فهرست مطالب

نشریه علوم اجتماعی
پیاپی 52 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ندا جواهرچیان*، سید علیرضا افشانی، منصور حقیقتیان صفحات 1-24

    پژوهش حاضر سعی دارد فرایندهای اجتماعی تکثر ارزش های غربی در میان جوانان شهر یزد را بررسی کند. یکی از مسایل مهمی که در بحث ورود رسانه و شبکه های اجتماعی مجازی مطرح است اثرات ورود ارزش های غربی به زندگی روزمره است. پژوهش حاضر با استفاده از رویکرد کیفی و روش نظریه زمینه ای و از طریق نمونه گیری نظری، 22 نفر از جوانان فعال در فضای مجازی (میکرواینفلوینسر) در شهر یزد انتخاب و مطالعه شدند. فرآیند نمونه گیری نظری تا اشباع داده ها ادامه یافت. اطلاعات گردآوری شده با استفاده از کدگذاری باز، محوری و گزینشی مورد تحلیل قرارگرفتند و یافته ها در قالب خط داستان (شامل 14 مقوله اصلی و یک مقوله هسته) و مدل پارادایمی ارایه شدند. نتایج پژوهش نشان دهنده این واقعیت است که ارزش های غربی ذایقه های جدیدی برای جوانان برساخت کرده اند. به گونه ای که تمایلات فرهنگی، اجتماعی و خانوادگی آنان تحت تاثیر قرار می گیرد. در چنین وضعیتی جهان ذهنی و عینی مشارکت کنندگان به طور مداوم درگیر بازاندیشی های فراگیر در ارزش های جدیدی می شود که دریافت کرده اند و مواجهه آنان با این ارزش ها استراتژی ها و پیامدهای متفاوتی همانند اپوخه غرب، مدپایی زیبایی شناختی، کولاژ دوستی های فراملیتی، محدودیت های اجرای مد، جاذبه و دافعه مهاجرت را برای آن ها به ارمغان آورده است.

    کلیدواژگان: تکثر ارزش های غربی، فضای مجازی، ایده الیسم توسعه ای غربی، اینستاگرام، اپوخه غرب
  • شعیب رشیدی، سید حسام الدین حسینی*، موسی شهریاری صفحات 25-41

    خانواده از نهادهای مهم اجتماعی است که در جوامع و فرهنگ های مختلف داری اهمیت بالایی است. اهمیت خانواده در اجتماعات انسانی ناشی از کارویژه های مهمی است که این نهاد ایفا می نماید؛ اما کارویژه های خانواده در جوامع مختلف متفاوت است. در این مقاله کارویژه های آن در اندیشه و الگوی اسلامی و اندیشه و الگوی غربی مورد بررسی قرار گرفته است. سوال اساسی که در این زمینه مطرح و مورد بررسی قرار گرفته این است که کارکردهای خانواده در اسلام و غرب چگونه بوده و چه تفاوت هایی با همدیگر دارد؟ مقاله حاضر توصیفی تحلیلی بوده و با استفاده از روش کتابخانه ای به بررسی سوال مورد اشاره پرداخته است. نتایج تحقیق نشان می دهد نهاد خانواده و عوامل موثر در تربیت و استحکام آن از مباحثی است که در آموزه های اسلام مورد توجه جدی قرار گرفته است. در اندیشه اسلامی توصیه های اخلاقی، اعتقادی و عبادی زیادی وجود دارد که التزام به آنها باعث تقویت و تربیت و استحکام خانواده می شود. از این رو، خانواده از جایگاه والا، منزلتی ارجمند و موقعیتی ممتاز و ویژه برخوردار است و سهم عمیق و گسترده ای در پیشرفت و تکامل انسان ها دارد. در اندیشه غربی، تامین نیازی جنسی، جامعه پذیری از مهمترین کارکردهای خانواده است اما در اندیشه و الگوی اسلامی، تامین نیازی روحی و معنوی، تولید نسل و در عین حال تامین نیازی جنسی، تقویت و تکامل انسان ها و جلوگیری از هرج و مرج کارکرد خانواده در اسلام است که نسبت به الگوی غربی بر ابعاد روحی و معنوی و اجتماعی خانواده تاکید زیادی شده است.

    کلیدواژگان: خانواده، غرب، اسلام، تولید نسل، فردگرایی، تکامل
  • بابک نادر پور*، رقیه احسانی کلخوران، رویا منتظمی، حمیدرضا ناطق نوری صفحات 42-68

    این پژوهش به بررسی تطبیقی تاثیر سیاست های رفاه اجتماعی بر محرومیت اجتماعی زنان در ایران در سیاست های دولت دهم و دولت یازدهم با روش مروری (اسنادی - کتابخانه ای) پرداخته است. یافته ها نشان می دهد وقتی مباحثی چون حقوق شهروندی، آموزش و اشتغال زنان را اساس سیاست های رفاهی در نظر بگیریم این مهم در دولت دهم احمدی نژاد نسبت به دولت یازدهم روحانی وضعیت وخیمتری نشان داده است. در کل سیاست های رفاهی حقوق شهروندی، آموزش و اشتغال زنان در دولت های دهم احمدی نژاد و یازدهم روحانی نتوانسته منجر به کاهش محرومیت اجتماعی زنان در ایران در ابعاد مختلف شود. در ایران وضعیت نظام سیاستگذاری در حوزه اشتغال زنان از یک ثبات پایداری برخوردار نبوده است و عدم مساله شناسی دولت ها در حوزه سیاستگذاری اشتغال و تک بعدی نگریستن دراین حوزه باعث نقص در برنامه های اشتغال زایی زنان شده است که این مهم در دولت احمدی نژاد بیشتر از دولت روحانی مشهود است. تحصیلات زنان بر اشتغال آنان در دولت دهم احمدی نژاد و یازدهم روحانی پیشی گرفته است و همواره طی این سالها بر میزان زنان دانش آموخته بیکار افزوده شده است و این نشان می دهد که هر دو دولت به سمت زنانه شدن فقرپیش رفته اند چرا که عملکرد دو دولت سبب افزایش فقر، نابرابری، نابرابری دستمزدها، افزایش تعداد مادران با فرزندان کوچک و زنان سرپرست خانوار شده است.

    کلیدواژگان: سیاست های رفاه اجتماعی، محرومیت اجتماعی، زنان، دولت دهم، دولت یازدهم
  • زیبا زلقی، فرج الله براتی*، گودرز شاطری صفحات 69-86

    تعاملات رابطه جامعه، دین و فلسفه از مسایل مهم اندیشمندان بوده است. هدف اصلی مقاله حاضر نگاه جامعه شناختی به فلسفه صدرایی در فهم اصول اعتقادی است. ملاصدرا با مبانی و اصول هستی شناختی خود از جمع افراد، صورت نوعی جامعه را بر محور افق های معنوی و معرفتی پدید می آورد؛ چون انسان در افق تعامل دیالکتیک وجودی با ساختارها و عناصر ساختاری جامعه ارتباط دارد. عوامل انسانی و کنش های او کلیت جامعه را به سوی کمال یا انحطاط رهنمون می کند. جامعه مانند سایر امور وجودی جهان، حاوی حرکت جوهری است و به سوی کمال یا انحطاط سوق می یابد. در این نوشتار با روش تحلیلی، عقلی ضمن واکاوی این مسئله که از نظر صدرا فلسفه بر مبنای حکمت نظری در فرایند فهم اصول اعتقادی انسان نقش محوری داشته، با بررسی و اثبات این اصول بر اساس مبانی هستی شناسی و نقش آن در فهم و معرفت جامعه معاصر، راه رسیدن به معرفت و شناخت را در جامعه امروز هموار کرده و در ارایه نظریه های اجتماعی اسلامی کمک شایانی خواهد کرد.

    کلیدواژگان: فلسفه، جامعه شناختی، عقل، خدا، نبی، معاد
  • علی مباشرزادگان*، زهرا قاسمی *، ملیحه شیانی صفحات 87-120

    بدون اغراق، پدیده ی انقلاب اسلامی سال 1357 از مهمترین عوامل تاثیرگذار بر عرصه ی زیستی جامعه ایرانی بوده است. نقاشی دیواری به عنوان نقطه ی جوش امر سیاسی با سپهرعمومی در بزنگاه انقلاب رشد و گسترش یافت. این دوران همچون نقطه ی عطفی در تاریخ سیاسی ایران است که شناخت آن می تواند کلید فهم چگونگی شکل گیری جریان های معاصر سیاسی و اجتماعی باشد. پژوهشگر، به جهت مناسبت موضوع و قابلیت فوق العاده ی نظریه ی گفتمان لاکلا و موفه در تحلیل امور و پدیده های سیاسی - اجتماعی این نظریه را به عنوان چارچوب نظری و روشی خود برگزیده است و نوآوری چنین پژوهشی نیز همین است که با بهره جستن از این نظریه و با مبنا قرار دادن آثار نقاشی دیواری در درون بستر و زمینه ی ظهورشان به مثابه متن هایی که محصولاتی گفتمانی اند، درصدد پاسخگویی به این مساله بوده است که چگونه گفتمان های سیاسی انقلاب به گفتمان تثبیت گر جنگ متحول و سپس بنا بر هر دوره ی زمامداری دال های گوناگونی به دال مرکزی انقلاب افزوده یا از آن کاسته شده است.در این راستا چگونگی نمود تحولات سیاسی - اجتماعی دوران انقلاب و پسا انقلاب در نقاشی های دیواری دست مایه ی این پژوهش قرار گرفته است. با بررسی و تحلیل دال های مرکزی در چهل سال استقرار جمهوری اسلامی این موضوع آشکار شد که گفتمان انقلاب در طی گذار به گفتمان جنگ و سپس انتقال به دوران تثبیت تحت تاثیر عوامل سیاسی- اجتماعی و جابجایی روابط قدرت با تحولات بنیادینی در شیوه ی بازنمایاندن جهان مواجه بوده است.تاثیر قدرت به عنوان کانون روند تقابل و تعاملات سیاسی منجر به شکل گیری دو حوزه نقاشی دیواری گوناگون شد که بر اساس قطب سازی و غیریت اصول گفتمانی خود را شکل و توسعه دادند.

    کلیدواژگان: گفتمان، نقاشی های دیواری، رسمی و غیر رسمی، سیاست هنر، انقلاب اسلامی ایران
  • فاطمه عراقیه فراهانی، مهرداد نوابخش*، ابراهیم متقی صفحات 121-137

    مقاله حاضر با هدف ارایه بررسی عوامل موثر بر مشارکت سیاسی-اجتماعی شهروندان در اجرای طرح های توسعه پایدار نواحی شهری به اجرا درآمد. در این تحقیق توسعه شهری کلانشهر اراک به عنوان مطالعه موردی مورد توجه بوده است. جامعه آماری را شاغلین دستگاه های اجرایی شهر اراک در سال 1398 تشکیل داده است. حجم نمونه به موجب جدول نمونه گیری مورگان 361 نفر بوده است که به شیوه ی طبقه بندی سهمیه ای تصادفی گزینش گردید. ابزار جمع آوری داده ها را مصاحبه با خبرگان دانشگاهی و پرسشنامه مجریان دستگاه های اجرایی تشکیل داد. روایی و پایایی پرسشنامه از طریق آزمونهای تحلیل عاملی و کرونباخ تایید گردید، کسب ضریب بالای 70/0 در هر دو مورد گویای ثبات اندازه گیری آنها بوده است. روش تجزیه و تحلیل داده ها عبارتند از: بهره برداری از شاخص های آمار توصیفی، آزمون های معادلات ساختاری، آزمون سوبل. در این راستا از نرم افزار PLS برای آزمون مدل تحقیق و فرضیه ها استفاده گردید. نتایج تحقیق حاکی از آن بود که بین عوامل اجتماعی، فرهنگی با میانجیگری عوامل سیاسی، با توسعه پایدار شهری رابطه معنادار وجود دارد. در عین حال عوامل فرهنگی نسبت به عوامل اجتماعی رابطه قویتری بر مشارکت های سیاسی-اجتماعی بر توسعه پایدار شهری دارد.

    کلیدواژگان: عوامل اجتماعی، عوامل فرهنگی، توسعه پایدار، مشارکت سیاسی-اجتماعی
  • شیرین طغیانی*، سید علیرضا امامی نجف آبادی، حمید صابری صفحات 138-157

    ویژگی بافتهای فرسوده (نوع مالکیت زمین ها ،فضای سکونتی واجتماعی و پایین بودن ارزش زمین و...) انگیزه ای برای جذب و سکونت مهاجرین به بافت فرسوده شده است. از نتایج این موضوع شکست یا طولانی تر شدن بسیاری از طرح های مداخله ودر نهایت عدم تحقق طرح های بعدی در این بافتها است. تحقیق حاضر با این هدف انجام شده تا اثر بخشی ساکنان مهاجر بر اجرای طرح های شهری را بررسی کند.این تحقیق توصیفی _تحلیلی است وبا شرح و بسط دو مفهوم بافت فرسوده و مهاجرین ساکن در آن ،مدلی تحلیلی ارایه کرده است. از طریق سنجش روایی وپایایی جهت بررسی پرسشنامه از ابزار تجزیه و تحلیل آماری (نرم افزار SPSS) و به منظور تجزیه و تحلیل داده ها ،از فنون آماری تصمیم گیری های کیفی و کمی استفاده شده است. سه بافت فرسوده مشخص شده این پژوهش در شهر اصفهان از بافت های حاشیه ای شهر تاریخی اصفهان با سه بافت جمعیتی متمایز از مهاجرین دیگر کشورها ،برون استانی و درون استانی می باشند.لذا این سه بافت با توجه به تفاوت فرهنگی ،اجتماعی وقومی و کالبدی به عنوان نمونه مورد مطالعه جهت ارزیابی و تببین اثر بخشی ساکنان مهاجر و اجرای طرح های مداخله دربافتهای فرسوده شهری انتخاب شدند. در این پژوهش از میان روش های متفاوت نمونه گیری ،از نمونه گیری تصادفی طبقه بندی ساده استفاده شده است .تعداد نمونه پرسشنامه از محله قایمیه 226 نفر، محله زینبیه 60 نفر و محله همت آباد 70 نفر می باشد.نتایج این پژوهش نشان دهنده آن است که : هرچه مهاجرین درون استانی بیشتر باشد اثر بخشی طرح های مشارکتی شهری بالاتر خواهدبود. یعنی بین متغیرهای وضعیت مهاجرین ساکن در بافت فرسوده و اجرای طرح های شهری رابطه معنی داری وجود دارد.

    کلیدواژگان: سرمایه گذاری، بافت فرسوده، متغیر های اقتصادی، تراکم ساختمانی، بعد اجتماعی، عرصه
|
  • Neda Javaherchian *, Seyed Alireza Afshani, Mansour Haghighatian Pages 1-24

    The present research attempts to investigate the social processes of many Western values among Yazd youth. One of the important issues that arise in the discussion of media and virtual social media is the effects of the entry of Western values into everyday life. the present study is based on the use of the qualitative approach and grounded theory method, and through theoretical sampling, 22 young people active in Virtual Space (microinfluverser) were selected and studied in Yazd. Data were collected through the study of sources and interviews with experts and technical notes. After refining the initial code, the findings were presented in the form of a story line (including 14 main categories and one core category) and a paradigmatic model. The results of the study, Western values have created new chances for young people. To the extent that their cultural, social and family affections are affected. In such a situation, the subjective and objective world of the participants is constantly engaged in redefinition of the new values that they have received, and their confrontation with these values have different strategies and implications, such as Western epoch, aesthetic management, collage of transnational friendships, constraints on fashion and Gravity and repulsive of immigration for them.

    Keywords: Plurality of western values, Virtual space, Western developmental idealism, Instagram, Western epoche
  • Shoeyb Rashidi, Seyed Hesamoldin Hosseini *, Moosa Shahriyari Pages 25-41

    The Family Is An Important Social Institution That Is Of Great Importance In Different Societies And Cultures. The Importance Of The Family In Human Communities Stems From The Important Functions That This Institution Plays; But The Characteristics Of The Family Are Different In Different Societies. In This Article, Its Features In Islamic Thought And Model And Western Thought And Model Have Been Studied. The Main Question That Has Been Raised And Studied In This Field Is What Are The Functions Of The Family In Islam And The West And What Are The Differences Between Them? The Present Article Is A Descriptive-Analytical And Examines The Question Using The Library Method. The Results Of The Research Show That The Institution Of The Family And The Effective Factors In Its Upbringing And Its Strength Are Among The Topics That Have Been Seriously Considered In The Teachings Of Islam. In Islamic Thought, There Are Many Moral, Doctrinal And Devotional Advices That Adhering To Them Strengthens, Educates And Strengthens The Family. Therefore, The Family Has A High Status, Honorable Status And A Special And Special Position And Has A Deep And Wide Contribution To The Progress And Development Of Human Beings. In Western Thought, Satisfying Sexual Needs Is Socialization Is One Of The Most Important Functions Of The Family, But In Islamic Thought And Model, Providing Spiritual Needs, Generation And At The Same Time Providing Sexual Needs, Strengthening And Development Of Human Beings And Preventing Functional Chaos. The Family Is In Islam, Which Has Placed Much Emphasis On The Spiritual, Spiritual And Social Dimensions Of The Family Compared To The Western Model.

    Keywords: Family, West, Islam, Generation, individualism, evolution
  • Babak Naderpour *, Roghayeh Ehsani Kalkhoran, Dr. Roya Montazemi, Hamidreza Nategh Nouri Pages 42-68

    This study has compared the impact of social welfare policies on women's social deprivation in Iran in the policies of the tenth and eleventh governments with a review method (documentary-library). The findings show that when we consider issues such as citizenship rights, education and women's employment as the basis of welfare policies, this has shown a worse situation in Ahmadinejad's tenth government than in the eleventh Rouhani government. In general, the welfare policies of women's rights, education, and women's employment in Ahmadinejad's tenth and eleventh governments have failed to reduce women's social deprivation in Iran in various dimensions. In Iran, the status of the employment system in the field of women's employment has not been stable, and the lack of government expertise in the field of employment policy and a one-dimensional view in this area has led to a shortage of women's employment programs, which is more important in Ahmadinejad's government than the government. Rouhani is obvious. Women's education has outpaced their employment in Ahmadinejad's tenth government and Rouhani's 11th, and the number of unemployed graduates has always increased over the years, indicating that both governments have moved toward feminization of poverty because the performance of the two The government has increased poverty, inequality, wage inequality, increased the number of mothers with young children, and female-headed households.

    Keywords: Social Welfare Policy, Social deprivation, Women, Tenth Government, Eleventh Government
  • Ziba Zalaghi, Farajollah Barati *, Godarz Shakeri Pages 69-86

    Interactions between society, religion and philosophy have been important issues for thinkers. The main purpose of this article is a sociological view of Sadra's philosophy in understanding the principles of belief. Mulla Sadra, with his ontological principles and principles, creates the form of a society based on spiritual and epistemological horizons; Because man is related to the structures and structural elements of society on the horizon of existential dialectical interaction. Human factors and his actions lead the whole of society to perfection or decline. Society, like all other existential affairs of the world, contains a substantial movement and leads to perfection or degeneration. In this article, with analytical method, rational while analyzing the issue that according to Sadra, philosophy based on theoretical wisdom has a pivotal role in the process of understanding human beliefs, by examining and proving these principles based on ontological principles and its role in understanding society. Contemporary will pave the way for the attainment of knowledge and cognition in today's society and will help in the presentation of Islamic social theories.

    Keywords: philosophy, Sociology, Intellect, god, prophet, Resurrection
  • Ali Mobasherzadegan *, zahra ghasemi *, Malihe Shiani Pages 87-120

    Without exaggeration, the phenomenon of the Islamic Revolution in 1978 has been one of the most important factors affecting the biological field of Iranian society. Mural painting grew and expanded as a boiling point of politics with the public sphere at the time of the revolution. This period is like a turning point in the political history of Iran, the recognition of which can be the key to understanding how contemporary political and social currents are formed. Due to the relevance of the subject and the extraordinary ability of Laclau and Mouffe's theory of discourse in the analysis of socio-political affairs and phenomena, the researcher has chosen this theory as his theoretical and methodological framework, and the innovation of such research is that by using This theory, by basing the murals in the context of their emergence as texts that are the products of discourse, has sought to answer the question of how the political discourses of the revolution evolved into the stabilizing discourse of war and then according to each The period of rule of various signs has been added or reduced to the central sign of the revolution. In this regard, how the socio-political developments of the revolution and post-revolution in the murals have been the subject of this research. Examining and analyzing the central signs in the forty years of the establishment of the Islamic Republic, it became clear that the discourse of the revolution during the transition to the discourse of war and then the transition to the period of stabilization under the influence of sociology-political factors and shifting power relations with fundamental changes in world representation.

    Keywords: discourse, Wall paintings, Formal, informal, Art politics, Islamic Revolution of Iran
  • Mehrdad Navabakhsh *, Ebrahim Motaghi Pages 121-137

    The aim of this article was to investigate the factors affecting the socio-political participation of citizens in the implementation of sustainable development projects in urban areas. In this research, urban development of Arak metropolis has been considered as a case study. The statistical Society consists of employees of the executive bodies of Arak in 2009. The sample size was 361 people according to Morgan sampling table, which was selected by random quota classification. Data collection tools were interviews with academic experts and a questionnaire of executives. The validity and reliability of the questionnaire were confirmed through factor analysis and Cronbach's tests. Obtaining a coefficient above 0.70 in both cases indicates the stability of their measurement. Methods of data analysis are: utilization of descriptive statistics, structural equation tests, Sobel test. In this regard, PLS software was used to test the research model and hypotheses. The results showed that there is a significant relationship between social and cultural factors mediated by political factors and sustainable urban development. At the same time, cultural factors have a stronger relationship with socio-political contributions to sustainable urban development than social factors.

    Keywords: Social Factors, Cultural Factors, Sustainable Development, socio-political participation
  • Shirin Toghyani *, Seyyed Alireza Ememinajafabadi, Hamid Saberi Pages 138-157

    Some characteristics of dilapidated fabric such as land ownership type, residential and social space, low price of lands, etc. have become a cause for attraction and settlement of immigrants in such areas. Failure or prolongation of many intervention plans and consequently failure of future plans are results of this issue. This research was conducted to investigate effectiveness of immigrant residents on implementation of urban plans.This study is descriptive-analytical and provides an analytical model by explaining two concepts of dilapidated urban fabric and immigrants residing within. In order to evaluate the questionnaire in terms of validity and reliability, statistical analysis tools of SPSS software were used. Also, qualitative and quantitative statistical decision-making techniques were employed for analyzing the data.The three dilapidated area surveyed in this study are located in the city of Esfahan and are considered as marginal areas of this historical city having three distinguished population structures made up from immigrants from other countries, other provinces or within the province. Therefore, given their cultural, social, ethnic and physical differences, these three areas were selected as case studies for investigating and explaining the effectiveness of immigrant residents and implementation of intervention plans in dilapidated urban areas.In the present research, stratified simple random sampling was selected and employed from various sampling methods. The number of questionnaire samples were 226 people from Ghaemiyeh Neighborhood, 60 people from Zeynabiyeh Neighborhood, and 70 people from Hemmat Abad Neighborhood. The result showed that: the more immigrants from within a province, the higher effectiveness of urban collaborative plans; which means there is a significant relationship between status variables of immigrants residing within the dilapidated area and implementation of urban plans.

    Keywords: investment, dilapidated urban fabric, economic variables, Building Density, social aspect, area