فهرست مطالب

مطالعات فقه اسلامی و مبانی حقوق - پیاپی 43 (بهار و تابستان 1400)

نشریه مطالعات فقه اسلامی و مبانی حقوق
پیاپی 43 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/20
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمدرضا کمیلی*، رضا دانشور ثانی، محمدباقر گرایلی صفحات 5-28

    موضوع مورد بحث در این مقاله بررسی ماهیت جرم اخلال در نظام اقتصادی کشور، از جهت حدی یا تعزیری بودن است. جرم اخلال در نظام اقتصادی کشور مجموعه ای متشکل از 30 مصداق مجرمانه است که در قانون مجازات اخلالگران در نظام اقتصادی کشور ذکر شده است. در ماهیت جرم مورد بحث دو احتمال قابل تصور است؛ احتمال اول اینکه این جرم ماهیتی دوگانه داشته و در شرایطی حدی و در شرایطی دیگر تعزیری است. نظر قانونگذار جمهوری اسلامی ایران با توجه به عدم ذکر مجازات اعدام در ماده 19 قانون مجازات اسلامی این است که این جرم در فرضی که افساد فی الارض محسوب شود یک جرم حدی است. احتمال دوم این است که این جرم در هر حالتی، از جهت نقض مقررات حکومتی مصوب حاکمیت نظام اسلامی، یک جرم تعزیری است. جستار پیش رو با روش توصیفی، تحلیلی در پی اثبات آن خواهد بود که با توجه به اختیارات در نظر گرفته شده در شرع برای حکومت اسلامی، می توان به تعزیری بودن مطلق این جرایم قایل شد. این نظریه مطابق با اصل اولیه در جرایم یعنی تعزیری بودن است.

    کلیدواژگان: ماهیت، اخلال، نظام اقتصادی، حد، تعزیز
  • رضا الهامی*، بهروز یوسفلو، اکبر شفیع زاده صفحات 29-53

    مسئولیت کیفری اطفال و نوجوانان در حقوق کیفری ایران با توجه به قوانین در طول زمان تغییرات فراوان یافته است. قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 در یک رویکرد علمی و تا حد ممکن از نظر فقهی در این مسیر گام برداشته است و توانسته در جرایم تعزیری به سن بلوغ توجه نکند، بلکه خود صرف نظر از سن بلوغ، و بدون تبعیض بین دختران و پسران، سن خاصی را برای عدم مسئولیت کیفری مطلق، مسئولیت کیفری نسبی، و مسئولیت کیفری تام البته به شکل تخفیف یافته تعیین کرده است. دستاورد مقاله براین است که اشتراط کمال عقل و رشد جزایی در مسئولیت ناشی از جرایم موجب حد و قصاص، توجه به سن خاص پانزده تا هجده سالگی تمام شمسی در جرایم تعزیری و عدم توجه به سن بلوغ شرعی، عدم تبعیض در مسئولیت کیفری بین دختران و پسران و نهایتا افزایش سن مسئولیت کیفری دختران، دادن تکلیف و اختیار به دادگاه برای تعیین اقدامات تامینی و تربیتی در چهارچوب مشخص و نظام مند در خصوص اطفال و نوجوانان 9 تا 15 سال تمام شمسی و عدم مسئولیت مطلق اطفال زیر 9 سال، شاخصه های نظام مسئولیت تخفیف یافته اطفال و نوجوانان، نزد فقها و  قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 محسوب می شوند.

    کلیدواژگان: مسئولیت کیفری، طفل، رشد جزایی، اقدامات تامینی و تربیتی، قانون مجازات اسلامی
  • محمد بهرامی خوشکار، سید سعید حسینی یکتا، صادق صیادی* صفحات 55-78

    حقیقت بیع از دیرباز مورد توجه فقیهان امامیه بوده است و در کتب فقهی با تعاریف مختلفی از آن ارایه کرده اند. در عصر کنونی با توسعه مالیت و مال شناختن اموالی که وجود خارجی ندارند اما در عرف، خریدوفروش محسوب می شوند، این سوال مطرح می شود که آیا می توان این قراردادهای جدید را در قالب عقد بیع گنجاند؟ طبق دیدگاه مشهور فقها که قانون مدنی نیز از آن پیروی نموده است، مبیع در عقد بیع باید از اعیان به مفهوم مضیق آن باشد، بنابراین نمی توان قراردادهای جدیدی را که در عرف عنوان بیع دارند عقد بیع دانست، اما دیدگاه دیگر قایل به تفسیر موسع عین است و عین را در برابر منفعت می داند که این دیدگاه تا حد زیادی مشکل عدم قرار گرفتن عقد بیع در قالب عرفی اش را برطرف می سازد. نوشتار حاضر با تاکید بر ماهیت عرفی عقد بیع، درصدد تحلیل حقیقت عقد بیع برآمده و تعاریف صاحب نظران را با توجه به حقیقت عرفی عقد بیع مورد نقد و بررسی قرار داده و نتیجه گرفته شده است که حقیقت عقد بیع، همان طور که برخی از اهل لغت گفته اند تبادل مال به مال است و هر دو دیدگاه تفسیر مضیق و موسع عین محل نقد می باشند و با واقعیت عرفی عقد بیع، سازگار نیستند. به عقیده نگارندگان باید در تعریف ماده 338 قانون مدنی از عقد بیع، تجدیدنظر و تعریفی ارایه گردد که با واقعیت عرفی سازگار باشد. این پژوهش با روش توصیفی، تحلیلی و بر پایه منابع کتابخانه ای انجام شده است.

    کلیدواژگان: فقه امامیه، حقیقت عقد بیع، نظام حقوقی ایران، عین، واقعیت عرفی
  • علی ساعتچی، مائده رضایی، فاطمه زنداقطاعی* صفحات 79-103

    معامله به قصد فرار از دین از موضوعاتی است که وضعیت صحت و عدم صحت را می توان در پیشینه فقهی آن مشاهده کرد. در این پژوهش با شیوه تحلیلی و مطالعه منابع به بررسی این سوال پرداخته که حکم معامله جدی به قصد فرار از دین چیست؟ در قانون مدنی ایران که متاثر از فقه شیعه است، اصل معامله را به دلیل شرایط صحت معامله، نمی توان گفت باطل است یا نافذ نیست، بلکه این معامله صحیح بوده و طبق قواعد عمومی قراردادها معامله به حال خود پابرجاست، مگر آنچه با دلیل خارج شود. قانون مدنی عراق این معامله را نافذ ندانسته و دلیل آن را حیله و فریب مدیون و ضرری ذکر کرده است که به طلبکار وارد می شود و مهم ترین مبنا در این زمینه را وثیقه عمومی در حق طلبکاران، حیله مدیون و ضرر طلبکار بیان نموده است. از طرفی توجه به مالکیت مدیون غیر محجور و مقتضای وفای به عهد در معامله، همچنین ادای واجبات مالی و به تبع آن دفاع از حقوق طلبکاران در صورت اضرار به آن ها مقتضی این است که قانونگذار چاره اندیشی نماید، ازاین رو در کنار نافذ بودن معامله، به طلبکار این حق را داده است که توقیف اموال مدیون را به میزان بدهی از دادگاه تقاضا نماید، لذا این نگاه حقوق مدنی ایران به مبانی فقهی نزدیک تر و هماهنگ تر است.

    کلیدواژگان: فرار از دین، طلبکار، مدیون، اضرار، صحت معامله، عدم نفوذ
  • حامد خوبیاری، سید محمدصادق طباطبایی* صفحات 105-127

    مفاهیم تعهد و التزام و نسبت آن ها با مفهوم Obligation در حقوق غرب از یک سو و از سوی دیگر نسبت این مفاهیم با تکلیف و مسئولیت در فقه امامیه از پیچیده ترین مناسبات حقوقی ایران است. برخی حقوق دانان تعهد را رابطه حقوقی، بعضی انشای رابطه، و گروهی دیگر آن را وظیفه ثابت بر عهده شخص دانسته اند. چالش حقوق دانان در تحلیل ماهیت تعهد به معانی فوق محدود نبوده و وضعی یا تکلیفی بودن حکم تعهد نیز محل اضطراب آرای آن ها می باشد. هدف از انجام این پژوهش تشخیص احکام تعهدات از حیث تکلیفی و وضعی بودن، شناسایی دقیق مفهوم تعهد، تمییز موضوع قرارداد از مورد معامله و در نهایت تحلیل ماهیت عقد عهدی بر مبنای مطالب گفته شده در حقوق ایران است. در تحقیق حاضر به فراخور بحث، از منابع حقوق غرب، به ویژه کامن لا جهت ارایه تعریف دقیق از تعهد کمک گرفته شده است. نگارندگان با بررسی آرای فقها و حقوق دانان به این نتیجه رسیده اند که تعهد در حقوق ایران فاقد معنای رابطه حقوقی بوده و در جانب مصدری به معنای انشای رابطه وضعی است. پذیرش تعهد به این معنا باعث دفع ایرادهای مربوط به ماده 183 قانون مدنی شده و دربرگیرنده عقود تملیکی، عهدی و اذنی خواهد بود. در معنای اسم مصدری، تعهد، وظیفه ثابت بر عهده شخص است و موضوع عقد عهدی قلمداد می شود، درحالی که مورد معامله در عقود عهدی، فعل یا ترک فعل متعلق تعهد است.

    کلیدواژگان: تعهد، عقد عهدی، رابطه حقوقی، حکم تکلیفی
  • هادی گوهری، محمدحسن مالدار* صفحات 129-145

    علیرغم تعیین مجازات حدی برای ارتکاب جرم مصرف مسکر و سیاست کیفری سختگیرانه در قبال ارتکاب این جرم، لیکن نمی توان از دو حقیقت در رابطه با مشروبات الکلی، به سادگی عبور کرد؛ اولا آمارهای رسمی و غیررسمی موجود، حکایت از افزایش روز افزون مصرف الکل در جامعه دارد. ثانیا شکل گیری اقتصاد زیر زمینی و متعاقبا شیوع مشروبات تقلبی موجب شده تا آسیب های جسمانی شدیدی از جمله مرگ و از دست دادن اعضای بدن، متوجه مصرف کنندگان این نوع مشروبات الکلی گردد. بر این اساس، سوال پژوهش پیش رو این است که آیا حکومت اسلامی در صیانت و پاسداری از سلامت شهروندان در برابر آسیب های ناشی از مصرف مشروبات الکلی تقلبی وظیفه ای دارد؟ اگر پاسخ مثبت است، چه راهکارهایی در این باره می توان ارایه داد؟ تحقیق حاضر با تکیه بر برخی از ظرفیت های موجود در فقه امامیه یعنی قواعد دفع افسد به فاسد، وجوب دفع ضرر محتمل و ضرورت حفظ نظام جامعه، به این نتیجه رسیده است که پاسداری از سلامت جانی و جسمی شهروندان وظیفه حکومت بوده و هیچ امری نمی تواند در تزاحم با این وظیفه قرار گیرد. بدین لحاظ، دولت بدون جرم زدایی از مصرف مشروبات الکلی، می تواند خدمات سنجش سلامت الکل برای تشخیص مشروبات الکلی تقلبی از غیرتقلبی را به منظور جلوگیری از پیامدهای غالبا جبران ناپذیر آن، در اختیار شهروندان قرار دهد؛ امر مهمی که به هیچ عنوان به معنای تایید رفتار مجرمانه مرتکبین مصرف الکل نیست.

    کلیدواژگان: شرب خمر، مشروبات الکلی تقلبی، دفع افسد به فاسد، حفظ نظام جامعه، وجوب دفع ضرر محتمل
  • میثم کهن ترابی*، میترا لطفی صفحات 147-170

    اگر شخصی عاقل، مجنونی را عمدا به قتل برساند، قصاص نمی‎شود. این حکم در ماده 301 قانون مجازات اسلامی تصریح شده است. مستند این حکم، روایتی است مشهور به صحیحه ابا بصیر که بر اساس آن امام صادق7 در پاسخ به پرسش ابا بصیر می‎فرماید: کشتن مجنون توسط عاقل با قصاص همراه نخواهد بود. ایشان سپس قاعده «لا قود لمن لا یقاد منه» را مطرح فرموده‏اند. این روایت اگرچه به جهت برخورداری از سندی معتبر به صحیحه ملقب شده، لیکن خبر واحدی است که اگر بر روایات معارض، قرآن کریم و عقل عرضه شود، می‏تواند با چالش هایی گاه جدی همراه شود. بنابر تصریح قرآن کریم، قصاص برای بقاء وحفظ حیات است و مجازاتی برای پیشگیری از قتل های بعدی است، که با عدم قصاص قاتل مجنون، این هدف عملا نادیده گرفته می شود. از طرفی دیگر قاعده «لا قود» در مصادیق مشابه و در عمل در احکام فقها رعایت نشده است. پژوهش حاضر با هدف تبیین بیشتر و نقادانه تر این حکم و پاسخ به شبهاتی که پیرامون آن وجود دارد، با بهره‏گیری از منابع کتابخانه‏ای و با استفاده از ابزارهای فقه‏الحدیثی به صورت توصیفی تحلیلی و با رویکردی انتقادی به بررسی سندی و متنی روایت مورد استناد فقها و همچنین تحلیل محتوایی این حکم پرداخته است؛ چالش های آن با روح قرآن کریم و عرف عقلا را ذکر کرده و در پی طرح این دیدگاه است که در صورت عدم گذشت ولی دم، قصاص عاقل قاتل در قتل مجنون، به عدالت، فلسفه قصاص و عرف عقلا نزدیک تر است.

    کلیدواژگان: قتل عمد، مجنون، عاقل، قصاص، قاعده لاقود
  • مریم صفایی * صفحات 171-186

    شارع مقدس در ضمن آیاتی از قرآن کریم مجازات قتل عمد را قصاص قرار داده است تا از این طریق ضمن متنبه کردن دیگران، قاتل را که با انگیزه و سوء قصد مرتکب فعل ناشایست گردیده و جامعه را دچار وحشت و اضطراب نموده است به سزای اعمال خود رسانداما از آنجا که متضرر اصلی در این جنایت یعنی مقتول وجود ندارد حق اعمال قصاص را به ولی دم وی واگذار کرده است اما سوال این است که آیااگر مقتول دیونی دارد که ترکه ی وی کفاف تادیه آن را ندهد اولیای دم بدون تضمین دیون مقتول میتوانند نسبت به قصاص قاتل اقدام نمایند یا خیر؟ در این خصوص بین فقها اختلاف نطر وجود دارد: برخی با تمسک به آیه‎ی «...من قتل مظلوما فقد جعلنا لولیه سلطانا...» و این که قصاص حق ولی دم است بر این باورند که اولیای دم بدون تضمین دیون مقتول می‏توانند قاتل را قصاص نمایند اما برخی دیگر با تمسک به روایت ابو بصیر معتقدند که اولیای دم بدون تضمین دیون مقتول نمی‏توانند به قصاص قاتل اقدام کنند. هر چند روایت مزبور به جهت ضعف سند از جانب دسته اول رد شده است اما با توجه به این که آیه مورد استناد دسته اول می‏تواند با آیات نفی حرج و روایات نفی ضرر مقید شود  و این که قصاص اولا حق مقتول است دیدگاه دوم قوی‏تر به نظر می‏رسد.

    کلیدواژگان: حق قصاص، اولیای دم، مقتول مدیون، تضمین دین، طلبکار
  • حسین بهرامی*، علی اکبر ایزدی فرد صفحات 187-213
    معاملات اعتباری در تجارت، نقش مهمی را ایفا نموده و ضرورت وجود آن بر همگان مبرهن می باشد. صادر شدن اسناد براتی جهت توثیق با امعان بر امتیازهای آن اسناد نسبت به اسناد عادی، راهکار مناسبی برای آن مهم می باشد. مقنن در ماده 774 قانون مدنی که از پشینه فقهی برخوردار می باشد، موضوع رهن را عین معین دانسته و رهن دین و منفعت را باطل می داند، اما در مواردی از آن موضع عدول نموده و برخی از مراجع تقلید نیز بر صحت صدور توثیقی اسناد براتی فتوا داده اند، ازاین رو بررسی مشروعیت قرارداد فوق ضروری می باشد. اسناد براتی با تکیه بر قضاوت عرف، فاقد مالیت است. توثیق اسناد یاد شده در مرحله صدور دارای ماهیت حقوقی واحد نیست. مواردی که تحت شمول رهن دین قرار می گیرد با عنایت به ماده فوق باطل می باشد. فرض مشمول رهن اسکناس با توجه به صحت آن قرارداد، صحیح است. همچنین موارد تحت شمول عقدی بی نام با عنایت به مواد 10و 758 قانون مدنی، اصول صحت، اباحه، لزوم و عدم و پذیرش عقد معلق و صدور توثیقی چک از سوی مقنن، معتبر می باشد.
    کلیدواژگان: توثیق، رهن، اسناد براتی، صدور، عقد بی نام
  • محمدعلی طالبی آشتیانی * صفحات 215-235

    فقها بر اساس روایات باب تعزیر، این چنین رای داده اند که «التعزیر بما یراه الإمام» و آن را قاعده ای برای تعیین تکلیف در خصوص تعزیر یا عدم تعزیر گناهکار دانسته و طبق آن فتوا داده اند؛ حتی صراحتا آورده اند که «التعزیر إلی اجتهاد الإما». اما ضروری است در خصوص مراد روایات و رای فقیهان درباره اجتهاد در تعزیر تامل شود تا وجه افتراق آن با اجتهاد مصطلح به معنای تحصیل حجت برای حکم شرعی یا شناخت حکم شرعی روشن گردد. برای حل این مسیله، دو سوال مطرح می شود؛ 1. آیا اجتهاد در تعزیر به معنای شناخت حکم شرعی یا تحصیل حجت برای آن است؟ 2. رابطه اجتهاد در تعزیر با عصمت امام معصوم7 چه می شود؟ روش تحقیق حاضر، کیفی است و با روش تبیینی این هدف را دارد تا با کشف دلایل اختلاف نظرهای مذکور و تحلیل مضمونی روایات و کلام فقیهان، مسئله پیش گفته مهم و کاربردی درخصوص مجازات های تعزیری را حل نماید. روش گردآوری اطلاعات نیز کتابخانه ای است. بر اساس نتایج، در روایات و کلام فقها، اختلافی در اجتهادی بودن تعزیر نیست، زیرا بعضی به  آن، تصریح و برخی به آن اشاره کرده اند. در این مقاله، استدلال می شود که اجتهاد در تعزیر، به معنای اجتهاد مصطلح(شناخت حکم شرعی یا تحصیل حجت برای آن) نیست، بلکه مراد، تشخیص با لحاظ مصلحت است که فقیهان بر آن اتفاق نظر دارند. موید این نتیجه، روایات و کلام فقیهان است که در آن ها به اجتهادی بودن تعیین مقدار جزیه، رضخ، قیمت عبد و... به  معنای تشخیص با لحاظ مصلحت، تصریح شده است.

    کلیدواژگان: تعزیر، اجتهاد، اجتهاد در تعزیر، مصلحت
  • اباذر افشار، مهدی موحدی نیا* صفحات 237-258

    یکی از الزامات الحاق به کنوانسیون ها و اسناد بین المللی در جمهوری اسلامی ایران، موافقت محتوای آن با اسناد بالادستی نظام اسلامی به ویژه شرع و قانون اساسی می باشد. یکی از اسناد چالش برانگیز و محل مناقشه در سالیان اخیر، سند 2030 آموزش یونسکو و سند پشتیبان آن، یعنی سند توسعه پایدار 2030 مجمع عمومی ملل متحد است. بر اساس دیدگاه مخالفان پذیرش سند 2030، این سند بر مبنای انگاره های لیبرالیستی و فردگرایی، سیاست های آموزشی فرهنگی خود را به کشورهای جهان تحمیل می نماید. ازاین رو، هدف مقاله پیش رو بررسی امکان تصویب سند 2030 از جنبه تقنینی و سیاستگذاری در برخورد با حدیث علو و برتری اسلام می باشد. نتایج این پژوهش حاکی از این است که طبق حدیث شریف «الاسلام یعلو ولا یعلی علیه»، هرگونه پذیرش و التزام به اسناد و پروتکل های بین المللی باید به نحوی باشد که منجر به سلطه غیرمسلمانان بر ساختار فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی جامعه اسلامی نگردد. در این بین، پذیرش سند 2030خسارات جبران ناپذیری بر منابع فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی کشور جمهوری اسلامی ایران به همراه دارد و راه را بر تسلط بیگانگان هموار می سازد، بنابراین پذیرش سند 2030 در تنافی مطلق با آموزه های فقهی به ویژه حدیث شریف علو می باشد.

    کلیدواژگان: اسناد بین المللی، سند توسعه پایدار، سند 2030، تقنین، حدیث علو
  • محبوبه جمالی باقرابادی*، عبدالرضا جوان جعفری، سید محمدجواد ساداتی صفحات 259-285

    نگرش های بدبینانه ای که در دهه های 1970 و 1980 میلادی در خصوص کارکرد اصلاحی واکنش های کیفری متولد شدند، موجی از ناامیدی و سرخوردگی را میان اندیشمندان و دست اندرکاران نظام عدالت کیفری به وجود آوردند. پس از تجربه پرهزینه نظام اصلاح و درمان و سپس، شکست در تحقق اهداف ادعایی، اندک اندک این اعتقاد در حال شکل گیری بود که مجازات نمی تواند زمینه را برای اصلاح بزهکار فراهم آورد. این ناامیدی بیش از هر چیز مرهون طرح این پرسش بود که آیا اساسا تحقق هدف بلندپروازانه ای نظیر اصلاح که مستلزم دگرگونی در نظام هنجاری ذهنی مجرم است، از طریق تحمیل واکنش های سرکوبگرانه امکان پذیر است؟ به تعبیر دیگر چگونه می توان از طریق تحمیل واکنش های کیفری خشن نظام ارزشگذاری ذهنی مجرمین را دگرگون ساخت؟ به رغم این بدبینی های گسترده تجربه برخی کشورهای غربی در همین زمان نشان داد که تغییر در نظام ارزشگذاری ذهنی بزهکاران یک آرمان غیر قابل دسترس نیست. بلکه می توان از طریق به کارگیری سیاست هایی که توانایی شناختی بزهکار و نیز سبک زندگی او را نشانه رفته به این هدف بلندپروازانه دست یافت. هدف پژوهش حاضر بررسی و ارزیابی شماری از این سیاست ها است.

    کلیدواژگان: ماهیت، بدبینی کیفری، اصلاح بزهکاران، توانایی شناختی، زندگی سعادتمندانه، نظام ارزشگذاری های ذهنی
|
  • Mohammad Reza Komaili *, Reza Daneshvar Sani, Mohammad Bagher Gerayeli Pages 5-28

    The crime of disrupting the country's economic system is a collection of 30 criminal cases mentioned in the law punishing disruptors of the country's economic system. One of the important issues in the field of the nature of crimes, which has different effects and consequences, is the study of the extent or punishment of a crime. In the nature of the crime in question, two possibilities are conceivable; The first possibility is that this crime has a dual nature and in some cases it is a punishment and in others it is a punishment. The opinion of the legislator of the Islamic Republic of Iran, considering that the death penalty is not mentioned in Article 19 of the Islamic Penal Code, is that this crime is a limit crime if it is considered corruption on earth. The second possibility is that this crime is a ta'zir crime in any case, even if it is punishable by death for corruption on earth, for violating the rules of government approved by the Islamic regime. Which of these two possibilities is closer to the truth in terms of jurisprudential and legal evidence and principles? The present study will try to prove with a descriptive-analytical method that according to the authorities provided in the Shari'a for the Islamic government, these crimes can be considered as absolute ta'zir; Because the Islamic government can criminalize some crimes and consider various punishments for them, including the death penalty.

    Keywords: Nature, Disruption, Economic System, Limit, Consolation
  • Reza Elhami *, Behrooz Youseflou, Akbar Shafizadeh Pages 29-53

    Juvenile criminal responsibility in Iranian criminal law has changed significantly over time according to the law. In the contemporary era under the influence of new criminal thoughts and ideas , Has tried to further expand the age range of absolute irresponsibility towards these people.Islamic Penal Code adopted in 1392 in a scientific approach He has taken a step in this direction scientifically and at the same time as far as possible from the jurisprudential point of view, And without gender discrimination, a certain age for 1- Absolute criminal liability 2- Relative criminal liability 3- Total criminal liability, albeit in a reduced form, The legislature in crimes causing hadd and retribution by adding the condition of "criminal growth" to other conditions of criminal responsibility, one of the most important features of the system of responsibility Penalties for children are reduced in this law.This article seeks to answer this question What are the characteristics of the system of reduced liability of children in the current law and how the two criteria of criminal growth and puberty in law recognizing juvenile criminal responsibility has been considered. In this article with the method of descriptive-analytical form and information libraries And the data is analyzed, and finally it can be said that the current law, although it has been able to challenge the previous laws But it is worthwhile to make decisions for children under the age of nine that are lighter

    Keywords: criminal responsibility, child, criminal development, security, educational measures, Islamic Penal Code
  • Mohammad Bahrami Khoshkar, Sayyed Saeed Hosseini Yekta, Sadegh Sayyadi * Pages 55-78

    The truth of sale has long been considered by Imamiyah jurisprudents and in their jurisprudence books with their definitions of the contract of sale have been expressed their views on the truth of this contract. In the present age, with the development of capable of being owned and recognize property something’s are non-existent but traditionally considered to be a purchase and sale, the question arises whether these new contracts can be incorporated into the contract of sale? According to the famous view of the jurists, which is also followed by civil law, the object of sale in the contract of sale must be from standing property in its narrow sense, there is another view that considers the interpretation of the object broad and considers the object vs. profit. Emphasizing on the customary nature of the contract of sale. The present article with emphasizing the customary nature of the contract of sale seeks to examine the truth of the contract of sale and to review the definitions of the scholars with regard to its customary truth and the conclusion is that the truth of the contract of sale, is a property-to-property exchange, and both views are critical and are incompatible with the customary reality of the contract of sale. According to the authors, Article 338 should be revised in the definition of the contract of sale and provide a definition that is consistent with customary reality. This research has been done by a descriptive-analytical method and based on library resources.

    Keywords: Imamiyah jurisprudence, truth of the contract of sale, Iranian Legal System, Object, customary reality
  • Hamed Khubyari, Mohamad Sadegh Tabatabai * Pages 105-127

    The concepts of commitment and requirement and their relationship with the concept “obligation” in the western laws, on the one hand, and the relationship between these concepts and duty in Imamiyyeh jurisprudence, on the other hand, are amongst the most complicated legal relationship s in Iran. Some jurists realize commitment as a legal relationship; some other s as the composition of a relationship and another group as a fixed duty to be shouldered by an individual. . The exact identification of the concept “commitment” along with the elucidation of a contract’s subject from its exchangeable item would contribute to the analysis of the nature of promissory contract s in the laws of Iran. Investigating the notions of the jurisprudents and jurists, the authors have come to this conclusion that the commitment lacks a legal relationship sense in the laws of Iran and it means the composition of a situational relationship in its infinitive form. Acceptance of commitment in this sense would correct the flaws related to article 183 of the civil law and it will become incorporative of the possessory, promissory and permissive contracts. As an infinitive without to, commitment is a fixed duty to be shouldered by an individual and it can be the subject of a promissory contract whereas the transaction item is the commitment-based doing or not doing of an action in the promissory contracts.

    Keywords: commitment, promissory contracts, legal relation, obligatory verdict
  • Hadi Gohari, Mohammad Hassan Maldar * Pages 129-145

    Despite the imposition of a maximum penalty for the crime of alcohol consumption and a strict penal policy for the crime, the two facts about alcohol cannot be easily overlooked. First; Available official and unofficial statistics show an increasing increase in alcohol consumption in society. Secondly; The formation of the underground economy and the subsequent spread of counterfeit beverages have caused severe physical injuries, including death and loss of organs, to consumers of this type of alcohol. Accordingly, the question of the leading research is whether the Islamic government has a duty to protect the health of citizens against harm caused by the consumption of counterfeit alcohol? If so, what are some solutions? The present study, based on some of the existing capacities in Jaʿfari jurisprudence, namely the rules of repelling More corrupt to Corrupt, the obligation to repel possible harm and the need to maintain the system of society, has concluded that protecting the physical life of citizens is the duty of the government and nothing It can not interfere with this task. Thus, without decriminalizing alcohol consumption, the government can provide citizens with alcohol health testing services to detect counterfeit to non-counterfeit alcohol in order to prevent its often irreparable consequences; Importantly, this does not in any way mean acknowledging the criminal behavior of alcoholics.

    Keywords: Drinking alcohol, counterfeit alcoholic beverages, repelling corruption to corruption, maintaining the order of society, the obligation to repel potential harm
  • Meysam Kohan Torabi *, Mitra Lotfi Pages 147-170

    If a wise person deliberately murders a madman, he will not be punished. This sentence is stated in Article 301of the Islamic Penal Code. The documentary is a story known as Sahih Aba Basir, in which Imam Sadeq replied to a questioner that the killing of the insane by the wise would not be accompanied by retribution. They then put forward the principle of "La Qud Laman La Yaqad Mane." Sometimes serious challenges come along. What leads to retribution is the intentionality of the verb by an adult who has the power to control his or her action based on the intellect. This applies to the insane killer who is wise.On the other hand, according to the Holy Qur'an, retribution is the preservation of life and is a punishment for preventing subsequent murders that are virtually ignored with the insane killing of retribution. On the other hand, the principle of "laud" is not followed in similar instances and in practice in the jurisprudents' orders. However, the present study aims to provide a more and more critical explanation of this ruling by examining the documentary and contextual content of the narration cited by the jurists as well as the content analysis of its verdict. Wise killer retribution closer to justice, rationale philosophy and rational custom in insane killing.

    Keywords: murder, Insane, Wise, Retribution. La Qaod
  • Maryam Safae * Pages 171-186

    While referring to some verses of the Holy Koran, the sacred legislator sets retaliation as a punishment for the premeditated murder, through which not only the other people get warned, but also the murdered, who has performed a wicked deed with an evil intention and motive, bringing about horror and agitation in the society, would receive a punishment. However, since the main harmed person in this crime does not exist, the right of performing retaliation is given to the avenger of blood. But the question is that if the murdered has some debts that his heirlooms do not suffice to pay them, do the avengers of blood still have the authority to perform retaliation against the murderer or not? In this regard there is a controversy among jurists. Relying on the verse "…he who is unfairly murdered, we have made his avenger of blood king…" and on the fact that retaliation is the right of the avenger of blood, some jurists believe that avengers of blood can retaliate the murderer without undertaking the debts of the murdered. But relying on Abu Basir's narrative, some others believe that avengers of blood cannot perform retaliation against the murderer without undertaking the debts of the murdered,

    Keywords: right of retaliation, avengers of blood, the indebted murdered person, debt undertaking, creditor
  • Hosein Bahrami *, Ali Akbar Izadifard Pages 187-213
    Credit transactions play an important role in commerce and their necessity is obvious. Issuance of commercial (barati) documents for Pawning; considering the advantages of those documents over ordinary documents, it is an appropriate solution. The legislator in Article 774 of the Civil Code, which has a jurisprudential background, defines the subject of mortgages as the specific goods, and considers void the mortgages of debt and interests; but the legislature has sometime shifted that position and some jurists have issued fatwas on the validity of that juristic act. The commercial (barati) documents is not property on the basis of usage view. The pawning of the mentioned documents does not have a single legal nature. the cases that are subject to the debt mortgage are nullified according to mentioned article. the things that have been considered to bill mortgage is valid due to the validity of that contract. Also, the cases under the name of untitled contract are valid with regard to Articles 10 and 758 of the Civil Code, the principles of validity, irrevocability, permissiveness and non-existence and acceptance of the suspended contract and the issuance of the check for pawning by the legislature.
    Keywords: Pawning, mortgage, commercial (barati) documents, issuance, anonymous contract
  • Mohammad.Ali Tablebi Ashtiani * Pages 215-235

    the jurists have voted that "Al-Taziri al-Ijtihade al-Amami". But it is necessary to know the meaning of "ijtihad in ta'zir" in order to distinguish it from the term ijtihad in the sense of acquiring jurisprudence for the Shari'a ruling or knowing the Shari'a.Research Questions: 1- Does ijtihad in ta'zir mean knowing the Shari'a law or acquiring it? 2- What is the relationship between ijtihad in Ta'zir and the infallibility of the infallible Imam(AS)?According to the results, in the traditions and the sayings of the jurisprudents, there is no transgression in the ijtihadism of Ta'zir, as some have stated it, some have pointed it out. In this essay, it is argued that ijtihad in ta'zir does not mean ijtihad in terms of (knowledge of the law or acquiring jurisprudence for it), but rather, the expediency of the jurisprudence. Confirmation of this result is the narrations and the words of the jurisprudents in which the ijtihadites have been determined to determine the amount of Jizah, Raza, Abdul's price, etc. in the sense of expediency.

    Keywords: ta'zir, ijtihad, ijtihad in ta'zir, Expediency
  • Abazar Afshar, Mahdi Movahhedinia * Pages 237-258

    one of the requirements of accession to international conventions and documents in the islamic republic of iran is the content of its content with upstream documents, especially law and constitution. one of the challenging and controversial documents in recent years is the document of unesco education and its supporting document ; that is , sustainable development document of the united nations general assembly . according to the opposition view of the adoption of sustainable development of 2030, the document is based on the ideas the of individualism and individualism to impose their cultural - cultural beliefs on the countries of the world. hence, the purpose of this thesis is to investigate the possibility of adopting the 2030 document from the legislative and policy aspect in dealing with the hadith and superiority of islam. the results of this research indicate that according to the tradition of especially hadith , any acceptance and commitment to documents and international protocols should be in a way that leads to the domination of non - muslims on the social , political and economic structure of the islamic society . meanwhile, the adoption of 2030 has caused irreparable consequences on the cultural, social and economic resources of the islamic republic of iran and pave the way for foreign domination. therefore , the acceptance of the islamic republic of iran is contrary to islamic teachings , especially hadith .

    Keywords: international document, s sustainable development document, 2030 document, legislation, tradition of superiority of islam
  • Mahbube Jamali *, Abdoreza Javan Jafari, Javad Sadati Pages 259-285

    Pessimistic thoughts about applicability of reformism that got born in The 1970s and 1980s created a wave of disappointment and disillusionment between intellectual and involved in penal justice system. After this expensive experience of reformism and then, failure in furtherance of goals claimed Little by Little this belief was shaping that nothing works. Scholars were asking themselves if can the punishment changes mental values and mental norms of violent offenders, indeed this question was effect of another question that is fundamentally changing mental norms in violent criminals possible with suppressional reactions?Against this inclusive pessimistic thoughts, exactly in that time, experiences of some countries shows that reforming of violent criminals is not inaccessible dream. For example in USA results of some reforming plans were hopeful by using both addressing cognitive ability in crininals and changing their lifestyle. Present essay goal is to try recite and describe some of these efficaciousprograms.

    Keywords: Criminal pessimistic, Reform of criminals, Cognitive ability, Blissful life, Mental values