فهرست مطالب

پژوهش در بهداشت محیط - سال هفتم شماره 2 (تابستان 1400)

فصلنامه پژوهش در بهداشت محیط
سال هفتم شماره 2 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/31
  • تعداد عناوین: 8
|
  • احمد الله آبادی، عالیه طبسی، ایوب رستگار، علی اکبر رودباری، امین مسعودی جوزچال* صفحات 105-119

    زمینه و هدف:

     حضور مواد دارویی در منابع آبی و فاضلاب برای انسان و محیط مخاطراتی را به وجود می آورد. این مواد روش های متعارف تصفیه آب و فاضلاب، به طور کامل حذف نمی گردند. مطالعه حاضر با هدف حذف فوتوکاتالیستی استامینوفن از محلول های آبی، توسط روش اکسیداسیون پیشرفته (UV/H2O2/Zno) انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی و آزمایشگاهی، از فوتوکاتالیست اکسید روی و پراکسید هیدروژن در راکتوری با حجم 500 میلی لیتر و تحت تابش اشعه ماورابنفش (UV-C) جهت حذف استامینوفن استفاده گردید. تاثیر پارامترهای غلظت اولیه استامینوفن، pH محلول، زمان های تماس، غلظت پراکسید هیدروژن و غلظت نانوذره اکسید روی بررسی شد. طراحی آزمایش ها و تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش طراحی مرکب مرکزی) (CCD نرم افزار دیزاین اکسپرت10 انجام شد.

    یافته ها

    بیشترین راندمان حذف استامینوفن در 7=pH در زمان 8 دقیقه و غلظت اولیه آلاینده 5/62 میلی گرم بر لیتر، دوز کاتالیست 0275/0 گرم و با افزودن H2O2 با غلظت 2 میلی لیتر به میزان 94% به دست آمد. با تغییر زمان به 1 و 15 دقیقه، میزان حذف به ترتیب 26% و 76% کاهش داشت و با افزایش دوز کاتالیست از 0275/0 گرم به 05/0 گرم، میزان حذف 99% افزایش داشت.

    نتیجه گیری

    در این مطالعه با افزایش غلظت آلاینده، راندمان کاهش یافت و کارایی حذف در شرایط خنثی بیشتر از شرایط اسیدی و قلیایی بود. فرآیند فوتوکاتالیستی (UV/H2O2/Zno) دارای پتانسیل بالایی در حذف استامینوفن از محلول های آبی است.

    کلیدواژگان: استامینوفن، نانوذره اکسید روی، پراکسید هیدروژن، طرح مرکب مرکزی
  • محسن رضایی، نظام الدین منگلی زاده* صفحات 120-132

    زمینه و هدف:

     در سال های اخیر آزادسازی آلاینده های پایدار از تصفیه خانه فاضلاب به محیط زیست منجر به مشکلات سلامتی و اکوسیستمی شده است. از این رو مطالعه حاضر با هدف فعال سازی هتروژنی پراکسی مونوسولفات (PMS) با نانوذرات مگنتیک (Fe3O4) برای تجزیه راکتیو بلک 5 (RBS) انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر در مقایسه آزمایشگاهی و ستونی برای تجزیه رنگ RB5 به وسیله فعال سازی PMS با نانوذرات Fe3O4 انجام شد. تاثیر پارامترها همچون pH (3-11)، غلظت PMS (25/0-4 میلی مولار)، غلظت کاتالیست (50-500 میلی گرم بر لیتر) و دمای محلول (10-50 درجه سانتی گراد) روی بازدهی تجزیه RB5 مورد بررسی قرار گرفت. آزمایشات پایداری و محدودکنندگی گونه های واکنش پذیر در شرایط بهینه به دست آمده از تاثیر پارامترها مورد مطالعه قرار گرفت.

    یافته ها

    حداکثر بازدهی حذف رنگ (86/94%) در 250 میلی گرم بر لیتر Fe3O4، 2 میلی مولار PMS، 7=pH و زمان واکنش 60 دقیقه به دست آمد. در آزمایشات مقایسه ای Fe3O4 فعالیت کاتالیتیک مناسبی در فعال سازی PMS و تجزیه RB5 نسبت به فرآیند به تنهایی PMS و جذب نشان داد. نرخ تجزیه RB5 با افزایش دما بهبود یافت، اما با حضور آنیون ها در محلول های آبی به دلیل مصرف گونه های واکنش پذیر کاهش یافت. نانوذرات مگنتیک، فعالیت کاتالیتیکی عالی در طی چهار سیکل تجزیه متوالی زمانی در یک راکتور ستونی نشان دادند. آزمایشات مهارکنندگی تاکید کرد که هر دو رادیکال هیدروکسیل و سولفات نقش مهمی در تجزیه آلاینده ایفا می کنند، با این حال رادیکال سولفات یک گونه غالب تجزیه RB5 می باشد. راکتور ستون مداوم در نمونه سنتتیک، آب سطحی و فاضلاب نساجی بازدهی تجزیه 65/95%، 80% و 50% برای RB5 فراهم آورد.

    نتیجه گیری

    برپایه نتایج، می توان نتیجه گیری کرد که فرآیند PMS/Fe3O4 یک تکنولوژی امیدوار کننده برای تجزیه RB5 از محلول های آبی می باشد.

    کلیدواژگان: پراکسی مونوسولفات، Fe3O4، راکتیو بلک 5، راکتور ستونی
  • مسعود یوسفی، فریا حسن زاده، عادله طباطبایی زاده، حمیدرضا نادری، مجید خادم رضاییان* صفحات 133-142

    زمینه و هدف :

    عفونت های بیمارستانی همواره یکی از مشکلات عمده بهداشت و درمان می باشد و روزبه روز بر اهمیت آن افزوده شده و چالشی برای نظام سلامت کشورها می باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان آلودگی در محیط و تجهیزات بیمارستان های قایم (عج) و امام رضا (ع) انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی در دو بیمارستان دانشگاهی مشهد انجام شد. نمونه برداری به روش در دسترس از محیط و سطوح بخش های بالینی مختلف انجام گردید. تعداد و بازه نمونه برداری متغیر و بر اساس خط مشی کنترل عفونت هر بیمارستان در هر بخش تعیین شده بود. محل جمع آوری نمونه های محیطی شامل آب، سینک، تخت بیمار و انکوباتورها بود. نمونه ها در محیط های کشت باکتری کشت داده شده و تعیین هویت گردید.

    یافته ها

    از 323 نمونه اخذ شده، 272 نمونه (2/84%) از بیمارستان قایم (عج) و 51 نمونه (8/15%) از بیمارستان امام رضا (ع) بود. 128مورد (1/47%) از نمونه های بیمارستان امام قایم و 17مورد (3/33%) از نمونه های بیمارستان امام رضا مثبت شدند (071/0=p). در مجموع بیشترین آلودگی مربوط به باسیلوس ها (7/16%)، استافیلوکوک اپیدرمیدیس (8/6%) و استافیلوکوک ساپروفیتیکوس (0/5%) بود. عوامل دیگر شامل استینوباکتر، انتروباکتر و سودوموناس بودند.

    نتیجه گیری

    گونه های باسیلوس به دلیل اسپور ماندگاری بالایی در محیط دارند و حذف آنها شاخصی از بهداشت محیط مناسب خواهد بود. وجود باکتری های بالقوه بیماری زا در محیط بیمارستان، اهمیت برنامه های کنترلی و نظارتی بهداشت محیطی را آشکار می سازد.

    کلیدواژگان: آلودگی بیمارستانی، عفونت بیمارستانی، مشهد
  • ساجده آشینه گر، محمدرضا صالحی سلمی*، محمدحسین دانشور، سامان آبدانان مهدی زاده صفحات 143-153
    زمینه و هدف

    آلودگی صوتی، یکی از مشکلات محیط زیست در کلان شهرهاست که در ابعاد مختلف روانی و جسمی، سلامتی انسان را به مخاطره می اندازد و متاسفانه این نوع از آلودگی نسبت به سایر آلودگی ها کمتر مورد توجه قرار گرفته است. به منظور پیشگیری از این اثرات و دسترسی به استانداردهای توصیه شده، استفاده از گیاهان به عنوان موانع صوتی، در شهرها امری ضروری است. درختان قادرند تا با اثر آیرودینامیکی خود در نزدیک جاده به عنوان موانع متخلخل عمل کرده و باعث کاهش آلودگی صوتی گردند. پیشنهاد می شود در طراحی پارک های آینده، استراتژی های کاشت با هدف اثر کاهشی پوشش گیاهی بر آلودگی صوتی تشویق شوند.

    مواد و روش ها

    تحقیق حاضر به منظور بررسی میزان جذب آلودگی صوتی در یکی از گونه های رایج گیاهی در فضای سبز اهواز به نام ناترک (Dodonaea viscosa L.) در سال 1397 انجام شد. آزمایشی به صورت طرح کاملا تصادفی با تیمارهای فاصله منبع صوت تا دیوار سبز (5، 10 و 15 متر) و ضخامت دیوار سبز (5/0، 1، 5/1 متر و صفر به عنوان شاهد) انجام شد. بعد از اخذ صدا به وسیله دستگاه گیرنده، داده ها به نرم افزار متلب (2015) منتقل شد. سپس ویژگی های صوتی از داده ها استخراج شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که با افزایش فاصله از منبع صوت در تمامی عرض های ذکر شده، کمینه شدت صوت کاهش یافت و در نهایت دیوار سبز با ضخامت 1 متر و در فاصله 15 متری، بیشترین کاهش (4/68 دسی بل) را در کمینه شدت صوت داشت. همچنین مشخص شد که با افزایش فاصله منبع صوت از دیوار سبز، بیشینه صوت کاهش یافت؛ به گونه ای که بیشترین بیشینه مربوط به فاصله 5 متری (6/91 دسی بل) و کمترین بیشینه مربوط به فاصله 15 متری (3/76 دسی بل) بود. همچنین آنالیز داده ها نشان داد که در شاهد و سایر ضخامت های مربوطه به دیوار سبز، با افزایش فاصله از منبع صوت، میانگین شدت صوت کاهش می یابد. در ضخامت های 1 و 5/1 متری با افزایش فاصله از منبع صوت، کشیدگی شدت صوت کاهش یافت. بیشترین واریانس شدت صوت در ضخامت 1 متری درختچه و در فاصله 5 متری از منبع صوت وجود داشت و کمترین واریانس شدت صوت نیز مربوط به ضخامت شاهد در فاصله 5 متری از منبع صوت بود.

    نتیجه گیری

    اصولا ارتعاش امواج صوتی توسط برگ ها و شاخه های درختان جذب می شود. هرقدر تراکم درخت بیشتر و فاصله منبع صوت از درخت کمتر باشد، اثر کاهندگی گونه بیشتر است. هرچقدر فاصله دیوار سبز کمتر باشد، به دلیل اینکه زاویه بیشتری در مسیر انحراف موج پیدا ایجاد می کند و بنابراین موج فاصله زیادتری باید تا دریافت کننده بایستی بپیماید، صدا به مرور کاهش می یابد. با توجه به نتایج به دست آمده، به طراحان فضای سبز پیشنهاد می شود جهت استفاده از درختچه ناترک به عنوان دیوار سبز و کاهنده صوت، هرس آن با عرض 1 متری انجام شود و همچنین فاصله آن با آلاینده های صوتی نزدیک و در حدود 5 متری باشد.نوع مقاله: پژوهشی

    کلیدواژگان: انحراف موج، تراکم، سلامت، سیگنال، طراحی شهری
  • محمدحسین نعمتی*، سید سعید موسوی صفحات 154-163

    زمینه و هدف:

     برای حفظ سلامت مصرف کنندگان مواد غذایی و نیل به ایمنی غذایی، کنترل بیشینه مجاز فلزات سنگین در مواد غذایی باید مورد توجه قرار گیرد. مطالعه حاضر با هدف بررسی غلظت عناصر سنگین مس، روی، سرب و کادمیوم در بافت های حیوانی دام های منطقه اطراف شهرک تخصصی روی انجام شد.

    مواد و روش ها

    تعداد 10 نمونه از هر یک از بافت های گوسفند (گوشت، کبد، کلیه و استخوان) در هر یک از چهار جهت جغرافیایی شهرک تخصصی روی تهیه شد. همچنین به منظور مقایسه وضعیت موجود در منطقه مورد مطالعه با مناطق غیرآلوده، منطقه شاهد (منطقه قره پشتلو زنجان) در نظر گرفته شد. برای هضم مواد آلی نمونه ها از روش خاکستر خشک استفاده شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج آزمایش، غلظت عنصر مس در عضله و کبد گروه شاهد به طور معنی داری بالا بود (05/0>p). غلظت عنصر روی تحت تاثیر مناطق مورد مطالعه قرار نگرفت. انباشت عنصر سرب در کبد و استخوان و کادمیوم در عضله و کبد حیوانات موجود در منطقه غرب شهرک تخصصی روی به طور معنی داری بالا بود (0/05>p). مقدار مس در بافت های کلیه و استخوان، مقدار سرب در بافت های عضله و کلیه و مقدار کادمیوم در کلیه و استخوان تحت تاثیر قرار نگرفت. انباشت مس رابطه معکوس با عناصر سرب و کادمیوم داشت.

    نتیجه گیری

    با وجود انباشت عناصر سنگین در منطقه غرب شهرک تخصصی روی، غلظت این عناصر در دام و محصولات دامی تولید شده در حومه شهرک در دامنه حد مجاز قرار داشته و خطری برای مصرف کنندگان ندارد.

    کلیدواژگان: بافت حیوانی، پایش، شهرک روی، عناصر سنگین، گوسفند
  • ساره نظامی*، اکرم فاطمی صفحات 164-174
    زمینه و هدف

    مصرف بیش از حد کود های نیتروژنی سبب تولید سبزیجات با غلظت بالای نیترات می گردد. بالا بودن غلظت نیترات در محصولات تولیدی باعث انواع بیماری ها به خصوص تولید ماده سرطان زای نیتروز آمین در بزرگسالان می گردد. به دلیل افزایش بیماری های سرطانی و غیرسرطانی ناشی از مصرف مواد غذایی حاوی نیترات بالا، ارزیابی دقیق و جامعی از وضعیت تجمع نیترات در سبزی ها مورد نیاز است، لذا مطالعه حاضر با هدف ارزیابی ریسک سلامتی ناشی از نیترات در تعدادی از سبزیجات و صیفی جات پرمصرف شهر کرمانشاه انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تعداد 120 نمونه 5 کیلوگرمی از سبزیجات در ماه های مختلف فصل های تابستان و زمستان از میدان اصلی تره بار شهر نمونه برداری و به آزمایشگاه ارسال گردید. نمونه ها شامل گوجه فرنگی، خیار، سیب زمینی، پیاز (زرد- سفید- قرمز)، کاهو، کرفس، شاهی و اسفناج یا برگ چغندر بودند. پس از آماده سازی و عصاره گیری از نمونه ها، غلظت نیترات با استفاده از دستگاه اسپکتروفتومتر در طول موج 410 نانومتر تعیین شد.

    یافته ها

    غلظت نیترات در تمامی سبزیجات نمونه برداری شده در فصل زمستان کمتر از حد استاندارد سازمان جهانی بهداشت و استاندارد ملی ایران بود، اما در فصل تابستان غلظت نیترات در کرفس، شاهی و برگ چغندر بیشتر از حد استاندارد های بیان شده بود. در تمام سبزیجات و در هر دو فصل مقادیر شاخص نسبت خطر (HQ) به دست آمده کمتر از 1 بود. در فصل تابستان بیشترین مقادیر HQ به ترتیب در شاهی (425/0)، برگ چغندر (363/0) و کرفس (135/0) مشاهده شد. در فصل زمستان نیز بیشترین مقدار HQ در شاهی (190/0) مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به شاخص خطر پذیری کمتر از 1 در تمام سبزیجات، احتمال مواجهه با بیماری های غیرسرطانی ناشی از نیترات از مسیر خوردن سبزیجات در این مطالعه به طور جدی وجود ندارد، اما پایش غلظت نیترات در محصولات مصرفی در فواصل زمانی مختلف ضروری است.

    کلیدواژگان: نیترات، سبزیجات، شاخص خطر پذیری، ارزیابی ریسک، ایمنی مواد غذایی
  • هادی نخزری مقدم* صفحات 175-182

     زمینه و هدف :

    انسان در محیط پیرامون خود همواره در معرض تابش مواد رادیواکتیو موجود در مصالح ساختمانی می باشد. از آنجایی که انسان با این مصالح فاصله زیادی ندارد، بنابراین احتمال پرتوگیری افراد بالا می رود. مطالعه حاضر با هدف دوزیمتری سنگ های تراورتن به کار رفته در ساختمان های شهر شمالی استان زاهدان به منظور مشخص کردن رابطه بین رنگ سنگ و پرتوزایی آن انجام شد.

    مواد و روش ها

    سنگ های ساختمانی موجود و مصرفی شهر زاهدان شناسایی و فهرستی از آنها تهیه گردید. در مجموع 70 نمونه سنگ تراورتن توسط دوزیمتر قلمی مدل MKS در سه حالت تعیین آهنگ دوز گاما (EDR) برحسب میکروسیورت بر ساعت؛ تعیین دوز معادل گاما (ED) برحسب میلی سیورت و دانسیته شار بتا بر حسب قسمت بر سانتی متر مربع در دقیقه اندازه گیری شد.

    یافته ها

    بیشترین میانگین EDR در سنگ های تراورتن در رنگ کرم به میزان 15/ 0میکروسیورت بر ساعت و کم ترین آن در سنگ سفید رنگ به میزان  01/0  میکروسیورت بر ساعت به دست آمد. بیشترین مقدار میانگین دانسیته شار بتا در سنگ های تراورتن در نمونه رنگ کرم به میزان 0016/0 قسمت بر سانتیمتر مربع در دقیقه  مشاهده شد. میزان ED تمامی نمونه ها برابر صفر تعیین گردید.

    نتیجه گیری

    مقدار ماکزیمم EDR و شار بتا برای سنگ های تراورتن مربوط به سنگ هایی با رنگ کرم می باشد که کمی بیشتر از مقدار متوسط جهانی به دست آمد. مقدار میانگین EDR برای سنگ های تراورتن کمی بیشتر از حد مجاز می باشد. همچنین شار بتا در سنگ های تراورتن کمتر از حد مجاز می باشد. مقدار میانگین دانسیته شار پرتو بتا در هوای آزاد برابر صفر به دست آمد. در تمامی نمونه ها میزان ED برابر صفر مشاهده گردید. مقدار پرتو زمینه در هوای آزاد شهر زاهدان در حد متوسط آن در دنیا می باشد.

    کلیدواژگان: تراورتن، دزیمتری، زاهدان
  • لیلا تیموری یگانه*، حسن کرمی صفحات 183-190

     زمینه و هدف :

    بیماری کووید-19 که به شکل عمومی به آن کرونا نیز می گویند، یک بیماری عفونی حاد تنفسی است که بر اثر یک نوع جدید از خانواده کرونا ویروس ها به نام  Covid-19 ایجاد می شود. این ویروس، دستگاه تنفس را تحت تاثیر قرار می دهد و می تواند با سردرد و تب نیز همراه باشد و تا چند روز به طول می انجامد. مطالعه حاضر با هدف بررسی الگوی اعتقاد بهداشتی رفتارهای پیشگیری کننده از بیماری کووید-19 در مردم شهر کرمانشاه صورت گرفت.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی - تحلیلی (مقطعی) در سال 1399 بر روی 500 نفر از مردم شهر کرمانشاه انجام شد. نمونه ها به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته روش پایلوت مبتنی بر الگوی اعتقاد بهداشتی، جمع آوری شدند. داده ها با استفاده از آزمون های ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    بر اساس نتایج ضریب همبستگی، قوی ترین همبستگی بین سازه موانع درک شده گزارش شد که در خصوص رفتار، قوی ترین همبستگی بین منافع حساسیت شده با رفتار مشاهده گردید. نتایج آنالیز رگرسیون خطی مقدار 17% از واریانس رفتارهای پیشگیری کننده از بیماری کووید-19 را پیش بینی نمود که در این میان حساسیت درک شده (593/0) قوی ترین پیش بینی بود.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه کاربرد الگوی اعتقاد بهداشتی را در پیشگویی رفتار پیشگیری از ابتلاء به کووید-19 به شکل قوی نشان داد و به نظر می رسد می توان از این الگو در تدوین برنامه های آموزشی و تکنیک های مداخله ای جهت تغییر نگرش و رفتار مردم استفاده نمود.

    کلیدواژگان: کووید19، اعتقاد بهداشتی، همبستگی پیرسون، رگرسیون خطی
|
  • AHMAD ALAH ABADI, Aalieh Tabasi, Ayob Rastegar, Aliakbar Rodbari, Amin Masoodi * Pages 105-119
    Background and purpose

    The presence of drugs in water and wastewater sources poses risks to humans and the environment. These materials are not completely eliminated by conventional water and wastewater treatment methods. This study aimed to investigate the photocatalytic removal of acetaminophen from aqueous solutions by the advanced UV/H2O2/ZnO oxidation method.

    Materials and Methods

    In this experimental analytical study, zinc oxide and hydrogen peroxide were used in a 500 ml reactor under UV-C irradiation to remove acetaminophen. The effects of initial parameters of acetaminophen, solution pH, contact time, hydrogen peroxide concentration, and zinc oxide nanoparticle concentration were investigated. Experiments were designed and analyzed using the CCD method by Design Expert 10 software.

    Results

    Themaximum removal efficiency of acetaminophen was obtained as 94% at pH 7, contact time 8 min, the initial contaminant concentration 62.5 mg/l, catalyst dose 0.0275 g, and H2O2 concentration 2 ml. By changing the time to 1 and 15 minutes, the removal rate decreased by 26 and 76%, respectively, and by increasing the catalyst dose from 0.0275 g to 0.05 g, the removal rate increased by 99%.

    Conclusion

    In this study, the efficiency decreased with increasing contaminant concentration. The removal efficiency was higher in neutral conditions than in acidic and alkaline conditions. The photocatalytic process (UV/H2O2/ZnO) is highly potent for removing acetaminophen from aqueous solutions.

    Keywords: Acetaminophen, Zinc oxide nanoparticles, Hydrogen peroxide, Central composite plan
  • Mohsen Rezaei, Nezamaddin Mengelizadeh * Pages 120-132
    Background and Aim

    In recent years, the release of persistent pollutants from wastewater treatment plants into the environment has led to health and ecosystem problems. Therefore, the present study aimed to activate heterogeneous peroxymonosulfate (PMS) with magnetic nanoparticles (Fe3O4) for the degradation of reactive black 5 (RB5).

    Materials and Methods

    The present analytical study was performed in a column scale for RB5 dye degradation by PMS activated with Fe3O4 nanoparticles. The effect of parameters such as pH (3-11), PMS concentration (0.25-4 mM), catalyst concentration (50-500 mg/L), and solution temperature (10-50 °C) on the degradation efficiency of RB5 was investigated. Stability experiments and trapping of reactive species were studied under optimal conditions obtained from the influence of parameters.

    Results

    The maximum dye removal efficiency (94.86%) was obtained at Fe3O4 dosage of 250 mg/L, PMS dosage of 2 mM, pH of 7, and reaction time of 60 min. In comparative experiments, Fe3O4 showed appropriate catalytic activity in PMS activation and RB5 degradation compared to the PMS process and adsorption alone. The degradation rate of RB5 improved with increasing temperature but decreased in the presence of anions in aqueous solutions due to the consumption of reactive species. Highly reactive magnetic nanoparticles showed four consecutive degradation cycles in a column reactor. Trapping experiments emphasize that both hydroxyl radicals and sulfate play an important role in the degradation of pollutants; however, sulfate radicals are the predominant species of RB5 degradation. The continuous column reactor provided 95.65%, 80%, and 50% degradation efficiencies for RB5 in synthetic, surface water, and textile wastewater samples, respectively.

    Conclusion

    Based on the results, it can be concluded that the PMS/Fe3O4 process is a promising technology for the degradation of RB5 from aqueous solutions.

    Keywords: Peroxymonosulfate, Fe3O4, Reactive Black 5, Column reactor
  • Masoud Yosefi, Faria Hasanzadeh, Adeleh Tabatabeizadeh, Hamidreza Naderi, Majid Khadem Rezaiyan * Pages 133-142
    Background and Aim

    Nosocomial infections have always been one of the major health problems, and it is becoming increasingly important and a challenge for the health system of different countries. In this study, the contamination in the environment and equipment of two hospitals of Mashhad were studied.

    Methods

    This cross-sectional study was performed in two academic hospitals. The sampling method was convenient based on policy of infection control committee of each hospital. Environmental samples were collected from water, sink, patient bed and incubators. Samples were cultured in bacterial culture media and phenotypically identified. .

    Results

    Out of 323 samples, 272 (84.2%) were from Qaem Hospital and 51 (15.8%) from Imam Reza Hospital. Overall, 47.1% of samples of Imam Ghaem hospital (128 samples) and 33.3% of samples of Imam Reza hospital (17 samples) were positive (p = 0.071). Overall, the most prevalent organisms were Bacillus (54 samples, 16.7%) followed by Staphylococcus epidermidis (22 samples, 6.8%) and Staphylococcus saprophyticus (16 samples, 0.5%). Others were consisted of Acinetobacter, Enterobacter and pseudomonas spp.

    Conclusion

    Bacillus species have a high persistence in the environment due to Sporulation and their removal will be an indicator of proper environmental health. The presence of potentially pathogenic bacteria in the hospital environment reveals the importance of environmental health control and monitoring programs.

    Keywords: Nosocomial infection, hospital contamination, Mashhad
  • Sajedeh Ashineh Gar, Mohamadreza Salehi Salmi *, MohamadHosein Daneshvar, Saman Abdanan Mehdizadeh Pages 143-153
    Background and Aim

    Population growth and increased urban migration in the past decades have led to an increase in population density and size of major cities. Unfortunately, this kind of pollution has mostly gone unnoticed. To prevent these effects and achieve recommended standards, the use of plants as noise barriers in cities is mandatory. Trees offer a range of ecosystem services and remain important in providing human benefits. The aerodynamic effect of trees was identified as a major reason for the change of pollutant distribution in near-road parks, where trees can act as porous barriers and decrease noise pollution. Although not yet fully developed, planting strategies aiming to benefit from the negative effects of vegetation on noise pollution should be encouraged in future park design.

    Materials and Methods

    The present study was conducted to investigate the absorption of noise pollution by one of the plants in the landscape of Ahvaz, Dodonaea viscosa L., in Agricultural Sciences and Natural Resources University of Khuzestan. The experiment was conducted as a completely randomized design with different distances between the sound source and the green wall (5, 10, and 15 m) and green wall width (0.5, 1, 1.5, and 0 m as control). After receiving the sound by the receiver, the data were transferred to MATLAB (2015) software. Then, the properties of the sound level were measured including minimum, maximum, elongation, skewness, mean, and variance.

    Results

    The results showed that with increasing the distance from the sound source, the minimum sound intensity decreased and finally, the green wall with one-meter width at 15-meters distance had the minimum intensity (68.4 dB). It was also found that the maximum sound decreased with increasing distance of the sound source from the green wall so that the maximum was related to the distance of 5 meters (91.6 dB) and the lowest was related to the distance of 15 meters (76.3 dB). Also, the analysis of the data showed that in the control and other thicknesses of the green wall, the average sound intensity decreased with increasing distance from the sound source. The highest variance of sound intensity was found in 1 m width green wall and 5 m away from the sound source and the lowest variance of sound intensity was related to the thickness of the control at a distance of 5 meters from the sound source.

    Conclusion

    Basically, the sound waves are absorbed by the leaves and branches of trees. The higher the density of the tree and the shorter the distance from the sound source to the tree, the greater the reducing effect. With the shorter distance from the green wall, the sound gradually decreases because it creates an angle at the deflection path of the wave and therefore, the wave has to travel a greater distance to the receiver. According to the obtained results, it is suggested for landscape designers to use this shrub as a green wall and sound barrier, pruning it with a width of one meter and also its distance from a sound source close to about 5 meters.

    Keywords: Density, health, Signal, Urban design, Wave deflection
  • MohammadHossein Nemati *, Seyed Saeed Mosavi Pages 154-163
    Background and Aim

    To maintain the health of consumers and achieve food safety, the control of maximum allowed heavy metals in food should be considered. This study aimed to investigate the concentration of heavy metals of copper (Cu), zinc (Zn), lead (Pb), and cadmium (Cd) in livestock tissues in the vicinity of Zinc Specialized Industrial Park.

    Material and Methods

    Ten samples were collected from each sheep tissue (including meat, liver, kidney, and bone) in each of the four geographical directions. To compare the current situation, samples from a control area (Qarah Poshtlu area of Zanjan) were also considered. A dry ash method was used to digest organic matter.

    Results

    Based on the results, the concentration of Cu was significantly high in the muscle and liver of the control group (P <0.05). The concentration of Zn was not affected by the study areas. The accumulation of Pb in the liver and bone and Cd in the muscle and liver of animals was significantly high in the western part of the study area (P <0.05). The levels of Cu in the kidney and bone tissues, Pb in the muscle and kidney tissues, and Cd in the kidney and bone tissues were not affected. The accumulation of Cu was inversely related to Pb and Cd.

    Conclusion

    In general, the results showed that despite heavy metal accumulation in the west of the study area, the concentrations of these metals in the tissues of sheep around it were within the allowable range and they were not dangerous to consumers.

    Keywords: Animal tissue, Heavy metal, Monitoring, sheep, zinc
  • Sareh Nezami *, Akram Fatemi Pages 164-174
    Background and Aim

    Theexcessive consumption of nitrogen fertilizers leads to the production of vegetables with high concentrations of nitrate. High nitrate concentration in crops causes a variety of diseases, especially due to the production of carcinogen nitrosamine in adults. Because of the increase in cancerous and non-cancerous diseases caused by the consumption of foods containing high nitrate, a detailed and comprehensive assessment of the state of nitrate accumulation in vegetables is required. This study was conducted to evaluate the risk of nitrate in high-consumption vegetables in Kermanshah.

    Materials and Methods

    In this study, 120 samples of five kilograms of high-consumption vegetables were sampled in different months of each season and sent to the laboratory. Samples included tomato, cucumber, potato, onion (yellow, white, red), lettuce, celery, watercress, and spinach or beet leaves. After sample preparation and extraction, the nitrate concentration was determined by a spectrophotometer at a wavelength of 410 nm.

    Results

    The nitrate concentration in all vegetables was less than the WHO and ISRI standard limits in winter. But in the summer, the concentration of nitrate in celery, cress, and sugar beet leaves exceeded the standard limits. The hazard quotient (HQ) was less than 1 in all vegetables and both seasons. In summer, the highest HQ values were observed in cress (0.425), beet leaves (0.363), and celery (0.135), in sequence. In the winter, the highest amount of HQ was seen in cress (0.190).

    Conclusion

    According to the HQ values (less than 1) in all vegetables, the possibility of exposure to non-carcinogenic diseases caused by nitrate from eating vegetables in this study is not serious, but it is necessary to monitor the concentration of nitrate in consumed vegetables at different intervals.

    Keywords: Vegetables, Hazard Quotient, Risk Assessment, Food safety
  • Hadi Nakhzari Moghadam * Pages 175-182
    Background and Aim

    Humans in their environments are always exposed to radiation from radioactive materials in construction materials. Since humans are not far from these materials, the probability of radiation exposure is high. This is a dosimetric study of travertine stones used in Zahedan in 2020 to determine the relationship between stone color and radioactivity.

    Materials and Methods

    The building stones that existed and were used in Zahedan city were identified and listed. A total of 70 samples of travertine were analyzed by the MKS model pen dosimeter for determining gamma Dose Rate (EDR) as microsievert per hour, gamma Equivalent Dose (ED) as millisievert, and beta flux density as parts per square centimeter per minute (part/cm2.min).

    Results

    The highest mean EDR was in travertine rocks in cream color as 0.15 μSv/h and the lowest was 0.01 μSv/h in white rock. The highest mean beta flux density was observed in travertine rocks in the cream color sample as 0.0016 part/cm2.min. The ED value of all samples was determined to be zero.

    Conclusion

    The maximum amounts of EDR and beta flux for travertine rocks were related to cream-colored rocks, which were slightly higher than the global average. The average EDR for travertine rocks was slightly higher than the allowable limit. Also, the beta flux in travertine rocks was lower than the allowable limit. The mean value of beta beam flux density in the ambient air was zero. In all samples, the amount of ED was zero. The amount of background radiation in the ambient air of Zahedan was the global average.

    Keywords: Dosimetry, Travertine, Zahedan
  • Liela Teymoury Yeganeh *, Hasan Karami Pages 183-190
    Background and Aim

    COVID-19, also commonly referred to as coronavirus disease, is an acute respiratory infection caused by a novel coronavirus. The virus affects the respiratory system and can cause headaches and fever for up to several days. This study aimed to investigate the preventive behaviors regarding COVID-19 based on the health belief model in Kermanshah.

    Materials and Methods

    This descriptive-analytical cross-sectional study was performed on 500 individuals in Kermanshah in 2020. The sample was selected by cluster sampling. Data were collected using a researcher-made questionnaire based on a pilot study according to the health belief model. Data were analyzed using Pearson correlation coefficient and linear regression.

    Results

    The correlation coefficient showed that the strongest correlation was reported between the constructs of perceived barriers and in terms of behavior, the strongest correlation was observed between perceived benefits and behavior. The results of linear regression analysis predicted 17% of the variance of COVID-19 prevention behaviors. Among them, perceived sensitivity (0.593) was the strongest predictor.

    Results

    The results of this study strongly showed the application of the health belief model in predicting the prevention behavior of COVID-19, and it seems that this model can be used in developing educational programs and interventions to change people's attitudes and behavior.

    Keywords: Covid 19, Health Belief, Pearson Correlation, linear regression