فهرست مطالب

یافته - سال بیست و سوم شماره 3 (پیاپی 88، تابستان 1400)

فصلنامه یافته
سال بیست و سوم شماره 3 (پیاپی 88، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/25
  • تعداد عناوین: 14
|
  • علی حسنوند، محسن عارف نژاد، اسما سلیمانی* صفحات 1-12
    مقدمه

    لازمه ی توسعه کشورها در دنیای کنونی رشد و توسعه اقتصادی است. با بررسی ادبیات موضوع می توان دریافت مهمترین عامل در توسعه و رشد اقتصادی، نیروی انسانی سالم و کارآمد است و این امر نشان دهنده اهمیت کارآمدی و اثربخشی بخش بهداشت و درمان در کشور ها می باشد. با توجه به اهمیت حوزه بهداشت و درمان، استفاده از سیستم های اطلاعاتی کارآمد برای تحقق اهداف کارآیی، اثربخشی، بهره وری، کیفیت خدمات و نیز رضایتمندی مراجعین، ضرورتی انکار ناپذیر به شمار می رود. هدف از این تحقیق شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر بر بهره وری سیستم های اطلاعاتی بیمارستانی بوده است.

    مواد و روش ها

    با توجه به اینکه در این تحقیق ترکیبی از مصاحبه و پرسشنامه برای شناسایی عوامل موثر بر بهره وری سیستم های اطلاعاتی بیمارستانی استفاده می شود، این تحقیق ترکیبی است. جامعه آماری این تحقیق، خبرگان و متخصصان سیستم های اطلاعاتی بیمارستانی (مدیران و کارشناسان فناوری اطلاعات و کارشناسان پشتیبانی سامانه ها) هستند که بر اساس روش نمونه گیری هدفمند 22 نفر انتخاب شدند. در جریان تحقیق حاضر ابتدا با استفاده از روش تحقیق پیمایشی نظر خبرگان درباره عوامل موثر بر بهره وری سیستم های اطلاعاتی بیمارستانی، شناسایی شدند. بعد از مصاحبه با خبرگان و شناسایی عوامل موثر مربوطه، از پرسشنامه و روش دلفی فازی، عوامل اولویت بندی می شوند.

    یافته ها

    پس از تجزیه و تحلیل یافته ها مشخص شد که عواملی مانند رضایت پزشکان، کیفیت اطلاعات، سهولت در استفاده، پشتیبانی مناسب، توانایی گزارش گیری بالا، تحت وب بودن و آموزش مناسب کاربران از عوامل موثر بر بهره وری سیستم های اطلاعاتی بیمارستانی می باشند.

    بحث و نتیجه گیری

    مسیولین بیمارستانها با در نظر گرفتن یافته های این مطالعه در زمان اجرای پروژه های سیستم های اطلاعاتی می توانند نقش بسزایی در بهبود سلامت جامعه در راستای رشد و توسعه اقتصادی داشته باشند.

    کلیدواژگان: اطلاعات، سیستم اطلاعاتی، بیمارستان، رشد اقتصادی
  • افسانه بدری زاده، حسن رضایی جمالویی*، مصطفی خانزاده، سعید فروغی، ماندانا ساکی صفحات 13-24
    مقدمه

    با توجه به شیوع رو به رشد دیابت نوع 2 و اهمیت پیروی از درمان در کاهش شدت و وخامت این بیماری، مطالعه حاضر به پیش بینی پیروی از درمان دارویی بر اساس متغیرهای حمایت اجتماعی و راهبردهای مقابله ای می پردازد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی 392 نفر از زنان و مردان مبتلا به دیابت نوع 2 به روش در دسترس و هدفمند مورد بررسی قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی، تبعیت از درمان موریسکی، پرسشنامه حمایت اجتماعی واکس و ریدر و پرسشنامه راهبردهای مقابله ای بلینگز وموس استفاده شد. تجزیه وتحلیل داده ها با نرم افزار  SPSSنسخه 22، آمار توصیفی (فراوانی، درصد و میانگین) و استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون) انجام  شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد همبستگی بین زیر مقیاس های حمایت اجتماعی و راهبردهای مقابله ای با پیروی از درمان دارویی، معنادار است (01/0  P<) همچنین زیر مقیاس های حمایت اجتماعی و راهبردهای مقابله ای قادر به پیش بینی بیش از 27 درصد (1/27) از تغییرات پیروی از درمان دارویی می باشند.

    بحث و نتیجه گیری

    حمایت اجتماعی و راهبردهای مقابله ای می توانند به عنوان دو عامل مهم و تاثیر گذار بر ارتقای رفتارهای خود مراقبتی و پیروی از درمان در بیماران دیابتی باشند که با در نظر گرفتن آنها در برنامه های آموزشی، درمانی و مراقبتی می تواند باعث ارتقای سلامت و کاهش عوارض بلند مدت بیماری و طول عمر بیشتر این بیماران شود.

    کلیدواژگان: دیابت نوع 2، تبعیت از درمان دارویی، راهبردهای مقابله ای، حمایت اجتماعی
  • صمد دارابیان، فریده ملکشاهی*، سارا بهرامی صفحات 25-33
    مقدمه

    بیماری دیابت (2) بیماری مزمن و ناتوان کننده ای می باشد که عوامل متعددی در بروز آن موثر است از همین رو تلاش در جهت شناسایی این عوامل و تعدیل آن ها امری قابل تامل می باشد. در این راستا مطالعه حاضر با هدف تعیین رابطه گروه های خونی  ABOو Rh  با بیماری دیابت ملیتوس تیپ 2 انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    این مطالعه یک مطالعه موردی -شاهدی است که در شهرستان خرم آباد بر روی 620 نفر فرد دیابتی و غیردیابتی که به صورت تصادفی انتخاب شده اند انجام گرفت. اطلاعات مطالعه که شامل متغیرهای دموگرافیک و نوع گروه خونی و Rh  بود از طریق پرونده های ثبت شده در مراکز بهداشتی استخراج گردید. برای جمع آوری داده ها از نرم افزار 23  SPSS استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از جداول فراوانی آزمون های کای دو، تی تست و رگرسیون لجستیک استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین سنی کل افراد مورد مطالعه 4/12± 25/49 بود. 2/59%  از این افراد مونث بودند. در این مطالعه از نظر سن و جنسیت تفاوت معناداری بین دو گروه مشاهده نگردید. در متغیرهای سابقه دیابت در خانواده، نمایه توده بدنی و فشار خون بالا، اختلاف معناداری بین افراد دیابتی و غیردیابتی مشاهد شد. از نظر گروه های خونی و Rh تفاوتی از نظر نوع Rh بین دو گروه مشاهده نشد اما در مورد گروه های خونی، گروه خونی A در مقایسه با گروه شاهد درصد بالاتری را به خود اختصاص داد. در حالی که تفاوت آشکاری بین سایر گروه های خونی در دو گروه مورد و شاهد دیده نشد.

    بحث و نتیجه گیری

    بر اساس نتایج ما با توجه به اینکه افراد با گروه خونی  A، نمایه توده بدنی بالا، فشار خون بالا و دارای سابقه دیابت در خانواده در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به این بیماری می باشند. اقدامات لازم در جهت پیشگیری از ابتلا به بیماری برای افراد در معرض خطر باید صورت گیرد تا باعث کاهش شیوع این بیماری در جامعه باشیم.

    کلیدواژگان: دیابت، گروه های خونی، Rh، موردی-شاهدی
  • محمود رضایی، محسن غفرانی*، محمدرضا باتوانی، سمیرا عمادی صفحات 34-42
    مقدمه

    فاکتور رشد فیبرو بلاست 21 پروتیینی است که در تنظیم متابولیسم گلوکز و چربی نقش دارد. هدف پژوهش، بررسی اثر هشت هفته تمرینات تناوبی شدید بر سطوح سرمی فاکتور رشد فیبرو بلاست 21 و مقاومت به انسولین مردان جوان دارای اضافه وزن بود.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش نیمه تجربی 30 مرد جوان دارای اضافه وزن (kg/m2 25 < BMI) به صورت هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه کنترل (15 نفر) و تجربی (15 نفر) تقسیم شدند. گروه تجربی به مدت 8 هفته، هر هفته 4 جلسه و هر جلسه انجام ده تکرار یک دقیقه ای از تمرینات هوازی تناوبی (نوارگردان، یا اسکی فضایی و یا دوچرخه ثابت) با شدت 80-75 درصد ضربان قلب هدف، با دوره های استراحتی متناوب فعال یک دقیقه ای با شدت 40-35 درصد ضربان قلب هدف تمرینات را انجام دادند. 24 ساعت قبل از اجرای برنامه و 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین، مقادیر فاکتور رشد فیبرو بلاست 21 و مقاومت به انسولین اندازه گیری شدند. تغییرات درون گروهی و بین گروهی به ترتیب با استفاده  از آزمون t وابسته و مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. سطح معنی داری نیز در 05/0> P در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    سطوح سرمی فاکتور رشد فیبرو بلاست 21 پس از 8 هفته تمرینات تناوبی شدید در مقایسه با گروه کنترل افزایش معنی داری (031/0P= ، 94/6=  t) نشان داد و مقاومت به انسولین نیز کاهش معنی داری (008/0P= ، 81/5 = t) داشت.

    بحث و نتیجه گیری

    تمرینات تناوبی شدید به مدت 8 هفته می تواند به عنوان دستورالعمل تمرینی بهینه در جهت افزایش سرمی فاکتور رشد فیبرو بلاست 21 و کاهش مقاومت به انسولین به مردان دارای اضافه وزن تجویز شود.

    کلیدواژگان: تمرینات تناوبی شدید، فاکتور رشد فیبرو بلاست 21، مقاومت به انسولین، اضافه وزن
  • توحید خانواری، هادی روحانی*، جواد وکیلی، وحید ساری ضراف صفحات 43-56
    مقدمه

    گسترش بافت چربی باعث افزایش ترشح لپتین و کاهش غلظت آدیپونکتین می شود. ورزش یکی از راه های کنترل و معکوس کردن این فرآیند است. لذا هدف از این مطالعه، تعیین تاثیر 8 هفته تمرین تناوبی خیلی شدید بر لپتین، آدیپونکتین و نسبت لپتین بر آدیپونکتین نوجوانان دارای اضافه بود.

    مواد و روش ها

    در یک طرح پژوهشی نیمه تجربی از میان پسران نوجوان دارای اضافه وزن (18-13 سال، میانگین شاخص توده بدنی 4/1±05/27 کیلوگرم بر متر مربع)، 30 نفر داوطلبانه در 3 گروه 10 نفره شامل گروه تمرین تناوبی کوتاه مدت (9 وهله 30 ثانیه ای با 150 ثانیه استراحت)، طولانی مدت (4 وهله 150 ثانیه ای با 240 ثانیه استراحت) و گروه کنترل قرار گرفتند. گروه های تمرینی به مدت 8 هفته و هر هفته 3 جلسه تمرین دویدن با شدت بالا را انجام دادند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس دو طرفه با اندازه گیری مکرر (3 گروه×2 زمان اندازه گیری) و آزمون تعقیبی بونفرونی در سطح معنی داری 05/0≤P استفاده شد.

    یافته ها

    8 هفته تمرین تناوبی خیلی شدید، تاثیری بر لپتین، وزن و شاخص توده بدنی ندارد. اما می تواند آدیپونکتین را افزایش و نسبت لپتین بر آدیپونکتین و درصد چربی را کاهش دهد. همچنین نشان داده شد بین دو نوع تمرین تناوبی تفاوتی در تغییر میزان لپتین، آدیپونکتین و همچنین درصد چربی و شاخص توده بدنی تفاوتی وجود ندارد.

    بحث و نتیجه گیری

    تمرینات تناوبی شدید با افزایش آدیپونکتین و متعاقبا با کاهش نسبت لپتین بر آدیپونکتین می تواند مزایای متابولیکی برای نوجوانان دارای اضافه وزن به ارمغان بیاورد. کم بودن حجم تمرینی، نداشتن محدودیت کالریکی و سایر عوامل اثر گذار در دوران بلوغ از جمله عواملی هستند که ممکن است بر نتایج پژوهش اثر گذار بوده باشند.

    کلیدواژگان: تمرینات تناوبی خیلی شدید، اضافه وزن، لپتین، آدیپونکتین
  • رقیه احتشام، معصومه نژادعلی*، مهدی هدایتی صفحات 57-67
    مقدمه

     بیماری کبد چرب غیرالکلی شایع ترین بیماری کبدی است. این بیماری با چاقی، مقاومت به انسولین و دیس لیپیدمی ارتباط دارد. واسپین یک آدیپوکین تازه شناخته شده است که دارای عملکردهای زیادی از جمله تنظیم متابویسم کربوهیدرات ها و چربی ها است. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط سطح واسپین با کبد چرب غیر الکلی و متغیرهای آنتروپومتری و بیوشیمیایی انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مورد- شاهدی با مجموع 150 شرکت کننده، 75 بیمار مبتلا به بیماری کبد چرب غیرالکلی به عنوان مورد و 75 شرکت کننده به عنوان کنترل انجام شد. سطوح سرمی واسپین و انسولین با کیت الایزا و سایر متغیرها با روش استاندارد اندازه گیری شدند.

    یافته ها

    بیماران مبتلا به بیماری کبد چرب غیرالکلی دارای نمایه توده بدنی، سطح ترانس آمینازها، تری گلیسیرید، فشارخون سیستولیک (SBP)، انسولین و مقاومت به انسولین بالاتری در مقایسه با گروه کنترل، بودند (05/0 p <). تفاوت معنی دار در سطح واسپین بین بیماران مبتلا به کبد چرب غیرالکلی (درجه 1، 2 و 3) و افراد سالم مشاهده نشد (05/0< p). در این مطالعه بین واسپین با فشارخون دیاستولی (DBP) و کلسترول همبستگی معکوس مشاهده شد (05/0 < P)، اما ارتباطی بین واسپین و لیپوپروتیین ها، مقاومت به انسولین و آنزیم های کبدی یافت نشد (05/0< p).

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج نشان می دهد ارتباطی بین واسپین و بیماری کبد چرب غیرالکلی وجود ندارد. سطح سرمی واسپین با فشارخون دیاستولیک و کلسترول ارتباط دارد (در کل افراد).

    کلیدواژگان: واسپین، کبد چرب، شاخص مقاومت به انسولین
  • محمدحسین حبیب الهی*، آرزو عبدالهی گنبج، علیرضا انصاری مقدم، امیر ریگی، علی سنجرانی، مریم طالب روحی صفحات 68-78
    مقدمه

    ترمیم استخوان های شکسته شده ناشی از عوامل فیزیولوژیک و یا عوامل پاتولوژیک از اهداف مورد توجه محققان از گذشته بوده است. هدف از این مطالعه ارزیابی تاثیر عصاره های ترکیبی بر روند استخوان سازی در شکستگی تجربی ایجاد شده در استخوان فمور موش صحرایی به عنوان الگوی آزمایشگاهی می باشد.

    مواد و روش ها

    مطالعه تجربی آزمایشگاهی حاضر بر روی 21 سر موش صحرایی انجام شد. پس از بیهوشی، برش 3 سانتیمتری در ناحیه استخوان فمور ایجاد و با چکش مخصوص شکسته شد. پس از جراحی، گروه شاهد بدون عصاره و سه گروه آزمون به ترتیب دوز 200 ، 500 ، 1000 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن عصاره را دریافت کردند. 21 روز پس از جراحی، آسان کشی انجام شد و از محل شکستگی مقاطع تهیه و رنگ آمیزی شدند و مورد ارزیابی هیستوپاتولوژی و هیستومورفومتری قرار گرفتند. جهت آنالیز داده ها از نرم افزار SPSS ویرایش 21 استفاده شد.

    یافته ها

    با توجه به آزمون مقایسه زوجی، اختلاف میانگین متغیرهای مغز استخوان، استخوان نابالغ و استخوان لاملار در گروه سوم آزمون با بقیه گروه ها تفاوت معنا داری داشت (05/0<P) که نشان داد دریافت عصاره در گروه های آزمون با افزایش دوز منجر به کاهش میانگین مغز استخوان و استخوان نابالغ شده و در نتیجه باعث افزایش میانگین استخوان لاملار گردیده است.

    بحث و نتیجه گیری

    مطالعه حاضر نشان می دهد که مصرف عصاره ترکیبی مومیایی، پنیر باد و زردچوبه قادر به تحریک ترمیم استخوان در موش صحرایی بوده و می تواند به عنوان کاندیدی برای درمان شکستگی مطرح شود.

    کلیدواژگان: شکستگی استخوان، موش صحرایی، مومیایی، پنیرباد، زردچوبه
  • شادی حسیوندی، فیروزه اسدی، ایرج سلیمی کیا* صفحات 79-88
    مقدمه

     ایسکمی رپرفیوژن کلیوی به عنوان پاتوفیزیولوژی زمینه ی انواع اختلالات بالینی مانند کاهش نارسایی حاد کلیه شناخته شده است. با توجه به اهمیت گونه های فعال اکسیژن و استرس اکسیداتیو در طی ایسکمی رپرفیوژن، یکی از مهم ترین استراژی های درمان برای کاهش آسیب ایسکمی رپرفیوژن، استفاده از آنتی اکسیدان ها می باشد. گیاهان جنس سالویا از جمله .Boiss Salvia macrosiphon غنی از ترکیبات آنتی اکسیدانی هستند. در مطالعه حاضر اثر حفاظتی این گیاه و فلاونویید آن در جلوگیری از آسیب کلیوی ناشی از ایسکمی رپرفیوژن بررسی شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی 42 رت در 6 گروه 7 تایی تقسیم شدند. گروه ها شامل شم، کنترل و 4 گروه درمانی بود که یک گروه با ماده استاندارد لوتیولین و 3 گروه با غلظت های (150، 100، 50) میلی گرم بر کیلوگرم به صورت روزانه با عصاره  متانلی گیاه سالویا ماکروسیفون به مدت 20 روز قبل از ایجاد ایسکمی پیش درمانی شدند. 24 ساعت پس از ایجاد ایسکمی از رت ها خونگیری انجام شد و سطح سرمی کراتینین و اوره آنها اندازه گیری شد.

    یافته ها

    دوز 100 میلی گرم بر کیلوگرم عصاره متانلی گیاه سالویا با اختلاف معناداری کمتر از 001/0 باعث کاهش سطح اوره و کراتینین شد. همچنین لوتیولین توانست به صورت معنی دار سطح هر دو فاکتور را کاهش دهد.

    بحث و نتیجه گیری

    در این مطالعه اثر مثبت و معنادار فلاونویید لوتیولین و عصاره گیاه سالویا بر سطح اوره و کراتینین اثبات شد. این تاثیر مربوط به خاصیت آنتی اکسیدانی فلاونویید و عصاره متانلی گیاه می باشد.

    کلیدواژگان: ایسکمی رپرفیوژن، کلیهBoiss. Salvia macrosiphon، لوتئولین
  • علی سالاروند، جواد وروانی، امیرحسین بقائی*، نورالله عبدی، رضا چمن پیرا صفحات 89-105
    مقدمه

     با توجه به اینکه در دشت ازنا- الیگودرز، بخش عمده ای از مصارف شرب از آب های زیرزمینی تامین می شود، بررسی میزان غلظت نیترات و نیتریت و پتانسیل آسیب پذیری و ارزیابی خطر سلامت آب های زیرزمینی و شرب دشت ازنا- الیگودرز، به منظور شناخت عوامل آلاینده برای حفظ سلامت مصرف کنندگان ضروری است.

    مواد و روش ها

    پتانسیل آسیب پذیری دشت مورد مطالعه در مقابل عوامل آلاینده به روش درستیک بررسی شد. به منظور بررسی غلظت نیترات و نیتریت از 25 چاه آب منطقه طی سال آبی 1397-1398 نمونه برداری و به روش استاندارد آنالیز شدند. خطر سلامت انسان ها در استفاده شرب از آب های زیرزمینی دشت مورد مطالعه به روش شاخص  USEPA(آژانس حفاظت محیط زیست ایالات متحده) ارزیابی شد.

    یافته ها

     نتایج روش درستیک نشان داد که 45 درصد از منطقه دارای پتانسیل آسیب پذیری زیاد (قسمت جنوبی دشت) و 65 درصد دارای پتانسیل آسیب پذیری متوسط (قسمت شمالی دشت) است. بر اساس نتایج آنالیز، نیترات در آب شرب روستاهای چقاطرم و اشرف آباد به ترتیب با دارا بودن 56 و 65 میلی گرم در لیتر و نیتریت در آب های زیرزمینی روستاهای چم زمان، علی آباد و دره باغ به ترتیب با دارا بودن 5/3 ، 3/3 و 4/3 میلی گرم در لیتر، بیش از حد استاندارد سازمان بهداشت جهانی است.  بر اساس نتایج ارزیابی خطر سلامت انسان ها، 83 درصد از کودکان و 8 درصد از زنان و 4 درصد از مردان به واسطه آلودگی نیترات آب های زیرزمینی دشت مورد مطالعه با تهدید سلامت مواجه هستند (HQ>1)، صحت نتایج آسیب پذیری با واسنجی نتایج ارزیابی خطر سلامت و نتایج نقشه هم نیترات تایید شد.

    بحث و نتیجه گیری

    استفاده بی رویه از کودهای شیمیایی نیتراته و دفع غیر اصولی فاضلاب های انسانی (شهری و روستایی) عامل اصلی آلودگی نیترات و نیتریت در برخی نقاط است. بر اساس نتایج این پژوهش و برای حفظ سلامت مصرف کنندگان بخصوص کودکان، استفاده از چاه های شرب آلوده توصیه نمی شود و پایش مستمر چاه های شرب منطقه ضروری است.

    کلیدواژگان: نیترات، نیتریت، آلاینده های زیست محیطی، آب زیرزمینی، ارزیابی خطر سلامت
  • مهدی رفیعیان بروجنی، رضوان رضایی نسب* صفحات 106-118
    مقدمه

    موتاسیون هایی که باعث بیان بالای فاکتور رشد اپیدرمی می شوند منجر به ایجاد سرطان می شوند. از این رو، این فاکتور به عنوان یک هدف مولکولی بالقوه برای درمان سرطان است و مهارکننده های این آنزیم در زمینه ی درمان سرطان اهمیت خاصی دارند. هدف این پژوهش بررسی بیوانفورماتیکی مهار آنزیم EGFR بوسیله ی تعدادی از مشتقات کینازولینون است.

    مواد و روش ها

    این پژوهش به روش توصیفی - تحلیلی انجام شد. برای بررسی نحوه اتصال مشتقات کینازولینون به جایگاه فعال آنزیم، در ابتدا ساختار شیمیایی ترکیبات با استفاده از نرم افزار ChemBioDrawUltra نسخه 14 ترسیم شد. سپس به منظور بهینه سازی انرژی، به نرم افزار Hyperchem انتقال یافت. مطالعات داکینگ به وسیله نرم افزار AutoDock 4.2 انجام شد و در مرحله نهایی، نتایج با استفاده از سه برنامه AutoDockTools ، DS Visualizer و Ligplot مورد آنالیز قرار گرفتند.

    یافته ها

    بر اساس نتایج به دست آمده از مطالعات داکینگ، مهم ترین پیوندهای درگیر در اتصال دارو با گیرنده، اتصالات هیدروفوبیک و پیوند هیدروژنی هستند. در میان تمام ترکیبات مورد مطالعه، بهترین نتایج داکینگ مربوط به ترکیب شماره 3 است. این ترکیب با منفی ترین سطح انرژی اتصال (-7.53 Kcal/mol ΔGbind=) تمایل بیشتری برای اتصال به اسیدهای آمینه ی کلیدی جایگاه فعال آنزیم EGFR دارد.

    بحث و نتیجه گیری

    در پایان با توجه به اثربخشی بالا و نتایج داکینگ می توان نتیجه گرفت که ترکیب شماره 3 می تواند به عنوان مهار کننده موثر آنزیم EGFR مطرح شود.

    کلیدواژگان: بیوانفورماتیک، داکینگ مولکولی، کینازولینون، EGFR
  • مهسا یادسار، الهام شهاب پور، مصطفی مرادی سرابی، مریم کوشکی جهرمی* صفحات 119-133
    مقدمه

    آسیب سلول کبدی ناشی از فعالیت بدنی یا مصرف مکمل ها یکی از مشکلات جدی ورزشکاران در رشته های مختلف می باشد. هدف این پژوهش بررسی تاثیر مصرف مقادیر مختلف مکمل نیترات بر آنزیم های کبدی AST و ALT و نسبت AST به ALT پس از یک جلسه فعالیت ورزشی برون گرا در موش های نر نژاد اسپراگوداولی بود.

    مواد و روش ها

    36 سر موش نر بالغ دو ماهه به صورت تصادفی به سه گروه کنترل، گروه مکمل NO با مقدار پایین (8/4 میلی گرم در کیلوگرم وزن بدن) و با مقدار بالا (4/15 میلی گرم در کیلوگرم وزن بدن) تقسیم شدند. مکمل دهی هفت روز انجام شد. سپس هر سه گروه یک جلسه بر روی تردمیل با سرعت 20 متر بر دقیقه با شیب 15 درجه منفی به مدت 45 دقیقه دویدند. 24 ساعت پس از فعالیت ورزشی از ناحیه قلب موش ها به طور مستقیم خون گیری انجام شد. متغیرهای مورد مطالعه از سرم اندازه گیری شد.

    یافته ها

    مصرف مکمل نیترات با مقدار کم موجب تغییر شاخص های AST و ALT نمی شود، اما مصرف مقدار بالای نیترات موجب افزایش سطح سرمی ALT و کاهش AST/ALT نسبت به مصرف مقدار پایین و گروه کنترل شد.

    بحث و نتیجه گیری

    مصرف مکمل نیترات با مقدار پایین تاثیر مضری بر شاخص های تخریب کبدی ندارد و مصرف مقدار بالای مکمل نیترات نقش تخریب کننده سلول های کبدی را در ورزشکاران به همراه دارد.

    کلیدواژگان: نیتریک اکساید، آسپارتات آمینوترانسفراز (AST)، آلانین آمینو ترانسفراز (ALT)، نسبت آسپارتات آمینوترانسفراز به آلانین آمینو ترانسفراز (ALT، AST)، تمرین ورزشی برونگرا
  • آرزو فلاح، پریسا سادات سید موسوی*، سعید قنبری صفحات 134-146
    مقدمه

     افسردگی پس از زایمان شایع ترین پیچیدگی روانشناختی پس از تولد کودک است. یکی از مهمترین عوامل خطر ایجاد افسردگی پس از زایمان، رابطه مادر و نوزاد و چالش های این رابطه است. با توجه به جایگاه نظریه دلبستگی در تبیین رابطه مادر و نوزاد، مطالعه حاضر با هدف شناسایی مضمون های مرتبط با رابطه مادر و نوزاد به منظور پیشگیری از افسردگی پس از زایمان انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه در دو مرحله انجام شد. ابتدا برای شناسایی مضمون های اصلی رابطه مادر و کودک بر اساس روش کیفی و رویکرد تحلیل محتوای استقرایی، با چهار گروه مادران باردار (6 نفر)، مادران دارای فرزند نوزاد (5 نفر)، متخصصین اطفال (3 نفر) و روانشناسان (3 نفر) مصاحبه انجام شد. داده ها کدگذاری و استخراج شد. سپس ادبیات حوزه دلبستگی با روش کتابخانه ای مرور و مضمون ها استخراج شد و در نهایت بر اساس یافته های این دو مرحله، مضمون های مرتبط با رابطه مادر و نوزاد شناسایی شد.

    یافته ها

    مهمترین مضمون های بدست آمده از دو مرحله مطالعه که با یکدیگر هم پوشانی داشت (دلبستگی به جنین، اضطراب و استرس دوران بارداری و پس از زایمان، مراقبت از کودک، دریافت حمایت و تاثیر رابطه با والدین بود که بعنوان مضامین اصلی مرتبط با رابطه مادر و نوزاد شناسایی شد.

    بحث و نتیجه گیری

    در این پژوهش تلاش شد با شناسایی مضمون های اصلی رابطه مادر و کودک بعنوان یکی از عوامل خطر ابتلا به افسردگی پس از زایمان از منظر ادبیات پژوهشی در کنار مطالعه کیفی، نیازهای واقعی مادران شناسایی شود تا بعنوان مبنایی در مداخلات بعدی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: افسردگی پس از زایمان، رابطه مادر و نوزاد، پیشگیری، تحلیل محتوا، تحقیق کیفی
  • شیرزاد فلاحی، مائده چاهیچی اصفهان، فرناز خیراندیش*، مهدی بیرجندی، پژمان هاشم زاده صفحات 147-157
    مقدمه

    توکسوپلاسموزیس مهمترین آلودگی انگلی مرتبط با سیستم اعصاب مرکزی (CNS) است. داشتن آگاهی و اطلاعات کافی در مورد توکسوپلاسموزیس مادرزادی و عوامل موثر بر آن برای فارغ التحصیلان رشته های بهداشتی در پیشگیری، تشخیص به موقع و درمان بیماری در نوزادان بسیار کمک کننده است. مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان آگاهی دانشجویان سال آخر رشته های تحصیلی مرتبط با زنان باردار در دانشگاه علوم پزشکی لرستان در مورد توکسوپلاسموزیس مادرزادی طراحی و اجرا شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه 177 نفر از دانشجویان که در آینده شغلی خود با زنان باردار سر و کار خواهند داشت، انتخاب شدند. میزان آگاهی و اطلاعات دانشجویان در خصوص توکسوپلاسموزیس مادرزادی بر اساس پرسشنامه از قبل طراحی شده بررسی و اندازه گیری شد. آزمون من ویتنی و کای اسکویر برای مقایسه داده ها استفاده شد

    یافته ها

    نتایج این مطالعه نشان داد، آگاهی دانشجویان در مورد توکسوپلاسموزیس مادرزادی در محدوده مطلوبی قرار ندارد (٪14/71±72/4). بر اساس نتایج حاصله میزان آگاهی در دانشجویان رشته های پرستاری و تغذیه (013/0=P)، دارای سن پایین (013/0=P)، ساکن خوابگاه (002/0=P) و در مقطع کارشناسی (001/0>P) به صورت معنی داری کمتر از دیگر دانشجویان بود (05/0>P).

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج حاصل از مطالعه حاضر بیانگر میزان اطلاعات ضعیف دانشجویان سال آخر رشته های تحصیلی مرتبط با زنان باردار در مورد توکسوپلاسموزیس مادرزادی است. تاکید بیشتر بر اهمیت بیماری و صدمات جبران ناپذیر آن در جنین، برنامه ریزی برای افزایش میزان آگاهی دانشجویان در مورد  این بیماری، راه های انتقال و پیشگیری امری ضروری بنظر می رسد.

    کلیدواژگان: توکسوپلاسموزیس مادرزادی، آگاهی، دانشجویان، ریسک فاکتور
  • ایمان پولادی، سمیه دلفانی، ستاره سروش، محمدرضا سلطانی، فرانک رضایی* صفحات 158-167
    مقدمه

    امروزه سویه های مقاوم به دارو اسینتوباکتر بومانی به عنوان یکی از پاتوژن های فرصت طلب در جهان مطرح می باشند. هدف از این مطالعه بررسی الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی ایزوله های بالینی اسینتوباکتربومانی در بیمارستان های شهر خرم آباد (شهدای عشایر و شهید رحیمی) می باشد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی- مقطعی بر روی نمونه های بالینی جمع آوری شده از بیماران بستری در بخش های مختلف بیمارستان های شهر خرم آباد در سالهای 95 -1394 و 97-1396 انجام شد. نمونه های بالینی جدا شده از بیماران توسط کشت میکروبی و آزمون های بیوشیمیایی به عنوان اسینتو باکتر بومانی شناسایی شدند و برای تایید هویت اسینتوباکتر بومانی از روش   PCR استفاده گردید. آزمایش تعیین حساسیت ایزوله های باکتری نسبت به آنتی بیوتیک ها انجام گرفت و داده ها توسط نرم افزار SPSS  نسخه 22 و آزمون کای اسکویر داده ها آنالیز شدند.

    یافته ها

    بر اساس آنتی بیوگرام صورت گرفته از بین 94 ایزوله اسینتوباکتر بومانی جدا شده از بیماران بستری در بیمارستان های شهر خرم آباد، 50%، 49/41% و 51/8% ایزوله ها به ترتیب دارای مقاومت به چند دارو MDR))، مقاومت بسیار گسترده به چند دارو  (XDR) و غیر مقاوم به چند دارو بودند.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به حساس بودن اسینتوباکتر بومانی به آنتی بیوتیک های پلی میکسین بی و ماینوسایکلین می توان از این آنتی بیوتیک ها، به خصوص به صورت درمان ترکیبی در درمان عفونت های ناشی از این باکتری استفاده کرد. بدلیل اینکه میزان مقاومت به چند دارو در بیمارستان های شهر خرم آباد 49/91 درصد گزارش شده، بنابراین توجه به معیارهای کنترل عفونت های بیمارستانی ضروری است.

    کلیدواژگان: اسینتوباکتر بومانی، مقاومت به چند آنتی بیوتیکی، مقاومت بسیار گسترده به چند آنتی بیوتیکی
|
  • Ali Hasanvand, Mohsen Arefnezhad, Asma Soleimani* Pages 1-12
    Background

    The countries should be economically developed in today’s world. By reviewing the literature, a healthy and efficient workforce is a key factor in economic development, which indicates the effectiveness of the health sector in countries. Efficient information systems should be used to achieve efficiency, effectiveness, productivity, service quality, and customer satisfaction. The present study aimed to identify and prioritize the factors affecting the efficiency of hospital information systems.

    Materials and Methods

    Interviews and questionnaires are collaboratively used in this study to identify the factors affecting the productivity of hospital information systems. A total of 22 hospital information systems specialists (IT and system support experts) were selected based on the purposive sampling method. In the present study, expertschr('39') views on the factors affecting the productivity of hospital information systems were first identified using a survey research method. The factors are prioritized from the questionnaires and the Fuzzy Delphi method.

    Results

    After analyzing the findings, it was found that physicianschr('39') satisfaction, information quality, usability, appropriate support, high reporting ability, being on the web, and proper user training are the factors affecting the efficiency of hospital information systems.

    Conclusion

    As a result, considering the findings of this study during the implementation of information systems projects, hospital officials can play a significant role in economically improving public health.

    Keywords: Economic growth, Hospital, Information, Information system
  • Afsaneh Badrizadeh, Hasan Rezaii Jamaloi*, Mostafa Khanzadeh, Saeid Foroughi, Mandana Saki Pages 13-24
    Background

    According to the growing prevalence of type 2 diabetes, the present study aimed to predict adherence to treatment based on social support variables and coping strategies to reduce the severity of this disease.

    Materials and methods

    In this cross-sectional study, 392 men and women with type 2 diabetes were evaluated using purposeful and convenient sampling. Wax social support and the Blings and Moss coping strategies questionnaire were used. Data were analyzed using SPSS software (version 22), descriptive statistics (frequency, percentage, and mean), and inferential statistics (Pearson correlation coefficient and regression analysis).

    Results

    The results indicated that the correlation between the subscales of social support and coping strategies with adherence to drug therapy was significant (P<.01). These measures could predict more than 27%) 27.1( of changes in compliance with drug treatment.

    Conclusion

    Social support and coping strategies can be two effective factors in promoting self-care behaviors and adherence to treatment in patients with diabetes. Including these strategies in educational, treatment, and care programs improves health and reduces long-term complications of the disease to increase the life expectancy of patients.

    Keywords: Coping strategies, Medication adherence, Social support, Type 2 diabetes
  • Samad Darabian, Faride Malekshahi*, Sara Bahrami Pages 25-33
    Background

    Diabetes is a chronic and debilitating disease that has several factors that affect its occurrence, so trying to identify these factors and modify them is worth considering. In this regard, the present study was conducted to determine the relationship between different blood groups and Rh with diabetes mellitus type 2.

    Materials and Methods

    This study is a case-control study that was conducted in Khorramabad city on a total of 620 diabetic and non-diabetic individuals who were randomly selected. Study data including demographic variables and blood type and Rh were extracted through files registered in health centers. SPSS23 software was used to collect data. Frequency tables of chi-square, t-test and logistic regression were used to analyze the data.

    Results

    The mean age of the subjects was 49.25±12.4. 59.2% of the subjects were female. In this study, no significant difference was observed between the two groups in terms of age and gender. There was a significant difference between diabetic and non-diabetic individuals in family history, BMI and hypertension. There was no difference in the type of Rh between the two groups in terms of blood and Rh groups, but in the case of blood groups, blood group A had a higher percentage compared to the control group. While there was no obvious difference between other blood groups in the case and control groups.

    Conclusion

    According to our results, people with blood type A, as well as people with high BMI, high blood pressure and a family history of diabetes, are at higher risk for developing the disease. Necessary measures to prevent the disease for these people at risk should be taken to reduce the prevalence of the disease in society.

    Keywords: Diabetes, Blood, Rh groups, Case-control
  • Mahmoud Rezaei, Mohsen Ghofrani*, Mohammadreza Batavani, Samira Emadi Pages 34-42
    Background

    The fibroblast growth factor 21 is a protein that is involved in regulating glucose and fat metabolism. The present study aimed to investigate the effect of eight weeks of high-intensity interval training on serum levels of fibroblast growth factor 21 and insulin resistance in overweight young men.

    Materials and Methods

    In this semi-experimental study, 30 overweight young men (BMI<25 kg /m2) were purposefully selected and randomly divided to control (n=15) and experimental (n=15) groups. The experimental group performed ten repetitions of one-minute aerobic exercise (treadmill, elliptical trainer, or stationary bike) with an intensity of 80-75% of the target heart rate with one-minute active intermittent rest periods with an intensity of 35-40% of the heart rate for 8 weeks, 4 sessions per week. Fibroblast growth factor 21 and insulin resistance were measured 24 hours before starting the program and 48 hours after the last training session. Intragroup and Intergroup changes were analyzed using dependent and independent t-test, respectively.

    Results

    Serum levels of fibroblast growth factor 21 indicated a significant increase (t=6.94, P= 0.031) compared to that of the control group after 8 weeks of high-intensity interval training, but insulin resistance significantly decreased (t=5.81, P=0.008).

    Conclusion

    High-intensity interval training for 8 weeks can be prescribed as an optimal exercise protocol to increase serum fibroblast growth factor 21 and reduce insulin resistance in overweight young men.

    Keywords: Fibroblast growth factor 21, High-intensity interval training, Insulin resistance, Overweight
  • Tohid Khanevari, Hadi Rohani*, Javad Vakili, Vahid Sari Sarraf Pages 43-56
    Background

    Proliferation of adipose tissue increases leptin secretion and decreases adiponectin concentration. Exercise is an intervention to control and reverse this process. Therefore, the present study aimed to determine the effect of 8-week high-intensity interval training on leptin, adiponectin, and the ratio of leptin to adiponectin in overweight adolescent boys.

    Materials and Methods

    The present quasi-experimental study was conducted on overweight adolescent boys (13-18 years old, mean body mass index 27.05±1.4 kg/m2). A total of 30 participants volunteered who were divided into three groups of 10 people including short-term (9 sessions of 30-second training with 150-second rest), long-term (4 sessions of 150-second training with 240-second rest), and control group. The training groups performed high-intensity running sprints 3 times per week for 8 weeks. Data were analyzed using two-way repeated-measures ANOVA (3 groups×2 measurement times) and Bonferroni test.

    Results

    Performed high-intensity interval training failed to affect leptin, weight, and body mass index but increased adiponectin and decreased the ratio of leptin to adiponectin (P = 0.042) and fat percentage. No difference was observed between the two types of interval training in changing the level of leptin, adiponectin, fat percentage, and body mass index.

    Conclusion

    High-intensity interval training increases metabolic benefits in overweight adolescents by increasing adiponectin and subsequently decreasing the leptin/adiponectin ratio. Low exercise, no calorie restriction, and other factors affecting puberty may influence the research results.

    Keywords: Adiponectin, High-intensity interval training, Leptin, Overweight
  • Roghayeh Ehtesham, Masoumeh Nezhadali*, Mehdi Hedayati Pages 57-67
    Background

    Non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) is the most common liver disease. The NAFLD is associated with obesity, insulin resistance, and dyslipidemia. Vaspin is a newly discovered adipokine that has several functions, including regulation of carbohydrate and lipid metabolism. This study aimed to investigate the relationship of vaspin levels with NAFLID as well as anthropometric and biochemical parameters.

    Materials and Methods

    This case-control study was conducted on a total of 150 participants who were divided into the case (with NAFLD; n=75) and control groups (n=75). The serum levels of vaspin and insulin were measured by ELISA kit, and other variables were determined by standard methods.

    Results

    There was no significant difference between the patients with NAFLD (grades 1, 2, and 3) and healthy controls (P>0.05) in terms of vaspin levels. Moreover, the patients with NAFLD had significantly higher body mass index, levels of transaminases, triglycerides, systolic blood pressure, insulin, and insulin resistance, compared to the control group (P<0.05). In this study, an inverse correlation was observed between vaspin and diastolic blood pressure with cholesterol (P<0.05). However, no association was found between vaspin and lipoproteins, as well as insulin resistance and liver enzymes (P>0.05).

    Conclusion

    The findings showed no relationship between vaspin and NAFLD. However, serum vaspin levels are correlated with cholesterol levels and diastolic blood pressure (in all subjects).

    Keywords: Fatty liver, HOMA-IR, Vaspin
  • Mohammadhossein Habibollahi*, Arezoo Abdollahi Gonbaj, Alireza Ansari Moghaddam, Amir Rigi, Ali Sanjarani, Mariam Talebrohi Pages 68-78
    Background

    Repair of broken bones due to physiological or pathological factors has always been important for researchers. In this regard, this study aimed to evaluate the effect of a combined extract on the osteogenic process in the experimental fracture created in the femoral of rats as laboratory models.

    Materials and Methods

    This experimental study was performed on 21 rats. After induction of general anesthesia to each mouse, a 3-cm incision was made in the femoral bone and it was broken with a special hammer. After surgery, the control group did not receive any extract, while the three experimental groups received 200, 500, and 1000 mg/kg PO, respectively. In the next step, 21 days after surgery, euthanasia was performed and bone sections were prepared and stained in the fracture site. Next, histopathological and histomorphometric studies were carried out for the evaluation of bone healing in rats. The collected data were analyzed in SPSS software (version 21).

    Results

    According to the pairwise comparison test, the mean difference of variables, namely bone marrow, woven bone, and lamellar bone of the third group of the test was significantly different from those of the other groups (P<0.05). This indicated that receiving the extract in the experimental groups with an increased dose led to a decrease in the mean bone marrow and woven bone which, in turn, increased the mean lamellar bone

    Conclusion

    The results showed that the combined extracts of mummy, Withania coagulans, and turmeric can stimulate osteogenesis in rats and be considered as a candidate for fracture treatment.

    Keywords: Bone fracture, Mummy, Rat, Turmeric, Withania coagulans
  • Shadi Hosivandi, Firouze Asadi, Iraj Salimikia* Pages 79-88
    Background

    Renal ischemia-reperfusion is known as the underlying pathophysiology of a variety of severe clinical disorders, such as acute renal failure. The use of antioxidants is one of the most important treatment strategies to reduce the ischemia-reperfusion induced injury due to the importance of reactive oxygen species and oxidative stress during ischemia reperfusion. Salvia spices, especially Salvia macrosiphon Boiss, are rich in antioxidant compounds. The present study aimed to investigate the protective effects of these substances on renal ischemia reperfusion.

    Materials and Methods

    In this study, 42 Wistar rats were divided into six groups of seven animals per group. The groups included a sham, a control, and four treatments. One of the treatment groups was treated with luteolin, and the other three groups were treated with different concentrations (50, 100, 150 mg/kg) of Salvia macrosiphon Boiss methanolic extract for 20 days before ischemia. After 24 hours following ischemia, blood samples were taken from the rats, and their serum creatinine and urea levels were evaluated.

    Results

    Salvia macrosiphon Boiss extract (at the dose of 100 mg/kg) significantly reduced urea and creatinine levels (P<0.001). Moreover, Luteolin decreased both ceratinine (P<0.01) and urea (P<0.05) levels.

    Conclusion

    This study confirmed the positive and significant effect of Salvia macrosiphon Boiss extract and Luteolin on the studied factors. The observed effect could be in part due to the potential antioxidant properties of flavonoids and methanol extract of Salvia macrosiphon Boiss.

    Keywords: Ischemia Reperfusion, Kidney, Luteolin, Salvia macrosiphon Boiss
  • Ali Salarvand, Javad Varvani, Amirhossein Baghaie*, Norollah Abdi, Reza Chamanpira Pages 89-105
    Background

    In the Azna-Aligudarz plain, the drinking water is mainly supplied from groundwater.  Therefore, it is necessary to estimate the concentration of nitrate and nitrite and determine the groundwater vulnerability potential and related risks in the plain to guarantee the health of consumers.

    Materials and Methods

    The vulnerability potential of the studied plain to pollutants was investigated by the drastic method. To estimate the concentration of nitrate and nitrite, 25 water wells in the study area were sampled within 2018-2019 and analyzed by standard method. Human health risk related to groundwater in the study area was assessed using the USEPA (the United States Environmental Protection Agency) index.

    Results

    The results of the DRASTIC method demonstrated that 45% and 65% of the region has a high (southern part of the plain) and a medium vulnerability potential (northern part of the plain), respectively. According to the obtained results, nitrate in Chaqataram and Ashrafabad villages with 56 and 65 mg/liter, respectively, and nitrite in groundwater of Chamzaman, Aliabad, and Darreh Bagh villages with 3.5, 3.3, and 3.4 mg/liter, was higher than the standard of World Health Organization. According to the health risk assessment results, 83%, 8%, and 4% of children, women, and men are prone to health threats due to nitrate concentration (HQ>1). The accuracy of the vulnerability results was confirmed by calibrating the results of the health risk assessment and the results of the nitrate map.

    Conclusion

    As e evidenced by the obtained results, improper use of nitrate chemical fertilizers and unsafe disposal of human wastewater (urban and rural) is the main cause of increased nitrate and nitrite concentrations in agricultural lands. Based on the results of the present study, the use of contaminated drinking wells is not recommended and continuous monitoring of drinking wells in the study area is essential to protect the health of consumers, especially children.

    Keywords: Nitrate, Nitrite, Environmental pollutants, Groundwater, Health risk assessment
  • Mahdi Rafieyanbroujeni, Rezvan Rezaeinasab* Pages 106-118
    Background

    Mutations that cause high expression of epidermal growth factor can lead to cancer. Therefore, this factor serves as a potential molecular target for cancer treatment, and inhibitors of this enzyme are of particular importance in the treatment of cancer. This study aimed to investigate the bioinformatics of inhibition of EGFR enzyme by a number of quinazolinone derivatives.

    Materials and Methods

    This study was conducted based on a descriptive-analytical method. To investigate how quinazolinone derivatives bind to the active site of the enzyme, the chemical structure of the compounds was first plotted using ChemBioDrawUltra software (version 14). It was then transferred to Hyperchem software for energy optimization. Docking studies were performed using AutoDock software (version 4.2), and in the final stage, the results were analyzed using three programs, including AutoDockTools, DS Visualizer, and Ligplot.

    Results

    Based on the results of docking studies, the most important bonds involved in drug-receptor binding are hydrophobic and hydrogen bonds. Among all the studied compounds, the best docking results are related to compound number 3. This compound with the most negative binding energy level (ΔGbind=-7.53 Kcal/mol) has a greater tendency to bind to key amino acids at the active site of the EGFR.

    Conclusion

    In the end, due to the high effectiveness and docking results, it can be conclude that compound number 3 can be considered an effective erlotinib EGFR inhibitor.

    Keywords: Bioinformatic, EGFR, Molecular docking, Quinazolinone
  • Mahsa Yadsar, Elham Shahabpoor, Mustafa Moradi Sarabi, Maryam Koushkie Jahromi* Pages 119-133
    Background

    Hepatocellular damage caused by physical activity or the use of supplements is one of the serious problems facing athletes in various fields. This study aimed to evaluate the effect of different doses of nitric oxide supplements on AST and ALT liver enzymes and the ratio of AST to ALT following a session of eccentric exercise in Sprague Dawley male rats.

    Materials and Methods

    In this study, 36 Sprague Dawley male rats (two months old) were divided into three groups of control, low dose (4.8 mg/kg body weight), and high dose of NO supplements (15.4 mg/kg body weight). Supplements were given to rats for seven days. Subsequently, all three groups of rats were forced to run on a treadmill for 45 min with a speed of 20 m/min, and a slope of -15 degrees. Blood samples were taken directly from cardiac puncture of rats 24 h after the running exercise. Blood serum variables of the study were measured afterward.

    Results

    Low dose of nitrate supplements did not change AST and ALT indices, while the high dose of nitrate supplements increased ALT serum level and decreased AST to ALT ratio, compared to a low dose of NO supplements and control group.

    Conclusion

    Based on the obtained results, the consumption of a low dose of NO supplements does not change hepatocellular damage markers, while the high dose of NO supplements causes degeneration of hepatic cells in athletes.

    Keywords: Alanine aminotransaminase, Aspartate aminotransaminase, AST, ALT ratio, Eccentric exercise, Nitric oxide
  • Arezoo Fallah, Parisa Sadat Seyed Moosavi*, Saied Ghanbari Pages 134-146
    Background

    Postpartum depression is the most common psychological complication after childbirth. The mother-infant relationship and its challenges are one of the most critical risk factors of postpartum depression. Given the importance of attachment theory in explaining the mother-infant relationship, the present study aimed to identify the components related to mother-infant relationship in order to prevent postpartum depression.

    Materials and Methods

    This study was conducted in two stages. In the first stage, based on the qualitative method and inductive content analysis approach, individual interviews were conducted with four groups of pregnant mothers (n=6), mothers with infants (n=5), pediatricians (n​​=3), and psychologists (n=3). The data were coded and extracted. During the second stage, the relevant literature in the field of attachment was reviewed using desk research, whereby the components were extracted. Finally, based on the findings of these two stages, themes related to the mother-infant relationship were identified.

    Results

    The most important overlapping themes obtained from the two stages of the study included attachment to the fetus, anxiety during pregnancy and postpartum, child care, reception of support, and the impact of the relationship with parents which were identified as the main themes related with the mother-infant relationship.

    Conclusion

    Considering the importance of mother-infant relationship as a postpartum depression risk factor, the present study strived to identify the main components of this relationship from the perspective of research literature, along with a qualitative study, to identify the real needs of mothers to be used as a basis for subsequent interventions.

    Keywords: Postpartum depression, mother-infant relationship, prevention, Qualitative research, content analysis
  • Shirzad Fallahi, Maedeh Chahichi Isfahan, Farnaz Kheirandish*, Mehdi Birjandi, Pejman Hashemzadeh Pages 147-157
    Background

    Toxoplasmosis is the most important parasitic infection associated with central nervous system. Sufficient knowledge and information about congenital toxoplasmosis and its effective factors is very helpful for health graduates in the prevention, early diagnosis, and treatment of the disease in infants. This study aimed to investigate the knowledge level of senior students related to pregnant women in Lorestan University of Medical Sciences, Khorramabad, Iran, about congenital toxoplasmosis.

    Materials and Methods

    This study included 177 students who would deal with pregnant women in their future careers. The studentschr('39') knowledge and information about congenital toxoplasmosis were assessed and measured based on a pre-designed questionnaire. The Mann-Whitney and Chi-square tests were used to compare the obtained data.

    Results

    The results of this study showed that the studentschr('39') knowledge about congenital toxoplasmosis was not in a desired range (4.72±71.14%). Based on the results, the level of knowledge was significantly lower in nursing and nutrition students (P=0.013), younger age groups (P=0.013), dormitory residents (P=0.002), and undergraduates (P<0.001), compared to other students (P<0.05).

    Conclusion

    The results of the present study indicated the poor level of information of senior students related to pregnant women about congenital toxoplasmosis. Emphasis is placed on the importance of the disease and its irreparable damage to the fetus, development of plans to increase studentschr('39') awareness of the disease, as well as ways of transmission and prevention.

    Keywords: Awareness, Congenital toxoplasmosis, Risk factor, Students
  • Iman Poladi, Somayeh Delfan, Setareh Soroush, MohammadReza Soltani, Faranak Rezaei* Pages 158-167
    Background

    Today, drug-resistant strains of Acinetobacter baumannii are one of the opportunistic pathogens in the world. This study aimed to determine the antibiotic resistance pattern of clinical isolates of A. baumannii in Khorramabad hospitals (i.e., Shohaday Ashayer-Shahid Rahimi), Khorramabad, Iran.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study was conducted on the clinical samples collected from patients hospitalized in the different wards of Khorramabad hospitals in 2015-16 and 2017-18. The clinical samples were identified as A. baumannii by microbiological culture and biochemical tests then confirmed by polymerase chain reaction. The susceptibility test of bacterial isolates to antibiotics was performed and the obtained data were analyzed by SPSS software (version 22) using the Chi-square test.

    Results

    According to the results of the antibiogram, among the 94 isolates of A. baumannii collected from the patients admitted to Khorramabad hospitals, 50%, 41.49%, and 8.51% of isolates were multiple-drug resistant, extensively drug-resistant, and non-multidrug resistance, respectively.

    Conclusion

    Due to the sensitivity of A. baumannii to polymyxin B and minocycline antibiotics, these antibiotics can be used, especially as a combination therapy, in the treatment of infections caused by this bacterium. Since the rate of multidrug resistance in Khorramabad hospitals was found to be 91.49%, it is necessary to pay attention to the criteria for controlling nosocomial infections.

    Keywords: Acinetobacter baumannii, multiple-drug resistant, extensively drug-resistant