فهرست مطالب

مجله ترویج و توسعه آبخیزداری
پیاپی 34 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ولی رضایی، مهدی وفاخواه * صفحات 1-8

    پراکنش زمانی و مکانی برف تحت تاثیرتغییرات اقلیمی است. این پژوهش با هدف تحلیل روند ارتفاع بارش برف در بخشی از منطقه حوزه‌های آبخیز دریاچه نمک و سفیدرود انجام شده است. تعیین روند در 27 ایستگاه دارای آمار کافی از سال 1336 الی 1391 انجام گرفت. برای ارزیابی وجود یا عدم وجود روند از آزمون ناپارامتری من–کندال و برای میزان بزرگی تغییرات از آزمون سن استفاده شد. نتایج تحلیل ارتفاع بارش برف نشان داد تعداد سری‌های که دارای روند کاهش ی اند در سطح معنی‌داری 10درصد نسبت به سری های که دارای روند افزایش ی اند بیش‌تر است. از تعداد 27 ایستگاه که همگی در دی ماه بارش برف را ثبت کرده اند 12 ایستگاه روند افزایش بارش برف را نشان دادند. این درحالی است که در بهمن و اسفند‌ماه به‌ترتیب 19 و 23 ایستگاه روند کاهشی ارتفاع بارش برف نشان دادند. هم‌چنین در فروردین‌ماه 12 ایستگاه نشان دهنده افزایشی بودن روند ارتفاع بارش برف و ایستگاه‌ های گرمابدر و سیرا در سطح اعتماد 95درصد روند کاهشی را نشان می دهند.

    کلیدواژگان: آزمون ناپارامتری، سطح پوشش برف، من- کندال، سن، تغییرات اقلیمی
  • رضا رضایی، آئیژ عزمی * صفحات 9-19

    سد یکی از طرح‌های عظیم توسعه‌ای محسوب می‌شود. با اجرای این طرح، دریاچه‌ای در پشت سد تشکیل شده و سطح قابل‌توجهی از اراضی زیر آب می‌رود که سبب می‌شود برای افراد زیادی از ساکنان حاشیه دریاچه اشتغال ایجاد شود. امروزه احداث سد منافع و مضرات اقتصادی- اجتماعی زیادی داشته و تلاش می‌‌شود تا در قالب بررسی آثار این طرح، بیش‌ترین منفعت و کم‌ترین ضرر حاصل شود. هدف اصلی این تحقیق سنجش نگرش ساکنان 14 روستای بالادست سد از اثرات اقتصادی-اجتماعی ساخت سد معشوره در استان لرستان، بر زندگی آن‌هاست. جامعه آماری در این تحقیق شامل ساکنان روستاهای بالادست سد معشوره می‌باشد که 290 نفر از آن‌ها بر اساس فرمول کوکران مشخص شدند. بعد از جمع آوری داده‌ها، با استفاده از نرم افزارSPSS رابطه‌ای معنادار بین متغیر سن افراد با میزان رضایت از اجرای پروژه و مقصد مهاجران در آینده مشاهده شد و نگرش ساکنان در دو مقطع زمانی قبل و بعد از احداث سد و نگرش دو گروه از ساکنان بر اساس میزان اراضی که زیر آب می رود، بررسی شد. بر طبق نتایج بدست آمده تفاوت قابل ملاحظه‌ای در نگرش ساکنان در دو مقطع زمانی قبل و بعد از احداث سد و نگرش دو گروه(براساس میزان زیر آب رفتن اراضی شان) وجود داشت و این بیانگر تغییرات ایجاد شده در ابعاد اقتصادی-اجتماعی ساکنان بر اثر ساخت سد است.

    کلیدواژگان: نگرش اقتصادی- اجتماعی، سد معشوره، مهاجرت اجباری، زیر آب رفته، استان لرستان
  • مهین کله هوئی، سید حمیدرضا صادقی *، عبدالواحد خالدی درویشان صفحات 20-27

    فرسایش آبی و بادی از مهم‌ترین علل هدررفت خاک است. درک این تعاملات برای برآورد کیفیت خاک و اثرات محیط‌زیستی در مناطق با زمینه رخداد هر دو نوع فرسایش خاک از اهمیت بالایی برخوردار است. عوامل متعددی بر وقوع و فرآیند فرسایش آبی تاثیر دارند. در همین راستا، عوامل اقلیمی از جمله بارندگی و باد به سبب پویایی بیش‌ترین نقش را دارند. بر همین اساس، مهار فرسایش آبی زمانی موثر خواهد بود که شناخت کافی در زمینه عوامل موثر بر آن در دسترس باشد. در همین راستا، در مقاله حاضر سعی شده است که از زاویه دید متفاوت به این مسئله پرداخته شود و به‌صورت مطالعه مروری اثرات مولفه‌های مختلف اقلیمی بر فرسایش آبی از طریق بررسی تحلیلی پیشینه‌های پژوهشی موجود را مورد بحث و بررسی قرار گیرد. نتایج حاصل از مرور منابع نشان داد که از بین عوامل اقلیمی موثر بر فرسایش آبی، بیش‌تر به نقش بارندگی بر تولید رواناب و هدررفت خاک پرداخته ‌شده و به نقش سایر مولفه‌ها از جمله باد بر تغییرات رفتاری فرسایش آبی توجهی نشده است. در حالی‌که در شرایط حضور باد رفتار قطرات باران در حال ریزش تغییر کرده و بی‌شک بر فرآیند وقوع فرسایش آبی و نیز مولفه‌های هیدرولوژیکی تاثیرگذار است. تغییرات در قطر قطرات، سرعت، زاویه برخورد و انرژی جنبشی باران را می‌تواند در تغییر فرسایش آبی و به‌ویژه فرسایش پاشمانی نقش مهمی داشته باشد. با این‌حال شناسایی دقیق عوامل موثر و تاثیرگذار می‌تواند تحلیل‌های مفیدی برای مدل‌سازی و نهایتا مدیریت صحیح فرآیند فرسایش آبی در اختیار متخصصین، مدیران و مسیولین اجرایی قرار دهد.

    کلیدواژگان: تکامل فرسایش، شبیه سازی باد و باران، فرآیندهای ترکیبی، فرسایش آبی متاثر از باد
  • اسماعیل اسلامی * صفحه 28

    آب نقش بسیار اساسی و حیاتی برای زندگی انسان دارد و عنصر اصلی تمدن و شکوفایی فرهنگی بشر است. باورها و ارزش‌های دینی توصیه به برنامه‌ریزی صحیح برای مصرف آب دارد و آن را به حیات تشبیه کرده است. حفظ هر تمدنی منوط به حفظ منابع آبی آن سرزمین است. از این رو این احساس نیاز، لازم می‌دارد تا نگاهی مبسوط و جامع به آموزه‌های وحیانی و نقش و اهمیت آب ارایه شود. به‌طور قطع اهمیت و ضرورت حفظ و نگهداری منابع آبی بر هیچ موجود زنده‌ای پوشیده نیست؛ نگاه به توصیه‌های قرآن این فهم را بوجود می‌آورد که چگونه و با چه راهکار‌ها و اندیشه‌هایی می‌توان در حفظ آن اقدام نمود. در این مقاله از روش کتابخانه‌ای و هم‌چنین استفاده از کتب و منابع معتبر دینی، از جمله آیات قرآن، معانی و تفاسیر معتبر و روایات اسلامی استفاده شده است. با بررسی آیات و روایات به این نتیجه می رسیم که حیات همه موجودات زنده به آب بستگی دارد آبی که مبدا آن باران نازل شده، از آسمان است. در زمان حال و آینده هر کسی اگر منابع آبی بیش‌تری را دارا باشد و در مدیریت صحیح نگهداری و مصرف آب تلاش کند و آن را به سمت بهره‌وری سوق دهد می‌تواند امید داشته باشد که روز به روز قدرت و شوکت وی افزایش یابد. لهذا در این زمینه همه انسان‌ها به‌ویژه دانشمندان و دولتمردان باید برنامه‌ریزی کوتاه‌مدت و بلندمدت دقیقی برای این امر داشته باشند تا نسل‌های آینده از این نعمت الهی نیز بهرمند شوند.

    کلیدواژگان: آب، تمدن حیات، طهور، قرآن
  • منظر محمودی *، سعید نجفی صفحات 36-49

    منشایابی رسوبات آبی روشی مناسب برای تعیین سهم منابع در تولید رسوب و به‌عنوان تکنیک فرسایش و رسوب برای شناسایی منشا و حرکات رسوبات در داخل رودخانه و برآورد نسبی فرسایش خاک است که در دهه های اخیر کاربرد آن افزایش یافته است. مرور جامع پیشینه پژوهشی در زمینه فرسایش خاک و رسوب، مدل های ترکیبی، ردیاب های مختلف و روش های نمونه برداری در مطالعات گوناگون منشایابی در مقیاس ایران انجام شده است. داده های موجود به‌منظور رسیدن به دیدگاهی واحد و ارایه ردیاب های موثر در منشایابی و تعیین سهم منابع رسوب در تولید رسوب در حوضه های آبخیز ایران مورد مقایسه قرار می گرفت. بررسی های حاصل نشان داد که مطالعات منشایابی از سال 1387 شروع و با کمک ردیاب های ژیوشیمیایی، رادیونوکلویید، عناصرکمیاب، کانی شناسی، خواص مغناطیسی و آنزیم‌ها انجام گرفته است. تاکید بیش‌تر مطالعات روی تقسیم بندی منابع در دسته فرآیندی (کاربری‌ها و فرسایش) است. در تقسیم بندی منابع برحسب مکانی (زیرحوزه) زیرحوزه های نزدیک به خروجی بیش‌ترین سهم نسبی تولید رسوب را داشته است. در نمونه گیری از رسوب بیش‌تر مطالعات مبتنی بر اندازه گیری رسوبات پشت بند اصلاحی یا نمونه بستر آبراهه بوده است. حجم نمونه برداری در سه دسته کلی قرار گرفتند و در صورتی‌که در پژوهش، گرانولومتری نمونه مدنظر قرار نگیرد حجم کم‌تر نمونه در حد 5/0- 1 کیلوگرم ترجیح داده می شود. از بین تمام مطالعات انجام گرفته، دو مورد در مقیاس مکانی محلی (10 کیلومترمربع) و سایر موارد در مقیاس مکانی متوسط (10 تا 10000 کیلومترمربع) انجام گرفته است و هیچ پژوهشی در مقیاس منطقه‌ ای (بزرگ‌تر از 10000 کیلومترمربع) صورت نگرفته است. استفاده از آنزیم ها به‌صورت محدود بوده است که از جمله دلایل آن هزینه زیاد و مواد شیمیایی است. استفاده از ردیاب هایی از جمله عناصر رادیواکتیو به علت پایدار بودن و فلزات سنگین و عناصر نادر به‌دلیل عدم واکنش و تغییر غلظت ترجیح داده می‌شود. جهت کاهش هزینه ها و تحلیل دقیق نتایج، با استفاده از آنالیز آزمایشگاهی نمونه رسوب ردیاب های لازم جهت منشایابی رسوب انتخاب گردد سپس به اندازه گیری غلظت همان ردیاب ها در منابع رسوب پرداخته شود.

    کلیدواژگان: تحلیل تشخیص، ردیاب ها، منشایابی، منابع رسوب، مدل های ترکیبی
  • محسن آرمین *، حسام رستمی، وجیهه قربان نیا خیبری صفحه 50

    خشکسالی یکی از پدیده‌های آب و هوایی است که در همه شرایط اقلیمی و در بسیاری از مناطق کره زمین به وقوع می‌پیوندد و خسارات زیادی به زندگی انسان و اکوسیستم‌های طبیعی وارد می‌نماید. از این‏رو بررسی مشخصات خشکسالی مانند شدت- مدت و فراوانی و تعیین مناطق تحت خطر و پیش‏بینی آن امری لازم است، به این‌منظور تعدادی از ایستگاه‌های باران سنجی در حوضه خیرآباد که تا پایان سال آبی 1390-1391 مقادیر بارندگی آن‌ها ثبت شده بود، انتخاب شدند. وضعیت رطوبتی هر یک از ایستگاه‌ها در چهار دوره زمانی مختلف شامل سه دوره ماهانه و یک دوره سالانه با استفاده از شاخص بارش استاندارد شده مورد بررسی قرار گرفت. سپس با استفاده از سری‏ های زمانی ARIMA و SARIMA به پیش ‏بینی خشکسالی با استفاده از مدل‏سازی مقادیر SPI پرداخته شد. نتایج تحقیق نشان داد که در بیش‌تر دوره های زمانی مورد بررسی، خشکسالی‏ ها و ترسالی‏ های حاکم در حوضه خیرآباد بیش‌تر از نوع متوسط بوده است. مطالعه میزان تداوم دوره‌های خشک و مرطوب در ایستگاه‌های منتخب نشان می‌دهد که خشکسالی ها و ترسالی ها‌ بیش‌تر دارای تداوم یک و دو ساله بوده و از فراوانی بیش‌تری نسبت به سایر دوره‌های خشک و تر برخوردار هستند اما تداوم وضعیت نرمال حتی با مدت پنج سال و یا بیش‌تر در بعضی از ایستگاه‌ها از جمله بویری و نازمکان مشاهده شده است. نتایج حاصل از پیش ‏بینی خشکسالی‌ها با استفاده از سری‌های زمانی نشان می‏دهد که مدل ARIMA قادر به پیش بینی بهتر مقادیر SPI بوده و با افزایش بازه زمانی از 12 ماه به 48 ماه نتایج پیش ‏بینی دقیق‌تر است. هم‌چنین نتایج حاصل از ارزیابی مدل‌ها نشان می‌دهد با افزایش مقیاس زمانی از 12 ماه تا 48 ماه، شیب خط رگرسیون بیش‌تر و مقادیر MAE و RMSE کم‌تر شده است.

    کلیدواژگان: وضعیت رطوبتی، مدل سازی، شاخص بارش استاندارد، خودهمبستگی، ارزیابی
  • پیمان اکبرزاد، شیما نیکو * صفحات 68-78

    میزان اثرگذاری پروژه‌های منابع طبیعی بر جوامع محلی در ارتباط مستقیم با میزان موفقیت پروژه است و میزان موفقیت این پروژه‌ها تحت تاثیر میزان مشارکت ساکنین بومی منطقه است. این پژوهش سعی در بررسی اثرات اقتصادی- اجتماعی پروژه‌های مشارکتی منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان مهدیشهر استان سمنان دارد. این تحقیق از نوع کاربردی در زمره مطالعات اقتصادی– اجتماعی، فرهنگی قرار می‌گیرد. جامعه آماری در بخش کمی تحقیق شامل روستاییان ساکن در روستای آرتد است. حجم نمونه آماری با استفاده از فرمول کوکران تعیین و تعداد 74 پرسشنامه با استفاده از مقایسه سنجش نگرش ساکنین و روش تحلیل عاملی مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج سنجش نگرش ساکنین در مورد هر یک از گویه‌های چهارگانه تفاوت قابل‌توجهی را نشان داد. گویه اول که در ارتباط با عوامل اجتماعی- فرهنگی و استراتژی‌های به کار گرفته شده در خصوص مشارکت در طرح‌های منابع طبیعی و آبخیزداری است، نشان داد که ادارات منابع طبیعی در حال حاضر از استراتژی مناسبی برای جلب مشارکت روستاییان برخوردار نمی‌باشند (نگرش: کم)؛ تامین هزینه این پروژه تا حد زیادی توسط ادارات منابع طبیعی و آبخیزداری انجام شده است (نگرش: زیاد) و میزان مشارکت در اجرا عملیات مکانیکی و بیولوژیک محدود ارزیابی شده است (نگرش: کم). این موارد باعث شده تا این پروژه‌ها نهایتا از موفقیت نسبی برخوردار شوند. نتایج تحلیل عاملی نشان داد که مولفه اول موثر در نگرش مردم نسبت به اثرات اقتصادی- اجتماعی پروژه‌های منابع طبیعی و آبخیزداری، دارای درصد واریانس 90/43 درصد است؛ وزن بالای این مولفه اهمیت زیاد این موضوع را نشان می‌دهد.

    کلیدواژگان: اقتصادی، اجتماعی، طرح منابع طبیعی، مشارکت، روستای آرتد، جوامع محلی
|
  • V. Rezaei, M. Vafakhah * Pages 1-8

    Temporal and spatial distribution of snowfall was affected by climate changes. This study was carried out detection of snowfall trend in Namak Lake and Sefidroud watersheds. Trend detection was performed on 27 snow survey stations with sufficient data from 1957 to 2008. In this study, non-parametric Mann – Kendall test was used for assessment of existence and nonexistence trend and also Sen Test was for magnitude of trend. Out of 27 stations, all of which recorded snowfall in January, 12 stations show an increasing trend of snowfall. In February and March, 19 and 23 stations show a decreasing trend of snowfall depth, respectively. Therefore, 12 stations show an increasing trend of snowfall depth in April and Garmabdar and Sierra stations show a decreasing trend in 95% the level of confidence.

    Keywords: Nonparametric test, Mann-Kendall, Sen, Snow cover area, Climate change
  • R. Rezaei, A. Azmi* Pages 9-19

    The dam is one of the huge development projects. With the implementation of this project, a lake will be formed behind the dam and a significant area of land will be submerged, which will create employment for many residents of the lake shore. Today, the construction of the dam has many socio-economic benefits and harms, and efforts are being made to obtain the most benefits and the least losses in the form of examining the effects of this project. The main purpose of this study is to assess the attitudes of residents of 14 villages upstream of the dam from the socio-economic effects of the construction of Mashoureh Dam in Lorestan province, on their lives. The statistical population in this study includes residents of villages upstream of Mashoureh Dam, 290 of whom were identified based on Cochran's formula. After collecting data, using SPSS software, a significant relationship was observed between the age variable of individuals with the level of satisfaction with the implementation of the project and the destination of immigrants in the future. The basis of the amount of land that goes under water was examined. According to the results, there was a significant difference in the attitude of residents in the two periods before and after the construction of the dam and the attitude of the two groups (based on the amount of water covered by their lands) and this indicates changes in socio-economic dimensions of residents due to Construction of a dam.

    Keywords: Socio-Economic attitude, Mashoureh dam, Forced migration, Under water, Lorestanprovince
  • M. Kalehhouei, S. H.R Sadeghi*, A. Khaledi Darvishan Pages 20-27

    Water and wind erosion is one of the most important causes of soil loss. Understanding these interactions is essential for estimating soil quality and environmental impacts in areas with both types of soil erosion. Numerous factors affect the occurrence and process of water erosion. In this regard, dynamic climatic factors such as rainfall and wind have the most prominent role. Accordingly, water erosion control will be effective when sufficient knowledge is available about the effective factors. In this regard, the present manuscript has tried to address this issue from a different perspective and discuss the effects of different climatic factors on water erosion by analytically reviewing existing literature. The results of the review showed that among the climatic factors affecting water erosion, the role of rainfall on runoff production and soil loss had been paid more attention, and the role of other variables such as wind on behavioral changes in water erosion has not been considered. While in the presence of wind, the behavior of raindrops is changing and undoubtedly affects the process of water erosion and hydrological components. Changes in droplet diameter, velocity, angle of attack, and kinetic energy of rain can play an essential role in changing water erosion, especially splash erosion. However, accurate identification of effective and influential factors can provide beneficial analysis to experts, managers, and executives for modeling and ultimately proper management of the water erosion process.

    Keywords: Evolution of erosion, Hybrid processes, Wind, rain simulation, Wind-Driven Watererosion
  • E. Eslami* Page 28

    Water has a very fundamental and vital role for human life and is the main element of human civilization and cultural flourishing. Religious beliefs and values advise proper planning for water consumption and liken it to life. The preservation of any civilization depends on the preservation of the water resources of that land. Hence, this sense of need necessitates a comprehensive and comprehensive look at the revelatory teachings and the role and importance of water. Certainly the importance and necessity of preserving water resources is not hidden from any living thing, looking at the advice of the Qur'an creates an understanding of how and with what strategies and ideas can be done to preserve it. In this article, the library method is used as well as the use of authentic religious books and sources, including Quranic verses, authentic meanings and interpretations, and Islamic traditions. Examining the verses and hadiths, we come to the conclusion that the life of all living beings depends on water, the source of which is rain from the sky. At present and in the future, anyone can hope that his power and glory will increase day by day if he has more water resources and strives in the proper management of water conservation and consumption and leads it to productivity. Therefore, in this regard, all human beings, especially scientists and statesmen, must have careful short-term and long-term planning for this so that future generations will also benefit from this divine blessing.

    Keywords: Water, Civilization of life, Purification, Quran
  • M. Mahmoudi*, S. Najafi Pages 36-49

    Sediment fingerprinting of water sediments is a suitable method to determine the share of resources in sediment production and as an erosion and sedimentation technique to identify the origin and movements of sediments in the river and relative estimation of soil erosion, which has increased in recent decades. A comprehensive review of the research background in the field of soil and sediment erosion, hybrid models, different tracers and sampling methods has been performed in various Iranian-scale origin studies. The available data were compared in order to achieve a unified view and provide effective tracers in the origin and determination of the share of sediment sources in sediment production in Iran's watersheds. The results showed that the source studies have been started since 2008 with the help of geochemical, radionuclide, trace elements, mineralogy, magnetic properties and enzymes. Most studies focus on the division of resources into process categories (uses and erosion). In the division of resources according to location (sub-basins), sub-basins close to the output had the largest relative share of sediment production. In sediment sampling, most studies have been based on the measurement of sediment at the backbone or the sample of the canal bed. Sampling volume was divided into three general categories and if granulometry of the sample is not considered in the research, a smaller sample size of 0.5-1 kg is preferred. Of all the studies, two were conducted at the local spatial scale (10 Km2) and the other at the medium spatial scale (10 to 10,000 Km2) and no research was conducted at the regional scale (greater than 10,000 Km2). The use of enzymes has been limited, due to the high cost and chemicals. The use of tracers such as radioactive elements is preferred due to its stability and heavy metals and rare elements due to lack of reaction and concentration changes. In order to reduce costs and analyze the results accurately, using laboratory analysis of sediment samples, the necessary detectors for sediment fingerprinting should be selected and then the concentration of the same detectors in sediment sources should be measured.

    Keywords: Discriminant analysis, Traces, Fingerprinting, Sediment sources, Combined models
  • M. Armin*, H. Rostami, V. Ghorbannia Kheybari Page 50

    Drought is one of the most important climate phenomena which occurs in all climate conditions and most of the regions on the earth and brings in a lot of injuries to human and natural ecosystems. Therefore, it is important to investigate drought‛s characteristics including intensity, duration and its frequency and to find out their regional risk and forecasting, too. For this reason, some of rain gauge stations in Kheirabad watershed in which their data had been recorded until the end of water years 2011-2012, were selected. Drought conditions for each station were investigated for four different periods including three monthly and one annual periods, using Standardized Prediction Index. Then, drought prediction was performed using SPI values modeling using ARIMA and SARIMA time series. The results showed that in most of the studied time periods, the droughts in the Khyrababad basin are often of medium drought and wet years are of the same type. Study of the persistence of dry and wet periods in selected stations indicates that drought and wet years are more likely to be 1 and 2 years old and have more frequency than other dry and wet periods but the continuity of the normal situation, even for 5 years or more, has been observed in some stations, including the Boyeri and the Nazmakan. The results of drought prediction using time series show that the ARIMA model can better predict SPI values and increase the time interval from 12 months to 48 months more appropriate prediction. Also, the results of the evaluation of the models show that by increasing the time scale from 12 months to 48 months, the slope of the regression line and the MAE and RMSE values are lower.

    Keywords: Humidity status, Modeling, Standardized precipitation index, Autocorrelation, Evaluation
  • P. Akbarzadeh, Sh. Nikoo* Pages 68-78

    The impact of these projects on local communities is directly correlated with their success rate and the success of the project is affected by the participation of local residents. This study was conducted to investigate the socio-economic impacts of natural resource and watershed management projects under the influence of local indigenous residents of Mahdishahr county (in Semnan province-Iran). The statistical n in the quantitative part of the study consists of villagers residing in Artad village. Statistical sample size was determined by Cochran formula and 74 questionnaires were analyzed by using a comparison of residents' attitude and Factor Analysis method. In the qualitative part, the village council members and rural governors were assisted in data analysis and subject mapping and content analysis. Based on the results, residents' attitudes toward each of the four items showed a significant difference. The first statement, which is related to the socio-cultural factors and strategies used for participation in natural resource and watershed management projects indicated that the natural resource departments are currently lacking a proper strategy to participation attraction of the villagers (Attitude : Low) ; the project is largely funded by the Department of Natural Resources and Watershed Management (Attitude: high) and the participation rate in mechanical and biological operations has been poorly evaluated (Attitude: Low). These cases have made these projects partially successful. The results of the factor analysis showed that the first factor affecting people's attitude toward the socio-economic impacts of natural resource and watershed projects is that the socio-economic impacts of these projects are affected by the extent of local residents' participation. This component has a variance of 90.43% which indicates the high importance of participation.

    Keywords: Economic, Social, Natural resources project, Participation, Artad, Mahdishahr