فهرست مطالب

بررسی های بازرگانی - سال نوزدهم شماره 106 (فروردین و اردیبهشت 1400)

دو ماهنامه بررسی های بازرگانی
سال نوزدهم شماره 106 (فروردین و اردیبهشت 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سیامک محمدی سرخه لیژهء*، ابوالقاسم سرآبادانی، مقصود امیری، امیر بیات ترک صفحات 1-24

    هدف پژوهش حاضر، شناسایی عوامل موثر بر انتقال دانش فنی و ارتقای سطح کیفی ارایه خدمات پس از فروش خودرو در شرکت های خودروساز از طریق انتقال دانش فنی خدمات است. این مهم در راستای ارزیابی دوره ای سالانه وزارت صمت از شرکت های خدمات پس از فروش خودرو و شناسایی، انتخاب و اولویت بندی مولفه های موثر بر انتقال دانش فنی خدمات در شرکت ایساکو انجام شد. رویکرد این پژوهش کمی و مبنی بر منابع کتابخانه ای مانند کتب، مقالات، پایان نامه ها و سایت ها است. سپس بر اساس نتایج حاصله، پرسشنامه مربوط تدوین و بین 82 نفر از مدیران و خبرگان صنعت خودروسازی در حوزه خدمات پس از فروش توزیع و با بهره گیری از مدل های تصمیم گیری چند معیاره (MCDM)، موثرترین عوامل اثرگذار بر انتقال دانش فنی خدمات پس از فروش خودرو تعیین شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد سیاست های حمایت از تقاضای محصولات دانشی، دیدگاه مدیریت ارشد شرکت ایساکو، ایده محور بودن و نوآور بودن شرکت ایساکو، سرمایه انسانی متخصصان و آموزش، بازار و فضای حاکم بر رقابت، سازماندهی ایساکو، زیرساخت، تامین بودجه، عوامل محیطی و همکاری های بین المللی در تحقیق و توسعه، موجب بهبود عملکرد شرکت های صنعت خودرو شده و می تواند ماموریت های ارتقای استاندارد و افزایش کیفیت تولید و خدمات پس از فروش خودرو در کشور به منظور دستیابی هرچه بیشتر به اهداف قانون حمایت از حقوق مصرف کنندگان را فراهم سازد

    کلیدواژگان: اتومبیل، سایر تجهیزات حملونقل، قطعات و تجهیزات مرتبط، انتقال دانش فنی، خدمات پس از فروش خودرو، شرکت ایساکو
  • رحیم دباغ*، محمد سلطان محمدی صفحات 25-40

    در حال حاضر سیستم های تولیدی از روش ها و فناوری هایی استفاده می کنند که به طور کلی پایدار نیستند، در نتیجه تولید پایدار برای سازمان های تولیدی به عنوان موضوعی مهم تلقی می شود. بیشتر شرکت ها به این نتیجه رسیده اند که به منظور پایداری در تولید نیازمند اندازه گیری و کنترل شاخصه های تولید پایدار بوده و همچنین شناسایی موانعی که پیاده سازی تولید پایدار را با مشکل مواجه می کنند، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در این پژوهش به شناسایی و اولویت بندی موانع تولید پایدار، در یک شرکت صنایع غذایی، پرداخته شده و ابتدا بر اساس پیشینه پژوهش موانع اصلی در چهار بعد و هفده زیرمعیار شناسایی شدند و سپس با روش برنامه ریزی ترجیحات فازی لگاریتمی رتبه بندی شده اند. این روش با ایجاد مدل بهینه سازی غیرخطی اوزان دقیق تری نسبت به سایر تکنیک ها ارایه می دهد. نتایج نشان داده موانع اصلی به ترتیب رتبه های اول الی چهارم شامل، مالی (F) با وزن 0.487، دانش و حمایت (KS) با وزن 0.230، اجتماعی (S) با وزن 0.169 و تکنولوژی (T) با وزن 0.113 هستند. بنابراین مدیریت چنین شرکت هایی با داشتن برنامه های تامین مالی و سرمایه انسانی چون وارد شدن در بورس اوراق بهادار و آموزش های تخصصی به پرسنل و ارایه طرح های ویژه مالی توسط دولت نیز از جمله وام های بلندمدت و تخفیف های مالیاتی به شرکت های پیشرو در تولید پایدار بپردازد.

    کلیدواژگان: تولید پایدار، برنامه ریزی ترجیحات فازی، صنایع غذایی
  • فاطمه خوش کام، مهدی عباسی* صفحات 41-58

    هدف از این پژوهش، ارایه روشی جدید برای ایجاد بازار بی رقیب با استفاده از تلفیق استراتژی اقیانوس آبی، نیروهای رقابتی پورتر و روش تاپسیس گروهی است. در این تحقیق یک روش سه مرحله ای شامل «تشکیل تیم خبرگان و تعیین جایگاه رقابتی سازمان موردنظر با استفاده از مدل نیروهای رقابتی پورتر»، «معرفی راه کارهای خروج از فضای رقابت با رقبا با استفاده از شش مسیر استراتژی اقیانوس آبی» و «وزن دهی شاخص ها و رتبه بندی راه کارها از طریق روش تاپسیس گروهی» ارایه شده است. همچنین روش پیشنهادی، برای گروه صنعت و مدیریت ایرافا پیاده سازی شده است. در این خصوص ابتدا تیم خبرگان ایرافا شامل 12 نفر از کارشناسان ارشد سازمان تشکیل شده است. نتایج حاصل از پیاده سازی روش پیشنهادی نشان می دهد که از بین پنج نیروی رقابتی پورتر، رقابت مستقیم بین سازمان های موجود عامل اصلی تهدید ایرافا بوده است. همچنین تمام شش مسیر تجدید ساختار مرزهای استراتژی اقیانوس آبی، بر نوآوری در ارزش ایرافا موثر هستند. نهایتا با استفاده از روش تاپسیس گروهی، استراتژی میانگین وزین و روش بردا، «محصولات و خدمات مکمل» به عنوان بهترین راه کار برای ایرافا تعریف شده است.

    کلیدواژگان: نیروهای رقابتی پورتر، استراتژی اقیانوس آبی، تاپسیس گروهی، بازار بیرقیب، نوآوری در ارزش
  • علی اکبر کفاش بازاری*، داوود غلامرضایی صفحات 59-72
    سند چشم انداز بتن 1404 یکی از اسناد رسمی کشور است که بخشی از آن شامل وظایف تولیدکنندگان سیمان می باشد. سازمان مورد مطالعه در این پژوهش، شرکت سیمان تهران است که از مهم ترین تولیدکنندگان سیمان است. روش پژوهش توصیفی-پیمایشی و جامعه آماری به دو دسته کارشناسان و خبرگان صنعت تفکیک شدند. از طریق روش سلسله مراتب تحلیلی (AHP)، اهمیت نسبی استراتژی های شرکت بر اساس اهداف سند چشم انداز تعیین شد. نرخ ناسازگاری در بخش های مختلف این پرسشنامه کمتر از 1/0 و قابل قبول بود. در مرحله دوم پرسشنامه ارزیابی وضعیت استراتژی های شرکت سیمان تهران از مناظر هدف گذاری، اجرا و ارزیابی با استفاده از طیف لیکرت پنج گزینه ای تهیه شد و در میان 70نفر از کارشناسان مسیول و آگاه در شرکت مورد مطالعه توزیع گردید. این جامعه آماری به روش نمونه گیری تصادفی و بر اساس فرمول کوکران، انتخاب شدند. به کمک نرم افزار SPSS، ضریب آلفای کرونباخ این پرسشنامه 931/0 (قابل قبول) تعیین شد. نتایج این مطالعه کاربردی نشان می دهد که بر اساس نظرسنجی انجام گرفته در شرکت سیمان تهران، معیار هدف گذاری دارای کمترین شکاف و ارزیابی بیشترین شکاف را دارد. شکاف استراتژیک در این شرکت برای ارتقای سطح دانش سازمانی، بهینه سازی سبد تکنولوژی، ارتقای بهره وری و توسعه سرمایه های انسانی دارای بیشترین شکاف بود.
    کلیدواژگان: شکاف استراتژیک، سند چشم انداز بتن 1404، شرکت سیمان تهران
  • محمد زارعی محمودآبادی*، مهلا ضیایی بیده صفحات 73-90
    هدف پژوهش حاضر، شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر بر بهبود کیفیت محصولات تولیدی کارخانجات کاشی و سرامیک استان یزد است. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی بوده و جامعه آماری آن شامل کلیه خبرگان آشنا با مسایل مربوط به کیفیت و مشغول به کار در صنایع کاشی و سرامیک استان یزد است. روش نمونه گیری به صورت سرشماری بوده و 32 خبره شناسایی شده در این زمینه پرسشنامه 39 عاملی مربوطه را تکمیل کردند. داده های جمع آوری شده با استفاده از روش ویکور فازی تجزیه و تحلیل شد. نتایج این پژوهش نشان می دهد که عوامل «کیفیت طراحی»، «کنترل کیفیت در حین فرایند» و «دسترسی به مواد اولیه مرغوب و با صرفه»؛ رتبه های اول تا سوم را کسب کرده اند که با برنامه ریزی بهینه در این بخش ها بر کیفیت محصولات و به تبع آن سودآوری و فروش کارخانجات کاشی و سرامیک اثرگذار خواهد بود.
    کلیدواژگان: کیفیت محصول، تحلیل تصمیمگیری چندمعیاره (MCDA)، روش ویکور، منطق فازی
  • الناز میاندوآبچی*، زهرا آقاجانی صفحات 91-102

    نگهداری ذخایر مواد غذایی اساسی مورد نیاز جوامع، از جمله ابزارهای مورد استفاده دولت ها در تامین امنیت غذایی است. نگهداری ذخایر محصولات کشاورزی با اهداف راهبردی همچون تامین نیاز در شرایط بحرانی، کنترل بازار و تثبیت قیمت، در کشورهای آسیایی و در حال توسعه امری مرسوم است. به طوری که برخی، موضوع فوق را بیشتر پدیده ای آسیایی می دانند. در ایران نیز به جهت گستردگی مساحت، جمعیت زیاد و تهدیدات ناشی شرایط آب وهوایی، نوسانات اقتصادی و تحریم ها، نگهداری ذخایر اقلام کالایی مهم همواره مورد توجه بوده است. مقاله حاضر به بررسی ساختار و سازوکارهای مدیریت و نگهداری ذخایر محصولات کشاورزی با اهداف راهبردی در هشت کشور منتخب آسیایی پرداخته و با الگوبرداری از تجربیات این کشورها و با توجه به توصیه های سازمان های جهانی، پیشنهادهایی را در رابطه با سیاست های نگهداری این ذخایر در ایران ارایه داده است.

    کلیدواژگان: ذخایر راهبردی، محصولات کشاورزی، مواد غذایی اساسی، امنیت غذایی، مطالعه تطبیقی
  • حسین بلوچی*، ایمان غریب صفحات 103-126

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی، از نظر روش توصیفی و از نظر شیوه گردآوری داده‏‎ها پیمایشی است که در مقطعی از زمان انجام شده است. جامعه آماری پژوهش حاضر کسب وکارهای کوچک و متوسط در شهرهای تهران و مشهد هستند. بر این اساس و با استفاده از اطلاعات و آمار بانک و استفاده از طبقه‎بندی که بانک از کسب وکارها انجام داده بود، تعداد 133 کسب وکار به عنوان نمونه و با نمونه‏گیری در دسترس انتخاب شده است. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه است. پایایی پرسشنامه با استفاده از آلفای کرونباخ و روایی آن با روایی محتوا و روایی سازه (تحلیل عاملی تاییدی) مورد تایید قرار گرفته است. همچنین از شاخص KMO و بارتلت برای کفایت نمونه و برای تحلیل‎های آماری از آزمون‎های آماری تحلیل اهمیت عملکرد و آزمون آنووا استفاده شده است. در بین خدمات حضوری کاهش بوروکراسی برای دریافت تسهیلات، منصفانه بودن قیمت‎ها، تسهیلات سرمایه در گردش و افزایش مدت زمان بازپرداخت از اولویت بالاتری برخوردارند. آنچه در خدمات حضوری دارای اولویت بیشتری دارد سرعت و پس از آن امنیت است؛ عواملی نظیر سرعت در کارها، کاغذبازی کمتر، خدمات سریع و پاسخ گویی سریع در اولویت بالاتری برای مشتریان قرار دارند.

    کلیدواژگان: کسبوکار کوچک و متوسط، خدمات بانکی، رضایت مشتریان، کیفیت خدمات، تحلیل اهمیت عملکرد
  • رسول چراغ سحر، علی پیرزاد*، نجم الدین موسوی صفحات 127-145

    هدف اصلی این مقاله، شناسایی و رتبه بندی شاخص های بازاریابی خیرخواهانه و بررسی تاثیر این مولفه ها بر ارزش ویژه برند در صنعت بیمه است. این عوامل با استفاده از تکنیک دلفی شناسایی و با روش تحلیل شبکه ای فازی (FANP) رتبه بندی شده و تاثیرسنجی آنها بر ارزش ویژه برند با معادلات ساختاری و نرم افزار SmartPLS صورت گرفته است. نتایج تحقیق نشان می دهد عوامل موثر بر موفقیت کمپین های بازاریابی خیرخواهانه در صنعت بیمه به ترتیب اهمیت از نظر خبرگان این حوزه عبارتند از: نتایج مالی برای شرکت، آمیخته های بازاریابی خدمات(7p)، فرم کمک سازمانی، نتایج اجتماعی برای شرکت و ویژگی های مشتریان. همچنین نتایج پژوهش حاکی از برازش مناسب مدل مفهومی، و تاثیر مستقیم و معنی دار این پنج مولفه بر خلق ارزش ویژه برند هست. مولفه های؛ افزایش فروش نام تجاری، قیمت خدمات ارایه شده از سوی صنعت بیمه و اندازه کمک خیرخواهانه بیشترین وزن را در میان زیرشاخص های این پنج مولفه به دست آوردند.

    کلیدواژگان: بازاریابی خیرخواهانه، آمیخته های بازاریابی خدمات، فروش نام تجاری، فرایند تحلیل بکهای فازی (FANP)
|
  • Siamak Mohamadi *, Abolghasem Sarabadani, Maghsod Amiri, Amir Bayat Tork Pages 1-24

    The present study aims to identify the factors affecting the transfer of technical knowledge and improve the quality of after-sales service in automotive companies through the transfer of technical knowledge of services. This is done in order to evaluate the annual periods of the Ministry of Silence of car after-sales service companies and identify, select and prioritize the components that affect the transfer of technical knowledge of services in ISACO. The approach of this research is quantitative and library resources such as books, articles, dissertations and sites are used. Then, based on the results, a questionnaire is developed and distributed among 82 managers and experts in the automotive industry in the field of after-sales service. Using multi-criteria decision-making models (MCDM), the most effective factors affecting the transfer of technical knowledge The car is determined. Application of research results including policies to support the demand for knowledge products, ISACO senior management perspective, ISACO idea-oriented and innovative, specialist human capital and training, market and competitive environment, ISACO organization, infrastructure, funding, environmental factors and collaborations International research and development has improved the performance of automotive industry companies and can provide missions to upgrade the standard and increase the quality of production and after-sales service in the country in order to achieve the goals of the Consumer Protection Law.

    Keywords: Transfer of Technical Knowledge, Car After, Sales Service, ISACO Company
  • Rahim Dabbagh *, Mohammadi Soltan Mohammadi Pages 25-40

    At present, production systems use methods and technologies that are not generally sustainable, so sustainable production is considered an important issue for production organizations. Most companies have come to this conclusion that in order to be sustainable in production, they need to measure and control the characteristics of sustainable production, and also to identify the obstacles that make it difficult to implement sustainable production. In is research, the barriers to sustainable production in a food industry company have been identified and prioritized. First, based on the research background, the main barriers a identified in 4 dimensions and 17 sub-criteria, and then they have been ranked by logarithmic fuzzy preference programming method. This method provides more accurate weights than other techniques by creating a nonlinear optimization model. The results show that the main obstacles are the first to fourth ranks, respectively, financial (F) with a weight of 0.487, knowledge and support (KS) with a weight of 0.230, social (S) with a weight of 0.169 and technology (T) with a weight of 0.113. Therefore, the management of the company should have financing and human capital programs such as listing on the stock exchange and specialized training for staff and presentation of special financial plans by the government, including long-term loans and tax discounts to leading companies in sustainable production.

    Keywords: Sustainable Production, Food Industry, Fuzzy Preference Planning
  • Fatemeh Khoshkam, Mehdi Abbasi * Pages 41-58

    The purpose of this study is to propose a new method for creating an uncontested market space by integerating the blue ocean strategy, Porter's competitive forces and group TOPSIS method. this research, is based on a three-stage method including “Creating a team of experts and determining the competitive position of the organization using the Porter Competitive Forces Model”, “Introducing alternatives to break free from competitive market using the Six Paths Framework of the Blue Ocean Strategy”, and "Weighting criteria and ranking alternatives using group TOPSIS method”. The proposed method has implemented for the IRAFA industry and management group. In this regard, the IRAFA team of experts, includes twelve senior experts are created. The results of the implementation of the proposed method show that among Porter's five competitive forces, “direct competition between existing organizations” is the main cause of threat to IRAFA. All six ways to redraw the boundaries of the blue ocean strategy, influences the value innovation of IRAFA. Finally, by using group TOPSIS method, average weighting and BORDA strategy, that “Complementary products and services” is defined as the best alternative for IRAFA.

    Keywords: Porter Competitive Forces, Blue Ocean Strategy, Group TOPSIS Method, Uncontested Market space, Value Innovation
  • Ali Akbar Kafash Bazari *, Davood Gholamrezaei Pages 59-72
    The studied organization is Tehran Cement Company which is one of the most important cement manufacturers. The research method is descriptive-survey and the statistical population is divided into two groups of industry experts and proficient. Through the Analytical Hierarchy Process (AHP), the relative importance of company strategies is determined based on the goals of the vision document. The incompatibility rate in different parts of the questionnaire is less than 0.1 and acceptable. In the second stage, a questionnaire is designed to assess the strategies, implementation and evaluation of Tehran Cement Company strategies using 5-point Likert scale and was distributed among 70 responsible experts in the studied company. This statistical population is selected by random sampling and based on Cochran formula. Cronbach's alpha coefficient of this questionnaire is 0.931 (acceptable) using SPSS software. The results of this applied study show that according to a survey conducted by Tehran Cement Company, targeting criterion have the lowest gap and evaluation of the highest gap. The strategic divide in the company is the most divisive for improving the level of organizational knowledge, optimizing technology portfolio, improving productivity and developing human capital.
    Keywords: Strategy Gap, Overlook Document of Concrete 1404, Tehran Cement Company
  • Mohammad Zarei Mahmoudabadi *, Mahla Ziaei Bideh Pages 73-90
    The aim of the present study is to identify and evaluate the factors influencing the improvement of the quality of products of ceramic tile factories in Yazd province. The purpose of this study is applied and its statistical population includes all experts familiar with quality issues and working in Yazd province ceramic tile industry. The sampling method is census and 32 experts identified in this field completed the 39-item questionnaire. The collected data are analyzed using the fuzzy VIKOR method. The results of this study show that quality of design, quality control during the process and access to high quality and economical raw materials Ranked 1st to 3rd. That is the optimal planning in these sections will affect the quality of products and consequently the profitability of ceramic and tile factories.
    Keywords: Product Quality, Multiple, Criteria Decision Analysis (MCDA), VIKOR Method, Fuzzy Logic
  • Elnaz Miandoabchi *, Zahra Aghajani Pages 91-102

    Public stockpiling of staple foods is used as a tool in food security policies. Stockpiling of agricultural products for strategic purposes such as dealing with food shortages during emergencies, controlling food markets and stabilizing the prices, is prevalent in Asian country and other developing economies. For this reason, public stockpiling is called as an Asian phenomenon. Reserves of staple foods in Iran are maintained, because of country's large area and population, climatic threats, economic fluctuations and sanctions. This paper aims to investigate the structures and mechanisms for maintaining and managing the strategic reserves of agricultural products in eight selected Asian countries, and to propose policy recommendations for Iran, based on benchmarking of Asian experiences and recommendations of international organizations.

    Keywords: Strategic Reserves, Agricultural Products, Staple Foods, Food Security, Comparative Study
  • HOSSEIN BALOUCHI *, Iman Gharib Pages 103-126

    The present research is a descriptive and descriptive method for collecting data, which is a survey carried out at some point in time. The statistical population of the study is small and medium sized businesses in the cities of Tehran and Mashhad. Based on this, using the bank's information and statistics, and the use of the classification by the bank of businesses, 133 businesses a sampled and selected by available sampling. The data collection tool is a questionnaire. Reliability of the questionnaire is verified using Cronbach's alpha and its validity with content validity and structural validity (confirmatory factor analysis). Also, the KMO and Bartlet index are used for the adequacy of the sample. For statistical analyzes, ANOVA and ANOVA tests are used. Among the services available, there is a reduction in bureaucracy to receive facilities, fair prices, working capital facilities, and increased repayment times. What is prioritized in the face-to-face service is the speed and security after which, such as speed of work, less paperwork, quick service and quick response, are a top priority for customers.

    Keywords: Small, Medium Business, Banking Services, Customer Satisfaction, Service Quality, Performance Analysis
  • . .. Pages 127-145

    The main objective of this paper is identifying and ranking the charitable marketing indicators and investigating the impact of these components on special brand equity in insurance industry. These factors are identified by Delphi technique and ranked by fuzzy analysis network method (FANP) and their impact on special brand equity is measured by using structural equations and Smart PLS software. The results of this research show that the factors affecting on the success of charitable marketing Campaigns in insurance industry in order of importance and from the experts' point of view consists of: financial result for the company, service marketing mix (p7), organizational assistance form, social outcomes for the company and customer features. Also, the results of the research indicate appropriate fitting of conceptual model and the direct and significant impact of these five components on the creation of brand equity. Components such as increasing sales of brand name, the services of prices provided by insurance industry and the extent of charitable assistance received the highest weight among the sub-indicators of five components.

    Keywords: Charitable Marketing, Service Marketing Mix, The Sale of Brand Name, Fuzzy Analysis Network Process (FANP)