فهرست مطالب

نشریه آسیب های اجتماعی کودک و نوجوان
پیاپی 26 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • اسکندر صیدائی*، حمید نظری سرمازه صفحات 1-16

    سرمایه اجتماعی عمدتا مبتنی بر عوامل فرهنگی و اجتماعی است و شناسایی آن به عنوان یک سرمایه، چه در سطح مدیریت کلان و چه در سطوح خرد و بنگاه ها می تواند شناخت جدیدی از سیستم های اقتصادی-اجتماعی ایجاد کند و به مدیران در هدایت بهتر سیستم یاری رساند. این نوع سرمایه نقش مهمی در فعالیت های کارآفرینی و تامین امنیت آن دارد؛ چرا که کارآفرینی یک فرایند اجتماعی- اقتصادی است که از دو طریق متکی به شرایط و بافت اجتماعی است، اول این که کارآفرینان افرادی هستند که محصول محیط اجتماعی خود بوده و دوم آن که کارآفرینی یک فعالیت اجتماعی است و در نتیجه وجود یا عدم وجود پیوندها و ارتباطات اجتماعی بر ماهیت کسب و کار تاثیر می گذارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش سرمایه اجتماعی بر امنیت کارآفرینی گردشگری انجام شده است. این مطالعه از نوع هدف، کاربردی و روش آن توصیفی- تحلیلی و از نوع مطالعه موردی است. جامعه مورد مطالعه افراد بالای 20 سال ساکن در شهرستان اردل است و تعداد حجم نمونه 192 نفر تخمین زده شد که به صورت نمونه در دسترس انتخاب شده اند. نتایج نشان می دهد که سرمایه اجتماعی بر امنیت کارآفرینی تاثیر مستقیم و بالاتر از میانگین دارد (583/0). بر همین اساس متناسب با این نتیجه پیشنهادهایی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، امنیت، کارآفرینی گردشگری، شهرستان اردل
  • احمدرضا امیر خانی، مجید زمانی، ابوذر احمدی صفحات 17-36

    این پژوهش با هدف بررسی منازعات جمعی با توجه به سطح استفاده از رسانه ها، احساس تعلق قومی و احساس محرومیت و تاثیر هنجارهای قومی در ایجاد نگرش به منازعات جمعی در شهرستان شهرکرد با قلمرو موضوعی احساس محرومیت نسبی، احساس تعلق قومی انجام شده است. روش پژوهش توصیفی- مقطعی[1] و از نوع پیمایشی-کاربردی است. جامعه آماری پژوهش شامل افراد مذکر 16سال به بالای شهرستان شهرکرد در سال 1391 و با نمونه 384 نفری (فرمول کوکران) است که به روش خوشه ای و تصادفی ساده انجام شده است. ابزارگردآوری داده های پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته با طیف5 درجه ای لیکرتی از کاملا مخالف تا کاملا موافق است. برای محاسبه پایایی پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد که این میزان بیشتر از 70/0 است. برای تحلیل داده ها در بخش توصیفی از میانگین، درصدها، فراوانی ها، انحراف استاندارد و در بخش استنباطی از آزمون تحلیل واریانس، آزمون مقایسه میانگین ها، آزمون تعقیبی lsd و رگرسیون چند متغیره استفاده شد. نتایج نشان داد که متغیرهای استفاده از رسانه ها، احساس تعلق قومی، احساس محرومیت، وضعیت اشتغال، وضعیت تحصیلات، گروه سنی، تعصبات قومی، سطح قانون گریزی بر نگرش به منازعات جمعی تاثیرگذار بوده اند.


    کلیدواژگان: رسانه ها، احساس محرومیت نسبی، احساس تعلق قومی، منازعات جمعی، شهرکرد
  • علی عنبری، احمد حاتمی، عباس درگاهی صفحات 37-62

    امنیت اجتماعی، پدیده ای روان شناختی و اجتماعی است که ابعاد گوناگونی دارد و وجود آن یکی از نیازهای ضروری برای تداوم و بقای یک جامعه و زندگی توام با آرامش است. امروزه عوامل بسیاری بر امنیت اجتماعی موثرند که یکی از آن ها فضای مجازی است. استفاده از فضای مجازی به عنوان یکی از بارزترین نمودهای جهانی شدن، پیامدها و اثرات مختلفی بر عرصه های مختلف زندگی اجتماعی از جمله احساس امنیت اجتماعی دارد. بررسی رابطه فضای مجازی با احساس امنیت از موضوعات مهمی است که در قالب مدلسازی بهتر می توان به این هدف دست یافت. هدف این پژوهش، ارایه مدل معادلات ساختاری استفاده از فضای مجازی و احساس امنیت اجتماعی است. داده های پژوهش با روش پیمایشی و با استفاده از تکنیک پرسشنامه و نمونه ای به حجم 500 نفر که از طریق فرمول نمونه گیری کوکران تعیین شده، بدست آمده است. جامعه آماری شامل کلیه افراد 16 سال به بالای شهرستان شهرکرد است که با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب و اطلاعات گردآوری شده به کمک نرم افزارهای spss و amosتجزیه و تحلیل شده اند. تبیین و مدل سازی نتایج بر وجود یک رابطه معنی دار و مستقیم بین شاخص های متغیرهای مستقل استفاده از فضای مجازی با متغیر وابسته احساس امنیت اجتماعی حکایت دارد. با توجه به شاخص های الگوسازی می توان استدلال کرد که مدل ارایه شده از برازش خوبی برخوردار بوده و انطباق مطلوبی بین مدل ساختاری شده با داده های تجربی وجود دارد. برای نمونه شاخص ریشه ی مجذورات میانگین خطای تقریب (RMSEA) در مدل پیشنهادی06/0 است که نشان دهنده ی برازش مناسب مدل پیشنهادی است. به طور کلی شاخص های برازندگی نشان دادند که مدل پیشنهادی پژوهش با داده های گردآوری شده برازش دارد.

    کلیدواژگان: معادلات ساختاری، فضای مجازی، احساس امنیت اجتماعی
  • اسماعیل مردانی زاده، آتوسا خسروی فارسانی، پژمان بریمانی صفحات 63-72

    هدف پژوهش حاضر، بررسیاثربخشی هیپنوتیزم درمانی بر پذیرش استرس جانبازان مبتلا به سندرم استرس پس از سانحه است. طرح مورد استفاده در این پژوهش، پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری شامل کلیه مراجعه کنندگان به واحد مددکاری بنیاد جانبازان شهر شهرکرد در سال 1397 است.از این جامعه با توجه به اهداف و طرح پژوهش، نمونه ای به تعداد 30 نفر از جانبازان مراجعه کننده به واحد مددکاری بنیاد جانبازان استان با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند؛ سپس این افراد به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (15 نفر به عنوان گروه آزمایش و 15 نفر به عنوان گروه گواه) قرار گرفتند. پرسشنامه های به کار برده شده برای جمع آوری داده ها، پرسشنامه استاندارد شده استرس (DASS-21) است. یافته ها نشان داد که هیپنوتیزم درمانیبر استرس جانبازان مبتلا به PTSموثر است؛ بنابراین می توان گفت که هیپنوتیزم درمانی با توجه به مکانیسم های تاثیرگذار خود نظیر پذیرش، گسلش، خود به عنوان زمینه، ارتباط با زمان حال و عمل متعهدانه، درمانی جامع با جنبه های شناختی رفتاری است که می تواند روشی اثربخش در درمان استرس جانبازان دارای اختلال استرس پس از سانحه محسوب شود.

    کلیدواژگان: هیپنوتیزم درمانی، استرس، جانبازان شهرکرد، PTSD
  • رحیم هنرکار دستنایی، خلیل، غفاری، جواد، واحد صفحات 73-92

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان هیجانمداربر امید به آینده و اعتماد فردی زنان مطلقه شهر شهرکرد صورت پذیرفت. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زنان مطلقه مراجعه کننده به مراکز بهزیستی شهرستان شهرکرد درسال1396 هستند. روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری با گروه گواه است. بدین منظور تعداد 28 نفر از زنان مطلقه مراجعه کننده به مراکز بهزیستی با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت گمارش تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. گروه آزمایش،درمان مبتنی بر هیجان را در 8 جلسه یک و نیم ساعته به مدت دو ماه دریافت کرد، درحالی که گروه گواه این مداخله را دریافت نکرد. سپس پس آزمون بعد از یک ماه پیگیریبر روی هر دو گروه اجرا شد. ابزارهای مورد استفاده شامل پرسشنامه امید به آینده میلر (1988) و پرسشنامه اعتماد بین فردی رم پل و هولمز (1986) است. تجزیه و تحلیل داده های حاصل از این پژوهش، توسط نرم افزار SPSS و روش های آمار توصیفی و تحلیل کوواریانس صورت گرفت. نتایج نشان داد که آموزش درمان هیجان مدار بر  امید به آینده و اعتماد فردی زنان مطلقه موثر بوده است و تاثیر این روش بعد از یک ماه همچنان پایدار بوده است(05/0<p).آموزش درمان هیجان مدار منجر به بهبود اعتماد بین فردی و امید به آینده زنان مطلقه شهر شهرکرد در مرحله پس آزمون و پیگیری شده است.

    کلیدواژگان: درمان هیجان مدار، امید به آینده، اعتماد فردی، زنان مطلقه، شهر شهرکرد
  • شهاب رئیسی عیسی آبادی، مسعود پوراعتمادی صفحات 93-120

    برآیند عملکرد توسعه ای وابسته و پیدایش شکاف طبقاتی میان شهر و روستا، نتیجه ظهور گروه های حاشیه نشین شهری است. زندگی حاشیه نشینی و کنش متقابل اعضای آن ها نیز با یک دیگر عامل به وجود آورنده ی فرهنگ خاصی است که با فرهنگ طبقه متوسط جامعه تفاوت دارد. این پژوهش به بررسی جامعه شناختی آسیب ها و انحرافات حاشیه نشینی در استان چهارمحال و بختیاری پرداخته است. در این پژوهش سعی شده با رویکردی تلفیقی و با کمک نظریه های فرهنگ،فقر و تله محرومیت مختصات اقتصادی- اجتماعی و فرهنگی را رصد کرده و سپس با استفاده از نظریه فشار به ریشه یابی آسیب های اجتماعی جامعه ی آماری مورد نظر دست پیدا کنیم. بر این اساس، با روش پیمایشی و تکنیک پرسش نامه و روش نمونه گیری تصادفی، یک نمونه ی 369 نفری انتخاب شد. به منظور افزایش اعتبار، تعداد380 پرسش نامه توزیع شد که در پایان 370 پرسش نامه مورد بررسی قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان می دهد که فرهنگ فقر و تله محرومیت (و همچنین ابعاد آن) با متغیر وابسته (فشار) رابطه ی معنادار قوی دارند و فرضیه های پژوهش اثبات شده اند. یافته های پژوهش نشان می دهد که در میان ابعاد فرهنگ فقر به ترتیب تقدیرگرایی، بیگانگی اجتماعی، عدم سرزنش فقر، مصرف گرایی و عدم آینده نگری بیشترین رابطه را با مفهوم فشار دارند. در میان ابعاد تله محرومیت نیز به ترتیب ضعف جسمانی، آسیب پذیری، بی قدرتی، فقر و انزوا بیشترین رابطه را با متغیر وابسته ی پژوهش دارند.

    کلیدواژگان: جامعه شناسی، انحرافات حاشیه نشینی، استان چهارمحال و بختیاری