فهرست مطالب

Iranian Journal of Health Psychology
Volume:4 Issue: 1, Winter 2021

  • تاریخ انتشار: 1400/03/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زیبا فرج زادگان، ندا توکلی مقدم، محبوبه نادرالاصلی*، حسین احمدلو، محمدعلی برومند، نیما معتمد صفحات 9-18
    مقدمه

    کیفیت زندگی (QOL) در بیماران سرطانی بیش از زنده بودن مهم است. در انواع سرطان ها به دلیل بیماری ، دوره درمان و همچنین عارضه درمان ها ، QOL بیماران به طور مستقیم و غیر مستقیم تغییر می کند. بنابراین یافتن راهی برای بهبود کیفیت کیفیت بیماران سرطانی یکی از اولویت های سیستم بهداشتی ما است. یک راه موثر بهبود حس انسجام (SOC) است که یکی از ملفه های پزشکی سالتوژنیک است. در این تحقیق می خواهیم در یک بررسی منظم بدانیم SOC چه تاثیری بر QOL در بیماران سرطانی دارد.روش ها و

    مواد

    هدف ما این بود که یک بررسی منظم انجام دهیم ، بنابراین در استراتژی جستجوی ادبیات خود ، ما در برخی از پایگاه های داده مانند pubmed ، scopus ، cochrane ، وب علم و Embase جستجو کردیم. سپس ما مطالعات مناسب را در زمینه عنوان ، معیارهای ورود و انصراف و علامت آنها در معیارهای برنامه ارزیابی ارزیابی انتقادی (CASP) انتخاب می کنیم. 8 مطالعه برای مطالعه ما باقی مانده است. سپس داده ها را استخراج کرده و نتایج را ترکیب می کنیم.

    یافته ها

    در این بررسی ، در بیشتر مطالعات ارتباط قوی بین SOC و QOL وجود دارد ، اما برخی از عوامل مخدوش کننده مانند سن ، مرحله سرطان ،... می توانند درجه این ارتباط را افزایش یا کاهش دهند. تفاوت بین انواع سوالات در پرسشنامه های مختلف شاید این تفاوت ها را ایجاد کند.

    نتیجه گیری

    در کنار هم ، یک همبستگی متوسطی بین SOC و QOL وجود دارد و برخی از عوامل دیگر می توانند بر روی هر دو متغیر ما تاثیر بگذارند. SOC می تواند مقطعی را تغییر دهد ، بنابراین ، ما باید تحقیقات بیشتری انجام دهیم تا عواملی را که می تواند SOC را بهبود بخشد ، پیدا کنیم بیماران سرطانی

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی مرتبط با سلامتی، کیفیت زندگی، سرطان، احساس انسجام، نئوپلاسم
  • کریم سواری* صفحات 19-28
    مقدمه
    ترس از ابتلا به کووید 19 یکی از موضوعاتی است که بشر در سال 2019 آن را تجربه نمود بطوریکه سلامت جسمی و زندگی افراد را تهدید، میزان استرس آنها را افزایش و طیف وسیعی از مشکلات روانی مانند اضطراب و افسردگی را تحریک می کند.
    روش
    در تحقیق حاضر نقش مثبت گرایی و تحمل ناپذیری عدم قطعیت در ترس از ابتلا به کوید 19 مورد بررسی قرار گرفت. جامعه آماری تحقیق حاضر کلیه دانشجویان دختر و پسر رشته های روان شناسی، علوم تربیتی و مشاوره دانشگاه های پیام نور استان خوزستان بودند که 269 نفر از آنان به صورت داوطلبانه و از طریق شبکه اجتماعی واتس آپ انتخاب شدند. روش تحقیق همبستگی است. داده ها با کمک پرسش نامه های مثبت گرایی، تحمل ناپذیری عدم قطعیت و ترس از ابتلا به کوید 19 جمع آوری گردید. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS استفاده گردید.
    نتیجه گیری
    تحلیل رگرسیون نشان داد که مثبت گرایی و تحمل ناپذیری عدم قطعیت، از پیش بین کننده های ترس از ابتلا به کووید 19 بشمار می روند و 16 درصد واریانس ترس از ابتلا به کووید 19 را تبیین می کنند. تحقیق حاضر به متولیان امر پیشنهاد می دهد لازمه کاهش افکار ابتلا به کووید 19 تغییر نگرش منفی به نگرش مثبت و تحمل ناپذیری عدم قطعیت به تحمل عدم قطعیت ضروری است.
    کلیدواژگان: ترس از کووید 19، مثبت گرایی، تحمل ناپذیری، عدم قطعیت
  • فاطمه فاضلی ثانی* صفحات 29-46

    هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان هیجان مدار و درمان شناختی رفتاری بر راهبردهای مقابله با درد و فاجعه سازی درد در بیماران مبتلا به اختلال درد بود. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل و پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زنان مراجعه کنندگان به مرکز مشاوره مانوشان و بهسا شهر تهران با مشکلات و دردهای روان تنی بود. حجم نمونه شامل 60 نفر از این بیماران بود (سه گروه 20 نفری). ابزار پژوهش شامل پرسشنامه راهبردهای مقابله با درد روزنشتایل و کیف (1983) و مقیاس فاجعه سازی درد بیشاپ و پیویک (1995) بود. برای گروه آزمایش هیجان مدار 12 جلسه و برای گروه آزمایش شناختی رفتاری 10 جلسه مداخله اجرا شد. ولی گروه کنترل مداخله ای در طول پژوهش دریافت نکرد.نتایج تحلیل واریانس آمیخته و آزمون مقایسه زوجی بن فرونی نشان داد که دو درمان هیجان مدار و درمان شناختی - رفتاری بر مولفه های تفسیر مجدد درد، فاجعه آفرینی درد، فعالیت رفتاری و کارآمدی مقابله اثربخشی معناداری دارند (05/0>P)، ولی بر مولفه های توجه برگردانی، نادیده انگاشتن درد، دعا و امیدواری و گفتگو با خود اثربخشی معناداری ندارند (05/0<P). همچنین نتایج نشان داد که هر دو درمان بر فاجعه سازی درد تاثیر معناداری دارند (05/0>P). همچنین تفاوت معناداری میان دو گروه آزمایش مشاهده نشد(05/0<P). بنابراین نتیجه پژوهش حاضر نشان می دهد که درمان هیجان مدار مانند درمان شناختی رفتاری می تواند برای بیماران با اختلال درد و بهبود عوامل شناختی آن مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: درمان هیجان مدار، درمان شناختی رفتاری، راهبردهای مقابله با درد، فاجعه سازی درد، اختلال درد
  • شهلا فرهزاد بروجنی، رضا احمدی* صفحات 47-62

    افراد مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس به دلیل آنکه با مشکلات بیشمار عصب‏شناختی همراه است، کیفیت زندگی مبتلایان را تحت‏ تاثیر قرار می‏دهد. به گونه‏ای که این بیماری می تواند منجر به از دست دادن اشتغال و کاهش مشارکت در فعالیت های اجتماعی شود و به طور کلی، تاثیر منفی بر زندگی شغلی و اجتماعی افراد مبتلا داشته باشد. در پژوهش حاضر اثربخشی گروه درمانی مصاحبه انگیزشی بر خودکارآمدی درد و تاب آوری بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس مورد بررسی قرار گرفت. مطالعه حاضر نیمه آزمایشی است، که از جامعه بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس شهرستان بروجن در استان چهارمحال و بختیاری، 24 بیمار با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش، شامل پرسشنامه های خودکارآمدی درد و تاب آوری بود. تجزیه و تحلیل داده ها با روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر با استفاده از نرم افزارSPSS-22 انجام شد. نتایج نشان داد گروه درمانی مصاحبه انگیزشی بر افزایش خودکارآمدی درد (24/0=Partial ŋ2، 002/0=p ، 92/6=F) تاثیر معناداری داشت، همچنین، گروه درمانی مصاحبه انگیزشی نیز بر افزایش تاب آوری (58/0=Partial ŋ2، 001/0=p ، 06/30=F) تاثیر معناداری داشت. پژوهش حاضر نشان داد گروه درمانی مصاحبه انگیزشی، میزان خودکارآمدی درد و تاب آوری بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس را بهبود می بخشد. بر این اساس، بیماران در فرایند گروه درمانی مصاحبه انگیزشی، یاد می گیرند به فرایند ذهنی از طریق آموزش راهبردهای رفتاری، شناختی و فراشناختی آگاهی یابند، و در این مسیر، میزان خودکارآمدی درد و تاب-آوری را بهبود می دهند.

    کلیدواژگان: تاب آوری، خودکارآمدی درد، گروه درمانی مصاحبه انگیزشی، اختلال مولتیپل اسکلروزیس
  • فاطمه بیان فر* صفحات 63-78
    هدف

     این پژوهش تعیین اثر بخشی آموزش آنلاین هشیاری وجودی در درمان گروهی بر احساس تنهایی، اثر خستگی و سبک زندگی در زمان قرنطینه خانگی در بیماران تحت درمان همودیالیز بود.

    روش پژوهش

    نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون -پیگیری بود. جامعه ، کلیه بیماران تحت درمان با همودیالیز بیمارستان نیکان شهر تهران درسال 1399 بود. از میان این بیماران 30 نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده شامل پرسشنامه احساس تنهایی (راسل،1978)، تاثیر خستگی (فیسک،1944) و مقیاس سبک زندگی در زمان همه گیری ابتلاء به ویروس کرونا (علی اکبر دهکردی و همکاران2020) بود. برای گروه آزمایش، ده جلسه 90 دقیقه ای آموزش هشیاری وجودی به صورت گروهی در اسکای روم اجرا شد و گروه گواه هیچ گونه مداخله ای دریافت نکرد. جهت تحلیل داده ها از روش آنالیز واریانس چند متغیره و تحلیل کواریانس چند متغیری استفاده شد.

    نتایج

    MANCOVA،, ANCOVA نشان داد که آموزش آنلاین هشیاری وجودی موجب کاهش احساس تنهایی در خرده مولفه های نداشتن دوست صمیمی، احساس تنهایی و انزوا بود ولی بر خرده مولفه اجتماعی بودن موثر نبود. همچنین موجب کاهش اثرخستگی شناختی و اجتماعی بود ولی بر خستگی جسمی اثرگذار نبود. بر سبک زندگی شاد موثر بود، ولی بر سبک زندگی سالم اثرگذار نبود.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج می توان از این روش جهت کاهش احساس تنهایی و اثر خستگی ناشی از همودیالیزو تغییر سبک زندگی بیماران در زمان قرنطینه خانگی در مراکز درمانی و خدمات روانشناختی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: هشیاری وجودی، تنهایی، خستگی، سبک زندگی، همودیالیز
  • زینب شریفی پور چوکامی*، عارفه حمیده مقدم، عباس ابوالقاسمی صفحات 79-86
    هدف
    با توجه به اهمیت رفتارهای احتیاطی مرتبط با سلامت و پیشگیرانه در برابر کووید 19، پژوهش حاضر با هدف مقایسه رفتارهای مربوط به سلامت در افراد با و بدون کووید 19 انجام شد.
    روش ها
    این پژوهش توصیفی، از نوع علی مقایسه ای بود. نمونه پژوهش شامل 30 فرد با سابقه ابتلا به کووید 19 و 61 فرد بدون این تجربه بود که به صورت در دسترس از میان زنان و مردان شهر رشت در سال 1399 انتخاب گردید. برای جمع آوری داده ها پرسشنامه رفتارهای انطباقی در برابر کووید 19 کلارک و همکاران (2020) استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل واریانس چند متغیری نشان داد که در رفتارهای مربوط به سلامت در میان افراد با و بدون کووید 19 تفاوت وجود دارد. به عبارت دیگر، میانگین نمرات آسیب ناپذیری ادراک شده در افراد مبتلا به کووید 19 بیشتر است و اقدامات پیشگیرانه و اهمیت سلامتی در آن ها کمتر از افراد عادی است.
    نتیجه گیری
    این یافته ها نشان می دهند که در مورد رفتارهای سلامت مربوط به کووید 19 خلاء هایی وجود دارد که آگاه سازی در این زمینه می تواند در کیفیت رفتارهای مربوط به سلامت تاثیر مطلوبی داشته باشد.
    کلیدواژگان: رفتارهای سلامت، رفتارهای انطباقی، کووید-19، مقابله، همه گیری
|
  • Ziba Farajzadegan, Neda Tavakoli Moghadam, Mahboobeh Naderolasli *, Hossein Aahmadloo, MohammadAli Boroumand, Nima Motamed Pages 9-18
    Introduction

    Quality of life (QOL) in cancer patients is more important than only being alive. In all types of the cancers because of disease, course of treatment and also complication of treatments, directly and indirectly patients’ QOL will change. So finding a way to improve QOL of cancer patients is one of the priority of our health system. One effective way is improvement of sense of coherence (SOC) which is one of the component of salthogenic medicine. In this research we want to know how much influence SOC has on QOL in cancer patients, in a systematic review.Methods and material: We aimed to do a systematic review so in our literature search strategy, we searched in some databases, such as pubmed, scopus, cochrane, web of science and Embase. Then appropriate studies in title, inclusion and exclusion criteria, were selected and their mark in Critical Appraisal Skills Program (CASP) criteria. 8 studies remained for us for our study. Then we extract the data and synthesis the results.

    Results

    In this review, in most of the studies there was a strong association between SOC and QOL, but some confounders such as age, stage of cancer,… can increase or decrease the degree of this association. The differences between the kinds of questions in different questionnaires maybe made these differences.

    Conclusion

    Taken together, there is a moderate correlation between SOC and QOL and some another factors can have effect on both of our variables .SOC can change cross sectional, so, we should do more research to find the factors that can improve the SOC in cancer patients.

    Keywords: Health related quality of life, Quality of Life, cancer, Sense of Coherence
  • Karim Sevari * Pages 19-28
    Objective
    Fear of Covid-19, is one of the subjects experienced by the mankind in 2019 for the reason that it threatened the physical health and life of the individuals, increased their stress and caused the incitation of a vast spectrum of psychological problems like anxiety and depression. Present study tries investigating the role of positivism and uncertainty intolerance in fear of Covid-19.
    Method
    The study population included all the boy and girl university students studying in psychology, educational sciences and counseling majors of Payam-e-Noor University, Khuzestan Branch. Among students, 269 students were voluntarily selected through the social network of Whatsapp. The study method is correlational. The data have been gathered by the assistance of positivism, uncertainty intolerance and fear of Covid-19 questionnaires. Use was made of SPSS for analyzing the data.
    Result
    Regression analysis indicated that positivism and uncertainty intolerance are predictors of fear of Covid-19 and that they account for 16% of the variance of fear of Covid-19 (P<0.05).
    Conclusions
    The present study suggests it to the responsible officials that the prerequisite for reducing the thoughts hence the fear of Covid-19 is the shift from negative to positive attitude and that it is necessary to bring about a change from uncertainty intolerance to uncertainty tolerance.
    Keywords: Fear of Covid-19, Positivism, intolerance of uncertainty
  • Fatemeh fazeli Sani, Mahdieh Salehi *, Amin Rafiepoor, Javad Khalatbari Pages 29-46

    The aim of this study was to compare the effectiveness of emotion-focused therapy and cognitive-behavioral therapy on pain coping strategies and pain catastrophizing in patients with pain disorder. The research method was a quasi-experimental with pretest-posttest design and a control group and a two-month follow-up. The statistical population of the study included all women with psychosomatic problems and pain who referred to Manoushan and Behsa counseling centers in Tehran. The sample size included 60 (three groups of 20). The research instruments included the Rosenstile and Keefe (1983) Pain Coping Strategies Questionnaire and the Bishop and Pivik (1995) Pain Catastrophe Scale. the emotion-focused experimental group received 12 training sessions and the cognitive-behavioral experimental group received 10 sessions training, but the control group did not receive any intervention during the study.. The results of mixed variance analysis and Benferroni pairwise comparison test showed that both emotion-focused therapy and cognitive-behavioral therapy have significant impact on the components of pain reinterpretation, pain catastrophizing, behavioral activity and coping efficiency (P <0.05), but they do not have significant effect on the components of return attention, ignoring pain, prayer and hope, and self-talking (P <0.05). The results also showed that both treatments have significant effect on pain catastrophizing (P <0.05). Also, no significant difference was observed between the two experimental groups (P <0.05). Therefore, the results of the present study show that emotion-focused therapy, like cognitive-behavioral therapy, can be used for patients with pain disorders and improve their cognitive factors.

    Keywords: : emotion-focused therapy, Cognitive-Behavioral Therapy, Pain coping strategies, Pain Catastrophizing, pain disorder
  • Shahla Farahzad Boujeni, Reza Ahmadi *, Ahmad Ghazanfari, Tayebe Sharifi Pages 47-62

    Multiple sclerosis affects the quality of life of patients due to its association with numerous neurological problems; it may lead to job loss and reduced participation in social activities and, in general, have a negative impact on their professional and social life. In the present study, the effectiveness of motivational interview group therapy on pain self-efficacy and resilience of patients with multiple sclerosis was investigated. The present study is quasi-experimental in which 24 patients were selected from the population of patients with multiple sclerosis in Borujen city in Chaharmahal and Bakhtiari province, using the available sampling method. Research tools included pain self-efficacy and resilience questionnaires. Data analysis was performed by repeated variance analysis using SPSS-22 software. The results showed that motivational interview group therapy had a significant effect on increasing pain self-efficacy (Partial ŋ2= 0.24, p = 0.002, F = 6.92). Also, motivational interview group therapy had a significant effect on increasing resilience (Partial ŋ2 = 0.58, p = 0.001, F = 30.06). The present study showed that motivational interview group therapy improves pain self-efficacy and resilience of patients with multiple sclerosis. Accordingly, in the process of motivational interview group therapy, patients learn to become aware of the mental process by teaching behavioral, cognitive and metacognitive strategies, and in this way, they improve the resilience and pain self-efficacy.

    Keywords: Resilience, pain self-efficacy, Motivational interview group therapy, Multiple sclerosis disorder
  • Fatemeh Bayanfar * Pages 63-78
    Objective

    Hemodialysis patients suffer many problems including feelings of loneliness, fatigue, and low lifestyle quality. This study aimed to investigate the effectiveness of online existential consciousness therapy on these patients’ loneliness, fatigue, and lifestyle.

    Methods

    The research method was quasi-experimental with a pretest-posttest and follow-up design with a control group. The research population was all hemodialysis patients who were referred to the dialysis center of Nikan Hospital in Tehran. Using the convenience sampling method, 30 participants were selected as study samples. Research instruments for collecting data were the Rasel’s Loneliness Questionnaire (1978), the Fieck’s Fatigue Impact Questionnaire (1944), and the Corona Virus Lifestyle Scale (Ali Akbari Dehkordi, et al., 2020). For the experimental group, ten 90-minutes sessions were performed through Sky-room.

    Results

    MANCOVA and ANCOVA showed that existential consciousness training reduced the feeling of loneliness in the sub-components of not having a close friend, lack of loneliness, and isolation, but was not effective in the sub-component of sociability. This intervention also reduced the fatigue in the cognitive and social components but did not affect the physical component. It was also effective on the happy lifestyle but did not affect on the healthy lifestyle.

    Conclusions

    Existential consciousness therapy was effective in reducing the loneliness feeling, fatigue impact, and lifestyle changes of hemodialysis patients during home quarantine. Therefore, this method can be used as a new therapeutic approach to reduce the loneliness and fatigue impact caused by hemodialysis and change patients' lifestyles during quarantine in medical centers and psychological services.

    Keywords: Existential Consciousness, Fatigue, Hemodialysis, Loneliness, Lifestyle
  • Zeinab Sharifipour Chokami *, Arefeh Hamideh Moghadam, Abbas Abolghasemi Pages 79-86
    Objective
    According to the importance of health precautions and preventive behaviors against COVID-19, the present study aimed to compare health-related behaviors in individuals with and without COVID-19.
    Methods
    This study was causal-comparative and descriptive. The sample of the study was 30 persons with a history of COVID-19 infection and 61 normal individuals who were selected in available from men and women in Rasht in 1399. To collect data the Clark and et al compliance behaviors against COVID-19 questionnaire (2020) was used.
    Results
    The results of multivariate analysis of variance showed that there were differences in health-related behaviors among individuals with and without COVID-19. In other words, the average of Perceived Invulnerability scores are higher in individuals with COVID-19 and Health Precautions and Health Importance in them, is less than normal individuals.
    Conclusions
    These findings indicate that there are gaps in health behaviors related to COVID-19 area which awareness in this area can have a positive effect on the quality of health-related behaviors.
    Keywords: COVID-19, Compliance behaviors, coping, health behaviors, Pandemic