فهرست مطالب

مطالعات میان رشته ای ارتباطات و رسانه - سال چهارم شماره 2 (پیاپی 12، تابستان 1400)

مجله مطالعات میان رشته ای ارتباطات و رسانه
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 12، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/14
  • تعداد عناوین: 6
|
  • آزاده سالمی، هادی خانیکی*، حبیب صبوری خسروشاهی، شهناز هاشمی صفحات 5-36
    استفاده آگاهانه از رسانه های اجتماعی و در امان ماندن از آسیب چالش هایی نظیر اخبار جعلی، نیازمند داشتن سواد رسانه ای است. پرسش محوری این پژوهش، عبارت است از اینکه: سواد رسانه ای کاربران در زمینه سلامت، تا چه حد با میزان استفاده از رسانه های اجتماعی و نحوه استفاده از آن، در ارتباط است؟ روش تحقیق، پیمایش و ابزار سنجش، پرسش نامه محقق ساخته با ضریب آلفای کرونباخ 837/0 است. جامعه آماری، شهروندان بزرگسال تهرانی هستند که در اردیبهشت 1398، کاربر اینترنت بوده اند. منظور از سواد رسانه ای سلامت، درک افراد از توانایی شان در دسترسی، تحلیل، خلق و انتقال پیام های ارتباطی در حوزه سلامت از طریق رسانه هاست. براساس یافته ها، رابطه همبستگی بین میزان برخورداری از سواد رسانه ای سلامت با میزان استفاده از رسانه های اجتماعی (به طور عام) و همچنین نحوه استفاده از این رسانه ها در حوزه سلامت (تنوع رسانه های اجتماعی مورداستفاده و بهره گیری از کارکردهای آنها در حوزه سلامت) معنادار است. در عین حال، تفاوت معنادار آماری بین میانگین سواد رسانه ای سلامت زنان و مردان، گروه های سنی گوناگون و ساکنان مناطق مختلف شهر وجود ندارد. رگرسیون خطی چندمتغیره نشان می دهد متغیرهای «استفاده از کارکردهای رسانه های اجتماعی در حوزه سلامت»، «تنوع رسانه های اجتماعی مورداستفاده در حوزه سلامت»، «منطقه محل سکونت» و «سال های تحصیل»، در مجموع، 5/33 درصد از واریانس سواد رسانه ای سلامت را تبیین می کنند. می توان چنین نتیجه گرفت که با وجود گسترش دسترسی اعضای جامعه به رسانه های اجتماعی، پایین بودن تحصیلات و پایگاه اقتصادی، مانع برخورداری کاربران از سواد رسانه ای سلامت است. ولی این انتظار وجود دارد که با بهره گیری از انواع ظرفیت های رسانه های اجتماعی در حوزه سلامت، سواد رسانه ای سلامت کاربران افزایش یابد.
    کلیدواژگان: رسانه های اجتماعی، سواد رسانه ای، سواد سلامت، مصرف رسانه ای
  • علی اصغر سعدآبادی*، فراز مهر آیین، زهره رحیمی راد صفحات 37-66

    امروزه، کاربران بسیاری در شبکه های اجتماعی مختلف، عقاید و نظرات خود را با سایرین به اشتراک می گذارند. حجم انبوه داده های خام تولیدشده در شبکه های اجتماعی، آن ها را به مخزنی سرشار از ایده ها، افکار و دغدغه های تعداد بی شماری از کاربران تبدیل کرده که می تواند نقش تعیین کننده ای در تصمیم گیری های خرد و کلان داشته باشند. فلذا پژوهش حاضر درصدد آن است که با استفاده از روش های متن کاوی در توییتر، دغدغه های اجتماعی مردم را شناسایی کرده تا در طرح های آتی نوآوری و کارآفرینی اجتماعی لحاظ شود. برای دستیابی به این هدف، توییت های مرتبط با نوآوری اجتماعی و کارآفرینی اجتماعی با روشی نوین از توییتر استخراج شدند و با استفاده از تکنیک ها و الگوریتم های متن کاوی از جمله مدل سازی موضوعی LDA و تحلیل احساسات مورد بررسی قرار داده شدند. یافته های متن کاوی نشان داد، کاربران عموما در حوزه کارآفرینی اجتماعی بیشتر به موضوعاتی همچون لزوم اهمیت به مساله ی اشتغال در چابهار، برگزاری رویداد های رایگان برای شناسایی ایده ها و فرصت ها و مشکلات جذب سرمایه در پروژه های کارآفرینی پرداخته بودند. همچنین در حوزه نوآوری اجتماعی نیز کاربران به موضوعاتی چون لزوم اهمیت به معلولین، ساخت مراکز دندانپزشکی و همچنین تاسیس گلخانه در مناطق جنوبی کشور و توانمندسازی بانوان توجه بیشتری نشان داده اند. علاوه براین تحلیل احساسات توییت های فارسی درباره ی کارآفرینی و نوآوری اجتماعی، حاکی از مثبت بودن نتایج داشت. باتوجه به نتایج مثبت حاصل از تحلیل احساسات مردم نسبت به کارآفرینی و نوآوری اجتماعی و موضوعات شناسایی شده، می توان در برنامه ریزی ها و تصمیم گیری های آینده، طرح هایی را برای رفع دغدغه های مردم...

    کلیدواژگان: کارآفرینی اجتماعی، داده کاوی، توییتر، نوآوری اجتماعی
  • محمدحسین آزادی، هادی البرزی دعوتی*، محمدصادق آزادی، فاطمه حسینی صفحات 67-100

    قتل جورج فلوید، شهروند سیاه پوست آمریکایی، توسط یکی از افسران پلیس شهر مینیاپولیس، زمینه ساز اعتراضات گسترده شهروندان آمریکایی به نژادپرستی سیستماتیک در این کشور و شکل گیری جنبش «جان سیاهان مهم است» شد. دامنه این اعتراضات، محدود به قتل فلوید نماند و مردم در اقدامی بی سابقه، به این بهانه، بارها به نمادهای اساسی، از جمله: پرچم‏ ،‏ مجسمه های مشاهیر و نشان های تجاری و رسانه ای کشورشان هجوم بردند. نوع مواجهه رسانه های جریان اصلی با جنبش های اجتماعی، همواره موردتوجه محققان بوده است. در این پژوهش، با استفاده از روش تحلیل گفتمان انتقادی ون دایک، در پی بررسی بازنمایی این جنبش در رسانه های اصلی ایالات متحده، نظیر: سی ان ان، فاکس نیوز و نیویورک تایمز هستیم. به این منظور، از 25 مه تا 26 آگوست 2020، تعداد 20 خبر از نیویورک تایمز، 15 خبر از فاکس نیوز و 10 خبر از سی ان ان، با روش غیراحتمالی هدفمند، گردآوری شده و مورد بررسی قرار گرفتند. سپس داده های پژوهش با بهره گیری از نشانه ها و عناصر زبان شناختی مدل ون دایک، تفسیر و تبیین شدند. یافته ها نشان می دهد هر سه رسانه، در جریان اعتراضات یادشده، اقدامات معترضان در حمله به ارزش های آمریکایی و مولفه های قدرت نرم این کشور را به چالش کشیده و در جهت منفی نشان دادن این جنبش و مشروعیت زدایی از معترضان تلاش کرده اند. در این میان، فاکس نیوز، به دلیل نزدیکی اش به دولت وقت، نسبت به دو رسانه دیگر- که از منتقدان دولت دونالد ترامپ بودند- در به کاربستن «پارادایم اعتراض»، برچسب زنی و به حاشیه راندن معترضان، صریح تر عمل کرده است.

    کلیدواژگان: جنبش اجتماعی، پارادایم اعتراض، جورج فلوید، سی ان ان، فاکس نیوز، نیویورک تایمز
  • جواد صادقی*، سید رضا نقیب السادات، مهناز خمسه صفحات 101-142

    در دهه های اخیر، شبکه های اجتماعی همراه، موردتوجه بسیاری از افراد جامعه قرار گرفته اند، چرا که این شبکه ها، از عوامل ظهور و شکل گیری اشکال جدیدی از ارتباطات انسانی هستند. امروزه گسترش روزافزون استفاده از این شبکه ها در میان جوانان و تبدیل شدن آنها به ابژه های مشترک نسلی، توجه پژوهشگران علوم ارتباطات را به بررسی نقش و پیامدهای این شبکه ها بر روابط بین نسلی جوانان با والدین معطوف کرده است. هدف اصلی این پژوهش، شناخت نقش شبکه های اجتماعی همراه در مناسبات نسلی دانشجویان دانشگاه علامه طباطبایی است. روش پژوهش، پیمایشی و ابزار گردآوری داده ها نیز پرسش نامه محقق ساخته است. با استفاده از فرمول کوکران، از جامعه آماری- که تمام دانشجویان شاغل به تحصیل در دانشکده های ارتباطات، حقوق و علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبایی را شامل می شد- 400 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب و بررسی شدند. یافته های پژوهش نشان می دهد بین مدت زمان استفاده از شبکه های اجتماعی همراه و تحکیم مناسبات نسلی دانشجویان با والدین، هم بستگی منفی وجود دارد. همچنین بین مدت زمان استفاده از شبکه های اجتماعی همراه و نوع مناسبات نسلی دانشجویان، به لحاظ انسجام و هم بستگی، روابط چهر ه به چهره با والدین و اعضای خانواده و میان میزان استفاده از شبکه های اجتماعی همراه و نوع مناسبات نسلی دانشجویان، از منظر تضعیف پیوند عاطفی در خانواده، رابطه معناداری وجود دارد. در مقابل، بین میزان استفاده از شبکه های اجتماعی همراه و نوع مناسبات نسلی دانشجویان، از منظر شکاف نگرشی در خانواده، رابطه معنادار تایید نشده است. شبکه های اجتماعی همراه، روند نوسازی در عرصه روابط خانوادگی را تسریع و پیوندهای سنتی در خانواده را تضعیف می کنند، در این زمینه، با تقویت پیوندهای عاطفی میان والدین و فرزندان، می توان از بروز بسیاری از عواقب جبران ناپذیر جلوگیری کرد.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، مناسبات نسلی، شبکه های اجتماعی همراه، روابط بین نسلی، جوانان
  • محمد خراسانی زاده*، مریم جلالی صفحات 143-182
    بازی، محمل یادگیری و انتقال فرهنگ است و بر همین اساس، می توان آن را نوعی رسانه تعاملی برشمرد. بازی «دیوان» که در این پژوهش، موردمطالعه قرار گرفته، یکی از معدود بازی های رومیزی ایرانی است که توانسته با دنبال کردن روند یکی از مشهورترین بازی های دنیا یعنی «مافیا»، شخصیت های افسانه های ایرانی را با درون مایه ای جذاب، بازآفرینی کند. هدف پژوهش بررسی مزایا و معایب کاربرد شخصیت های افسانه های ایرانی و چگونگی بازآفرینی آنها در این بازی است. روش این پژوهش، توصیفی- تحلیلی است و طی آن، داده های کتابخانه ای، گردآوری شده و ضمن مشاهده و مطالعه شخصیت ها در ادبیات عامه و افسانه های ایرانی، تحلیل صورت پذیرفته است. یافته ها نشان می دهند افسانه های ایرانی، با وجود منقول بودن، قابلیت کاربردی سازی دارند. به علاوه، طراحان این بازی رومیزی، به پیشینه شخصیت های متنوع پیش اثر- یعنی افسانه های ایرانی که در فرایند بازآفرینی در بازی رومیزی به کار گرفته شده اند- تسلط علمی داشته و خود را تنها به یک پیش اثر که به بازه زمانی خاصی تعلق دارد، محدود نکرده اند. 15 شخصیت متفاوت، از میان داستان های افسانه ای و عامیانه بیرون آمده و ضمن حفظ ماهیت اصلی خود، با پذیرفتن نقش هایی تازه براساس گیم پلی بازی دیوان، حیاتی تازه در افکار و اذهان بازی کنندگان یافته اند و یک استمرار معنایی را در قالب های مختلف فرهنگی رقم زده اند، به طوری که بازی رومیزی دیوان، به مثابه رسانه ای برای انتقال فرهنگ افسانه های ایرانی، قابل بازتعریف شده است.
    کلیدواژگان: افسانه های ایرانی، رسانه، شخصیت، بازی رومیزی دیوان
  • اعظم راود راد*، منصوره حجاری، زهرا مجدی زاده صفحات 183-214
    رسانه های اجتماعی، فرصتی را در اختیار گروه های مختلف مردم قرار داده که بتوانند تجربه زندگی روزمره خود را بصری کنند. این بصری سازی زندگی روزمره توسط زنان اینفلیونسر در شبکه اجتماعی تصویرمحور اینستاگرام انجام می شود، در این مقاله، گفتمان غالب بازتولیدشده توسط این کاربران، موردمطالعه قرار گرفته است. با به کارگیری چارچوب مفهومی متشکل از نظریه تحلیل گفتمان فوکو، بازنمایی جنسیت باتلر و فرهنگ تصویری میروزیف، می توان با مطالعه تصاویر نمایش داده شده زنان توسط خودشان در اینستاگرام، به این سوال پاسخ داد که آیا این تصاویر، برساخت و گفتمان متفاوتی از جنسیت ایجاد کرده است یا در چارچوب همان گفتمان های غالب گذشته قرار می گیرند؟ به این منظور، 27 صفحه اینستاگرامی زنان اینفلیونسر با دنبال کنندگان بالای 500 هزار نفر، انتخاب شد. در مجموع، 315 پست (تصویر و متن) نیز به عنوان نمونه، مورد استفاده قرار گرفت و با روش تحلیل گفتمان بصری، مضامین اصلی و فرعی گفتمان استخراج شد. تحلیل یافته ها نشان می دهد گفتمانی که توسط زنان اینفلیونسر بازتولید می شود، شامل گفتمان های مردسالاری و سرمایه داری است.
    کلیدواژگان: فرهنگ دیداری، زندگی روزمره، زنان، تحلیل گفتمان بصری، اینستاگرام
|
  • Azadeh Salemi, Hadi Khaniki *, Habib Sabouri Khosrowshahi, Shahnaz Hashemi Pages 5-36
    The conscious use of social media and not falling victim to fake news requires possessing media literacy. The main question of the present research is as follows: What is the correlation between internet users’ Media Health Literacy and their Social Media Consumption. The research method was survey conducted in May 2019. The statistical population was adult citizens of Tehran who were internet users and the data was measured using a researcher-made questionnaire whose reliability has been confirmed (Cronbach’s Alpha = 0.837). By Media Health Literacy, we mean people’s understanding of their abilities to access, analyze, create and convey communicative messages in the field of health through media. According to the findings, Health Media Literacy was significantly correlated with the frequency of Social Media Consumption (in general) and Social Media Usage (the variety of social media in use and using their applications in the health domain) in the field of health. However, no statistically significant relationship was found between the average Media Health Literacy of males and females, across different age groups and across residents of various city areas. Multiple linear regression shows that variants like ‘gratifications obtained from using social media in the field of health’, ‘variety of the used health-related social media’, ‘area of residence’ and ‘years of education’ were able to define 33.5 percent of Media Health Literacy variance. It can be concluded that despite the spread of social media penetration, factors like the level of education and economic status influence the users' health media literacy. But it is expected that the users’ Media Health Literacy is enhanced using various capabilities of the social health media
    Keywords: Health literacy, Media consumption, Media Health Literacy, Media Literacy, Social Media
  • AliAsghar Sadabadi *, Faraz Mehraien, Zohreh Rahimi Rad Pages 37-66

    Nowadays, many users share their ideas and opinions with others on various social networks. The mass volume of raw data generated on social networks has made them a repository full of ideas, thoughts and concerns of countless users noticing which can play a decisive role in micro and macro decisions. Therefore, the present study seeks to identify people's social concerns by using text analysis methods on Twitter to be included in future plans for social innovation and social entrepreneurship. To achieve this goal, tweets related to social innovation and social entrepreneurship were extracted from Twitter in a new way and analyzed using text mining techniques and algorithms such as topic modeling of LDA and sentiment analysis. The text mining findings showed that users in the field of social entrepreneurship generally focused on issues such as the need to pay attention to employment in Chabahar, holding free events to identify ideas, and opportunities and the problems of raising capital in entrepreneurial projects. Also, in the field of social innovation, users have paid more attention to issues such as the need to care for the disabled, construction of dental centers, the establishment of greenhouses in the southern regions of the country, and empowerment of women. In addition, the analysis of Persian tweets' sentiments about social entrepreneurship and social innovation showed positive results. Given the positive results of analyzing people's feelings towards social entrepreneurship and social innovation and the identified topics, programs and decisions can be considered in future planning to address people's concerns, which can ultimately increase people's satisfaction and their level of well-being.

    Keywords: Social entrepreneurship, Data mining, Twitter, social innovation, Opinion mining
  • MohammadHossein Azadi, Hadi Alborzi Davati *, MohammadSadegh Azadi, Fatemeh Hosseini Pages 67-100

    The murder of George Floyd, a black American citizen, by a Minneapolis police officer sparked widespread protests from the American citizens against systematic racism in the country and the formation of “Black Lives is Matter” movement. The scope of these protests was not limited to Floyd’s murder and in an unprecedented step, the poeple repeatedly assaulted the country's main symbols, including the US flag, the statues of famous figures, and commercial and media brands of the country. The way of confrontation of the mainstream media with social movements has always been noticed by the researchers. In the present study, using van Dijk’s critical discourse analysis model, we aimed to investigate the representation of this movement in the US mainstream media such as CNN, Fox News and The New York Times. To do that, using purposive sampling, 20 news from The New York Times, 15 news from Fox News and 10 news from CNN were selected and explored. Then, the research data were interpreted using van Dijk model’s linguistic signs and elements. The findings show that, during the protests, all three media outlets challenged the actions of the protesters in attacking the American values and the components of the soft power of the country and tried to portray this movement negatively and delegitimize the protesters. Fox News, meanwhile, has been more outspoken in its "paradigm of protest" and its labeling and marginalization of the protesters because of its proximity to the government and the ruling party than the other two media outlets critical of the Donald Trump.

    Keywords: social movement, Protests Paradigm, George Floyd, CNN, Fox News, The New York Times
  • Javad Sadeghi *, Seyed Reza Naghibulsadat, Mahnaz Khamseh Pages 101-142

    In recent decades, and due to the role of accompanying social media in shaping various forms of human communication, these media were at the forefront of people’s attention. Today, with the increasing use of social media among the youth, they changed to a common generational object and attracted communication experts’ attention to analyze the role and consequences of these social networks on the intergenerational relationship of the youth with their parents.    The main purpose of this study is to identify the role of accompanying social media in generational relations of Allameh Tabataba'i University students.     The research method is survey and the data collection tool is a researcher-made questionnaire. Using Cochran's formula from the statistical population -which included all students studying in the faculties of communication, law and political sciences of Allameh Tabataba'i University in Tehran- 400 people were selected as sample size. Findings The findings indicate that there is a negative correlation between the time that the students spend on social media and strengthening their generational relations with their parents. Moreover, there is a significant relationship between the amount of time spent on accompanying social media and the kind of students’ generational relations in terms of cohesion and correlation, face-to-face relations with parents and family members, and between the amount of time spent on accompanying social media and the kind of students’ generational relations in terms of weakening the emotional bond in the family. In contrast, there is no significant relationship between the amount of time spent on accompanying social media and students’ generational relations in terms of the attitudinal divide in the family. Accompanying social media have accelerated the process of modernization in family relationships and weakened the traditional bonds in the family. Regarding that, by strengthening the emotional bonds between parents and children, many irreparable consequences can be prevented.

    Keywords: Social Media, Generational Relations, Accompanying Social Media, Intergenerational Relations, the Youth
  • Mohammad Khorasanizadeh *, Maryam Jalali Pages 143-182
    Game is a means of learning and transmitting culture and accordingly, can be accounted as a kind of interactive media. "Diwaan", the game studied in this research, is one of the few Iranian board games that has been able to recreate the legendary Iranian characters with attractive themes by following the gameplay of one of the most famous games in the world, namely Mafia. The research goal is the analysis of the benefits and harms of using the characters of Iranian legends in Diwaan board game and the quality of recreating them in the game’s story. The method of this research is descriptive-analytical, during which the library data were collected, the characters in the Iranian folk literature and legends were observed and studied, and then the analysis was performed. The findings show that Iranian legends, despite being narrated, can be made applicable. In addition, the designers of this board game have completely mastered the background of various characters from the pre-effect -that is, Iranian legends used in the process of recreating the board game- and have not limited themselves to a single effect that belongs to a specific time period. 15 different characters have been extracted out of the legendary and folk stories and, while maintaining their main nature, gained a new life in the thoughts and minds of the players and presented a semantic continuity in different cultural forms by accepting new roles based on the gameplay of Diwaan in a way that the board game has been redefined as a media to transmit the culture of the Iranian legends.
    Keywords: Persian legends, Media, character, Diwaan Board Games
  • Azam Ravadrad *, Mansoureh Hajjari, Zahra Majdizade Pages 183-214
    Social media has provided an opportunity for various groups of people to visualize their everyday life. This visualization of everyday life is done by female influencers on the Instagram image-based social network. In this article, the dominant discourse reproduced by these users has been studied. Using a conceptual framework consisting of Foucault's theory of discourse analysis, Butler's ‘gender representation’, and Mirzoeff 's ‘visual culture’, the question of whether these images create a different discourse of gender or they fall within the same dominant discourses can be answered through studying the images of females as shown by themselves. For this purpose, the Instagram pages of 27 female influencers with more than 500,000 followers were selected. Overall, a total of 315 posts (image and text) were also selected as a sample out of which the main themes and sub-themes of the discourse were extracted by visual discourse analysis method. The discourse analysis of the findings shows that the discourse reproduced by female influencers includes both discourses of patriarchy and capitalism.
    Keywords: Visual Culture, everyday life, Females, visual Discourse Analysis, Instagram