فهرست مطالب

اندیشه های نوین تربیتی - سال هفدهم شماره 2 (پیاپی 60، تابستان 1400)

نشریه اندیشه های نوین تربیتی
سال هفدهم شماره 2 (پیاپی 60، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/19
  • تعداد عناوین: 10
|
  • بررسی تاثیر مدل مشاوره مدرسه مبتنی بر توانمندی ها بر رشد مسیر شغلی و بهزیستی تحصیلی دانش آموزان
    محمد رنجبر، احمد صادقی* صفحات 7-28

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر مدل مشاوره مدرسه مبتنی بر توانمندی ها بر رشد مسیر شغلی و بهزیستی تحصیلی دانش آموزان انجام شد. روش پژوهش، نیمه تجربی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با دو گروه کنترل است و جامعه ی آماری شامل کلیه ی دانش آموزان پسر دبیرستانی شهر اصفهان در سال تحصیلی 95-1394 بود که به صورت تصادفی از بین مدارس یک ناحیه انتخاب شده و در سه گروه آزمایش، کنترل 1، و کنترل 2، جای داده شدند. اصول و برنامه های مدل مشاوره مدرسه مبتنی بر توانمندی ها در یک نیمسال تحصیلی در گروه آزمایش اجرا شد. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه های رشد مسیر شغلی فرم کوتاه ویرایش استرالیا کرید و پاتون و بهزیستی تحصیلی لنت، سینگلی، شو، اشمیت و اشمیت استفاده شد. نتایج تجزیه وتحلیل کوواریانس نشان داد که نمره رشد مسیر شغلی دانش آموزان گروه آزمایش به طور معناداری نسبت به هر دو گروه کنترل افزایش یافته است اما این افزایش در بهزیستی تحصیلی معنادار نبود. بنابراین می توان نتیجه گرفت که مدل مشاوره مدرسه مبتنی بر توانمندی ها بر ارتقای رشد مسیر شغلی دانش آموزان موثر است اما بر بهزیستی تحصیلی آنان تاثیر معناداری نداشته است.

    کلیدواژگان: مدل مشاوره مدرسه مبتنی بر توانمندی ها، رشد مسیر شغلی، بهزیستی تحصیلی
  • فرشته نیک سیرت*، ملوک خادمی اشکذری صفحات 29-51

    هدف از این پژوهش مقایسه ی انگیزش پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دختر دبستانی، دبیرستان دوره ی اول (راهنمایی)، و دبیرستان دوره ی دوم (متوسطه) در دو بعد انگیزش درونی و بیرونی است. جامعه ی آماری شامل کلیه ی دانش آموزان دختر شهر تهران است که به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای 297 دانش آموز دختر (102 نفر از مقطع دبستان، 104 نفر از دبیرستان دوره ی اول، و 91 نفر دبیرستان دوره ی دوم) انتخاب شدند. روش پژوهش میدانی و توصیفی و از طریق حضور در مدارس مذکور، و ابزار پژوهش، پرسشنامه انگیزش پیشرفت تحصیلی هارتر می باشد که توسط دانش آموزان مذکور، پاسخ داده شد. روایی و پایایی این پرسشنامه توسط بحرانی و رضویه (1388) بررسی و ضریب آلفای انگیزش درونی و انگیزش بیرونی به ترتیب 85/0 و 69/0 و ضریب های بازآزمایی آنها 86/0 و 72/0 بدست آمد. همچنین تحلیل عامل پرسشنامه نیز از روایی سازه ی آن حکایت دارد. داده های حاصل از اجرای پرسشنامه، از طریق آزمون تجزیه و تحلیل واریانس یک راهه (ANOVA) و آزمون تعقیبی شفه، تحلیل شدند. طبق نتایج این پژوهش، میزان انگیزش تحصیلی در بعد انگیزش درونی در دانش آموزان دبستانی بیشتر از دانش آموزان دبیرستان دوره ی اول و دوره ی دوم بود. به بیانی دیگر، میانگین انگیزش درونی از دبستان تا دبیرستان دوره ی اول کاهش معنی داری می یابد و در دبیرستان دوره ی دوم یک افزایش غیرمعنی دار را طی می کند. میزان انگیزش بیرونی در دانش آموزان دبیرستان دوره ی اول و دبیرستان دوره ی دوم بیشتر از دانش آموزان دبستانی بود. همچنین انگیزش بیرونی از دبستان تا دبیرستان دوره ی اول افزایش معنی داری می یابد و در دبیرستان دوره ی دوم یک کاهش غیرمعنی دار را طی می کند.

    کلیدواژگان: انگیزش پیشرفت تحصیلی، انگیزش درونی و بیرونی، مقاطع گوناگون تحصیلی
  • فرحناز نژاد غفوری، کیوان صالحی*، ابراهیم طلائی صفحات 53-89
    مطالعه حاضر با هدف ارزشیابی کیفیت فرایند یاددهی یادگیری مراکز پیش از دبستان مبتنی بر استاندارد بین المللی اکرز انجام شد. بدین منظور 24 مرکز پیش از دبستان شهرستان قشم، بر اساس نمونه گیری چند مرحله ای از مناطق مختلف شهرستان و سازمان های متولی انتخاب شد و کیفیت آن ها در فرایند یاددهی یادگیری مورد ارزشیابی قرار گرفت. در مرحله اول با استفاده از فنون مشاهده و مصاحبه اکرز، داده ها گردآوری شد. در مرحله بعد وضعیت موجود مراکز پیش از دبستان، در سطوح طیف چهارگانه "ناکافی، کم، خوب و عالی" مورد قضاوت قرار گرفت. در انتها و بعد از تحلیل یافته ها، راهکارهای عملیاتی مبتنی بر بهبود کیفیت استاندارد اکرز ارایه گردید. بر اساس یافته های مطالعه حاضر، کیفیت فعالیت های یادگیری، ساختار دوره و فعالیت های مرتبط با پرورش زبان و استدلال کودکان در مراکز پیش از دبستان شهرستان قشم در سطح نامطلوب ارزیابی شد. همچنین ساختار دوره، کمترین میانگین و پایین ترین سطح کیفی را در بین سایر ابعاد مورد بررسی داشته است. به طور کلی، نتایج ارزیابی نشان داد که کیفیت فرایند یاددهی یادگیری مراکز پیش از دبستان شهرستان قشم با میانگین 07/2 و با توجه به طیف درجه بندی 1-7  اکرز و طیف قضاوت کیفی، در سطح "کیفیت کم" و نامطلوب قرار دارد.
    کلیدواژگان: ارزشیابی، کیفیت، فرایند یاددهی یادگیری، مراکز پیش از دبستان، اکرز (ECERS)
  • معصومه شکرالله زاده، پریسا سادات سید موسوی، علی زاده محمدی، غفار نصیری هانیس*، مریم مهدی عراقی صفحات 91-111

    هدف پژوهش بررسی نقش میانجی دل بستگی به همسالان در رابطه دل بستگی به والدین با بلوغ اجتماعی نوجوانان دانش آموز بود. روش تحقیق توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری 3553 دانش آموز دختر و پسر 18-16 ساله منطقه یک تهران بودند که بر اساس جدول کرجسی-مورگان و با روش تصادفی مبتنی بر دسترس پذیری، با احتساب ریزش و داده های پرت، 334 نفرشان به عنوان نمونه انتخاب شدند. داده ها به وسیله فهرست تجدیدنظر شده دل بستگی به والدین و همسالان آرمسدن و گرنبرگ (1987) و مقیاس بلوغ اجتماعی نالینی رایو (1973) گردآوری شد. تحلیل داده ها استفاده از آزمون های آماری ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون چند متغیری گام به گام و آزمون رگرسیون سلسله مراتبی انجام شد. یافته ها نشان داد که رابطه میان دل بستگی به والدین با بلوغ اجتماعی معنی دار بود و برعکس رابطه میان دل بستگی به همسالان با بلوغ اجتماعی معنی دار نبود. همچنین یافته ها نشان داد که دل بستگی به همسالان، در رابطه ی دل بستگی به والدین و بلوغ اجتماعی فاقد نقش میانجی بود؛ بنابراین با آنکه دل بستگی به همسالان در میان بلوغ اجتماعی و دل بستگی به والدین نقش میانجی ایفا نکرد، یافته های این پژوهش روشن نمود که دل بستگی به والدین در تعیین بلوغ اجتماعی نوجوانان از دل بستگی به همسالان تعیین کننده تر است.

    کلیدواژگان: دل بستگی، بلوغ اجتماعی، نوجوانان، والدین، همسالان
  • رامین نجفی*، اباصلت خراسانی، محمود حقانی، محمود ابوالقاسمی صفحات 113-151
    با توجه به اینکه روابط قدرت در پژوهش های دانشگاهی به ویژه پژوهش های گروهی و تیمی غیرقابل انکار است، شناسایی معانی قدرت در فرایند پژوهش با بهره گیری از تجارب دانشجویان و فارغ التحصیلان، هدف پژوهش حاضر بوده است. ازآنجایی که اکتشاف و توصیف تجربیات دانشجویان و فارغ التحصیلان از معنا و مفهوم قدرت در فرایند پژوهش هدف این پژوهش بوده است، طرح پژوهش، کیفی است. در این پژوهش، دانشجویان تحصیلات تکمیلی جامعه پژوهش را تشکیل داده اند؛ زیرا دانشجویان عمدتا هدف قدرت اساتید قرار می گیرند. روش نمونه گیری پژوهش حاضر، روش نمونه گیری غیر هدفمند و از نوع معیار (ملاک محور) است. بر این اساس، دانشجویان و فارغ التحصیلانی در این پژوهش مشارکت داده شدند که معیار تجربه پژوهش مشترک، در دسترس بودن و موافقت با انجام مصاحبه را داشته باشند. با 19 دانشجو و فارغ التحصیل دانشگاه تهران مصاحبه نیمه ساختاریافته صورت پذیرفته است. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از روش تجزیه وتحلیل استیوک-کولایزی-کین استفاده شده است. مشارکت طولانی مدت و پیوسته پژوهشگر در امر پژوهش، پرهیز از نتیجه گیری زودهنگام و بازنگری همکاران پژوهش، مهم ترین اقدامات پژوهشگران به منظور تحقق روایی و پایایی یافته های پژوهش بوده است. به اعتقاد دانشجویان و فارغ التحصیلان، قدرت در فرایند پژوهش، می تواند مثبت، منفی و حتی خنثی تلقی شود، همچنین می تواند هدایت گر یا بازدارنده باشد. اخلاق، آزادی عمل، کنترل آشکار، کنترل پنهان، مسئولیت ناپذیری، نفوذ، همکاری و حمایت و هدایت به عنوان معانی قدرت در فرایند پژوهش شناخته شده اند. بر اساس یافته های پژوهش، با توجه عدم تجربه مثبت در مورد نفوذ ناظران پژوهشی بر دانشجویان، به منظور مدیریت کارآمد فرایند پژوهش به آنان پیشنهاد می شود سبک های رهبری را در این فرایند مدنظر قرار دهند.
    کلیدواژگان: قدرت، پژوهش، نظارت پژوهشی، دانشگاه، پدیدارشناسی
  • نیره رحمانی* صفحات 153-177
    پژوهش حاضر از نظر هدف، بنیادی و به لحاظ روش پژوهش کیفی  از نوع مطالعه موردی محسوب می شود. با توجه به هدف پژوهش که شناسایی عوامل موثر بر رهبری مبتنی بر حکمت از منظر اسلام در مدارس بود، جامعه آماری شامل محققان، موسسان، مدیران و معلمان مدارس خاص بود که به روش نمونه گیری هدفمند از نوع گلوله برفی، 30 نفر در پژوهش حاضر شرکت داشتند. ابزار پژوهش مصاحبه های عمیق نیمه ساختاریافته بود که پس از استخراج کدهای مورد نظر  تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل مضمون، صورت گرفت. به منظور سنجش اعتبار پژوهش از بهم تنیدگی استفاده شد و پایایی مصاحبه ها از طریق پایایی بازآزمون حدود 80%  برآورد شد. یافته های پژوهش نشان می دهد، عوامل موثر بر رهبری حکمت محور از 2 عامل (درون مدرسه ای و برون مدرسه ای) و 10مولفه تشکیل شده است که می تواند راهنمای عمل رهبران در مواجهه با مسایل پیچیده و چندبعدی محیط های آموزشی باشد تا از طریق خودسازی، تربیت معلمان شایسته و انتخاب دانشجوی مستعد و با توجه به سرمایه هویتی دانش آموزان و ملاحظات اخلاقی در محیط کار سازمان را در ارتقاء حکمت یاری رسانند و به مسایل خارج سازمان مانند تعامل مستمر با محیط، توجه به خانواده و فرهنگ جامعه به منظور تجلی هر چه بیشتر حکمت توجه نمایند.
    کلیدواژگان: عوامل، رهبری، حکمت، مدارس
  • کامیار عظیمی*، منیجه شهنی ییلاق، مرتضی امیدیان صفحات 179-201

    این مطالعه ارتباط بالقوه بین بهترین اهداف شخصی و یادگیری اجتماعی-هیجانی با التزام تحصیلی را به بوته کنکاش سپرد. همچنین، نقش میانجی گری سرزندگی تحصیلی در این ارتباطات مورد آزمون قرار گرفت. شرکت کنندگان 350 دانش آموز دوره دوم متوسطه شهر اهواز بودند که با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند و ابزارهای بهترین اهداف شخصی، شایستگی های اجتماعی-هیجانی، سرزندگی تحصیلی و التزام تحصیلی را تکمیل کردند. روایی و پایایی ابزارها به شیوه تحلیل عامل تاییدی و ضریب آلفای کرونباخ احراز گردید. نتایج مدل یابی معادلات ساختاری نشان داد که بهترین اهداف شخصی و یادگیری اجتماعی-هیجانی تاثیر مستقیم و معنی داری بر التزام تحصیلی دارند. به علاوه، یافته ها حاکی از آن است که سرزندگی تحصیلی رابطه مستقیم و مثبتی با التزام تحصیلی دارد. افزون بر این، سرزندگی تحصیلی نقش میانجی معنی داری در ارتباط بین بهترین اهداف شخصی و یادگیری اجتماعی-هیجانی با التزام تحصیلی دانش آموزان ایفا کرد. به طور کلی، نتایج بیانگر آن است که بهترین اهداف شخصی و یادگیری اجتماعی-هیجانی به صورت مستقیم و با واسطه گری سرزندگی تحصیلی می توانند به افزایش التزام تحصیلی دانش آموزان نوجوان کمک کنند. تلویحات آموزشی و کاربردی مورد بحث قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: بهترین اهداف شخصی، یادگیری اجتماعی-هیجانی، سرزندگی تحصیلی، التزام تحصیلی
  • ابوالفضل فرید، توحید اشرف زاده* صفحات 203-227
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین تعامل معلم-دانش آموز و سرزندگی تحصیلی با واسطه گری خودکارآمدی تحصیلی و امید تحصیلی انجام شد. روش اجرای این پژوهش توصیفی و طرح پژوهش، همبستگی و از نوع معادلات ساختاری بود. کلیه دانش آموزان دوره دوم متوسطه شهر ارومیه در سال تحصیلی 99-98 جامعه آماری این پژوهش را تشکیل می دادند. روش نمونه گیری، تصادفی خوشه ای چند مرحله ای بود و در کل 205 نفر به عنوان شرکت کننده پژوهش انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از مقیاس تعامل معلم-دانش آموز مورای و زوریچ (2011)؛ مقیاس خودکارآمدی تحصیلی پاتریک، هیکس و رایان (1997)؛ مقیاس امید تحصیلی خرمایی و کمری (1396) و مقیاس سرزندگی تحصیلی حسین چاری و دهقانی زاده (1391) استفاده شد. برای تحلیل داده ها از نرم افزار LISREL استفاده شد و ارزیابی مدل پیشنهادی با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری انجام شد. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که تعامل معلم-دانش آموز، خودکارآمدی تحصیلی و امید تحصیلی به صورت مستقیم با سرزندگی تحصیلی دانش آموزان رابطه دارد. همچنین تعامل معلم-دانش آموز به صورت غیرمستقیم و از طریق خودکارآمدی تحصیلی و امید تحصیلی با سرزندگی تحصیلی دانش آموزان رابطه دارد. نتایج پژوهش حاضر از نقش واسطه ای خودکارآمدی تحصیلی و امید تحصیلی در روابط علی تعامل معلم-دانش آموز با سرزندگی تحصیلی حمایت می کند. بر این اساس می توان نتیجه گیری کرد که با بهبود تعامل معلم-دانش آموز، میزان خودکارآمدی تحصیلی و امید تحصیلی دانش آموزان افزایش پیدا می کند و این عوامل در کنار یکدیگر موجب افزایش سرزندگی تحصیلی آنان می شوند.
    کلیدواژگان: سرزندگی تحصیلی، تعامل معلم-دانش آموز، خودکارآمدی تحصیلی، امید تحصیلی
  • ام البنین هاشمی گرجی، حسن اسدزاده دهرائی*، طیبه شریفی، احمد غضنفری صفحات 229-248

    یکی از مشکلاتی که دانش آموزان در امر تحصیل با آن مواجه اند و نقش مهمی در زندگی تحصیلی دارد، اهمال کاری است. این پژوهش درصدد مقایسه اثربخشی دو روش آموزش فراشناخت ولز و مدیریت شناختی رفتاری استرس را بر روی اهمال کاری تحصیلی دانش آموزان است. پژوهش حاضر از نوع آزمایشی و طرح شبه آزمایشی است. برای اجرای پژوهش، طرح پیش آزمون و پس آزمون با دو گروه آزمایشی و گروه کنترل اجرا شد. از بین دبیرستان های دخترانه شهر ساری،33 دانش آموز به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند و در سه گروه آزمایشی درمان فراشناختی ولز، گروه درمان شناختی رفتاری مدیریت استرس و گروه کنترل جای گذاری شدند. برای سنجش متغیر اهمال کاری تحصیلی، مقیاس سولومون و راث بلوم استفاده شدکه قبل و بعد از اجرای جلسات آموزشی اجرا شد. نتایج نشان داد که آموزش گروهی فراشناخت ولز روی مولفه ی آماده شدن برای تکالیف درسی پایان ترم تاثیر معنادار دارد. همچنین درمان فراشناختی بر نمره ی کل اهمال کاری تاثیر معناداری داشت، در حالی که درمان شناختی- رفتاری مدیریت استرس تاثیرگذاری کمی داشت. در نتیجه درمان فراشناختی در مقایسه با درمان شناختی رفتاری مدیریت استرس، بیشتر می تواند اهمال کاری تحصیلی را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: اهمال کاری تحصیلی، درمان فراشناخت، درمان شناختی رفتاری مدیریت استرس
  • کوثر عباس پور، محمدتقی اقدسی *، زهرا فتحی رضایی صفحات 249-273

    هدف از این مقاله بررسی تاثیر زمینه محیطی از دیدگاه بوم‌شناختی بر رشد حرکتی و خلاقیت کودکان بود. بدین منظور از روش نیمه‌تجربی با طرح پیش‌آزمون-پس‌آزمون و روش نمونه‌گیری هدفمند استفاده شد. تحقیق حاضر شامل کودکان پیش‌دبستانی 5/4 تا 5/6 ساله است که براساس تفاوت در زمینه‌های محیطی در دو گروه 15 نفره تقسیم شدند. گروه اول کودکانی بودند که در فضای طبیعی (مدرسه طبیعت) حضور داشتند و گروه دوم نیز کودکانی بودند که در فضای سرپوشیده (مهدکودک) فعالیت می‌کردند. هر دو گروه فعالیت‌های خود را در محیط‌های مشخص شده، به مدت دو ماه انجام دادند. برای سنجش رشد حرکتی (مهارت‌ حرکتی درشت) از آزمون برونینکس اوزورتسکی و به منظور ارزیابی خلاقیت کودکان از آزمون تورنس استفاده شد. نتایج تحلیل واریانس مرکب نشان داد که مهارت‌ حرکتی درشت کودکان در فضای باز طبیعی بهبود بیشتری نسبت به فضای سرپوشیده دارد. همچنین فعالیت در فضای باز، بر هر پنج عامل خلاقیت (بسط، ابتکار، سیالی، انعطاف‌پذیری و مهارت خلاقیت کل) تاثیر مثبت و معناداری نسبت به فضای سرپوشیده داشت. بنابراین می‌توان نتیجه گرفت محیط طبیعی نسبت به محیط سرپوشیده، بهبود بیشتری بر رشد مهارت‌ حرکتی درشت و خلاقیت کودکان دارد و پیشنهاد می‌شود برای کودکان در دوره پیش دبستانی از تغییرپذیری در زمینه محیطی، به ویژه محیط طبیعی، استفاده بیشتری به عمل آید.

    کلیدواژگان: زمینه محیطی، دیدگاه بوم شناختی، رشد حرکتی، خلاقیت، کودکان
|
  • The Effect of Strengths-Based School Counseling Model on Career Development and Academic Well-Being of Students
    Mohammad Ranjbar, Ahmad Sadeghi * Pages 7-28

    This study was done to investigate the effects of the strengths-based school counseling on the career development and the academic well-being of students. The research method was semi-experimental with pretest-posttest design and two control groups. The population included all male students from high schools of Isfahan in the academic year 1394-95, which were randomly selected from schools in a district and were placed in three different groups as experimental, control 1, and control 2 groups. Principles and programs of the strengths-based school counseling were performed on the experimental group during an academic semester. The questionnaires of the career development in short form Australia Creed and Patton and academic well-being of scale, Singly, Shou, and Schmitt were used to collect the data. The results of analysis of covariance showed that the career development scores of students in the experimental group were significantly increased compared to the other two groups, but the increase was not significant in the academic well-being. So, we can conclude that the strengths-based school counseling has a significant impact on the career development of students, but the academic well-being has not been affected.

    Keywords: Strengths-based school counseling, Career development, Academic well-being
  • Fereshteh Niksirat *, Molouk Khademi Ashkezari Pages 29-51

    The purpose of this research was the comparison of academic achievement motivation in the in Elementary, first session high school, and second session High School Girl Students. In this research, the statistical society was all of the girl students in Tehran.  To this study 297 girl student of Tehran schools was selected by multistage cluster sampling way. The sample consisted of 102 students of elementary, 104 students of first session high school, and 91 students second session high school grade. Students answered to Harter’s academic achievement motivation scale. Validity and stability of this test were analyzed by Bahrani and Razaviyeh (2009) and Alpha coefficient for intrinsic and extrinsic motivation were 0/85 and 0/69. Factor analyses of the test, indicates of constract validity. Data of this research, were analyzed by ANOVA test and Scheffe Post Hoc test.  Analysis of the data showed that Academic intrinsic motivation in elementary school students was significantly more than other grades. So, the intrinsic motivation reduces from elementary school to first session high school and it decreases insignificantly in second session high school. Academic extrinsic motivation in first session high school, and second session high students was significantly more than elementary school students. According to this research, the intrinsic motivation decreases from elementary school to first session high school, and it reduces insignificantly in second session high school.

    Keywords: Academic Achievement Motivation, Intrinsic Motivation, Extrinsic Motivation, Various academic grads
  • Farahnaz Nezhad Ghafuri, Keyvan Salehi *, Ebrahim Talaee Pages 53-89
    The present study was conducted to evaluate the quality of the learning-teaching process of the pre-school centers based on the International ECERS standard. For this purpose, 24 pre-school centers were selected based on multi-stage sampling from different regions of the county and custodial organizations and their learning-teaching process quality was evaluated. First, data were collected using observation techniques and ECERS interviews. In the next stage, the status of pre-school centers was judged in the levels of quadruple spectrum: "inadequate, low, good and excellent". At the end and after analyzing the findings, operational solutions based on improving the quality of ECERS standard were presented. Based on the findings of this study, the quality of activities related to language education and children's reasoning, the quality of activities and the quality of the structure of pre-school centers in Qeshm was undesirable. Also, the quality of the structure of the course has the lowest average compared to other dimensions studied and is in a "undesirable" situation. Overall, the results of the evaluation showed that the quality of the learning-teaching process of the pre-school centers in Qeshm mean was 2.07 and according to the ECERS range of 1-7 and a qualitative judgment range is at a "low quality" and undesirable level.
    Keywords: Evaluation, Quality, Learning-Teaching Process, Pre-school Centers, ECERS
  • Masoume Shokrollahzade, Parisa Sadat Seyed Mousavi, Ali Zadeh Mohamady, Ghaffar Nasiri Hanis *, Maryam Mehdi Araghi Pages 91-111

    The study's purpose was to investigate the mediating role of attachment to peers in the relationship between attachment to parents and the social maturity of student adolescents. The research descriptive method was the correlation. The statistical population consisted of 3553 male and female students at the age of 16-18 years old from zone one in Tehran city based on the Krejcie and Morgan' table and by random selection based on convenience method, 334 people selected as the sample, including the fall. The research data gathered using the revised inventory of attachment to parents and peers by Armsden & Greenberg (1987) and the Social Maturity Scale by Nalini Rao (1973). Data analyzed using the Pearson correlation coefficient, stepwise multivariate, and hierarchical regression tests. The results showed the relationship between parental attachment and social maturity was significant and conversely, the relationship between peer attachment and social maturity was not significant. The findings also showed that peer attachment had no mediating role between parental attachment and social maturity. Therefore, although peer attachment did not play a mediating role between social maturity and parental attachment, the findings of this study showed that attachment to parents was more crucial in determining adolescents' social maturity than attachment to peers.

    Keywords: Attachment, social maturity, Adolescent, parents, peers
  • Ramin Najafi *, Abasalt Khorasani, Mahmoud Haghani, Mahmod Abolghasemi Pages 113-151
    Since power relations in academic research, especially group and team research, are undeniable, identifying the semantics of power in the research process using the experiences of students and graduates has been the purpose of this study. Since the exploration and description of the experiences of students and graduates from the meaning and concept of power in the research process has been the purpose of the research, the research plan is qualitative. In this research, graduate students have formed the study population; because students are mainly targeted by the power of professors. The sampling method of the present study is non-targeted and criterion-based. Based on this, students and graduates participated in this research to have the criterion of team research experience, availability and agreement to conduct the interview. A semi-structured interview was conducted with 19 students and graduates of the University of Tehran. In order to analyze the data, the Stokes-Colaizzi-Kane analysis method was used. The researcher's long-term and continuous participation in the research, avoiding early conclusions and reviewing the research colleagues have been the most important actions of the researchers in order to realize the validity and reliability of the research findings. Students and graduates believe that power in the research process can be positive, negative and even neutral, and it can also be guiding or inhibiting. Ethics, freedom of action, overt control, latent control, irresponsibility, influence, cooperation and support and guidance have been identified as meanings of power in the research process. Based on the research findings, due to the lack of positive experience about the influence of research supervisors on students, in order to effectively manage the research process, it is suggested that they consider leadership styles in this process.
    Keywords: power, Research, Research supervision, University, Phenomenology
  • Nayere Rahmani * Pages 153-177
    The present research is fundamental in terms of purpose and qualitative case study in terms of research method. According to the purpose of the study, which was to identify the factors affecting wisdom-based leadership from the perspective of Islam in schools, the statistical population included researchers, founders, principals and teachers of special schools. The research tool was semi-structured in-depth interviews. the data were analyzed using thematic analysis. reasercher were used to measure the validity of triangulation and the reliability of the interviews was estimated to be about 80% through the reliability of retesting. The findings indicate that Factors of Influencing to the wisdom-based leadership is composed of 2 factors (Inside school and out-of e school) and 10 components. The present model can guide leaders in dealing with complex and multidimensional issues in educational environments to enhance wisdom through self-promotion, training of qualified teachers, and selection of talented students and with regard to student identity capital and ethical considerations in the workplace. Helping and focus on extracurricular issues such as constant interaction with the environment, attention to family and community culture for the sake of expressing wisdom. Environment conditions and take into account the realistic strengthening in all aspects of the educational environment.
    Keywords: factors, Leadership, wisdom, Schools
  • Kamyar Azemi *, Manijeh Shehni Yailagh, Morteza Omidian Pages 179-201

    This study explored the potential relationship between personal best goals and social-emotional learning with academic engagement. Also, the mediating role of academic buoyancy was tested in these relationships. The participants were 350 high school students in Ahvaz who were selected by multi-stage cluster sampling method and completed the instruments of the best personal goals, socio-emotional competencies, academic buoyancy and academic engagement. The validity and reliability of the instruments were confirmed by confirmatory factor analysis and Cronbach's alpha coefficient. The results of structural equation modeling showed that the best personal goals and socio-emotional learning to have a direct and significant effect on academic engagement. Moreover, the findings indicate that academic buoyancy has a direct and positive relationship with academic engagement. In addition, academic buoyancy played a significant mediating role in the relationship between the best personal goals and socio-emotional learning with students' academic engagement. In general, the results indicate that the best personal goals and socio-emotional learning directly and through the mediation of academic buoyancy can help increase the academic engagement of adolescent students. Educational and practical implications are discussed.

    Keywords: Personal best goals, Social-emotional learning, Academic Buoyancy, Academic Engagement
  • Ablolfazl Farid, Tohid Ashrafzade * Pages 203-227
    The aim of this study was to investigate relationship between teacher-student interaction and academic buoyancy with the mediating role of academic self-efficacy and academic hope. This study is descriptive and study design is correlational plans type of the structural equations. Statistical population of the study formed all of second middle school students of Orumieh in 2019-2020 years of academic. Sampling was cluster random and 205 persons were selected as study sample. To collecting data was used of Murray and Zvoch teacher-student interaction scale (2011), Patrick, Hicks and Ryan’s academic self-efficacy scale (1997), Khormaie and Kamary academic hope scale (2017) and Hoseinchary and Dehganizade academic buoyancy scale (2012). Lisrel software was used to analyze the data and the proposed model was evaluated using structural equation modeling. The results of this study revealed that teacher-student interaction, academic self-efficacy and academic hope directly related to the academic buoyancy of students. So, the results of this study revealed that teacher-student interaction indirectly and through academic self-efficacy and academic hope related to the academic buoyancy of students. These findings of study support the mediating role of academic self-efficacy and academic hope in the model causal relationship between teacher-student interaction on academic buoyancy. Accordingly, it can be concluded that with the improvement of teacher-student interaction, Students' academic self-efficacy and academic hope increases and these factors together increases their academic buoyancy.
    Keywords: Academic Buoyancy, teacher-student interaction, Academic self-efficacy, academic hope
  • Omolbanin Hashemi Gorji, Hasan Asadzadeh *, Tayebeh Sharifi, Ahmad Ghazanfari Pages 229-248

    One of the problems that students face in their studies is educational negligence which plays an important role in academic life. The present study aims to compare the effectiveness of two methods of Wells metacognitive training and cognitive-behavioral stress management on educational negligence of female students. The present study is experimental type and semi-experimental design with pre-test and post-test design were implemented with two experimental groups and a control group. 33 students were selected by multi-cluster sampling method among the girls' high schools in Sari, were assigned in experimental group of Wells metacognitive group training, cognitive-behavioral stress management group and control group. To measure the educational negligence, the Solomon and Rothblum scales were used, which were implemented before and after the training sessions. The results of descriptive and inferential indicators showed that only Wells metacognitive group training had a significant effect on the preparation for the end-of-semester homework component. Metacognitive therapy also had a significant effect on the overall score of educational negligence, while cognitive-behavioral stress management had little effect on educational negligence. The results indicated that Wells metacognitive group training can further reduce the educational negligence compared to cognitive-behavioral stress management.

    Keywords: educational negligence, metacognitive group training, cognitive, behavioral stress management, Students
  • Kosar Abbaspour, Mohammad Taghi Aghdasi *, zahra Fathirezaie Pages 249-273

    The purpose of this study was to investigate the effect of environmental contexts from ecological perspective on motor development and creativity of children. For this purpose, the semi-experimental method with pre-test and post-test design was used with the purposive sampling method. This study included preschool children aged 4.5 to 6.5 years who were divided into two groups of 15 people based on differences in environmental contexts. The first group were children who were in the natural space (nature school) and the second group were children who were indoors space (kindergarten). Both groups conducted their activities in the specified environments for two months. To measure motor development (gross motor skill) was used the Bruininks-oseretsky Test of Motor Proficiency and for children's creativity was used the Torrance Test of Creativity Thinking. Results of mixed ANOVA showed that gross motor skill of children in the natural space are more improved than indoor space. Also activity in outdoor space had positive and significant effect on the all five factors of creativity (fluency, flexibility, originality, elaboration and total creativity skill) of children. Therefore, it can be concluded that the natural environment improves the motor skills development and creativity of children more than the indoor environment and it is suggested to use environmental variability, especially the natural environment for preschoolers.

    Keywords: Environmental Contexts, Ecological Perspective, Motor development, Creativity, Children