فهرست مطالب

فصلنامه نقش جهان - مطالعات نظری و فناوری های نوین معماری و شهرسازی
سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 35، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهناز رضایی، فرح حبیب*، آزاده شاهچراغی صفحات 1-15
    اهداف

    آسایش حرارتی از عوامل اصلی برای حضور افراد در فضاهای باز شهری به حساب می آید. این مقاله با تمرکز بر نظام گیاه در باغ جهان نما شیراز درصدد رسیدن به هدف ایجاد آسایش حرارتی و بالا بردن حضور افراد و بیشترین عامل موثر بر آسایش حرارتی در فضای باز می باشد.

    روش ها

    روش پژوهش توصیفی- تحلیلی و از لحاظ روش شناسی کیفی (کتابخانه ای) و سنجش کمی با نرم افزار Envi-met 4  شبیه سازی شده است که با انتخاب هشت نقطه در باغ جهان نما شیراز به تحلیل متغیرهای اقلیمی، راس ساعت 9، 12 و 17 در روز یکم تیرماه به عنوان گرمترین روز سال می پردازد و با مقایسه آنها با شاخص آسایش حرارتی PET بین نقاط مذکور تجزیه و تحلیل می گردد.

    یافته ها

    با بررسی مدل های شبیه سازی گیاه (نوع درخت و تاج درخت و تعداد آنها)در محل خود شرایط آسایش حرارتی فضای باز را بهبود بخشیده ، و با عبور از فضای باغ شرایط محیطی به وضعیت قبل برمی گردد و میانگین دمای تابشی بیشترین اثرگذاری بر آسایش حرارتی را دارد که در قالب نمودارهای ستونی و خطی ارایه می گردد.

    نتیجه گیری

    در نظام کاشت گیاه، افزایش درختان تاثیر بیشتری بر آسایش حرارتی فضای باغ و حضور افراد و کاهش استرس حرارتی در فصول گرم سال دارد و توجه به تاج و ارتفاع و فرم درختان می تواند در سایهاندازی و عبور جریان هوا ، باعث کاهش دمای متوسط تابشی و افزایش رطوبت گردد.

    کلیدواژگان: باغ ایرانی، آسایش حرارتی، اقلیم، پایداری، طبیعت
  • اسما حجتی، مهدی سعدوندی*، انریکو دی انجلیس صفحات 16-32
    اهداف

    این تحقیق عملکرد حرارتی و تهویه داخل طبقات مختلف یک ساختمان مسکونی چهار طبقه را با به کارگیری سه مدل بادگیر در آب و هوای گرم و خشک بررسی میکند. هدف بررسی عملکرد تهویه طبیعی جهت کاربرد مجدد بادگیرها در مجتمع های مسکونی معاصر میباشد.

    روش ها

    روش تحقیق به شیوه توصیفی تحلیلی میباشد؛ ابتدا با بررسی منابع مختلف مدل بهینه ساختمان مسکونی استخراج گردید. جهت ارزیابی پتانسیل خنک کننده و میزان جریان ، عملکرد سه مدل بادگیر در طبقات مختلف با مدل سازی رایانه ای یا دینامیک سیالات محاسباتی (CFD) تجزیه و تحلیل  شده است.  

    یافته ها

    بادگیر یک طرفه با توجه به متوسط پایین هوای ورودی و منفی بودن جریان هوا در شفت مرکزی کارآمد نیست. بادگیر دو طرفه در ماه های گرم دارای سرعت جریان هوای مثبت است، ولیکن در ساختمان چهار طبقه در طبقات اول و دوم نمیتواند میزان هوای لازم جهت تهویه را در حالت پنجره باز داشته باشد. بادگیرچهار طرفه در حالت پنجره باز در طبقات دارای توان برودتی بالاتر و کارایی بهینه است زیرا میتواند جریان هوا را با سرعت  و حجم مناسب برای طبقات اول تا چهارم فراهم کند.

    نتیجه گیری

    در میان سه نمونه شبیه سازی شده در نرم افزار مشخص گردید که تنها مدل چهارطرفه میتواند کارایی لازم را جهت تهویه در طبقات مختلف داشته باشد.  با توجه به برخی نکات خاص جهت به کارگیری مجددبادگیرها معماران و طراحان میتوانند طراحی را بهبود بخشیده و ساختمانی سازگارتر با تهویه طبیعی برای برقراری شرایط آسایش طراحی کنند.

    کلیدواژگان: بادگیر، تهویه طبیعی، بهره وری انرژی، معماری معاصر، فناوری نوین، پایداری
  • سیده مهسا عبدالله زاده، شاهین حیدری*، علیرضا عینی فر صفحات 33-48
    اهداف

    بررسی سازگاری حرارتی در آپارتمان های شیراز با تعیین محدوده آسایش حرارتی، اولویت رفتار حرارتی ساکنان و علل نارضایتی حرارتی، مهمترین اهداف پژوهش می باشد.

    روش ها

    روش تحقیق کمی با استفاده از نظر سنجی های آسایش حرارتی، اولویت رفتاری و عوامل نارضایتی حرارتی مورد استفاده قرار گرفت. سپس با تحلیل همبستگی بین متغیرها و توصیف تحلیلی و استنباطی، به بررسی سازگاری حرارتی پرداخته شده است.

    یافته ها

    محدوده آسایش حرارتی ساکنان در دمای بالاتری، نسبت به استانداردها می باشد و 45% نارضایتی ساکنان از شرایط حرارتی به علت عدم طراحی مناسب اقلیمی می باشد. اولویت اول رفتار حرارتی در ماه های گرم به طور مشترک تغییر لباس و استفاده از وسایل سرمایشی و اولویت دوم بازکردن پنجره ها و در ماه سرد کشیدن پرده، بستن پنجره و درب فضای سرد و تغییر لباس می باشد که نشان از اولویت بهره گیری از راهکارهای غیر فعال در زمستان است. همچنین بررسی تاثیر فصول بر رفتار و رفتارهای واکنشی ساکنان از دیگر یافته های پژوهش است.

    نتیجه گیری

    قرارگیری محدوده آسایش حرارتی و دمای خنثی در محدوده بالاتری از استانداردها و بررسی رفتارهای واکنشی، غیرواکنشی و عادات فصلی ساکنان، نشان از سازگاری حرارتی افراد دارد که بهره گیری از آن ها در طراحی تاثیرات قابل توجهی در بهبود آسایش حرارتی و کاهش مصرف انرژی می گذارد.

    کلیدواژگان: آسایش حرارتی، رفتار ساکنان، انرژی، اقلیم، پایداری، سازگاری
  • بابک بهنوا، محمدرضا پورزرگر* صفحات 49-66
    اهداف

     فناوری های نوین، همواره یک چالش در معماری معاصر بوده اند. از اصلی ترین چالش های معماری ایران در چهار دهه اخیر، آشفتگی بصری و خلا پویایی در نماهای ساختمان ها می باشد. هدف اصلی پژوهش پیش رو تبیین جایگاه مصالح نوین در نماهای شهری معماری ایران و اولویت بندی راهکارهایی به جهت به کارگیری مصالح نوین به منظور ارتقا پویایی در نما در ساختمان های معاصر می باشد.

    روش ها

    پژوهش پیش رو از نوع تحقیقات ترکیبی و از منظر روش شناسی توصیفی- تحلیلی و پیمایشی می باشد. بدین منظور در این پژوهش سیر روند بکارگیری مصالح در معماری و تحولات فرمی در معماری معاصر ایران مورد بررسی قرار گرفته است و سپس با استفاده از آنالیز "سوات" عوامل داخلی و خارجی تاثیر گذار بر به کارگیری مصالح نوین تحلیل گردیده اند و در نهایت داده های حاصل در غالب سوالات پرسشنامه در اختیار جامعه آماری مورد نظر قرار گرفته است.

    یافته ها

    به کارگیری مصالح نوین در کنار بهره گیری از ارزش های فرهنگی و هویت غنی معماری ایران می تواند در پویایی نماهای شهری تاثیر بسزایی بگذارد یافته ها حاکی از آن است که توجه اکثریت متخصصین به جنبه های زیبایی شناختی و ایستایی مصالح در پویایی نماها می باشد و به مولفه کارایی کمتر توجه شده است.

    نتیجه گیری

    این مهم بیانگر آن است که می توان با بهره گیری از شاخصه های موجود در مولفه کارایی و همچنین ارتقا کیفی جنبه های زیبایی شناختی و ایستایی مصالح به عنوان یک فرصت، باعث ارتقا پویایی نماهای ساختمان ها گردید که در بخش نتیجه گیری به تفصیل بیان شده است.

    کلیدواژگان: فرآیند طراحی معماری، فناوری های نوین، صنعت ساختمان، معماری معاصر ایران، زیبایی شناسی، پایداری
  • پریا سعادت جو*، الهام سلیقه صفحات 67-92
    اهداف

    جریان باد ناکافی در فضای باز مجتمع های مسکونی یکی از مهم ترین مسایلی  است که آسایش اقلیمی و به تبع آن تمایل به حضور در این فضاها را به شدت کاهش داده است. هدف پژوهش حاضر بررسی میزان و چگونگی تاثیر آرایش بلوک های یک مجتمع مسکونی در شهر تهران بر سرعت باد در فضای باز مجتمع و جریان باد حاصل از آن و نیز نور دریافتی توسط ساختمان ها در چارچوب نظریه معماری سرآمد می باشد.

    روش ها

    روش تحقیق در این پژوهش از نوع توصیفی-تحلیلی در چارچوب نظریه معماری سرآمد است که در آن به کمک نرم افزارهای انرژی رایانشی برای بررسی تاثیر تغییر چیدمان بلوک های مسکونی بر الگوی جریان باد در پیرامون ساختمان ها و میزان روشنایی طبیعی دریافتی ساختمان استفاده شده است.

    یافته ها

    تحلیل شبیه سازی ها نشان داد تغییر فاصله و چیدمان در راستای محور افقی در بهترین حالت موجب افزایش7.10 درصدی سرعت باد و افزایش 2.35 درصدی در میزان نور روز دریافتی نسبت به مدل مبنا شده است. جابجایی در راستای عمودی نیز در حالت بهینه سبب افزایش3.55 درصدی سرعت باد و 2.48 درصدی میزان روشنایی طبیعی دریافتی نسبت به حالت مبنا گشته است.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از پژوهش نشانگر آن است که جابجایی تک محوری بلوک ها می تواند تاثیرات مثبت یا منفی بر جریان باد فضای باز داشته باشد اما جابجایی ترکیبی باعث انسداد جریان باد و کاهش سرعت آن می شود. جابجایی تک محوری و ترکیبی در تمامی حالات میزان نور دریافتی بالاتری نسبت به حالت مبنا دارند.

    کلیدواژگان: جریان باد، معماری متخلخل، معماری سرآمد، معماری نوردوست، انرژی، پایداری
  • آزاده معارفی، کتایون تقی زاده*، قادر بایزیدی، سهیلا حسین پور صفحات 93-108
    اهداف

    مدل سازی داده ای ساخت یک فرآیند مبتنی بر مدل سه بعدی است که بینش و ابزارهایی را جهت تغییر رویکرد آموزشی مهیا نموده است. هدف از این تحقیق، آزمون یک ساختار آموزشی فعال و سازنده گرا با محوریت رویکرد مدل سازی داده ای ساخت و کاربرد این شیوه در ارتقای خلاقیت دانشجویان معماری در دروس فن ساختمان است.

    روش ها

    آزمون تحقیق به شیوه شبه آزمایشی با گروه های آزمایشی و کنترل، و با استفاده از پیش آزمون و پس آزمون انجام گرفت. پیش آزمون با انجام آزمون خلاقیت تورنس و انجام دو تکلیف طراحی، و برای پس آزمون از آزمون آماری یو من-ویتنی استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها تفاوت معناداری بین دو گروه نشان نداد و این دو گروه از نظر خلاقیت و عملکرد با هم مشابهت داشتند. اما با انجام پس آزمون، گروه آزمایشی در شاخص های فنی بودن کانسپت، هماهنگی عملکردها و مسایل اجرایی، طرح فنی سایت، کمیت و کیفیت و صحت نقشه های فاز دو، مصالح و جزییات اجرایی، ارایه نقشه ها و نمره کلی، برتری معناداری نسبت به گروه کنترل داشت.

    نتیجه گیری

    به کارگیری روش آموزشی پیشنهادی با محوریت مدل سازی داده ای ساخت، در ارتقای عملکرد کلی دانشجویان گروه آزمایشی تاثیرگذار بوده و برتری معناداری داشت. در خصوص ارتقای خلاقیت دانشجویان تفاوت و برتری معناداری بین دو گروه مشاهده نشد، اما میانگین رتبه های دانشجویان گروه آزمایشی به شکل محسوسی بهتر از گروه کنترل بود. لذا نتایج تحقیق موید افزایش میزان یادگیری دانشجویان با استفاده از این رویکرد آموزشی می باشد.

    کلیدواژگان: فناوری، معماری، فن ساختمان، سامانه های هوشمند، مدل سازی داده ای ساخت (BIM)
  • نجمه دشتکی، حمید ماجدی*، فرح حبیب صفحات 109-127
    اهداف

    «شهر تعالی» با هدف رشد شهروندان، شهر و توسعه پایدار معرفی شده است. پرسش آن است که شهر و شهروند چگونه می توانند در یک رابطه دوطرفه، موجب تعالی یکدیگر شوند. هدف این پژوهش آن است تا به تبیین مولفه های شهر تعالی در سه بعد پایداری زیست محیطی، اقتصادی و اجتماعی-فرهنگی از منظر قرآن کریم بپردازد.

    روش ها

    روش تحقیق مورد استفاده در این پژوهش، تحلیل محتوای کیفی، بر اساس رویکرد برنامه ریزی راهبردی به شهر و شهروندان است. چارچوب مفهومی به نظریه معماری سرآمد وابسته است و در آن با رویکرد تفسیری، محتوای قرآن کریم در تفاسیر معتبر مورد کدگذاری قرار می گیرد. سپس نسبت به طبقه بندی و مقوله بندی متون انتخابی توسط نرم افزار ATLAS.ti اقدام شده است.

    یافته ها

    در مجموع از میان گزاره های مرتبط با موضوع پژوهش، 315 کد استخراج گردید که در 53 مولفه و 18مقوله دسته بندی شدند و در نهایت در سه بعد جهان بینی، گرایش و اعمال و رفتار، مدل نهایی منتج شده، در سه بعد پایداری زیست محیطی، اقتصادی و اجتماعی-فرهنگی ارایه گردید.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش سه بعد اساسی مانند 1- جهان بینی الهی شهروندان، 2- رایش به سمت کمال در انسان ها، و 3- اعمال و رفتار شهروندان در چارچوب قوانین الهی مورد تاکید بوده و انتظار می رود که این نگرش منجر به «تعالی»، و توسعه پایدار شهری و دست یابی به آرمانشهر پایدار شود. در مدل نظری توضیح داده شده، شهروندان نقشی کلیدی در ایجاد «شهر تعالی» بر عهده دارند.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، توسعه پایدار، بهره وری، آرمانشهر، پایداری، برنامه ریزی راهبردی
|
  • Mahnaz Rezaei, Farah Habib*, Azadeh Shahcheraghi Pages 1-15
    Aims

    Thermal comfort is one of the main factors for the participation of people in open urban spaces. This article focuses on the planting system in Jahan Nama Garden in Shiraz. The paper seeks to achieve the goal of reaching thermal comfort, increasing the people participation and optimization the outdoor thermal comfort in Jahan Nama garden.

    Methods

    The research method is descriptive-analytical and in terms of qualitative methodology. It used quantitative measurement in which the Jahan Nama garden has been simulated with ENVI-met 4. By selecting eight points in Jahan Nama Garden of Shiraz, climatic variables have been analyzed at 9, 12 and 17 ochr(chr(chr('39')39chr('39'))39chr(chr('39')39chr('39')))clock on the 1st of July as the hottest day of the year. By comparing these points with the thermal comfort index PET they are analyzed.

    Findings

    Checking the plant simulation models (trees type and canopy and their number) in their place have improved the open space thermal comfort conditions, and by passing through the garden space, the environmental conditions return to the previous state and the average rate of radiant temperature has the greatest effect on thermal comfort, which will be presented in form of bar and line diagrams.

    Conclusion

    In planting system, increasing the number of trees has a greater effect on the thermal comfort in garden space. It is to boost the participation rate and the reduction of thermal stress in the hot seasons. The height and the form trees have direct effect on the thermal comfort.

    Keywords: Persian Garden, Thermal Comfort, Climate, Sustainability, Nature
  • Asma Hojati, Mahdi Saedvandi*, Enrico De Angelis Pages 16-32
    Aims

    Wind Catchers, as a traditional method of cooling, are compatible with the environment, on the one hand, and reduce energy consumption which is a major global challenge, on the other hand. This study evaluates the thermal and ventilation performance inside different floors of a four-story residential building by using three one-sided, two-sided, four-sided wind catcher models in hot and dry weather in open window mode.

    Methods

    The analysis by computer modeling or computational fluid dynamics (CFD) to evaluate the cooling potential and flow rate during the summer solstice

    Finding

    The results show that one-sided wind catchers are not efficient due to the low average inlet air and the negative airflow in the central shaft. Two-sided wind catchers have a positive airflow rate in the warm months, but a four-story building, cannot have the amount of air needed for ventilation on the first and second floors. Among three samples, the simulated four-sided Wind Catchers model has higher refrigeration power and optimal efficiency because it can provide airflow with appropriate speed and volume for the first to fourth floors

    Conclusion

    Among the three wind catcher modeled in software, it has been determined that only the four-way model can have the necessary efficiency to perform ventilation in different floors. designers can design an optimized design and a building that is more compatible with natural ventilation to provide comfort for residents, according to some special points for the use of wind catchers.

    Keywords: windcatcher, natural ventilation, Energy efficiency, contemporary architecture, New technologies, Sustainability
  • Seyedeh Mahsa Abodollahzadeh, Shahin Heidari*, Alireza Einifar Pages 33-48
    Aims

    Based on the thermal adaptation concept, an individual adaptation at physiological, psychological, and behavioral levels can be effective in providing residential thermal comfort, consuming energy, and designing building. The present study was, therefore, aimed to investigate the thermal adaptation in residential apartments of Shiraz, Iran by determining thermal comfort range, priority of thermal behavior, and causes of thermal dissatisfaction of the residents.

    Methods

    The quantitative research method was performed by using the survey of thermal comfort, behavioral priority, and thermal dissatisfaction factors. The correlation between the variables was then, analyzed. Thermal adaptation was further investigated through analytical and inferential methods.

    Results

    While thermal comfort range was found to be higher than the international standards, 45% of the respondentchr('39')s dissatisfaction was reported to be due to the lack of proper climatic design. Both clothes change and cooling system use as the first, and opening the windows as the second priorities of thermal behavior in hot season. Drawing curtains, closing doors and windows, and clothes change, however, were the respective priorities in winter, which vindicates the priority of using passive approaches in cold season. The effect of season on both behavior and reactive behavior were further investigated.

    Conclusion

    The higher thermal comfort range and neutral temperature found in comparison to those reported in standards, as well as the study of either reactive or interactive behaviors and seasonal habits of residents vindicated the individualschr('39') thermal adaptation. Using aforementioned items in building design has significant effects on improving thermal comfort and reducing energy consumption.

    Keywords: Thermal Comfort, Occupant Behavior, Energy, Climate, Sustainability, Adaptation
  • Babak Behnava, Mohamadreza Pourzargar* Pages 49-66
    Aims

     One of the main challenges of Iranian architecture in its last four decades are confusions in its visual identity and the lack of dynamics in the facades of its buildings. The use of new materials along with the use of cultural values and the rich architectural identity of Iran can have a significant impact on the dynamics of urban Facades. The main purpose of this study is to explain the position of new materials in urban and architectural facades of Iran Architecture and to prioritize solutions of the use of new materials to enhance the dynamics of facades in contemporary buildings.

    Methods

     This research Consists of a combination of descriptive-analytical and survey methodology. and by the use of a SWOT analysis the Internal and external factors affecting the use of new materials have been analyzed and finally the data obtained in the form of questionnaire questions have been provided to the statistical community.

    Findings

     Findings indicate that the majority of experts pay attention to the aesthetic and static aspects of materials in the aspect of dynamics of the facade and less attention is paid to the efficient ecological components.

    Conclusion

     in this study the use of new materials in Iranian Contemporary architecture and its role in the development of trends and Morphological metamorphosis has been reviewed and indicates that itchr(chr('39')39chr('39'))s possible to improve the dynamics of building facades by using efficient components as well as improving the quality of aesthetic and statical aspects of materials.

    Keywords: Architectural design process, New technologies, Construction industry, Contemporary Iranian architecture, Aesthetics, Sustainability
  • Paria Saadatjoo*, Elham Saligheh Pages 67-92
    Aims

    Inefficient outdoor airflow of residential complexes is one of the most important issues that has greatly reduced thermal comfort and, consequently, the tendency to be present in these spaces. The present study aims to investigate the effect of the arrangement of blocks in a residential complex in Tehran on the outdoor wind flow and received natural light by the buildings.

    Methods

    The research method is descriptive-analytical with the application of Design builder 6.1.2.009 and CFD (Ansys Airpak 16.0.3) software, respectively, to simulate and investigate the effect of changing the arrangement of residential blocks on wind flow pattern and airflow potential. It is used around the buildings and the amount of natural light received by the building.

    Findings

    The analysis of the simulations indicated that the modification of distance and arrangement along the X axis (in the best case caused) caused a %7.10 increase in wind speed, and a %2.35 increase in the amount of daylight received by buildings compared to the base model. Moving the blocks along Y axis, in the optimal state caused a %3.55 increase in wind speed and %2.48 increase in the amount of received natural light compared to the base model.

    Conclusion

    The results of the study indicated that uniaxial displacement of blocks may have positive or negative effects on outdoor airflow, while combined displacement patterns decrease air velocity. Uniaxial and hybrid displacement increases received daylight in comparison to the base mode.

    Keywords: Airflow, Porous architecture, Highperformance architecture, Daylightophil architecture, Energy, Sustainability
  • Azadeh Maarefi, Katayun Taghizadeh*, Qader Bayzidi, Soheila Hossainpour Pages 93-108
    Aims 

    Building information modeling (BIM) is a process based on three-dimensional model that has provided tools to change the educational and professional approach. The purpose of this study is to test an active and constructive educational structure with a focus on the BIM approach and the application of this method in promoting the performance and creativity of architecture students in building technology courses.

    Methods

    The research test was performed by quasi-experimental method with experimental and control groups using pretest and posttest. Pre-test was performed by Torrance creativity test and two design tasks and Mann-Whitney U test was used for post-test.

    Findings 

    The findings of the analysis of pre-test results did not show a significant difference between the two groups. But by conducting a post-test, the experimental group in the indicators of concept technicality, coordination of executive issues, site technical plan, quantity and quality of phase two plans, executive details, presentation of design and overall score had a significant advantage over the control group.

    Conclusion

    The results show that the use of the proposed educational method was effective in improving the overall performance of students in the experimental group and had a significant advantage over the performance of the control group. Regarding the promotion of students creativity, no significant difference and superiority was observed between the two groups, but the average ranks of students in the experimental group were significantly better than the control group. Therefore, the research results confirm the increase in students learning using this educational approach.

    Keywords: Technology, Architecture, Building Technology, Intelligent System, Building Information Modeling (BIM)
  • Najme Dashtaki, Hamid Majedi*, Farah Habib Pages 109-127
    Aims

    The theory of the transcendence city has been presented with the aim of the quality of life of the citizens, the city and sustainable development. The question is how the city and the citizen can excel in an interactive relationship. The purpose of this study is to explain the components of the transcendence city in three dimensions of environmental, economic and socio-cultural sustainability from the perspective of the Holy Quran. 

    Methods

    The research method used in this research is combination of qualitative research and content analysis, based on the strategic planning approach to the interaction of the city and the citizens. The conceptual framework depends on the Transcendence City theory, with an interpretive approach. The content of the Holy Quran is coded in valid interpretation of Al-Mizan. Then, the selected texts were classified and categorized by ATLAS.ti software.

    Findings

    Totally, 315 codes were extracted from the propositions related to the research topic, which were classified into 53 components and 18 categories. Finally, in three dimensions of worldview, orientation, actions and behavior; the final model resulted in three dimensions of environmental, economic and social - cultural sustainability. 

    Conclusion

    Conclusion of the research emphasizes on the three basic dimensions such as the divine worldview of citizens, the tendency towards perfection in human beings, and the actions and behavior of citizens within the framework of divine laws in order to reach the sustainable utopia. In the theoretical model described, citizens have a key role to play in creating a sustainable city

    Keywords: Holy Quran, Sustainable Development, Efficiency, Sustainability, Utopia, Strategic Planning