فهرست مطالب

نشریه ارمغان دانش
سال بیست و ششم شماره 3 (پیاپی 146، امرداد و شهریور 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/31
  • تعداد عناوین: 10
|
  • داریوش ایرانی، علی اصلاحی، فتانه جمشیدی*، علی اکبری، مهرداد سالاری، اشکان پناه، شهریار ضیغمی، بهاره ابراهیمی، علی کرمی صفحات 293-306
    زمینه و هدف

    رزکسیون پروستات از طریق مجرای ادراری (TURP)، نوعی جراحی تلسکوپی در درمان هیپرپلازی خوش خیم پروستات می باشد که از عوارض آن، احساس ناخوشایندی ناشی از وجود سوند کاتتر ادراری است. بررسی ها نشان دادند که  آنتاگونیست گیرنده های موسکارینی و اپیوییدها می توانند بروز و شدت این احساس ناخوشایند را کاهش دهند. لذا هدف از این مطالعه، تعیین و تاثیر بلاک موضعی پروستات با استفاده از بوپیواکایین بر احساس ناخوشایند ناشی از کاتتر مجرای ادراری بعد از عمل جراحی رزکسیون پروستات از طریق مجرا بود. 

    روش بررسی

    مطالعه حاضر از نوع کارآزمایی بالینی دوسوکور تصادفی شده می باشد. جامعه آماری شامل 42 بیمار برنامه ریزی شده برای TURP در بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی شیراز بود. بیماران به دو گروه یک(گروه درمان با بوپیواکایین (5/0 میلی گرم بر کیلوگرم) به روش ترانس پرینیال در فضای پری پریوستاتیک دو طرف) و دو (گروه کنترل) تقسیم شدند. در این مطالعه میزان ناخوشایندی تا زمان خروج از ریکاوری هر نیم ساعت، مدت زمان رسیدن امتیاز آلدریت (Aldrete) به 9 و میزان نارضایتی ناشی از سوند مجرای ادراری در بیماران جراحی رزکسیون پروستات از راه مجرا، مورد ارزیابی قرار گرفت. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آماری کولموگروف اسمیرنوف، تی تست و من ویتنی تجزیه و تحلیل شدند. 

    یافته ها

    هر دو گروه مطالعه از نظر مشخصات پایه مشابه بودند. میزان نارضایتی ناشی از کاتتر مجرای ادراری پس از جراحی ارزیابی شد و تفاوت معنی داری ببین این دو گروه مشاهده شد. میانگین مدت زمان حضور بیماران در اتاق ریکاوری در گروه دو به صورت معنی داری بیشتر از گروه یک بود (165/0≤p) و این بیماران در بازه زمانی طولانی تری به اسکور امتیاز آلدریت (Aldrete) به 9 رسید. میانگین مدت زمان حضور بیماران گروه کنترل در اتاق ریکاوری 45/56±81/118 دقیقه و در گروه درمان 90/27±14/97 دقیقه بوده است.  میزان مصرف مورفین میان دو گروه از لحاظ آماری تفاوت معنی داری نداشت و عارضه خاصی نیز در هردو گروه مشاهده نشد. 

    نتیجه گیری

    استفاده از بوپیواکایین به منظور بلاک موضعی پروستات در بیماران جراحی رزکسیون پروستات می تواند احساس ناخوشایندی ناشی از وجود سوند ادراری، مدت زمان حضور در بخش ریکاوری و میزان نارضایتی بیماران بخش ریکاوری را کاهش می دهد.

    کلیدواژگان: جراحی رزکسیون پروستات، هیپرپلازی خوش خیم پروستات، بوپیواکایین، درد، ریکاوری، بلاک موضعی
  • مریم عظیم پور*، محمد فتحی، امید دزفولیان صفحات 307-323
    زمینه و هدف

    با توجه به این که ژل رویال حاوی ترکیباتی است که اثرات مطلوبی بر سیستم اعصاب مرکزی و عملکردهای عصبی دارند، لذا هدف از این پژوهش تعیین و بررسی تاثیر مصرف ژل رویال بر شاخص های آپوپتوزی در مدل تری متیل تینی بیماری آلزایمر بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه تجربی که در پاییز سال 1397 انجام شد، 32 سر موش صحرایی نر نژاد اسپراگ داولی وارد مطالعه شدند که تعداد 24 سر از آن ها به وسیله تری متیل تین القای آلزایمر شدند. در ادامه موش های صحرایی به طور تصادفی به 4 گروه؛ سالم هفته آخر، کنترل قربانی هفته آخر، شم و ژل رویال تقسیم شدند. بررسی میزان بیان ژن های P53,BAX,BCL-2 با تکنیک  Real Time PCR انجام شد. داده ها با  استفاده از آزمون آنالیز واریانیس تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها: 

    یافته های تحقیق حاضر نشان می دهد که متغیر وابسته P53 در گروه آلزایمر هفته آخر بیشتر از گروه های سالم هفته آخر و ژل بود و در گروه شم بیشتر از گروه های سالم هفته آخر و ژل شد، شاخص BAX در گروه ژل کمتر از شم و آلزایمر هفته آخر شد و در گروه سالم هفته آخر کمتر از شم و آلزایمر هفته آخر شد. BCL-2 در گروه ژل بیشتر از شم و سالم هفته آخر و آلزایمر هفته آخر شد و در گروه سالم هفته آخر بیشتر از شم و آلزایمر هفته آخر گردید.

    نتیجه گیری:

     تجویز تری متیل تین احتمالا در پدیده مرگ نورونی انتخابی و مسیرهای آپوپتوز میتوکندریایی در اختلالات نورودژنراتیو مشارکت دارد و مصرف مکمل ژل رویال ممکن است بتواند به عنوان یک راهکار مهار کننده در روند مسیر داخلی آپوپتوز و تقویت عملکرد عصبی و بازسازی نورون ها در مدل حاضر به کار برده شود.

    کلیدواژگان: ژل رویال، شاخص های آپوپتوزی، بیماری آلزایمر
  • معصومه سنائی جهرمی، فریدون کاوسی* صفحات 324-337
    زمینه و هدف

    سیتوکین ها، خانواده بزرگی از پروتئین های پیامبر هستند، این پروتئین ها، سرطان های مختلف را القاء می کنند. واسطه سیتوکین ها، جانوس کینازها(Janus kinases, JAKs) هستند. این کینازها، پس از فعال شدن باعث فسفوریله شدن پروتئین STAT (Signal Transducers and Activators of Transcription) شده و STAT باعث تنظیم بیان ژن های دخیل در تمایز، تکثیر و آپوپتوز سلولی می شود. اشکال و اختلال در روند مسیر JAK/STATباعث تومور زایی و ایجاد سرطان می شود. بیان نا به جای ژن های STAT باعث اختلال در بیان و افزایش بیان ژن های Bcl-xL, c-Myc, Mcl-1, CCND1 و VEGF شده و در نتیجه باعث تکثیر غیرقابل کنترل سلول و ایجاد سرطان می شود. هدف از این تحقیق تعیین و بررسی اثر داروی والپروییک اسید بر روی بیان ژن های JAK1, JAK2, STAT3, STAT5A, STAT5B, SOCS1, SOCS3, Bcl-xL, c-Myc و Mcl-1 ، میزان زنده بودن سلول و القاء آپوپتوز در سرطان کولون رده سلولی HT29 بود.  

    روش بررسی

    در این مطالعه تجربی که در سال 1398 انجام شد، سلول های سرطانی کولون رده HT 29 با والپروییک اسید تیمار شدند. برای تعیین میزان زنده بودن سلول، سلول های آپوپتوتیک و بیان ژن به ترتیب از تکنیک های MTT، فلوسیتومتری و ریل تایم استفاده شد. داده های حاصله با استفاده از نرم افزار گراف پد پریسم 8 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.  

    یافته ها:

     داروی والپروییک اسید به طور معنی داری باعث مهار رشد سلولی، القاء آپوپتوز، کاهش بیان ژن های JAK1, JAK2, STAT3, STAT5A, STAT5B, Bcl-xL, c-Myc وMcl-1  و افزایش بیان ژن های SOCS1 و SOCS3 گردید. تغییر در بیان ژن های فوق باعث مهار تکثیر سلولی و القاء آپوپتوز در سلول های سرطانی مورد مطالعه شد. 

    نتیجه گیری:

     داروی والپروییک اسید می تواند از طریق مسیر JAK/STAT باعث القاء آپوپتوز در سرطان کولون رده سلولی HT29 شود. این مسیر شامل ژن های سرطان زا و ژن های سرکوب کننده سرطان است. داروی مورد استفاده توانست با کاهش بیان ژن های سرطان زا(ژن های JAK1, JAK2, STAT3, STAT5A, STAT5B, Bcl-xL, c-Myc و Mcl-1) و افزایش بیان ژن های سرکوب کننده سرطان (ژن های SOCS1 و SOCS3) رشد سلولی را مهار کرده و آپوپتوز سلولی را افزایش دهد.

    کلیدواژگان: والپروئیک اسید، سرطان کولون، آپوپتوز
  • جواد سیاحی*، هایده مبین، بهبود جعفری، ابوالفضل جعفری ثالث صفحات 338-350
    مقدمه و هدف

    امروزه با افزایش مقاومت به داروهای سنتتیک، میزان تقاضا برای جایگزین های طبیعی و بی خطر این داروها افزایش پیدا می کند. لذا هدف از این پژوهش تعیین اثر ضد باکتریایی عصاره اتانولی گیاهان عناب (Ziziphus Jujuba)، یونجه (Medicago sativa)، ریواس (Reum ribes L.) و زوفا (Hyssopus officinalis) بر روی برخی از باکتری های استاندارد می باشد.

    مواد و روش ها

    این تحقیق تجربی در آزمایشگاه میکروب شناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهر انجام شد. گیاهان پس جمع آوری از رویشگاه های طبیعی توسط گیاه شناسان شناسایی و عصاره گیری با روش سوکسوله انجام و اثرات ضد میکروبی عصاره ها  با روش انتشار از چاهک و تعیین حداقل غلظت مهارکنندگی و کشندگی (MIC/MBC) بر روی باکتری های استاندارد مورد آزمایش در شرایط آزمایشگاهی انجام شد.

    یافته ها

    عصاره های گیاهان عناب و یونجهه بر باکتری های گرم منفی و عصاره های گیاهان زوفا و ریواس بر باکتری های گرم مثبت موثر بوده است که با افزایش غلظت عصاره ها خاصیت ضد باکتریایی هم افزایش قابل توجهی می یابد.  نتایج MBC /MIC  نشان داد که  عصاره گیاهان عناب و یونجه به سودوموناس آیروژینوزا و اشریشیاکلی و عصاره گیاهان ریواس و زوفا به استافیلوکوکوس اوریوس و باسیلوس سریوس بیشترین حساسیت را داشت .

    نتیجه گیری

    گیاهان عناب، یونجه، ریواس و زوفا دارای اثرات آنتی باکتریال قابل ملاحظه ای بودند ولی برای معرفی این گیاهان به عنوان داروهای ضد باکتریایی نیازمند مطالعات کاملتر و جامعتر در شرایط درون تنی می باشد.

    کلیدواژگان: باکتری های استاندارد، عصاره، اثرات ضد باکتریایی، گرم مثبت، گرم منفی
  • محمدشریف طالبیان پور، حسن بردانیا، محبوبه منصوریان* صفحات 351-370
    زمینه و هدف

    پودوفیلوتوکسین به عنوان یکی از درمان های اصلی زگیل های تناسلی استفاده می شود. این ترکیب پیش ماده دارویی اتوپوزاید و تنی پوزاید  است که در درمان سرطان های مختلف کاربرد دارد. علیرغم تعداد زیادی از مطالعات در زمینه سرطان ها، مکانیسم دقیق پودوفیلوتوکسین، مجهول و حل نشده باقی مانده است. داروهای شیمی درمانی موجب کاهش سلول های سرطانی از طریق القای آپوپتوز  می شوند. تنظیم مسیر آپوپتوز به طور گسترده ای در تحقیقات دارویی مورد مطالعه قرار گرفته است. فرآیند القای آپوپتوز از طریق کاسپازها انجام می شود. سرکوب فعالیت آنزیمی کاسپازهای بالغ در سلول های سرطانی در حضور اعضای خاص خانواده  IAPs مانند XIAP،  cIAP1، و Survivin رخ می دهد. با اتصال ویژه Smac-mimetics  به این تنظیم کننده های منفی آپوپتوز، مهار کاسپازهای مربوط به واسطه IAPs برطرف می شود و آپوپتوز القا می شود. توسعه Smac-mimetics به عنوان داروهای ضدسرطان جدید، مورد هدف بوده است. در مطالعه حاضر با هدف بررسی مکانیسم اثر پودوفیلوتوکسین به عنوان یک Smac-mimetics بر روی مسیرهای احتمالی مهم آپوپتوزیس، از بیوانفورماتیک استفاده شد. 

    روش بررسی

    برای محاسبات برهمکنش مولکولی پودوفیلوتوکسین با پروتئین های مرتبط با کاسپازهای آغازگر و افکتور شامل XIAP/cAIP1-BIR3 [8] وSurvivin  و همچنین Bcl-2 [9] و EGFR [10]، از روش داکینگ مولکولی استفاده شد. جایگاه اتصال نظری پودوفیلوتوکسین بر روی این پروتئین های آنتی آپوپتیک به عنوان مهارکننده تعیین شد تا اطلاعاتی از نحوه برهمکنش اولیه، انرژی آزاد اتصال و ثابت مهار با روش داکینگ مولکولی به دست آید. 

    یافته ها

    فعالیت پروآپوپتوتیک پودوفیلوتوکسین به عنوان یک عامل القاکننده آپوپتوز با مسیرهای سیگنالی کاسپازهای 3، 7، 8 و 9 مرتبط است. مکانیسم های کلیدی فعال سازی این کاسپازها ممکن است به دلیل اتصال پودوفیلوتوکسین و القا تغییرات کنفورماسیونی در جایگاه های اتصال XIAP/cAIP1-BIR3 و Survivin باشد که در نزدیکی یا در همان محل اتصال Smac-mimetics قرار گرفته اند. سه پیوند هیدروژنی قوی با اسیدآمینه های Tyr108، Ser117 و Glu118 نقش های مهمی در تثبیت و پایدار سازی کمپلکس Bcl-2-پودوفیلوتوکسین ایفا می کند. پودوفیلوتوکسین مشابه مهارکننده های EGFR چندین برهمکنش هیدروفوب و دو پیوند هیدروژنی قوی با Thr830 و Met769 با انرژی آزاد پیوندی kcal/mol 7.85- و ثابت مهار Ki=1.76 µM تشکیل می دهد. 

    نتیجه گیری

    القای آپوپتوز در سلول های سرطانی توسط پودوفیلوتوکسین می تواند به چندین مکانیسم مختلف نسبت داده شود. کنفورماسیون های پیوندی پیش بینی شده نشان داد که پودوفیلوتوکسین دارای پتانسیل مهارکنندگی ارزشمندی می باشد. بنابراین، پودوفیلوتوکسین ممکن است به عنوان یک عامل ضد سرطان موثر برای تحقیقات بیشتر در توسعه دارو مورد توجه باشد. 

    کلیدواژگان: پودوفیلوتوکسین، سرطان، آپوپتوز، داکینگ مولکولی
  • ایمان نظری، بهنام مکوندی*، ناصر سراج خرمی، علیرضا حیدرئی صفحات 371-386
    زمینه و هدف

    سرطان جزء بیماری های تهدیدکننده زندگی محسوب شده و موجب افزایش اختلالات هیجانی و کاهش چشمگیر کیفیت زندگی در بیماران می شود. هدف از این پژوهش، مقایسه اثربخشی گشتالت درمانی گروهی و تیوری انتخاب بر صمیمیت زناشویی در زنان دارای سرطان سینه در شهر یاسوج اهواز بود.

    روش بررسی

    روش پژوهش آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند تعداد 45 زن انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی و یک گروه کنترل (هر گروه 15زن) قرار گرفتند. به منظور گردآوری داده ها از پرسشنامه صمیمیت زناشویی واکر و تامپسون استفاده شد. گروه های آزمایشی تحت گشتالت درمانی گروهی (8 جلسه 90 دقیقه ای) و تیوری انتخاب (10 جلسه 60 دقیقه ای) قرار گرفتند؛ اما گروه کنترل هیچ گونه مداخله ای دریافت نکرد. داده ها با استفاده از آزمون آماری تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد، هر دو درمان گشتالت درمانی گروهی و تیوری انتخاب بر افزایش صمیمیت زناشویی در زنان دارای سرطان سینه در شهر یاسوج اثربخش بودند (0.01<p) و بین اثربخشی گشتالت درمانی گروهی و تیوری انتخاب بر افزایش صمیمیت زناشویی در زنان دارای سرطان سینه در شهر یاسوج، تفاوت معنی داری وجود نداشت (0.05>p) و این نتایج تا مرحله پیگیری تداوم داشت.

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت، از گشتالت درمانی گروهی و تیوری انتخاب در جهت افزایش صمیمیت زناشویی در زنان مبتلا به سرطان سینه بهره برد.

    کلیدواژگان: گشتالت درمانی گروهی، تئوری انتخاب، صمیمیت زناشویی، سرطان
  • هادی علیمرادی، مهسا نظری*، روح الله فلاح مداوری، رضا جعفری ندوشن، محمدجواد زارع سخویدی صفحات 387-405

    مقدمه اختلالات روانشناختی ناشی از صدا شامل اضطراب، استرس، بی قراری، اختلال درخواب و اختلال در عملکرد ذهنی و پردازش اطلاعات (شناسایی محرک، گزینش پاسخ و برنامه ریزی پاسخ) می باشد. صدا نیز همانند کلیه آلاینده ها، کیفیت زندگی را کاهش داده و باعث مخاطرات بهداشتی قابل توجهی می شود. مطالعه حاضر به بررسی مجموعه ای از اثرات شنوایی و غیر شنوایی ناشی از سر و صدای زیان آور بر مولفه های روانی و شناختی شاغلین صنعت فولاد اصفهان می پردازد.روش بررسی: این مطالعه پژوهشی از نوع مورد شاهدی است. به منظور بررسی رابطه متغیرها، اختلالات ناشی از سروصداهای صنعت فولادی در 1000 نفر از شاغلین صنعت فولاد اصفهان در سال 1399 انجام شده است. نمونه گیری به صورت تصادفی بود. کارگران در این پژوهش آزمون DASS ، CPI ،تیپ های شخصیتی را تکمیل کردند و برای به دست آوردن سروصدای عینی از استاندارد 9612  استفاده شد. تجزیه وتحلیل داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و آزمون های آماری کای اسکوور، آزمون تی مستقل و فیشر صورت گرفت.یافته ها: بر اساس یافته های پژوهش عامل سن بر روی افسردگی، عامل وضعیت تاهل بر روی اضطراب و عامل نوبت کاری بر روی میزان استرس کارکنان اثرگذاری معناداری نشان داد (p<0.05). اختلاف معناداری در متغیرهای اضطراب و افسردگی بین دو گروه مورد و شاهد مشاهده نشد (p>0.05). اما میانگین متغیر استرس در گروه مورد (14.40±1.66) به طور معناداری بیشتر از گروه شاهد (12.89±1.59) بود (p<0.001) که این موضوع نشان دهنده ی اثرگذاری تراز شدت صوت بر روی افزایش میزان استرس کارگران است. نتیجه گیری: بر اساس یافته ها می توان نتیجه گرفت با توجه به ارتباط مثبت و معنادار بین تراز شدت صوت و مولفه های شناختی و ذهنی در گروه مورد لازم است اقدامات پیشگیرانه موثر جهت جلوگیری از آسیب های روانی و حفظ سلامت کارگران در این صنعت صورت گیرد.

    کلیدواژگان: استاندارد 9612، سروصدای، حالات خلقی، پردازش شناختی، افسردگی، تیپ شخصیتی
  • علیرضا منخیان، افسون شریعت* صفحات 406-416
    زمینه و هدف

    عفونت نهفته ویروس هپاتیت B در اهداکنندگان خون، سلامت خون های اهدایی را تهدید می کند. در عفونت نهفته ویروسی با وجود منفی بودن آنتی ژن سطحی ویروس هپاتیت B (HBsAg)،  ژنوم ویروسی به میزان کم در سرم فرد قابل تشخیص است. هدف از این مطالعه، ارزیابی شیوع عفونت نهفته هپاتیت B در اهداکنندگان خون با HBsAg منفی و HBcAb مثبت در سازمان انتقال خون بوشهر بود.

    روش بررسی

    مطالعه توصیفی مقطعی حاضر، روی1000 نفر از اهدا کنندگان خون مراجعه کننده به سازمان انتقال خون بوشهر در طی آبان ماه 96 تا دی ماه 97 انجام شد. همه افراد، HBsAg منفی بودند و جهت شناسایی HBcAb با روش الیزا ارزیابی گردیدند. نمونه های HBcAb مثبت جهت تشخیص ژنوم ویروس هپاتیت B با روش  Real time PCR بررسی شدند. داده ها توسط نرم افزار SPSS نسخه 22 و آزمون کای دو تجزیه و تحلیل گردیدند.

    یافته ها

    از 1000 فرد اهدا کننده خون HBsAg منفی، 30 نفر (3%) HBcAb  مثبت بودند. به طوریکه از این تعداد 29 نفر (97%) مرد و 1 نفر (3%) زن بودند. اختلاف آماری معنی داری بین سطح تحصیلات و میزان HBcAb  مثبت بدست آمد (0.028=p).  همچنین، تفاوت معنی داری بین فاکتور تاهل و خطر بروز HBcAb مثبت وجود داشت (0.001=p). ژنوم ویروسی در هیچ یک از نمونه های HBcAb  مثبت شناسایی نشد.  نتایج، ارتباط معنی داری بین عفونت نهفته هپاتیت B و HBcAb مثبت نشان نداد (0.05>p).

    نتیجه گیری

    گرچه ژنوم ویروسی در هیچ یک از دهندگان خون HBcAb مثبت و HBsAg منفی در سازمان انتقال خون بوشهر وجود نداشت، اما جهت بهبود سلامت خون های اهدایی پیشنهاد می گردد آزمایش HBcAb همراه با روش PCR برای تعیین میزان شیوع عفونت نهفته هپاتیت B در دهندگان خون HBsAg منفی، در طیف وسیعتری از اهداکنندگان خون بکار رود. بنابراین، آزمایش سرولوژیکی HBsAg به تنهایی نمی تواند عفونت نهفته هپاتیت B در دهندگان خون را تشخیص دهد.

    کلیدواژگان: عفونت نهفته هپاتیت B، آنتی بادی ضد HBc، اهداکنندگان خون، بوشهر
  • پروین غفاری*، رامین جان نثار، محمد ذوالعدل، راضیه قدمی صفحات 417-428
    زمینه

    پاپیلوماویروس انسانی شایع ترین بیماری منتقله از طریق تماس جنسی و ریسک فاکتور اصلی ایجاد ضایعات پیش بدخیم و بدخیم در سرویکس است. این مطالعه با هدف ارزیابی شیوع پاپیلوماویروس انسانی و تعیین ژنوتیپ های آن در زنان دارای پاپ اسمیر غیرطبیعی مراجعه کننده به کلینیک شهید مفتح در شهرستان بویراحمد انجام شد.

    روش پژوهش: 

    در مجموع 67 نمونه سیتولوژی سرویکس غیرطبیعی شامل 51 نمونه ASC-US، 9 نمونه LSIL و 7 نمونه HSIL جمع آوری شده و طی سال های 96-94 با روش Multiplex PCR & Reverse Dot Blot Hybridization بررسی شد.

    یافته ها:

     شیوع کلی HPV 2/61 درصد بود. 36 (8/87 درصد) زن به تیپ های پرخطر HPV، 26 (4/63درصد) به تیپ های کم خطر و 2 (9/4درصد) به تیپ های نامشخص آلوده بودند. شایع ترین تیپ های پرخطر به ترتیب HPV39 (9/43درصد)، HPV66 (7/31درصد)،  HPV31 (8/26درصد) و HPV18 (,6/14درصد) بود. HPV16 فقط در 2 نمونه (9/4درصد) شناسایی شد.

    نتیجه گیری: 

    نتایج ما شیوع بالایی از عفونت پاپیلوما ویروس در زنان دارای پاپ اسمیر غیرطبیعی را نشان داد. علاوه بر این ژنوتایپ های پرخطر متفاوتی از این ویروس در مقایسه با مطالعات دیگر در ایران شناسایی شد. جهت بررسی اپیدمیولوژی مولکولی و ژنوتایپ های پاپیلوما ویروس انسانی نمونه های بیشتری از نواحی جغرافیای گسترده تر مورد نیاز است.

    کلیدواژگان: پاپیلوماویروس انسانی، تیپ های پرخطر، پاپ اسمیر غیرطبیعی، PCR، هیبریداسیون دات بلات معکوس، HPV
  • ارسلان جمشیدی، سید عبدالمحمد سادات، علیرضا رایگان شیراژی نژاد، سهیلا رضایی*، سید امیر مرادیان صفحات 429-441

    مقدمه:

    افزایش جمعیت ، تغییر الگوی مصرف، توسعه اقتصادی،تغییر درآمد ،شهر نشینی و صنعتی شدن سبب افزایش تولید مواد زاید و تنوع انواع پسماند گردیده است. شناخت منابع وانواع پسماند به همراه اطلاعاتی در مورد ترکیب و نرخ تولید ،پایه و اساس طراحی وبهره برداری سیستم های مدیریت پسماند می باشد. لذا در این مطالعه آنالیز کمی و کیفی اجزای تشکیل دهنده پسماند جامد شهری یاسوج صورت پذیرفته است.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی- مقطعی در شهر یاسوج انجام گردید. جهت آنالیز کمی و تعیین درصد اجزا تشکیل دهنده پسماند شهری یاسوج بر اساس دستورالعمل ASTM تعداد نمونه ها برآورد گردید و از کامیون های ورودی به محل دفن در روزهای مختلف هفته نمونه برداری گردید.

    یافته ها

    میانگین سرانه زباله تولیدی در شهر یاسوج 03/1 کیلوگرم به ازای هر نفر در روز محاسبه شد و پسماند غذایی، پلاستیک و کاغذ و مقوا  به ترتیب حداکثر اجزا پسماند جامد شهری یاسوج بودند. میانگین چگالی پسماند جامد شهری Kg/m3  215 و درصد رطوبت 47 درصد بدست آمد.

    نتیجه گیری

    با توجه به وجود مقادیر قابل توجه اجزاء قابل بازیافت و با ارزش اقتصادی از قبیل پسماند فساد پذیر، پلاستیک ها و کاغذ و مقوا در پسماندهای منطقه و همچنین به منظور حفظ کیفیت آن ها آموزش مردم جهت  جداسازی پسماند در مبدا تولید و شرایط ایجاد بازار کار برای سرمایه گذاران توصیه می شود.

    کلیدواژگان: پسماند جامد شهری، سرانه تولید زباله، بازیافت، یاسوج
|
  • D. Irani, A. Islahi, F .Jamshidi*, A .Akbari, M. Salari, A .Panah, SH. Zeighami, B .Ebrahimi, A .Karami Pages 293-306
    Background & aim

    Transurethral resection of the prostate (TURP) is) is a routine telescopic surgery for the treatment of benign prostatic hyperplasia, which results in an unpleasant sensation due to the presence of a urinary catheter. Studies have shown that muscarinic receptor antagonists and opioids can reduce the incidence and severity of this unpleasant sensation. Therefore, the aim of the present study was to determine the effect of localized prostate blockade using bupivacaine on the unpleasant sensation caused by a urethral catheter after prostate resection surgery. 

    Methods

    The present study was a double-blind randomized clinical trial research. The statistical population included 42 patients scheduled for TURP in the hospitals of Shiraz University of Medical Sciences. Patients were divided into two groups: one bupivacaine treatment group (0.5mg/kg) by trans-perinatal method in periprostatic space on both sides and two (control group). In this study, the degree of discomfort until recovery was evaluated every half hour, the duration of Aldrete score to 9 and the degree of dissatisfaction caused by urethral catheter in patients undergoing prostate resection. The collected data were analyzed using statistical tests of Kolmogorov-Smirnov test, t-test, Mann-Whitney. 

    Results

    Both study groups were similar in terms of baseline characteristics. Urinary catheter dissatisfaction was assessed after surgery and a significant difference was seen between the two groups. The mean time of patients in the recovery room in group two groups of control was significantly longer than group one (p≤0.165) and these patients reached the Aldrete score of 9 in a longer period of time. The mean duration of patients in the control groups in the recovery room was 118.81±56.45 minutes and in the treatment group were 97.14±27.90 minutes. No statistically significant difference was observed in morphine use between the two groups and no specific complication was observed in either groups. 

    Conclusion

    Consuming bupivacaine for localized blockade of the prostate in patients undergoing prostate resection surgery can reduce the discomfort caused by the presence of a urinary catheter, the length of time in the recovery ward and the level of dissatisfaction in recovery ward patients. Keywords: Transurethral Resection of the Prostate, TURP, Benign Prostatic Hyperplasia, Bupivacaine, Pain, Recovery, Localized Blockade

    Keywords: Transurethral resection of the prostate, TURP, Benign prostatic hyperplasia, Bupivacaine, Pain, Recovery, localized blockade
  • M. Azimpour*, M. Fathi, O .Dezfulian Pages 307-323
    Background & aim

    Given that Royal Jelly contains compounds that have beneficial effects on the central nervous system and neural functions, therefore, the aim of this study was to determine and evaluate the effect of Royal Jelly consumption on apoptotic indices in trimethyltin model of Alzheimerchr('39')s disease. 

    Methods

    In the present experimental study conducted in fall of 2018, 32 male Sprague-Dawley rats were included in the study. Twenty-four of them were induced by Alzheimerchr('39')s induction by trimethyltin. The rats were then randomly divided into four groups: healthy last week, victim control last week, sham and royal jelly. The expression of P53, BAX, BCL-2 genes were measured by Real Time PCR technique. Data analysis was performed by Manova test and post hoc Scheffe at the significant level P<0.05 using SPSS software version 20. 

    Results

    The findings of the present study indicated that the dependent variable P53 in the last week Alzheimerchr('39')s group was more than the healthy groups in the last week and gel. Moreover, the dependent variable P53 in the sham group was more than the healthy groups in the last week and the gel. In the healthy group, the last week was less than sham and Alzheimerchr('39')s last week. BCL-2 in the gel group was more than sham and healthy last week and Alzheimerchr('39')s last week and in the healthy group last week was more than sham and Alzheimerchr('39')s last week. 

    Conclusion

    Trimethylmethine administration may be involved in selective neuronal death and mitochondrial apoptotic pathways in neurodegenerative disorders, and royal jelly supplementation may be used as an inhibitor of the internal pathway of apoptosis and to enhance neural function and neuronal regeneration in the present model.

    Keywords: Royal Jelly, Apoptosis Indicators, Alzheimer's Disease
  • M .Sanaei Jahromi, F. Kavousi* Pages 324-337
    Background & aim

     Cytokines are a large family of messenger proteins, which induce various cancers. Cytokines are mediated by Janus kinases (JAKs). Once activated, these kinases phosphorylate the STAT protein (signal transducers and activators of transcription, STAT), and STAT regulates the expression of genes involved in cell differentiation, proliferation, and apoptosis. Defects in the JAK / STAT pathway cause tumorigenesis and cancer. Improper expression of STAT genes impairs the expression and expression of Bcl-xL, c-Myc, Mcl-1, CCND1 and VEGF genes, resulting in uncontrolled cell proliferation and cancer. The aim of the present study was to determine the effect of valproic acid on the expression of JAK1, JAK2, STAT3, STAT5A, STAT5B, SOCS1, SOCS3, Bcl-xL, c-Myc and Mcl-1 genes, cell viability and induction of apoptosis in colon cancer. Cell line was HT29. 

    Methods

    In the present experimental-laboratory study conducted in 2019, the HT 29 colorectal cancer cells were treated with valproic acid. MTT, flow cytometry and real-time techniques were used to determine cell viability, apoptotic cells and gene expression, respectively. The obtained data were analyzed using Prism Graph Pad 8 software. 

    Results

    Valproic acid significantly inhibited cell growth, induced apoptosis, decreased expression of JAK1, JAK2, STAT3, STAT5A, STAT5B, Bcl-xL, c-Myc and Mcl-1 genes and increased the expression of SOCS1 and SOCS3 genes. Alteration in the expression of the above genes inhibited cell proliferation and induced apoptosis in the studied cancer cells. 

    Conclusion

     VPA can induce apoptosis in colon cancer HT29 cell line through JAK/STAT pathway.

    Keywords: VPA, JAK, STAT, Colon Cancer, Apoptosis
  • Javad Sayyahi*, Hayedeh Mobaiyen, Behboud Jafari, Abolfazl Jafari Sales Pages 338-350
    Background and Purpose

    Today, with increasing resistance to synthetic drugs, the demand for natural and safe alternatives to these drugs increases. Therefore, the aim of this study was to determine the antibacterial effect of ethanolic extracts of Ziziphus Jujuba, Medicago sativa, Reum ribes and Hyssopus officinalis on some standard bacteria.

    Materials and Methods

    This experimental study was performed in the Microbiology Laboratory of Islamic Azad University, Ahar Branch. Plants were identified by botanists after being collected from natural habitats. Extraction was performed by Soxhlet extractor and the antimicrobial effects of the extracts were determined by agar well diffusion and determination of Minimum Inhibitory Concentration (MIC) and Minimum Bactericidal Concentration (MBC) on standard bacteria in vitro.

    Results

    Z. Jujuba and M. sativa plant extracts have been effective on gram-negative bacteria and extracts of R. ribes and H. officinalis plants have been effective on gram-positive bacteria, with increasing the concentration of extracts, the antibacterial property increases significantly. MBC / MIC results showed that Z. Jujuba and M. sativa plant extracts were most susceptible to P. aeruginosa and E. coli and R. ribes and H. officinalis extracts were most susceptible to S. aureus and B. cereus.

    Conclusion

    Z. Jujuba, M. sativa, R. ribes and H. officinalis plants had significant antibacterial effects, but to introduce these plants as antibacterial drugs requires more complete and comprehensive studies in vivo.

    Keywords: Standard bacteria, Extracts, Antibacterial effects, Gram-positive, Gram-negative
  • MohammadSharif Talebianpoor, Hassan Bardania, Mahboubeh Mansourian* Pages 351-370
    Background and aim

    Podophyllotoxin is used as one of the main treatments for genital warts. It is a precursor of etoposide and teniposide, which is used in the treatment of various cancers. Despite a large number of cancer studies, the exact mechanism of podophyllotoxin remains unknown. Chemotherapy drugs reduce cancer cells by inducing apoptosis. The regulation of the apoptotic pathway has been extensively studied in pharmaceutical research. The process of induction of apoptosis is performed by caspases. Suppression of enzymatic activity of adult caspases occurs in cancer cells in the presence of specific members of the IAPs family such as XIAP, cIAP1, and Survivin. By specifically binding Smac-mimetics to negative apoptosis regulators, inhibition of IAPs-mediated caspases is eliminated and apoptosis is induced. The development of Smac-mimetics as new anticancer drugs has been targeted. In the present study, bioinformatics was used to investigate the mechanism of action of podophyllotoxin as a Smac-mimetics on possible important routes of apoptosis.

    Methods

    Molecular docking method was used to calculate the molecular interaction of podophyllotoxin with proteins associated with initiator and effector caspases including XIAP / cAIP1-BIR3 and Survivin, as well as Bcl-2 and EGFR. The theoretical binding site of podophyllotoxin on these anti-apoptotic proteins was determined as an inhibitor to obtain information on the initial interaction, free binding energy and inhibition constant by molecular docking method.

    Results

    The proapoptotic activity of podophyllotoxin as an apoptotic-inducing agent is associated with the signaling pathways of caspases 3, 7, 8, and 9. The key activation mechanisms of these caspases may be due to podophyllotoxin binding and induction of conformational changes at active sites of the XIAP / cAIP1-BIR3 and Survivin located near or at the same Smac-mimetics binding site. Three strong hydrogen bonds with the amino acids Tyr108, Ser117 and Glu118 play important roles in the stabilization of the Bcl-2-podophyllotoxin complex. Podophyllotoxin, similar to EGFR inhibitors, forms several hydrophobic interactions and two strong hydrogen bonds with Thr830 and Met769 with a bond-free energy of -7.85 kcal / mol and an inhibition constant of Ki = 1.76 µM.

    Conclusion

    Induction of apoptosis in cancer cells by podophyllotoxin can be attributed to several different mechanisms. Predicted binding conformations showed that podophyllotoxin had valuable inhibitory potential. Therefore, podophyllotoxin may be considered as an effective anticancer agent for further research into drug development.

    Keywords: Podophyllotoxin, Cancer, Apoptosis, Molecular docking
  • Iman Nazari, Behnam Makvandi*, Naser Seraj Khorrami, Alireza Heidarei Pages 371-386
    Background & aim

    Considered life-threatening diseases, including cancer and enhance the emotional disorder and dramatic reduction quality of life in patients. The purpose of this study was to the comparison of the effectiveness of gestalt therapy group and choice theory on marital intimacy in women with breast cancer in Yasouj.

    Methods

    This experimental study was conducted with a pretest, posttest and follow-up design with control group. 45 woman were selected using a purposive sampling method, and randomly assigned to two experimental groups and one control group (each group of 15 woman). To collect data questionnaires such as Marital Intimacy of Waker & Tompson were used. The experimental groups underwent individual Gestalt Therapy Group (8 sessions 90 minutes) and Choice Theory (10 sessions 60 minutes), but the control group received no training. Data were analysed using covariance analysis.

    Result

    The results showed that both Gestalt therapy group and Choice theory were effective to increasing marital intimacy in women with Breast cancer (p<0/01) and the results showed that there was no significant difference between the effectiveness of Gestalt therapy group and Choice theory on increasing marital intimacy in women with Breast cancer (p>0/05) and these results continued until the follow-up stage.

    Conclusion

    It can be concluded that Gestalt therapy group and Choice theory are used to increasing increasing marital intimacy in women.

    Keywords: Gestalt therapy group, Choice therapy, marital intimacy, cancer
  • Hadi Alimoradi, Mahsa Nazari*, ROHOLLAH FALLAH MADAVARI, Reza Jafari Nodoushan, MohammadJavad Zare Sakhvidi Pages 387-405

    Introduction:

     Sound-induced psychological disorders include anxiety, stress, restlessness, sleep disturbance, and impaired mental function and information processing (stimulus identification, response selection, and response planning). Noise, like all pollutants, reduces the quality of life and poses significant health risks. The present study investigates a set of auditory and non-auditory effects of harmful noise on the psychological and cognitive components of Isfahan steel industry workers.

    Methods

    This study is a case-control study. In order to investigate the relationship between variables, disturbances caused by steel industry noise in 1000 employees of Isfahan steel industry in 1399 has been done. Sampling was random. In this study, workers completed the DASS, CPI, and personality types, and the 9612 standard was used to obtain objective noise. The collected data were analyzed using SPSS software and Chi-square, independent t-test and Fisher test.

    Results

    Based on the findings of the study, age factor on depression, marital status factor on anxiety and shift factor on staff stress showed a significant effect (p <0.05). There was no significant difference in anxiety and depression between case and control groups (p> 0.05). However, the mean of stress variable in the case group (14.40 ± 1.66) was significantly higher than the control group (12.89. 1.59) (p <0.001), which indicates the effect of sound intensity level on increasing workerschr(chr('39')39chr('39')) stress.

    Conclusion

    Based on the findings, it can be concluded that due to the positive and significant relationship between sound level and cognitive and mental components in the case group, it is necessary to take effective preventive measures to prevent psychological damage and maintain workerschr(chr('39')39chr('39')) health in this industry.

    Keywords: Standard 9612, Noise, Moods, Cognitive Processing, Depression, Personality Type
  • Alireza Mankhian, Afsoon Shariat* Pages 406-416
    Background & aim

    Occult hepatitis B virus infection in blood donors threats the safety of the blood supply.  It is characterized by detection of low viral DNA in the serum subjects who have negative test for Hepatitis B surface antigen (HBsAg). The aim of this study was to assess the prevalence of occult hepatitis B virus infection among HBsAg negative and HBcAb positive in blood donors of Bushehr blood transfusion organization      

    Methods

    The present cross-sectional study was conducted on 1000 blood donors referring to Bushehr blood transfusion organization between November 2017 and January 2019.  All subjects were negative for HBsAg and were tested for HBcAb by use of ELISA technique. The samples that were positive for HBcAb marker also analyzed for the presence of viral DNA by Real time PCR. The data were analyzed using SPSS Ver. 22.0 and chi-square tests

    Results

    30 (3%) out of 1000 samples were HBcAb positive. Of these 30 samples, 29 (97%) were male and 1 (3%) was female. A significant association was found between level of education and HBcAb positive (p=0.028). Also, there was a significant association between marital status and HBcAb positive (p=0.001). HBV-DNA was not detected in any of the cases with isolated HBcAb. The results showed no significant relationship between HBcAb positive and occult hepatitis B virus infection (p> 0.05)

    Conclusion

    Although the viral genome was not present in any of the HBcAb positive and HBsAg negative blood donors in Bushehr Blood Transfusion Organization, but to improve the health of donated blood, it is recommended that HBcAb testing and PCR method be used to determine the prevalence of occult hepatitis B infection in HBsAg-negative blood donors in a wider range of blood donors. Therefore, serological HBsAg testing alone cannot detect occult hepatitis B infection in blood donors.

    Keywords: Occult hepatitis B infection, Anti-HBc antibody, Blood donors, Bushehr
  • Parvin Ghaffari*, Ranim Jannesar, Mohammad Zoladl, Razie Ghadami Pages 417-428
    Background & aim

    Human papillomavirus (HPV) is the most common sexually transmitted disease that is major risk factor for the development of precancerous and cancerous cervical lesions. This study was planned to evaluate the prevalence of HPV and its genotypes in women with abnormal Pap smear who referred to shahid Mofateh clininc.

    Methods

    A total of 67 cervical cytology sample including 51 ASCUS, 9 LSIL and 7 HSIL during 2015-2017 were selected. HPV genotyping was performed in the benefit of a Multiplex PCR- Reverse dot blot kit. 

    Result

    Overall, the HPV prevalence was 61.2%. Thirty six of participants (87.8%) were infected with high-risk HPV, twenty six (63.4%) with low-risk HPV and 2 (4.9%) with undetermined HPV type. The most common high-risk HPV type was HPV39 (43.9%) followed by HPV66 (31.7%), HPV31 (26.8%) and HPV18, 45 (14.6%). HPV16 detected only in 2 (4.9%) samples. 

    Conclusion

    Our results showed a high prevalence of HPV infection in women with abnormal Pap smear. In addition, different genotypes of this virus were detected compared to other studies in Iran. Evaluation of more samples from broader geographical areas is needed to elucidate the molecular epidemiology and also the genotypes of Human Papillomavirus (HPV).

    Keywords: : Human papillomavirus, High risk type, Abnormal Pap smear, PCR, HPV Reverse dot blot hybridization
  • Arsalan Jamshidi, Seyed Abdolmohammad Sadat Sadat, Alireza Raygan Shirazi Nejad, Soheila Rezaei*, SA Moradian Pages 429-441

    Increasing population, changing consumption patterns, economic development, changing income, urbanization and industrialization have led to increased production of waste materials and a variety of types of waste. Knowledge of sources and types of waste, along with information about the composition and production rate, is the basis for the design and operation of waste management systems. Therefore, in this study, quantitative and qualitative analysis of the components of Yasuj municipal solid waste has been done.

    Methods

    This descriptive cross-sectional study was performed  in Yasuj. For quantitative analysis and determination of the percentage of components of Yasuj municipal waste according to ASTM instructions, the number of samples was estimated and samples were taken from the trucks entering the landfill on different days of the week.

    Results

    The average per capita waste generated in Yasuj was calculated to be 1.03 kg per person per day and food waste, plastic, paper and cardboard were the maximum components of solid waste in Yasuj, respectively. The average density of municipal solid waste was 215 Kg / m3 and the moisture content was 48%.

    Conclusion

    Due to the existence of significant amounts of recyclable and economically valuable components such as perishable waste, plastics and paper and cardboard in the waste of the region and also in order to maintain their quality, educate people to separate waste at the source of production and create a labor market potential. Recommended for investors.

    Keywords: Municipal solid waste, waste quantity, waste quality, Yasuj