فهرست مطالب

مجله دانش تفسیر سیاسی
پیاپی 8 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علیرضا کوهکن، فروزان حسن پور سودرجانی * صفحات 1-30

    ترکیه از سال 1963 و زمانی که به عضو ناظر جامعه اقتصادی اروپا تبدل شد، به دنبال عضویت در اتحادیه اروپا بوده و از سال 1999 به‌عنوان یک کاندید برای عضویت دایم در اتحادیه اروپا انتخاب‌شده است. از همین رو، مذاکرات ضروری برای پیوستن کامل ترکیه به اتحادیه اروپا از سال 2005 آغاز شد و ترکیه از آن زمان اجرای تغییرات ضروری برای پیوستن به اتحادیه اروپا را در دستور کار خود قرار داده است که منجر به تغییرات گسترده‌ای شامل تغییر ساختار قانونی و بروکراتیک ترکیه شد. بااین‌حال تاکنون ترکیه نتوانسته است فرصت عضویت در اتحادیه را به دست بیاورد و به دلایل مختلفی نسبت به عضویت ترکیه در اتحادیه مخالفت شده است. این مقاله به روش توصیفی-تحلیلی درصدد پاسخگویی به این پرسش است که دیدگاه‌های موافق و مخالف نسبت به عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا چیست؟ جنبه نوآوری این مقاله جامعیت و بررسی ابعاد مختلف مبحث عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا است.

    کلیدواژگان: اتحادیه اروپا، اردوغان، ترکیه، حزب عدالت و توسعه، کارکردگرایی
  • ماشاالله حیدر پور، فرشته صائمی * صفحات 31-53

    با شکل‌گیری دولت‌های مدرن پس از وستفالیا جوامع نامتجانس به سبب تنوع قومی با چالش‌های سیاست‌گذاری در قبال اقوام روبرو بوده‌اند. از دلایل مهم این چالش تحمیل مرزهای سیاسی جدید پس از تجزیه کشورها یا تامین منافع قدرت‌های بزرگ و همچنین زمینه‌های فرهنگی و اجتماعی بوده است. باید گفت نوع سیاست‌گذاری عمومی نسبت به اقوام با توجه به نگرش تهدید یا فرصت دیدن اقوام در ارتباط است. اهمیت موضوع سبب گردید تا این پژوهش به روش توصیفی-تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه‌ای درصدد بررسی مدل‌های سیاست‌گذاری عمومی دولت‌ها در قبال اقوام و میزان تاثیرگذاری آن‌ها در جوامع نامتجانس برآید. در همین راستا پژوهش نشان خواهد داد که چهار مدل سیاست‌گذاری همسان‌سازی، ادغام سازی، تکثرگرایی و مدل میان فرهنگی در قبال اقوام وجود دارد و از بین آن‌ها مناسب‌ترین مدل، مدل میان فرهنگی است؛ مبانی این مدل با کاربست در عصر جهانی‌شدن نیز مطابقت داشته چراکه از یک‌سو بدون نفی خرده‌فرهنگ‌ها منجر به وحدت ملی شده و از سوی دیگر در عصر جهانی تعامل با سایر فرهنگ‌ها را گسترش ‌می‌دهد.

    کلیدواژگان: قومیت، ملی گرایی، جهانی شدن، سیاست گذاری، جوامع نامتجانس
  • رضا پریزاد*، سحر سجادیان صفحات 54-71

    پدیده رانت و دولت رانتیر یا دولت تحصیل‌دار به‌ویژه با مطرح‌شدن نفت به‌عنوان عامل ایجاد دولت‌های رانتیر موردتوجه پژوهشگران و اندیشمندان حوزه سیاست و جامعه قرار گرفت و دربی آن نظریات دولت و اقتصاد رانتی برای تبیین و توجیه فقدان توسعه‌یافتگی سیاسی و اقتصادی در کشورهای متکی به درآمد حاصل از رانت مورداستفاده قرار گرفت. این نظریات درمجموع چنین استدلال می‌کنند که اتکا به درآمدهای بادآورده حاصل از رانت و به‌ویژه رانت نفتی موجب می‌شود تا این موضوع برساخت دولت، روابط دولت و جامعه و در نهایتا بر توسعه سیاسی کشور پیامدهای منفی بسیاری داشته باشد. نظریه‌پردازان دولت رانت همچنین تصریح می‌کنند، چنین شرایطی موجب می‌شود تا روحیه رانت جویی و مصرف‌گرایی در جامعه تشدید، ماهیت نمایندگی دولت تضعیف، قشربندی اجتماعی تغییر و دولت به توزیع‌کننده رانت تبدیل شود. در این مقاله با تجزیه‌وتحلیل آثار نظریه‌پردازان دولت رانتیر به تاثیرات این نوع از اقتصاد بر توسعه سیاسی خواهد پرداخت. هدف اصلی مقاله حاضر پاسخ به این پرسش است که اتکا دولت‌ها به درآمدهای نفتی (اقتصاد رانتی) در فرایند توسعه سیاسی چه نقشی دارد؟ برای پاسخ به این پرسش با رویکرد اقتصاد سیاسی، نهایتا این فرضیه، مطرح شد که اتکا به درآمدهای نفتی مانع دستیابی به توسعه سیاسی می‌شود. روش تحقیق توصیفی تحلیلی بوده و بر اساس گردآوری کتابخانه‌ای انجام‌شده است.

    کلیدواژگان: اقتصاد رانتی، رانتیر، دولت تحصیل دار، توسعه سیاسی، نفت
  • روح الله مدامی*، محمداکرمی نیا صفحات 72-94

    رویکرد فلسفی نسبت به انسان و سیاست می‌تواند نگرش موجود به جنگ را موردبررسی و بازنگری قرار دهد. هدف اصلی این تحقیق شناخت و تبیین نقش رویکردهای فلسفی در ممانعت از جنگ است. مسئله اصلی این پژوهش مشخص نبودن نقش رویکردهای فلسفی در ممانعت از جنگ است. پرسش اصلی پژوهش حاضر این است که نقش رویکردهای فلسفی در ممانعت از جنگ چیست؟ فرضیه ارایه‌شده عبارت است از این‌که بین نقش رویکردهای فلسفی و ممانعت از جنگ رابطه معنادار وجود دارد و رویکردهای فلسفی مانع جنگ می‌شود. این پژوهش نظری به روش توصیفی-تحلیلی و گردآوری با اسناد کتابخانه‌ای گردآوری‌شده است. نتایج تحقیق نشان می‌دهد چنانچه بر اساس مبانی فلسفی به موضوع صلح پرداخته شود بسیاری از عوامل محرک جنگ علی‌رغم تنوع آن قابل پیش‌بینی و کنترل خواهد بود؛ بنابراین، رویکردهای فلسفی از یک‌سو می‌تواند در عوامل محرک جنگ اثر بگذارد و از سوی دیگر مانع از نقش‌آفرینی کج‌فهمی‌ها و تعصبات افراطی می‌گردد. بر اساس عقل محوری نیز فهم صحیح و مشترک از صلح، امنیت و حفظ کرامت انسانی به‌عنوان اصول مشترک ملت‌ها و حکومت‌ها به دست می‌آید. این فهم مشترک منجر به تصمیم سازی شده و می‌تواند به‌عنوان یک راهکار موثر در دفع جنگ در اختیار تصمیم گیران قرار گیرد.

    کلیدواژگان: رویکرد فلسفی، صلح، جنگ، حق حیات، کرامت انسانی، سیاست
  • ابوذر عمرانی، محمدجعفر آرین نژاد *، علی اصغر داوودی صفحات 95-128

    برخی از صاحب‌نظران روابط بین‌الملل، مانند ریالیست‌ها، معتقدند حقوق بین‌الملل در راستای تحقق اهداف قدرت‌های بزرگ و در سایه آن شکل‌گرفته و رشد یافته است. بعبارتی قدرت‌های بزرگ نقش تعیین‌کننده‌ای در شکل دادن، تثبیت و حمایت از حقوق بین‌الملل دارند. به‌منظور بررسی مسئله حاضر، این سوال مطرح می‌شود که قدرت‌های بزرگ نظام بین‌الملل چگونه در تحولات حقوق بین‌الملل نقش‌آفرینی می‌کنند؟ به نظر می‌رسد قدرت‌های بزرگ با توسل به توانمندی‌های مختلفی که دارند، از طریق نهادسازی، شکل دادن به معاهدات و هنجار سازی نقش کلیدی در این زمینه ایفا می‌کنند. هدف مقاله حاضر بررسی نقش و عملکرد قدرت‌های بزرگ به‌ویژه روسیه و امریکا در چگونگی ایجاد و گسترش حقوق بین‌الملل است. در این راستا بر مبنای روش توصیفی-تحلیلی و با داده‌های تاریخی به نقش قدرت‌های بزرگ نظام بین‌الملل در ایجاد و گسترش حقوق بین‌الملل پرداخته شود.

    کلیدواژگان: حقوق بین الملل، نهادهای بین المللی، قدرت بزرگ، آمریکا، روسیه
  • محمدرضا تخشید، طاهره میلادی * صفحات 129-148

    پدیده ی تغییرات اقلیمی پیامدهای سویی برای همه نقاط کره ی زمین و تمامی موجودات روی آن دارد. این تغییرات نابودی محیط‌زیست طبیعی را در پی خواهد داشت. بدتر شدن وضعیت محیط‌زیست، جامعه بین المللی را وادار به تلاش هایی در زمینه روندهای مذاکراتی و تصمیم گیری سیاسی در جهت توسعه پایدار و تدوین حقوق بین الملل محیط‌زیست می کند. هدف از دیپلماسی محیط‌زیست مذاکره برای ممانعت از بروز تبعات و مشکلات زیست‌محیطی است. دیپلماسی محیط‌زیست از موارد جدید و فعال در حوزه حقوق و روابط بین الملل است که می توان امیدوار بود دولت ها برای جلوگیری از خطرات زیست‌محیطی با هم وارد تعامل شوند. باید این نکته را در نظر داشت که محیط‌زیست مرزهای رسمی و جغرافیایی را به رسمیت نمی شناسد و چالش های جهانی، راه حل های جهانی را می طلبد، و همانا دیپلماسی محیط‌زیست از موارد تاثیرگذار در زمینه حقوق بین الملل محیط‌زیست برای رسیدن به توسعه پایدار است. این مقاله به روش توصیفی_تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه‌ای در پی بررسی تاثیرگذاری دیپلماسی محیط‌زیست در سطح بین‌الملل و کاستن از پیامدهای تغییرات اقلیمی و درنهایت دست‌یابی به توسعه پایدار است.

    کلیدواژگان: تغییرات اقلیمی، دیپلماسی محیط زیست، حقوق بین الملل محیط زیست، توسعه پایدار
|
  • Alireza Koohkan, Forouzan Hassanpour Suderjani* Pages 1-30

    Turkey has been seeking membership in the European Union since 1963, when it became an observer member of the European Economic Community, and since 1999 has been selected as a candidate for permanent membership in the European Union. Therefore, the necessary negotiations for Turkey's full accession to the European Union began in 2005, and Turkey has since put on its agenda the necessary changes to join the European Union, which have led to far-reaching changes, including legal and bureaucratic restructuring. It became Turkey. However, so far Turkey has not been able to get the opportunity to join the union and for various reasons, Turkey's membership in the union has been opposed. This article seeks to answer the question descriptively-analytically what are the pros and cons of Turkey's membership in the European Union? The innovative aspect of this article is the comprehensiveness and examination of the various dimensions of the issue of Turkey's membership in the European Union.

    Keywords: European Union, Erdogan, Turkey, AKP, functionalism
  • Mashallah Haidarpour, Fereshteh Saemi* Pages 31-53
  • Reza Parizad *, Sahar Sajjadian Pages 54-71

    The phenomenon of rent and rentier government or educated government, especially with the introduction of oil as a factor in the creation of rentier governments, came to the attention of researchers and thinkers in the field of politics and society. Rent was used. Overall, these theories argue that reliance on windfall revenues from rents, especially oil rents, has many negative consequences for government-building, government-society relations, and ultimately for the country's political development. Rental government theorists also point out that such conditions exacerbate the spirit of rent-seeking and consumerism in society, weaken the nature of government representation, change social stratification, and turn the government into a distributor of rents.In this article, by analyzing the works of rentier government theorists, he will discuss the effects of this type of economy on political development. The main purpose of this article is to answer the question: What is the role of governments' reliance on oil revenues (rent economy) in the process of political development? To answer this question with a political economy approach, it was finally hypothesized that reliance on oil revenues would impede political development. The research method is descriptive-analytical and is based on the collection of libraries.

    Keywords: Rent economics, rentier, educated government, political development, oil
  • Ruhollah Madami*, Mohammad Akraminia Pages 72-94

    A philosophical approach to man and politics can examine the existing view of war. The main purpose of this study is to identify and explain the role of philosophical approaches in preventing war. The main issue of this research is the unclear role of philosophical approaches in preventing war. The main question of the present study is what is the role of philosophical approaches in preventing war? The hypothesis is that there is a significant relationship between the role of philosophical approaches and the prevention of war, and that philosophical approaches prevent war. This theoretical research has been collected by descriptive-analytical method and collected with library documents. The results of the research show that if the issue of peace is addressed on a philosophical basis, many of the motivating factors of war, despite its diversity, can be predicted and controlled; Thus, philosophical approaches, on the one hand, can influence the motivating factors of war and, on the other hand, prevent the creation of extremist misconceptions and prejudices.On the basis of rational reason, a correct and common understanding of peace, security and the preservation of human dignity is achieved as the common principles of nations and governments. This common understanding leads to decision-making and can be provided to decision-makers as an effective way to avoid war.

    Keywords: Philosophical approach, peace, war, right to life, human dignity, politics
  • Abouzar Omrani, Mohamadjafar Ariannezhad *, Aliasghar Davoodi Pages 95-128

    Some Experts in International Relations, Such as Realists, Believe That International Law Has Been Formed and Developed in Order to Achieve the Goals of the Great Powers and in Its Shadow. In other words, the Great Powers Play a Decisive Role in Shaping, Consolidating and Protecting International Law. In Order to Examine the Present Issue, the Question Arises as to How the Great Powers of the International System Play a Role in the Evolution of International Law. The Great Powers Seem to Play a Key Role in This by Resorting to the Various Capabilities They Have, Through Institutionalization, the Formation of Treaties and the Normalization The Purpose of This Article Is to Examine the Role and Function of Major Powers, Especially Russia and the United States, in How International Law Is Created and Promoted. In This Regard, It Is Tried to Examine the Role of International Powers in the Creation and Expansion of International Law on the Basis of a Descriptive-Analytical Method and Using Historical Data.

    Keywords: International Law, International Organizations, Great Powers, United States of America, Russia
  • Mohamadreza Takhshid, Tahereh Miladi * Pages 129-148

    The phenomenon of climate change has adverse consequences for all parts of the planet and all living things on it. These changes will lead to the destruction of the natural environment. Deteriorating environmental conditions are forcing the international community to work on negotiation processes and political decision-making for sustainable development and the development of international environmental law. The purpose of environmental diplomacy is to negotiate to prevent environmental consequences and problems. Environmental diplomacy is one of the new and active issues in the field of law and international relations, and it can be hoped that governments will interact with each other to prevent environmental hazards. It must be borne in mind that the environment does not recognize formal and geographical boundaries and that global challenges require global solutions, and that environmental diplomacy is one of the influential aspects of international environmental law to achieve Development is sustainable. This article seeks to examine the impact of environmental diplomacy at the international level and mitigate the consequences of climate change and ultimately achieve sustainable development. This article descriptively-analytically and using library resources seeks to examine the impact of environmental diplomacy at the international level and reduce the consequences of climate change and ultimately achieve sustainable development.

    Keywords: Climate change, environmental diplomacy, internationalenvironmental law, sustainable development