فهرست مطالب

تحقیقات اقتصاد کشاورزی - سال سیزدهم شماره 4 (زمستان 1400)

مجله تحقیقات اقتصاد کشاورزی
سال سیزدهم شماره 4 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/21
  • تعداد عناوین: 14
|
  • مرجان دامن کشیده* صفحات 1-16
    مقدمه و هدف

    یکی از مهمترین و ممکن ترین راه های رشد و توسعه در مسیر صادرات کالاهای غیر نفتی و کاهش وابستگی به نفت، توجه به صنعت کشاورزی است که هم از حداقل ارزبری برخوردار بوده و هم توان ایجاد محصولات تبدیلی را دارند. بر پایه نظرات اقتصادی اگر کشوری دارای سرمایه بیشتر باشد، این سرمایه می تواند زمینه رشد، بالندگی و تولید اقتصادی را مهیا کند. اما کشور ما با دارا بودن منابع هنگفت نفت نتوانسته است از آن برای رشد و توسعه خود بهره بگیرد. یکی از دلایل اصلی این مشکل، اتکای اقتصاد ما به نفت است.

    مواد و روش ها

    مقاله حاضر به دنبال پاسخگویی به این سوال می باشد که؛آیا واقعا نفت برای اقتصاد ایران بلا بوده و هرچه درآمد نفت افزایش یافته، اقتصاد و بخصوص بخش کشاورزی در مجموع آسیب دیده است و تا چه اندازه افزایش درآمد نفت روی عملکرد اقتصاد و بالاخص بخش کشاورزی تاثیر می گذارد و سمت و سوی این تاثیرگذاری به چه صورت است که با استفاده از مدل غیرخطی NARDL برای دوره زمانی 1360 تا 1397 به بررسی موضوع حاضر پرداخته است.

    یافته ها

    روابط برآوردی بیانگر تاثیر گذاری مثبت متغیرهای اثرات نامتقارن درآمدهای مثبت نفتی، حجم تسهیلات اعطایی توسط بانکها به بخش کشاورزی، اثرات نامتقارن نرخ مثبت ارز ، سرمایه و نیروی کار و رابطه منفی بین اثرات نامتقارن درآمدهای منفی نفتی، تورم، اثرات نامتقارن نرخ منفی ارز و شاخص رشد بخش کشاورزی در اقتصاد ایران می باشد. در این میان میزان سرمایه در بخش کشاورزی با ضریب 76/0 و درآمدهای مثبت نفتی با ضریب 59/0 بیشترین تاثیر را بر شاخص رشد بخش کشاورزی در بلند مدت داشته است.

    بحث و نتیجه گیری

    چیزی که نباید از آن غافل شد، وابستگی بخش کشاورزی و کلان اقتصاد ایران به درآمدهای نفتی می باشد، بعبارتی با افزایش درآمدهای نفتی در کشور، بدلیل وابستگی شدید کشور به درآمدهای حاصل از نفت، درآمدهای دولت نیز افزایش می یابد ولی افزایش درآمدهای نفتی عمدتا به خوبی مدیریت نشده و در عوض سرمایه گذاری های بلند مدت صرف مخارج کوتاه مدت گشته که نتیجه آن چیزی جز تورم و کاهش رشد بخش کشاورزی نبوده است. بنابرین ایجاد امنیت اقتصادی و محیط امن برای سرمایه گذاری، گسترش و متنوع ساختن بازارها و نهادهای مالی، حرکت به سوی اقتصاد باز و استفاده از سرمایه گذاری خارجی و ایجاد تحول در مقررات بازار سرمایه با هدف شفافیت و ثبات برای افزایش پس انداز و سرمایه گذاری می تواند زمینه را برای افزایش رشد اقتصادی بخش کشاورزی کشور فراهم آورد.

    کلیدواژگان: درآمدهای نفتی، اقتصاد کشاورزی، تسهیلات اعطایی، سرمایه ناخالص بخش کشاورزی، رهیافت آزمون کرانه ها
  • سید محمدرضا مهدویان، سامان ضیائی*، علیرضا کیخا صفحات 17-40
    مقدمه و هدف

    با توجه به اهمیت مسایل زیست محیطی، شناسایی عوامل موثر بر آلودگی محیط زیست بیش از گذشته مورد توجه قرار گرفته است. از این رو، مطالعه حاضر به بررسی اثرات مصرف برق، توسعه مالی، سرمایه گذاری مستقیم خارجی و رشد اقتصادی بر انتشار  در ایران طی سال های 1970-2016 پرداخته است.

    مواد و روش ها

    برای این منظور، از روش خود توضیح با وقفه های گسترده استفاده گردید و جهت بررسی مانایی، از آزمون های ریشه واحد دیکی فولر تعمیم یافته، زیوت-اندریوز و لی- استرازیسیچ استفاده شد. همچنین جهت بررسی هم انباشتگی، آزمون گریگوری-هانسن به کار گرفته شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تخمین بلندمدت نشان می دهد که مصرف برق و رشد اقتصادی اثری مثبت بر میزان انتشار کربن دارند و با افزایش یک درصدی آن ها، میزان انتشار کربن به ترتیب 58/0 و 05/0 درصد افزایش می یابند. رابطه توسعه مالی و انتشار کربن منفی است و با افزایش یک درصدی توسعه مالی، انتشار کربن به میزان 09/0 درصد کاهش خواهد یافت. رابطه سرمایه گذاری مستقیم خارجی و انتشار کربن (آلودگی) مثبت است و نشان می دهد فرضیه پناهگاه آلودگی در ایران دارای اعتبار است و با افزایش یک درصدی سرمایه گذاری مستقیم خارجی، میزان انتشار کربن، 01/0 درصد افزایش خواهد یافت.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده و از آنجایی که ایران از نظر منابع تجدید پذیر جز کشورهای غنی محسوب می گردد، ضروری است کشور ایران با یک برنامه ریزی مدون، ضمن رهایی بودجه و تولید ناخالص داخلی از دام درآمدهای نفتی، به سمت جایگزینی منابع تجدید ناپذیر حرکت کند تا ضمن حفظ منابع انرژی، آلودگی های زیست محیطی نیز کاهش یابد. همچنین ضروری است که دولت و قانون گذاران در ایران به دنبال جذب سرمایه در زمینه بازسازی بخش تولیدی کشور به ویژه صنعت و به کارگیری فناوری های دوستدار محیط زیست باشند.

    کلیدواژگان: مصرف برق، رشد اقتصادی، آلودگی زیست محیطی، سرمایه گذاری مستقیم خارجی، شکست ساختاری
  • رضا شاکری بستان آباد*، محمدرضا مهدیار اسماعیلی، محسن صالحی کمرودی صفحات 41-59

    تاب آوری اقتصادی از مولفه های مهم اقتصاد مقاومتی است که در شرایط تحریم اقتصادی اهمیت مضاعفی پیدا می کند. با توجه به اهمیت بخش کشاورزی در تامین امنیت غذایی، تاب آوری اقتصادی این بخش نقش مهمی را در رسیدن به اهداف اقتصاد مقاوتی دارد. از این رو هدف مطالعه حاضر بررسی تاب آوری اقتصادی بخش کشاورزی ایران طی سال های 1394-1379است. بدین منظور از شاخص های تمرکز بازارهای صادراتی، تمرکز صادرات، درجه باز بودن اقتصاد، نسبت ستانده بخش کشاورزی به مصرف واسطه، بی ثباتی درآمد بخش کشاورزی، ضریب خوداتکایی، شاخص توسعه انسانی و شاخص های حکمرانی خوب استفاده شد. برای ساخت شاخص ترکیبی تاب آوری اقتصادی بخش کشاورزی از روش های تاپسیس، تاکسونومی معمولی، تاکسونومی وزنی و میانگین وزنی استفاده شد و نتایج آن ها با ضریب تغییرات، ضریب همبستگی و شاخص اسپیرمن-شانون مقایسه گردید. بر اساس نتایج، تاب آوری اقتصادی بخش کشاورزی در دوره مورد مطالعه کاهش یافته است و شاخص بی ثباتی درآمد بخش کشاورزی، تمرکز صادرات، کنترل فساد و تمرکز بازارهای صادراتی بیشترین اهمیت را در تعیین تاب آوری اقتصادی این بخش دارد. از این رو روش های مدیریت ریسک مانند متنوع سازی درآمد بخش کشاورزی، بیمه کشاورزی، تنوع مقاصد صادراتی، گسترش بازارهای هدف، تنوع بخشی در صادرات کالاها، ثبات سیاست ها و ثبات اقتصاد کلان باید با تاکید بیشتری در دستور کار سیاست گذاران این بخش قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: تاب آوری اقتصادی، بخش کشاورزی ایران، شاخص ترکیبی، روش تحلیل چندمعیاره، شاخص اسپیرمن-شانون
  • محمد نوروزیان، سید مهدی حسینی*، احمد اکبری، امیر دادرس مقدم صفحات 60-77
    مقدمه و هدف

    اگرچه مطالعات زیادی به ارایه مدل اندازه گیری کارایی زیست محیطی پرداخته اند ولی آن ها نتوانسته اند تاثیر فزاینده فضایی برخی عوامل تاثیرگذار را بر کارایی زیست محیطی محصولات کشاورزی را در نظر بگیرند و باعث شده نتایج منطقی نباشد.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش، ابتدا کارایی زیست محیطی محصول کلزا در استان های منتخب ایران طی سال های 1390 تا 1395 اندازه گیری شد و برای ارزیابی کارایی زیست محیطی از مدل اندازه گیری خاص (Measure-Specific) استفاده شد. سپس، در این مطالعه با استفاده از مدل دوربین مکانی به بررسی عوامل موثر بر کارایی زیست محیطی کلزاکاران (باتوجه به بهره برداری از منابع آب و سایر جنبه های اقلیمی) در اکثر استان های ایران پرداخته شده است.

    یافته ها

    میانگین کارایی زیست محیطی کل کشور در حدود 73/0 طی دوره مورد بررسی می باشد که با بهبود نسبی کارایی زیست محیطی در هر سال افزایش یافته است و همچنین دارای اثرات سرریز مکانی است. اثرات مستقیم و غیرمستقیم بیانگر آن است که مصرف آب داخلی، درجه باز شدن، پیشرفت فناوری در بخش کشاورزی و ساختار صنعتی بر کارایی زیست محیطی کلزاکاران ایران تاثیر معنی داری دارد. اثرات کلی مکانی نشان داد که مصرف آب کل داخلی و ساختار صنعتی تاثیر معناداری بر کارایی زیست محیطی دارد.

    بحث و نتیجه گیری

    برای بهبود کارایی زیست محیطی با توجه به بهره برداری از منابع آب، دولت و شهروندان بایستی بر روی راه حل هایی مانند کاهش آلودگی، صرفه جویی در مصرف آب داخلی و تبدیل ساختار صنعتی تمرکز کنند. علاوه بر این، مدیران کشور باید تاثیرات مکانی این عوامل را در هنگام طراحی سیاست های دولتی در نظر بگیرند.

    کلیدواژگان: کارایی زیست محیطی، کلزا، اقتصاد سنجی فضایی، مدل اندازه گیری خاص
  • محمد قربانی*، سیما غضنفری، ارش دوراندیش صفحات 78-93
    مقدمه و هدف

    بخش کشاورزی و فعالیت های مرتبط با آن دارای ویژگی های خاصی است، که آن را به شدت در معرض خطرات و آسیب های متعدد و غیرقابل پیش بینی و در نتیجه خسارات و مشکلات فراوان قرار داده است.  بنابراین، شناسایی و ارزیابی این خطرات و آسیب ها می تواند کشاورزان را در اتخاذ تصمیم گیری صحیح یاری نماید. هدف از مطالعه حاضر، شناسایی و ارزیابی ریسک های تولید محصول خربزه و تهیه پروفیل ریسک های تولید این محصول می باشد.

    مواد و روش ها

    برای ارزیابی خسارت هر یک از ریسک های تولید از دو معیار فراوانی وقوع و میزان اثر ریسک و در نهایت از ماتریس ریسک استفاده شده است. حجم نمونه مورد مطالعه با استفاده از نمونه گیری تصادفی ساده تعیین و اطلاعات از طریق مصاحبه حضوری با 50 کشاورز خربزه کار شهرستان مشهد در سال 1398 جمع آوری گردید.

    یافته ها

    نتایج حاصل نشان می دهد بزرگترین ناحیه ریسکی از لحاظ فراوانی ریسک و اثر ریسک به ناحیه پنجم شامل ریسک خشکسالی، آفات، بیماری های مختلف، پرندگان و مگس خربزه و سپس ناحیه اول با 4 ریسک و ناحیه دوم و سوم هر کدام با 1 ریسک اختصاص دارد.

    بحث و نتیجه گیری

    استفاده از پروفیل ریسک برای طراحی الگوها و پوشش بیمه ای متناسب با ریسک ها برای کاهش زیان وارده به صندوق بیمه و تحت پوشش قرار گرفتن ریسک های اصلی و مهم در تولید خربزه برای افزایش تقاضای بیمه پیشنهاد شد.

    کلیدواژگان: ریسک تولید، خربزه، ماتریس ریسک. معیار طبقه بندی
  • حسین تقی زاده رنجبری*، محسن شوکت فدایی، ابوالفضل محمودی، فاطمه علیجانی، غلامرضا یاوری صفحات 94-110
    مقدمه و هدف

    در این تحقیق، ابتدا یک الگوی برنامه ریزی اقتصادی مناسب برای مدیریت منابع آب کشاورزی در استان کرمان ارایه گردید و در ادامه آثار بالقوه اعمال برنامه های سیاستی طرف عرضه منابع آب بر زیربخش کشاورزی ارزیابی شد.

    مواد و روش ها

    در بخش اجرا، از کالیبراسیون سه مرحله ای مدل اقتصادی جامع مبتنی بر روش برنامه ریزی ریاضی اثباتی (PMP) و رویکرد ماکزیمم بی نظمی (ME) بهره گرفته شد. اطلاعات موردنیاز مربوط به سال 97-1396 هستند که به صورت اسنادی و با رویکرد مطالعات منطقه ای (مناطق A، B و C در طرح جامع الگوی کشت استانی) از طریق سازمان های بخش کشاورزی و مدیریت منابع آب استان کرمان گردآوری شدند.

    یافته ها

    یافته ها حاکی از آن است که با اجرایی شدن برنامه های سیاستی طرف عرضه، الگوهای زراعی در مناطق مختلف استان کرمان به سمت توسعه سطح زیرکشت محصولات غله ای و کم آب پیش می روند و محصولاتی مانند پیاز، پنبه و سبزیجات بیشترین کاهش سطح زیرکشت را به خود اختصاص می دهند. در چنین شرایطی زارعین کرمانی حدود یک سوم از ارزش واقعی نهاده آب کشاورزی را در قالب هزینه های استحصال و انتقال آب پرداخت می کنند و زارعین مناطق جنوبی استان کرمان پایین ترین سطح کشش قیمتی تقاضای آب (175/0) را به خود اختصاص می دهند. محصولات ذرت دانه ای و سیب زمینی به ترتیب با حفظ و تداوم کشت در مناطق A (کشاورزی در شرایط خشک) و C (کشاورزی در شرایط گرمسیری) الگوهای بهینه ای را جهت تامین نیاز موجود در این مناطق و مناطق هم جوار ایجاد می کنند. همچنین، نتایج نشان داد که الگوهای بهینه کشت تدوین شده در شرایط اعمال سیاست کاهش عرضه منابع آب، بیشترین تغییرات بازده ناخالص کشاورزان کرمانی را در منطقه B (کاهش 29/1- تا 31/4- درصدی) و کمترین این تغییرات را در منطقه A (کاهش 67/0- تا 08/2-) ایجاد می کنند.

    بحث و نتیجه گیری

    از این رو، الگوهای تداعی شده در مناطق شمالی استان کرمان (A) در شرایط سیاست گذاری طرف عرضه منابع آب بهینه تر از الگوهای دیگر مناطق (B و C) هستند.

    کلیدواژگان: مدیریت منابع آب، کشاورزی، برنامه ریزی اقتصادی، سیاست گذاری، عرضه آب آبیاری
  • مسلم سواری*، عباس میرزایی، زینب اسدی صفحات 111-133
    مقدمه و هدف

    شناخت و بررسی تنگناها و مشکلات توسعه کشاورزی در جوامع روستایی اولین گام در فرایند توسعه روستایی محسوب می‏شود. عموما بیشتر اندیشه‏ های جدید پیرامون یکپارچه‏ سازی و ساماندهی اراضی مطرح شده است اما نتوانسته، اجرای موفقیت‏آمیزی داشته باشد. در این راستا این تحقیق با هدف کلی شناسایی و اولویت‏بندی موانع یکپارچه‏سازی اراضی کشاورزی در ایران براساس دیدگاه کارشناسان با استفاده از روش تصمیم‏گیری چندمعیاره انجام شد.

    مواد و روش‏ها: 

    جامعه آماری پژوهش شامل 25 نفر اعضای هیات علمی و کارشناسان صاحب نظر که به مسایل مدیریت اراضی، خردی و پراکندگی آگاهی دارند در نقاط مختلف ایران برای مطالعه انتخاب شدند. جهت بررسی موانع یکپارچه‏سازی 43 مانع شناسایی شده در قالب شش محور اصلی (موانع اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، زراعی و اکولوژیکی، آموزشی و حرفه‏ای، سیاسی و قانونی، فنی و زیرساختی) براساس چهار معیار توسعه کشاورزی، قابلیت اصلاح شدن، خودکفایی، کاهش فقر و ناامنی غذایی اولویت‏بندی شدند. وزن‏دهی به معیارها براساس روش آنتروپی و اولویت‏بندی موانع براساس دو روش موریس و SAW انجام شد.

    یافته‏ ها: 

    نتایج تحقیق نشان داد در اکثریت موارد نتایج دو روش مانند هم بود. نتایج ارزیابی کلی گزینه‏های مورد بررسی براساس دو روش ساو و موریس نشان داد که در روش ساو مهمترین موانع به ترتیب شامل سیاسی و قانونی، فنی و زیرساختی، اقتصادی، آموزشی و حرفه‏ای، اجتماعی و فرهنگی است. اما در روش موریس به ترتیب موانع شامل آموزشی و حرفه‏ای، فنی و زیرساختی، اقتصادی، زراعی و اکولوژیکی، سیاسی و قانونی، اجتماعی و فرهنگی است. نتایج نشان داد که نتایج دو روش موریس و SAW در بیشتر موارد شبیه بود.

    بحث و نتیجه‏ گیری: 

    در این راستا براساس نتایج پژوهش پیشنهاداتی در زمینه توسه زیرساخت‏ها، برطرف نمودن موانع قانونی و سیاسی و توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی جهت به‏ کارگیری نیروی مازاد جوامع روستایی در اثر اجرای طرح یکپارچه ‏سازی ارایه شد.

    کلیدواژگان: یکپارچه ‏سازی اراضی، مدیریت اراضی، توسعه کشاورزی، امنیت غذایی، ایران
  • سید مجتبی مجاوریان*، فواد عشقی، امیرمنصور طهرانچیان، سید علی حسینی یکانی صفحات 134-148
    مقدمه و هدف

    شکاف بین قیمت دریافتی تولیدکننده با قیمت پرداختی مصرف کننده به عنوان حاشیه بازاریابی یاد می شود. نحوه تصمیم گیری تولیدکنندگان، مصرف کنندگان و کارگزاران زنجیره تامین و بازاریابی متاثر از شوک های مختلف است.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش از مدل تعادل عمومی پویای تصادفی و توابع ضربه- واکنش جهت بررسی شوک ها طی دوره زمانی 1393-1353 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که تکانه خبر خوب و فن آوری منجر به انحراف مثبت در تولید و انحراف منفی در حاشیه بازاریابی بخش کشاورزی می شود. همچنین نوسانات قیمت در اثر تکانه های خبر و فن آوری در اقتصاد ایران موافق با چرخه رکود و رونق حرکت می کند. بنابراین تکانه های اخبار و فن آوری نقش مهمی در نوسانات متغیرهای مهم اقتصادی دارند. همچنین تاثیر رسانه ها بر حاشیه بازاریابی بخش کشاورزی، اهمیت خبر و شفافیت در فضای اقتصادی باید مورد توجه سیاست گذاران قرار گیرد. 

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده از پژوهش، تکانه خبر به طور کلی منجر به انحراف منفی در حاشیه بازاریابی و حاشیه بازاریابی بخش کشاورزی به طور اخص می شود. همچنین نوسانات قیمت در اثر تکانه فن آوری در اقتصاد ایران موافق با چرخه رکود و رونق خبر حرکت می کند زیرا بروز تکانه فن آوری منجر به انحراف مثبت تولید می گردد.

    کلیدواژگان: اقتصاد سنجی بیزی، توابع ضربه- واکنش، رکود، رونق، مدل تعادل عمومی پویای تصادفی
  • اعظم رضایی*، فرهاد شیرانی بیآبادی، فرزانه بهادران صفحات 149-159
    مقدمه و هدف

    امروزه، تغییر اقلیم در کوتاه مدت و بلندمدت یکی از پرچالش ترین مباحث دنیاست. اثرات منفی تغییر اقلیم بر کشورهای با اقلیم خشک تر و درآمد پایین تر شدیدتر است. به علاوه، تاثیرگذاری تغییرات اقلیم بر محصولات دیم به دلیل جبران ناپذیر بودن اثرات با تغییرات آبیاری، بیشتر است. بر این اساس، این مقاله با هدف بررسی پیامدهای تغییر اقلیم و ارتباط آن با رانت برای محصول گندم دیم انجام گرفته است.

    مواد و روش ها

    برای بررسی وجود ارتباط غیرخطی تغییر اقلیم با رانت گندم دیم، با استفاده از اطلاعات زراعی طی سال های 96- 1381 و داده های هواشناسی، رهیافت ریکاردین و تکنیک پانل دیتا به کار گرفته شد.

    یافته ها

    بر اساس مدل اثرات ثابت، بارش تجمعی برداشت، مجذور دمای فصل برداشت، دمای پاییز، بارش تجمعی فصل پاییز، حاصلضرب دما و بارش تجمعی خردادماه اثر مثبت و معنی دار و حاصلضرب دما و بارش فصل برداشت، دمای خرداد و مجذور دمای فصل برداشت اثر منفی و معنی داری بر رانت داشته اند. به علاوه، با افزایش دمای فصل برداشت ارتباط غیرخطی تایید می شود. با افزایش یک درجه دمای برداشت  تا نقطه بحرانی 3/36 درجه سانتی گراد، رانت 06/0 درصد افزایش می یابد و با افزایش دما بعد از این نقطه بحرانی، کاهش خواهد یافت.

    بحث و نتیجه گیری

     توسعه ارقام مقاوم به کاهش بارندگی و دمای بالا می تواند به جلوگیری از کاهش رانت کمک کند. به علاوه، با توجه به آسیب پذیری کشور در قبال تغییراقلیم، آموزش و راهبری در تمام زیر بخش های اقتصادی و تدوین یک برنامه جامع و اقدام عملی جهت تطبیق و مقابله با این پدیده برای کاهش اثرات سوء آن ضروری است.

    کلیدواژگان: تغییرات اقلیم، اثرات نهایی، گندم دیم، داده های تلفیقی
  • سید آرمان هاشمی منفرد*، ابراهیم زراعتی، سمیرا زین الدینی، بهاره پیرزاده صفحات 160-174
    مقدمه و هدف

    از روش های متداول استفاده از آب های زیرزمینی بهره برداری از قنات و حفر چاه ها است. همه ساله سطح آب زیرزمینی به علت برداشت بی رویه چاه ها بیش ازحد مجاز پایین می رود دبی آن ها به میزان زیادی کاهش می یابد. محدوده مطالعاتی خاش  ازجمله مناطقی است که بیلان آب زیرزمینی در آن منفی می باشد و به عنوان منبع اصلی تامین نیاز آبی در منطقه محسوب می شود. با توجه به این موضوع یکی از راه حل های تامین نیاز آبی و دستیابی به دبی اولیه، کف شکنی چاه ها است. در این تحقیق عمق بهینه چاه ها از سال 2014 تا 2044 طوری تعیین گردید که تا سال هدف نیازی به کف شکنی مجدد چاه ها وجود نداشته باشد.

    مواد و روش ها

    در بررسی تاثیر تغییر اقلیم بر این کاهش دبی، داده های بارندگی منطقه با استفاده از مدل LARS-WG و تحت مدل MPEH5 و سناریوی A1B تولید شد و با R2، 94/0 توانایی آن مورد تایید قرار گرفت. درنهایت 8 سناریو در مدل WEAP تعریف و شرایط منطقه تحت آن ها شبیه سازی و عمق بهینه کف شکنی برای سه چاه، محاسبه گردید. نتایج نشان داد که با ادامه شرایط موجود تا سال 2044، 88/54 درصد از آب ذخیره شده در آبخوان خالی می شود و متوسط سطح آب زیرزمینی 67/13 متر افت می کند.

    یافته ها

    سناریوی S8 با بیشترین تاثیرپذیری صرفه جویی در بخش کشاورزی و کاهش سطح زیر کشت موثرثرین سناریو درکاهش آب ذخیره شده آبخوان در سال 2036 به میزان 65/10 درصد حجم اولیه است و در آن متوسط سطح آب زیرزمینی در افق زمانی موردمطالعه 67/1 متر افت می یابد و نسبت به سایر سناریوهای مدیریتی در بخش مصارف شرب وضعیت مطلوبتری را به منطقه خواهد داد. این امر، نشانه تاثیر زیاد آب کشاورزی در برنامه ریزی برای منابع آب خواهد بود. همچنین، میانگین دبی ها ثابت است ولی هزینه ها افزایش می یابد درنتیجه دبی تاثیری بر کاهش یا افزایش هزینه ها ندارد. بنابراین عمق کف شکنی و هد پمپ ها تنها عواملی هستند که تاثیر بیشتری بر تغییرات هزینه ها خواهند داشت

    کلیدواژگان: مدیریت منابع آب، تغییر اقلیم، آب زیرزمینی، عمق بهینه چاه، مدل WEAP
  • الهام پورمختار، رضا مقدسی* صفحات 175-191
    مقدمه و هدف

    عرضه گوشت مرغ در کوتاه مدت (مثلا در طول یک سال) انعطاف پذیری کافی برای پاسخ گویی به نوسانات تقاضا را ندارد که می تواند رفاه مصرف کنندگان و تولیدکنندگان، را تحت تاثیر قرار دهد، از این رو به کارگیری روش های مختلف به منظور شناسایی این نوسانات می تواند در جهت کاهش یا تعدیل قیمت و مقدار تعادلی بازار موثر واقع شود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه به بررسی چگونگی نوسانات قیمتی کوتاه مدت گوشت مرغ بازار ایران در واکنش به عوامل هزینه ای مرتبط، با استفاده از الگوی رگرسیون چندک و داد های ماهانه (فروردین 1381 تا اسفند 1393) پرداخته  است.

    یافته ها

    نتایج حاصله نشان می دهد که فواصل اطمینان ایجاد شده توسط مدل رگرسیون چندک در طول چندک های th 0.5 تاth 0.95 می تواند رنج نوسانات ممکن قیمت را نشان دهد. ارزش های اقتصادی پیش بینی شده با استفاده از این مدل نه تنها به تجزیه و تحلیل عوامل هزینه ای موثر و  بهبود دقت پیش بینی، کمک می کند بلکه سبب بهرهمندی از مدیریت ریسک در بازار محصولات کشاورزی می شود.

    بحث و نتیجه گیری

    از بین عوامل هزینه ای موثر بر قیمت گوشت مرغ، جوجه یک روزه و شاخص قیمت مصرف کننده بیشترین تاثیر را بر نوسانات قیمت گوشت مرغ دارند. برنامه ریزی منسجم برای جوجه ریزی با توجه به نیازهای فصلی به همراه بیمه قیمتی جوجه یک روزه و کاهش مداخلات دولتی در مقاطعی از سال می تواند نقش موثری کاهش نوسانات قیمت داشته باشد.

    کلیدواژگان: نوسانات قیمتی، گوشت مرغ، رگرسیون چندک
  • بابک اسماعیلی، شهریار نصابیان*، سید نعمت الله موسوی، مرجان دامن کشیده، علی اکبر خسروی نژاد صفحات 192-207
    مقدمه و هدف

    وابستگی اقتصاد کشورهای دارای منابع طبیعی به درآمدهای نفتی منجر به این شده که تکانه های قیمت نفت اثر قابل ملاحظه ای بر اقتصاد این کشورها و بخصوص قیمت مواد غذایی و کشاورزی داشته باشد که این موضوع بر امنیت غذایی در آینده تاثیر گذار خواهد بود.

    مواد و روش ها

    هدف این مقاله بررسی تاثیر تکانه قیمت نفت بر قیمت محصولات کشاورزی با توجه به دوره های بحران غذایی با رویکرد Panel VAR است. برای این منظور از اطلاعات آماری 14 کشور واردکننده نفت و 10 کشور صادرکننده نفت در دوره زمانی 2018-1990 استفاده شد. متغیرهای مورداستفاده در این مطالعه شامل قیمت  محصول های (ذرت، برنج، سویا، گندم و جو) ، نرخ ارز حقیقی، قیمت نفت خام، تولید جهانی نفت، فعالیت اقتصادی واقعی جهانی و ذخایر احتیاطی نفت می باشد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از برآورد تغییرات قیمت محصولات کشاورزی (بخصوص ذرت و سویا) نشان داد که شوک های نفتی علاوه بر تاثیر مستقیم، به طور غیرمستقیم و از طریق شوک های عرضه و تقاضای کل قیمت محصولات کشاورزی را تحت تاثیر قرار می دهند. واکنش قیمت این محصولات به شوک های نفتی، تقاضای کل و بازارهای کالایی به لحاظ جهت، شدت و الگو در دو گروه کشورهای صادرکننده و واردکننده نفت مشابه و به شکل معناداری مثبت است.

    بحث و نتیجه گیری

    بر اساس نتایج بدست آمده مشاهده گردید که شوک های بخش عرضه و تقاضای نفت نسبت به شوک نرخ ارز و قیمت نفت تاثیر بیشتری بر افزایش در قیمت محصولات کشاورزی داشته است که این موضوع به دلیل جایگزین سازی سوخت های زیستی به جای سوخت های فسیلی در کشورهای واردکننده نفت نسبت به کشورهای صادرکننده نفت رخ می دهد.

    کلیدواژگان: قیمت نفت، بحران غذایی، محصولات کشاورزی، نرخ تورم، مدل خود رگرسیون برداری پنلی (PVAR)
  • قاسم لیانی سنگ نیشتی*، محمد بخشوده صفحات 208-223
    مقدمه و هدف

    با توجه به تاثیرات گسترده و متقابل اقلیم با بخش های مختلف تولیدی، امروزه از تغییر اقلیم به عنوان یکی از مهم ترین چالش های زیست محیطی قرن بیست و یکم یاد می شود که پیامدهای جدی اقتصادی به دنبال دارد. در این میان اثرپذیری بخش کشاورزی از تغییرات آب و هوایی نسبت به سایر بخش های دیگر بیشتر بوده و تولید محصولات کشاورزی به طور مستقیم به این تغییرات وابسته اند. در این مطالعه تلاش شد تا اثر تغییر شرایط آب و هوایی بر بخش کشاورزی حوضه آبریز رودخانه خیرآباد مورد ارزیابی قرار گیرد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه به منظور ارزیابی اثرات تغییرات شرایط آب و هوایی از مدل شبیه سازی  WEAP استفاده شده  است. مدل WEAP یک ابزار برنامه ریزی منابع آب است که بر اصل بیلان آب استوار می باشد و زیرحوضه های مختلف، گره های تقاضای آب، زیرساخت ها، جریان های آب و کانال های انتقال آب که همگی با یکدیگر مرتبط هستند را نشان می دهد. روش MABIA موجود در نرم افزار WEAP ابزاری مناسب جهت شبیه سازی اثرات تغییرات اقلیم است می باشد. این روش نیازهای آبی و عملکرد محصولات را شبیه سازی و به کاربران اجازه می دهد که اثرات تغییرات آب و هوایی و آب در دسترس بر رشد محصول را در نظر بگیرند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که تحت سناریو اقلیمی میانه میزان عملکرد محصولات افزایش و نیاز خالص آبی آن ها کاهش می یابد. در این بین بیشترین افزایش عملکرد مربوط به محصول جو و کمترین آن مربوط به محصول هندوانه است. این در حالی است که با تغییر شرایط دما و بارش بر اساس سناریو اقلیمی بدبینانه، عملکرد محصولات مورد مطالعه در سطح پایین تری نسبت به شرایط پایه قرار می گیرد. همچنین تحت این شرایط نیاز خالص آبی محصولات نیز افزایش یافته و برای دو محصول جو و گندم بیش از سایر محصولات دستخوش تغییر شده است و با تنش افزایش نیاز آبی مواجه می باشند. در نهایت نتایج نشان داد که شاخص بهره وری اقتصادی و فیزیکی آب محاسبه شده در شرایط اقلیمی میانه برای محصولات جو، گوجه و خیار بیشترین اثرپذیری را از تغییر شرایط آب و هوایی داشته است.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج این تحقیق نشان داد که با اعمال سناریوی اقلیمی بدبینانه بهره وری اقتصادی و فیزیکی نهاده آب نسبت به سناریو پایه برای تمامی محصولات کاهش می یابد که این امر پیامدهای منفی رخداد پدیده تغییر اقلیم را در محدوده مطالعاتی حوضه آبریز رودخانه خیرآباد و برای کشاورزان این منطقه بازگو می کند.

    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، WEAP، نیاز خالص آبی، عملکرد، بهره وری اقتصادی
  • معین نقشبندی*، یوسف محنت فر، سعید راسخی صفحات 224-243
    مقدمه و هدف

    از کشاورزی به عنوان یکی از بخش های مهم در رشد و توسعه یاد می شود. از این رو، بررسی رابطه میان ارزش افزوده ی بخش کشاورزی و تعیین کننده های آن مورد توجه محققین و سیاست گذارن اقتصادی بوده است. در این میان، ارتباط متقابل میان شدت مصرف انرژی در بخش کشاورزی و ارزش افزوده ی آن یکی از موارد مناقشه آمیز است.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر با به کارگیری رهیافت خودرگرسیون برداری پانل رابطه ی علی میان متغیرهای مذکور را در استان های ایران طی سال های 1394 - 1384 مورد بازبینی قرار داده است.

    یافته ها

    نتایج نشان می دهد یک رابطه ی دو طرفه میان شدت مصرف انرژی و ارزش افزوده در بخش کشاورزی برقرار است. تحلیل توابع واکنش آنی نشان دهنده پاسخ مثبت شدت مصرف انرژی به تکانه ی ارزش افزوده است، اما ارزش افزوده ی بخش کشاورزی در رویارویی با تکانه ی شدت مصرف انرژی واکنش منفی نشان می دهد. با استفاده از تجزیه ی واریانس مشخص شد مقدار اندکی از تغییرات ارزش افزوده ی بخش کشاورزی توسط شدت مصرف انرژی توضیح داده می شود. در عین حال، ارزش افزوده سهم نسبی بیش تری در تغییرات شدت مصرف انرژی دارد.

    بحث و نتیجه گیری

    پیشنهاد می شود که جهت استفاده ی بهتر از انرژی در بخش کشاورزی، به جای سیاست های مبتنی بر کاهش کمی در مصرف انرژی، در زمینه افزایش کارایی و بهره وری انرژی سرمایه گذاری های لازم صورت گیرد.

    کلیدواژگان: شدت مصرف انرژی، رهیافت خودرگرسیون برداری پانلی، ارزش افزوده ی بخش کشاورزی
|
  • Marjan Damankeshideh * Pages 1-16
    Introduction

    Since the agriculture industry brings the minimum exchange earnings and produces alternative products, it serves as the most substantial way to grow and develop in non-oil products export. In this way, the agriculture industry reduces oil dependence. According to economic theories, a high-volume capital in a country can provide the field for higher economic growth, development, and production. Nevertheless, Iran has not been a success story in using its oil resources to achieve growth and development. Dependent on the Iranian economy on oil can be mentioned as one of the main reasons for the failure.

    Materials and Methods

    The extant paper aims to find whether oil is a curse for Iran's economy since higher oil revenues in Iran harm the economy, particularly the agriculture sector. On the other hand, this study was conducted to find the impact rate of oil revenues on economic efficiency, especially in the agriculture sector. In this research, the direction of the mentioned effect was examined by using a nonlinear NRDL model for the period 1981-2018. The estimated relations indicated the positive

    Findings

    impact of asymmetric effects of positive oil revenues, government facilities given by banks to the agriculture sector, asymmetric effects of the positive exchange rate, capital, and labor, as well as the negative association between asymmetric effects of negative oil revenues, inflation, asymmetric effects of negative exchange rate, agriculture growth rate on Iran' economy. According to the obtained results, the capital volume of the agriculture sector (76/0) and positive oil revenues (59/0) had the highest effect on the growth rate of agriculture within the long-term period.

    Conclusion

    However, it must be mentioned that the agriculture sector and macroeconomics depend on oil revenues in Iran. In other words, an increase in oil revenues will lead to a rise in government earnings because of the severe dependence of Iran's economy on oil revenues. However, the increased oil revenues have not been managed well in Iran, but they have been spent on short-run expenditures causing inflation and lower growth of the agriculture sector. Therefore, economic growth of the agriculture sector will be provided by creating an economic security and safe environment for investment, expanding and diversifying fiscal markets and institutes, moving towards the open economy, using foreign investment, changing capital market rules, creating transparency and stability, and increasing saving and investment.

    Keywords: Oil revenues, Agricultural economy, Concessional facilities, Gross agricultural capital, and Boundary test approach
  • Seyed Mohammadreza Mahdavian, Saman Ziaee *, Alireza Keikha Pages 17-40
    Introduction

    Regarding the importance of environmental issues, identification of the factors affecting environmental pollution has been considered more than ever. The present study examines the effects of electricity consumption, financial development, foreign direct investment and economic growth on carbon emissions in Iran over the years 1970-2016.

    Material and Methods

    For this purpose, the Autoregressive Distributed Lag method was used. To verify the Stationary, Augmented Dickey Fuller, Zivot – Andrews and Lee, Strazicich tests were used. Also, to investigate co-integration, Gregory-Hansen test were used.

    Finding

    The results of the ARDL model estimation with presence of Structural Break show, electricity consumption and economic growth has a positive effect on carbon emissions. And with a one percent increase, carbon emissions increased by 0.58% and 0.05%, respectively. The relationship between financial development and carbon emissions is negative, with a one-percent increase in financial development, carbon emissions will fall by 0.09 percent. The relation between foreign direct investment and carbon emissions is positive, which shows that the Pollution haven hypothesis has been approved in Iran and with a one percent increase in foreign direct investment, carbon emissions will increase by 0.01 percent.

    Conclusion

    Based on the results, and given that Iran is considered as a renewable resource, except for the rich countries, it is essential that, with a streamlined plan, both the release of budget and GDP from the trap of oil revenues, towards the replacement of renewables In order to maintain energy resources, environmental pollution will also decrease. It is also imperative that the government and legislators in Iran seek to raise funds for the reconstruction of the country's manufacturing sector, especially the industry and the use of environmentally friendly technologies.

    Keywords: Electricity consumption, Economic Growth, Environmental Pollution, Foreign Direct Investment, Structural break
  • Reza Shakeri Bostanabad *, MohammadReza Mahdiar Esmaeli, Mohsen Salehi Komrudi Pages 41-59
    Introduction

    Economic resilience is one of the important components of the resistance economy. Especially in terms of economic sanctions and given the importance of the agricultural sector in food security, the economic resilience of this sector becomes more important. The purpose of this study is to investigate the economic resilience of Iran's agricultural sector during the years 2000-2015.

    Materials and Methods

    For this purpose, the indicators of the concentration of export markets, export concentration, openness of the economy, output ratio of agricultural sector to intermediate consumption, income instability of agricultural sector, self-sufficiency coefficient, human development index and good governance indicators were used. To generate the combined index of economic viability of agricultural sector, methods of TOPSIS, taxonomy, weight taxonomy and weighted average were used and their results were compared by using coefficient of variation, correlation coefficient and Spearman-Shannon index.

    Findings

    Based on the results, the economic Resilience of the agricultural sector has decreased during the study period and the index of instability of agricultural income, export concentration, corruption control and market efficiency are most important in determining the economic resilience of this sector.

    Conclusion

    Therefore, risk management methods such as agricultural income diversification, agricultural insurance, the diversification of export targets, the expansion of target markets, diversification into commodity exports, stability of policies and macroeconomic stability should be further emphasized on the agenda of policy makers in this sector.

    Keywords: Economic Resilience, Iran's Agriculture sector, Combined index, Multi-Criteria Analysis Method, Spearman-Shannon index
  • Mohammad Norozian, Seyed Mehdi Hoseini *, Ahmad Akbarei, Amir Dadrasmoghadam Pages 60-77
    Introduction

    To date, researches have presented numerous models for measuring environmental efficiency; however, reports suggested that they have not been able to consider the increasing spatial impact of certain factors affecting the environmental efficiency of agricultural products and for the most part the results are not logical.

    Materials and Methods

    In this study, first the environmental efficiency of rapeseed in designated provinces of Iran during the years 2011 to 2016 was measured and to evaluate the environmental efficiency of the specific measurement model was used. Then, in this study, using a Spatial Durbin Model, the factors affecting the environmental efficiency of rapeseed farmers (due to the utilization of water resources and other climatic aspects) in certain provinces of Iran have been investigated.

    Findings

    The results of this study showed that the average environmental efficiency of the entire country is about 0.73 during the mentioned period, which has increased with the relative improvement of environmental efficiency each year and also has spatial spillover effects. Direct and indirect effects indicate that domestic water consumption, degree of openness, technological progress in agriculture and industrial structure have a significant impact on the environmental efficiency of Iranian rapeseed growers.

    Conclusion

    In this regard, the government and citizens should focus on solutions such as reducing pollution, saving domestic water consumption and transforming the industrial structure. In addition, managers should consider the spatial effects of these factors when designing government policies.

    Keywords: Environmental Efficiency, Spatial econometrics, Rapeseed, measure-specific model
  • Mohammad Ghorbani *, Sima Ghazanfari, Arash Dourandish Pages 78-93
    Introduction

    The agricultural sector and its related activities have certain characteristics, which expose it to numerous unforeseen risks and damages, resulting in multiple losses and problems. Therefore, identifying and evaluating these risks and damages can help farmers make the right decisions. The purpose of the present study is to identify and evaluate melon crop production risks, and to prepare risk profiles for this crop.

    Materials and Methods

    Two criteria of frequency of occurrence and extent of risk, and finally risk matrix were used to assess the damage of each production risks. The sample size was determined based on simple random sampling procedure and the data were collected through face-to-face interviews with 50 melon farmers in Mashhad in 2019.

    Findings

    Study findings suggest that the largest risk area in terms of risk frequency and risk effect is assigned to the fifth area including drought risk, pests, various illnesses, birds and melon fly, following by the first area with 4 risks and the second and third areas with 1 risk.

    Conclusion

    We highly recommend the use of risk profiles to design patterns and insurance coverage which fits various risks. As a result, losses of insurance fund will mitigate and major and important risks in melon production will be covered, and thus, insurance demand will increase.

    Keywords: Production risk, melon, risk matrix, Classification criteria
  • Hosein Taghizade Ranjbari *, Mohsen Shoukat Fadaee, Abolfazl Mahmoodi, Fateme Alijani, Gholamreza Yavari Pages 94-110
    Introduction

    In this study first, a suitable economic planning model for agricultural water resources management in Kerman province was presented. Then the potential impacts of water supply policy plans on its agricultural sub-sector were evaluated.

    Materials and Methods

    In the implementation section, a three-stage calibration of a comprehensive economic model based on the positively mathematical programming (PMP) method and the maximum entropy (ME) approach were used. The required data and information are for years 2017-2018 that documentary and regional studies approach (regions A, B and C in master plan of provincial cropping pattern) through the organization of agriculture and water resources management in Kerman province were collected.

    Findings

    The results show that with implementation of supply-side policies, cropping patterns are developing towards acreage of low water and cereal products in different areas of Kerman province and products such as onions, cotton and vegetables have the largest reduction in cropping pattern. Under these conditions, farmers pay about one-third of the real value of agricultural water inputs in the form of water extraction and transportation costs and farmers southern Kerman province have the lowest level price elasticity of water demand (0.175). Corn and potatoes respectively, by maintaining and sustaining acreage in A (Agriculture in dry conditions) and C (agriculture in tropical conditions) regions provide optimal patterns to supply needs in these region and adjacent region.

    Conclusion

    Therefore, under conditions of water supply reduction policy the suggested patterns in the northern regions of Kerman province (A) are better optimal than other regions patterns (B and C).

    Keywords: Water resources management, Agriculture, Economic planning, Policy Making, Irrigation water supply
  • Moslem Savari *, Abbas Mirzaei, Zeinab Asadi Pages 111-133
    Introduction

    Understanding the bottlenecks and problems of agricultural development in rural communities is the first step in the rural development process. Most of the new ideas about land consolidation have generally been raised but it has not been successful. In this regard, this study was conducted with the aim of overcoming the obstacles of agricultural land integration in Iran based on the viewpoint of experts based on multi criteria decision.

    Materials and Methods

    The statistical population of the study consisted of 25 faculty members and experts who were knowledgeable about land management and micro scattering in different parts of Iran. To examine the barriers to integration of the 43 identified barriers in six main formats (economic, social and cultural, agronomic and ecological, educational and professional, political and legal, technical and infrastructure) based on four index, agricultural development, Priority, self-sufficiency, poverty alleviation and food insecurity were prioritized. Weighting of the index was done based on the entropy method and prioritize barriers based on two approaches Saw and Morris.

    Keywords: Land Integration, land management, Agricultural Development, Food Security, Iran
  • Seyed- Mojtaba Mojaverian *, Foad Eshghi, AmirMansour Tehranchian, Seyed Ali Hosseini Yekani Pages 134-148
    Introduction

    The gap between the price received by the producer and the price paid by the consumer is referred to as the marketing margin. How decision-makers, consumers and supply chain brokers make decisions is affected by various shocks.

    Materials and Methods

    In this study, a stochastic dynamic general equilibrium model and impact-response functions were used to investigate shocks during the period 1974-2014.

    Findings

    The results showed that the shock of good news and technology leads to a positive deviation in production and a negative deviation in the marketing margin of the agricultural sector. Also, price fluctuations due to news and technology shocks in the Iranian economy move in line with the cycle of recession and prosperity. Thus, news and technology shocks play an important role in the fluctuations of important economic variables. Also, the impact of the media on the marketing margin of the agricultural sector, the importance of news and transparency in the economic environment should be considered by policy makers.

    Conclusion

    news shock in general leads to a negative deviation in the marketing margin and the marketing margin of the agricultural sector in particular. Also, price fluctuations due to technological shocks in the Iranian economy move in line with the cycle of recession and news boom, because the emergence of technological shocks leads to a positive deviation of production.

    Keywords: Technology shocks, News shocks, Consumption, DSGE, Small open economies
  • Azam Rezaee *, Farhad Shirani Bidabadi, Farzaneh Bahadoran Pages 149-159
    Introduction

    Today, the effects of climate change in the short and long term are one of the most challenging issues in the world. The negative effects of climate change are more severe in countries with drier climates and lower incomes. Accordingly, this article aims to investigate the consequences of climate change and its relationship with rent in case of rainfed wheat crop.

    Materials and Methods

    To investigate the presence of a nonlinear relationship between climate change and rainfed wheat rent, using agricultural information during 2002-2017 and Ricardian approach and Panel data technique was used.

    Findings

    Based on the model of fixed effects, cumulative rainfall of harvest, the square of the temperature of the harvest season, autumn temperature, rainfall of autumn, the product of temperature and cumulative precipitation in June, have had a positive and significant effect on rent and product of temperature and rainfall of harvest season, June temperature and square of the temperature of harvest season had a significant negative effect on rent. Also, with increasing harvest temperature, a nonlinear relationship between temperature and rent is confirmed. With one degree increase in the temperature of the harvest season to the critical point of 36.3 degrees C, rent increases by 0.06% and with increasing temperature after this point, it will decrease.

    Conclusion

    the development of cultivars resistant to reduced rainfall and high temperatures can help prevent rent reduction. Training and leadership in all economic sub-sectors and the development of a comprehensive plan and practical action to adapt and deal with this phenomenon is necessary to reduce its adverse effects.

    Keywords: Climate Change, Marginal Effect, Rain -fed Wheat, panel data
  • Seyed Arman Hashemi Monfared *, Ebrahim Zeraati, Samira Zeinodini, Bahareh Pirzadeh Pages 160-174
    Introduction

    Utilization of aqueducts and excavations is one of the most common methods of using groundwater.Every year, level of groundwater is lowered too much and its flow rate decreases. In the study area (Khash), the water deficit is negative and the annual water level decreases and it is considered as the main source of water supply in the region. By continuing the existing conditions, one of the solutions is well extension for water supply. In this research, the optimal depth of wells was determined from 2014 to 2044, so that there was no need for rehabilitation of wells until the target year.

    Materials and Methods

    To study the effect of climate change, rainfall data was generated by using the LARS-WG model under the MPEH5  model and A1B scenario. its ability Confirmed with to R2, 94/94 capability .Finally, eight scenarios were defined in the WEAP model and the conditions of region were simulated and the depth of optimum floor was calculated for three wells. The results showed that if the existing conditions continue until 2044, 54.88 percent of the water stored in the aquifer will be empty and the average level of groundwater Decreases 13.67 m

    Findings

    The best scenario is the S8 scenario, which in this scenario the largest reduction of water stored in the aquifer occurs in 2036  and it is 10.55% of the initial volume, and the average water level is 1.67 m horizontally.

    Conclusion

    S8 scenario has the least reduction in water stored in the aquifer. In this scenario, the water stored at the end of 2044 is 93.29%, during which time, 6.71% of the stored water will be reduced. The average discharge is constant but costs increase, so discharge has no effect on reducing or increasing costs. Therefore, only the depth of floor and head pumps are the only factors that will have a greater impact on cost changes.

    Keywords: Water resources management, Climate Change, Groundwater, optimum depth of wells, WEAP Model
  • Elham Pourmokhtar, Reza Moghaddasi * Pages 175-191
    Introduction

    Short-term chicken supply (for example, over a year) lacks the flexibility to respond to demand fluctuations, which can negatively impact the welfare of consumers and producers. Thus, using various methods to identify these fluctuations can be useful in lowering or adjusting the market's price and equilibrium.

    Materials and Methods

    Using quantile regression and monthly data (April 2002 to March 2015), this study examined how short-term chicken price fluctuations in the Iranian market responded to related cost factors.

    Findings

    The results demonstrated that the confidence intervals generated by the quantile regression between quantiles 0.5th and 0.95th can indicate the range of possible price fluctuations. The economic values forecasted by this model not only help to analyze cost-effective factors and improve forecasting accuracy, but they also benefit from risk management in the agricultural market.

    Conclusion

    Among the cost factors influencing chicken prices, day-old chick (DOC) and consumer price index (CPI) had the greatest influence on price fluctuations. Coherent hatching planning based on seasonal needs, as well as price insurance for day-old chicks and a reduction in government interventions at certain times of the year, can all help to reduce price fluctuations.

    Keywords: price fluctuations, Chicken Meat, Quantile Regression
  • Babak Esmaeili, Shahriar Nessabian *, Seyed Nematollah Mousavi, Marjan Damankeshideh, AliAkbar Khosravi Nejad Pages 192-207
    Introduction

    Fluctuations of oil price and petroleum products have had different effects on great economic variables. One of these cases would be Dutch Disease in some countries. The aim of this paper is to study The effect of Oil Price Fluctuation on the Price of Agricultural Products.

    Materials and Methods

    In this paper we used the PVAR method. The statistical information of 14 oil-importing countries and 10 oil-exporting countries in the time period of 1990-2018 was used. The variables used in this study include corn price logarithm, rice price logarithm, soybeans price logarithm, wheat price logarithm, barley price logarithm, real currency rate logarithm, crude oil price logarithm, world oil production logarithm, world real economic activity logarithm and oil safety reserve logarithm.

    Findings

    The price reaction of these products to oil shocks, total demand and merchandise market are similar and meaningfully positive in both oil exporting and oil importing countries in terms of direction, intensity and pattern. The results indicate that the oil price shocks lead to an increase in the price of agricultural products.

    Conclusion

    It seems that to The results concluded out of price change estimations of agricultural products (corn and soybeans in particular) show that in addition to direct effect, oil shocks indirectly influence the price of agricultural products via total supply and demand shocks.

    Keywords: Oil Price, Food Crisis, agricultural products, Inflation Rate, Panel VAR Approach (PVAR)
  • Gh. Layani *, Mohammad Bakhshoodeh Pages 208-223
    Introduction

    Due to the wide and interaction effects of climate with different production sectors, today climate change is mentioned as one of the most important environmental challenges of the 21st century, which has serious economic consequences. Meanwhile, the agricultural sector is more affected by climate change than other sectors and agricultural production is directly related to these changes. In this study, an attempt was made to evaluate the effect of climate change on the agricultural sector of the Khairabad River Basin.

    Materials and Methods

     In this study, the WEAP simulation model was used to evaluate the effects of climate change. The WEAP model is a water resources planning tool based on the principle of water balance and shows the various sub-basins, water demand nodes, infrastructure, water flows and water transmission channels that are all interconnected. The MABIA method in WEAP software is a suitable tool to simulate the effects of climate change. This method simulates water requirements and crop performance and allows users to consider the effects of climate change and available water on crop growth.

    Findings

    The results noted that under the average climate scenario, the crop yields increased and their water requirement decreased. Meanwhile, the highest increase in yield is related to the barley and the shortest is the watermelon. However, with the changing temperature and precipitation conditions based on the pessimistic climate scenario, the crop yield of most products is lower than the base conditions. Also, under these circumstances, the water requirements of crops have also increased, and the change in wheat and barley water requirements are more than other products and are facing increasing water stress. The results revealed that, under the average scenario, the climatic conditions have more effect on the economic productivity index for barley, tomato, and cucumber. The change of the water productivity index for these crops was 25.19%, 24.98%, and 23.80%, respectively. In addition, the results confirmed that by applying the pessimistic climate scenario the water productivity index decrease in comparison with baseline.

    Conclusion

    The results of this study showed that by applying a pessimistic climate scenario, the economic and physical productivity of water input will decrease compared to the baseline scenario for all products.

    Keywords: Climate Change, WEAP, water requirement, yield, Economic Productivity
  • Moein Naghshbandi *, Yousof Mehnatfar, Saeed Rasekhi Pages 224-243
    Introduction

    Agriculture is considered as one of the important sectors in the process of growth and development. Hence, the study of the relationship between the value added of the agricultural sector and its determinants has been of interest to researchers and economic policy makers.

    Materials and Methods

    In this regard, the present study, using the Panel Vector Auto regression approach, reviewed the causal relationship between these variables in the Iranian provinces during the years 2005 -2015.

    Findings

    The analysis of the instantaneous response functions indicates a positive response of the energy consumption intensity to the value added shock, but the added value of the agricultural sector is negative in response to the energy consumption intensity impulse. Using variance analysis, a small amount of agricultural sector value added changes are explained by energy intensity. At the same time, value added has a greater relative contribution to energy intensity changes.

    Conclusion

    Therefore, it is recommended that investments be made to increase energy efficiency and productivity in order to make better use of energy in agriculture rather than policies based on quantitative reduction in energy consumption.

    Keywords: intensity of energy consumption, panel vector auto regression, Value added agriculture sector