فهرست مطالب
مجله طب سنتی اسلام و ایران
سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 45، بهار 1400)
- تاریخ انتشار: 1400/07/15
- تعداد عناوین: 8
-
-
صفحه 1سابقه و هدف
(AFB1) Aflatoxin B1تولیدشده توسط چندین گونه از آسپرژیلوس، مشکل و تهدید جدی در زمینه کشاورزی و پزشکی میباشد و بهعلت خصوصیات کارسینوژنیک، موتاژنیک، تراتوژنیک، سمیت کبدی و نقص سیستم ایمنی جزو کلاس اول مواد سرطانزای انسانی طبقه بندی شده است و بسیاری از محصولات کشاورزی را در سراسر جهان آلوده میکند. استفاده از ترکیبات طبیعی که قادر به جلوگیری از تولید آفلاتوکسین هستند، میتواند یک استراتژی جایگزین برای محدودکردن آلودگیهای مواد غذایی و خوراک دام در راستای کشاورزی پایدار باشد.
مواد و روش ها:
در این مطالعه با استناد به گیاهان دارویی استفادهشده در کنترل آفات که در منابع مکتوب طب و کشاورزی سنتی ایران ذکر شده بود، اثر مهار رشد قارچی و ممانعت از تولید آفلاتوکسین B1 توسط عصارههای گیاهان دارویی گلپر (Heracleum persicum) و اسپند (Peganum harmala) بررسی شد. همچنین بررسی مکانیسمهای مهار رشد قارچ و مهار بیوسنتز AFB1 در سطح مولکولی و رونویسی، توسط آنالیز LC-MS و آنالیز ژنی برخی از ژنهای کلیدی (aflM، aflP و aflR) موجود در خوشه ژنی تولید AFB1 موردمطالعه قرار گرفت.
یافته ها:
نشان داده شد که عصارههای گیاه دارویی گلپر در غلظت 4 و اسپند در غلظت 6 میلیگرم در میلیلیتر اثر مهارکنندگی 100 درصد تولید آفلاتوکسین B1 را با وجود عدم ممانعت از رشد کامل قارچ دارد. نتایج این مطالعه نشان داد که اضافهشدن 4 میلیگرم در میلیلیتر عصاره گلپر در محیط کشت قارچ Aspergillus flavus تقریبا به مهار کامل بیان ژنهای aflM، aflP منجر میشود. در حضور عصارههای موردمطالعه، سطح بیان ژنهای aflM، aflP و aflR موجود در خوشه ژنی بیوسنتز AFB1 کاهش یافت و در برخی غلظتها متوقف شد.
نتیجه گیری:
براساس مطالعه حاضر نشان داده شد که مهار بیوسنتز آفلاتوکسین بهدلیل کاهش سطح بیان ژنهای موجود در خوشه ژنی بیوسنتز آفلاتوکسین در اثر غلظتهای ذکرشده عصارههای گلپر و اسپند اتفاق میافتد. در میان ژنهای موردمطالعه ژن aflP بیشترین هماهنگی را با کاهش تولید آفلاتوکسین نشان داد. نتایج این مطالعه میتواند شواهدی بر کارابودن استفاده از این ترکیبات در مواد غذایی، خوراک دام و گیاهان دارویی مستعد به این آلودگی باشد.
کلیدواژگان: آفلاتوکسین B1، آسپرژیلوس، بیان ژن، انجدان طیب، حرمل -
صفحه 15سابقه و هدف
بررسی ارتباط بین شخصیت و تیپ مجرمان جرایم خشن همواره یکی از حوزههای مهم موردمطالعه بهمنظور پیشگیری و کاهش میزان بروز این جرایم بوده است. از منظر طب ایرانی یکی از عوامل مهم در بروز واکنشهای متفاوت افراد، مزاج آنان بهخصوص مزاج مغز و مزاج قلب میباشد. هدف از این تحقیق بررسی ارتباط ارتکاب جرایم خشن با مزاج مغز از منظر طب ایرانی بهمنظور علتیابی و کمک احتمالی به پیشگیری از وقوع جرم است.
مواد و روش ها:
پژوهش حاضر از نوع مقطعی-تحلیلی است که در تابستان سال 1397 انجام شده است. جامعه آماری این تحقیق شامل زندانیان زندان مرکزی و زنان استان اصفهان با پیشینه انجام جرایم خشن میباشد. ابزار جمعآوری اطلاعات در این پژوهش شامل فرم اطلاعات زمینهای و فرم بررسی محققساخته مزاج مغز میباشد که توسط افراد تکمیل شده است. دادهها بعد از جمعآوری به کمک نرمافزار SPSS نسخه 18 مورد تجزیهوتحلیل قرار گرفتند.
یافتهها:
در این پژوهش 143 نفر وارد مطالعه شدند. بیشترین تعداد افراد در فاصله سنی 21 تا 40 سال قرار داشتند. در بررسی ارتباط ارتکاب جرایم خشن با مزاج مغز، تستهای آماری نشان داد که بروز این نوع جرایم با کیفیتهای گرمی و خشکی مغز ارتباط دارد؛ اگرچه بین مزاج مغز و نوع جرایم خشن هیچ ارتباط قابلتوجهی یافت نشد.
نتیجهگیری:
ویژگیهای مختلف مجرمان در این تحقیق با یافتههای محققان دیگر مطابقت دارد. همچنین بهنظر میرسد این خصوصیات با مشخصات افراد دارای مغز گرم و خشک از منظر طب ایرانی مشابهت داشته باشد. بهنظر میرسد اصلاح سبک زندگی افراد دارای این نوع مزاج در کنار سایر روشهای درمانی طب نوین میتواند در کاهش وقوع جرایم خشن کمککننده باشد.
کلیدواژگان: جرایم، خشونت، مزاج، شخصیت، طب ایرانی -
صفحه 27سابقه و هدف
کمخونی با کمبود گلبولهای قرمز یا کاهش هموگلوبین خون ظاهر میشود. حدود یکسوم جمعیت جهان به کمخونی مبتلا هستند؛ بنابراین شیوع فراوانی دارد و یکی از پرهزینهترین بیماریها در نظام سلامت بهشمار میآید. کمخونی با توجه به علت ایجادکننده آن انواع مختلفی دارد. هدف از این مطالعه بررسی اسباب و علل کمخونی در طب سنتی ایرانی و مقایسه آن با طب رایج است.
مواد و روشها:
در این مطالعه مروری، اسباب و علل کمخونی با کلیدواژههای قلت الدم و کمخونی در منابع معتبر طب سنتی ایرانی از قرن چهارم تا سیزدهم هجری قمری مانند الحاوی، قانون، ذخیره خوارزمشاهی و اکسیر اعظم جستوجو شده است. همچنین پایگاههای علمیGoogle Scholar, Scopus, SID, و PubMed با کلیدواژههای کمخونی و Anemia بررسی شدند.
یافتهها:
علل متعددی برای ایجاد کمخونی یا قلت الدم در منابع طب سنتی ایرانی مطرح شده است. از جمله میتوان به سوءتدبیر در خوردن و آشامیدن، انواع سوءمزاجهای معده و کبد، خروج خون از بدن با حیض یا نفاس یا اسهال خونی اشاره کرد. در طب رایج علل مطرحشده برای کمخونی شامل تغذیه نامناسب، اختلال در معده و رودهها، بیماریهای کبدی، خونریزی و بیماریهای مزمن هستند.
نتیجهگیری:
اسباب و علل مطرحشده برای کمخونی در طب سنتی ایرانی تا حد زیادی با علل کمخونی از دیدگاه طب رایج مشابهت دارد. شناسایی زودهنگام علل ایجادکننده کمخونی و اصلاح آنها از جمله نوع تغذیه، مشکلات معده و کبد میتواند برای پیشگیری از ایجاد کمخونی راهگشا باشد.
کلیدواژگان: سبب شناسی، کم خونی، طب سنتی ایرانی -
صفحه 39سابقه و هدف
امروزه مسئله همهگیریهای شبه کرونایی و از جمله پاندمی کروناویروس و ابعاد مختلف آن در حوزه سلامت بهعنوان یک چالش جدی جهانی برای مسیولان بهداشت و درمان کشورها مطرح است. از طرفی منابع طب جدید در این زمینه هنوز نتوانسته بر مشکل غلبه کند و به درمان مشخصی دست یابد؛ بههمین دلیل سازمان جهانی بهداشت از ارایه راهکارهای مفید پیشگیرانه و کنترلی از جمله ظرفیت طب سنتی استقبال میکند. در این مقاله تلاش شده است، به ارایه دیدگاهها و تدابیر توصیهشده حکمای طب سنتی ایرانی در مواجه با همهگیریهای عفونی که برخی از آنها علایم و رفتارهایی شبیه کروناویروس را ایجاد میکنند، پرداخته شود.
مواد و روشها:
این مقاله یک بررسی مروری و کتابخانهای است که بهصورت هدفمند و با معیارهای معین از طریق جستوجو در کتب معتبر طب ایرانی و برخی منابع طب رایج و پایگاههای اطلاعات علمی داخلی و بینالمللی با کلیدواژههای مرتبط، بدون اعمال محدودیت زمانی انجام شده است.
یافتهها:
ابعاد مختلف طبی همهگیریهای عفونی شبه کروناویروس تحت اصطلاح کلی «هوای وبایی» در متون طب ایرانی موردبحث قرار گرفته است و حکمای طب ایرانی ضمن بیان ابعاد مختلف این موضوع اعم از تعاریف، سببشناسی، بیماریزایی و نشانهشناسی، به تدابیر پیشگیرانه و کنترلی آن در قالب اصول ششگانه «حفظ الصحه» بهطور مبسوط پرداختهاند.
نتیجهگیری:
انجام کارآزماییهای بالینی برای استفاده از آموزهها و تجربههای حکمای طب ایرانی در همهگیریهای شبه کروناویروس و از جمله پاندمی کروناویروس میتواند به اثربخشبودن یا نبودن این شیوههای پیشگیرانه کمک کند.
کلیدواژگان: طب ایرانی، همه گیری، کووید 19، پیشگیری و کنترل -
صفحه 49سابقه و هدف
در منابع تاریخ پزشکی ایران نامهای گاه متفاوت و متنوعی برای نامیدن هر بیماری بهکار رفته است. از این میان، شناخت نامهای بومی عارضه سادهای چون زگیل ارزشهای خاص مردمشناسانهای در بر دارد. از دیرباز نهتنها پزشکان و متخصصان تاریخ پزشکی بلکه بسیاری از مردمشناسان و پژوهندگان فرهنگعامه و حتی واژهنگاران و فرهنگنویسان نیز متوجه و متعرض این تنوع نامگذاری بودهاند.
مواد و روشها:
در این پژوهش ابتدا با استفاده از روش مروری، کتابخانهای و رجوع به منابع دست اول در زمینه تاریخ پزشکی ایران - اعم از متون تاریخ پزشکی، پزشکی سنتی و پزشکی مردمی - نامهای متعدد و متنوع زگیل گردآوری شد؛ سپس تلاش شد تا این نامها با استفاده از روشهای مردمشناختی و مبانی زبانشناسی تاریخی- تطبیقی، ردهبندی و تحلیل شوند.
یافتهها:
واژگان مرتبط با زگیل در منابع چندگانه تاریخ پزشکی ایران را میتوان به شش دسته اصلی و یک دسته فرعی جغرافیایی و دو دسته اصلی و یک دسته فرعی زبانی-گویشی تقسیم کرد. از آنجا که نامگذاری هر بیماری گام نخستی در تشخیص آن است، این نامها بیانگر نظامهای کهن و دیرین در تاریخ پزشکی ایران هستند. بنابراین، با تبیین دلیل تنوع نامگذاری هر بیماری همچون زگیل، میتوان تا حدودی به تهیه اطلسی تاریخی از خردهفرهنگهای کهن پزشکی در ایران نزدیک شد.
نتیجهگیری:
تبیین ردهبندی واژگان مرتبط با زگیل و نقش آنها در شناخت خردهفرهنگهای پزشکی از چنان اهمیت خاصی برخوردار است که میتوان آن را یکی از مهمترین شاخصهای شناخت قومپزشکی هر ناحیه از ایران دانست. با توجه به تحولات زبانی و دوری یا نزدیکی از واژگان اصیل میتوان ردهبندی دیگری را پیشنهاد کرد که خود میتواند دیرینگی نظام قومپزشکی هر ناحیه جغرافیایی از ایران را روشن کند.
کلیدواژهها:کلیدواژگان: قوم پزشکی، مردم شناسی، پزشکی سنتی، پزشکی مردمی، زگیل -
صفحه 63سابقه و هدف
کاهش توانمندی شناختی یک وضعیت پاتولوژیک است که در آن زوال حافظه، تفکر و قضاوت رخ میدهد. این وضعیت را میتوان از اصلیترین نشانههای زوال عقل دانست. با توجه به ضعف درمانهای موجود جهت کنترل کاهش شناختی، مطالعات بیشتر جهت یافتن رویکردهای درمانی موثرتر، لازم است. در طب سنتی ایران گیاهان دارویی مختلفی برای درمان کاهش شناختی پیشنهاد شده است. هدف مطالعه حاضر بررسی اثربخشی این گیاهان در طب سنتی و منابع پزشکی مدرن و یافتن مکانیسمهای فارماکولوژیک دخیل در القای اثرات درمانی گیاهان دارویی سنتی در علایم ناشی از کاهش شناختی است.
مواد و روشها:
در مطالعه حاضر ماهیت، علایم و همچنین علل بروز پدیده کاهش توانمندی شناختی در طب سنتی و پزشکی مدرن موردبررسی قرار گرفت. گیاهان دارویی سنتی دارای اثرات درمانی، از کتب طب سنتی شامل قانون ابنسینا، مخزن الادویه، قرابادین کبیر و ذخیره خوارزمشاهی جمعآوری شد. نام علمی و مکانیسم اثر هریک از این مفردات بهوسیله انطباق با منابع مدرن و سایتهای معتبر علمی از جمله Cochrane, PubMed و Scopus بررسی شد.
یافتهها:
براساس متون طب سنتی، کاهش حافظه و ناتوانی ذهنی از غلبه برودت و رطوبت در مغز پدید میآید؛ لذا گیاهان دارویی با طبیعت گرم و خشک میتوانند در این بیماری اثربخش باشند. در این مطالعه برخی از گیاهان دارویی سنتی با تاثیر محافظتی یا درمانی بر روی آسیبهای شناختی از جمله اسطوخودوس، املج، اهلیلج، بلادر، جعده و... ذکر شدهاند.
نتیجهگیری:
ترکیبات طبیعی مورداستفاده در طب سنتی ایرانی در کنار ترکیبات فیتوشیمیایی استخراجشده از این داروها میتوانند بهعنوان الگویی برای طراحی داروهای جدید یا درمان مکمل داروهای رایج محسوب شوند. انجام مطالعات بالینی تکمیلی بهمنظور تایید اثربخشی و ایمنی این داروها ضروری است.
کلیدواژگان: کاهش توانمندی شناختی، بیماری آلزایمر، گیاهان دارویی، طب سنتی ایرانی -
صفحه 71سابقه و هدف
پژوهشهای حوزه تاریخ پزشکی برای ورود و مطالعه جنبههای مختلف این علم بهویژه در عرصه پژوهشهای تلفیقی و میانرشتهای نیازمند دستگاه واژگانی مناسب خود است. بررسی شیوههای درمانی موجود در منابع آیینی و اسطورهای حاکی از آن است که برای چنین موضوعاتی هنوز اصطلاحات مناسبی وضع نشده است. یکی از این دسته موارد درمانهایی است که صرف نظر از نوع بیماری با یک شیوه ثابت اعمال میشود و میتوان از آن تحت عنوان "درمانهای تکروش" نام برد.
مواد و روشها:
این مطالعه با روش کتابخانهای و جستوجو در پایگاههای اینترنتی PubMed, Scopus, Magiran, Google Scholar, SID استخراج دادههای مرتبط با درمانهای تک براساس مقالات موجود در این زمینه انجام شده است.
یافته ها:
شیوههای درمان تکروش که اغلب در ارتباط با یک منبع غیرمادی هستند بر خلاف منش پزشکی رایج که برای هر بیماری یک درمان را میجوید، برای همه یا طیفی از بیماریها با یک روش یا با روشهای محدود اقدام به درمان میکنند. برخی از متنهای کهن و حتی مراسم همانند آیین تدهین بیماران در مسیحیت در ذیل عنوان درمان اسطورهای قرار میگیرند. این نوع از درمانها ارتباط مستقیم درمان بیماریها را با ایمان و فیض الهی، و یا یک منبع روحانی روشن میسازد. بهطور مثال تدهین با روغن آیینی، نوعی درمان تکروشی است و فقط از یک روش برای درمان همه بیماران بهره میبرد ولی به دلیل اثربخشی و یا همسویی با مومن خود، توانسته همچنان پایدار باقی بماند.
نتیجه گیری:
با توجه به دامنه وسیع کاریرد درمانهای تکروش، پیداست که در این نوع از درمانها رابطه مستقیمی بین روش درمان و بیماری، آنگونه که در پزشکی مدرن به آن برمیخوریم، وجود ندارد. استفاده از درمانهای تکروش ریشه در درمانهای اسطورهای داشته است و بررسی بینش حاکم بر این روشهای درمانی و دلایل پایداری این سنتها میتواند به درک چگونگی اثربخشی، در درمان بیماریها در خلال قرون کمک شایان توجهی کند و موجب تعامل تاریخ پزشکی و شاخههای مختلف دانش شود.
کلیدواژگان: درمان، روغنمالی، تاریخ پزشکی -
صفحه 79سابقه و هدف
توجه به کودک و کودکی از معدود موضوعهایی است که دانشمندان، پزشکان و رهبران مختلف بر آن اتفاقنظر دارند و تاکید میکنند که جوامع خواهان پیشرفت، باید به کودک توجهی ویژه داشته باشند تا عضوی صالح در میان آنها باشد. کتاب «تدبیر الحبالی و الاطفال» کاملترین و بهترین کتاب درباره طب و بهداشت اطفال تا سالها پس از دوره رنسانس محسوب میشود. بازشناسی کتابها و آثار علمی گذشتگان بهویژه دوره تمدن اسلامی، از ضروریترین وظایف مراکز علمی دانشگاهی است که کتاب «تدبیر الحبالی و الاطفال» با این هدف بازشناسی میشود.
مواد و روش ها:
مقاله حاضر یک مطالعه تحقیقی توصیفی است که با روش کتابخانهای براساس نسخه چاپی کتاب «تدبیر الحبالی و الاطفال» و ترجمه فارسی آن، انجام شده است.
یافته ها:
کتاب «تدبیر الحبالی و الاطفال» تنها اثر دانشمندی به نام احمد البلدی در قرن چهارم هجری قمری است. این کتاب در موارد زیادی با پزشکی رایج، قرابت و تطابق دارد و موضوعهای مربوط به طب و بهداشت مادر، نوزاد و کودک را در بر دارد که حاصل نظرات پزشکان متقدم و معاصر البلدی و نتایج تجربههای علمی اوست. کتاب، سه مقاله و 166 باب دارد و در سال 1392 هجری شمسی ترجمه شده است. برخی موضوعهای مطرح در این اثر شامل تدبیر بارداری، زایمان، مزاج جنین، شیر مادر و اصلاح آن، مراحل رشد و تکامل کودک، تغذیه، ورزش و دهها موضوع دیگر میشود.
نتیجه گیری:
کتاب «تدبیر الحبالی و الاطفال» منبع ارزشمندی برای طب بارداری، زایمان، نوزاد و کودک است.
کلیدواژگان: کودک، مادر، تاریخ پزشکی
-
Page 1
Background and Purpose:
Aflatoxin B1 (AFB1), produced by several species of Aspergillus on a wide range of food products, is a serious agricultural and medical threat. It is classified as a class one carcinogen, due to carcinogenic, mutagenic, teratogenic, hepatotoxic and immunosuppressive effects. Use of natural compounds that are able to prevent aflatoxin production, can be an alternative strategy to limit food and feed contamination in line with sustainable agriculture.
Materials and MethodsBased on Persian traditional medicine resources, this study evaluated the inhibitory effect of Heracleum persicum and Peganum harmala extracts on fungal growth and aflatoxin B1 production. In addition, we used LC-MS analysis and analyzed some key genes that are involved in the AFB1-producing gene cluster (aflM, aflP and aflR), to investigate the inhibition mechanisms of fungal growth and AFB1 by the herbal extracts, at the molecular and transcriptional level.
ResultsIn this study we showed that the extracts of H. persicum and P. harmala at concentrations of 4 and 6 mg/mL exhibited a 100% inhibitory effect on aflatoxin B1 production despite incomplete inhibition of fungal growth. The results of this study showed that addition of 4 mg/mL of Heracleum persicum extract in the YES culture medium of A. flavus leads to almost complete inhibition of aflM, aflP gene expression.
ConclusionTo summarize, the decrease in aflatoxin biosynthesis by H. persicum and P. harmala extracts can be due to decreased expression level of the associated gene cluster. Among the investigated genes, we found that the aflP gene is likely more involved in aflatoxin inhibition and probably plays a more critical role. Overall, this study reveals the anti-aflatoxigenic mechanisms of the selected plant extracts at the gene expression level and provides evidence for their use in food, feed and medicinal plants that are prone to this contamination.
Keywords: Aflatoxin B1, Aspergillus, Gene Expression, Heracleum persicum, Peganum harmala -
Page 15
Background and Purpose:
Evaluating the personality of prisoners that have committed violent crimes, is a key factor in preventing and decreasing the incidence of delicts. Based on Persian Medicine (PM), brain temperament (Mizaj of brain) can play a critical role in reactions. The aim of this study was to assess the relationship between violent crimes and Mizaj of brain in order to help prevent crime.
Materials and MethodsThis is a cross-sectional study that was conducted in Isfahan Central Prison in 2018. The brain Mizaj of criminal prisoners was assessed by a scientific form designed based on statements derived from PM resources. Collected data were analyzed by SPSS software (version 18).
ResultsIn this study, 143 participants were enrolled, the majority of which were 21- 40 years old. Analysis of data showed that the incidence of violent crimes is related to presence of hot and dry qualities in brain Mizaj.
ConclusionCharacteristics of imprisoned criminals in this study are compatible with findings of other researchers. Specifications of participants in this study are related to hot and dry qualities in brain Mizaj. Lifestyle modifications, along with other modern therapies, can be crucial in reducing the incidence of violent crimes.
Keywords: Crimes, Violence, Temperament (Mizaj), Personality, Persian Medicine -
Page 27
Background and Purpose:
Anemia presents with deficiency in red blood cells or a decrease in hemoglobin. About a third of the world's populations suffer from anemia, so it is very common and places a heavy economic burden on the health system. There are different types of anemia depending on the cause. The aim of this study was to investigate the causes of anemia in traditional Persian medicine (TPM) and compare it with conventional medicine.
Materials and MethodsIn this review study, the causes of anemia were searched in reliable sources of TPM from the fourth to the thirteenth century AH, including Al-Hawi fi al-Tibb, Al-Qanun fi al-Tibb, Zakhireye Khwarazmshahi and Iksir-i Azam with keywords Ghellat-od dam and anemia. Scientific databases including Google Scholar, Scopus, SID, and PubMed were also queried with the keyword anemia.
ResultsNumerous causes have been suggested for anemia or Ghellat-od dam in TPM resources. These include bad eating and drinking habits, various types of stomach and liver dystemperaments (Su-e Mizaj), bleeding from menstruation or puerperium or dysentery. In conventional medicine, the causes of anemia include poor nutrition, gastrointestinal disorders, liver disease, bleeding and chronic diseases.
ConclusionThe causes of anemia in TPM are very similar to the causes of anemia from the perspective of conventional medicine. Early identification and correction of the causes of anemia, including diet, stomach and liver problems, can help prevent anemia.
Keywords: Etiology, Anemia, Traditional Persian Medicine -
Page 39
Background and Purpose:
Nowadays, the issue of coronavirus-like pandemics, including coronavirus pandemic and their various dimensions in the field of health is considered a serious global challenge for health authorities in countries. On the other hand, new medical resources in this field have not yet been able to overcome the problem and achieve a specific treatment or vaccine. For this reason, the World Health Organization welcomes provision of useful preventive and control strategies, including utilization of the capacity of traditional medicines. In this paper, we have tried to provide the recommended views and measures of Persian Medicine Hakims in the face of infectious pandemics, some of which cause symptoms and behaviors similar to coronavirus.
Materials and MethodsThis article is a review and library research that has been conducted purposefully and with certain criteria through searching valid Persian medicine books and some common medicine resources as well as domestic and international scientific databases with related keywords without applying time limits.
ResultsDifferent medical aspects of coronavirus-like infectious pandemics have been discussed under the general term "háwa¯ y-e vába¯ ¯ı" in Persian medicine texts. Persian scholars , while expressing different aspects of this issue, including definitions, etiology, pathogenesis, and semiology, have taken preventive and control measures in the form of six principles of "sanitation preservation or health maintenance", most of which are in line with the scientific evidence of the day.
ConclusionClinical trials on the use of the teachings and experiences of Persian scholars in coronavirus-like pandemics, including the coronavirus pandemic, can help evaluate the effectiveness of these preventive methods.
Keywords: Persian Medicine, Pandemics, COVID-19, Prevention, control -
Page 49
Background and Purpose:
There are slightly different and diverse names for diseases in Persian medical sources. Among them, learning about native words for a simple disease such as "wart" includes anthropological values as well. Not only physicians and medical historians, but also many anthropologists, folklore researchers, and even lexicographers have been involved in the issue of nomenclature multiplicity.
Materials and MethodsIn this research, numerous and various names for "wart" were collected initially, applying library research, review methods, and referring to resources on the history of medicine in Iran, including texts of medical history, traditional and folk medicine; Subsequently, these words were classified and analyzed through historical-comparative linguistic axioms and anthropological methods.
ResultsThe words related to "wart" are divided into six main groups, one minor geographical category and two main groups, one minor linguistic-dialect class. Since naming any disease is the initial step in diagnosis, these words indicate immemorial and ancient medical systems; therefore, developing a historical atlas of ancient medical subcultures in Iran is achievable by illustrating the reason for diverse nomenclature of each disease including "wart".
ConclusionThe elaboration of word classification related to "wart" and their function to reveal subcultures is so significant that it could be considered as one of the most important indicators of ethnomedical knowledge in any region of Iran. Regarding linguistic transformations and similarity rates to original words, another classification can be suggested to illuminate the antiquity of ethnomedicine in each geographical location in the country.
Keywords: Ethnomedicine, Anthropology, Traditional Medicine, Folk Medicine, Wart -
Page 63
Background and Purpose:
Decreased cognitive ability is a pathological condition in which memory, thinking and judgment decline occur. This condition can be considered as one of the main signs of dementia. Given the weakness of existing therapies to control cognitive decline, further studies are needed to find more effective treatment approaches. In Traditional Persian Medicine (TPM), various medicinal plants have been suggested for treatment of cognitive decline. The aim of this study was to investigate the effectiveness of these plants from traditional medicine and modern medical sources and to find pharmacological mechanisms involved in inducing the therapeutic effects of traditional medicinal plants in symptoms of cognitive decline.
Materials and MethodsIn the present study, the nature, symptoms and also causes of cognitive decline in traditional medicine and modern medicine were investigated. Medicinal plants with therapeutic effects were collected from the books of traditional medicine including “Al-Qanun fi al-Tibb”, “Makhzan al-Adwiya”, “Qarabadin-i kabir” and “Zakhireye Khwarazmshahi”. The scientific name and mechanism of action of each were examined by referring to modern sources and authoritative scientific databases such as Cochrane, PubMed, and Scopus.
ResultsAccording to traditional medicine literature, memory loss and mental disability occur due to the dominance of cold and moisture in the brain; therefore, medicinal plants with warm and dry nature can be effective in this disease. In this study, several traditional medicinal plants with protective or therapeutic effect on cognitive impairments such as Lavandula stoechas L, Phyllanthus emblica, Terminalia chebula anacardium and etc. have been mentioned.
ConclusionNatural medicines used in TPM along with phytochemical compounds extracted from these drugs can be considered as a model for designing new drugs or complementary therapies alongside conventional drugs. Additional clinical studies are necessary to confirm the efficacy and safety of these medicinal plants.
Keywords: Cognitive decline, Alzheimer disease, Medicinal plants, Traditional Persian Medicine -
Page 71
Background and Purpose:
Research in the field of medical history to study various aspects of this science, especially in the field of integrated and interdisciplinary research requires a specific appropriate lexical system. An examination of available treatments in religious and mythological resources indicates that appropriate terms have not yet been formulated for such matters. One of these cases is treatments that are applied in a fixed manner regardless of the type of disease, which can be called “single -procedure therapies”.
Materials and MethodsThis study was conducted by library method and searching multiple databases including PubMed, Scopus, Google Scholar, Magiran and SID to extract data related to single therapies based on existing articles in this field.
ResultsMethods of single procedure treatment are often related to an immaterial source. Contrary to common medical practice that seeks a specific cure for each disease, they treat all or a wide range of diseases with single or limited methods. The use of single-procedure therapies is rooted in mythological therapies. Some ancient texts and even rituals, such as the oiling of the sick in Christianity, fall under the category of mythical healing. This type of healing elucidates a direct connection between healing of diseases and divine grace, faith, or a spiritual source. For example, ritual oiling treatment is a single procedure treatment that uses only one method to treat all patients, but due of its effectiveness and alignment with its foundations, it has persisted through time.
ConclusionGiven the wide range of applications of single-procedure therapies, it seems that there is no direct relationship between treatment and disease in this type of treatment, as in modern medicine. The use of single-procedure therapies is rooted in mythological therapies and examining the insights governing these therapies and the reasons for the sustainability of these traditions can help understand how effective they were in treating diseases over the centuries and to augment the mutual relationship with medical history and other disciplines of knowledge.
Keywords: Treatment, Oiling, Medical History -
Page 79
Background and Purpose:
Attention to the child and childhood is one of the few topics that scientists, doctors and various leaders have agreed on and emphasize that societies seeking development must pay special attention to the child in order for a competent member to raise among them. The book "Tadbir al-Hubala wa-al-Atfal" is the most complete and best book on pediatrics and health for many years after the Renaissance.
Recognition of books and scientific works of the past, especially the period of Islamic civilization, is one of the most essential tasks of academic scientific centers; For this purpose, the abovementioned book is introduced.Materials and MethodsThe article is descriptive research that has studied and described the printed version of the book, Tadbir al-Hubala wa-al-Atfal, and its Persian translation by library method.
ResultsThe book is the only work by a scientist named Ahmad Al-Baladi in the fourth century. For the most part, this book is in accordance with conventional medicine and describes issues related to health and diseases of mothers, infants and children, based on opinions of ancient and contemporary physicians and his own scientific experiences. The book consists of three chapters and 166 sections. It was translated in 2013.Some of the topics covered in this work include: pregnancy management, delivery, fetal temperament, breast milk and its correction, stages of growth and development of the child, nutrition, exercise and dozens of other topics.
ConclusionThe book is a valuable resource for pregnancy, childbirth, infant and child medicine.
Keywords: Child, Mother, Medical History