فهرست مطالب

مطالعات برنامه درسی آموزش عالی - پیاپی 23 (بهار و تابستان 1400)

نشریه مطالعات برنامه درسی آموزش عالی
پیاپی 23 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/20
  • تعداد عناوین: 13
|
  • «کرونای» دانشجویی: فرصت ستانی‎های آموزش مجازی
    نعمت الله موسی پور صفحه 1
  • مصطفی باقریان فر، احمدرضا نصر اصفهانی*، محمدرضا آهنچیان صفحات 7-42

    ارزشیابی از درس به عنوان یکی از ابزارهای بسیار ارزشمند ارتقاء کیفیت تدریس و یادگیری محسوب می شود، زیرا می تواند بازخورد مفیدی برای استادان و دانشگاه در مورد کیفیت عناصر برنامه درسی فراهم سازد. ازاین رو هدف پژوهش حاضر بررسی دلایل، ضرورت و چگونگی ارزشیابی از درس و موانع آن در دانشگاه های ایران است. بدین منظور با 20 نفر از متخصصان و اعضای هییت علمی دانشگاه های کشور که در حوزه ارزشیابی و برنامه درسی اهل نظر هستند، مصاحبه نیمه ساختاریافته به عمل آمد. مصاحبه ها، پس از پیاده شدن، به صورت مقوله بندی باز تجزیه وتحلیل شدند. یافته ها حاکی از آن است که ارزشیابی از درس به چهار دلیل انجام و به سه دلیل جانیفتادن فرهنگ صحیح نقد و مطالبه، نگرانی و دلهره برخی از دانشجویان از بازخورد استادان و نگرانی مدیران دانشگاه، دانشکده و گروه و استادان از بازخورد دانشجویان در دانشگاه ها انجام نمی شود. یافته ها همچنین نشان داد ارزشیابی از درس می تواند به وسیله دانشجویان فعلی، دانش آموختگان، همکاران و ذی نفعان خارج از دانشگاه و از طریق مشاهده، مصاحبه، رایانه ای، پرسشنامه و روش های خلاقانه انجام شود.

    کلیدواژگان: ارزشیابی از درس، آموزش عالی، برنامه درسی، دانشگاه های ایران
  • ساسان رستمی*، محمد قهرمانی، محمود ابوالقاسمی صفحات 43-68

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی ابعاد و مولفه های جامعه یادگیری اعضای هیات علمی دانشگاه انجام گرفته است.این پژوهش از نوع کیفی بوده که در آن از رویکرد پدیدارشناسی استفاده شده است.شرکت کنندگان از میان اساتید و اعضای هیات علمی دانشگاه انتخاب شدند.شرکت کنندگان مبتنی بر هدف پزوهش انتخاب شدند و تا رسیدن به اشباع نظری با 15 شرکت کننده انجام گرفت.روش اصلی جمع آوری داده ها ، استفاده از مصاحبه های نیمه ساختار یافته  و روش تجزیه تحلیل اطلاعات با استفاده از روش تحلیل مضمونی گرانهایم صورت گرفت.روایی و پایایی مطالعه حاضر از روش بازنگری توسط شرکت کنندگان،مرور توسط افراد غیر از شرکت کنندگان (اساتید دانشگاه و همکاران پژوهشگر) بررسی شد.یافته های بدست آمده شامل :67 کد اولیه باز ، 9 مقوله ی محوری و4 تم اصلی:1) اهداف و چشم انداز مشترک  2) یادگیری جمعی 3) عمل حرفه ای مشترک 4) بازتاب حرفه ای مشترک بوده است.هم چنین نتایج پژوهش نشان می دهد مولفه های احصا شده در قالب الگوی جامعه یادگیری حرفه ای به عنوان مراحلی از یک چرخه مداوم بهبود مستمر در دانشگاه می باشد  که تا حصول به نتایج دلخواه می تواند ادامه یابد.

    کلیدواژگان: اعضای هیت علمی، توسعه حرفه ای، جامعه یادگیری، دانشگاه
  • رحمت الله خسروی* صفحات 69-101

    هدف از پژوهش حاضر، ارزیابی تاثیر برنامه مهارت آموزی دانشگاه فرهنگیان در بهسازی حرفه ای مهارت آموزان ماده 28 [1] است. بدین منظور، پژوهش با رویکرد کیفی و راهبرد پدیدارشناختی انجام شده است. جامعه ی مورد نظر پژوهش 79 نفر از مهارت آموزان رشته ی آموزش ابتدایی بودندکه دوره ی مهارت آموزی یک ساله ی خود را در دانشگاه فرهنگیان استان زنجان گذرانده اند. تعداد 14 نفر از آن ها با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند از نوع زنجیره ای، به عنوان شرکت کنندگان در تحقیق انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از ابزار مصاحبه ی نیمه ساختارمند (عمیق) استفاده شد و مصاحبه با نمونه ها تا مرحله ی اشباع داده ها، تداوم یافت. جهت تجزیه وتحلیل داده های مصاحبه از روش تحلیل مضمون استفاده شد. بررسی روایی با استفاده از روش بازبینی توسط همکاران و مشارکت کنندگان و بررسی پایایی از طریق کدگذاری متن سه مورد از مصاحبه ها توسط افراد ناشناس خارج از پژوهش انجام شد. یافته های پژوهش در پنج مضمون سازمان دهنده، مشکلات برنامه مهارت آموزی را  بدین شرح مشخص کرد: 1. مضمون برنامه های درسی،2- مضمون استادان و تدریس آن ها، 3- مضمون برنامه ها و سیاست های دانشگاه، 4- مضمون مهارت آموزان، و 5- مضمون عوامل محیطی (محیط فرهنگی و اجتماعی).  به طورکلی نتایج پژوهش حاکی از این بود که دوره ی یک ساله ی دانشگاه فرهنگیان برای مهارت آموزان ماده 28 از اثربخشی کافی برخوردار نیست. [1]. منظور از مهارت آموزان ماده ی 28، داوطلبان فارغ التحصیل دانشگاهی هستند که در آزمون استخدامی آموزش وپرورش پذیرفته شده و برای ورود به حرفه ی معلمی، دوره ی یک ساله ی مهارت آموزی را در دانشگاه فرهنگیان سپری می کنند.

    کلیدواژگان: برنامه ی درسی و آموزش، برنامه مهارت آموزی دانشگاه فرهنگیان، بهسازی حرفه ای، مهارت آموزان ماده ی 28
  • اسماعیل اولی*، نعمت الله ارشدی، نعمت الله موسی پور، غلامرضا یادگارزاده صفحات 103-129

    هدف پژوهش حاضر، تبیین شایستگی معلمان شیمی و شناسایی عوامل تسهیل کننده و بازدارنده آموزش مبتنی بر شایستگی در تربیت معلمان شیمی می باشد. پژوهش، از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، کمی و بر حسب گردآوری داده ها، توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری شامل 186 نفر از معلمان شیمی استان زنجان بوده که با جدول مورگان و کرجسی حجم نمونه 144 نفر با روش تصادفی ساده انتخاب گردید. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بوده که روایی آن با نظرات متخصصان و پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ 91/0 بدست آمد. از آزمون t تک نمونه ای به منظور تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد. پژوهش نشان داد در شش حوزه دانش و مهارت و سه حوزه نگرش و صفات رفتاری، شایستگی معلمان شیمی قابل قبول بوده ولی با حالت مطلوب فاصله وجود دارد. بیشترین سهم عامل تسهیل کنندگی/ بازدارندگی مربوط به دانش و مهارت اساتید در دوره های تربیت معلم 8/49 درصد در حوزه دانش و مهارت شایستگی و دلایل ساختاری با 3/40 درصد در حوزه نگرش و صفات رفتاری بوده است. کمترین سهم مربوط به دلایل فلسفی با 13/8 درصد در حوزه دانش و مهارت و توانایی و علاقه مندی دانشجومعلمان با 10 درصد در حوزه نگرش و صفات رفتاری را به خود اختصاص داده اند.

    کلیدواژگان: آموزش مبتنی بر شایستگی، امکان سنجی، تربیت معلم، شایستگی معلمان، معلمان شیمی
  • سارا شهیدی، علی حسینی خواه*، مجید علی عسگری، یانا سیکولا، لینو صفحات 131-171
    در جهان پر از رقابت امروز کشورها، دانشگاه ها و سازمان هایی موفق هستند که توانا در بهره گیری بیشتر از اطلاعات و دانش باشند، به این خاطر بسیاری از دانشگاه ها و مراکز تربیتی، دانش مداری توسط آموزش های کارآفرینی را آغاز نموده اند. پژوهشگر در این تحقیق به دنبال شناسایی و بررسی الگوهای خارجی آموزش کارآفرینی و اسناد مراکز کارآفرینی دانشگاه های تهران در مقطع آموزش عالی و تدوین الگوی بومی ایرانی برای آموزش کارآفرینی می باشد. در این مطالعه برای شناسایی عناصر یک الگوی بومی آموزش کارآفرینی از رویکرد کیفی و روش تحلیل مضمون و برای تجزیه و تحلیل داده های کیفی به روش کد گذار ی داده ها، دسته بندی مقوله ها و استخراج مضامین مربوطه و برای بیان و تفسیر یافته ها، از نرم افزار مکس کیو دی ای، استفاده شده است، بنابراین در ابتدا 50 مدل استاندارد خارجی آموزش کارآفرینی و همچنین اسناد مراکز کارآفرینی دانشگاه های تهران توسط پژوهشگر شناسایی و انتخاب گردید و سپس تمام کلید واژه های درون الگوها و اسناد، کد گذاری باز شدند و 735 کد باز استخراجی به صورت مجزا برای متخصصان موضوعی فرستاده شد و با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس 23، مقدار کاپای کوهن محاسبه شد. یافته های تحقیق نشان داد که داده های حاصل از بررسی الگوهای خارجی آموزش کارآفرینی و اسناد مراکز کارآفرینی دانشگاه های تهران در سه دسته مضمون های قابلیت محور، شخصیت محور و درس محور دسته بندی شدند که با توجه به نتایج حاصل از اهمیت مولفه های پر کاربرد در اسناد مورد بررسی، می توان در طراحی الگوی بومی آموزش کارآفرینی برای دانشجویان آموزش عالی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: الگوهای آموزش کارآفرینی، اشتغالزایی، آموزش کارآفرینی، الگوی بومی، آموزش عالی، مراکز کارآفرینی
  • توران سلیمانی*، عظیمه متکلم، یوسف نامور صفحات 173-196

    هدف پژوهش حاضر، بررسی و مقایسه معیارهای پذیرش دانشجو معلم در مراکز تربیت معلم کشورهای فنلاند، کانادا، ژاپن، کره جنوبی و ایران است. رویکرد حاکم بر این پژوهش کیفی است که از روش تطبیقی استفاده شده است. روش گرداوری داده ها در این پژوهش با توجه به کیفی بودن رویکرد پژوهش، استفاده از تکنیک گرداوری اسناد مکتوب است. در این روش، آثار و منابع مکتوب که به موضوع پژوهش مربوط می‏شوند، جهت شناسایی ویژگی‏های مورد نیاز، گرداوری و تحلیل می‏شوند. بنابراین کلیه منابع مکتوب شامل کتب، مقالات، پایان‏نامه‏ ها و اسناد بالادستی که به نظام تربیت معلم هریک از این کشورها مربوط می‏شوند، گرداوری وتحلیل شدند. در قسمت تحلیل داده ‏ها نیز، روش تحلیل توصیفی به کار گرفته شده است. داده ‏های مورد نیاز از منابع موجود، انتخاب، سازماندهی و سپس شباهت‏ها و تفاوت‏ های آنها مشخص و با یکدیگر مقایسه و تفسیر شدند. بر اساس نتایج این پژوهش، شرایط و معیارهای پذیرش دانشجو در مراکز تربیت معلم کشورهای مذکور با ایران در مواردی از قبیل استفاده از انواع آزمون‏ها و مصاحبه شباهت دارند، اما مهم‏ترین تفاوت‏ هایی که می‏توان در این زمینه بر شمرد نوع استفاده از مصاحبه و محتوای آن در این کشورها است. بر این اساس، توجه به مهارت‏های عملی و اختصاص بخشی از مصاحبه به شرکت داوطلب در فرایند تدریس واقعی (تدریس عملی) و بهره ‏گیری از ابزار مصاحبه به عنوان یک ابزار تکمیلی (نه به عنوان تنها ابزار شناسایی افراد شایسته) از ویژگی ‏های اصلی به کارگیری ابزار مصاحبه برای تعیین افراد شایسته در مراکز تربیت معلم کشورهای مذکور است که تا حدودی با فرایند انتخاب دانشجومعلم در دانشگاه فرهنگیان ایران، متفاوت است

    کلیدواژگان: دانشجو معلم، دانشگاه فرهنگیان، مطالعه تطبیقی، معیارهای پذیرش
  • بهرام هرمز* صفحات 197-220

    با توجه به مشکلات موجود در مقطع تحصیلات تکمیلی، این پژوهش سعی داشته ارتباط میان عوامل روان شناختی با جنبه های آموزشی و کاربردی خودکارآمدی دانشجویان دوره تحصیلات تکمیلی دانشگاه های ایران را مدل‎سازی کند. بدین منظور از پرسشنامه های استاندارد و محقق ساخته استفاده شده است که در مجموع پرسشنامه کلی دارای آلفای کرونباخ 813/0 است. جامعه آماری پژوهش کلیه دانشجویان مقطع دکتری دوره تحصیلات تکمیلی دانشگاه های ایران هستند؛ روش نمونه گیری به صورت تصادفی ساده و شامل 297 نفر از این دانشجویان بوده است. نتایج نشان می دهد که آشفتگی شناختی بیشترین تاثیر را بر خودکارآمدی دانشجویان می گذارد و پس از آن عملکرد رفتاری و عملکرد شناختی قرار می گیرند. در بین ابعاد خودکارآمدی بعد عمومی و بعد تحصیلی ابعاد زیربنایی هستند که نقش میانجی را بین ابعاد و عوامل دیگر و خودکارآمدی دانشجویان ایفا می کنند. همچنین نتایج آزمون مدل، علاوه بر تایید تاثیرگذاری عوامل، نشان می دهد که متغیرهای کنترلی جنسیت، سن و تاهل بر خودکارآمدی دانشجویان تاثیرگذار است اما متغیرهای اشتغال و سطح دانشگاه رابطه معنی داری در نمونه پژوهش ندارد.

    کلیدواژگان: خودکارآمدی، آشفتگی شناختی، عملکرد رفتاری، عملکرد شناختی، تحصیلات تکمیلی
  • مجتبی عاشوری*، شهرام واحدی، رحیم بدری، یوسف ادیب صفحات 221-238
    پشت کنکوری پدیده ای رایج در بین داوطلبان آزمون سراسری است که عوامل متعددی در آن نقش دارد. هدف از پژوهش حاضر طراحی الگوی مفهومی فرایند پشت کنکوری داوطلبان آزمون سراسری دانشگاه ها بود. این پژوهش به روش کیفی و نظریه زمینه ای (مبتنی بر رویکرد کوربین و اشتراوس) انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل همه داوطلبان پشت کنکوری آزمون سراسری سال 1399 از رشته های تحصیلی مختلف از شهرستان خدابنده بود. بدین منظور 12 نفر از شرکت کنندگان کنکور سال 1399 با رشته های مختلف که تجربه یک یا دو سال پشت کنکور را داشتند، به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. روش جمع آوری داده ها مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها، ابتدا کدگذاری باز و محوری انجام گرفت و طبقه های مربوط در الگوی پارادایمی یعنی عوامل علی، زمینه ای، مداخله گر، راهبردها و پیامدها جای گرفتند. سپس، در مرحله ی کدگذاری انتخابی، طبقه مرکزی پژوهش استخراج گردید. نتایج پژوهش 110 مضمون فرعی و 18 مضمون اصلی را مشخص ساخت که طبقه مرکزی استخراج شده از مضامین، «انگیزش موفقیت کنکور» بود. با ترسیم الگوی مفهومی پژوهش، مولفه های مرتبط با پشت کنکوری و چگونگی تعامل آن ها با یکدیگر مشخص گردید. نتیجه مطالعه حاضر نشان داد که انگیزش موفقیت در کنکور بین عوامل علی، زمینه ای، مداخله گر و راهبردها ارتباط ایجاد می کند. به طوری که عوامل علی، زمینه ای و مداخله گر به واسطه انگیزش موفقیت در کنکور و همچنین راهبردها منجر به پشت کنکور ماندن می شود که این امر دارای پیامدهای روانی و تحصیلی است.
    کلیدواژگان: پشت کنکوری، روانی-تحصیلی، نظریه زمینه ای
  • سید علی خالقی نژاد* صفحات 239-267

    این مطالعه با هدف بررسی روند تاریخی برنامه درسی عمومی دوره کارشناسی در ایران در بازه زمانی 1313 تا 1398 انجام شده است. در این راستا با استفاده از «روش پژوهش اسنادی» اسناد چاپی و غیرچاپی در دانشگاه ها و همین طور در پایگاه های علمی ایرانی با کلمات کلیدی «دروس عمومی دانشگاه»، «تاریخ دانشگاه تهران»، «تاریخ دانشگاه ملی»، «تاریخ دانشگاه تبریز»، «تاریخ دانشگاه پهلوی»، «برنامه درسی عمومی دانشگاهی»، «مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی» به صورت نظام مند بررسی گردید. برای تحلیل داده از تحلیل تماتیک با رویکرد استقرایی استفاده گردید. یافته ها در خصوص تحول برنامه درسی عمومی منجر به شناسایی سه شکل از برنامه درسی عمومی در سایه (1345- 1313)، برنامه درسی عمومی آشکار (1357- 1345)، و برنامه درسی معارف اسلامی و آگاهی عمومی (1398- 1360)، شده است. در مجموع، یافته های این پژوهش می تواند در توصیف تاریخ و چگونگی شکل گیری برنامه درسی عمومی در دانشگاه های ایرانی آگاهی بخش باشد.

    کلیدواژگان: تاریخ برنامه درسی عمومی، دوره کارشناسی، دانشگاه ایرانی، مطالعه اسنادی
  • زهرا رحیمی*، علیرضا اعتدال صفحات 269-285

    این مطالعه با هدف بررسی ابعاد مثبت و منفی زیست در فضای تک جنسیتی [1] دانشگاه فرهنگیان از نگاه استادان و دانشجومعلمان [2] این دانشگاه انجام شد. این پژوهش به لحاظ هدف، تحقیقی کاربردی و در اجرا پژوهشی پیمایشی است که به روش کمی (به انضمام یک پرسش باز) انجام شده است. ابزار پژوهش، پرسشنامه تحقیق انتظاری (1397) است که با اندکی جرح و تعدیل استفاده شد. پرسشنامه تحقیق حاضر در پنج محور رشد فردی و اجتماعی، اسلامی شدن دانشگاه، عملکرد تحصیلی، آرامش روانی و زمینه سازی برای ازدواج هدف این مطالعه را دنبال کرده است. جامعه مورد مطالعه دانشگاه فرهنگیان یزد و نمونه شامل 120 نفر از اساتید و دانشجویان این دانشگاه (10 استاد زن، 10 استاد مرد، 50 دانشجوی زن، 50 دانشجوی مرد) می باشد. یافته های این مطالعه نشان داد اغلب آزمودنی ها در محورهای رشد فردی و اجتماعی، اسلامی شدن دانشگاه، عملکرد تحصیلی و زمینه سازی برای ازدواج، نمره قابل قبولی به فضای حاکم بر دانشگاه نمی دهند. اما معتقدند تحصیل در این دانشگاه توانسته است آرامش روانی والدین دانشجویان را تا حد زیادی تامین کند. محققین این مطالعه مبتنی بر مطالعات نظری و یافته های کمی و کیفی این پژوهش، بر لزوم بازبینی اسناد سیاست گذاری برای این دانشگاه و پرهیز از اقداماتی که ادله کافی شرعی و پژوهشی برای آن وجود ندارد، تاکید دارند.

    کلیدواژگان: تفکیک جنسیتی، تک جنسیتی، دانشجو معلم، دانشگاه فرهنگیان
  • جعفر جهانی، مهدی محمدی، فرشته شهابی نیا*، مریم شفیعی سروستانی، رحمت الله مرزوقی صفحات 287-319

    هدف پژوهش حاضر، طراحی الگوی محتوایی آموزش شایستگی های اخلاقی به دانشجویان درنظام آموزش عالی بود. از روش پژوهش، فراترکیب هفت مرحله ای مدل سندلوسکی و بارو (2007) استفاده شد که مدل مفهومی تحقیق شکل گرفته است. در گام اول، سوال پژوهش مطرح و بر اساس آن اعضای تیم فراترکیب مشخص شدند. در گام دوم و سوم، منابع لاتین داده های پژوهش شامل پایگاه های اسکوپوس، اشپرینگر و ..و منابع فارسی شامل پایگاه مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی، پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، تعیین و معیارهای شمول مقالات مشخص گردید. در گام چهارم، با تجزیه و تحلیل داده ها، 65 مضمون پایه مرتبط با آموزش اخلاقی استخراج شد و سپس به ترکیب یافته ها پرداخته شد. در این گام، مضامین پایه استخراج شده در چهار مضمون سازمان دهنده ی سطح دوم صداقت تحصیلی (مانند شجاعت، اشتیاق و روح خدمت رسانی) و عدم صداقت تحصیلی (مانند رفتارهای مخل، عدم انجام تکالیف درسی بی توجهی به حقوق دیگران) ، صداقت پژوهشی (مانند آگاهی از پژوهش)  و عدم صداقت پژوهشی (مانند کپی و پیست، بیان ایده های دیگران بدون منبع، روح ماشینی) طبقه بندی شدند و مضمون سازماندهنده سطح دوم در 26 مضمون سازماندهنده سطح اول قرار گرفتند و در انتها نیز، شبکه ی مضامین محتوای آموزش اخلاق ترسیم گردید. الگوی طراحی شده در این پژوهش، چارچوبی برای آموزش شایستگی های اخلاقی برای دانشجویان آموزش عالی، در سطوح مذکور را که پیش از این میسر نبود، فراهم آورده است؛ و از اعتباریابی توصیفی، اعتباریابی تفسیری - نظری- پراگماتیک برای اعتباریابی الگوی طراحی شده استفاده شد.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، آموزش اخلاقی، صداقت تحصیلی، عدم صداقت تحصیلی، صداقت پژوهشی، عدم صداقت پژوهشی، نظام آموزش عالی
  • محمد وفایی یگانه* صفحات 321-344
    زمینه و هدف

    مطالعه حاضر با هدف ارایه مدل ارتقاء بهره وری آموزشی مدرسان آموزش ازدور انجام گرفت. در این مقاله ابتدا عناصر تشکیل دهنده بهره وری آموزشی مدرسان نظام آموزش ازدور شناسایی شدند و سپس مدل ارتقاء بهره وری آموزشی مدرسان آموزش از دور براساس شرایط و مقتضیات بومی و نظام آموزش ازدور کشور طراحی و اعتباریابی شد.

    روش بررسی

    روش تحقیق ازنظر هدف کاربردی و ازنظر رویکرد، آمیخته است. جامعه آماری بخش کیفی کلیه صاحب نظران حوزه آموزش ازدور و بهره وری آموزشی هستند که با بهره گیری از روش نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی تعداد 26 نفر به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شدند. جامعه آماری بخش کمی، کلیه مدرسان نظام آموزش از دور دانشگاه آزاد اسلامی در واحد الکترونیکی است. تعداد افراد جامعه آماری 164 نفر بودند که همه افراد جامعه برای نمونه تحقیق با روش سرشماری کامل انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها در بخش کیفی از ابزار مصاحبه نیمه ساختاریافته با روایی و پایایی مطلوب، استفاده شد و در بخش کمی از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد که پایایی آن با روش ضریب آلفای کرونباخ 92/0 محاسبه گردید. تحلیل داده های کیفی با تکنیک تحلیل مضمون و بخش کمی نیز با روش تحلیل عاملی تاییدی انجام گرفت.

    یافته ها: 

    یافته های تحقیق حاکی از آن است که عوامل موثر بر بهره وری آموزشی مدرسان نظام آموزش از دور در دو بعد کلی فردی و سازمانی شناسایی شدند. همچنین مشخص شد که 21 عامل بر بهره وری آموزشی مدرسان نظام آموزش از دور تاثیر معنادار و مثبتی بر بهره وری آموزشی مدرسان نظام آموزش دارد.

    نتیجه گیری:

     تحقیق مشخص نمود که برای ارتقاء  بهره وری آموزشی مدرسان در هر نظام آموزش از دوری، بایستی 21 عامل شناسایی شده (توانایی های فردی مدرس، محیط نظام آموزشی، محتوا و مطالب ارایه شده، وضعیت فراگیران) را بهبود ببخشیم و وضعیت آنها را مطلوب کنیم.

    کلیدواژگان: بهره وری آموزشی، آموزش از دور، آموزش عالی
|
  • Student "Corona": Virtual Education Opportunities
    nematollah musapoor Page 1
  • Mostafa Bagherian Far, Ahmadreza Nasr Esfahani *, MohamadReza Ahanchian Pages 7-42

    Course evaluation is widely recognized as one of the most precious means of promoting the quality of teaching and learning. This is mainly because evaluation could lead to efficient feedback for both the university professors and universities with regard to the quality of the elements of the curriculum. Hence, the present study seeks to investigate the reasons, necessities, and ways of course evaluation along with its barriers in Iran universities. To this end, we conducted semi-structured interviews with 20 experts and faculty members of the universities of the country who are considered as experts in the field of evaluation and curriculum. Upon their transcription, the interviews were analyzed as open categories. The findings indicate that there are four pivotal reasons at the bedrock of undergoing evaluation in Iran universities. However, there are also three different reasons lying behind the refusal of going through evaluation in universities: a lack of proper culture of criticism, students' over-obsession with the reaction and feedback of the professors, and the lack of confidence from the part of department, faculty and university heads about students' feedback. The findings also point out that undergoing evaluation can be practiced via extant students, graduates, collogues, and external beneficiaries using computer, interview, questionnaire, and creative methods.

    Keywords: Course Evaluation, Higher education, Curriculum, Iranian Universities
  • Sasan Rostami *, Mohammad Ghahramani, Mahmoud Abolghasemi Pages 43-68

    The present study aimed to identify the dimensions and components of the learning community of university faculty members. This research is a qualitative study in which the phenomenological approach has been employed. Participants were selected from among the professors and faculty members of the university. Sampling was based on purpose and snowball sampling method to reach theoretical saturation with 15 participants. The main method of data collection, using semi-structured interviews and data analysis method was done using Granheim's thematic analysis method. The validity and reliability of the present study were assessed by the method of review by participants, review by non-participants (university professors and research colleagues) and also by frequent reference and comparison of various codes and consultations with experts. Findings included 67 basic open codes, 9 core categories and 4 main themes: 1) Common goals and perspectives 2) Collective learning 3) Common professional practice 4) Common professional reflection. Also, the results show that the components included in the model of the professional learning community are steps of a continuous cycle of continuous improvement in the university that can continue until the desired results are achieved.

    Keywords: Faculty Members, learning community, Professional Development, university
  • RahmatAllah Khosravi * Pages 69-101

    The purpose of this study is to evaluate the effectiveness of the Skill Training Program at the Teacher Training University. For this purpose, research has been conducted with a qualitative approach and phenomenological strategy. The study population was 79 primary school teachers who have completed their skills training program at Teacher Training University of Zanjan, Iran. From this population, 14 individuals were selected as participants in the study using purposive sampling. Semi-structured (in-depth) interviews were used to collect data. Interviews with the samples continued until the data saturation stage. Thematic analysis method was used to analyze the data. The validity was investigated using two methods of long-term involvement and seeking colleague opinion. Also, reliability was done using the reviews of the participants. The research findings identified five organizing themes as follows: 1) curricula; 2) professors and their teaching; 3) university programs and policies, 4) skills learners; and 5) cultural and social environment. In general, the results showed that the Skills Training Program at Teacher Training University is not effective enough.

    Keywords: Curriculum, Instruction, Skill Training Program, Professional Development, skill learners
  • Smail Owla *, Nematollah Arahadi, Nematollah Musapoor, Gholamreza Yadegarzadeh Pages 103-129

    The purpose of the research is to explanation the competency of chemistry teachers and to identify facilitating / inhibiting factors for competency-based education in chemistry teacher training. Research in terms of purpose, applied, the method, quantitative and in terms of data collection is a descriptive survey type. From 186 chemistry teachers in Zanjan province, 144 were selected by random sampling and Morgan table. The validity questionnaire with expert opinions and its reliability was obtained cronbach's alpha coefficient of 0.918. For explain the existing conditions of competence one-sample t-test were performed. The results showed in six domains of knowledge and skill and three domains of attitude and behavioral trait of competency were acceptable but it is far from ideal.To determine the contribution of facilitating / inhibiting factors to competency-based education descriptive statistics were used. The largest share in the area of knowledge and skills related to teachers' knowledge and skills with 49.8% and in the area of attitude and behavioral traits structural reasons were obtained with 40.3%. Lowest share in the area of knowledge and skill related to philosophical reasons 13/8% and in the area of attitude and behavioral trait related to student-teachers ability and interest was obtained with 10.0%.To determine the contribution of facilitating / inhibiting factors to competency-based education descriptive statistics were used. The largest share in the area of knowledge and skills related to teachers' knowledge and skills with 49.8% and in the area of attitude and behavioral traits structural reasons were obtained with 40.3%. Lowest share in the area of knowledge and skill related to philosophical reasons 13/8% and in the area of attitude and behavioral trait related to student-teachers ability and interest was obtained with 10.0%.

    Keywords: Competency-based education, Feasibility, Teacher Training, Teacher competence Chemistry teachers
  • Sara Shahidi, Ali Hosseini Khah *, Majid Aliasgari, Janna Seikkula, Leino Pages 131-171
    In today’s competitive world, those universities and organization manage to succeed which try to employ their knowledge in action. Therefore, many universities and educational systems have started to shift toward knowledge orientation based on teaching entrepreneurship. The researcher in this study try to investigate and analyze international models of entrepreneurial education in the field of higher education and formulate the pattern of entrepreneurial education elements in the major of entrepreneurship education. This project is done with quality approach to recognize local pattern of educational entrepreneurship, where content analysis is used. the software of  Max QDA is used to analyze quality data with data encryption method, offer categories and extraction of relevant topics and expression and interpretation of findings. Therefore, at first 50 international standard models of entrepreneurial education were selected by the researcher and then all key words in the patterns was coded and 735 open source extraction separately were sent for the people who are considered as experts. The amount of Cohen’s kappa was calculated by SPSS software. Research finding shows that international patterns of entrepreneurial education could be grouped into three categories of usability, personality-oriented, and subject-oriented. Given the frequency of components, it can be used in designing an indigenous pattern of entrepreneurial training for students in the field of entrepreneurship education.
    Keywords: employment, entrepreneurship education, Higher education, native models, entrepreneurship centers
  • Toorun Soleimany *, Azimeh Motekalem, Yousef Namvar Pages 173-196

    The aim of this study is to evaluate and compare the criteria for accepting teacher students in teacher training centers in Finland, Canada, Japan, South Korea and Iran. The approach to this qualitative research is that a comparative method has been used. The required data were identified, selected, organized, and then their similarities and differences were identified and compared and interpreted. According to the results of this study, the criteria for accepting students in teacher training centers of the mentioned countries with Iran are similar in cases such as using different types of exams and interviews, but the most important differences that could be mentioned in this field are the type of interview and its content is in these countries. Accordingly, part of the interview will be dedicated to the volunteer company in the actual teaching process (practical teaching). Also, using interview tools as a supplementary tool (not as the only tool for identifying qualified people) is one of the main features of using interview tools to determine worthy people in the teacher training centers of the mentioned countries which is somewhat different from the student-teacher selection process at Teacher Training University of Iran.

    Keywords: teacher-student, Teacher Training University, comparative study, admission criteri
  • Bahram Hormoz * Pages 197-220

    Regarding the problems in postgraduate course, this study has tried to model relationships between psychological factors with educational and practical aspects of self-efficacy on postgraduate students of Iran’s universities. In this regard, the standard and researcher-made questionnaires were employed and the Cronbach’s Alpha for final questionnaire was calculated as 0.813. The statistical population of this study included all postgraduate students of Iran’s universities and the sampling method was simple random and included which led to the selection of 297 students as the final study sample. The results indicate that cognitive disturbance has greatest impacts on student’s self-efficacy and then are placed behavioral performance and cognitive performance.  Among the self-efficacy dimensions, general and educational are underlying dimensions that play a mediator role among dimensions and other factors. Also results of model test show that control variables of gender, age and marital status affect students' self-efficacy, but employment and university level had no significant relationship with students' self-efficacy in research sample.Keywords: Self-Efficacy, Cognitive Disturbance, Cognitive Performance, Behavioral ‎Performance, Postgraduate Students.‎

    Keywords: self-efficacy, cognitive disturbance, Cognitive performance, behavioral performance, postgraduate students
  • Mojtaba Ashouri *, Shahram Vahedi, Rahim Badri, Yousef Adib Pages 221-238
    This study aimed to draw a conceptual model of the failing process of the university entrance applicants. The study was carried out by qualitative method and grounded theory. In this study, the statistical population was all the applicants who had failed the university entrance exam 2020 in different fields of study, in Khodabandeh city, Iran. To this end, 12 applicants of the university entrance exam 2020 in different fields were selected by purposive sampling. They had failed the examination once or twice before. The data were collected through semi-structured in-depth interview. To analyze the data, first, the study used open and axial coding to place the relevant categories into a paradigm model, which is casual factors, contextual, confounding, strategies and consequences. Then, the main category of the research was extracted in the selective coding phase. The results of the research identified 110 sub-themes and 18 main themes. The main category extracted from the themes was "motivation of success in the university entrance exam". This study drew the conceptual model and identified the components related to the failing and how they interact with each other. The results indicated that motivation of the success could link the causal factors, contextual, confounding and strategies.
    Keywords: failing, psycho-educational, Grounded theory
  • Seyed Ali Khaleghinezhad * Pages 239-267

    This study aims to examine the historical trends of undergraduate general education curriculum from 1934 to 2020 in Iran. By using documentary research methodology, relevant published and unpublished documents in well-known Iranian universities and research institutions as well as main Iranian databases were systematically investigated by keywords of “university general units”, “history of Tehran University”, “history of National university”, “university curriculum”, “University of Tabriz”, “University of Pahlavi”, “university general education curriculum”, “acts of Supreme Council of the Cultural Revolution’s acts”. Thematic analysis with an inductive approach was used to analyze the data. The analysis of the policies of general education curriculum showed that since 1934 until now, we have experienced three forms of curriculum including: general education curriculum in shadow (1934-1966), obvious general education curriculum (1966-1979), and Islamic curriculum and public awareness (1982 - 2020). Results of this research could raise the awareness in describing the history of general education curriculum and how it was shaped in Iranian university context.

    Keywords: history of general curriculum, Undergraduate Education, Iranian university, Documentary Research Method
  • Zahra Rahimi *, Alireza Etedal Pages 269-285

    The aim of this study was to investigate the positive and negative dimensions of life in the unisex Teacher Training University from the perspective of professors and teacher-students of this university. This research is an applied research in terms of purpose and a survey research in practice. Yazd Teacher Training University was selected as the population for study and the research tool included a questionnaire designed by Entezari (2018) which was used with some modifications. This questionnaire involves five components: individual and social development, Islamization of the university, academic performance, psychological peace and preparing for marriage. In this study, 120 questionnaires were completed by 20 professors (male & female) and 100 teacher-students (male & female). The findings show that majority of the participants do not give an acceptable grade to the atmosphere in the university for personal and social development, Islamization of the university, academic performance and preparing for marriage. However, they believe that studying at this university has been able to provide the psychological peace of students' parents to a great extent. Based on theoretical studies and quantitative and qualitative findings of this research, it seems necessary to review the policy-documents of this university and to avoid actions for which there is not enough religious and research evidence.

    Keywords: gender separation, unisex, teacher-student, Teacher Training University
  • Jafar Jahani, Mehdi Mohamadi, Fereshteh Shahabinia *, Maryam Shafiei, Rahmatolah Marzoghi Pages 287-319

    The purpose of the present study is developing the content pattern of ethical competences for higher education students. In terms of methodology, Sandlowski and Burrow’s 7-stage meta-synthesis model (2007) was used as the conceptual model of the research. During the first step, the research question was presented and, accordingly, the members of the meta-synthesis team were assigned. In the second and third steps, the Latin sources of the research, including Scopus, Springer etc. as well as Persian sources including Scientific Information Database, and Institute for Humanities and Cultural Studies were determined and inclusion criteria of the articles were determined. In step four, after data analysis, 65 basic themes related to ethical education were extracted, and then the findings were synthesized. During this phase, the extracted basic themes were classified into four second-level categories: educational honesty (e.g., courage, enthusiasm and the spirit of providing service) and lack of educational honesty (e.g., disruptive behavior, ignoring the assigned homework, ignoring the rights of others), research honesty (e.g., research awareness) and lack of research honesty (e.g., copying and pasting, expressing the ideas of others without referencing, machine spirit). The second-level organizing themes were assigned to 26 first-level organizing theme and, eventually, the thematic network of the content of ethical education was developed. The developed model in the current research has provided a framework for teaching ethical competences to higher education students which was not possible previously. In order to verify the model, descriptive verification, and interpretive-theoretical-pragmatic verification have been used.

    Keywords: Curriculum, ethical education, Educational honesty, Lack of educational honesty
  • Mohammad Vafaei Yegane * Pages 321-344

    The aim of this study was to provide a model for improving the educational productivity of distance learning teachers. In this article, first, the elements that make up the educational productivity of distance education teachers were identified, and then the model of improving the educational productivity of distance learning teachers was designed and validated based on local conditions and requirements of the education system around the country. The methodology is applied in terms of purpose and mixed method in terms of approach. The statistical population in the qualitative section of all the experts in the field of distance learning and educational productivity is the sampling method and purposeful snowball and 26 experts from the field of productivity, educational productivity and distance education were selected as the sample of the study. The statistical population is a quantitative part of the research, including all teachers of the distance education system of Islamic Azad University in electronic unit. The population was 164 people, all of whom were selected for sample research using a census method. In order to collect the research data in the qualitative section, a semi-structured interviewing instrument was used which was both reliable and reliable. In the quantitative part, a researcher-made questionnaire was used and the validity of the questionnaire was evaluated by the content-based content validity method and its reliability was estimated by Cronbach's alpha coefficient 0/92 was calculated. Qualitative data analysis was performed with a thematic analysis method and quantitative part with confirmatory factor analysis method. The results of this study revealed that 21 factors affect educational productivity of teachers of the distant education system have a significant and positive effect on the educational productivity of educators in the educational system. According to the results, if we seek to improve the educational productivity of teachers in any education system from distance, the status of 21 identified factors (teacher's individual abilities, educational system environment, content and content provided, learners' status ) should be improved to desirable levels.

    Keywords: Educational productivity, distant education, Higher education