فهرست مطالب

مطالعات ایرانشناسی - پیاپی 19 (زمستان 1399)

نشریه مطالعات ایرانشناسی
پیاپی 19 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/10
  • تعداد عناوین: 9
|
  • حکمت الله ملاصالحی صفحات 4-5
  • مسعود دادبخش *، تهمینه رئیس السادات صفحات 7-24

    دوره قاجار به دلیل وقوع انقلاب مشروطه و تشکیل مجلس شورای ملی از منظر سیاسی و اجتماعی جزو دوره‌های مهم تاریخ ایران به شمار می‌رود. در سال‌های آغازین این حکومت، زرتشتیان از وضعیت معیشتی چندان مناسبی برخوردار نبودند. اما از اواسط عهد ناصری به دلیل ایجاد ارتباط با جامعه پارسیان هند نقش آنان در حوزه‌های اقتصادی و اجتماعی کشور پر رنگ تر از پیش گردید که این اتفاق سرانجام منتج به نقش‌آفرینی آنان در حوادث مربوط به انقلاب مشروطه شد. این نوشتار بر آن است تا با تکیه بر منابع دست اول و با رویکردی توصیفی- تحلیلی، به بررسی نقش اقتصادی تجار و تجارت‌خانه‌های زرتشتیان در دوره قاجار بپردازد و فعالیت‌های اجتماعی و سیاسی آنها را در آن زمان واکاوی کند. یافته‌های پژوهش حاضر نشان می‌دهد که تجار و تجارت‌خانه‌های زرتشتیان از اواسط دوره قاجار، جایگاه تجاری خود را به تدریج بهبود ‌بخشیدند و به مرور زمان افزون بر تجارت، فعالیت‌های خود را در زمینه صرافی و زمین‌داری نیز گسترش دادند. مجموع این عوامل باعث رشد تدریجی جایگاه سیاسی و اجتماعی آنان گردید.

    کلیدواژگان: دوره قاجار، انقلاب مشروطه، زرتشتیان ایران، تجار زرتشتی، تجارت خانه های زرتشتیان، پارسیان هند
  • ایرج رضایی صفحات 25-41

    با توجه به قدمت و دیرینگی دو شهر کهنسال سرپل زهاب (حلوان قدیم) و کرمانشاه (قرماسین/ قرمیسین در متون عربی اوایل دوران اسلامی)،‌ می توان گفت که یکی از مهم ترین عوامل شکل گیری و پایایی دو شهر مذکور در طول دوره‌های مختلف تاریخی، وجود دو رود مهم الوند (الون) و قره سو، بوده است. نتیجه این پژوهش بیشتر بر اساس مطالعه متون مختلف دوره اسلامی، حاکی از آن است که به احتمال بسیار نام شهر و ناحیه قدیم حلوان، از نام رود الون اقتباس شده است. در کتاب حدودالعالم (قرن چهارم هجری)، به موقعیت دقیق رودخانه الوند نسبت به شهر حلوان اشاره و نام الوند تا به امروز به همین شکل حفظ شده است. درباره رود قره سو نیز به نظر می رسد که نام آن از دوره صفویه یا کمی پیشتر، جایگزین نام قدیمی این رود گردیده است. احتمالا نام قدیم رود قره سو نیز، همچون رود الوند، به نام شهری که در کنار آن قرار دارد، مرتبط بوده است. بر این اساس، گزینه های احتمالی همچون رود باستانی کرما، ارزیشو و گاماسیاب، در ارتباط با نام قدیمی رود قره سو بحث و ارزیابی شده‌اند. بر اساس متون دوران اسلامی و نیز شواهد پراکنده باستان شناسی، به نظر می رسد که شهر قدیم کرمانشاه (قرماسین) در بخش جنوبی رود قره سو واقع گردیده، مکانی که امروزه در زیر بافت قاجاری شهر کنونی است.

    کلیدواژگان: الون، حلوان، سرپل زهاب، کرمانشاه، قره سو، ارزیشو
  • چنور سیدی صفحات 43-59

    با توجه به نظریه بینامتنیت و فرضیه‌های باختین[2] که بعدها ژرار ژنت آن را بسط داد، اثر هنری مستقلی وجود ندارد و آثار هنری با یکدیگر ارتباطی ناگسستنی دارند. بررسی سازه ها و عناصر مشترک در ادبیات و نگارگری دوره تیموری نیز حاکی از وجود روابط بینامتنی میان این دو شاخه هنری متداول در آن روزگار است. از این رو، مقاله حاضر تلاش دارد تا با تکیه بر روش توصیفی – تحلیلی به بررسی آثار ادبی و هنری دوره تیموری بپردازد و میزان اثربخشی ادبیات را بر هنر نگارگری در این دوره مشخص سازد. آن گونه که از بررسی های صورت پذیرفته در تحقیق حاضر بر می آید، سبک ادبیات فارسی مقدمه و پیش فرضی برای سبک نگارگری در دوره تیموری بوده است و به هیچ عنوان نمی توان نگارگری این دوره را بدون شناخت سبک های ادبی آن مورد واکاوی قرار داد.

    کلیدواژگان: دوره تیموری، سبک شناسی، ادبیات فارسی، نگارگری، بینامتنیت، ژرار ژنت
  • منصور طرفداری صفحات 61-80

    ایران شناسی از جمله رشته‌های جدید دانشگاهی در حوزه علوم انسانی که طی سالیان اخیر در برخی دانشگاه ها راه‌اندازی گردیده است. سرفصل آموزشی این رشته متشکل از دروس متنوعی نظیر تاریخ، جغرافیا، باستان شناسی، ادبیات، اسطوره شناسی، فرهنگ مردم و اقتصاد است که میان‌رشته‌ای بودن آن را نشان می دهد. ارایه تعریفی اولیه از این رشته، ماهیت و اهداف و موضوع و مبانی روش‌شناسی آن از جمله مسایل مهمی هستند که پرداختن به آنها ضروری به نظر می‌رسد. بر این اساس، پژوهش پیش‌رو کوشیده است تا با گردآوری اطلاعات از منابع مرتبط و با استمداد از تجربیات عملی در این رشته به پرسش‌های اساسی تحقیق پیرامون ضرورت و اهداف رشته ایران‌شناسی و اهمیت رویکردهای متعدد روش‌شناسی در آن پاسخ دهد. یافته‌های تحقیق بیانگر آن است که رشته ایران‌شناسی با به کارگیری نگاه چند بعدی و بین‌رشته‌ای، شناخت جامع‌تری در زمینه مسایل مرتبط با فرهنگ و تمدن ایران ارایه می‌دهد. با این همه، دستیابی به این مهم و نیز معرفت‌شناسی صحیح در آن تا حدی وابسته به اتخاذ روش‌شناسی متناسب و کارآمد است. بر این اساس، فهم روش‌شناسی در نقد دیدگاه ها و آثار ایران‌شناسان خارجی و نیز دستیابی به شناخت واقع‌گرایانه‌تر در این رشته، اهمیت بنیادین دارد.

    کلیدواژگان: ایران شناسی، میان رشته ای، معرفت شناسی، روش شناسی
  • سحر عبدالهی *، سیدرسول موسوی حاجی، حسن هاشمی زرج آباد صفحات 81-98

    آل کیا حکومتی محلی و قدرتمند بود که در فاصله سده های هشتم تا دهم هجری قمری، در بخشی از گیلان موسوم به بیه پیش حکمرانی می کردند. آنها توانستند به مدت دو قرن و نیم به طور مستقل از حکومت مرکزی صفویه، حاکمیت خود را حفظ نمایند. در ارتباط با اوضاع اقتصادی آل کیا مطالعه و پژوهش چندانی صورت نگرفته و تنها توصیفات پراکنده ای از آنها در متون تاریخی و سفرنامه سیاحان قابل ردیابی است. هدف و مسئله اصلی این پژوهش بررسی و تبیین نقش ابریشم گیلان در اقتصاد تجاری و تحولات اقتصادی و سیاسی داخلی حکومت محلی آل کیا است. نتایج تحقیق نشان می دهد یکی از عوامل تاثیرگذار بر رشد و رونق اقتصادی حکومت آل کیا، جغرافیای تاریخی گیلان بوده است. ابریشم نیز به عنوان یک کالای استراتژیک اقتصادی، در زمان آ ل کیا اهمیت بسزایی داشته و گیلان به دلیل تولید انبوه و مرغوب ابریشم نقش انکارناپذیری در جلب بازارهای اروپایی و تجارت خانه ها داشته است. این پژوهش کوشیده است، ضمن توصیف و تشریح شرایط اجتماعی و تحلیل کیفی مولفه‌های اقتصادی آن دوره به بررسی عوامل موثر در رونق و شکوفایی اقتصاد حکومت محلی آل کیا در گیلان و بحران های اقتصادی پس از فروپاشی این حکومت بپردازد.

    کلیدواژگان: جغرافیای تاریخی گیلان، آل کیا، اقتصاد، ابریشم، روسیه، شاه عباس اول
  • آژیده مقدم صفحات 99-122

    هلیل‌رود، همچون دیگر رودهای بزرگ، جوامع کشاورز شکل گرفته در جوار خود را عمیقا تحت تاثیر قرار داده است. اگرچه نام نگهبان این رودخانه عظیم در هیچ متنی به جا نمانده، اما به باور نگارنده نامش را باید در «حریر» جست. این وام‌واژه در زبان عربی گونه کوتاه شده «هری[ر] رود» بود که به عنوان صفت در توصیف لطافت و موجدار بودن ابریشم چینی به کار رفته است. با انباشت محصول، که در طول زمان به استقرار دایمی جمعیت های اولیه کشاورز انجامید، امکان بهره وری از زمان اضافه در اختیار انسان پیش از تاریخ قرار گرفت. در سایه این فرصت جدید او توانست در جهان پیرامونش بیندیشد و حاصل آن تعمق، دستاوردهایی برای بهتر زیستن بود که با گذر زمان شتاب گرفت. از دوران آغاز کشاورزی تا هزاره های چهارم و سوم پ.م، جهش فرهنگی چشمگیر بود. افزایش آگاهی انسان نیاز به تدبیری جدی داشت تا به ثبت و حفظ داده‌های روزافزون یاری رساند. در این میان، خطوط دارای بنیان هندسی در چهارچوب جدی‌تری عمل می کردند زیرا هندسه با محاسبه ارتباط دارد. نگارنده با واکاوی نشانه های گل نبشته های تپه کنار صندل جنوبی در جیرفت و خطوط ایلامی زنجیره ای و آغازین، به الگوی بنیادین یک نظام هندسی منسجم دست یافته است که قادر به بازآفرینی نشانه‌هایی ست که با علایم کهن‌ترین خطوط متعلق به فرهنگ های همجوار در جهان باستان اشتراک ساختاری بنیادی دارند. نظریه «جدول مادر (Master Grid)» تاریخ نگارش را در منطقه به عقب‌تر باز گردانده و نقش بنیادی ایران را نه تنها در حوزه ابداع خط که در بنیان‌گذاری برخی دیگر از دستاوردهای مهم فرهنگی بیش از پیش نمایان کرده است . 

    کلیدواژگان: هلیل رود، حریر، هریر، نظام نگارش هندسی، جدول مادر، خط ایلامی آغازین، خط ایلامی زنجیره ای، کنار صندل
  • حکمت الله ملاصالحی صفحات 123-132

    در وصف و معرفی آیین‌های نوروزی سخن بسیار گفته‌اند و بسیار نوشته‌اند. منابع غنی و گرانبهای فراوان از روزگاران گذشته در باب نوروز و آیین‌های نوروزی، درباره اسطوره‌های جشن نوروز، یزدان‌شناسی، کیهان‌شناسی، اخترشناسی، رسوم و سنت‌های منتسب و مرتبط با آیین‌های نوروزی و مناسبتشان با ایرانشهر و شهریاری روزگار ساسانیان، در دست است. در دوره جدید نیز مدارک و شواهد مکشوف باستان‌شناختی و پژوهش‌های باستان‌شناسان، درکنار مطالعات تطبیقی مورخان، اسطوره‌شناسان، متخصصان زبان‌ها و نظام‌های نوشتاری باستانی و ایران‌شناسان غربی و ایرانی اطلاعات علمی موثق و مفیدی را درباره آیین‌های نوروزی در اختیار ما قرار داده‌اند. در نوشتار پیشرو بررسی آیین‌ها و رسوم نوروزی، مسئله و موضوع بحث نیست بلکه رویکرد و نحوه نگاه این نوشتار از صدر تا ذیل صبغه‌ای نظری و فلسفی دارد و از این منظر به آیین‌های نوروزی و مناسبتشان با هویت ملی و دینی ایرانیان توجه شده و در بابشان سخن رفته است. گمان می‌رود جای این نوع و نحوه نگاه نظری و فلسفی به آیین‌های نوروزی در قیاس با پژوهش‌های تاریخی، تطبیقی و میدانی انجام شده اندکی خالی‌ست.

    کلیدواژگان: آیین های نوروزی، هویت، ماهیت، پیوستگی، استمرار، ماندگاری
  • علی نوراللهی صفحات 133-154

    در جنگ جهانی اول، ایران به ‌‌رغم اعلام موضع بی‌طرفی، از یک طرف به صحنه درگیری بین نیروهای روس و انگلیس و از طرفی دیگر، عثمانی و آلمان تبدیل شد. روس‌ها به‌ منظور ضربه زدن به عثمانی‌ها و اشغال بین‌النهرین و همچنین پیوستن به نیروهای انگلیسی، که متحدشان بودند، به غرب ایران لشکرکشی کردند. در مقابل عثمانی‌ها و آلمان‌ها نیز برای مقابله با آنها اقداماتی انجام دادند، از جمله کمک‌های مالی و تسلیحاتی به غلام‌رضا خان والی پشتکوه، اما در عمل والی موضع خود را تغییر داد و اعلام بی‌طرفی کرد. بر عکس این بی‌عملی و اعلام بی‌طرفی والی، عشایر و ایلات منطقه که قلمرو خود را تحت خطر می‌دیدند با بسیج نیروهای رزمی خود به مقابله با روس‌ها برخاسته و توانستند آنها را در قلمرو خود شکست دهند. در این مقاله، بر اساس شواهد محلی و تاریخ شفاهی که هنوز افراد و نوادگان عشایر سینه به سینه آن را حفظ کرده‌اند، با بررسی میدانی و کتابخانه‌ای سعی در روشن کردن ابعاد این بخش از تاریخ منطقه و نقش عشایر در جلوگیری از ورود نیروهای اشغالگر روس به این منطقه شده است.

    کلیدواژگان: جنگ جهانی اول، پشتکوه، قوای روس، ایل خزل
|
  • Masoud Dadbakhsh, Tahmineh Raeessadat Pages 7-24

    From a political and social point of view, the Qajar period is considered to be one of the important periods in the history of Iran because of the occurrence of the Constitutional Revolution and the development of the National consultative Assembly during this time. In the first years of this government, Zoroastrians did not live in desirable financial conditions; however, from the mid Qajar period, because of establishing a relationship with the Parsis Community of India, their role in the economic and social activities of society became more eye-catching. This incident finally led to their playing a significant role in the events related to the Constitutional Revolution. Relying on first hand sources and following a descriptive-analytic method, this study was conducted to investigate Zoroastrians’ commercial activities and trade centers during the Qajar period and examine their political and social ventures at that time. The findings of this study indicate that Zoroastrian tradesmen and trade centers gradually improved their commercial status from the middle of the Qajar era onwards and, in addition to trade, expanded their activities in relation to money exchange and land ownership over time. The collection of these elements resulted in the gradual growth of their political and social status.

    Keywords: Qajar period, Constitutional revolution, Iranian Zoroastrians, Zoroastrian tradesman, Zoroastrian trade centers, Indian Parsis
  • Iraj Rezaie Pages 25-41

    Given the historical background of the two old cities of Sarpol Zahab (old Hulwan) and Kermanshah (Qurmasin/Qarmisin in Arabic texts of the early Islamic Period), it can be claimed that one of the most important factors in the development and subsistence of the mentioned cities during the various historical periods has been the existence of two important rivers of Alvand (Alvan) and Qarasu. A study of different texts of the Islamic period indicates that the name of the old region and town of Hulwan has been adopted from the name of Alvan River. In the book Hudud al-álam (4th century, AH) reference has been made to the exact location of Alvand River in relation to the city of Hulwan, and the name “Alvand” has been used in the same form until now. Regarding Qarasu River, it seems that this name replaced it old name in the Safavid period or a short time before that. The old name of Qarasu, like Alvand River, was probably similar to the name of a city in its vicinity. Accordingly, some options such as the ancient Korma River, Arazishoo River, and Gamasiab River have been discussed and studied in relation to the old name of Qarasu River. Based on the texts of the Islamic period and a number of scattered archeological proofs, it seems that the old city of Kermanshah was located in the south of Qarasu River under the Qajar texture of the present city.

    Keywords: Alvan, Hulwan, Sarpol Zahab, Qarasu, Arazishoo
  • Chenor Saidi Pages 43-59

    According to the intertextuality approach and Bakhtin’s hypotheses, which were later expanded by Gérar Genette, no work of art is independent from other artistic works, and all of them bear a tight relationship with each other. A study of the shared elements of the literary and miniature styles of the Timurid period testifies to the existence of an intertextual relationship between these two prevalent artistic fields of that time. Following a descriptive-analytic approach, the present study aims to examine the literary and artistic works of the Timurid period and highlight the extent of the influence of literature over the art of miniature. The findings of the study indicate that the style of Persian literature has been employed as an introduction to the development of the miniature style of the Timurid period, and it is impossible to investigate the miniature works of this period without first learning about the common literary styles of that time.

    Keywords: Timurid period, stylistic, Persian literature, miniature, intertextuality, Gérar Genette
  • Mansour Tarafdari Pages 61-80

    Iranology is one of the new academic disciplines in the realm of human sciences which has been recently launched in some universities. The curriculum of this field consists of various courses on history, geography, archeology, literature, mythology, folklore, economics, etc., which demonstrates its interdisciplinary nature. Presenting a preliminary definition of this field and introducing its nature, purposes, subject, and methodological principles are among the most important problems which demand further discussion. Accordingly, the present study aims to respond to a number of fundamental questions regarding the necessity and purposes of Iranology and the importance of various related methodological approaches through collecting the required data from authentic sources and resorting to empirical studies in this field. The findings of the study demonstrate that, following an interdisciplinary approach and a multi-dimensional perspective, Iranology provides a more comprehensive knowledge of the problems related to Iranian culture and civilization. However, achieving this important purpose and attaining correct epistemological knowledge depends, to some extent, on adopting an efficient and appropriate methodology. Hence, having an accurate understanding of methodology in criticizing the views and works of foreign Iranologists and obtaining a more realistic knowledge of Iranology is of great significance.

    Keywords: Iranology, interdisciplinary, epistemology, methodology
  • Sahar Abdollahi, Seyyed Rasool Musavi Haji, Hassan Hashemi Zarjabad Pages 81-98

    The Kia’ids were a powerful dynasty that ruled a part of Gilan known as Biya-pish from 8th to 10th centuries (AH). They continued their rule independently from the Central Safavid government for about two and a half centuries. Very little research has been conducted on the economic status of Kar-Kia or Kia’id period, and there are only some scattered descriptions in this regard in historical texts and travelogues. The main purpose of this study is to study and explain the role of Gilan’s silk in the internal commercial economy and the economic and political changes of the local Kia’id government. The findings of the study indicate that one of the factors affecting the economic growth and prosperity of the Kia’ids was the historical geography of Gilan. As an economic and strategic product, silk was of great importance in the Kia’id period, and Gilan played an undeniable role in attracting European markets and trade centers because of producing massive amounts of high quality silk. While describing and explaining the social conditions of that time and analyzing its economic elements, the present study investigates the factors which were effective in the economic growth of the local Kia’id government in Gilan and the economic crises after the disintegration of this dynasty. 

    Keywords: historical geography, Gilan, Kar kia, economy, silk, Russia, Shah Abbas I
  • Azhideh Moqaddam Pages 99-122

    Similar to other large rivers, Halil River or Halil Rud has greatly affected the agricultural communities developed in its vicinity. Although the name of the guardian of this huge river has not been mentioned in any text, the author believes that it has been derived from the word Harīr (velvet). This Persian loanword in Arabic is the short form of Harī[r]-Rūd and is used as an adjective to describe the delicate and wavy nature of Chinese silk. Abundant crops, which led to the permanent settlement of early agricultural populations over time, provided prehistoric human beings with the chance to use their spare time more efficiently. In the light of this new opportunity, they managed to reflect more profoundly on their surrounding world, which resulted in some achievements in relation to living a better life. These achievements appeared faster over time. From the beginning of agriculture until the fourth and third millennia BC, there were noteworthy developments in the realm of culture. The increase in Man’s knowledge demanded serious thought regarding the ways to record and preserve the ever-increasing information. At this point, scripts with a geometric basis functioned more efficiently because geometry is linked to calculation. Through examining the signs of linear Proto-Elamite script used in the mudbrick inscriptions of southern Konar Sandal mound in Jiroft, the author reconstructed the original pattern of an integrated geometric system which is capable of recreating some signs that share the same structural foundation with the signs of the most ancient scripts of the neighboring cultures of the ancient world such as proto-Sumerian script and the Indus script. The theory of the Master Grid takes the beginning of writing in the region further back in history and highlights the fundamental role of Iran not only in the realm of script invention but also in founding some other important cultural achievements more than ever before. 

    Keywords: Halil River, Harīr (silk), geometric writing system, master grid, proto-Elamite script, linear Elamite script, Konar Sandal
  • Hekmatollah Mollasalehi Pages 123-132

    Many people have spoken or written about Nowruz rituals. There are numerous and invaluable old sources available on Nowruz and the related myths and rituals; the theological, cosmological, and astronomical views in relation to Nowruz, and the customs and traditions related to this occasion and the Sassanid Iran and kingdom. In the modern era, several archeological findings, documents, and studies, alongside the comparative studies conducted by historians, mythologists, linguists, experts studying ancient scripts, and Iranian and non-Iranian Iranologists have provided plenty of useful and reliable scientific data about Nowruz. The present study does not discuss Nowruz-related customs and rituals; rather, it follows a theoretical and philosophical approach to investigating Nowruz rituals and their connection with Iranians’ national and religious identity. The author believes that, in comparison to the huge number of historical, comparative, and field studies conducted in this regard, this approach to Nowruz customs has been to some extent neglected by researchers in this field.

    Keywords: Nowruz rituals, identity, nature, continuity, connection, subsistence
  • Ali Norallahy Pages 133-154

    During the First World War, in spite of its declared neutrality, Iran turned into the scene of battles between Russian and British armies, on the one hand, and Ottomans and Germans, on the other hand. In order to strike a blow to Ottomans, occupy Mesopotamia, and also join the British armies, who were their allies, the Russians began a military campaign in the West of Iran. The Ottomans and Germans also employed certain strategies in opposition to their activities, including providing financial support for Gholamreza Khan, the ruler of Poshtkuh. However, this ruler changed his position in practice and declared his neutrality. Unlike him, the nomads and ethnic tribes of the region, who saw the threats to their territory, equipped their fighters against the Russians and managed to defeat them in their own realm of power. Based on a study of local proofs and oral history preserved by the members of nomadic and ethnic tribes and through library and field studies, this paper aims to clarify the different dimensions of the history of Poshtkuh and the role of nomadic tribes in preventing the arrival of occupying Russian forces in the region.

    Keywords: World War I, Poshtkuh, Russians, Khazal tribe