فهرست مطالب

نشریه نوآوری در علوم و فناوری غذایی
پیاپی 49 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/24
  • تعداد عناوین: 12
|
  • اوشا پورمحمدی، سید حسین حسینی قابوس* صفحات 1-11

    کدوحلوایی یک منبع مناسب از کاروتن، ویتامین های محلول در آب و اسیدهای آمینه است. پودر کدوحلوایی به دلیل ارزش تغذیه ای بالا، عطروطعم بسیار مطلوب، شیرینی و رنگ مناسب جهت بهبود کیفیت محصولات نانوایی و انواع کیک ها استفاده می شود. در این مطالعه از صمغ دانه ریحان (Ocimum basilicum) جهت بهبود خصوصیات کیک حاوی کدوحلوایی استفاده شد. لذا ابتدا خمیر کیک حاوی 10 درصد پودر کدوحلوایی و درصدهای مختلف صمغ دانه ریحان (در چهار سطح 0، 25/0، 5/0 و 75/0 درصد) تهیه و گرانروی آن ها اندازه گیری شد. سپس کیک ها پخته و خصوصیات فیزیکوشیمیایی آن ها شامل وزن، خاکستر، رطوبت، حجم، دانسیته، رنگ مغز و خصوصیات حسی اندازه گیری شد. خمیر کیک های تهیه شده جزء سیال های غیر نیوتنی و از نوع وابسته به برش و وابسته به زمان بودند. با افزایش درصد صمغ دانه ریحان در فرمولاسیون کیک ها، گرانروی خمیر افزایش یافت (05/0>P). با افزایش درصد صمغ دانه ریحان از 0 به 75/0 درصد، گرانروی خمیر کیک در سرعت برشی برابر s-130 از 70/11 تا 5/22 پاسکال ثانیه افزایش یافت (05/0>P). مقادیر رطوبت و حجم کیک ها با افزایش درصد صمغ افزایش یافت (05/0>P). با افزودن صمغ ریحان روشنایی کیک ها به دلیل افزایش حجم، افزایش یافت و همچنین از زردی نمونه ها کاسته شد (05/0>P). شاخص های L*، a* و b* برای نمونه حاوی 75/0 درصد صمغ به ترتیب برابر 48/87، 612/0 و 89/51 به دست آمد. کیک حاوی 75/0 درصد صمغ دانه ریحان به طور معنی داری مقبولیت حسی بالاتری نسبت به سایر نمونه ها داشت (05/0>P).

    کلیدواژگان: صمغ دانه ریحان، کدوحلوایی، کیک، گرانروی
  • سید هاشم اخلاقی فیض اباد*، محمد مهرشاد، حمید شهیدی مقدم، سید ابوالفضل موسوی صفحات 13-25

    گیاه دارویی زنیان متعلق به خانواده چتریان است. عصاره بذر زنیان در داروهای ضد سرفه و مشتقات اپوکسی به کار می رود. در هند و افغانستان به عنوان طعم دهنده در غذاهای آماده و انواع نان به کار می رود. با توجه به مقاومت روز افزون باکتری ها نسبت به آنتی بیوتیک های مشتق از میکروارگانیسم ها، دستیابی به عوامل ضد میکروبی جدید و موثر امری ضروری و اجتناب ناپذیراست. محققان بر اهمیت استفاده از پتانسیل درمانی گیاهان دارویی در این زمینه تاکید کرده اند و معتقدند یکی از گونه های دارویی که می تواند به عنوان عامل ضد باکتری به کار رود، گیاه زنیان است. در این تحقیق ابتدا عصاره آبی زنیان تهیه شده و از این عصاره برای کاهش یون نقره به نانوذرات نقره استفاده شد. نانوذرات حاصله از این روش توسط میکروسکوپ الکترونی روبشی، طیف سنج مادون قرمز، اسپکتروسکوپی فرابنفش- مریی و آنالیز اندازه ذرات مشخصه یابی شدند. آنالیز اندازه ذرات، میانگین 40 نانومتر را برای نانوذرات سنتزی نشان داد. به علاوه، خواص آنتی اکسیدانی عصاره آبی و نیز محلول محتوی نانوذرات نقره با استفاده از روش DPPH اندازه گیری شد. در ادامه میزان فنول کل عصاره مورد ارزیابی و سنجش قرار گرفت.

    کلیدواژگان: زنیان، سنتز سبز، نانوذرات نقره، میکروسکوپ الکترونی، فعالیت آنتی اکسیدانی
  • مرتضی خمیری، ماندانا محمودی* صفحات 27-39

    در این تحقیق، قابلیت تخمیرشوندگی شیر توسط 6 جدایه از لاکتیک اسید باکتری ها، فعالیت پروتیولیتیکی لاکتیک اسید باکتری ها در شیر با معرف اورتو فتال دی آلدهید (OPA) و خاصیت ضدقارچی لاکتیک اسید باکتری ها در MRS مایع و شیر پس چرخ در مقابل آسپرژیلوس فلاوس و کاندیدا آلبیکنس مورد بررسی قرار گرفت. از لاکتوباسیلوس برویس KMJC1، لاکتوباسیلوس اسیدی پیسیس KMJC2، لاکتوباسیلوس کورواتوس KMJC3 و لاکتوباسیلوس پلانتاروم KMJC4 جدا شده از پنیر کوزه، لاکتوباسیلوس هلوتیکوس KMCH1 جدا شده از دوغ شتر (چال) و لاکتوکوکوس لاکتیس KMCM3 جدا شده از شیر شتر استفاده شد. نتایج نشان داد که در میان جدایه ها، لاکتوباسیلوس پلانتاروم KMJC4 پس از 48 ساعت، لاکتوکوکوس لاکتیس KMCM3 پس از 16 ساعت و لاکتوباسیلوس هلوتیکوس KMCH1 پس از 60 ساعت از قابلیت تخمیرشوندگی شیر برخوردار بودند. سنجش میزان پروتیولیز انجام شده در شیرهای تخمیری توسط جدایه های مذکور با استفاده از معرف OPA نشان داد فعالیت پروتیولیتیکی مربوط به جدایه های لاکتوباسیلوس هلوتیکوس KMCH1، لاکتوکوکوس لاکتیس KMCM3 و لاکتوباسیلوس پلانتاروم KMJC4 به ترتیب mg/ml 34/0 ، 26/0 و 22/0 بود. در بررسی اثر ضدقارچی روماند حاصل از فعالیت جدایه های لاکتیکی مشخص شد روماند حاصل از کشت در MRS مایع اثر بازدارندگی بیشتری (mg/ml 50 و 25 MIC=) نسبت به روماند حاصل از کشت در شیر پس چرخ داشت، به طوری که MIC برای روماند حاصل از شیر تخمیری مشاهده نشد. در پایان می توان نتیجه گرفت که لاکتوکوکوس لاکتیس KMCM3 در مقایسه با جدایه های دیگر در زمان کوتاه تری (16 ساعت) توانست لاکتوز شیر را تخمیر کند. بیشترین فعالیت پروتیولیتیکی توسط جدایه های مذکور در شیر، مربوط به جدایه لاکتوباسیلوس هلوتیکوس KMCH1 (mg/ml34/0) بود. لاکتوباسیلوس پلانتاروم KMJC4 جدا شده از پنیر کوزه به عنوان بهترین جدایه برای تهیه روماند حاصل از MRS مایع با خاصیت ضد قارچی بود.

    کلیدواژگان: فعالیت ضدقارچی، شیر تخمیری، فعالیت پروتئولیتیکی، لاکتیک اسید باکتری ها
  • محمد مالکی، فخری شهیدی*، محمدجواد وریدی، الهام آذرپژوه صفحات 41-51

    در این پژوهش ویژگی های فیزیکوشیمیایی برش های هویج اسمز شده، در طی مرحله خشک کردن تکمیلی با هوای داغ مورد بررسی قرار گرفت. نمونه های برش خورده هویج ابتدا تحت پیش تیمار اسمزی بهینه شده، قرار گرفتند، شرایط بهینه در مرحله ی آبگیری اسمزی، محلول چای ترش با غلظت 60 درصد ساکارز، مدت زمان 60 دقیقه و نسبت 20:1 در نظر گرفته شد. در مرحله خشک کردن هوای داغ، متغیر مستقل دماهای (60، 70 و 80 درجه سانتی گراد) و متغیرهای وابسته میزان رطوبت، چروکیدگی، میزان آبگیری مجدد، میزان ترکیبات فنلی، بافت و ارزیابی حسی بودند. اثر دما بر تمام پاسخ ها معنی دارد بود. با افزایش دما، میزان رطوبت کاهش و به 11/0 رسید. با افزایش دما، میزان چروکیدگی، آبگیری مجدد و بافت افزایش یافت. بیشترین میزان ترکیبات فنلی (ppm400) و ارزیابی حسی مربوط به دمای 70 درجه سانتی گراد بود. در پایان نقطه بهینه بر اساس حداکثر میزان آبگیری مجدد، حفظ بیشترین میزان ترکیبات فنلی و ویژگی های حسی، حداقل میزان رطوبت، چروکیدگی و سفتی بافت تعیین و دمای 70 درجه سانتی گراد انتخاب شد.

    کلیدواژگان: اسمز، چای ترش، خشک کردن هوای داغ، هویج
  • موسی الرضا هوشمند دلیر، حمید توکلی پور*، حسین چاجی، احمد کلباسی اشتری، پروین شرایعی صفحات 53-68

    این پژوهش با هدف بررسی و تعیین مناسب ترین مدل سینیتیکی نیمه تجربی برای توصیف فرآیند خشک کردن گلبرگ زعفران با استفاده از دو روش بستر نیمه سیال و بستر سیال در دماهای 45 و 55 درجه سانتی گراد انجام شد. آزمایش تجربی خشک کردن گلبرگ زعفران در دماهای (45 و 55 درجه سانتی گراد) و سرعت هوای خشک کن بستر نیمه سیال و سیال (7/0 و 7/1 متر بر ثانیه) انجام و رفتار خشک شدن براساس داده های آزمایشگاهی مورد برازش قرار گرفت. نتایج نشان داد زمان لازم جهت خشک شدن گلبرگ زعفران با افزایش دمای هوای خشک کردن از 45 به 55 درجه سانتی گراد و سرعت جریان هوا از 7/0 به 7/1 متر بر ثانیه ، کاهش یافت. به طوری که فرآیند خشک کردن گلبرگ زعفران در دمای 45 درجه سانتی گراد با سرعت سیال 7/1 متر بر ثانیه طی زمان 60 دقیقه و با سرعت سیال 7/0 متر بر ثانیه طی زمان 96 دقیقه و در دمای 55 درجه سانتی گراد با سرعت سیال 7/1 متر بر ثانیه طی زمان30 دقیقه و با سرعت 7/0 متر بر ثانیه متر بر ثانیه طی زمان 36 دقیقه به پایان رسید. به گونه ای که بیشترین زمان خشک کردن مربوط به جریان هوای 7/0 متر برثانیه در دمای 45 درجه سانتی گراد و کمترین زمان مربوط به جریان هوای 7/1 متر بر ثانیه در دمای 55 درجه سانتی گراد می باشد. در برازش داده ها با 11 مدل نیمه تجربی مشخص شد برای برازش داده های آزمایشگاهی، مدل های دو جمله ای، لگاریتمی واصلاح شده هندرسون و پابیس با داشتن بالاترین ضریب تبیین و کمترین ریشه متوسط خطای داده ها و مجموع مربعات خطا، مدل های مناسب بودند.

    کلیدواژگان: گلبرگ زعفران، مدل سازی.سینتیک خشک کردن، ضریب نفوذ، انرژی فعالسازی
  • زهرا صدیقی، سمیه بهرام* صفحات 69-80

    پرودی جیوسین رنگدانه قرمز استخراج شده از باکتری Serratia marcescens است که دارای اثر ضدمیکروبی و ضد‏اکسیدانی می باشد. در این پژوهش اثر رنگدانه پرودی جیوسین در غلظت های 5/1و 2% بر کیفیت و ماندگاری فیله ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) طی دوره نگهداری 18 روز در دمای 4 درجه سانتی گراد مورد بررسی قرار گرفت. تیمارهای مورد مطالعه در روزهای صفر، 3، 6، 9، 12، 15 و 18 مورد ارزیابی میکروبی (شمارش کلی باکتری، شمارش باکتری های سرمادوست و باکتری اسید لاکتیک) و شیمیایی (پراکسید، مقادیر تیوباربیوتیک اسید، اسید چرب آزاد، وpH) قرار گرفتند. نتایج نشان داد غلظت 2% پرودی جیوسین توانست اکسیداسیون لیپیدی را از طریق کاهش مقادیر پراکسید، تیوباربیوتیک اسید و اسیدچرب آزاد به تاخیر اندازد. تیمارحاوی پرودی جیوسین با غلظت 2% کمترین مقادیر pH، باکتری اسید لاکتیک، مقادیر کلی باکتری و مقادیر باکتری‏ها سرمادوست را نشان داد و تا روز هجدهم نگهداری از مقادیر قابل قبول شاخص میکروبی برخوردار بود. با توجه به نتایج رنگدانه پرودی جیوسین با غلظت 2% می تواند به عنوان یک ترکیب ضد‏اکسیدانی و ضدمیکروب طبیعی در فرآورده گوشتی استفاده گردد.

    کلیدواژگان: سراشیا مارسسنس، پرودی جیوسین، ماهی کپور، ضد میکروبی، آنتی اکسیدانی
  • لیلا ناطقی* صفحات 81-99

    هدف از این پژوهش، بررسی اثرات جایگزین کردن آرد گندم با صمغ کتیرا و آلژینات سدیم بر خواص کیفی نان بروتچن بود. در این پژوهش، اثر غلظت های مختلف صمغ کتیرا (25/0 و 75/0 درصد) و غلظت های مختلف صمغ آلژینات سدیم (25/0 و 75/0 درصد) به صورت جداگانه و به صورت توام (5/0 و 5/0 درصد) به فرمولاسیون نان بروتچن مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بررسی خصوصیات فیزیکوشیمیایی نشان داد که افزودن غلظت های مختلف صمغ های کتیرا و آلژینات سدیم اثر معنی داری بر میزان چربی، شاخص قرمزی، درصد پروتئین و pH در مقایسه با تیمار شاهد نداشت. با افزایش درصد صمغ کتیرا و آلژینات سدیم در فرمولاسیون نان بروتچن درصد رطوبت، حجم نان، درصد خاکستر، شاخص زردی و شاخص روشنایی به صورت معنی داری (05/0≥p) افزایش یافت. نتایج آزمون بافت سنجی نشان داد با افزودن 5/0 درصد  کتیرا و 5/0 درصد آلژینات سدیم بیاتی نان بروتچن به صورت معنی داری کاهش یافت. نتایج ارزیابی حسی نشان داد، تیمار حاوی 5/0 درصد آلژینات سدیم و 5/0 درصد صمغ کتیرا بدلیل داشتن بالاترین امتیاز حسی و کمترین میزان بیاتی به عنوان تیمار بهینه معرفی گردید.

    کلیدواژگان: صمغ آلژینات سدیم، صمغ کتیرا، نان بروتچن
  • آناهیتا ابراهیمی، سپیده بهرامی*، محمد عبدالھیان نوقابی صفحات 101-115

    در این مطالعه فیلم های پلی اتیلنی فعال با افزودن نانوذرات نقره به منظور افزایش ماندگاری قارچ تهیه شدند. برای این منظور، نانوذرات نقره با سطوح مختلف (صفر، 1، 2 و 3 درصد بر مبنای وزن پلی مر) در ساختار پلی مر مورد استفاده قرار گرفتند و تاثیر آن روی خصوصیات قارچ ها از جمله افت وزن، مواد جامد محلول، پارامترهای رنگی (L*، a و b)، سفتی و خصوصیات میکروبی (شمارش کلی میکروارگانیسم ها، باکتری های سودوموناس و کپک ها و مخمرها) و همچنین خصوصیات حسی مورد ارزیابی قرار گرفت. قارچ ها به مدت 12 روز در دمای 4 درجه سلسیوس نگهداری شدند و در روزهای صفر، 4، 8 و 12 مورد بررسی قرار گرفتند. افزایش غلظت نانوذرات در ساختار پلی مر منجر به کاهش افت وزن و تغییرات مواد جامد محلول در نمونه های قارچ در مقایسه با نمونه شاهد شد. اگرچه افزایش زمان نگهداری موجب کاهش سفتی نمونه های قارچ می شود (از 57/35 تا 26/20 نیوتن)، اما افزایش غلظت نانوذرات نقره به طور معنی داری (05/0>p) افت سفتی نمونه های قارچ را کاهش داد. کاهش معنی داری در شاخص L* و افزایش معنی داری (05/0>p) در شاخص های a و b در همه نمونه های قارچ در طول دوره نگهداری رخ داد. تغییرات شاخص L* قارچ های پوشش داده شده با پلیمر-نانوذرات کمتر از نمونه شاهد بود. استفاده از پوشش پلیمر-نانوذرات نقره در مقایسه با نمونه شاهد به طور معنی داری (05/0>p) منجر به کاهش تعداد میکروارگانیسم ها در طول همه روزهای نگهداری شد. استفاده از فیلم پلی اتیلنی حاوی 3 درصد نانوذرات نقره به طور معنی داری (05/0>p) منجر به افزایش امتیاز پارامترهای حسی شد، به طوری که تیمار پوشش داده شده با پلیمر حاوی 3 درصد نانوذرات نقره بالاترین امتیاز قابلیت پذیرش کلی را در مقایسه با تیمار شاهد و سایر تیمارها داشت. به طورکلی می توان نتیجه گرفت که استفاده از 3 درصد نانوذرات نقره در ساختار پلیمر منجر به بهبود قابلیت نگهداری نمونه های قارچ می شود.

    کلیدواژگان: فیلم پلی اتیلنی، نانوذرات نقره، قارچ خوراکی، خصوصیات میکروبی، خصوصیات حسی
  • حسن محمدی آراسته، عبدالرضا میرچولی برازق*، موسی الرضا هوشمند دلیر صفحات 117-131

    در این پژوهش، آب دو واریته انگور عسکری و سلطانی بیدانه استخراج شده و سپس بطور مجزا با پوست نرم و سبز پسته اوحدی و کله قوچی مخلوط کرده و توسط مخلوط کن های با دور بالا به مدت 5 دقیقه هم زده شدند. خوراک های آماده شده با بریکس 40 توسط یک اسپری درایر در مقیاس پایلوت در کارخانه تبدیل به پودرشده و ویژگی های فیزیکوشیمیایی و میکروبی پودرهای تولید شده مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که پودرهای تولید شده دارای حدود 50 درصد کربوهیدرات،20 درصد پروتئین،10درصد چربی و 10 درصد خاکستر بودند. تانن اگرچه در پوست سبز پسته تا قبل از بلانچینگ حدود 6 درصد بود اما بلانچینگ بطور معنی داری منجر به کاهش آن شد. بین تیمارهای مختلف از نظر اندازه ذرات ، قابلیت جذب آب ، دانسیته و حلالیت نیزاختلاف معنی دار بود(05/0 > P). پودرها از حلالیت حدود 75 درصد ، اندازه ذرات 200 میکرون و دانسیته 39/0 گرم بر میلی لیتر برخوردار بودند. در بخش میکروبی، هیچ گونه کپک، مخمر و اشریشیا کلی در نمونه های پودر مشاهده نگردید. فقط از نظر شمارش کلی میکروارگانیسم ها، نتایج مثبت بود که البته بیش از استاندارد نبود. در نهایت نتایج نشان داد که پوست سبز پسته به عنوان یک محصول ضایعاتی با پروتئین و فیبر بالا می تواند مکمل خوبی برای آب انگور ها در فرآیند خشک کن های پاششی باشد.

    کلیدواژگان: آب انگور، پوست نرم و سبز پسته، ویژگی های فیزیکوشیمیایی و میکروبی، پودر، اسپری درایر
  • سیده سلیمه رشیدایی آبندانسری، پیمان آریایی*، مهدی چرمچیان لنگرودی صفحات 133-145

    در این مطالعه تاثیر عصاره آزاد و نانوکپسوله رزماری به عنوان نگهدارنده طبیعی بر ماندگاری گوشت قرمز مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور عصاره رزماری با استفاده از روش‌های مختلف (حلال، التراسوند و فوق بحرانی) استخراج و مقادیر ترکیبات فنلی و فعالیت آنتی اکسیدانی از طریق مهار رادیکال آزاد DPPH سنجیده شد. بالاترین مقادیر ترکیبات فنلی و خاصیت آنتی اکسیدانی در روش استخراج الترسوند مشاهده شد (0/05>P) و این عصاره با استفاده از ایزوله پروتئین سویا نانوکپسوله شد سپس عصاره خالص و ریزپوشانی شده گیاه رزماری (ppm 800) به منظور بهبود ویژگی‌های کیفی به فیله گوشت قرمز اضافه شد و در فواصل زمانی 7 روزه و به مدت 21 روز شاخص میکروبی (باکتری کل)، شاخص شیمیایی (پراکسید، تیوباربیوتیک اسید و pH) اندازه گیری شد. نتایج نشان داد افزودن عصاره (در فرم آزاد و نانو کپسوله) تاثیر معنی داری بر شاخص های شیمیایی و میکروبی فیله گوشت داشت (0/05>P) و در بین تیمارها، تیمار حاوی عصاره نانوکپسوله رزماری، توانست به طور موثرتری اکسیداسیون لیپیدی و فساد میکروبی در فیله گوشت را به تعویق بیاندازد و تنها این تیمار از شاخص های میکروبی و شیمیایی قابل قبولی تا روز 14 ام دوره نگهداری برخوردار بود. بنابراین به نظر می رسد که عصاره نانوکپسوله رزماری را به عنوان یک نگهدارنده طبیعی در گوشت و فرآورده های گوشتی مورد استفاده قرار داد.

    کلیدواژگان: رزماری، اکسیداسیون لیپید، فساد میکروبی، گوشت قرمز، نانوکپسوله
  • میثم قنواتی، مریم محمدی روزبهانی*، خوشناز پاینده صفحات 147-157

    این مطالعه با هدف بررسی میزان فلزات سنگین سرب، نیکل، آرسنیک و کادمیوم در سبزیجات خوراکی جعفری و شوید و خاک در اراضی پایین دست رودخانه کارون در استان خوزستان در سال 1397 انجام شد. نمونه برداری طی مدت 2 ماه در فاصله فروردین تا اردیبهشت بود که 48 نمونه گیاه و خاک از آن مزارع جمع آوری شد و هضم بافت گیاهی با استفاده از روش جکسون و هضم بافت خاک نیز با استفاده از روشEPA3050 انجام شد. سرب به ترتیب با 50/32±77/628 و 45/57±40/748 میلی گرم بر کیلوگرم در خاک زیر کشت گیاه شوید و جعفری بالاترین غلظت را داشت. در گیاهان، نیز سرب با 67/85±68/667 و 70/53±80/678 میلی‌گرم بر کیلوگرم در دو گیاه شوید و جعفری بالاترین غلظت را داشت. کادمیوم، نیکل و آرسنیک در خاک و گیاه رتبه‌های بعدی قرار داشتند. غلظت دو فلز کادمیوم و سرب در خاک زیر کشت گیاه شوید بالاتر از خاک زیر کشت گیاه جعفری بودند. مقایسه غلظت فلزات سنگین با استاندارد جهانی نشان داد، فقط نیکل خاک در محدوده استاندارد سازمان بهداشت جهانی قرار داشت و سایر فلزات از استاندارد تعیین شده فراتر بودند. در مورد گیاهان شوید و جعفری، مقادیر نیکل، سرب، آرسنیک و کادمیوم در محدوده مجاز قرار نداشتند. مقایسه میان غلظت فلزات سنگین بین خاک و گیاه، نشان می‌دهد که غلظت فلزات بین خاک و گیاه شوید و جعفری اختلاف معنی‌داری نداشتند. با توجه به نتایج این بررسی مصرف شوید و جعفری، سبب تجمع مقادیر بالایی از فلزات در بدن انسان می‌شود.

    کلیدواژگان: فلزات سنگین، شوید، جعفری، خاک، رودخانه کارون
  • علی گنجلو*، ماندانا بی مکر، زینب شیخی صفحات 159-170

    دونات یکی از فرآورده‌های قنادی پرکالری است که به علت خصوصیات حسی مطلوب محبوبیت زیادی در بین مصرف کنندگان به عنوان میان وعده غذایی دارد. لذا انجام مطالعاتی با هدف امکان سنجی تولید چنین فرآورده‌هایی با کالری کمتر به دلیل اثبات ارتباط بین مصرف فرآورده‌های غذایی پر کالری و بروز اضافه وزن و بیماری‌هایی نظیر دیابت و قلبی- عروقی ضروری است. در این راستا، برای دستیابی به هدف مذکور، در این پژوهش امکان تولید دونات با کالری کاهش یافته با استفاده از مخلوط مالتودکسترین- سوکرالوز مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور، تاثیر جایگزینی مخلوط مالتودکسترین- سوکرالوز در سطوح 25، 50، 75 و100 درصد (وزنی/ وزنی) روی برخی از ویژگی‌های فیزیکی، شیمیایی و حسی ارزیابی شد. نتایج نشان داد که با جایگزینی مخلوط مالتودکسترین- سواکرالوز میزان جذب روغن به‌طور معنی‌داری (05/0p<) کاهش یافت. به‌علاوه، جایگزینی مخلوط مالتودکسترین- سوکرالوز باعث کاهش حجم مخصوص، تخلخل و میزان قرمزی پوسته دونات شد در حالی‌که میزان سفتی بافت و روشنایی پوسته افزایش یافت. در نهایت بر اساس نتایج به دست آمده امکان تولید دونات با کالری کاهش یافته قابل رقابت با نمونه شاهد از نظر ویژگی‌های فیزیکی، شیمیایی و حسی از طریق جایگزینی مخلوط مالتودکسترین- سواکرالوز به میزان 50 درصد وجود دارد.

    کلیدواژگان: دونات، مالتودکسترین، سوکرالوز، کالری کاهش یافته، خصوصیات فیزیکی و شیمیایی
|
  • Ousha Pourmohammadi, Seyyed Hossein Hosseini Ghaboos* Pages 1-11

    Pumpkin is a good source of carotene, water-soluble vitamins and amino acids. Pumpkin powder is used because of its high nutritional value, highly desirable flavor, sweetness and appropriate color to improve the quality of bakery products and all types of cakes. In this study, basil seed gum (Ocimum basilicum) was used to improve the characteristics of cake containing pumpkin. So, firstly, the cake batter containing 10 % pumpkin containing different percentages of basil seed gum (at four levels 0, 25, 0, 5, and 75%) was prepared and their viscosity was measured. Then the cakes were cooked and their physicochemical properties including weight, ash, moisture, volume, density, crumb color and sensory characteristics were measured. Prepared cakes batter was a non-Newtonian fluid and shear-dependent and time-dependent type. With increasing basil seed gum percentage in cake formulation, the viscosity of batter increased (P<0.05). With increasing the basil seed gum from 0 to 0.75 %, cakes batters viscosity at shear rate of 30 s -1 ware increased from 11.7 to 22.5 Pa.s (P<0.05). The moisture content and volume of cakes were increased with increasing gum percentage (P<0.05). With increasing basil gum brightness of cakes increased due to increasing volume, in addition decreased yellowing of the samples (P<0.05). The L*, a* and b* indexes for sample containing 0.75 % gum were 87.48, 0.612 and 51.89, respectively. According to the sensory evaluation results, pumpkin cake containing 0.75 % basil seed gum had the highest total acceptance score. Pumpkin cake containing 0.75% basil seed gum significantly had more acceptability than other samples (P<0.05).

    Keywords: Basil Seed Gum, Cake, Pumpkin, Viscosity
  • Hashem Akhlaghi Feizabad*, Mohammad Mehrshad, Hamid Shahidi Moghaddam, Abolfazl Mousavi Pages 13-25

    Research into the preparation of nanomaterials has increased during the past few decades due to the unique industrial properties of these materials. The nanoparticles produced by chemical methods have generated concern due to the hazardous and toxic materials used to make them and possible environmental damage. Silver nanoparticles are of interest because of their biological and medical applications. However the toxic nature of some of the chemical methods to make nanomaterials are in contrast with principles of green chemistry. For this reason, a variety of biological systems have been used. In this study, aqueous extracts of Ajowan (Trachyspermum ammi L. ) were prepared and this extract was used to reduce silver (I) to silver nanoparticles. Ajowan, a herbaceous plant, belongs to the family Umbelliferae. The nanoparticles obtained by this method were characterized by transmission electron microscopy, infrared spectroscopy, ultraviolet-visible spectroscopy and particle size analysis, which showed an average diameter of 40 nm for synthetic nanoparticles. In addition, the antioxidant properties of the aqueous extract and a solution containing silver nanoparticles was measured using the DPPH technique. Finally, the total phenolic content of the extract was evaluated.

    Keywords: Trachyspermum ammi L., Green Synthesis, Silver Nanoparticles, ElectronMicroscopy, Antioxidant Activity
  • Mandana Mahmoudi*, Morteza Khomeiri Pages 27-39

    In this study, milk fermentation capability by 6 isolates of lactic acid bacteria, proteolytic activity of lactic acid bacteria in milkby ortho-phthaldialdehyde (OPA)reagentand antifungal property of lactic acid bacteria in MRS broth and skim milk against Aspergillus flavus and Candida albicanswere studied. L. brevis KMJC1, L. acidipiscis KMJC2, L. curvatus KMJC3 and L. plantarum KMJC4 isolated from Jug cheese, L. helveticus KMCH1 isolated from camel doogh (Chal) and Lac. lactis KMCM3 isolated from camel milk were used. The results showed thatamong the isolates,L. plantarum KMJC4after 48 h, Lac. lactis KMCM3 after 16 hand L. helveticus KMCH1 after 60 hhad milk fermentation capability. The measurement of proteolysis rate performed infermented milk by mentioned isolates using OPA reagent indicated that the proteolytic activity of L. helveticus KMCH1, Lac. lactis KMCM3 and L. plantarum KMJC4 were 0.34, 0.26 and 0.22 mg/ml, respectively. In study of the antifungal effect of supernatant resulting from the activity of lactic isolates, it was found that supernatant obtained from culture in MRS broth had a more inhibitory effect (MIC= 25 and 50 mg/ml) than the supernatant obtained from the culture in the skim milk, as the MIC was not observed for the supernatant obtained from fermented milk. In the end, it can be concluded that Lac. lactis KMCM3 was able to ferment lactose in milk in comparisonwith other isolates in shorter time (16 h). The highest proteolytic activity of the isolates in milk was related to the isolate of L. helveticus KMCH1 (0.34 mg/ml). L. plantarum KMJC4 isolated from Jug cheese was as the best isolate for the preparation of supernatant resulting from MRS broth with the antifungal property.

    Keywords: Antifungal Activity, Fermented Milk, Proteolytic Activity, Lactic Acid Bacteria
  • Mohammad Maleki, Fakhri Shahidi*, Mohammad Javad Varidi, Elham Azarpazhooh Pages 41-51

    In this study, the changes in the color and some properties of carrot slices were investigated during hot air drying. The carrot slices first underwent an optimized osmotic pretreatment. The sucrose concentration of 60% and the dehydration time of 60 min were found to be as the optimum conditions of the osmotic dehydration. In hot air drying, temperature (60, 70 and 80°C) was taken into account as the independent variable and moisture content, shrinkage, rehydration ratio, total phenolic content, texture and sensory evaluation were considered as the dependent variables. The results revealed that the lowest reduction in total phenolic content was associated with 70°C and the effect of temperature on all of the responses was significant. With increasing temperature, shrinkage, rehydration ratio and texture increased but the moisture content decreased to (11 gr / gr). At the end, the optimum conditions were selected based on the maximum rehydration rate, phenolic compounds, total acceptance and minimum moisture content, shrinkage and stiffness of the texture were determined and the optimum temperature was 70 ° C.

    Keywords: Carrot, Hot Air Drying, Osmosis Roselle, Ultrasound
  • Moosarreza Houshmand-Dalir, Hamid Tavakkolipour*, Hossein Chaji, Ahmad Kalbasi-Ashtari, Parvin Sharayeei Pages 53-68

    In the process of producing saffron, petals are discarded as waste materials. As a result, in Iran, annually, 7257625 kg saffron petals are obtained as a sub-product. So finding a solution for recycling this huge amounts of waste is very important.This study conducted to find the most appropriate models for saffron petal dehydration with the use of semi-fluidized drier (SFD) and fluidized bed drier (FBD).س For this purpose, a fluidized bed drier was designed to measure the temperature and air flow velocity, and also with the ability of weighing the samples at different intervals with high precision and then. The airflow and temperatures ranges used in SFD and FBD were 0.7-1.7 ms -1 and 45-55 °C, respectively. When the air temperature and airflow respectively increased from 45 to 55°C and 0.7 to 1.7 ms -1 , the dehydration time in SFD or FBD decreased significantly. At air temperature of 45°C and similar conditions, the SFD and BFD could dehydrate saffron petals in airflow and drying times of 0.7 ms -1 for 96 min and 1.7 ms -1 for 30 min, respectively. However, at equal temperature of 55°C and airflow of 0.7 ms -1 , the petal dehydration time of SFD and FBD changed to 36 and 96 min, respectively. The effective moisture diffusivity coefficient in SFD and FBD systems varied from 9.548 × 10-10to 2.455 × 10- 9m 2 s -1 and from 1.114 × 10-9to 1.963 × 10-9m 2 s -1 , respectively. The calculated activation energy in SFD was ranged from 56.83 to 78.78 KJ/mol. Among eleven semi-experimental models tested for the saffron petals dehydration, only two models including logarithmic and modified form of Henderson and Pabis formula were found appropriate to fit the obtained data and show the actual trend of changing moisture ratio versus drying time of saffron petals. Because these models showed highest determination coefficients, lowest root mean squared and minimumsum-squared errors with the actual data.

    Keywords: Saffron Petal, Dehydration Modelling, Diffusivity Coefficient, Activation Energy
  • Zahra Seddighi, Somayyeh Bahram* Pages 69-80

    Prodigiosin is a red color pigment extracted by the bacterium Serratia marcescens and it has antimicrobial and antioxidant properties. In this study, the effects of different concentrations (1.5, 2%) of prodigiosin on the shelf life and quality of crap fillet during chilled storage (4+1 °C) were examined over a period of 18 days. The treatment were analyzed on days 0, 3, 6, 9, 12, 15, and 18 by bacteriological (total viable counts (TVC), total psychrotrophic counts (PTC) and lactic acid bacteria (LAB)) and biochemical (Peroxide value (PV), Thiobarbithic acid (TBA), free fatty acid (FFA), and pH) tests. Prodigiosin at 2% efficiently retarded lipid oxidation by decreasing PV, FFA and TBA production in the samples and it had the lowest pH, TVC, PTC and LAB, as well as this treatment had acceptable microbial parameters attributes up to eighteenth days of storage period. According to result prodigiosin with 2% concentration canrecommended as a natural antimicrobial and antioxidant in meat products.

    Keywords: Serratia marcescens, Pigment, cyprinus carpio, Antimicrobial Activity, Antioxidant Activity
  • Leila Nateghi* Pages 81-99

    The purpose of this study was to investigate the effects of replacing wheat flour with oat bran fiber and tragacanth gum on the qualitative properties of the Brotchen bread. In this research, the effects of various concentrations of tragacanth gum (0.25 and 0.75%), and various concentrations of alginate sodium gum (0.25 and 0.75%), separately and in combination (0.5% and 0.5%) was investigated on the Brotchen bread formulations. The results of the investigation of physicochemical properties showed that the addition of different concentrations of tragacanth gum and alginate sodium gum did not have a significant effect on fat content, redness index, protein percentage and pH in comparison with control treatment. By increasing the amount of tragacanth gum and alginate sodium, in Brotchen bread formulation the percentage of moisture content, bread volume, ash content and jaundice index and brightness index significantly (p≤0.05) increased. The test results of textural evaluation showed, by adding 0.5% tragacanth gum and 0.5% alginate sodium gum (T5) the staling of Brotchen bread significantly (p≤0.05) decrease. The sensory evaluation results showed that treatment containing 0.5% tragacanth gum and 0.5% alginate sodium gum due to the highest sensory score and the lowest amount of staling, were introduced as the optimal treatment.

    Keywords: Brotchen Bread, Sodium Alginate Gum, Tragacanth Gum
  • Anahita Ebrahimi, Sepideh Bahrami *, Mohammad Abdollahian Noghabi Pages 101-115

    In this study, active polyethylene films containing silver nanoparticles to increase the shelf life of mushroom were produced. For this purpose, silver nanoparticles with different levels (0, 0.5, 1, 2 and 3% based on polymer weight) were added and its effect on the characteristics of the mushroom, microbial characteristics and sensory properties was evaluated. Mushrooms were stored at 4 °C for 12 days and physicochemical characteristics were analyzed after 0, 4, 8 and 12 days of storage. Increasing the concentration of nanoparticles in the polymer structure leads to decreasing weight loss and total soluble solid changes in mushroom samples compared to the control sample. The increasing the concentration of silver nanoparticles significantly (p<0.05) reduced the loss of firmness in the samples. The L* value changes of the mushrooms coated with polymer-silver nanoparticles was lower than the control samples. A significant (p<0.05) decrease in L* value and a significant (p<0.05) increase in a and b values occurred in all mushrooms during the maintenance period. The use of polymer-silver nanoparticles coating led to significant (p<0.05) decrease in number of microorganisms of the mushrooms during all days of storage compared to the control sample. Incorporation of silver nanoparticles caused decrease in microbial count of the coated samples. In all treatments, increasing the silver nanoparticles level caused to improve the physicochemical, microbial and sensory properties of mushroom samples. Based on sensory evaluation was found that using the polyethylene film containing 3% the silver nanoparticles led to significantly increasing (p<0.05) of sensory parameter scores, so that the treatment wrapped with the polymer containing 3% the nanoparticles had the highest acceptability score (5 out of 5) compared to control and other treatments. Overall it can be concluded that utilization 3% silver nanoparticles in the polymer structure resulted in the desirable physicochemical and microbial quality and sensory properties in the mushroom samples.

    Keywords: Polyethylene Film, Silver Nanoparticles, Mushroom, Microbial Quality, SensoryProperties
  • Hasan mohammady Arasteh, Abdolreza Mirchouli Borazgh*, Musarreza Houshmand Dalir Pages 117-131

    In this study, grapes juice of royal and Soltani with soft skin of pistachio(Ohadi,kallequchi) mixture; and then mixed with high-speed mixers for 5 minutes. The feeds were converted into powder by a pilot scale spray drier, andPhysicochemical and microbial characteristics of the prepared powders were studied.The results of the analysis of variance indicated that the produced powders contain about 50% carbohydrates, 20% protein, 10% fat and 10% ash.There was a significant difference between the treatments for the mentioned compounds (P<0.05).However,tannin was about 6% in the green skin of pistachios, But blanching of the green skin led to a significant decrease of about 1.5% in the powder. There was a significant difference between treatments for particle size, density and solubility (P<0.05). Powders also have a solubility in the range of 75% , particle size of 200 microns and density of 0/39 gr/ml. In the microbial part, no mold, yeast, and E. coli were observed in powder samples.Only in the total count was positive results, which was not more than standard. Finally, the results showed that soft and green skin of pistachios as a protein and fiber-high waste, can be a good supplement for grape juice in the process of spray dryers.

    Keywords: Grape juice, Pistachio Green Skin, Physicochemical, MicrobialCharacteristics, Powder, Spray Drier
  • Seyyede Salimeh Rashidaie Abandansari, Peiman Ariayi*, Mehdi Charmchian Langarudi Pages 133-145

    In this study, the effect of encapsulated and free rosemary extract (Rosmarinus officinalis L) as a natural preservative on beef meat was investigated. For this purpose, rosemary extract was extracted by different methods (solvent, ultrasound and supercritical) and the amount of phenolic compounds and antioxidant activity were measured by free radical DPPH inhibitor. The highest levels of phenolic compounds and antioxidant properties were observed in ultrasound extraction method (P <0.05), and these extract was encapsulated using soy protein isolate, then to improve the quality properties of meat, encapsulated and unencapsulated of rosemary extract (800 ppm) was added to the meat fillet, the microbial index (TVC), chemical index (PV, TBA and pH) evaluation at 7-day intervals within 21 days (during refrigerated storage). The results showed that adding extracts (in free and nano-encapsulated form) had a significant effect on the chemical and microbial parameters of meat fillet (P <0.05). Encapsulated rosemary extract was more effective to delayed lipid oxidation and microbial spoilage of meat fillet, and only this treatment had acceptable microbial and chemical indices until the 14th day of the maintenance period. Therefore, it seems that encapsulated rosemary extract could use as a natural preservative in meat and meat products.

    Keywords: Rosemary, Lipid Oxidation, Microbial Spoilage, Beef Meat, Encapsulated.
  • Meysam Ghanevati, Maryam Mohammadi Roozbahani *, Khoshnaz Payandeh Pages 147-157

    The aim of this study was to evaluate the amount of lead, nickel, arsenic and cadmium heavy metals in edible vegetables Petroselinum crispum and Anethum graveolens and soil in downstream Karun River lands in 2018. The number of studied grafts in the lower reaches of the river and sampling during the period of 2 months from April to May, which 48 plant and soil samples from these fields were collected, and digestion of plant tissues using the Jackson method and Soil digestion was also performed using the EPA3050 method. The lead concentration was 628.77± 32.50 and 748.40 ± 57.45 mg/kg, respectively, in the soil under cultivation of Petroselinum crispum and Anethum graveolens. In plants, lead with 667.68±85.67 and 678.80±53.70 mg/kg in both Petroselinum crispum and Anethum graveolens plants had the highest concentrations. Cadmium, nickel and arsenic in the soil and plant were next rank. The concentration of two cadmium and lead metals in the soil under shrubs Anethum graveolens was higher than the Petroselinum crispum cultivar. The comparison of the heavy metal concentration with the global standard showed that only the soil nickel was within the WHO standard and that the other metals exceeded the standard. In the case of plants Petroselinum crispum and Anethum graveolens the levels of nickel, lead, arsenic and cadmium were not within the permitted range. Comparison between the concentration of heavy metals between soil and plant shows that the concentration of metals between soil and plant Petroselinum crispum and Anethum graveolens was not significantly different. According to the results of this study, the use of Petroselinum crispum and Anethum graveolens leads to accumulation of high amounts of metals in the human body

    Keywords: Heavy Metals, Petroselinum crispum, Anethum graveolens, Soil, Karun River
  • Ali Ganjloo *, Mandana Bimakr, Zeynab Sheikhi Pages 159-170

    Doughnut is one of the high-calorie confectionary products that are popular among consumers as a snack due to its desirable sensory properties. Thus, studies aimed to investigate the feasibility of producing such products with lower calorie are necessary because of the relationship between high-calorie foods consumption and overweight, and disorders such as diabetes and cardiovascular disease. In this regard, the feasibility of reduced-calorie doughnut production using a mixture of maltodextrin-sucralose was investigated. The effect of maltodextrin-sucralose mixture substitution at the levels of 25, 50, 75 and 100% (w/w) was evaluated on some physical, chemical, and sensory properties. The results revealed that the amount of oil absorption decreased significantly (p<0.05) with the replacement of maltodextrin-sucralose mixture. Also, the replacement of the maltodextrinsucralose mixture reduced the specific volume, porosity, and redness of the doughnut crust, while the firmness of the crumb and the brightness of the crust increased. Finally, based on the results obtained, producing reduced-calorie doughnut which can compete with the control sample in terms of physical, chemical and sensory properties is feasible by replacing the maltodextrin-sucralose mixture by 50%.

    Keywords: Doughnut, Maltodextrin, Sucralose, Reduced-calorie, Physical, ChemicalProperties