فهرست مطالب

نشریه علوم و فنون شیلات
سال دهم شماره 3 (پیاپی 35، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/27
  • تعداد عناوین: 10
|
  • بتول ادهمی، عبدالصمد کرامت*، حسین اورجی، محمد کاظمی فرد، سلیمان محجوب صفحات 272-285

    در مطالعه حاضر تاثیر سطوح مختلف لیزوفسفولیپید (لیزو) بر رشد، فراسنجه های خونی، فعالیت آنزیم های کبدی و لیزوزیم قزل آلای رنگین کمان تغذیه شده با جیره های حاوی پودر چربی مورد بررسی قرار گرفت. جیره های آزمایشی شامل 4 سطح صفر، 3، 6 و 9 گرم بر کیلوگرم لیزو و جیره کنترل (حاوی روغن ماهی) هر یک در سه تکرار بودند. در پایان 56 روز پرورش، اندازه گیری شاخص های رشد نشان دهنده بهبود درصد افزایش وزن بدن، نرخ رشد ویژه و ضریب تبدیل غذایی در لیزو9 نسبت به سایر تیمارهای حاوی پودر چربی بود، اگرچه این مقادیر به تیمار شاهد نرسید(P<0.05) . همچنین، با افزایش سطح لیزو در جیره های حاوی پودر چربی فاکتور وضعیت بهبود یافت (P<0.05). طبق نتایج فراسنجه های خونی، بیشترین تعداد گلبول سفید در تیمارهای حاوی پودر چربی مشاهده شد (P<0.05) ، درحالیکه، گلبول قرمز به طور معنی داری با افزودن 6 و 9 گرم لیزو به پودر چربی افزایش یافت (P<0.05). از طرفی، شاهد و 9 گرم لیزو توانستند منجر به افزایش معنی داری در درصد هماتوکریت در مقایسه با سایر تیمارها شوند (P<0.05). طبق نتایج آنزیمی مقدار لیزوزیم به طور معنی داری در سطوح 0 و 3 گرم لیزو کاهش یافت (P<0.05). در مقابل، آنزیم های کبدی با گنجاندن پودر چربی افزایش یافتند (P<0.05). اگرچه، 9 گرم لیزو منجر به کاهش مقادیر مذکور شد (P<0.05). باتوجه به نتایج حاصله سطح 9 گرم بر کیلوگرم لیزوفسفولیپید به عنوان مناسب ترین سطح مکمل در جیره حاوی ≈70% پودر چربی در قزل آلای رنگین کمان پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: لیزوزیم، لیزوفسفولیپید، کبد، چربی، قزل آلای رنگین کمان
  • سروه قادرپور، نصراله احمدی فرد*، ناصر آق، ذکریا وهاب زاده، آلیسیا استوز صفحات 286-300

    علیرغم نقش مثبت روتیفر در تغذیه مراحل اولیه لارو ماهیان و سخت پوستان، میزان پایین ماده معدنی روی (Zn) به عنوان یکی از معایب این غذای زنده محسوب می شود. بنابراین افزایش مقادیر روی از طریق غنی سازی ضروری است. بدین منظور، در پژوهش حاضر ترکیب 2 ریزجلبک Isochrysis aff. galbana  وNannochloropsis oculata  با سولفات روی به مدت زمان های 1 و 3 ساعت غنی شدند و با توجه به مشاهده نتایج بهتر در مدت زمان 1 ساعت، اثرات تیمارهای آن بر رشد و غنی سازی روتیفر مورد مطالعه قرار گرفت. ترکیب 1:1 ریزجلبک ها با سولفات روی (غلظت های45، 90 و 135 میلی گرم در لیتر) غنی شدند. بیشترین میزان روی در مخلوط جلبکی غنی شده با mg/l 90 به مدت 1 ساعت مشاهده شد و میزان مس آن با گروه شاهد اختلاف معنی داری نداشت، همچنین میزان منگنز آن در مقایسه با بقیه تیمارها به جز گروه شاهد، بیشترین مقدار بود. بعد از تغذیه روتیفرها با جلبک های غنی شده به مدت 1 ساعت، بهترین تیمار روتیفر mg/l 45 بود که حاوی سطح دوم روی و سطح اول منگنز، مس، پتاسیم و سدیم نیز بود. از طرف دیگر این تیمار بیشترین تعداد تخم را در روز اوج تولیدمثل تیمارها (روز سوم) داشت و تراکم جمعیت آن در روزهای آخر با گروه شاهد اختلاف معنی داری نداشت (p>0.05). روتیفرهای غنی شده با Zn می توانند برای تغذیه ماهیان دریایی جهت برآورده کردن نیازهای غذایی لارو آبزیان استفاده شوند.

    کلیدواژگان: غنی سازی، جلبک، رشد، ماده معدنی، روتیفر
  • فاطمه ارزانی، سلیم شریفیان*، مهران لقمانی صفحات 301-312

    ماهی یکی از مهم ترین منابع پروتیینی برای تغدیه و سلامت انسان است. از این رو پایش تجمع فلزات سنگین در ماهیان تجاری همواره مهم می باشد. در مطالعه حاضر میزان تجمع فلزات سنگین (مس و سرب) در بافت عضله و خطرات احتمالی آن ها برای مصرف کنندگان در سه گونه ماهی پرمصرف در جنوب کشور(بندرعباس) یعنی سرخو (Lutjanus ehrenbergi)، سنگسر (Pomdasys Kaakan) و کفشک تیز دندان (Psettodes erumei) در سال 1398مورد بررسی قرار گرفت. میانگین میزان تجمع (میکروگرم بر گرم وزن خشک) فلز مس در ماهی سرخو، سنگسر و کفشک به ترتیب برابر با 025/0±078/0، 017/0±136/0 و 013/0±127/0 بود، در حالی که میزان تجمع سرب در آن ها به ترتیب برابر با 018/0±079/0، 023/0±090/0 و 031/0±107/0 بدست آمد. بالاترین میزان جذب روزانه (میکروگرم در کیلوگرم وزن بدن در روز) مس برابر با 023/0 و ناشی از مصرف ماهی سنگسر بود، در حالی که بالاترین میزان جذب روزانه سرب ناشی از مصرف ماهی کفشک و برابر با 018/0 به دست آمد. میزان جذب روزانه و هفتگی در هر دو فلز و در هر سه گونه ماهی کمتر از مقادیر دوز مرجع EPA و مصرف قابل تحمل (TI) ارایه شده توسط کمیسیون مشترک FAO/WHO ، بود. برآورد میزان خطر (THQ) محاسبه شده برای هر دو فلز به میزان قابل توجهی پایین تر از 1 بود. نتایج نشان داد که جوامع شهری استان هرمزگان با میزان مصرف های محاسبه شده در معرض هیچ گونه خطری ناشی از تجمع فلزات سنگین مورد بررسی در این مطالعه نمی باشند.

    کلیدواژگان: ریسک خطر، فلزات سنگین، هرمزگان، ماهیان تجاری
  • مجید محمدنژاد* صفحات 313-324
    اهداف

    پارامترهای هماتولوژیک و بیوشیمیایی، شاخص های ارزشمندی برای پایش سلامتی ماهی و پاسخ های فیزیولوژیک، وضعیت تغذیه و شرایط محیطی موثر بر سلامت ماهی است. در این بررسی، مقایسه شاخصهای خونشناسی و برخی فاکتورهای بیوشیمیایی و هورمونی سرم خون مولدین نر و ماده ماهی کپور دریایی مورد مطالعه قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    بدین منظور خونگیری از دو گروه مولدین نر و ماده به تعداد 14 قطعه ماهی از هر گروه انجام پذیرفت.

    یافته ها

    نتایج حاصل از این مطالعه در مورد فاکتورهای خونشناسی نشان داد که از لحاظ تعداد گلبولهای قرمز(RBC) ، هموگلوبین(Hb) ، هماتوکریت(Hct) ، حجم متوسط گلبول قرمز (MCV)، غلظت متوسط هموگلوبین گلبولی (MCH)، میزان غلظت متوسط هموگلوبین گلبولهای قرمز (MCHC)، تعداد گلبولهای سفید(WBC) ، مونوسیت و گرانولیست اختلاف معنی دار آماری در دو جنس نر و ماده وجود ندارد (P> 0.05). نتایج این بررسی نشان داد از لحاظ میزان گلوکز، کلسترول، کلسیم و کورتیزول در بین دو جنس نر و ماده کپوردریایی اختلاف معنی دار آماری وجود دارد (P< 0.05). بطوریکه میزان گلوکز و کلسترول در جنس نر و میزان کلسیم و هورمون کورتیزول در جنس ماده بیشتر بود. ضمن اینکه از لحاظ مقدار تری گلیسرید، توتال پروتئین، آلبومین، سدیم و پتاسیم در بین دو جنس نر و ماده کپوردریایی اختلاف معنی دار آماری وجود ندارد (P> 0.05).
     

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد که جنسیت ماهی کپوردریایی در زمان بلوغ بر شاخصهای خونشناسی ماهی تاثیری ندارد اما می تواند بر برخی از فاکتورهای بیوشیمیایی سرم خون ماهی کپوردریایی مانند گلوکز، کلسترول، کلسیم و هورمون کورتیزول تاثیر گذار باشد.

    کلیدواژگان: فاکتورهای خونشناسی، جنسیت، کورتیزول، ماهی کپوردریایی
  • سمیه نهاوندیان* صفحات 325-341

    در مطالعه حاضر تغییرات فصلی خصوصیات مختلف ستون آب اعم از کلروفیل-آ، اکسیژن محلول و کدورت در منطقه نوشهر در جنوب دریای خزر در سواحل نوشهر، بر اساس اندازه گیری های انجام شده در فصول مختلف سال 1397 با استفاده از دستگاه CTD مورد بررسی قرار می گیرد. بر اساس نتایج به دست آمده، بیشینه کلروفیل-آ در فصل بهار در منطقه دور از ساحل و در زیر لایه آمیخته در عمق حدود 20 متر، در فصل تابستان با کمترین غلظت در میان تمامی فصول در منطقه دور از ساحل و در داخل لایه آمیخته در عمق 20 متر و در پاییز و زمستان بیشترین غلظت کلروفیل-آ در نزدیکی ساحل مشاهده می شود. بیشینه اکسیژن محلول در فصل بهار در منطقه دور از ساحل در عمق حدود 20 متری، در فصل تابستان در دور از ساحل در عمق حدود 40 متر و در فصول پاییز و زمستان با بیشترین مقدار در نزدیکی سطح و کمترین مقدار در بستر قابل مشاهده است. بیشینه کدورت در تمامی فصول در نزدیکی ساحل و در نزدیک ترین ایستگاه به ساحل با عمق 5 متر و بیشترین مقدار کدورت در فصل های سرد سال مشاهده شد. در فصل زمستان در دور از ساحل، کدورت درون لایه آمیخته صفر، در حالیکه در پاییز و تابستان در زیر لایه آمیخته و در فصل بهار نیز در لایه عمیق مقدار آن به صفر می رسد.

    کلیدواژگان: نوشهر، دریای خزر، پارامترهای فیزیکوشیمیایی، اندازه گیری میدانی
  • حبیب سرسنگی علی آباد، ابوالفضل ناجی*، سید رضا سیدمرتضائی، ایمان سوری نژاد، آرش اکبرزاده صفحات 342-354

    فناوری بیوفلاک به عنوان ابزاری نوین در توسعه پایدار آبزی پروری مطرح و مشکل کمبود آب و خروج پساب آبزی پروری به محیط زیست را رفع نموده است. در این سیستم مواد دفعی نیتروژن دار (آمونیاک و آمونیوم)بوسیله باکتری ها جذب و به پروتئین میکروبی قابل مصرف برای آبزی تبدیل می گردد. هدف این طرح بررسی عوامل موثر بر تولید بیوفلاک و ارزیابی آن جهت استفاده در آبزی پروری بود. سطوح مختلف دما (24، 28 و 32 درجه سانتی گراد)، شوری (صفر، 4 و 8 گرم در لیتر) و نسبت کربن به نیتروژن (1:10، 1:15 و1:20)که از فاکتورهای کلیدی در تشکیل بیوفلاک و نحوه عملکرد آن می باشد با استفاده از روش سطح پاسخ مورد بررسی و اثر فاکتورهای مورد مطالعه بر میزان نیتروژن آمونیاکی کل(TAN)، نیتریت، نیترات، حجم بیوفلاک، پروتئین و چربی بیوفلاک ها ارزیابی گردید. نتایج نشان داد، دما بطور معنی داری بر حجم بیوفلاک و میزان پروتئین آن اثرگذار است (P < 0.05) اما بر ترکیبات نیتروژن دار و میزان چربی بیوفلاک اثر معنی داری ندارد(P > 0.05). با افزایش شوری میزان پروتئین، چربی و رطوبت کاهش و میزان خاکستر بیوفلاک ها افزایش یافت(P < 0.05). نسبت کربن به نیتروژن اثر معکوس و معنی داری بر نیتروژن آمونیاکی کل و نیتریت داشت. بهینه سازی فاکتورها نشان داد فراهم نمودن دمای°C 27، نسبت کربن به نیتروژن 18 به 1 در آب لب شور و نیز دمای°C 29 و نسبت کربن به نیتروژن 14 به 1 در آب شیرین منجر به تولید بیوفلاک بسیار مطلوب از نظر محتوای پروتئین و چربی و کنترل ترکیبات نیتروژن دار در آب می گردد.

    کلیدواژگان: دما، شوری، نسبت کربن به نیتروژن، بیوفلاک
  • مرضیه رمضانی شمامی، مهدی طبرسا* صفحات 355-369

    پلی ساکاریدها از جمله ماکرومولکول های زیستی هستند که علاوه بر ویژگی های فیزیکوشیمیایی منحصر به فرد، توانایی بروز خواص زیست فعالی امیدوارکننده ای با توجه به ساختار شیمیایی خود دارند. هدف از مطالعه حاضر ارزیابی تاثیر وزن مولکولی پلی ساکارید گالاکتوفوکان استخراج شده از گیاه آب شیرین Azolla filiculoides بر قابلیت آن در تحریک سلول های ماکروفاژ RAW264.7 و ممانعت از واکنش ضداکسایشی می باشد. پلی ساکارید گالاکتوفوکان در دمای 65 درجه سلسیوس به مدت 2 ساعت در آب مقطر استخراج و بازیابی پلیمرها با استفاده از 70 درصد اتانول انجام شد. هیدرولیز پلی ساکاریدها توسط 01/0 نرمال اسید هیدروکلرید در دمای 100 درجه سلسیوس به مدت 5، 10 و 15 دقیقه صورت پذیرفت. پلی ساکارید خام و هیدرولیزات به طور عمده از قندهای خنثی (46/67-02/68 درصد) و مقادیر کمتری یورونیک اسید (48/4-53/4 درصد) تشکیل شده و در محدوده وزن مولکولی103 × 4/99-0/783 گرم/مول قرار داشتند. پلی ساکارید های خام و هیدرولیزات فاقد سمیت سلولی بوده و هیدرولیز 15 با بیشترین تحریک پاسخ پیش التهابی در سلول های RAW264.7 سبب رهاسازی میزان قابل توجهی از نیتریک اکسید (6/55 میکرومول) به محیط کشت شد. هیدرولیز 15 توانست منجر به بالاترین سطح از مهار رادیکال آزاد DPPH (2/65 درصد) و کاهش یون آهن Fe3+ (جذب 5/0) شود. به طور کلی، نتایج این مطالعه نشان داد که پلی ساکاریدهای گالاکتوفوکان دارای قابلیت تقویت سیستم ایمنی و مهار واکنش های اکسایشی هستند و کاهش وزن مولکولی تا محدوده مشخص می تواند سبب افزایش قابل توجه فعالیت زیستی شود.

    کلیدواژگان: پلی ساکارید، گالاکتوفوکان، A. filiculoides، ضد اکسایش، تقویت کننده سیستم ایمنی
  • زهرا شوقی، آریا باباخانی لشکان*، امیر پورفرزاد صفحات 370-385

    هدف از این مطالعه، بررسی اثر افزودن کنسانتره ی پروتئینی ماهی سیم  (Abramis brama) بر ویژگی های شیمیایی و خصوصیات بافتی، رنگ و ارزیابی حسی پاستا می باشد.  فیله ها به مدت 10 دقیقه در آب جوش پخته و سپس استخوان های بزرگ ماهیان جدا و چرخ گردید. گوشت چرخ شده در دمای 60 درجه ی سلسیوس به مدت 24 ساعت در آون خشک و به کمک دستگاه آسیاب پودر شد. پاستا با درصدهای مختلف کنسانتره ی پروتئین ماهی (0، 5%، 5/7%، 10%، 15% و20%) تهیه و خصوصیات شیمیایی (مقدار انرژی، کربوهیدرات)، بافت (سختی، چسبندگی و رزیلینس)، رنگ(L, a , b)  با افزایش میزان کنسانتره، مقدار انرژی به طور معنی داری افزایش یافت (05.0p<). بالاترین مقدار انرژی در پاستای حاوی 20% و کمترین مقدار انرژی در نمونه شاهد مشاهده شد. همچنین با افزودن کنسانتره، میزان زردی و قرمزی پاستا افزایش و میزان روشنی نمونه ها با اضافه شدن درصدهای بالای کنسانتره پروتئین ماهی در پاستا کاهش یافت. انعطاف پذیری پاستا، با افزودن کنسانتره افزایش یافت. در مجموع با توجه به نتایج فاکتورهای رنگ، طعم و مزه، قابلیت جویدن، ارتجاعی بودن، بو، وضعیت ظاهری رشته ها، چسبندگی، سختی و پذیرش کلی، پاستای حاوی 5/7% کنسانتره ی پروتئین ماهی کیفیت بهتری از نمونه های دیگر داشت.

    کلیدواژگان: پاستا، پروتئین ماهی، غنی سازی، ماهی سیم، ویژگی بافتی، ویژگی حسی
  • زهرا موسوی، محمود ناصری، صدیقه بابایی*، سید محمد هاشم حسینی، سید شهرام شکرفروش صفحات 385-398

    این پژوهش به منظور بررسی خواص مکانیکی و فیزیکی فیلم های ژلاتین ماهی و تاثیر عامل شبکه ساز گلوتارآلدیید بر کنترل رهایش عامل ضد میکروب پلی ال لایزین طراحی و اجرا شد. در این پژوهش تهیه فیلم به روش کاستینگ  (casting)انجام گرفت و به فیلم تهیه شده از ژلاتین ماهی، 05/%0 گلوتارآلدیید(glutaraldehyde)  و 05/0% پلی ال لایزین اضافه شد. نتایج نشان داد افزودن گلوتارآلدیید به فیلم ژلاتین ماهی موجب افزایش مقاومت کششی (80/6 مگاپاسکال)، کاهش حلالیت (51/38 %)، کاهش رطوبت (05/8 %)، کاهش نفوذپذیری به بخار آب (03/2 گرم، میلی متر/ساعت، میلی متر مربع کیلو پاسکال)، افزایش تراکم و انسجام و ایجاد سطحی صاف و بدون خلل فرج با توجه به تصاویر SEM گردید. همچنین رهایش پلی ال لایزین از بیوپلیمر حاوی کراسلینکر (crosslinker) یا عامل شبکه ساز گلوتارآلدیید به دلیل ایجاد اتصالات عرضی و به دام افتادن آن، آهسته تر و مداوم تر بود. با توجه به خصوصیات مکانیکی و فیزیکی فیلم های تولید شده و پایداری و کنترل رهایش ترکیب ضدمیکروبی پلی ال لایزین، بنظر می رسد فیلم های حاوی 05/0 %عامل شبکه ساز گلوتارآلدیید می توانند در جهت ماندگاری محصولات فاسدشدنی پیشنهاد شوند.

    کلیدواژگان: ژلاتین ماهی، گلوتارآلدئید، عامل شبکه ساز، فیلم ضدمیکروبی، تاسماهی سیبری
  • مهدی ایرانمنش، مجید عسکری حصنی*، محمدرضا لشکری صفحات 399-409

    در این مطالعه با استفاده از 18 صفت زیست سنجی و همچنین سه صفت شمارشی، به بررسی و مطالعه تغییرات ریختی بدن در بین پنج گونه از گاوماهیان مناطق جزر و مدی شمال خلیج فارس و دریای عمان پرداخته شد . نتایج این پژوهش نشان داد 19 صفت از 21 صفت ریختی در بین ماهیان مطالعه شده از نظر آماری دارای اختلاف آماری معنی داری است و تنها دو اندازه طول کل  و فاصله پیش از باله مخرجی در بین این گونه ها تفاوت معنی داری ندارند. نتایج حاصل از آنالیز تشخیص خطی (LDA) توانست 24/95 % افراد را بر اساس ویژگی های ریختی بدن تفکیک کند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون مولفه های اصلی نشان داد برخی صفات که بیشترین تاثیر را در محور های اول و دوم نمودار دارند، در بین دو گونه دارای وزن یکسانی هستند. از طرف دیگر محاسبه میزان فاصله اقلیدسی بر اساس صفات ریختی مطالعه شده نشان داد برخی گونه ها از جمله گونه Boleophthalmus dussumieri Valenciennes, 1837 و Scartelaos tenuis (Day, 1876) بیشترین شباهت را از نظر شکل بدنی داشتند. نتیجه این پژوهش نشان داد بررسی ویژگی های ریختی بدن گاو ماهیان با استفاده از تجزیه و تحلیل های تک متغیره و چند متغیره می تواند دیدگاه جدیدی در مطالعه و بررسی تغییرات ریختی بدن این ماهیان در اختیار محققان قرار دهد.

    کلیدواژگان: تفکیک گونه ها، سازش پذیری، خلیج فارس.، گاوماهی، دریای عمان
|
  • Batoul Adhami, Abdolsamad Keramat Amirkolaie*, Hosein Oraji, Mohammad Kazemifard, Soleiman Mahjoub Pages 272-285

    In the present study we investigated the effects of lysophospholipid (LPL) different levels on growth, hematological indices, hepatic enzymes and lysozyme activity in rainbow trout fed diets containing fat powder. Experimental diets were four different levels including 0, 3, 6 and 9 gkg-1 LPL and control diet (containing fish oil) each in triplicate. After 56 days of trial, measuring growth parameter suggested improvement of body weight increasing, specific growth rate and feed conversion ratio in LPL 9 compare to other diets containing fat powder, however, control diet owned the highest value (P<0.05). Also, inclusion of LPL caused an increasing in conditional factor of fish fed fat powder diets (P<0.05). According to the hematological indices, white blood cell highest value was observed in diets containing fat powder (P<0.05), while, red blood cell increased significantly by addition of 6 and 9 gkg-1 LPL to fat powder (P<0.05). Furthermore, administration of control and LPL 9 resulted in hematocrit enhancement among experimental diets (P<0.05). Enzyme evaluation revealed lower lysozyme activity in fat powder diets supplemented with 0 and 3 gkg-1 LPL compared other diets (P<0.05). Contrarily, hepatic enzymes elevated in fish fed fat powder diets (P<0.05). However, administration of 9 gkg-1 LPL led to decrease this value (P<0.05). Considering the results of the present study supplementation of 9 g LPL is suggested in rainbow trout diet containing ≈70% fat powder.

    Keywords: Lysozyme, lysophospholipid, liver, fat, rainbow trout
  • Sirwe Ghaderpour, Nasrollah Ahmadifard*, Naser Agh, Zakaria Vahabzadeh, Alicia Estevez Pages 286-300

    Despite the positive role of rotifers in many hatcheries for feeding the early stages of aquatic larvae, the lower mineral content of zinc (Zn) is one of the disadvantages of rotifer compared to copepods. Therefore, it is necessary to increase its amounts through enrichment. For this purpose, in the present study, a combination of algae Isochrysis aff. galbana and Nannochloropsis oculata were enriched with zinc sulfate for 1 and 3 hours. Due to obtaining better results in 1 hour, its effects on the growth and enrichment of rotifer were surveyed. The 1: 1 alga composition was enriched with zinc sulfate at concentrations (45, 90, and 135 mg/l). The highest amount of zinc was observed in the mixed algal enriched with 90 mg/l for 1 h, which had the highest copper amount and there was no significant difference with the control group. Also, the manganese amount was higher than the other treatments except for the control group. After feeding the rotifers with enriched algae for 1 hour, the best treatment was 45 mg/l, which also contained the second level of zinc and the first level of manganese, copper, potassium, and sodium. On the other hand, this treatment had the highest number of eggs on the peak day of reproduction treatments (third day) and its population density in the last days was not significantly different from the control group (p <0.05). Zn-enriched rotifers can be used to feed marine fish to meet the nutritional needs of aquatic larvae.

    Keywords: Enrichment, algae, growth, mineral, rotifer
  • Fatemeh Arzani, Salim Sharifian*, Mehran Loghmani Pages 301-312

    Fish is one of the most important sources of protein for human nutrition and health. Therefore, the monitoring of heavy metals accumulation in commercial fish is always important. In the present study, the accumulation of heavy metals (copper and lead) in muscle tissue and their potential hazards for consumers in three species of high-consumption fish in the south of the country(BandarAbas), namely black-spot snapper (Lutjanus ehrenbergi), javelin grunter (Pomdasys Kaakan) and Indian halibut (Psettodes erumei) was examined. The average concentrations (µg/g dry weight) of copper snapper, grunter and halibut were 0.078±0.017, 0.136±0.025, and 0.127±0.013, respectively, while the accumulation of lead in them was 0.079±0.018, 0.090±023, and 0.107±0.031, respectively. The highest daily intake (µg/ kg body weight/ day) of copper was equal to 0.023 and due to consumption of grunter, while the highest daily intake of lead was obtained due to consumption of halibut and equal to 0.018. The daily and weekly intake of both metals and all three fish species was less than the EPA reference dose and tolerable intake (TDI) values provided by the FAO / WHO Joint Commission. The risk level of target hazard quotient (THQ) calculated for both metals was significantly lower than 1. The results showed that the urban communities of Hormozgan province with the calculated consumption are not exposed to any risk due to the accumulation of heavy metals studied in this study.

    Keywords: Risk assessment, Heavy metals, Hormozgan, Commercial fish
  • Majid Mohammad Nejad* Pages 313-324
    Aims 

    Hematological and biochemical parameters are valuable indicators for monitoring fish health and physiological responses, nutritional status and environmental conditions affecting fish health. In this study, the comparison of hematological indices and some biochemical and hormonal factors of blood serum in male and female sea carp were investigated.

    Materials and Methods

    For this purpose, blood samples were taken from two groups of male and female broodstock with 14 fish from each group.

    Findings 

    The results of this study on hematological factors showed that in terms of  red blood cell (RBC), hematocrit (HCT), hemoglobin (HB), mean red blood cell volume (MCV), mean concentration of hemoglobin (MCH), mean corpuscular hemoglobin concentration (MCHC), white blood cell (WBC), monocyte (Mo) and granulocyte (Gr), there is no statistically significant difference between the two sexes (P> 0.05). The results of this study showed that there was a statistically significant difference between males and females in terms of glucose, cholesterol, calcium and cortisol (P <0.05). The amount of glucose and cholesterol in males and the amount of calcium and cortisol in females were higher. There is no statistically significant difference between males and females in terms of triglyceride, total protein, albumin, sodium and potassium (P> 0.05).

    Conclusion 

    The results of this study show that sex in sea carp during maturity has no effect on the hematological parameters of fish but can affect some biochemical factors in the blood serum of carp such as glucose, cholesterol, calcium and cortisol.

    Keywords: Hematological factors, sex, cortisol, sea carp
  • Somayeh Nahavandian* Pages 325-341

    Seasonal variability of different parameters of the water column including chlorophyll-a, dissolved oxygen and turbidity in Noshahr region in Mazandaran province based on measurements using CTD device taken during different seasons of 1397 are investigated. According to the results, maximum chlorophyll-a during the spring in offshore area is below the mixed layer at the depth of 20 (m), during the summer with the lowest concentration among all the seasons is inside the mixed layer at the depth of 20 (m) in offshore area and during the fall and the winter the highest concentration of chlorophyll-a is observed near the coast. Maximum dissolved oxygen during the spring is located at the depth of about 20 (m), in the spring in the offshore is at the depth of 40 (m) and during the fall and winter is observed with maximum values near the surface and the lowest values near the bottom. Maximum turbidity is observed in all seasons near the shore at the depth of 5 m and the maximum values of the turbidity are found during the cold seasons. Zero values of the turbidity during the winter is observed inside the mixed layer, while during the fall and the summer is below the mixed layer and in the spring is found in the deep layer.

    Keywords: Noshahr, physicochemical parameters, field measurement, Caspian Sea
  • Habib Sarsangi Aliabad, Abolfazl Naji*, Seyed Reza Seyed Mortezaei, Iman Sourinejad, Arash Akbarzadeh Pages 342-354

    Biofloc technology has mentioned as a new tool for sustainable aquaculture development and has overcome the problems of water scarcity and discharge of aquaculture effluents to the environment. In this system, nitrogenous wastes (Ammonia and Ammonium) are simultaneously recovered by bacteria and converted into microbial proteins that can be consumed by aquatic animals. The purpose of this study was to investigate the factors affecting the production of biofloc and evaluate it for use in aquaculture. The effect of different temperature levels (24, 28, 32 °C), salinity (0, 4, 8 g/l)  ,and C/N ratio (10:1, 15:1, 20:1) which are the main key factors to the formation and function of biofloc system was evaluated by using a response surface method designing. Moreover, the influence of those factors on total ammonia nitrogen, nitrite, nitrate, floc volume, protein, and lipid content of biofloc was investigated. The results showed that the temperature had a significant effect on floc volume and protein content of biofloc (P < 0.05), but it had no significant effect on other nitrogenous compounds and lipid content (p > 0.05). The protein, lipid and moisture of biofloc particles were decreased by increasing salinity significantly (P < 0.05). Also, TAN and nitrite concentration influenced by C/N ratio inversely. According to the factors Optimization, providing 27 °C and C/N ratio of 18:1 in brackish water and 29 °C and C/N ratio of 14:1 in fresh water resulted in high quality biofloc production and control of nitrogenous wastes in water.

    Keywords: Temperature, Salinity, C, N ratio, Biofloc
  • Marzieh Ramzani Shemami, Mehdi Tabarsa* Pages 355-369

    Polysaccharides are one of biomacromolecules that, in addition to their peculiar physicochemical properties, possess promising biological capabilities depending on chemical structure. The objective of the present study was to evaluate the effect of molecular weight of galactofucan polysaccharides from freshwater plant Azolla filiculoides on its ability to stimulate RAW264.7 macrophage cells and inhibition of oxidation reactions. Galactofucan polysaccharide was extracted by distilled water at 65°C for 2 hours and recovered using 70% ethanol. Polysaccharide hydrolysis was performed using 0.01N HCl at 100°C for 5, 10 and 15 minutes. Crude and hydrolyzed polysaccharides were mainly composed of neutral sugars (67.46-68.02%), lower amounts of uronic acids (4.48-4.53%) and ranged in the molecular weight of 99.4-783.0 × 103 g/ mol. Crude and hydrolyzed polysaccharides were non-toxic and hydrolysis 15 resulted in the greatest stimulation of proinflammatory response in RAW264.7 macrophage cells releasing a considerable amount of nitric oxide (55.6 μmol) into culture medium. Hydrolysis 15 led to the highest DPPH radical scavenging (65.2%) and Fe3+ reducing power (0.5 Abs). Overall, the present findings indicated that galactofucan polysaccharides have the ability to boost immune system and inhibit oxidation reactions and that molecular weight reduction to specific levels could improve the biological activities.

    Keywords: Polysaccharide, Galactofucan, A. filiculoides, Antioxidant, Immunostimulant
  • Zahra Shoghi, Aria Babakhani Lashkan*, Amir Pourfarzad Pages 370-385

    The aim of this study was to investigate the effect of adding protein concentrate of Bream (Abramis Brama) on chemical properties, texture, color and sensory evaluation of pasta. The fillets were cooked in boiling water for 10 minutes, then minced using a meat grinder. The minced fish was dried at 60 C for 24 hours in an oven and powdered with a grinder. Pasta was prepared with different percentages of FPC (0, 5%, 7.5%, 10%, 15% and 20%). Chemical properties (energy, carbohydrate), tissue tests (hardness, adhesion and resilience), color tests (b, a, L) and sensory evaluation were evaluated. The results showed that by adding fish protein concentrate, the amount of pasta carbohydrate decreased compared to the control sample. In contrast, with increasing fish protein concentrate in pasta, the amount of energy increased significantly (p <0.05). The highest energy content was observed in the pasta containing 20% FPC and the lowest energy content in the control sample. The addition of FPC did not cause any adverse changes in the color of the pasta. The amount of yellow and redness of the pasta increased with the addition of FPC. The amount of pasta patency increased with the addition of fish protein concentrate. The color, taste, chewability, elasticity, odor, filament appearance, adhesion, hardness and overall evaluation of pasta with 7.5% FPC was better than others.  Regarding the texture, color and sensory characteristics of the pasta, it can be concluded that the pasta containing 7.5% fish protein concentrate had better characteristics than other samples.

    Keywords: Pasta, fish protein, bream, enrichment, Sensory characteristics, Tissue characteristics
  • Zahra Mousavi, Mahmood Naseri, Sedigheh Babaei*, Seyed Mohammad Hashem Hosseini, Seyed Shahram Shekarforoush Pages 385-398

    This study was designed and conducted to investigate the mechanical and physical properties of fish gelatin films and the effect of Glutaraldehyde crosslinking on antimicrobial control of poly-l-lysine. In this study, the film was prepared by casting method and then 0.05% Glutaraldehyde and 0.05% poly-l-lysine added to fish gelatin film. After that, physical and mechanical properties, antimicrobial activity and release of poly-l-lysine from the film were observed. The results showed that the addition of glutaraldehyde to the fish gelatin film increased tensile pressure (6.80 MPa) and reduced solubility (38.51%), moisture (8.05%), and water vapor permeability (2.03 mm/h mm2kpa×10-6 ). The fish gelatin film with glutaraldehyde as a crosslinking agent was showed a smooth surface without porosity according to the SEM results. Moreover, the release of poly-l-lysine from the biopolymer containing the Glutaraldehyde was slower and more continuous due to crosslinking. Considering the mechanical and physical properties of the films and release control of the antimicrobial compound, it seems that films containing crosslinking agents can be used in food storage.

    Keywords: Fish gelatin, Glutaraldehyde, Crosslinking agent, Antimicrobial film, Siberian sturgeon
  • Mahdi Iranmanesh, Majid Askari Hesni*, Mohammadreza Lashkari Pages 399-409

    In this study the morphological body variation in five species of Gobiid fish from the intertidal zone of the Persian Gulf and Gulf of Oman have been investigated using 18 morphometric and also three meristic characters. According to the results, 19 of 21 morphological characters of studied species showed a significant statistical difference and among these species, the only two characters "total length" and "pre anal distance" were not statistically different. The results of linear discriminant analysis (LDA) had separated 24.95% of individuals by using morphological characters of the fish body. Data analysis by principal component analysis (PCA) showed that some of morphological characters could be more determinant in species separation in two first axis (PC1 and PC2) which occasionally are possessed in common between two studied species. On the other hand, calculating the Euclidean distance according to studied morphological characters represented that there are small differences in body shape of some species i.e. Boleophthalmus dussumieri and Scartelaos tenuis among other studied species. The results of this study revealed that studying the morphological characters in gobiid fish body shape using univariate and multivariate analysis could make a new vision in these morphological variations of fish body survival.

    Keywords: Species discriminant, Compatibility, Persian Gulf, Gobiid fish, Oman Sea