فهرست مطالب

جاده - سال بیست و نهم شماره 3 (پیاپی 108، پاییز 1400)

فصلنامه جاده
سال بیست و نهم شماره 3 (پیاپی 108، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/24
  • تعداد عناوین: 14
|
  • امیر محجوب*، ندا خادم گرایلی صفحات 1-10
    پل های رودخانه ای بدلیل واقع شدن در یک محیط آبی دینامیک و در زیر یک محیط ترافیکی دینامیکی، از آسیب پذیری زیادی برخوردار می باشد. علت اصلی تخریب پل های مذکور، عمدتا وقوع سیلاب و مسایل هیدرولیکی مرتبط با آن است. جهت مقابله با این موضوع و حرکت در جهت مدیریت دارایی های زیرساختی، انجام بازرسی هیدرولیکی پل می تواند در تعیین نقاط آسیب پذیر بسیار موثر باشد. در این مقاله پارامترهای هیدرولوژیکی مشخصات حوضه آبریز، مشخصات کلی هیدرولیکی پل، مشخصات هیدرولیکی پایه ها و کوله های پل که در پتانسیل رخداد موثر هستند، پیشنهاد و رتبه بندی شده-اند. از موارد مطرح شده می توان در تهیه چک لیست بازرسی پل های رودخانه ای و در نهایت اولویت بندی خطرپذیری پل-های رودخانه ای استفاده کرد. بررسی ها نشان می دهد کل خروجی مطالعات هیدرولوژیکی حوضه آبریز به عنوان یک واحد تاثیر گذار طی فرآیند بازرسی پل و درنهایت اولویت بندی خطرپذیری پل مطرح می گردد درحالیکه مشخصات کلی پل، مشخصات پایه ها و مشخصات کوله ها به ترتیب چهار واحد، پنج واحد و سه واحد تاثیر گذار در بازرسی پل و اولویت بندی خطرپذیری پل دارند که اهمیت موارد مذکور را نسبت به شاخص هیدرولوژیکی حوضه آبریز بیان می کند.
    کلیدواژگان: بازرسی، پل های رودخانه ای، سیلاب، ارزیابی هیدرولیکی، ارزیابی هیدرولوژیکی
  • پیش بینی تصادفات جاده ای با استفاده از روش فازی
    فاطمه ایزدفر*، محمد عابدینی صفحات 11-26

    با افزایش حمل و نقل جاده ای در ایران ،آسیب های ناشی از تصادفات نیز به طور چشمگیری افزایش یافته است که در صورت پیش بینی دقیق با استفاده از تکنیک های مناسب می توان درصد عوامل واقعی وتاثیرگذار آنرا در جهت بهبود شرایط حادثه مشخص نمود.در این تحقیق با استفاده از منطق فازی در نرم افزار متلب ابتدا تحلیل دقیقی روی داده انجام شده و سپس نتایج آن بدست آمده است. مدل ارایه شده شامل سه قسمت ورودی،موتور استنتاج در روش فازی و خروجی می باشد. در مرحله اول شش متغیر بعنوان ورودی در نظر گرفته شدند که عبارتند از شیب طولی، سرعت، شانه راه، تقاطع فرعی، شعاع قوس ، فاصله دید قایم . این عوامل با توجه به بیشترین تاثیرگذاری بر تصادفات جاده ای در نظر گرفته شده اند.مرحله بعد نقاط حادثه خیز به عنوان خروجی در نظر گرفته شد و در مرحله سوم برای موتور استنتاجی قوانینی بصورت توصیفی نوشته شد در آخر نتایج حاصل با آمار واقعی مقایسه می شوند. این شیوه قابلیت پیش بینی تصادفات در سالیانه آتی و تعیین بهترین روش اصلاح مولفه ها به منظور حداقلی نمودن تصادفات در جاده را دارا می باشد. روش انتخابی به صورت موردی در محور بیرجند قاین پیاده سازی و ارزیابی می گردد. . نتایج بر آن است که چارچوب استنتاجی پیشنهادی قادر به کشف الگوهای تصادف و پیش بینی شدت تصادف خودرو ها در جاده و در نتیجه انتخاب بهترین گزینه و مورد اولویت قرارگرفتن به منظور اصلاح ، ترمیم و نگهداری راه خواهد بود.

    کلیدواژگان: تصادفات جاده ای، منطق فازی، پیش بینی، متلب
  • پریسا بازدار اردبیلی*، پیمان پژمان زاد صفحات 27-36
    سرمایه گذاری در نیروی انسانی، رشد مهارت های انسانی باعث ارتقای توابع تولیدشده و زمینه را برای رشد اقتصادی فراهم می آورد. بنابراین با توجه به اهمیت موضوع، در این پژوهش نقش سرمایه انسانی در رشد اقتصادی حمل ونقل جاده ای کشور موردبررسی قرارگرفته است. بدین منظور با جمع آوری داده های سالانه و با بهره گیری از الگوی اقتصادسنجی خود رگرسیون با وقفه گسترده و الگوی تصحیح خطا به کمک نرم افزار EVIEWS10، به تخمین مدل و تفسیر نتایج پرداخته شد. نتایج نشان می دهد که هم در کوتاه مدت و هم در بلندمدت با افزایش سرمایه انسانی، ارزش افزوده بخش حمل ونقل جاده ای افزایش می یابد.به طوری که در بلندمدت اگر نهاده سرمایه انسانی یک درصد افزایش یابد، ارزش افزوده بخش حمل ونقل جاده ای به میزان 089/0 درصد افزایش خواهد یافت و افزایش یک درصدی در نیروی کار بخش حمل ونقل جاده ای، ارزش افزوده بخش حمل ونقل جاده ای به میزان 174/0 درصد رشد خواهد نمود. همچنین اگر نهاده موجودی سرمایه یک درصد افزایش یابد، ارزش افزوده بخش حمل ونقل جاده ای به میزان183/0 درصد افزایش خواهد یافت. یکی دیگر از متغیرهای اثرگذار بر رشد اقتصادی بخش حمل ونقل جاده ای انرژی می باشد که اثر مثبتی دارد و میزان اثرگذاری آن 142/0 بوده که حاکی از آن است که افزایش یک درصدی در مصرف انرژی این بخش، ارزش افزوده بخش حمل ونقل جاده ای 142/0 درصد رشد خواهد کرد. دست آخر با توجه به ضریب تصحیح خطا در مدل ECM می توان بیان کرد که سرعت تعدیل به سمت مقدار تعادلی و بلندمدت مناسب بوده، به طوری که در هر دوره حدود 62/0 خطای عدم تعادل تعدیل گردیده و مقدار کوتاه مدت به سمت مقدار تعادلی و بلندمدت خود به صورت نمایی میل می کند.
    کلیدواژگان: سرمایه انسانی، رشد اقتصادی، حمل ونقل جاده ای، مدل ARDL1
  • حسین رحمانی تیرکلایی*، مصطفی توکلی نغمه، مهدی خداداد صفحات 37-50

    توسعه شهری و ماشینی شدن زندگی در دهه های اخیر، مسبب عمده کم تحرکی و بروز بیماری های مختلف قلبی و عروقی در شهروندان شده است و علاوه بر آن فضای شهری را ایستا و فاقد حس نشاط و شادابی نموده است. بر این اساس شهر سازان و برنامه ریزان شهری از دهه 80 به بعد رویکرد توسعه فضاهای قابل پیاده روی را در جوامع خود دنبال نموده اند.شهر قم نیز به عنوان یکی از هشت مادر شهر برتر کشور از کمبود فضای قابل پیاده روی که حس نشاط را به زندگی شهروندان می افزاید محروم می باشد و هر چند که در سال های اخیر تلاش هایی در این زمینه صورت گرفته است اما با توجه به این مطلب که شهر قم از جمله شهر های زیارتی و جذب گردشگر است، به نظر می رسد کافی نباشد. بر این اساس دراین پژوهش که با هدف امکان سنجی و اولویت بندی احداث پیاده راه صورت گرفته است سعی شد با تکیه بر مدل تحلیل سلسه مراتبی AHP محدوده های مناسب برای این امر مشخص گردد که در نهایت پس از طی فرآیند پژوهش محور های چهار مردان، صفاییه ، ارم ، امام حسین ، زنگارکی ، 20 متری امام حسین ، لقمان و بلوار پیامبر اعظم برای این امر مشخص شدند.

    کلیدواژگان: پیاده راه، مدل تحلیل سلسه مراتبی AHP، شهر قم
  • آرمین سپهری راد*، سروش معمارمنتظرین، محمود صفارزاده صفحات 51-62
    خودروهای متصل و خودران با مزایای پیش بینی شده از جمله ایمنی جاده ای بهتر، در حال تبدیل شدن به واقعیت هستند. حال، قبل از اینکه چگونگی ترکیب تکنولوژی خودروهای متصل و خودران در سیستم حمل ونقل اهمیت یابد، متخصصان باید ویژگی های این فناوری و مزایا و معایب آن را درک کنند. در این راستا، مطالعات مختلفی در سال های اخیر به بررسی جنبه های مختلف خودروهای متصل و چگونگی تاثیر آن بر سیستم حمل ونقل شهری در دهه آینده با هدف آماده کردن مدیران حمل ونقل و مسیولان پرداخته اند. انتظار می رود که خودروهای متصل و خودران راحتی و ایمنی بیشتری را به ازای قیمت های پایین تر در اختیار استفاده کنندگان قرار دهند و در عین حال ظرفیت جاده ها را افزایش و شلوغی شبکه را کاهش دهند. در این مطالعه که با مرور پژوهش های اخیر در این زمینه به بررسی مزایا، معایب، موارد آزمایش شده و آثار کوتاه مدت و بلندمدت وسایل نقلیه متصل و خودران پرداخته شده و تاکید بر یکی از مهم ترین ویژگی های این تکنولوژی یعنی تاثیر این وسایل نقلیه بر ایمنی است. ممکن است ادعای مربوط به مزایای ایمنی وسایل نقلیه خودران بسیار اغراق آمیز باشد و کاهش یا حتی حذف خطاهای راننده الزاما باعث حذف خطاهای وسایل نقلیه، جاده، عوامل محیطی یا سایر کاربران جاده ای در تصادفات نباشد؛ ولی باید توجه داشت که آزمایش ها نشان می دهد در حدود 90 درصد از تصادفات رانندگی به علت خطاهای انسانی رخ می دهد و وسایل نقلیه خودران با حذف انسان از چرخه رانندگی، میزان بروز تصادفات را تا حد زیادی کاهش می دهند.
    کلیدواژگان: خودروهای متصل، خودروهای خودران، ایمنی، تصادفات، نرخ نفوذ بازار
  • فریناز امینی، محمد مهدی خبیری*، فرهاد نژادکورکی صفحات 63-74

     آلودگی صوتی در جاده ها شامل سه دسته، صدای ناشی از واحد قدرت وسیله نقلیه، صدای ناشی از اثر آیرودینامیک وسیله نقلیه و صدای ناشی از اثر متقابل تایر/ روسازی است. از عوامل بسیار موثر در ایجاد صدای لاستیک/روسازی و کاهش صدای بازتابی از سطح آسفالت: بافت روسازی، عمر روسازی، سرعت خودرو و دما میباشند که در تحقیق حاضر عملکرد همزمان بافت روسازی در تامین اصطکاک وکاهش آلودگی مورد بررسی قرارگرفتهاست. بافت روسازی علاوه بر کاهش آلودگی صدا، باید دارای مقاومت لغزشی مناسب در سرعتهای زیاد، باشد. زیرا یکی از عوامل موثر ایمنی، بهبود اصطکاک سطحی روسازی میباشد.برای ارزیابی مقاومت لغزشی از آزمایش پاندول انگلیسی مطابق با استاندارد ASTM- E303-74 در شرایط مرطوب و خشک استفادهشد. عمق بافت روسازی، نسبت مستقیم با میزان آلودگی صدا و هر اندازه از مصالح درشتدانهتری استفاده شود، سبب افزایش میزان تراز صدا خواهد شد. باتوجه به نتایج، میتوان بیان کرد، که تهیه روسازیهایی با درصد درشتدانه بیشتر، میتواند باعث افزایش 32درصدی اصطکاک و افزایش 6 درصدی آلودگی صدا در اثر حرکت وسایلنقلیه را شامل شود. در مقایسه (آسفالت مرطوب و خشک)، مقاومت لغزشی آسفالت مرطوب 6 درصد کاهش، و میزان صدای (روسازی/لاستیک) در آسفالت مرطوب نسبت به آسفالت خشک، با میانگین 10 دسیبل افزایش یافتهاست. سنگدانه های سوزنی در افزایش 15درصدی مقاومت لغزشی نسبت به سنگدانه های پولکی، حساسیت بیشتری در آزمایشها نشان دادند و سنگدانه های پولکی و سوزنی در میزان صدای روسازی/لاستیک بیتاثیر (کمتر از 5درصد) واقع شدند. همچنین سنگدانه های پولکی در میزان مقاومت لغزشی، نیز بیتاثیر واقعشدند.

    کلیدواژگان: بافت روسازی، آلودگی صوتی، اصطکاک، مشخصات مخلوط آسفالتی، درخشندگی سطح
  • سید علی صحاف، شهریار رحیمی* صفحات 75-86
    لایه سطحی روسازی مسیر از اهمیت ویژه ای جهت برآورده نمودن نیازهای بنیادین حمل و نقل همچون ایمنی، راحتی و سازگاری با محیط زیست برخوردار است. به منظور کاهش هزینه های نگهداری و بهسازی جاده ها و بهبود سطح سرویس شبکه راه ها، سامانه های مدیریت روسازی نیازمند داده های جزیی و قابل اعتماد در مورد وضعیت شبکه راه ها است. پویش گر (اسکنر) های لیزری می توانند به گونه ای نوآورانه برای جمع آوری اطلاعات لایه سطحی یک مسیر با داده هایی همگن و دقیق در فقط یک بار سنجش، مورد استفاده قرار گیرند. با گسترش حس گرهای 3 بعدی و فناوری اطلاعات، دستگاه های تصویربرداری خطی سه بعدی لیزری با سرعت و دقت بالا جهت جمع آوری داده های سطح روسازی مسیر در دسترس قرار گرفته اند. در این مقاله مروری بر کلیدی ترین پیشرفت های سال های اخیر در زمینه استفاده از سامانه های خودکار مبتنی بر لیزر برای اندازه گیری و ارزیابی خرابی های روسازی جاده ها خواهیم داشت. فناوری به کار رفته در این سامانه ها توضیح داده می شود و سامانه های سنجش خرابی مبتنی بر لیزر با روش های سنتی مقایسه می گردد. همچنین کاربردها و قابلیت های این سامانه ها به طور جامع مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت.
    کلیدواژگان: کاهش هزینه، نگهداری راه، جمع آوری داده، خرابی های روسازی، ارزیابی کیفیت روسازی
  • واحد قیاسی*، رضا فتحی، مازیار شیرخانی چشمه شفیع صفحات 87-100
    هدف از انجام این مقاله بررسی نقش پارامترهای دینامیکی خاک شامل نسبت میرایی، مدول برشی، مدول الاستیسیته و بررسی سرعت موج برشی در بخش های مختلف، آشنایی با روش های اندازه گیری هر یک از این پارامترها و تاثیر شرایط مختلف بر روی این پارامترها در دینامیک خاک می باشد. روش پژوهش مروری بر منابع و ماخذ موجود بر پارامترهای دینامیکی خاک شامل نسبت میرایی، مدول برشی، مدول الاستیسیته و سرعت موج برشی می باشد. بر اساس نتایج به دست آمده در این پژوهش ساختار خاک تاثیر مستقیمی بر روی خواص دینامیکی خاک دارد و هرچه مقدار سرعت موج برشی بیشتر باشد، خاک ساختگاه سخت تر و از کیفیت بیشتری برخوردار هست.تقریبا تمامی پروژه های عمرانی بر روی خاک احداث می شوند بنابراین شناخت دقیق و صحیح از خاک و مشخص نمودن رفتار پارامترهای دینامیکی خاک می تواند در جهت ارایه یک طراحی ایمن و اقتصادی تاثیر گذار باشد. از میان خاصیت های دینامیکی خاک مدول برشی، نسبت میرایی و مدول الاستیسیته از اهمیت بیشتری برخوردار هستند و همچنین روش های مختلفی برای اندازه گیری این پارامترها وجود دارد.
    کلیدواژگان: آزمایش های دینامیکی خاک، مدول برشی، نسبت میرایی
  • احمدرضا جعفریان مقدم*، رامین واحدی هویدا صفحات 101-116

    امروزه یکی از مسایل و چالش های مهم در بخش تعمیر و نگهداری خطوط ریلی بالاستی و به ویژه در محل سوزنها و تقاطع های ریلی، مدیریت بحران های ناشی از فصل سرما و دفع اثرات مخرب آن می باشد. سوزن ها و یا تقاطع ها در خطوط ریلی نقش بسیار مهمی در مدیریت ترافیک ناوگان ریلی از جمله تلاقی و سبقت قطارها ایفا می کنند، و عملکرد نادرست و با تاخیر آنها می تواند منجر به ایجاد بحران و حوادث ناگوار شود. از طرفی بررسی داده های هواشناسی کشور نشان می دهد که 51 درصد از شبکه ریلی دماهای کمتر از 20- درجه سانتیگراد و 96 درصد دماهای زیر صفر درجه را در پنجاه سال گذشته تجربه کرده است. بنابراین بکارگیری راهکار ها و استفاده از ابزارها و تکنولوژی مناسب به منظور جلوگیری از یخ زدگی و یخ زادیی سوزن های خطوط ریلی در فصول سرد سال امری حیاتی است. بنابراین هدف این مقاله بررسی و تحلیل مشکلات و سوانح ناشی از فصل سرما در کشورهای مختلف و همچنین ارزیابی راهکارها و فناوری های نوین به منظور جلوگیری از یخ زدگی و انباشت برف در سوزن ها و تقاطع های ریلی و در نهایت اولویت بندی راهکارهای مختلف می باشد. این مقاله به منظور ارایه راهکاری بهینه و اقتصادی جهت جلوگیری از یخ زدگی سوزن، با نظرخواهی از خبرگان و استفاده از روش تصمیم گیری چند معیاره تحلیل سلسله مراتبی (AHP) به اولویت بندی راهکارهای ارایه شده، پرداخته است. تحلیل داده ها در نرم افزار Expert choice، منجر به انتخاب فناوری اسپویلر برسی به همراه گرم کن به عنوان راهکار بهینه جهت جلوگیری از یخ زدگی و انباشت برف در سوزن ها شد.

    کلیدواژگان: مدیریت بحران، فصل سرد، زیرساخت های ریلی، سوزن، تحلیل سلسله مراتبی (AHP)
  • کتایون میرانی، سید شهاب حسنی نسب*، محسن زاهدی صفحات 117-126

    با توجه به روند رو به رشد جمعیت شهر ها و افزایش مصرف سوخت و به تناوب آن آلودگی های زیست محیطی ناشی از آن ،حمل و نقل همگانی با هدف کاهش تراکم و مصرف سوخت و هم چنین افزایش خدمات به شهروندان از اهمیت به سزایی برخوردار است. در بین سیستم های حمل و نقل همگانی، اتوبوس به ویژه در شهر های متوسط ایران که هنوز سیستم های ریل پایه توسعه نیافته است ، جایگاه مهمی دارد. شهر کرمانشاه فاقد سیستم حمل و نقل عمومی یکپارچه ای است. زمان بندی اتوبوس ها مشخص نیست و زمان تاخیر در بین ایستگاه ها و پایانه ها بسیار زیاد است. همین امر سبب نارضایتی کاربران این سیستم حمل و نقل همگانی شده است. هدف از انجام این تحقیق، بررسی میزان رضایت افراد از این سیستم و دستیابی به عواملی است که سبب ارتقا کیفیت این سیستم و افزایش میزان استفاده از آن می شود. به منظور دستیابی به این هدف پرسشنامه ای تدوین شد. سوالات در دو بخش مطرح گردید. در بخش اول پرسشنامه، آمار به شیوه توصیفی تحلیل شد و در بخش بعدی برای تایید فرضیه ها از تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که کاربران از شبکه ی اتوبوسرانی شهر رضایت ندارند. از عوامل موثر در کاهش این مطلوبیت نبود زمان بندی مشخص،عدم وجود امکانات رفاهی مناسب در ایستگاه ها و داخل اتوبوس، نبود امکانات برای کاربران آسیب پذیر، نبود سیستم کارت الکترونیکی پرداخت کرایه و شلوغی و ازدحام اتوبوس می توان نام برد.

    کلیدواژگان: حمل و نقل همگانی، اتوبوسرانی، رضایت شهروندان
  • چکاوک عطرچیان، میثم عفتی*، محمود داودی صفحات 127-142

    جایگاه و اهمیت حمل ونقل در جوامع امروزی بر کسی پوشیده نیست. از آنجاییکه شرایط آب وهوایی از جمله عواملی است که الگوهای ترافیکی را در شبکه حمل ونقل تحت تاثیر قرار می دهد، لذا هدف اصلی این تحقیق، ارایه روشی مکانمند مبتنی بر تحلیلهای آماری جهت بررسی تاثیر پارامترهای آب وهوایی از جمله دید افقی، سرعت باد، بارش باران، عمق برف و درجه حرارت بر حجم ترافیک وسایل نقلیه سبک عبوری ازآزادراه هاست. روش پیشنهادی تحقیق در محور برون شهری لوشان- قزوین مورد آزمون قرار گرفته است. بمنظور سنجش نوع همبستگی آماری و شناسایی متغیرهای آب وهوایی موثر بر حجم ترافیک، از آزمون آماری همبستگی اسپیرمن استفاده شده است. همچنین با طبقه بندی متغیرهای آب وهوایی طبق حد آستان های موجود در منابع مربوطه به تحلیل آماری بررسی وجود تفاوت میان دسته بندی های انجام شده با تعداد وسا یل نقلیه، با استفاده از آزمون یو- من ویتنی و کروسکال والیس پرداخته شده است. با توجه به واکنش متفاوت کاربران راه در مواجهه با هر عنصر اقلیمی در زمان های گوناگون، نتایج بدست آمده برای هر پدیده جوی با تاکید بر فصول مختلف سال و مقایسه آن ها در هر قطعه ارایه شده است. بمنظور انجام تحلیل های مکانی نیز، به بررسی مدل رقومی ارتفاعی محور مورد مطالعه و ارتباط نتایج آماری با آن و ارزیابی فاصله میان ایستگاه ترددشمار از نزدیک ترین ایستگاه هواشناسی موجود، پرداخته شده است. نتایج این تحقیق می تواند در خصوص ارزیابی تاثیر شرایط جوی بر میزان تردد، جهت استفاده مسیولان و برنامه ریزان مربوطه در سازمان راهداری و حمل ونقل جاده ای سودمند واقع گردد.

    کلیدواژگان: تحلیل آماری، تغییرات فصلی، حجم ترافیک آزادراه، سیستم های اطلاعات مکانی (GIS)، وسایل نقلیه سبک
  • نیلوفر میرسپاسی* صفحات 143-160
    هدف اینترنت اشیا توانمندسازی اشیا برای اتصال در هر زمان و مکان، با هر چیزی و هر شخصی است که از هر مسیر یا شبکه به صورت ایده آل استفاده می کند. این اشیا برای دستیابی به اهداف مشترک با یکدیگر همکاری می کنند و کاربردها یا خدمات جدید در حوزه های هوشمند انرژی، حمل و نقل، بهداشت، امنیت، کسب و کار، خانه، شهرها و غیره را به وجود می آورند. هدف اصلی این پژوهش تحلیل تاثیر حمل و نقل هوشمند در حوزه اینترنت اشیا بر بهبود شاخص های ملی توسعه پایدار می باشد. پژوهش حاضر از نظر هدف از نوع کاربردی است. همچنین از لحاظ جمع‬ آوری داده ها یک تحقیق توصیفی، از نوع همبستگی می‬ باشد. جامعه ی آماری تحقیق کلیه افراد آشنا به فناوری اینترنت اشیا در حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات می باشد. در بخش اول برای تهیه مبانی نظری تحقیق از مطالعات کتابخانه ای استفاده گردید و در بخش دوم برای جمع آوری اطلاعات برای آزمون فرضیه های تحقیق از پرسشنامه و با توزیع میدانی استفاده گردید. بمنظور بررسی مناسب بودن متغیرهای تحقیق و آزمون فرضیه های تحقیق از مدل سازی معادلات ساختاری (نرم افزار لیزرل 54/8) استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان داد صنعت ارتباطات خودرویی در حوزه اینترنتی اشیا همراه با شاخص های مربوط که با رویکرد کارت امتیازی متوازان مد نظر قرار گرفت بر بهبود شاخص های ملی توسعه پایدار تاثیر دارد
    کلیدواژگان: اینترنت اشیاء، حمل و نقل هوشمند، شاخص های ملی توسعه پایدار
  • علی اصغر سعدآبادی*، فاطمه باوفاصفت، کیارش فرتاش صفحات 161-178

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی نقش سیستم اشتراک گذاری دوچرخه جدید در تحرک شهری در ایران به ویژه در تهران و تاثیرات آن در جامعه است. این پژوهش از نوع کیفی بر مبنای مطالعه کتابخانه ای، مصاحبه و گفتگو با بنیان گذاران و کارشناسان بیدود است. برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش آمار توصیفی و کدگذاری به وسیله نرم افزار مکس کیو-دی-ای استفاده و به منظور بررسی جذابیت این صنعت و نوآوری های اجتماعی و تکنولوژیکی صنعت جدید اشتراک دوچرخه، تجزیه و تحلیل نیروهای پنج گانه پورتر انجام شده است. علاقه اصلی نوآوران اجتماعی در حوزه محیط زیست، کاهش اثرات مخرب محیطی جامعه است. امروزه سیستم های دوچرخه اشتراکی که می توانند به عنوان راه حلی برای کاهش آلودگی محیط زیست باشد به سرعت در سراسر جهان در حال گسترش بوده و محبوبیت زیادی پیدا کرده اند. یافته ها نشان داد، به طور کلی سیستم به اشتراک گذاری دوچرخه بیدود نسبت به دوچرخه های عمومی سنتی درکاهش هزینه های مسافرت درون شهری، محدود نبودن دوچرخه سوار از بعد جغرافیایی برای تحویل دوچرخه، از برتری بیشتری برخوردار است. همچنین، با استخراج چالش های بیدود مانند: فرهنگ سازی در زمینه استفاده از دوچرخه، عدم پرداخت یارانه به شرکت بیدود، ضعف مالی شرکت بیدود، عدم حمایت و همکاری شهرداری، مناسب نبودن زیرساخت خیابان های شهر و غیره، پیشنهادهایی برای برطرف کردن چالش های موجود بیان شده است.

    کلیدواژگان: آلودگی محیط زیست، اشتراک دوچرخه، نوآوری اجتماعی، تحرک شهری، بیدود
  • شیما زرآبادی پور، مژگان یوسفی مقدم، علیرضا عبدالرزاقی* صفحات 179-189

    افزایش روزافزون استفاده از وسایل نقلیه شخصی و توجه ناکافی به سامانه حمل و نقل عمومی منجر به شکل گیری و بروز نابه سامانی های ترافیکی و زیست محیطی در عرصه شهر شده است، با همه این اوصاف دوچرخه سواری جایگاه خود را در ساختار حمل و نقل نیافته است. هدف این پژوهش بررسی مشکلات و موانع دوچرخه سواری در شهر قزوین می باشد و روش تحقیق در این پژوهش تحلیلی - توصیفی است. یکی از عوامل تاثیرگذار برای تشویق شهروندان جهت استفاده از دوچرخه یافتن مشکلات دوچرخه سواری در شهر و اولویت بندی در رفع آن ها می باشد. طبق مجموع بررسی هایانجام شده، شامل پرسشگری انجام گرفته و استانداردهای موجود بااستفاده از روش تاپسیس موانع و مشکلات دوچرخه سواری در شهر قزوین مورد تحلیل قرارگرفت. 42 درصد و 24 درصد از دوچرخه سواران علت نامناسب بودن مسیرهای دوچرخه را وجود پارک خودرو و موانع در این مسیرها ذکر کرده اند و مهم ترین مشکل دوچرخه سواران در شهر قزوین نبود ایمنی کافی جهت تردد در شهر قزوین می باشد. همچنین طبق نتایج بدست آمده 37درصد از دوچرخه سواران در طول سفر خود حداقل یکبار دچار سانحه شده اند که 25 درصد این تصادفات جرحی می باشند.

    کلیدواژگان: اولویت بندی، ایمنی، برنامه ریزی، دوچرخه سواری
|
  • Amir Mahjoob *, Neda Khadem Gerayli Pages 1-10
    River bridges are highly vulnerable due to their location in a dynamic aquatic environment and under a dynamic traffic environment. The main reason for the destruction of these stairs is mainly the occurrence of floods and related hydraulic problems. To deal with this issue and move towards infrastructure asset management, conducting hydraulic inspection of the bridge can be very effective in identifying vulnerabilities. In this paper, hydrological parameters of catchment characteristics, general hydraulic characteristics of bridges, hydraulic characteristics of bridge piers and backpacks that are effective in the event potential are proposed and ranked. These issues can be used in preparing a checklist for inspecting river bridges and finally prioritizing the risk of river bridges. Studies show that the total output of hydrological studies of the catchment is considered as an effective unit during the bridge inspection process and finally the risking of the bridge is prioritized, while the general characteristics of the bridge, the characteristics of the foundations and the characteristics of the backpacks are There are four effective units, five units and three units in bridge inspection and bridge risk prioritization, which express the importance of the mentioned cases in relation to the hydrological index of the catchment.
    Keywords: Inspection, River Bridges, flood, Hydraulic assessment, Hydrological assessment
  • Prediction of road accidents using Fuzzy Method
    Fatemeh Ezadfar *, Mohammad Abedini Pages 11-26

    With the increase in road transport in Iran, accidental damage has also increased dramatically. If accurate predictions are made using appropriate techniques, the percentage of actual and effective factors to improve the conditions of the accident can be determined. This research has been done using fuzzy logic in MATLAB software, and a detailed analysis of the data has been done and then the results have been obtained. The proposed model consists of three inputs, an inference engine in the fuzzy method and the output. In the first stage, six variables were considered as inputs: longitudinal slope, velocity, shoulder path, subterranean intersection, arc radius, gap gap. These factors are considered with the greatest impact on road accidents. The next stage of the accidental points was considered as the output, and in the third step, for the inference engine, the rules were written descriptively. Finally, the results are compared with the actual statistics. To be This approach will enable prediction of accidents in the coming year and determine the best method for modifying the components to minimize road accidents. The selected method is implemented and evaluated case by case in Birjand axis. . The results suggest that the proposed inference framework will be able to detect accident patterns and predict the severity of road accidents, thereby choosing the best option and priority for repair, repair and maintenance.

    Keywords: Road accidents, Fuzzy method, prediction, MATLAB
  • Parisa Bazdar Ardebil *, Peyman Pejmanzad Pages 27-36
    in this study, the role of human capital in the economic growth of the country's road transport has been studied. For this purpose, by collecting annual data and using the econometric pattern and Autoregressive Distributed Lag and the error correction model with the help of EVIEWS10 software, the model was estimated and the results were interpreted. The results show that both in the short and long term, with the increase in the capital of the manpower sector, the added value of the road transport sector increases So that if the input of manpower capital increases by one percent, the value added of the road transport sector will increase by 0.089 percent. The partial elasticity of labor input is 0.174, which shows that with a one percent increase in the labor force of the road transport sector, the value added of that sector will grow by 0.174 percent. Also, if the Capital Inventory Input increases by one percent, the value added of the road transport sector will increase by 0.183 percent. Another variable affecting the economic growth of the road transport sector is energy, which has a positive effect. Finally, according to the error correction factor in the ECM model, it can be stated that the adjustment speed is towards the equilibrium value and is suitable in the long run, so that in each period about 0.62 of the imbalance error is adjusted and in the short-term value is towards the equilibrium and long-term value.
    Keywords: Human capital, Economic Growth, Road Transportation, ARDL model
  • Hossein Rahmani Tirkalaei *, Mostafa Tavakoli Naghmeh, Mehdi Khodadad Pages 37-50

    Urban development and urbanization in recent decades have been the main causes of low mobility and the occurrence of various cardiovascular diseases in the citizens, and in addition, the urban space has become static and lacking in sense of vitality and prosperity. Accordingly, urban planners and urban planners have been following the development of walking spots in their communities since the 1980s. Qom is also one of the eight cities in the nation's premier city due to the lack of walkable space that has a sense of vitality To the lives of citizens, is deprived, and although efforts have been made in recent years, but given the fact that the city of Qom is a city of pilgrimage and tourist attraction, it seems It does not suffice. Accordingly, in this research, with the aim of feasibility and prioritization of pedestrian construction, it was tried to rely on the AHP hierarchical model to determine the appropriate range for this. Finally, after the research process, the axes of four Men, Safaiya, Eram, Imam Hussein, Zangaraki, 20 meters from Imam Hussein, Loghman and Boulevard of the Great Prophet were identified for this matter.

    Keywords: pedestrian, Analytical Hierarchy Model, AHP, City Qom
  • Armin Sepehri Rad *, Soroush Memarmontazerin, Mahmoud Saffarzadeh Pages 51-62
    Connected and autonomous vehicles (CAVs) with their predicted advantages are becoming reality. But it’s important that experts and scientists find out the advantages and disadvantages of the aforementioned technology before it becomes real. As a result, some studies have been conducted in recent years. According to the literature, CAVs can lead to a safer and more comfortable transportation at a lower price and they also improve capacity of transportation network. In this study, different aspects of CAV technology including its long-term and short-term effects have been assessed, but this study has mainly focused on how CAVs affect traffic safety. One may challenge the claims about advantages of CAVs and label them as exaggerated, because CAVs may eliminate driver mistakes but they cannot prevent vehicle and road problems. According to the past studies near 90 percent of accidents happen as a result of human mistake and CAVs may help lower number of accidents by reducing the role of human in driving. On the other hand, connected vehicles can alarm the driver if the vehicle is getting close to an obstacle including pedestrians and other vehicles, therefore pedestrian casualties may get substantially lower by applying connected vehicle technology.
    Keywords: Connected Vehicle, Autonomous Vehicle, traffic safety, CAV, Accidents
  • Farinaz Amini, MohammadMehdi Khabiri *, Farhad Nejadkorki Pages 63-74

    One of the most effective factors in creating tire/pavement sound and reducing the sound of reflection from the asphalt surface are: pavement texture, pavement life, vehicle speed, and temperature, which in the present study, pavement texture and speed have been studied. In the present study, the simultaneous performance of pavement texture in providing friction and reducing pollution has been investigated. The English pendulum test by ASTM-T3-74 standard in wet/dry conditions was used to evaluate the skid resistance of asphalt. The depth of the pavement texture, which is determined by the size of the pavement material, is directly related to the amount of noise pollution created, and the finer the material used, the higher the sound level will be. According to the results, it can be concluded that the preparation of pavements with a higher percentage of coarse grain, can increase friction by 32% and increase noise pollution by 6% due to the movement of the vehicle. Compared to weather conditions (wet/dry), the skid resistance of wet asphalt decreased by 6%, and the amount of noise in wet asphalt compared to dry asphalt increased by an average of 1 dB. Needle aggregates were more sensitive than flake aggregates in a 15% increase in skid resistance. Also, flake aggregates were unaffected by pavement/tire noise and skid resistance. Therefore, it is recommended that in the process of preparing pavements, maintaining proper pavement friction, coarse materials, and high-speed control, especially in urban areas and sensitive areas, and pavement with proper drainage, be used.

    Keywords: Pavement texture, noise pollution, friction, Asphalt mix specifications, Brightness level
  • Ali Sahaf, Shahriar Rahimi * Pages 75-86
    The road pavement surface has an important role in relation to address the primary demands of vehicle movement, such as safety and eco-compatibility. In order to reduce road maintenance and rehabilitation costs and optimize the service condition of road networks, pavement management systems (PMS) need detailed and reliable data of the highway network characteristics. Laser imaging devices can be employed to collect information on an in-service pavement surface layer through a single measurement with data homogeneity and representativeness in an innovative method. With the recent developments in 3D laser sensors and information technology, high-speed 3D line laser imaging systems with high-resolution has been introduced for measuring key features of pavement surface condition. This research presents some of the key developments in recent years for laser-based distress measurement systems and explains the technology used in laser-based crack measurement system. Laser-based systems key features are introduced and compared with former data collection methods. These new systems are evaluated and described in terms of their applicability and potential for future developments.
    Keywords: Pavement Management System, Road maintenance, Data Collection, High Speed 3D Laser, LCMS
  • Vahed Ghiasi *, Reza Fathi, Maziyar Shirkhani Cheshmeh Shafie Pages 87-100
    The purpose of this paper is to evaluation the dynamic parameters of soil including damping ratio, shear modulus, elasticity modulus, and investigation of shear wave velocity in different sections, acquaintance with the methods of measuring each of these parameters and the effect of different conditions on these parameters. The research method is an overview of sources and references on soil dynamic parameters including damping ratio, shear modulus, modulus of elasticity and shear wave velocity. According to the results of this study, soil structure has a direct effect on soil dynamic properties and with increasing shear wave velocity the bed soil becomes harder and quality of soil will be better. Almost all construction projects are built on soil, so correct recognition of soil and identification dynamic parameters behavior of soil can be effective to providing a safe and economical design. Among the dynamic properties of soil, shear modulus, damping ratio and modulus of elasticity are more important and also there are various methods for measuring these parameters.
    Keywords: Soil dynamic tests, Shear Modulus, Damping Ratio
  • AhmadReza Jafarian Moghaddam *, Ramin Vahedi Hoveyda Pages 101-116

    Nowadays, one of the most important issues associated with the maintenance and repairing procedure of ballasted tracks, especially at the switches and rail crossings, is to cope with the frosty weather conditions, crisis management and repel its destructive influences. Switches on railroads play an important role in the management of rail fleet traffic, and their improper and delayed operation can lead to crises and disasters. Examination of the meteorological data shows that 51 percent of domestic railway network area experience temperature less than -20 centigrade and 96 percent less than zero centigrade in past 50 years. Accordingly, it is vital to hire proper approaches and consume regarding instruments and technologies in the frosty seasons. Therefore, this paper firstly investigates the instructions, proceedings, methods, and approaches which are commonly performed in frosty seasons, and then, by preparing a related questionnaire and utilizing Analytical Hierarchy Process (AHP) and Expert Choice software following by the consults and comments of experts, suggests the brush spoiler technology in addition to the heater as an optimal method to prevent freezing, icing, and snow heaping in switches.

    Keywords: crisis management, Frosty season, Rail infrastructure, Switch, Analytical Hierarchy Process
  • Katayoun Mirani, Seyed Shahab Hasaninasab *, Mohsen Zahedi Pages 117-126

    Given the growing urban population and increased fuel consumption and the resulting environmental pollution, public transportation has the potential to reduce the density and fuel consumption, as well as the increase of services to citizens. Between public transportation systems, the bus is especially important in the middle cities of Iran, which has not yet developed railing systems. Kermanshah has no integrated transport system. Bus timings are unclear and there is a high latency between stations and terminals. This has caused dissatisfaction among users of this public transportation system. The purpose of this research is to assess the satisfaction of individuals with this system and to achieve the factors that enhance the quality of this system and increase its use. In order to achieve this goal, a questionnaire was developed, in which questions were presented in two sections. In the first part of the questionnaire, the descriptive statistics were analyzed and the confirmatory factor analysis was used to confirm the hypotheses in the next section. The results of the research showed that users are not satisfied with the city bus network. Effective factors in reducing this desirability were the lack of timelines, the lack of proper amenities at stations and inside the bus, the lack of facilities for vulnerable users, and the lack of payment card system and bus congestion.

    Keywords: public transportation, Bus, Citizens Satisfaction
  • Chakavak Atrchian, Meysam Effati *, Mahmud Davudi Pages 127-142

    These days the status and importance of transportation is not hidden from anyone. Since climate conditions are among the factors that affect traffic patterns in transportation network, so the main objective of this study is to provide a spatial method in combination with statistical analysis to investigate the impact of weather related parameters included visibility, wind speed, rainfall, snow depth and temperature on freeways light-vehicle traffic volume. The proposed method is evaluated on of Lowshan- Qazvin freeway. In order to measure the type of statistical correlation and identify climate variables which affect traffic volume, spearman correlation test was employed. Moreover, by classifying climate variables according to the standard thresholds extracted from related studies, statistical analysis has been performed to examine the existence of differences between the groups and number of vehicles, using the U-Mann-Whitney and Kruskal-Wallis tests. Due to the varied behavior of road users in each climate element as well as different time periods, the results are presented by emphasizing on the different seasons of the year and comparing them in each segment. In addition, to perform spatial analysis on the model outputs, evaluation the impact of digital elevation model (DEM) as well as distances between traffic station from the nearest meteorological station on the model statistical outcomes has been studied. The results of this research can be useful for the use of transportation stakeholders and relevant planners for assessing the impact of climate phenomenon on traffic volume.

    Keywords: statistical analysis, Seasonal changes, Freeways Traffic Volume, geographic information system (GIS), Light Vehicles
  • Niloufar Mirsepasi * Pages 143-160
    The object of Internet of Things is to empower objects to connect at any time and place, with anything and anyone who uses any route or network ideally. These objects work together to achieve common goals, and create new applications or services in the intelligent areas of energy, transportation, health, security, business, homes, cities and so on. The main purpose of this research was to identify the impact of inteligent transportation in the Internet of objects domain on the improvement of national sustainable development indicators. The present study is an applied-purpose objective. Also, a descriptive study is a correlation type for collecting data. The statistical population of the survey is the total number of people familiar with Internet technology of objects in the field of communication and information technology. In the first part, Library studies were used to prepare theoretical foundations and in the second part, the questionnaire was used to collect information for testing the research hypotheses and with field distribution. The spectrum used in this research is Likert's five-point grading scale. In order to investigate the suitability of research variables and test hypotheses, structural equation modeling (Liserl software, 54/8) is used.
    Keywords: Internet of Things, inteligent transportation, national indicators of sustainable development, BSC Model
  • AliAsghar Sadabadi *, Fatemeh Bavafasefat, Kiarash Fartash Pages 161-178

    Public bodies endeavor to reduce air pollution to improve citizens' quality of life the main interest of social innovations in the area of environment is reducing society’s environmental impact It is the ambition of many social innovation initiatives to bring new solutions to environmental problems in providing a local context to often global environmental problems. Today, bike sharing systems that can be used as a solution to reduce environmental pollution. This new bike sharing system gains in popularity, and develops dramatically all across world. The rapid development of bicycle-sharing systems around the world has been hailed as a sign of environmental movement, with positive implications for transportation, the economy and health in urban areas. The purpose of this article focuses on investigating what the roles of this new bike sharing system are urban mobility in Iran specifically in Tehran and its impact on society. We choose the bike sharing Service Company - bdood, as our case study object to investigate the bike sharing system in Iran major cities, specifically in Tehran. Research method, qualitative type based on library study, interview and discussion with the founders and experts of Bdood were selected in a targeted manner. Descriptive statistics and step-by-step coding with qualitative data analysis software MAXQDA.The findings show that, Traditional bicycle trade still plays an important role in many parts of the world. Unfortunately, the average use of personal bicycles is very low. Public bicycles provided by the government complemented public transportation in a more sustainable manner. However, ..

    Keywords: bike sharing, social innovation, urban mobility, Environmental pollution, Bdood
  • Shima Zarabadi Pour, Mojgan Yousefi Moghdam, Alireza Abdolrazaghi * Pages 179-189

    Increasing use of personal vehicles and insufficient attention to the public transportation system has led to the formation and occurrence of traffic and environmental disorders in the city, however, cycling has not found its place in the transportation structure. The purpose of this study is to investigate the problems and obstacles of cycling in Qazvin and the research method in this study is analytical-descriptive One of the effective factors to encourage citizens to use bicycles is to find cycling problems in the city and prioritize in solving them. According to all the surveys, including questionnaires, existing standards were analyzed using the TOPSIS method of obstacles and cycling problems in Qazvin. 42% and 24% of cyclists mentioned the reason for the unsuitability of bicycle routes as the existence of a car park and obstacles on these routes, and the most important problem for cyclists in Qazvin is the lack of sufficient safety for traffic in Qazvin. According to the results, 37% of cyclists have had an accident at least once during their trip, of which 25% are injuries

    Keywords: Riding Bike, planning, prioritize