فهرست مطالب

آموزش و سلامت جامعه - سال هشتم شماره 3 (Sep 2021)

مجله آموزش و سلامت جامعه
سال هشتم شماره 3 (Sep 2021)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/24
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علیرضا جوکار، زینب غلام نیا شیروانی، فرخنده امین شکروی* صفحات 159-164
    اهداف

     آلودگی به شپش سر یکی از شایع ترین عفونت های انگلی در دانش آموزان دختر با عوارض مختلف است. در این بین، تعهد به اقدام به عنوان یک عامل مهم تعیین کننده رفتار می تواند مداخلات را تقویت کند. لذا این مطالعه به تعیین تاثیر تعهد به اقدام بر افزایش اثربخشی مداخله آموزشی برای کنترل آلودگی به شپش در دانش آموزان دختر دبیرستانی پرداخته است.

    مواد و روش ها

     این مطالعه تجربی در سال 1398 بر روی 150 دانش آموز دختر دبیرستانی شهرستان فیروزکوه انجام شد. شرکت کنندگان به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب و به طور تصادفی در سه گروه 50 نفره (دو گروه مداخله، شامل آموزش و آموزش با تعهد به اقدام و یک گروه کنترل) قرار گرفتند. داده ها با استفاده از پرسشنامه استاندارد و معتبر آگاهی، نگرش، رفتار، تعهد به اقدام و معاینه در ابتدا و یک ماه پس از آموزش جمع آوری شد. داده ها در نسخه 21 نرم افزارSPSS  با استفاده از آزمون های ANCOVA و رگرسیون لجستیک تحلیل شد.

    یافته ها

     افزایش آگاهی، نگرش، رفتار، تعهد به اقدام و کاهش آلودگی به شپش سر در گروه های مداخله مشاهده شد (0.001<p). همچنین، تفاوت معنی داری در رفتار، تعهد به اقدام و آلودگی به شپش سر در گروه مداخله دوم نسبت به گروه اول مشاهده شد (0.001<p). اثربخشی مداخله متوسط تا زیاد (0.79 تا 0.95) بود. عوامل موثر بر آلودگی به شپش سر شامل تعداد اعضای خانواده، تعداد افراد در اتاق خواب، سابقه ابتلا، تعداد اتاق خواب، دانش، نگرش، رفتار و تعهد به اقدام بود (0.001<p).

    نتیجه گیری

     استفاده از تعهد به اقدام، اثربخشی آموزش را در بهبود دانش، نگرش، رفتار و کنترل آلودگی به شپش سر در دانش آموزان دختر دبیرستانی افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: پدیکلوزیس، آموزش بهداشت، دانش آموز
  • سمانه شیراحمدی، سعید بشیریان، مجید براتی، انسیه جنابی، محمد حقیقی، فرشید شمسایی، رشید حیدری مقدم، سلمان خزایی*، سپیده زارعیان، محمد پورداوود، یاسر نانکلی، نعمت الله بحیرایی، شهناز فرضیان، علی اکبر عسگری صفحات 165-172
    اهداف

    در طول دوره همه گیری کووید-19، نقش دانش آموزان در انتقال عفونت با هدف محافظت از نسل جوان در برابر COVID-19 و سایر بیماریهای تنفسی شناخته شده، مورد توجه ویژه قرار گرفته است. با این حال، اطلاعات کمی در مورد عوامل مرتبط با رفتارهای پیشگیرانه کووید-19 در دانش آموزان دبیرستانی وجود دارد. این تحقیق با هدف تعیین عوامل مرتبط با رفتارهای پیشگیرانه از کووید-19 در دانش آموزان دبیرستانی انجام شد.

    ابزار و روش ها

      این مطالعه مقطعی بر روی 2852 دانش آموز 13 تا 18 ساله در همدان در سال 2020 انجام شد. شرکت کنندگان با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. داده ها به کمک پرسشنامه محقق ساخت مبتنی بر EPPM جمع آوری شد. تجزیه وتحلیل داده ها به کمک آزمون های آماری مجذور کای و فیشر  و به وسیله نرم افزار Stata 14.2 انجام شد.

    یافته ها

    اکثردانش آموزان (67.02) در مرحله کنترل خطر قرار داشتند. کارآمدی پاسخ (77.3) و کارآمدی درک شده (75.3) بیشترین درصد میانگین را از حداکثر نمره قابل اکتساب در بین سازه های مدل کسب کردند. بین مسیرهای مدل EPPM  با انجام رفتارهای سالم تفاوت معناداری وجود داشت و نسبت رفتارهای بهداشتی در دانش آموزان در مسیر کنترل خطر به طور قابل توجهی بیشتر بود.

    نتیجه گیری

    غلبه تهدید درک شده از کووید-19بر اثربخشی درک شده بر رفتارهای بهداشتی پیشگیرانه تاثیر می گذارد. بنابراین، یک برنامه اصلاح رفتاری مبتنی بر نظریه می تواند بر اساس جنسیت در دانش آموزان دبیرستانی تدوین شود. دانش آموزان مقاطع بالاتر و کسانی که وضعیت اجتماعی و اقتصادی ضعیفی دارند، برای اصلاح رفتارهای مربوط به سلامتی خود به مداخلات آموزشی بیشتری نیاز دارند.

    کلیدواژگان: دانش آموز، رفتار بهداشتی، کروناویروس، مدل های آموزشی
  • اکبر بابایی حیدرآبادی، سید محمود لطیفی، خدابخش کرمی، علی اصغر ارسطو، فاطمه قطفان* صفحات 173-179
    اهداف

    استفاده صحیح از اصول ارگونومی اصلی ترین عامل پیشگیرانه در هنگام استفاده کارکنان از رایانه است. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر استفاده از مدل فرایند موازی توسعه یافته در اتخاذ رفتارهای پیشگیرانه از آسیب های جسمی ناشی از رایانه بر کارکنان زن مراکز بهداشتی خدمات جامع انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه نیمه تجربی بر روی 166 نفر از کارکنان زن مراکز بهداشتی و درمانی غرب اهواز در سال های 1397-1398 انجام شد. شرکت کنندگان به روش سرشماری انتخاب شدند و پس از تکمیل پرسشنامه پیش آزمون، به طور تصادفی به دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل تقسیم شدند. مداخله آموزشی بر اساس مدل فرایند موازی توسعه یافته با ارسال پیامک آموزشی روزانه به مدت یک ماه انجام شد. دو ماه پس از ارسال آخرین پیامک، شرکت کنندگان دوباره پرسشنامه تحقیق را تکمیل نمودند. داده ها در نرم افزار SPSS 22 و با استفاده از آزمون های ANOVA ، Kruskal-Wallis ، تی زوجی ، ویلکاکسون و فریدمن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    قبل از مداخله بین نمرات سازه های مدل فرایند موازی توسعه یافته در گروه آزمایش و کنترل تفاوت معنی داری وجود نداشت (0.05<P). تفاوت معنی داری در میانگین نمرات حساسیت و شدت درک شده، اثربخشی پاسخ ، خودکارآمدی و رفتار در گروه های مداخله دو ماه پس از مداخله مشاهده شد (0.05> P).

    نتیجه گیری

    آموزش با مدل فرایند موازی توسعه یافته ، شرکت کنندگان در گروه آزمایشی را قادر می سازد تا در موقعیتی قرار بگیرند که رفتار محافظتی را اتخاذ کنند. یافته ها نشان داد که تمرکز بر پیام های محتوایی با عملکرد بالا رفتارهای پیشگیرانه را برای آسیب های بدنی به کمک رایانه ارتقا می بخشد.

    کلیدواژگان: الگوی فرایند موازی توسعه یافته، اختلالات بینایی، اختلالات اسکلتی-عضلانی
  • لیلا امینی، فاطمه محمدی همدانی*، حمید حقانی صفحات 181-187
    اهداف

    خشونت خانگی علیه مردان، مسئله مهمی در جوامع امروزی، می تواند در دوران بارداری یک زن به دلیل شرایط خاص روانشناختی تشدید شود. عوامل مختلف، از جمله عوامل تعیین کننده اجتماعی سلامت، می توانند بر این حوزه تاثیر بگذارند که نیاز به مطالعه بیشتر دارد. این مطالعه با هدف بررسی تعیین کنننده های اجتماعی خشونت زنان باردار علیه شوهرانشان انجام شد.

    ابزار و روش ها

    این مطالعه مقطعی بر روی 206 شوهر زن باردار که طی سالهای 1397-1398 به مراکز پیش از تولد در تهران مراجعه کرده بودند، انجام شد. افراد با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه های جمعیت شناختی و Conflict Tactile Scale-2 جمع آوری شد. داده ها در نرم افزار SPSS 21  و با استفاده از آزمون های تی مستقل، کروسکال والیس و آنالیز واریانس در سطح معنی داری کمتر از 0.05 تجزیه و تحلیل شدند.  

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین سن (0.004=p)، سن شوهر (0.001>p)، سن ازدواج (0.004=p)، سن ازدواج شوهر (0.003=p)، وضعیت مسکن (0.009=p)، رضایت زناشویی مردان و زنان (به ترتیب 0.001=p و 0.008=p)، حمایت روانی دریافت شده زنان از سوی شوهران (0.008=p)، بارداری ناخواسته از دیدگاه مردان و زنان (به ترتیب 0.017=p و 0.01=p)، مالکیت منزل (0.01=p) و سیگار کشیدن توسط زنان باردار (0.016=p) با خشونت زنان باردار علیه شوهران خود رابطه معنی داری وجود دارد.

    نتیجه گیری

    با توجه به عوامل مختلف مرتبط با خشونت زنان باردار علیه شوهران خود، توجه به مداخلات روانشناختی و آموزشی مناسب در خدمات مراقبت های دوران بارداری برای کاهش شدت و فراوانی خشونت زنان باردار علیه مردان، در کنار ارایه راه حل هایی برای مشارکت مردان در شناسایی عوامل موثر بر این مسیله، ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: بارداری، خشونت، سلامت، اجتماعی
  • طاهره رمضانی، زهرا طاهری خرامه*، الهام یزدی زاده صفحات 189-194
    اهداف

    رعایت دستورالعمل های احتیاطی استاندارد به عنوان استراتژی اصلی برای جلوگیری از عفونت های مرتبط با مراقبت های بهداشتی مانند COVID-19 می باشد. این مطالعه با هدف تعیین پیش بینی کننده های اقدامات احتیاطی استاندارد پرستاران شاغل بر مبنای مدل اعتقاد بهداشتی انجام شد.

    ابزار و روش ها

    این مطالعه توصیفی مقطعی در سال 1399 در شهر قم انجام شد. 195 پرستار به طور تصادفی از دو بیمارستان شهر قم انتخاب و پرسشنامه های احتیاط های استاندارد COVID-19 و مدل اعتقاد بهداشتی را تکمیل نمودند. داده ها با استفاده از مدل سازی آنالیز مسیر تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    کمتر از یک دهم (7 درصد) شرکت کنندگان در مطالعه همه موارد احتیاطات استاندارد را رعایت می کردند. بین انگیزش سلامت و اقدامات احتیاطی استاندارد رابطه معنی داری وجود داشت (0.515=β، t=13.650). راهنما برای عمل (β=0.356، t=4.512) به عنوان قوی ترین پیش بینی کننده و تهدید درک شده (β=0.143، t=2.144) به عنوان ضعیف ترین پیش بینی کننده انگیزش سلامتی بودند. این مدل تقریبا 20 درصد از واریانس رفتار رعایت احتیاطات استاندارد در برابر COVID-19 را تبیین می نمود.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که سازه های مدل اعتقاد بهداشتی از پیش بینی کننده های مهم رعایت احتیاطات استاندارد در برابر COVID-19 در بین پرستاران شاغل ایرانی محسوب می شوند. نتایج می تواند به آموزش های رعایت احتیاطات استاندارد برای کاهش عفونت های بیمارستانی و حفظ سلامت بیماران و پرسنل پرستاری کمک کند.

    کلیدواژگان: اقدامات احتیاطی استاندارد، تبعیت، مدل اعتقاد بهداشتی، کروناویروس، پرستاران
  • گلرخ عتیقه چیان، ناهید توکلی، فاطمه رضایی* صفحات 195-202
    اهداف

    همه گیری COVID-19 باعث نگرانی، شایعات و ترس های گسترده ای در کشورهای مختلف شد. این مطالعه با هدف شناسایی نیازهای اطلاعاتی مردم ایران در مورد بیماری همه گیر انجام شده است.

    شرکت کنندگان و روش ها

    یک مطالعه کیفی با استفاده از رویکرد تحلیل محتوا برای جمع آوری نظرات متخصصان در مورد شناسایی نیازهای اطلاعاتی مردم ایران در مورد ویروس COVID-19 از ماه مارس تا مه 2020 انجام شد. اطلاعات اصلی به طور هدفمند از وزارت بهداشت و آموزش پزشکی و بیمارستانهای دانشگاه های علوم پزشکی اصفهان و تهران انتخاب شد. نقطه اشباع در 19 مصاحبه نیمه ساختار یافته رو در رو به دست آمد. داده ها با استفاده از مصاحبه نیمه ساختار یافته جمع آوری شد. ابزار گردآوری اطلاعات فرم راهنمای مصاحبه بود. مصاحبه ها توسط MAXQDA 12 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته ها به دو بخش شامل کانال ها و منابع اطلاعات و نیازهای اطلاعاتی مردم در مورد COVID-19 تقسیم شد. در قسمت اول، دو موضوع اصلی و هشت دسته مشخص شد. چهار موضوع و بیست و سه زیر موضوع درباره نیازهای اطلاعاتی در مورد COVID-19 استخراج شد. موضوعات مرتبط با نیازهای اطلاعاتی در مورد COVID-19 به شرح زیر است: اطلاعات مربوط به شیوه زندگی جایگزین به دلیل همه گیری COVID-19، اطلاعات مربوط به مسایل مربوط به سلامت روان، اطلاعات مربوط به الزامات بهداشتی و سلامتی و اطلاعات مربوط به مسایل پزشکی.

    نتیجه گیری

    اطلاعات صحیح کلید دستیابی به موفقیت در اقدامات پیشگیرانه در طول همه گیری COVID-19 است. شناسایی نیازهای اطلاعاتی مردم در مورد COVID-19 همچنین به دولت ها در تولید محتوای آموزشی بهتر کمک می کند.

    کلیدواژگان: سواد اطلاعاتی، سواد سلامت، خدمات اطلاعاتی، پاندمی، کروناویروس
  • ابراهیم فدایی، محبوبه برهانی*، زکیه سادات حسینی، علی مهری، مهین طاطاری صفحات 203-208
    اهداف

    سالانه بیش از نیم میلیون نفر در سراسر جهان به بروسلوز مبتلا می شوند. آموزش یکی از راهکارهای اساسی در کنترل و پیشگیری از این بیماری است. مدل پرسید چارچوبی روشن برای برنامه ریزی برای تغییر رفتار ارایه می دهد. عوامل موثر بر رفتار در مرحله تشخیص آموزشی این مدل طبقه بندی می شوند. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر مداخله آموزشی بر اساس مرحله آموزشی مدل پرسید-پروسید بر بهبود رفتارهای پیشگیرانه بروسلوز انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه نیمه تجربی در سال 1398 بر روی 150 نفر از روستاییان شهرستان مینودشت انجام شد. افراد با نمونه گیری طبقه ای در دو گروه کنترل و مداخله تقسیم شدند. به هر گروه هفتاد و پنج نفر اختصاص داده شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای روا و پایا بر اساس ساختارهای آموزشی مدل پرسید-پروسید و یک پرسشنامه جمعیت شناختی بود. داده های دو گروه قبل و سه ماه پس از مداخله آموزشی جمع آوری شد. داده ها در نرم افزار SPSS 19 و با استفاده از آزمون های تی، کای اسکویر و آزمون دقیق فیشر تحلیل شدند.

    یافته ها

    قبل از مداخله بین متغیرهای جمعیت شناختی و عوامل قادرکننده بین دو گروه تفاوت معنی داری وجود نداشت (0.05<p). در مقابل، سه ماه پس از مداخله آموزشی نمرات عوامل قادرکننده و رفتارهای پیشگیرانه از بروسلوز بین دو گروه تفاوت معنی داری وجود داشت (0.05>p).

    نتیجه گیری

    مداخله آموزشی مبتنی بر مرحله تشخیص آموزشی مدل پرسید-پروسید به طور موثر رفتارهای پیشگیری از تب مالت در روستاییان را ارتقاء می دهد.

    کلیدواژگان: مداخله آموزشی، پیشگیری، تب مالت
  • حمید چوبینه، احمدعلی نوربالا*، سید عباس باقری یزدی، جعفر بوالهری، محمد مهدی گلمکانی، الهام حقانی صفحات 209-214
    اهداف

    شیوع بیماری کروناویروس 2019 در جهان نه تنها نگرانی های مربوط به سلامت عمومی، بلکه چندین مشکل روانی از جمله اضطراب، ترس، افسردگی و اختلال استرس پس از سانحه را ایجاد کرده است. این مطالعه با هدف بررسی اثربخشی مدیریت استرس آنلاین بر وضعیت سلامت روانی کارکنان مبتلا به COVID-19 شهرداری تهران انجام گردید.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه نیمه تجربی در سال 1399، جهت بررسی وضعیت سلامت روانی 370 نفر از پرسنل شهرداری تهران که مبتلا به COVID-19 بودند، از پرسشنامه غربالگری سریع و پرسشنامه سلامت عمومی 28 استفاده شد. در میان افرادی که نمره پرسشنامه سلامت عمومی آنها بالاتر از نقطه برش 6 بود، 60 نفر به طور تصادفی انتخاب و به دو گروه (آزمون و کنترل) تقسیم شدند. نمونه های گروه آزمون بر اساس یک رویکرد شناختی-رفتاری شش جلسه آموزش مدیریت استرس آنلاین (هر جلسه حدود یک ساعت به طول انجامید) را دریافت کردند. شرکت کنندگان گروه کنترل در طول دوره مطالعه هیچ مداخله ای دریافت نکردند. داده ها در نرم افزار SPSS 24 و با استفاده از روش MANCOVA تحلیل گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد 38.4 درصد از افراد مشکوک به اختلال روانی بودند (35.7 درصد از مردان و 47.6 درصد از زنان). میانگین نمرات پرسشنامه سلامت عمومی-28 و خرده مقیاس های آن در زنان به طور معنی داری بیشتر از مردان بود (0.05> p). تجزیه و تحلیل چند متغیره کوواریانس بر روی میانگین نمره افراد در پرسشنامه سلامت عمومی -28 نشان داد که مدیریت استرس شناختی-رفتاری می تواند سلامت روانی نمونه های گروه آزمون را نسبت به گروه کنترل از نظر آماری بهبود بخشد.

    نتیجه گیری

    مدیریت استرس شناختی-رفتاری آنلاین می تواند در بحران COVID-19 مورد استفاده قرار گیرد و قادر به بهبود جنبه سلامت روانی سلامت کارکنان می باشد.

    کلیدواژگان: سلامت روان، سلامت، مدیریت استرس به شیوه شناختی- رفتاری، کرونا ویروس، کارکنان شهرداری
  • سمیرا دانشور، علی اشرف عیوضی، محمد مهدی نقی زاده، زینب غضنفری* صفحات 215-221
    اهداف

    علیرغم پیشرفت در زمینه بهداشت و آموزش پزشکی، آلودگی به شپش سر یک مشکل شایع بهداشت عمومی است که شایع ترین مشکل در کودکان دبستانی است. این مطالعه با هدف ارزیابی اثربخشی مداخله آموزشی بر اتخاذ رفتار پیشگیرانه در برابر آلودگی به شپش سر در دانش آموزان دختر دبستانی انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه نیمه تجربی در سال 1397 بر روی دختران دبستانی شهرستان ایوان استان ایلام انجام گردید. داده ها با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته و رفتار چک لیست جمع آوری شد. دو دبستان دخترانه به طور تصادفی از مدارس ابتدایی دولتی انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه آزمون (95 نفر) و کنترل (62 نفر) تقسیم شدند. مداخله آموزشی بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی در پنج جلسه 30 دقیقه ای برای گروه آزمون طراحی و اجرا شد. یک ماه پس از مداخله، دانش آموزان هر دو گروه مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده ها در نرم افزار SPSS 22 و با استفاده از آزمون های تی، مجذور کای، همبستگی و رگرسیون تحلیل شدند.

    یافته ها

    تفاوت معنی داری در نمرات آگاهی، سازه های مدل اعتقاد بهداشتی و رفتارهای پیشگیرانه در شرکت کنندگان گروه آزمون پس از مداخله در مقایسه با قبل از مداخله مشاهده شد (0.05>p). خودکارآمدی یک پیش بینی کننده مهم برای رفتارهای پیشگیرانه از آلودگی به شپش سر بود (0.547=B ؛ 0.001>p).

    نتیجه گیری

    آموزش بهداشت مبتنی بر مدل اعتقاد بهداشتی، سازه های مدل و رفتارهای پیشگیرانه از آلودگی به شپش سر در دانش آموزان را بهبود می بخشد.

    کلیدواژگان: شپش سر، عفونت انگلی، آموزش بهداشت، پیشگیری، دانش آموزان، ایران
  • محمد علی گل، مصطفی نصیرزاده*، مریم آخوندی، لیلی مازار، سید محسن موسوی فرد صفحات 223-228
    اهداف

    COVID-19 به سرعت در سراسر جهان در حال گسترش است و یکی از مهمترین مشکلات بهداشتی است. هدف از این مطالعه تعیین رفتارهای پیشگیرانه از COVID-19 و عوامل تعیین کننده آن بر اساس برخی از سازه های مدل اعتقاد بهداشتی بود.

    ابزار و روش ها

    این مطالعه مقطعی در سال 1399 بر روی 2504 شهروند رفسنجانی انجام شد که به روش تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته مشتمل بر رفتار و سازه های مدل اعتقاد بهداشتی بود که در بستر اینترنت جمع آوری شد. روایی پرسشنامه توسط 10 متخصص و پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ مورد ارزیابی قرار گرفت. داده ها در SPSS 18 و با استفاده از آزمون های آماری ضریب همبستگی پیرسون، t مستقل، آنالیزواریانس یک طرفه و رگرسیون خطی تحلیل شدند.

    یافته ها

    میانگین نمره آگاهی، نگرش، حساسیت درک شده، شدت درک شده، منافع درک شده، موانع درک شده و رفتارهای پیشگیرانه به ترتیب 10.72±83.13، 8.55±81.17، 17.19±79.28، 14.65±74.47، 16.11±84.32، 14.31±69.27 و 11.16±87.35 بود. بین رفتارهای پیشگیرانه با دانش، نگرش و سازه های مدل اعتقاد بهداشتی همبستگی معنی داری وجود داشت (0.001>p). نگرش قوی ترین پیش بینی کننده برای اتخاذ رفتارهای پیشگیرانه بود (0.446=B، 0.001>p). در مجموع، آگاهی، نگرش و سازه های مدل اعتقاد بهداشتی 36.8 درصد از واریانس رفتارهای پیشگیرانه برای COVID-19 را تبیین می کردند.

    نتیجه گیری

    بین اتخاذ رفتارهای پیشگیرانه برای COVID-19 با دانش، نگرش و سازه های مدل اعتقاد بهداشتی ارتباط معنی داری وجود دارد.

    کلیدواژگان: کرونا ویروس، آگاهی، نگرش به سلامت، مدل اعتقاد بهداشتی
|
  • Alireza Jokar, Zeinab Gholamnia Shirvani, Farkhondeh Amin Shokravi* Pages 159-164
    Aims

     Pediculosis Capitis is one of the most common parasitic infections in female students with various complications. Commitment to action as an important determinant of behavior can reinforce interventions. This study evaluated the effect of commitment to action on increasing the effectiveness of education to control Pediculosis Capitis in students.

    Methods

     This experimental study was conducted on 150 female high school students in Firoozkooh in 2017. Participants were selected by multistage cluster sampling and randomly assigned to three groups of 50 people. Two intervention groups, including education and education with a commitment to action and one control, participated. Data were collected by a valid and reliable questionnaire of knowledge, attitude, behavior, commitment to action, and examination at baseline and one month after education. Data were analyzed by SPSS 21 using ANCOVA and logistic regression (p<0.05).

    Findings

     an increase in knowledge, attitude, behavior, commitment to action, and a reduction in Pediculosis Capitis were observed (p<0.001) in the intervention groups. Also, there were significant differences in behavior, commitment to action, and Pediculosis Capitis (p<0.001) in the second intervention group than first. The effectiveness of the intervention was moderate to high (0.79 to 0.95). Factors influencing Pediculosis Capitis included the number of family members, number of people in the bedroom, history of infection, number of bedrooms, knowledge, attitude, behavior, and commitment to action (p<0.001).

    Conclusion

     Applying commitment to action increases the effectiveness of the education on improving knowledge, attitude, behavior, and Pediculosis Capitis control in female high school students.

    Keywords: Pediculus, Health Education, Student
  • Samaneh Shirahmadi, Saeed Bashirian, Majid Barati, Ensieh Jenabi, Mohammad Haghighi, Farshid Shamsaei, Rashid Heidari Moghadam, Salman Khazaei*, Sepideh Zareian, Mohammad Poordavood, Yaser Nankali, Nematollah Bahiraee, Shahnaz Farzian, Aliakbar Asgari Pages 165-172
    Aims

    Throughout the ongoing COVID-19 pandemic, the role of students in transmitting the infection has received special attention aiming at protecting the younger generation against COVID-19 and other known respiratory diseases. This research aimed to specify factors related to Covid-19 preventing behaviors in high school students.

    Instrument & Methods

    This cross-sectional study was conducted on 2852 students aged 13 to 18 in Hamadan in 2020. Participants were selected using the multistage cluster sampling method. The data were collected with a researcher-made EPPM questionnaire. Data were analyzed statistically by Stata 14.2 software using the Chi-square and Fisherchr('39')s exact tests.

    Findings

    The vast majority of students (67.02%) were in the danger control response phase. The response efficacy (77.3%) and perceived efficacy (75.3%) had the highest percentage of the mean from the maximum obtainable score among constructs of the model. There was a significant difference between categories of the EPPM model with doing healthy behaviors. Moreover, the proportion of doing health behaviors was significantly higher in students in the danger control phase.

    Conclusion

    The predominance of the perceived threat of COVID-19 on the perceived efficacy affects preventive health behaviors. Therefore, a theory-based behavioral modification program can be developed based on gender among high school students. Higher grade students and poor socioeconomic status require intense educational interventions to modify their hygienic behaviors.

    Keywords: Student, Health Behavior, COVID-19, Educational Models
  • Akbar Babaei Heydarabadi, Seyed Mahmoud Latifi, Khodabakhsh Karami, AliAsghar Arastoo, Fatemeh Ghatfan* Pages 173-179
    Aims

     Using correct ergonomic principles is the main preventive factor while employees use computers. This study aimed to investigate the effect of applying the Extended Parallel Process Model in adopting preventing behaviors of physical injuries caused by the computer on female employees of comprehensive service health centers.

    Materials and Methods

     This semi-experimental study was performed on 166 female employees of the Health Centers of West Ahvaz in 2018-2019. Participants were selected by census method, and after completing the pre-test questionnaire, they were randomly divided into two experimental groups and one control group. The educational intervention was performed based on the Extended Parallel Process Model by sending a daily educational SMS for one month. Two months after sending the last SMS, participants completed the research questionnaire again. Data were analyzed by SPSS 22 software using ANOVA, Kruskal-Wallis, paired T, Wilcoxon, and Friedman tests.

    Findings

     There was no significant difference between the scores of the Extended Parallel Process Model constructs in the experimental and control groups before the intervention (P>0.05). A significant difference was observed in the mean scores of the perceived sensitivity and severity, response effectiveness, self-efficacy, and behavior in the intervention groups two months after the intervention (P<0.05).

    Conclusion

     Training by the Extended Parallel Process Model enabled the test group participants to be in a position to adopt protective behavior. The findings showed that focusing on high-performance content messages promotes preventive behaviors for computer-assisted physical injuries.

    Keywords: Extended Parallel Process Model, Vision Disorders, Musculoskeletal Diseases
  • Leila Amini, Fatemeh Mohamadi Hamedani*, Hamid Haghani Pages 181-187
    Aims

     Domestic violence against men, an important issue in todaychr('39')s societies, can be exacerbated during a womanchr('39')s pregnancy due to special bio-psychological conditions. Various factors, including social determinants of health, can influence this area, which requires further study. This study aimed to investigate the social determinants of pregnant womenchr('39')s violence against their husbands. 

    Instruments & Methods

     This cross-sectional study was carried out on 206 pregnant womenchr('39')s husbands who were referred to the prenatal centers in Tehran during 2018-2019. The subjects were selected using the available sampling method. Data were collected using demographics and the Conflict Tactile Scale-2 questionnaires. Data were analyzed using SPSS 21 software using T student Kruskal Wallis and analysis variance tests through the statistical significance of p<0.05.

    Findings

     The results showed a significant relationship between age (p=0.004), husbandschr('39') age (p<0.001), marriage age (p=0.004), husbandschr('39') marital age (p=0.003), housing situation (p=0.009), men and women marital satisfaction (p=0.001 and p=0.008 respectively), womenchr('39')s perceived psycho-receiving emotional support from husbands (p=0.008), men and women unwanted pregnancy (p=0.017 and p=0.01 respectively), house ownership (p=0.01), and smoking by pregnant women (p=0.016) with pregnant womenchr('39')s use of violence against their husbands.

    Conclusion

     Regarding the various factors associated with the violence perpetrated by pregnant women against their husbands, it is important to consider the appropriate psychological and educational interventions in prenatal care services to reduce the severity and frequency of violence by pregnant women against men, after providing solutions to involve men to identifying the effective factors.

    Keywords: Pregnancy, Violence, Health, Social
  • Tahereh Ramezani, Zahra Taheri Kharameh*, Elham Yazdizadeh Pages 189-194
    Aims

    The adherence to standard precautions guidelines as the main strategy for preventing healthcare-associated infections such as COVID-19. This study aimed to specify a health belief model to predict the standard precautions of employed nurses.

    Instrument & Method

    This descriptive cross-sectional was conducted in Qom, Iran, from March to May 2020. One hundred and ninety-five randomly sampled registered nurses from two hospitals completed self-reported compliance with standard precautions of COVID-19 and health belief model scale. Data analysis was performed using partial least squares path modeling.

    Findings

    Less than one-tenth (7%) of participants reported compliance with all standard precautions items. There was a significant relationship between health motivation and standard precautions (β=0.515, t=13.650). Cues to action (β=0.356, t=4.512) were identified as the strongest predictor of health motivation and, perceived threat (β=0.143, t=2.144) was the weakest predictor. The model explained approximately 20% of the variance in compliance with standard precautions of COVID-19.

    Conclusions

    The results indicated that health belief model constructs are considered significant predictors of compliance with standard precautions of COVID-19 among Iranian employed nurses. The results can help standard precautions training to reduce hospital infections and protect the health of patients and nursing staff.

    Keywords: Standard Precautions, Compliance, Health Belief Model, COVID-19, Nurses
  • Golrokh Atighechian, Nahid Tavakoli, Fatemeh Rezaei* Pages 195-202
    Aims

    The COVID-19 pandemic led to widespread concern, rumors, and fears in different countries. This study aimed to identify the information needs of the Iranian people regarding the pandemic.

    Participants & Methods

    A qualitative study using a content analysis approach was conducted to collect expertschr('39') opinions on identifying the information needs of the Iranian people regarding the COVID-19 virus from March to May 2020. Key informants were purposefully selected from the Ministry of Health and Medical Education, Isfahan and Tehran University of Medical Sciences Hospitals. The saturation point was reached at 19 face-to-face semi-structured interviews. The data were collected using a semi-structured interview. The data collection instrument was the interview guide form. The interviews were analyzed by MAXQDA 12.

    Findings

    The findings were divided into two sections, including channels and sources of information and peoplechr('39')s information needs about the COVID-19 virus. In the first part, two main themes and eight categories were identified. Four themes and twenty-three subthemes on information needs regarding the COVID-19 virus were extracted. ). Themes related to information needs regarding COVID-19 were as follows: Information regarding an alternative lifestyle due to COVID-19 Pandemic, Information regarding mental health issues, Information regarding sanitation and hygienic requirements, and Information regarding medical issues.

    Conclusion

    The correct information is the key to achieve success in mitigation measures during the COVID-19 pandemic. Identifying peoplechr('39')s information needs about COVID-19 will also help governments produce better educational content.

    Keywords: Information Literacy, Health Literacy, Information Services, Pandemics, COVID-19
  • Ebrahim Fadaei, Mahboobe Borhani*, Zakieh Sadat Hoseini, Ali Mehri, Mahin Tatari Pages 203-208
    Aims

    Annually, more than half a million people worldwide are infected with brucellosis. Education is one of the basic strategies in controlling and preventing this disease. The PRECEDE model provides a clear framework for planning to change behavior. The factors affecting the behavior in the educational diagnosis stage of this model are categorized. This study aimed to determine the effect of educational intervention based on the educational phase of the PRECEDE-PROCEED model on the improvement of preventative behaviors of brucellosis.

    Materials & Methods

     This semi-experimental study was carried out on 150 villagers of Minoodasht, Iran, in 2019. The subjects were selected by stratified sampling in two control and intervention groups. Seventy-five people were assigned to each group. Data collection tools were the valid and reliable questionnaire based on the educational structures of the PRECEDE-PROCEED model and a demographic questionnaire. Data of the two groups were collected before and three months after the educational intervention. Data were analyzed using SPSS 19 software through T, Chi-square, and exact Fisher tests.

    Findings

     There was no significant difference between the two groups in demographic variables and enabling factors before the intervention (p>0.05). In contrast, there was a significant difference between the two groups in the enabling factors and preventive behaviors of brucellosis three months after the educational intervention (p<0.05). 

    Conclusion

     The educational intervention based on the educational diagnosis phase of the PRECEDE-PROCEED model effectively promotes brucellosis prevention behaviors in the villagers.

    Keywords: Educational Intervention, Prevention, Brucellosis
  • Hamid Choobineh, AhmadAli Noorbala*, Seyed Abas Bagheri Yazdi, Jafar Bolhari, MohammadMehdi Golmakani, Elham Haghani Pages 209-214
    Aims

    The outbreak of Coronavirus Disease 2019 in the world has raised not only public health concerns but also several psychological problems, including anxiety, fear, depression, and posttraumatic stress disorder. The main goal of this study was to investigate the effectiveness of online Stress Management on the mental health status of employees with COVID-19 from Tehran Municipality.

    Materials & Methods

    In this semi-experimental study conducted in 2020, for the mental health status of 370 personnel of Tehran municipality who were affected by COVID-19, a rapid screening questionnaire and General Health Questionnaire-28 were used. Among those whose General Health Questionnaire-28 score was higher than cut-off point 6, 60 individuals were randomly selected and divided into two groups (experiment and control). The experimental samples had six sessions of online stress management training (each one took about an hour), based on a cognitive-behavioral approach. The control group did not receive any intervention during the study period. Data were analyzed by SPSS 24 using MANCOVA.

    Findings

    The results showed that 38.4% of the subjects suspected a mental disorder (35.7% of males and 47.6% of females). The mean scores of the General Health Questionnaire-28 and its subscales were significantly higher in women than men (p<0.05). Multivariate analysis of covariance on the mean score of individuals in the General Health Questionnaire-28 questionnaire showed that cognitive-behavioral stress management could statistically improve the mental health of samples from the experimental group compared to control.

    Conclusion

    Online cognitive-behavioral stress management can be used in the COVID-19 crisis and can improve the mental health aspect of employeechr('39')s health.

    Keywords: Mental Health, Health, Cognitive-Behavioral Stress Management, Coronavirus Disease-19, Municipality
  • Samira Daneshvar, Ali Ashraf Aivazi, MohamadMehdi Naghizadeh, Zienab Ghazanfari* Pages 215-221
    Aims

    Despite progress in health and medical education, a head lice infestation is a common public health problem, the most prevalent problem in elementary school children. This study aimed to evaluate the efficacy of the educational intervention on adopting preventive behavior against head lice infestation among girl elementary school students.

    Materials & Methods

    This study was semi-experimental research on elementary school girls in Eyvan, Ilam, Iran, in 2018. Data were collected by a researcher-made questionnaire and checklist behavior. Two girlschr('39') elementary schools were randomly selected from public elementary schools and randomly allocated to the intervention (N=95) and control (N=62) groups. The educational intervention was designed and implemented based on the health belief model in five 30-minutes sessions for the intervention group. One month after the intervention, the students in both groups were evaluated. Data were analyzed using SPSS 22 software via T-test, Chi-square, correlation, and regression.

    Findings

    The results revealed significant differences in scores of knowledge, HBM constructs, and preventive behaviors in the intervention group after the intervention compared to before the intervention (p<0.05). Self-efficacy was a significant predictor for preventive behaviors of head lice (B= 0.547; p<0.001).

    Conclusion

    The HBM-based health education improves studentschr('39') HBM variables and preventive behaviors.

    Keywords: Head Lice, Parasite Infection, Health Education, Prevention, Students, Iran
  • Mohammad Aligol, Mostafa Nasirzadeh*, Maryam Akhondi, Leili Mazar, Seyed Mohsen Mosavifard Pages 223-228
    Aims

    COVID-19 is rapidly expanding around the world and is one of the most important health problems. The purpose of the study was to determine preventive behaviors from COVID-19 and its determinants based on some constructs of the Health Belief Model.

    Instrument & Methods

    This cross-sectional study was conducted on 2504 citizens of Rafsanjan in 2020 that were randomly selected by cluster sampling method. Data were collected using a behavior and Health Belief Model constructs (HBMs) researcher-made questionnaire based on the Internet. The validity of the questionnaire was evaluated by ten specialists, and its reliability was assessed by Cronbachchr('39')s alpha coefficient. Data analysis was conducted in SPSS 18 by applying statistical tests such as Pearsonchr('39')s correlation coefficient, independent t-test, One-Way ANOVA, and linear regression.

    Findings

    The means score of knowledge, attitude, perceived susceptibility, severity, benefits, barriers, and preventive behavior were 83.13±10.72, 81.17±8.55, 79.28±17.19, 74.47±14.65, 84.32±16.11, 69.27±14.31, and 87.35±11.16, respectively. There was a significant correlation between preventive behaviors with knowledge, attitude, and HBMs (p<0.001). The attitude was the strongest predictor for adopting preventive behaviors (B=0.446, p<0.001). In total, knowledge, attitude, and HBM constructs predicted 36.8% of the preventive behaviors for COVID-19.

    Conclusions

    There is a significant correlation between adopting preventive behaviors for COVID-19 with knowledge, attitude, and HBM constructs.

    Keywords: COVID-19, Knowledge, Attitude, Health Belief Model