فهرست مطالب

مجله مطالعات و تحقیقات ادبی
سال دوازدهم شماره 2 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زهره احمدی پوراناری*، حمیدرضا خوارزمی صفحات 7-29

    میر کرمانی از شاعران همعصر خواجوی کرمانی است که مجموعه کامل اشعار او از روی نسخه ای دستنویس متعلق به سعید نفیسی منتشر شده است. با اینکه اشعار او نغز و پرمعنی اند، اما به دلایلی گمنام مانده است. در این مقاله، که از نوع کتابخانه ای است و با روش توصیفی-تحلیلی نوشته شده است، این شاعر کرمانی معرفی شده و غزل های او از دیدگاه آوایی، زبانی، فکری و ادبی بررسی شده است. بررسی جنبه های گوناگون غزل میر نشان داد که غزل های بدون ردیف او نسبت به شاعران هم دوره اش بیشتر است، اما ردیف های اسمی در غزل او درخور توجه است. انواع آرایه های لفظی از جمله جناس و موازنه نیز در شعر او فراوان دیده می شود. غزل ها زبانی روان دارد، اما گاهی صنعت گرایی و توجه به زیباسازی الفاظ ابیات او را مصنوع ساخته است. درون مایه غزل میر عاشقانه است و شاعر بیشتر به وصف های عاشقانه پرداخته است. از میان صور خیال، تشبیه در شعر او کاربرد فراوان دارد، اما استعاره کمتر دیده می شود و سهم استعاره های تازه در غزل های او بسیار ناچیز است. تلمیح و استعاره، که از ابزارهای ایجاز هستند، در غزل میر کمتر دیده می شود. به طور کلی، تمرکز شاعر بیشتر بر مضمون گرایی است.

    کلیدواژگان: میر کرمانی، غزل، سبک، زبان، درون مایه شعر.
  • وجیهه ترکمانی باراندوزی* صفحات 31-52

    توجه و دقت در ابعاد روحی و روانی شخصیت های داستان و بهره گیری از نظریه های روان شناختی، همواره یکی از شیوه های محققان ادبی برای واکاوی شخصیت ها و نمایاندن هرچه دقیق تر قدرت و مهارت آفرینندگان آثار بوده است. در این پژوهش سعی شده است تا شخصیت ویس، در منظومه ویس و رامین فخرالدین اسعد گرگانی، با استفاده از "نظریه انتخاب" ویلیام گلاسر، روان شناس معاصر، به صورت توصیفی و تحلیلی تحت بررسی قرار گیرد. طبق نظریه انتخاب، ریشه تمام رفتارهای فرد از درون او و برای ارضای نیازهای پنج گانه اش نشیت می گیرد (نیاز به عشق، بقا، قدرت، تفریح و استقلال). به این ترتیب، پرسش اصلی تحقیق این است که ویس تحت تاثیر کدام نیازهای اساسی به انتخاب های متهورانه دست زده است؟ به عبارتی، کدام نیازهای اساسی در وجود ویس بالاتر از نیازهای دیگر بوده که او را به انجام چنین رفتارهایی سوق داده است؟ یافته ها نشان می دهد از بین همه نیازها، به ترتیب نیاز به بقا، نیاز به عشق و صمیمیت، و نیاز به آزادی، در وجود او بالاتر از دیگر نیازها نمایان است. بعد از این نیازها، نیاز به قدرت و سپس نیاز به تفریح قرار دارد.

    کلیدواژگان: نظریه انتخاب گلاسر، ویس و رامین، نیازهای پنج گانه
  • افسانه سعادتی جبلی*، صفورا سعادتی جبلی، محسن محمدی فشارکی صفحات 53-79

    گیاهان در ذهن معنی آفرین مولوی از جایگاهی مهم برخوردارند و روایت هایی که به کمک معارف گیاهی در مثنوی طرح شده، راهبرد تربیتی تازه ای را شامل شده است که مولانا آن را برای تزکیه خود و مخاطبان در پیش گرفته است. در این جستار، که به شیوه تحلیلی-توصیفی انجام شده است، مباحث و معارف نباتی از هر شش دفتر مثنوی استخراج و در مرحله بعد، داده ها به دو بخش فیزیکی (مادی) و متافیزیکی (غیرمادی) تقسیم شده است: نحوه مواجهه مولانا با گیاهان در این دو بخش، توصیفی، گاه مادی و صوری و منطبق بر دانسته های دانش کشاورزی امروز و گاه ابزاری در خدمت تعالیم معنوی است. این پژوهش، ازیک سو، گفتمان عرفانی مولوی را در زمینه نباتات به مثابه مظهر تجلی خداوند و ازسوی دیگر، ذوق شاعر را در استفاده از صنایع ادبی در زیباسازی و رسایی کلام نشان می دهد.
    آشنایی مولوی با نام و شکل ظاهری گیاهان و خواص دارویی و درمانی آنها؛ انواع مختلف میوه ها، غلات، سبزی ها و حبوبات؛ اصطلاحات باغداری و طرز باغبانی؛ رسوم کشت و کوددهی، این گمان را تقویت می کند که او به کتاب های دایره المعارفی نظیر بندهشن، الابنیه عن حقایق الادویه و... دسترسی داشته و احتمالا آنها را مطالعه کرده است. ازجمله عواملی که می تواند ژرف ساختی برای وفور این اصطلاحات در نظر گرفته شود، طبیعت گرایی مولوی و موقعیت جغرافیایی محل زندگی او و تاثیر آموزه های معنوی پدرش بهاءالدین است.

    کلیدواژگان: مولوی، طبیعت گرایی، معارف نباتی، مثنوی
  • شیرزاد طایفی*، نصیر احمد آرین صفحات 81-104

    واصف باختری، پژوهشگر و شاعر غزل سرا و نوپرداز، یکی از چهره های شاخص ادبیات معاصر فارسی در افغانستان به شمار می رود. او را بیشتر شاعری مشکل سرا می شناسند و زبان او را پر از ابهام و پیچیدگی می دانند؛ ازاین رو، در پژوهش پیش رو، با استفاده از نظریه نشانه شناختی مایکل ریفاتر، و به روش تحلیل کیفی و با رویکرد خوانش پس کنشانه، نادستورمندی ها، انباشت ها، منظومه های توصیفی، تبدیل های معنایی و واحدهای کمینه معنایی در شعر «...و من گریسته بودم» باختری مشخص شده و عناصری که مدلول خارجی دال های درون شعرند معرفی شده اند، ماتریس پراکنده در کل شعر به دست داده شده است و ساختار معنایی آن روشن شده است. نظریه نشانه شناسی ریفاتر، در پی آن است که به خواننده کمک کند تا با عبور از خوانش تقلیدی و اکتشافی و توسل به خوانش پس کنشانه، از لایه محاکاتی متن فراتر رود و به دنیای نشانه ای آن قدم بگذارد که در پی آن می توان ساختار معنا را در شعرهای نمادین و ابهام آمیز تشخیص داد. دستاورد نوشته نشان می دهد که زبان شعر باختری پیچیده تر از هم عصران اوست، اما از طریق نظریه های مختلف، ازجمله نظریه نشانه شناسی شعر ریفاتر، به خوبی، می توان به لایه های درونی معنا در شعر او نفوذ و ساختار معنا را در آن درک کرد.

    کلیدواژگان: واصف باختری، نشانه شناسی، ریفاتر، هیپوگرام، شعر افغانستان
  • محمدرضا حاجی آقا بابایی*، زهرا فلاحی صفحات 105-127

    زمان یکی از عناصری است که به متن داستان هویت می‎بخشد و سبب تمایز داستان و روایت می‎شود؛ همچنین، زمان کارکردهای گوناگونی در متن داستان برعهده می گیرد و به شیوه های مختلف در پیش برد داستان موثر واقع می شود. در این پژوهش، عنصر زمان در رمان شطرنج با ماشین قیامت مطابق نظریه ژرار ژنت بررسی شده است. با توجه به ساختار خاطره مانند رمان، زمان پریشی در این متن بسامد بالایی دارد و زمان تقویمی اهمیت چندانی ندارد. علاقه نویسنده به داستان نویسی برمبنای تصاویر ذهنی اش، او را از ثبت تاریخ دقیق وقایع بی نیاز کرده است. نویسنده با بهره گیری از تکنیک شکست زمان در طول روایت، به ایجاد تعلیق در داستان و نیز گره گشایی از برخی ابهام های موجود در متن پرداخته است. توصیف های متعدد و توجه به جزییات، زمان داستان را در بیشتر صحنه ها متوقف کرده است. در این رمان، بسامد روایت رویدادها از نوع مفرد است و نویسنده با بهره گیری از این تمهید سعی کرده است، به شتاب داستان و پیش‎برد آن کمک کند. نویسنده رمان شطرنج با ماشین قیامت با استفاده از تمهیدات گوناگون زمانی کوشیده است روایتگر دگرگونی نگاه شخصیت اصلی داستان از حالت جزم‎اندیش به حالت مسامحه جو باشد و با استفاده از شگردهای به کارگیری زمان، در بسیاری از آموزه های ذهنی راوی تردید ایجاد کند.

    کلیدواژگان: روایت شناسی، زمان روایت، شطرنج با ماشین قیامت، حبیب احمدزاده، ژرار ژنت
  • بتول واعظ*، عطیه سادات نصری صفحات 129-153

    زبان شناسی نقش گرای نظام مند هلیدی یکی از رویکردهای معناشناختی در تفسیر و تحلیل متون ادبی است که در مقابل زبان شناسی ساخت گرا قرار دارد. در این رویکرد، بر نقش های اجتماعی و بافتی زبان تاکید می شود. این رویکرد نظام های معنایی زبان را در قالب سه ساحت فرانقش اندیشگانی، بینافردی و متنی بازنمایی می کند و سطوح معنایی متن را می کاود. در پژوهش حاضر، قابلیت تطبیق این نظریه را در سطح فرانقش اندیشگانی برای بازخوانی سبکی متن دو سفرنامه دوره قاجار بررسی کرده ایم و به تفاوت نقش های زبان در دو سبک زنانه و مردانه از طریق نحوه بازنمایی آنها در فرآیندهای فعل پرداخته ایم. پرسش اصلی این پژوهش چگونگی بازنمایی تجربیات و مشاهدات دو نویسنده در طول سفر از طریق ساختار گذرایی شکل گرفته در فرآیندهایی است که جهان تجربی دو سفرنامه را به تصویر کشیده است. با گزینش بخش های مشابه در هریک از سفرنامه ها، به بررسی دویست نمونه فرآیند در هریک پرداختیم. پس از مشخص کردن نوع هریک از فرآیندها و آمارگیری، درصد فراوانی کاربرد هریک از فرآیندهای شش گانه (مادی، ذهنی، رابطه ای، کلامی، رفتاری، و وجودی) را در فرانقش اندیشگانی مقایسه کردیم. نتایج، حاکی از این است که بسامد بیشتر فرآیند ذهنی در سفرنامه بانوی قاجار، و بسامد بیشتر فرآیند رابطه ای در سفرنامه مرد ناشناس، به ترتیب، نشان دهنده توجه بیشتر بانوی قاجار به جهان درون، و اهمیت بیشتر کشف روابط حاکم در جهان پیرامون و ارزش گذاری این روابط در ذهن و زبان نویسنده مرد است. در بررسی میزان کاربرد افزوده های حاشیه ای در دو سفرنامه، روشن شد که سکینه سلطان 27 درصد بیشتر از مرد ناشناس، این افزوده ها را در متن به کار برده است که توجه بیشتر او را به ثبت جزییات در طول سفر نشان می دهد. از نظر کاربرد انواع افزوده های حاشیه ای، افزوده مکان و همراهی در سفرنامه نویسنده مرد و افزوده های درجه، کیفیت و قصد و علت در سفرنامه نویسنده زن بسامد بیشتری دارد. این موضوع تفاوت سبک را در دو نوشتار با توجه به نوع شکل گیری و تصویر تجربیات جهان بیرون در ذهن و نحوه بازنمایی آن در زبان دو نویسنده نشان می دهد. از نظر ساخت گذرایی در این دو سفرنامه، هرجا نویسندگان درحال زمینه چینی برای بیان مطلب اصلی هستند، جملات از گذرایی کمتری برخوردار است و هرجا رویداد و کلام مهمی مطرح شده است، میزان گذرایی جملات نیز بیشتر بوده است؛ به این معنا که فرآیندهای فعلی در پیش زمینه کلام، دارای تعداد مشارکان بیشتر، ارادی، مثبت، دارای وجه واقعی، با عاملیت بالا و نمود غایی است و فردیت مفعول و میزان تاثیرپذیری مفعول هم نسبت به جملات در پس زمینه کلام بیشتر است.

    کلیدواژگان: زبان شناسی نقش گرا، فرانقش اندیشگانی، ساخت گذرایی، فرآیندهای فعل، سبک زنانه و مردانه، سفرنامه
|
  • Zohre Ahmadypoor Anari*, Hamid Reza Kharazmi Pages 7-29

    Mir-e --Kermani and his style of lyric composing (ghazel): Mir-e-Kermani is one of the contemporary poets of Xaju-ye-Kermani that Suxan publication has published the complete collection of his poetical works recently based on the manuscript of Sa'id Nafisi. Although his poems are conceptual and interesting, he is unknown and this necessitates to be introduced thoroughly. In this library article presented through descriptive-analytic method, this poet has been introduced and his lyrics were studied from phonetic, linguistic, intellectual and literary perspectives. Investigating the different aspects of his lyric indicated that his lyrics without monorhymes were more compared to his contemporaries, but the noun monorhymes are considerable in his poem. There are so many literal arrays including pun and balance in his poem. The language of lyric is fluent, but figures of speech and paying attention to interesting words makes the poems artificial. Mir's lyric motif is romantic and the poet mostly uses lovely description particularly for the beloved. The simile has been used frequently among imaginary images but metaphor was seen less than simile and novel metaphors are rarely used. Allusion and metaphor, the devices of brevity were used rarely. Generally, the poet has mostly focused on themes.

    Keywords: Mir-e Kermani, lyric, style of lyric, language of ghazel, motif
  • Vajihe Torkamani Barandoozi* Pages 31-52

    Attention and accuracy in the spiritual and psychological dimensions of the characters of the story and the use of psychological theories has always been one of the methods of literary researchers to analyze the characters and show the power and skill of the creators of the works as accurately as possible. In this research, an attempt has been made to study the personality of Wis in the system of Wis and Ramin Fakhreddin Asad Gorgani, using the "theory of choice" of William Glasser, a contemporary psychologist, in a descriptive and analytical manner. According to the theory of choice, the root of all one's behaviors comes from within and to satisfy one's five needs (the need for love, survival, power, recreation, and independence). Thus, the main question of the research is that under what influence did Wis make bold choices? In other words, which of Wis's basic needs were higher than the other needs that led him to engage in such behaviors? The findings show that among all the needs, the need for survival, the need for love and intimacy, and the need for freedom are higher in him than the other needs, respectively. After these needs is the need for power and then the need for entertainment.

    Keywords: Glasser Selection Theory, Wis, ramin, Five Needs, Basic Needs
  • Afsaneh Saadati*, Safoora Saadati, Mohsen Mohammadi Fesharaki Pages 53-79

    Plants have an important place in Rumi's meaningful mind, and the narratives developed using Mathnavi's knowledge of plants incorporate a new educational strategy that Rumi adopted to cultivation himself and the audience. This research was carried out using descriptive-analytical methods, the plants topics and plant science were extracted from the six books by Masnavi, and in the next stage the data was divided into two parts: physical (material) and metaphysical (immaterial): Rumi's approach to plants in these two sections is descriptive, sometimes material and formal, and corresponds to current agricultural science and sometimes a tool in the service of spiritual teachings. This research shows, on the one hand, Rumi's mystical discourse on plants as a manifestation of God, and on the other hand, it shows the poet's taste for using the literary industry to embellish and expressive the word. Rumi's knowledge of the name and morphology of plants and their medicinal and therapeutic properties; Various types of fruits, cereals, vegetables, and legumes; Horticultural terms and gardening methods; The cultivation and fertilization practices increase the suspicions that he had access and probably he read encyclopedic books like Bondeshan, Alabniyah a Haqiqat alAdwiyah, etc. Among the factors that can be considered as structural depth to the abundance of these terms are Rumi's naturalism and the geographic location of his residence and the influence of his father Bahaedin's spiritual teachings.

    Keywords: Rumi, naturalism, plant science, Mathnawi
  • Shirzad Tayefi*, Nasir Ahmad Arian Pages 81-104

    Wasef Bakhtari, as a writer, researcher and Ghazalsara poet and a talented lighting, is one the leading figures of contemporary Persian literature in Afghanistan. He is more known as a troubled poet and his language is full of ambiguity and complexity. Therefore, in the present study, based on the semiotic theory of "Michael Refatter" and with the method of qualitative analysis and with the approach of post-active reading, non-orders, accumulations, descriptive systems, semantic transformations and minimal semantic units in poetry “...And I cried "analyzed and understood the elements that are the external modulus of the signs in the poem, and we have obtained the full matrix of the poem and we have reached its semantic structure. Refatter's semiotic theory seeks that the reader, by transcending imitative and exploratory reading and resorting to post-active reading, go beyond the context of the text's trials and enter the world of its symbols, which can be followed by the structure of meaning in symbolic and ambiguous poems. In achievement of the text shows that the poetry language of Bakhtari is more complex than that of his contemporaries; but through various theories, including the semiotic theory of Refatter’s poetry, one can well penetrate the inner layers of meaning in his poetry and understand the structure of meaning in it. The presence of ambiguities and semantic transformations in Bakhtari poetry and its expansion as minimum units of semantic throughout a poem on the one hand and the accumulation and many descriptive systems on the other hand has made it impossible for the reader to easily understand the hypo grams and semantic matrices in his poetry with an imitative and exploratory reading approach.

    Keywords: Wasef Bakhtari, semiotics, Riffater, hypogram, AfghanPoetry
  • Zahra Fallahi*, Mohammad Reza Haji-Agha Babaie Pages 105-127

    Time is one of the elements that gives the fictional text its identity and distinguishes a story and a narrative. In addition, time take different functions in the fictional text and contribute to the progression of the story in various ways. The present research investigated the element of time in the novel Chess with the Doomsday Machine by the theory of Gerard Genet. Considering the memory-like structure of the novel, anachronism has highly frequency in the text and calendar time is not of much significance. The interest of the author in writing the story based on his mental images has obviated the need to record the precise dates of the events. Drawing on the technique of breaking the time in the narrative, the author has created suspense in the story and resolved some of the ambiguities existing in the text. Frequent descriptions and attention to detail have stopped the time of the narrative in most of the scenes of the story. In the novel, the narrative frequency of the events is of singular type and, drawing on such a method, the author has tried to help with the pace and advancement of the story. The author of the novel Chess with the Doomsday Machine has utilized various time-related techniques and methods to narrate the transformation of the perspective of the protagonist of the story from a dogmatic to a relatively tolerant attitude, and has wielded time techniques to cast doubt on many learned beliefs of the narrator.

    Keywords: Narratology, narrative time, Chess with the DoomsdayMachine
  • Zahra Fallahi*, Mohammad Reza Haji-Agha Babaie Pages 129-153

    Time is one of the elements that gives the fictional text its identity and distinguishes a story and a narrative. In addition, time take different functions in the fictional text and contribute to the progression of the story in various ways. The present research investigated the element of time in the novel Chess with the Doomsday Machine by the theory of Gerard Genet. Considering the memory-like structure of the novel, anachronism has highly frequency in the text and calendar time is not of much significance. The interest of the author in writing the story based on his mental images has obviated the need to record the precise dates of the events. Drawing on the technique of breaking the time in the narrative, the author has created suspense in the story and resolved some of the ambiguities existing in the text. Frequent descriptions and attention to detail have stopped the time of the narrative in most of the scenes of the story. In the novel, the narrative frequency of the events is of singular type and, drawing on such a method, the author has tried to help with the pace and advancement of the story. The author of the novel Chess with the Doomsday Machine has utilized various time-related techniques and methods to narrate the transformation of the perspective of the protagonist of the story from a dogmatic to a relatively tolerant attitude, and has wielded time techniques to cast doubt on many learned beliefs of the narrator.

    Keywords: Narratology, narrative time, Chess with the DoomsdayMachine