فهرست مطالب

پژوهش های مشاوره - پیاپی 79 (پاییز 1400)

نشریه پژوهش های مشاوره
پیاپی 79 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/25
  • تعداد عناوین: 12
|
  • یاسر رضاپور میرصالح، منیره سقاچی فیروزآبادی، راضیه امینی* صفحات 5-30
    هدف

    این پژوهش با هدف مقایسه کیفی عوامل موثر بر رضایت زناشویی از نظر زنان مطلقه، قبل و بعد از فرآیند ازدواج و طلاق آن ها انجام شد.

    روش

    طرح پژوهش کیفی بود و از نظریه زمینه ای برای بررسی زمینه داده ها استفاده شد. از بین زنان مراجعه کننده به دادگاه خانواده شهرستان میبد در سال 1398 که از همسر خود جدا شده بودند، به شیوه نمونه گیری هدفمند 12 نفر برای شرکت درپژوهش انتخاب شد. حجم نمونه براساس اشباع نظری داده های مستخرج از مصاحبه عمیق نیمه ساختار یافته انتخاب شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد زنان مطلقه، قبل از ازدواج، یا تعاریف خاص و غیرواقعی نسبت به رضایت زناشویی داشتند و یا یک دید ایده آل گرایانه و سطحی نگر به زندگی زناشویی با کمترین حد وجود مشکلات داشتند، درصورتی که بعد از طلاق به ملاک های عینی و مشخصی برای دست یابی به رضایت زناشویی معتقد شده بودند. عوامل موثر بر رضایت زناشویی از نظر زنان شرکت کننده در پژوهش قبل از ازدواجشان در قالب مفاهیمی مانند آرمان گرایی، سطحی نگری، تفاهم نگرشی، عدم نگرش خاص طبقه بندی شد و این عوامل پس از طلاق در قالب مفاهیمی چون کنترل رفتار و هیجانات، تناسب شخصی وخانوادگی، تفکرگرایی-عقل مداری، مدیریت روابط و مسئولیت پذیری طقه بندی شد. با این وجود، زنان مطلقه قبل از ازدواج به ملاک های منطقی هم معتقد بودند و که ملاک ها همچنان بعد از طلاق نیز حفظ شده بود.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج می توان گفت تغییر نگرش های سطحی، غیرواقعی و ایده آل گرایانه نسبت به رضایت زناشویی و گرایش به سمت پذیرش واقعیت های رابطه زناشویی می تواند نقش موثری در پیشگیری از طلاق داشته باشد.

    کلیدواژگان: رضایت زناشویی، ازدواج، طلاق
  • ذبیح الله کاوه فارسانی* صفحات 31-60

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش واسطه ای اسناد ارتباطی و بخشش زناشویی در رابطه بین روان رنجوری، سبک های دلبستگی و رضایت زناشویی انجام شد.

    روش

    روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی و تحلیل مسیر بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زنان و مردان متاهل شهر شهرکرد بود که 240 نفر از آنان به روش هدفمند و براساس ملاک های ورود و خروج از نواحی دوگانه شهرداری انتخاب شدند و به پرسشنامه های اسناد ارتباطی فینچام و برادبری؛ مقیاس کیفیت زناشویی نورتون؛ مقیاس روان رنجوری مک کری و کاستا؛ پرسشنامه شیوه های رفتاری فارمن و وهنر؛ مقیاس تجارب روابط نزدیک وی و همکاران و بخشش در روابط زناشویی مک کالو و همکاران پاسخ دادند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که مدل از برازش مناسبی برخوردار است؛ همچنین داده ها نشان داد روان رنجوری، سبک های دلبستگی ایمن و اجتنابی، بخشش زناشویی و اسناد ارتباطی بر رضایت زناشویی اثر مستقیم (001/0 p<) و سبک های دلبستگی با میانجیگری اسناد ارتباطی و بخشش زناشویی و روان رنجوری با میانجی گری اسناد ارتباطی بر رضایت زناشویی اثر غیرمستقیم داشتند (001/0p<).

    بحث و نتیجه گیری

    مشاوران و روان شناسان خانواده باید به زوج هایی که به دلیل روان رنجوری و یا سبک های دلبستگی (اجتنابی) زندگی شان به مشکل دچار شده است، کمک کنند تا الگوهای تعاملی ناکارآمد و همچنین سبک های شناختی تحریف شده را برطرف نمایند و بخشش را در بین آنان رواج دهند.

    کلیدواژگان: رضایت زناشویی، روان رنجوری، بخشش زناشویی، سبک های دلبستگی، اسناد ارتباطی
  • رویا حیدری، مریم جلیلیان* صفحات 61-83

    تنظیم هیجان یکی از حوزه هایی است که در دهه ی اخیر در زمینه ی سبب شناسی افسردگی مورد توجه بوده است. نتایج مطالعات اثربخشی آموزش های تنظیم هیجان بر افسردگی متفاوت و متناقض است. بنابراین هدف این فراتحلیل، تعیین میزان اثربخشی آموزش های تنظیم هیجان بر کاهش نشانگان اختلال افسردگی بود.

    روش

    این پژوهش با استفاده از تکنیک فراتحلیل و با یکپارچه کردن نتایج تحقیقات مختلف، اندازه اثر آموزش های تنظیم هیجان را مشخص می نماید. برای دستیابی به این هدف، ادبیات پژوهشی مربوطه، در پایان نامه ها و مقاله های انتشاریافته در مجلات علمی بین سال های 1389 تا 1399 بررسی شد. 17 پژوهش(14مقاله و 3 پایان نامه) قابل قبول از لحاظ روش شناختی انتخاب شدند و فراتحلیل بر روی آن ها انجام گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها و محاسبه اندازه اثر با استفاده از نرم افزار CMA2 و شاخص g-هجز انجام شد.

    یافته ها

    یافته های حاصل از این فراتحلیل نشان داد که میزان اثر تصادفی آموزش های تنظیم هیجان بر کاهش نشانگان اختلال افسردگی (39/1) است (001/0>P) که مطابق جدول کوهن اندازه ی اثر بزرگ ارزیابی می شود و این مقدار از معناداری بالینی بالایی برخوردار است.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که آموزش های تنظیم هیجان می تواند به عنوان روشی مناسب برای کاهش اختلال افسردگی در مراکز آموزشی و درمانی استفاده شود.

    کلیدواژگان: اختلال افسردگی، آموزش های تنظیم هیجان، فراتحلیل
  • عزت الله میرزایی، علی انتظاری*، محمدتقی کرمی، وحید شالچی صفحات 84-109
    هدف

    پژوهش حاضر باهدف بررسی نقش جهانی شدن فرهنگی در فضاهای همسرگزینی انجام شد.

    روش

    روش پژوهش، توصیفی از نوع پیمایشی و شرکت کنندگان شامل 1197 دختر ازدواج کرده تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی(ره) شهر تهران در سال های 1395 تا 1398 بودند که به شیوه تمام شماری و به صورت اینترنتی و از طریق شبکه های اجتماعی در پژوهش شرکت داشتند. ابزار پژوهش پرسش نامه جهانی شدن فرهنگی و فضاهای همسرگزینی میرزایی (1400) بود. داده های پژوهش به کمک نرم افزار آماری SPSS نسخه 24 و با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بین مولفه های مختلف جهانی شدن فرهنگی (مصرف رسانه، مصرف موسیقی، مصرف پوشش، فردگرایی) و سن با فضاهای همسرگزینی رابطه منفی و معنادار وجود دارد (p<01.0). همچنین تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که جهانی شدن فرهنگی، پیش بینی کننده نیرومندی برای پیش بینی فضاهای همسرگزینی بود (R2= %56).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج حاضر، جهانی شدن فرهنگی موجب تغییر در فضاهای همسرگزینی و روابط عاملان با فضا شده و کنش همسرگزینی را به سمت ازدواج های بدون دخالت یا با دخالت منفعلانه خانواده ها و در فضاهای نظارت گریز هدایت می کند. ازاین رو لازم است که علاوه بر امکان انتخاب همسر از سوی جوانان، این فرآیند در فضایی با نظارت والدین صورت گیرد و امکان ارزیابی و شناخت افراد در ابعاد مختلف فراهم باشد.

    کلیدواژگان: جهانی شدن فرهنگی، فضاهای همسرگزینی، ازدواج
  • وفا مصطفی، هاجر فلاح زاده، سرور احمدی، امید حمیدی* صفحات 110-138
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف آزمون مدل معادلات ساختاری روابط سبک های دلبستگی و خودمتمایزسازی با عملکرد تحصیلی دانشجویان دانشگاه با نقش واسطه ای سبک زندگی ارتقاء بخش سلامت انجام شد.

    روش

    روش این پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان کارشناسی دانشگاه شهید بهشتی (1554 نفر) در سال تحصیلی 98-1397 بود که تعداد گروه نمونه بر اساس فرمول کوکران حدود 308 نفر برآورد شد که برای حذف اثر پرسشنامه های بی اعتبار تعداد 350 نفر در نظر گرفته شد. در نهایت، تعداد 305 پرسشنامه مورد تحلیل نهایی قرار گرفتند. ابزارهای تحقیق شامل پرسشنامه خودمتمایزسازی اسکورون و اسمیت (2003)، سیاهه دلبستگی بزرگسالان هازن و شیور (1987)، نیمرخ سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت (واکر، سیچریست و پندر، 1995) و پرسشنامه عملکرد تحصیلی فام و تیلور (1999) بود که جهت تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی و استنباطی (همبستگی پیرسون، تحلیل مسیر و مدل معادلات ساختاری) با کمک نرم افزارهای آماری SPSS 23 و 26 AMOS استفاده شده است. .یافته ها: نتایج نشان داد که بین سبک دلبستگی (10/0-= ، 01/0 >p) و تمایزیافتگی (09/1= ، 01/0 >p) با عملکرد تحصیلی رابطه معناداری وجود دارد و این متغیرها قادرند عملکرد تحصیلی را مستقیما پیش بینی نمایند.. همچنین سبک زندگی ارتقاء بخش سلامت می تواند بین سبک دلبستگی (03/0-= ، 01/0 >p) و تمایزیافتگی (64/0= ، 01/0 >p) و عملکرد تحصیلی نقش میانجی داشته باشد. نتیجه گیری: با توجه به ارتباط سبک های دلبستگی و خودمتمایزسازی و نیز سبک زندگی ارتقاء بخش سلامت با عملکرد تحصیلی، توجه ویژه به این متغیرها جهت بهبود عملکرد تحصیلی دانشجویان، ضروری می نماید.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف آزمون مدل معادلات ساختاری روابط سبک های دلبستگی و خودمتمایزسازی با عملکرد تحصیلی دانشجویان دانشگاه با نقش واسطه ای سبک زندگی ارتقاء بخش سلامت انجام شد.

    روش

    روش این پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان کارشناسی دانشگاه شهید بهشتی (1554 نفر) در سال تحصیلی 98-1397 بود که تعداد گروه نمونه بر اساس فرمول کوکران حدود 308 نفر برآورد شد که برای حذف اثر پرسشنامه های بی اعتبار تعداد 350 نفر در نظر گرفته شد. در نهایت، تعداد 305 پرسشنامه مورد تحلیل نهایی قرار گرفتند. ابزارهای تحقیق شامل پرسشنامه خودمتمایزسازی اسکورون و اسمیت (2003)، سیاهه دلبستگی بزرگسالان هازن و شیور (1987)، نیمرخ سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت (واکر، سیچریست و پندر، 1995) و پرسشنامه عملکرد تحصیلی فام و تیلور (1999) بود که جهت تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی و استنباطی (همبستگی پیرسون، تحلیل مسیر و مدل معادلات ساختاری) با کمک نرم افزارهای آماری SPSS 23 و 26 AMOS استفاده شده است. .

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین سبک دلبستگی (10/0-= ، 01/0 >p) و تمایزیافتگی (09/1= ، 01/0 >p) با عملکرد تحصیلی رابطه معناداری وجود دارد و این متغیرها قادرند عملکرد تحصیلی را مستقیما پیش بینی نمایند.. همچنین سبک زندگی ارتقاء بخش سلامت می تواند بین سبک دلبستگی (03/0-= ، 01/0 >p) و تمایزیافتگی (64/0= ، 01/0 >p) و عملکرد تحصیلی نقش میانجی داشته باشد.

    نتیجه گیری

    با توجه به ارتباط سبک های دلبستگی و خودمتمایزسازی و نیز سبک زندگی ارتقاء بخش سلامت با عملکرد تحصیلی، توجه ویژه به این متغیرها جهت بهبود عملکرد تحصیلی دانشجویان، ضروری می نماید.

    کلیدواژگان: سبک دلبستگی، خودمتمایزسازی، سبک زندگی ارتقاء بخش سلامت، عملکرد تحصیلی، دانشجویان
  • آیدین صنم نژاد، حسین قمری کیوی*، علی شیخ الاسلامی، علی رضایی شریف صفحات 139-166
    هدف

    پژوهش حاضر مقایسه و بررسی اثربخشی تاثیر رویکرد درمانی بافت نگر انصاف محور (مبتنی بر نظریه بوزورمنی _ ناج) و رویکرد درمانی هیجان مدار برافزایش صمیمیت و کاهش دل زدگی زناشویی زوج های دارای تعارضات زناشویی بود.

    روش

    این پژوهش از نوع شبه  آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون، با گروه کنترل و پیگیری سه ماهه بود. جامعه آماری شامل همه زوج هایی بود که در سال 1397- 1398 به دفتر مشاوره و خدمات روان شناختی خصوصی زیر نظر سازمان نظام روان شناسی در شهر ارومیه مراجعه داشتند از میان مراجعه کنندگان تعداد 24 زوج که به دلیل تعارضات زناشویی به این مرکز مراجعه کرده بودند؛ پس از همتاسازی آزمودنی ها، ملاک های ورود و خروج پژوهش به شیوه هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی به سه گروه (هر گروه 8 زوج) که دو گروه آزمایشی و یک گروه گواه است گمارش شدند. پس از اجرای پیش آزمون برای گروه آزمایشی بافت نگر هر زوج 10 جلسه و گروه آزمایشی هیجان مدار هر زوج 9 جلسه روان درمانی انجام گرفت. پرسشنامه های مورداستفاده شامل مقیاس صمیمیت واکر و تامپسون و مقیاس دل زدگی زناشویی پاینز بود. برای تحلیل داده ها و فرضیه ها از روش آزمون آماری «تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر» و نرم افزار SPSS استفاده گردید.

    یافته ها

    نشان داد اثربخشی رویکرد هیجان مدار در افزایش صمیمت زناشویی، به صورت معناداری (001/0p<) بیشتر از رویکرد بافت نگر است؛ اما میان دو رویکرد در کاهش «دل زدگی زناشویی» تفاوت معنادار مشاهده نشد همچنین یافته ها نشان داد اثربخشی رویکرد بافت نگر نسبت به رویکرد هیجان مدار در «دل زدگی زناشویی» ثبات و پایداری زمانی بیشتری دارد.

    نتیجه گیری

    رویکرد هیجان مدار در مقایسه با رویکرد بافت نگر اثربخشی موثرتری در افزایش صمیمت زناشویی نشان می دهد و اثربخشی دو رویکرد در کاهش دل زدگی زناشویی یکسان است اما باگذشت زمان رویکرد بافت نگر در بهبود دل زدگی زناشویی ثبات درمانی بهتری نشان داده است.

    کلیدواژگان: درمان بافت نگر انصاف محور، درمان هیجان مدار، صمیمیت زناشویی، دل زدگی زناشویی، زوج ها
  • ویدا فلاح برنجستانکی، هایده صابری*، آرزو شمالی اسکوئی صفحات 167-194
    هدف

    هدف مطالعه حاضر مقایسه تاثیر آموزش گروهی واقعیت درمانی و آموزش گروهی شناختی رفتاری بر همدلی و خودکنترلی زنان دارای تعارض زناشویی بود.

    روش

    طرح پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون- پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زنان دارای تعارض و درگیری با همسر و مراجعه کننده به مراکز مشاوره منطقه 7 شهر تهران در سال 1398 بودند که از بین آنها با روش نمونه گیری هدفمند 60 نفر انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل (هر گروه 20 نفر) جایگزین شدند. در ابتدا از هر سه گروه پیش آزمون به عمل آمد و پس از آن گروه آزمایش اول به مدت 8 جلسه آموزش مبتنی بر واقعیت درمانی (گلاسر، 2012) و گروه آزمایش دوم نیز به مدت 8 جلسه آموزش شناختی رفتاری (فری، 1999)، بک (2011)، نینان و درایدن (2004) را به شیوه گروهی دریافت کردند. در پایان از هر سه گروه پس آزمون به عمل آمد و پس از گذشت سه ماه یک آزمون پیگیری جهت اطمینان از نتایج حاصله به عمل آمد. ابزارهای جمع آوری اطلاعات شامل پرسشنامه تعارض زناشویی ثنایی و براتی، پرسشنامه های همدلی جولیف و فارینگتون و خودکنترلی تانجی و همکاران بودند.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کوواریانس چندمتغیره وتحلیل واریانس اندازه گیری مکرر نشان داد که هر دو آموزش گروهی مبتنی بر واقعیت درمانی و شناختی رفتاری اثر معناداری بر همدلی و خودکنترلی زنان دارای تعارض زناشویی داشتند (P<0.01). همچنین، روش شناختی رفتاری بر خودکنترلی موثرتر از روش واقعیت درمانی و روش واقعیت درمانی بر همدلی موثرتر از روش شناختی رفتاری عمل نموده است.

    نتیجه گیری

    با توجه به تاثیر هر دو روش بر متغیرهای پژوهش، استفاده از این آموزش ها به وسیله روان شناسان و مشاوران در برنامه های روان آموزشی افراد دارای تعارض زناشویی توصیه می شود. همچنین با توجه به اثرگذاری بیشتر هر آموزش بر یک متغیر پیشنهاد می شود تا برنامه های آموزش زوجی براساس این یافته ها تنظیم گردد.

    کلیدواژگان: همدلی، خودکنترلی، شناختی رفتاری، واقعیت درمانی، تعارض زناشویی
  • سیده معصومه سیدی اندی، محمود نجفی*، اسحق رحیمیان بوگر صفحات 195-227
    هدف

    هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی بازی درمانی کودک محور و بازی درمانی مبتنی بر رابطه والد-کودک بر سبک های عاطفی در کودکان دارای اختلال اضطراب جدایی بود.

    روش

    این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش دانش آموزان دختر مبتلا به اضطراب جدایی در پایه های پنجم و ششم در شهر بابل بودند، نمونه 45 نفراز آنان بودندکه ابتدا بصورت هدفمند و سپس به صورت تصادفی در سه گروه آزمایش1 گروه آزمایش2 و گروه کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایشی اول، بازی درمانی کودک محور با رویکرد اکسلاین را در 16 جلسه 45دقیقه ای و گروه آزمایشی دوم، آموزش بازی درمانی مبتنی بر رابطه والد-کودک را در 10 جلسه 2 ساعته دریافت کردند. ابزار پژوهش فرم (د) پرسشنامه علایم مرضی کودکان (اسپرافکین لانی و گادو، 1994) و پرسشنامه سبک های عاطفی (هافمن و کاشدان، 2010) بود. داده ها با تحلیل کوواریانس چندمتغیره تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد هر دو مداخله در ارتقای سبک های عاطفی درکودکان دچار اضطراب جدایی موثر هستند. همچنین بین اثربخشی دو گروه آزمایشی تفاوت معناداری وجود داشت و آموزش بازی درمانی مبتنی بر رابطه والد-کودک در بهبود سبک های عاطفی موثرتر بوده است (05/0<p).

    نتیجه گیری

    می توان برنامه آموزش بازی درمانی مبتنی بر رابطه والد-کودک را جایگزین مناسب تری در بهبود سبک های عاطفی و همچنین بهبود علایم روان شناختی کودکان مبتلا به اختلال اضطراب جدایی درنظر گرفت.

    کلیدواژگان: بازی درمانی کودک محور، بازی درمانی مبتنی بر رابطه والد-کودک، سبک های عاطفی، اختلال اضطراب جدایی، کودکان
  • سعیده نوربخش باغبادرانی، زهره لطیفی* صفحات 228-249
    هدف

    حسادت بیمارگون نسبت به همسر، یکی از شایع ترین شکایات زوج های مراجعه کننده برای زوج درمانی است. این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی درمان تلفیقی شناختی رفتاری- ذهن آگاهی بر کاهش تعارض زناشویی و اضطراب زنان دارای حسادت بیمارگون انجام گرفت.

    روش

    بدین منظور از روش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه گواه استفاده شد. نمونه پژوهش شامل 34 زن دارای حسادت بیمارگون بود که به شیوه نمونه گیری هدفمند از بین زنان مراجعه کننده به مراکز مشاوره اصفهان انتخاب شد. روش مداخله شامل 10 جلسه ی گروهی درمان تلفیقی شناختی رفتاری-ذهن آگاهی بود که برای گروه آزمایش اجرا شد. به منظور سنجش متغیرها از پرسشنامه تعارض زناشویی (براتی و ثنایی، 1379) و اضطراب حالت-صفت (اشپیلبرگر و همکاران، 1983) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با روش آماری تحلیل واریانس چند متغیری با کنترل پیش آزمون انجام گرفت.

    یافته ها

    نتایج کاهش معناداری را در میانگین نمرات گروه آزمایش در هر دو متغیر اضطراب و تعارض زناشویی در مراحل پس آزمون و پیگیری نشان داد، لیکن در نمرات گروه گواه تغییر محسوسی مشاهده نشد. (0005/0p<)

    نتیجه گیری

    بنابراین درمان تلفیقی شناختی رفتاری- ذهن آگاهی در کاهش اضطراب و تعارض زناشویی زنان دارای حسادت بیمارگون موثر بوده و می تواند مورد استفاده ی متخصصان زوج درمانی و روان درمانگران قرار گیرد.

    کلیدواژگان: حسادت بیمارگون، تعارض زناشویی، اضطراب، درمان تلفیقی شناختی رفتاری-ذهن آگاهی
  • امیر کشاورزی، مهدی زارع بهرام آبادی*، شهره قربان شیرودی، سید علی حسینی المدنی صفحات 250-268
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی زوج درمانی هیجان مدار بر بهزیستی ذهنی و عملکرد زوج های ناسازگار مراجعه کننده به مراکز مشاوره بود .

    روش

    پژوهش مورد مطالعه از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون _ پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه زوج های ناسازگار مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر شیراز در سال 1397 تشکیل دادند که با روش نمونه گیری در دسترس 30 زوج انتخاب شدند . از بین این 30 زوج ناسازگار 15 زوج به عنوان گروه آزمایشی و 15 زوج گروه گواه به طور تصادفی جایگزین شدند . افراد هر دو گروه قبل از اجرای مداخله در گروه آزمایش به وسیله پرسشنامه ها مورد ارزیابی قرار گرفتند . ابزار جمع آوری داده ها، مقیاس بهزیستی ذهنی کییز و ماگیارمو(SWS) و مقیاس عملکرد خانواده مک مستر بود . سپس گروه آزمایش در معرض 10 جلسه 90 دقیقه ای درمان هیجان مدار قرار گرفت . در حالیکه گروه کنترل درمانی دریافت نکرد . داده ها با تحلیل کواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت .

    یافته ها

    نتایج تحلیل کواریانس یک راهه بر روی میانگین نمرات پس آزمون بهزیستی ذهنی و ناکارآمدی عملکرد خانواده گروه های آزمایش و گواه با کنترل پیش آزمون به ترتیب (0001/0> p و 77/40= F) و (0001/0 > p و 59/179= F) بود که بیانگر معناداری تاثیر زوج درمانی هیجان مدار می باشد .

    نتیجه گیری

    تحلیل بیانگر اثربخشی زوج درمانی هیجان مدار در افزایش بهزیستی ذهنی و عملکرد زوج های ناسازگار بود .

    کلیدواژگان: زوج درمانی هیجان مدار، بهزیستی ذهنی، عملکرد خانواده
  • عبدالباسط محمودپور*، ثنا دهقانپور، سحر ایجادی، شهلا محمدی صفحات 269-289
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی درمان متمرکز بر شفقت، بر تحمل پریشانی و احساس گناه مادران دارای کودکان معلول جسمی حرکتی بود.

    روش

    این مطالعه از نظر روش شناختی جز طرح های نیمه تجربی از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی مادران دارای کودک معلول جسمی حرکتی بودند که فرزندانشان در مدارس استثنایی شهرستان سقز در سال تحصیلی 98-97 به تحصیل اشتغال داشتند. به این منظور، 24 نفر از مادران دارای کودک معلول جسمی حرکتی با روش نمونه گیری در دسترس از بین مدارس استثنایی انتخاب و با روش تصادفی به گروه های آزمایش و گواه گمارده شدند (هر گروه 12 نفر). مداخله درمانی به مدت 10 جلسه 75 دقیقه ای بر روی گروه آزمایش انجام گرفت و به گروه کنترل هیچ آموزشی ارایه نشد. ابزار مورد استفاده در این پژوهش، مقیاس تحمل پریشانی (DTS) و آزمون عاطفه خودآگاه (TOSCA-2) بود که در مرحله پیش آزمون و پس آزمون تکمیل شد. داده ها با روش آماری تحلیل کواریانس مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج نشان دهنده وجود تفاوت معنادار در گروه آزمایش و گواه در مرحله پیش آزمون و پس آزمون بود (05/ p<). بر اساس این یافته ها درمان متمرکز بر شفقت بر کاهش احساس گناه و افزایش تحمل پریشانی مادران دارای کودک معلول جسمی-حرکتی اثرگذار است.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان داد که برنامه شفقت به خود از طریق فراهم کردن تجربیات مثبت، افزایش سازگاری با شرایط تنش زا و ابراز همدلی و هم دردی می تواند تحمل پریشانی را در افراد افزایش داده و سطح احساس گناه مادران دارای فرزند معلول را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: درمان متمرکز بر شفقت، تحمل پریشانی، احساس گناه، معلولیت
  • ندا افشاریان، فریبرز درتاج، اسماعیل بیابانگرد، علی دلاور، سید صدرالدین شریعتی صفحات 291-323
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف ساخت آزمون ادراک عشق ورزی در میان دانشجویان مجرد و بررسی ویژگی‌‌های روانسنجی آن انجام شد.

    روش

    روش پژوهش آمیخته بود. برای این منظور ابتدا طی یک مطالعه کیفی مبتنی بر نظریه‌‌پردازی داده‌‌محور و با به کارگیری تکنیک مصاحبه نیمه‌‌ساخت یافته با 32 دانشجو (18 دختر و 14 پسر)، مصاحبه شد. روش نمونه‌گیری هدفمند و بر اساس اشباع نظری بود. متن مصاحبه‌‌ها با استفاده از نرم‌‌افزار تحلیل داده‌‌های کیفی MAXQDA10 کدگذاری و ادراک عشق‌‌ورزی دانشجویان در سه مقوله اخلاق پیروی منطقی، خودپیروی عاطفی و خودپیروی ضد اخلاقی شناسایی شد. در مرحله بعد، بر اساس کدهای به دست آمده از بخش کیفی پژوهش، آزمونی متناسب با بافت فرهنگی تربیتی جامعه ایرانی جهت اندازه‌‌گیری ادراک عشق‌‌ورزی دانشجویان مجرد تدوین شد و سپس تعداد 560 دانشجوی مجرد با دامنه سنی 19 تا 33 سال (314 دختر و 246 پسر) مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد 5 دانشگاه‌‌ دولتی و آزاد شهر تهران (دانشگاه‌‌های علامه طباطبایی، شهید بهشتی، امام صادق (ع)، علوم تحقیقات و امیرکبیر)، که به شیوه خوشه‌‌ای چند مرحله‌‌ای انتخاب شدند، به این آزمون پاسخ دادند.

     

    یافته‌ ها

     نتایج تحلیل عاملی تاییدی، نشان داد مقیاس ادراک عشق‌‌ورزی حاوی 18 سوال و مشتمل بر سه مقوله تایید شده اخلاق پیروی منطقی (سوالات 1، 2، 3، 4، 5، 6)، خود پیروی عاطفی (سوالات 13، 14، 15، 16، 17، 18) و خود پیروی ضد اخلاقی (سوالات 7، 8، 9، 10، 11، 12) از عشق‌‌ورزی است. شاخص‌‌های برازش مدل در تحلیل عاملی تاییدی روایی این مقیاس را مورد تایید قرار داد.

     

    نتیجه‌ گیری

    لذا بر اساس یافته‌‌ها، آزمون ادراک عشق‌‌ورزی دانشجویان می‌‌تواند به عنوان ابزاری معتبر و روا جهت سنجش و ارزیابی ادراک عشق‌‌ورزی دانشجویان مجرد ایرانی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ادراک عشق ورزی، دانشجویان، روایی، پایایی، روش آمیخته، تحلیل عامل تاییدی
|
  • Yasser Rezapour Mirsaleh, Monireh Saghachi Firoozabadi, Raziyeh Amini* Pages 5-30

    The purpose of the present study was to qualitatively study the factors on marital satisfaction from the viewpoint of divorced women before and after marriage.

    Methods

    A qualitative study design based on grounded theory was used. Among the women who referred to the family court of Meybod city and were separated from their husbands, 12 women were selected to participate in the study. The sample size was selected based on theoretical saturation and data was obtained using a semi-structured deep interview.

    Findings

    Results show divorced women before their marriage, either had specific and postmodern viewpoint toward marital satisfaction, or had idealistic and superficial viewpoint about marital life considering a minimal number of problems. After divorce, they believed in concrete and specific criteria for achieving marital satisfaction. The factors affecting marital satisfaction from the viewpoints of the participants before their marriage were classified in concepts such as idealism, superficial, attitudinal understanding, non-specific attitude; after divorce these factors were classified in concepts such as behavior and emotion control, personal and family fitness, rational-intellectualism, management of relationships, and accountability. However, before marriage, divorced women believed in logical criteria, which were retained after divorce.

    Conclusion

    Based on the results, it can be concluded that change in postmodern, unrealistic, and idealistic ideas about marital satisfaction and the tendency to accept the realities of marital relationship can play an effective role in preventing divorce.

    Keywords: Marital satisfaction, marriage, divorce
  • Zabihollah Kaveh Farsani* Pages 31-60

    This research investigates mediating role of relationship attributions and marital forgiveness on the relationship between neuroticism, attachment styles and marital satisfaction.

    Methods

    The research method was descriptive-correlational and used path analysis. Total of 240 male and females were selected among all married males and females in Shahrekord city using purposive sampling method according to inclusion and exclusion criteria. They responded to Quality of Marital Index (Norton), Relationship Attribution Measurement (Fincham & Bradbury), the Neuroticism Subscale (Costa & McCrae), Behavioual Systems Questionnaire (Furman & Wehner), Experiences in Close Relationship (Wei & et al), and Interpersonal Forgiving in Close Relationships (McCullough, & et al.).

    Findings

    The results showed that evaluated structural model had good fit. The relationship attributions, marital forgiveness, neuroticism, attachment styles directly affected the marital satisfaction (p<0.001); also indirect effect of attachment styles through relationship attributions and marital forgiveness on marital satisfaction (p<0.001). Finally, indirect effect of neuroticism of through only marital forgiveness on marital satisfaction.

    Conclusion

    Family counselors and psychologists should help couples whose lives have faced difficulties because of and/or attachment styles (avoidance) to eliminate distorted cognitions and promote forgiveness among them.

    Keywords: Marital satisfaction, neuroticism, marital forgiveness, attachment styles, relationship attributions
  • Roya Heidari, Maryam Jalilian* Pages 61-83

    Emotional regulation is one of the areas that has been considered in the epidemiology of depression in the last decade. The results of studies on the effect of emotional regulation training on reducing the symptoms of depression disorder vary and contradictory. Therefore, the aim of this meta-analysis was to determine the effectiveness of emotional regulation training on reducing the symptoms of depression disorder.

    Methods

    For this research, meta-analysis technique were utilized, in which the results of various research studies were integrated in order to determine the size of the effect of parental education programs. To achieve this purpose, the related literature concerning the topic was investigated in dissertations and research articles published in scientific journals from 2006 to 2020 were reviewed. Based on the research inclusion criterion, 17 research studies, including 14 articles and 3 dissertations were considered for meta-analysis. Data analysis and calculation of effect size were performed using the CMA2 software and the Hedges g-index.

    Findings

    The findings from this meta-analysis showed that the random effect of emotional regulation training on reducing the symptoms of depression disorder (1/39) (P< 0/001), which is evaluated in accordance with the Cohen table of the large effect size.

    Conclusion

    It seems that emotional regulation training can be used as a suitable method for reducing depression in educational and therapeutic centers.

    Keywords: Cognitive emotion regulation, depression disorder, meta-analysis
  • Ezatalah Mirzaei, Ali Entezari*, Mohamad Taqi Karami, Vahid Shalchi Pages 84-109

    The aim of this study was to investigate the role of cultural globalization in mate selection spaces.

    Methods

    The research method was descriptive using survey and the participants included 1197 married girls under the auspices of the Imam Khomeini Relief Committee in Tehran from 2016 to 2017, which were included by census, online and through the social network. The research tools included the Mirzaei (1400) Questionnaire on Cultural Globalization, and Mate Spaces. Research data were analyzed using SPSS software version 24 using, and Pearson correlation coefficient and multivariate regression was utilized.

    Findings

    The results showed that there is a negative and significant relationship between different components of cultural globalization (media consumption, music consumption, clothing consumption, and individualism) and age with mate selection spaces (p<01.0). Stepwise regression analysis also showed that cultural globalization was a strong predictor for predicting mate selection spaces (R2=56%).

    Conclusion

    According to the present results, cultural globalization causes a change in the mate selection spaces and the actors' relations with space, and leads the act of marriage selection to marriages without intervention or with passive intervention of families and in spaces of control. Therefore, in addition to the possibility of choosing a spouse by young people, this process should be done in an environment with parental supervision and the possibility of evaluating and recognizing people in different dimensions.

    Keywords: Cultural Globalization, mate selection, spaces, marriage
  • Vafa Mostafa, Hajar Falahzadeh, Sorur Ahmadi, Omid Hamidi* Pages 110-138
    Aim

    The aim of this study was to test the structural equation model of relationships between attachment styles and self-differentiation with academic performance of university students with the mediating role of health-promoting lifestyle.

    Methods

    The method of this research was descriptive and correlation type. The statistical population consisted of all undergraduate students of Shahid Beheshti University (1554 people) in the academic year of 2018-2019. The sample size was estimated to be 308 based on Cochran formula. Eventually 305 questionnaires were finalized. Research tools included the Self-Distinction Questionnaire (Skowron & Schmitt, 2003), the Adults Attachment Inventory (AAI) (Hazen and Shaver, 1987), the Health Promoting Lifestyle Profile (Walker, Sichrist & Pender, 1995) and the Educational Performance Test (Pham and Taylor, 1999) were used and data were analyzed by descriptive and inferential statistical methods (Pearson correlation, path analysis and structural equation modeling) using SPSS 23 and AMOS 26 statistical softwares.

    Findings

    The results showed that attachment styles and self-differentiation have a significant relationship with academic performance and these variables are able to directly predict academic performance (p<0.01). Promotional lifestyles can also play a mediating role between attachment styles and self-differentiation with academic performance (p<0.01).

    Conclusion

    Regarding the relationship between attachment styles, self-differentiation and health-promoting lifestyle with academic performance, special attention to these variables is necessary to improve student performance.

    Keywords: Attachment styles, self-differentiation, health promoting lifestyle, academic performance, students
  • Aydin Sanamnejad, Hossein Ghamari Givi*, Ali Sheykholeslami, Ali Rezaiisharif Pages 139-166

    The aim of the present study was to compare and evaluate the effectiveness of Contextual Therapy fair-centered (CT) (based on Ivan Böszörményi-Nagy) and Emotion-Focused Therapy (EFT) on increasing Marital Intimacy and reducing Marital Burnout in couples. The method was semi-experimental with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population included all couples who in 2017-2018 referred to the Sanam private office of counseling and psychological services (under the supervision of the Psychology and Counseling Organization of Iran) in the city of Urmia. Among them, 24 couples who have referred to this center due to marital conflicts, after matching the subjects and the criteria for entering and leaving the research, were purposefully selected and randomly assigned to three groups (Eight pairs in each group), which are two experimental groups and one control group. After performing the pretest, the Contextual Therapy group were performed 10 sessions and Emotion-Focused Therapy was 9 for each pair. The questionnaires used included Walker and Thompson's intimacy scale and Pines 's Burnout Scale. To analyze the data and hypotheses, the statistical test method of “repeated measurement variance analysis” and SPSS software were used. Findings showed that the effectiveness of Emotion-Focused Therapy in increasing intimacy was significantly (p < 0.001) than the Contextual. But there is no significant difference between the two approaches in reducing “marital boredom”, Also, the findings showed that, over time, the effectiveness of the Contextual Therapy approach to the Emotion-Focused Therapy in “marital burnout” is more stable.

    Conclusion

    In comparison Emotion-Focused Therapy a more effective effect in increasing intimacy and the effectiveness of the two approaches in reducing marital burnout is the same,but in the long run, the Contextual approach has shown better therapeutic stability in improving Marital burnout.

    Keywords: Contextual Therapy fair-centered, Emotion-Focused Therapy, Marital Intimacy, Marital Burnout, Couples
  • Vida Fallah Berejestanaki, Hayede Saberi*, Arezoo Shomali Oskooei Pages 167-194
    Aim

    The aim of this study was to compare the effect of reality therapy and cognitive-behavioral training on empathy and self-control of women with marital conflicts.

    Methods

    The design of the present study was a quasi-experimental with pre/post-test and follow-up, and included a control group. The statistical population of the study included all women with conflict with their husbands who referred to counseling centers in 7th district of Tehran in 2020. Among them, 60 people were selected by purposeful sampling method and randomly divided into two experimental groups and a control group (twenty individuals in each group). Initially, all three groups underwent a pre-test, followed by 8 sessions of reality therapy for the first experimental group (Glasser, 2012) and 8 sessions of cognitive-behavioral training (Free, 1999) for the second experimental group. At the end, post-test was performed for all three groups and after three months, a follow-up test was performed to confirm the results. Data collection tools included the Sanai and Barati Marital Conflict Questionnaire, the Julif and Farrington Empathy Questionnaire, and the self-control Questionnaire of Tanji et al.

    Findings

    The results of multivariate analysis of covariance showed that both reality group therapy and cognitive-behavioral training had a significant effect on empathy and self-control of women with marital conflict (P<0.01). cognitive-behavioral training has been more effective on self-control than reality group therapy. However, reality group therapy has been more effective on empathy than cognitive-behavioral training.

    Conclusion

    Due to the effectiveness of both methods on research variables, the use of these trainings by psychologists and counselors in the psychological education program for people with marital conflict is recommended. Also, due to the greater impact of each training on one variable, it is suggested that paired training programs be adjusted based on these findings.

    Keywords: Empathy, self-control, cognitive-behavioral, reality therapy, marital conflict
  • Seyyedeh Masoumeh Seyyedi Andi, Mahmoud Najafi*, Isaac Rahimian Boogar Pages 195-227
    Aims

    The purpose of this study was to compare the effectiveness of child-centered play therapy and (CPRT) on the affective styles in children suffering from separation anxiety disorder.

    Method

    The research method was semi-experimental with pre-test and post-test and control groups. The statistical population of this study consisted of all female students with separation anxiety in the fifth and sixth grades of primary schools in city of Babol, of whom 45 of these students were selected via random sampling, and were randomly divided into three groups: experimental group-1, experimental group-2 and control group. The first experimental group received child-centered play therapy with Axline approach in sixteen 45-minute sessions, and the second experimental group were taught (CPRT) ten 2-hour sessions. The research instruments were questionnaire (form d) of the children Symptoms Inventory (Sprafkin, Lani & Gadow, 1994) and the Affective Style Questionnaire (Hofmann & Kashdan, 2010) . Covariance was used to analyze the data.

    Findings

    The results showed that both interventions play an effective role in improving the affective styles in children with separation anxiety disorder. Moreover, there was a significant difference between the effectiveness of (CPRT) and child-centered play therapy and the (CPRT) was more effective in improving the affective styles there (p< 0/05).

    Conclusions

    CPRT training can be considered as a more suitable alternative in improving the affective styles as well as in improving the psycho-cognitive symptoms of children with separation anxiety disorder.

    Keywords: Child-centered play therapy (CPRT), affective styles, separation anxiety disorder, children
  • Saeedeh Noorbakhsh, Zohreh Latifi* Pages 228-249
    Aim

    Pathological jealousy toward spouse is one of the most common complaints of couples referring for couple therapy. The research aimed to study the effectiveness of integrated cognitive-behavioral therapy and mindfulnes on decreasing of marital conflict and anxiety in women withpathological jealousy toward spouse.

    Methods

    For this purpose, a quasi-experimental pretest, posttest and follow up design with control group was used. The study sample included 34 women with Pathological jealousy who were selected through purposive sampling among women referredto counseling centers in Isfahan. The intervention method included10integrated sessions of cognitive-behaviorla therapy and mindfulness that was implemented for experimental group. In order to assess variables Marital Conflict Questionnaire (Barati & Sanayi, 2000) and State Anxiety Inventory (Spielberger, et al., 1983) were used. The data analysis conducted by multivariate analysis of variance with pretest and control.

    Findings

    The findings showed a significant decline in the mean scores of experimental group, both in anxiety and in marital conflict, in pretest and follow-up stages, but no tangible changes were observed in the control group scores. (p<0.0005).

    Conclusion

    Thus, integration of cognitive-behavioral therapy and mindfulness has been effective in reducing marital conflict and anxiety in women with pathological jealousy toward spouse, and could be used by couple therapists and other psychotherapists.

    Keywords: Pathological jealousy, marital conflict, anxiety, mindfulness- integrated cognitive-behavior therapy, mindfulness
  • Amir Keshavarzi, Mehdi Zare Bahramabadi*, Shohre Shiroudi, Seyed Ali Hoseini Al-Madani Pages 250-268
    Aim

    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of emotion focused couple therapy on mental well-being and performance of maladapted couple referred to counselling centers.

    Methods

    the present study had a quasi-experimental design with pretest-posttest, and a control group. The statistical population of the study consisted of all incompatible couples (n=30 couples) who had referred to counseling centers in shiraz in 1397, which were selected through available sampling method. Out of these 30 couples, 15 couples were randomly substituted as experimental group and 15 couples as control groups; and individuals in both groups were evaluated using questionnaires before performing the intervention in the experimental group. Data collection tools included the Great Oral and Magyar-Moe Welfare Family Performance Scale, the experimental group received ten 90-minute sessions of emotional treatment, while the control group did not receive any treatments. Data were analyzed by one–way analysis of covariance.

    Findings

    The results of one-way analysis of covariance on the mean scores of post-test of mental well-being and family dysfunction of experimental and control groups with pre- test control, respectively (p<0.0001, F=40.77) and (p<0.0001, F=172.59), which indicates the significance of the effect of emotion-focused couple therapy.

    Conclusion

    The analysis showed the effectiveness of emotion-focused couple therapy in increasing mental well-being and performance of conflicted couples.

    Keywords: Emotional-focused couple therapy, mental well-being, family function
  • Abdolbaset Mahmoudpour*, Sana Dehghanpour, Sahar Ejadi, Shahla Mohamadi Pages 269-289
    Aim

    The purpose of this research was to determine the effectiveness of compassion-focused therapy on distress tolerance and feeling of guilt in mothers of children with physical-motor disability.

    Methods

    The quasi-experimental research method included pre-test and post-test, with control group. The statistical population of this study consisted of all mothers of children with physical disability who had received education in special schools in city of Saqez during the Persian year of 1398. For this purpose, 24 mothers of physically disabled children were selected from the exceptional schools by convenient sampling method and randomly assigned to experimental and control groups (12 in each group). The experimental group received 10 sessions of intervention and no training was given to the control group. The instruments used in this study were the Distress Tolerance Scale (DTS) and the Test of Self-Conscious Affect (TOSCA-2), which were completed in the pre-test and post-test phases. Data were analyzed using covariance analysis.

    Findings

    The findings of this study indicated that there was a significant difference between the experimental and control groups in pre-test and post-test in scores of distress tolerance and feeling of guilt. According to these findings, compassion-focused therapy is effective in decreasing feeling of guilt and increasing distress tolerance of mothers of children with physical disability.

    Conclusion

    The results showed that self-compassion, through providing positive experiences, increasing adaptation to stressful situations, and expressing empathy and sympathy can increase distress tolerance in individuals and reduce the level of guilt of mothers with children with disabilities.

    Keywords: Compassion-focused Therapy, distress tolerance, guilt, disability
  • Neda Afsharian, ariborz dortaj, Esmaeil saadipoor, ali delavar, sedyd sadroldin shariati Pages 291-323
    Aim

    The aim of present research was making a test of perception of lovemaking between single students and survey of psychometric features of this tool.

    Methods

    The research method was mixed. For this purpose, first during a qualitative study based on data-driven theory using a semi-structured interview technique, 32 students (18 girls and 14 boys) were interviewed. The sampling method was purposeful and based on theoretical saturation. The text of the interviews were identified using MAXQDA10 qualitative data analysis software. Students' coding and perception of lovemaking were identified in three categories: ethics of logical obedience, emotional self-obsession and immoral self-obsession. In the next step, based on the codes obtained from the qualitative part of the research, a questionnaire appropriate to the cultural and educational context of Iranian society was developed to measure the perception of lovemaking of single students and then 560 single students ranging in age from 19 to 33 years. (314 girls and 246 boys) Bachelor's and Master's degrees from 5 governmental and Islamic Azad universities in Tehran (Allameh Tabatabai, Shahid Beheshti, Imam Sadegh (AS), Research Sciences and Amirkabir Universities), which are in a multi-stage cluster method Were selected and answered the test.

    Results

    The results of confirmatory factor analysis showed that the scale of love perception contains 18 questions and includes three confirmed categories of ethics of logical obedience (questions 1, 2, 3, 4, 5, 6), emotional self-obedience (questions 13, 14, 15, 16, 17, 18) and immoral self-obsession (questions 7, 8, 9, 10, 11, 12) of lovemaking. Model fit indices in confirmatory factor analysis confirmed the validity of this scale.

    Conclusion

    Therefore, based on the findings, the students' love perception test can be used as a valid and valid tool to measure and evaluate the love perception of single Iranian students.

    Keywords: Perception of lovemaking, students, validity, reliability, mixed method, confirmatory factor analysis