فهرست مطالب

بلور شناسی و کانی شناسی ایران - سال بیست و نهم شماره 3 (پیاپی 85، پاییز 1400)

مجله بلور شناسی و کانی شناسی ایران
سال بیست و نهم شماره 3 (پیاپی 85، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/27
  • تعداد عناوین: 16
|
  • منیژه اسدپور*، ثریا هویس صفحات 521-534

    توده های نفوذی لایه ای با کانه زایی اکسید Fe-Ti در شمال غرب دریاچه ارومیه در بخش های مختلفی برونزد دارند. این توده ها در دورترین بخش شمال غرب پهنه سنندج - سیرجان با سن پرمین از نوع مافیک-فرامافیک لایه ای هستند و درون سنگ های دگرگونی پرکامبرین قرار دارند. در این پژوهش، یافته های بررسی های صحرایی، سنگ شناسی و شیمی کانی های دو توده مهم و بزرگ غازان (GKMUC) و قره آغاج (GhMUC) باهم مقایسه شده اند. بخش فرامافیک هر دو توده توسط بخش مافیک دربرگرفته شده و بخش لبه ای آن ها توسط گابروهای غیر لایه ای احاطه گردیده است. مافیک ها در GKMUC بیشترنوریتی و در GhMUC گابرویی هستند. در GKMUC، انباشت های سنگ خالص سیل مانندی از ایلمنیت و تیتانومگنتیت وجود دارند که در GhMUC دیده نشدند. فازهای غنی از اکسیدهای Fe-Ti±AP در GhMUC فقط در بخش فرامافیک (شامل دونیت، ورلیت و کمی کلینوپیروکسنیت) وجود دارند، در صورتی که فازهای غنی از اکسیدهای Fe-Ti بدون آپاتیت در GKMUC در بخش های خالص کومولایی، در فرامافیک ها (شامل ورلیت، پیروکسنیت و کمی دونیت) و مقداری نیز در بخش مافیک و حتی آنورتوزیتی شکل گرفته اند. اسپینل های GKMUC نسبت به GhMUC ماهیت هرسینیتی بیشتری دارند. این تفاوت ها نشانگر مسیرهای تبلور متفاوت و به احتمال بسیار خاستگاه متفاوت اکسیدهای Fe-Ti این توده هاست.

    کلیدواژگان: توده های نفوذی، تیتانیم، شیمی کانی، توده غازان، توده قره آغاج
  • مهسا ارشادی گرگری* صفحات 535-546

    در شمال اشنویه، استان آذربایجان غربی، سنگ های تراکی داسیت و ریولیت سنوزوییک (ایوسن) بخشی از ارتفاع های کوهستان اشنویه را تشکیل داده اند. از نظر تقسیم بندی های زمین شناسی ساختاری- رسوبی ایران، این سنگ های آذرین در کمربند ماگمایی سنندج - سیرجان برونزد دارند. بافت غالب این سنگ ها، پورفیری با خمیره ریزسنگی و پورفیری با خمیره شیشه ای است. آنها از دید انباشت کانیایی دارای کانی های پلاژیوکلاز، فلدسپار قلیایی، کوارتز و بیوتیت هستند. این سنگ ها از مجموعه آهکی قلیایی پتاسیم بالا هستند و در گروه سنگ های پرآلومین ضعیف قرار دارند. از نظر جایگاه زمین ساختی ماگمایی، نمونه های مورد بررسی در گستره وابسته به قوس و در یک محیط همزمان با برخورد تکامل یافته اند. با توجه به تهی شدگی ماگمای تشکیل دهنده این سنگ ها از عناصر با شدت میدان بالا (HFSE، مانند Ta، Nb، Y، Zr و Hf) همراه با تهی شدگی در P و Ti، محل تشکیل این سنگ ها وابسته به پهنه فرورانشی (کرانه فعال قاره ای) است. همچنین مقادیر غنی شده از K و Rb می تواند نشان دهنده آلایش ماگما با پوسته بالایی یا دگرگونی ماگمایی باشد.

    کلیدواژگان: زمین شیمی، کرانه فعال قاره ای، فرورانش، اشنویه
  • مهناز کشمیری، محمدحسین محمودی قرایی*، سید رضا موسوی حرمی، اسدالله محبوبی صفحات 547-562

    سازند شوریجه (ژوراسیک پسین- کرتاسه پیشین)، در شرق حوضه رسوبی کپه‏ داغ، از رخساره ‏های آواری تشکیل شده و افزون بر آن، خاک دیرینه از نوع کلسی سول نیز در این سازند شناسایی شده‏ است. کلسی‏سول‏های برش قرقره دارای شکل های درشت ریختار و ریزریختار ویژه‏ای هستند به طوری که وجود غالب ریز بافت بتا بیانگر فعالیت‏ ریزجانداران در تشکیل کالکریت‏های این برش است. خاک های دیرینه این برش در معرض فرآیندهای حفاری موجودات، سیمانی شدن و پیریتی شدن قرار گرفته ‏اند. فشار دی اکسید کربن دیرینه در این برش 10/2237 تا ppmv 08/2981 اندازه گیری شده ‏است که حدود 99/7 تا 65/10 برابر مقدار کنونی است و با مقادیر مدلسازی شده برای این زمان همخوانی دارد. افزون بر فعالیت‏های زیست زا، نوسان های سطح ایستابی در پهنه مخلوط نقش مهمی در تشکیل خاک های دیرینه کلکریتی سازند شوریجه در برش قرقره داشته ‏اند.

    کلیدواژگان: خاک دیرینه، کلسی سول، نوسان های سطح ایستابی، سازند شوریجه، حوضه رسوبی کپه داغ
  • میلاد فرهمند*، آزاده ملکزاده شفارودی، مریم جاویدی مقدم صفحات 563-574

    منطقه اکتشافی کلاته پیاله در شمال شرق شهرستان اسفراین در استان خراسان شمالی واقع است. زمین شناسی منطقه شامل توالی از واحدهای رسوبی آهک دولومیتی (ژوراسیک پسین)، میکروکنگلومرا، آهک، آهک ماسه ای، کنگلومرا (کرتاسه) و مارن (ترشیاری) است. کانی شناسی ماده معدنی ساده بوده و شامل کانی های سولفیدی اولیه پیریت، گالن و اسفالریت است. کانی سازی با بافت های رگه-رگچه، برشی و جانشینی اولیه در واحدهای آهک دولومیتی و آهکی شکل گرفته است. گالن به صورت ریز بلور (در بافت برشی)، درشت بلور (در بافت جانشینی) و بلوری مکعبی-هشت وجهی است. همچنین، کانی های اسفالریت و پیریت (با اندازه حدود 100 میکرون) بصورت میانبار هایی در گالن دیده می شوند. به دلیل اثر شدید فرآیندهای اکسایش و هوازدگی بر کانی سازی اولیه، کانی سازی ثانویه کربناتی، سیلیکاتی و اکسیدی گسترش بسیاری داشته و اسمیت زونیت، همی مورفیت، سروزیت، هماتیت و گوتیت تشکیل شده است. مهمترین باطله های همراه با کانی سازی کلسیت و دولومیت و به مقدار کمتر باریت و کوارتز هستند. دگرسانی های عمده کلسیتی و دولومیتی هستند. رگه های دربردارنده کانی سازی بصورت روزادی در پهنه های گسلی با راستای شمال غرب-جنوب شرق و شیب 90 درجه شکل گرفته اند. گستره تغییرات زمین شیمیایی عناصر سرب 42000-73 گرم در تن، روی 57000-128 گرم در تن، آرسنیک 254-2 گرم در تن و مس 172-4 گرم در تن است. بر اساس نوع سنگ میزبان، نوع کانی سازی، کانی شناسی گالن، نوع دگرسانی سنگ دیواره، نبود ارتباط با فعالیت های آذرین و همچنین شواهد زمین شیمیایی، منطقه اکتشافی کلاته پیاله مشابه کانسارهای نوع دره می سی سی پی است.

    کلیدواژگان: کانی سازی، زمین شیمی، سرب-روی، کلاته پیاله، اسفراین
  • راضیه علی پور*، حسام الدین معین زاده، حمید احمدی پور صفحات 575-586

    مجموعه فرامافیک آبگرم در جنوب استان کرمان، در دورترین بخش جنوب شرق پهنه سنندج سیرجان، جزیی از کمربند افیولیتی اسفندقه - حاجی آباد به شمار می رود. سنگ های فرامافیک بیشتر هارزبورژیت، دونیت و لرزولیت هستند. دونیت ها پس از  هارزبورژیت ها بیشترین حجم را توالی فرامافیکی منطقه دارند و درون پیکره های هارزبورژیتی به صورت توده ای، پراکنده شده اند. به دلیل گسل خوردگی فراوان، رابطه اولیه دونیت ها با هارزبورژیت های منطقه به سختی قابل تشخیص است و گاهی به شدت سرپانتینی شده اند. الیوین فراوانترین کانی موجود در دونیت های مجموعه فرامافیک آبگرم است. مقدار فورستریت در این کانی ها از 84/90 تا 27/91 درصد وزنی تغییر می کند. مقادیر بالای فورستریت در الیوین های موجود در دونیت ها و همچنین ترکیب کروم اسپینل های موجود در این سنگ ها نشان می دهد که این پریدوتیت ها وابسته به گوشته هستند و ماهیت افیولیتی و تهی شده دارند به طوری که به احتمال بسیار در یک محیط گوشته ای زیر حوضه پشت قوس، در اثر واکنش مذاب های بازالتی حوضه پشت قوس با پریدوتیت ها ایجاد شده اند. آن ها سپس به صورت زمین ساختی و به شکل بخشی از آمیزه افیولیت در پوسته جایگزین گردیده اند.

    کلیدواژگان: دونیت، هارزبورژیت، افیولیت، اسفندقه- حاجی آباد، مجموعه فرامافیک آبگرم، کرمان
  • ابراهیم طالع فاضل*، نرگس اعلایی مقتدر، عباس اروجی صفحات 587-596

    بر پایه مدلسازی های ترمودینامیکی انجام شده، عناصر گوگرد دوست با نرخ ذوب پایین چون بیسموت نقش مهمی در روبش عناصر گرانبها (مانند طلا، نقره و عناصر گروه پلاتین) از سیال گرمابی دارند که به عنوان مدل روبشی بیسموت مایع (LBCM) مطرح شده است. در این پژوهش، ترکیب شیمیایی کانه سولفوسالتی فریبرجیت، سولفیدهای بیسموت و ذرات طلای آزاد (با اندازه 20 تا 100 میکرون) در رگه کوارتز- سولفید برشی کانسار طلای آتش انبار (جنوب قزوین)، به عنوان پر عیارترین رگه طلا-بیسموت این ذخیره بررسی شده است. بر اساس زمین دماسنجی فهلور و محاسبه نسبت های مولی Ag/(Ag+Cu) و Zn/ (Zn+Fe) در ترکیب فریبرجیت ها، دمای 200 تا C° 250 برای کانه سازی بدست آمد. بر پایه بررسی های، خاستگاه بیسموت در رگه های چندفلزی کانسار آتش انبار، پلاژیوکلازهای موجود در سنگ میزبان داسیت پورفیری بوده که طی دگرسانی به مجموعه کایولینیت±سریسیت، عنصر بیسموت از ترکیب آن آزاد شده است. نتایج نشان می دهد که واکنش های اکسایش-سولفیدزدایی سیال گرمابی توسط دولومیت های آهن دار باطله (به عنوان عامل اکسیدی و فاز میانگیری پایدار) موجب ناپایداری کمپلکس های Bi2S2 (OH) 2 و HBi2S4- و تبدیل Bi3+ به Bi0 شده که طی آن، الکترون های آزاد شده از این فرایند باعث تبدیل یون Au+ (طلای نامریی) به Au0 (طلای آزاد) و جذب ذرات طلا توسط ذرات بیسموت شده اند.

    کلیدواژگان: شیمی کانی ها، روبش طلا توسط بیسموت، طلای آزاد، کمپلکس های بی سولفیدی، آتش انبار
  • مهدی ابراهیم نژاد*، محسن آروین، سارا درگاهی صفحات 597-608

    توده فلسیک منطقه دهسرد به سن تریاس پسین در جنوب غرب کرمان و جنوبی ترین بخش پهنه سنندج- سیرجان قرار دارد. این توده از سنگ های اسیدی پلاژیوگرانیت که در تماس با توده نفوذی مافیک و دگرگونی قرار دارند، تشکیل شده است. بافت کلی نمونه های مورد بررسی دانه ای نیمه شکل دار است. بر پایه شیمی کانی آمفیبول ها و پلاژیوکلازهای سنگ های فلسیک مورد بررسی، این آمفیبول ها ترکیب مگنزیوهورنبلند تا ترمولیت دارند و از نوع آمفیبول های منطقه فرورانش هستند و در پهنه اکسایشی تشکیل شده اند. پلاژیوکلازهای مورد بررسی سدیمی هستند و ترکیب آنها از آلبیت (Ab98.19An1.56Or0.25) تا آندزین (Ab63.93An35.84Or0.23) متغیر است. بر اساس بررسی های زمین دمافشارسنجی بر بلورهای آمفیبول و زوج کانی آمفیبول- پلاژیوکلاز، دمای تقریبی میانگین 520 درجه سانتی گراد به دست آمد. گستره فشار نیز 5/0 تا 1 کیلوبار است که معادل با شرایط کم عمق و نزدیک به سطح زمین است.

    کلیدواژگان: دهسرد، پهنه سنندج- سیرجان، سنگ های اسیدی، شیمی کانی، آمفیبول
  • حسینعلی تاج الدین*، ابراهیم راستاد صفحات 609-618

    کانسار سولفید توده ای آتشفشان زاد باریکا، در 18 کیلومتری شرق شهرستان سردشت و در شمال شرق پهنه دگرگونه سنندج- سیرجان قرار دارد. واحدهای سنگی رخنمون یافته در کانسار باریکا مجموعه ای از سنگ های آتشفشان- رسوبی شامل فیلیت، اسلیت، آندزیت و توفیت های کرتاسه هستند که در رخساره شیست سبز دگرگون شده اند. کانسار باریکا، که تنها نمونه شناخته شده از کانسارهای سولفید توده ای آتشفشان زاد غنی از طلا در ایران است، از نظر کانی شناسی تنوع بسیاری دارد و از پیریت، اسفالریت، گالن، استیب نیت، الکتروم و مجموعه ای از سولفوسالت های با ترکیب پیچیده تشکیل شده است. باریکاییت، فردوسی ایت و آرسن کوانترودیت از جمله کانی های سولفوسالتی غنی از نقره هستند که برای نخستین بار در کانسار باریکا شناسایی شده و تاکنون رخداد آنها در هیچ نقطه دیگر از دنیا گزارش نشده است. گتاردیت نیز از جمله کانی های نادر سولفوسالتی است، که براساس نمونه های کانسار باریکا، ساختار کانی شناسی آن تعیین گردید. کانسار باریکا با دارا بودن کانی های سولفوسالتی نادر، زمینه مناسبی برای پژوهش های کانی شناسی و بلورشناسی فراهم آورده است.

    کلیدواژگان: کانسار باریکا، سولفید توده ای، کانی های سولفوسالتی، سردشت
  • علیرضا الماسی*، روح الله میری بیدختی، محمدحسن کریم پور، سید احمد مظاهری صفحات 619-636

    منطقه ماهور در 135 کیلومتری جنوب غرب نهبندان در استان خراسان جنوبی در بخش مرکزی کمربند آتشفشانی-ماگمایی قطعه لوت واقع است. نفوذ یک توده گرانیتوییدی با ترکیب دیوریت، کوارتز دیوریت، کوارتز مونزو دیوریت و کوارتز مونزونیتی با سن الیگوسن  به درون سنگ های آتشفشانی منطقه با سن پالیوسن- ایوسن منجر به دگرسانی و کانی سازی شده است. پهنه های دگرسانی منطقه شامل آرژیلی (کانی های رسی)، پروپلیتی (کلریت، سریسیت، کلسیت و اپیدوت)، فیلی (کوارتز، سریسیت و پیریت) و سیلیسی هستند. رخداد کانی سازی به صورت افشان و رگچه ای  بوده و شامل پیریت، مگنتیت، کالکوپیریت، اسفالریت، گالن، آرسنوپیریت، کوبانیت، کوولیت، تتراهدریت، جیمسونیت و استیبنیت است. بر اساس روابط قطع شدگی بین رگچه ها، دو نوع رگچه کوارتز + اسفالریت + پیریت  ± کالکوپیریت (رگچه های نوع 1) و کوارتز + پیریت + کالکوپیریت  ± اسفالریت (رگچه های نوع 2) در بخش های عمقی منطقه شناسایی شده است. سیال های درگیر در رگچه های نوع 1 و 2 به ترتیب دارای شوری 8/6 تا 2/21 و 9/7 تا 2/20 درصد وزنی معادل NaCl  و دمای همگن شدگی 315 تا 575 و 177 تا 454 درجه سانتیگراد هستند. یافته های ریزدماسنجی  بیانگر دگرگونی سیال کانه ساز طی رخدادهای جوشش و آمیختگی سیال های ماگمایی با آب های جوی است. مقدار  δ34S پیریت و کالکوپیریت 15/3-8/1 درهزار بیانگر خاستگاه ماگمایی گوگرد است. نتایج بررسی های زمین شناسی، دگرسانی، کانی سازی، سیال های درگیر و ایزوتوپ های پایدار گویای رخداد کانی سازی سامانه پورفیری در منطقه ماهور است.

    کلیدواژگان: کانی شناسی، دگرسانی، میانبارهای سیال، ایزوتوپ های گوگرد، ماهور، قطعه لوت
  • زهره اعلمی نیا*، فرهاد شیخی، سید محمدحسین رضوی صفحات 637-650

    توده گرانیتوییدی باغچه مریم در جنوب قروه بخشی از توده های نفوذی پهنه سنندج- سیرجان است که روند شمال غربی- جنوب شرقی دارد. بر اساس بررسی های صحرایی و کانی شناسی، مجموعه نفوذی باغچه مریم از دو واحد اسیدی و حدواسط با طیف سنگ های دیوریتی، مونزودیوریتی، گرانیتی، سینیتی و آپلیتی تشکیل شده است. بررسی های زمین شیمیایی نشان می دهد که سنگ های این مجموعه از نوع متاآلومین (81/0-46/0A/CNK=) و آهکی قلیایی هستند. بر پایه نتایج (از جمله غنی شدگی از عناصر خاکی نادر سبک و تهی شدگی آنها از عناصر خاکی نادر سنگین)، این واحدهای سنگی توسط فرایندهای ماگمایی گوناگون ایجاد شده اند و وابسته به محیط زمین ساختی کرانه فعال قاره ای هستند و ویژگی های ماگماهای نوع I را نشان می دهند. با بررسی های زمین دما فشارسنجی، میانگین دمای نمونه ها حدود 700 درجه سانتیگراد و عمق حدود 7 تا 10 کیلومتر برآورد شده است.

    کلیدواژگان: سنندج- سیرجان، گرانیتوئید، باغچه مریم، زمین شیمی
  • حمید حافظی مقدس، سید مسعود همام*، هادی شفایی مقدم صفحات 651-662

    منطقه بوژان در شمال شرق ایران در امتداد رشته کوه های البرز قرار دارد و بخشی از پهنه ساختاری بینالود محسوب می شود. زمین شناسی منطقه شامل گدازه های آندزیتی، تراکیتی، بازالتی و آندزی بازالتی بوده [h1]  که همراه با توده های عمیق، نیمه عمیق و آذرآواری است و دستخوش دگرسانی پروپیلیتی نیز شده اند. کانی سازی بیشتر همراه رگچه های سیلیسی و کربناتی رخ داده است و دارای انواع بافت پرکننده فضاهای خالی، گل کلمی و برشی هستند. کالکوپیریت مهمترین و فراوانترین کانی سولفیدی است که به صورت اولیه درون این رگچه ها حضور دارد. بررسی سیال های درگیر بر رگچه های سیلیسی و کربناتی نشان دهنده ی حضور سیال های اولیه دوفازی غنی از مایع با شوری 61/10 تا 67/14درصد نمک طعام و دمای همگن شدگی حدود 195 تا 262 درجه سانتیگراد است. همچنین کاهش دما مهمترین عامل در ته نشینی فلزات همراه سیال کانسارساز در منطقه اکتشافی بوژان است. به طور کلی، کانی سازی در منطقه اکتشافی بوژان دارای روند رگه-رگچه ای منطبق با شکستگی های موجود است. بر پایه بررسی های صحرایی، کانی شناسی، ساخت و بافت و بررسی سیال های درگیر، منطقه اکتشافی بوژان از سامانه های رگه ای فراگرمایی است. [h1]با تشکر از نظر داوران با توجه به تنوع سنگی و ترکیب کانی شناسی متنوع هر کدام از سنگ ها صرفا به نام سنگ ها در چکیده اکتفا شده است و ترکیب کانی شناسی در متن مقاله توضیح داده شده است

    کلیدواژگان: کانی سازی، دگرسانی، سیال های درگیر، رگچه های سیلیسی-کربناتی، بوژان، نیشابور
  • ملیحه گلستانی*، امیر مهدوی صفحات 663-676

    منطقه گزبلند در غرب استان کرمان و در شمال غرب شهرستان شهربابک بخشی از کمربند آتشفشانی - نفوذی ارومیه - دختر است. بیشتر رخنمون های سنگی منطقه به سن ایوسن هستند و بازالت های مورد بررسی با سن پلیو - پلیستوسن، در این منطقه گسترش به نسبت محدودی دارند. بافت غالب این سنگ ها ریزسنگی پورفیری است و الیوین، کلینوپیروکسن و پلاژیوکلاز از کانی های اصلی هستند. در اثر عملکرد هوازدگی و دگرسانی، کانی های ثانویه ای مانند کلسیت، کلریت و اکسیدهای آهن در این سنگ ها ایجاد شده اند. بر اساس داده های ریزکاو پرتوی ایکس، ترکیب پیروکسن ها دیوپسید - اوژیت است. ترکیب شیمیایی کلینوپیروکسن ها گویای ماگمای مادر با سرشت آهکی - قلیایی بوده که از خاستگاه زمین ساختی وابسته به فرورانش ناشی شده است. بر پایه بررسی های دما و فشارسنجی کلینوپیروکسن، ماگمای مادر این سنگ ها طی تبلور کانی کلینوپیروکسن دارای حدود 10 درصد آب با فشار 2 تا 8 کیلوبار بوده که بیانگر تشکیل آن ها در زمان بالا آمدگی و پیش از فوران است. تغییرات دمایی ماگما طی تبلور کلینوپیروکسن ها از 1130 تا 1249 درجه سانتی گراد است.

    کلیدواژگان: کلینوپیروکسن، بازالت ها، دما - فشارسنجی، گزبلند، شهربابک
  • ناهید اسفندیاری، محمدرضا فدوی اسلام*، زهره چمن زاده صفحات 677-688

    در این پژوهش، نانوذرات نیمرسانای اکسید قلع با استفاده از ریز موج سنتز شدند و اثر توان ریز موج و زمان پرتودهی بر ویژگی های ساختاری، نوری و حسگری آن ها بررسی شد. ساختار بلوری، ریختار سطح و پیوندهای شیمیایی نمونه ها با پراش سنج پرتو ایکس، میکروسکوپ الکترونی روبشی اثر میدان و طیف سنج تبدیل فوریه فروسرخ بررسی گردیدند. نتایج پراش پرتو ایکس نشان داد که نمونه ها بسبلور بوده و دارای قله های اصلی (110)، (101)، (111)، (211)، (220)، (002)، (310)، (112) و (301) فاز SnO2 با ساختار چارگوشی روتیل هستند. نتایج طیف سنجی تبدیل فوریه فروسرخ پیوند SnO2 را در نمونه ها تایید می کرد. افزایش زمان پرتودهی با توان های مختلف سبب کاهش اندازه دانه ها، افزایش گاف اپتیکی و کاهش زمان پاسخ حسگری نانوذرات شد.

    کلیدواژگان: نانوذرات، اکسید قلع، ریزموج، حسگری گازی، اتانول
  • اعظم ملایی، احمد حسن پور*، محمد نیایی فر، شروین سعادت صفحات 689-696

    در این پژوهش، نانو ذرات  گارنت ایتریوم-آهن بیسموتی با جانشانی قلع و وانادیوم با فرمول عمومی Y2.5Bi0.5Fe2-2xSnxFe3-xVxO12 (2/18،0/17،0/1،0/0،0x=) با فرآیند مکانو شیمیایی تهیه شدند. اثر جانشانی وانادیوم و قلع بر ساختار بلوری نانوذرات با پراش سنج پرتو ایکس (XRD)، میکروسکوپ الکترونی روبشی اثر میدانی (FESEM) و بیناب سنجی تبدیل فوریه فرو سرخ (FTIR) بررسی گردید. مغناطش اشباعی نمونه ها در دمای اتاق با مغناطش سنج ارتعاشی (VSM) اندازه گیری شد. نشان داد که با افزایش جانشانی 1/0x= ، مغناطش اشباع تا افزایش یافته و سپس کاهش می یابد. اندازه میانگین بلورک ها براساس داده های پراش پرتو ایکس در گستره 53 تا 68 نانومتر برآورد شد.

    کلیدواژگان: فرایند مکانو شیمیایی، ذرات مغناطیسی، گارنت های جانشانی شده، مغناطش اشباعی
  • قاسم صداقتی جمال آباد، محمد مهدی باقری محققی* صفحات 697-706

    در این پژوهش، نانوساختار پایروکلر استانات دیسپرسیوم   (Dy2Sn2O7) بعنوان یک ترکیب مهم یخ اسپینی به روش گرمابی تهیه شد و ویژگی های ساختاری و اپتیکی آن بررسی گردید. در سنتز این ترکیب، از محلول 1/0 مول اکسید قلع 5 آبه (SnCl4; 5H2O) و عامل نتیرات دیسپرسیوم (III)  (Dy (NO3) 3.xH2O) با نسبت های مولی Dy/Sn برابر با  1 , 7/0  , 5/0 , 3/0 , 1/0  استفاده شد. اثر عامل دیسپرسیوم (Dy) با درصدهای مختلف، برتشکیل ترکیب استانات دیسپرسیوم با بازپخت در دمای 1100 درجه سانتیگراد در محیط عادی بررسی گردید. پراش پرتوی ایکس (XRD) نمونه ی بازپخت شده در دمای  °C1100 تشکیل نانوبلورهای ساختار پایروکلر استانات دیسپرسیوم را به ازای 1  نشان داد. در نمونه های بازپخت شده در دماهای کمتر از  °C1100 حضور فاز دی اکسید قلع و فازهای ناپایدار دیگر نیز دیده شد. نتایج طیف سنجی مریی - فرا بنفش (UV-Vis) نشان داد که با افزایش عامل دیسپرسیوم، گاف انرژی در گستره 50/2 تا  eV95/3  تغییر می کند. تصاویر میکروسکوپ الکترونی روبشی گسیل میدانی (FE-SEM) تشکیل نانوبلور های استانات دیسپرسیوم با ساختار پایروکلر را تایید کرد.

    کلیدواژگان: فاز اکسید پایروکلر، استانات دیسپرسیوم، ویژگی های ساختاری، روش گرمابی
  • شیدا احمدی*، پروانه دلیر خیراللهی نژاد صفحات 707-716

    لیگاند چهار دندانه ی N1-(3- ((پیریدین-2-ایل متیلن) آمینو) پروپیل) اتان -1و2- دی آمین با فرمول مولکولی C11H18N4  بر اساس واکنش تراکمی پیریدین-2-کربالدهید با 1و6-دی آمینو-3-آزاهگزان با نسبت مولی 1:1 با بازده 65 درصد تهیه شد و سپس کمپلکس این لیگاند با مس (II) برمید سنتز و شناسایی گردید. کمپلس با طیف سنجی تبدیل فوریه فروسرخ، تجزیه عنصری و پراش پرتوی ایکس بررسی شد. نتایج نشان می دهند که این کمپلکس در سیستم بلوری سه میل با گروه فضایی P متبلور می شود و دارای ساختار هرمی با قاعده مربعی انحراف یافته است. همچنین، در شبکه ی بلوری این کمپلکس، پیوندهای هیدروژنی بین مولکولی وجود دارند. در این پیوندها، اتم های کربن و نیتروژن به عنوان دهنده ی پیوند هیدروژنی، اتم هالید به عنوان پذیرنده ی پیوند هیدروژنی و اتم اکسیژن به عنوان دهنده و پذیرنده ی پیوند هیدروژنی عمل می کنند.

    کلیدواژگان: ساختار بلوری، کمپلکس مس (II)، پیریدین، باز شیف
|
  • M.Asadpour*, S.Heuss Pages 521-534

    The layered intrusions with Fe-Ti oxides mineralization are exposed in several parts of northwest of Urmia Lake. These intrusions are present at the extremity of NW side of the Sanandaj-Sirjan zone with Permian age. These layered mafic – ultramafic rocks are intruded into the Precambrian metamorphic rocks. Field, petrography and mineral chemistry investigations of two important and large intrusions at the GKMUC and GhMUC are discussed and compared together. Ultramafic part in both intrusions is surrounded by the mafic part and their marginal is surrounded by non-layered gabbros. The mafic parts are mostly noritic in GKMUC and gabbroic in GhMUC. In the GKMUC, there are pure cumulates of ilmenite and titanomagnetite that are not found in the GhMUC. The Fe-Ti±Ap oxide-rich phases in GhMUC are present only within the ultramafic parts (consisting of dunite, verlite, and slightly clinopyroxenite), while the Fe-Ti oxide rich phases without apatite in GKMUC are present in cumulative, ultramafic (including verlite, pyroxenite and slightly dunite) and slightly in the mafic and even anorthosite parts. The GKMUC spinels are more hercynite in composition  rather than GhMUC. These differences indicate different crystallization paths and possibly different origin .

    Keywords: intrusions, titanium, mineral chemistry, GKMUC, GhMUC
  • M.Ershadi Gargari* Pages 535-546

    In the north of Oshnavieh, Western Azerbaijan Province, Cenozoic (Eocene) trachy-dacite and rhyolite rocks formed a part of the Oshnavieh Mountains. In Iranchr('39')s structural- sedimentary division, these igneous rocks are located in the Sanandaj-Sirjan zone. The common texture in these rocks is porphyritic with microlithic matrix, and in some samples, porphyritic textures with hyaline matrix. In terms of mineral accumulation, they have plagioclase, alkali feldspar, quartz, and biotite minerals. These rocks are high-k Calc-Alkaline series and are among the Peraluminous rocks. In terms of tectonomagmatic position, the studied samples have evolved in the range of associated volcanic arc and in a syn-collisional environment. Due to the depletion of Nb, magma is formed in the subduction zone (active continental margin). Also enriched values of Rb and K reveals contamination of magmas with upper continental crust or magma transformation.

    Keywords: Geochemistry, active continental margins, subduction, Oshnavieh
  • M.Keshmiri, M.H.Mahmudy Gharaie*, S.R.Moussavi Harami, A.Mahboubi Pages 547-562

    The Shurijeh Formation (Upper Jurassic-Early Cretaceous) is composed of siliciclastic facies in the eastern KopetDagh basin. Moreover, the identified paleosol in this formation is calcisol type. The identified calcisols of the Ghorghoreh section have particular micro and macro morphology shapes. Since the beta microfabric is dominant in these paleosol, therefore microorganisms activity plays an important role in the formation of calcretes. The paleosols in this section have been affected by processes such as boring, micritization, cementation, and pyritization. The CO2 paleopressure has been calculated to be about 2237.1 to 2981.08, which is about 7.99 to 10.65 times more than todaychr('39')s values and seems to be similar to the modeled values for that period. In addition to biogenic activities, the water table fluctuations in the phreatic zone led to the formation of calcretic paleosols in the studied section.

    Keywords: paleosol, Shurijeh Formation, Cretaceous, calcisol
  • M.Farahmand*, A.Malekzadeh Shafaroudi, M.Javidi Moghaddam Pages 563-574

    Kalatepiale prospect area is located in northeastern Esfarayen, North Khorasan Province. Geology of the area includes sequence of sedimentary units of dolomitic limestone (Upper Jurassic), microconglomerate, limestone, sandy limestone, conglomerate (Cretaceous) and marl (Tertiary). The mineralogy of ore is simple and include pyrite, galena and sphalerite. Mineralization is formed as vein-veinlet, breccia and primary replacement textures in dolomitic limestone and limestone units. Galena occurred as fine (in breccia texture) and coarse-grains (in replacement texture) with cubic-octahedral form. Also, minerals of sphalerite and pyrite (with approximately 100 microns in size) are present within galena as inclusions. Due to the great influence of oxidation and weathering processes on the primary ore, secondary carbonate, silicate and oxide mineralization extensively scatared and formed smithsonite, hemimorphite, cerussite, hematite and goethite. Calcite and dolomite are dominant gangue mineral associated with mineralization, with lesser amounts of barite and quartz. Main alterations consist of calcitization and dolomitization. Mineralized veins are clearly epigenetic and occurred along fault zones with trending northwest–southeast/vertical dip. The range of variation in the geochemical analysis is as follows: Pb from 73 to 42000 ppm, Zn from 128 to 57000 ppm, As from 2 to 254 ppm and Cu from 4 to 172 ppm. Host rock, mineralization, properties of galena mineral, type of wall rock alteration, lack of relation with igneous activities and also, the geochemical evidence of Kalatepiale prospect area is similar to the Mississippi valley-type deposits.

    Keywords: Mineralization, geochemistry, Lead-Zinc, Kalatehpialeh, Esfarayen
  • R.Alipour*, H.Moeinzadeh, H.Ahmadipour Pages 575-586

    The Abgarm ultramafic complex in south of Kerman Province and also southeast of  Sanandaj – Sirjan zone is a part of Esfandagheh- HajiAbad ophiolitic belt. Most ultramafic rocks are harzburgite, dunite, and lherzolite. Dunites form the largest volume of ultramafic sequence in the study area after harzburgite and they are scattered into the mass form of harzburgites. Due to the present of several faults, it is difficult to detect the initial relationship between the dunites and the harzburgites in the region, and they are sometimes severely serpentinized. Olivine is the most abundant mineral in the dunites of the Abgarm ultramafic complex. The amount of forsterite in these minerals varies from 72.91 to 84.90 and the high amounts of forsterite in the olivines in the dunites, as well as the composition of the chromium spinels in these rocks show that peridotites belong to the mantle and have ophiolitic and depleted nature and probably are formed inn the back-arc basin environment by the reaction of the basaltic melts of the back-arc basin with peridotites. Then they were replaced tectonically as a part of the ophiolite mélange in the crust.

    Keywords: dunite, harzburgite, ophiolite, Esfandagheh- HajiAbad, Abgarm ultramafic complex, Kerman
  • E.Tale Fazel*, N.Alaei Moghtader, A.Oroji Pages 587-596

    Based on thermodynamic modeling, chalcophile elements with low melting point such as bismuth play an important role in removing precious elements (such as gold, silver and platinum group elements) from the hydrothermal fluid, which known as the Liquid Bismuth Collector Model (LBCM). In this contribution, the chemical composition of freibergitesulfosalt, Bi-bearing sulfides and native gold particles (20 to 100 µm in size) in the quartz-sulfide breccia vein (as the highest grade of Au-Bi vein) from the Atash-Anbar gold deposit (south Qazvin) were investigated. The temperature was estimated by using fahloregeothermometer and calculation of Ag/(Ag+Cu) and Zn/(Zn+Fe) molar ratios in feribergite. Consequently temperature of ore forming was between 200-250 oC. The bismuth in the polymetallic veins of the Atash-Anbar deposit originated from plagioclase of the dacite porphyry host rock. Bismuth has been released from their composition. During alteration of plagioclase to the kaolinite±sericite, the oxidation-sulfidation reactions of hydrothermal fluid by ferroan dolomites gangue (as oxidizing agent and stable buffering phase) caused instability of Bi2S2(OH)2 and HBi2S4– complexes and converted Bi3+ to Bi0, based on the electrons released from this process Au+ was converted to (invisible gold) to Au0 (native gold) and absorbed by the bismuth phase.

    Keywords: mineral chemistry, Au-scavenging by Bi, native gold, bisulfide complexes, Atash-Anbar
  • M.Ebrahimnejad*, M.Arvin, S.Dargahi Pages 597-608

    The Upper Triassic felsic bodies of Dehsard is located in southwest of Kerman and the southernmost part of the Sanandaj-Sirjan zone. This body consists of plagiogranite acidic rocks that are in contacts with metamorphic rocks and mafic intrusive body. The general texture of the samples is hypidiomorphic granular. Mineral chemistry studies on the amphibole and plagioclase crystals of the studied felsic rocks show that they are S-Amph type and magnesio-hornblende to termolite in composition that formed in a relatively oxidized environment.The studied plagioclases are sodic and have a range of albite (Ab98.19An1.56Or0.25) to andesine (Ab63.93An35.84Or0.23). According to geothermobarmetry studies on amphiboles and also amphibole-plagioclase pairs, the average temperatures are 520°C. The pressure ranges from 0.5 to 1 Kbar that are equivalent to the shallow depths conditions and near the earth surface.

    Keywords: Dehsard, Sanandaj- Sirjan zone, acidic rocks, mineral chemistry, amphibole
  • H.Tajeddin*, E.Rastad Pages 609-618

    Barika volcanogenic massive sulfide deposit is located about 18 km east of Sardasht in the northwestern Sanandaj–Sirjan metamorphic zone. The rocks in the Barika deposit predominantly consist of Cretaceous volcano-sedimentary sequences of phyllite, slate, andesite and tuffite, metamorphosed under greenschist facies grade. Barika deposit the only known example of gold-rich volcanogenic massive sulfide deposit in Iran. Ore mineral assemblages of the stratiform ore are quite various and consist of pyrite, sphalerite, galena, stibnite, electrum and a variety of complex composition sulfosalt minerals. Barikaite, Ferdowsiite and Arsenquatrandoriteare silver rich sulfosalt minerals that identified in the Barika deposit, has not been reported anywhere else in the world. Mineral structure of Guettardite has also been identified based on Barika deposit samples. The Barika deposit is a suitable location for mineralogical and crystallographic researches due to its rare and trace sulfosalt minerals.

    Keywords: Barika deposit, massive sulfide, sulfosalt minerals, Sardasht
  • A.Almasi*, R.Miri Beydokhti, M.H.Karimpour, S.A.Mazaheri Pages 619-636

    The Mahoor area is located about 135 km southwest of Nehbandan city, Khorasan Jonoobi Province, and in the central Lut block volcano-plutonic belt.  The intrusion of an Oligocene granitoid pluton with diorite, quartz diorite, quartz monzodiorite, and quartz monzonite into Paleocene-Eocene volcanic rocks that led to alteration and mineralization. Hydrothermal alteration zones consist of argillic (clay minerals), propylitic (chlorite, sericite, calcite, epidote), phyllic (quartz, sericite, pyrite), and silicification. The main ore minerals include sphalerite, chalcopyrite, magnetite, pyrite, stibnite, tetrahedrite, jamesonite, covellite, cubanite, arsenopyrite and galena, occurring as veinlets and disseminations. According to crosscutting relationships, two type of veinlet have been identified at deep levels of Mahoor deposit. Type (1) Quartz + sphalerite+ pyrite ± chalcopyrite, and type (2) Quartz +pyrite +chalcopyrite± sphalerite. The homogenization temperature and salinity of fluid inclusions in type 1 of veinlets range from 315 to 575°C and 6.8 to 21.2 wt. % equivalent NaCl, respectively. Fluid inclusions in type 2 of veinlets show homogenization temperature and salinity from 177 to 454°C and 7.9 to 20.2 wt. % equivalents NaCl, respectively. The microthermometric data indicate that the ore forming hydrothermal solution evolved through boiling events and mixing of magmatic fluids with meteoric waters. Sulfur isotopic values of pyrite and chalcopyrite vary from 1.8‰ to 3.15‰, suggesting that S was derived from a magmatic source. Geology, alteration, mineralization, fluid inclusion, and stable isotope studies indicate that mineralization in Mahoor area occurred as porphyry system.

    Keywords: Mineralization, alteration, fluid inclusions, sulfur isotope, Mahoor, Lut block
  • Z, Alaminia*, F.Sheikhi, S.M.H.Razavi Pages 637-650

    Baghche-Maryam granitoid (in south of Ghorveh Area) is a part of the intrusive bodies of the Sanandaj-Sirjan zone with NW-SE trending. Based on field observations and mineralogical studies, the intrusion complex of Baghche-Maryam including of two acidic and intermediate units: diorite, monzodiorite, granite, syenite, and aplite. Geochemical studies show the rocks of this complex are metaalumine type (A/CNK= 0.81-0.46) and calc-alkaline. Petrological, mineralogical, and geochemical studies together with field observations indicate that these rocks are generated by various magmatic processes and are related to the active continental margin geodynamic environment (e.g. LREE enrichments and HREE depletions) and have I-type magmatic characteristics. According to thermobarometery studies, the average temperature in the studied samples is about 700 oC and the average depth is about 7-10 kilometers.

    Keywords: Sanandaj-Sirjan, granitoid, Baghche-Maryam, geochemical
  • H.Hafezi Moghaddas, S.M.Homam*, H.Shafaiee Moghadam Pages 651-662

    Bozhan area is located in southernmost parts of the eastern Alborz mountain range in NE Iran and is part of the Binaloud structural zone. Geology of the study area include andesitic, trachyte, basaltic and basalt-andesite lavas, which are accompanied by intrusive, subvolcanic, and pyroclastic rocks. These rocks have undergone propylitic alteration. Mineralization occurs mainly along silicic and carbonate veinlets and has a variety of open space-filling, coliforms, brecciate, and vein-veinlets texture. Chalcopyrite is the most important and abundant sulfide mineral in these veins. Microthermometeric investagations were conducted on and in liquid-rich (L+V) fluids. Homogenization experiments revealed a temperature range of 195 to 262 ° C for the studied inclusion and salinity ranges from 10.61 to 14.67% NaCl equivalent. Reduction temperature and cooling are the most important factors in the deposition of metals along with the ore-fluid in the Bozhan exploration area. Meanwhile, mineralization in the Bozhan exploration area has a vein-veinlets trend that is consistent with existing fractures. Based on field observation, mineralogy, structure, texture and fluid inclusion, the Bozhan exploration area can be considered as epithermal vein systems.

    Keywords: Mineralization, alteration, fluid inclusions, silicic- carbonate veinlets, Bozhan, Neyshabour
  • M.Golestani*, A.Mahdavi Pages 663-676

    The Gaz Boland area is located in Kerman Province, northwest of Shahr-e-Babak. This area is a part of the volcanic-plutonic belt of Urumieh-Dokhtar. Most of the exposed rocks in this region belong to Eocene age, however, the basalts with Pleio-Pleistocene age have also a relatively limited distribution in the region. The main texture of the basalts is microlithicporphyric and olivine, clinopyroxene and plagioclase form the main minerals. Due to the weathering and alteration processes, secondary minerals such as calcite, chlorite, and iron oxides have formed in these rocks. Based on the analysis of X-ray microprobe, the composition of pyroxenes is diopside-augite. The chemical composition of clinopyroxenes confirms the calc-alkaline nature for their parent magma of, which originates from the subduction-related tectonic setting. Based on clinopyroxene thermobarometric studies, the parent magma of the rocks, when crystallization of the clinopyroxene mineral with approximately 10% water under a pressure of 2 to 8 kbar occured, formed during uplift and before the eruption. The magma temperature variations during the crystallization of clinopyroxenes ranges between 1130 and 1249 °C.

    Keywords: Clinopyroxene, basalts, Thermobarometry, Gaz Boland, Shahr-e-Babak
  • M.R.fadavieslam Pages 677-688

    In this research, tin oxide semiconductor nanoparticles is synthesized by microwave method and effect of  the microwave power and irradiation time on the structural, optical, and sensory properties of nanoparticles were investigated. The crystal structure, surface morphology, and chemical bonds of the samples were studied by X-ray diffraction, field emission scanning electron microscope and infrared Fourier transform spectroscopy. The X-ray diffraction results showed that the samples were polycrystalline and have the preferred peaks of planes (110), (101), (111), (211), (220), (002), (310), (112), and (301) SnO2 phase with rutile rectangular structure. The results of the FTIR analysis confirm the SnO2 band in the samples. Increasing the irradiation time at different powers has reduced the grain size, increased the optical gap, and reduced the sensor response time of nanoparticles.

    Keywords: Tin oxide nanoparticles, microwave, gas sensor, ethanol
  • A.Mollaie, A.Hasanpour*, M. Niyaifar, SHISaadat Pages 689-696

    In this research, substituted tin and vanadium garnets Y2.5Bi0.5Fe2-2xSnxFe3-xVx O12 (0 ≤ x< 0.2) were prepared by mechanochemical processing. The structural and magnetic properties were characterized by means of X-ray diffraction (XRD), scanning electron microscope (FESEM), fourier transform infrared Spectroscopy (Far- FTIR), vibrating sample magnetometer (VSM). The magnetic measurements show that the saturation magnetization (Ms) of nanoparticles, increases with the substitution of vanadium and tin up to x=0.1 and then decreases up to x=0.2. the average crystallite sizes were estimated to be in the range of 53 to 68 nm.

    Keywords: Mechanochemical processing, magnetic properties, substituted garnets, saturation magnetization
  • Gh. Sedaghati Jamal Abad, M.M. Mohagheghee Pages 697-706

    In this research, the Dysprosium stannate nanostructured compound (Dy2Sn2O7) is prepared as an important spin ice compound. In the synthesis of this compound, from a solution of 0.1 mol of Tin (IV) chloride pentahydrate (SnCl4; 5H2O) with the addition of Dysprosium (Dy (NO3)3.xH2O) nitrate with molar ratios equal to [Dy / Sn] = 0.1, 0.3, 0.5, 0.7 and 0.1 were used to prepare Dysprosium stannate nanocrystals (Dy2Sn2O7) by hydrothermal method. The effect of Dysprosium (Dy) with different percentages on the formation of Dysprosium stannate composition by annealing at T= 1100 ° C in normal environment was investigated. The structural and optical properties of the formed compound were investigated. The results of X-ray diffraction (XRD) patterns of the sample annealed at T=1100 ° C showed the formation of nanocrystals in the pyrochlore structure of the Dysprosium stannate with [Dy / Sn] =1. The results of visible-ultraviolet (UV-Vis) spectroscopy showed that the energy gap increases with increasing Dysprosium additive. Field Emission Scanning Microscope (FE-SEM) images confirm the formation of Dysprosium stannatenanocrystals with pyrochlore structure.

    Keywords: Pyrochlore oxide phase, Dysprosium stannate, structural properties, hydrothermal method
  • SH.Ahmadi*, P.Delir Kheirollahi Nezhad Pages 707-716

    N1-)3- Pyridine-2-yl-Methylene)Amino)propyl)ethane-1 and 2-diamine four-dentate ligand with molecular formula of C11H18N4 using the compression reaction of Pyridine-2-Carbaldehyde with 1,6-Diamino-3-Aza haxane with a molar ratio of 1: 1 was prepared having 65% yield and then the complex of this ligand with copper (II) bromide was synthesized and characterized. FT-IR and elemental analysis and single crystal X-ray diffraction techniques were used for characterization of the complex. The results show that this complex crystallizes in a triclinic system with a P  space group and has a deviated square pyramid structure. Furthermore, there are intermolecular hydrogen bonds in the crystal lattice of this complex. In these bonds, carbon and nitrogen atoms act as hydrogen bond donors, halide atoms act as hydrogen bond acceptors and oxygen atoms act as both donor and receiver.

    Keywords: Crystal Structure, Copper (II) Complex, pyridine, Schiff base