فهرست مطالب

فصلنامه عصر آدینه
پیاپی 29 (بهار و تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حمید تلخابی*، سید رضی موسوی گیلانی صفحات 7-26

    از منظر روایت شناسی کنش شخصیت ها را می توان در سه مرحله تعادل اولیه، عدم تعادل و تعادل ثانویه، مورد تحلیل و بررسی قرار داد. بدین معنا که تعادل اولیه به تدریج از بین می رود و با تشدید موقعیت بحرانی به عدم تعادل می رسد. عدم تعادل تدوام و تشدید می شود و در نهایت با کنش شخصیت به تعادل ثانویه می رسد. زمانی که موقعیت بحرانی و کنش شخصیت در مرتبه وجودی بالاتری قرار بگیرد، به همان میزان کنش قدسی شکل می گیرد. کنش امام حسین در واقعه عاشورا، قدسی ترین کنش انسانی به شمار می آید که در کنار مسئله ظهور حضرت مهدی، بنیادین ترین مفاهیم را در تفکر شیعی شکل می دهند. این پژوهش در پی پاسخگویی به این پرسش است که کنش زایران امام حسین7 در تماشایی شدن پیاده روی اربعین، چه ارتباطی با ظهور موعود و حضرت مهدی پیدا می کند؟ نتایج این نوشتار نشان می دهد کنش زایران در پیاده روی اربعین به خاطر شخصیت مقدس امام حسین7، با تمام فراز و نشیب های سفر، در مرتبه وجودی بالاتری تماشایی می شود. لذا هر چقدر کنش زایران اربعین در مرتبه بالاتری تماشایی باشد، به همان میزان موجب شناخته شدن ابعاد گسترده و جهانی ظهور می شود.

    کلیدواژگان: روایت شناسی، کنش قدسی، امام حسین، پیاده روی اربعین، ظهور موعود
  • شهریار شادی گو*، علی اکبر کمالی نهاد، سیده مریم ایزدی دهکردی صفحات 27-44

    تصویر هرگونه تجسم سازی، وصف، خیال پردازی و بیان برجسته است که مخاطب را در فضای خاص قرار دهد. انقلاب اسلامی ایران و حوادث بعد از آن تاثیر فراوان و عمیقی بر سبک و تخیلات شاعران انقلابی نهاد که در تصویرگری ها و خیال پردازی های هنری آنها به روشنی دیده می شود. گرایش های انقلابی و نوع نگاه آنها به مسایل و بن مایه های شعری انقلابی، اسلامی و مذهبی، تصویرهایی بدیع، هنرمندانه و فضاهایی تازه در کلام آنها به وجود آورد که پیشتر کمتر دیده شده بود. در این میان تصویرهای شعری با مضامین مهدوی و فضاهای هنری مرتبط با آن از اهمیت و فراوانی قابل توجهی برخوردار ند. قیصر امین پور نیز که احساس تعهد و پایبندی به انقلاب و آرمان‏های آن، از ویژگی های اصلی سخن اوست، انتظار و مصادیق آن را در شعر خود به دقت ترسیم کرده است؛ نگارندگان در این مقاله با روش توصیفی _ تحلیلی و با بهره گیری از منابع کتابخانه ای، به بررسی تصویر کانونی مهدی موعود7 و نقش آن در تصاویر شعری انقلاب(نمونه موردی: شعر قیصر امین پور) پرداخته اند.

    کلیدواژگان: امین پور، فضاسازی شاعرانه، تصویرگری، انتظار، مهدی موعود، تصویر کانونی
  • عارفه گودرزوند*، مهراب صادق نیا، سید رضی موسوی گیلانی، کورت اندرس ریچاردسون صفحات 45-68

    شخصیت عیسی مسیح مهم تر و جذاب تر از آن است که به دکترین های الاهیاتی و شعایر کلیسایی محدود شود. الاهی دانان همواره کوشیده اند آموزه های رازگونه عیسی مسیح از جمله کاملا خدا و کاملا انسان بودن، راز تجسد، تثلیث و رستاخیر را وفادارانه و دست ناخورده تبلیغ و تبیین نمایند. در دنیای مدرن، پدیده ای هم چون سینما میل آن دارد که همه امور را هرچه دیدنی تر و دست یافتنی تر سازد. از آن جا که متن مقدس در همه دوره ها پرتیتراژترین و پرفروش ترین کتاب ها بوده، عیسی مسیح نیز محبوب ترین و مشهورترین شخصیت تاریخ سینما بوده است. با راهیابی عیسی مسیح به سینما، الاهیات چالش های بسیار بر سر این تصویرسازی ها با سینما داشته و بسیاری از فیلم ها واکنش کلیسا و جامعه دینداران را برانگیخته است. عرفی سازی و قدسیت زدایی از شخصیت عیسی مسیح، ارایه عیسی هم چون انسانی عادی که گاه حتی در رسالت خود تردید دارد، عصبی و گوشه گیر است و قدرت ارتباط گیری بسیار کمی با حواریون و مردم خود دارد، از جمله تصویرسازی هایی است که کلیسا آن را در تقابل با متن مقدس ارزیابی نموده است. در مقابل، عده ای معتقدند ارایه تصویر عیسی مسیح با همه سختی هایی که برای فیلم ساز و بازیگر به همراه داشته، برای شناساندن مسیح به مخاطب مدرن بسیار مفید بوده است. فیلم ها مخاطبان را به «دیدنی مضاعف»، دیدنی فراتر و عمیق تر از آنچه تصویر ارایه می دهد، رهنمون می سازد و هدف آن نیز جذب مخاطبان به الهیاتی است که در پشت این تصاویر نهفته است.

    کلیدواژگان: عیسی مسیح، سینما، فیلم های عیسی محور، فیلم های مسیح محور
  • مصطفی ورمزیار*، مرضیه ورمزیار صفحات 69-86

    شیخ بهایی یکی از علمای بزرگ شیعه و ذو فنون است، وی دارای ذوق ادبی در شعر فارسی و عربی است، شیخ از این ذوق سرشار برای معرفی امام زمان4 و تبیین معارف مهدویت بهره برده است؛ وی یک قصیده طولانی (مدح الکرام) به زبان عربی در وصف ایمه: سروده و بخش پایانی آن را به امام مهدی4 اختصاص داده است. در این بخش از قصیده خود، به ابعاد گسترده امامت و رهبری حضرت مهدی4 در حوزه تکوین و تشریع اشاره کرده است؛ که مواردی هم چون امامت تکوینی و صاحب اختیاری کاینات، جایگاه رهبری و راهبری تشریعی انسان ها، حجت بودن امام و برتری او بر تمامی مردمان، از آن جمله اند؛ وی سپس مقام آن حضرت را با مقامات ظاهری دنیا مقایسه کرده است؛ این تحقیق با روش جمع آوری کتابخانه ای و تحلیل محتوا، در پی اثبات این گستردگی و تبیین آن است تا عملکرد عالم بزرگ شیعه در توجه به این مهم، سرمشق مهدی سرایان قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مهدویت، شیخ بهایی، هنر مهدوی، شعر مهدوی، قصیده مدح الکرام، ابعاد امامت و رهبری امام مهدی
  • مجید محمدی*، بهناز نظری، فرشته جمشیدی صفحات 87-110

    یکی از مهم ترین مسایل مهدویت که در اندیشه شاعران تجلی پیدا کرده، مسئله انتظار ظهور حضرت مهدی است که با تفسیرها و برداشت های گوناگون در میان منتظران آن حضرت مطرح است. شیخ حسن قفطان (1199) از شاعران مشهور نجف و «ملا حسن آرانی (داعی)» از محبای اهل بیت: و از شاعران ادب عربی و فارسی به خوبی توانسته اند از عهده این رسالت بزرگ برآیند و به توصیف سیمای حضرت مهدی بپردازند. در این پژوهش با استناد به شواهدی از اشعار این دو شاعر، به شیوه توصیفی _  تحلیلی به بررسی تطبیقی سیمای امام مهدی در شعر معاصر فارسی و عربی پرداخته شده است. یافته های این پژوهش، حاکی از آن است که اشعار مهدویت در غالب فراملی، با فرهنگ مذهبی گره خورده اند. چنان که آداب انتظار (انسان منتظر، گریه، مناجات و دعا و امید به فرج)، برپایی عدل، پرچمدار ولایت الهی، از بین بردن ظلم و ستم، مدینه فاضله مهدوی و... در شعر حسن قفطان، به عنوان عوامل وحدت ساز مسلمانان رخ می نماید. بدین منظور ابتدا دیوان این دو شاعر را مورد کاوش قرار داده و سپس تمام مضامین موجود و در رابطه با مفهوم مهدویت از لحاظ محتوایی و فرمی را بررسی کرده و این درحالی است که این مفهوم در شعر ملاحسن آرانی، با توصیف های دقیق جزییات و عناصر زیباشناسی قالبی هنری یافته است.

    کلیدواژگان: انتظار، تحلیل فرمی و محتوایی، حسن قفطان، ملاحسن آرانی (داعی)
  • سید ابوالقاسم حسینی زیدی*، حمید عباس زاده، احمد محمدیان صفحات 111-135

    ادعیه و زیارات مهدوی در همان حال که مناجات با خدا و عرض ارادت و اخلاص به محضر ولی زمان و حجت دوران است، سندی محکم برای شناخت بیشتر و عمیق تر از شخصیت امام عصر4 و مسایل مربوط به آن بزرگوار _ نظیر غیبت، انتظار و ظهور _ است. در پژوهش حاضر به سبک مسئله محور، با روش کتابخانه ای و به صورت توصیفی _ تحلیلی، بعد از اشاره به کلیات، بیان شده است که: در عنصر شکلی مباحث محاوره، عاطفه، تصویر و موسیقی در دعا مورد بحث واقع شده است که در عنصر عاطفه پنج مرحله تحریک عاطفه، آمادگی، هویت، هیجان و ارزیابی بیان می گردد؛ در عنصر ساختاری هم دو محور عمودی و افقی مورد بحث قرار گرفته است؛ اندیشه اصلی در عنصر فکری، ناظر به معرفت و شناخت ولی الله در جامعه است و مهم ترین مسئله آشنایی با محور هدایت و سعادت انسان است که عدم شناخت و انحراف در شناخت مسیر صحیح حیات، منجر به گمراهی در دین و زندگی می باشد.

    کلیدواژگان: دعا، دعای عصر غیبت، امام زمان، عنصر فکری
|
  • Hamid Talkhabi *, Seyed Razi Mousavi Gilani Pages 7-26

    From a narrative perspective, the actions of the characters can be analyzed in three stages: primary equilibrium, imbalance and secondary equilibrium. This means that the initial equilibrium gradually disappears and the imbalance intensifies as the critical situation intensifies. The imbalance continues and intensifies, and eventually reaches a secondary equilibrium with the action of the character. When the critical position and the action of the character are at a higher existential level, the same amount of sacred action is formed. The action of Imam Hussein in the event of Ashura is the most sacred human action, which, along with the issue of the advent of Hazrat Mahdi, form the most fundamental concepts in Shiite thought. This research seeks to answer the question that what does the action of Imam Hussein pilgrims in watching the Arbaeen walk have to do with the advent of the Promised One and Hazrat Mahdi? The results of this article show that the action of the pilgrims on the Arbaeen walk is spectacular at a higher level of existence due to the holy character of Imam Hussein, with all the ups and downs of the journey. Therefore, the more spectacular the action of the Arbaeen pilgrims, the more they will be known on a large and global scale

    Keywords: Narrative Studies, Holy Action, Imam Hussein, Arbaeen walk, Promised Advent
  • Shahriar Shadigo *, Ali Akbar Kamali Nohad, Seyedeh Maryam Izadi Dehkordi Pages 27-44

    The image of any imagination, description, fantasy, and highted statement place the addressee in special atmosphere. The Islamic revolution of Iran and its succeding events left great and deep impact on the Islamic poets’ imagination and style which can clearly be seen in their fantasy and imagery. The isalmic orientation and its point of view towards Islamic, Religeous, and revolutionary poetry basics; novel images, new artistic zones in speech related to them appeared which were missing before. Among the poetic images with Mahdaviat meanings and its corresponding artistic modes enjoyed outstanding significance. Gheisar Aminpour whose ideosyncratice feature of his speech was endowed with devotion to Islamic Revolution and its objectives, has delicately designed waiting and its exemplification in his poetry. The authors of this article using descriptive-analytic approach and deploying library search have dealt with the central image of Mahdaviat and its role in revoltionary poetic images (case study: Gheisar Aminpour Poetry)

    Keywords: Aminpour, Poetic Construction, imagery, Waiting, The Holy Mehdi (AJ), Central Image
  • Arefa Goodarzvand *, Mehrab Sadeghnia, Seyed Razi Mousavi Gilani, Kurt Anders Richardson Pages 45-68

    propagate the mysterious teachings of Jesus Christ, including being completely God and completely man, the mystery of the Incarnation, the Trinity, and the Resurrection. In the modern world, a phenomenon like cinema tends to make everything as spectacular and accessible as possible. Since the Bible was the best-selling book of all time, Jesus Christ was the most popular and well-known figure in the history of cinema. With the advent of Jesus Christ into cinema, theology has challenged these imageries with cinema, and many films have provoked reactions of churches and the religious communities. The secularization and de-sanctification of the character of Jesus Christ, the portrayal of Jesus as an ordinary human being who sometimes even doubts his mission, is nervous and withdrawn, and has very little power to communicate with his apostles and people, are among the illustrations that the church Has been evaluated in contrast to the Bible. On the contrary, some believe that presenting the image of Jesus Christ, despite all the difficulties it has brought to the filmmaker and actor, has been very useful in introducing Christ to the modern audience. The films lead the audience to a "double view", a view beyond and deeper than what the image offers, and its purpose is to attract the audience to the theology behind these images

    Keywords: Jesus Christ, Cinema, Jesus- film, Christ-figure film
  • Mustafa Varmzyar *, Marzia Varmzyar Pages 69-86

    Sheikh Baha'i has been one of the great Shiite scholars and has various specialties. He has a literary taste in Persian and Arabic poetry. Sheikh has used this rich taste to introduce the Imam of the Age and explain the teachings of Mahdaviat. He composed a long ode (Madhul ,Keram)”praise of Dears” in Arabic describing the Imams and dedicated the final part to Imam Mahdi. In this part of his poem, he has referred to the wide dimensions of Imamate and leadership of Imam Mahdi in the field of creation and legislation that  include such things as the evolutionary Imamate and the authoritative owner of the universe, the position of leadership and legislative guidance of human beings, the authority of the Imam and his superiority over all peoples. He then compared the position of Imam Mahdi with the apparent authorities of the world. This research seeks to prove this vastness and explain it by the method of library collection and content analysis, so that the performance of this great Shiite scholar in considering this subject can be a model for other poets about the Mahdi

    Keywords: Mahdaviat, Sheikh Baha'i, Mahdavi Art, Mahdavi Poetry, Ode” Praise of Dears”, Dimensions of Imamate, Leadership of Imam Mahdi
  • Majid Mohammadi *, Behnaz Nazari, Fereshteh Jamshidi Pages 87-110

    One of the most important issues of Mahdism that has manifested in the minds of poets is the issue of waiting for the reappearance of the Imam, which is discussed with various interpretations and interpretations among those waiting for the Imam.  They have been able to describe the image of Hazrat Mahdi (as) well in this great mission. In this study, citing evidence from the poems of these two poets in a descriptive-analytical manner, a comparative study of the appearance of Imam Mahdi in contemporary Persian and Arabic poetry has been conducted.  That is, the poems of limitation are tied to religious culture in a transnational form, such as the etiquette of waiting (human beings waiting, crying, praying, praying and waiting for justice). Establishing justice.  For this purpose, first the divan of these two poets explores and then examines all the existing themes related to the concept of Mahdism in terms of content, while this concept in the poetry of Mullah Hassan Arani with detailed descriptions of details and beautiful elements.  knowing  Has found an artistic format

    Keywords: Waiting, Expecting formal, content analysis, Hassan Qaftan, Mollah Hassan Arani
  • Seyed Abolqasim Hosseini Zaidi *, Hamid Abbaszadeh, Ahmad Mohammadian Pages 111-135

    While praying to God and offering devotion and sincerity to the presence of Imam of the Time and the Authority of the Periods, Mahdavi prayers and pilgrimages are solid documents for knowing more and deeper about the personality of Imam of the Time and the issues related to him such as Absence, waiting and reappearance. In the present research, in a problem-oriented style, with the library method in a descriptive-analytical manner, after pointing to generalities, it has been stated that: In the formal element, the topics of conversation, emotion, image, and music are discussed in prayer in which five steps of emotion stimulation, readiness, identity, excitement, and evaluation are expressed in the element of emotion; two vertical and horizontal axes are discussed in structural element; The main thought in the intellectual element is to know and understand the Friend of God in the society and the most important issue is familiarity with the core of human happiness and guidance and lack of knowledge and deviation in knowing the right path of life lead to misguidance in religion and life

    Keywords: Prayer, prayer of the Absence Age, Imam of the Time, intellectual element