فهرست مطالب

آموزش عالی ایران - سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 47، پاییز 1399)

مجله آموزش عالی ایران
سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 47، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/27
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید احمد واردی*، ابراهیم صالحی عمران، حجت صفار حیدری، مرتضی کرمی صفحات 1-44

    هدف پژوهش حاضر طراحی الگوی حرفه گرایی در دانشگاه های ایران است. با مدنظر قرار دادن این نکته که مبحث پرداخته شده در این پژوهش نو بوده و نظریات قابل اتکا در مورد آن وجود نداشته است از روش اکتشافی استفاده شد. درواقع طرح پژوهش حاضر ازلحاظ نوع داده کیفی بود و بر مبنای نظریه داده بنیاد اجرا شد. نمونه گیری در این پژوهش به صورت هدفمند انجام شده است و تعداد نمونه های هدفمند انتخاب شده تا رسیدن به اشباع نظری به 12 نفر رسید و روش رسیدن به خبرگان به صورت گلوله برفی بوده است. جامعه آماری در این پژوهش خبرگانی بودند که در حوزه مهارت آموزی و آموزش عالی، تجارب، تحقیقات و سابقه فعالیت داشتند و قابلیت جمع آوری داده های کیفی عمیق را داشتند. بعد از جمع آوری داده ها و در قسمت تجزیه وتحلیل از کدگذاری سه مرحله ای باز، محوری و انتخابی استفاده شد تا نیل به مدل پارادایمی که هدف پژوهش بوده محقق گردد. یافته های تجزیه وتحلیل، حاکی از آن است که سرمایه انسانی و توسعه و پیشرفت پایدار به عنوان مقولات علی؛ و استقلال، ریل گذاری قانونی و اکوسیستم حرفه گرایی به عنوان شرایط مداخله گر؛ و توجه به بیرون، گفتمان سازی و همگرایی اقدامات با حرفه گرایی به عنوان راهبرد؛ و تحولات آموزش عالی، راهبردهای آموزش عالی، اهمیت دانشگاه و نگرش به حرفه گرایی به عنوان شرایط زمینه ای؛ در مدل پارادایمی شناخته می شوند. نتایج نشان می دهد ایفای مسئولیت اجتماعی و ارتقای کیفیت و تحقق پاسخگویی به عنوان پیامدهای حرفه گرایی در دانشگاه ها قابل احصا هستند.

    کلیدواژگان: حرفه گرایی، آموزش عالی، نظریه داده بنیاد، اشتغال
  • یدالله مهرعلی زاده*، سکینه شاهی، حامد تارین صفحات 45-79

    مقاله حاضر با هدف واکاوی بنیادها و تحولات آموزش در دانشگاه های مهارتی و فنی و حرفه ای در پرتو انقلاب صنعتی چهارم نگارش یافته است. با بهره گیری از روش فراتحلیل کیفی مبانی نظری و زیرساخت های تحولات ناشی از چهار انقلاب صنعتی بررسی شده است. آنگاه تاثیرات این انقلاب ها بویژه انقلاب صنعتی چهارم بر مراکز آموزش عالی و دانشگاه های مهارتی و فنی و حرفه ای بررسی گردید. نتایج نشان داده که ضرورت دارد دانشگاه های مهارتی و فنی و حرفه ای در مبانی نظری آموزش های دانشگاهی خود در پرتو تحولات انقلاب صنعتی چهارم بازنگری به عمل آورند. چنین بازنگری عمدتا در حوزه انعطاف، عدم قطعیت، پیچیدگی است. انقلاب صنعتی چهارم بر اساس دو روند نوظهور تعریف می شود: از یک طرف، مبتنی بر نوآوری های کلی و تغییرات در آموزش مهارتی و فنی و حرفه ای سطح پیشرفته و از طرف دیگر تلفیق و همگرایی فناوری ها در انقلاب صنعتی با  ترکیبی از انسان و فناوری ها مانند: چاپ سه بعدی، واقعیت افزوده، رایانش ابری، هولوگرام، بیومتریک، اینترنت اشیا، هوش مصنوعی... را در جهت خدمت بهبود و انطباق یادگیری برای پاسخگویی بهتر به انتظارات جامعه و انقلاب صنعتی چهارم  است. در چنین شرایطی نظام صلاحیت حرفه ای با رویکرد ناشی از مبانی نظری انقلاب صنعتی چهارم ظاهر شده است.

    کلیدواژگان: آموزش مهارتی و فنی و حرفه ای، دانشگاه فنی و حرفه ای، انقلاب صنعتی چهارم
  • رضا مهدی*، احمد کیخا، سپیده بارانی صفحات 80-114

    هدف از این پژوهش، تحلیل روایتی بر تاریخچه و کارکردهای انستیتوهای تکنولوژی به عنوان نخستین ریشه ها و هسته های شکل گیری آموزش عالی فنی وحرفه ای امروزی در ایران، به روش کیفی مرور روایتی است.با توجه به ماهیت خاص این مطالعه، جامعه آماری و حجم مطالعاتی در این پژوهش شامل کلیه مطالعات پژوهشی، اسناد و سایت ها در زمینه تاریخچه و کارکردهای انستیتوهای تکنولوژی سابق و دانشکده ها و آموزشکده های فنی وحرفه ای امروزی است که با کلیدواژه‎ های تخصصی بدون محدودیت زمانی جستجو شده اند. یافته ها، موید و راهنمای دست کم چهار عصر شامل پیش از اسلام، پس از اسلام، عصر پهلوی و عصر پساانقلاب اسلامی است. در عصر پیش از اسلام، سلسله ساسانیان، هخامنشیان و اشکانیان مطالعه و تحلیل شده اند. در عصر پس از اسلام؛ دوران صفویه، افشاریه، قاجاریه و بنیان مدرسه دارالفنون بررسی شده است. دوره پهلوی با تقسیم بندی به دو بخش پهلوی اول و پهلوی دوم واکاوی شده است. در دوره پساانقلاب اسلامی، پس از شرح ماوقع و توصیف گذرا از وضعیت انستیتوهای تکنولوژی، با تحلیل اسناد موجود، آموزش عالی فنی و حرفه ای دانشگاه سویه در سه دوره مطالعه و تحلیل شده است. یافته ها نشان می دهد که آموزش عالی فنی وحرفه ای به سبب الزامات و تقاضاهای سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فنی همواره جایگاه جدی در نظام آموزش و تعلیم و تربیت ایران داشته است. همچنین، ضرورت توسعه پایدار، بهره وری و امنیت ملی و عدالت اجتماعی، ایجاب می کند که آموزش عالی فنی وحرفه ای همچنان بیش ازپیش مورد اهتمام سیاست گذاران و برنامه ریزان باشد.

    کلیدواژگان: مرور روایتی، انستیتوهای تکنولوژی، آموزش عالی فنی و حرفه ای، آموزش مهارتی
  • شاهین همایون آریا*، محمد مهدی قره باغی، سپیده بارانی صفحات 115-145
    مساله و هدف

    با توجه به اهمیت روز افزون آموزش های مهارتی و با عنایت به مسایل پیچیده و متعددی که این نوع آموزش ها با آن درگیر هستند، در این مقاله سعی بر این است تا روند رو به رشد این دو زیرنظام که متولیان حوزه مهارتی نظام آموزش عالی کشور هستند مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته و به نوعی به آسیب شناسی این دو زیرنظام پرداخته شود و خلاء های احتمالی این دو زیرنظام پوشش داده شود.

    روش کار

    ابزار جمع آوری اطلاعات محقق در این تحقیق به صورت روش کتابخانه ای بوده است که همه اسناد چاپی و الکترونیکی را شامل می شود.

    یافته ها

    در یک دهه اخیر روند رشد و توسعه زیرنظام مهارتی شامل دانشگاه جامع علمی کاربردی و دانشگاه فنی و حرفه ای بسیار متفاوت از یکدیگر بوده است به طوری که دانشگاه جامع علمی کاربردی 14273 رشته محل از 37159 (38 درصد از کل کشور) را به خود اختصاص داده است و در سایر موارد دانشگاه جامع علمی در سال تحصیلی 1394 - 1393 با جمعیت 816620 و در همین سال با تعداد 1011 مرکز آموزش عالی با فاصله خیلی زیاد، بالاتر از دانشگاه فنی و حرفه ای ایستاده است. این در حالی است که دانشگاه فنی حرفه ای 1014 رشته محل (7/2 درصد از کل کشور) را دارد و جمعیت آن در سال تحصیلی 1397 - 1396، 221397 نفر بوده و در سال 1399-1398، 173 مرکز آموزش عالی داشته است.

    نتیجه گیری

    یکی از مهم ترین دلایل رشد و توسعه دانشگاه جامع علمی کاربردی نسبت به دانشگاه فنی و حرفه ای را می توان ورود بخش خصوصی و تاسیس مراکز علمی کاربردی خصوصی دانست. دانشگاه فنی و حرفه ای به لحاظ ماهیت کاملا دولتی و بروکراسی اداری در یک دهه اخیر فقط 8 آموزشکده جدید تاسیس نموده است البته بیش از 10 آموزشکده این دانشگاه طی یک دهه اخیر که به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری واگذارشده ارتقا یافته و تبدیل به دانشکده شده اند که نشانگر حرکت به سمت پایدارسازی حضور و ارایه خدمات می باشد.اسناد بالادستی به ویژه برنامه های توسعه اخیر چون برنامه های چهارم، پنجم و ششم توجه زیادی به زیرنظام مهارتی داشته و به دنبال رشد و توسعه این زیرنظام خاص نظام آموزش عالی بوده اند به طوری که با عناوین مختلف در برنامه های توسعه کشور چون حمایت اداری، مالی، تجهیزاتی و کالبدی و توجه به پیامدها و لزوم تاسیس یک نهاد سیاست گذار جهت یکپارچگی و کارآمدی از آن یاد کرده اند.

    کلیدواژگان: توسعه آموزش عالی- دانشگاه جامع علمی کاربردی - دانشگاه فنی و حرفه ای - نظام مهارتی
  • احد بهشتی اصل* صفحات 146-173

    آموزش های عالی فنی و حرفه ای ازجمله ابزارهای توسعه صنعتی و به تبع آن توانمندسازی اقتصادی است. این نوع آموزش ها با توجه به ماهیت منعطف منتج از ساختارهای اجتماعی اقتصادی، تاثیر ویژه ای در ظرفیت سازی برای ایجاد اشتغال و کارآفرینی در بازار کار دارد. لکن تبلور ظرفیت فوق در چرخه اقتصادی کشور ما به دلایل مختلف ازجمله فقدان مدل توسعه مستقل، تعدد مراکز تصمیم گیر، عدم توجه وافی به نیازهای واقعی بستر جامعه، تقاضا محور نبودن هم راستا با بازار هدف و... با افتراق معناداری از مفاهیم مورد انتظار و نیازهای کاربردی، عموما با اقتضایات بخش های صنعتی، خدماتی و کشاورزی انطباق ندارد. بر این مدار در پژوهش پیش رو باهدف بازافزایی در شیوه های مهارت آموزی دانشگاه فنی و حرفه ای به عنوان یکی از عمده ترین متولیان امر در حوزه آموزش های عالی مهارتی در کشور و سنجش تجربی سطوح آن به عنوان رویکردی تحلیلی به واکاوی روابط میان تاثیرات عوامل محیطی بر شاخصه های فن آموزی و کارآفرینی آن پرداخته شده است. بر این اساس پرسش اصلی پژوهش عبارت است از: با اتکا به کدام رویکردها و سیاست های راهبردی، زمینه ارتقا و بهره وری مناسب از ظرفیت مهارتی دانشگاه فنی و حرفه ای به عنوان پیشران آموزش های عالی فنی و تربیت حرفه ای در کشور هم سو با نیازهای به روز جامعه در ارتباط با بازار کار فراهم می آید؟ در این راستا، روش تحقیق در قدم اول شامل مطالعات اسنادی و کتابخانه ای با استفاده از شیوه توصیفی پیمایشی بوده که در بررسی های میدانی با ابزار پرسشنامه و مصاحبه های نیمه ساختار یافته از جامعه آماری 70 نفری از اساتید دانشگاه، صاحبان صنایع و کارآفرینان، کنشگران اجتماعی و دانشجویان دانشگاه تکمیل و مورد ارزیابی قرار گرفت. بر اساس یافته ها، آموزش در دانشگاه مفروض با توجه به ماهیت پیدایش و تاسیس آن، دارای الگوی ترکیبی بوده و فراگیران ضمن یادگیری مفاهیم و اصول تیوریک، آموزش های عملی و کاربردی را در کارگاه ها و آزمایشگاه های مربوط گذرانده سپس وارد چرخه کار در بازار می شوند. نتایج پژوهش نشانگر آن است که با امتزاج راهکارهایی همچون کاربست آموزش دوال در مفهوم کارکردی خود، اصلاح ساختار و سرفصل های دروس، به روز نمودن محتوا و هدفمند کردن آموزش ها بر مبنای نیازهای صنعت و اقتصاد، همگرایی نهادهای تصمیم گیر و کیفیت بخشی آموزش های عملی با سرمایه گذاری در مبادی آن می توان در اصلاح موارد فوق قدم برداشت.

    کلیدواژگان: دانشگاه فنی و حرفه ای، آموزش های عالی مهارتی، آموزش های عالی فنی و حرفه ای، اشتغال
  • امیر خالدیان* صفحات 174-199

    آموزش عالی مهارتی به دلیل تربیت نیروی متخصص صنایع، یکی از ارکان توسعه پایدار هر کشور است. بخش عمده و مهم آموزش های عالی مهارتی، دروس آزمایشگاهی و کارگاهی است که در آن، دانشجو از نزدیک با ابزارها و تجهیزات مرتبط با رشته تحصیلی خود آشنا می شود و مباحثی که به طور نظری مورد مطالعه قرار داده، در عمل نیز می آموزد. از چالش های دروس عملی، می توان به هزینه بالای تجهیز یا بروزرسانی آزمایشگاه ها و کارگاه ها اشاره کرد. همچنین کمبود تعداد تجهیزات موجود به نسبت تعداد دانشجویان، زمان کافی را در اختیار مدرس و دانشجو قرار نمی دهد تا فرآیند یادگیری به طور کامل انجام شود. در این مقاله با در نظر گرفتن محدودیت های اشاره شده، رویکردهای جدیدی از آموزش عالی مهارتی با تاکید بر دروس آزمایشگاهی و کارگاهی ارایه می شود. این رویکردها با بهره گیری از جدیدترین فناوری های ارتباطی، آن ها را در خدمت آموزش های مهارتی بکار می گیرند. با معرفی الگوهایی نظیر واقعیت افزوده، شبیه سازی نرم افزاری، آموزش گروهی و آموزش مجازی و ملزومات پیاده سازی آن ها، تاثیر هریک از روش ها در افزایش اثربخشی آموزش های عالی مهارتی تبیین می شود. در نهایت با مطالعه موردی رشته مهندسی برق، هریک از روش های کمک آموزشی معرفی شده بر اساس شاخص هایی نظیر در دسترس بودن، هزینه تجهیزات و پیاده سازی، تاثیر در ارتقای سطح یاددهی و پوشش دادن سرفصل آموزشی مورد تحلیل و ارزیابی قرار می گیرند.

    کلیدواژگان: آموزش مهارتی، واقعیت افزوده، شبیه سازی نرم افزاری، آموزش گروهی، آموزش مجازی
|
  • Seyed Ahmad Varedi*, Ebrahim Salehi Omran, Hojat Saffar Heidary, Morteza Karami Pages 1-44

    The aim of this study is to design a model of vocationalism in Iranian universities. Considering that the topic covered in this study is new and there are no reliable theories about it, the exploratory method was used. In fact, the present research design was qualitative in terms of data type and was implemented based on the Grounded Theory. Sampling in this study was done purposefully and the number of purposely selected samples to reach theoretical saturation reached 12 and the method of reaching the experts was snowball sampling. The statistical population in this study were experts who were active in the field of skills and higher education, experiences, research and background and were able to collect in-depth qualitative data. After data collection and in the analysis section, three-step open, axial and selective coding were used to achieve the paradigm model that was the purpose of the research. The findings of the analysis indicate that human capital and sustainable development as causal categories, and independence, legal rail and vocationalism eco-system as intervening conditions and external attention(open doors), discourse and convergence of actions with vocationalism as higher education strategy and developments. Higher education strategies, the importance of the university and attitudes towards vocationalism are the underlying conditions in the paradigm model. The results show that fulfilling social responsibility and improving quality and achieving accountability as consequences of vocationalism in universities are significant.

    Keywords: vocationalism, higher education, grounded theory, employment
  • Yadollah Mehralizadeh*, Sakineh Shahi, Hamed Tarin Pages 45-79

    The present article has been written with the aim of analyzing the foundations and developments of education in vocational, technical and vocational universities in the light of the Fourth Industrial Revolution. Using the method of qualitative meta-analysis, the theoretical foundations and infrastructures of the developments resulting from the four industrial revolutions have been studied. Then the effects of these revolutions, especially the fourth industrial revolution on higher education centers and skill, technical and vocational universities were examined. The results show that it is necessary for the universities of technical and vocational to review the theoretical foundations of their university education in the light of the developments of the Fourth Industrial Revolution. Such a revision is mainly in the realm of flexibility, uncertainty, complexity. The Fourth Industrial Revolution is defined on the basis of two emerging trends: on the one hand, based on general innovations and changes in skills and technical training and advanced level professions, and on the other hand, the integration and convergence of technologies in the Industrial Revolution with A combination of humans and technologies such as: 3D printing, augmented reality, cloud computing, hologram, biometrics, IoT, artificial intelligence ... to improve learning and adaptation to better meet the expectations of society and the fourth industrial revolution . In such circumstances, the system of professional competence has emerged with an approach derived from the theoretical foundations of the Fourth Industrial Revolution.

    Keywords: Skills, Technical, Vocational Education, Vocational University, Fourth Industrial Revolution
  • Reza Mahdi*, Ahmad Keykha, Sepideh Barani Pages 80-114

    The purpose of this study is a narrative analysis on the history and functions of technology institutes as the first roots of the formation of modern technical and vocational higher education in Iran, using a narrative qualitative review method. All research studies, documents and sites in the field of history and functions of former institutes of technology and modern technical and vocational colleges have been searched with specialized keywords without time limit. The findings support and guide at least four eras, including pre-Islamic, post-Islamic, Pahlavi and post-Islamic eras. In the pre-Islamic era, the Sassanids, Achaemenids and Parthians have been studied and analyzed. In the post-Islamic era; The Safavieh, Afshari and Qajar eras and the foundation of the Dar al-Fonun school have been studied. The Pahlavi period has been analyzed by dividing it into two parts, the first Pahlavi and the second Pahlavi. In the post-Islamic period, after describing the situation and a brief description of the situation of technology institutes, by analyzing the existing documents, higher technical education and university professions have been studied and analyzed in three periods. Findings show that higher technical and vocational education has always had a serious position in the Iranian education system due to political, social, economic and technical requirements and demands. Also, the need for sustainable development, productivity and national security, and social justice, requires that higher technical and vocational education continue to be of increasing concern to policymakers and planners.

    Keywords: : Narrative Review, Institutes of Technology, Technical, Vocational Higher Education, Skills Training
  • Shahin Homayoun Arya*, Mohamad Mehdi Gharebaghi, Sepideh Barani Pages 115-145
    Issue and Objective

    Considering the increasing importance of skill training and considering the complex and numerous issues that this type of training is involved in, this article tries to show the growing trend of these two subsystems. The custodians of the skill field of the higher education system of the country are studied and analyzed and the pathology of these two sub-systems is addressed in a way and the possible gaps of these two sub-systems are covered.

    Methods

    The researcherchr('39')s data collection tool in this research was a library method that includes all printed and electronic documents.

    Results

    In the last decade, the growth and development of the skill subsystem, including the Comprehensive University of Applied Sciences and the Technical and Vocational University, has been very different from each other, so that the Comprehensive University of Applied Sciences has 14,273 courses from 37,159 (38% of the total country). And in other cases, the comprehensive scientific university in the academic year 1394 - 1393 with a population of 816620 and in the same year with 1011 higher education centers with a very long distance, stands above the technical and professional university. Meanwhile, the Technical Technical University has 1014 local disciplines (2.7% of the total country) and its population in the academic year 1397-1396 was 221397 people and in the academic year 1399-1398, it had 173 higher education centers.

    Conclusion

    One of the most important reasons for the growth and development of the comprehensive university of applied sciences compared to the technical and professional university can be considered the entry of the private sector and the establishment of private applied science centers. The Technical and Vocational University, in terms of its completely governmental nature and administrative bureaucracy, has established only 8 new faculties in the last decade. To the faculty, which indicates a move towards stabilizing the presence and provision of services. Upstream documents, especially recent development programs such as the fourth, fifth and sixth programs have paid much attention to the skill subsystem and have sought to grow and develop this special subsystem of the higher education system so that with different titles in the development programs The country has been mentioned as administrative, financial, equipment and physical support and attention to the consequences and the need to establish a policy-making body for its integration and efficiency.

    Keywords: Higher Education Development - Comprehensive University of Applied Sciences - Technical, Vocational University - Skills System
  • AHAD BEHESHTI ASL* Pages 146-173

    Higher technical and vocational education is one of the tools of industrial development and consequently economic empowerment. This type of training due to the flexible nature of the socio-economic structures resulting from a specific impact on capacity-building for job creation and entrepreneurship in the labor market. However, the crystallization of the above capacity in the economic cycle of our country for various reasons such as lack of independent development model, multiplicity of decision centers, lack of attention to the real needs of society, demand-driven non-alignment with the target market and ... with significant differentiation of concepts Expected and practical needs generally do not meet the requirements of the industrial, service and agricultural sectors. Based on this, in the forthcoming research, with the aim of re-evaluating the training methods of the Technical and Vocational University as one of the main custodians in the field of higher education in the country and empirically assessing its levels as an analytical approach to investigating the relationships between effects. Environmental factors have been studied on the characteristics of technology education and entrepreneurship. Accordingly, the main question of the research is: relying on which approaches and strategic policies, the field of promotion and appropriate efficiency of the skill capacity of the technical and vocational university as drivers of higher technical education and vocational training in the country along with the needs Is the community updated on the labor market? In this regard, the research method in the first step includes documentary and library studies using descriptive survey method, which in field studies with questionnaire tools and semi-structured interviews from a statistical population of 70 university professors, industry owners and entrepreneurs, activists Social and university students were completed and evaluated. Based on the findings, education in the hypothetical university, according to the nature of its origin and establishment, has a mixed pattern and learners, while learning the concepts and theoretical principles, have passed practical and applied training in related workshops and laboratories and then entered the work cycle in the market. The results show that by combining strategies such as the use of dual education in its functional concept, reforming the structure and topics of courses, updating the content and targeting education based on the needs of industry and economics, convergence of decision-making institutions and quality of education Practical By investing in its principles, we can take steps to correct the above cases.

    Keywords: Technical, Vocational University, Higher Skills Education, Higher Technical, Vocational Education, Employment
  • Amir Khaledian* Pages 174-199

    Higher skill education is one of the pillars of sustainable development of any country due to the training of industry experts. The main and important part of higher skills education is laboratory and workshop courses in which the student gets acquainted with the tools and equipment related to his / her field of study and learns the topics that he / she has studied theoretically and in practice. One of the challenges of practical courses is the high cost of equipping or updating laboratories and workshops. Also, the lack of available equipment in proportion to the number of students does not provide enough time for the teacher and the student to complete the learning process. In this article, considering the mentioned limitations, new approaches of skill higher education are presented with emphasis on laboratory and workshop courses. These approaches use the latest communication technologies to apply them in the service of skills training. By introducing models such as augmented reality, software simulation, group training and virtual training and the requirements for their implementation, the effect of each method in increasing the effectiveness of higher skills training is explained. Finally, with a case study of electrical engineering, each of the introduced teaching aid methods are analyzed and evaluated based on indicators such as availability, cost of equipment and implementation, impact on improving the level of teaching and covering the educational topic.

    Keywords: Skills training, augmented reality, software simulation, group training, virtual training