فهرست مطالب

روستا و توسعه - سال بیست و چهارم شماره 2 (پیاپی 94، تابستان 1400)

فصلنامه روستا و توسعه
سال بیست و چهارم شماره 2 (پیاپی 94، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/21
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فاطمه سپهوند، کریم نادری مهدیی* صفحات 1-32

    تحقیق حاضر، از نظر روش، دارای ترکیبی از روش های اسنادی و پیمایشی و از نظر ماهیت، مبتنی بر روش های جدید علم آینده پژوهی، تحلیلی و اکتشافی بود و با ترکیبی از مدل های کمی و کیفی انجام شد. در تحقیق حاضر، ابتدا اطلاعات مورد نیاز به روش کتابخانه ای و مصاحبه با هفده نفر از صاحب نظران و کارشناسان همه ارگان ها و سازمان های مرتبط با امور روستایی و همچنین، پنج نفر از دهیاران و اعضای شوراهای روستایی شهرستان نهاوند به عنوان افراد کلیدی در قالب یک پانل دلفی گردآوری شد و شناسایی مولفه هایی که در آینده، می توانند بر متنوع سازی اقتصاد جوامع روستایی بسیار تاثیرگذار باشند، صورت گرفت. سپس، پرسشنامه ای متشکل از این مولفه ها در قالب یک ماتریس متقاطع در اختیار پانل کارشناسان گذاشته شد. وزن دهی این پرسشنامه به صورت مقایسه ای زوجی و میزان ارتباط متغیرها با یکدیگر با اعداد بین صفر تا سه سنجیده شد. پس از تکمیل پرسشنامه توسط جامعه آماری، با استفاده از نرم افزار میک مک، تحلیل یافته ها انجام پذیرفت. نتایج نشان داد که مولفه های استفاده از ظرفیت تولید هر روستا، ایجاد واحدهای صنعتی در اطراف محیط های روستایی، تقویت زیرساخت های ارتباطی، حمایت های اجتماعی از قبیل بیمه و نیز ایجاد بنگاه های زودبازده، با بیشترین اثرات مستقیم و غیرمستقیم بر سایر مولفه ها، از مهم ترین راهکارها در راستای متنوع سازی اقتصاد جوامع روستایی نهاوند به شمار می روند.

    کلیدواژگان: متنوع سازی اقتصاد، آینده پژوهی، توسعه روستایی، نهاوند (شهرستان)
  • یاسر محمدی*، زینب اسدپوریان، مهدی رحیمیان صفحات 33-62

    مطالعه حاضر، با هدف بررسی اکتشافی تحلیل چرایی توسعه نیافتگی گردشگری فرهنگی در مناطق روستایی استان لرستان، از لحاظ پارادایم، جزو تحقیقات کیفی بود و تحلیل داده های پژوهش بر مبنای نظریه بنیانی انجام شد. جامعه آماری تحقیق شامل کارشناسان سازمان های مرتبط با گردشگری در استان لرستان بود و نمونه گیری به صورت هدفمند انجام گرفت و تا رسیدن به مرحله اشباع نظری ادامه یافت. داده های مورد نیاز از راه مصاحبه های عمیق، متمرکز و نیمه ساختاریافته گردآوری شد. نتایج به دست‏آمده به استخراج مدل چرایی توسعه نیافتگی گردشگری فرهنگی در روستاهای استان لرستان در قالب چارچوب اشتراوس و کوربین و همچنین، شناسایی هسته محوری توسعه نیافتگی انجامید و نشان داد که چرایی توسعه نیافتگی گردشگری فرهنگی را باید در درک نامناسب و پذیرش پایین جامعه میزبان، بستر نامناسب خلاقیت و کارآفرینی در روستاها، فقدان آموزش مناسب برای توسعه گردشگری، فقدان زیرساخت های ارتباطی و رفاهی، مدیریت ضعیف و راهبرد ناکارآ، افت جاذبه های مناطق گردشگری و چالش های نهادی و قانونی جست‏وجو کرد.

    کلیدواژگان: گردشگری فرهنگی، توسعه روستایی، نظریه بنیانی، تحلیل کیفی، لرستان
  • رحمان رستمی، علی اکبر تقیلو* صفحات 63-89

    با توجه به شرایط خاص جغرافیایی روستاهای شهرستان سردشت در استان آذربایجان غربی، این روستاها در برابر تهدیدات سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و منطقه ای مستعد وقوع حوادث می باشند. تحقیق حاضر، با تمرکز بر مفهوم تاب آوری، به بررسی و تحلیل تاب‏آوری روستاهای شهرستان سردشت در برابر مخاطرات طبیعی و انسانی در ابعاد گوناگون بر اساس موقعیت جغرافیایی آنها پرداخت. تحقیق به روش توصیفی و تحلیلی و گردآوری داده ها به شیوه های اسنادی و میدانی انجام شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه و روش نمونه گیری طبقه بندی تصادفی بود. در بعد اقتصادی، نتایج تحقیق نشان داد که سرمایه و پس‏انداز کشاورز (در روستاهای دره‏ای)، اشتغال (در روستاهای دره‏ای)، درآمد حاصل از فعالیت های غیرکشاورزی (در روستاهای مرزی)، درآمد حاصل از وجوه ارسالی از شهر (هم در روستاهای کوهستانی و هم در روستاهای حاشیه شهر) و مالکیت املاک و تعداد زمین (در روستاهای مرزی) شاخص های دارای اهمیت بالا در تاب آوری به شمار می روند.

    کلیدواژگان: :تاب آوری، مخاطرات، تیپ روستایی، سردشت (شهرستان)
  • حمید بلالی*، ناهید هاشمی امین صفحات 91-120

    تحقیق حاضر، با هدف امکان سنجی ایجاد انجمن آب بران با استفاده از روش استروم در دهستان مهربان سفلی در شهرستان کبودرآهنگ، به روش توصیفی- تحلیلی به انجام رسید. افزون بر مطالعات کتابخانه ای و مشاهدات منظم، از پرسشنامه به عنوان ابزار اصلی گردآوری داده های میدانی استفاده شد. روایی صوری پرسشنامه به تایید استادان و متخصصان مرتبط موضوع رسید؛ و به منظور ارزیابی پایایی آن، از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد، که 90/0 به دست آمد. جامعه آماری شامل 107 نفر از کشاورزان این دهستان به صورت تصادفی ساده انتخاب شد. آزمون های آماری با بهره گیری از نرم افزارهای SPSS23 و LISREL8.8 صورت گرفت. نتایج تحقیق نشان داد که همه قواعد برای تشکیل انجمن آب بران ضروری است؛ اما از آن میان، هزینه- منفعت و اطلاعات ضروری ترین قواعد مورد نیاز در دهستان یادشده به شمار می روند و در حال حاضر، بستر نهادی ایجاد انجمن آب بران در این دهستان مهیا نیست. از این‏رو، پیشنهاد شد که با شناسایی ظرفیت های موجود در دهستان مهربان سفلی، کسب وکارهای غیرزراعی توسعه یابد تا به موازات کشاورزی، امکان ایجاد منابع گوناگون کسب درآمد فراهم شود و همچنین، آموزش هایی برای جلوگیری از حفر چاه های غیرمجاز در این دهستان در راستای حفاظت از آب های زیرزمینی و نیز تشویق کشاورزان به کشت ارقام با نیاز آبی کمتر و بهره گیری از روش‏های نوین آبیاری در راستای افزایش بهره وری منابع آب به آنها ارایه شود. افزون بر ین، نتایج نشان داد که نگرش نسبت به انجمن آب بران با تمایل به عضویت در آن دارای رابطه ای معنی دار است؛ بنابراین، پیشنهاد شد که با برگزاری کلاس های آموزشی و ترویجی و بهره گیری از فیلم های آموزشی و رسانه های محلی نظیر رادیوی استانی و دیگر منابع اطلاعاتی در راستای ارتقای سطح آگاهی و دانش کشاورزان در زمینه مزایای مشارکت، زمینه همکاری و همیاری آنها در مدیریت منابع آب فراهم شود.

    کلیدواژگان: انجمن آب بران، روش استروم، ساختار نهادی، مهربان سفلی (دهستان)
  • سید خسرو اعتضاد، محمود دانشورکاخکی*، حسین محمدی صفحات 121-156

    امروزه، با مهاجرت های روستایی،  فعالیت های کشاورزی در مناطق روستایی با مشکلاتی از قبیل کمبود نیروی کار، سالخوردگی روستاییان و  بازده پایین تولید مواجه شده است. در این راستا، مطالعه حاضر به بررسی اثرات دسترسی به اعتبارات مالی رسمی و غیررسمی بر مهاجرت پرداخت. به منظور تحلیل داده های پژوهش، الگوی لاجیت ترتیبی چندسطحی برای  397 خانوار استان خراسان رضوی استفاده شد. نتایج کلی تحقیق نشان داد که با افزایش دسترسی به اعتبارات رسمی بالاتر از بیست میلیون تومان احتمال قرار گرفتن خانوارها در گروه «رضایت مندی زیاد از اقامت در روستا» افزایش و احتمال قرار گرفتن خانوارها در گروه «رضایت مندی کم و متوسط از اقامت در روستا» کاهش می یابد؛ همچنین، دسترسی خانوارها به اعتبارات غیررسمی، احتمال قرار گرفتن آنها در گروه «رضایت مندی کم و متوسط از اقامت در روستا» را افزایش و احتمال قرار گرفتن خانوارها در گروه «رضایت مندی زیاد از اقامت در روستا» را کاهش می دهد. بر اساس یافته های پژوهش حاضر، سیاست گذاران می توانند با گسترش و اعطای اعتبارات مالی رسمی، نقشی تاثیرگذار در افزایش رضایت روستاییان و کاهش تمایل آنها به مهاجرت از روستا ایفا کنند.

    کلیدواژگان: مهاجرت روستایی، موسسات مالی، اعتبارات خرد، دسترسی رسمی و غیر رسمی، لاجیت ترتیبی
  • منیژه احمدی*، مهری جهانسوزی، ندا دهقانی صفحات 157-183

    در دهه های اخیر، در اغلب کشورهای در حال توسعه، گرایش برنامه ریزان به تمرکززدایی فضایی، وکاهش نابرابری های منطقه ای و دوگانگی های شهری- روستایی به اتخاذ راهبردهای شهری متفاوت انجامیده است؛ یکی از مهم ترین این راهبردها تبدیل روستا به شهر و تقویت آن است. با توجه به اهمیت این موضوع، تحقیق توصیفی- تحلیلی حاضر با هدف شناسایی اثرات تبدیل روستا به شهر در توسعه نواحی روستایی شهر سلطان آباد در سال 1398 صورت پذیرفت. گردآوری داده ها، به دو روش اسنادی و پیمایشی انجام شد؛ همچنین، تحلیل داده ها با بهره گیری از نرم افزارهای SPSS و LISREL و آزمون های تی (T) تک نمونه ای و نیز تحلیل عاملی به شیوه اکتشافی و تاییدی صورت گرفت. یافته های پژوهش نشان داد که از جمله اثرات تبدیل روستا به شهر سلطان آباد ایجاد فرصت های شغلی جدید، رضایت مندی از تبدیل روستا به شهر، کاهش انگیزه افراد برای مهاجرت به شهرهای دیگر است. بنابراین، نتایج پژوهش حاضر بر موفقیت سیاست تبدیل روستا به شهر در توسعه روستایی محدوده مورد مطالعه دلالت داشت.

    کلیدواژگان: تبدیل روستا به شهر، روستا- شهر، توسعه روستایی، سلطان آباد (شهر)
  • ایرج قاسمی*، خلیل کلانتری، محمدعلی محمدی قره‏قانی صفحات 185-214

    الگوهایی گوناگون از توانمندسازی جوامع محروم ارایه شده است، ولی تناسب آنها با شرایط جغرافیایی و زمانی مناطق مختلف امکان استفاده از آنها را محدود می کند. در نگاهی کلی، الگوی توانمندسازی از سوی متخصصان بهداشت و روان شناسی، مدیریت و جامعه شناسی و نیز صاحب نظران مسایل اجتماعی در جهان بسط و توسعه یافته است. هدف مطالعه حاضر دستیابی به الگویی برای توانمندسازی جوامع محروم در منطقه مکران با تاکید بر رویکرد توانمندسازی اجتماع محور در مناطق روستایی بود. بدین منظور، با توجه به جامعه مورد نظر، از روش کیفی به طور غالب استفاده شد و در عین حال، برای سنجش سطح توسعه و دستیابی به نمونه های آزمایشی، روش کمی به کار رفت. ابزار اصلی جمع آوری اطلاعات، گروه متمرکز در سطوح مختلف به همراه مشاهده مشارکتی بود. یافته های پژوهش نشان داد که باید توانمندسازی هم «از پایین به بالا» و هم «از بالا به پایین» اجرا شود؛ به‏ویژه، توانمندسازی در این جامعه مجموعه ای درهم تنیده از توانمندسازی افراد، نهادها و حکمرانان و نیز مدیران و کارشناسان سازمانی است. از این‏رو، باید الگوی توانمندسازی بر پایه این سه گروه و با تاکید بر آموزش عمومی و مهارتی طراحی شود.

    کلیدواژگان: توانمندسازی، توانمندسازی اجتماع محور، الگوی توانمندسازی، توسعه محلی، مکران (منطقه)
|
  • F. Sepahvand, K. Nadery Mahdiei * Pages 1-32

    The present study, in terms of method, had a combination of documentary and survey methods and in terms of nature, was based on new methods of futurology, research, analysis and exploration and it was conducted with a combination of quantitative and qualitative models. Firstly, the required data were collected through both desk study and interviews with seventeen experts of all organizations related to rural affairs as well as five village administrators and rural council members of Nahavand County of Iran as key individuals within a Delphi panel; and the components that could have a significant impact on the diversification of rural economy in the future, were identified. Then, a questionnaire consisting of these components in the form of a cross-matrix was provided to the panel of experts. The weighting of this questionnaire was measured by pairwise comparisons and the relationship between variables and numbers between zero and three. After completing the questionnaire by the statistical population, the findings were analyzed using MICMAC software. The results showed that the components of using the production capacity of each village, creating industrial units around rural areas, strengthening transportation and communication infrastructures, social support such as insurance and also creating high-yield enterprises, with the most direct and indirect effects on other components, were the most important solutions for diversifying the economy in the rural communities of the studied county.

    Keywords: Economic Diversity, Futurology, Rural development, Nahavand (County)
  • Y. Mohammadi *, Z. Asadpourian, M. Rahimian Pages 33-62

    The purpose of this study was to explore the underlying causes of cultural tourism underdevelopment in rural areas of Lorestan province of Iran. It would be categorized as a qualitative research, using grounded theory to analyze data. The statistical population included experts from tourism related organizations of the province. A number of 20 experts were selected in a purposeful sampling method to reach theoretical saturation stage and the required data were collected through in-depth and semi-structured interviews. The study results led to the extraction of the model of cultural tourism underdevelopment based on Strauss and Corbin framework and showed that the reasons of cultural tourism underdevelopment should be sought in the inadequate understanding and low acceptance of the host community, inappropriate context of rural creativity and entrepreneurship, lack of proper education for tourism development, lack of communication and welfare infrastructure, poor management and inefficient strategy, declining tourist attractions, and institutional and legal challenges.

    Keywords: Cultural Tourism, Rural development, Grounded Theory, Qualitative Analysis, Lorestan
  • R. Rostami, A.A. Taghilou * Pages 63-89

    Due to the special geographical conditions of the villages of Sardasht County in West Azerbaijan province of Iran, these villages are prone to political, economic, social and regional threats. The present study, focusing on the concept of resilience, examined and analyzed the resilience of villages in Sardasht County against natural and human hazards in various dimensions based on their geographical location. The research was conducted in descriptive and analytical methods and the required data were collected in documentary and field methods. Data collection tool was a questionnaire and a random classified sampling method was used. Among other study results, in the economic dimension, the results showed that the farmer's capital and savings (in valley villages), employment (in valley villages), income from non-agricultural activities (in border villages), income from remittances from the city (both in mountainous and suburban villages) and property ownership and land number (in border villages) were indicators of high importance in resilience.

    Keywords: Resilience, Hazards, Rural Type, Sardasht (County)
  • H. Balali *, N. Hashemi-Amin Pages 91-120

    This study aimed at evaluating the feasibility of establishing a water user association using the Ostrom method in Mehraban Sofla sub-district in Kabudrahang County in Hamedan province of Iran and it was conducted in a descriptive-analytical method. In addition to library studies and regular observations, a questionnaire was used as the main tool for collecting field data. The face validity of the questionnaire was confirmed by the relevant professors and experts; and to evaluate its reliability, Cronbach's alpha coefficient was used, which was 0.90. The statistical population consisting of 107 farmers in this sub-district was selected by simple random sampling. Statistical tests were performed using SPSS23 and LISREL 8.8 software. The results showed that all the rules were necessary for the formation of an association of water users; however, among them, cost-benefit and information were the most necessary rules required in the mentioned sub-district where at present, the institutional basis for establishing a water association was not ready. Therefore, it was suggested that by identifying the existing capacities in Mehraban Sofla sub-district, non-agricultural businesses be developed in order to provide various sources of income in parallel with agriculture, as well as trainings to prevent the digging of illegal wells in the studied sub-district should be provided in order to protect groundwater and also to encourage farmers to cultivate cultivars with less water needs and to use modern irrigation methods in order to increase the productivity of water resources. In addition, the results showed that the attitude towards the water user association had a significant relationship with the desire to join it; therefore, it was suggested that by holding educational and extensional classes and using educational videos and local media such as provincial radio and other information resources to raise the level of awareness and knowledge of farmers about the benefits of participation, the grounds for their cooperation and assistance in water resources management be provided.

    Keywords: Water user Association, Ostrom Method, Institutional structure, Mehraban Sofla (Sub-District)
  • S.Kh. Etezad, M. Daneshvar Kakhki *, H. Mohammadi Pages 121-156

    Today, due to rural migration, agricultural activities in rural areas face problems such as labor shortages, aging of rural people and low productivity. In this regard, this study aimed at examining the effects of access to formal and informal financial credit on migration. To analyze the required data, the multilevel order logit model was used for 397 households from Razavi Khorasan province of Iran. The general results of the research showed that an  increase in access to financial credits above 200 million IR rials would lead to an increased probability of households being in the group of ‘high satisfaction with rural residence’ and a decreased probability of households being in the group of ‘low and medium satisfaction with rural residence’; in addition, households' access to informal loans would increase their probability of being in the group of ‘low and medium satisfaction with rural residence’ and decrease the probability of households being in the group of ‘high satisfaction with rural residence’. Based on the study findings, by expanding and granting the formal financial credits, policy makers can play an effective role in increasing the satisfaction of the rural people and reducing their willingness to rural migration.

    Keywords: Rural Migration, Financial Institutions, Microcredit, Formal, Informal Access, Order Logit
  • M. Ahmadi *, M. Jahansoozi, N. Dehghani Pages 157-183

    Over recent decades, in most developing countries, the tendency of planners to spatial decentralization and the reduction of regional inequalities and urban-rural dichotomies led to the adoption of different urban strategies; one of the most important strategies is to turn the village into a city and strengthen it. Due to the importance of the issue, the present descriptive-analytical research aimed at identifying the effects of village conversion into the city on the development of rural areas in Soltanabad city in Sabzevar County if Iran in 2019. The required data were collected in both documentary and survey methods. The data were analyzed by SPSS and LISREL software, using single sample T-tests and factor analysis in exploratory and confirmatory methods. The study findings showed that some of the effects of rural conversion to the city in Soltanabad included: creating new job opportunities, satisfaction with the village transformation to city and reducing the motivation of people to migrate to other cities. Therefore, the study results indicated the success of ‘rural-urban conversion’ policy in the rural development of the studied area.

    Keywords: Converting Rural to Urban Areas, village-city, Rural development, Soltanabad (City)
  • I. Ghasemi *, Kh. Kalantari, M.A. Mohammedi Gharehghani Pages 185-214

    Various models of empowerment of deprived and poor communities have been provided, but their adaptation to different geographical and temporal conditions and contexts with different social, cultural and economic conditions limits their use. At a glance, the empowerment model has been developed by psychologists and health, management and human resources professionals as well as sociologists and social scientists. Therefore, this study aimed at achieving a model for empowering disadvantaged communities in Makran region of Iran with emphasis on the community-based empowerment approach in the rural areas. For this purpose, according to the concerned society, the qualitative method was used predominantly; at the same time, quantitative methods were used to measure the level of development and to obtain experimental samples. The main tool for data collection was a focus group at different levels with participatory observation. The research findings showed that empowerment should be implemented both "bottom-up" and "top-down"; in particular, empowerment in this community was an intertwined set of empowerments of individuals, institutions and government administrators as well as managers and organizational experts. Therefore, the empowerment model should be designed based on these three groups and with emphasis on general and skill training.

    Keywords: Empowerment, Community-Based Empowerment, Empowerment Pattern, local development, Makran (Region)