فهرست مطالب

پژوهشنامه ادبیات کردی - سال هفتم شماره 1 (پیاپی 11، بهار و تابستان 1400)

پژوهشنامه ادبیات کردی
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 11، بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سید آرمان حسینی آبباریکی* صفحات 1-21
    ملا پریشان از شاعران نامی گورانی سرای است که متاسفانه پیرامون احوال و آثار وی اطلاعات چندانی به جای نمانده است. نگارنده در این پژوهش با رویکردی توصیفی-تحلیلی، کوشیده است با توجه به نسخه های خطی دیوان شاعر و اطلاعات مندرج در سرنویس و ترقیمه نسخه ها و نیز با عنایت به زبان شعری و محتوای سروده های وی، نکاتی تازه پیرامون دقایق زندگانی او به دست دهد. آنچه مسلم است او به «لکی» تکلم می کرده، اما چهارچوب سروده هایش، به ویژه در گزینش افعال، بر زبان معیار ادبی «گورانی» استوار است؛ هرچند واژه های لکی، کردی کرماشانی، عربی و فارسی بر پیچیدگی زبان شعری وی افزوده است. ملا پریشان برخلاف نوشته های محققان پیشین، پیرو حروفیه نبوده، بلکه از حروف ابجد و علم تاویل، هم چون دیگر علمای شیعه امامیه، سود جسته است. میان اندیشه های ملا و شیخ رجب برسی پیوندهای قابل توجهی در ولایت علی (ع) و تاویل حروف مشهود است؛ دیگر این که با بررسی نسخه های خطی، روشن شد که بسیاری از اشعاری که تاکنون به وی نسبت داده اند، ازآن ملک حسین خان کلیایی - شاعر گورانی سرای قرن سیزدهم هجری- است.
    کلیدواژگان: ملا پریشان، لک، گورانی، شیعه، ادبیات کردی
  • معصومه معتمدنیا* صفحات 23-37
    حصار و سگ های پدرم، عنوان اولین رمان شیرزاد حسن، نویسنده پرآوازه کرد است که از نظر منتقدان نقطه عطفی در ادبیات کردی به شمار می رود. در نگاه نخستین درونمایه اصلی اثر «پدر کشی» به نظر می رسد؛ اما با دقت در ژرفنای آن، روایت قدرت، خود کامگی و سلب آزادی اهالی حصار توسط پدر سلطه جو است. حدیث نفس های هذیان گونه راوی، روایت نامنتظم، فضای وهم آلود و ترسناک، وجود انواع ناکامی ها، تعارضات، عقده ها، خشم و امیال سرکوب شده و در نهایت واکنش تخریبی (حذف فیزیکی پدر)، قابلیت بررسی این اثر را از دیدگاه روانکاوی فراهم می کند. نگارنده مقاله با به کارگیری مفاهیم روانکاوانه اریک فروم، از جمله شخصیت سادیستی، شخصیت مازوخیستیی، همرنگی ماشینی، واکنش تخریبی و دیگر مفاهیم مربوطه، جزییات متن را به روش روانکاوانه (تحلیل محتوای آشکار برای رسیدن به محتوای پنهان) تحلیل کرده، انگیزه ها و علل اصلی واکنش های راوی و افراد حصار را در زمان حیات پدر و بعد از کشتن او، بیان کرده است.
    کلیدواژگان: حصار و سگ های پدرم، شیرزاد حسن، تحلیل روانکاوانه، مکانیسم های گریز از آزادی، اریک فروم
  • هادی یوسفی* صفحات 39-53
    داستان کک کوهزاد در زمره آثار حماسی سروده شده پس از شاهنامه و یکی از بخش های فراموش شده و یا نادیده انگاشته شده حماسه ایران زمین است که به شیوه های مختلف نظم و نثر روایت شده است. این مقاله به شیوه توصیفی-تحلیلی، شش روایت داستان کک کوهزاد (دو روایت منظوم: یکی به زبان فارسی و دیگری به زبان کردی و چهار روایت عامیانه) را بر اساس الگوی گریماس، بررسی نموده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که روایات شش گانه کک کوهزاد دارای نظم منطقی ساختاری و محتوایی روایات حماسی بوده و برخلاف انتظار چهار روایت عامیانه که به واسطه ذهن و زبان مردم عامه بازتولید و به نثر روایت شده اند، ساختاری همانند روایات منظوم دارند و جز در یکی دو مورد جزیی، اختلاف چندانی در بین آن ها قابل مشاهده نیست و به عبارت دیگر نوع روایت (منظوم یا منثور/ رسمی یا عامیانه) و زبان (کردی یا فارسی) در عدم تطابق روایات مذکور با یکدیگر تاثیرگذار نبوده است. همچنین مباحث ساختاری الگوی تقابلی، ساختار نحوی زنجیره های سه گانه در روایات مذکور رعایت شده و از نظر الگوی کنشی جز در یک روایت عامیانه، الگوی کنشی کاملی در روایات کک کوهزاد قابل مشاهده است.
    کلیدواژگان: ساختارگرایی، روایت شناسی، گریماس، روایت شش گانه، کک کوهزاد
  • هادی دهقانی یزدلی* صفحات 55-69
    اسطوره ها بیانگر آمال، هراس و آرزوهای بشری اند. متن های ادبی و عامه در ژرف ساخت اندیشگی خود از بن مایه ها و مفاهیم اسطوره ای گریزی ندارند. اسطوره ها با کارکرد روایی خود، بن مایه ها و تصاویر کهن الگویی آدمی را در بافت های گونه گون روایت های کلاسیک و عامه آشکار می کنند. پاره روایت دیدار و وصال مارال و گل محمد که این بررسی  به آن می پردازد، یکی از اساسی ترین بخش های رمان کلیدر است. روایت عامه و کردی «محمودخان بالک و خاتون پریزاد» نیز از جمله روایت های برجسته و مشهور در فرهنگ عامه کردی است. مساله این پژوهش کارکرد بن مایه های مشترک اسطوره ای است که پاره روایت و روایت عامه پیش گفته را ساختار بندی می کنند. نوشتار حاضر بر اساس رهیافت اسطوره شناسی به متن های یادشده می نگرد و با روشی توصیفی و تحلیلی ، با هدف تبیین پیوندهای اسطوره ای و اندیشگی در دو روایت یادشده به واکاوی بن مایه های اسطوره ای این دو روایت خواهد پرداخت. هر دو روایت بر بنیان عناصر روایی چون زن، آب، چشمه، گیاه، ماه و حیوان حرکت داستانی و روایی خود را پیش می برند. این عناصر، بن مایه های کهن الگویی چون زندگی، تسلسل حیات، سحر و جادو، هراسناکی کهن الگوی آنیما و مهار سایه را در هر دو روایت نمایان می کنند و آن ها را رنگ اسطوره ای می بخشند. بر اساس بن مایه های مشترک اسطوره ای  که بافت زبانی و ساختار روایی این دو روایت را نظام بندی می کنند؛ می توان بدین نتیجه رسید که رمان کلیدر سوای سویه های دیگر بینامتنی، از فرهنگ عامه کردی و بن مایه های اسطوره ای و کهن الگویی آن نیز تاثیر پذیرفته است و بر این اساس نویسنده کلیدر زیستی دوباره را در افق اندیشگی مردم و فرهنگ کردی تجربه کرده است.
    کلیدواژگان: اسطوره، کرد، کلیدر، روایت عامه، کهن الگو
  • خسرو سینا* صفحات 71-84
    موسیقی آرابسک از همان اوایل شکل گیری در دهه سی سده بیستم به عنوان یک اعتراض مدنی و جنبش بدون خشونت علیه سیاست های دولت در ترکیه خود را نشان داد. ادبیات شفاهی کرمانجی هم به صورت بازنمایی شده در دیگر هنرها نظیر موسیقی و فیلم و چه به مثابه ژانری مستقل همواره دربرگیرنده مضامین میهن پرستی و آرمان های جنبش مقاومت کردها در ترکیه بوده است. ادبیات شفاهی در کنار موسیقی آرابسک عملا بخشی از بازنمایی هویت فرهنگی اقلیت در برابر نفوذ فرهنگی همه جانبه قدرت حاکم در ترکیه تلقی می شد. شکل دورگه آرابسک عاملی شد تا فرهنگ های مختلف اقلیت و اکثریت آماده پذیرش آن باشند تا جایی که به دلیل محبوبیت و گسترش اجتماعی اش دولت دیگر توان مهار آن را نداشت. این مقاله با تکیه بر نظریه زمینه ای در مطالعات کیفی از یک سو و با استناد به مفهوم فرهنگ دورگه در مطالعات پسااستعماری در آرای هومی بابا، در پی آن است که نشان دهد این شکل هنری در قالب موسیقیایی و ادبی چگونه توانست زمینه ساز شکل گیری سینمای آرابسک در ترکیه و به تبع آن پیدایی موج جدیدی از سینمای مقاومت باشد. به این منظور با استناد به فیلم های مطرح فیلم ساز پیشرو کرد یلماز گونی به عنوان یکی از مهم ترین فیلم سازان آن دوره، کوشیده است تا به شیوه کدگذاری سه مرحله ای، مهم ترین مولفه های هویتی مشترک این دو جریان را انتخاب و موردمطالعه قرار دهد. یافته های این تحقیق نشان می دهد که سینمای نوین ترکیه با اتکا به مفاهیمی حاصل از فرهنگ آرابسک، چون قهرمان متعصب، حاشیه نشینی، فروپاشی ارزش های خانواده، سلطه خشونت سیاسی و ترومای اجتماعی و با تمرکز بر موضوع زنان و نیز به کارگیری ین مایه های ادبیات شفاهی توانسته است شکلی از سینمای مقاومت خلق کند که در ذات خود سینمایی معترض و هویت محور است.
    کلیدواژگان: موسیقی آرابسک، ادبیات شفاهی کرمانجی، سینمای مقاومت، فیلم سازان کرد، یلماز گونی
  • حمید اسدپور، حسین سلیمی* صفحات 85-95
    ملوک کرد شبانکاره یکی از حکومت های محلی در جنوب ایران و پس کرانه های خلیج فارس است که بیش از سه قرن دوام داشته است. این حکومت که با چندین قدرت سیاسی و مشهور تاریخ ایران و اسلام، ازجمله خلافت بنی عباس، سلجوقیان، خوارزمشاهیان، مغولان و ایلخانان هم دوره بود، جایگاه مهمی در تحولات جنوب ایران و خلیج فارس در زمان مورد اشاره داشته است. این پژوهش در پی بررسی جایگاه این حکومت کرد نژاد در تاریخ جنوب ایران و پس کرانه های خلیج فارس است. شبانکاره ها که از نژاد کرد به حساب می آیند از عهد ساسانی وارد صحنه تاریخ جنوب ایران شده و پس از ورود اسلام به ایران، همواره یکی از بازیگران مهم تاریخ ایران، به ویژه در مناطق جنوبی، بودند تا آن که موفق به تاسیس حکومت در قرن پنجم هجری شدند و نهایتا به دست آل مظفر در قرن هشتم هجری منقرض گردیدند. ملوک کرد شبانکاره در طول 308 سال (، قدرت مداری، گاه به استقلال و گاه با تابعیت به حفظ دولت خویش پرداختند. این پژوهش در پی پاسخ به این سوال است که مهم ترین ویژگی ملوک شبانکاره کدام بود. فرضیه محوری این است که عنصر فرهنگی در نزد ملوک شبانکاره نقش اساسی و بنیادین ایفا نموده است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که برخلاف نظر برخی از محققان، عنصر فرهنگ و تعلقات فرهنگی در نزد ملوک شبانکاره به عنصر قوام دهنده تبدیل شده بود.
    کلیدواژگان: شبانکاره، کرد، حکومت، عناصر فرهنگی، پس کرانه های خلیج فارس
  • هیوا نادری، محمدعلی خالدیان*، حسن علی عباس پور اسفدن صفحات 97-113

    از دید نشانه شناسان، ما در دنیایی از نشانه های کلامی و غیرکلامی زندگی می کنیم که در انتقال و بازنمایی اغراض آدمی تاثیرگذار هستند. در علم نشانه شناسی، این نشانه ها که به واسطه وجود رمزگان ها، و روابط علی و معلولی معنادار شده اند، بررسی می شوند. دانیل چندلر با نظریه رمزگان های پنج گانه خود توانست زوایای جدیدی از این علم را تشریح کند. در شعر معاصر فارسی، احمد شاملو در مجموعه هوای تازه بسیاری از نشانه های کلامی و غیرکلامی را به کار گرفته است تا مضامین متعددی از جمله عشق را تبیین کند. در شعر او، عشق صرفا پدیده ای جسمانی و مرتبط با ویژگی های زیستی آدمی نیست و خوشه های معنایی متنوعی دارد. در ادبیات کردی نیز شیرکو بیکس، عشق را دقیقا به مثابه مفهومی رمزگانی در سروده هایش به کار گرفته که در ورای ابعاد رمزی آن، کلیتی از روابط انسانی، اجتماعی و حتی سیاسی را به وسیله آن، بازآفرینی نموده است. بازخوانی این معانی و منظورشناسی اغراض شاملو و بیکس از طریق کاربست نظریه چندلر امکان پذیر می شود. نتایج تحقیق حاضر نشان می دهد شاملو و بیکس با ذکر نشانه هایی صریح و ضمنی در متن اشعار، عشق را به عنوان پدیده ای چندبعدی مطرح کرده و موضوعات اجتماعی، سیاسی و فرهنگی را با آن گره زده اند. این نوآوری که هر یک از این شاعران به آن نایل شده است، در تاویلی شدن سروده های عاشقانه اشان در مجموعه های هوای تازه و آینه های کوچک موثر بوده است.

    کلیدواژگان: احمد شاملو، شیرکو بیکس، هوای تازه، آینه های کوچک، عشق، چندلر، رمزگان
  • عثمان هدایت* صفحات 115-133

    به هۆی چەقبەستوویی سازدانی بیرەوەریی میژوویی لەگەڵ ییدیۆلۆژیی دروست کردنی دەوڵەت- نەتەوەدا، سازدانی بیرەوەریی میژوویی پەرەی سەندوووه. دەوڵەت- نەتەوەکان به تایبەت له ڕۆژهه ڵاتی ناویندا دەستیان داوەتە سازدانی بیرەوەریی میژوویی گشتگیر و کەمینه ییتنیکییەکانیان به تایبەت نەتەوەی کورد، بۆ بەرەنگاری، دژه بیرەوەرییان سازاندووه. بۆ باس کردن لە سەر سازاندنەوەی بیرەوەری و ییستراتژییەکانی دژەبیرەوەری، کەڵکمان لە ڕوانگەی بیرەوەریی خەڵکیی ڕیبازی بیرمنگام و بیرۆکەی دژەبیرەوەریی فۆکۆ وەرگرتووه. پیش گریمانەمان یەوە بووه که ڕۆمانی کوردی توانیویەتی یه م سازاندنەوه بگریتە یەستۆ و بۆ یه م مەبەستە له میتۆدی شیکاریی گیڕانەوەیی کەڵکمان وەرگرتووه. ڕۆمانی یەکەمی عەتا نەهایی، گوڵی شۆڕان ، بە شیوازی ڕیالیستی و بە ستراتژیی خویندنەوەی واقیعە سیاسییەکانی ڕابردوو بە نیونجیتیی ترۆماکان، ڕووبەڕووبوونەوەی خەڵک لە بەرامبەر دەسەڵاتی نەخوازراو و کەڵک وەرگرتن لە فۆلکلۆر و بە هیماسازیی کەسایەتییەکان، باس لە ڕووداوگەلیک دەکات کە هاوکات لە نیوان شەڕی یەکەم و دووەمی جیهانی و لە کاتی دروست کردنی دەوڵەت -نەتەوە لە ییران دا، بە سەر خەڵکی کورددا هاتووە و بوونە هۆی پچڕان و یاڵۆزیی بیرەوەری لای یەوان. ڕۆمانی دووەمی نەهایی، باڵندە کانی ده م با، باسی یەزموونی بەرەیەک و یەزموونی شکستەکانی دەکات. یەم ڕۆمانە بە ستراتژیی وەبیرهینانەوە بۆ سازاندنەوەی بیرەوەریی بەرەیەک و هەروەها ڕۆمانتیک کردنەوەی لەحن بۆ پیشاندانی کارەساتی فەرامۆشی، لە بەرەیەک باس دەکات کە بە خولیاکانیان نەگەیشتوون و بیرەورییەکانیان فەرامۆش کراون. ڕۆمانی سییەم، گره وی به ختی هه ڵاڵە، بە خویندنەوەی میژووی ڕۆژهەڵاتی کوردستان و واقیعە سیاسییەکانی، سیاسی کردنەوەی فۆلکلۆر و کەڵک وەرگرتن لە چیرۆکه کۆنه کان و هەروەها، باس کردنی کیشەی پەنابەری و سازاندنەوەی میژوو، دەیهەویت یەزموونیکی نوی لە بیرەوەریی بەرەیی ساز بکات. لە یەنجامدا، یەم سی ڕۆمانە بە سازدانی بیرەوەریی بەرەیی، دژەبیرەوەرییەک ساز دەکەن کە بیرەوەریی لەخوارەوە بۆ سەره و، لە دژی بیرەوەریی ناسیۆناڵیزمی ییرانی که بیرەوەریی گشتگیری ساز کردووه و لە سەرەوە بۆ خوارە، دەوەستینەوه.

    کلیدواژگان: بیرەوەریی میژوویی، بیرەوەریی گشتگیر، دژەبیرەوەری، بیرەوەریی بەرەیی، ڕۆمانی کوردی
  • کاوە دستورە* صفحات 133-150

    چەمکی ویژدان پیگەیەکی تایبەتی هەبووە لە گەشەسەندنی میژووی وڵاتانی ڕۆژیاوادا. یەم پیگەیە هەم لە فەرهەنگی گشتی یەو وڵاتانە بەدی دەکریت، هەمیش جیگاپەنجەی لەسەر یاسا دیارە. یەم گرنگیە هەر لە یۆنانی کۆنەوە بەردەوامە و هەتا هزری هاوچەرخ یامادەیە. ویژدان لە فەلسەفەدا لە چەمکە گرنگەکانە، بەڵام لە یەدەبیاتی ڕۆژیاوایشدا یامادەیە؛ یاسای مۆدیڕن هەر لە سەرەتاوە پەیوەندیەکی توندوتۆڵی هەبووه لەگەڵ یەم چەمکە. لەم نەریتەدا ویژدان ساتی گەشەکردنی تاک، ساتی لادان لە نۆرمەکان و ساتی داهینان و تازەگەری بووە. لە فەرهەنگی سەردەمی مۆدیڕنی کۆمەڵگا کوردییەکاندا، یەم چەمکە و چەمکی هاوشیوەی ڕوو لە کزی دەنین و پیگە کۆنەکەی خۆیان لە ڕووی کۆمەڵایەتی- فەرهەنگیەوە لەدەست دەدەن، بەڵام لە دونیای ڕۆشنبیریشدا جیگای ویژدان هەر فەرامۆشیە. چیرۆکی مەسیەلەی ویژدان-ی یەحمەد موختار جاف لەو دەرفەتە گرینگانەیە کە دەکریت بەپاڵپشتی نۆرمەکانی «میژووی هزر» لە چەند ڕووەوە بەهەند وەربگیردریت. ساتی نووسین و دەرکەوتنی یەم چیرۆکە و بەرهەمی هاوشیوەی، شایەتیەکی جوانن بۆ یەو گۆڕانە هزری و فەرهەنگیانەی کۆمەڵگای کوردی بە خۆیەوە دەبینیت. یەم چیرۆکە بۆ خۆی یاماژەیە کە چۆن کۆمەڵگا لە ڕووی هزریەوە گۆڕانکاری بە خۆوە دەبینیت. بەڵام یەم چیرۆکە بۆ خۆیشی هەڵگری ڕوانینیکی تایبەتە لەسەر چۆنیتی گەشەکردنی ویژدان. یەحمەد موختار لەم چیرۆکەدا هەوڵ دەدات پیشان بدات کە ویژدان چۆن پیوویستی بە بەستینیکی لەباری کۆمەڵایەتی هەیە و چۆن لە نەمانی یەم بەستینەدا چەمکی وەک ویژدان پەراویز دەکەویت.

    کلیدواژگان: ڕەوشت، ویژدان، میژووی ڕۆژئاوا، متمانە، ئەحمەد موختار بەگی جاف
  • ناصح ملائی* صفحات 151-164

    نزیکەی دوو سەدە لە بەدیھاتنی یەدەبی بەراورد و لیکۆڵینەوە بەراوردییەکان تی دەپەڕیت. یاخیزگە و ناوەندی لەدایک بوونی یەم بەشە لە یەدەب، ناوەڕاستی یورووپا و بە تایبەت وڵاتانی فەڕەنسا و یەڵمانیا بوو. گرنگیی لیکۆڵینەوە بەراوردییەکان بۆ ویژەوانانی زۆریک لە نەتەوەکانی دیکە خیرا دەرکەوت و لەو کاتەوە بەردەوام بۆ پەرەسەندن و خۆماڵی کردنی یەم جۆرە لیکۆڵینەوەگەلە ھەوڵ دەدن. تویژەرانی یەدەبی کوردیش لەم ڕەوتە بی خەبەر نەبوونە و بەش بە حاڵی خۆیان بۆ پیناسەکردنی یەم زانستە نوییە ھەوڵیان داوە. سەرەتای بەدیھاتن و داڕشتنی زاراوەی یەدەبی بەراورد لە سەر دەستی یەکەم کەس لە ھەر یەدەبیک و ھەروەھا یەدەبی کوردییش گرنگە و گرنگییەکەی دەگەڕیتەوە بۆ یەوەی کە یاستی زانیاریی و تیکۆشانی خاوەن یەدەبەکە لە بواری لیکۆڵینەوە بەراودییەکان دا پیشان دەدات. بە پیی بڕوای زاڵ، سەرەتای دەرکەوتنی زاراوەی یەدەبی بەراورد و ھەروەھا یەنجامدانی یەکەم لیکۆڵینەوەی بەراوردی لە یەدەبی کوردی بە گشتی و یەدەبی کوردیی ناوەندیدا بە تایبەت، بۆ حەفتاکان و ھەشتاکانی سەدەی بیستەم لە لایەن عەزیز گەردی-ەوە دەگەڕیتەوە. یەم وتارە ھەوڵی داوە بە شیوازی لیکۆڵینەوەیی-شیکارانە یاوڕیک لە سەر ڕەوتی بەکارھینانی زاراوەی یەدەبی بەراورد و یەنجامدانی یەکەم لیکۆڵینەوەی بەراوردی لە یەدەبی کوردیدا بداتەوە. لە دەستکەوتەکانی یەم لیکۆڵینەوە دەرخستنی یەو بابەتە بووە کە ویژەوانانی کورد، پیشتر لەو کاتەی یاماژەی پی کرا یاگایان لە یەدەبی بەراورد بووە و لە ڕاستی دا لە ناوەڕاستی سەدەی بیستەمدا لیکۆڵینەوەی بەراوردی یەنجام دراوە. عەلایەدین سەجادی بۆ یەکەم جار لە کتیبی میژووی یەدەبی کوردیدا (1952)، زاراوەی یەدەبی بەراوردی بە کار ھیناوە و دەستی داوەتە لیکۆڵینەوەیەکی بەراوردی لە نیوان یەدەبی کوردی لەگەڵ یەدەبگەلی کۆنی دونیا و پیکەوە ھەڵی سەنگاندووە.

    کلیدواژگان: ئەدەبی بەراورد، ئەدەبی کوردی، ئەدەبی کوردیی ناوەندی، عەلائەدین سەجادی
|
  • Seyyed Arman Hosseini Abbariki * Pages 1-21
    Mulla Parishan was one of the well-known Gurani dialect poets. Unfortunately, there is not much information concerning his biography and literary works. In this descriptive-analytical paper, the focus is on the manuscripts, volume of poems, and information inserted in the hat note and colophon of manuscripts as well as the poetic language and content of his poetry. What is certain is that he spoke in Laki, but his poems are based on the Kurdish literary language "Gurani". However, Laki, Kalhuri, Persian, and Arabic words have added to the complexity of his poetic language. Contrary to the findings of previous researchers, Mulla Parishan was not an adherent of the Horufiyes, a Sufi sect of Shi'a (shitte), but benefited greatly from Abjad and hermeneutics as other scholars of Imamiyya Shi'a. There is a significant reference to Ali Abi Talib's Wilayat (religious leadership and guardianship) in both Mulla and Sheikh Rajab Borsi's thoughts. Furthermore, by examining the manuscripts it was concluded that many of the poems that have been attributed to him belong to Malek Hussein Khan Kolyaei – a poet of the Gurani style in the nineteenth century.
    Keywords: Mulla Parishan, Lak, Gurani, Shiite, Kurdish Literature
  • Masomeh Motamedniya * Pages 23-37
    My Father's Fence and Dogs is the title of the first novel by Shirzad Hassan, the celebrated writer, and is considered by critics as a turning point in Kurdish novel. At first glance, the main theme of the work seems to be patriarchy, but carefully in its depth, the narrative focuses on the power and selfishness of freedom of the fence by the father as a dictator. The narrator's delusional souls, irregular narration, eerie and scary atmosphere, existence of all kinds of failures, conflicts, entanglements, anger and repressed desires, and finally the destructive reaction (physical elimination of the father), all provide the present study with a psychoanalytical treatment. Using psychological concepts such as sadistic personality, masochistic personality, machine color, destructive reaction and so on, the author addresses the details of the text in a psychoanalytic way and analyzes the overt content in order to reach the hidden content. The research also focuses on the motivations as the main reasons for the reactions of the narrator and the people of the fence during the life of the father and after his killing.
    Keywords: My Father's Fence, Dogs, Sherzad Hassan, Psychoanalytic Analysis, Liberation Mechanisms, Eric Fromm
  • Hadi Yousefi * Pages 39-53
    The story of Koke Kohzad is about the epic works written after the Shahnameh and one of the forgotten or overlooked parts of the Iranian epics that has been narrated in various ways in poetry and prose. In a descriptive-analytical way, this paper studies six narratives of Koke Kohzad's story (two poetic narratives: one in Persian and the other in Kurdish, and four folk narratives) based on the Grimes model. The hexadecimal narratives of Koke Kohzad have a logical structural and content order of epic narratives and, contrary to the expectation of the four folk narratives –they were reproduced and narrated through the oral tradition of general public. They are structured as poetic narratives except in one or two minor cases. The great difference between them is the intentions of the narrator, the type of narration (poetic or proverbial/formal or folk) and language (Persian and Kurdish) failure to comply with these traditions is not effective. Also, the structural aspects of the contrasting pattern, the syntactic structure of the three chains have been observed in the above narratives, and from a functional paradigm, except in a folk narrative, the complete pattern of action can be observed in the Koke Kohzad.
    Keywords: Structuralism, Narratology, Grimas, Sixth Narrative, Kok Kozad
  • Hadi Dehghani Yazdeli * Pages 55-69
    Myths express human aspirations and fears. Literary and folk texts in the depth of their thinking do not shy away from mythical themes. Myths, through their narrative function, reveal the themes of human archetype in the various contexts narratives. The narrative of the meeting and marriage of Maral and Golmohammad that this study deals with is one of the most basic parts of Kalidar. The folkloric and Kurdish narration of "Mahmoud Khan Balek and Khatun Parizad" is also one of the prominent and famous narrations in Kurdish folk culture. The problem of this research is the function of the common themes of myths that structure the above-mentioned folk narrative and excerpt. The present article looks at the mentioned texts based on the mythological approach and with a descriptive and analytical method, with the aim of explaining the mythological and thoughtful connections in the two mentioned narratives. Both narrations advance their narrative movement based on elements such as woman, water, spring, plant, moon and animal. These narrative elements demonstrate the archetypal themes such as life, life cycle, magic, horror of anime archetype and shadow control in both narratives. Based on common mythological and archetypal principles that systematize the two linguistic context and narrative structure. It is argued that the novel Kalidar, in addition to other aspects of intertextuality, is also influenced by Kurdish folk culture and its mythological and archetypal themes. The author of Kalidar has experienced again living in the horizons of Kurdish people thinking and their culture.
    Keywords: Myth, Kurdish, klidar, folk narrative, archetype
  • Khosro Sina * Pages 71-84
    Arabesque music presented itself as a civil protest and a non-violent movement against the government policies in Turkey from its early formation (the 1930s). The oral in Kurmanji Kurdish literature is also of high significance and rich contents. The hybrid form of the Arabesque and oral songs made it possible for the various minority and majority cultures to accept it to the extent that the government could no longer control it due to its popularity and social development. On one hand, drawing on the underlying theory of qualitative studies, and on the other hand, considering the concept of hybrid culture in post-colonial studies in Homi K. Bhabha opinions, the present paper seeks to present how this genre of music could lay the ground for the formation of Arabesque cinema in Turkey and subsequently the emergence of a new wave of resistance cinema. To this aim, considering the popular movies of the pioneer Kurdish filmmaker Yilmaz Guney as one of the most important filmmakers of that time, the present study tries to select and study the most important components of these movements using a three-step coding method. The findings of the present study demonstrate that based on the concepts derived from the Arabesque culture such as hero fanaticism, marginal settlement, the collapse of family values, the domination of political violence and social trauma and by focusing on the women issues, the modern Turkish cinema has been able to create a form of resistance cinema that is intrinsically remonstrative and identity-centered.
    Keywords: Arabesque music, Kurmanji oral literature, resistance cinema, Kurdish filmmakers, Yilmaz Guney
  • Hamid Asadpour, Hossein Salimi * Pages 85-95
    One of the local authorities that reigned in the coast of Persian Gulf at southern area of Iran was Kurdan Government, known as Shabankareh. They were from Kurdish race and governed in the area from 421 until 756. The above-mentioned race considered as Kurdish and were recorded in history from the Sasanian duration. After entrance of Islam to Iran, they had the main role in Iran history specially in southern areas and succeeded to establish their government in the fifth century. Consequently, they were extinct by Al-e-Mozaffar in the eighth century. The Kurds of Shabankareh maintained their government by independency or obedience during their 331 years of power. This research addresses the answer the main characteristics of Sabankareh governors. The pivotal hypothesis is that the cultural element has played the main role for Shabankareh governors. Despite many other researchers’ ideas, the findings show that cultural element and belongings changed into a consistent element for Shabankareh governors.
    Keywords: Shabankareh Governors, The Kurds, government, Cultural Elements, Persian Gulf Shores
  • Hiwa Naderi, MohammadAli Khaledyan *, Hassan Ali Abbaspour Esfeden Pages 97-113

    From the point of view of semioticians, we live in a world of verbal and non-verbal signs that are effective in conveying and representing human intentions. In semiotics, these signs, which are made meaningful by the existence of cryptocurrencies and causal relations, are examined. Daniel Chandler was able to explain new aspects of this science with his theory of the five cryptocurrencies. In contemporary Persian poetry, Ahmad Shamloo has used many verbal and non-verbal cues in his collection of Fresh Air to explain various concepts, including love. In his poetry, love is not just a physical phenomenon related to human biological characteristics and has various semantic clusters. In Kurdish literature, too, Sherko Bekas uses love precisely as a cryptic concept in his poems, which, beyond its symbolic dimensions, recreates a whole of human, social and even political relations. The reinterpretation of these meanings and the semantics of Shamloo and Bekas intentions is possible through the application of Chandler's theory. The results of the present study show that Shamloo and Bekas, by mentioning explicit and implicit signs in the text of the poems, have introduced love as a multidimensional phenomenon and have linked social, political and cultural issues with it. This innovation, achieved by each of these poets, has been effective in interpreting their love poems in fresh air collections and small mirrors.

    Keywords: Ahmad Shamloo, sherko bekas, Fresh Air, Small Mirrors, love, Chandler, codes
  • Osman Hedayat * Pages 115-133

    In the present study, Foucault's concepts of popular memory and anti-memory perspective are employed in order to re-construct memory and anti-memory strategies in Kurdish Novelistic discourse. The major assumption is that the Kurdish novel has undertaken this reconstruction, and so we have used the method of narrative analysis for this. Ata Nahaee’s first novel, Shoran Flower, with a realistic style to the strategies of re-reading the political realities of the past through the strategy of confronting the people with the imposed government, as well as the help of folklore and symbolizing the characters, speaks of events that took place in the middle of the First World War. Secondly, and at the same time as state-building, it has brought nationalist treatment to the Kurdish people in Iran, and this has caused confusion and memory loss among them. Nahaee’s second novel, Birds in the Wind, deals with the experience of a generation and the experience of its defeat. With reminiscent strategies for recreating generational memory and romanticizing space and tone to portray the tragedy of oblivion, the novel tells the story of a generation that did not achieve its dreams and was forgotten. Nahaee’s third novel, Bet on the Fate of Halale, re-reads the history of Iranian Kurdistan and its political realities. The novel betting on the chance Halale seeks to create a new experience of generational memory by politicizing folklore and using anti-memory metaphors, as well as discussing immigration and asylum and re-creating history. These three novels seek to recreate a generational and anti-memory memory that is bottom-up and anti-memory of Iranian nationalism.

    Keywords: historical memory, universal memory, anti-memory, generational memory, Kurdish novel
  • Kaveh Dastooreh * Pages 133-150

    The concept of conscience has had a special place in the development of the history of Western cultures. This position can be considered both in the general culture of these societies and in terms of the effects, it has had on the concept of modern ‘natural law’. The importance of this concept can be seen in the philosophies of ancient Greece to the centrality that is given to it in contemporary intellectual discourse. Conscience is a major topic in Western philosophy, but it also has an important place in literature; it has been considered a key concept in modern law. In this tradition, the conscience has been a moment of individual development, a moment of disobedience to norm, and a moment of creativity and imagination. In the modern Kurdish culture, this and similar concepts are weakened their traditional cultural and social status. However, this forgetfulness is also seen in the world of Kurdish intellectuals. Ahmad Mukhtar Jaf’s novelette, The Question of Conscience, by taking into consideration the standards of «the history of ideas», is one of those precious opportunities that can be considered from several perspectives. The years of writing this book are valuable testimony to the intellectual and cultural changes that the Kurdish community has undergone. However, this story expresses a different perspective on how conscience must be understood. Ahmad Mokhtar attempts to demonstrate how conscience needs a suitable social context for growth, and how in the absence of such a context, conscience may be forgotten.

    Keywords: Ethics, conscience, Western history, trust, Ahmad Mokhtar Jaf
  • Naseh Mellayi * Pages 151-164

    It is almost two centuries or more from the beginning of comparative literature and its studies. The origin of this aspect of literature was the center of Europe, especially in France and Germany. The significance of comparative studies was evident for the scholars of most of nations and since then they have endeavored for promotion and improvement of these types of studies. Kurdish scholars were not unaware of this process and have diligently done their best. The early deployment of the term comparative literature and its forerunner is substantial in any kind of literature in general and Kurdish literature in particular. The reason of which is that the comparative studies demonstrate the level of knowledge and efforts of the owner of that literature. The prevalent credence to the origin of comparative literature and the first Kurdish comparative study in Kurdish literature in general and Middle literature in particular is that Aziz Gardi is the first figure who has deployed the term comparative literature in the seventh and eighth decades of the twentieth century and performed the first Kurdish comparative study. This study seeks to shed light on the process of deployment of the term comparative literature and the first comparative study in Kurdish literature based on analytical-descriptive method. The most significant conclusion is that the Kurdish scholars have familiarity with comparative literature and indeed they have done comparative study in the middle of the twentieth century. Alaaddin Sajadi has deployed the term comparative literature in his book The History of Kurdish Literature (1952) and compared Kurdish literature with classical literature in the world.

    Keywords: comparative Literature, Kurdish Literature, Central Kurdish literature, Alaaddin Sajadi