فهرست مطالب

تحقیقات بذر - پیاپی 26 (بهار 1397)

نشریه تحقیقات بذر
پیاپی 26 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • افشار آزادبخت*، ایوب فصاحت صفحات 1-14

    به منظور بررسی اثر عصاره آبی اندام های مختلف ازمک بر جوانه زنی و رشد گیاهچه ی یولاف زراعی آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در سال های 1393 و 1395 در آزمایشگاه تحقیقات بذر دانشگاه محقق اردبیلی انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل عصاره آبی اندام های هوایی و زیرزمینی ازمک و مخلوط آنها در نسبتی مساوی با هم و در پنج سطح غلظتی 5، 10، 20، 40 و 80 درصد حجمی بود و برای تیمار شاهد نیز از آب مقطر استفاده شد. بر اساس نتایج آزمایش، عصاره آبی اندام های مختلف ازمک در غلظت های متفاوت توانستند خصوصیات جوانه زنی و رشد گیاهچه ای یولاف زراعی را به طور معنی داری (01/0>p) تحت تاثیر قرار دهند به طوری که با افزایش غلظت عصاره آبی گیاه ازمک، درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، طول ریشه چه، طول ساقه چه و وزن تر ریشه چه و ساقه چه و همچنین تعداد ریشه های فرعی یولاف به طور معنی داری کاهش یافتند. در این آزمایش بیشترین میزان صفت های مورد بررسی در تیمار شاهد و پس از آن در غلظت پنج درصد عصاره اندام های مختلف ازمک مشاهده شد و کمترین میزان این صفات نیز در غلظت 80 و 40 درصد عصاره اندام های مختلف ازمک به دست آمد. غلظت 80 درصد عصاره اندام های هوایی، زیر زمینی و مخلوط آنها، توانست میزان تمام صفات مورد بررسی را تقریبا به صفر کاهش دهد. بر اساس نتایج حاصله از معادله لجستیک سه پارامتره و همچنین بر اساس مقادیر X50، بیشترین تاثیر عصاره آبی به اندام های هوایی گیاه ازمک متعلق بود و کمترین تاثیر بر صفات مورد مطالعه به عصاره آبی اندام های زیر زمینی متعلق بود. نتایج نشان داد که بقایای گیاهی علف هرز ازمک می تواند تاثیرات بازدارنده ای بر خصوصیات جوانه زنی و همچنین رشد و نمو گیاهچه یولاف زراعی بگذارد پس باید در شرایط کشت مزرعه ای و در زمان تهیه بستر از نظر میزان بقایای گیاهی ازمک، خاک را بررسی نمود.

    کلیدواژگان: آللوپاتی، غلظت عصاره، ساقه چه، ریشه چه، خصوصیات رشدی
  • زینب ولیپور دهنو*، مجید امینی دهقی، خدیجه احمدی صفحات 14-28

    به منظور بررسی پیش تیمار بر ویژگی های جوانه زنی، رشد و فیزیولوژیکی توده اصفهانی شنبلیله تحت تنش شوری، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه تکنولوژی بذر دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه شاهد در سال 1396 اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل پنج سطح پرایمینگ (شاهد (آب مقطر)، هیدروپرایمینگ آب مقطر به مدت 24 ساعت، هیدروپرایمینگ آب مقطر به مدت 48 ساعت، نیترات پتاسیم 3% و سالیسیلیک اسید 5%) و تنش شوری در چهار سطح (0، 50، 100 و 150 میلی مولار) بود. نتایج تجزیه واریانس حاکی از تاثیر معنی دار ترکیب تیماری پرایمینگ و تنش شوری بر صفات جوانه زنی، شاخص های رشد، رنگیزه های فتوسنتزی و محتوای پرولین بود. نتایج مقایسه میانگین اثر برهمکنش نشان داد که درصد جوانه زنی در سطوح هیدروپرایمینگ با تنش 150 میلی مولار 100 درصد بود. با توجه به نتایج مقایسه میانگین هیدروپرایمینگ 24 ساعت در صفاتی مانند سرعت جوانه زنی، طول ساقه چه، بنیه طولی گیاهچه، محتوای رنگیزه های فتوسنتزی و محتوای کارتنویید نسبت به سطوح دیگر پرایمینگ دارای برتری نسبی بود. به نظر می رسد گیاه شنبلیله گیاهی مقاوم به تنش می باشد و کاربرد هیدروپرایمینگ نسبت به سطوح دیگر اثر بهبود بخشی بر صفات مورد بررسی داشت.

    کلیدواژگان: درصد جوانه زنی، شاخص بنیه گیاهچه، شنبلیله، کارتنوئید، کلروفیل
  • مهسا اقحوانی شجری، حمیدرضا فلاحی*، مرتضی رمضانی زنوک صفحات 28-39

    جوانه زنی به عنوان یکی از مهم ترین مراحل رشدی گیاهان تحت تاثیر تنش های محیطی قرار می گیرد. تنش های شوری و خشکی از عوامل مهم کاهنده شاخص های جوانه زنی، رشد و عملکرد گیاهان در نواحی خشک و نیمه خشک محسوب می شوند. در این تحقیق تاثیر سطوح مختلف تنش های خشکی (0، 2-، 4-، 6-، 8-، 10-، 12- و 14- بار ناشی از پلی اتیلن گلایکول) و شوری (0، 50، 100، 150، 200، 250، 300 و 350 میلی مولار ناشی از کلرید سدیم)، در قالب دو آزمایش جداگانه بر مبنای طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار بر روی خصوصیات جوانه زنی گیاه دارویی چای ترش در آزمایشگاه فیزیولوژی گیاهان زراعی دانشکده کشاورزی سرایان (دانشگاه بیرجند) بررسی شد. شمارش بذور جوانه زده به صورت روزانه صورت پذیرفت و در پایان روز هشتم که جوانه زنی ثابت شده بود، شاخص های جوانه زنی گیاه مورد اندازه گیری قرار گرفت. نتایج تجزیه واریانس حاکی از اثر معنی دار تنش های خشکی و شوری بر تمامی صفات مورد مطالعه در مرحله آغازین رشد گیاه چای ترش بود. اعمال تنش خشکی باعث کاهش شاخص های جوانه زنی گردید، به طوری که بیشترین مقادیر درصد و سرعت جوانه زنی در تیمار شاهد (به ترتیب 37/84 درصد و 02/6 روز1-) و کمترین مقادیر آن ها (به ترتیب 37/4 درصد و 19/0 روز1-) در سطح 12- بار بدست آمد. تفاوت بین کمترین مقادیر طول ریشه چه و ساقه چه تحت تاثیر تنش خشکی در مقایسه با تیمار شاهد، 4/99 درصد بود. در ارتباط با تنش شوری نیز تیمار شاهد باعث حصول بیشترین درصد و سرعت جوانه زنی و نیز طول ساقه چه و ریشه چه گیاه چای ترش (به ترتیب 25/91 درصد، 68/6 روز1-، 10/45 و 39/31 میلی متر) گردید و درصد و سرعت جوانه زنی در سطح 350 میلی مولار به صفر رسید. در مجموع گیاه چای ترش نسبت به تنش خشکی تا سطح 6- بار و تنش شوری تا سطح 100 میلی مولار مقاومت نسبی نشان داد.

    کلیدواژگان: پلی اتیلن گلایکول، درصد جوانه زنی، ساقه چه، سرعت جوانه زنی، گیاهچه
  • فاطمه بهرامی*، ناصر لطیفی، علیرضا طبسی صفحات 39-47

    به منظور ارزیابی تنش خشکی بر شاخص های جوانه زنی بذر سویا، تولید شده تحت اعمال تنش خشکی بر گیاه مادری، آزمایشی در آزمایشگاه علوم بذر دانشگاه بهاران در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در سال 1396 انجام شد. تیمارهای اعمال شده بر گیاه مادری شامل: آبیاری کامل به عنوان شاهد (R1) مرحله کامل گلدهی (R2)، به محض بسته شدن کامل شدن غلاف ها (R3)، کامل شدن غلاف ها (R4)،  شروع دانه بندی (R5) و دانه بندی کامل (R6) بود. درصد جوانه زنی در تیمار R3 (به محض بسته شدن غلاف) نسبت به شاهد 23 درصد کاهش داشت. کمترین طول ریشه چه هم در تیمار کامل گلدهی (R2) بود که نسبت به شاهد 39 درصد کاهش یافت، کمترین طول ساقه چه نیز در تیمار قطع آبیاری کامل گلدهی (R2) مشاهده شد که نسبت به شاهد 37 درصد کاهش داشت. همچنین کاهش وزن خشک گیاهچه در تیمار گلدهی نسبت به شاهد 44 درصد بود. نتایج کلی این پژوهش نشان داد که بیشترین تاثیر تنش آب در مرحله کامل گلدهی بود، که باید در این خصوص از تنش خشکی تا حد امکان در این مرحله جلوگیری نمود.

    کلیدواژگان: طول ساقه چه، گلدهی، گیاه مادری، وزن خشک گیاهچه
  • ابراهیم گنجی مقدم*، ایسن قهرمانی، مریم تاتاری، سوسن خسروبار صفحات 47-59

    پنیرباد (Withania somnifera) متعلق به خانواده سیب زمینی (Solanaceae)به صورت بوته هایی خشبی یا درختچه ایی و بدون خار با گسترشی از مناطق شرق مدیترانه به جنوب آسیا می باشد. یکی از مشکلات اساسی در کشت گسترده گیاهان دارویی عدم جوانه زنی مناسب و در نتیجه عدم استقرار مناسب در شرایط زراعی است. علی رغم اینکه وجود خواب در گیاهان دارویی در طبیعت یک مزیت به حساب می آید. اما بر سر راه اهلی سازی و زراعت آن ها یک صفت نامطلوب محسوب می شود که به نحوی باید آن را برطرف نمود. این تحقیق با هدف بهینه سازی روش های شکستن رکود بذر پنیرباد انجام گرفت. بدین منظور از دو آزمایش مستقل استفاده گردید. آزمایش اول  به صورت فاکتوریل دو فاکتوره در قالب طرح کاملا تصادفی در 4 تکرار انجام شد. فاکتور اول تیمار سرمایی در 5 سطح (0، 10، 20، 30، 40 روز در دمای 4 درجه سانتی گراد) و فاکتور دوم تیمار شیمیایی در 7 سطح، شامل اسید جیبرلیک در 3 سطح (500، 750 و 1000 پی پی ام) و نیترات پتاسیم در 3 سطح (1000، 2000 و 3000 پی پی ام) و تیمار شاهد آب مقطر می باشد. بذر ها در داخل لوله آزمایش در محیط موراشیک و اسکوگ کشت شدند. آزمایش دوم، در قالب طرحی مشابه آزمایش اول انجام گرفت. با این تفاوت که بذرها پس از اعمال تیمارهای سرمایی و شیمیایی در داخل پتری دیش استریل شده که کف آن را با کاغذصافی پوشانده ایم کشت شد و در نهایت درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی ومیانگین سرعت جوانه زنی محاسبه شد. در آزمایش اول بیشترین(100درصد) و کمترین (15درصد) جوانه زنی در تیمار سرمادهی به مدت 10 روز + جیبرلیک اسید 750 پی پی ام و تیمار شاهد به ترتیب بود. اعمال تیمارهای سرمایی و شیمیایی بر متوسط زمان لازم برای جوانه زنی بذور در محیط درون شیشه ای سبب ایجاد اختلاف معنی دار در سطح احتمال یک درصد شده است. کمترین زمان لازم برای جوانه زنی بذور سرمادهی 10 روز + تیمار شیمیایی در مقادیر مختلف می باشد. در آزمایش دوم مشاهده می گردد که اعمال تیمارهای مختلف سبب اختلاف معنی داری در درصد جوانه زنی بذر شد. بیشترین درصد بذر جوانه زنی با میزان 85 درصد متعلق به تیماردوره سرمادهی 20 روز + نیترات پتاسیم 3000 پی پی ام می باشد. اعمال تیمارهای سرمایی و شیمیایی بر سرعت جوانه زنی بذور سبب ایجاد اختلاف معنی دار بین دوره های مختلف سرمادهی و تیمارهای شیمیایی و همچنین اثرات متقابل آنها در سطح احتمال یک درصد شد. کمترین زمان لازم برای جوانه زنی بذور در تیمار، دوره سرمادهی به مدت 10 روز + نیترات پتاسیم 2000 پی پی ام بود.

    کلیدواژگان: پنیرباد، پرایمینگ بذر، نیترات پتاسیم، جیبرلیک اسید
  • صابر افضلی گروه، نفیسه مهدی نژاد*، حمیده آزاد قوجه بیگلو، نادر سالارنیا صفحات 60-69

    از آنجایی که بذر انجدان رومی به سختی جوانه می زند، به منظور ارزیابی اثر تیمارهای مختلف بر جوانه زنی بذر انجدان رومی، آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تیمار جداگانه و سه تکرار در سال 1394 انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل سرمادهی مرطوب در دما های 3، 5 و 7 درجه سانتی گراد، مدت زمان سرمادهی مرطوب 3، 6 و 9 هفته و مدت زمان خیساندن بذر صفر، 12 و 24 ساعت بودند. نتایج تجزیه واریانس داده ها نشان داد اثر تیمارهای مختلف شکست خواب بذر بر درصد جوانه زنی و شاخص های رشد گیاهچه بذر انجدان رومی اثر معنی داری در سطح احتمال پنج درصد داشت. بیشترین درصد جوانه زنی (67/51 و 33/48 درصد) و متوسط زمان جوانه زنی روزانه (97/0 و 91/0 جوانه زنی در روز) در مدت سرمادهی شش هفته و خیساندن بذور در 12 ساعت به دست آمد. نتایج نشان دهنده افزایش شاخص های رشد گیاهچه (طول ریشه چه، قطر ریشه چه، وزن تر و وزن خشک ریشه چه) در تیمار 12 ساعت خیساندن بذر نسبت به تیمارهای شاهد بود. همچنین بین تیمار خیساندن بذر و سایر تیمارهای اعمال شده نیز از لحاظ آماری اختلاف معنی داری وجود داشت. بنابراین مناسب ترین و کارآمدترین تیمار برای شکست خواب فیزیولوژیکی بذر انجدان رومی، خیساندن بذور در آب به مدت 12 ساعت و سرمادهی در دمای پنج درجه به مدت شش هفته می باشد.

    کلیدواژگان: انجدان رومی، جوانه زنی، سرمادهی مرطوب، شکست خواب بذر
  • مهدی خیریان پور، قاسم دیانتی تیلکی*، فاطمه الوانی صفحات 69-78

    به منظور بررسی اثر ذرات نانو نقره بر میزان تحمل به شوری گیاه Taverniera cuneifolia با بررسی ویژگی های رشد اولیه، طی تابستان سال 1393 آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در محیط آزمایشگاه (ژرمیناتور) به اجرا درآمد. تیمار های نانو ذرات نقره با چهار سطح شامل صفر (شاهد)،30 ،80 و 120 میلی گرم در لیتر و تیمار های شوری شامل  صفر، 50، 100 و 200 مولار نمک  NaClدر نظر گرفته شدند. بذور جوانه زده روزانه به مدت 30 روز شمارش گردید. سپس طول ریشه چه، طول ساقه چه، طول گیاهچه، شاخص بنیه، درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، میانگین زمان جوانه زنی، وزن ترریشه چه، وزن خشک ریشه چه، وزن تر ساقه چه، وزن خشک ساقه چه گیاه اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که اثرات سطوح مختلف  نانو پرایمینگ سبب ایجاد تفاوت معنی دار معنی دار در همه ویژگی های مورد بررسی در سطح یک درصد و وزن تر ساقه چه و ریشه چه در سطح پنج درصد شد. همچنین تیمار کلرید سدیم (شوری)  نیز سبب ایجاد تفاوت معنی دار معنی دار برای همه صفات مورد بررسی به جزء سرعت جوانه زنی و میانگین مدت زمان جوانه زنی در سطح احتمال یک درصد شد. اثر متقابل تیمار نانو پرایمینگ و کلرید سدیم نیز سبب ایجاد اختلاف معنی دار بر درصد جوانه زنی، شاخص بنیه، طول ساقه چه و ریشه چه و وزن خشک ریشه چه در سطح یک درصد شد. نتیجه کلی آن است که غلظت های 30 و 80 میلی گرم در لیتر نانو نقره بر اکثر صفات جوانه زنی بذرTaverniera cuneifolia  در سطوح مختلف شوری اثر مثبت داشتند.

    کلیدواژگان: شاخص بنیه، نانوپرایمینگ، کلریدسدیم، شرایط آزمایشگاهی
  • خدیجه احمدی، عاطفه شجاعیان*، طاهره کریمی، زهرا حاجی برات صفحات 78-89

    به منظور بررسی پرایمینگ بذر با هورمون سالیسیلیک اسید بر ویژگی های جوانه زنی گیاه دارویی بالنگو شهری تحت تنش خشکی قرار گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی در سه تکرار اجرا شد. فاکتورهای آزمایش شامل هورمون سالسیلیک اسید در چهار سطح (صفر (آب مقطر)، 5/0 و 1 میلی مولار) و  تنش خشکی در چهار سطح (صفر، 3-، 6- و 9- بار) بود. نتایج تجزیه واریانس داده های این پژوهش نشان داد که فاکتورهای مورد آزمایش تاثیر معنی داری بر صفات مورد مطالعه داشتند (یک درصد). پیش تیمار سالیسیلیک اسید باعث بهبود خصوصیات جوانه زنی بذر و ویژگی های رشد گیاهچه بالنگو شهری تحت تنش خشکی شد. بیشترین درصد و سرعت جوانه زنی، بنیه گیاهچه، طول ریشه چه، طول ساقه چه، وزن تر ساقه چه و وزن خشک گیاهچه در پرایمینگ سالسیلیک اسید یک میلی مولار در عدم تنش خشکی مشاهده شد. نتایج به طور کلی نشان داد که پیش تیمار با سالسیلیک اسید یک میلی مولار درمقایسه با سطوح دیگر، مولفه های جوانه زنی و در نتیجه رشد گیاهچه بالنگو شهری را بهبود می دهد.

    کلیدواژگان: بنیه گیاهچه، پیش تیمار، ساقه چه، گیاه دارویی، وزن خشک
|
  • Afshar Azadbakht, Ayob Fesahat Pages 1-14

    In order to evaluate the effects of aqueous extract of various organs of Hoary Cress on germination and seedling growth of oat crop a factorial experiment was conducted in a randomized complete block design with 3 replications in 2015 and 2017 in Seed Research Laboratory of Mohaghegh Ardebil University. The treatments were concluded of aqueous extracts of the air and underground parts of the Hoary Cress and a mixture of these organs in equal proportions and at five concentrations of 5, 10, 20, 40 and 80% volumetric. Distilled water was used for control treatment. Based on the results, the aqueous extracts of various organs of Hoary Cress in different concentrations were able to significantly affect on germination and seedling growth of oat (p <0.01) as a result of increasing the concentration of aqueous extract of the Hoary Cress plant, were significantly decreased the germination percentage, germination rate, radicle length, coleoptile length and radicle and coleoptile weight, as well as number of oat derivative roots. In this experiment, the most rate of traits were observed in control and then at 5% concentration of different extracts of Hoary Cress organs and the least traits were observed in 80 and 40% of the extracts of various Hoary Cress organs. Concentration of 80% of the extract of organs aerial, underground and their mixture could reduce almost the total traits of the examined to zero. Based on the results of the threeparameter logistic equation and also based on X50 values, the highest effect of the aqueous extract was belong to Hoary Cress aerial parts and the least effect on the studied traits belonged to the aqueous extracts of underground organs. The results showed that plant debris of Hoary Cress could have inhibitory effects on germination characteristics as well as oat crop growth and development. Then soil should be investigated, in the conditions of field cultivation and at the time of preparation of the seedbed, in terms of the amount of Hoary Cress residues.

    Keywords: Allelopathy, Concentration of extract, Coleoptile, Radicle, Growth characteristics
  • Z. Valipour Dahnoo*, M. Amini Dehahghi, Kh. Ahmadi Pages 14-28

    In order to study priming on germination, growth and physiological characteristics of Isfahan mass of Fenugreek under salinity stress, a factorial experiment was conducted in a completely randomized design (CRD) with three replications at the Seed Technology Laboratory Faculty of Agricultural Sciences Shahed University in year 2017. The treatments consisted of 5 levels of priming (distilled water) and hydroperimizing distilled water for 24 hours, hydroperimizing distilled water for 48 hours, 3% potassium nitrate and 5% salicylic acid) and Salinity stress in four levels (0, 50, 100 and 150 mM). The results of analysis of variance indicated significant effect of priming and salinity stress on germination, growth, photosynthetic pigmentation and proline content. The results of the comparison of the average effect of the interaction showed that on the germination percentage showed that hydroperiming with 150 mM slinity stress of 100%. According to the results of the comparison, the average of 24 hour hydroperimage in relative traits such as germination speed, shoot length, seedling length, chlorophyll content, carotenoid content and proline content in Indian mass with relative salinity increased compared to other levels. It seems that the herbaceous plant is resistant to stress and the use of hydropriming has improved the effect on the traits compared to other levels.

    Keywords: Germination Percentage, Seedling Index, Fenugreek, Carotenoid, Chlorophyll
  • Mahsa Aghhavani-Shajari, Hamid-Reza Fallahi*, Morteza Ramezani-Zonouk Pages 28-39

    Germination is one of the most important stages of plant growth that is influenced by environmental stresses. Salinity and drought stresses are remarkable factors in reducing the germination parameters, growth and yield of plants in arid and semi-arid regions. In this experiment, the effect of different levels of drought (0, -2,-4, -6, -8, -10, -12, -14 bar produced by polyethylene glycol) and salinity stress (0, 50, 100, 150, 200, 250, 300, 350 mmol induced by sodium chloride) were evaluated on germination indices of roselle. For this purpose, two separate experiments based on a completely randomized design with 4 replicates were conducted at crop physiology laboratory of Sarayan Faculty of Agriculture, University of Birjand in 2015. Numbers of germinated seeds in each petri-dish were counted and recorded once every 24 hours and germination indices were measured at the end of the eighth day which germination was fixed. Analysis of variance showed significant effects of drought and salinity stresses on the germination and seedling growth parameters of roselle. Drought stress reduced germination characteristics of roselle; where the maximum germination percent and rate were observed in control treatment (84.37% and 6.02 day-1 , respectively) and the minimum amounts of them (4.37% and 0.19 day-1 ) were obtained at -12 bar. The difference between the lowest amount of radical and plumule length under drought stress was 99.4 % compared to control treatment. Furthermore, in salinity stress experiment, the highest amounts of germination percent and rate and plumule and radical length (91.25%, 6.68 day-1 , 45.10 and 31.39 mm, respectively) were obtained in control treatment and the level of 350 mmol induced the lowest germination percent and rate. Totally, roselle had relatively resistance up to -6 bar of drought stress and 100 mmol of salinity stress.

    Keywords: Germination percent, PEG 6000, Plumule, Germination rate, Seedling
  • Bahrami F*, Latifi N, Tabasi A Pages 39-47

    In order to evaluate the effect of drought stress on corn germination indices produced under drought stress on a parent plant, experiment was conducted in a completely randomized design with three replications in a Bahar university in 2017. The factors applied to the mother plant were: full irrigation as control (R1), full flowering stage (R2), pod closure (R3), pod filling (R4), seed start (R5), and complete seeding (R6). The results showed that the highest germination percentage, root length, stem length and dry weight of soybean seedlings were obtained in irrigation treatments throughout the plant life (control). No significant difference was observed between the treatments in the traits and the mean germination time. The lowest dry weight was obtained in drought stress at full flowering stage. Drought stress had an impact on the traits studied and it is recommended that soybeans, especially at full flowering stage, do not undergo drought stress.

    Keywords: Drought stress, Seedling dry weight, Stem length
  • Aysan Ghahremani, Ebrahim Ganji Moghadam*, Maryam Tatari, Susan Khosroyar Pages 47-59

    Withania somnifera belonging to Solanaceae family. This research was conducted to optimizing the methods of breaking the dormancy of Withania somnifera in two independent experiments. The first experiment was carried out in a factorial arrangement in a completely randomized design experiment with four replications. The first factor was cold treatment at 5 levels (0, 10, 20, 30, 40 days at 4 ° C) and second factor was chemical treatment at 7 levels consist of gibberellic acid (500, 750 and 1000 ppm), potassium nitrate (1000, 2000 and 3000 ppm) and control was distilled water. In the first experiment, the seeds were grown in Murashige and Skoog plant growth medium in test tubes. The second experiment was carried out in the same design as the first experiment but the seeds were cultured after applying cold and chemical treatments inside a petri dish covered with filter paper. Finally, germination percentage, germination rate and average germination rate were calculated. In the first experiment, the highest (100%) and the lowest (15%) germination percentage were seen the treatment of chilling for 10 days + 750 ppm gibberellic acid and control treatment respectively. The application of cold and chemical treatments caused a significant difference in the average germination rate in the tube environment (P<0.01). The minimum germination rate showed in 10 days cold + different amounts of chemical treatment. In the second experiment, application of different treatments caused a significant difference in germination percentage. The highest germination percentage (85%) was observed in 20 days cold + 3000 ppm potassium nitrate treatment. The effects of cold and chemical treatments and their interactions caused a significant difference in germination rate (P<0.01). The minimum germination rate was in 10 days cold + 2000 ppm potassium nitrate treatment. Our results showed that cold period is an essential factor for eliminating of dormancy in Withania somnifera.

    Keywords: Withania somnifera, seed priming, potassium nitrate, gibberellic acid, seed pretreatment, Vigor index
  • Pages 60-69

    Since the seeds of the Lovage hardly germination, in order to evaluate the effect of different treatments on germination of the Lovage seed, a experiment in a randomized completely design with three separate treatments and three replications was conducted to in 2015. The treatments consisted of moist chilling temperature 3, 5 and 7 °C, the duration of moist chilling 3, 6 and 9 weeks and the time of soaking seeds in 0 (control), 12 and 24 hours. The results of analysis of variance the data showed that the effect of different treatment of breaking dormancy on percentage germination and seedling growth indices lovage seeds have a significant effect on the level of five percent. The highest of germination percentage (51.67 and 48.33 percent) and the mean daily germination (0.97 and 0.91 germination per day) were obtained in the time six weeks of moist chilling for soaking seeds in 12 hours. The results showed an increase seedling growth indices (plumule length, plumule diameter, fresh weight and plumule dry weight) in 12 hours seed soaking treatment compared to the control treatment. Also, there was a significant difference between seed soaking treatment and other applied treatments. Therefore, the most appropriate and effective treatment for dormancy breaking physiological Lovage seeds, soaking in water for 12 hours and to chilling at a temperature of five degrees for six weeks .

    Keywords: Breaking seed dormancy, Germination, Lovage, Moist chilling
  • Kheyrianpour M, Dianati Tilaki Gh.A*, Alvani F Pages 69-78

    In order this study the effect of Nano Silver on the growth of Taverniera cuneifolia under salinity stress conditions, an experiment was carried out as factorial based on laboratory conditions (germinator) in summer 2014 on complete randomized design with four replications. Nanosilver particles treatments with 4 levels (0, 30, 80 and 120 mg/l) and salinity treatments (0, 50, 100 and 200 mM) include sodium of salts (NaCl) was considered. Germinated seeds two times in everyday for 30 days in laboratory were counted. Then measured seed germination traits including (radicle length, shoot length, seedling length, seed vigor index, germination percent, germination rate, average time of germination, root fresh weight, root dry weight, plumule fresh weight, plumule dry weight). The results showed that effects of different levels of nano-priming caused significant differences for all traits at one percentage and fresh weight of shoot and radicle at five percent. Also treatment of sodium chloride (salt) also caused a significant difference for all of the traits except germination rate and average time of germination was at the level of one percent. The interaction of nano-priming treatments and sodium chloride also caused difference significant in the percentage of germination, vigor index, length of plumule and radicle and root dry weight. The general result is that concentrations of 30 and 80 mg/l of nanosilver particles had a positive effect on most of the seed germination traits of Taverniera cuneifolia at different levels of salinity stress.

    Keywords: Vigor index, Nano-priming, NaCl, Laboratory conditions
  • Ahmadi Kh, Shojaeian A*, Karimi T, Hajibarat Z Pages 78-89

    In order to evaluate the effect of seed priming with salicylic acid hormone of germination characteristic on medicinal plant (Lallemantia iberica) under drought stress located. Experiment was implemented as a factorial based on completely randomized design by three replications. Experiment factors consisted of four levels of salicylic acid hormone (0, distilled water, 0.5, 1) and four levels of drought stress (0, -3,-6,-9). Analysis of variance in this study revealed that tested factors have significant effect on characteristics studied (P<0.01). Pre-treatment of salicylic acid was causes to improve seed germination and Lallemantia seedling growth under drought stress. The highest seed and percent germination, seedling vigor, root length, shoot length, shoot fresh weight, seedling dry weight was observed in priming salicylic acid (1 mm) absent drought stress. Overall, results showed that pre-treatment with salicylic acid (1mm) by comparing other level, germination and thereby Lallemantia seedling growth improved.

    Keywords: Seedling vigor, Pre-treatment, Shoot, Medicinal plant, Dry weight