فهرست مطالب

نشریه رویش روان شناسی
سال دهم شماره 6 (پیاپی 63، شهریور 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/31
  • تعداد عناوین: 20
|
  • احمدرضا کیانی چلمردی*، نگاره شهبازی، افشین حسن زاده، یاسمن جمشیدیان نائینی صفحات 1-10

    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی سازگاری، رضایت زناشویی و آشفتگی روان شناختی زنان متاهل بر اساس ادراک ازدواج والدین و سبک های دلبستگی بود. روش پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی و رگرسیون بود. جامعه پژوهش شامل کلیه زنان متاهل شهر زنجان بود که از بین آنها تعداد 200 نفر به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس تجارب در روابط صمیمانه (ECR-12) لافونتین و همکاران، پرسشنامه ادراک ازدواج والدین (PPM) میگان و همکاران، مقیاس رضایت از ازدواج (MS) باسبی و همکاران، پرسشنامه سلامت بیمار-2 (PHQ-2) کرونک و همکاران، مقیاس سازگاری زناشویی (DAS-4) سابورین و همکاران و پرسشنامه اختلال اضطراب فراگیر (GADQ) کرونک و همکاران بود. داده ها توسط رگرسیون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته ها نشان دادند که همبستگی ادراک ازدواج والدین با رضایت زناشویی و سازگاری زناشویی مثبت و معنی دار و با افسردگی منفی و معنی دار است. همبستگی دلبستگی اجتنابی با رضایت زناشویی منفی و معنی دار و با افسردگی مثبت و معنی دار بود(05/0 = α). همچنین نتایج نشان دادند که تنها ادراک ازدواج والدین قادر به پیش بینی سازگاری زناشویی بود. دلبستگی اضطرابی، دلبستگی اجتنابی و ادراک ازدواج والدین هر سه قادر به پیش بینی رضایت زناشویی بودند، اما سهم دلبستگی اضطرابی بیشتر بود. لذا می توان نتیجه گرفت که سبک های دلبستگی و ادراک ازدواج والدین عوامل مهمی هستند که می توانند سازگاری و رضایت ارتباطی زنان و همچنین سلامت روان بعدی آنها را پیش بینی کنند.

    کلیدواژگان: دلبستگی، ادراک ازدواج، افسردگی، اضطراب، رضایت زناشویی
  • عاطفه حجتی، مینا مجتبایی*، مهدی رضا سرافراز صفحات 11-20

    یکی از مشکلات افراد افسرده، ناتوانی در خودشناسی است و یکی از درمانهای احتمالا موثر در این زمینه، درمان های مبتنی بر رویکرد روانپویشی است. هدف از این پژوهش بررسی اثربخشی گروه درمانی روان پویشی یکپارچه بر خودشناسی انسجامی در افراد افسرده است. این پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل و با دوره پیگیری بود. جامعه آماری این پژوهش زنان مراجعه کننده به کلینیک بلاغ در شهر قم بودند. از میان آنها 32 نفر (16 نفر مبتلا به افسرده خویی و 16 نفر مبتلا به افسردگی اساسی) به صورت هدفمند انتخاب شده و به طور تصادفی در دو گروه کنترل و آزمایش قرار گرفتند. آزمودنی ها در مرحله پیش آزمون و پس آزمون پرسشنامه خودشناسی انسجامی (قربانی، 2008) را تکمیل کردند. گروه آزمایش با پروتکل گروه درمانی روان پویشی یکپارچه در طول 24 جلسه (هفته ای یک جلسه 120 دقیقه ای) تحت درمان قرار گرفتند و گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. برای تحلیل داده ها از تحلیل کواریانس استفاده شد. یافته ها نشان داد گروه درمانی روانپویشی یکپارچه به طور معناداری منجر به افزایش خودشناسی انسجامی در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل شده است (01/0>P). بنابراین می توان از گروه درمانی روان پویشی یکپارچه برای افزایش خودشناسی انسجامی در افراد افسرده بهره برد.

    کلیدواژگان: گروه درمانی روان پویشی یکپارچه، خودشناسی انسجامی، افسردگی
  • صادق فلاح، نیکزاد قنبری، شهرام علیزاده، نگین کاظمی* صفحات 21-30

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه نوجوانان دارای اعتیاد به تلفن همراه هوشمند، در معرض خطر و عادی از نظر ترس از جا ماندن و افسردگی انجام شد. در این پژوهش 382 دانش آموز دبیرستانی با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و ابزارهای پژوهش را تکمیل کردند. در پژوهش حاضر از پرسشنامه اعتیاد به اینترنت یانگ (یانگ، 1998)، مقیاس افسردگی نوجوانان کوتچر(لیبلانک، المودوار، بروکس و کوتچر، 2002)، مقیاس ترس از جا ماندن ابل (ابل، بوف و بور 2016) و نسخه کوتاه مقیاس اعتیاد به تلفن همراه هوشمند (کوون،کیم، چو و یانگ، 2013) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون مانووا انجام شد. نتایج بررسی اثر متغیر گروه (نوجوانان دارای اعتیاد به تلفن همراه هوشمند، در معرض خطر و عادی) با استفاده از آزمون لامبدا ‏ویلکز روی ترکیب خطی خرده مقیاس های ترس از جاماندن حاکی از وجود اثر معنی دار گروه (17/0 =2η ؛ 001/0‏P<‎، ‏‏40/25=(728و6) ‏F‏) بود و بین گروه ها در خرده مقیاس های عزت نفس (05/0P<، 79/3=(2، 366) F)، تعامل اجتماعی (001/0P<، 08/15=(2، 280) F) و اضطراب اجتماعی (001/0P<، 37/72=(2، 366) F)  تفاوت معنی داری به لحاظ آماری مشاهده گردید. یافته های پژوهش حاضر نشان می دهد که نوجوانان دارای اعتیاد به تلفن همراه هوشمند و در معرض خطر، میزان بالاتری از ترس از جا ماندن و افسردگی نسبت به گروه عادی تجربه می کنند.

    کلیدواژگان: ترس از جا ماندن، افسردگی، تلفن همراه هوشمند، اعتیاد رفتاری، نوجوانی
  • سلیمان احمدبوکانی، حسین قمری گیوی*، احمدرضا کیانی، علی رضایی شریف صفحات 31-40

    خودکشی، یکی از علل مرگ در سراسر جهان و یکی از مهم ترین مشکلات بهداشت عمومی در جوانان است. هدف پژوهش حاضر، بررسی مدل نقش ناامیدی و نشخوار فکری در نظریه انگیزشی_ ارادی خودکشی بود. نمونه این پژوهش را 650 نفر از دانشجویان دانشگاه محقق اردبیلی تشکیل می دهند که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. به منظور تعیین ارتباط بین متغیرهای پژوهش از همبستگی استفاده شد. نتایج نشان داد که که شکست (25/0-β) و به دام افتادگی (15/0 =β) تاثیر مستقیم معناداری بر ایده خودکشی دارند؛ و اثر غیرمستقیم شکست بر ایده خودکشی از طریق نقش واسطه ای دام افتادگی قابل توجه بود (12/0=β). نشخوار فکری هم به طور قابل توجهی رابطه بین شکست و به دام افتادن را تعدیل کرد، و %29/0 از واریانس به دام افتادگی را به خود اختصاص داد. در خصوص نقش تعدیل گری نا امیدی منفی و مثبت ننایج نشان داد که ناامیدی رابطه بین به دام افتادگی و ایده خودکشی را تعدیل کرد و %73/2 و %17/1 درصد از واریانس ایده خودکشی مربوط به ناامیدی منفی و مثبت بود. این یافته ها گامی مقدماتی به سمت روشن سازی مکانسیم های رفتاری خودکشی بوده و پیامدهای آن را در جامعه ایران نشان می دهد.

    کلیدواژگان: ناامیدی، نشخوار فکری، نظریه انگیزشی- ارادی، خودکشی
  • حسین پورشهریار*، مرضیه دین دوست، ثمین بهارشانجانی صفحات 41-52

    با توجه تاثیرات مستقیم و غیرمستقیم ویروس کرونا بر ابعاد مختلف زندگی افراد، هدف از پژوهش حاضر شناسایی تجارب زیسته و چالش های همسران سالم در دوره همه گیری ویروس کرونا بود. روش پژوهش حاضر کیفی از نوع پدیدارشناسی تفسیری بود. جامعه پژوهش کلیه زوجین در شهر تهران بودند که خود و همسرشان از ابتدای شیوع ویروس کرونا، به این بیماری مبتلا  نشده اند. نمونه مورد مطالعه شامل 9 نفر از همسران سالم بودند که به نمونه گیری هدفمند وارد پژوهش شدند. از افراد مصاحبه نیمه ساختاریافته به عمل آمد، سپس کلمه به کلمه پیاده سازی شده و به روش هفت مرحله ای کلایزی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در این مطالعه 4 مضمون اصلی شامل نگرانی ها، واکنش های شخصی، تغییرات روابط اجتماعی و تغییر دیدگاه، شناسایی شد. با توجه به یافته ها می توان گفت زندگی همسران به شدت تحت تاثیر این بیماری قرار گرفته و لازم است برای آنان به تناسب شرایط شان، سیستم های حمایتی فراهم شود.

    کلیدواژگان: تجربه زیسته، سالم، ویروس کرونا، همسران
  • سهیلا حسین زاده، نادر منیرپور*، مجید ضرغام حاجبی صفحات 53-62

    مطالعه حاضر با هدف بررسی نقش میانجی انعطاف پذیری شناختی در رابطه بین تعهد زناشویی و تمایزیافتگی خود انجام شد. روش پژوهش توصیفی- همبستگی و به شکل خاص مدل یابی معادلات ساختاری است. جامعه آماری شامل کلیه ی زوجین مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهرستان چالوس بودند که تعداد 500 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه‎ های تعهد زناشویی (آدامز و جونز، 1997)، تمایزیافتگی خود (اسکورن و فریدلندر، 1998) و انعطاف پذیری شناختی (دنیس و واندروال، 2010) بودند. داده‎های به دست آمده با روش معادلات ساختاری تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد که شاخص های برازش مدل پژوهش در دامنه قابل قبول قرار دارند و انعطاف پذیری شناختی در رابطه ی بین تعهد زناشویی و تمایزیافتگی خود نقش میانجی ایفا کرده است. بر اساس نتایج پژوهش حاضر، می توان تمایزیافتگی خود و انعطاف پذیری شناختی را به عنوان عوامل موثر در تعهد زناشویی زوجین در برنامه های پیشگیری و مشاوره ای در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: تعهد زناشویی، تمایزیافتگی، انعطاف پذیری شناختی
  • تبسم نیکوسرشت، آرزو شمالی اسکویی* صفحات 63-74

    هدف پژوهش حاضر ارایه الگوی ساختاری پیش بینی پرخوری عصبی بر اساس استرس و تنظیم هیجانی با میانجی گری گسستگی ذهن بود. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را تمامی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن در پاییز سال 1398 تشکیل می دادند. روش نمونه گیری به شیوه در دسترس و حجم نمونه 370 نفر بود. ابزار پژوهش شامل مقیاس پرخوری (گورمالی و همکاران، 1982)، پرسشنامه تنظیم شناختی هیجانی (گارنفسکی و همکاران، 2001)، مقیاس گسستگی ذهن (برنستاین و پاتنام، 1986) و مقیاس استرس ادراک شده (کوهن و همکاران، 1983) بود. برای تحلیل داده ها از روش مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج نشان داد ضریب مسیر غیرمستقیم بین راهبردهای مثبت تنظیم هیجانی و پرخوری از طریق گسستگی ذهن، منفی و معنادار بود (01/0>p، 100/0-=β). ضریب مسیر غیرمستقیم بین راهبردهای منفی تنظیم هیجانی و پرخوری از طریق گسستگی ذهن،  مثبت و معنادار بود (05/0>p، 076/0=β). ضریب مسیر غیرمستقیم بین استرس و پرخوری از طریق گسستگی ذهن، مثبت و معنادار بود (01/0>p، 093/0=β). بر اساس نتایج پژوهش حاضر می توان گفت زمانی که فرد به واسطه استرس وارد شده و بدتنظیمی هیجانی با گسستگی ذهن مواجه می شود، به پرخوری افراطی به عنوان سبکی از مقابله متوسل می شود.

    کلیدواژگان: استرس، پرخوری، تنظیم هیجان، گسستگی ذهن
  • آیه ناصری کریموند، یوسف اعظمی* صفحات 75-84

    هدف پژوهش حاضر تعیین نقش واسطه ای ادراک شایستگی و حل مسئله اجتماعی در رابطه بین سبک های دلبستگی و پرخاشگری در نوجوانان بود. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را تمام نوجوانان دانش آموز شهرستان شهریار در سال تحصیلی 1399-1398 تشکیل دادند که از میان آن ها 200 نفر به روش نمونه گیری در دسترس وارد پژوهش شدند.  ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه پرخاشگری (باس و پری، 1992)، مقیاس دلبستگی بزرگسالان تجدیدنظرشده (کولینز و رید، 1990)، پرسشنامه خودادراکی کودکان (هارتر، 1985) و فرم تجدیدنظرشده حل مسئله اجتماعی (دی زوریلا و همکاران، 2002) بود. داده ها با استفاده از روش مدل یابی معادلات ساختاری تحلیل شدند. نتایج پژوهش حاضر نشان داد ادراک شایستگی (001/0=P، 104/0-=β) و حل مسئله انطباقی (001/0=P، 096/0=β) رابطه بین سبک دلبستگی ایمن و پرخاشگری را در نوجوانان واسطه گری می کنند. نوجوانان دارای سبک دلبستگی ایمن، احساس شایستگی بیشتری در تعاملات با محیط پیرامون خواهند داشت و در مواجهه با ناکامی های محیطی از راهبردهای تنظیم هیجانی منفی کمتر بهره می جویند و در نتیجه رفتارهای پرخاشگرانه کمتری را از خود بروز می دهند.

    کلیدواژگان: پرخاشگری، حل مسئله، دلبستگی، شایستگی، نوجوان
  • روح الله یادگاری، مجید یوسفی افراشته*، ذکرالله مروتی صفحات 85-96

    هدف از پژوهش حاضر مقایسه توجه انتخابی و انعطاف پذیری شناختی در دو گروه با و بدون مشکلات کیفیت خواب در سه زمان صبح، عصر و شب بود. جامعه پژوهش دانشجویان پسر ساکن در خوابگاه دانشگاه زنجان بود که در سال تحصیلی 97-96 در این دانشگاه مشغول به تحصیل بودند. پرسشنامه کیفیت خواب پیتزبورگ (1989) به روش نمونه گیری در دسترس توزیع گردید. سپس با توجه به یافته های پرسش نامه افراد به دو گروه با کیفیت خواب مناسب (47 نفر) و کیفیت خواب نامناسب (44 نفر) تقسیم شدند. آزمون استروپ توسط ریدلی استروپ (1935) و ویسکانسین (2011) که به ترتیب برای سنجش توجه انتخابی  و انعطاف پذیری شناختی است؛ در شش گروه در ساعات 9-7 و 18-16 و 24-22 انجام شد. نتایج تحلیل واریانس چندمتغیره نشان داد که تاثیر «کیفیت خواب» بر میانگین هر دو مورد ناهمخوان و میانگین خنثی، معنی دار به دست آمد. در تاثیر «چرخه شبانه روزی» هر سه شاخص میانگین ناهمخوان و زمان واکنش ناهمخوان و خطای درجاماندگی معنادار بودند در«اثر تعاملی» نیز همه ی شاخص ها -معنادار بودند. این نتایج نشان داد عملکرد شناختی افراد در دو گروه با کیفیت بالا و پایین خواب در ساعات مختلف شبانه روز متفاوت است. بدون در نظر گرفتن تفاوت ها در شاخص های هر متغیر، کیفیت خواب بر توجه انتخابی اثر معناداری داشت ولی بر انعطاف پذیری شناختی نداشت. در اثرات تعاملی هم تفاوت های معناداری حاصل شد.

    کلیدواژگان: کیفیت خواب، توجه انتخابی، انعطاف پذیری شناختی و چرخه -شبانه روزی
  • ستایش مدانلو*، تورج هاشمی، عباس بخشی پور صفحات 97-106

    هدف از این پژوهش مقایسه تاثیرپذیری تشویق آشکار و ناآشکار ایجاد شده توسط همسال مجازی بر حساسیت به پاداش و ریسک پذیری نوجوانان است. روش پژوهش نیمه آزمایشی و از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل نوجوانان دختر و پسر 13 تا 17ساله ای که در سال تحصیلی 1399-1400 در دبیرستانی در شهر ساری مشغول به تحصیل بودند، بود. از جامعه مورد مطالعه 150 دختر و 150 پسر به شیوه هدفمند انتخاب و آزمون خطرپذیری بادکنکی (لجویز و همکاران، 2002) را به تنهایی به اتمام رساندند. سپس آزمودنی ها به صورت تصادفی در سه گروه ذیل قرار گرفتند و برای بار دوم این آزمون را به اتمام رساندند؛ ولی این بار با حضور مجازی یک همسال ناآشنا آزمون را انجام دادند. سه گروه مورد نظر شامل 1) موقعیت انگیزشی آشکار 2) موقعیت انگیزشی ناآشکار 3) گروه کنترل بودند. آزمودنی هایی که در دو گروه انگیزشی آشکار و تاآشکار بودند، همچنان که آزمون خطرپذیری بادکنکی را به انجام می رساندند در معرض موقعیت انگیزشی قرار گرفتند ولی گروه کنترل تحت هیچ مداخله ای قرار نگرفت. تحلیل داده ها به روش کوواریانس نشان داد همسالانی که در گروه انگیزشی ناآشکار بودند نسبت به گروه انگیزشی آشکار و کنترل، ریسک پذیری و حساسیت به پاداش بیشتری نشان دادند (05/0<p). همچنین یافته ها نشان دادند تفاوت جنسیتی بین دو گروه ناآشکار و آشکار که تحت تاثیر جنسیت مورد بررسی قرار گرفته بود مشاهده نشد (05/0<p). بنابراین به مشاوران مدارس پیشنهاد می شود که ریسک پذیری در دختران را دست کم نگیرند و مداخلات آموزشی با تمرکز بر تاثیر تشویق ناآشکار در برنامه نوجوانان گنجانده شود.

    کلیدواژگان: تاثیر همسالان، ارتباط مجازی، نوجوانی، ریسک پذیری، حساسیت به پاداش
  • ایوب سقزی*، محسن گل محمدیان صفحات 107-116

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش واسطه ای سبک های عشق ورزی در رابطه احساس تنهایی عاطفی و اجتماعی با رغبت به ازدواج در دانشجویان دختر انجام گرفت. این پژوهش از لحاظ هدف بنیادی و از لحاظ روش از نوع توصیفی بود. جامعه آماری شامل کلیه ی دانشجویان دختر دانشگاه های شهر سنندج در سال تحصیلی 98-97 بود که از میان آنها 360 نفر به روش نمونه گیری غیر تصادفی سهمیه ای وارد پژوهش شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسش نامه رغبت به ازدواج (MDQ)، پرسش نامه احساس تنهایی اجتماعی و عاطفی بزرگسالان فرم کوتاه (SEL)  و مقیاس نگرش به عشق (LAS)  بود. داده ها با استفاده از روش مدل سازی معادلات ساختاری تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که مسیر غیرمستقیم احساس تنهایی عاطفی و اجتماعی به رغبت به ازدواج از طریق سبک عشق ورزی رمانتیک، دوستانه و فداکارانه معنادار است (05/0>P). یافته های این پژوهش بر اهمیت نقش میانجی گری سبک های عشق ورزی در رابطه احساس تنهایی با رغبت به ازدواج تاکید دارد.

    کلیدواژگان: رغبت به ازدواج، سبک های عشق ورزی، احساس تنهایی عاطفی و اجتماعی، دانشجویان دختر
  • آسیه شریعتمدار، فاطمه حسن پور*، آتوسا کلانتر هرمز صفحات 117-128

    در این پژوهش به بررسی نشانگان فرسودگی و عدم تعادل حرفه ای شغلی مشاوران مدرسه با استفاده از روش تحلیل مضمون پرداخته شد. نشانگان فرسودگی شغلی و عدم تعادل حرفه ای در مشاوران مدارس دخترانه مقطع متوسطه از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته مورد پرسش قرار گرفت. پس از رسیدن به اشباع نظری، 12 نفر از مشاوران که به صورت هدفمند انتخاب شده بودند نمونه پژوهش را تشکیل دادند. با توجه به الگوی مراحل تحلیل مضمون، پس از شناخت داده ها، کدگذاری صورت گرفت و درنهایت با شناخت مضامین، ترسیم شبکه مضامین و تحلیل آنها گزارش ارایه گردید. بعد از تحلیل داده ها سه مضمون اصلی برای نشانگان فرسودگی شغلی شامل دل زدگی جسمانی و روانی، دل زدگی ارتباطی و دل زدگی از کار  استخراج شدند. در رابطه با نشانگان عدم تعادل حرفه ای نیز مضامین فقدان مسئولیت پذیری شغلی، فقدان مسئولیت پذیری در روابط، شغل به عنوان اولویت اصلی زندگی، تخطی از مرزهای حرفه ای و نادیده گرفتن هویت شخصی استخراج شدند. از نتایج به دست آمده در این پژوهش می توان در جهت تدوین برنامه های آموزشی، درمانی و پیشگیرانه با هدف کاهش و رفع فرسودگی شغلی و افزایش سلامت جسمی و روانی مشاوران و در نهایت افزایش کارایی و بهره وری شغلی آنان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، عدم تعادل حرفه ای، مشاور مدرسه، تحلیل مضمون
  • پونه باطنی، مهدی بیرامی، نسیم سیاوشی فر* صفحات 129-138

    این پژوهش به منظور بررسی اثربخشی آموزش تنظیم عاطفه بر خودتنظیم گری و احساس شرم و گناه در مادران دانش آموزان دارای ناتوانی یادگیری خاص انجام شد. روش این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه ی آماری این پژوهش شامل تمامی مادران دانش آموزان دارای اختلال یادگیری خاص مراجعه کننده به مراکز مشکلات ویژه یادگیری شهر اردبیل در سال تحصیلی 1400-1399 بودند. نمونه مورد مطالعه 30 نفر بودند که به روش نمونه در دسترس وارد پژوهش شدند و در دو گروه آموزش تنظیم عاطفه (15 نفر) و گروه گواه (15 نفر) به شیوه تصادفی جایگزین شدند. جمع آوری داده در مراحل پیش آزمون و پس آزمون با استفاده از مقیاس آمادگی شرم و گناه (کوهن و همکاران، 2011) و پرسشنامه خودتنظیم گری بوفارد (بوفارد و همکاران، 1995) صورت گرفت. برای گروه آزمایش نه جلسه 75 دقیقه ای آموزش تنظیم عاطفه اجرا شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کواریانس چندمتغیره (MANCOVA) صورت گرفت. براساس یافته های پژوهش آموزش تنظیم عاطفه تاثیر معناداری بر کاهش احساس گناه و احساس شرم و افزایش خودتنظیم گری در مادران دانش آموزان دارای ناتوانی یادگیری خاص داشت (01/0>P). با توجه به نتایج پژوهش حاضر می توان از آموزش تنظیم عاطفه در برنامه های آموزشی و مشاوره ای برای مادران دانش آموزان دارای ناتوانی یادگیری خاص استفاده کرد.

    کلیدواژگان: آموزش تنظیم عاطفه، خودتنظیم گری، احساس شرم، احساس گناه، ناتوانی یادگیری خاص، مادران
  • محمدرضا مظلوم زاده، علی غنائی چمن آباد*، فاطمه باقرزاده صفحات 139-150

    پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش میانجی گری دشواری تنظیم هیجان در رابطه بین نارسایی کنش های اجرایی و اعتیاد به اینترنت انجام گرفت. طرح پژوهش حاضر توصیفی - همبستگی و از نوع معادلات ساختاری بود. جامعه آماری این پژوهش، شامل بزرگسالان ایرانی بودند که از میان آن ها 400 نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه اعتیاد به اینترنت یانگ (IAT)، مقیاس نارسایی کنش های اجرایی بارکلی (BDEFS) و دشواری تنظیم هیجان گرتز و رویمر (DERS) جمع آوری شدند.  داده ها با استفاده از روش همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر از طریق نرم افزارهای SPSS و AMOS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.  نتایج نشان دادند که مدل مفروض برازش مطلوبی دارد. در این مدل نارسایی کنش های اجرایی رابطه مستقیم و معناداری با دشواری تنظیم هیجان داشت (P<0.01)، نارسایی کنش های اجرایی و دشواری تنظیم هیجان رابطه مستقیم و معناداری با اعتیاد به اینترنت داشتند (P<0.01)؛ و همچنین دشواری تنظیم هیجان به طور معنی داری بین نارسایی کنش های اجرایی و اعتیاد به اینترنت نقش میانجی دارد (217/0= β ؛001/0p=). بنابراین بر اساس نتایج پژوهش حاضر می توان گفت که نارسایی کنش های اجرایی از طریق دشواری تنظیم هیجان، اعتیاد به اینترنت را پیش بینی می کند.

    کلیدواژگان: نارسائی کنش های اجرایی، دشواری تنظیم هیجان، اعتیاد به اینترنت
  • سعید محمدی، سمانه سلطان آبادی، مریم ادیبی، محمد نوری*، محمدحسن دوازده امامی صفحات 151-160

    هدف این پژوهش تعیین نقش واسطه ای شفقت خود و تمایز خود در رابطه بین سبک های دلبستگی و بهزیستی روانشناختی در نوجوانان بی سرپرست و بدسرپرست بود. این پژوهش از نوع همبستگی با استفاده از روش مدل یابی معادلات ساختاری بود. در این پژوهش 200 نفر از نوجوانان بی سرپرست و بدسرپرست تحت پوشش سازمان بهزیستی به روش دردسترس انتخاب شدند. جمع آوری داده ها با پرسشنامه دلبستگی بزرگسال (کولینز، 1990)، مقیاس بهزیستی روان شناختی (ریف، 1989)، مقیاس شفقت خود ریس (ریس، 2011) و پرسشنامه تمایز خود (دریک، 2011) انجام شد. برای بررسی پیش فرض های آماری و آزمون فرضیه های پژوهش از آزمون های تحلیل واریانس، ضریب همبستگی و شاخص های برازش تحلیل مسیر و برای سنجش معنادار بودن اثر متغیر واسطه ای از آزمون سوبل استفاده شده است. شفقت خود و تمایز خود اثر منفی دلبستگی اضطرابی بر روی بهزیستی روانشناختی را کاهش داد (05/0>P). همچنین شفقت خود نیز اثر منفی دلبستگی اجتنابی بر روی بهزیستی روانشناختی را کاهش داد (05/0>P). اما اثر تمایز خود در رابطه بین دلبستگی اجتنابی و بهزیستی روانشناختی معنادار نبود (064/0>P).. نتایج نشان داد با افزایش دلبستگی اضطرابی و اجتنابی، بهزیستی روانشناختی کاهش یافت. شفقت خود و تمایز خود با کاهش اثر منفی دلبستگی اضطرابی بر بهزیستی روانشناختی یک نقش میانجی معنادار دارند. شفقت خود با کاهش اثر منفی دلبستگی اجتنابی، بهزیستی روانشناختی را افزایش می دهد. همچنین با اینکه تمایز خود نیز با کاهش اثر منفی دلبستگی اجتنابی، بهزیستی روانشناختی را افزایش می دهد اما این اثر معنادار نیست.

    کلیدواژگان: سبک های دلبستگی، بهزیستی روانشناختی، شفقت خود، تمایز خود
  • مرتضی اخلاقی فرد، ناهید معراجی* صفحات 161-170

    این پژوهش با هدف پیش بینی اضطراب کرونا براساس آشفتگی هیجانی (افسردگی، اضطراب و تنیدگی) و سلامت معنوی در پرستاران و بهیاران انجام شد. روش پژوهش توصیفی -همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه پرستاران و بهیاران بیمارستان امام زمان (عج) اسلامشهر در فصل سه ماه آخر سال 1399 بودند که به روش نمونه گیری در دسترس و براساس جدول نمونه گیری مورگان تعداد 118 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. به منظور گردآوری داده ها مقیاس اضطراب بیماری کرونا (CDAS) (علیپور و همکاران، 1398)، پرسشنامه جامع سنجش سلامت معنوی (CSHQ) (امیری و همکاران، 1393) و مقیاس افسردگی، اضطراب و تنیدگی (DASS-21) (لاویبوند و لاویبوند، 1995) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با آزمون ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه صورت گرفت. یافته ها نشان داد بین آشفتگی هیجانی با اضطراب کرونا در پرستاران و بهیاران همبستگی مثبت و بین سلامت معنوی و مولفه های آنها با اضطراب کرونا همبستگی منفی و معناداری وجود داشت (01/0 <p). نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد 4/34 درصد از اضطراب کرونا در پرستاران و بهیاران توسط آشفتگی هیجانی و سلامت معنوی تبیین شد (01/0 <p). این نتایج نشانگر اهمیت توجه به وضعیت روانشناختی و سلامت معنوی در پرستاران و بهیاران در این شرایط بحرانی است.

    کلیدواژگان: اضطراب کرونا، آشفتگی هیجانی، سلامت معنوی، پرستاران
  • محسن دادجو، شهریار غریب زاده* صفحات 171-184

    تقدم هیجان و شناخت و استقلال و وابستگی این دو سازه، از جمله موضوعات مهم روانشناسی شناختی است که گرچه تا قرن بیستم موضوعی غالبا فلسفی بوده ولی پس ازآن بنیان نظریه های روانشناسان تجربی بوده است. تعادل بین شبکه های هیجان و شناخت، به عنوان شالوده معماری نظام روان شناختی انسان، موجب عملکرد سالم می شود. به  رغم پندار گذشتگان درباره نقش ابتدایی هیجان در عملکردهای غریزی، امروزه هوشمندی هیجانات و تاثیرشان بر افکار نشان داده شده است. همچنین سودمندی تقویت توانایی های هیجانی و شناختی، در ایجاد ارتباطات مثبت و سازنده با دیگران و اهمیت آن در موفقیت های تحصیلی و شغلی آشکار شده است. اما به رغم این اهمیت، اگرچه نظریه پردازان مختلفی به تبیین رابطه چندگانه هیجان و شناخت پرداخته اند ولی هنوز موفق نشده اند که شکاف موجود را پر کنند. مطالعات عصب شناسی نیز یافته های همانندی ندارد. سامانه های مغزی هیجان، آن قدر با سامانه های شناختی هم پوشانی دارد که تمایز بین آن ها بسیار مشکل است. بر این اساس اصطلاحات مغز هیجانی و مغز شناختی، صحیح نبوده و این دو سامانه به شدت در هم تنیده اند. جهت روشن شدن این موضوع، ما در ابتدا به تعریف هیجان و شناخت پرداخته ایم. سپس انواع تعامل بین هیجان و شناخت را در پنج دسته و به دو شیوه دسته بندی کرده ایم. پس از آن به بیان برخی موانع پژوهش درباره توانایی های هیجانی و اجتماعی پرداخته و هشت پیشنهاد برای برطرف ساختن این موانع ارایه نموده ایم. این پیشنهادها عبارتند از: بررسی مولفه های هیجانی و ترکیب های تعاملی شان به صورت جزیی نگرانه، دسته بندی سنی و بهره گیری از رویکرد تحولی، کاربست روش های سنجش مناسب، استفاده از رویکرد عصب شناسی، استفاده از مدل های محاسباتی و ریاضیاتی، تعریف دقیق و عملیاتی هیجان و پرهیز از ابهام، توجه به جنبه درون فردی و بین فردی هیجان و بررسی سازه های بینابینی. کاربست این پیشنهادها در پژوهش، می تواند به والدین، جامعه آموزشی و سیاست گذاران برای برنامه ریزی بهتر برای جامعه کمک کند.

    کلیدواژگان: هیجان، شناخت، تعامل، مرور پیشینه
  • فهیمه باهنر، حسین کشاورز افشار*، کیوان صالحی صفحات 185-198

    برنامه های غنی سازی ازدواج، نتایج مثبت بسیاری نظیر سلامت جسمانی، سلامت روانی و رشد و ارتقاء اعضای خانواده را به همراه دارد. این مطالعه با هدف مرور نظام مند برنامه های غنی سازی ارتباطی و پایش ازدواج انجام شد. روش پژوهش حاضر با رویکرد کیفی و به لحاظ طرحی از نوع اسنادی بود. از آنجاکه مرحله ابتدایی هر مرور نظام مندی شامل جستجوی کامل و منظم پیشینه موجود و مرتبط است، بدین منظور میدان مورد مطالعه پژوهش، مجموعه آثار منتشرشده در قالب مقالات و پایان نامه های فارسی و انگلیسی بود. کلید واژه های پایش ازدواج، برنامه های غنی سازی ارتباطی ازدواج، بازبینی روابط همسران، برنامه ازدواج و کار با زوج در پایگاه های گوگل اسکولار، ساینس دایرکت، اسکوپوس، پروکویست، سیج، وایلی، سایک اینفو، سیویلیکا، نورمگز، مگ ایران، پایگاه مرکزعلمی جهاد دانشگاهی  و ایران داک  در بازه زمان 1398-1385  (2019-2000) جستجو شد. در مجموع 45 مطالعه فارسی و انگلیسی مورد بررسی قرار گرفت. مطالعات مورد بررسی برآمده از ترکیب مجموعه تحقیقات کیفی و کمی بودند. یافته ها نشان دهنده سه متغیر مهم تنظیم روابط، ایجاد صمیمیت و بهبود سلامت در برنامه های غنی سازی ارتباطی و پایش ازدواج بود. همچنین چهارده موضوع اشتراک و یازده موضوع افتراق  از این برنامه ها استخراج شد. نتایج بدست آمده از پژوهش ها مشخص شد برنامه های توانمندسازی زوجین از جمله برنامه پایش ازدواج و غنی سازی ارتباط ضمن داشتن اشتراکات و افتراقات بسیار حایز اهمیت، بر متغیرهای های مختلفی نیز اثرگذار هستند.

    کلیدواژگان: برنامه غنی سازی روابط، برنامه پایش ازدواج، مرور نظام مند
  • لقمان ابراهیمی، عباس نجفی پور تابستانق* صفحات 199-210

    عوامل شناختی نقش تعیین کننده ای در زندگی زناشویی زوجین به ویژه شناخت آنها از یکدیگر، توانایی کنار آمدن با شباهت ها و تفاوت های یکدیگر و ادراک زوجین از تعارضات زناشویی دارد. مطالعات متعددی بر اهمیت عوامل شناختی صحه گذاشته اند. نظریه پردازان شناختی و رفتاری مشکلات زناشویی را نتیجه مهارت های ناکارآمد همسران در برقراری ارتباط، ناتوانی در حل موثر مشکلات و تعارض ها، انتظارات و باورهای غیرمنطقی و تبادلات رفتارهای منفی می دانند. با وجود اینکه بسیاری از مشکلات زوجین که به طلاق می انجامد به عوامل شناختی مربوط است، کمتر به بررسی این عامل در زندگی زناشویی پرداخته شده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی مروری شیوع پدیده طلاق شناختی در بین زوجین متقاضی طلاق صورت گرفت. کلیدواژه های طلاق، عوامل شناختی طلاق، عوامل شناختی موثر در طلاق عاطفی، باورهای زوجین در پایگاه های معتبری مانند اس آی دی، مگیران، ایرانداک، ساینس دایرکت، گوگل اسکالر، اسکوپوس جستجو گردید. مقاله حاضر با بررسی مطالعات انجام گرفته تاکنون، علاوه بر تبیین پدیده طلاق شناختی و مولفه های آن، به نقش این پدیده در پیدایش طلاق عاطفی می پردازد. فرآیندهای شناختی اعم از نگرش ها، باورها، اندیشه ها، نقشه های ذهنی، طرحواره های ذهنی و مواردی از این قبیل که در نوع عملکرد، رفتار و روابط زوجین با یکدیگر تاثیر می گذارد و زوجین را در تعبیر و تفسیر کردن موقعیت ها هدایت می کند به گونه ای که اگر تعبیر و تفسیر در زوجین با خطای شناختی، افکار منفی گرایانه و تحریف همراه باشد، پدیده ای بنام طلاق شناختی تجلی پیدا می کند. مولفه های طلاق شناختی براساس مطالعه انجام گرفته شده عبارت بودند از: تفکر آرمان گرایانه، نگرش تخریب کنندگی، ذهن خوانی، ادراک وابسته، عدم بلوغ شناختی و آسیب شناسی هم بافته. طبق مقالات بررسی شده و مستندات، اختلال در زمینه های هیجانی و شناختی زوجین می تواند طلاق عاطفی را به همراه داشته باشد. به عبارتی بین شناخت، افکار و هیجان زوجین با طلاق عاطفی رابطه وجود دارد و قبل از طلاق عاطفی زوجین دچار طلاق شناختی می شوند. شناسایی ماهیت طلاق به عنوان آسیب زا ترین  نحوه بروز تعارض زوجین می تواند در جهت برنامه ریزی مناسب به منظور جلوگیری و کاهش طلاق در سال های آینده موثر واقع شود.

    کلیدواژگان: طلاق، آسیب شناسی، طلاق شناختی، طلاق عاطفی
  • فرشته قائمی، رضا رستمی*، سید محمد میرکمالی، کیوان صالحی صفحات 211-226

    امروز پرداختن به مطالعات در حوزه کارکردهای اجرایی که از اصلی ترین کنترل گرها و هماهنگ کننده های رفتار انسان است، که مورد توجه گسترده ای قرار گرفته شده است. در این مطالعه تلاش شد تا با مرور نظام مند مطالعات انجام شده داخلی و خارجی، نظریه ها، مدل ها و مولفه های تشکیل دهنده کارکردهای اجرایی مغز، شناسایی شده و دسته بندی گردد. برای گردآوری داده ها و پس از جستجوی کلیدواژه های تخصصی پژوهش شامل؛ نظریه های کارکردهای اجرایی مغز، مولفه های کارکردهای اجرایی مغز، مدل های کارکردهای اجرایی مغز، در پایگاه های بین المللی؛ Science Direct، Springer، Wiley Online Library، ERIC، Sage Journals، Emerald  و پایگاه های ملی؛ Ensani SID ،Magiran ، Noormags در بازه زمانی (2000 - 2020) و (1379-1399)، 54 مقاله بازیابی گردید. یافته های پژوهش به شناسایی و دسته بندی پنجگانه ای از نظریات 15 مدل کارکردهای اجرایی مغز، و 30 مولفه تشکیل دهنده کارکردهای اجرایی مغز منجر گردید. نتایج بدست آمده بر اهمیت بی بدیل کارکردهای اجرایی به عنوان مهمترین مهارت های ضروری برای کسب و ارتقای سلامت روانی و جسمانی، موفقیت تحصیلی و شغلی، موفقیت در زندگی، رشد اجتماعی و شناختی افراد که نارسایی در آن می تواند زمینه ساز بروز طیف گسترده ای از مشکلات رفتاری و احساسی گردد، اذعان می نماید.

    کلیدواژگان: مدل های کارکردهای اجرایی مغز، مروری نظامند، مولفه های کارکردهای اجرایی مغز، نظریه کارکردهای اجرایی مغز
|
  • Ahmadreza Kiani Chelmari*, Negare Shahbazi, Afshin Hasanzade, Yasaman Jamshidian Naeini Pages 1-10

    The present study investigated the marital adjustment, satisfaction, and psychological distress of married women based on their perceptions of parentschr('39') marriage and attachment styles. The research method was descriptive in the form of correlation and regression. The population included all married women of Zanjan city from whom 200 women were selected as the sample by availability sampling. The instruments included experiences in close relationships scale (ECRS), parents’ perceptions of marriage (PPM), marital satisfaction scale (MSS), patient health questionnaire (PHQ), marital adjustment scale (MAS), and generalized anxiety disorder questionnaire (GADQ). The data were analyzed by regression analysis. The results revealed that the correlation between parentschr('39') perceptions of marriage and marital adjustment/satisfaction was positively significant but it was negatively significant with depression. The correlation between avoidant attachment and marital satisfaction was negatively significant but it was positively significant with depression. In addition, regression coefficients indicated that just parents’ perceptions of marriage were able to predict marital adjustment. Anxious attachment, avoidant attachment, and parents’ perceptions of marriage had to predict the power of marital satisfaction among which anxious attachment had a more important weight. Therefore, it can be concluded that attachment styles and parents’ perceptions of marriage have an important role in predicting womenchr('39')s adjustment and relationship satisfaction and their later mental health.

    Keywords: Attachment, Perception of Marriage, Depression, Anxiety, Marital Satisfaction
  • Atefeh Hojjati, Mina Mojtabaei*, Mehdireza Sarafraz Pages 11-20

    One of the problems of depressed people is the inability to self-knowledge and one of the possibly effective treatments in this field is therapies based on a psychoanalytic approach. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of integrated psychodynamic group therapy on integrative self-knowledge in depressed patients. This study was a quasi-experimental study with a pretest-posttest design and follow-up with a control group. The statistical population of this study was women referring to the Belagh clinic in Qom. Among them, 32 patients (16 with major depression and 16 with Dysthymia) were purposefully selected and randomly divided into control and experimental groups. Subjects completed the Integrative Self- Knowledge Scale (Qorbani, 2008) in the pre-test and post-test stages. The experimental group was treated with the integrated psychodynamic group therapy protocol for 24 sessions (120 minutes per week) and the control group did not receive any intervention. Analysis of covariance was used to analyze the data. The results showed that the integrated psychodynamic group therapy significantly increased the integrated self-knowledge in the experimental group compared to the control group (P <0.01). Therefore, integrated psychodynamic group therapy can be used to increase self-knowledge in depressed people.

    Keywords: integrated psychodynamic group therapy, Integrative Self- Knowledge, depression
  • Sadeq Fallahtafti, Nikzad Ghanbari, Shahram Alizadeh, Negin Kazemi* Pages 21-30

    The present study aims to investigate fear of missing out and depression among adolescents addicted to smartphones, at risk for smartphone addiction, and normal groups. 382 high school students in Tehran were selected using a convenient sampling method and completed a number of tests including the Young Internet Addiction Test (IAT), KADS-II, Abel Fear of Missing Out scale, and SAS-SV. The data were analyzed using Multivariate analysis of variance (MANOVA) and particularly Wilkschr('39') Lambda test.  The findings showed that there is a significant change in the scores of depression and FoMo among the three groups (F(6,728)=25/40, P<0/001; η2 = 0/17). Also, significant distinctions were found among the groups in self-esteem (F(366, 2)=3/79, P<0/05), social interactions (F(280, 2)=15/08, P<0/001), and social anxiety (F(366, 2)=72/37, P<0/001). Based on the results of the present study, it can be concluded that adolescents with smartphone addiction and the at-risk group have a higher experience more levels of fear of missing out and depression compared with the normal group

    Keywords: Fear of missing out (FOMO), depression, smartphone, behavioral addictions, adolescence
  • Soliman Ahmadbookani, Hossein Ghamari*, Ahmadreza Kiani, Ali Rezaeisharif Pages 31-40

    Suicide is one of the leading causes of death worldwide and one of the most important public health problems among young people. The aim of this study was to investigate the model of the moderating role of hopelessness and rumination in integrated motivational-volitional (IMV) model suicide theory. The sample of this study consisted of 600 students of Mohaghegh Ardabili University who were selected by cluster sampling. The correlation was used to test the simple interface between the studied variables. The results showed that failure (β-0.25) and entrapment (β = 0.15) had a significant direct effect on the idea of ​​suicide, And the indirect effect of failure on the idea of ​​suicide through the mediating role of trapping was significant (β = 0.12). Mental rumination also significantly moderated the relationship between failure and entrapment, accounting for 0.29% of the variance of entrapment. Regarding the moderating role of negative and positive Hopelessness, the results showed that Hopelessness moderated the relationship between entrapping and the idea of ​​suicide, and 2.73% and 1.17% of the variance of the idea of ​​suicide were related to negative and positive Hopelessness. These findings are a preliminary step towards elucidating the behavioral mechanisms of suicide and its consequences in Iranian society.

    Keywords: Hopelessness, Ruminant, integrated motivational-volitional, suicide
  • Hossein Pourshahriar*, Marziyeh Dindoost, Samin Baharshanjani Pages 41-52

    Due to the direct and indirect effects of coronavirus on various aspects of life, the aim of this study was to identify the lived experiences of healthy spouses during the Coronavirus pandemic. The method was qualitative of phenomenological type. The study population was all spouses in Tehran who have not been infected with the disease since the beginning of the coronavirus outbreak. The sample consisted of 9 healthy spouses who entered the study by convenience sampling method. Semi-structured interviews were conducted, then implemented verbatim and analyzed by the seven-step Colaizzi method. In this study, 4 main themes were identified: worries, personal reactions, changes in social relations, change of perspective. According to the findings, it can be said that the lives of the spouses are severely affected by this disease. it is necessary to provide support systems for healthy spouses according to their circumstances.

    Keywords: Lived experience, healthy, corona virus, spouses
  • Soheila Hoseinzadeh, Nader Monirpour*, Majid Zargham Hajebi Pages 53-62

    The present study aimed to investigate the mediating role of cognitive flexibility in the relationship between marital commitment and differentiation. The research method is descriptive-correlation and specifically modeling structural equations. The statistical population included all couples referring to counseling centers in Chalous city that 500 persons were selected by convenience sampling method. Research instruments included Marital Commitment Questionnaire (Adam and Jones, 1997), Self-Differentiation Test (Skowron & Friedlander, 1998), and Cognitive Flexibility Questionnaire (Dennis, Vander Wal, 2010). The obtained data were analyzed by the structural equation method. The results showed that that the fit indices of the research model are in the acceptable range and cognitive flexibility played a mediating role in the relationship between marital commitment and Self-Differentiation. Based on the results of the present study, self-differentiation and cognitive flexibility can be considered as effective factors in the marital commitment of couples in prevention and counseling programs.

    Keywords: Marital commitment, Differentiation, Cognitive flexibility
  • Tabasom Nikooserest, Arezoo Shomali Oskoei* Pages 63-74

    The present study aimed to provide a structural model for predicting binge eating based on stress and emotion regulation mediated by dissociation. The research method was a descriptive correlational type. The statistical population of the present study was all students of the Islamic Azad University, Rudehen Branch, in the fall of 2019. The sampling method was convenient and the sample size was 370 people. The study tool included the Binge Eating Scale (Gormally, Black, Daston, & Rardin, 1982); Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (Garnefski, Kraaij, & Spinhoven, 2001); Dissociative Experiences Scale (Bernstein & Putnam, 1986) and Measure of Perceived Stress (Cohen, Kamarck, & Mermelstein, 1983). Structural equation modeling was used to analyze the data. The indirect path coefficient between positive emotional regulation and binge eating through dissociation was negative and significant (p<0.01, β=-0.100). The indirect path coefficient between negative emotional regulation and binge eating through dissociation was positive and significant (p<0.05, β=0.076). The indirect path coefficient between stress and binge eating through dissociation was positive and significant (p<0.01, β=0.093). Based on the present study results, it can be said that when a person experiences dissociation due to stress and emotional dysregulation, resorts to extreme overeating as a style of coping.

    Keywords: stress, binge eating, emotion regulation, dissociation
  • Ayeh Naseri Karimvand, Yousef Azami* Pages 75-84

    The aim of this study was to determine the mediating role of competence perception and social problem-solving in the relationship between attachment styles and aggression in adolescents. The statistical population of the present study consisted of all adolescent students in Shahriar city in the academic year 1399-1398, of which 200 people entered the study by convenience sampling method. Research instruments included the Aggression Questionnaire (Bass and Perry, 1992), Revised Adult Attachment Scale (Collins and Reed, 1990), Self-Perception Profile for Children (Harter, 1985), and Revised Form of Social Problem Solving (D’Zurilla et al., 2002). Data were analyzed using structural equation modeling. The results of the present study showed that competence perception (P = 0.001, β = -0.104) and adaptive problem solving (P = 0.001, β = 0.096) mediate the relationship between secure attachment style and aggression in adolescents. They cry. Adolescents with a secure attachment style will feel more competent in interactions with the environment and in the face of environmental failures will use less negative emotion regulation strategies and as a result, will exhibit less aggressive behaviors.

    Keywords: Adolescent, Aggression, Attachment, Competence, Problem Solving
  • Rooholah Yadegari, Majid Yousefi Afrashteh*, Zekrolah Morovati Pages 85-96

    The aim of the present study was to compare selective attention and cognitive flexibility in two groups with and without sleep quality problems at three times: morning, evening, and night. The study population was male students living in the dormitory of Zanjan University who were studying in this university in 2016. The Pittsburgh (1989) Sleep Quality Questionnaire was distributed by convenience sampling method. Based on the results, individuals were divided into two groups with good sleep quality (n=47) and poor sleep quality (n=44). Stroop test (1935) and Wisconsin (2011), which measure selective attention and cognitive flexibility, respectively; It was performed in six groups at 7-9, 16-18, and 24-22. The results of multivariate analysis of variance showed that the effect of "sleep quality" on the mean of both inconsistent and neutral mean was significant. In the effect of the "circadian cycle", all three indices of inconsistent mean and inconsistent reaction time and fineness error were significant. In "interactive effect", all indices were significant. The results showed that the cognitive executive of individuals in the two groups with high and low quality sleep at different hours of the day is different. Regardless of the differences in the indicators of each variable, sleep quality had a significant effect on selective attention but not on cognitive flexibility. Significant differences were also found in the interactive effects.

    Keywords: Sleep Quality, Selective Attention, Cognitive Flexibility, Day-night cycle
  • Setayesh Modanloo*, Touraj Hashemi, Abbas Bakhshipour Pages 97-106

    Studies have indicated that adolescents take more risks in the presence of their peers. This study aimed to examine the effect of passive and active (online) peer encouragement on adolescentschr('39') sensitivity to reward and risk-taking. One hundred fifty girls and one hundred fifty boys aged 13-17 participated in the experiment. First, the participants completed the Balloon Analogue Risk Task alone. Then, the participants were randomly assigned to one of the three groups: 1)Active peer encouragement group, 2)Passive peer encouragement group, 3)Control group and performed the BART again; however, this time, they performed the task with the presence of unfamiliar online peers. The participants in the passive and active groups performed the BART with their peerschr('39') presence. However, the participants in the control group performed the task with no presence of peers. Our findings demonstrated that passive but not active peer encouragement increased adolescentschr('39') risk-taking and sensitivity to reward (p<0/05). Also, findings demonstrated no gender differences (p>0/05). Thus, girlschr('39') risk-taking should not be underestimated. Also, future interventions should focus on the influence of passive peer encouragement.

    Keywords: Online peer encouragement, Adolescence, Risk-taking, Sensitivity to reward
  • Ayyob Saqqezi*, Mohsen Gol Mohammadian Pages 107-116

    The purpose of this study was to investigate the mediating role of Love Styles in the relationship between emotional and social loneliness and desire for marriage in female Students. This research was fundamental in terms of purpose and descriptive in terms of method. The statistical population included all female Students of Sanandaj universities in the 2019 academic year. 360 people entered the study by non-random quota sampling. The research tools included the Marriage desire questionnaire (MDQ), the Short form of the social and emotional loneliness scale for adults (SEL), and the Love Attitudes Scale (LAS).  Data were analyzed by the structural equation modeling method. The results showed that indirect pathways from emotional and social loneliness to desire for marriage through love styles (Eros, storage, and agape) are significant (P <0.05). The results of this study emphasize the importance of mediating the role of Love Styles in the relationship between loneliness and desire for marriage.

    Keywords: Desire for Marriage, emotional, social loneliness, Love Styles, female Student
  • Asieh Shariatmadar, Fatemeh Hasanpour*, Atousa Kalantar Hormozi Pages 117-128

    In this study, the symptoms of burnout and occupational imbalance of school counselors were studied using the content analysis method. Burnout syndrome and occupational imbalance in high school girlschr('39') counselors were questioned through a semi-structured interview. After reaching theoretical saturation, 12 purposefully selected counselors formed the research sample. According to the pattern of content analysis stages, after recognizing the data, coding was done and finally, by identifying the themes, drawing a network of themes, and analyzing them, a report was presented., After analyzing the data, three main themes for burnout syndrome including physical and psychological boredom, communication boredom, and work boredom were extracted. For the syndrome of occupational imbalance, five main themes were extracted, including lack of job responsibility, lack of responsibility in relationships, job as the main priority of life, violation of professional boundaries, and ignoring personal identity. The results obtained in this study can be used to develop educational, treatment, and prevention programs with the aim of reducing and eliminating burnout and increasing the physical and mental health of counselors, and ultimately increase their efficiency and productivity.

    Keywords: Burnout, professional imbalance, school counselor, content analysis
  • Pooneh Bateni, Mehdi Beirami, Nasim Siavoshifar* Pages 129-138

    This study was conducted to evaluate the effectiveness of affect regulation training on self-regulation and feeling of shame and guilt in mothers of students with special learning disabilities. The method of this research was quasi-experimental with a pretest-posttest design with the control group. The statistical population of this study included all mothers of students with special learning disabilities who were referred to the centers of special learning problems in Ardabil city in the academic year 2020-2021. The study sample was 30 people who entered the study by the convenience sample method and was randomly replaced in two groups of affect regulation training (15 people) and control group (15 people). Data were collected in the pretest and posttest stages using the guilt and shame proneness scale (Cohen et al., 2011) and the boufard’s self-regulation questionnaire (Boufard et al., 1995). Nine session’s 75-minute affect regulation training sessions were performed for the experimental group. Data were analyzed by multivariate analysis of covariance. Based on the findings of the study, affect regulation training had a significant effect on reducing guilt and shame and increasing self-regulation (p<0.01). According to the results of the present study, emotion regulation training can be used in educational programs and counseling for mothers of students with special learning disabilities.

    Keywords: affect regulation training, self-regulation, shame, guilt, special learning disabilitiy, mothers
  • Mohammadreza Mazloomzadeh, Ali Ghanaei Chamanabad*, Fatemeh Bagherzadeh Pages 139-150

    The purpose of this study was to determine the mediating role of emotion regulation difficulty in the relationship between executive dysfunction and internet addiction. The research plan of this study was in a descriptive-correlation way, and of structural equations type. The statistical population of this study included Iranian adults, from whom, 400 individuals were selected by the available sampling method. Data were collected using the Young Internet Addiction Test a.k.a. (IAT), the Barkley Deficits in Executive Functioning Scale, or (BDEFS), and the Gratz and Roemer Difficulties in Emotion Regulation Scale, (DERS). Data were analyzed by Pearson correlation method and route analysis using SPSS and AMOS software. The results showed that the assumed model possessed an eligible fitting. In this model, executive dysfunction had a direct and significant relation with emotion regulation difficulty (P<0.01), executive dysfunction and emotion regulation difficulty had a direct and significant effect on internet addiction (P<0.01), and emotion regulation difficulty, also has a significant mediator role between executive dysfunction and internet addiction (p=0/001, β =0/217). Therefore, based on the results of the current study, it can be said that executive dysfunction predicts Internet addiction through emotion regulation difficulty.

    Keywords: Executive Dysfunction, Emotion Regulation Difficulty, Internet Addiction
  • Saeed Mohammadi, Samaneh Soltanabadi, Maryam Adibi, Mohammad Noori*, MohammadHasan Davazdahemami Pages 151-160

    The aim of this study was to determine the mediating role of self-compassion and self-differentiation in the relationship between attachment styles and psychological well-being in adolescents. This research was a correlational study by using structural equation modeling. In this study, 200 Orphan and bad parenting adolescents under the patronage of the Welfare Organization were selected by convenient sampling method from June 23 to August 6, 2016. Data collection tools are the Adult Attachment Scale (Collins, 1990), Psychological Well-being Scale -short form (Rayf, 1989), Self-Compassion Scale (Raes, 2011), and short-form of Self-Differentiation Scale (Drake, 2011). To test the statistical assumptions and research hypotheses, analysis of variance, correlation coefficient and path analysis fit indices, and Sobel test was used to measure the significance of the effect of the mediator variable. Self-compassion and self-differentiation decreased the negative effect of anxiety attachment on psychological well-being (P<0.05). Also, self-compassion decreases the negative effect of anxious attachment on psychological well-being (P<0.05). But the effect of self-diffrentiation in the relationship between avoidant attachment and psychological well-being was not significant (P<0.064). The results showed psychological well-being was decreased when anxious and avoidant attachment increased, Self-compassion and self-differentiation with decrease negative effect anxious and avoidant attachment on psychological well-being had a mediator role significant. Self-compassion increase significantly psychological well-being by reducing the negative effect of avoidant attachment. Although self-differentiation also increases psychological well-being by reducing the negative effect of avoidant attachment, this effect is not significant.

    Keywords: Attachment Styles, Psychological Well-being, Self-compassion, Self-differentiation
  • Morteza Akhlaghifard, Nahid Meraji* Pages 161-170

    The aim of this study was to predict coronary anxiety based on emotional turmoil (depression, anxiety, and stress) with the mediating role of spiritual health in nurses and aides. The research method was descriptive-correlation. The statistical population of the study included all nurses and aides of Imam Zaman Hospital in Islamshahr in the last quarter of 2021. 118 people were selected as the statistical sample based on the available sampling method based on the Morgan sampling table. In order to collect data, Corona Disease Anxiety Scale (CDAS) (Alipour et al., 2020), Comprehensive Spiritual Health Questionnaire (CSHQ) (Amiri et al., 2014), and Depression, Anxiety and Stress Scale(DASS-21) (Lovibond & Lovibond, 1995) were used. Data were analyzed by Pearson correlation coefficient and multiple regression tests. The results showed that there was a positive correlation between emotional turmoil and coronary anxiety in nurses and aides and a negative and significant correlation between spiritual health and their components with coronary anxiety (p<0.01). The results of regression analysis showed that 34.4% of coronary anxiety in nurses and paramedics was explained by emotional turmoil and spiritual health (p<0.01). These results indicate the importance of paying attention to psychological status and spiritual health in nurses and aides in these critical situations.

    Keywords: Coronary Anxiety, Emotional Distress, Spiritual Health, Nurses
  • Mohsen Dadjoo, Shahriar Gharibzadeh* Pages 171-184

    The precedence of emotion and cognition and their independence was a mostly philosophical subject until the twentieth century. Then it became the basis of the theories of many experimental psychologists. The emotion and cognition interaction is the architectural foundation of the human psychological system; its proper function leads to healthy functioning. Despite the old notion of the primary role of emotions in instinctual actions, the intelligence of emotions and their effect on thoughts have been shown now. The usefulness of strengthening emotional and cognitive abilities in establishing positive and constructive relationships with others and its importance in academic and career success has also been revealed. Despite this importance, although several theoreticians have attempted to explain the multiple relations between emotion and cognition, they have not yet succeeded in bridging the gap. Neurological findings are not integrative. The emotional system of the brain is so interconnected with the cognitive system; It is too difficult to distinguish between them. Accordingly, the terms emotional brain and cognitive brain are mistaken, and the two systems are highly intertwined. To clarify the issue, firstly, we define emotion and cognition concepts. Then we categorize different types of interaction between emotion and cognition into five categories in two ways. Then we have outlined some barriers to research on the emotional and social abilities and presented eight recommendations for overcoming these barriers. These recommendations are: examining emotional components and their interactive compositions in detail, age classification and using a developmental approach, applying appropriate assessment methods, using a neurological approach, using computational and mathematical models, precise and operational definition of emotion and avoidance of ambiguity, consider the interpersonal and interpersonal aspects of emotion and study of intermediate constructs. Applying these recommendations in research can help parents, the educational community, and policymakers to better planning for society.

    Keywords: emotion, cognition, interaction, literature review
  • Fahimeh Bahonar, Hossein Keshavarz Afshar*, Keyvan Salehi Pages 185-198

    Marriage enrichment programs bring many positive results such as physical health, mental health, and the growth and development of family members. The purpose of this study was to systematically review communication enrichment and marriage checkup program. The method of the present study was qualitative and documentary in terms of design. Since the initial stage of any systematic review includes a complete and regular search of the existing and related background, for this purpose, the field of study was a collection of published works in the form of Persian and English articles and dissertations. Keywords marriage checkup, Relationship enrichment program, Couple relationships checkup, Marriage program and Working whit couple at Google scholar, Science Direct, Scopus, pro quest, sage, Wiley, Psychinfo, Noormagz, Magiran, Sid, Irandoc were searched during the period 1398-1385 (2019-2000). A total of 45 Persian and English studies were reviewed. The studies were a combination of qualitative and quantitative research. Findings showed three important variables relationship regulation, intimacy building, and health improvement in communication enrichment and marriage checkup program. There were also fourteen subscription issues and eleven differentiation issues were extracted from these programs. The results of the research showed that coupleschr('39') empowerment programs such as marriage checkup programs and relationship enrichment programs, while having very important commonalities and differences, also affect various variables.

    Keywords: Relationship Enrichment Program, Marriage checkup Program, Systematic Review
  • Loghman Ebrahimi, Abbas Najafipoor Tabestanagh* Pages 199-210

    Cognitive factors play a decisive role in the marital life of couples, especially their knowledge of each other, the ability to cope with the similarities and differences between each other, and the couplechr('39')s perception of marital conflicts. Numerous studies have confirmed the importance of cognitive factors. Cognitive and behavioral theorists consider marital problems to be the result of spouseschr('39') dysfunctional communication skills, inability to effectively solve problems and conflicts, irrational expectations and beliefs, and the exchange of negative behaviors. Although many of the coupleschr('39') problems that lead to divorce are related to cognitive factors, this factor has been less studied in married life. The aim of this study was to review the prevalence of the phenomenon of cognitive divorce among couples seeking a divorce. Keywords Divorce, Cognitive Factors of Divorce, Cognitive Factors Affecting Emotional Divorce, Coupleschr('39') Beliefs were searched in reputable databases such as ID, Magiran, Irandak, Science Direct, Google Scholar, Scopus. The present article examines the studies done so far, in addition to explaining the cognitive phenomenon of divorce and its components, the role of this phenomenon in the emergence of emotional divorce. Cognitive processes including attitudes, beliefs, thoughts, mind maps, mental schemas, and the like that affect the type of performance, behavior, and relationships of couples with each other and guide couples in interpreting situations. So that if the interpretation in the couple is accompanied by cognitive error, negative thoughts, and distortion, a phenomenon called cognitive divorce manifests itself. The components of cognitive divorce based on the study were: idealistic thinking, destructive attitude, mind-reading, dependent perception, cognitive immaturity, and all-encompassing pathology. According to the reviewed articles and documents, emotional and cognitive disorders in couples can lead to emotional divorce. In other words, there is a relationship between coupleschr('39') cognition, thoughts, and excitement with emotional divorce, and before emotional divorce, couples suffer from cognitive divorce. Identifying the nature of divorce as the most harmful way of conflict between couples can be effective in proper planning to prevent and reduce divorce in the coming years.

    Keywords: Divorce, pathology, cognitive divorce, emotional divorce
  • Fereshteh Ghaemi, Reza Rostami*, Seyed Mohammad Mirkamali, Keyvan Salehi Pages 211-226

    Today, the study of executive functions, which is one of the main controllers and coordinators of human behavior, has received widespread attention. In this study, an attempt was made to identify and categorize the theories, models, and components that make up the executive functions of the brain by systematically reviewing internal and external studies. To collect data and after searching for specialized research keywords, including; Theories of executive functions of the brain, components of executive functions of the brain, models of executive functions of the brain, in international databases; Science Direct, Springer, Wiley Online Library, ERIC, Sage Journals, Emerald and National Databases; Ensani SID, Magiran, Noormags in the period (2000-2020) and (1379-1399), 54 articles were retrieved. Findings led to the identification and categorization of five theories of 15 models of brain executive functions, and 30 components of the executive functions of the brain. The results show the irreplaceable importance of executive functions as the most important skills necessary to acquire and promote mental and physical health, academic and professional success, success in life, social and cognitive development of individuals whose failure can lead to a wide range of behavioral and emotional problems. It is acknowledged.

    Keywords: Brain Executive Function Models, Systematic Review, Brain Executive Function Components, Brain Executive Function Theories