فهرست مطالب

چشم انداز مدیریت صنعتی - سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 43، پاییز 1400)

فصلنامه چشم انداز مدیریت صنعتی
سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 43، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مهناز حسین زاده*، محمدرضا مهرگان، حکیم قیم صفحات 9-43
    تامین قطعات تجهیزات دوار صنعت نفت با توجه به فرسودگی تجهیزات، تحمیل هزینه های هنگفت و زمان بالای ازکارافتادگی، تولید پایدار فرآورده های صنایع نفتی را با مخاطره جدی مواجه می سازد. در این پژوهش به مداخله سیستمی در تامین پایدار قطعات تجهیزات دوار بر مبنای داده های «شرکت ملی پالایش نفت آبادان» با استفاده از فراترکیب پویایی سیستم (SD) و آشکارسازی و آزمودن پیش فرض های استراتژیک (SAST) پرداخته شده است و راهکارهای مورد توافق نسبی با هدف تامین پایدار شناسایی شده اند که عبارت اند از: 1. پایداری اقتصادی شامل سرمایه گذاری صنعت نفت در قطعه سازی، اصلاح قراردادهای تعمیر-نگهداری و نظارت بر فرآیند طراحی و ساخت قطعات؛ 2. پایداری اجتماعی شامل اصلاح قانون مناقصات تامین کنندگان قطعات، انتقال تجربه بین متخصصان قطعه سازی و صنعت نفت و آموزش کاربری و ایمنی و 3. پایداری محیط زیستی شامل از رده خارج کردن تجهیزات فرسوده و جایگزین کردن تجهیزات سبز، رعایت استانداردهای ایمنی و محیط زیستی و بازنگری در برنامه نگهداشت پیش گیرانه و پیش بینانه. نتیجه اجرای جداگانه و ترکیبی این راه کار ها در افق 20 ساله در سیستم اعمال و مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج شبیه سازی نشان داد که تامین پایدار قطعات با ترکیب سه استراتژی پایداری اقتصادی، اجتماعی و محیط زیستی و نیز حمایت دولت از صنعت قطعه سازی و تربیت نیروی متخصص بومی بهبود خواهد یافت.
    کلیدواژگان: تامین پایدار قطعات، تعمیرات و نگهداری پایدار، تجهیزات دوار صنعت نفت، پویایی شناسی سیستم، آشکارسازی و آزمودن پیش فرض های استراتژیک
  • سید مهدی سادات رسول*، امیدمهدی عبادتی، مهسا سادات بختیاری صفحات 45-67

    بانک ها برای پیشگیری از زیان های ناشی از ریسک اعتباری به دلیل عدم بازپرداخت اقساط تسهیلات بانکی، به اعتبارسنجی مشتریان خود می پردازند. بانک های توسعه ای به دلیل اعطای تسهیلات با شرایط تسهیل شده در نرخ، وثیقه و بازه زمانی بلندمدت تسهیلات صرفا بر اساس میزان سرمایه در گردش موردنیاز مشتریان، به آن ها تسهیلات اعطا می کنند. این موضوع باعث می شود تا برخی از مشتریان اقداماتی را در صورت های مالی و سایر داده های خود صورت دهند که بتوانند از تسهیلات بیشتر از نیاز خود برخوردار شوند. هدف پژوهش حاضر، بررسی آثار این نوع تقلب بر مدل های اعتبارسنجی و ایجاد یک مدل اعتبارسنجی پایدار و حساس به تقلب است. جامعه آماری این پژوهش شامل شرکت هایی است که به منظور اخذ تسهیلات به شعب بانک توسعه صادرات مراجعه کرده اند. متغیرهای این پژوهش شامل 55 متغیر مالی و غیرمالی است که بر اساس آن ها مدل اعتبارسنجی ایجادشده و به کارگرفته شده است. ابتدا شرکت هایی که احتمالا در صورت های مالی دست کاری احتمالی در سرمایه در گردش داشتند، شناسایی و برچسب گذاری شدند و درنهایت با استفاده از ترکیبی از روش های داده کاوی و گزارش شاخص های ارزیابی عملکرد به بررسی آثار این نوع تقلب بر مدل های اعتبارسنجی پرداخته شد تا بتوان به مدل بهینه و پایدار یک بانک توسعه ای دست یافت.

    کلیدواژگان: اعتبارسنجی، ریسک اعتباری، تقلب، سرمایه در گردش، داده کاوی
  • مریم سادات قیاسی، بهنام وحدانی* صفحات 69-106

    مسئله مکان یابی مسیریابی هاب یکی از مسایل کاربردی در دهه های اخیر است. پژوهش حاضر به یک مسئله مکان یابی مسیریابی هاب چندگانه می پردازد که در آن بهترین مکان ها برای هاب ها و تورها برای هر هاب با دریافت و تحویل هم زمان تعیین می شوند. ابتدا یک مدل بهینه سازی برای به حداقل رساندن مجموع هزینه های ثابت مکان یابی مراکز، هزینه های جابه جایی، سفر، تخصیص و هزینه های حمل ونقل پیشنهاد شده است. به منظور دست یافتن به حل های کاربردی و عملی، هاب ها ظرفیت محدودی دارند و هر گره می تواند توسط تخصیص تکی به هاب ها اتصال یابد؛ همچنین ملاحظات بالانس با تخصیص تعداد مناسب گره های تقاضا به هاب ها به شبکه تحمیل می شود. سپس مسئله با استفاده از نرم افزار GAMS برای نمونه هایی با اندازه کوچک حل می شود. با توجه به ماهیت NP-Hard مسیله، مدل بهینه سازی پیشنهادی توسط الگوریتم ژنتیک و الگوریتم رقابت استعماری حل خواهد شد. نتایج مقایسه ای حاصل از نمونه های مسئله نشان می دهد که الگوریتم ژنتیک عملکرد بهتری در مقایسه با الگوریتم رقابت استعماری دارد و در نظر گرفتن ملاحظات ظرفیت و بالانس می تواند در کاهش هزینه های شبکه موردبررسی موثر باشد.

    کلیدواژگان: مکانیابی مسیریابی هاب، سطوح ظرفیت، نیازمندی های بالانس، فراابتکاری
  • ولی الله اصلانی لیائی، صادق عابدی*، علیرضا ایرج پور، رضا احتشام راثی صفحات 107-129

    با بررسی های پژوهش های پیشین مشخص شد که بیشتر مطالعات صورت گرفته درباره بررسی توانمندی های زنجیره تامین پایدار به صورت آزمون های آماری و مدل سازی های ریاضی محدود به چند متغیر است. هدف این پژوهش، ارایه یک مدل ارزیابی توانمندی های چندگانه و همچنین تعیین نقش این توانمندی ها در سیستم ارزیابی زنجیره تامین پایدار است. پس از تعیین قواعد مدل سازی، مدل ریاضی تهیه می شود. قلمرو مکانی انجام این پژوهش شامل 16 شرکت فعال در صنعت کاشی و سرامیک در ایران است. نتایج ارزیابی نشان می دهد که بیشتر شرکت های موردمطالعه از نظر توانمندی در سطح 2 قرار می گیرند؛ ازاین رو پیشنهاد می شود شرکت های تولیدکننده صنعت کاشی و سرامیک برای ارزیابی سطح توانمندی و تعیین شکاف توانمندی های خود، نسبت به بهره برداری از این متغیرها اقدام نمایند. در این پژوهش از ابزار چک لیست برای پالایش معیارها با کاربرد دلفی فازی استفاده شده؛ سپس با مطالعه مدل های ارزیابی، مدل مناسب تهیه شد. سپس با استفاده از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی اقدام به مقایسه و نهایی کردن معیارها شده است؛ همچنین با استفاده از سیستم خبره فازی (FIS and ANFIS) نسبت به نهایی سازی معیارها اقدام شده است. بر پایه مدل تهیه شده نتیجه مدل راستی آزمایی گردید. شبیه سازی مدل با استفاده از نرم افزارهای MATLAB و Simulink انجام شد.

    کلیدواژگان: زنجیره تامین، زنجیره تامین پایدار، سیستم خبره فازی، دلفی فازی، شبیه سازی، هوش مصنوعی
  • ویدا یوسفی نژاد، احسان نیک بخش* صفحات 131-152
    بحث کنترل موجودی خون و فرآورده های خونی مهم ترین چالش در مدیریت کارآمد زنجیره تامین خون است؛ زیرا فرآورده های خونی فسادپذیر هستند؛ همچنین عرضه خون از سوی اهداکنندگان و تقاضا برای فرآورده های خونی از سوی بیماران غیرقطعی است. به صورت خاص، پلاکت با کوتاه ترین طول عمر، حداکثر پنج روز، گران ترین فرآورده خونی است؛ ازاین رو در این پژوهش مسئله کنترل موجودی پلاکت را در شبکه بیمارستانی با استفاده از برنامه ریزی عدد صحیح مطالعه می شود. با توجه به وجود عدم قطعیت تقاضای عادی بیماران در بیمارستان ها از رویکرد بهینه سازی استوار سناریومحور استفاده شده است. مدل پیشنهادی با استفاده از نرم افزار GAMS کدنویسی و حل شد. نتایج نشان می دهد که استفاده از رویکرد بهینه سازی استوار به طور متوسط 6/7 درصد هزینه های بیمارستان ها را نسبت به جوابی که عدم قطعیت را نادیده می گیرد، کاهش می دهد؛ همچنین کارآمدی کنترل یکپارچه موجودی بیمارستان ها به ظرفیت سازمان انتقال خون برای عرضه پلاکت تازه وابسته است.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین خون، موجودی فسادپذیر، کنترل موجودی، بهینه سازی استوار، برنامه ریزی عدد صحیح غیرخطی
  • محمد اکبری*، محمد قاسمی صفحات 153-180
    در این پژوهش سعی شده است تا با در نظر گرفتن مفهوم مهندسی عوامل انسانی در زمان بندی نوبت های کاری، کارایی کارکنان بهینه سازی شود. با توجه به اهمیت پارامترهای انسانی همچون یادگیری و فراموشی در مهارت کارکنان، به ویژه هنگام چرخش شغلی، این عوامل در مسئله زمان بندی گردش شغلی کارکنان مطالعه و مدل سازی شده است. بدین منظور یک مدل برنامه ریزی عدد صحیح غیرخطی برای مسئله زمان بندی کارکنان با دو نوع مهارت (ماهر و نیمه ماهر) ارایه شده است. تابع هدف مدل ریاضی بیشینه سازی کارایی کارکنان مدل سازی شد. برای تجزیه وتحلیل تاثیرات هزینه کارکنان، یادگیری و فراموشی بر کارایی زمان بندی کارکنان، مثال های مختلف با در نظر گرفتن پارامترهای متفاوت حل شد. برای حل مسئله ارایه شده، نرم افزار گمز به کار رفت. نتایج نشان داد که مدل ارایه شده توانایی ارایه طرح های زمان بندی کارکنان با هدف بیشینه سازی کارکنان را دارد؛ همچنین نتایج محاسباتی نشان داد که نرخ یادگیری و فراموشی در تعیین طرح زمان بندی بهینه و استفاده و یا عدم استفاده از کارگران نیمه ماهر و جابه جایی کارکنان اصلی بین ماشین ها نقش مهمی دارد. مدل ارایه شده و نتایج این پژوهش به کارفرمایان در استفاده از انواع طرح های زمان بندی و بهینه سازی سیستم با محدودیت دوگانه کمک موثری می کند.
    کلیدواژگان: سیستم های با محدودیت دوگانه، مدلسازی ریاضی، زمان بندی کارکنان، یادگیری، فراموشی
  • نعیمه باقری راد، پروانه سموئی* صفحات 181-213

    در پژوهش حاضر، مسئله زمان بندی یکپارچه سیستم تولید کارگاهی با یک مرحله مونتاژ و حمل ونقل با هدف کمینه کردن مجموع تاخیرها بررسی شده است. در این مسئله اجزای محصولات در مرحله تولید کارگاهی پردازش شده و در مرحله مونتاژ با یکدیگر مونتاژ می شوند؛ سپس محصولات در بسته هایی به سمت مشتریان حمل می شوند. در این سیستم تولیدی، زمان آماده سازی وابسته به توالی فرض شده است. ابتدا یک مدل برنامه ریزی خطی عدد صحیح مختلط توسعه داده شده است؛ سپس با توجه به اینکه مسئله موردبررسی NP-hard است، الگوریتم ترکیبی رقابت استعماری و شبیه سازی تبرید برای حل مسایل در ابعاد متوسط و بزرگ پیشنهاد شده است. به منظور اعتبارسنجی الگوریتم پیشنهادی، نتایج به دست آمده با الگوریتم رقابت استعماری و الگوریتم ترکیبی رقابت استعماری و جست وجوی ممنوع مقایسه شده است. برای مقایسه نتایج بین الگوریتم ها از تحلیل واریانس طرح بلوکی تصادفی بهره گیری شد. مقادیر P-value الگوریتم ها و بلوک ها در این آزمون کمتر از سطح معناداری 05/0 به دست آمد. نتایج محاسباتی نشان می دهد که الگوریتم ترکیبی پیشنهادی عملکرد بهتری نسبت به الگوریتم رقابت استعماری و الگوریتم ترکیبی رقابت استعماری و جست وجوی ممنوع دارد.

    کلیدواژگان: زمان بندی یکپارچه، تولید کارگاهی، زمان آماده سازی وابسته به توالی، الگوریتم رقابت استعماری، الگوریتم شبیه سازی تبرید
  • محمدرضا صادقی مقدم*، سید جلال الدین حسینی دهشیری، فاطمه زهرا رجبی کفشگر، صبا سینایی صفحات 215-242

    توجه به مسایل زیست محیطی منجر به استفاده از لجستیک معکوس در زنجیره تامین شده است؛ اما اجرای لجستیک معکوس به دلیل نوع مدل های مدیریت موجودی دارای عملکرد ضعیفی است؛ ازاین رو در این پژوهش به منظور بهبود عملکرد زنجیره تامین از پارادایم های ناب، چابک، تاب آوری و سبز (لارج) استفاده می شود. هدف این پژوهش شناسایی و اولویت بندی راهکارهای اجرای لجستیک معکوس در زنجیره تامین لارج به منظور بهبود عملکرد زنجیره تامین است. در پژوهش حاضر از رویکرد خبره محور فازی شهودی با مقادیر بازه ای استفاده شده است. از مجموعه های فازی شهودی بازه ای برای وزن دهی و از روش واسپاس فازی شهودی بازه ای برای اولویت بندی راهکارها بهره گیری شد. با توجه به نتایج، راهکار نخست (ایجاد، توسعه و سرمایه گذاری در فن آوری لجستیک معکوس)، راهکار دهم (توسعه زنجیره تامین حلقه بسته از طریق یکپارچه سازی با لجستیک معکوس) و راهکار نهم (ساخت همکاری الکترونیکی برای هماهنگی سریع و موثر در میان اعضای زنجیره تامین) به ترتیب به عنوان راهکارهای برتر در این مورد مطالعاتی معرفی شدند. توسعه و سرمایه گذاری در فناوری های لجستیک معکوس، یکپارچه سازی و همکاری الکترونیکی و بهبود هماهنگی به منظور بهبود عملکرد اجرای لجستیک معکوس در زنجیره تامین ضروری است.

    کلیدواژگان: زنجیره تامین لارج، لجستیک معکوس، فازی شهودی با مقادیر بازه ای، واسپاس، تصمیم گیری چندمعیاره
  • حسن ملاداودی، محمدمهدی پایدار* صفحات 243-267

    بحران های طبیعی همه ساله جان و مال انسان ها را تهدید می کند؛ ازاین رو برنامه ریزی هایی برای آمادگی در برابر حوادث ضروری است. سیل به عنوان یکی از بحران های طبیعی، سالانه جان هزاران نفر در سراسر جهان را در معرض خطر قرار می دهد. میزان آسیب رسانی سیل در مناطق مختلف با یکدیگر متفاوت است؛ بنابراین ازجمله اقداماتی که می توان در جهت مدیریت و کاهش خسارات ناشی از سیل انجام داد، شناسایی و دسته بندی نقاط سیل خیز در هر منطقه است. در این پژوهش شهرستان آمل موردمطالعه قرار گرفته است که پس از شناسایی و اولویت بندی نقاط سیل خیز از نظر آسیب پذیری، اقداماتی به منظور امدادرسانی بهتر به این نواحی و آمادگی در برابر سیلاب صورت گرفت. با شناسایی نقاط سیل خیز، به اولویت بندی جهت امدادرسانی با استفاده از معیارهایی نظیر تراکم جمعیت، بافت فرسوده، فاصله از حریم رودخانه و دسترسی به شهرها و راه ها با روش فرآیند تحلیل سلسه مراتبی پرداخته شد؛ سپس یک مدل ریاضی دوهدفه به منظور تعیین مناسب ترین مکان برای راه اندازی پایگاه های امدادی و تعیین میزان کالاها و ماشین آلات امدادی برای پاسخگویی در ساعات اولیه حادثه ارایه شد؛ درنهایت راهکارهایی به منظور افزایش تخصیص به مناطق با اولویت پاسخگویی بالاتر و کاهش هزینه ها ارایه شده است.

    کلیدواژگان: مدیریت بحران، نواحی سیل خیز، اولویت بندی، فرآیند تحلیل سلسه مراتبی، مکان یابی پایگاه های امدادی
  • صدرا احمدی*، رضا یوسف پور صفحات 269-295
    در این پژوهش، موضوع تخصیص کالا در شرایطی که تنوع کالا و تعداد مشتریان زیاد است، مورد بررسی قرار می گیرد. گسترش سطح دسترسی به اینترنت و افزایش میل به خرید آنلاین، تعداد مشتریان را افزایش داده است. در شرایطی که تنوع کالا و تعداد مشتریان زیاد است، حل مسایلی مانند تحویل به موقع کالا یا خدمات، انتخاب و تعیین سفارش ها در انبارهای غیر متمرکز و موضوع تخصیص انبار به مشتریان دشوار است. برای حل این چالش ها، استفاده از مدل سازی ریاضی با روش های حل فراابتکاری پیشنهاد شده است. اما به دلیل تعداد زیاد حالت های تخصیص، حل مدل های ریاضی بسیار پیچیده و زمانبر است. با بهبود قدرت محاسباتی و فضای ذخیره سازی، روش های مبتنی بر داده برای حل این چالش ها توسط محققان مورد مطالعه قرار گرفته است. در این تحقیق، یک راه حل ترکیبی مبتنی بر داده که از داده کاوی و مدل سازی ریاضی استفاده می کند، تا تنوع کالاها و تعداد مشتریان را مدیریت کند، پیشنهاد شده است که در زمان کمتری مدل های ریاضی تخصیص را با دقت بالا، حل می کند. این روش روی داده های «دیجی کالا» پیاده سازی شده است.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین، مکان یابی انبار، داده کاوی، تخصیص انبار، خوشه بندی
|
  • Mahnaz Hosseinzadeh *, Mohamad Reza Mehregan, Hakim Ghayem Pages 9-43
    The supply of rotating equipment for the oil industry poses a serious risk to the sustainable production of the products due to equipment wear, high costs, and high downtime. In this research, a systematic intervention is done in the system of sustainable supply of rotating equipment spare-parts in the oil industry as to the Abadan Oil Refinery National Company’s data, applying a combined approach of System Dynamics (SD) and Strategic Assumptions Surfacing and Testing (SAST), and the agreed solutions are extracted as: 1) economic sustainability, namely oil industry investment in spare-parts’ manufacturing industry, reforming the repair-maintenance contracts, and monitoring the process of designing and manufacturing the spare-parts, 2) social sustainability, say, amending the law on supply tenders, transferring the experience among the spare parts’ manufacturers and the oil industry specialists, and increasing the user training and safety training, and 3) environmental sustainability, including decommissioning worn-out equipment and replacing with green equipment, observing the safety and environmental standards, and reviewing the preventive predictive maintenance program. The results show that the sustainable supply of spare-parts will improve by combining the three strategies of economic, social and environmental sustainability, accompanied by government support of the spare-parts’ manufacturing industry and local specialists’ training plans.
    Keywords: Sustainable supply of the spare parts, Sustainable Maintenance, Rotating equipment in the oil industry, system dynamics, Strategic Assumptions Surfacing, Testing
  • Seyed Mahdi Sadat Rasoul *, Omid Mahdi Ebadati, Mahsa Sadat Bakhtiari Pages 45-67

    Credit risk is one of the most important risks which banks and financial organizations face. It is related to unpaid and delayed installments. Banks evaluate their customers' credit in order to prevent this hazard. Development banks, which are the focus of this research, fund facilities based on working capital, so customers sometimes do fraud in declaring working capital. Considering fraud consequences and making a credit scoring model with sensitivity to fraud are the main aims of this research.  The statistical population of this research includes companies who have referred to branches of an Iranian Bank. This research includes 55 financial and non-financial variables based on the credit scoring model. In the first step, fraudulent companies have been realized. Finally, in order to offer an optimized and sustainable model through merging machine learning methods and reporting performance evaluation indicators, the impacts of fraud have been considered.

    Keywords: Credit Scoring, Credit Risk, Fraud, Working Capital, Data Mining
  • Maryam Sadat Ghiasi, Behnam Vahdani * Pages 69-106

    Hub location-routing problem is a practical subject in the last decades. This study considers a many-to-many hub location-routing problem where the best locations of hubs and tours for each hub are determined with simultaneous pickup and delivery. First, an optimization model is proposed to minimize the total sum of fixed costs of locating hubs, the costs of handling, traveling, assigning, and transportation costs. To find practical solutions, the hubs have constrained capacity, in which single allocations can service every node to the hubs. What is more, the balancing requisites are imposed on the network by allocating the appropriate number of demand nodes to the hubs. Then the problem is solved using GAMS software for small-size instances of the problem. Due to the NP-hard nature of the problem, the proposed optimization model is solved by the Genetic Algorithm (GA) and Imperialist Competitive Algorithm (ICA). For the problem instances, the comparative results indicate that GA has a better performance compared to ICA, and incorporating capacity and balancing considerations can influence the reduction of costs of the investigated network.

    Keywords: Location-Routing, Hub, capacity levels, balancing requirements, Meta-Heuristic Algorithm
  • Valiollah Aslani Liaei, Sadegh Abedi *, Alireza Irajpour, Reza Ehtesham Rathi Pages 107-129

    According to previous research, most studies on the evaluation of sustainable supply chain capabilities are limited to statistical variables and mathematical modeling. The purpose of this study is to propose multiple capacity evaluation models in the sustainable supply chain. The spatial scope of this research includes a survey of 16 companies active in the ceramic & tile industry in Iran. According to fuzzy expert system modeling, four capabilities, including competitiveness, operational, technology, and resilience as input variables and three levels for sustainable supply chain capabilities as output variables were determined. Simulink was used to simulate and integrate the designed fuzzy systems. The evaluation results show that most of the companies studied fall into the level 2 capability. It is recommended that the ceramic tile manufacturing companies evaluate the level of capability and determine the sustainable capabilities of their supply chain capabilities to exploit these variables. Resiliency capabilities have an impact on upgrading the evaluation of multiple capabilities in the sustainable supply chain. Therefore, companies are advised to incorporate flexibility and adaptability into developing domestic and foreign markets and market orientation and not to define future projects as environmental changes.

    Keywords: Supply Chain: Sustainable Supply Chain, Fuzzy Expert System, Fuzzy Delphi, Simulation, Artificial Intelligence
  • Vida Yousefinezhad, Ehsan Nikbakhsh * Pages 131-152
    Inventory control of blood and its products is the most important challenge in efficiently managing a blood supply chain as blood products are perishable. In addition, the replenishment of blood, which donors supply, and the demand of patients for blood products are uncertain. In particular, platelets with the shortest lifespan, up to five days, are the most expensive blood products. Therefore, this study investigates the problem of platelet inventory control in a hospital network using integer programming. Due to the uncertainty of the demand of patients in hospitals, a scenario-based robust optimization approach is applied to minimize the worst-case performance of the system. The proposed model is coded and solved using GAMS software. The results demonstrate that using a robust optimization approach reduces hospital costs by 7.6% on average compared to a solution that ignores uncertainty. Moreover, the efficiency of hospitals' inventory control depends on the capacity of the Blood Transfusion Organization to deliver fresh platelets.
    Keywords: Blood supply chain, Perishable Inventory, Inventory Control, Robust Optimization, Nonlinear Integer Programming
  • Mohammad Akbari *, Mohammad Ghasemi Pages 153-180
    In this research, it has been tried to optimize the efficiency of employees by considering the concept of human factor engineering in scheduling. Due to the importance of human parameters such as learning and forgetting in employees' skills, especially during job rotation, these factors have been studied and modeled in the issue of staff job rotation scheduling. For this purpose, a nonlinear integer programming model is proposed for scheduling problem of employees with two types of skills. The objective function of the model is to maximize the employee performance. Different examples are solved by considering different parameters to analyze the effects of staff costs, learning and forgetting on staff scheduling efficiency. To solve this problem, GAMZ software is used. The results showed that the proposed model has the ability to provide employee scheduling plans with the aim of maximizing employees. The computational results also indicated that learning and forgetting rate play an important role in determining the optimal scheduling plan and the use or non-use of semi-skilled workers and the movement of employees between machines. The proposed model and the results of this research help employers in using a variety of scheduling schemes and system optimization with dual constraints.
    Keywords: Dual Constraint Systems, Mathematical Modeling, Employee Scheduling, learning, forgetting
  • Naeeme Bagheri Rad, Parvaneh Samouei * Pages 181-213

    In this research, an integrated scheduling problem of job shop systems with an assembly stage and transportation to minimize the total tardiness time is studied. In this problem, the parts are processed in a job shop system and then assembled in the assembly stage. Ultimately, the products are shipped in packages to customers. Setup time is assumed to depend on sequence. At first, a mixed-integer linear model is developed. Since the problem is NP-hard, a hybrid imperialist competitive and simulated annealing (ICA-SA) algorithm is proposed to solve the problems with the medium and large sizes. To validate the performance of the proposed algorithm, results are compared to an imperialist competitive algorithm and a hybrid imperialist competitive and tabu search (ICA-TS) algorithm. Analysis of variance random block design is used to compare the results of the algorithms. P-values of algorithms and blocks in this test are smaller than the significance level of 0.05. The computational results show that the proposed hybrid algorithm achieves better performance than the imperialist competitive algorithm and hybrid imperialist competitive and tabu search.

    Keywords: Integrated scheduling, Job Shop, Sequence-dependent set up time, Imperialist Competitive Algorithm, Simulated Annealing
  • Mohammad Reza Sadeghi Moghadam *, Seyyed Jalaladdin Hosseini Dehshiri, Fatemeh Zahra Rajabi Kafshgar, Seyyed Saba Sinaei Pages 215-242

    Attention to environmental issues has led to the application of reverse logistics in the supply chain. But, the implementation of reverse logistics is weak because of the type of inventory management models. Therefore, in this research, to improve supply chain performance was used lean, agile, resilient, and green (LARG) paradigms. The purpose of this research is to identify and prioritize the solutions of reverse logistics implementation in the LARG supply chain to improve supply chain performance. In this research, the Interval-valued Intuitionistic Fuzzy expert-driven approach was used. Interval-valued Intuitionistic Fuzzy sets were used for weighting the evaluation criteria, and the Interval-valued Intuitionistic Fuzzy WASPAS method was used to prioritize solutions. The findings indicated that the first solution (creation, development, and investment in reverse logistics technology), the Tenth solution (development of the closed-loop supply chain through integration with reverse logistics), and the ninth solution (building electronic collaboration for rapid and effective coordination in among the members of the supply chain), respectively, were introduced as the best solutions in this study. The development and investment in reverse logistics technologies, electronic integration, and collaboration, and improved coordination are essential to improve the performance of reverse logistics implementation in the supply chain.

    Keywords: LARG supply chain, Reverse Logistics, Interval-valued Intuitionistic Fuzzy, Waspas, Multi-Criteria Decision-Making
  • Hasan Molladavoodi, Mohammad Mahdi Paydar * Pages 243-267

    Natural crises Threaten Human life and property every year. So planning for disaster Preparation is essential. Flood Threatens Thousands of People around the World. Flood damage is different in different areas. Therefore, identifying and classifying floodplains in each region is one of the measures that can be taken to manage and reduce flood damage. By identifying and prioritizing flood vulnerable areas can Reduce flood damage. In this study pre-identified flood-vulnerable areas in Amol city are prioritized according to criteria such as population density, distressed areas, distance from rivers and access to cities and roads. Using analytic hierarchy process (AHP) five flood-vulnerable areas are prioritized. Then, a bi-objective mathematical model is provided to determine the best locations to set up relief sites and the amount of relief goods and machines required as preparation for quick disaster response. Finally, solutions are provided to increase the allocation to areas with higher accountability priorities and lower costs.

    Keywords: Crisis Management, flood-vulnerable areas, prioritization, Analytic Hierarchy Process, Location relief sites
  • Sadra Ahmadi *, Reza Yousefpour Pages 269-295
    In this research, the issue of product allocation in a situation that there are a large number customers and goods are various, is investigated. Expanding the level of Internet access and increasing the desire of online shopping, raise the number of customers. In a situation where there is a great variety of goods and a large number of customers, it is difficult to solve issues such as on-time delivery of goods or services, selection and ordering in decentralized warehouses, and the issue of warehouse allocation to customers. To solve these challenges, the use of mathematical modeling with meta-heuristic solution methods has been proposed so far, but due to the large number of allocation modes, solving mathematical models is very complex and it takes time. With the improvement of computing power and storage space, data-driven methods have been studied by researchers to solve these challenges. In this study, a hybrid data-driven solution that uses data mining and mathematical modeling to manage the variety of goods and the number of customers has been proposed, that manages the variety of goods and the number of customers, and can solve mathematical models in less time. This method has been implemented on the data of "DigiKala".
    Keywords: Supply Chain, Warehouse location, Data Mining, Warehouse allocation, Clustering