic exercise and capsaicin on the gene expression of pancreaticPdx1 and GLUT2 in Rats HFD.

    Methods

    this experimental study, 40 male Wistar rats were fed a normal diet (ND, n = 8) or high-fat diet (HFD) (n = 32) for 8 weeks. After 8 weeks, all rats were divided into 5 groups: normal diet (ND), high-fat diet (HFD), high-fat diet-training (HFDT), high-fat diet-capsaicin (HFDCap), high-fat diet-training-capsaicin (HFDTCap). Training groups have performed a moderate intensity aerobic running program (60-50% VO2max, at 15-25 m/min, 30-60 min/day, and 5 days/week) on a motor-driven treadmill for eight weeks. Capsaicin (4 mg/kg/day) were administered orally, by gavage, once a day. Data were analyzed using ANOVA at p<0.05.

    Results

    the results showed significant increase in expression of Pdx1 and GLUT2 in HFDT (p = 0.002 and p = 0.003, respectively), HFDCap (p = 0.022 and p = 0.026, respectively) and HFDTCap (p = 0.000 and p = 0.000, respectively) groups.

    Conclusion

    also, a significant increase in the expression of Pdx1 and GLUT2 was observed in the HFDTCap compared to the HFDCap (respectively P=0.037, and p=0.044).The results showed that HFD impaired pancreatic beta cell function and that aerobic exercise alone and with capsaicin could significantly increase islet cell function by increasing Pdx1 and GLUT2 expression.

    Keywords: Obesity, Exercise, Pancreatic function, Herb
  • Zahra Yaghoubi, Bahram Abedi* Pages 111-118
    Background

    Diabetes type 2 is a metabolic disorder that it caused by insulin resistance. The aim of this research was to study the effect of eight weeks of aerobic exercise with ginger supplement on FGF21, Irisin and insulin resistance in women with type 2 diabetes.

    Methods

    In a quasi-experimental study with pretest posttest design, 24 women with type 2 diabetes were selected available and purposely as sample. The subjects divided randomly into two groups of control (placebo and exercise) and experimental (supplement and exercise). The experimental group take part in an exercise with moderate intensity 65-70 percent of target heart rate and three session per week. Ginger supplementation was performed at the same time for training with daily consumption of 1 g of ginger extract (250 g capsules) and four servings daily. The control group (placebo) also used similar capsules containing roasted flour. To evaluate serum levels of variables, blood sampling was taken from all subjects 24 hr before and after exercise and supplement intervention at 10hr fasting state.

    Results

    Data were analyzed by using covariance test (p<0.05). The results showed that eight weeks of aerobic training and ginger supplementation lead to increase in Irisin levels (p=0.0001), FGF21 (p=0.0001) and decrease in insulin resistance index (p=0.0001).

    Conclusion

    Results indicated that using aerobic exercise and ginger supplement versus aerobic exercise could have positive effects on regulatory factors of energy in people with type 2 diabetes.

    Keywords: Diabetes, Irisin, Insulin resistance, Fibroblast Growth Factor-21
  • Neda Aghaei Bahmanbeglou*, Reza Salboukhi, Mohammad Sherafati Moghadam Pages 119-128
    Background

    FOXO family proteins are important factors in autophagy pathway. Protein kinase-B is an important regulator for this family that can be regulated through exercise training. Therefore, the aim of this study is to investigate the effect of protein kinase-B (PKB) on FOXO autophagy family proteins (FOXO1 and FOXO3a) following high intensity interval training (HIIT) in the left ventricle of the heart of diabetic rats by streptozotocin (STZ) and nicotinamide.

    Methods

    In this experimental study, 12 two-month-old Sprague-Dawley rats with a mean weight of 270±20 g were selected. After type 2 diabetes induction with STZ and Nicotinamide, rats were randomly assigned to two groups, diabetic training (6 heads) and diabetic control (6 heads). The training group trained for 4 days a week in accordance with the training program for 8 weeks. SPSS software version 23 and independent t-test were used to analyze the data. Significance level is considered p≤0.05.

    Results

    HIIT training resulted in a significant increase in PKB protein content between training and control groups (P=0.0001). In contrast, a significant decrease in protein content of FOXO1 (P=0.003) and FOXO3a (P=0.006) was observed between the training and control groups.

    Conclusion

    It seems based on the results HIIT with increasing and regulating PKB leads to a decrease and inactivation of FOXO1 and FOXO3a proteins in the hearts of diabetic subjects. Inhibition of these proteins can prevent excessive cardiac autophagy in diabetic subjects.

    Keywords: High Intensity Interval Training, Heart Muscle, Protein Kinase-B, Protein FOXO1, Protein FOXO3a, Type 2 Diabetes