فهرست مطالب

نشریه جغرافیا و توسعه فضای شهری
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 13، پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/25
  • تعداد عناوین: 12
|
  • ساجد بهرامی جاف، محسن جان پرور*، محبوبه شهبازی، دریا مازندرانی صفحات 1-21

    برای شهرها و مناطق مرزی مبادلات اقتصادی از مهم ترین روش های ایجاد تحول در کارکرد، کالبد، اشتغال و به‌تبع آن ایجاد امنیت پایدار است. بنا به تعریف، پایداری اقتصادی عبارت است از ایجاد درآمد و ثبات آن برای افراد جامعه بدون کاهش و زوال سرمایه ها و ذخایر. این پژوهش به‌منظور سنجش میزان پایداری اقتصادی شهر مرزی سردشت و مولفه‌های موثر بر آن انجام‌شده است. باهدف کاربردی و روش توصیفی - تحلیلی و با استفاده فرمول تعیین حجم کوکران حجم نمونه 383 نفر به دست آمد. به‌منظور تجزیه‌وتحلیل نتایج پرسش‌نامه از نرم افزار SPSS و آزمون های آماری (تی تک نمونه ای، همبستگی اسپیرمن، رگرسیون خطی ساده) استفاده‌شده است. نتایج تحقیق نشان داد که شهر سردشت از پایداری اقتصادی ضعیفی برخوردار است به‌طوری‌که میزان پایداری این شهر 8/2 ارزیابی‌شده که از میزان میانه نظری پایین تر به دست آمد، نتایج آزمون همبستگی نشان از همبستگی قوی بین متغیرهای مقیاس و کارآفرینی با 894/0 در سطح معنی داری 05/0 بوده است، نتایج آزمون رگرسیون نیز نشان از تاثیر زیاد مولفه کارآفرینی بر پایداری اقتصادی در شهر سردشت داشته است.

    کلیدواژگان: اقتصاد شهری، پایداری اقتصادی، سردشت، شهرهای مرزی
  • سیدعلیرضا حامدی*، محمد محبی، وحید مکی زاده صفحات 23-39

    هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی عوامل انگیزشی و بازدارنده فلش پکران در ایران به عنوان سبکی جدید در حوزه گردشگری می باشد. بدین منظور، برای گردآوری داده ها، از مصاحبه نیمه ساختار یافته استفاده شد. تحلیل محتوای یافته ها نشان داد که عوامل موثر در انتخاب سفر به سبک فلش پکری در شهرهای ایران در دو مضمون عوامل پیش ران و عوامل پیش خوان طبقه بندی می گردد. عوامل پیش ران شامل دو مقوله عوامل فردی با چهار مولفه تجربه گرایی، خودشکوفایی، فرار از روزمرگی و ارتقای اطلاعات عمومی بوده و عوامل اجتماعی شامل تجربه سه مقوله آزادی، استقلال و آسایش در سفر می باشد. عوامل پیش خوان شامل مقوله عوامل حاضر در مقصد با دو مولفه جاذبه های گردشگری مقصد و کسب علم یا مهارت آموزی می باشد. همچنین، بررسی عوامل بازدارنده از سفر به سبک فلش پکری در سه مضمون اصلی زیرساخت ها، عوامل امنیتی و عوامل ارتباطی طبقه بندی می گردد. زیرساخت ها شامل دو مقوله زیرساخت های بهداشتی و زیرساخت های رفاهی می باشد. زیرساخت های بهداشتی شامل دو مولفه آلودگی محیط زیست و کمبود خدمات درمانی بوده و زیرساخت های رفاهی شامل کیفیت حمل و نقل و مکان های اقامتی می باشد. عوامل امنیتی شامل مقوله امنیت اجتماعی بوده که به دو مولفه امنیت فیزیکی و روانی تقسیم می گردد. عوامل ارتباطی نیز شامل مقوله فناوری و ارتباطات می باشد که در دو مولفه پوشش شبکه و فیلترینگ طبقه بندی می گردد.

    کلیدواژگان: عوامل انگیزشی، عوامل بازدارنده، عوامل پیش خوان، عوامل پیش ران، فلش پکری
  • ایمان زندی، پرهام پهلوانی *، بهناز بیگدلی صفحات 41-63

    خدمات بهداشتی و درمانی از مهم ترین خدمات شهری بوده که دسترسی مناسب به مراکز ارایه دهنده این خدمات بسیار مهم و حیاتی است. مسئله تعیین مکان بهینه بیمارستان یک مسئله دشوار تصمیم گیری چند معیاره است و استفاده از سیستم های اطلاعات جغرافیایی موجب بهبود عملکرد آن می شود. در این تحقیق به منظور تعیین مکان بهینه احداث بیمارستان در منطقه 5 تهران از تلفیق سیستم های اطلاعات جغرافیایی و تصمیم گیری چند معیاره استفاده شده است. بدین منظور ابتدا معیارهای موثر در فرایند تعیین مکان بهینه بیمارستان با مرور ادبیات و نظرات کارشناسان انتخاب شده و لایه مکانی هر معیار تهیه شده است. در گام بعدی تعداد 10 سایت در این منطقه انتخاب شده و مقادیر معیارها برای هر کدام محاسبه شده است. آنگاه با استفاده از روش وزن دهی اهمیت معیارها از طریق همبستگی بین معیارها (کریتیک) وزن معیارها تعیین شده است. نتایج وزن دهی نشان داد که معیار آسیب پذیری لرزه ای موثرترین معیار در فرایند تصمیم گیری است. در مرحله بعد به وسیله دو روش تصمیم گیری چند معیاره ارزیابی ترکیبی مبتنی بر فاصله (کوداس) و ویکور ارزیابی و رتبه بندی سایت ها انجام شده و نتایج بیانگر تشابه عملکرد دو روش بوده است. نتایج رتبه بندی دو روش نشان داد که سایت شماره 7 و سایت شماره 1 به ترتیب بهترین و نامناسب ترین مکان جهت احداث بیمارستان می باشند. جهت ارزیابی صحت رتبه بندی روش ها، نتایج رتبه بندی دو روش با رتبه بندی صورت گرفته توسط کارشناسان مورد مقایسه قرار گرفت. ارزیابی صحت روش ها نشان داد که روش کوداس به منظور انتخاب مکان بهینه بیمارستان از صحت بالاتری نسبت به روش ویکور برخوردار است.

    کلیدواژگان: تصمیم گیری چند معیاره، سیستم های اطلاعات جغرافیایی، کریتیک کوداس، ویکور
  • سید مرتضی مرجانی بجستانی، مرتضی اکبری*، علی قربانپور دشتکی، مهدی چمانده صفحات 65-86

    مناطق خشک شرق ایران و بویژه شهر مشهد نیز یکی از بحرانی ترین نقاط کشور در زمینه کمبود آب بوده که بخش قابل توجهی از آن نیز صرف آبیاری فضای سبز شهری می شود. لذا این پژوهش با هدف شناخت عوامل و پیشران های موثر در توسعه فضای سبز و ارایه استراتژی و سناریوهای محتمل در شرایط بحران انجام شد. در این پژوهش پیشران های اصلی (معیارها) توسعه فضای سبز در شهر مشهد با استفاده از نظر خبرگان و کارشناسان (پنل خبرگان) و براساس پرسش نامه و در دو راندصورت گرفت طراحی پرسشنامه با استفاده از طیف لیکرد، روایی براساس ضریب آلفا کرونباخ که مبتنی بر واریانس بوده و با استفاده از نرم افزار SPSS، معادل 829/0 محاسبه شد و پایایی با نظر خبرگان مشخص گردید حجم نمونه ابتدا 50 و در نهایت از طریق جدول مورگان 30 نفر تعیین گردید و با تکیه بر روش دلفی توزیع و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. .نتایج نشان داد معیارها و شاخص های موثر در توسعه فضای سبز در راند اول به ترتیب اولویت معیار اجتماعی، مدیریتی، اقلیمی، اقتصادی و در راند دوم دلفی به ترتیب اهمیت معیار مدیریتی، معیار اقلیمی، اقتصادی و اجتماعی بدست آمد. بررسی دو معیار مهم مدیریتی و اقلیم نشان داد که عدم مدیریت منابع آب و خشک سالی های مستمر بدترین سناریو و مدیریت منابع آب و عدم خشک سالی، بهترین سناریوهای محتمل در آینده می باشند.

    کلیدواژگان: نیروهای محرکه، روش دلفی، سناریو، معیارهای اجتماعی-اقتصادی، مشهد
  • امین لطیفی *، حمیدرضا صارمی صفحات 87-103

    محلات شهری در طول تاریخ بسترساز ایجاد روابط اجتماعی در سطوح مختلف بوده اند. یکی از مهمترین مسایل امروزه در بسیاری از شهرهای ایران، کمبود شدید محلات با قابلیت زندگی است و اغلب فضاها در این‌گونه شهرها فاقد شرایط مطلوب برای زندگی سالم شهروندان هستند. در نتیجه روابط اجتماعی ساکنین شهرها، که در قرن های گذشته جزیی از زندگی سالم شهری بوده است کمتر شده و روابط آنها با یکدیگر به حداقل ممکن رسیده است. محلات سنتی، مخصوصا در شهرهای کشورهای در حال توسعه، با عدم تعادل بین ظرف (بافت قدیم) و مظروف (ساکنین) روبرو هستند. TND رویکردی است که از نهضت نوشهرسازی نشات گرفته و می کوشد به نیازهای محله و ساکنین آن پاسخ مثبت دهد. این رویکرد تلاش می کند با تقویت و بهبود فضای کالبدی محله، تعاملات اجتماعی را افزایش داده و از این مسیر به بهبود حس تعلق به مکان، خوداتکایی اقتصادی و ارتقای سرمایه اجتماعی نایل آید. پژوهش حاضر در نظر دارد با تحلیل الگوهای شهرسازی جدید و کمترین میزان مداخله کالبدی در مسیر ساماندهی و بهسازی محله سنتی"گلپا" در شهر همدان قدم بردارد. روش مورد استفاده در پژوهش توصیفی- تحلیلی بوده و نتایج حاصل از بررسی‌های کتابخانه‌ای و عملیات میدانی شامل مشاهده، مصاحبه و پرسشنامه است. نتایج این پژوهش نشان می‌دهد که می‌توان با رویکرد محرک توسعه به عنوان بینشی جامع و یکپارچه به احیا و معاصرسازی محله و همچنین حفظ ارزش‌های تاریخی و کالبدی آن در جهت تبدیل محله به یک مکان زیستی هماهنگ با زندگی امروزی و متناسب با شخصیت و هویت تاریخی آن دست یافت.

    کلیدواژگان: توسعه محلات سنتی، محله گلپا، معاصرسازی
  • روح الله اسدی* صفحات 105-123

    امروزه بازیگران روابط بین الملل چندگانه و متنوع شده اند. یکی از مهمترین این بازیگران شهرها هستند که همواره بر اهمیت نقش آفرینی آنها در ارتباطات بین ملت ها افزوده می شود. کلان شهرهای کشورهای اسلامی همانند دیگر کلان شهرهای جهان در حال تلاش به منظور بهره گیری از فرصت های جهانی شدن می باشند. فرصتی که در صورت نبود برنامه ریزی استراتژیک به راحتی به رقبا واگذار می گردد. از این رو، از اولویت های مهم مشهد به عنوان کلان شهری مذهبی، بهره برداری از توان های شهرهای اسلامی با کمک دیپلماسی شهری است. این پژوهش با هدف شناسایی ظرفیت ها و چالش های موجود در دیپلماسی شهری مشهد و ارایه راهکارهای مناسب برای تقویت ارتباط مشهد با شهرهای کشورهای اسلامی انجام شده است. اطلاعات پژوهش، از کتاب ها، مقاله ها، سایت های اینترنتی، و اسناد مرتبط به دست آمده است. در مرحله میدانی نیز، مصاحبه هایی با 20 تن از صاحب نظران در حوزه های مدیریت و برنامه ریزی شهری، علوم سیاسی و روابط بین الملل، جغرافیای سیاسی و از بین اعضای هیات علمی دانشگاه ها، اعضای شورای شهر و مسیولان شهرداری شهر مشهد، کارشناسان وزارت امور خارجه در مشهد و سایر دستگاه های مرتبط انجام شده است. نتایج به دست آمده، توانمندی ها و ضعف ها و مشکلات شهر مشهد در دیپلماسی شهری را تعیین نموده و در نهایت استراتژی ها و اقدامات مناسب برای عملیاتی شدن آن ها پیشنهاد گردیده است. برخی از استراتژی ها عبارت است از: تقویت رابطه شهرداری با دانشگاه ها، توسعه همکاری و استفاده از ظرفیت های سازمان های بین المللی و منطقه ای، تدوین سازوکار مناسب برای جذب سرمایه گذاری خارجی، پیگیری و توسعه دیپلماسی شهری شبکه ای.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی استراتژیک، دیپلماسی شهری، کشورهای اسلامی، مشهد
  • محسن احدنژاد، صفیه حاضری * صفحات 125-148

    بررسی وضعیت و تنگناهای توسعه‌ی نواحی، به لحاظ شکوفایی در شهرها، از مسایلی است که اخیرا در فرهنگ برنامه‌ریزی شهری مطرح شده است. اما در کشور ما کمتر طرح شده و ناشناخته می باشد. این مقاله ضمن معرفی شکوفایی شهری به عنوان رویکرد جدید در برنامه ریزی شهری جهان معاصر،  مفهوم شکوفایی و ابعاد آن را بررسی کرده و به شناسایی شاخص ها و عوامل موثر در شکوفایی شهری در بعد کالبدی (زیر ساختی) می پردازد و سپس نواحی شهری تبریز را بر اساس شاخص های شکوفایی کالبدی با استفاده از مدل تودیم رتبه بندی می نماید. این پژوهش از نظر هدف کاربردی، و از نظر روش توصیفی- تحلیلی است. جهت رتبه بندی و انجام تحلیل های لازم ؛ از GIS برای تهیه نقشه های مربوطه ، از روش AHP جهت وزن دهی معیارهای موثر در شکوفایی شهری کالبدی و زیرساختی و در نهایت از مدل TODIM برای رتبه بندی شکوفایی شهری کالبدی و زیرساختی نواحی شهری استفاده گردیده است. نتایج حاصل از مطالعه نشان می دهد که نواحی 1-8، 1-5 ، 2-1، نواحی با شکوفایی بالا به لحاظ کالبدی و زیرساختی می باشند. و نواحی 2-9، 6-5 ، 3-7، نواحی با شکوفایی پایین و در سه رتبه آخر به لحاظ شکوفایی کالبدی و زیرساختی می باشند. در کل، آنچه که از رتبه بندی نهایی به دست آمد، نشان دهنده عدم تعادل در توزیع مولفه های شکوفایی مرتبط با زیرساخت های شهری در کلانشهر تبریز می باشد.

    کلیدواژگان: بعد کالبدی، شکوفایی شهری، شهر تبریز، مدل تودیم
  • مصطفی شاهینی فر *، نادر شوهانی صفحات 149-167

    هدف پژوهش حاضر تحلیل نقش عوامل موثر بر بازآفرینی شهری به عنوان رویکردی نو در بازسازی و بهسازی بافت های فرسوده مرکز شهر کرمانشاه از منظر کاربران است. روش پژوهش در این مقاله با توجه به ماهیت و اهداف موضوع از نوع توصیفی- تحلیلی است. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه شهروندان بخش مرکزی شهر کرمانشاه می باشد. در این پژوهش 3 مولفه مورد سنجش قرار گرفت. داده های مورد نیاز به کمک پرسش‌نامه محقق ساخته گردآوری و سپس تحلیل شد. تعداد پرسش‌نامه‌ها شامل 384 مورد بود که از فرمول کوکران به دست آمده است. ضریب پایایی کل پرسشنامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 91/0 محاسبه شد که نشان از اعتبار بالای این پرسشنامه است. برای تجزیه و تحلیل داده‌ها از روش‌های آماری تی تک نمونه‌ای استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان داد که عواملی نظیر اختلاط و گوناگونی فعالیت ها، اصل الگوی تراکمی توسعه و دسترسی و نفوذپذیری در حد ضعیفی از منظر مردم در بازآفرینی شهری بخش مرکزی شهر کرمانشاه تاثیر داشته‌اند. به منظور کارآمد نمودن اقدامات لازم برای بازآفرینی فضاهای شهری هماهنگی میان زمینه‌های اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و کالبدی با ظرف زمانی و مکانی فضا ضرورتی اجتناب ناپذیر است. بدین سان هویت افراد حفظ شده و از شیءوارگی آنها جلوگیری به عمل می‌آید و حیات مدنی حامعه تداوم می‌یابد.

    کلیدواژگان: بازآفرینی شهری، بازسازی، بهسازی، شهر کرمانشاه
  • سید هادی طیب نیا* صفحات 169-186

    . شهرستان مریوان یکی از مراکز گردشگری کشور است که دارای جاذبه های زیادی بوده و میزبان گردشگران زیادی از نقاط مختلف است. با توجه به ورود حجم بالایی از گردشگران به این شهر، بررسی عوامل موثر بر رضایت آنان؛ ضروری است. لذا هدف از این تحقیق، بررسی میزان رضایت گردشگران از شهر مریوان و عوامل موثر بر آن است. روش تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر روش انجام، توصیفی-تحلیلی است. جمع آوری اطلاعات از دو روش اسنادی و میدانی انجام شد. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه گردشگران وارد شده به شهرستان مریوان که حداقل 24 ساعت در این شهرستان اقامت داشته اند (481500نفر). تعداد نمونه ها نیز با توجه به امکانات تحقیق و نیز نظر متخصصین مربوطه، 200 نمونه در نظر گرفته شد. داده ها و اطلاعات بدست آمده با استفاده از نرم افزارهای Excel (برای داده های توصیفی) و SPSS تحلیل شده و آزمون همبستگی میان متغیرها به دست آمد. نتایج تحقیق حاکی از تاثیر بالای عوامل؛ امکانات و خدمات شهری، امنیت اجتماعی، بازار و کنش های بازارایان بر رضایت گردشگران از شهر مرزی مریوان است. همچنین ارتباط معناداری میان رضایت گردشگران با امکانات و خدمات شهری، امنیت اجتماعی، کنش های بازاریان به ترتیب با میزان همبستگی 0.730،0.772 و 0.645 و سطح معناداری کمتر از 0.5 مشاهده شد. یعنی با بهبود این عوامل، موجب بالا رفتن رضایت گردشگران از اقامت در این شهر می شود. لذا توجه به بهبود این عوامل در جهت افزایش رضایت گردشگران و بازگشت مجدد آنها، ضروری است.

    کلیدواژگان: رضایت گردشگران، امکانات شهری، امنیت اجتماعی، مریوان
  • مهرداد رحمانی *، بهرام امین زاده گوهرریزی، سعید رستگار، بابک امین زاده گوهرریزی صفحات 187-207

    با توجه به مسایل پیش روی تهران؛ از جمله آلودگی هوا، ترافیک، مصرف بالای انرژی و... حرکت بسوی پایداری، نه یک پیشنهاد، بلکه به عنوان یک «ضرورت» مطرح است. هدف مقاله حاضر ارزیابی میزان انطباق مبانی الگوی توسعه پیشنهادی در طرح جامع شهر تهران (مصوب 1386)، با الگوی توسعه حمل‌ونقل عمومی‌محور (TOD) به عنوان یکی از الگوهای مهم در جهت تحقق پایداری است. در این مقاله، با مروری بر ادبیات و تجارب جهانی، الگوی توسعه TOD شامل پنج مولفه «ساختار توسعه»، «مقیاس توسعه»، «شدت توسعه»، «جهت توسعه» و «کیفیت توسعه» استخراج شد. برای استخراج الگوی توسعه طرح جامع تهران 1386 از روش تحلیل محتوا استفاده شد و پس از آن با استفاده از «ارزیابی انطباقی» الگوی توسعه طرح جامع تهران با الگوی TOD مقایسه شد که در 4 مولفه، مبنای ارزیابی قضاوت‌های کارشناسی و در مولفه «شدت توسعه»، از روش‌های کمی استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد کمترین میزان انطباق با الگوی TOD مربوط به مولفه «ساختار توسعه» است که ناشی از توزیع تراکم تهران بر مبنای خیابان ها و نه ایستگاه های مترو است. همچنین بیشترین میزان انطباق مربوط به مولفه «جهت توسعه» است که دلیل انتخاب رویکرد رشد درون زا در طرح جامع تهران، کاملا همسو با اصول TOD است. با در نظر گرفتن کلیه متغیرها، متوسط میزان انطباق الگوی توسعه تهران با الگوی TOD در بازه «انطباق کم» قرار دارد. پیشنهاد می شود در طرح جامع بعدی تهران، الگوی TOD به شکل دقیق تری مبنا قرار گیرد که جزییات این پیشنهاد در مقاله ارایه شده است.

    کلیدواژگان: الگوی TOD، الگوی توسعه، تهران، پایداری
  • غلامرضا کاظمیان*، اسماعیل علی اکبری، مصطفی طالشی، منیره حداد حسن آبادی صفحات 209-229

    افزایش جمعیت شهری و گسترش سطح انتظارات مردم، نیازمند خدمت رسانی مناسب شهرداری به شهروندان و بالتبع گسترش منابع مالی و درآمدی شهرداری هاست. تغییر شیوه های سنتی تامین مالی و قطع کمک های دولتی به شهرداری کلانشهرهای کشور بر اساس طرح خودکفایی شهرداری ها و پس از آن اجرای سیاست تعدیل اقتصادی و کوچک سازی دولت در اوایل دهه 1370، منجر به روی آوری شهرداری ها به درآمد حاصل از فروش مازاد تراکم گشت. شهرداری مشهد نیز با حضور سالانه حدود 27 میلیون نفر زایر در کنار جمعیت 5/3 میلیونی شهر برای خدمت رسانی، نیازمند تامین مالی هزینه های ماهانه (جاری- عمرانی) چند صد میلیاردی شهر می باشد که بدان جهت، همچون دیگر کلان شهرهای ایران به درآمدهای ناپایداری نظیر فروش تراکم و عوارض ساختمانی وابسته است. هدف این پژوهش بررسی نظام تامین منابع مالی شهرداری مشهد و اقتصاد سیاسی جدید ناشی از آن است. روش تحقیق توصیفی - تحلیلی است، داده های نظام مالی و درآمدی با روش اسنادی و مولفه های اقتصاد سیاسی ناشی از آن با روش شبه دلفی (مصاحبه با خبرگان و نخبگان) تهیه شده و میزان اثرگذاری و شدت تاثیرپذیری با مدل دیمتل پردازش شده است. نتایج تحقیق نشانگر اتکا مالی شهرداری مشهد به درآمدهای ناپایدار ناشی از عوارض ساختمانی و زمین بخصوص فروش تراکم مازاد ساختمانی است. تحلیل اقتصاد سیاسی این پدیده نشانگر ایجاد اقتصاد سیاسی جدید مبتنی بر اعطای مجوزهای رانتی به زمین های شهری بعنوان پایه اصلی درآمدی شهرداری های کشور شده است، بگونه ای که فروش مازاد تراکم را می توان به مثابه توزیع رانت اقتصادی در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: اقتصاد سیاسی شهری، تامین مالی شهرداری، شهرداری مشهد، درآمدهای پایدار، عوارض ساختمان
  • شیرین صباغی ابکوه*، مهدی بازرگان، کبری اکابری، زهرا سادات رضوی، افسانه سردار صفحات 231-251

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی نیروهای پیشران تاثیرگذار بر توسعه اجتماع محور در محلات کم برخوردار شهری تدوین شده است. بدین منظور محله التیمور در کلانشهر مشهد به عنوان نمونه انتخاب شده است. این تحقیق از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، ترکیبی است. جهت گردآوری اطلاعات از روش های کتابخانه ای-اسنادی، روش میدانی (پرسشنامه) استفاده شده است. برای تشریح وضع موجود از نتایج تمام شماری محله التیمور در سال 1398 استفاده گردیده که دارای جمعیتی بالغ بر 15417 نفر می باشد. به منظور نظرسنجی در رابطه با شناسایی پیشران های تاثیرگذار بر تحقق توسعه اجتماع محور در محله مذکور، 30 نفر از خبرگان شهری به عنوان نمونه انتخاب گردیدند. شاخص های پژوهش در چهار حوزه (کالبدی، اجتماعی، اقتصادی و حقوقی) و در قالب 36 متغیر مورد بررسی قرار گرفتند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل تاثیر متقابل در نرم افزار Micmac استفاده شده است. بر اساس نتایج پژوهش، 12 متغیر به عنوان پیشران با بیشترین تاثیرگذاری و کمترین وابستگی شناسایی شدند که عبارتند از «ساختار سنی و جنسی جمعیت»، «ابعاد خانوار»، «تراکم جمعیتی»، «سواد»، «نرخ اشتغال» و «دارایی های مالی و اقتصادی»، «دانه بندی قطعات»، «سرانه» و «تنوع کاربری»، «تراکم ساختمانی»، «برخورداری از زیرساخت های شهری» و »شبکه ارتباطی درون بافتی و برون بافتی». مورد توجه قرار دادن این پیشران ها با رویکرد مشارکتی و از طریق برنامه ریزی، تدوین و اجرای پروژه های اجتماع محور گام موثری در راستای دستیابی به توسعه خواهند بود.

    کلیدواژگان: توانمندسازی، توسعه اجتماع محور محلی، محله التیمور، محلات کم برخوردار شهری
|
  • Sajed Bahrami Jaf, Mohsen Janparvar *, Mahbobeh Shabazi, Darya Mazandarani Pages 1-21

    Economic exchanges are one of the most important ways to transform changes in function, body, employment for cities and border areas, and consequently create lasting security. Economic sustainability is the creation of income and its stability for members of society without the decline of capitals and reserves. This study was conducted to measure the economic stability of the border city of Sardasht and its effective components. For applying descriptive-analytical method, the Cochran volume determination formula was used and  the 383 people  isselected as sample. In order to analyze the results of the questionnaire, SPSS software and statistical tests (T-test, Spearman correlation, simple linear regression) were used. The results showed that Sardasht city has poor economic stability. The degree of stability of this city was evaluated as 2.8, which was lower than the theoretical average. The results of correlation test showed a strong correlation between scale and entrepreneurship variables with 0.894 at the significance level was 0.05, and the results of regression test showed the high impact of the entrepreneurship component on economic stability in Sardasht city.

    Keywords: economic sustainability, Urban Economy, Border Cities, Sardasht
  • Seyyed Alireza Hamedi *, Mohammad Mohebi, Vahid Makizadeh Pages 23-39

    Given the fact identifying motivational factors in tourism can play a significant role in determining the tourists’ consumption approach, the present study aims to investigate the motivational and inhibitory factors among flash-packers in the cities of Iran. To this end, semi-structured interviews were conducted. The findings revealed push and pull factors as the two main contributory motivational themes that can promote the flash-packing style of traveling. Push factors have both the individual and social dimensions. The former is comprised of four components of empiricism, self-actualization, escape from everyday life, and the promotion of world knowledge, while the latter is composed of experiencing the three subthemes of freedom, independence, and comfort. The pull factors are the destination generated forces with the two components of tourist attractions and the acquisition of science or skills in a target place. Besides, the findings showed that the inhibitory factors are classified into three main themes of infrastructure along with security and communication factors. Infrastructure includes the two main categories of health care and welfare services. The former includes the two components of environmental pollution and the lack of health services while the latter includes the quality of transportation and accommodation services. Security factors include social security, which is divided into the two components of physical and mental security. Finally, the communication dimension as the last emerged theme refers to technology and communication, which is classified into the two components of network coverage and filtering.

  • Iman Zandi, Parham Pahlavani *, Behnaz Bigdeli Pages 41-63

    Healthcare is one of the most important urban services and proper access to healthcare centers is critical. Determining the hospital’s prospect location is a difficult problem of multi-criteria decision-making (MCDM) and the use of Geographic Information Systems (GIS) improves this decision. In this study, integration of GIS and MCDM was used in order to determine the prospective location of the hospital in the fifth district of Tehran. For this purpose, firstly, the effective criteria in the process of determining the prospect location of the hospital was selected by reviewing the literature and expert's opinions, and the spatial layer of each criterion was prepared. Then, ten sites in this district were selected and the criteria values were calculated for each. Then, the criteria weights were determined by the Criteria Importance Through Inter-criteria Correlation (CRITIC) weighting method. Weighting results showed that the seismic vulnerability was the most effective criterion in the decision-making process. In the next step, the sites were evaluated and ranked by two MCDM methods, that is, the Combinative Distance-based Assessment (CODAS) and the Vlse Kriterijumska Optimizacija Kompromisno Resenje (VIKOR), and the results showed the similarity of the performance of the two methods. The ranking results of the two methods showed that sites No. 7 and 1 were the most suitable and the most unsuitable place to build a new hospital, respectively. In order to evaluate the accuracy of the ranking, the ranking results of the two methods were compared with the ranking performed by experts. Evaluation of the accuracy of the methods showed that the CODAS method for selecting the prospect location of the hospital has higher accuracy than the VIKOR method.

    Keywords: Multi-criteria decision making, Geographic Information Systems, CRITIC, CODAS, Vikor
  • Morteza Akbari * Pages 65-86

    The arid regions of eastern Iran, especially the city of Mashhad, is one of the most critical parts of the country in terms of water shortage, a significant part of which is spent on irrigating urban green space. Therefore, this study was conducted with the aim of identifying the effective factors and drivers in the development of green space and presenting strategies and possible scenarios in crisis situations. In this study, the main drivers (criteria) of green space development in Mashhad using the opinion of experts and experts (panel of experts) and based on a questionnaire and in two rounds, a questionnaire was designed using the Lick spectrum, validity based on Cronbach's alpha coefficient based on variance It was calculated using SPSS software, equal to 0.829 and reliability was determined by experts. The sample size was first 50 and finally 30 people through Morgan table and based on Delphi method, it was distributed and analyzed. Took. The results showed that the criteria and indicators effective in the development of green space in the first round were the priority of social, managerial, climatic, economic criteria and in the second round Delphi were the importance of managerial criteria, climatic, economic and social criteria, respectively. Examination of two important management and climate criteria showed that lack of management of water resources and continuous droughts are the worst case scenario and management of water resources and lack of droughts are the best possible scenarios in the future.

  • Amin Latifi *, Hamidreza Saremi Pages 87-103

    Urban neighborhoods have historically been the ground for social relationships at various levels. One of the most significant problems in many cities of Iran is the lack of habitable neighborhoods, and most of the spaces in such cities lack appropriate conditions regarding citizens’ healthy life. Thus, the social relations of residets, which have been part of a healthy urban life for centuries, have minimized. Traditional neighborhoods, especially in the cities of developing countries, confront an imbalance between the container (old texture) and the contents (inhabitants). TND is an approach that originates from the neo-urban movement and attempts to respond positively to the neighborhood’s necessities and its residents. This approach increases social interactions by reinforcing and improving the physical space of neighborhoods to achieve a sense of belonging, economic self-reliance, and the promotion of social capital. Analyzing new urban planning patterns and having the least amount of physical intervention, the study aimed at taking steps to organize and improve Golapa - the traditional neighborhood in the city of Hamedan. The study is used a descriptive-analytical method. Observation, interview and questionnaire were ued to gather the data. The results demonstrate that the revitalization and contemorization of neighborhoods can be achieved applying an incentive development approach and preserving historical and physical values in order to turn the neighborhoods into a living place in accordance with their historical identities and modern lives.

    Keywords: Traditional Neighborhoods Development, Golapa Neighborhood, Contemporization
  • Rouhollah Asadi * Pages 105-123

    Today, the actors of international relations have become multiple and diverse. One of the most important of these actors is the cities, which is always increasing the importance of their role-playing in the relations between nations. The metropolises of Islamic countries, like other metropolises of the world, are trying to seize the opportunities of globalization. An opportunity that is easily left to competitors in the absence of strategic planning. Therefore, one of the important priorities of Mashhad as a religious metropolis is to exploit the potential of Islamic cities with the help of urban diplomacy. This study aimed to identify the existing capacities and challenges in Mashhad urban diplomacy and to provide appropriate solutions to strengthen Mashhad's relationship with the cities of Islamic countries. Research information is obtained from books, articles, websites, and related documents. In the field stage, interviews with 20 experts in the fields of urban management and planning, political science and international relations, political geography and among university faculty members, city council members and Mashhad municipal officials, experts The Ministry of Foreign Affairs has been carried out in Mashhad and other related agencies. The obtained results determine the strengths, weaknesses, and problems of Mashhad in urban diplomacy, and finally, appropriate strategies and measures are proposed for their implementation. Some of the strategies are: strengthening the relationship between the municipality and universities, developing cooperation and using the capacities of international and regional organizations, developing an appropriate mechanism to attract foreign investment, pursuing and developing urban diplomacy.

    Keywords: Strategic planning, urban diplomacy, Islamic Countries, Mashhad
  • Mohsen Ahadnejad, Safiye Hazeri * Pages 125-148

    Exploring the problems of developing different districts, in terms of city prosperity, has been recently considered in urban planning discussions, but it is under-researched and unknown in Iran. Introducing city prosperity as a new approach in urban planning in the new era, the study investigated this concept and its different aspects. It then identified the indices and effective factors in city prosperity in terms of physical (infrastructure) aspects. Finally, using TODIM model, urban districts of Tabriz were ranked based on indices of physical prosperity. This applied study is descriptive-analytical. GIS was used for the providing the maps, AHP was used for weighting criteria effective in physical and infrastructure city prosperity, and TODIM was used for ranking physical and infrastructure city prosperity. The study showed that districts 1-8, 1-5, and 1-2 are high in terms of physical and infrastructure city prosperity and districts 2-9, 5-6, 3-7 are the lowest in this regard. The results of ranking art of the study showed the imbalance in distribution of elements of prosperity pertaining to the urban infrastructures of Tabriz.

    Keywords: Physical Dimension, City Prosperity, Tabriz city, TODIM model
  • Mostafa Shahinifar*, Nader Shohani Pages 149-167

    The study aimed at investigating factors affecting urban regeneration as a new approach for reconstructing and improving worn-out structures of central part of Kermanshah city from citizens’ point of view. The study used a descriptive-analytical method regarding the aims of study. The population were all citizens of the central part of Kermanshah. The data about three components were obtained using a questionnaire. 384 questionnaires were determined to be completed using Cochran’s formula. The reliability coefficient of the questionnaire, calculated by Cronbach's alpha, was 0.91 that means a high validity. One-sample t-test was applied for analyzing the data. Results showed that amongst eight variables pertaining to the accessibility and permeability, the factors of wide sidewalks and their facilities and safety have been most effective factors in the success of all activities in the center of Kermanshah, while stable and long walls have had the least effect on regeneration of the city. Due to the inappropriate distances between attractive uses makes spatial structure of the central part in a bad situation in terms of continuity. The decrease in combination and the diversity of activities, the principle of density pattern of development, accessibility and permeability show their weak role in regenerating the central part of Kermanshah. It is recommended that for improving the affecting factors in regenerating this part, a combination of different uses and attractiveness of sidewalks be made. Moreover, application density can result in increasing efficacy of public services like transportation.

    Keywords: Urban Regeneration, Reconstructing, Improving, Kermanshah City
  • Seyed Hadi Tayebnia * Pages 169-186

    Marivan city is one of the tourist centers of Iran that has many attractions and hosts numerous tourists from different places. Due to the arrival of a large number of tourists in this city, it is necessary to study the factors affecting their satisfaction. So, the purpose of this study is to investigate the level of tourists' satisfaction with the city of Marivan and the factors affecting it. This study belongs to applied research in terms of purpose and is a descriptive-analytical study in terms of method. Data were collected by documentary and field methods. The statistical population of this study includes all tourists who visited Marivan city and stayed in this city for at least 24 hours (481,500 people) and a number of 200 samples were considered. The collected data were first analyzed for descriptive statistics and subsequently, the correlation test was conducted between variables using SPSS software. Results indicated a significant relationship between tourists' satisfaction with social security, urban facilities and services, marketers' actions at significant level of 0.05 with positive correlation coefficients of 0.772, 0.730 and 0.645, respectively. In other words, improving these factors will increase tourists' satisfaction with staying in this city. So, paying attention to the improvement of these factors in order to increase the satisfaction of tourists and their return to this city is necessary.

    Keywords: Tourism, Satisfaction of Tourists, Urban Facilities, Social security, Marivan
  • Mehrdad Rahmani *, Bahram Aminzadeh Goharrizi, Saeed Rastegar, Babak Aminzadeh Goharrizi Pages 187-207

    Moving towards sustainability is not a recommendation, but an "imperative" in light of Tehran's challenges, which include air pollution, traffic, excessive energy consumption, and etc. The critical aim of this article is to assess the compatibility of the development model in Tehran's comprehensive plan (approved in 2007) with the concept of Transit Oriented Development (TOD) as one of the main models for achieving sustainability. The TOD development model, which includes five components of "development structure", "development scale", "development intensity", "development direction", and "development quality" was derived from a review of the literature and global experiences. Then, the content analysis method was employed to extract the development model of Tehran Comprehensive plan 2007, and therefore, two development models were compared with each other using "adaptive evaluation". To this end, expert judgments were applied as the basis of evaluation in four components, while quantitative methods were used in the component of "development intensity". The results showed that the component of "development structure" has the lowest rate of compliance with the TOD model. It is due to the density distribution in the Tehran Comprehensive plan, which is based on road network hierarchy rather than subway stations. Furthermore, the highest level of compliance is associated with the "development direction" component, the reason for which is the use of the infill development approach in the Tehran comprehensive plan, which is perfectly consistent with the TOD principles. Taking into account all variables, the average rate of compliance of the Tehran Comprehensive plan's development model with the TOD model is in the "poor compliance" range.

    Keywords: TOD Model, Development Model, Tehran, Sustainability
  • Gholamreza Kazemian *, Esmaeil Aliakbari, Mostafa Taleshi, Monireh Hadad Hasanabadi Pages 209-229

    Increasing the urban population and expanding the level of expectations of the people, requires proper municipal services to citizens and, consequently, the expansion of financial resources and revenues of municipalities. Changing the traditional methods of financing and cutting government aid to the country's metropolitan municipalities based on the municipal self-sufficiency plan and then implementing the policy of economic adjustment and downsizing the government in the early 1370s, led municipalities to turn to surplus revenue It became congested. The municipality of Mashhad, with the annual presence of about 27 million pilgrims along with the population of 3.5 million in the city to provide services, needs to finance the monthly (current-construction) costs of several hundred billion cities, which is why, like other metropolises in Iran It depends on volatile revenues such as density sales and construction tolls. The purpose of this study is to investigate the financing system of Mashhad Municipality and the resulting new political economy. The research method is descriptive-analytical, the data of the financial and income system are prepared by the documentary method and the components of the resulting political economy are prepared by the Delphi-like method (interviews with experts and elites). Is. The results of the research show the financial reliance of Mashhad Municipality on unstable revenues due to construction and land tolls, especially the sale of excess construction density. Analysis of political economy This phenomenon indicates the creation of a new political economy based on granting rent permits to urban lands as the main income base of the country's municipalities, so that the sale of surplus density can be considered as the distribution of economic rents.

    Keywords: building tolls, sustainable revenues, municipal financing, urban political economy, Mashhad municipality
  • Shirin Sabaghi Abkooh *, Mahdi Bazargan, Kobra Akaberi, Zahra Sadat Razavi, Afsaneh Sardar Pages 231-251

    The present study aims to identify the driving forces affecting community-based development in low-income urban areas. For this purpose, Al-Teimour neighborhood in Mashhad metropolis has been selected as a sample. The research is "applied" in terms of purpose and "quantitative" according to its nature. Library-documentary and field methods (questionnaire) were used to collect information. To explain the current situation, the results of the census of, Al-Teimour neighborhood in 2019, which has a population of 15,417 people, have been used. In order to conduct a survey to identify the drivers that affect the realization of community-based development in the neighborhood, 30 urban experts were selected as a sample. Research indicators were examined in four areas (physical, social, economic and legal) and in the form of 36 variables. Cross-Impact Analysis method was used in Micmac software to analyze the data. Based on the research results, 12 variables were identified as the most influential and the least dependent drivers, which are "age and sex structure of the population", "household dimensions", "population density", and "literacy", "employment rate" and "financial and economic assets", "granulation of parcels", "land use per capita" and "diversity of land use", "building density", "urban infrastructure" and " "Intra-contextual and extra-contextual communication networks". Considering these drivers through a participatory approach and through the planning, development and implementation of community-based projects will be an effective step towards achieving development.

    Keywords: Empowerment, local community-based development, Al-Teimour neighborhood, urban low-income neighborhoods