فهرست مطالب

علوم و فنون مدیریت اطلاعات - سال هفتم شماره 3 (پیاپی 24، پاییز 1400)

نشریه علوم و فنون مدیریت اطلاعات
سال هفتم شماره 3 (پیاپی 24، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • سخن سردبیر
  • محمد حسن زاده* صفحات 7-16

    داده‌ها به عنوان گزارش رخدادها در سطح فردی و سازمانی به مرور زمان از اهمیت بیشتری برخوردار شده‌اند. داده‌ها نه تنها دیگر به عنوان موجودیت‌هایی فاقد ارزش در نظر گرفته نمی‌شوند، بلکه به عنوان بستری برای تصمیم‌گیری، مدیریت، ارزیابی و ارزش‌آفرینی قلمداد می‌شوند. به همین دلیل، مدیریت داده نیز از ارزش بیشتری برخوردار شده است. بررسی سیر تحول مدیریت داده نشان می‌دهد که ظهور فناوری‌های مختلف نه تنها از ارزش داده‌ها در طول زمان کم نکرده، بلکه با ایجاد تحول بنیادین موجب ارتقای جایگاه آن نیز شده‌اند. تاکنون چهار انقلاب برخاسته از فناوری چاپ، فناوری رایانه، فناوری اینترنت، فناوری شبکه‌های اجتماعی به شکل‌گیری چهار انقلاب در عرصه مدیریت داده منجر شده و جهان در آستانه انقلاب پنجم یعنی کاربست عامل‌های هوشمند در مدیریت داده قرار گرفته است. ویژگی‌های بارز انقلاب پنجم نیاز به سیاست‌گذاری کلان و بسترسازی برای همکاری‌های میان‌رشته‌ای برای مدیریت داده را بیش از پیش آشکار کرده است. در نوشتار حاضر، ویژگی‌های هر کدام از تحولات در عرصه مدیریت داده تبیین و در نهایت شکل‌گیری سازمان ملی داده پیشنهاد شده است.

    کلیدواژگان: مدیریت داده، عامل های هوشمند، انقلاب پنجم، سازمان ملی داده
  • علیرضا محمودی، عاطفه زارعی*، علی اکبر فامیل روحانی صفحات 17-60
    هدف

     هدف پژوهش حاضر شناسایی نقش واسط مدیریت دانش در تاثیر اجزای سرمایه های فکری بر نوآوری در کتابخانه های عمومی کشور است.

    روش شناسی

    روش پژوهش پیمایشی- تحلیلی بوده و جامعه آماری 382 نفر از کتابداران کتابخانه های عمومی ایران هستند. برای تجزیه و تحلیل داده های توصیفی از نرم افزار SPSS.23 و برای تحلیل داده های استنباطی نرم افزار لیزرلمورد استفاده قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان می دهد بین سرمایه فکری و نوآوری رابطه معناداری وجود دارد که ضریب مسیر سرمایه فکری بر نوآوری برابر (691/1) است. همچنین بین مدیریت دانش و سرمایه فکری نیز رابطه معناداری وجود دارد که ضریب مسیر بین متغیرهای مدیریت دانش و سرمایه فکری برابر (433/.) می باشد. نتایج حاصل از مدل معادلات ساختاری نشان می دهد که مدل پیشنهادی پژوهشگران از برازش مناسبی برخوردار بوده و بین سرمایه های فکری و نوآوری با نقش میانجی گری مدیریت دانش در کتابخانه های عمومی ایران، رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.

    نتیجه گیری

    کتابخانه های عمومی با توجه بیشتر به سرمایه های فکری و دانشی خود می توانند بقاء و اثربخشی عملکرد خود را تضمین نمایند، به بیان دیگر، شناسایی، بهبود و تقویت سرمایه فکری و ابعاد آن به عنوان یکی از قابلیت های مهم کتابخانه های عمومی در خلق، ذخیره، تسهیم، کاربرد، ارزیابی دانش سازمانی، می تواند باعث توسعه فعالیت های نوآورانه شود.

    کلیدواژگان: سرمایه فکری، کتابخانه های عمومی ایران، مدیریت دانش، نوآوری، کتابداران، دانش سازمانی
  • زهرا نعمت الهی، محمدحسن عظیمی* صفحات 61-86
    هدف

     هدف پژوهش حاضر تدوین معیارها و ارزیابی ابزارهای بهینه سازی صفحات وب برای موتورهای جستجو به منظور ارتقاء آگاهی و دانش کتابداران و متخصصان علم اطلاعات در عرصه بازنمون منابع اطلاعاتی در وب سایت ها است.

    روش شناسی پژوهش

     پژوهش حاضر به لحاظ هدف کاربردی بوده و به روش پیمایشی- توصیفی با تکنیک وب سنجی انجام شده است. جامعه پژوهش حاضر ابزارهای بهینه سازی صفحات وب برای موتورهای جستجو هستند و جمع آوری داده ها با روش مشاهده مستقیم صورت گرفته است. ابزار مورد استفاده در این پژوهش جهت ارزیابی ابزارهای بهینه سازی صفحات وب برای موتورهای جستجو، سیاهه وارسی محقق ساخته است که روایی این ابزار توسط متخصصان موضوعی تایید شده است.

    یافته ها

    یافته ها حاکی از آن است که ابزار checkup.tools با کسب امتیاز 100 و با بررسی 7 معیار و 41 شاخص، بالاترین جایگاه را در بین سایر ابزارهای بهینه سازی صفحات وب برای موتورهای جستجو دارد. ابزار hostiran باکسب امتیاز 91 و بررسی 6 معیار و 33 شاخص در جایگاه دوم قرار دارد.

    نتیجه گیری

    اکثر ابزارها معیارهای سیوی داخلی، سیوی خارجی و آنالیز وب سایت را مورد بررسی قرار داده اند، اما تعداد کمی از آن ها معیارهای دسترسی به وب سایت و امنیت وب سایت را بررسی می کنند. پژوهش حاضر با معرفی و مقایسه ابزارها می تواند چارچوب نظری و مبنایی برای متخصصان و پژوهشگران نرم افزار و برنامه نویسان و نیز خبرگان بازیابی اطلاعات فراهم آورد. سیاهه وارسی تدوین شده در این پژوهش که به عنوان ابزار ارزیابی بهینه سازی صفحات وب برای موتورهای جستجو مورد استفاده قرار گرفته، برای طراحی و نیز ارزیابی صفحات وب کتابخانه ها توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: بهینه سازی وب سایت، ارزیابی وب سایت، سئو، موتورهای جستجو، وب سایت کتابخانه ها، سئوی داخلی، سئوی خارجی، آنالیز وب سایت
  • بابک علیاءدونیقی، محمدرحیم رسولی آزاد*، نجلا حریری صفحات 87-122
    هدف

     پژوهش حاضر ارایه الگوی راهبردی تبدیل کتابخانه های دانشگاهی به سازمان های یادگیرنده (مطالعه موردی: کتابخانه های دانشگاه آزاد اسلامی) بوده است.

     روش شناسی

    پژوهش حاضر از نوع کاربردی بوده و به روش آمیخته اکتشافی (کیفی و کمی) انجام شده است. جامعه آماری شامل15 نفر از خبرگان متخصص علم اطلاعات و دانش شناسی در بخش کیفی و کارکنان و مدیران کتابخانه های دانشگاه آزاد اسلامی در کل کشور برای بخش کمی بودند. ابزار گردآوری داده ها در بخش کیفی، پرسشنامه دلفی نیمه ساختارمند و در بخش کمی، پرسشنامه محقق ساخته با 39 گویه مستخرج از فرایند دلفی فازی بود. داده های کیفی با تکنیک دلفی در سه فاز گردآوری شد و برای داده های کمی، تحلیل عاملی تاییدی و تکنیک مدل یابی معادلات ساختاری با نرم افزار PLS، برای ارایه مدل پژوهش مورد استفاده قرار گرفت.

    یافته ها

    بارهای عاملی شاخص های مدل الگوی راهبردی تبدیل کتابخانه های دانشگاه آزاد اسلامی به سازمان یادگیرنده، همگی بالاتر از 6/0 (محدوده قابل قبول) قرار داشته که حاکی از تاثیرگذاری شاخص ها در شکل گیری مولفه های مدل بوده است. با توجه به ضریب آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی، مقدار AVE برابر با 5/0 بوده، لذا تمامی معیارها در متغیرهای پنهان پژوهش، در محدوده قابل قبول قرار داشته اند. با اطمینان 99 درصد، مناسب بودن وضعیت برازش مدل های اندازه گیری مولفه های پژوهش مورد تایید قرار گرفت. پس از اجرای مراحل دلفی، 7 مولفه و 39 شاخص باقی ماند. نتایج آزمون t در بخش کمی نشان داد که بین وضعیت مطلوب و وضعیت موجود در همه مولفه های تبدیل کتابخانه های دانشگاه آزاد اسلامی به سازمان های یادگیرنده، تفاوت معناداری وجود داشته و وضعیت موجود نسبت به وضعیت مطلوب در حد پایین تر از متوسط قرار دارد.

    نتیجه گیری

    با توجه به برازش مناسب، الگوی تبدیل کتابخانه های دانشگاه آزاد اسلامی به سازمان های یادگیرنده با مولفه های یادگیری مداوم، یادگیری گروهی، توانمندسازی، رهبری راهبردی، پرسشگری و گفتگو، تفکر نظام گرا و ادغام سیستم ها ارایه شده است. .

    کلیدواژگان: کتابخانه های دانشگاهی، سازمان های یادگیرنده، دانشگاه آزاد اسلامی، یادگیری سازمانی
  • علی صفاری دربرزی*، پوریا مالکی نژاد، مهران ضیائیان صفحات 123-158
    هدف

    امروزه توجه به مسایل محیط زیستی توسط سازمان های مختلف می تواند حیات و طول عمر یک سازمان و عملکرد آن را تحت تاثیر قرار دهد. هدف این پژوهش بررسی عوامل موثر بر استقرار یک سیستم دانش سبز در درون سازمان هاست تا بتوانند با استفاده از آن به سمت تولید و پیاده سازی مناسب دانش سبز حرکت نمایند.

    روش شناسی

    پژوهش حاضر به لحاظ هدف کاربردی بوده و شیوه گردآوری داده های آن از نوع توصیفی می باشد و به صورت پیمایشی انجام شده است. جامعه پژوهش را تعداد 230 نفر از متخصصان، خبرگان و کارکنان توزیع برق کشور در سه استان یزد، اصفهان و فارس تشکیل داده اند. این پژوهش در ابتدا به شناسایی عوامل موثر بر استقرار و پیاده سازی دانش سبز در درون سازمان ها پرداخته است. در ادامه با استفاده از تکنیک مدل سازی ساختاری تفسیری، عوامل شناسایی شده در بخش قبل ساختاربندی شدند. در ادامه به منظور برازش مدل شکل گرفته، از تکنیک مدل سازی معادلات ساختاری، و از نرم افزار SmartPLS3 استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاکی از قرارگیری 7 عامل موثر شناسایی شده در سه سطح کلی دارد. همچنین یافته های پژوهش عامل فرهنگ سازمانی سبز را به عنوان عامل آغازگر و ابتدایی در جهت استقرار یک سیستم دانش سبز شناسایی نموده است. از دیگر نتایج پژوهش می توان به خروجی های تولید دانش سبز و نوآوری سبز به عنوان خروجی های اثرپذیر مدل اشاره نمود. مدل ساختاری برازش شده در این پژوهش با میزان 77/0 در شاخص برازش کلی مدل، مورد تایید قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش می تواند زمینه حرکت سازمان ها به سمت دانش سبز را فراهم آورد تا با استفاده از آن سازمان های مختلف بتوانند به یک ساختار مناسب جهت دسترسی به دانش سبز دست یابند.

    کلیدواژگان: دانش سبز سازمانی، فرهنگ سازمانی سبز، مدل سازی ساختاری تفسیری، مدل سازی معادلات ساختاری
  • بابک سهرابی*، حمیدرضا یزدانی، علی رجب زاده، حامد محجوب صفحات 159-218
    هدف

     هدف پژوهش حاضر شناسایی و مرور مطالعات اولیه ای است که با بکارگیری نیازهای روانشناختی برای حل مسایل مرتبط با حوزه فناوری اطلاعات منتشر شد ه اند. همچنین با طبقه بندی این مطالعات و بررسی زمینه های بکارگیری، یک چارچوب مناسب در اختیار پژوهشگران و طراحان محصولات حوزه فناوری اطلاعات قرار دهد.

    روش شناسی

    این مطالعه با رویکردی کیفی، براساس روش «مطالعه نگاشت نظام مند» و با استفاده از چارچوب 5 مرحله ای پترسن و همکاران (2008) انجام شده است. در مجموع، 1152 پژوهش با دسترسی کامل، بدون محدودیت زمانی و با جستجو در پایگاه های علمی معتبر داخلی و خارجی، شناسایی و از طریق معیارهای انتخاب، گروهی شامل 45 پژوهش انتخاب شد. پژوهش های منتخب براساس معیارهای به دست آمده، طبقه بندی و با استفاده از روش تحلیل محتوای کمی و آمار توصیفی تحلیل شدند.

    یافته ها

    در دو دهه اخیر، بکارگیری نیازهای روانشناختی کاربر در قالب استفاده از نظریه های شناخته شده یا ذکر مولفه های نیاز (بدون اشاره به نظریه مشخص) و یا یک مفهوم کلی در حل مسایل مرتبط با طیف وسیعی از محصولات حوزه فناوری اطلاعات افزایش یافته است. بررسی مطالعات اولیه، سه زمینه موضوعی برای بکارگیری نیازهای روانشناختی را نشان می دهد: 1) طراحی تجربه کاربر، 2) تحلیل جنبه های کیفی محصول و 3) تحلیل رفتار کاربر.

    نتیجه گیری

    بررسی عمیق پیشینه ادبیات این سه زمینه و نگاشت آن ها با معیارهای طبقه بندی پژوهش های منتخب (زمان، نوع محصول، نحوه بکارگیری نیاز و روش شناسی) مرزبندی و ویژگی های این سه زمینه را به عنوان یک نقشه ذهنی برای پژوهشگران روشن کرده است.

    کلیدواژگان: نیازهای روانشناختی کاربر، تجربه کاربر، لذت آفرین و سودمندگرایی، تعامل انسان و کامپیوتر، فناوری اطلاعات، مطالعه نگاشت نظام مند
  • فاطمه جعفری، سوسن بهرامی*، رضا جعفری هرندی صفحات 219-242
    هدف

     پژوهش حاضر با هدف پیش بینی میزان استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی بر اساس سبک های هویت در دانش آموزان مقطع متوسطه دوم شهر قم انجام شده است.

    روش شناسی

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه گردآوری اطلاعات، توصیفی از نوع همبستگی چندمتغیره است. جامعه آماری تحقیق حاضر را کلیه دانش آموزان دختر مقطع متوسطه دوم ناحیه دو شهر قم تشکیل دادند که از طریق فرمول نمونه گیری کوکران، تعداد 347 نفر به عنوان نمونه از طریق روش نمونه گیری تصادفی-خوشه ای انتخاب شدند. اطلاعات از طریق پرسشنامه های استاندارد شبکه های اجتماعی مجازی حجازی و همکاران (1395) و سبک های هویت برزونسکی (1992) جمع آوری شد. روایی پرسشنامه ها، با روش روایی صوری و محتوایی و پایایی آنها با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ (83/0=r1 و 91/0=r2) مورد تایید قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین نمرات سبک های هویت از حد متوسط بالاتر و میزان استفاده از شبکه های اجتماعی در حد متوسط بود. بین سبک های هویت (اطلاعاتی، سردرگم- اجتنابی، تعهد) و میزان استفاده از شبکه های اجتماعی در بین دانش آموزان دختر متوسطه شهر قم رابطه معناداری وجود دارد. بین سبک هویت هنجاری و میزان استفاده از شبکه های اجتماعی رابطه معکوس و معناداری مشاهده شد. 5/24 درصد از تغییرات مربوط به واریانس سبک های هویت، تحت تاثیر مولفه های میزان استفاده از شبکه های اجتماعی است.

    نتیجه گیری

    وسایل نوین ارتباطی و اطلاعاتی تغییراتی را در برداشت های فرد به وجود می آورند و هویت ها را در وضعیت تازه ای قرار می دهند که با گذشته متفاوت و حتی گاهی مغایر آن است. جامعه اجتماعی مبین هویت بی ثبات، تغییرپذیر و منعطف انسان جدید می باشد.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی مجازی، سبک های هویت، دانش آموزان، مقطع متوسطه، شهر قم، دختران، فضای مجازی
  • زهرا جمالی* صفحات 243-276
    هدف

     هدف این پژوهش شناسایی ‏مولفه‏های مدیریت دانش شخصی و بررسی وضعیت ‏مهارت‏های مدیریت دانش شخصی کارکنان و کتابداران کتابخانه‏های مرکزی دانشگاه‏های دولتی شهر تهران است.

    روش شناسی

     این پژوهش بر مبنای هدف از نوع کاربردی بوده و برحسب روش و چگونگی به دست آوردن داده های مورد نیاز، از نوع پژوهش آمیخته (کیفی- کمی) است. جامعه آماری این پژوهش در بخش کیفی افرادی هستند که در زمینه مدیریت دانش شخصی سابقه مطالعه و پژوهش داشته اند و در بخش کمی کارکنان و کتابداران کتابخانه های مرکزی دانشگاه های دولتی شهر تهران هستند. برای مطالعه جامعه پژوهش از پرسشنامه محقق ساخته مدیریت دانش شخصی استفاده شد. پایایی ابزار با استفاده از آلفای کرونباخ مقدار 8/0 به دست آمد.

    یافته ‏ها

     از میان مولفه های مدیریت دانش شخصی کارکنان و کتابداران کتابخانه‏های مرکزی دانشگاه‏های دولتی شهر تهران، مولفه تجزیه و تحلیل اطلاعات در سطح نسبتا مطلوب، و سایر مولفه های مورد بررسی در سطح مطلوب قرار دارند. بین ‏مهارت‏های مدیریت دانش شخصی با مقطع تحصیلی رابطه معناداری وجود دارد؛ اما بین جنسیت، سن و سابقه با ‏مهارت‏های مدیریت دانش شخصی، تفاوت معناداری وجود ندارد.

    نتیجه گیری

    مدیریت دانش شخصی به عنوان ابزاری با دوام در اختیار کتابخانه های دانشگاهی است، که از طریق آن می توانند خدمات خود را بهبود بخشیده و توان رقابتی شان را حفظ کنند. به نظر می‏رسد که ‏مهارت‏های مدیریت دانش شخصی نیاز به آموزش دارند. از آنجا که کتابداران نیز مانند سایر افراد بدون مهارت های مدیریت دانش شخصی نمی توانند جایگاه خود را در کتابخانه ارتقاء دهند، نیازمند یادگیری اصول مدیریت دانش شخصی هستند. یادگیری و شناسایی مهارت های مدیریت دانش شخصی کتابداران به آن ها کمک خواهد کرد با آگاهی بیشتری نسبت به بهبود این مهارت ها بپردازند و مسیولان کتابخانه و نیز جامعه دانشگاهی متقاعد خواهند شد تا توجه بیشتری به ابزارها و فنون مدیریت دانش شخصی کتابداران داشته باشند. بنابراین، مدیران کتابخانه‏ ها و دانشگاه‏ها باید برای آموزش این ‏مهارت‏ها برنامه‏ریزی کنند.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، مدیریت دانش شخصی، کتابدار، کتابخانه‏ مرکزی، تهران، کتابخانه دانشگاهی، اشتراک دانش
  • عاطفه سهرابی، علی یزدخواستی*، زهرا صادقی آرانی صفحات 277-322
    هدف

     پژوهش حاضر با هدف فراتحلیل عوامل سازمانی موثر بر تسهیم دانش سازمانی انجام شده است.

    روش شناسی

    مکانیسم اجرای پژوهش حاضر فراتحلیل کمی است، تا از این طریق بتوان به یک جمع بندی کلی در این حیطه دست یافت. بدین منظور از نرم افزار CMA2 استفاده شده است. هدف این روش، انسجام بخشی، مرور نظام مند و یکپارچه مطالعات صورت گرفته در یک حوزه معین پژوهشی است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان دهنده این است که عوامل سازمانی با 000/0P-=value تاثیر معناداری بر تسهیم دانش سازمانی داشته و توانسته 504/0 درصد از تغییرات تسهیم دانش را تبیین کند. با توجه به نتایج آزمون ناهمگونی (166/1237Q=) و 000/0 =P-value می توان گفت که بین مطالعات صورت گرفته ناهمگنی وجود دارد و به این منظور از اندازه اثر تصادفی استفاده شده است. نمودار قیفی نیز نشان گر خطای استاندارد پایین و سوگیری نسبتا کم می باشد و در حقیقت بیانگر توزیع نرمال و تصادفی است و خطای مشاهده شده ناشی از انواع اریب احتمالی می باشد.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش از بین عوامل سازمانی موثر بر تسهیم دانش سازمانی، سرمایه ساختاری با (636/0)، سرمایه رابطه ای (637/0)، اعتماد شناختی (646/0)، اعتماد عاطفی (609/0)، رهبری تحول آفرین (643/0)، پیوند متقابل اجتماعی (713/0) و زبان مشترک (690/0) بیشترین اندازه اثر و رابطه معنادار را با تسهیم دانش سازمانی داشته اند.

    کلیدواژگان: فراتحلیل، دانش، مدیریت دانش، تسهیم دانش، عوامل سازمانی
  • کاوه لطفی کیا، محمدرضا کاباران زاد قدیم*، جلال حقیقت منفرد، تیمور مرجانی صفحات 323-352
    هدف

    تحقیق حاضر به ارایه مدل بومی مدیریت دانش در سازمان های پژوهش محور کشور و ضرورت اجرا و پیاده سازی آن در این گونه سازما ن ها پرداخته است.

    روش شناسی

     این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر گردآوری داده ها آمیخته اکتشافی و از نظر ماهیت و نوع مطالعه پیمایشی مقطعی است. نمونه بخش کیفی 31 نفر از خبرگان جهاد دانشگاهی و بخش کمی 100 نفر از مدیران و نخبگان جهاد دانشگاهی بودند. ابزار جمع آوری اطلاعات مصاحبه و پرسشنامه بوده و داده های جمع آوری شده توسط نرم افزار SPSS بررسی و تحلیل شد. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل محتوا و تحلیل عاملی تاییدی با استفاده از نرم افزار (EQS) استفاده گردید.

    یافته ها

    تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد این الگوی بومی، دارای هشت بعد کلیدی با 55 مولفه حیاتی و ابعاد زیرساختی فرهنگ، ساختار و تکنولوژی می باشد که ارتباط بین ابعاد، مولفه ها و زیرساخت ها در قالب مدل مفهومی و به صورت ماتریسی طراحی و ارایه شده است.

    نتیجه گیری

    اغلب سازمان های پژوهش محور در ایران فاقد الگویی منسجم در حوزه مدیریت دانش می باشند و یا مشکلات متعددی در زمینه پیاده سازی و اجرای آن دارند. ارایه یک الگوی بومی متناسب با فرهنگ و ساختار کشور ایران می تواند این سازمان ها را از طریق مدیریت سیستماتیک دارایی های فکری به سمت توسعه و دستیابی به مزیت رقابتی سوق دهد. بنابراین، با ایجاد زیرساخت های لازم در حوزه فنآوری اطلاعات، فرهنگ سازی و اصلاح فرایندها و ساختار سازمانی می توان مدیریت دانش را در سازمان های پژوهش محور اجرا و پیاده سازی نمود.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، سازمان های پژوهش محور، مزیت رقابتی، فنآوری اطلاعات، جهاد دانشگاهی
  • صغری درزی خلردی، سید علی اصغر رضوی*، میترا قیاسی صفحات 353-368
    هدف

     پژوهش حاضر بررسی سطح بلوغ کتابخانه های دانشگاهی استان مازندران به منظور ارتقاء سطوح بلوغ و بهبود وضعیت می باشد.

    روش شناسی

    این پژوهش از نوع کاربردی می باشد. جامعه آماری در بخش کیفی 10 نفر از خبرگان و در بخش کمی 210 نفر از کارشناسان و کتابداران کتابخانه های دانشگاهی بودند. داده ها از طریق پرسش نامه محقق ساخته با 105 سوال استخراج گردید و با استفاده از نرم افزار اس. پی. اس. اس.[1] و تحلیل عاملی تاییدی، تحلیل شده و برای رسیدن به مدل معادلات ساختاری، از نرم افزار Smart PLS استفاده گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون کندال، تحلیل عاملی اکتشافی، تحلیل عاملی تاییدی و معادلات ساختاری استفاده شد.

    یافته ها

    براساس یافته های پژوهش و بررسی کدها و رتبه بندی شاخص های پژوهش، کد سیستم های سخت افزاری و نرم افزاری در رتبه اول قرار دارد که بیانگر اهمیت سیستم های سخت افزاری و نرم افزاری بوده و از شرایط لازم در بلوغ کتابخانه های دانشگاهی می باشد. نظام های اطلاعاتی، کاربران و کیفیت داده، مجموعه سازی و سازماندهی، مدیریت، اینترنت و شبکه، سازمان و کارکنان به ترتیب در اولویت های بعدی اهمیت قرار دارند.

    نتیجه گیری

    براساس یافته ها سطح بلوغ کتابخانه های دانشگاهی استان مازندران در سطح 2 قرار داشته و تا رسیدن به سطح ایده آل (سطح 5) فاصله نسبتا زیادی دارند.

    کلیدواژگان: بلوغ داده، حکمرانی، کتابخانه های دانشگاهی، مازندران
|
  • Mohammad Hassanzadeh * Pages 7-16

    Data as footprints of activities by individuals and organizations have become more important over time. Not only are data no longer seen as worthless entities, but they are also seen as a platform for decision-making, management, evaluation, and value creation. For this reason, data management has also become more valuable. An examination of the evolution of data management shows that the advent of various technologies not only has not decreased the value of data over time but has also improved its position by creating a fundamental transformation. So far, four revolutions arising from printing technology, computer technology, Internet technology, social network technology have led to the emergence of four revolutions in the field of data management and the world is on the verge of the fifth revolution, the use of “intelligent agents” in data management. The salient features of the Fifth Revolution have highlighted the need for macro-policy-making and paving the way for interdisciplinary collaboration for data management. In this paper, the characteristics of each of the developments in the field of data management are explained and finally the establishment of a National Data Organization (NDO) is proposed.

    Keywords: Data Management, Intelligent Agents, the Fifth Revolution, National Data Organization
  • AliReza Mahmoudi, Atefeh Zarei *, Seyed AliAkbar Famil Rouhani Pages 17-60
    Purpose

    The aim of this study is to identify the role of knowledge management in the impact of intellectual capital components on innovation in public libraries.

    Methodology

    The research method is survey-analytical and the statistical population is 382 librarians of public libraries in Iran. SPSS 23 software was used to analyze descriptive data and LISREL software was used to analyze inferential data.

    Findings

    The results show that there is a significant relationship between intellectual capital and innovation that the coefficient of intellectual capital on innovation is equal to (1.691). There is also a significant relationship between knowledge management and intellectual capital that the path coefficient between the variables of knowledge management and intellectual capital is equal to (0.433). The results of the structural equation model show that the model proposed by researchers has a good fit and there is a positive and significant relationship between intellectual capital and innovation with the mediating role of knowledge management in Iranian public libraries.

    Conclusion

    Public libraries can ensure the survival and effectiveness of their performance by paying more attention to their intellectual and knowledge capital; i.e., identifying, improving and strengthening intellectual capital and its dimensions as one of the important capabilities of public libraries in creating and storing. Sharing, applying, and evaluating organizational knowledge can lead to the development of innovative activities.

    Keywords: intellectual capital, Iranian public libraries, Knowledge Management, Innovation, librarians, Organizational Knowledge
  • Zahra Neamatollahi, MohhamadHassan Azimi * Pages 61-86
    Purpose

    the current study aimed to develop criteria and evaluate engine optimization in order to improve the awareness and knowledge of librarians and information science professionals in the field of representing information resources on websites.

    Methodology

    This research is an applied study which has been done by survey-descriptive method with webometric technique and direct observation method. An author’s constructed checklist was confirmed by subject experts by which 30 search engine optimization tools have been evaluated.

    Findings

    the "checkup.tools" tool which evaluated 7 criteria and 41 indicators, ranked first with a score of 100. the tools "hostiran" is in the second place that evaluated 6 criteria and 33 indicators. Identified items to check for search engines include On-page optimization, off-page optimization, website analysis, website ranking, website specifications and technology, website access by search engines, and website security, respectively. Criteria and indicators for evaluating web page optimization tools for search engines include 7 main items and 106 indicators. These items are extracted from the literature review related to the present study.

    Conclusion

    Most of the tools have evaluated the criteria of On-page optimization, off-page optimization and website analysis, but a few of them examine the criteria of website access and website security. By introducing and comparing tools, this paper can provide a theoretical and basic framework for software specialists and researchers, programmers, as well as information retrieval experts. Finally, the checklist which is used in this article as a tool to evaluate the optimization of web pages for search engines is recommended for the design and evaluation of web pages of libraries.

    Keywords: Website optimization, website evaluation indicators, SEO, search engine optimization tools, libraries website
  • Babak Oliadonighi, MohammadRahim Rasouli Azad *, Nadjla Hariri Pages 87-122
    Purpose

    the purpose of this study is to provide a strategic model for the transformation of university libraries into learning organizations

    Methodology

    The research is of applied type and has been done by mixed exploratory method (qualitative and quantitative). The statistical population of the qualitative section included 15 experts in the information science and knowledge field. The statistical population of the quantitative section is all staff of the libraries of the Islamic Azad University in Iran. The data collection tools were a semi-structured Delphi questionnaire in the qualitative section and a researcher-made questionnaire with 39 items extracted from the fuzzy Delphi process in the quantitative section. To present the research model in the quantitative section, confirmatory factor analysis and structural equation modeling techniques have been used by PLS software.

    Findings

    The factor loadings of the indicators of the strategic model of the transformation of the libraries of the Islamic Azad University into a learning organization were all above the acceptable range (0.6), which indicated the effectiveness of the indicators in the formation of the components of the model. The value of AVE was Cronbach's alpha coefficient and the combined reliability was 0.5, so all the criteria in the latent variables of the research were within an acceptable range. The appropriateness of the fit of the research component measurement models was confirmed with 99% confidence. The results of the t-test in the quantitative part showed that there is a significant difference between the desired situation and the current situation in all components of the transformation of Islamic Azad University libraries into learning organizations and the current situation is lower than average.

    Conclusion

    According to the appropriate fit, the model of transformation of Islamic Azad University libraries into learning organizations presents the components of continuous learning, group learning, empowerment, strategic leadership, questioning and dialogue, systematic thinking, and systems integration

    Keywords: University libraries, Learning Organizations, Islamic Azad University, organizational learning
  • Ali Saffari Darberazi *, Pooria Malekinejad, Mehran Ziaeian Pages 123-158
    Purpose

    Today, attention to environmental issues by various organizations can affect the life and longevity of an organization and its performance. The purpose of this study is to investigate the factors affecting the establishment of a green knowledge system within organizations so that they can use it to move towards the proper production and implementation of green knowledge.

    Methodology

    This research is applied in terms of purpose, and in terms of data collection it is descriptive and it has been done in a survey. The research population consists of 230 specialists, experts and employees of electricity distribution in three provinces of Yazd, Isfahan and Fars. This study first identifies the factors affecting the establishment and implementation of green knowledge within organizations. Then, using interpretive structural modeling technique, the factors identified in the previous section are structured. Then, in order to fit the model, the structural equation modeling technique and SmartPLS3 software are used.

    Findings

    The results of the study indicate the placement of 7 effective factors identified in three general levels. The research findings have also identified the green organizational culture factor as the initial factor in establishing a green knowledge system. Other results of this study refer to the outputs of green knowledge production and green innovation as the output of the model. The structured model fitted in this study was approved by 0.77 in the goodness of fit index of the model. In this study, a total of 12 hypotheses were tested at different levels of the structural model obtained and all hypotheses show a positive and significant correlation between the research dimensions.

    Conclusion

    The results of this study can provide the basis for organizations to move towards green knowledge. So that by using it, different organizations can design an appropriate access structure to access green knowledge. The results of this study show that green learning focuses on green innovation and green knowledge production. On this basis, it is recommended to the managers of power distribution companies to improve the attitude of green learning by addressing the culture of environmental knowledge and creating sufficient interest among employees and even customers in the field of green knowledge. Other researchers interested in this field can use different techniques such as system dynamics and fuzzy cognitive maps to design scenario paths in order to measure the types and kinds of changes generated on identified factors.

    Keywords: Organizational Green Knowledge, Green Organizational Culture, Interpretive Structural Modeling, Structural equation modeling
  • Babak Sohrabi *, Hamidreza Yazdani, Ali I Rajabzade, Hamed Mahjoub Pages 159-218
    Aim

    First, this study aims to identify and review the primary studies in which user psychological needs have been applied to solve problems related to the field of Information Technology; then, it tries to provide a suitable framework for researchers and designers of IT products by classifying these studies and investigating the contexts of user needs application.

    Methodology

    Having a qualitative approach, the research carried out a Systematic Mapping Study (SMS) based on the 5-step framework presented by Petersen et al. (2008). In total, 1152 research with full access were identified without any time limit, by searching valid domestic and foreign scientific databases. Finally, a group of 45 studies was selected through selection criteria. Then, the selected researches were classified based on the obtained criteria and were analyzed using quantitative content analysis and descriptive statistics.

    Findings

    In the last two decades, the application of user psychological needs for solving problems related to a wide range of IT products has grown increasingly in the form of using well-known theories or exploiting the components of needs (without referring to a specific theory) or as a general concept. The review of primary studies shows three thematic contexts for applying psychological needs: 1) user experience design 2) analysis of product quality aspects and 3) analysis of user behavior.

    Conclusion

    The review of the literature background of these three contexts and mapping them with the classification criteria of selected researches (time, type of product, application of needs, and methodology) has clarified the boundaries and characteristics of these three thematic contexts as a mind map for researchers. Finally, by analyzing these criteria, especially the application of needs in the field of IT, suggestions are presented for future studies.

    Keywords: User psychological needs, User experience, Hedonic, Utilitarian, Human-Computer Interaction, Information Technology, Systematic Mapping Study
  • Fatemeh Jafari, Susan Bahrami *, Reza Jafari Harandi Pages 219-242
    Purpose

    The aim of this study is to predict the use of virtual social networks based on identity styles in high school students in Qom.

    Methodology

    This research is a description of multivariate correlation in terms of applied purpose and in terms of how to collect information. The statistical population of the present study consisted of all-female high school students in the second district of Qom. 347 people were selected as a sample by the random-cluster sampling method through the Cochran sampling formula. Data was collected through the standard questionnaires of virtual social networks identity styles of Hejazi, Namdari, Ghasemi, and Moghadamzadeh (2016) and Berzonsky (1992). The validity of the questionnaires was confirmed by face and content validity methods and their reliability was confirmed by calculating Cronbach's alpha coefficient (r1= 0.83 and r2= 0.91).

    Findings

    The mean scores of identity styles were higher than average level and the use of social networks was at the average level. On the other hand, the findings showed that there was a significant relationship between identity styles (information, confusion-avoidance, commitment) and the use of social networks among female high school students in Qom. However, there was an inverse and significant relationship between normative identity style and the use of social networks and also 24.5% of the changes related to the variance of identity styles are affected by the components of the use of social networks.

    Conclusion

    New means of communication and information bring about changes in one's perceptions and put identities in a new state that is different from the past and sometimes even contradictory. Social society reveals the unstable, changeable and flexible identity of the new man.

    Keywords: Virtual social networks, Identity styles, Students, high school, Qom
  • Zahra Jamali * Pages 243-276
    Purpose

    The purpose of this study was to identify the dimensions of personal knowledge management and to evaluate the status of personal knowledge management skills of librarians in central libraries of public libraries in Tehran.

    Methodology

    This is purpose-based research and is qualitative-quantitative research based on the method and how to obtain the required data. The statistical population of this research in the qualitative section is individuals who have had a background in personal knowledge management and research, and in the quantitative section, it is the staff and librarians of central libraries of public universities in Tehran. A researcher-made questionnaire consisting of seven components of retrieval, evaluation, organization, collaboration, analysis, information provision, and information security was used to evaluate personal knowledge management. Cronbach's alpha reliability was 0.8.

    Findings

    Among the elements of librarians’ personal knowledge management in central libraries of state universities in Tehran, the component analysis has been at the relatively desired level, and other studied components were at the desired level. There is a significant relationship between personal knowledge management skills, but there is no significant difference between gender, age, and background with personal knowledge management skills.

    Conclusion

    Personal knowledge management serves as a viable tool for academic libraries, through which they can improve their services and retain their capacity. Personal knowledge management skills seem to need instruction. Because librarians, as well as other people with no personal knowledge management skills, are unable to improve their position in the library, they need to learn the basics of personal knowledge management. Learning and identification of librarians’ personal knowledge management skills will help them learn more about improving those skills; and library officials and academic community will be persuaded to pay more attention to the tools and techniques of personal knowledge management. Therefore, library managers and universities must be planned to be trained in this case.

    Keywords: Knowledge Management, Personal knowledge management, Librarian, Central Library, Tehran, the academic library
  • Atefeh Sohrabi, Ali Yazdekasty *, Zehra Sadeqi-Arani Pages 277-322
    Aim

    The present study was conducted to analyze the meta-analysis of organizationalfactors affecting the sharing of organizational knowledge.

    Method

    The present study's mechanism is a quantitative meta-analysis to reach a general conclusion in this area. For this purpose, CMA2 software has been used. The purpose of this method is to integrate studies conducted in a specific field of research.

    Findings

    Findings show that organizational factors with p-value = 0.000 significantly affect knowledge sharing from the organization and can explain up to 0/504 the changes in knowledge sharing. The heterogeneity test shows that there is heterogeneity between the studies (Q = 1237.166 and p-value = 0.000). Also, The funnel diagram shows low standard error and relatively low bias. The expression in the distribution is regular, and the observed error is due to possible types of oblique.

    Conclusion

    According to the research findings, among the organizational factors affecting the sharing of organizational knowledge, structural capital with 0.636, relationship capital with 0.637, cognitive trust with 0.646, emotional trust with 0.609, transformational leadership with 0.643, social interaction with 0.713, and standard language with 0.690 had the highest effect and significant relationship with organizational knowledge sharing.

    Keywords: meta-analysis, knowledge, Knowledge Management, Knowledge sharing, organizational factors
  • Kaveh Lotfi Kia, MohammadReza Kabaranzad Ghadim *, Jalal L Haghighat Monfared, Taimoor Marjani Pages 323-352
    Purpose

    This study has presented the local model of knowledge management in research-oriented organizations and the need for its implementation in such organizations.

    Methodology

    The present study is an exploratory mix in terms of applied purpose and data collection, and a cross-sectional survey in terms of nature and type. In the qualitative section, 31 ACECR experts were selected, and in the quantitative section, 100 people were selected as the sample of ACECR managers and elites. Interview data collection tool, questionnaire, and data collected were analyzed by SPSS software. Content analysis and confirmatory factor analysis using software (EQS) were used to analyze the data.

    Findings

    Finally, data analysis showed that this indigenous model has eight key dimensions with 55 vital components and infrastructural dimensions of culture, structure and technology. The relationship between dimensions, components and infrastructures is designed and presented in the form of a conceptual model and a matrix.

    Conclusion

    Most research-based organizations in Iran do not have a coherent model in the field of knowledge management or have several problems in its implementation. Providing an indigenous model appropriate to the culture and structure of Iran can lead these organizations to develop and achieve a competitive advantage through the systematic management of intellectual assets. Therefore, by creating the necessary infrastructure in the field of information technology, culture and modification of processes and organizational structure, knowledge management can be implemented in research-based organizations.

    Keywords: Knowledge Management, research-based organizations, Competitive Advantage, Information technology, culture building
  • Soghra Darzi Kholardi, AliAsghar Razavi *, Mitra Ghiasi Pages 353-368
    Purpose

    The present study deals with the maturity model in Mazandaran university libraries at maturity levels. The purpose of this study was to determine the maturity level of university libraries in Mazandaran province in order to enhance the maturity levels and express the status quo and propose a maturity model compatible with the requirements of academic libraries.

    Method

    The present study is of applied type. Using the qualitative approach of digital library texts and maturity model, quantitative analysis was used to determine the maturity level of university libraries in Mazandaran province. The study population consisted of 10 experts and 210 experts and librarians who completed and returned questionnaires by e-mail and in person. The data were analyzed by SPSS software and confirmatory factor analysis. Structural equation modeling was performed using Smart PLS software.

    Findings

    According to the findings and review of codes and ranking of research indicators, the code of hardware and software systems is in the first place, which indicates the importance of hardware and software systems and the necessary conditions in the maturity of academic libraries. Information systems, users and data quality, collection and organization, management, Internet and network, organization and employees are the next most important priorities, respectively.

    Conclusions

    In fact, the maturity level of university libraries in Mazandaran province is at level 2 and they a re relatively far from reaching the ideal level (level 5)

    Keywords: Data Maturity, Governance, academic libraries, Mazandaran