فهرست مطالب

پژوهش های زعفران - سال نهم شماره 1 (بهار و تابستان 1400)

نشریه پژوهش های زعفران
سال نهم شماره 1 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/25
  • تعداد عناوین: 12
|
  • معصومه شاکری، محمدحسین امینی فرد *، محمدعلی بهدانی، سید جلال طباطبایی صفحات 1-10

    به منظور بررسی تاثیر غلظت های هورمون پاشی با اسید جیبرلیک و وزن بنه مادری بر برخی صفات بیوشیمیایی و مواد موثره زعفران،آزمایشی در سال 96-1395 به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی بیرجند اجرا گردید. تیمار های آزمایش شامل دو سطح اسید جیبرلیک (صفر و 20 پی پی ام) و سه سطح وزن بنه (4-1/0، 8-4/1 و 12-8/1 گرم) با سه تکرار بودند. صفات مورد بررسی شامل: میزان آنتوسیانین گلبرگ و کلاله، فعالیت آنتی اکسیدانی، فنول، کروسین، پیکروکروسین و سافرانال کلاله زعفران بودند. نتایج بیانگراثر معنی دار تیمار های مورد بررسی، بر فعالیت آنتی اکسیدانی کلاله و گلبرگ و مواد موثره زعفران بود. بیشترین میزان فعالیت آنتی اکسیدانی (39/5 درصد) در تیمار مصرف اسید جیبرلیک بدست آمد، اما وزن بنه تاثیری بر فعالیت آنتی اکسیدانی نداشت. همچنین بیشترین میزان آنتوسیانین کلاله و گلبرگ (به ترتیب31/1 و 96/0میلی گرم بر صد گرم وزن خشک) از تیمار بنه های با وزن 12-8/1گرم و کمترین (به ترتیب 1/039 و 679 / 0میلی گرم بر صد گرم وزن خشک) از بنه-های با وزن 4-0/1 گرم بدست آمد، هر چند تیمار اسید جیبرلیک تاثیری بر میزان آنتوسیانین گلبرگ نداشت. میزان فنول با مصرف اسید جیبرلیک افزایش داشت، بطوریکه بیشترین میزان فنل (0/627میلی گرم در صد گرم وزن خشک) از بنه های با وزن 12-1/8گرم و کمترین آن از بنه های با وزن 4-1/0حاصل شد. نتایج مواد موثره زعفران نیز نشان داد که بالاترین مقدار سافرانال (56/32 درصد) و پیکروسین (58/19 درصد) در تیمار مصرف اسید جیبرلیک مشاهده شد. همچنین اثر بر همکنش اسید جیبرلیک و وزن بنه بر میزان کروسین زعفران معنی دار گردید. بیشترین میزان کروسین (152/6درصد) از بر همکنش تیمار وزن بنه 12-8/1 گرم و مصرف اسید-جیبرلیک بدست آمد. نتایج این تحقیق بیانگر اثرات سودمند کاربرد اسید جیبرلیک و بنه های بزرگتر بر بهبود صفات بیوشیمیایی و مواد موثره زعفران بود.

    کلیدواژگان: اکسیدانت، آنتوسیانین، کلاله، کروسین، گلبرگ
  • محمدباقر عالی زاده*، حسن مکاریان، علی عبادی، آتوسا شفارودی صفحات 11-27

    مدیریت صحیح کود یکی از ابزارهای لازم برای برخورداری از یک نظام اگرواکولوژیکی پایدار و پرسود در گیاه زعفران می باشد. بنابراین تاثیر منابع و مقادیر مختلف کودی بر عملکرد کمی و کیفی زعفران به صورت کرت های دوبار خرد شده در قالب طرح پایه بلوک-های کامل تصادفی با سه تکرار در طی دو سال زراعی 95-94و 96-95 مورد بررسی قرار گرفت. تیمارهای آزمایش شامل: کود آلی در سه سطح، شاهد، کوددامی و ورمی کمپوست بود که در کرت های اصلی قرار گرفت. مخلوط کود شیمیایی نیتروژن و فسفر (NP) در دو سطح شامل 50 و 100 درصد نیاز کودی در کرتهای فرعی و پنج سطح باکتری های محرک رشد شامل عدم تلقیح (شاهد) و تلقیح با ازتوباکتر PTCC 1658 (Azotobacter chorococum)، سودوموناس آیروژینوس (Pseudomonas aeroginosa)، باسیلوس سوبتیلیس (Bacillus subtilis) و تلقیح سه گانه آن ها (ازتوباکتر PTCC 1658 (Azotobacter chorococum)+ سودوموناس آیروژینوس (Pseudomonas aeroginosa) + باسیلوس سوبتیلیس (Bacillus subtilis)  بود که در کرتهای فرعی فرعی قرار داده شد. نتایج نشان داد که کاربرد باکتری های محرک رشد به صورت تلفیقی باعث افزایش معنی دار ویژگی های عملکرد تر و خشک کلاله و خامه و تعداد گل نسبت به شاهد شد. به طوری که نتایج مقایسه سطوح باکتری های محرک رشد نشان داد که، کاربرد همزمان باسیلوس سوبتلیس، ازتوباکتر و سودوموناس باعث افزایش 92 درصدی تعداد گل و 77 درصدی عملکرد تر کلاله و خامه نسبت به تیمار شاهد شد. همچنین کاربرد باکتری های محرک رشد به صورت تلفیقی با کودهای آلی نیز در افزایش طول کلاله تاثیر معنی دار داشت. نتایج مقایسه میانگین داده های کود شیمیایی نشان داد که تیمار 100 درصد کود شیمیایی توصیه شده، بیشترین طول کلاله (67/3 سانتی متر) را با اختلاف معنی داری نسبت به تیمار 50 درصد نیاز کود شیمیایی (45/3 سانتی متر) به خود اختصاص داد. کاربرد کودهای آلی همراه با تلفیق باکتری ها بیشترین تاثیر را بر درصد کروسین داشت.

    کلیدواژگان: زعفران، عملکرد تر و خشک کلاله، کود دامی، ورمی کمپوست و باکتری های محرک رشد
  • عاطفه درخشان، علی ایزانلو*، زهره علیزاده، محمدعلی بهدانی صفحات 29-44

    زعفران گیاهی تریپلویید و عقیم بوده که تکثیر آن فقط از طریق رویشی انجام می شود، لذا بهبود خصوصیات زراعی آن توسط روش های اصلاح کلاسیک با محدودیت همراه است. فن آوری کشت بافت ابزاری مناسب برای کمک به بهبود خصوصیات زراعی می باشد. هدف از این تحقیق دستیابی به روشی مناسب برای القاء کالوس جنین‏زا و باززایی غیرمستقیم بر روی قطعات بنه‏ زعفران زراعی بود. آزمایش اول به منظور برای القاء و کشت کالوس بصورت فاکتوریل با سه فاکتور شامل؛ نوع ریز نمونه (در چهارسطح) و دو تنظیم کننده رشد 2,4-D و BAP هرکدام در سه سطح (1، 2 و 3 mg/L)، در قالب طرح کاملا تصادفی در 5 تکرار اجرا گردید. نتایج حاکی از این بود که قطعات حاصل از ریزبنه های تشکیل شده بر روی بنه های مادری بیشترین درصد کالوس (.94 درصد) را در مقایسه با انواع دیگر ریزنمونه ها تشکیل دادند. محیط کشت MS حاوی (mg/L 2) 2,4-D و mg/L) 2) BAP بهترین محیط برای تشکیل و رشد کالوس (74 درصد) در قطعات بنه بود. برای تولید کالوسهای جنینزا، کالوسهای به محیط کشت MS حاوی (mg/L 5/0) 2,4-D و(mg/L 3) BAP منتقل و واکشت شدند. به منظور نمو جنین یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 6 تکرار در محیط‏های کشت در دو سطح (نیم غلظت MS و کامل MS) بدون هورمون و یا محتوی 6% ساکارز و یا محتوی (mg/L 1) ABA منتقل و مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد بهترین محیط برای نمو جنین محیط MS کامل محتوی (mg/L 1) ABA بود. سپس کالوس‏های دارای جنین های نمو یافته به منظور رشد و تمایز بیش‏تر به محیط کشت کامل MS محتوی 6% ساکارز منتقل شدند، و مشاهدات نشان داد کالوس‏هایی که در محیط کشت کامل MS محتوی (mg/L 1) ABA قرار داشتند، بهترین واکنش را به باززایی نشان دادند.

    کلیدواژگان: بنه، تنظیم کننده های رشد، جنین سوماتیکی، محیط کشت
  • یحیی چوپان، ابوطالب هزارجریبی*، خلیل قربانی، موسی حسام، عباس خاشعی سیوکی صفحات 45-59

    زعفران گیاهی استراتژیک تلقی می شود که ارزش کمی و کیفی آن می تواند بر اقتصاد کشاورزی مناطق کم آب حایز اهمیت باشد. بدین منظور تحقیقی در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با دو فاکتور نوع منبع آبیاری (آب چاه W1 و پساب تصفیه شده فاضلاب شهری W2) و زمان آبیاری (عرف منطقه یا 15 مهر T1، 15 روز تاخیر T2 و 30 روز تاخیر T3) انجام شد. نتایج میانگین مربعات نشان دادند، صفات کمی (تعدادگل، وزن تازه گل، وزن خشک کلاله، وزن خشک خامه و شاخص درشتی گل) زعفران در فاکتور زمان آبیاری، نوع منبع آبیاری و تقابل دو فاکتور فاقد ارتباط معنی دار شده و نتایج میانگین مربعات صفات کیفی (پیروکسین،کروسین، سافرانال، رطوبت، کپک و میکروارگانیسم کل) زعفران در فاکتور زمان آبیاری و تقابل زمان آبیاری در نوع منبع آبیاری غیر معنی دار شدند ولی صفات رطوبت و میکروارگانیسم کل در صفت نوع منبع آبیاری در سطح یک درصد معنی دار شدند. نتایج نشان دادند بیش ترین مقدار برای صفات کمی تعداد گل و وزن خشک کلاله برای تیمار W1T1 به ترتیب با مقادیر51 عدد گل در یک متر مربع و 79/0 گرم در یک متر مربع شد. همچنین برای صفات کیفی کروسین، سافرانال و میکروارگانیسم کل تیمار W2T3 به ترتیب با مقادیر 261 و 6/32 (حداکثر جذب) و 203333 عدد در هر گرم بیشترین مقدار در بین تیمارهای تحقیق بدست آمد.

    کلیدواژگان: پساب، تعداد گل، کلاله، میکروارگانیسم کل
  • زهرا شاهدوست، مصطفی احمدوند* صفحات 61-78

    امروزه به منظور افزایش بهره وری منابع آب و خاک در شرایط خشکسالی کشور و همچنین نظر به خروج از اقتصاد تک محصولی و رسیدن به توسعه پایدار اقتصادی، کشت های نوین به ویژه زعفران در مناطق مستعد بسیار حایز اهمیت است. لذا، هدف پژوهش حاضر بررسی امکان کشت زعفران از دیدگاه کشاورزان روستاهای شهرستان ارسنجان بود. روش انجام پژوهش حاضر کمی و از نوع پیمایش بود. جامعه آماری شامل تمامی کشاورزان روستاهای شهرستان ارسنجان در سال زراعی 1398-1397 بودند که از این تعداد، 115 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی ظاهری و محتوایی آن توسط اساتید دانشگاهی و پایایی مولفه های آن با یک مطالعه مقدماتی و تعیین آلفای کرونباخ بیشتر از 5/0 حاصل شد. نتایج حاصل از آزمون تی تست نشان داد که امکان کشت زعفران با توجه به مقدار میانگین متغیرهای نگرش کشاورز (83/3) و ویژگی های نوآوری محصول شامل مزیت نسبی (37/3)، آزمون پذیری (20/3)، سازگاری (42/3) و قابلیت رویت (14/3) در منطقه وجود دارد. در ادامه با تحلیل خوشه ای، کشاورزان مورد مطالعه به سه دسته مثبت گرایان تنگ دست، اعتدال گرایان مرفه و منفی گرایان تنگ دست تقسیم شدند. پنجاه درصد از کشاورزان که در دسته منفی گرایان تنگ دست قرار گرفتند، بر این عقیده اند که امکان کشت با توجه به ویژگی های اقتصادی، اجتماعی آنها و دیدگاه-شان نسبت به نوآوری، وجود ندارد. .در نهایت پیشنهاد می گردد که کشاورزان با توجه به دسته بندی در گروه های مختلفی که قرار می گیرند، بسترهای لازم برای بهتر شدن شرایط اقتصادی کشاورزان با ساز و کارهایی نظیر تسهیلات بانکی کم بهره و بسته های حمایتی-کشاورزی، ترویج، کلاس ها و کارگاه های ترویجی، قرارداد با مراکز تحقیقات جهت بازدید از مزارع نمایشی نظیر مزارع نتیجه ای و طریقه ای بستر لازم جهت تاثیرگذاری روی سایر کشاورزان تسهیل شود.

    کلیدواژگان: امکان کشت زعفران، تحلیل خوشه ای، گیاه کم آب خواه، خشکسالی، ارسنجان
  • امیرحسین حلبیان*، قاسم ترکاشوند، زینب صالحی صفحات 79-94

    شناخت اقلیم و بررسی نیازهای اکولوژیکی و فیزیولوژیکی گیاهان زراعی و دارویی از مهم ترین عوامل موثر در تولید محصول می باشند. زعفران به عنوان گران ترین محصول کشاورزی و دارویی جهان نقش مهمی در تولید محصولات خوراکی و دارویی دارد. بنابراین اگر بتوان با توجه به نیازمندی های حرارتی و رطوبتی این محصول، مناطق کشت زعفران را شناسایی نمود، عملا می توان به عملکرد بیشتری در واحد سطح دست یافت. هدف از انجام این پژوهش، شناسایی توان های بالقوه اقلیمی و تعیین میزان انطباق آنها با نیازهای اکولوژیک زعفران در استان همدان می باشد. به همین منظور پارامترهای اقلیمی مانند: میزان بارندگی سالیانه، حداقل درجه حرارت در طول دوره رشد، میانگین درجه حرارت، ساعات آفتابی، روزهای یخبندان، از پایگاه داده های اقلیمی در بازه زمانی 20ساله (1996تا 2015) و پارامترهای محیطی از جمله: نوع خاک، از لایه خاک های استان همدان سازمان جهاد کشاورزی استان همدان، شیب منطقه و ارتفاع از سطح دریا از لایه نقشه های توپوگرافی25000/1 استان همدان سازمان نقشه برداری کشور تهیه شد. در این تحقیق اثرات عناصر اقلیمی و عوامل محیطی فوق بر پهنه بندی اقلیمی زعفران به صورت انفرادی و گروهی (همپوشانی لایه های اطلاعاتی) با استفاده از GIS و نرم افزار Arc Map در یک مدل اقلیمی- مکانی با استفاده از مدل همپوشانی وزن دار و روش سلسله مراتبی AHP بررسی شده و طبق نتایج بدست آمده استان همدان از نظر استعداد کشت زعفران در حدود35 % بسیار مناسب،72/25 درصد از سطح مساحت آن مستعد کشت بوده و این محدود به شهرستان های جنوبی و شرقی استان که شامل شهرستان های ملایر، نهاوند، تویسرکان و اسدآباد و نواحی شرقی همدان و قهاوند می باشد.

    کلیدواژگان: زعفران، سیستم اطلاعات جغرافیایی GIS، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی AHP، استان همدان
  • علیرضا کوچکی*، سرور خرم دل، جواد شباهنگ صفحات 95-114

    این آزمایش با هدف بررسی اثر برخی عوامل مدیریت زراعی شامل مصرف بقایای گیاهی، تراکم پیاز و عمق کاشت بر خصوصیات گل و پیاز و ویژگی های کیفی زعفران تحت شرایط مدیریت مزرعه ای کشاورزان در مزرعه ارگانیک دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در دو سال زراعی 98-1397 و 99-1398 به صورت کرت های نواری در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. تیمارها شامل مصرف بقایای گیاهی (صفر و 6 تن کاه و کلش گندم)، تراکم پیاز (10، 20 و 30 تن پیاز در متر مربع) و عمق کاشت (8 و 15 سانتی متر) بود. تعداد گل، وزن تر گل، وزن خشک کلاله، وزن کل پیاز های دختری، تعداد کل پیاز های دختری، قطر پیاز، وزن پیاز دختری و صفات کیفی (شامل پیکروکروسین، سافرانال و کروسین) بررسی شدند. نتایج این آزمایش در سال دوم نشان داد که اثر ساده کاربرد بقایای گیاهی، تراکم پیاز و عمق کاشت بر شاخص های عملکرد گل و شاخص های رشدی و عملکرد پیازهای دختری معنی دار بود (05/0≥p). اثر ساده و اثر متقابل دوگانه و سه گانه مصرف بقایای گیاهی، تراکم پیاز مصرفی و عمق کاشت پیاز بر صفات کیفی زعفران معنی دار نبود. مصرف بقایای گیاهی تعداد گل، وزن خشک کلاله و وزن خشک و تعداد پیازهای دختری در واحد سطح را به ترتیب 15، 18، 15 و 3 درصد در مقایسه با عدم کاربرد افزایش داد. بیشترین تعداد گل، وزن خشک کلاله و وزن خشک و تعداد پیازهای دختری در واحد سطح به ترتیب با 41/326 گل در متر مربع، 18/410 میلی گرم بر متر مربع، 66/1042 گرم بر متر مربع و 17/140 پیاز دختری بر متر مربع برای کاربرد 20 تن در هکتار پیاز مادری مشاهده شد. با افزایش عمق کاشت از 8 به 15 سانتی متر تعداد گل، وزن خشک کلاله و وزن خشک و تعداد پیازهای دختری به ترتیب 11، 15، 45 و 2 درصد بهبود یافت.

    کلیدواژگان: بقایای گیاهی، تراکم پیاز، تولید پایدار، عمق کاشت
  • سید ابراهیم سیفتی*، علی محمد محیط اردکانی، علی ایزانلو، اعظم برزویی صفحات 115-129

    به منظور بررسی تنوع بنه های پرتوتابی شده در پژوهشکده کشاورزی هسته ای کرج در دو سطح 15 و 18 گری پرتو گاما به همراه ژنوتیپ شاهد (بدون پرتوتابی)، آزمایشی درقالب طرح کاملا تصادفی به صورت نامتعادل در گلخانه دانشگاه یزد اجرا و تجزیه واریانس و مقایسه میانگین داده های مورفوفیزیولوژیک شامل تعداد ساقه و گل، طول ساقه، گل و کلاله، روز تا گلدهی و برداشت، وزن تر و خشک گل و وزن خشک کلاله، محتوای کلروفیل، کارتنویید و پرولین برگ با استفاده از نرم افزار SPSS انجام شد. نتایج نشان داد که جهش یافته های نسل اول و ژنوتیپ شاهد از نظر 8 خصوصیت مورفولوژیک و میزان کارتنویید کل دارای تفاوت معنی داری بودند. اما اختلاف معنی داری در بین آنها براساس صفات تعداد ساقه، تعداد گل و نیز محتوای کلروفیل و پرولین برگ، مشاهده نشد. براساس نتایج تجزیه خوشه ای، ژنوتیپ های مورد مطالعه در دو گروه قرار گرفتند و صحت گروه بندی بر اساس تابع تشخیص، 93 درصد به دست آمد. گروه اول شامل 24 جهش یافته 18 گری و یک ژنوتیپ شاهد بود. در گروه دوم نیز تمام جهش یافته های 15 گری، 6 جهش یافته 18 گری و 10 ژنوتیپ شاهد قرار داشتند. براساس نمایش گرافیکی روش تجزیه بای پلات، 7 جهش یافته دز 18 گری و 5 جهش یافته مربوط به دز پرتوتابی 15 گری، در ریوس چندضلعی قرار گرفتند که حاکی از بیشترین تفاوت آنها با ژنوتیپ بدون پرتوتابی بود. برهمین اساس، صفات مرتبط با عملکرد و رشد زایشی گیاه، بیشترین اثر را در تعیین جهش یافته های برتر داشتند. باتوجه به هدف این مطالعه، دز 15 گری گاما منجر به ایجاد جهش یافته هایی با عملکرد بهتر و دز 18 گری، تنوع مورفوفیزیولوژیک بیشتری را در بنه های زعفران ، ایجاد نمود.

    کلیدواژگان: عملکرد، زعفران، اصلاح موتاسیونی، جی جی بای پلات، تنش گاما
  • لیدا شرفی*، کیومرث زرافشانی، مجتبی شکربیگی، محمدرضا نگارستانی، فریبرز کرمی، عظیم پای بست، غلامرضا نوری، مهدیس قاسمی، سمانه سنجابی صفحات 131-145

    در دهه های اخیر، وقوع تغییرات اقلیمی سبب شده که مسوولان به کشت محصولات مقاوم به خشکی با نیاز آبی کم مانند زعفران روی آورند. با وجود اینکه رشد زعفران در کرمانشاه سابقه دیرینی دارد و دارای پتانسیل خاصی است، لکن آنگونه که باید کشت آن در کرمانشاه توسعه پیدا نکرده و از این رو نیازهای آموزشی آن شناسایی نشده است. لذا شناسایی این نیازها و اولویت بندی آنان از دیدگاه زعفران کاران شهرستان کرمانشاه حایز اهمیت است. در این پژوهش که با بهره گیری از طرح تحقیق تلفیقی (کیفی- کمی) و روش توصیفی- تحلیلی انجام پذیرفت، نیازهای آموزشی زعفران کاران شناسایی و اولویت بندی شد، نمونه ها بصورت هدفمند انتخاب شدند و به منظور جمع آوری داده ها، از مصاحبه تلفنی بهره گرفته شد (31 نفر). نتایج این ارزشیابی نشان داد که مرحله "کاشت" و مرحله "پس از برداشت" نیازمند تقویت هستند و موضوعات مربوط به مراحل قبل از کاشت، داشت، و برداشت نیازی به آموزش ندارند. دستاوردهای این مطالعه می تواند به مسوولان استان کرمانشاه در شناسایی نیازهای آموزشی زعفران کاران کمک نماید تا بدین طریق بتوانند سطح زیر کشت این محصول با ارزش را توسعه بخشند.

    کلیدواژگان: کشت زعفران، کوید 19، مدل بوریچ، نیازسنجی
  • زینب رستم زاده، حامد رفیعی*، اتابک کاظم پور کهریز، میلاد امینی زاده صفحات 147-160

    محصول زعفران یکی از مهمترین محصولات صادراتی ایران بوده که با توجه به اهمیت آب و هوا در رشد و نمو آن، تعداد کمی کشور به تولید انبوه آن پرداخته اند. با توجه به ماهیت صادراتی این محصول برای ایران، نیاز است تجارت زمین مجازی جهت سیاست گذاری های هدفمند و مدیریت هوشمند مزارع مورد بررسی قرار گیرد. از این رو صادرات زمین مجازی این محصول در دوره زمانی 2002-2017 مورد بررسی قرار گرفته و با استفاده از الگوی جاذبه مولفه های اثرگذار بر آن تعیین شده است. نتایج پژوهش بیانگر این است که میانگین صادرات زمین مجازی ایران در دوره زمانی 2002-2017 برابر با 5/41 هزار هکتار بوده است که بیشترین میزان صادرات زمین مجازی با 6/116 هزار هکتار برای سال 2008 و به دلیل سرمازدگی و کمترین صادرات زمین مجازی با 2/19 هزار هکتار مربوط به سال 2007 و به دلیل عملکرد بالای تولید زعفران و صادرات پایین این محصول بوده است. کشورهای اروپایی و آسیایی به ترتیب مهمترین مقاصد زمین مجازی ایران بوده که براساس نتایج الگوی جاذبه کشورهایی که از زمین کشاورزی به نسبت کمتری در مقایسه با ایران برخوردار بوده و درآمد و جمعیت بالاتری دارند تقاضای بیشتری برای واردات زعفران داشته که نتیجه آن صادرات بیشتر زمین مجازی است. ببراساس نتایج پیشنهاد می شود که جهت کاهش صادرات زمین مجازی، سیاست های ارتقای عملکرد تولید با تاکید بر حفظ کیفیت زعفران و توجه بر ظرفیت های تولیدی منطقه ای اجرایی شود.

    کلیدواژگان: صادرات زمین مجازی، زعفران، الگوی جاذبه، ایران
  • حنانه آقاصفری*، علیرضا کرباسی، پژمان عوض پور صفحات 161-176

    زعفران به عنوان گیاه دارویی ارزشمند در ایران از اهمیت بالایی برخوردار است. گرایش جهانی مصرف کنندگان به مصرف محصولات پایدار، سبب حرکت به سمت تولید زعفران با برچسب های ارگانیک، طبیعی و سالم شده است. توسعه تولید زعفران با برچسب های ارگانیک، طبیعی و سالم مستلزم شناخت آگاهی و رفتار (ترجیح) مصرف کنندگان نسبت به این برچسب هاست. از این رو، این مطالعه سعی کرده است تا با خوشه بندی مصرف کنندگان بر اساس شاخص های آگاهی نسبت به این برچسب ها، به ارزیابی مولفه های اثرگذار بر ترجیح مصرف کنندگان به زعفران با برچسب های ارگانیک، طبیعی و سالم بپردازد. برای این منظور، از الگوریتم خوشه بندی K میانگین، الگوی لاجیت ترتیبی و داده های جمع آوری شده از طریق مصاحبه با 144 نفر از بازدیدکنندگان نمایشگاه محصولات سالم و ارگانیک مشهد در اسفندماه سال 1397 استفاده شده است. نتایج بیانگر آن است که مصرف کنندگان با توجه به چهار شاخص مربوط به آگاهی، به دو خوشه آگاه و ناآگاه نسبت به برچسب های ارگانیک، طبیعی و سالم قابل دسته بندی هستند. نتایج حاصل از برآورد الگوی لاجیت ترتیبی حاکی از آن است که افزایش سطح تحصیلات، درآمد ماهانه خانواده و نگرش مثبت نسبت به ارزش غذایی زعفران برچسب دار در هر دو خوشه احتمال قرارگیری مصرف کنندگان در گروه با ترجیح مصرف زعفران با برچسب ارگانیک را نسبت به دو گروه ترجیح مصرف زعفران با برچسب های طبیعی و سالم افزایش می دهد. بر اساس نتایج بدست آمده، پیشنهاد می شود در مناطقی از شهر که خانواده های با درآمد بالا ساکن هستند، عرضه زعفران ارگانیک و به طور کلی تعداد فروشگاه های عرضه محصولات ارگانیک افزایش یابد.

    کلیدواژگان: الگوی لاجیت ترتیبی، برچسب، خوشه بندی، زعفران
  • خلیل کلانتری*، علی اسدی، محبوبه میرجلالی فیلابی، رسول لوایی آدریانی صفحات 177-193

    زعفران به عنوان یکی از محصولات صادراتی و سودآور با چالش های زیادی در مراحل مختلف تولید، فرآوری و بازاریابی روبرو است. این مطالعه با هدف بررسی چالش های تولید زعفران از دیدگان زعفران کاران در شهرستان مشهد انجام شد. جامعه اماری این مطالعه شامل تمامی تولیدکنندگان زعفران در این شهرستان بود که 192 نفر از آن ها به روش در دسترس مورد مطالعه قرار گرفتند. برای جمع آوری داده-ها از پرسشنامه استفاده شد که روایی آن با استفاده از نظر کارشناسان و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ مورد بررسی قرار گرفت. برای تحلیل داده ها از تکنیک مدل مولفه سلسله مراتبی به روش حداقل مربعات جزیی استفاده شد. نتایج نشان داد که مهمترین چالش تولید زعفران معطوف به زمینه های اقتصادی است که از مهمترین جنبه های آن می توان به نوسان قیمت زعفران اشاره کرد. همچنین، چالش های سیاسی و فنی از دیگر چالش های مهم این حوزه شناسایی شدند. لازم به ذکر است که چالش های حمایتی نقش قابل-توجهی در مجموعه چالش های مورد بررسی نداشتند. لازم به ذکر است که توجه به پلتفرم های تجارت الکترونیک به عنوان یکی از راهکارهای کاهش این چالش ها پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: زعفران، زعفران کاران، چالش های اقتصادی، تولید
|
  • Masoome Shakeri, Mohammed Hossein Aminifard *, Mohammed Ali Behdani, Seyed JalalTabatabaei Pages 1-10

    The effects of applications of gibberellic acid hormone (GA) and mother weight corm on antioxidant activities and components of saffron were evaluated under field conditions. Treatments were tow levels of gibberellic acid (0 and 20 ppm) and three mother corm weights (0.1- 4, 4.1- 8 and 8.1- 12 g).The experiment was designed as factorial arrangement based on randomized complete block design with three replications at the Research station of Faculty of Agriculture University of Birjand during growing season of 2016-2017.Traits including antioxidant activity, anthocyanins, phenols, crocin, picrocrocin and safranal of saffron. The results indicated that treatments had significant effect on antioxidant activity of stigma and petals. The highest antioxidant activity (39.5%) was found in gibberellic acid, but corm weight had no effect on this trait. Also, the highest anthocyanins (Stigma and Petal) was recorded from corm weight 8.1-12 g (1.31 and 0.96 mg / 100 g dry weight) and the lowest was obtained from corm weight 0.1-4 g (1.039 and 0.679 mg/100 g dry weight, respectively). Although, gibberellic acid treatment had no effect on the anthocyanins of petal. Total phenol increased with the use of gibberellic acid, the highest phenol (0.627 mg /100 g dry weight) was obtained from corm weight 8.1-12 g and the lowest was obtained from corms weight 0.1-4 g. The highest levels of safranal (32.56 %) and picrocrin (58.19%) were observed from gibberellic acid treatment. Also, the interaction between gibberellic acid and corm weight was significant on crocin content .The highest crocin (152.6%) was obtained from corm weight of 8.1-12 g and gibberellic acid. The beneficial effects of the use of gibberellic acid and high corm weight on the improvement of biochemical traits and effective saffron substances

    Keywords: Antioxidant, anthocyanins, Crocin, petal, Phenol
  • MohammadBagher Aalizadeh *, Hasan Makarian, Ali Ebadi, Atousa Shafaroodi Pages 11-27

    Proper management of fertilizer is one of the necessary means in order have a stable and lucrative agro-ecological system in saffron. Therefore this research was conducted with the aim of investigating the effect of different fertilizer sources on quantitative and qualitative yield of saffron as one of the most favored plants as split plots in randomized complete block design with three replication during two growing years of 2015- 2016 and 2016 -2017. Experimental treatments consisted of three levels of organic fertilizer: manure, vermicompost and control in the main plots, combination of chemical fertilizer of nitrogen and phosphorus (NP) which was used in two levels of 50 and 100% of fertilizer recommendation in sub plots. Five levels of growth-promoting bacteria including non-insemination (control), inoculation with Azotobacter PTCC 1658 (Azotobacter chorococum), Pseudomonas aeroginosa, Bacillus subtilis and the combination of growth-promoting bacteria (Azotobacter chorococum + Pseudomonas aeroginosa + Bacillus subtilis) in sub-sub plots. The results showed that the combined application of growth-promoting bacteria significantly increased the number of flower by 92% and the yield components of stigma and style by 77%, compared to the control. Also, the use of growth-promoting bacteria in combination with organic fertilizers had the most significant effect on stigma length. Also, the result of Mean comparison showed that, the treatment of 100% of chemical fertilizer had the highest sitigma length (3.67 cm) with a significant difference compared to the treatment of 50% of chemical fertilizer requirement (3.45 cm). The use of organic fertilizers along with the combination of bacteria had the greatest effect on the percentage of crocin. The findings of this study showed that the combined application of growth-promoting bacteria with organic fertilizers had the highest dry yield of stigma and style, with 2.82 kg / ha.

    Keywords: fresh, dry yield stigma, Manure, Saffron, Vermicompost, Growth-promoting bacteria
  • Atefeh Derakhshan, Ali Izanloo *, Zohreh Alizadeh, MohammadAli Behdani Pages 29-44

    Saffron is a sterile triploid plant which is propagated by a daughter corms from the mother corm, thus improving its agronomic characteristics has been limited using conventional plant breeding. Tissue culture technology is a useful tool to improve crop characteristics. The purpose of this research is to find the appropriate protocol for the induction of callus in parts of saffron corms. A factorial experiment was carried out with plant growth regulators 2,4-D and BAP, at three levels (1, 2 and 3 mg/L) each, with 5 replications in a completely randomized design. The control samples had no any kind of growth regulator. These results indicate that MS culture medium supplemented with 2 mg/L 2,4-D and 2 mg/L BAP was the best culture medium for callus growth and formation. The purpose of this study was to achieve a suitable protocol for inducing embryogenic callus and indirect regeneration in saffron. To achieve this, an experiment was conducted in a completely randomized design with four replications using two growth regulators of 2,4-D, 0.5 mg/L, and BAP at three levels of 3, 4 and 5 mg/L. Observations showed that there were no significant differences between treatments. Then, these calluses were sub-cultured into two different levels of MS medium (half-strength MS and complete MS) without ABA with 3% and 6% sucrose, and with 1 mg/L ABA. The factorial experiment was conducted in a completely randomized design with 6 replications to examine embryo development. The results showed that the best medium for embryo development was complete MS medium containing 1 mg/L ABA. Finally, in order to growth and differentiation, these calluses were transferred to a MS medium with 6% sucrose. The observations indicated that calluses in full MS medium containing 1 mg/L ABA, showed the best reaction to regeneration.

    Keywords: Corm, growth regulators, Culture Medium, Somatic embryo
  • Yahya Choopan, Abotaleb Hezarjaribi *, Khalil Ghorbani, Mousa Hesam, Abbas Khashei-Siuki Pages 45-59

    Saffron is considered a strategic plant whose quantitative and qualitative value can be important on the agricultural economy of water-scarce areas. For this purpose, a randomized complete block design study was conducted with two factors of type of irrigation source (well water W1 and wastewater of urban W2) and irrigation time (regional custom or 15 mehr (October)T1, 15 days T2 delay and 30 days T3 delay). The results of the average squares showed that quantitative traits (number of flowers, fresh flower weight, dry weight of stigma, dry weight of cream and large flower index) of saffron in irrigation time factor, type of irrigation source and the interaction of two factors without significant relationship and results of average squares of traits Qualitative (pyroxine, crocin, saffron, moisture, mold and total microorganism) Saffron had no significant relationship in irrigation time factor and irrigation time contrast in irrigation type, but moisture and total microorganism traits in significant type of irrigation source at the level of 1% were significant. Were. The results showed that the highest value for quantitative traits was the number of flowers and the dry weight of stigmas for W1T1 treatment with 51 flowers per square meter and 0.79 g / m2, respectively. Also, for the qualitative traits of crocin, safranal and microorganisms, the total W2T3 treatment with values of 261 and 32.6 (maximum absorption) and 203333 units per gram, respectively, was the highest value among the research treatments.

    Keywords: Wastewater, Flower number, total microorganism, stigma
  • Zahra Shahdost Pages 61-78

    Nowadays, modern crop cultivation like saffron is very important for increasing the productivity of soil and water resources under drought conditions and leaving the single-product economy and achieving sustainable economic development in susceptible areas. Therefore, the aim of the present study was to investigate the possibility of cultivation of this plant from the attitude of farmers in villages of Arsanjan County. The survey method was used in this study. The statistical population has consisted of all farmers in the villages of Arsanjan in the 2018-2019 crop year. One hundred and fifteen samples were selected and studied by simple random sampling with the proportional assignment. The research instrument was a researcher-made questionnaire that the face and content validity was assessed by university professors and the reliability of its components achieved by a pilot study with Cronbach's alpha in the range of 0.5 to 0.8. The results of the t-test showed that saffron cultivation was possible with respect to the average value of the variables of farmer attitude (3.83) and the characteristics of crop innovation including comparative advantage (3.37), testability (3.20), adaptability (3.42) and visibility (3.14) in the area. Also, by cluster analysis, the studied farmers were divided into three groups: Poor Positive, Poor Moderate, and Poor Negative attitude regarding saffron cultivation. Fifty percent of farmers, who stay on the category of poor negative attitude, believed that there was an impossible condition about saffron cultivation with regard to their economic, social characteristics and their view of innovation. Finally, according to the results, suggestions were presented to facilitate the saffron cultivation in the area.

    Keywords: Saffron cultivation possibility, Cluster analysis, Dehydrated plant, Drought, Arsanjan
  • Amirhossein Halabian *, Ghasem Torkashvand, Zeynab Salehi Pages 79-94

    Recognition of climate and studying the ecological and physiological requirements of crops and medicinal plants are among the most important factors involving in agricultural production. As the most expensive agricultural and medicinal product in the world, saffron plays an important role in producing edible and medicinal products. Therefore, identifying the climatically capable areas for saffron cultivation according to its thermal and moisture requirements, may lead to better performance in the cultivated areas. The purpose of this study is to identify potential climatic capabilities and determine their adaptation with ecological requirements of saffron in Hamedan province. For that reason, climatic parameters such as: annual rainfall, minimum temperature during the growth cycle, average temperature, sunshine hours, freezing period, extracted from the climate database in 20 years period (1996 to 2015) and environmental parameters such as: type of soil, from the soil layer of Hamedan province extracted from Jahad Keshavarzi organization of Hamedan, slope and sea level of the area extracted from layer of 1:25000 Hamedan province topographic maps from Iran mapping organization. In this study, the effects of climatic and environmental factors mentioned above on the climatic zoning of saffron were investigated individually and in groups (overlapping information layers) using GIS and Arc Map software in a climatic spatial model using weighted overlay model and the Analytical Hierarchy Process (AHP) method. Results of the study showed that , in terms of saffron cultivation capabilities, Hamedan Province is nearly 35% suitable, and 72.25% of its area is capable of saffron cultivation and this is limited to the southern and eastern cities of the province, including: Malayer, Nahavand, Tuiserkan, Asad abad and the eastern areas of Hamedan and Ghahavand.

    Keywords: Saffron, Geographic Information System (GIS), Analytical Hierarchy Process (AHP), Hamedan
  • Alireza Koocheki *, Surur Khorramdel, Javad Shabahang Pages 95-114

    In this study, the effects of agronomic management such as crop residue corm density and planting depth on flower and daughter corm criteria and quality of saffron under on-farm conditions at the Organic Field, Ferdowsi University of Mashhad during two growing seasons of 2018-2019 and 2019-2020 were evaluated as strip plot based on randomized complete block design with three replications. Treatments were crop residue (0 and 6 tons of wheat straw per ha), corm density (10, 20 and 30 t.ha-1) and planting depth (8 and 15 cm). Studied criteria were flower numbers per area, fresh flower yield, dried stigma yield, total weight of daughter corms, total number of daughter corms, daughter corm diameter, mean weight of daughter corm and quality (picrocrocin, safranal and crocin). Results showed that the simple effects of crop residue, corm density and planting depth were significant on flower yield, growth and daughter corm yield of saffron in the second year (p≤0.05). The simple and interaction effects of these factors were not significant on quality. Crop residue application were enhanced the flower number, dried weight of stigma, dried weight of daughter corms and number of daughter corms per m2 up to 15, 18, 15 and 3 percent compared with control, respectively. The highest flower number, dried weight of stigma, dried weight of daughter corms and number of daughter corms were observed with 20 ton corms per ha with 326.41 flowers.m-2, 410.18 mg.m-2, 1042.66 g.m-2 and 140.17 daughter corms.m-2, respectively. Increasing planting depth from 8 to 15 cm improved flower number, dried weight of stigma, dried weight of daughter corms and number of daughter corms per m2 up to 11, 15, 45 and 2 percent compared with control, respectively.

    Keywords: Crop residue, Corm density, Planting depth, Sustainable production
  • S. Ebrahim Seifati *, Ali Mohammad Mohit Ardakani, Ali Izanloo, Azam Borzoei Pages 115-129

    In order to investigate the diversity of irradiated genotypes at two levels of 15 and 18 Gy gamma ray with control genotype (without radiation), an experiment was conducted in a completely randomized design in the greenhouse of Yazd University. The results of analysis of variance showed that the first generation mutants and control genotype were significantly different in terms of eight morphological characteristics and total carotenoid content. While there was no significant difference among them based on the number of stems, number of flowers as well as chlorophyll and leaf proline content. Based on the results of cluster analysis, the studied genotypes were divided into two groups and the accuracy of grouping based on the detection function was 93%. The first group consisted of 24 18-Gy mutants and a control genotype. All of 15 Gy mutants, 6 mutants of 18 Gy and 10 control genotypes were in the second group. Based on the graphical representation of biplot analysis method, 7 mutants at 18 Gy dose and 5 mutants in 15 Gy radiation dose were located in polygonal vertices, which showed the greatest difference between them and genotype without radiation. Accordingly, traits related to plant yield and reproductive growth had the greatest effect in determining superior mutations. According to the aim of this study, 15 Gy dose of gamma radiation resulted in mutations with better performance and 18 Gy dose caused more morpho-physiological diversity in saffron stems.

    Keywords: Yield, Saffron, Mutation Breeding, GGE-biplot, Gamma Stress
  • Lida Sharafi *, Kiumars Zarafshani Pages 131-145

    In recent decades, climate change has led to authorities turn to drought-resistant crops with low water needs, such as saffron. Although the growth of saffron in Kermanshah has a long history and special potential, but its cultivation in Kermanshah has not been developed and its educational needs have not been identified. Therefore, identifying and prioritize the educational needs of saffron farmers in Kermanshah is important. In this research which was conducted using Mix method design (qualitative-quantitative) and descriptive-analytical method, the educational needs of saffron farmers were identified and prioritized, samples selected purposefully. Data collect through Telephone interview (31 people). The results of this evaluation showed that the “planting” and “post-harvest” stage need strengthening; and before planting, holding, and harvesting stages do not require training. The implication of this study can help the authorities of Kermanshah province in identifying the educational needs of saffron growers so that they can develop the area under cultivation of this valuable product.

    Keywords: Saffron Cultivation, Covid 19, Borich’s Model, Need Assessment
  • Zeinab Rostamzade, Hamed Rafiee *, Atabak Kazem Poor, Milad Aminizade Pages 147-160

    Saffron is one of the most important export products of Iran. Due to the importance of climate in its cultivation, few countries have mass-produced saffron, making Iran the biggest producer and exporter of saffron in the world. However, it is necessary to examine the virtual land trade for purposeful policies and intelligent farm management. Therefore, the export of virtual land of this product has been studied in 2002-2007, and the factors affecting it have been determined using the gravity model. The results show that the average export of virtual land in Iran in the mentioned time period was about 41.5 thousand hectares. The highest amount of virtual land exports with 116.6 thousand hectares was obtained in 2008, and the lowest export of virtual land With 19.2 thousand hectares was obtained in 2007, probably because of the high yield of saffron production and low saffron exports. European and Asian countries are the most important destinations of Iran's virtual land, respectively, based on the results of the gravity model, countries that have relatively less agricultural land compared to Iran, and also countries with higher incomes and populations have more demand for saffron imports, which results in more exports of virtual land. Based on the results, it is suggested that policies be undertaken in order to improve productivity of saffron production and reduce the export of virtual land to importing countries with emphasis on maintaining the quality of saffron and paying attention to regional production capacities.

    Keywords: Virtual Land Export, Saffron, Gravity Model, Iran
  • Hanane Aghasafari *, Alireza Karbasi, Pejman Avazpoor Pages 161-176

    Saffron as a valuable medicinal plant has a great importance in Iran. The global tendency of consumers toward sustainable products has led to produce saffron with organic, natural and safe labels. Developing of saffron production with organic, natural and safe labels requires the recognition of consumers’ awareness and their behavior (preferences) towards these labels. Therefore, this study tries to study the factors affecting the consumers’ preferences for saffron with the mentioned labels by clustering consumers based on awareness indicators about these labels. For this purpose, K-mean clustering algorithm and Ordered Logit model and the data collected through interviews with 144 visitors of Mashhad exhibition of safe and organic products in 2019 were used. The results revealed that the consumers could be classified into two clusters of aware and unaware regarding labels of organic, natural and safe based on the four indicator related to awarness. The Ordered Logit model estimates showed that the increase in education level, monthly household income and positive attitude to nutritional value of labeled saffron will increase the probability of placing consumers in the group with the preference of consuming organic labeled saffron compared to the two groups preferring to consume saffron with organic label in both clusters. According to the findings, it is suggested that in the regions where families with higher incomes live, the supply of organic saffron, and the number of stores supplying organic products in general will be increased.

    Keywords: Clustering, Label, Ordered Logit Model, Saffron
  • Khalil Kalantari *, Ali Asadi, Mahbubeh Mirjalali Filabi, Rasool Lavaei Adaryani Pages 177-193

    Saffron as one of the profitable export products faces many challenges in different stages of production, processing, and marketing. This study was aimed to investigate the challenges of saffron production from saffron-growers in Mashhad county. The statistical population of this study included all saffron producers in the city, 192 of whom were studied by convenience sampling. A questionnaire was used for data collection that its validity and reliability were assessed using a panel of experts and Cronbach's alpha coefficient, respectively. A hierarchical component model using the partial least squares method was used for data analysis. The results indicated that the most important challenge of saffron production is in economic contexts that saffron price fluctuation can be mentioned as the most important aspect in this context. Also, political and technical challenges were identified as other important challenges in this area. It should be noted that supportive challenges did not play a significant role in the set of considered challenges. Considering e-commerce platforms is suggested as one of the ways to reduce these challenges.

    Keywords: Saffron, Saffron Producers, Economic Challenges, Production