فهرست مطالب

طب مکمل - سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 39، تابستان 1400)

فصلنامه طب مکمل
سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 39، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/31
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رقیه محمدی، کیوان صالحی، مینا سادات میرشجاع* صفحات 98-101

    این مقاله چکیده کوتاه فارسی ندارد.

  • محمدابراهیم بهرام، رقیه افزونده، سید حامد قیامی تکلیمی*، عباس صادقی، مهسا غلامحسینی صفحات 102-115
    هدف

     بیماری کبد چرب، شایع ترین عامل اختلال آنزیم های کبدی است. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر یک دوره تمرین تناوبی شدید به همراه مصرف عصاره برگ لوکوات بر میزان آنزیم های کبدی در مردان چاق مبتلا به کبد چرب غیرالکلی بود.

    روش ها

    در این مطالعه نیمه تجربی، چهل مرد مبتلا به کبد چرب غیرالکلی (BMI: 1/82±33/92 کیلوگرم برمترمربع) بر اساس رضایت کتبی آگاهانه انتخاب و سپس به طور تصادفی به چهار گروه (هر گروه ده نفر) تمرین، عصاره برگ لوکوات، عصاره برگ لوکوات به همراه تمرین و گروه کنترل تقسیم شدند. تمرینات به مدت هشت هفته و سه جلسه در هفته به مدت 60 دقیقه با شدت بین 80-95 درصد ضربان قلب ذخیره انجام شد. به مدت هشت هفته، روزی دو عدد کپسول 250 میلی گرمی عصاره برگ لوکوات نیز تجویز شد. مقادیر سرمی آسپارتات آمینوترانسفراز (AST)،آلکالین فسفاتاز (ALP) و آلانین آمینوترانسفراز (ALT)پیش از مداخله و 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین و مصرف مکمل اندازه گیری شد. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های تحلیل کوواریانس و آزمون تعقیبی توکی در سطح معنی داری 05/P≥0 انجام شد. 

    یافته ها

    نتایج آزمون تی زوجی نشان داد سطوح سرمی ALT،AST و ALP در پس آزمون گروه آزمایش به همراه عصاره (0/01=P=0/01 ، P=0/01 ، P) و گروه آزمایش کاهش معنی داری یافت (0/02=P=0/001 ، P=0/01 ، P) این تغییرات در پس آزمون گروه کنترل و عصاره معنی دار نبود (05/P≥0). همچنین نتایج آزمون توکی نشان داد، سطوح سرمی ALT ،AST و ALP در گروه های تمرین به همراه عصاره و تمرین در مقایسه با گروه کنترل، بیشترین کاهش معنی داری (0/001=ALT (P و ALP در گروه تمرین به همراه عصاره با عصاره (0/03=P) و در گروه تمرین با کنترل (0/02=P) کمترین کاهش معنی دار را نسبت به سایر گروه ها پس از هشت هفته مداخله داشت.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد مصرف عصاره برگ لوکوات به همراه تمرینات تناوبی با شدت بالا منجر به کاهش آنزیم های کبدی در بیماران مبتلا به کبد چرب غیرالکلی می شود. پیشنهاد می شود بیماران مبتلا به کبد چرب غیرالکلی از این روش در بهبود آنزیم های کبدی استفاده کنند.

    کلیدواژگان: تمرینات تناوبی با شدت بالا، عصاره برگ لوکوات، آسپارتات آمینو ترانسفراز، آلانین آمینو ترانسفراز، آلکالین فسفاتاز
  • شیرین مددکار دهکردی*، کبری نوریان صفحات 116-127
    هدف

     اضطراب یکی از شایع ترین مشکلات بیماران قبل از اعمال جراحی است. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر تکنیک آرام سازی پیشرونده عضلانی و رایحه درمانی با گل محمدی بر میزان اضطراب قبل از عمل در افراد کاندیدای جراحی عمومی انجام شد.

    روش ها

    در این کارآزمایی بالینی نود بیمار کاندیدای جراحی عمومی مراجعه کننده به بیمارستان آیت الله کاشانی شهرکرد در سال 1398 پس از اخذ رضایت نامه کتبی آگاهانه به صورت تصادفی به سه گروه آرام سازی (سی نفر)، رایحه درمانی (سی نفر) و کنترل (سی نفر) تقسیم شدند. در هر دو گروه مداخله یک ساعت قبل از عمل انجام شد. ابزار گرد آوری اطلاعات شامل پرسش نامه مشخصات جمعیت شناختی، مقیاس اضطراب سنجی 21 سوالی DASS بود. داده ها با استفاده از آزمون های آماری کای اسکویر، تی استودنت زوجی و تحلیل واریانس یک طرفه به کمک نرم افزار SPSS نسخه 21 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. 

    یافته ها

    میانگین اضطراب قبل از مداخله توسط ازمون تی زوجی به ترتیب در گروه آرام سازی و رایحه درمانی کنترل (‏77/±2‏ 16/97)، (16/80± 2/66) بود (P>0/05) که بعد از مداخله به (‏54/±2‏ 16/03) و ((‏88/±2‏ 15/03) کاهش یافت (P<0/05). همچنین در مقایسه بین گروه آرام سازی و رایحه درمانی از نظر متغیر مورد بررسی اختلاف آماری معناداری وجود نداشت و دو روش نسبت به یکدیگر برتری ندارند (P>0/05).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج می توان پیشنهاد کرد که از آرام سازی و رایحه درمانی جهت کاهش سطح اضطراب بیماران قبل از جراحی عمومی در بالین استفاده کرد.

    کلیدواژگان: آرام سازی، رایحه درمانی، گل محمدی، اضطراب، جراحی
  • علیرضا نیک نفس، محمدرضا رضوان فر، مهدی صالحی* صفحات 128-139
    هدف

     اولین و شایع ترین علت مرگ و میر در جهان ناشی از حوادث قلبی عروقی است و افزایش چربی های خون (هایپرلیپیدمی)یکی از عوامل خطر مهم و قابل کنترل این بیماری هاست. ارتباط متابولیسم چربی ها با طیف وسیعی از بیماری ها ، عوارض داروهای شیمیایی و توجه روزافزون جوامع بشری به استفاده از درمان های طبیعی، لزوم توجه علمی بیشتر به دیدگاه های سایر مکاتب درمانی وطب مکمل را آشکار می سازد. در این مطالعه مروری به تبیین هایپرلیپیدمی از منظر طب ایرانی پرداخته شده است.

    روش ها

    با استفاده از کلید واژه های شحم، پیه، چربی، بلغم، دسومت ، دهن، سمین، هایپرلیپیدمی در کتب معتبر پزشکی، پایگاه های علمی ، نرم افزار نور و منابع معتبر طب ایرانی به روش کتابخانه ای از دی ماه لغایت اسفند 1399پس از جمع آوری اطلاعات ، به بررسی، تحلیل محتوا وارایه نظرات پرداخته شد.

    یافته ها

    بروز هایپرلیپیدمی به عوامل متعددی بستگی دارد، تشخیص آن وابسته به تکنولوژی آزمایشگاهی بوده و در غالب اوقات علایم بالینی واضحی ندارد. ازمهم ترین موارد قابل بررسی، توجه به نقش کبد، قلب، معده ، اصول حفظ سلامتی و هضم های چهارگانه است.

    نتیجه گیری

    هایپرلیپیدمی کیفیتی است که می تواند پاتولوژیک و در مواردی هم فیزیولوژیک باشد. از نظر طب ایرانی در اثر عدم تعادل اخلاط در داخل عروق حادث شده و منجر به غلظت و لزوجت بیشتر درقوام خون می شود. در مواردی عرض ناشی از بیماری و در مواردی نیز می تواند واکنش جبرانی قوه مدبره بدن باشد. توجه به دیدگاه های مکتب طب ایرانی می تواند در جهت پیشگیری و بهبود مداخلات درمانی موثر باشد.

    کلیدواژگان: چربی، هایپرلیپیدمی، امتلا، سندروم متابولیک
  • محمدرضا جهانتیغ، مریم جهانتیغ حقیقی، مهدیه جهانتیغ حقیقی، فرناز جهانتیغ* صفحات 140-153
    هدف

     با توجه به افزایش استفاده و گرایش به درمان های طب مکمل می توان از این درمان ها در تسکین درد، بهبود اضطراب و استرس بیماران استفاده کرد. لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر ریکی درمانی در کنترل درد، اضطراب، استرس به صورت مروری سیستماتیک انجام شد.

    روش ها

    مطالعه حاضر به روش مروری سیستماتیک با جستجو در پایگاه های اطلاعاتی پابمد، مگ ایران، پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی، گوگل اسکالر، ام بیس، وب آو ساینس، اسکوپوس، الزویر و نرسینگ کانسالت، با کلید واژه های درد، ریکی، اضطراب و افسردگی طی بازه زمانی تیرماه 1395 تا مهرماه 1398صورت گرفت.

    یافته ها

    مرحله اول 154 مطالعه انتخاب شدند، 131 مطالعه به علت عدم داشتن معیارهای ورود مطالعات حذف و در نهایت 23 مطالعه کارآزمایی بالینی که معیارهای ورود به مطالعه را داشتند جهت تجزیه و تحلیل انتخاب شدند.

    نتیجه گیری

    یافته ها نشان داد استفاده از درمان های طب مکمل از جمله ریکی درمانی در گروه های مختلف مورد بررسی نتایج متفاوت است و جهت ارایه مداخلات مبتنی بر شواهد انجام مداخلات متعدد در فرهنگ های مختلف جهت بررسی تاثیر گذاری ریکی درمانی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: ریکی درمانی، درد، اضطراب، استرس
  • حامد ملکی، فاطمه طباطبایی، مسیب باقری نیک، سوسن عزیز محمدی، شیلا لکا، مژگان مهاجری ایروانی* صفحات 154-165
    هدف

     با توجه به گسترش ابتلا به ویروس کرونای انسانی (با نام علمی SARS-CoV-2) در سراسر دنیا و مرگ و میر ناشی از آن همچنین نبود راه درمانی قطعی برای درمان این بیماری ، داروها و روش های درمانی غیرتهاجمی و تهاجمی مختلفی در سراسر دنیا برای تخفیف اثرات بیماری یا تسریع روند درمان بیماران استفاده می شود که تاثیر مثبت و قطعی هیچ کدام از این موارد مورد تایید واقع نشده است و تنها در بعضی موارد موثر واقع شده ند. هدف از این تحقیق بررسی برخی ویژگی های بالینی و درمان های حمایتی در بیماران مبتلا به کووید 19 فوت شده مراجعه کننده به بیمارستان هاجر ارتش در تهران (1399-1398) بود.

    روش ها

    این مطالعه توصیفی تحلیلی گذشته نگر بنیادی کاربردی روی100 بیمار کووید 19 در بیمارستان تخصصی و فوق تخصصی هاجر، 503 ارتش تهران، از اسفند 1398 تا مهر 1399 با ابزار اطلاعات جمعیت شناختی پرونده انجام شد. جامعه مطالعه بیماران فوت شده مبتلا به کووید 19 بستری در مرکز آموزشی درمانی بیمارستان هاجر شهر تهران بودند که به روش سرشماری وارد مطالعه شدند. در دو گروه دارای و بدون بیماری زمینه ای تقسیم بندی شدند. پس از هماهنگی و اخذ مجوز لازم پژوهشگران به بیمارستان هاجر رفتند. با رعایت کامل موازین کنترل عفونت و پوشش حفاظت فردی کامل پس از معرفی خود و کسب رضایت و اجازه آگاهانه اطلاعات از پرونده های فوتی ها در اثر کووید 19 جمع آوری شد .

    یافته ها

    نتایج مطالعات ما نشان داد در این تحقیق از درمان های حمایتی ونتیلاتور، تزریق داروی تنگ کننده عروق و فراورده های خونی استفاده شد. نتایج آماری پرونده این بیماران فوتی نشان داد که استفاده از ونتیلاتور نسبت به بقیه روش های حمایتی به طور معنی دار درصد بالاتری را به خود اختصاص داده است (P=0/01). در 62 (62 درصد) بیمار از دستگاه ونتیلاتور استفاده شده بود. در 28 بیمار (28 درصد) از تزریق داروی تنگ کننده عروق و در 13 بیمار (13 درصد) از فراورده خونی استفاده شده بود. اکثر فوت شدگان دارای بیماری زمینه ای بودند (79 درصد). فشار خون بالا، دیابت و مشکلات قلبی درصد بیشتر بیماری های زمینه ای گزارش شده را به خود اختصاص داده بودند. شدت بیماری و تظاهرات بالینی و میزان مرگ و میر بیماران مبتلا به کرونا در زیر گروه های قلبی عروقی، دیابت و فشار خون بالا نسبت به سایر افراد مبتلا به بیماری کرونا ویروس دارای اختلاف معنی داری بود (P=0/01). نتایج آماری نشان داد که هیچ ارتباط معنی داری بین سن و جنس فوتی ها و استفاده از هیچ کدام از درمان های حمایتی دیده نشد (P≥0/01). نتایج آماری ارتباط معنی دار بین سن و جنس فوتی ها و بیماری های زمینه ای را نشان داد (P≤0/01). 

    نتیجه گیری

    انتخاب روش های درمانی که نیاز قطعی بیمار هستند و همچنین اثرات مطلوب تری در روند بهبود بیماری دارند ارزش بالایی را در درمان بیماران به خود اختصاص می دهند. بررسی و مقایسه روش های درمانی مختلف که در طول پاندمی کرونا در بیمارستان هاجر مورد استفاده قرار گرفته اند ، میزان نیاز بیماران به استفاده از این درمان های حمایتی و اهمیت هرکدام از آن ها را نشان داد تا گامی در جهت درمان هدفمند و سودمند برای بیماران مبتلا به کووید 19 برداشته شود. در مطالعه ما نیاز به ونتیلاتور اهمیت بیشتری نسبت به دو روش حمایتی دیگر، یعنی تزریق داروی تنگ کننده عروق و استفاده از فراورده های خونی داشت.

    کلیدواژگان: کووید 19، درمان های حمایتی، بیمارستان هاجر، کرونا ویروس
  • نازنین پرهیزگار، مهرناز آزادیکتا*، رزیتا ذبیحی صفحات 166-179
    هدف

     افسردگی و اضطراب به عنوان عامل و پیامد یکدیگر از شایع ترین اختلالات روانی بوده که دارای هم پوشانی گسترده پاتوفیزیول وژی، همبستگی ژنتیکی، همبودی با سایر بیماری ها به همراه احتمال بالای عود و مزمن شدن هستند. امروزه با توجه به عوارض جانبی دارودرمانی و عدم دست یابی به پاسخ مورد انتظار، مصرف پروبیوتیک ها به عنوان گزینه درمانی کمکی بدون عوارض جدی مطرح است.

    روش ها

    مطالعه با شیوه همبستگی در حجم نمونه سیصد نفر به روش در دسترس از مردان و زنان 20 تا 40ساله دارای دیپلم شهر تهران در بهار 1399 پس از کسب رضایت آگاهانه با استفاده از پرسش نامه افسردگی بک، اضطراب بک و پرسش نامه روا پایا شده مصرف پروبیوتیک به صورت اینترنتی انجام شد. داده ها با ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون هم زمان در نرم افزار SPSS نسخه 26 تحلیل شد.

    یافته ها

    از 203 زن و 76 مرد شرکت کننده، 279 نفر (9/74 درصد) مصرف متوسط پروبیوتیک، 3/6 درصد مصرف مناسب و بقیه مصرف ضعیف داشتند. با کاهش نمره مصرف پرو بیوتیک افزایش در نمره افسردگی (0/183- =P=0/002 ، r) و اضطراب (0/122- =P=0/041 ، r) دیده شد و بالعکس. از طرفی علی رغم معناداری قدرت پیش بینی کننده مصرف پروبیوتیک برای افسردگی، درباره اضطراب معنا دار نبود. ضریب رگرسیون چندگانه (0/233)، مجذور ضریب همبستگی (0/054) و P-value افسردگی و اضطراب از جدول رگرسیون به ترتیب 0/016 و 0/043 به دست آمد. 

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که مصرف پرو بیوتیک ها ممکن است دارای اثرات مفید در ارتباط با افسردگی و اضطراب باشند، با وجود این، به منظور کسب نتایج دقیق تر انجام مطالعات کار آزمایی بالینی پیرامون مصرف پروبیوتیک ها ضروری است.

    کلیدواژگان: پروبیوتیک، افسردگی، اضطراب، میکروبیوم
  • ملیحه شیرزاد، ابراهیم نصیری فرمی*، محمدحسین حسامی رستمی، هوشنگ اکبری صفحات 180-191
    هدف

     جراحی بینی عملی پر اضطراب و چالش برانگیز در بین جراحی های پلاستیک است. محققین به دنبال روش های مناسب طب سنتی و مکمل جهت کنترل اضطراب هستند. هدف این مطالعه مقایسه تاثیر دو روش رایحه گل محمدی (رزا) و آرام سازی بنسون بر اضطراب و همودینامیک قبل عمل و برخی عوارض جراحی بینی بود.

    روش ها

    در این مطالعه مداخله ای تصادفی 68 نفر از بیماران کاندیدای جراحی بینی مراجعه کننده به بیمارستان زارع شهر ساری در دو گروه 34نفره آزمایش و کنترل بررسی شدند. پس از اخذ رضایت کتبی، بیماران به طور تصادفی به دو گروه بنسون و گل محمدی تقسیم شدند. اضطراب قبل و بعد از مداخله توسط پرسش نامه اشپیل برگر بررسی شد. وضعیت همودینامیک، وضعیت همودینامیک، تهوع و استفراغ 24 ساعت پس از عمل جراحی ارزیابی شد.

    یافته ها

    دو گروه ازنظر جمعیت شناختی مشابه بودند. میزان اضطراب آشکار و پنهان به ترتیب در گروه گل محمدی 27/5 و 27/2 درصد و گروه بنسون 20/4 و 20/8 درصد کاهش یافت. فشار خون در گروه گل محمدی نسبت به گروه بنسون بیشتر کاهش یافت. تعداد نبض دو گروه اختلاف داشت (0/038=P). میزان خون ریزی حین عمل در گروه بنسون برابر 2/4±18/6 میلی لیتر و در گروه گل محمدی برابر 3/8±18/2 میلی لیتر بود (0/626=P). همچنین تهوع و استفراغ و رضایت جراح در حین عمل در دو گروه مشابه بود.

    نتیجه گیری

    روش آرام سازی بنسون و رایحه گل محمدی به دلیل، کاهش اضطراب قبل عمل و ثبات وضعیت همودینامیک برای بیماران قبل عمل توصیه می شود.

    کلیدواژگان: رایحه درمانی، اضطراب، جراحی، همودینامیک، تکنیک بنسون
|
  • Roghayeh Mohammadi, Keyvan Salehi, Mina Sadat Mirshoja* Pages 98-101
  • Mohammad Ebrahim Bahram, Roghayeh Afroundeh, Seyed Hamed Ghiyami Taklimi*, Abbas Sadeghi, Mahsa Gholamhosseini Pages 102-115
    Objective

     Non-Alcoholic Fatty Liver Disease (NAFLD) is the most common cause of liver disease. This study aims to evaluate the effect of High Intensity Interval Training (HIIT) and Loquat Leaf Extract (LLE) consumption on liver enzymes in obese men with NAFLD.

    Methods

     In this quasi-experimental study, 40 men with NAFLD (BMI: 33.92±1.82 kg/m2) participated and randomly divided into four groups: HIIT (n= 10), LLE (n= 10), LLE+HIIT (n= 10) and control (n= 10). Exercises were performed for 8 weeks, 3 sessions per week, each for 60 minutes with an intensity between 80-95% of heart rate reserve. Two capsules of 250 mg LLE was administrated daily for 8 weeks. Serum levels of Aspartate Aminotransferase (AST), Alkaline Phosphatase (ALP), and Alanine Aminotransferase (ALT) were measured before and 48 hours after the intervention.

    Results

     The results of paired t-test showed that the post-test serum levels of ALT, AST and ALP in the LLE+HIIT (P=0.01, 0.01, 0.01) and HIIT groups decreased significantly (P=0.02, 0.01, 0.001). These changes were not significant in the control and LLE groups (P≥0.05). The results of Tukey’s test showed that serum levels of ALT, AST and ALP in the LLE+HIIT and HIIT groups had the highest significant decrease (P=0.001) compared to the control group, while ALT and ALP serum levels in the LLE+HIIT group compared to the LLE group (P=0.03) and in the HIIT group compared to the control group (P=0.02) had the lowest decrease after eight weeks of intervention.

    Conclusion

     It seems that consumption of LLE along with high- HIIT leads to a decrease in the level of liver enzymes in men with NAFLD. It is recommended that patients with NAFLD use this technique to improve their liver conditions.

    Keywords: High intensity interval training, Loquat leaf extract, Aspartate aminotransferase, Alanine aminotransferase, Alkaline Phosphatase, Non-alcoholic fatty liver disease
  • Shirin Madadkar Dehkordi*, Kobra Noorian Pages 116-127
    Objective

     Anxiety is one of the most common problems of patients before surgery. This study aims to compare the effects of Progressive Muscle Relaxation (PMR) technique and aromatherapy with rosemary oil on preoperative anxiety in candidates for general surgery.The aim of this study was to determine the effect of progressive muscle relaxation technique and aromatherapy with rosemary on preoperative anxiety in candidates for general surgery. This study aimed to determine the effect of progressive muscle relaxation techniques and aromatherapy with rose on preoperative anxiety in patients undergoing general surgery was performed. Anxiety is one of the most common problems of patients before surgery. Anxiety is one of the most common disorders in patients prior to surgery

    Methods

     In this clinical trial, participants were 90 patients who were candidates for general surgery referred to Ayatollah Kashani Hospital in Shahrekord, Iran in 2018. After obtaining informed written consent from them, they were randomly divided into three groups: PMR (n=30), aromatherapy (n=30) and control (n=30). The intervention was performed one hour before the surgery. Data collection tools were a demographic form and the Depression, Anxiety and Stress Scale - 21 Items. Collected data were analyzed using chi-square test, paired t-test, and one-way analysis of variance in SPSS v.21 software.In both groups, the intervention was performed by the patient one hour before the operation. In both groups an hour before the operation was performed by the patient. Data collection tools included demographic characteristics questionnaire, 21-item DASS anxiety scale. Data collection tools included demographic questionnaires anxiety scale survey had 21 questions DASS.In this clinical trial, 90 patients who were candidates for general surgery referred to Ayatollah Kashani Hospital in Shahrekord in 1398 were randomly divided into three groups: relaxation (30), aromatherapy (30) and control (30). In this clinical trial, 90 patients undergoing general surgery hospital Ayatollah Kashani In 1398 randomly into three groups: relaxation (30), aromatherapy (30) and control (30) were divided. In both groups, relaxation and aromatherapy techniques were performed by the patient one hour before the operation. In both groups, relaxation techniques and aromatherapy one hour before surgery was performed by the patient. Data were analyzed using SPSS software version 21. Data using SPSS version 21 was analyzed. Data collection tools included demographic characteristics questionnaire, 21-item DASS Anxiety Scale (DASS 21). Data collection tools included demographic questionnaires anxiety scale survey had 21 questions DASS. In both groups, relaxation and aromatherapy techniques were performed by the patient one hour before the operation. In both groups, relaxation techniques and aromatherapy one hour before surgery was performed by the patient.

    Results

     Mean pre-intervention anxiety score was 16.97±2.77 and 16.80±2.66 in the PMR and aromatherapy groups, respectively (P˃0.05), which decreased to 16.03±2.54 and 15.03±2.88 after the intervention (P<0.05). There was no statistically significant difference between the two groups in terms of anxiety and the two methods were not superior to each other.But after the intervention, this difference became significant (P<0.05). But after this difference was significant (P<0.05). The results showed that the mean scores of anxiety before the intervention between the three groups were not statistically significant (P>0.05). Results showed that the mean score of anxiety before the intervention showed no significant difference between the three groups (P<0.05). Also, there was no statistically significant difference between the two groups in terms of the studied variable and the two methods of progressive muscle relaxation and aromatherapy were not superior to each other. Also compared between the two groups there was no significant difference variable and progressive muscle relaxation and aromatherapy superior to each other did not.

    Conclusion

     PMR and aromatherapy with rosemary oil can be used in clinics to reduce the level of anxiety in patients before general surgery. According to the results of the study, it can be suggested that relaxation and aromatherapy be used to reduce the level of anxiety of patients before general surgery in the clinic. According to the results, it can be suggested that the relaxation and aromatherapy to reduce the level of public anxiety before surgery was clinical.

    Keywords: Progressive muscle relaxation, Aromatherapy, Rosemary, Anxiety, Surgery
  • Alireza Niknafs, Mohamad Reza Rezvanfar, Mehdi Salehi* Pages 128-139
    Objective

     The first and most common cause of death in the world is due to cardiovascular diseases, and hyperlipidemia is one of the important and a critical controllable risk factors for these diseases. The connection between fat metabolism and a wide range of diseases, side effects of chemical drugs, and the increasing attention to the use of natural remedies reveal the necessity of further attention to the viewpoints of other schools of medicine, including complementary medicine. This review study aims to interpret hyperlipidemia from the perspective of Iranian Traditional Medicine (ITM).

    Methods

     This is review study conducted based on a library method using the keywords related to hyperlipidemia to collect data through searching in online databases and ITM books. The data were analyzed based on the content analysis method.

    Results

     Hyperlipidemia is mainly diagnosed by laboratory findings and often have no clear clinical symptoms. According to ITM, for diagnosing hyperlipidemia, attention should be paid to the role of liver, heart, and stomach along with the health principles and quadruple digestion.

    Conclusion

     Hyperlipidemia is a condition that can be either pathological or physiological. According to ITM, it occurs due to the imbalance of humors inside the arteries and leads to higher blood concentration and. In some cases, it can be due to a disease and in some cases, it can be caused by the body’s compensatory response. Paying attention to the views of ITM can be effective in preventing disease and improving therapeutic interventions.

    Keywords: Lipid, Hyperlipidemia, Phlegm, Metabolic syndrome, Iranian Traditional Medicine
  • Mohamad Reza Jahantigh, Maryam Jahantigh Haghighi, Mahdiye Jahantigh Haghighi, Farnaz Jahantigh* Pages 140-153
    Objective

     Due to the increasing use and tendency to complementary therapies, they can be used to relieve pain and reduce anxiety and stress in patients. The aim of this study was to systematically review the effect of Reiki therapy on the control of pain, anxiety and stress.

    Methods

     This is a systematic review. A search was conducted on clinical trials published from 2016 to 2019 in databases such as SID, MagIran, Pubmed, Nursing Consult, Elsevier, Scopus, Web of Science, Embase, and Google Scholar using the keywords Pain, Reiki, Anxiety, Stress, and Randomized Clinical Trial.

    Results

     Initial search yielded 154 articles. Of these, 131 were excluded due to not meeting the inclusion criteria, and finally 23 eligible clinical trials were selected for analysis.

    Conclusion

     The use of complementary therapies, including Reiki therapy, has different results in different people. It is recommended to perform various studies in different countries to evaluate the effectiveness of reiki therapy.

    Keywords: Reiki therapy, Pain, Anxiety, Stress
  • Hamed Maleki, Fatemeh Tabatabaie, Mosayeb Bagherinik, Sosan Azizmohamadi, Sheila Laka, Mojgan Mohajeri Iravani* Pages 154-165
    Objective

     Due to the spread of Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) worldwide and the resulting mortality as well as the lack of definitive treatment for this disease, various non-invasive and invasive drugs and treatments have been used around the world for reducing the effects of this disease or accelerating the treatment process, but the positive and definite effect of none of these methods has been confirmed and they have been effective only in some cases. This study aims to investigate some clinical features and supportive therapies in deceased COVID-19 patients in Iran.

    Methods

     This descriptive-analytical retrospective study was conducted on 100 Covid-19 patients died in Hajar Hospital in Tehran, Iran from February to September 2020. They were divided into two groups of with and without underlying diseases. After coordination and obtaining the necessary permission and informed consent, information was collected from the medical files of samples.

    Results

     Mechanical ventilation, vasoconstrictor injection and blood products had been used as supportive therapies in deceased patients, where ventilation use (n=62, 62%) was significantly higher (P=0.01) compared to vasoconstrictor injection (n=28, 28%) and blood products (n=13, 13%). Most of deceased patients had an underlying diseases (79%). Hypertension, diabetes and heart problems were the most common underlying diseases. The disease severity, clinical manifestations, and mortality rate of deceased patients with cardiovascular diseases, diabetes and hypertension were significantly different compared to those with other underlying diseases (P= 0.01). The age and gender of deceased patients had no significant relationship with the use of any supportive therapies (P≥0.01), but had a significant relationship with the underlying diseases (P≤0.01).

    Conclusion

     The treatment methods that are the definite needs of the patient and have more favorable effects on the recovery process have a high value in the treatment of COVID-19 patients. These patients need to use supportive therapies for purposeful and effective treatment. Mechanical ventilation is more important than injecting vasoconstrictors or using blood products.

    Keywords: Covid-19, Supportive therapies, Coronavirus
  • Nazanin Parhizgar, Mehrnaz Azadyekta*, Rozita Zabihi Pages 166-179
    Objective

     Depression and anxiety are the most common psychological disorders with extensive pathophysiology overlap, genetic correlation, and comorbidities as well as high risk of recurrence and chronicity. Due to the side effects of medication and not achieving the expected result, the use of probiotics is considered as an adjunctive treatment option without serious side effects.

    Methods

     This is a correlational study conducted in Spring 2020 on 279 people (76 males and 203 females) aged 20-40 years in Tehran, Iran who had at least a diploma and were selected by a convenience sampling method after declaring informed consent. For collecting data, the Beck Depression Inventory, the Beck Anxiety Inventory, and a researcher-made probiotic consumption questionnaire were used and completed online. Data were analyzed using Pearson correlation test and multivariable regression analysis in SPSS v. 26 software.

    Results

     Out of 279 participants, 209 (74.9%) had moderate probiotic consumption, 3.6% had good consumption and the rest had poor consumption. Probiotic consumption had significant negative correlation with depression (r= -0.183, P= 0.002) and anxiety (r= -0.122, P= 0.041). Despite the significant predictive power of probiotics for explaining depression, it had no significant power to predict anxiety. The regression coefficient was obtained as R=0.233; squared regression coefficient was R2=0.054, and P-values for depression and anxiety were 0.016 and 0.430, respectively.

    Conclusion

     The use of probiotics may have reduce depression and anxiety. To obtain more accurate results, clinical trials on the use of probiotics are recommended.

    Keywords: Anxiety, Depression, Probiotics
  • Maliheh Shirzad, Ebrahim Nasiri*, Mohammad Hossein Hesamirostami, Hooshang Akbari Pages 180-191
    Objective

     Rhinoplasty is a stressful and challenging procedure for plastic surgeries. Researchers are looking for appropriate methods of traditional and complementary medicine to control anxiety before rhinoplasty. This study aims to compare the effects of Benson Relaxation Technique (BRT) and Rose essential oil on preoperative anxiety and hemodynamics and postoperative complications in rhinoplasty candidates.

    Methods

     In this randomized intervention study, participants were 68 candidates for rhinoplasty referred to Zare Hospital in Sari, Iran who were randomly divided into BRT (n=34) and aromatherapy (n=34) groups. Anxiety was assessed before and after the intervention by Spielberger’s State-Trait Anxiety Inventory. Hemodynamic status, intraoperative bleeding, nausea and vomiting were assessed 24 hours after surgery.

    Results

     The two groups were homogenous in terms of demographic characteristics. The level of overt anxiety decreased by 27.5% in the aromatherapy group and by 20.4% in the BRT group. The level of covert anxiety decreased by 27.2% in the aromatherapy group and by 20.8% in the BRT group. Systolic and diastolic blood pressure levels decreased more in the aromatherapy group than in the BRT group. There was a significant difference in the number of pulses between the two groups after the intervention (P= 0.038). The mean amount of intraoperative bleeding was 18.6±2.4 mL in the BRT group and 18.2±3.8 mL in the aromatherapy group (P= 0.626). Nausea, vomiting and surgeon satisfaction levels during the surgery were similar in the two groups

    Conclusion

     Rose essential oil and BRT are recommended for patients before rhinoplasty due to reducing their preoperative anxiety and stabilizing their hemodynamic status.

    Keywords: Aromatherapy, Anxiety, Rhinoplasty, Hydrodynamics, Benson relaxation techniqu