فهرست مطالب

سلول و بافت - سال دوازدهم شماره 2 (تابستان 1400)

مجله سلول و بافت
سال دوازدهم شماره 2 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/22
  • تعداد عناوین: 6
|
  • امیر میرزایی، هدیه دیباه، فریبا خسروی نژاد، هدی جوانمردی صفحات 72-87
    هدف

    هدف از این مطالعه، بررسی اثرات هم افزایی سمیت سلولی نانوذرات نقره و داروی بواسیزومب علیه رده سلولی سرطانی تخمدان (A2780) و آنالیز بیان ژن های آپوپتوزی کاسپاز 3 و Bcl-2 می باشد.

    مواد و روش‏ها:

     ابتدا میزان سمیت سلولی نانوذرات نقره و داروی بواسیزومب به ترتیب در غلظت های 5/62 تا 1000 میکروگرم در میلی لیتر و 1000 تا 3000 میکروگرم در میلی لیتر علیه رده سلولی A2780 توسط روش رنگ سنجی MTT به صورت تک دارویی و ترکیبی انجام گرفت. سپس میزان بیان ژن های آپوپتوزی کاسپاز 3 و Bcl2 با استفاده از روش Real Time PCR مورد مطالعه قرار گرفت.

    نتایج

    یافته های حاصل از این مطالعه نشان داد نانوذرات نقره و دارو بواسیزومب دارای سمیت سلولی وابسته به دوز می باشد و میزان سمیت سلولی در حالت استفاده هم زمان نسبت به حالت تک دارویی معنی دار بوده است (05/0<P). هم چنین میزان IC50 نانوذرات نقره و بواسیزومب به ترتیب برابر با 56/0± 72/12 و 21/1± 72/22 میکروگرم در میلی لیتر بود. هم چنین استفاده هم زمان نانوذره نقره-دارو بواسیزومب به ترتیب باعث تغییر بیان ژن های کاسپاز 3 و Bcl2 شد که نسبت به گروه کنترل معنی دار بود (05/0<P).

    نتیجه‏ گیری:

     نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد نانوذرات نقره و بواسیزومب به صورت الگو وابسته به دوز با اثرات سمیت سلولی هم افزایی داشته و باتوجه به القا آپوپتوزیس با مطالعات بیش‎تر می توان از ترکیب نانوذرات نقره و بواسیزومب به عنوان کاندید دارویی استفاده شود.

    کلیدواژگان: آپوپتوزیس، بواسیزومب، سرطان تخمدان، سمیت سلولی، نانوذرات نقره، رده سلولی A2780
  • الهام محققیان، علی اکبر احسان پور صفحات 88-102
    هدف

    هدف از این مطالعه بررسی اثر سینامیک اسید (CA) بر برخی خصوصیات فیزیولوژیکی و میزان تحمل به شوری گیاه تنباکو (Nicotiana rustica L.) می باشد.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه قطعات جداکشت گیاه تنباکو رشد یافته در محیط MS به محیط های کشت MS حاوی سینامیک اسید (غلظت های 0، 5، 10 و 20 میلی گرم در لیتر) و نمک NaCl (غلظت های 0، 100 و 200 میلی مولار) منتقل گردید. پس از چهار هفته میزان فعالیت آنزیم فنیل آلانین آمونیالیاز (PAL) و تیروزین آمونیالیاز (TAL) ، میزان ترکیبات فنلی کل و پروتئین کل، میزان تجمع فلاونویید، آنتوسیانین، ظرفیت آنتی اکسیدانی کل، هیدروژن پراکسید (H2O2)، میزان پتاسیم، سدیم و پرولین اندازه گیری شد..

    نتایج

    نتایج نشان داد در اثر تیمار گیاهان با CA میزان فعالیت آنزیم  PAL (غلظت های 5و10 میلی گرم در لیتر CA به ترتیب 25 و 27 درصد افزایش در میزان فعالیت این آنزیم نسبت به گیاهان شوری 100 میلی مولار بدون CA نشان دادند) و TAL (در شوری 200 میلی مولار، غلظت 5 میلی گرم در لیتر CA باعث افزایش 20درصدی میزان فعالیت آنزیم TAL نسبت به گیاهان شوری 200 میلی مولار بدون CA شده اند)، میزان ترکیبات فنلی کل و پروتئین کل نیز نسبت به گیاهان شاهد افزایش یافت. تیمار CA باعث افزایش میزان تجمع فلاونویید، آنتوسیانین و پرولین و نیز میزان پتاسیم و ظرفیت آنتی اکسیدانی کل نسبت به گیاهان شاهد گردید. اما میزان سدیم و H2O2 در نتیجه تیمار CA در مقایسه با گیاهان شاهد کاهش یافت.

    نتیجه گیری:

     می توان احتمال داد که CA با افزایش میزان ترکیبات فنلی کل و نیز پرولین در شرایط تنش شوری موجب افزایش تحمل به شوری گیاه تنباکو می شود.

    کلیدواژگان: تنش شوری، سینامیک اسید، گیاه تنباکو، تحمل به شوری
  • حمیرا حاتمی نعمتی، حاتم احمدی، رضا شهبازی ایلخچی، حافظ حسینی صفحات 103-113
    هدف

    بوپره نورفین به عنوان مشتقات الکالوییدی مورفینی در درمان وابستگی به اوپیویید ها اثربخش است. گزارش های متعددی در مورد اثرات مفید و غیرمفید بوپره نورفین در مطالعات قبلی آمده است.

    مواد و روش‏ها: 

    تغییرات در ببان ژن های اختصاصی پروتئین کیناز B (AKT) ، آنزیم گلیکوژن سنتاز کیناز 3 (GSK3)، فاکتور نوروتروفیک مشتق از مغز (BDNF) و پروتئین اتصالی عنصر پاسخی CAMP (CREB)، در نتیجه تزریق درون صفاقی دوزهای 10 و 6 میلی گرم بر کیلوگرم بوپره نورفین در طی دوره ی 14 روزه در قطعه ی کمری نخاع موش های صحرایی نر بررسی شده است.

    نتایج

    تزریق درون صفاقی دوز 10 میلی گرم بر کیلوگرم بوپره نورفین در طی دوره 14 روزه، موجب افزایش بیان ژن های AKT و CREB در قطعه ی کمری نخاع موش های صحرایی نر شد(05/0>p)، در صورتی که دوزهای اعمال شده این دارو، تغییری معنی دار در بیان ژن های GSK3 وBDNF  در این ناحیه ایجاد نکرد.

    نتیجه‏ گیری:

     با بررسی نتایج حاصل از این مطالعه با مکانیسم های پیشنهادی ارایه شده توسط محققین قبلی، احتمال می رود که تجویز دوز بالای بوپره نورفین در دوره ی 14 روزه ، از مسیر سیگنالینگ PI3/Akt/CREB/BDNF، موجب افزایش بیان ژن های AKT و CREB در قطعه ی کمری نخاع موش صحرایی  شده و از افزایش بیان ژن نامطلوب GSK3 جلوگیری کرده است. هم چنین دوزهای به کار رفته دارو قادر به تغییر در بیان ژن BDNF  نشد.

    کلیدواژگان: بوپره نورفین، بیان ژن های اختصاصی، نخاع
  • محمد هاشم آبادی، حسینعلی ساسان، م‍ژده اماندادی، مهیار انصاری، آزاده ثمرغلامی صفحات 114-121
    هدف

    در پژوهش حاضر، تاثیر شکل های ساختاری مختلف پلاسمید برکارایی انتقال به درون میزبان مورد بررسی قرار گرفت و میزان سمیت حاصل از شکل های مختلف پلاسمید برسلول های میزبان بررسی شد.

    مواد و روش‏ها:

     فرم های سوپرکویل، حلقوی، نیمه برش خورده و خطی پلاسمید از ژل آگارز تفکیک شد. این ساختارها به سلول های HEK293 انتقال داده شد و کارایی انتقال و سمیت حاصل از هر یک از این اشکال با استفاده از تکنیک MTT مورد سنجش قرار گرفت.

    نتایج

    نتایج نشان داد که میزان ورود شکل سوپرکویل پلاسمید pcDNA3.1+ به درون میزبان، بسیار بیش تر از بقیه اشکال است و میزان سمیت پلاسمید ها برای میزبان در حالت خطی بسیار بیش تر از سایر اشکال است. بنابراین نتایج نشان دهنده مناسب بودن فرم سوپرکویل برای افزایش کارایی انتقال و کاهش مرگ سلولی می باشد.

    نتیجه ‏گیری: 

    محققان می توانند با استفاده از فرم سوپرکویل پلاسمید در فرایندهای انتقال ژن کارایی این فرایند را به طور چشم گیری افزایش دهند.

    کلیدواژگان: انتقال ژن، سمیت سلولی، حامل های انتقال ژن، فرم سوپرکویل پلاسمید، سلول HEK293
  • سحر ابراهیم زاده، فروغ سنجریان صفحات 122-133
    هدف

    هدف این مطالعه القای کالوس و تولید سوسپانسیون سلولی از گیاه دارویی شناخته شده سیاه دانه Nigella sativa)) و به دنبال آن تاثیر الیسیتورهای سالیسیلیک اسید و متیل جاسمونات برروی مقدار و توان آنتی اکسیدانت های آن بود.

    مواد و روش‏ها:

     از برگ های لپه ای گیاه، کالوس تهیه شد. سپس استقرار کشت سوسپانسیون سلولی با استفاده از کالوس مناسب، انجام شد. سلول ها تحت تیمار با الیسیتورهای سالیسیلیک اسید و متیل جاسمونات قرار گرفتند و محتوی فنل کل و کارتنوییدها در آن ها سنجش شد. توان آنتی اکسیدانتی باروش FRAP اندازه گیری شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد که تیمارها تاثیر معنی داری بر وزن تر کالوس ندارند اما وزن خشک کالوس تیمار شده با سالیسیلیک اسید به طور معنی داری کاهش می یابد. بیش ترین مقدار محتوی فنل کل در کشت کالوس و سوسپانسیون سلولی در تیمار با سالیسیلیک اسید مشاهده شد. تیمار سوسپانسیون سلولی با هر دو الیسیتور باعث افزایش معنی دار مقدار فلاونوییدها شد. توان آنتی اکسیدانتی سوسپانسیون سلولی نیز در تیمارها افزایش معنی داری یافت که این افزایش در تیمار متیل جاسمونات کم تر بود.

    نتیجه‏ گیری:

     باتوجه به نتایج به دست آمده به نظر می رسد الیسیتور سالیسیلیک اسید در سوسپانسیون سلولی سیاه دانه باعث القای بیش تر پاسخ نسبت به الیسیتور متیل جاسمونات شده و در نتیجه باعث القای بیش تر خاصیت آنتی اکسیدانتی می شود.

    کلیدواژگان: سیاه دانه، کشت سلول، الیسیتور، آنتی اکسیدانت
  • مهدی نظری، حسین دقیق کیا، ابوذر نجفی صفحات 134-145
    هدف

    این پژوهش به منظوره بررسی اثرات حفاظتی افزودن سطوح مختلف ویتامین A به رقیق کننده اسپرم قوچ طی نگه داری اسپرم تا زمان تعادل و قبل از انجماد در دمای سردسازی  و انجماد و یخ گشایی بود.

    مواد و روش‏ها:

     در این مطالعه، نمونه‎ های اسپرم از 4 راس قوچ، به وسیله واژن مصنوعی جمع آوری شد، پس از ارزیابی اولیه، نمونه ها در صورت نرمال بودن باهم مخلوط شده و پس از رقیق سازی سطوح 5، 10، 15 و 20 میکرومول ویتامین A به نمونه ها افزوده شده و نمونه ها پس از 2 ساعت سردسازی، منجمد شدند. فرآسنجه های تحرک، زنده مانی، سلامت غشای پلاسمایی و ریخت شناسی اسپرم در دو مرحله (قبل از انجماد و بعد از انجماد) و هم چنین میزان مالون دی آلدهید بعد از انجماد و یخ گشایی اندازه گیری شد.

    نتایج

    نتایج به دست آمده نشان داد که افزودن سطوح مختلف ویتامین A به محیط رقیق کننده طی سردسازی تاثیر معنی داری روی فراسنجه های مورد ارزیابی نداشت (05/0>p)، نتایج بعد از انجماد نشان داد افزودن سطح 15 میکرومول باعث افزایش تحرک کل (TM)، تحرک پیش رونده (PM)، سرعت اسپرم در خط مستقیم (VAP) و سرعت در مسیر مستقیم اسپرم (VSL) شد (05/0>p). در رابطه با سلامت غشا، و زنده مانی، سطح 15 میکرومول سبب افزایش معنی دار شد و در همین سطح کاهش میزان اسپرم هایی با ریخت شناسی ناسالم و میزان مالون دی آلدهید نسبت به گروه کنترل مشاهده شد (05/0>p).

    نتیجه‏ گیری:

     باتوجه به نتایج حاصل، افزودن سطوح مختلف ویتامین A، سطح 15 میکرومول توانست بهترین عمل کرد را در بهبود فراسنجه های مورد ارزیابی داشته باشد و تنش های اکسیداتیو را طی انجماد و یخ گشایی کاهش بدهد.

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدانت، اسپرم قوچ، تنش اکسیداتیو، ویتامین A
|
  • A .Mirzaie, H .Diba, F. Khosravi Nejad, H .Javanmardi Pages 72-87
    Aim

    The aim of the present study was to investigate the synergistic cytotoxicity effects of silver nanoparticles and bevacizumab against ovarian cancer cell line (A2780) and to analyze the expression of caspase 3 and Bcl-2 apoptotic genes.

    Material and Methods

    The cytotoxicity of silver nanoparticles and bevacizumab at different concentrations including 62.5 to 1000 μg/ml and 1000 to 3000 μg/ml, respectively was investigated against A2780 cell line by MTT colorimetric method. Moreover, the expression of caspase 3 and Bcl2 apoptotic genes were studied using Real-Time PCR.

    Results

    The results of this study showed that the silver nanoparticles and bevacizumab had dose-dependent toxicity and there were more significant cytotoxic effects than the single drug (p <0.05). Also, the IC50 values of silver nanoparticles and bevacizumab were 12.72±0.56 and 22.72±1.21 μg/ml, respectively. Also, the silver nanoparticles and bevacizumab changed the expression of caspase 3 and Bcl2 genes, respectively, which was significant compared to the housekeeping gene (p <0.05).

    Conclusion

    The results of this study showed that the silver nanoparticles-bevacizumab has a synergistic effect. However, more studies are needed to use this compound as a drug candidate.

    Keywords: Apoptosis, A2780 cell line, Bevacizumab, Cytotoxicity, Silver nanoparticles
  • E .Mohagheghian, AA. Ehsan Pour Pages 88-102
    Aim

    The aim of this study was to investigate the effect of Cinnamic acid (CA) on some physiological characteristics and salt tolerance of tobacco (Nicotiana rustica L.)  plants.

    Materials and Methods

    In this study, explants of tobacco grown in MS medium was transferred to MS media containing CA (concentrations of 0, 5, 10 and 20 mg / l) and NaCl salt (concentrations of 0, 100 and 200 mM). After four weeks of treatment, the necessary analysis contains measurement activity of phenylalanine ammonialyase (PAL) and tyrosine ammonialyase (TAL), total phenolic compound and total protein, accumulation of flavonoid, anthocyanins, total antioxidant capacity, hydrogen peroxide (H2O2), potassium and sodium and proline done on the treated plants.

    Results

    The results showed that the treatment of plants with CA increased the activity of PAL and TAL, total phenolic compounds and total protein. CA treatment also increased the accumulation of flavonoids, anthocyanins and proline as well as potassium and total antioxidant capacity. But the amount of sodium and H2O2 decreased as a result of CA treatment.

    Conclusion

    It is possible that CA increases the salt tolerance of tobacco by increasing the amount of total phenolic compounds as well as proline under salt stress conditions.

    Keywords: Salt stress, Cinnamic acid, Tobacco, Salt tolerance
  • H. Hatami Nemati, H. Ahmadi, R .Shahbazi Ilekhchi, H. Hosieni Pages 103-113
    Aim

    Buprenorphine as an alkaloid derivative of morphine is effective in the treatment of opioid dependence. Numerous reports on the beneficial and non-beneficial effects of buprenorphine have been reported in previous studies.

    Material and Methods

    Alterations in the specific genes of protein kinase B (AKT), glycogen synthase kinase (3 (GSK3), brain-derived neurotrophic factor (BDNF), and binding protein CAMP (CREB) due to intraperitoneal injection doses of 10 and 6 mg/kg buprenorphine were evaluated during the a14-day period in the lumbar spinal cord of male rats.

    Results

    Intraperitoneal injection of 10 mg/kg buprenorphine during the a14-day period increased the expression genes AKT and CREB genes in the lumbar spinal cord of male rats (P <0.05), while the applied doses of the drug did not significantly alter the expression of GSK3 and BDNF genes in this region.

    Conclusion

    By investigating the results of this study with the mechanisms proposed by previous researchers, it's probable that administration of high-dose of buprenorphine over a 14-day period, via the PI3 / Akt / CREB / BDNF signaling pathway, increased the expression genes of AKT and CREB in the lumbar spinal cord of rats and prevented from increasing the expression of adverse GSK3 gene. Also, the applied doses of the drug could not change the expression of the BDNF gene.

    Keywords: Buprenorphine, Expression of specific genes, Spinal cord
  • M. Hashem Abadi, HA .Sasan, M .Amandadi, M .Ansari, A .Samareh Gholami Pages 114-121
    Aim

    In the present study, the effect of different structural forms of plasmids on the efficiency of their transfer into the host was investigated. The toxicity effects of various forms of plasmids on host cells were also investigated.

    Material and Methods

    Supercoiled, circular, nicked, and linear plasmid forms were separated from agarose gel. These structural forms were transfected to HEK293 cells and the transfection efficiency and toxicity of each of these forms was evaluated using the MTT technique.

    Results

    The results showed that transferring the supercoiled form of pcDNA3.1+ plasmid into the host is much higher than other forms. Moreover, the toxicity effects of the linear form on the host are much higher than in other forms. Therefore, the results indicate that the supercoiled form of the plasmid is suitable for increasing the transfect efficiency and reducing cell death.

    Conclusion

    Researchers can use the supercoiled plasmid form in gene transfer processes to dramatically increase the efficiency of this process.

    Keywords: Gene transfection, Cytotoxicity, Gene transfection carriers, Supercoiled plasmid form, HEK293 cell
  • S. Ebrahimzade, F. Sanjarian Pages 122-133
    Aim

    The purpose of this investigation was to induce callus and produce cell suspension from the well-known medicinal plant Nigella sativa (Black seed). Subsequently, the effects of salicylic acid and methyl jasmonate elicitors were investigated on their antioxidant content and potency.

    Material and Methods

    Callus was prepared from the cotyledonary leaves of the plant. Then, cell suspension culture was established using appropriate callus. The cells were treated with salicylic acid and methyl jasmonate elicitors and the content of total phenol and carotenoids was measured. Antioxidant potency was measured by the FRAP method.

    Results

    The results showed that the treatments had no significant effect on the fresh weight of callus but the dry weight of callus was significantly reduced by treatment with salicylic acid. The highest amount of total phenol was observed in callus culture and salicylic acid-treated cell suspension. Treatment of cell suspension with both elicitors significantly increased the amount of flavonoids. The treatments resulted in a significant increase in the antioxidant capacity of the cell suspension, which was less in the methyl jasmonate treatment.

    Conclusion

    According to the obtained results, it seems that in the cell suspension of N. sativa salicylic acid induces a greater response than methyl jasmonate, which leads to extra induction of antioxidant properties.

    Keywords: N. sativa, Cell culture, Elicitor, Antioxidant
  • M. Nazari, H .Daghighkia, A .Najafi Pages 134-145
    Aim

    This study aimed to investigate the protective effects of different levels of vitamin A on ram sperm diluent during storage until equilibrium and before cryopreservation at 4 °C and freeze-thawing.

    Material and Methods

    In this study, 4 Ghezel rams were used for semen collection by the artificial vagina. After the initial evaluation, the samples with normal properties were pooled and after the dilution process, 0, 5, 15, and 20 µmol vitamin A were added to the samples and frozen after 2 hours of cooling. Parameters of motility, viability, plasma membrane integrity, and sperm morphology were evaluated in two steps (before and after cryopreservation) as well as malondialdehyde levels after freeze-thawing.

    Results

    The results showed that the addition of different levels of vitamin A to the extender during cooling at 4 °C had no significant effect on the evaluated parameters (P <0.05). The results after freezing showed that a level of 15 µmol of vitamin A increased the total motility, progressive motility (PM), VAP, and VSL (P <0.05). Plasma membrane integrity and viability increased significantly at the level of 15 µmol and also adding 15 µmol levels to the freezing medium decreased the amount of sperm with abnormal morphology and the amount of malondialdehyde compared to the control group (P <0.05).

    Conclusion

    According to the results of adding different levels of vitamin A, the level of 15 µmol has the best performance in improving the evaluated parameters and reduces oxidative stress during cryopreservation and thawing.

    Keywords: Antioxidant, Oxidative stress, Sperm, Vitamin A