فهرست مطالب

فصلنامه رفاه اجتماعی
پیاپی 81 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/31
  • تعداد عناوین: 9
|
  • حانیه سادات سجادی، مرضیه شیرازی خواه*، محمدتقی جغتایی صفحات 9-14

    برنامه ریزی برای ارایه خدمات ایمن، عادلانه و باکیفیت توانبخشی مستلزم داشتن اطلاعاتی از مقدار فراهمی منابع کنونی برای ارایه خدمات توانبخشی است. مراکز ارایه دهنده خدمات توانبخشی یکی از این منابع هستند. بررسی های ملی در مورد وضعیت کنونی این مراکز، کمبودهایی در تعداد و الگوی توزیع آنها نشان می دهد. این کمبودها ضرورت سرمایه گذاری برای توسعه این مراکز را در جهت بهبود دسترسی به خدمات موردنیاز ضروری می سازد. براین اساس اختصاص بخشی از تخت های موجود یا اضافه کردن تخت برای خدمات توانبخشی، بازنگری در توزیع مراکز ارایه خدمات سرپایی -هم از نظر نوع مرکز و هم از نظر منطقه جغرافیایی به ویژه در مناطق کم برخوردار- توسعه و راه اندازی مراکز ارایه دهنده خدمات چندتخصصی توانبخشی، برنامه ریزی برای توسعه مراکز ارایه خدمات در منزل، جامعه محور و شبانه روزی با همکاری نظام شبکه و تقویت تعامل بین بخشی و مشارکت بخش خصوصی، سازمان های مردم نهاد توصیه می شود.برنامه ریزی برای ارایه خدمات ایمن، عادلانه و باکیفیت توانبخشی مستلزم داشتن اطلاعاتی از مقدار فراهمی منابع کنونی برای ارایه خدمات توانبخشی است. مراکز ارایه دهنده خدمات توانبخشی یکی از این منابع هستند. بررسی های ملی در مورد وضعیت کنونی این مراکز، کمبودهایی در تعداد و الگوی توزیع آنها نشان می دهد. این کمبودها ضرورت سرمایه گذاری برای توسعه این مراکز را در جهت بهبود دسترسی به خدمات موردنیاز ضروری می سازد. براین اساس اختصاص بخشی از تخت های موجود یا اضافه کردن تخت برای خدمات توانبخشی، بازنگری در توزیع مراکز ارایه خدمات سرپایی -هم از نظر نوع مرکز و هم از نظر منطقه جغرافیایی به ویژه در مناطق کم برخوردار- توسعه و راه اندازی مراکز ارایه دهنده خدمات چندتخصصی توانبخشی، برنامه ریزی برای توسعه مراکز ارایه خدمات در منزل، جامعه محور و شبانه روزی با همکاری نظام شبکه و تقویت تعامل بین بخشی و مشارکت بخش خصوصی، سازمان های مردم نهاد توصیه می شود.

    کلیدواژگان: توانبخشی، پوشش همگانی سلامت، تسهیلات، ارائه خدمت، تخت، ایران
  • مریم پورموسوی خانقشلاقی، جواد خدادای سنگده*، اعظم کلائی صفحات 15-50
    مقدمه

    هدف از پژوهش حاضر، تدوین الگوی مفهومی فرصت سازی بر اساس تجارب زیسته زنان از فرصت ها و تهدیدهای ادراک شده در هنگام قرنطینه خانگی ناشی از کرونا بود.

    روش

    در این تحقیق، در قالب یک طرح کیفی و به روش پدیدارشناسانه، 12 نفر از زنان شهر تهران به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته، داده های حاصل از آن با استفاده از روش تحلیل تماتیک (مضمونی) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها: 

    براساس یافته ها، شش بعد خانوادگی (قوام بخشی خانواده/ ناتوانی در کنترل مسایل)، فردی (شادابی عملکردی/ کرختی عملکردی)، معنوی (توسل جویی/ بی صبری)، اقتصادی (اقتصاد مقاومتی/ سوء مدیریت مصرف)، اجتماعی (همکاری سیاست های اجرایی/ عدم همراهی سیاست های اجرایی) و بهداشتی (خودمراقبت گری/ اقدام به رفتارهای پرخطر) با نگاه تهدید و فرصت در ایام قرنطینه حاصل شد. هر یک از این ابعاد دارای مضامین فرعی نیز بود. در نهایت مدل مفهومی جهت فرصت سازی در این ایام از یافته ها استخراج شد. 

    بحث: 

    هر شش بعد خانوادگی، فردی، معنوی، اقتصادی، اجتماعی و بهداشتی در فرصت سازی و تدوین الگو نقش داشتند.

    کلیدواژگان: الگوی فرصت سازی، قرنطینه خانگی، ویروس کرونا، زنان
  • صادق صالحی*، غلامرضا خوش فر، شهربانو میرزاخانی صفحات 51-85
    مقدمه

    موضوع اصلی این تحقیق مطالعه میزان رفتار حفاظت با تاکید بر نقش مولفه های نظریه انگیزه حفاظت است. بنابراین هدف اصلی تحقیق، شناخت رابطه رفتار حفاظت فردی و مولفه های انگیزه حفاظت است. چارچوب نظری بر پایه نظریه انگیزه حفاظت راجرز  (1983) قرار دارد.

    روش

    به لحاظ روش شناسی، این تحقیق در زمره تحقیقات پیمایشی جای می گیرد که با استفاده از ابزار پرسشنامه محقق ساخته اقدام به جمع آوری داده ها شده است. جامعه آماری تحقیق کلیه ساکنان روستایی استان مازندران بوده که 338 نفر از آنان به عنوان نمونه آماری تعیین و  با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. برای تایید اعتبار از روش اعتبار صوری و همچنین پایایی ابزار نیز با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ مورد تایید واقع شده است.

    یافته ها: 

    میانگین رفتار حفاظت فردی بالاتر از حد متوسط به دست آمده است. نتایج حاصل از آزمون فرضیات نیز نشان داد که بین مولفه های نظریه انگیزه حفاظت (شدت خطر درک شده، شدت آسیب پذیری درک شده، هزینه های پاسخ، خودکارآمدی پاسخ و اثربخشی پاسخ) با رفتار حفاظت فردی رابطه ای مثبت وجود دارد. همچنین نتایج حاصل از رگرسیون نیز بیانگر این نکته است که در مجموع 529/0 درصد از تغییرات متغیر وابسته از طریق متغیرهای فوق تبیین می شود. علاوه بر این نتایج تجزیه و تحلیل مدل معادله های ساختاری نشان داد، (مولفه های شدت آسیب پذیری درک شده، هزینه های پاسخ، خودکارآمدی پاسخ و اثربخشی پاسخ) تاثیر مستقیم بر رفتار حفاظت فردی افراد در مواجهه و مقابله با بیماری کووید-19 دارند.

    بحث: 

    نتایج تحقیق نشان داد که نظریه انگیزه حفاظت و مولفه های آن توانست تا حد قابل قبولی یک مساله اجتماعی همچون کرونا را تبیین نماید و بدین ترتیب، می تواند به عنوان الگویی برای انجام تحقیقات مشابه در سایر مناطق روستایی کشور مفید واقع شود.

    کلیدواژگان: رفتار حفاظت، انگیزه حفاظت، کووید-19، روستاییان
  • هادی عبدالله تبار*، حمیرا سجادی، عزت الله سام آرام، علی اکبر تاج مزینانی صفحات 87-127
    مقدمه

    نظام سلامت به عنوان متولی اصلی بهداشت و درمان در ایران تاریخچه ای نزدیک به یک قرن دارد و در این بازه زمانی تغییرات زیادی را شاهد بوده است تا به شکل و ساختار کنونی درآمده است. این تحقیق با هدف بررسی عوامل موثر بر شکل گیری و تحولات نظام سلامت و روند سیاست گذاری در آن با دیدگاه بین رشته ای انجام شده است.

    روش

    تحقیق به روش تاریخی انجام گرفته و متون تاریخی راجع به نظام سلامت و زیربخشهای آن اعم از بهداشت و درمان و آموزش با رویکرد نهادگرایی مرور و تحلیل شده است.

    یافته ها: 

    دولت، جامعه مدنی، بخش خصوصی، خانواده و نهادهای بین المللی کارگزاران اصلی سیاست سلامت در ایران از ابتدا تاکنون بوده اند که در بستر عوامل موقعیتی، ساختاری، فرهنگی و خارجی به نظام سلامت و تحولات آن در ایران جهت داده و در موفقیتها و ناکامیهای آن موثر بوده اند.

    بحث: 

    هرچند از همان ابتدا کارگزار اصلی سیاست سلامت در ایران دولت بوده است، اما عوامل نهادی زیادی بر کارایی و عملکرد آن در زمینه سلامت موثر بوده اند و این نهاد جهت تدوین سیاستهای سلامت و هموار کردن مسیر برقراری عدالت اجتماعی نیازمند توجه جدی تر به عناصر جامعه مدنی و ویژگیهای خانواده ها و سپردن امور به بخش خصوصی است و در این راه تعامل با نهادهای بین المللی و استفاده از تجارب آنها به خصوص درزمینه بهداشت از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

    کلیدواژگان: نظام سلامت، رویکرد نهادگرایی، بستر نهادی، سیاست اجتماعی
  • علی جواد کریمی، اسفندیار محمدی*، محمود محمدی صفحات 129-166
    مقدمه

    انسان همیشه در معرض خطر انواع مختلف بیماریهاست و به ناچار برای بهبود و معالجه، هزینه های سنگین پزشکی و مخارج بیمارستانی را متقبل می شود. به منظور کمک به مردم در چنین مواردی، طرحهای گوناگون بیمه درمان به صورت پایه و مکمل، اما به صورت مجزا توسط سازمانها و شرکتهای مختلف بیمه گر ارایه می شود. هدف این پژوهش طراحی مدل ارایه همزمان بیمه پایه و مکمل در سازمان تامین اجتماعی ایران، برای حل مسایل بیمه درمانی جامعه هدف ونیز سازمان در این حوزه است.

    روش

    این پژوهش ازنظر هدف کاربردی با رویکردی ترکیبی بوده که در بخش کیفی بر اساس روش داده بنیاد و با تمرکز بر مصاحبه نیمه ساختاریافته و در بخش کمی بر اساس روش اکتشافی و استنباطی اجرا شده است. جامعه آماری آن شامل مدیران و کارشناسان خبره درزمینه بیمه درمانی در سازمان تامین اجتماعی کشور هستند که نمونه گیری به صورت هدفمند انجام و در بخش کیفی تا رسیدن مقوله ها به اشباع (15 نمونه) ادامه یافت.

    یافته ها: 

    بعد از احصاء داده ها و استخراج مفاهیم (225 مفهوم) و دسته بندی آنها در 42 مقوله فرعی و نهایتا 17 مقوله اصلی، مدل نهایی طراحی و مشخص شد. در بخش کمی نیز بر اساس شاخصهای برازندگی، محرز شد که داده ها با ساختار عاملی زیربنای نظری تحقیق، برازش مناسبی داشته و همسو با آنها بوده اند.

    بحث: 

    با توجه به ابعاد مدل، سازمان تامین اجتماعی نیازمبرم به اجرای طرح مذکور دارد و می تواند بر اساس ظرفیت های منحصربه فرد خود، آن را اجرا و بسیاری از مسایل بیمه شدگان و سازمان در حوزه بیمه درمان را رفع کند.

    کلیدواژگان: بیمه، بیمه درمانی پایه، بیمه درمانی مکمل، سازمان تامین اجتماعی، درمان مستقیم سازمان
  • روح الله احمدی حاجی آبادی* صفحات 167-194
    مقدمه

    اهمیت ارتقاء سطح بهداشت و درمان به عنوان یکی از معیارهای توسعه پایدار موجب شد تا با اندازه گیری شاخص بهداشتی-درمانی در سطح شهرستانهای استان سمنان طی دوره 1393-1396 و مقایسه آن با بخش مجزایی تحت عنوان سایر مناطق ایران، اولا وضعیت شهرهای این استان را در بازه زمانی مذکور موردبررسی قرار دهیم؛ ثانیا شکاف موجود بین شهرهای این استان را ارزیابی کنیم؛ و ثالثا شکاف موجود بین شهرهای استان با سایر مناطق ایران را موردمطالعه قرار دهیم.

    روش

    تحقیق حاضر، مطالعه ای توصیفی-تحلیلی است. از روش آنتروپی شانون برای وزن دهی به 17 معیار منتخب و از روش تاکسونومی عددی برای اندازه گیری شاخص بهداشتی-درمانی استفاده شده است.

    یافته ها:

     وضعیت کلی مناطق شهری استان سمنان از منظر برخورداری از شاخصهای بهداشتی-درمانی نسبت به وضعیت این شاخص در سایر مناطق ایران مطلوب است، اگرچه در گذر زمان روند نزولی داشته است. در این میان، وضعیت شهرهای سمنان و شاهرود رو به بهبود اما وضعیت شهرهای دامغان و گرمسار رو به کاهش بوده است. همچنین، در سالهای 1393 و 1394، شکاف بهداشتی-درمانی بین شهرهای استان سمنان و سایر مناطق ایران به نفع شهرهای استان سمنان، بسیار زیاد بود اما در دو سال بعد از آن، این شکاف کاهش یافته است.

    بحث: 

    شهرستان شاهرود همواره برخوردارترین شهر استان سمنان از نظر توسعه شاخصهای بهداشتی-درمانی بوده است. میانگین این شاخص در یک دوره چهارساله بیانگر آن است که به ترتیب شهرهای سمنان، دامغان و گرمسار و سایر مناطق ایران در رتبه های بعدی قرار گرفتند. روند تغییرات مناطق مورد بررسی حاکی از همگرایی مناطق به لحاظ شاخص بهداشتی-درمانی است.

    کلیدواژگان: استان سمنان، تاکسونومی عددی، بهداشت و درمان، توسعه
  • لطیف پرتوی* صفحات 195-240
    مقدمه

    آن گونه که صاحبنظران گذار اپیدمیولوژیک پیش بینی کرده اند، رفتارهای پرخطر همواره در حال افزایش بوده و اغلب دو زیرگروه جمعیتی نوجوانان و جوانان در معرض این رفتارها قرار می گیرند. رابطه رفتارهای پرخطر با کیفیت نامناسب زندگی می تواند پیامدهای ناگوار و پرهزینه ای در بر داشته باشد. بر این مبنا، ازآنجاکه تقریبا 25 درصد جمعیت ایران را نوجوانان و جوانان تشکیل می دهند، هدف این مقاله، بررسی رابطه کیفیت زندگی با بروز رفتارهای پرخطر در میان نوجوانان و جوانان ساکن شهر مهاباد است.

    روش

    در این تحقیق جهت نیل به هدف از روش توصیفی تحلیلی استفاده شده و به منظور گردآوری داده های موردنیاز برای آزمون فرضیه ها، از روش پیمایش مبتنی بر پرسشنامه استفاده شده است.

    یافته ها: 

    تحلیل چند متغیره نشان داد که عامل کیفیت زندگی رابطه معناداری با متغیرهای زمینه ای جنس، ترتیبات زندگی خانوادگی و سطح تحصیلات پدر و مادر دارد؛ همچنین تاثیر معناداری بر بروز رفتار پرخطر دارد. در این میان، سطح تحصیلات پدر و کیفیت زندگی به ترتیب بیشترین سهم را در توضیح تغییرات بروز رفتار پرخطر دارند. به علاوه، کیفیت زندگی رابطه معکوسی با رفتار پرخطر دارد.

    بحث: 

    به نظر می آید که شناخت رفتارهای پرخطر و رابطه آن با متغیرهای دیگر ازجمله متغیر مهم کیفیت زندگی می تواند در جهت سیاست گذاری، برنامه ریزی و اقدامات مداخله ای برای ارتقای کیفیت زندگی و کاهش رفتارهای پرخطر در میان گروه های هدف تاثیرگذار باشد.

    کلیدواژگان: رفتار پرخطر، کیفیت زندگی، حمایت اجتماعی، پذیرش اجتماعی
  • شهرام نظری، مهدی کروبی*، لیدا کارآزموده صفحات 241-286
    مقدمه

    هدف از تحقیق حاضر تعیین نقش امنیت و ابعاد آن بر مقاصد رفتاری گردشگران ورزشهای زمستانی در پیستهای اسکی تهران بود.

    روش

    این تحقیق از نظر هدف، از نوع تحقیقات کاربردی و به لحاظ گردآوری داده ها، توصیفی همبستگی بود. جامعه مورد مطالعه در این پژوهش کلیه گردشگران پیستهای اسکی تهران در زمستان سال 1396 بودند. در این تحقیق از فرمول کوکران برای جامعه نامحدود به منظور تعیین حجم نمونه تحقیق استفاده شد (384 نفر). به روش نمونه گیری خوشه ای (هر پیست یک خوشه) تعداد 400 پرسشنامه در پیستهای اسکی توزیع شد و درنهایت 331 پرسشنامه مورد تحلیل قرار گرفت. به منظور جمع آوری داده ها و اندازه گیری متغیرهای مدل از پرسشنامه امنیت گردشگری محمودی و همکاران (1394) و پرسشنامه نیات رفتار زیتامل و همکاران (2003) استفاده شد. پایایی پرسشنامه ها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی و روایی آن نیز با استفاده از روایی همگرا (تایید بارهای عاملی و مقدار AVE) و روایی تشخیصی مورد تایید قرار گرفت. برای تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی (جداول و نمودارهای توزیع فراوانی) و آمار استنباطی (همبستگی اسپیرمن) و برای ارایه مدل، تکنیک مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد.

    یافته ها:

     امنیت روانی، امنیت اقتصادی و امنیت اجتماعی رابطه مثبت و معناداری با نیات رفتاری گردشگران در پیستهای اسکی تهران دارند.

    بحث:

     با توجه به نتایج تحقیق، هر چه ضریب امنیتی در یک محل از جنبه های مختلف بالاتر باشد، گردشگران ورزشی بیشتری تمایل به سفر به آن مکان را خواهند داشت.

    کلیدواژگان: امنیت روانی، امنیت اقتصادی، امنیت اجتماعی، مقاصد رفتاری، گردشگری ورزشی
  • زینب واعظ مهدوی، حسین راغفر*، کریم امامی جزه، کامران حاجی نبی صفحات 287-327
    مقدمه

    بی ثباتی های اقتصادکلان، نوسانات قیمت ارز، تورم و به تبع آن نوسانات قیمت غذا یکی از مسایل موردتوجه طی سال های اخیر در کشور بوده است. ناکارآمدی سیاست ها و نوسانات قیمت مواد غذایی بیش از هر چیز گروه های کم درآمد را تحت تاثیر قرارداد و در فقر غذایی یا سوءتغذیه فرو برده است. مطالعه کشش های درآمدی و قیمتی اقلام غذایی به ویژه در گروه های مختلف درآمدی اطلاعات ارزشمندی را برای سیاستگذاری ارایه می کند.

    روش

    در این مطالعه با تخمین سیستم تقاضای تقریبا ایده ال، به بررسی سبد غذایی خانوار و محاسبه کشش اقلام غذایی در سبدمصرفی خانوارها و نیز مقایسه گروه های مختلف درآمدی پرداخته شده است. داده های مورداستفاده داده های خام پیمایش هزینه ودرآمد خانوار برای سالهای 1395 و 1397 بوده است. به دلیل اثرات ناهمگن تغییرات قیمت بر تقاضا در گروه های مختلف درآمدی این مطالعه روی بیستک های مختلف درآمدی و با تاکید بر نان، گوشت و لبنیات انجام شده است.

    یافته ها:

     بر اساس نتایج، نان به عنوان یک کالای کم کشش شناسایی می شود. کشش قیمتی لبنیات و گوشت در هر دو سال موردبررسی مقادیر بزرگ تر از یک داشته و ازاین رو نشان دهنده پرکشش بودن این دو کالا است. مطالعه بیستک های درآمدی نشان می دهد در سال 1397 نان یک کالای پست و گیفن بوده و برای بیستک های سوم و پنجم یک کالای ضروری بوده است.

    بحث:

     نتایج بیانگر این است که میزان مصرف منابع پروتئین جانوری و لبنیات از حساسیت بالایی نسبت به قیمت این کالاها برخوردار است و افزایش قیمت این کالاها موجب محدود شدن مصرف این ریزمغذیها در سبد غذایی خانوار و چه بسا حذف آن در بیستکهای پایین درآمدی خواهد شد.

    کلیدواژگان: کشش درآمدی، کشش قیمتی تقاضا، سیستم تقاضای تقریبا ایده آل، بیستک های درآمدی
|
  • Haniye Sadat Sajadi, Marzieh Shirazikhah*, Mohammadtaghi Joghataei Pages 9-14

    Planning to provide safe, equitable, and quality rehabilitation services requires data on the availability of current rehabilitation resources, including rehabilitation facilities and infrastructures. Given the findings of national surveys on available rehabilitation facilities, there are some deficiencies in the number and pattern of their distribution. These deficiencies make it necessary to invest in the expansion of rehabilitation facilities in order to improve access to the required services. To bridge these gaps, allocating part of the existing beds or adding beds for rehabilitation; revising the distribution of outpatient care centers both in terms of center type and geographical area, especially in deprived areas; developing and establishing the multidisciplinary rehabilitation service centers; and expanding rehabilitation home centers, community rehabilitation center and long-stay rehabilitation centers, in collaboration with the primary health care system, strengthening intersectoral relations, and participation of the private sector, and non-governmental organizations are recommended.

    Keywords: Rehabilitation, Universal health coverage, Facilities, infrastructures, service delivery, bed, Iran
  • Maryam Pourmousavi Khangheshlaghi, Javad Khodadadi Sangde*, Azam Kalaee Pages 15-50
    Introduction

    The aim of the present study was to develop a conceptual model of opportunity creation based on womenchr('39')s lived experiences of perceived opportunities and threats during corona home quarantine.

    Method

    For this purpose, in a qualitative and phenomenological method, 12 women in Tehran were selected by purposive sampling method and using semi-structured interviews, the data were analyzed using thematic content analysis method.

    Findings

    The findings of the study indicated that the six dimensions of family (family consistency/inability to control problems), individual (functional well-being/functional numbness), spiritual (recourse/impatience), economic (resistance economy/ consumption laziness), social (Cooperation of executive policies/non-compliance with executive policies) and health (self-care/taking risky behaviors) was achieved by looking at threats and opportunities during quarantine. Each of these dimensions also had sub-themes. Finally, a conceptual model for opportunity creation was extracted from the findings.

    Discussion

    All six dimensions of family, individual, spiritual, economic, social, and health were involved in creating opportunities and modeling.

    Keywords: Opportunity creation pattern, Home quarantine, Corona virus, Women
  • Sadegh Salehi*, GholamReza Khosh Far, Shahrbanoo Mirzakhani Pages 51-85
    Introduction

    The major focus of this research is on studying protection behavior with emphasis on the role of components of protection motivation theory. Therefore, the main purpose of this study is to understand the relationship between individuals protection behavior and the components of protection motivation. The theoretical framework is based on Rogers’s (1983) Theory of Protection Motivation.

    Method

    This research study is based on the survey method, which has been conducted using a researcher-made questionnaire. The statistical population of the study was all rural residents of Mazandaran province, comprising 338 individuals who were selected using simple random sampling method as a statistical. The reliability of the instrument has been confirmed using Cronbachchr('39')s alpha coefficient for protection behavior (0.752) and threat and response evaluation (0.780).

    Findings

    Findings showed that the average personal protection behavior (3.97) was obtained from 5. The results of the hypothesis test also showed that there is a positive and significant relationship between the components of protection motivation theory (perceived risk intensity, perceived vulnerability intensity, response costs, response self-efficacy, and response effectiveness) with personal protection behavior. Also, the results of regression indicate that a total of 0.529% of the changes in the dependent variable can be explained through the above-mentioned variables. In addition, the results of structural equation model analysis showed that the components of motivation protection theory (perceived vulnerability severity, response costs, response self-efficacy, and response effectiveness) had a direct and significant impact on respondentschr('39') personal protection behavior while facing Covid-19 disease.

    Discussion

    The results of the study showed that protection motivation theory and its components could explain a social problem such as Corona virus pandemic logically and practicably and as such it can be said that this theory can be useful as a model for similar research in other rural areas of the country.

    Keywords: Protection Behavior, Protection Motivation Theory, Covid-19, Mazandaran Province
  • Hadi Abdolahtabar*, Homeira Sajjadi, Ezzatolah Sam Aram, Aliakbar Tajmazinani Pages 87-127
    Introduction

    The health system as the main custodian of health in Iran has a history of nearly a century and during this period has witnessed many changes to the current form and structure. This study aims to investigate the factors affecting the formation and evolution of the health system and the policy-making process in it with an interdisciplinary perspective.

    Method

    The research has been conducted in a historical way and historical texts about the health system and its sub-sectors including health care and education have been reviewed and analyzed with an institutionalist approach.

    Findings

    The government, civil society, private sector, family and international institutions have been the main agents of health policy in Iran from the beginning until now, which in the context of situational, structural, cultural and external factors have directed the health system and its developments in Iran. They have been effective.

    Discussion

    Although the government has been the main agent of health policy in Iran from the beginning, but many institutional factors have been effective on its efficiency and performance in the field of health, and this institution needs more serious attention to community elements to formulate health policies and pave the way for social justice. Civility and the characteristics of families and leaving matters to the private sector, and in this way interaction with international institutions and the use of their experiences, especially in the field of health is of particular importance.

    Keywords: health system, institutional approach, institutional context, social policy
  • Alijavad Karimi, Esfandiar Mohammadi*, Mahmood Mohammadi Pages 129-166
    Introduction

    Humans are always at risk of various diseases and inevitably incur high medical costs and hospital expenses for recovery and treatment. In order to help people in such cases, various health insurance plans are offered as basic and complementary, but separately by different insurance organizations and companies. The purpose of this study is to design a model for providing supplementary health insurance by the Social Security Organization of Iran to solve the insurance and medical problems of the target community and the organization in this area.

    Method

    This research is applied in terms of purpose with a mixed approach, which has implemented based on the data-based method in the qualitative part and focusing on semi-structured interviews, and in the quantitative part based on the exploratory and inferential methods. Its statistical population includes managers and experts in the field of health insurance in the Social Security Organization of the country, whose sampling was done purposefully and continued in the qualitative section until the categories reached saturation (15 samples).

    Results

    After gathering the data and extracting the concepts (225 concepts) and classifying them into 42 sub-categories and finally 17 main categories, the final model was designed and specified. In the quantitative part, based on the fit indicators, it was found that the data had a good fit with the factor structure of the theoretical basis of the research and were in line with them.

    Discussion

    based on the dimensions of the model, the Social Security Organization is in need of implementing this plan, and it can implement the plan based on its unique capabilities and solve many problems of the insured and the organization in the field of health insurance.

    Keywords: Insurance, Basic health insurance, Supplementary health insurance, Social Security Organization, Direct treatment of the organization
  • Rohollah Ahmadi Hajiabadi* Pages 167-194
    Introduction

    The importance of improving the level of health and treatment as one of the criteria for sustainable development led us to measure the health index in the cities of Semnan province during the period of 1393-1396 and compare it with other regions of Iran as a whole. Firstly, the situation of Semnan province cities is examined in the mentioned period; Secondly, the gap between and among them is assessed; Finally, the gap between the cities of the province and other regions of Iran is evaluated.

    Method

    The present study is a descriptive-analytical study. In this study, the Shannon Entropy Method is used to obtain the weights associated with 17 selected criteria, and using the numerical Taxonomic method to compute health index.

    Findings

    The general situation of urban areas of Semnan province is favorable in terms of having health and medical indicators compared to Iran, but over time it has been declining. Meanwhile, the situation in the cities of Semnan and Shahroud has improved, but the situation in the cities of Damghan and Garmsar is still declining. Also, in 1393 and 1394, the health gap between the cities of Semnan province and other regions of Iran in favor of the cities of Semnan province was very large, but during the next two years, this gap has decreased.

    Discussion

    Shahroud city has always been the most beneficial city of Semnan province in terms of health and medical indicators. The average of the health index over a four-year period indicates that Semnan, Damghan, Garmsar and the whole country were ranked next, respectively. In addition, the trend of index among the studied areas indicates the convergence of the regions in terms of health index.

    Keywords: Health Index, Semnan Province, Iran, Shannon Entropy, Taxonomy, Development
  • Latif Partovi* Pages 195-240
    Introduction

    Risky behaviors have always been on the rise as the epidemiological transition experts have predicted, and the two subgroups of adolescents and the youth are predominantly exposed to these behaviors. Risky behaviors affected by inadequate quality of life can have awful and costly consequences. Accordingly, since approximately 25 percent of Iranchr('39')s population comprises adolescents and the youth, the purpose of this article is to investigate the impact of quality of life on risky behaviors among adolescents and the youth living in Mahabad.

    Method

    In this research, descriptive-analytical method has been used to achieve the goal, and in order to collect the data needed to test the hypotheses, the survey method using questionnaires has been used.

    Findings

    Multivariate analysis showed that factors, such as quality of life, are significantly correlated with the variables of sex, family life arrangements, and education level of parents, and they also have a significant impact on risky behaviors. Among these, the level of fatherchr('39')s education and quality of life respectively play the most important role in explaining changes in risky behaviors. In addition, quality of life has an inverse relationship with risky behaviors.

    Discussion

    It seems that understanding the occurrence of risky behaviors and its relationship with other variables, such as quality of life can be effective in policy making, planning, and intervention proceedings to improve the quality of life and reduce risky behaviors among target groups.

    Keywords: Quality of life, Risky behavior, Social support, Social Acceptance
  • Shahram Nazari, Mehdi Karoubi*, Lida Karazmoudeh Pages 241-286
    Introduction

    The purpose of this study was to determine the role of security and its dimensions on behavioral intentions of winter sports tourists in Tehran ski resorts.

    Method

    In terms of purpose, it was an applied research, and it was descriptive-correlational in terms of data collection. The population comprised all tourists of Tehran ski resorts in the winter of 1396. Cochran formula was used in order to determine the sample size of the study (N = 384). In the cluster sampling method, 400 copies of questionnaires were distributed to the respondents in the ski resorts, and finally 331 questionnaires were analyzed. In order to collect the data, Mahmoudi et al’s. (2015) Tourism Security questionnaire and Zeitamel et al’s. (2003) Intention questionnaire were used. The reliability of the quesionnares was confirmed by Cronbachchr('39')s alpha, hybrid reliability, and its validity was confirmed by convergent validity (confirmatory factor loadings and AVE values) and diagnostic validity. For analyzing the data, descriptive statistics (tables and graphs of frequency distribution) and inferential statistics (Spearman correlation) were used. structural equation modeling technique was also used to present the model.

    Findings

    The results showed that psychological security, economic security, and social security have a direct positive effect on touristschr('39') behavioral intentions.

    Discussion

    According to the results, it can be said that increasing the security of a place would encourage more sports tourists to travel there.

    Keywords: Psychological security, Economic security, Social security, Behavioral goals, Sports tourism
  • Zeinab Vaez Mahdavi, Hosein Raghfar*, Karim Emami, Kamran Haji Nabi Pages 287-327

    Inrtoduction:

     Macroeconomic instability, exchange rate volatility, high inflation and consequently rising food price have been critical issues in recent years in Iran’s economy. Policy inefficiencies, policy inconsistency, and food price fluctuations have affected vulnerable households and low-income groups and increased food poverty, undernourishment and malnutrition. The study of income and price elasticities of food items, especially in different income groups, provides valuable information for policy making.

    Method

    This research, using the approach of the almost ideal demand system, studies the elasticity of food items in the household consumption budget for 2016 and 2018 and compares different income groups. The household income and expenditure from raw household survey data for the years 2016 and 2018. Due to the heterogeneous impact of price changes on demand in different income groups, the study was conducted on different income quantiles. In this respect, we focused on meat, bread, and dairy item.

    Findings

    Results show that bread is identified as an inelastic good and dairy and meat as elastic goods for low-income groups. The results of quantile analysis show that in 2018, bread was a Giffen good for the first quantile and necessary good for the third and the fifth.

    Discussion

    The results indicate that the consumption of animal protein and dairy products is highly sensitive to the price of these goods. An increase in the price of these goods will limit the consumption of these micronutrients in the household food basket or possibly eliminate it in the low-income groups.

    Keywords: Income elasticity of demand, Price elasticity of demand, Almost Ideal Demand System, Income quantile