فهرست مطالب

پژوهشنامه مذاهب اسلامی
پیاپی 15 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/01
  • تعداد عناوین: 20
|
  • مهدی فرمانیان* صفحات 7-28
    دیوبندیه مدرسه ای است که در حدود دو قرن گذشته، از درون مذهب کلامی ماتریدیه برخاسته است. ادعای پیروی از کلام ماتریدیه مهم ترین شاخصه کلامی دیوبندیه است؛ اما تطبیق آرای کلامی نشان می دهد که دیوبندیه در مباحث توحید و شرک، دیدگاه متفاوتی اختیار کرده اند. بخشی از این مغایرت ها به مبنای روشی متفاوت دیوبندیان باز می گردد. در پاسخ به پرسش از میزان تحول دیوبندیه در موضوع تحقیق، این نتیجه حاصل شد که دیوبندیان بیشتر به روش نقلی گرایش داشته و بر تقدم نقل بر عقل، تفویض معنای صفات خبری (به جای تاویل در ماتریدیه) و قطعی بودن نصوص (در مقابل ظنی بودن نصوص به نگاه ماتریدیه) تاکید دارند. برخی دیگر از آرای کلامی، همچون تاکید بر تنزیه در فهم صفات خدا، نفی تشبیه و نفی تعطیل در معنای صفات الاهی، نزد ماتریدیان و دیویندی ها، از جهت مبانی روشی، مطابقت کامل دارد. تنها تفاوت این است که این مباحث در ماتریدیه به اجمال و در دیوبندیه به تفصیل بیان شده است.
    کلیدواژگان: دیوبندیه، مبانی روش شناسی، ماتریدیه، توحید، شرک
  • مهدی نوروزی*، سید حمید جزایری، حسین رجبی صفحات 29-56
    در طول تاریخ تفکر اسلامی، سال ها و بلکه قرن های متوالی این مسئله مطرح بوده که اسلام طرفدار اصالت جهاد است یا صلح. در این مقاله، دو نظریه در تفکر امامیه و اهل سنت بررسی شده و دیدگاه های مذاهب و فقهای آنها مطرح و واکاوی شده است تا راهکارهای مناسب بر اساس قواعد مشخص ترسیم شود. این مقاله با رویکرد توصیفی تحلیلی آیاتی را که ظهور در اصل اولی جهاد دارند، بررسی کرده و به این نتیجه رسیده است که آنها در مقام مقابله با کفار حربی هستند. برای تایید این مطلب به سیره و سنت پیامبر k و همچنین آیاتی استناد شده که به صلح دوستی و اعتزال اشاره دارد. بنابراین، نظریه ای که در این پژوهش مطرح و تقویت می شود، این است که اصل اولی در روابط با کفار صلحی مقتدرانه بوده، که البته باید در آن، شرایط سیادت و استقلال اسلامی لحاظ شود.
    کلیدواژگان: اصالت صلح، اصالت جهاد، صلح مقتدرانه، امامیه، اهل سنت
  • موسی بیات*، سید عبدالرحیم حسینی، حسن مهرنیا صفحات 57-77
    این مقاله با هدف شناخت روش عقلانی عمل گرا در سیره علمی صدوق تدوین شده است. عقلانیت پیوندی است بین انسان و هستی که از رابطه عینی و جهان بیرونی پدید می آید. این پژوهش بر اساس نظریه عقلانیت ارتباطی و به روش تحلیل اسنادی در زندگی فکری صدوق انجام شده و به این نتیجه رسیده ایم که صدوق با نقل روایات مربوط به عقل و استفاده منطقی از محتوای احادیث به روش استدلالی، مناظره، مکاتبه و مباحثه کرده و با استفاده از آثار دانشمندان دیگر و حضور در مراکز علمی و سیاسی به شیوه کاملا عقلانی با الگوگیری از قرآن و تاسی به پیامبر اعظم (ص) و اهل بیت (ع) و به تناسب زیست جهان خود، در سیره علمی اش در مقولات و مفاهیم مختلف علمی مانند استدلال در گفت وگوی احسن و پذیرش دلیل برتر، احترام به انسان و محبت و مشورت با آنان، هجرت علمی و تبلیغی و مناظرات و مباحثات، پیگیری آموزش و هدایت با حفظ کرامت انسانی، و جامعه گرایی و اعتقاد به امامت به عنوان عامل وحدت و امنیت و برقراری عدالت، روش عقلانی عمل گرا را در پیش گرفته است.
    کلیدواژگان: صدوق، عمل گرایی عقلانی، عقلانیت ارتباطی، کلام دینی
  • انسیه عسگری*، محمد کاظم شاکر صفحات 79-103

    اختلاف مفسران قرآن کریم در برخی مبانی تفسیری سبب پدیدارشدن مکاتب مختلف تفسیری شده است. در این میان، شیعه و سنی، به عنوان دو گروه اصلی مسلمانان، ضمن اشتراک در بسیاری از مبانی و روش های تفسیری، با توجه به برخی مبانی مخصوص مذهب خود، در تفسیر برخی از آیات، اختلاف نظر اساسی دارند. این اختلافات بیش از آنکه به روش تفسیر مرتبط باشد، عمدتا به مبانی و پیش فرض هایشان در تفسیر برمی گردد که در نهایت دو مکتب تفسیری شیعه و سنی را رقم زده است. با این حال، به نظر می رسد این اختلاف در مبانی و پیش فرض ها در مقایسه با مشترکات فریقین، آن اندازه نیست که نتوان با نقد هر یک از آنها، به مشترکات بیشتری دست یافت. «تفسیر تطبیقی»، به معنای مقایسه روشمند آرای تفسیری فریقین، می تواند به شناسایی آسیب هایی بپردازد که با رفع آنها، فریقین به وفاق تفسیری بیشتری دست خواهند یافت. در این تحقیق، مهم ترین آسیب های موجود در شماری از تفاسیر در بخش مبانی و پیش فرض ها، شناسایی شده است که عبارت اند از: تعصب بر پیش فرض های مذهبی، جعلی خواندن روایات تفسیری طرف مقابل، اطلاق «تفسیر به رای» به تفاسیر مذاهب دیگر و خارج دانستن مذهب مقابل از دین.

    کلیدواژگان: تفسیر تطبیقی، مبانی تفسیر، مکاتب تفسیری، تفسیر فریقین، آسیب شناسی تفسیر
  • مجتبی ذهابی*، داریوش نظری، احسان صادقیان دهکردی، اکرم کرمعلی صفحات 105-122
    مرجیه به عنوان یکی از فرق اسلامی بر اساس اوضاع و احوال حاکم بر جامعه اسلامی ظهور کرد. این تفکر ابتدا با پرهیز از داوری درباره صحابه پیامبر (ص) راجع به مسئله جانشینی ایشان، نخستین پایه های عقیدتی اش را بنیان نهاد. هرچند ابتدای ظهور این فرقه با مسایل سیاسی گره خورده بود اما به تدریج و با گذشت زمان، تعالیم ابتدایی اش وارد مباحث کلامی و دینی شد؛ تفکراتی که قایل به جدایی ایمان از عمل اشخاص شد. در بررسی عوامل شکل گیری اندیشه ارجاء باید در وهله اول عوامل دینی و غیردینی را بررسی کرد. پرسش این پژوهش حول این محور است که چه عواملی باعث شکل گیری اندیشه مرجیه در خراسان شد. در این باره باید به عواملی همچون موقعیت جغرافیایی و اقتصادی خراسان، اختلافات قبیله ای، فتوحات و گروه های اجتماعی گوناگون اشاره کرد که در این مقاله به روش توصیفی تحلیلی بر مبنای تاریخی بررسی خواهیم کرد.
    کلیدواژگان: مرجئه، خراسان، فتوحات، طبقات اجتماعی
  • حسین جبارپور، علی حیدری*، قاسم صحرایی صفحات 123-152
    «تساهل» و «تسامح» به معنای مدارا و تحمل عقاید و رفتار مخالف است. عارفان با تمسک به قرآن و احادیث، همواره به دنبال ایجاد جامعه ای بودند که در آن انسان ها با هر دین و مذهب، در کنار هم با صلح و آرامش زندگی کنند و به هم عشق بورزند. آنها کوشیده اند جامعه بشری را از سخت گیری و تعصب و کج راهه هایی که به خصومت و دشمنی ملت ها منتهی می شود، نجات دهند. همچنین، بیشتر اختلاف ملت ها را ناشی از خیالات و تصورات باطل از یکدیگر و نسبت های ناروایی می دانند که ظاهربینان بر مذاهب دیگر بسته اند که خود نشان از سوء برداشت ها و درک نکردن حقیقت است. این پژوهش با بررسی مثنوی های عطار بر آن است تا با توجه به جریان های فکری، دینی و مذهبی عصر و محیط زندگی عطار، رویکرد او به تساهل و تسامح را بیان کند و نشان دهد که عطار تفاوت ادیان و مذاهب را مهم نمی دانست و ضمن دعوت همگان به دوری از تعصب در دین و مذهب، آنها را به صلح و دوستی و تلاش در کسب فضیلت های انسانی فرا می خواند. بدین منظور، پس از اشاره به معانی لغوی و اصطلاحی «تساهل» و «تسامح» و بررسی مبانی آن در غرب و اسلام، تساهل و تسامح دینی از لحاظ عرصه و قلمرو بر پایه چهار مثنوی عطار (منطق الطیر، مصیبت نامه، الاهی نامه و اسرارنامه) بررسی، و عوامل برجسته اعتقاد به این اصل مهم از منظر عطار ریشه یابی می شود.
    کلیدواژگان: تساهل، تسامح، دین، عرفان، عطار نیشابوری
  • شهرام رهنما*، مسعود بهرامیان، مهرداد امیری صفحات 153-174
    زمینه های اجتماعی، تاریخی و اقتصادی اسلام در عصر اموی (41-132 ه.ق.) و اوایل دوره اول عباسی (132-232 ه.ق.)، جهان اسلام را با جنبش ها مواجه کرد که خصلت موعودگرایانه و مهدوی ویژگی مشترک شان بود. جنبش های مهدوی گرایانه با توجه به موقعیت مذهبی، سیاسی و اجتماعی، از مبانی نظری متفاوتی در باب موعودگرایی همچون فرزند پیامبر k و از نسل فاطمه h بودن، شعار «الرضا من آل محمد»، مقام «بابیت» امام زمان j و... پیروی کرده اند. حرکت جناحیه، که مهم ترین جریان بعد از فوت عبدالله بن معاویه بن عبدالله بن جعفر بن ابی طالب است (130 ه.ق.)، متاثر از همین انگیزه بود که البته این قیام در تاریخ تقریبا به فراموشی سپرده شده است، زیرا اولا جنبش گسترده عباسیان آن را تحت الشعاع خود قرار داد و ثانیا خود عبدالله بن معاویه شخصیتی است که در منابع متهم به غلو، اباحی گری و تندخویی بوده و به صورت جدی به او پرداخته نشده است. این مقاله با رویکرد توصیفی تحلیلی و با مطرح کردن این پرسش که اندیشه موعودگرایی از نظر تاریخی چه تاثیری بر جنبش جناحیه داشته، به ابعاد مختلف این جنبش پرداخته است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که تاثیر انگیزه موعودگرایی در مرحله اول قیام چندان موثر نبوده، اما در مرحله دوم قیام و بعد از مرگ رهبر آن، ابومسلم خراسانی، در زندان هرات (130 ه.ق.) نمود عینی پیدا کرده و خود را در سه جریان «عبدالله همان مهدی»، «عبدالله واسطه بین منجی آخرالزمان» و «عبدالله واسطه نفر هاشمی» نشان داده است.
    کلیدواژگان: موعودگرایی، ابوهاشم محمد بن حنفیه، عبدالله بن معاویه، جناحیه
  • محسن حبیبی*، فاطمه اسدی کتیگری صفحات 175-202
    علی رغم اختلافات میان دو علم کلام و عرفان، میان آنها رابطه نیز برقرار است. می توان این رابطه را در افرادی همچون مولوی که در هر دو حوزه علمی سرآمد بوده، بررسی کرد. وی قبل از دیدار با شمس، متکلم و فقیه صاحب رای بوده و پس از آن عارفی واصل شده است. هرچند در آثار وی رنگ عرفان در تبیین دیدگاه هایش غلبه دارد، یعنی عرفان و عنصر عشق نزد مولانا جایگاهی والاتر از سایر امور دارد، اما واقعیت آن است که در آثار وی در کنار مباحث عرفانی، مباحث کلامی نیز دیده می شود. این موضوع یکی از دلایلی است که موجب شده است خوانندگان در آثار مولانا تناقض گویی بیابند؛ در حالی که با دقت در آثار جلال الدین درمی یابیم که وی به برخی از امور از منظرهای گوناگون نگریسته است. در نوشته های او اعتقادات کلامی بر برخی ابعاد عرفانش تاثیر داشته و از سوی دیگر عرفان نیز بر اعتقاداتش موثر بوده است. البته در مجموع تاثیر عرفان را بسیار پررنگ تر می یابیم. در این پژوهش می کوشیم از طریق روش کتاب خانه ای ارتباط میان کلام و عرفان نزد مولانا را بررسی کنیم.
    کلیدواژگان: کلام، عرفان، توحید، مولانا، تناقض نمایی
  • احمد بادکوبه هزاوه*، محمد جواد شمس، عباسعلی محبی فر صفحات 203-227
    امیر فخرالدین یوسف (582-647 ه.ق.) برآمده از خاندان شیخ الشیوخ صدرالدین محمد (543-617 ه.ق.) از خاندان های پرنفوذ صوفیه در شام و مصر در دوره حکومت ایوبیان (حک.: 567-648 ه.ق.) بود. وی نقش برجسته ای در تحولات سیاسی و نظامی دوره ملک کامل و فرزندانش، به ویژه ملک صالح نجم الدین ایوب داشت و پس از مرگ نجم الدین یک چند به نیابت سلطنت دست یافت. در این نوشتار می کوشیم داده های تاریخی را بر اساس الگوی نمونه پژوهی درباره اقدامات سیاسی و نظامی امیر فخرالدین یوسف، توصیف و تبیین کنیم تا از این رهگذر جایگاه و نقش متصوفه به مثابه جریانی فعال در صحنه های سیاسی و حتی نظامی در دولت ایوبیان بیش از پیش معلوم شود. مهم ترین اقدامات امیر فخرالدین در امور سیاسی را می توان در سفارت های مختلف او از طرف ایوبیان به بغداد، مناطق گوناگون شام و سیسیل، و نقش میانجی گری وی در کاهش تنش ها و منازعات سیاسی خاندان ایوبی و منازعات خارجی با صلیبیان، خصوصا روابط صمیمی با امپراتور فردریک دوم، دانست و در امور نظامی در مقام فرمانده و امیر سپاه در جنگ های صلیبی، خصوصا جنگ هفتم و نیابت سلطنت خاندان ایوبی خلاصه کرد.
    کلیدواژگان: ایوبیان، فخرالدین یوسف، متصوفه، جنگ های صلیبی، فردریک دوم، شام
  • علیرضا دل افکار*، ناصر نیستانی، ناصر عابدینی صفحات 229-257
    در عصر حاضر بررسی تطبیقی در پژوهش های اسلامی بین مذاهب مختلف، به خصوص مذهب شیعه و اهل سنت، از روش های مطالعاتی مهمی است که علاوه بر شناخت آرای فریقین در مباحث اسلامی، نقش ویژه ای در ترسیم راهکار مناسب برای حل اختلافات و تقریب مذاهب اسلامی دارد. یکی از این مباحث اصلی و بنیادی، جامعیت قرآن است. عالمان اسلامی از قدیم تا معاصر با استناد به آیات و روایاتی به تبیین این مبنا پرداخته و دیدگاه های مختلفی را درباره قلمرو جامعیت قرآن مطرح کرده اند. این پژوهش، به شیوه توصیفی تحلیلی، جامعیت قرآن را در دو تفسیر مهم از فریقین، تفسیر الکاشف و تفسیر القرآن الکریم، به شکل تطبیقی کاویده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که مغنیه و شلتوت با پذیرش جامعیت مقایسه ای، دین مبین اسلام و قرآن کریم را جامع ادیان و کتب آسمانی پیشین دانسته اند و با رد جامعیت حداکثری معتقدند تطبیق آیات قرآن با قواعد علوم طبیعی به دلیل در معرض خطا و تغییر بودن این علوم، موجب سرایت این خطا و تغییر به ساحت قرآن می شود. هر دو مفسر اشاره قرآن به کلیات برخی علوم و فنون را در جهت هدایت انسان می دانند و از این طریق جامعیت اعتدالی هدایتی قرآن را پذیرفته اند. همچنین، هر دو متفکر دیدگاه حداقلی را در باب جامعیت قرآن رد کرده اند و علوم و فنون مختلف را به شرطی که معیار فهم قرآن نباشد، در فهم آیات قرآن تاثیرگذار دانسته و در سه حوزه عقاید، احکام و اخلاق برای قرآن نقش تبیینی قایل شده اند. همچنین، قرآن را کتاب هدایت انسان در زندگی فردی و اجتماعی دانسته اند.
    کلیدواژگان: جامعیت قرآن، مفسران، مغنیه، شلتوت
  • حسن غروی*، محدثه مهرابی زاده صفحات 259-276
    عرفای بنام همواره مدعی وجود طریق معرفت شناختی مستقل برای دریافت حقایق بوده اند که بعضا حجیت آن را به نحو ذاتی و غیرمشروط قلمداد کرده اند. ابن عربی به عنوان موسس عرفان نظری منسجم و مدون، آرای منحصر به فردی درباره معرفت شناسی عرفانی، به ویژه مبحث حجیت مکاشفه، دارد. سخنان او درباره خطاناپذیری مکاشفات عرفانی موجب پدیدآمدن نظریه حجیت ذاتی مکاشفات در میان محققان شده است. محققان در تبیین کیفیت حجیت ذاتی مکاشفات دچار اختلافات و اقوال متعارض شده اند. هدف این پژوهش، تامل درباره دیدگاه عرفا، به ویژه ابن عربی، برای ترسیم تصویری سازگار از حجیت ذاتی مکاشفات عرفانی، با روش اسنادی کتاب خانه ای در مقام گردآوری اطلاعات، و روش توصیفی تحلیلی در مقام تجزیه و تحلیل با رویکرد توسعه ای است. این نوشتار کلام ابن عربی در حجیت مطلق مکاشفات عرفانی را نقد می کند و پس از بیان قواعدی کلی درباره امکان اثبات حجیت ذاتی، در نهایت مهم ترین مصادیق ادعایی حجیت ذاتی را ارزیابی خواهد کرد.
    کلیدواژگان: ابن عربی، معرفت شناسی عرفانی، حجیت مکاشفه، خطاپذیری، حقانیت
  • ابراهیم حنیف نیا*، علی افضلی، یوسف غضبانی، رسول مزرئی صفحات 277-293
    گرچه مفهوم «وجود» معلوم، و حقیقت آن واحد است، اما دیدگاه های متفاوتی درباره آن مطرح شده است. نگاه ابن عربی به مسئله وجود از جایگاه متفاوت و ویژه ای برخوردار است. وجودشناسی در مکتب ابن عربی با مسئله بنیادی دیگری تحت عنوان «وحدت شخصیه وجود» گره خورده، که بدون فهم آن، دست یابی به نظام هستی شناسانه این عارف بزرگ دشوار می شود. لذا کوشیده ایم با تکیه بر دو کتاب مهم ابن عربی، فتوحات و فصوص، مستقیما نظر او را درباره وجود جویا شویم. از نظر ابن عربی، در عالم یک وجود واحد موجود است و آن حق متعال است و باقی موجودات، به یک تعبیر تجلیات و ظهورات و به تعبیری دیگر، اسما و صفات خدا هستند.
    کلیدواژگان: وجودشناسی، وحدت شخصیه وجود، ابن عربی، حق، اسما و صفات
  • محمد کیوانفر، حسن ابراهیمی*، محمدرضا بیات صفحات 295-315
    در حوزه معرفت شناسی، «ساخت گرایی» دیدگاهی اساسا پساکانتی محسوب می شود که در برابر دیدگاه سنتی بازنمایی گرایی مطرح شده است. ساخت گرایی معرفتی انواع مختلفی دارد، اما وجه مشترک شان در این است که معرفت همچون کالایی است که جزیا یا کاملا فاعل شناسا آن را می سازد، نه اینکه طبق اعتقاد بازنمایی گرایان، ذهن فاعل شناسا صرفا نقش آینگی و حکایتگری در برابر واقعیت مستقل خارج از ذهن را داشته باشد. اندیشه ساخت گرایی در حوزه مباحث مربوط به تجربه/شهود عرفانی نیز تسری یافته است. ساخت گرایان، در برابر ذات گرایان، معتقدند تجربه/شهود عرفانی در چارچوب ساخت پیشین مفهومی ذهن صاحب تجربه/شهود عرفانی شکل می گیرد. در این مقاله این موضوع بررسی می شود که نوعی ساخت گرایی در اندیشه صدرالدین قونوی دیده می شود که می توان آن را «ساخت گرایی اسمایی» نامید. قونوی در دفاع از اعتبار معرفت شهودی موسوم به قربی یا فنایی، بر نقش اسم حاکم بر فاعل شناسا در ساخت معرفت عقلی و نیز معرفت شهودی مقید تاکید می کند، البته او شهود قربی را از دایره این ساخت گرایی خارج می داند. بر این اساس، می توان گفت قونوی معتقد به نوعی ساخت گرایی محدود یا بخشی است. سرانجام اینکه، از نظر نویسندگان این نوع ساخت گرایی نه قابل دفاع است، و نه هدف نهایی قونوی در دفاع از معرفت شهودی را برآورده می کند.
    کلیدواژگان: ساخت گرایی، بازنمایی گرایی، معرفت شهودی، معرفت عقلی، صدرالدین قونوی
  • حسین جهان تیغ*، اکبر خواجه، زهرا جهان تیغ صفحات 317-335
    پژوهش درباره برتری «مذهب» بر «قومیت» موضوع جدیدی است که اندیشمندان دینی و قومیتی بلوچ در صدد چرایی آن برآمده اند. شیعیان یا متصدیان امور، کمتر به این مسئله توجه کرده اند ولی برخی از آنها به صورت شبهه محصوره و تقابلی به آن می نگرند و قومیت را برتر می دانند. تتبع در مسایل جامعه شناختی بلوچ، نمایانگر واقعیت دیگری است که عنوان این مقاله است. در این پژوهش از روش پدیدارشناسی و مصاحبه مشارکتی، بررسی مبانی معرفتی (شخصیت های تاثیرگذار) و مبانی غیرمعرفتی (سیاسی و فرهنگی) استفاده شده است. هدف پژوهش، نشان دادن شیوه تجدیدی جدیدی مطابق روایتی است که ابوداود، یکی از صاحبان کتاب های شش گانه اهل سنت که محل اتفاق هم هست، در کتاب سنن خویش از پیامبر نقل کرده است که فرمودند: «ان الله یبعث علی راس کل ماه سنه من یجدد لها دینها»؛ «خداوند در ابتدای هر صد سال کسی را مبعوث می کند تا دینش را احیا کند». «من» موصوله در روایت فوق، هم به شخص و هم به مجامع و مراکز دینی اشاره دارد. در نتیجه جامعه اهل سنت بلوچ، نهضت علمی دینی ای را رقم زده و از زوج خویش، یعنی قومیت، پیشی گرفته و مقدم گردیده است.
    کلیدواژگان: مذهب، مراکز علوم دینی، بزرگان دین، قومیت
  • اعظم رحیمی جابری*، عبدالرسول خیراندیش صفحات 337-357

    طریقت مرشدیه بعد از تاسیس به همت شیخ ابواسحاق کازرونی در نیمه دوم قرن چهارم هجری، با ایجاد شبکه خانقاهی گسترده، به شیوه ای منسجم از مقر اصلی خود در کازرون هدایت می شد. مقاله حاضر با روش توصیفی تحلیلی و با تکیه بر منابع اصلی، در صدد پاسخ به این پرسش است که: بسترهای جغرافیایی فرهنگی چه نقشی در شکل گیری و گسترش خانقاه های مرشدیه داشتند؟ با مطالعه بر روی جغرافیای طبیعی و فرهنگی کوره شاپور، این نتیجه به دست می آید که حضور صوفیان بزرگی چون ابوعبدالله محمد بن خفیف در شیراز و همچنین عبور مسیر تجاری شیراز به دریا از منطقه کازرون، زمینه تبادلات فرهنگی مذهبی بین شیراز و کازرون را فراهم می کرد. آن هنگام کازرون از کوره شاپور و نواحی پیرامونش، یکی از مراکز مهم زردتشتی نشین به شمار می آمد. این مسئله موجب شد شیخ ابواسحاق با استقرار در آنجا و شکل گیری خانقاهای خود در کوره شاپور برای گسترش اسلام اقدام کند. جاذبه خانقاه مرشدیه که زمینه گسترش آن را در کوره شاپور فراهم آورد، معلول عوامل متعددی بود. علاوه بر کرامات معنوی ابواسحاق کازرونی، عرضه خدمات اجتماعی به نیازمندان و مسافران و حمایت تجار و بازرگانان از خانقاه های مرشدیه از جمله این عوامل به شمار می آید.

    کلیدواژگان: خانقاه مرشدیه، شیخ ابواسحاق کازرونی، جغرافیا، تجارت، کوره شاپور
  • حسین رحمتی*، شهربانو دلبری، اردشیر اسدبگی صفحات 359-380
    موضوع شریعت، طریقت و حقیقت، در آثار عزالدین محمود کاشانی دیده می شود. تعیین جایگاه سه اصطلاح مذکور، و ارتباط میان آنها و چگونگی تبیین تعالیم دینی بر پایه آن، از مباحث کانونی او است. تحقیق حاضر با روش توصیفی تحلیلی، به جایگاه و ارتباط شریعت، طریقت و حقیقت و مراتب هر یک و نیز نگرش عرفانی کاشانی، بر اساس سه لایه مذکور، به تعالیم دینی می پردازد و در آخر، رویکرد او به همخوانی آموزه های عرفانی با کتاب و سنت و نیز ضرورت التزام به ظواهر شرع را بررسی می کند. نتایج تحقیق حاکی از آن است که او سه اصطلاح مذکور را مراتب یک واقعیت برمی شمرد و ضمن تلفیق آن سه، با رویکرد عرفانی، تعالیم دینی را تحلیل و بررسی می کند. همچنین، منشا آموزه های عرفانی ناب را فقط در کتاب و سنت می بیند و پای بندی به شریعت را در همه حال ضروری می داند.
    کلیدواژگان: شریعت، طریقت، حقیقت، ظاهر، باطن، عرفان
  • جعفر شریفی* صفحات 381-411
    عباسیان و اسماعیلیه با تکیه بر پیشینه خانوادگی و هاشمی بودن، اهداف سازمانی و نیز زمینه های مساعدی که برایشان به وجود آمد، در اوضاع و احوال تاریخی متفاوت موفق به تشکیل سازمان سری دعوت شدند. آنها به تدریج در نواحی مختلف سرزمین های اسلامی فعالیت کردند و برای گسترش سازمان دعوت خود از داعیان (مبلغان) بهره بردند. با بررسی مقایسه ای این دو سازمان دعوت، قضاوت تاریخی بهتر درباره عملکرد آنان امکان پذیر می شود. پرسش اصلی این مقاله آن است که: دو سازمان دعوت چه وجوه اشتراک و تمایزی در چگونگی شکل گیری و پیدایش سازمانی خود داشته اند؟ عباسیان برای شکل دادن سازمان دعوت، مدعی انتقال تشکیلات دعوت ابوهاشم به خود بوده و اسماعیلیه نیز مدعی امامت منصوص اسماعیل و فرزندش محمد بن اسماعیل، به عنوان امام پس از امام صادق (ع) بودند. کوشش برای رسیدن به اهداف، فشار و اختناق دولت های زمان، فعالیت گروه های رقیب، وجود زمینه های مساعد، لزوم ارتباط با پیروان و جمع آوری منابع مالی از عوامل پیدایش دو سازمان دعوت بوده است.
    کلیدواژگان: عباسیان، اسماعیلیه، سازمان دعوت، شکل گیری، پیدایش، خلافت
  • علیرضا ابراهیمی* صفحات 413-432
    در دی ماه 1398، مطابق با دسامبر 2019، خبر ترور ناجوان مردانه قاسم سلیمانی، ابومهدی المهندس و همراهانشان در فرودگاه بغداد همه را شوکه کرد. کاخ سفید و شخص ترامپ، رییس جمهور ایالات متحده، مسئولیت دستور ترور وی و همراهانش را پذیرفت و اعتراف به قتل سردار سلیمانی کرد. متخصصان حقوق بین الملل از جهات مختلف به این موضوع پرداختند؛ اما مسئله اصلی در این تحقیق آن است که: اصولا آیا از منظر حقوق جزای بین الملل امکان تعقیب عامل این قتل و ترور ایشان و همراهانشان و نیز مجازات و اجرای حکم متناسب وجود دارد؟ همچنین کیفیت آن به چه صورت است؟ در مباحث حقوق کیفری بین المللی صلاحیت های واقعی سرزمینی و جهانی نسبت به سایر عوامل، ظهور بیشتری در این مسئله پیدا می کند. به نظر می رسد هم در محاکم بین المللی و منطقه ای و هم در کشورهای مرتبط عراق، ایران و کشورهای ثالث امکان تعقیب و محاکمه و اجرای حکم مسببان و مباشران، شامل ترامپ، عوامل ارتش آمریکا و...، وجود خواهد داشت.
    کلیدواژگان: قاسم سلیمانی، تروریسم فردی و دولتی، سنتی و مدرن، صلاحیت جهانی، صلاحیت واقعی، صلاحیت سرزمینی
  • رضا اسفندیاری(اسلامی)* صفحات 433-456
    قراین به جمیع اقسامش تاثیری انکارناپذیر در شکل گیری ظهور لفظی منابع نقلی دارد، ولی چگونگی این تاثیر با توجه به تعریف قرینه و تفکیک آن از ذوالقرینه و با توجه به اقسام قراین محل بحث است. در آثار اصولیان از مذاهب مختلف به ضابطه ای کلی در شناخت قرینه از ذوالقرینه می توان رسید و در تقسیم قراین، به دو مسیر مختلف برای دسته بندی قراین و نحوه تاثیر آنها باید توجه کرد. در دسته بندی سنتی علم اصول، که در اصول فقه شیعه تکامل یافته است، هفت نوع تقسیم وجود دارد که بیشتر آنها ناظر به جنس قرینه است، ولی در دسته بندی دیگری که محققان اهل سنت مطرح کرده اند قراین بر اساس نحوه تاثیر در دلالت ذوالقرینه به پنج قسم تقسیم شده اند. نتیجه این گونه مطالعه تطبیقی آن است که بحث قرینه شناسی تکمیل شود و این نیازمند هر دو گونه بحث است؛ هم بحث از ماهیت و جنس قرینه، و هم بحث از نحوه دخالت آن در دلالت، تا در نهایت بتوان میان اجمال و ظهور، مرزبندی روشنی پدید آورد و ابعادی از نظریه تفسیر متن نزد اصولیان را روشن کرد. در هر دو بحث، تحلیل و بررسی انتقادی دیدگاه ها نیز انجام شده است.
    کلیدواژگان: قرینه شناسی، قرائن، قرینیت، اقسام قرینه
  • رحیم دهقان سیمکانی* صفحات 457-479
    تقریری از نظریه اخلاقی قانون طبیعی در آرای برخی اندیشمندان شیعه وجود دارد. این مقاله ضمن اشاره به تاریخچه این نظریه در اندیشه اسلامی شیعی، مبانی اخلاقی موجود در آثار مکارم شیرازی را به عنوان نمونه ای از مدافعان متاخر تقریر سنتی نظریه اخلاق تکوینی می کاود. وی حرکت های انسان در مسیر فضیلت و رذیلت را بر اساس طرحواره ای از استعدادها و گرایش های طبیعی در وجود انسان قرار داده و در چهار گام، از اخلاقی سخن گفته که مبتنی بر طبیعت و تکوین است. در گام نخست نیازهای طبیعی انسان را تحلیل کرده و در گام دوم، برای برطرف کردن نیازها، محرک هایی را در ساختار وجودی انسان مشخص کرده است؛ در گام سوم، برای این امیال، غایتی مشخص می کند تا آنها را جهت دهی کند، و در گام چهارم از عاملی سخن می گوید که امیال را در راستای غایت مذکور رهبری می کند. هدف این مقاله، تحلیل این نگرش به عنوان نمونه ای از تقریرهای معاصر از نظریه اخلاقی قانون طبیعی در تفکر شیعی است.
    کلیدواژگان: طبیعت، تکوین، اخلاق، عقلانیت، رضایت الاهی، رهیافت شیعی
|
  • Mahdi Farmanian * Pages 7-28
    Deobandiyyah is a school that originated from the theological denomination of Maturidiyyah about two centuries ago. The claim of following Maturidi theology is the most important theological feature of Deobandiyyah. However, comparing theological opinions shows that Deobandiyyah took a different view on the issues of monotheism and polytheism. Some of these discrepancies go back to the different methodological foundations of the Deobandis. In response to the question of the extent of Deobandi's evolution, considered in the subject of research, it is concluded that Deobandis are more inclined to the narrative method and emphasize on such issues as prioritizing narrations over reason, delegating the meaning of God's narrative attributes to Him (instead of interpreting them as the Maturidis do) and the certainty of texts (in contrast to the skepticism of texts in Maturidiyyah's view). Some other theological views, for example the emphasis on exaltation in understanding the attributes of God, the negation of tashbih (anthropomorphism) and tatil (divesting God of His attributes) are quite similar between the Maturidis and the Deobandis in terms of methodological principles. The only difference is that the mentioned issues are summarized in Maturidiyyah and elaborated in Deobandiyyah.
    Keywords: Deobandiyyah, Methodological Principles, Maturidiyyah, Monotheism, Polytheism
  • Mahdi Norouzi *, Seyyed Hamid Jazayeri, Hoseyn Rajabi Pages 29-56
    Throughout the history of Islamic thought, for years and even centuries, the question has been raised whether Islam advocates the originality of jihad or peace. In this article, two theories in Imami and Sunni thoughts are studied and the views of denominations and their jurists are mentioned and analyzed in order to provide appropriate solutions based on specific rules. This article examines the verses that indicate the first principle of jihad with a descriptive-analytical approach and concludes that they are in the position to confront koffar harbi (infidels against whom war can be waged). To confirm this, the practice and tradition of the Prophet (S) as well as the verses that refer to the peace and seclusion are cited. Therefore, the theory proposed and strengthened in this study is that the first principle in relations with infidels is authoritative peace, in which, of course, the conditions of Islamic sovereignty and independence must be taken into account
    Keywords: Originality of Peace, Originality of Jihad, Authoritative Peace, Imamate, Sunni
  • Musa Bayat *, Seyyed Abd Al-Rahim Hoseyni, Hassan Mehrnia Pages 57-77
    The article aims to recognize the pragmatic rational method in Sadugh's scientific discipline. Rationality is the link between man and the universe that arises from the objective relationship with the external world. Using the theory of communicative rationality and the method of documentary analysis in Sadugh's intellectual life, this research concludes that Sadugh has debated, corresponded, and discussed by quoting narrations related to reason and using the content of the narrations in an argumentative way. In addition, by using the works of other scientists, attending scientific and political centers in a completely rational way and following the Quran, the Noble Prophet (S) and Ahl al-Bayt (his household), Sadugh, in proportion to his life, has taken a pragmatic rational approach in his scientific life in various scientific categories and concepts such as reasoning in the best dialogue and accepting the superior reason, respecting and loving human beings and consulting with them, migrating for scientific and propaganda purposes and conducting debates and discussions, pursuing education and guidance with the preservation of human dignity, as well as socializing and believing in the Imamate as a factor of unity, security and justice
    Keywords: Sadugh, Rational Pragmatism, Communicative Rationality, Religious Theology
  • Ensiyeh Asgari *, Mohammad Kazem Shaker Pages 79-103

    Differences between the commentators of the Holy Quran on some interpretive fundamentals have led to the emergence of different schools of exegesis. Meanwhile, Shiites and Sunnis, as the two main groups of Muslims, while sharing many fundamentals and methods of exegesis, have major differences in the interpretation of various verses according to some fundamentals specific to their denomination. Rather than being related to the method of exegesis, these differences are mainly related to their fundamentals and presuppositions in interpretation, which ultimately have led to two schools of exegesis, Shiite and Sunni. However, it seems that the differences in fundamentals and presuppositions are not so great in comparison with the commonalities of the two sects that no more commonalities can be achieved by criticizing them. "Comparative interpretation", which means a methodical comparison of the interpretive opinions of the two sects, can identify weaknesses that, by eliminating them, the sects will reach a more interpretive agreement. In this study, ‌ the most important weaknesses in a number of commentaries in the section of fundamentals and presuppositions have been identified, which are as follows: prejudice against religious presuppositions, considering the interpretive narrations of the opposite sect as falsified, attributing "interpretation by opinion" to the commentaries of other denominations, and exclusion of the opposite sect from Islam.

    Keywords: comparative interpretation, fundamentals of interpretation, Interpretive Schools, Exegesis of the Two Sects, Pathology of Exegesis
  • Mojtaba Zahabi *, Dariosh Nazary, Ehsan Sadeghiyan Dehkordi, Akram Karamali Pages 105-122
    Marjeh as one of the Islamic sects emerged based on the circumstances of the Islamic society. This doctrine first laid its ideological foundations by avoiding judging the companions of the Prophet (S) on the issue of his succession. Although the sect was initially tied to political issues, gradually over time, its basic teachings entered theological and religious discourses, where it was believed that a person's faith was separate from his action. In scrutinizing the factors making the idea of Erja (postponement), one must first examine the religious and non-religious causes. The question of this research is: what factors did lead to the formation of Murjiah in Khorasan? In this regard, factors such as the geographical and economic location of Khorasan, tribal differences, conquests and various social groups should be considered, which this article deals with  historically by using a descriptive-analytical method
    Keywords: Murjiah, Khorasan, Conquests, Social classes
  • Hosin Jabbarpoor, Ali Heydary *, Ghasem Sahrayi Pages 123-152
    Tolerance and ignorance means to bear opposing views and behavior. Mystics, relying on the Quran and traditions, have always sought to create a society in which human beings of all faiths and religions live together in peace and tranquility and love one another. They have tried to save human society from the hardships, prejudices and perversions that lead to hostility and enmity between nations. They also believe that most of the differences between nations are due to false fantasies and illusions about each other and the inaccuracies that superficial people have attributed to other religions, which is itself a sign of not understanding the truth. Examining Attar's Masnawi, this study intends to express his approach to tolerance and ignorance according to the intellectual and religious currents of his era and environment, and to show that Attar did not consider the difference between religions and sects important, but while inviting everyone to avoid bigotry in religion, he called them to peace, friendship, and human virtues. For this purpose, after referring to the lexical and idiomatic meanings of tolerance and ignorance, and examining their foundations in the West and Islam, religious tolerance in terms of the field and realm of Attar's four Masnawis (Mantegh al-Tayr, Mosibat Nameh, Elahi Nameh and Asrar Nameh) is examined, and prominent factors of belief in this important principle from Attar's point of view are rooted
    Keywords: tolerance, ignorance, religion, mysticism, Attar Neyshaburi
  • Shahram Rahnama *, Masoud Bahramian, Mehrdad Amiri Pages 153-174
    The social, historical and economic contexts of Islam in the Umayyad era (41-132 AH) and the early first Abbasid period (132-232 AH) confronted the Islamic world with movements in which the belief in Mahdism was a common feature. Mahdist movements, based on their religious, political and social status, had different theoretical foundations concerning the savior, such as being the son of the Prophet (S), being a descendant of Fatima (SA), bearing the slogan "Al-Reza men Al Mohammad" (The Chosen from the Family of Mohammad (S)), having the position of representative etc. Jenahiyyah, which was the most important current after the death of Abdollah ibn Moawiyah ibn Abdollah ibn Jafar ibn Abi Talib (130 AH), was influenced by this motive. However, their uprising has been almost forgotten in history, because, firstly, it was overshadowed by the massive Abbasid movement, and secondly, Abdollah ibn Moawiyah is a figure who has not been taken seriously in the sources and has been accused of exaggeration, antinomian and harshness. Taking a descriptive-analytical approach and raising a question about the historical impact of the thought of Mahdism on the Jenahiyyah movement, this article deals with the various dimensions of this movement. The results show that the motive of Mahdism did not have much effect on the first stage of the uprising, but in its second stage and after the death of its leader, Abu Moslem Khorasani, the motive appeared objectively in Herat prison (130 AH) and manifested itself in the three currents of "Abdollah is the same as Mahdi", "Abdollah is the liaison of the savior of the apocalypse" and "Abdollah is the liaison of a Hashemi person".
    Keywords: Mahdism, Abu Hashem Muhammad ibn Hanafiyah, Abdollah ibn Moawiyah, Jenahiyyah
  • Mohsen Habibi *, Fatemeh Asadi Katigari Pages 175-202
    Despite the differences between theology and mysticism, there is a relationship between them. This relationship can be examined in individuals like Rumi who has excelled in both fields of science. Before meeting
    with Shams, he was a theologian and jurist, and since then he became a prominent mystic. Although in his works, mysticism has prevailed in explaining his views and also mysticism and love have a high status, in addition to mystical issues, theological matters are seen in his works. This is one of the reasons why readers find contradictions in Rumi's works, while carefully looking at his writings, we recognize that he looked at some things from different perspectives. Therein, theological beliefs have influenced some aspects of his mysticism and on the other hand, mysticism has also influenced his beliefs. Of course, in general, we find the effect of mysticism much more vivid. In this research, using the library method, we try to study the relationship between theology and mysticism in Rumi's view.
    Keywords: Theology, mysticism, Monotheism, Rumi, contradiction
  • Ahmad Badkoubeh *, Mohammadjavad Shams, Abbasali Mohebbifar Pages 203-227
    Amir Fakhr al-Din Yusof (582-647 AH) descended from the family of Great Sheikh Sadr al-Din Mohammad (543-617 AH), one of the most influential Sufi families in the Levant and Egypt during the Ayyubid period (r. 567-648 AH). He played a prominent role in the political and military developments during the reign of Malek Kamel and his sons, especially King Saleh Najm al-Din Ayyub, and after Najm al-Din's death he became the viceroy for a while. In this article, based on a sample research model, we try to describe and explain the historical data on the political and military actions of Amir Fakhr al-Din Yusof, so that the position and role of the Sufis as an active current in the political and even military arenas in the Ayyubid government becomes clearer. The most important actions of Amir Fakhr al-Din in political affairs can be seen in his various missions on behalf of the Ayyubids to Baghdad, different regions of Syria and Sicily, and in his mediating role in reducing political tensions and conflicts in the Ayyubid dynasty and foreign conflicts with the Crusaders, especially close relations with Emperor Frederick II. In addition, being the commander in the Crusades, especially the Seventh War and the viceroy of the Ayyubid dynasty can be mentioned as his most important positions in military affairs.
    Keywords: Ayyubids, Fakhr al-Din Yusof, Sufism, crusades, Frederick II, Levant
  • Alireza Delafkar *, Naser Nayastani, Naser Abedini Pages 229-257
    In the present era, comparative study in Islamic research between different denominations, especially Shiites and Sunnis, is one of the important study methods that in addition to recognizing the views of the two sects on Islamic issues, has a special role in providing a suitable solution for resolving differences and approximating Islamic denominations. One of these main and fundamental issues is the comprehensiveness of the Quran. Islamic scholars from ancient to modern times have explained this basis by referring to verses and hadiths and have expressed different views about the realm of the comprehensiveness of the Quran. Using the descriptive-analytical method, this research has comparatively explored the comprehensiveness of the Quran in two important commentaries of the two sects, Tafsir al-Kashef and Tafsir al-Quran al-Karim. Findings show that Moghniyeh and Shaltut, by accepting the comparative comprehensiveness, have considered the religion of Islam and the Holy Quran to include the previous religions and divine books, and rejecting the maximum comprehensiveness, believe that the application of Quranic verses to the rules of natural sciences, due to the fact that these sciences are prone to error and change, causes the transmission of the error and change to the Quran.
    Both commentators consider the references of the Quran to the generalities of some sciences and arts in the direction of human guidance and have thus accepted the moderation-guidance comprehensiveness of the Quran.
    In addition, both thinkers have rejected the minimal view of the comprehensiveness of the Quran and have considered various sciences and arts to be effective in understanding the verses of the Quran, provided that they are not a criterion for understanding the Quran. They have also given an explanatory role to the Quran in three areas of beliefs, rules and ethics. Moreover, they have considered the Quran as a book of guidance for human beings in individual and social life.
    Keywords: Comprehensiveness of the Quran, commentators, Moghniyeh, Shaltut
  • HASAN GHARAVI *, Mohaddetheh Mehrabizadeh Pages 259-276
    Prominent mystics have always claimed the existence of an independent epistemological way of receiving facts, which some have considered its authority to be inherent and unconditional. As the founder of mystical and codified theoretical mysticism, Ibn Arabi has unique views on mystical epistemology, in particular the authority of revelation. His remarks on the infallibility of mystical revelations have given rise to the theory of the inherent authority of revelation among scholars. Researchers have been at odds over the quality of the inherent authority of revelation. Using the documentary-library method as a data collection, and descriptive-analytical method as an analysis with a developmental approach, this study seeks to reflect on the views of mystics, especially Ibn Arabi, in order to draw a consistent picture of inherent authority of mystical revelations. This article criticizes Ibn Arabi's words on the absolute authority of mystical revelations and, after stating the general rules about the possibility of proving inherent authority, will finally evaluate the most important claimed examples of the inherent authority.
    Keywords: Ibn Arabi, Mystical Epistemology, Authority of Revelation, Infallibility, legitimacy
  • Ibrahim Hanifniya *, Ali Afzali, Yusof Qazbani, Rasul Mazrai Pages 277-293
    Although the concept of "being" is known, and its nature is the same, there are different views on it. Ibn Arabi's view on the issue has a different and special place. Ontology in his school is tied to another fundamental issue called the "personal unity of being", without understanding which, it is difficult to achieve the ontological system of this great mystic. Therefore, we have tried to seek his opinion about "being" directly by relying on his two important books, Fotuhat and Fosus. According to Ibn Arabi, there is a single being in the universe, and that is the Almighty, and the rest of the beings are manifestations, or in other words, the names and attributes of God.
    Keywords: ontology, personal unity of being, Ibn Arabi, Right, names, attributes
  • Mohammad Keivanfar, Hassan Ebrahimi *, Mohammadreza Bayat Pages 295-315
    In the field of epistemology, "constructivism" is basically a post-Kantian view as opposed to the traditional view of representationalism. There are different types of epistemological constructivism, but what they have in common is that knowledge is like a commodity made in part or in full by the cognitive agent, and it is not in accordance with the view of representationalists who believe that the cognitive agent's mind merely acts as a mirror and narrator for independent reality outside the mind. The idea of ​​constructivism has also spread to the realm of mystical experience / revelation. Constructivists, in contrast to essentialists, believe that mystical experience / revelation is formed within the framework of the previous conceptual construction of the mind of an individual who had already mystical experience / revelation. In this article, it is examined that a kind of constructivism is seen in the thought of Sadr al-Din Ghunawi, which can be called "nominal constructivism". Defending the validity of intuitive knowledge called ghorbi (proximity) or fanayi (annihilation), Ghunawi emphasizes the role of the noun governing the cognitive agent in the construction of rational knowledge as well as bound intuitive knowledge, although he excludes proximity intuition from the scope of this constructivism. Accordingly, it can be said that Ghunawi believes in a kind of limited or partial constructivism. Finally, in the view of the authors, this kind of constructivism is neither defensible, nor does it fulfill Ghunawi's ultimate goal in defending intuitive knowledge.
    Keywords: constructivism, Representationalism, intuitive knowledge, Rational Knowledge, Sadr al-Din Ghunawi
  • Hoseyn Jahan Tigh *, Akbar Khajeh, Zahra Jahantigh Pages 317-335
    Research on the superiority of "religion" over "ethnicity" is a new subject that Baluch religious and ethnic thinkers have sought to explain. Shiites or those in charge have paid less attention to this issue, but some of them look at it as a limited and confrontational question and consider ethnicity superior. A study of Baluch sociological issues reveals another fact that is the title of this article. In this research, phenomenological method, participatory interview, epistemological foundations (influential personalities) and non-epistemological foundations (political and cultural) have been used. The aim of the research is to show a new method of renewal according to the narration that Abu Dawud, one of the authors of the six Sunni books whose authenticity is agreed upon, quoted, in his book, from the Prophet as saying "At the beginning of every hundred years, God sends someone to revive His religion". "Someone" in the above narration refers to both the individual and the religious assemblies and centers. As a result, the Baluch Sunni community has formed a religious scientific movement and has surpassed and preceded its counterpart, ethnicity
    Keywords: religion, Centers of Religious Sciences, religious leaders, ethnicity
  • Aazam Rahemejabere *, Abd Al-Rasul Kheyr Andish Pages 337-357

    After being established by Sheikh Abu Ishagh Kazeruni in the second half of the fourth century AH, the Morshidiyya sect was consistently guided by its main headquarters in Kazerun through creating an extensive monastic network. The present article, using a descriptive-analytical method and relying on the main sources, seeks to answer the question: What role did geographical and cultural contexts play in the formation and expansion of Morshidiyya monasteries? By studying the natural and cultural geography of Kureh Shapur, it is concluded that the presence of great Sufis in Shiraz such as Abu Abdollah ‌Mohammad ibn Khafif and also the passage of the Shiraz trade route to the sea through the Kazerun region, provided the basis for cultural and religious exchanges between Shiraz and Kazerun. At that time, Kazerun from Kureh Shapur and its surrounding areas was one of the important centers of Zoroastrianism. This caused Sheikh Abu Ishagh to settle there and establish his monasteries in Kureh Shapur to spread Islam. The attraction of the Morshidiyya monastery, which paved the way for its expansion in Kureh Shapur, was due to several factors. In addition to the spiritual virtues of Abu Ishagh Kazeruni, the provision of social services to the needy and travelers and the support of merchants and traders for the monasteries of Morshidiyya are among these factors.

    Keywords: Morshidiyya Monastery, Sheikh Abu Ishagh Kazeruni, Geography, Trade, Kureh Shapur
  • Hoseyn Rahmati *, Shahrbanu Delbari, Ardeshir Asadbeigi Pages 359-380
    The subject of shariat (religious laws), tarighat (mystical path) and truth can be seen in the works of Ezz al-Din Mahmud Kashani. Determining the position of these three terms, and their relationship as well as explaining religious teachings based on them, is one of Kashani's central topics. Using the descriptive-analytical method, the present study deals with the position and relationship of these three concepts, their levels and Kashani's mystical attitude, based on them, towards religious teachings. Finally, it examines his approach to the harmonization of mystical teachings with the Quran and tradition, as well as the necessity of adhering to the appearances of shariat. The results of the research indicate that he considers the mentioned concepts as layers of a reality and while combining them, with a mystical approach, analyzes and studies religious teachings. In addition, Kashani sees the origin of pure mystical teachings only in the Quran and tradition and considers adherence to shariat necessary in all cases.
    Keywords: Shariat, Tarighat, Truth, Esoteric Meaning, Exoteric Form, mysticism
  • Jafar Sharifi * Pages 381-411
    The Abbasids and Ismailis, relying on their family background and being Hashemites, organizational goals, as well as the favorable conditions that arose for them, succeeded in forming a secret organization in different historical circumstances. They gradually operated in different parts of the Islamic lands and used preachers (missionaries) to expand their invitation organization. By comparing these two invitation organizations, a better historical judgment of their performance is possible. The main question of this article is: What are the commonalities and differences between the two invitation organizations in their formation and emergence? In order to form the invitation organization, the Abbasids claimed the transfer of Abu Hashem's invitation organization to themselves, and the Ismailis also claimed the appointed Imamate of Ismail and his son Mohammad ibn Ismail as the Imams after Imam Sadegh (AS). Efforts to achieve the goals, pressure and oppression of the governments of the time, the activities of rival groups, the existence of favorable grounds, the need to communicate with followers and the collection of financial resources are the factors that gave rise to the two organizations.
    Keywords: Abbasids, Ismailis, Invitation Organization, Formation, emergence, Caliphate
  • Ali Reza Ibrahimi * Pages 413-432
    In Dey 1398 coinciding with December 2019, the news of the cowardly assassination of Qasem Soleimani, Abu Mahdi al-Mohandes and their companions at Baghdad airport shocked everyone. The White House and President Trump himself claimed responsibility for the assassination and confessed to killing General Soleimani. International legal experts have addressed this issue in various ways; but the main question in this research is: From the perspective of international criminal law, is it possible to prosecute the perpetrators of the assassination, as well as to punish them and execute a proportionate sentence? And if so, what is the procedure? In international criminal law, real territorial and global jurisdictions are more prominent than other factors. It seems that both in international and regional courts, as well as in the relevant countries of Iraq, Iran and third countries, it will be possible to prosecute and execute the perpetrators, including Trump, US military agents, etc.
    Keywords: : Qasem Soleimani, Individual, Governmental Assassination, traditional, modern, Global Jurisdiction, Real Jurisdiction, Territorial Jurisdiction
  • Reza Esfandiyari (Islami) * Pages 433-456
    Context in all its forms has an undeniable effect on the formation of the verbal signification of narrated sources. However, considering the definition of context, its separation from what it belongs to and the types of context, the quality of the effect is debatable. In the works of Usuli scholars from different denominations, general criteria can be reached in recognizing the context from what it belongs to. And in dividing the context, two different ways of classification and quality of its effect should be considered. In the traditional classification of the science of the principles of jurisprudence, which has evolved in Shiism, there are seven divisions, most of which are related to the type of context, but in another classification proposed by Sunni scholars, it is divided into five types based on the quality of their effects on the signification of what context belongs to. The result of this comparative study is to help complete contextology, which requires two types of discussion; the discussion of the nature and type of context, and the discussion of the quality of its involvement in signification. Thus, in the end, a clear demarcation can be made between ambiguousness and unambiguousness, and some aspects of the theory of text interpretation by Usuli scholars can be clarified.
    Keywords: Contextology, Contexts, Contextuality, Types of Context
  • Rahim Dehghan Simkani * Pages 457-479
    There is an interpretation of the ethical theory of natural law in the views of some Shiite thinkers. This article, while referring to the history of this theory in Shiite Islamic thought, explores the ethical foundations in the works of Makarem Shirazi as an example of the late defenders of the traditional interpretation of the theory of formative ethics. He has based man's movements in the path of virtue and vice upon a scheme of natural talents and tendencies in human existence, and in four steps, he has spoken of a morality that is based on nature and creation. In the first step, he analyzes the natural needs of man, in the second step, he identifies stimuli in the structure of human existence to meet needs, in the third step, he sets a goal for these desires to direct them, and in the fourth step, he speaks of the factor that guides the desires towards the determined goal. The purpose of this article is to analyze this idea as an example of contemporary interpretations of the ethical theory of natural law in Shiite thought.
    Keywords: nature, creation, ethics, rationality, Divine Satisfaction, Shiite Approach